广州市天河区2025—2026学年九年级英语上册 期中考试模拟试题(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州市天河区2025—2026学年九年级英语上册 期中考试模拟试题(含答案解析)

资源简介

广州市海珠区2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题
【考试范围:Unit1-Unit4】
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、语法选择(满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的 A、B、C 和 D 项中选出最佳选项。
Confucius (孔子) was well-known. He was 1 great thinker, teacher, and politician (政治家). He was wise and enjoyed learning 2 he always asked for help from different people. He never stopped 3 questions and looking for advice.
There was 4 wise man Kong Yu who lived at the same time as Confucius. Kong Yu worked for the government in a place 5 Wei. He was not only clever but also very humble (谦逊的). He did many important things for Wei. 6 he died, the ruler of Wei wanted everyone to remember and learn from his love for learning. So, Kong Yu 7 the title “Wen”.
People started calling Kong Yu “Kong Wenzi” to show respect. One of Confucius’ 8 , Zigong, was from Wei too. He wasn’t happy 9 the title given to Kong Yu. He asked Confucius, “Teacher, Kong Yu is smart, but there must be many other people who are 10 than him. Why did he get that title ”
Confucius smiled and answered 11 , “Kong Yu was smart and worked very hard. He 12 get the title because he was never ashamed to ask for help, even from people who were less knowledgeable than him. And that’s what made 13 different.” Finally Zigong realized that Kong Yu should get the honor because he was humble and always ready 14 .
And that’s the story of “bu chi xia wen”. It 15 us to be humble and keep looking for knowledge.
1.A.a B.an C.the D./
2.A.or B.because C.but D.so
3.A.ask B.asking C.to ask D.asked
4.A.the other B.other C.others D.another
5.A.called B.calling C.calls D.to call
6.A.If B.Although C.After D.Until
7.A.gave B.gives C.has given D.was given
8.A.student B.student’s C.students D.students’
9.A.with B.from C.on D.in
10.A.good B.well C.better D.best
11.A.kind B.kinder C.kindly D.kindness
12.A.could B.would C.might D.need
13.A.he B.his C.him D.himself
14.A.learning B.learnt C.learns D.to learn
15.A.teach B.teaches C.taught D.will teach
二、完形填空(满分10分)
先通读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C、D项中选出最佳选项。
On Thursday, October 3, Li An decided to stop drinking coffee. As an MBA student, he studies very hard for 16 hours and gets very little sleep. He drinks a lot of coffee anywhere from five to six cups a 17 , which is the weekly amount for some people. But he recently started having trouble 18 . It made him very tired during the day. He also had stomachaches. All of this was because of drinking too much coffee. He was so worried about his 19 that he went to see a doctor. The doctor told him to stop drinking coffee completely.
Li An decided to follow the doctor’s advice. When Li An got up on October 3, he 20 his day without his morning coffee. By 11:00 A.M., he felt 21 and had a headache. When he met with his student advisor at 11:30, he found it hard to concentrate (集中注意力).
The reason for Li An’s sudden 22 was caffeine, a thing in coffee that makes people feel more awake and concentrated for a short time. Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure (血压), and that can 23 a “coffee headache”.
When Li An stopped drinking coffee, he 24 the bad effects of not having caffeine, such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating. But these feelings usually pass after four to five days. So, if Li An can wait, he should start feeling 25 in less than a week.
16.A.long B.free C.late D.difficult
17.A.year B.month C.week D.day
18.A.walking B.drinking C.sleeping D.studying
19.A.study B.feeling C.health D.hobby
20.A.brightened B.began C.wasted D.enjoyed
21.A.tired B.excited C.bored D.embarrassed
22.A.decision B.change C.action D.movement
23.A.keep B.call C.cause D.stop
24.A.experienced B.accepted C.achieved D.expected
25.A.more ashamed B.more awful C.happier D.better
阅读理解(满分40分)
A
Here is an experiment to find out how blowing into bottles can make musical notes (音).
1. Pour different amounts (数量) of water into a selection of glass bottles. Don’t fill any to the top. 2. Rest the neck of one bottle on your lower lip. Blow gently across the top until you hear a note. 3. Blow gently across all the bottles in turn. Do different levels of water make different notes 4. You can add food dye to the water, so that you can see the levels more easily.
What’s going on Blowing makes the air inside the bottle vibrate (震动), producing a note. The notes change according to the amount of water and air in the bottle. The bigger the space between the water and the top of the bottle, the lower the note.
26.How can you see the water levels more clearly
A.By adding food dye. B.By pouring more water.
C.By blowing into bottles. D.By resting bottles on lips.
27.What produces a note according to the experiment
A.The level of the water. B.The size of the glass bottle.
C.The vibration of the air in the bottle. D.The amount of the food dye in the water.
28.What does the passage want to tell us
A.Science experiments can be easy. B.Everything in our life can make musical notes.
C.Musical notes are difficult to change. D.Labs are important for experiments.
B
Marco Polo was one of the world’s most famous explorers (探险家). He was born in Venice, Italy in 1254. When he was 17 years old, he went on a trip to Asia that lasted 24 years. Marco Polo’s travel later influenced many people.
In 1271, Marco Polo left Venice with his father and uncle and set out for Asia. The purpose of their trip was to meet with Kublai Khan who ruled a large part of Asia. On their way to meet the king at his palace in China, they traveled through much of the Middle East and Central Asia. In 1275, they finally arrived at the palace of Kublai Khan. Kublai Khan liked Marco Polo so much that he wanted Marco Polo to work for him. So, the king sent Marco Polo to different places in China, India and Burma. Marco Polo stayed in China with Kublai Khan for 17 years. He observed and recorded everything in detail during his journeys. Over that time, he collected many jewels and lots of gold. Marco saw paper made by the Chinese. People in China had also discovered how to paint on paper. They had many books and even used paper money!
Marco Polo returned to Venice with his father and uncle in 1295. People often went to Marco Polo’s home to hear stories about his travels. He became a great storyteller. Marco Polo was famous as “the man with a million stories”. He later met a writer who was crazy about his stories. The writer liked them so much that he wrote a book about Marco Polo’s travels.
The book about Marco Polo’s travels taught Europeans about places in Asia they knew little about. The book also taught people about the geography of Asia. Some of these people were explorers who used the information in Marco Polo’s book on their own journeys. The best known of these explorers was Christopher Columbus.
29.What did Marco Polo mainly do during the years in China
A.He collected many books about China.
B.He made friends with Chinese explorers.
C.He worked for Kublai Khan and travelled to many places.
D.He discovered how Chinese people painted on paper.
30.In what order did the following happen to Marco Polo
a. He collected jewels and gold in China.
b. He told stories of his travels to Europeans.
c. He went on a trip to Asia with his father and uncle.
d. He traveled through a large part of Central Asia and the Middle East.
e. He headed for China, India and Burma.
A.d→e→c→b→a B.c→d→e→a→b C.d→e→b→c→a D.c→e→a→d→b
31.Which of the following best describes Marco Polo
A.Interesting and hard-working. B.Helpful and skillful.
C.Pleasant and humorous. D.Brave and responsible.
32.What is the passage mainly about
A.Marco Polo’s life experience in China. B.Marco Polo and Chinese inventions.
C.The travels and influence of Marco Polo. D.How Marco Polo worked for Kublai Khan.
C
This was our last trip before high school. We went to the amusement park. I had been looking forward to it for weeks. But looking at the roller coaster (过山车), my stomach felt too tight to say anything at all.
The big girl beside us was Tasha, my best friend Dan’s sister. We came here in her car. She was a singer. She was fantastic on the stage. Just the image of her up there made me think she was so cool.
Our roller coaster car pulled up and my friends rushed forward. I felt my legs couldn’t move. All I could think about was that the roller coaster might fly off into the sky.
Without a word, I turned and ran out of the line. I knew what people were saying about me, but I didn’t care. I just kept moving past the crowd, found a bench near the bathrooms to sit down and put my head in my hands.
“Hey! Are you okay ” I looked up. It was Tasha!
“Oh, uh, yeah, I just started feeling, um, sick,” I responded.
“You know, it’s okay if you were scared. Everyone gets scared.” She said.
“You don’t.” I said in a low voice. “I’ve seen you on that stage. You were fearless.”
“I’m glad it looks like I’m not scared!” Tasha smiled. “But that’s not true. I get really scared and nervous before I perform.”
Before I noticed she was on the bench by my side, her words moved on.
“Hey, look, singing is important to me. And I want to share what I love with other people. So, even if I’m scared, I do it anyway. I push through the fear and just get up and do it. Is taking a roller coaster important to you ”
“Yeah, it is. And I want to be able to look back and remember having fun with my friends. I don’t want to remember running away and sitting alone by the bathrooms.”
“Everyone gets scared, but brave people don’t let fear control them.” She looked into my eyes. Still being lost in what she said, I saw my friends coming towards me.
I got up and went with them to the coaster.
When we were leaving, Tasha took a photo of my big smile in front of the coaster. I put it on my door.
It stayed there through all four years of my high school, a reminder of what was important to me.
33.What problem did the writer have on this trip
A.He didn’t like the roller coaster. B.He caught a cold and felt sick.
C.He had an argument with his friends. D.He was afraid to get on the roller coaster.
34.What can we learn about Tasha according to the passage
A.She was never scared of anything. B.She felt relaxed on the stage.
C.She encouraged the writer to be brave. D.She got sick on the roller coaster.
35.What’s the meaning of the underlined word “reminder”
A.A person who is important to you. B.A thing that brings back some memories.
C.A person who takes a trip with you. D.A thing that gives you more courage.
36.What’s the best title of this passage
A.Facing Fear with Courage. B.A Fun Trip to the Amusement Park.
C.The Importance of Trying New Things. D.How to Overcome Roller Coaster Fear.
D
Nowadays, the food that you buy comes from many different countries. Have a look in your fridge, cupboard, and fruit bowl and check the origins (来源) of the food. Perhaps there are apples from California, lamb from New Zealand, or potatoes from Egypt You will probably be surprised how far food travels to get to your plate. This journey, from “field to plate”, is called “food miles”. A food mile is the distance that food travels from the farmer’s field to the person who buys the food. Nowadays, food often travels thousands of miles to get to the consumers. Why is this, and what are the effects of these long distances
Traditionally, farmers sold their food in the local market, so the food didn’t have to travel very far. The consumers also did not travel very far because they went to their local market to buy the food. This was a good system for farmers and consumers. However, there were some disadvantages. For example, consumers could only buy food that farmers produced locally. In addition, they could only get food that was in season. Now, because of modern technology, food comes from all over the world. We do not have to wait for spring or summer to buy strawberries or tomatoes. They are available in winter if we want.
Some countries have to import (进口) most of their food. This is because they have difficult climates. The United Arab Emirates (UAE), for example, gets 85% of its food from other countries. Even food made in the UAE often uses imported material.
What is wrong with “food miles” Is this not a good way of increasing international trade I believe these miles are worrying for a number of reasons. First of all, because food travels such long distances, we need more planes, lorries and ships to move the food. This means we use more oil or petrol, so there is more pollution and more global (全球的) warming. In addition, food that travels a long way is not fresh and usually not very tasty. Tomatoes, for example, are picked early and stored for their long journeys. For this reason, they are usually tasteless when they get to the consumer. Local food has a better taste, and it also reduces the amount of global pollution. We need to buy more local food.
37.What is called “food miles” according to this passage
A.The origins of the food. B.The effects of long distances.
C.The journey from field to plate. D.The disadvantages of imported food.
38.The underlined word “available” in Paragraph 2 most probably means “________”.
A.easy to get B.not busy C.willing to talk D.impossible to get
39.The writer uses the last paragraph mostly to encourage readers to ________.
A.use imported material B.increase international trade
C.travel long distances D.buy more local food
40.This passage is mainly about ________.
A.how local food travels from field to plate B.what “food mile” is and its effects
C.how some countries import their food D.where different kinds of food come from
第二节 阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入1~5各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Many people travel to different places in the world by air. Usually it takes a long time, perhaps half a day, for passengers to stay in the plane. So airlines offer passengers food. 41
To deal with this problem, airlines try hard to improve their food. 42 However, the food itself is not the main reason. According to a scientific research, part of the reason is that at high altitude (海拔) we cannot taste things as well as we do on the ground. Also scientists have found that our noses become very dry even before a plane takes off. 43 So our taste buds become senseless. The sad fact, however, is that our noses don’t know it. 44 They also help explain why airlines choose to offer passengers salty and spicy food. Without doing so, the food would be tasteless.
Now there are many researches on this. According to one of them, some volunteers are asked to lie with their feet higher than their heads for weeks. And scientists write down their feelings about food taste.
45 Because they can’t deal with the special environment successfully, such as the change in air pressure. So making food taste good is still hard for them.
A.Though scientists try their best, things are not as easy as they thought.
B.They would like to do so because they don’t want to lose customers.
C.But it is common that the food taste is considered to be bad.
D.All of these help explain why food on the plane tastes so bad.
E.As the plane moves up, the change in air pressure reduces one third of our taste buds.
四、短文填空
It is a common experience for students to run into problems in their studies. Many students d 46 whether they have the ability to overcome them. Some even try to a 47 challenges because they are afraid of making mistakes. However, the best way to improve is to face the problems b 48 and learn from them.
When you finally figure out the c 49 answer after trying hard, you will feel a great sense of achievement. That is why we should never give up easily. The p 50 of success comes not only from the result, but also from the process of growing and learning.
So next time you meet a problem, don’t run away. Embrace it with courage and enjoy the joy of progress!
五、书面表达(满分15分)
51.假设你是心理咨询老师Anna,最近你收到了一封来自初三学生李华的邮件,他提到了他所面临的两个关于人际交往的问题。请你根据以下提示写一封回信,阐述李华的问题,提出你的建议并陈述理由。
要点:
李华的问题 你的建议及理由
父母在家总是对他的表现不满意,比如说他睡太晚。 1. 与父母多沟通,告诉父母自己希望得到鼓励与支持。 2. ……(请你补充)
在学校与同学争吵,觉得孤独无助。 1. 列出争吵的原因,找出双方都能接受的解决方案。 2. ……(请你补充)
要求:
1. 80 词以上,短文的开头已给出,不计入总词数;
2. 条理清楚,意思连贯,语句通顺,标点正确;
3. 文中不得使用真实的校名与姓名。
Dear Li Hua,
I’m sorry to learn about your problems.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.A 2.D 3.B 4.D 5.A 6.C 7.D 8.C 9.A 10.C 11.C 12.A 13.C 14.D 15.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述孔子学生子贡对孔圉获“文”谥号存疑,孔子解释原因,借此故事教导人们要谦逊好学。
1.句意:他是一位伟大的思想家、教师和政治家。
a一个,用于以辅音音素开头的单词前;an一个,用于以元音音素开头的单词前;the特指;/零冠词。根据“He was...great thinker, teacher, and politician (政治家).”可知,此处需用不定冠词表示“一个,一位”,“great”的第一个音素是辅音音素,所以用“a”。 故选A。
2.句意:他很聪明且热爱学习,所以他总是向不同的人寻求帮助。
or或者;because因为;but但是;so所以。根据“He was wise and enjoyed learning...he always asked for help from different people.”可知,“he always asked for help from different people”是“He was wise and enjoyed learning”的结果,所以用“so”连接并列句。故选D。
3.句意:他从不停止提问并寻求建议。
ask动词原形;asking动名词/现在分词;to ask不定式;asked过去式/过去分词。根据“He never stopped...questions and looking for advice.”可知,“stop doing sth.”是固定用法,表示“停止做某事”,这里说他从不停止“提问”这个动作,所以用“asking”。故选B。
4.句意:还有另一位智者孔圉,他与孔子生活在同一时代。
the other两者中的另一个;other其他的,后接可数名词复数;others其他的人或物;another另一个 (三者或三者以上)。根据“There was...wise man Kong Yu who lived at the same time as Confucius.”可知,这里表示“又一个,另一个”智者,没有范围限定,用“another”修饰可数名词单数“wise man”。故选D。
5.句意:孔圉在一个叫卫国的地方为朝廷工作。
called过去式/过去分词,在这里作后置定语,意为“被叫做”;calling现在分词/动名词;calls第三人称单数;to call不定式。根据“Kong Yu worked for the government in a place...Wei.”可知,“a place called...”是常见表达,意思是“一个被叫做……的地方”,所以用“called”。故选A。
6.句意:在他去世后,卫国的统治者希望每个人都能记住并学习他对学习的热爱。
If如果;Although尽管;After在……之后;Until直到。根据“...he died, the ruler of Wei wanted everyone to remember and learn from his love for learning.”可知,是在孔圉去世“之后”,统治者才有了后面的想法,所以用“After”引导时间状语从句。故选C。
7.句意:所以,孔圉被授予了“文”这个谥号。
gave过去式;gives第三人称单数;has given现在完成时;was given一般过去时的被动语态。根据“So, Kong Yu...the title ‘Wen’.”可知,“Kong Yu”是“被授予”谥号,要用被动语态结构“be+过去分词”,且事情发生在过去,所以用“was given”。故选D。
8.句意:孔子的一个学生,子贡,也来自卫国。
student学生,单数;student’s学生的,单数所有格;students学生,复数;students’学生们的,复数所有格。根据“One of Confucius’..., Zigong, was from Wei too.”可知,“one of+可数名词复数”表示“……之一”,这里指孔子的一个学生,所以用“students”。故选C。
9.句意:他对授予孔圉的谥号不满意。
with和……一起;from从……;on在……上;in在……里。根据“He wasn’t happy...the title given to Kong Yu.”可知,“be happy with...”是固定短语,表示“对……满意”,这里表示子贡对孔圉的谥号不满意,所以用“with”。故选A。
10.句意:老师,孔圉很聪明,但肯定有很多人比他更好。
good形容词原级;well副词原级,形容词时表示“身体好”;better比较级;best最高级。根据“Teacher, Kong Yu is smart, but there must be many other people who are...than him.”可知,“than”是比较级的标志词,所以这里要用“good”的比较级“better”。故选C。
11.句意:孔子微笑着亲切地回答。
kind形容词,和蔼的;kinder比较级;kindly副词,亲切地;kindness名词,善良。根据“Confucius smiled and answered...”可知,这里需要一个副词来修饰动词“answered”,表示“亲切地回答”,所以用“kindly”。故选C。
12.句意:他能够获得这个谥号是因为他从不耻于向他人寻求帮助,即使是向那些不如他博学的人。
could能够;would将会;might也许;need需要。根据“Kong Yu was smart and worked very hard. He...get the title because he was never ashamed to ask for help”可知,这里表示孔圉“有能力”获得这个谥号,用“could”合适,表示具备某种能力。故选A。
13.句意:而这就是使他与众不同的地方。
he他,主格;his他的,形容词性/名词性物主代词;him他,宾格;himself他自己,反身代词。根据“And that’s what made...different.”可知,“make sb.+形容词”表示“使某人……”,这里需要用人称代词的宾格形式作“make”的宾语,所以用“him”。故选C。
14.句意:最后,子贡意识到孔圉应该获得这个荣誉,因为他很谦逊并且总是乐于学习。
learning动名词/现在分词;learnt过去式/过去分词;learns第三人称单数;to learn不定式。根据“Finally Zigong realized that Kong Yu should get the honor because he was humble and always ready...”可知,“be ready to do sth.”是固定用法,表示“乐意做某事,准备好做某事”,所以这里用“to learn”。故选D。
15.句意:它教导我们要谦逊并不断追求知识。
teach动词原形;teaches第三人称单数;taught过去式/过去分词;will teach一般将来时。根据“And that’s the story of ‘bu chi xia wen’. It...us to be humble and keep looking for knowledge.”可知,这里说“不耻下问”这个故事“教导”我们,表示现在的状态,用一般现在时,主语是“It”,所以此处用三单形式“teaches”。故选B。
16.A 17.D 18.C 19.C 20.B 21.A 22.B 23.C 24.A 25.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了李安因为喝咖啡过多导致健康问题,决定戒咖啡,并在戒咖啡过程中体验到的身体反应的故事。
16.句意:作为一名工商管理硕士学生,他长时间刻苦学习,睡眠极少。
long长的;free空闲的;late晚的;difficult困难的。根据“he studies very hard”以及“gets very little sleep”可知,他学习很刻苦,睡眠少,所以此处是指他学习时间长。故选A。
17.句意:他每天喝五到六杯咖啡,这对一些人来说是每周的量。
year年;month月;week周;day天。根据下文“which is the weekly amount for some people”可知,5到6杯咖啡是有些人一周的量,所以此处是指他每天喝咖啡的量。故选D。
18.句意:但他最近开始出现睡眠问题。
walking走路;drinking喝;sleeping睡觉;studying学习。根据下文“It made him very tired during the day.”可知,他白天疲惫,所以此处是指他晚上睡眠出现了问题。故选C。
19.句意:他非常担心自己的健康,于是去看了医生。
study学习;feeling感觉;health健康;hobby爱好。根据下文“he went to see a doctor”可知,他去看了医生,所以此处是指他担心自己的健康。故选C。
20.句意:10月3日,李安起床后,没有像往常一样喝早上的咖啡就开始了新的一天。
brightened使变亮;began开始;wasted浪费;enjoyed享受。根据上文“Li An got up on October 3”可知,此处是指他起床后开始新的一天,没有喝往常早上的咖啡。故选B。
21.句意:到上午11点,他感到疲惫,还头疼。
tired疲倦的;excited兴奋的;bored无聊的;embarrassed尴尬的。根据下文“had a headache”可知,他头疼,结合前文他睡眠问题以及戒咖啡后的状况,此处是指他感到疲倦。故选A。
22.句意:李安突然出现这些变化的原因是咖啡因,咖啡中的一种物质,能让人在短时间内感觉更清醒、注意力更集中。
decision决定;change变化;action行动;movement移动,运动。根据语境可知,此处是指他从大量喝咖啡到停止喝咖啡,身体出现一系列变化。故选B。
23.句意:减少咖啡因摄入可能导致血压降低,进而引发“咖啡头疼”。
keep保持;call称呼,打电话;cause引起;stop停止。根据“Cutting down on caffeine could lead to lower blood pressure”可知,此处是指降低血压会引起头疼。故选C。
24.句意:当李安停止喝咖啡时,他体验到了没有咖啡因带来的不良影响,比如头疼、疲倦和难以集中注意力。
experienced经历,体验;accepted接受;achieved实现,获得;expected期望。根据“such as a headache, tiredness, and difficulty concentrating”可知,头痛、疲劳和注意力难以集中,这些是他经历的没有咖啡因的坏影响。故选A。
25.句意:所以,如果李安能坚持,他应该在不到一周的时间里感觉好转。
more ashamed更羞愧的;more awful更糟糕的;happier更开心的;better更好的。根据“these feelings usually pass after four to five days”可知,他经历的不良症状通常会在四到五天后消失,所以此处是指他应该在一周内开始感觉更好些。故选D。
26.A 27.C 28.A
【导语】本文介绍了一个科学实验——通过吹瓶子产生音符。
26.细节理解题。根据“You can add food dye to the water, so that you can see the levels more easily.”可知,添加食用色素能让水位更易观察。故选A。
27.细节理解题。根据“Blowing makes the air inside the bottle vibrate (震动), producing a note.”可知,瓶子内空气的震动产生了音符。故选C。
28.推理判断题。根据文章内容可知,本文展示了科学实验的一种简单方法,通过向装着水位不同的玻璃瓶中吹气来产生音符,这说明科学实验可以很简单。故选A。
29.C 30.B 31.D 32.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了马可·波罗的旅行经历及其对欧洲人的影响。
29.细节理解题。根据文章第二段“Kublai Khan liked Marco Polo so much that he wanted Marco Polo to work for him. So, the king sent Marco Polo to different places in China, India and Burma.”可知,马可·波罗在中国期间主要为忽必烈工作并游历了许多地方。故选C。
30.细节理解题。根据文章第二段“In 1271, Marco Polo left Venice with his father and uncle and set out for Asia...On their way to meet the king at his palace in China, they traveled through much of the Middle East and Central Asia...So, the king sent Marco Polo to different places in China, India and Burma...Over that time, he collected many jewels and lots of gold.”和第三段“People often went to Marco Polo’s home to hear stories about his travels.”可知,事件发生顺序应是c(1271年与父亲和叔叔启程前往亚洲)→d(途经中东和中亚)→e(前往中国、印度和缅甸)→a(在中国收集珠宝和黄金)→b(回到威尼斯后讲述旅行故事)。故选B。
31.推理判断题。根据文章第一段“Marco Polo was one of the world’s most famous explorers (探险家).”可知,马可·波罗是探险家,应是勇敢的人;根据文章第二段“He observed and recorded everything in detail during his journeys.”可知,他在旅途中观察并详细记录了一切,应是负责人的人。故选D。
32.主旨大意题。全文围绕马可·波罗的旅行经历(如路线、见闻)及其对欧洲的影响(如书籍启发哥伦布)展开。故选C。
33.D 34.C 35.B 36.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者在高中前的最后一次游乐园旅行中,因害怕坐过山车而逃离队伍,最终在朋友Tasha的鼓励下克服恐惧,勇敢尝试并留下珍贵回忆的故事。
33.细节理解题。根据“But looking at the roller coaster (过山车), my stomach felt too tight to say anything at all.”以及“All I could think about was the roller coaster might fly off into the sky.”可知,作者因害怕过山车而紧张到无法说话,甚至幻想过山车会飞出去,所以他害怕坐过山车。故选D。
34.推理判断题。根据“Everyone gets scared, but brave people don’t let fear control them.”以及Tasha分享自己登台前也会紧张却仍坚持的经历可知,Tasha鼓励作者勇敢面对恐惧。故选C。
35.词句猜测题。根据“Tasha took a photo of my big smile in front of the coaster. I put it on my door”和“It stayed there through all four years of my high school, a reminder of what was important to me.”可知,照片能让他回忆起那次克服恐惧的经历,所以划线部分的含义是“引起回忆的事物;提醒人的事物”,B项符合。故选B。
36.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕作者从恐惧到勇敢尝试的转变展开,Tasha的鼓励和作者最终的成长是核心,A项(用勇气面对恐惧)最贴合主题。故选A。
37.C 38.A 39.D 40.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了“食物里程”的概念,即食物从农田到消费者餐盘所经历的距离。作者通过对比传统和现代的食物供应模式,探讨了食物长途运输的原因,还阐述了“食物里程”带来的负面影响,如环境污染、食物不新鲜等,并鼓励读者购买更多本地食物。
37.细节理解题。根据“This journey, from ‘field to plate’, is called ‘food miles’.”可知,“食物里程”指的是从农田到餐盘的旅程,故选C。
38.词句猜测题。根据“Now, because of modern technology, food comes from all over the world. We do not have to wait for spring or summer to buy strawberries or tomatoes.”可知,由于现代技术,我们不必等到春天或夏天就能买到草莓或西红柿,冬天也能“轻易得到”它们,所以“available”意思是“容易得到的”,故选A。
39.推理判断题。根据最后一段“Local food has a better taste, and it also reduces the amount of global pollution. We need to buy more local food.”可知,作者主要是鼓励读者购买更多本地食物,故选D。
40.主旨大意题。文章开篇介绍了“食物里程”的概念,接着讲述了传统和现代食物供应方式的不同,以及一些国家进口食物的情况,最后阐述了“食物里程”带来的问题,所以文章主要是关于“食物里程”是什么以及它的影响,故选B。
41.C 42.B 43.E 44.D 45.A
【导语】本文主要解释了飞机上提供的食物味道差的原因,以及科学家们正在努力改变这种情况。
41.根据“So airlines offer passengers food”及“To deal with this problem”可知,此处应是与食物问题有关,选项C“但是人们普遍认为食物不好吃。”符合语境。故选C。
42.根据“To deal with this problem, airlines try hard to improve their food.”可知,此处应是与为何解决这一问题有关。选项B“他们之所以想这样做,是因为他们不想失去客户。”故选B。
43.根据“So our taste buds become senseless.”可知,此处应是与味蕾有关。选项E“随着飞机的上升,气压的变化会减少我们味蕾敏感度的三分之一。”符合语境。故选E。
44.根据“They also help explain why airlines choose to offer passengers salty and spicy food.”可知,此处应是与帮助解释了飞机上的食物味道差有关。选项D“所有这些都帮助解释了为什么飞机上的食物味道这么差。”符合语境。故选D。
45.根据“Because they can’t deal with the special environment successfully,”可知,此处应与科学家有关。选项A“尽管科学家们尽了最大努力,但这并不像他们想象的那么简单。”符合语境。故选A。
46.(d)oubt 47.(a)void 48.(b)ravely 49.(c)orrect 50.(p)leasure
【导语】本文主要鼓励学生在学习遇到困难时不要怀疑或逃避,而应勇敢面对并从错误中学习。通过努力获得正确答案的成就感,以及成长过程中的快乐,才是成功的真正意义。
46.句意:许多学生怀疑他们是否有能力克服这些问题。根据首字母提示及“whether they have the ability to overcome them.”可知,空处指“怀疑”,动词doubt符合句意,因是描述事实,需一般现在时,主语Many students为名词复数,动词用原形。故填(d)oubt。
47.句意:有些人甚至试图避免挑战,因为他们害怕犯错。根据首字母提示及“because they are afraid of making mistakes.”可知,因他们害怕犯错,故而避免挑战,动词avoid“避免”符合句意。try to do sth.“试图做某事”为固定搭配。故填(a)void。
48.句意:然而,改进的最佳方式是勇敢地面对问题并从中学习。根据首字母提示及“face the problems”可知,空处指“勇敢面对问题”,需副词bravely“勇敢地”修饰动词face。 故填(b)ravely。
49.句意:当你最终通过努力找出正确答案时,你会感到一种巨大的成就感。根据首字母提示及“figure out the c...answer”可知,空处指“正确的”,需形容词correct,修饰名词answer。 故填(c)orrect。
50.句意:成功的快乐不仅来自结果,也来自成长和学习的过程。根据首字母提示及“The p...of success comes not only from the result, but also from the process of growing and learning.”可知,空处指“成功的快乐”,需名词pleasure,作主语。 故填(p)leasure。
51.One possible version
Dear Li Hua,
I’m sorry to learn about your problems.
You mentioned that your parents are unhappy with your performance at home, like going to bed late. Besides communicating your need for support, try setting clear goals for yourself, such as finishing homework earlier. This shows your determination to improve and can gain their trust.
Regarding the quarrel with classmates, after finding the solution, also try to have a heart-to-heart talk with them. Share your feelings and listen to theirs. This can strengthen your bond and help you feel less lonely.
Best wishes!
Yours,
Anna
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步,开篇回应对方;
第二步,针对父母不满的问题和同学争吵的问题,具体给出建议;
第三步,结尾祝福。
[亮点词汇]
①be unhappy with对……不满
②set clear goals设定明确目标
③show determination to improve展现改进的决心
④gain their trust赢得他们的信任
⑤heart-to-heart talk推心置腹的谈话
[高分句型]
①You mentioned that your parents are unhappy with your performance at home, like going to bed late.(that引导宾语从句)
②Besides communicating your need for support, try setting clear goals for yourself, such as finishing homework earlier.(现在分词短语作伴随状语)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页

展开更多......

收起↑

资源预览