山东省滨州市阳信县第三实验中学2025-2026学年八年级上学期第一次学习能力检测英语试题(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

山东省滨州市阳信县第三实验中学2025-2026学年八年级上学期第一次学习能力检测英语试题(含解析)

资源简介

2025---2026学年第一学期第一次学情调研八年级英语试题
分值:100 时间:90分钟
一、单选题:本大题共19小题,共19分。
1.—Do you have ________ to tell us about your summer vacation —Of course! I have ________ to share with you.
A. something special; something interesting
B. special something; something interesting
C. anything special; something interesting
D. anything special; interesting something
2.—Can I ______ a book from you —Certainly. But please remember you can only keep it for 3 days.
A. borrow B. buy C. keep D. give
3.—Jack didn't expect to get first prize. He felt very ________ when he heard the news.—That's not ________ for me. He practiced so hard.
A. surprising; surprised B. surprised; surprised C. surprised; surprising D. surprising surprising
4.—We re going back to my hometown to visit the East Lake tomorrow.—Really Please ________ me to take the camera. I want to take some photos.
A. remember B. remind C. send D. pass
5.—Do you have any ________ for tonight, Mary —Well, what about having a picnic on the beach
A. problems B. rules C. plans
6.—Could you go to the bookshop with me —Sorry, I ________. I have to go home right after school.
A. may B. must C. can't D. needn't
7.You look ________ in the blue sweater. Try another one.
A. lovely B. smart C. strange D. beautiful
8.I ________ the window just now because it was windy.
A. close B. closed C. will close D. have closed
9.If success (成功) is a gate, the road ________ this gate must be full of difficulties.
A. past B. over C. across D. towards
找出画线部分发音和其他选项不同的一项
10.A. but B. hunt C. uniform
11.A. drop B. cold C. borrow
12.A. cook B. spoon C. noon
13.A. short B. sport C. work
14.A. blue B. nut C. flute
15.A. he B. she C. fresh
16.A. bread B. peace C. ready
17.A. time B. trip C. swim
18.A. city B. yes C. busy
19.A. camp B. relax C. age
二、完形填空:本大题共10小题,共10分。
Loving family members is important in life. Just as a writer once said, "Without family, man is (20) in the world, and cannot live happily." In my family, we all love each other, but even so misunderstandings (误解) happen sometimes.
One day, (21) I was doing my homework in my room, my brother came in. I was busy with homework, so I didn't talk to him and just (22) working. But when I took a break, I found some messy drawings in my notebook. I (23) got angry and shouted at my brother.
"You can only make (24) , and I hate you," I said. Hearing the words, my brother began crying and tried to explain himself. But I didn't want to listen to it. We didn't talk with each other. The " (25) " after that kept for a long time between us.
To solve the problem, my mother asked me to see what the drawings were in my notebook. I looked at (26) carefully. It said, "Happy birthday." Then I felt sorry for what I did. At that moment, I (27) how inconsiderate (考虑不周的) I was. Although drawing in my notebook wasn't right, my brother's love was (28) . I said sorry to him, and he smiled back at me.
After this, I knew how to (29) family members. We should not take misunderstandings to heart. That's because our family members are the people who love us most.
20.A. usual B. lonely C. strange
21.A. if B. because C. while
22.A. continued B. stopped C. remembered
23.A. quietly B. suddenly C. recently
24.A. money B. stress C. trouble
25.A. silence B. decision C. training
26.A. her B. them C. him
27.A. realized B. argued C. guessed
28.A. silly B. clear C. crazy
29.A. depend on B. take care of C. get on with
三、阅读理解:本大题共13小题,共26分。
A
Long long ago, there was a beautiful little girl. She was alone because she had no family and no home. She only had her clothes and some bread. But she was very kind. A man asked her if he had something to eat. She gave him her bread. A child cried and told her that his head was very cold. So she gave him her hat. Then she met a child with no coat. She gave him her coat.
One day, in the cold dark forest, she met another child who asked for her dress. The little girl thought that it was dark and nobody could see her, so she gave her dress away. At last, she had almost nothing, no family, nowhere to live, nothing to eat and little to wear.
Suddenly, stars fell from the sky. These stars became pieces of money and a beautiful dress.
The little girl was rich for the rest of her life and she still helped the people in need with her money.
30.The beautiful little girl was ________ because she had no family and no home.
A. lazy B. alone C. rich D. thin
31.When she met a child with no coat, she gave him her ________.
A. bread B. hat C. coat D. money
32.________, she gave her dress away.
A. In an old house B. In the forest C. In the sky D. At home
33.________ fell from the sky and became pieces of money and a beautiful dress.
A. The hat B. The coat C. The bread D. The stars
34.The little girl was rich for the rest of her life because of her ________.
A. kindness B. family C. beauty D. dress
B

It's a sunny and lovely day in Tianjin, as 21-year-old Liang Jieyi walks through the heart of the city, enjoying the beauty of the old buildings along her way. "'City Walk' is the coolest and the most popular way to visit a place, especially (尤其) for young people," she said.
According to an article on social media by the Ministry of Culture and Tourism (文旅部), "City Walk" is a new and relaxing way to take a trip. The key point is to have a slow-paced (慢节奏的) and immersive (沉浸式的) experience in the city, unlike travelling tiredly in the old days, visiting as many places as possible in a very short time.
Liang said she first found this way to travel on the lifestyle platform on the Internet earlier this year. There were hundreds of photos posted on the platform by users, all of which were taken as they walked along streets with views of different places of interest.
"____ I just walked through different cities with beautiful buildings and great food. To my surprise, the photos I took to share my 'walks' through Beijing's hutongs were already liked by hundreds of people on the Internet," she added.
35.Which of the following pictures is "City Walk"
A. B. C. D.
36.How do people usually feel when they choose "City Walk"
A. Bored. B. Relaxed. C. Tired. D. Excited.
37.Which of the following sentences can be put in the ________
A. I didn't even have a plan for my trip.B. I always made a plan before I took a trip.
C. I visited as many places as I could.D. I love the food in China.
38.What can we infer (推断) from the passage
A. Only young people think "City Walk" is cool and popular.
B. Liang shared photos on the Internet to get more fans.
C. "City Walk" is a new and relaxing way to take a trip.
D. People who choose "City Walk" may enjoy a slow-paced life.
C
It s very important to spend time with family. Parents can really get to know their children and children love spending time with their family.
When it s breakfast, lunch or dinner time, family can get together at the table. Eating breakfast together is a good way to start the day. Family can also share their happenings of the day and plans for the next day when they are eating dinner together.
If your family likes movies, then take out a bowl of popcorn (爆米花) and put it on the table for family and see a movie while eating the popcorn at the weekend. After one-week work, family really wants to relax and enjoy the quiet family time.
Going camping in the mountains for the weekend is also another good way to spend family time. And it s a great way to have a vacation, too.
Every city has its own special museums. Why not visit these museums to spend time together You can learn something.
Enjoy your family time and have fun together. You ll remember the happy time all your life.
39.There are ________ ways of spending time with family.
A. three B. four C. five D. six
40.The underlined word "happenings" means "________".
A. 发生的事情 B. 信息 C. 喜悦之事 D. 消息
41.If David s parents like traveling very much, he can ________ with them.
A. eat the popcorn B. see a movie C. eat breakfast D. go camping
42.What s the main idea of the passage
A. How to share things with family B. How to travel with family
C. How to spend time with family D. How to eat popcorn with family
四、阅读七选五:本大题共5小题,共10分。
Travelling is a good way to spend some time with your family and friends. Travelling not only relaxes you, but also teaches you about different cultures and customs. (43) For this reason, many people love travelling. But the most important thing which you have to do before going anywhere is to make successful travelling plans. Here are some useful tips.
Decide your travelling place. To decide any travelling place, you can look up the tourist place, its weather, (44) But the most important is to consider whether the place is within your budget (预算).
Budget for your travelling. Money is very important for you to make a successful plan. (45) Then make a travelling plan according to the money.
Book your hotel. After you decide the place and prepare the money, you should remember to book a hotel. (46) Make a list of all visiting places according to your time and money. For this, you can ask your friends who have visited that place earlier for some advice. Besides, you can get help on the Internet.
(47) You can do something new like cultural shopping and events. During the trip, you can also enjoy delicious food of different places. Enjoy the flavor of different cultures. Enjoy each moment with your friends and family members.
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A.So first think of the amount of money you can afford for travel.
B.the best time to visit them and the way to reach the places.
C.If you forget it, it might happen that you won t get the staying place.
D.Try to do something new and try new food.
E.it s important to spend more time walking.
F.The most amazing part of travelling is enjoying delicious food and shopping for different cultural things.
G.You can wear some beautiful clothes when travelling.
五、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
My name is Andy. My grandparents live in small village. It is quiet and beautiful. I grew up there. Later, I am in middle school and live with my parents. I miss my grandparents very much, I visited them this summer vacation. Now, let me share my summer vacation at my grandparents home you.
In the morning, I woke up early and helped my grandparents water (plant). We ate eggs and (fresh) picked vegetables for breakfast. After eating breakfast, my grandpa took me to go (hike) in the mountains. When we walked, the wind (blow) on my face. In the afternoon, my grandma taught me (cook) food. In the evening, we sat together to watch the stars in the sky. My grandpa told me stories about (he) childhood(童年)and my grandma taught me some old songs.
I think these days are (meaning) to me. It is really an unforgettable(令人难忘的)summer vacation.
(48) (49) (50) (51) (52)
(53) (54) (55) (56) (57)
六、任务型阅读-简答:本大题共1小题,共5分。
阅读短文,回答下列问题。
Do you like to travel alone (独自旅行) Or do you think it's better to travel with friends If you're still deciding, please read on.
Traveling alone really shows you what you're made of and helps you find the inner strength (内心的力量) you didn't know you have. And it also gives you time to think and learn.
It's easy to think that traveling alone is lonely (孤独的). Although that may sometimes be true, you're hardly ever alone. When you travel as a one-person team, you can enjoy the most interesting part of travel—talking with the locals (当地人) and meeting travelers from all over the world.
In fact, traveling to know about the world is not easy. There's lots of information to look up, tickets to buy, and things like these. And there's another thing to worry about: Things can and often do go wrong. One of the greatest things about traveling with friends is being able to help each other.
It's true that traveling with others can give you a sense of safety (安全感). You know that if you get lost or get things lost, there's someone to hold your hand when you try to tell it to the police in another country.
There's no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or with friends, it's up to you.
(58) What does the underlined word "it" refer to (指代)
___________________________________________________________
(59)What is the most interesting part of traveling alone
___________________________________________________________________
(60)What does the writer think about traveling to know about the world
_____________________________________________________________
(61)What is good about traveling with friends
___________________________________________________________
(62)Do you like to travel alone or with your friends Why
________________________________________________________________________
七、书面表达:本大题共1小题,共20分。
63.在过往的经历中,同学们一定有难忘的旅行经历,或是和同学的研学旅行,或是跟家人的家庭旅行。请写一篇文章,介绍你的旅行经历,包括风景、活动、感受及意义等方面。
要求:
(1)参考提示内容,可适当发挥;
(2)语句通顺,意思连贯,书写工整;
(3)文中不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);
(4)词数不少于80。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________1.【答案】C
【解析】略
2.【答案】A
【解析】根据“you can only keep it for 3 days”可知,问句表示“我能从你那里借一本书吗?”,borrow… from sb.意为“向某人借……”。故选A。
3.【答案】C
【解析】根据“He felt very…”可知,第一空指“感到惊讶的”,应用-ed结尾的形容词;根据“That's not… for me.”可知,第二空指“令人惊讶的”,应用-ing结尾的形容词。
4.【答案】B
【解析】句意:——明天我们要回我的家乡去游览东湖。——真的吗?请提醒我带上相机。我想拍一些照片。remind sb. to do sth.意为“提醒某人做某事”。
5.【答案】C
【解析】根据“Well, what about having a picnic on the beach ”可知,前者询问今晚有没有计划,故选C。
6.【答案】C
【解析】根据“Could you go to the bookshop with me ”和“Sorry”可知,问句中的Could表示委婉语气,否定回答中应用can't。故选C。
7.【答案】C
【解析】根据“Try another one.”可知,你穿这件蓝色毛衣看起来很“奇怪”。
8.【答案】B
【解析】 根据“just now”可知,动作发生在过去,应用一般过去时,动词用过去式。
9.【答案】D
【解析】句意:如果成功是一扇门,那么通往这扇门的道路必定充满困难。the road towards…表示“通往……的道路”。
10~14.【答案】C、B、A、C、B
【解析】1.
but/b t/; hunt/h nt/; uniform/ ju n f m/。C选项画线部分读音与其他选项不同。故选C。
2.
drop/dr p/; cold/k ld/; borrow/ b r /。B选项画线部分读音与其他选项不同。故选B。
3.
cook/k k/; spoon/spu n/; noon/nu n/。A选项画线部分读音与其他选项不同。故选A。
4.
short/ t/; sport/sp t/; work/w k/。C选项画线部分读音与其他选项不同。故选C。
5.
blue/blu /; nut/n t/; flute/flu t/。B选项画线部分读音与其他选项不同。故选B。
15~19.【答案】C、B、A、B、C
【解析】1. he/hi /; she/ i /; fresh/fre /。C选项画线部分读音与其他选项不同。
2. bread/bred/; peace/pi s/; ready/ redi/。B选项画线部分读音与其他选项不同。
3. time/ta m/; trip/tr p/; swim/sw m/。A选项画线部分读音与其他选项不同。
4. city/ s ti/; yes/jes/; busy/ b zi/。B选项画线部分读音与其他选项不同。
5. camp/k mp/; relax/r l ks/; age/e d /。C选项画线部分读音与其他选项不同。
20~29.【答案】B、C、A、B、C、A、B、A、B、C
【解析】【文章大意】本文主要讲述了家人之间相爱的重要性,家人的爱是最宝贵的。
1. 根据“Without family… and cannot live happily”可知,没有家人,人在这个世界上是孤独的,应用lonely。
2. 根据空后的“I was doing my homework in my room, my brother came in”可知,我弟弟进来这个动作是发生在我做作业的过程当中,所以要用while来引导时间状语从句。
3. 根据空前的“I was busy with homework, so I didn't talk to him”可知,我忙着做作业,所以我没有和他说话,只是继续做作业,应用continued。
4. 根据上文中“I found some messy drawings in my notebook”可知,我在笔记本上发现了一些乱七八糟的图画时突然就生气了,应用suddenly。
5. 根据上文中“I found some messy drawings in my notebook”可知,弟弟在笔记本上画了乱七八糟的画,制造了麻烦,应用trouble。
6. 根据上文中“We didn t talk with each other.”可知,我们从那之后彼此不说话了,保持了很长时间的“沉默”,应用silence。
7. 根据上文中“my mother asked me to see what the drawings were in my notebook”可知,妈妈让我看一下我笔记本上的图画是什么,我仔细地看了看,应用them指代那些图画。
8. 根据上文中“Then I felt sorry for what I did.”可知,此时我意识到自己考虑不周,应用realized。
9. 根据上文中“It said, Happy birthday. ”可知,弟弟在笔记本上写了“生日快乐”,弟弟的爱是显而易见的,应用clear。
10. 根据下文中“We should not take misunderstandings to heart.”可知,我们不应该把误解放在心上,由此可知我知道如何和家人相处了,应用get on with。
30~34.【答案】B、C、B、D、A
【解析】略
1.
细节理解题。由句子She was alone because she had no family and no home.可知,她很孤独。
2. 略
3. 略
4. 略
5.
推理判断题。纵观全文可知,女孩的善良让她的余生富有。
35~38.【答案】A、B、A、D
【解析】【文章大意】本文主要介绍了“城市漫步”这种新兴的旅行方式。
1. 由全文内容可知,“City Walk”意为“城市漫步”,是一种徒步探索城市的休闲出行模式,是一种慢节奏、沉浸式的城市漫步,选项A的图片符合题意。故选A。
2. 根据第二段中的“ City Walk' is anew and relaxing way to take a trip”可知,选择“城市漫步”的人们通常会感到“放松”。故选B。
3. 根据第四段中的“I just walked through different cities with beautiful buildings and great food.”可知,此处说的是在旅行时并没有制订计划。故选A。
4. 根据第一段中的“ City Walk' is the coolest and the most popular way to visit a place, especially for young people”和第二段中的“The key point is to have a slow-paced and immersive experience in the city”可知,选择“城市漫步”的人可能享受慢节奏的生活。故选D。
39~42.【答案】B、A、D、C
【解析】【文章大意】本文主要介绍了一些可以和家人一起做的事情,让我们享受和家人在一起的快乐时光。
1.
通读全文可知,本文共介绍了四种与家人共度时光的方式,分别是和家人一起吃饭、一起看电影、一起野营和参观博物馆。故选B。
2.
根据第二段划线部分内容“Family can also share their happenings of the day and plans for the next day when they are eating dinner together.家人也可以在一起吃晚饭的时候分享当天......和第二天的计划。”可知,此处表示分享一天中发生的事情,happening意为“发生的事情”。故选A。
3.
根据第四段中的“Going camping in the mountains for the weekend is also another good way to spend family time. And it s a great way to have a vacation, too.周末去山上露营也是另一种享受家庭时光的好方法。这也是度假的好方法。”可知,如果戴维的父母非常喜欢旅游,他可以和他们一起去野营。故选D。
4.
根据第一段中的“It s very important to spend time with family.花时间和家人在一起是很重要的。”及下文介绍的四种与家人共度时光的方式可知,本文主要介绍了如何与家人共度时光。故选C。
43~47.【答案】F、B、A、C、D
【解析】1.
[语篇解读] 本文主要谈论如何制订旅行计划。
上句说明旅行的好处,再根据空后的“For this reason”可知,设空处和旅行的好处有关,选项F“旅行中最令人惊奇的部分是享受美食和购买不同的有关文化的物品”符合语境。故选F。
2.
此处和如何决定旅行地点有关,空前提到了“look up the tourist place, its weather”,选项B“参观它们的最佳时间和到达这些地方的方式”符合语境。故选B。
3.
根据上下句可知,此处和旅行的预算有关,选项A“因此,首先考虑一下你能负担得起的旅行费用”符合语境。故选A。
4.
上句提醒预订酒店,选项C“如果你忘记了,你可能会找不到住宿的地方”符合语境。故选C。
5.
下句提到“do something new”,选项D“尝试做新的事情,尝试新的食物”符合语境。故选D。
48.【答案】【小题1】
a
【小题2】
so
【小题3】
with
【小题4】
plants
【小题5】
freshly
【小题6】
hiking
【小题7】
blew
【小题8】
to cook
【小题9】
his
【小题10】
meaningful
【解析】1. 略
2. 略
3. 略
4. 略
5. 略
6. 略
7. 略
8. 略
9. 略
10. 略
49.【答案】【小题1】
Traveling alone./It refers to traveling alone.
【小题2】
Talking with the locals and meeting travelers from all over the world.
【小题3】
It's not easy./It's difficult.
【小题4】
You can help each other and traveling with friends gives you a sense of safety.
【小题5】
I like to travel alone better, because I can become more independent by dealing with everything by myself./I like to travel with friends, because I can share things with them and I have at least one person to depend on.
【解析】1. 【文章大意】本文主要探讨了独自旅行和与朋友一起旅行的不同体验及各自的优缺点,没有绝对的正确或错误的旅行方式,最终选择哪种方式完全取决于个人的喜好和需求。
根据第二段可知,独自旅行能让你知道你是什么样的人,帮助你找到你不知道自己拥有的内心的力量,给你思考和学习的时间,故推断画线单词“it”指代上文提到的“Traveling alone”。
2. 根据第三段中的“When you travel as a one-person team, you can enjoy the most interesting part of travel—talking with the locals and meeting travelers from all over the world.”可知,当你独自旅行时,你可以享受旅行中最有趣的部分——与当地人交谈,结识来自世界各地的旅行者。
3. 根据第四段中的“In fact, traveling to know about the world is not easy.”可知,作者认为通过旅行了解世界并不容易。
4. 根据第四段中的“One of the greatest things about traveling with friends is being able to help each other.”和第五段中的“It s true that traveling with others can give you a sense of safety.”可知,和朋友一起旅行的好处之一就是你们可以互相帮助,和朋友一起旅行还能给你一种安全感。
5. 开放性试题,言之有理即可。
50.【答案】Traveling is a wonderful way to explore the world and enrich our lives. It allows us to step out of our comfort zones, experience different cultures, and create lasting memories.
Last summer, I went on a trip to Beijing with my family. We visited many famous landmarks. The Great Wall was truly magnificent. As we climbed up the steep steps, I was in awe of the ancient architecture and the breathtaking view of the surrounding mountains. We also went to the Forbidden City, where we saw the grand palaces and learned about the history of the Chinese emperors. In addition to sightseeing, we tasted delicious local food like Peking Duck. The crispy skin and tender meat were simply delicious.
This journey was more than just a vacation. It broadened my horizons and made me realize how vast and diverse the world is.
【解析】略

展开更多......

收起↑

资源列表