2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(江苏卷)(原卷+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(江苏卷)(原卷+解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(江苏卷)
英语·全解全析
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔记清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What has the woman finished doing
A.Choosing her major. B.Working on the computer. C.Sending her application form.
【答案】A
【原文】M: What are you up to
W: Checking my college application form. I’ve finally come to a decision about what to study in college.
M: Is engineering still your top choice
W: Yeah. I was thinking of studying computer science, but I decided against it in the end.
2.What will the man buy
A.A bag. B.A laptop. C.A suitcase.
【答案】A
【原文】W: May I help you, sir
M: Yes, I’m looking to replace my old laptop bag. I go on a lot of business trips, so I’m looking for something with wheels.
3.When will the man check out
A.On the 16th. B.On the 17th. C.On the 18th.
【答案】C
【原文】W: When will you be arriving, Mr. Baranski
M: Let me see. It’s Monday today, so on Thursday, the 16th of May.
W: And how long will you be staying
M: Two nights, leaving on Saturday.
4.What are the speakers mainly talking about
A.Going on vacation. B.Dealing with sensitivities. C.Taking care of the pet.
【答案】C
【原文】M: I’m leaving next week for the trip and I still don’t know what to do with my Cooper.
W: Well, you know I am sensitive to animals so I can’t help. Hey! I just remembered I have a friend that has a pet hotel.
M: I guess I can do that.
5.What will the man probably do for the woman
A.Clean the table. B.Help with her report. C.Carry the shopping.
【答案】B
【原文】M: You look stressed. Is there something wrong
W: I’ve been trying to delete a table from my report but every time I do, it ruins the file format.
M: I’ll fix it for you, if you agree to help me with the shopping later.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.What did Barbara begin to do two months ago
A.Do the gardening. B.Tidy the bedrooms. C.Decorate the living room.
7.Who might Brian be
A.Barbara’s neighbor. B.Barbara’s husband. C.Barbara’s gardener.
【答案】6.A 7.B
【原文】M: Hi Barbara, how’s the new house
W: We still have to decorate the living room and the bedrooms, but that’s because I spent the last two months working outside, planting flowers and trees trying to make it look beautiful. You know me, I’ll never be inside if I can be out in the fresh air.
M: I bet you miss all the conveniences of the city, don’t you
W: Not really. I like living in a village.
M: I hope Brian shares your views and isn’t missing city life too much.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.When does the conversation take place
A.Before ordering. B.During a meal. C.After a meal.
9.What do we know about the restaurant
A.It has a nice environment. B.It has a new address. C.It has a good name.
10.What do the speakers decide to do
A.Report service issues. B.Complain about the manager. C.Move to a less crowded place.
【答案】8.B 9.C 10.A
【原文】W: Mike, did you notice the slow service tonight It’s unusually crowded.
M: Yeah. Our orders took forever to arrive, and they got mine wrong.
W: Same here. And the waitstaff seem busy and understaffed. I saw a few tables complaining about their orders too. I think we should talk to the manager before leaving.
M: Definitely. This level of service isn’t acceptable for such a reputable restaurant.
W: Let’s do that. Maybe they can improve service for future diners. And it could help them understand what went wrong tonight.
M: Good idea. I’ll ask for the manager once we finish our meal.
W: It’s important to address these issues constructively rather than just leaving without saying anything.
M: Absolutely, Amanda.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What is the woman curious about
A.What life coaches do. B.Why Mel does the qualification. C.Whether Mel is good at fixing problems.
12.What does the woman hate doing
A.Talking about her family situation. B.Analyzing personal problems. C.Completing the housework.
13.How can the woman solve her problem according to the man
A.By seeking cooperation. B.By changing her attitude. C.By starting a new routine.
【答案】11.A 12.C 13.B
【原文】W: I’ve just seen Mel. She was telling me about that qualification she’s doing. It’s something about life coaching, isn’t it
M: That’s right. She’ll be great at it. You know how many times she has helped us with our problems
W: Is that all life coaching means
M: Well, life coaches show their clients how to adopt new approaches or new routines, and this enables them to make permanent changes. It’s about much more than analyzing a specific problem and fixing it.
W: You sound like Mel! I’m still lost, though.
M: Look, take something you’re always complaining about. Like, having to do chores around the house. A life coach would help you address this by helping you change your attitude to doing the chores in the first place. By working on your mindset, that will help you go forward.
W: Oh, that makes sense. Mel would be brilliant at that.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What inspired Trent to start climbing
A.A picture of mountains. B.A television documentary. C.A biography of a climber.
15.What was Trent’s feeling during his first big climbing
A.Nervousness. B.Confidence. C.Amazement.
16.Why did Trent decide to climb the seven peaks
A.To overcome his fear. B.To realize his long-held dream. C.To raise money for his grandpa.
17.What made Trent special among the climbers to the seven peaks
A.He was accompanied by his grandpa.
B.He climbed snow-covered mountains.
C.He was younger than any other climber.
【答案】14.A 15.B 16.C 17.C
【原文】W: Trent, how did you get into mountain climbing
M: Many people start climbing because they’ve watched a television documentary about climbing a mountain and a good friend enjoyed reading the biography of a famous climber. My experience was more unusual, though. When I was nine, I started at a new school where there was an amazing artwork on the wall. It showed some snow-covered mountains and I thought, I want to climb those!
W: You climbed your first big mountain when you were ten. How did you feel beforehand
M: I was convinced I’d be really nervous before we set off, but the opposite was actually true, which I couldn’t quite believe. I went with very experienced climbers whom I trusted.
W: You decided to climb the highest peak on each of the seven continents. Why was that
M: My grandfather became ill and there wasn’t much financial support for scientists trying to find a cure, so I asked people to sponsor me to climb the seven peaks. I became the youngest person ever to climb them, though that wasn’t my reason for doing it.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Bohlin do in his first job
A.He taught at a college. B.He designed aircraft. C.He produced cars.
19.When did the first modern car seat belt appear
A.In 1942. B.In 1958. C.In 1959.
20.Which country was the first to introduce car seat belt laws
A.Japan. B.Australia. C.France.
【答案】18.B 19.C 20.B
【原文】M: Hi, my talk today’s about an invention, the modern car seat belt.
The inventor of the modern car seat belt was a Swedish man called Nils Bohlin. Bohlin had trained as a mechanical engineer at college before gaining his first employment as an aircraft designer. He did well, so was invited to join a car manufacturing company as a safety engineer.
Bohlin had often worked on improving seats and seat belts for planes since starting his working life in 1942. After joining the car manufacturer in 1958, he spent the following 12 months developing his ideas for cars, and then a car featuring Bohlin’s creation on both front seats was introduced, making it the earliest example of a vehicle with modern seat belts.
However, it took many years for them to become widely accepted. Japan made it a rule that everyone must wear seat belts in their cars across the whole country in 1971. A year earlier, two of the six states in Australia had introduced similar rules. France was the first European nation to create seat belt laws several years later. It’s incredible to think that some investment in research and development in the manufacturing industry has had such a huge global impact.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Can’t find the perfect bike to suit all your needs Join us for our Build-Your-Own Bike Workshop and customize one for yourself!
Our committed trainers will take you through step-by-step instructions in this5-day workshop to guide you in building your own bike. This workshop will not only provide a satisfying hands-on experience but will also expand your knowledge of bike parts, how they work and how to maintain them. Gear up for an enriching time!
Date: 2-6 May 2025
Time: 9am-12pm daily Course
Course Fees: $500 per participantFees include:
●All bike parts ●Instruction sheets ●Trainer fees
Limited to 6 participants to ensure you get the attention you need. Sign up now at www. for the ultimate build-your-own bike experience!
10% Early Bird DiscountFor Sign-ups Before 1 April*Membership entitles you to an additional cash discount of $30.
What Urban Bike Shop is all about. . .
We are the go-to platform for cyclists to shop for bike parts and build their own bikes. Additionally, our platform links you to the various bike retailers (零售商) so you can shop for bikes and components more easily.
Our Vision
To promote the joy of cycling and serve as a platform where cyclists can set fitness goals, achieve them, and be rewarded for their efforts, we hope to connect cyclists and inspire them to share their experiences with our year-long events.
21.What can participants do in the workshop
A.Maintain fitness through cycling. B.Gain the know-how to build bikes.
C.Master the skills of being a trainer. D.Produce bike components by hand.
22.How much should an Urban Bike Shop member pay for registration in March
A.$420. B.$450. C.$470. D.$500.
23.What is Urban Bike Shop’s long-term goal
A.To make high-end bikes more accessible. B.To attract as many bike retailers as possible.
C.To create an interaction network for cyclists. D.To provide free bike maintenance (维修) services.
【答案】21.B 22.A 23.C
【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了Urban Bike Shop举办的为期5天的自制自行车工坊活动。
21.细节理解题。根据第二段中“Our committed trainers will take you through step by step instructions in this 5 day workshop to guide you in building your own bike. This workshop will not only provide a satisfying hands on experience but will also expand your knowledge of bike parts, how they work and how to maintain them.(我们敬业的教练将在这个为期5天的工坊里为您提供逐步指导,引导您打造自己的自行车。这个工坊不仅会提供令人满意的实践体验,还会拓展您对自行车部件、它们的工作原理以及如何保养它们的知识)”可知,参与者在工坊中可以获得制造自行车的专门知识。故选B项。
22.细节理解题。根据文中“Course Fees: $500 per participant (课程费用:每位学员500美元)”以及第二张图表中“10% Early Bird Discount For Sign ups Before 1 April (4月1日前报名可享9折优惠)”和“*Membership entitles you to an additional cash discount of $30(*会员资格使您享有30美元的额外现金折扣)”可知,课程费用每人500美元,4月1日前报名有10%的早鸟折扣,会员还有额外30美元的现金折扣。3月报名属于早鸟优惠,先打九折,500×(1-10%) = 450美元,会员再减去30美元,450-30 = 420美元。所以Urban Bike Shop的会员3月报名需支付420美元。故选A项。
23.细节理解题。根据最后一段中“To promote the joy of cycling and serve as a platform where cyclists can set fitness goals, achieve them, and be rewarded for their efforts, we hope to connect cyclists and inspire them to share their experiences with our year long events.(为了推广骑行的乐趣,成为一个让骑行者可以设定健身目标、实现目标并因努力而获得奖励的平台,我们希望通过全年的活动将骑行者联系起来,并激励他们分享自己的经验)”可知,Urban Bike Shop的长期目标是为骑行者创建一个互动网络。故选C项。
B
First, a sincere thank you to the neighbors who have reached out over the past few months. We’ve heard from many of you — even a note tied to a rock thrown through our window! Now, a quick update: we’ve taken our new year lights down.
It wasn’t easy. Our lights had been up since December, nearly six months as part of our household. We were touched by the heartfelt concerns like, “ARE YOU KEEPING THEM UP FOREVER !!!”
We hoped these lights, bought on a sale, would inspire us and find their forever home. But there were problems: the sizzle, the smell, the mosquitoes, and one green bulb (灯泡) that went on and off for no reason. We sought help, but Shiny Brite Light Installations wanted to charge us an arm and a leg. Luckily, we discovered we could simply remove it. We knew it would upset the color arrangements by having two red bulbs together, but it was the only option. Dealing with the messy wires was another tiring challenge. We asked ourselves, “What are we doing wrong ” I remembered falling into bed one night and saying to my husband, “Is it us ” His answer: “No. It’s those lights. We should take them back.”
Returning them Unthinkable. Mainly because I’d lost the receipt, or because what kind of people would return a used item Actually, neither. The lights were up, they were part of us now, and up they would stay.
Eventually, we relaxed and enjoyed the days as time passed. As temperatures rise, colorful flowers are perfect decorations now, but what about the lights still playing new year songs when sensing every Amazon delivery truck Not so much.
Contrary to your whispers, we haven’t returned the lights. They’ve been rehomed in the basement, for now. Don’t worry. We remain committed to these lights. They are part of our family, even if they’re no longer on display — at least until late November.
24.How do the writer’s neighbors find her new year lights
A.Artistic. B.Annoying. C.Traditional. D.Inspiring.
25.According to paragraph 3, which was a problem with the lights
A.A part posed a safety risk. B.Their colors were boring.
C.A bulb flashed unpredictably. D.Their wires were exposed.
26.Why did the writer decide not to return the lights
A.She regarded it a tiring challenge. B.She lost the receipt for them.
C.She considered it impolite. D.She grew attached to them.
27.What can be inferred from the last two paragraphs
A.This November will witness new lights delivered
B.The basement will be the lights’ forever home.
C.Lights are perfect symbols of season changes
D.The writer still plans on putting the lights up.
【答案】24.B 25.C 26.D 27.D
【解析】本文是一篇记叙文。文章以幽默诙谐的笔触讲述了作者一家与新年灯之间发生的趣事,展现了邻里互动以及作者一家对新年灯复杂的情感。
24.推理判断题。根据第一段“We’ve heard from many of you — even a note tied to a rock thrown through our window! (我们收到了你们许多人的纸条——甚至有一张纸条系在扔进我们窗户的石头上!)”和第二段“We were touched by the heartfelt concerns like, “ARE YOU KEEPING THEM UP FOREVER !!! (我们被一些发自内心的担忧所感动,比如“你们要一直挂着灯吗??!!!”)””可知,作者收到邻居们抱怨,甚至有的人用石头砸窗户,故推断邻居们对作者家的新年彩灯感到厌烦,故选B。
25.细节理解题。根据第三段“But there were problems: the sizzle, the smell, the mosquitoes, and one green bulb (灯泡) that went on and off for no reason. (但也有一些问题:嘶嘶声、气味、蚊子,还有一个绿色的灯泡莫名其妙地开了又关)”可知,有个绿色的灯泡突然闪烁。故选C。
26.推理判断题。根据第四段“The lights were up, they were part of us now, and up they would stay. (灯已经挂起来了,成了我们的一部分,就该一直挂着)” 可知,灯已经成为了作者和家人的一部分,体现作者对灯产生了感情,很依恋灯,故选D。
27.推理判断题。根据最后两段,尤其最后一句“They are part of our family, even if they’re no longer on display — at least until late November. (它们是我们家庭的一部分,即使它们不再出现——至少要到11月底)”可知,作者11月底还会挂起彩灯,故推断作者仍然打算把灯挂起来。故选D。
C
Have you ever wondered why certain songs or paintings feel deeply satisfying Language expert Jay Keyser’s research finds that repetition makes art speak to us.
Artists like jazz musician Duke Ellington and painter Andy Warhol purposefully use repetition — not simply as copying, but as a clever “same, but different” skill. In Ellington’s Satin Doll, for example, the rhythm repeats while the notes stay high or low, and the song’s words mirror this pattern. Warhol’s soup cans appear alike at first sight, yet each design changes a little. This skill called “same/except” by Jay Keyser in his book Play it again, Sam — makes art feel richer and more pleasant to our brains.
Interestingly, discovering repetition brings much more. Consider a photograph of the US city of Albuquerque that is often discussed for its meaning. Look closer, and you may find that a dog sits in the center with a street sign shadow to its right copying its shape. Recognizing this hidden pattern, as Keyser suggests, repays us with unexpected pleasure and more. Training our eyes to notice such patterns — whether in poetry, paintings or songs — unlocks new meaning.
Why does repetition create such a connection According to Keyser, science offers an answer: the mere exposure effect (单纯曝光效应). Just as a baby grows fond of a mother’s face through repeated sights, we naturally develop a liking for familiar patterns. Advertisers use this by repeating product names to build trust. Artists harness it too — Warhol’s repeated cans or a song’s repeated catchy parts make us feel comforted and connected.
Keyser shows great art works with the brain’s makeup. When artists repeat certain parts with changes, the art is in line with how our minds seek order, expect patterns, and gain joy from “finding” connections — though we are not aware of it. By studying how artists skillfully apply the “same/except” skill across mediums, and by connecting these choices with science, we gain the key to admiring creativity’s universal magic. This makes everyday experiences with music, paintings, and words much richer.
28.What does the “same/except” skill focus on
A.Non-traditional artistic styles.
B.Combining different art forms.
C.Repetition with slight variations.
D.Breaking all patterns completely.
29.What does the example of the Albuquerque photo highlight
A.Fun designs attract more attention.
B.Admiring street art lifts one’s spirits.
C.Repetition enriches art experiences.
D.Famous art deserves lasting discussion.
30.What does the underlined word “harness” in paragraph 4 probably mean
A.Take advantage of. B.Turn down.
C.Have control of. D.Make out.
31.What does the last paragraph mainly tell us
A.Art sometimes matches our mindset.
B.Science explains artistic techniques.
C.Artists use repetition unconsciously.
D.Creativity is the key to admiring art.
【答案】28.C 29.C 30.A 31.A
【解析】本文是一篇说明文,文章通过引用语言专家Jay Keyser的研究,结合艺术家案例和科学原理,解释“重复”在艺术中的作用及背后逻辑。
28.细节理解题。根据第二段中“Artists like jazz musician Duke Ellington and painter Andy Warhol purposefully use repetition — not simply as copying, but as a clever “same, but different” skill. (爵士乐演奏家Duke Ellington和画家Andy Warhol这样的艺术家,会有意地运用重复手法——这并非简单的模仿行为,而是一种巧妙的“相同,但不同”的技巧。)”以及后文的例子“In Ellington’s Satin Doll, for example, the rhythm repeats while the notes stay high or low, and the song’s words mirror this pattern. Warhol’s soup cans appear alike at first sight, yet each design changes a little. This skill called “same/except” by Jay Keyser in his book Play it again, Sam — makes art feel richer and more pleasant to our brains. (例如,在Ellington的《Satin Doll》中,节奏不断重复,而音符则保持在高音或低音位置,歌曲的词也遵循了这种模式。Warhol的罐头图案乍一看都很相似,但每个设计又略有不同。Jay Keyser在其著作《Play it again, Sam》中称这一技巧为“同中存异”(same/except)它让艺术作品显得更加丰富,也更能让我们的大脑感到愉悦)”可知,“同中存异”(same/except)技巧的核心是重复中带有轻微变化。故选C。
29.推理判断题。根据第三段中“Interestingly, discovering repetition brings much more. Consider a photograph of the US city of Albuquerque that is often discussed for its meaning. Look closer, and you may find that a dog sits in the center with a street sign shadow to its right copying its shape. Recognizing this hidden pattern, as Keyser suggests, repays us with unexpected pleasure and more. Training our eyes to notice such patterns — whether in poetry, paintings or songs — unlocks new meaning.(有趣的是,发现重复现象所带来的益处远不止于此。不妨看看一张关于美国阿尔伯克基市的照片——这张照片的深层含义一直备受讨论。凑近观察,你会发现照片中央坐着一只狗,而它右侧的路牌影子,恰好复刻了狗的轮廓。正如Keyser所指出的,认识到这种隐藏的模式会给我们带来意想不到的愉悦感以及更多的收获。训练我们的目光去留意这类模式——无论是在诗歌、绘画还是歌曲中——都能开启新的意义)”可知,该段以照片为例,是为了论证“发现重复能带来额外价值”,包括意外的愉悦感和新的意义,由此可知,以Albuquerque照片为例,强调了重复丰富了艺术体验。故选C。
30.词句猜测题。根据第四段中划线词上文“According to Keyser, science offers an answer: the mere exposure effect (单纯曝光效应). (根据Keyser的观点,科学给出了答案:单纯曝光效应)”、“Advertisers use this by repeating product names to build trust.(广告商通过重复产品名称来建立信任)”以及划线词所在句“Artists harness it too — Warhol’s repeated cans or a song’s repeated catchy parts make us feel comforted and connected. (艺术家们也harness它——Warhol重复的罐子或一首歌重复的朗朗上口的部分让我们感到安慰和联系)”可知,广告商和艺术家都利用了单纯曝光效应,harness与文中“use”同义,表示“利用”,与选项中Take advantage of意思一致。故选A。
31.主旨大意题。根据最后一段“Keyser shows great art works with the brain’ makeup. When artists repeat certain parts with changes, the art is in line with how our minds seek order, expect patterns, and gain joy from “finding” connections — though we are not aware of it. By studying how artists skillfully apply the “same/except” skill across mediums, and by connecting these choices with science, we gain the key to admiring creativity’s universal magic. This makes everyday experiences with music, paintings, and words much richer.(Keyser指出,伟大的艺术作品与人类的大脑构造相契合。当艺术家在重复某些元素的同时加入变化时,这类艺术便与我们大脑的运作方式不谋而合——我们的大脑会不自觉地寻求秩序、期待规律,并从“发现”事物间的关联中获得愉悦,只是我们自己并未察觉这一点。通过研究艺术家如何巧妙地在不同艺术媒介中运用“同中存异”(same/except)的技巧,并将这些创作选择与科学原理相结合,我们便能掌握欣赏创造力所蕴含的普世魅力的关键。这使得我们在日常生活中接触音乐、绘画与文字时,能获得远比以往更丰富的体验)”可知,最后一段首句点明主旨:伟大艺术作品与大脑的构成相契合,并指出艺术(通过重复与变化的手法)与人类大脑的认知方式(寻求秩序、期待模式、从发现联系中获得快乐)一致。由此可知,最后一段主要告诉我们“艺术有时与我们的思维模式一致”。故选A。
D
Microscopic plastic pieces are everywhere, and a new study reveals they exist in bottled water at concentrations 10 to 100 times higher than previously estimated. Researchers from Columbia University and Rutgers University found roughly 240,000 detectable plastic pieces in a typical liter of bottled water, with the study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences.
The researchers used stimulated Raman scattering microscopy and machine learning to detect seven common plastics, testing three unnamed bottled water brands. About 10% of these particles (微粒) are microplastics (5 millimeters to 1 micrometer), and 90% are nanoplastics (纳米塑料) (less than 1 micrometer). Microplastics have already been found in human lungs, blood and placentas. “Nanoplastics could be even more dangerous than microplastics because when inside the human body, the smaller it goes, the easier for it to be misidentified as the natural component of the cell,” says Wei Min, a Columbia chemistry professor and co-author on the study.
The International Bottled Water Association (IBWA) stated it had “very limited notice” to review the study, arguing the new detection method needs to be fully reviewed by the scientific community and more research needs to be done to develop standardized methods for measuring and quantifying nanoplastics in our environment. It added there is no scientific agreement on the potential health impacts of nano and microplastic particles and media reports unnecessarily scare consumers.
Phoebe Stapleton, another co-author of the study, says researchers already know that nanoplastics are in water. “But if you can’t quantify them or create images of them, it’s hard to believe they really exist. The importance of our team’s research is that it now reveals this clearly — it not only provides computer-generated images, but also lets us measure the nanoplastics. Even more importantly, it offers chemical analysis of those measurements.” she says, adding that the research helps people better understand how much plastic humans usually take into their bodies and what effects it has.
32.How does the author introduce the new findings
A.By giving examples. B.By quoting an expert.
C.By defining a concept. D.By providing statistics.
33.What could make nanoplastics a greater threat compared with microplastics
A.Difficulty in detecting it.
B.Failure to create its image.
C.Larger quantity than microplastics.
D.High concentration levels in bottled water.
34.What is IBWA’s attitude towards the study
A.Objective. B.Approving.
C.Doubtful. D.Indifferent.
35.What is Phoebe Stapleton’s remark mainly about
A.Uniqueness of the study.
B.Significance of the study.
C.Potential application of the study.
D.Possible direction for further study.
【答案】32.D 33.A 34.C 35.B
【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了一项新研究发现瓶装水中微塑料和纳米塑料的含量比之前估计的要高得多,介绍了研究的方法、相关各方的态度以及该研究的重要意义。
32.推理判断题。根据第一段中“Microscopic plastic pieces are everywhere, and a new study reveals they exist in bottled water at concentrations 10 to 100 times higher than previously estimated. Researchers from Columbia University and Rutgers University found roughly 240,000 detectable plastic pieces in a typical liter of bottled water, with the study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (微小的塑料碎片无处不在,而一项新研究表明,它们在瓶装水中的存在浓度比此前估计值高出10到100倍。来自哥伦比亚大学和罗格斯大学的研究人员发现,一升普通的瓶装水中大约含有24万块可检测到的塑料颗粒,该研究成果已发表在《美国国家科学院院报》上)”可知,文中提到了10到100倍,还提到了24万块可检测到的塑料颗粒,所以作者通过提供统计数据来介绍新发现。故选D项。
33.推理判断题。根据第二段中““Nanoplastics could be even more dangerous than microplastics because when inside the human body, the smaller it goes, the easier for it to be misidentified as the natural component of the cell,” says Wei Min, a Columbia chemistry professor and co-author on the study(该研究的合著者、哥伦比亚大学化学教授魏敏说:“纳米塑料可能比微塑料更危险,因为当它在人体内时,体积越小,就越容易被误认为是细胞的天然成分。”)”可知,纳米塑料在人体内时,体积越小,就越容易被误认为是细胞的天然成分,可推理出纳米塑料更难被检测到,这使得它可能成为更大的威胁。故选A项。
34.推理判断题。根据第三段中“The International Bottled Water Association (IBWA) stated it had “very limited notice” to review the study, arguing the new detection method needs to be fully reviewed by the scientific community and more research needs to be done to develop standardized methods for measuring and quantifying nanoplastics in our environment. It added there is no scientific agreement on the potential health impacts of nano and microplastic particles and media reports unnecessarily scare consumers(国际瓶装水协会(IBWA)表示,它“收到通知的时间非常有限”,无法对该研究进行审查,并辩称新的检测方法需要得到科学界的全面审查,还需要进行更多研究,以制定标准化方法来测量和量化我们环境中的纳米塑料。它补充说,对于纳米和微塑料颗粒对健康的潜在影响,科学界尚未达成共识,媒体报道不必要地吓唬消费者)”可知,对于纳米和微塑料颗粒对健康的潜在影响,科学界尚未达成共识,且认为媒体报道不必要地吓唬消费者,可推理出IBWA对该研究持怀疑态度。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段中“Phoebe Stapleton, another co-author of the study, says researchers already know that nanoplastics are in water. “But if you can’t quantify them or create images of them, it’s hard to believe they really exist. The importance of our team’s research is that it now reveals this clearly — it not only provides computer-generated images, but also lets us measure the nanoplastics. Even more importantly, it offers chemical analysis of those measurements.” she says, adding that the research helps people better understand how much plastic humans usually take into their bodies and what effects it has(该研究的另一位合著者Phoebe Stapleton说,研究人员已经知道水中存在纳米塑料。“但如果你不能对它们进行量化或为它们创建图像,就很难相信它们真的存在。我们团队研究的重要性在于,它现在清楚地揭示了这一点——它不仅提供了计算机生成的图像,还让我们能够测量纳米塑料。更重要的是,它对这些测量结果进行了化学分析。”她补充说,这项研究有助于人们更好地了解人类通常摄入体内的塑料有多少,以及它会产生什么影响)”可知,这项研究有助于人们更好地了解人类通常摄入体内的塑料有多少,以及它会产生什么影响,可推理出Phoebe Stapleton的话主要强调了该研究的重要意义。故选B项。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
This year, I received an exciting message from the Science Center: out of nearly 2,000 applicants, only 40 high school students were selected to take part in their famous summer program, and I was one of them! 36 .
For the two-week summer program, I chose to focus on a biology project. My research centered on investigating the presence and impact of bacteria (细菌) in different water sources — specifically comparing wild lake water with home pool water to determine which was more harmful. 37 . Those are two fields I’m deeply passionate about.
The laboratory work was challenging but extremely rewarding. I remember the first day I set out to collect water samples. The lake was peaceful, but beneath that calm surface hid something far less harmless. In contrast, the pool’s crystal-clear water seemed almost too clean, and I wondered how the tests would turn out.
38 . The process involved culturing the bacteria, monitoring their growth and comparing the results from both sources. When the data finally came in, it was both shocking and enlightening. The pool water was surprisingly clean, with hardly any bacteria present. On the other hand, the lake water, despite its beautiful appearance, was full of bacteria — definitely not safe for drinking. 39 .
Once my experiments were complete, I poured all my energy into writing a detailed report. On the last day of the program, I had the opportunity to present my work to a group of 15 mentors (导师). 40 — I was not just a student; I was like a scientist sharing my discoveries with the world.
A.Back in the lab, I analyzed the samples
B.Standing before them, explaining my project, I felt proud
C.I hope to undertake a biomedical project at the Science Center
D.My time at the Science Center has given me a clear sense of purpose
E.These results highlighted the hidden dangers that untreated water can pose
F.The moment I opened that letter, I knew this was going to be a life-changing experience
G.This topic interested me because it combined both environmental science and public health
【答案】36.F 37.G 38.A 39.E 40.B
【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位高中生入选科学中心暑期项目后,通过对比湖泊和泳池水样的细菌实验,发现未经处理水源的潜在危害,并在项目结束时自豪地向导师展示研究成果的经历。
36.前文“This year, I received an exciting message from the Science Center: out of nearly 2,000 applicants, only 40 high school students were selected to take part in their famous summer program, and I was one of them! (今年,我收到了科学中心发来的一封激动人心的通知:在近2000名申请者中,仅有40名高中生获选参加他们著名的暑期项目,而我正是其中之一)”提到“我”收到科学中心的获选通知,后文段落具体讲述“我”的暑期项目经历,因此F项“The moment I opened that letter, I knew this was going to be a life-changing experience (当我打开那封信的那一刻,我就知道这将是一次改变人生的经历)”符合语境,描述“我”对这次经历的期望,承接前文惊喜的情绪,引出后文具体的讲述。故选F。
37.前文“My research centered on investigating the presence and impact of bacteria (细菌) in different water sources — specifically comparing wild lake water with home pool water to determine which was more harmful. (我的研究聚焦于检测不同水源中细菌的存在及其影响——通过对比天然湖泊水和家用泳池水,分析哪一类水源的危害性更大)”提到“我”研究不同水源中的细菌,后文“Those are two fields I’m deeply passionate about. (这两个领域正是我深深热爱的研究方向)”强调“我”热爱这两个领域,因此G项“This topic interested me because it combined both environmental science and public health (这个课题吸引我,因为它结合了环境科学和公共卫生)”符合语境,解释“我”选择该课题的动机,承前启后,其中的“environmental science and public health”是后文的“two fields”所指的对象。故选G。
38.前一段落主要描述“我”外出采集水样的过程,后文“The process involved culturing the bacteria, monitoring their growth and comparing the results from both sources. When the data finally came in, it was both shocking and enlightening. (实验过程包括培养细菌、监测其生长状况,并对两种水源的检测结果进行对比分析。当最终数据出炉时,结果既令人震惊又发人深省)”说明实验过程以及数据结果,因此A项“Back in the lab, I analyzed the samples (回到实验室后,我分析了样本)”符合语境,指出回到实验室的工作,作为实验阶段的起始句,自然过渡到具体操作。故选A。
39.前文“The pool water was surprisingly clean, with hardly any bacteria present. On the other hand, the lake water, despite its beautiful appearance, was full of bacteria — definitely not safe for drinking. (泳池水样异常洁净,几乎检测不到细菌存在。另一方面,看似清澈的湖水却含有大量细菌——显然达不到饮用水安全标准)”对比了泳池水和湖水的细菌检测结果,因此E项“These results highlighted the hidden dangers that untreated water can pose (这些结果凸显了未经处理水源的潜在危害)”符合语境,总结实验发现,承接前文。故选E。
40.前文“On the last day of the program, I had the opportunity to present my work to a group of 15 mentors (导师). (在项目的最后一天,我有幸向15位导师组成的专家组汇报了我的研究成果)”提到“我”向导师展示报告,后文“I was not just a student; I was like a scientist sharing my discoveries with the world. (此时的我已不仅是一名学生,而更像是向世界分享发现的科学家)”升华“我”的感受,因此B项“Standing before them, explaining my project, I felt proud (站在他们面前讲解项目时,我感到自豪)”符合语境,描述“我”汇报时的感受,其中的“proud”与后文的“not just a student”和“a scientist sharing my discoveries with the world”呼应。故选B。
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was 10, I had an enemy. A girl kept pointing out my 41 . Week by week, her list 42 : I was thin; I had a poor academic 43 ; I talked too much; I was too proud and so on. I tried to 44 all this as long as I could. Finally, my anger 45 .
I ran to Daddy with tears in my eyes. He listened to me 46 and asked: “Are these things she said true or not Have you 47 what you’re really like ” Dad asked me to list everything she said and 48 the points that were true, without paying attention to other 49 .
I did as Daddy told me. Surprisingly, I discovered about half the things were true. It struck me that I could change a(n) 50 number of them, though some I couldn’t, like being very thin. And suddenly I wanted to change. For the first time, I got a fairly clear 51 of myself.
I brought the list back to Daddy. He 52 to take it. “That’s just for you,” he said, “You know better than anyone else the 53 about yourself. But you have to learn to listen; not just 54 in anger and feel hurt. Hear the truth and do what you know is the right thing to do.”
Daddy’s suggestion has 55 me at many important moments, each time making me a better person.
41.A.breakthroughs B.shortcomings C.guidelines D.masterpieces
42.A.ballooned B.updated C.ceased D.appeared
43.A.discipline B.qualification C.career D.performance
44.A.deny B.overcome C.bear D.review
45.A.exploded B.failed C.recovered D.spread
46.A.unwillingly B.hardly C.cheerfully D.quietly
47.A.suspected B.wondered C.confirmed D.witnessed
48.A.get B.reach C.mark D.discuss
49.A.listings B.challenges C.comments D.suggestions
50.A.small B.increasing C.odd D.good
51.A.picture B.sign C.example D.voice
52.A.determined B.refused C.tended D.attempted
53.A.concern B.report C.dream D.truth
54.A.cross your fingers B.shut your ears
C.stamp your feet D.outstretch your arms
55.A.relied on B.sought for C.returned to D.charged at
【答案】
41.B 42.A 43.D 44.C 45.A 46.D 47.B 48.C 49.A 50.D 51.A 52.B 53.D 54.B 55.C
【解析】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者10岁时因被一个女孩指出诸多缺点而愤怒,父亲通过引导作者梳理缺点、辨别真假,让作者首次清晰认识自己,并学会倾听真相、积极改变的故事,体现了父亲智慧的教育方式对作者成长的深远影响。
41.考查名词词义辨析。句意:一个女孩不停地指出我的缺点。A. breakthroughs突破;B. shortcomings缺点;C. guidelines指导方针;D. masterpieces杰作。根据下文“I was thin; I had a poor academic ________; I talked too much; I was too proud and so on.”可知,女孩说的都是作者的“缺点”。故选B项。
42.考查动词词义辨析。句意:一周又一周,她列出的(缺点)越来越多:我很瘦、学习成绩差、话太多、太骄傲等等。A. ballooned激增,增加,膨胀;B. updated更新;C. ceased停止;D. appeared出现。根据下文“I was thin; I had a poor academic ________; I talked too much; I was too proud and so on.”可知,此处表示女孩列出的缺点越来越多,即列出的缺点在“增加”。故选A项。
43.考查名词词义辨析。句意:同上。A. discipline纪律;B. qualification资格;C. career职业;D. performance表现。根据上文“I had a poor academic”可知,此处表示作者的学习“表现”差。故选D项。
44.考查动词词义辨析。句意:我尽可能地忍受这一切。A. deny否认;B. overcome克服;C. bear忍受;D. review复习。根据下文“Finally, my anger ________.”可知,此处表示作者一开始是“忍受”女孩的指责的。故选C项。
45.考查动词词义辨析。句意:最后,我的愤怒爆发了。A. exploded爆发;B. failed失败;C. recovered恢复;D. spread传播。根据下文“I ran to Daddy with tears in my eyes.”可知,作者最终“爆发”了,去找了父亲诉说。故选A项。
46.考查副词词义辨析。句意:他静静地听我说,然后问:“她说的这些是真的吗?你有没有想过你到底是什么样的人?”A. unwillingly不情愿地;B. hardly几乎不;C. cheerfully高兴地;D. quietly静静地。根据上文“He listened to me”及下文父亲耐心的引导可知,父亲应是“静静地”听作者倾诉。故选D项。
47.考查动词词义辨析。句意:同上。A. suspected怀疑;B. wondered思考,想知道;C. confirmed确认;D. witnessed目击。根据下文“what you’re really like”可知,父亲问作者是否“思考”过自己到底是什么样的人,wondered符合“自我反思”的语境。故选B项。
48.考查动词词义辨析。句意:爸爸让我把她说的所有事情都列出来,标出那些真实的点,不用理会其他的内容。A. get得到;B. reach到达;C. mark标记;D. discuss讨论。根据上文“list everything she said”和下文“the points that were true”可知,父亲让作者在列表上“标记”出真实的缺点。故选C项。
49.考查名词词义辨析。句意:同上。A. listings列表内容;B. challenges挑战;C. comments评论;D. suggestions建议。根据上文“Are these things she said true or not ”和“list everything she said and ________ the points that were true”可知,此处指“列表”中的其他的内容,即不真实的缺点。故选A项。
50.考查形容词词义辨析。句意:我突然意识到,我可以改变其中的很多,尽管有些我无法改变,比如很瘦。A. small小的;B. increasing增加的;C. odd奇怪的;D. good很多的,相当大的。根据上文“half the things were true”和下文“wanted to change”可知,作者发现可改变的缺点数量“相当多”,a good number of 是固定短语,意为“许多、大量”,符合语境。故选D项。
51.考查名词词义辨析。句意:我第一次对自己有了相当清晰的认识。A. picture形象,认识;B. sign标志;C. example例子;D. voice声音。根据上文“I discovered about half the things were true.”可知,作者通过标记缺点,对自己有了清晰的“认识”,get a clear picture of是固定搭配,意为“对……有清晰的认识”,符合语境。故选A项。
52.考查动词词义辨析。句意:他拒绝接过清单。A. determined决定;B. refused拒绝;C. tended倾向于;D. attempted尝试。根据下文“That’s just for you”可知,父亲不要清单,“拒绝”接收。故选B项。
53.考查名词词义辨析。句意:你比任何人都更了解关于你自己的真相。A. concern关心;B. report报告;C. dream梦想;D. truth真相。根据上文“mark the points that were true”和下文“Hear the truth”可知,此处表示父亲让作者了解关于自己的“真相”,即真实情况。故选D项。
54.考查动词短语辨析。句意:但你必须学会倾听;不要只是愤怒地捂住耳朵,感到受伤。A. cross your fingers祈求好运;B. shut your ears捂住耳朵;C. stamp your feet跺脚;D. outstretch your arms伸出双臂。根据上文“not just”以及下文“Hear the truth”可知,父亲提醒作者不要因愤怒而拒绝倾听,即“捂住耳朵”。故选B项。
55.考查动词短语辨析。句意:爸爸的建议在很多重要时刻都回到我身边(指引我),每次都让我成为更好的人。A. relied on依靠;B. sought for寻找;C. returned to回到;D. charged at冲向。根据下文“each time making me a better person”可知,父亲的建议在作者需要时“回到”脑海中给予指引。故选C项。
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Power of Sichuan Pepper is an inspiring book on Chinese cuisine by British writer Fuchsia Dunlop, 56 has spent about 15 years exploring China and its diverse food culture. The book consists of 16 chapters, each 57 (feature) a practical recipe. Dunlop explores Chinese food 58 the remote Gansu countryside to the historic city of Yangzhou. Rather than 59 (mere) presenting the food, she immerses (沉浸) herself in tasting it and, more importantly, investigating it.
Dunlop’s food journey began with wonder as she learned to cook and sampled diverse Chinese dishes, ultimately reaching 60 (accept), despite the fact that she has her usual dietary 61 (preference).
She highlights that no eating culture is superior or inferior. Moreover, she invites readers 62 (appreciate) the often-overlooked aspects of life beyond food from the view of an outsider.
Reading this book is 63 exciting journey changing from simple descriptions of Sichuan pepper to serious discussions on topics 64 (associate) with expensive and rare ingredients (食材). Sichuan pepper 65 (stand) for everyday energy. And Dunlop advocates appreciating the beauty of Chinese cuisine and not overlooking the power of the daily ingredients.
【答案】
56.who 57.featuring 58.from 59.merely 60.acceptance 61.preferences 62.to appreciate 63.an 64.associated 65.stands
【解析】这是一篇说明文,介绍了英国作家扶霞 邓洛普所著关于中国美食的书籍《花椒之味》,讲述了该书内容、作者对中国美食文化的探索以及书中传达的对饮食文化的看法等。
56.考查定语从句。句意:《花椒之味》是英国作家扶霞 邓洛普写的一本关于中国美食的励志书籍,她花了大约 15 年时间探索中国及其多样的饮食文化。先行词是Fuchsia Dunlop,指人,在非限制性定语从句中作主语,所以用关系代词who引导。故填who。
57.考查非谓语动词。句意:这本书有 16 个章节,每个章节都以一个实用的食谱为特色。此处为非谓语,each与feature之间是主动关系,用现在分词构成独立主格结构,表伴随。故填featuring。
58.考查介词。句意:邓洛普探索中国美食,从偏远的甘肃农村到历史名城扬州。from...to...是固定搭配,意为“从…… 到……”。故填from。
59.考查副词。句意:她不仅仅是展示食物,还沉浸在品尝食物中,更重要的是,研究食物。此处修饰动词presenting,要用副词形式,mere的副词是merely。故填merely。
60.考查名词。句意:邓洛普的美食之旅始于好奇,她学习烹饪并品尝了各种各样的中国菜肴,最终获得了认可,尽管她有自己一贯的饮食偏好。reaching是及物动词,后接名词作宾语,accept的名词形式是acceptance,不可数。故填acceptance。
61.考查名词复数。句意:邓洛普的美食之旅始于好奇,她学习烹饪并品尝了各种各样的中国菜肴,最终获得了认可,尽管她有自己一贯的饮食偏好。preference作“偏好”讲时是可数名词,根据语境用复数形式preferences,作宾语。故填preferences。
62.考查非谓语动词。句意:此外,她邀请读者从局外人的角度欣赏生活中除了食物之外常被忽视的方面。invite sb. to do sth.是固定用法,意为“邀请某人做某事”,不定式作宾补。故填to appreciate。
63.考查冠词。句意:读这本书是一次令人兴奋的旅程,从对花椒的简单描述转变为对与昂贵稀有食材相关话题的严肃讨论。journey是可数名词,此处表示泛指,exciting是以元音音素开头的单词,所以用不定冠词an。故填an。
64.考查非谓语动词。句意:读这本书是一次令人兴奋的旅程,从对花椒的简单描述转变为对与昂贵稀有食材相关话题的严肃讨论。topics与associate之间是被动关系,用过去分词作后置定语。故填associated。
65.考查动词时态和主谓一致。句意:花椒代表着日常的能量。描述客观事实,此处是一般现在时;主语Sichuan pepper是不可数名词,谓语动词用第三人称单数形式。故填stands。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是学校学生会主席李华,你校将于下月底在校礼堂举办“中外文化交流周”启动仪式,仪式需要中英双语配合主持。请给英国交换生Lucy写一封邮件,邀请她担任活动开幕式的英文主持人。内容包括:
1.活动介绍;
2.期待答复。
注意:1.词数100左右;
2.开头已给出,不计入总词数。
Dear Lucy,
I hope this email finds you well.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Dear Lucy,
I hope this email finds you well. On behalf of the Students’ Union, I’m writing to sincerely invite you to be the English host for the opening ceremony of our “Sino-Foreign Cultural Exchange Week”.
The ceremony will be held in the school auditorium at the end of next month. It aims to promote cultural exchanges between Chinese and foreign students, with wonderful performances like traditional Chinese dance and English drama. As an English host, you’ll work with a Chinese host to introduce the event, welcome guests and guide the ceremony process — your fluent English and cross-cultural perspective will surely make it a success.
Could you let me know your decision by next Friday Looking forward to your positive reply!
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国交换生Lucy写一封邮件,邀请她担任“中外文化交流周”活动开幕式的英文主持人。
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every time we went to Lehman’s store, I would rush straight to the same shelf. There it was: a brown little guy with a large nose that fit perfectly over my shoulder. I hugged the brown stuffed aardvark (土豚) doll tightly and whispered, “Hi, Artie.”
Last week, my mother finally noticed. “Why do you always disappear ” she asked at checkout. “Next time, your brother is going with you.”
Oh, no! My brother, Rich, was going to accompany me into the store. He would watch me and report everything to our mother.
Anyway, I wasn’t going to give up seeing my precious Artie. So, when Rich and I walked into the store together, I advised him to get the daily groceries, since he was older. He agreed but said I shouldn’t go off to look at the cosmetics (化妆品), as I wasn’t allowed to wear them yet.
He needn’t have worried about that; I was already heading toward Artie. There it was, awaiting me. I grabbed it and hugged it tightly. Just then, I heard my brother: “What in the world are you doing ”
“This is Artie,” I said. “I hug it every single time I come here. Don’t tell Mom. I know we can’t afford it, and I hope it doesn’t get sold, because I just love this little guy.”
The look on Rich’s face was unreadable, but I knew deep down that he wasn’t going to make fun of me. In fact, a few times when he accompanied me to the store, he said, “Go on and hug your ugly animal, if it’s still there, and I’ll get the groceries.”
One day before Thanksgiving Day, Rich was working with Dad somewhere, so Mom took me to Lehman’s but waited outside. “You go in by yourself,” she said. “My legs are tired today. Just don’t take forever, okay ”
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I rushed straight to Artie’s shelf, but it was gone.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
On Thanksgiving Day, as we were allowed to open one present, Rich walked up.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
I rushed straight to Artie’s shelf, but it was gone. My heart dropped and panic surged through me. I searched up and down each aisle, my hopes fading with every empty spot. A kind clerk who noticed my distress said gently, “That aardvark doll was sold yesterday.” Tears blurred my vision. How could Artie be gone Heartbroken, I stumbled out of the store, forcing a smile to Mom who was waiting for me outside. “Is everything alright ” Mom asked. “Nothing much,” I mumbled, hiding my trembling lip.
On Thanksgiving Day, as we were allowed to open one present, Rich walked up. He held out a small, clumsily wrapped box. “It’s for you,” he whispered. With surprise and curiosity, I carefully unwrapped it, and there lay Artie! I gasped, speechless with emotion. Rich grinned, “I bought him with all my savings. Now he’s yours forever.” Overwhelmed with joy, I hugged him tightly, with tears streaming down my cheeks. It wasn’t just a stuffed aardvark doll, but a gift of pure love from my family. It was the best Thanksgiving gift forever.
【解析】本文以人物为线索展开,讲述了作者每次去Lehman’s商店时,都会拥抱一个叫Artie的土豚玩偶,因为知道无钱购买,所以作者请求发现她这一举动的哥哥Rich不要告诉妈妈。Rich不但替她保守了秘密,还悄悄用自己攒下的钱买下了这个玩偶,在感恩节那天送给了作者当作礼物,体现了家人之间的关爱和温情。
1.段落续写:
①由第一段首句内容“我径直冲向Artie的架子,但Artie不见了。”可知,第一段可描写作者发现玩偶不见后的反应、言语和行为表现。
②由第二段首句内容“在感恩节那天,当我们被允许打开一份礼物时,Rich走了过来。”可知,第二段可描写Rich送作者Artie为礼物,以及作者的反应和表现,点明主题。
2. 续写线索:
玩偶被卖——恐慌——伤心——送礼物——惊喜、感动——感悟。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(江苏卷)
英语
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔记清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What has the woman finished doing
A.Choosing her major. B.Working on the computer. C.Sending her application form.
2.What will the man buy
A.A bag. B.A laptop. C.A suitcase.
3.When will the man check out
A.On the 16th. B.On the 17th. C.On the 18th.
4.What are the speakers mainly talking about
A.Going on vacation. B.Dealing with sensitivities. C.Taking care of the pet.
5.What will the man probably do for the woman
A.Clean the table. B.Help with her report. C.Carry the shopping.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.What did Barbara begin to do two months ago
A.Do the gardening. B.Tidy the bedrooms. C.Decorate the living room.
7.Who might Brian be
A.Barbara’s neighbor. B.Barbara’s husband. C.Barbara’s gardener.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.When does the conversation take place
A.Before ordering. B.During a meal. C.After a meal.
9.What do we know about the restaurant
A.It has a nice environment. B.It has a new address. C.It has a good name.
10.What do the speakers decide to do
A.Report service issues. B.Complain about the manager. C.Move to a less crowded place.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What is the woman curious about
A.What life coaches do. B.Why Mel does the qualification. C.Whether Mel is good at fixing problems.
12.What does the woman hate doing
A.Talking about her family situation. B.Analyzing personal problems. C.Completing the housework.
13.How can the woman solve her problem according to the man
A.By seeking cooperation. B.By changing her attitude. C.By starting a new routine.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What inspired Trent to start climbing
A.A picture of mountains. B.A television documentary. C.A biography of a climber.
15.What was Trent’s feeling during his first big climbing
A.Nervousness. B.Confidence. C.Amazement.
16.Why did Trent decide to climb the seven peaks
A.To overcome his fear. B.To realize his long-held dream. C.To raise money for his grandpa.
17.What made Trent special among the climbers to the seven peaks
A.He was accompanied by his grandpa.
B.He climbed snow-covered mountains.
C.He was younger than any other climber.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What did Bohlin do in his first job
A.He taught at a college. B.He designed aircraft. C.He produced cars.
19.When did the first modern car seat belt appear
A.In 1942. B.In 1958. C.In 1959.
20.Which country was the first to introduce car seat belt laws
A.Japan. B.Australia. C.France.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Can’t find the perfect bike to suit all your needs Join us for our Build-Your-Own Bike Workshop and customize one for yourself!
Our committed trainers will take you through step-by-step instructions in this5-day workshop to guide you in building your own bike. This workshop will not only provide a satisfying hands-on experience but will also expand your knowledge of bike parts, how they work and how to maintain them. Gear up for an enriching time!
Date: 2-6 May 2025
Time: 9am-12pm daily Course
Course Fees: $500 per participantFees include:
●All bike parts ●Instruction sheets ●Trainer fees
Limited to 6 participants to ensure you get the attention you need. Sign up now at www. for the ultimate build-your-own bike experience!
10% Early Bird DiscountFor Sign-ups Before 1 April*Membership entitles you to an additional cash discount of $30.
What Urban Bike Shop is all about. . .
We are the go-to platform for cyclists to shop for bike parts and build their own bikes. Additionally, our platform links you to the various bike retailers (零售商) so you can shop for bikes and components more easily.
Our Vision
To promote the joy of cycling and serve as a platform where cyclists can set fitness goals, achieve them, and be rewarded for their efforts, we hope to connect cyclists and inspire them to share their experiences with our year-long events.
21.What can participants do in the workshop
A.Maintain fitness through cycling. B.Gain the know-how to build bikes.
C.Master the skills of being a trainer. D.Produce bike components by hand.
22.How much should an Urban Bike Shop member pay for registration in March
A.$420. B.$450. C.$470. D.$500.
23.What is Urban Bike Shop’s long-term goal
A.To make high-end bikes more accessible. B.To attract as many bike retailers as possible.
C.To create an interaction network for cyclists. D.To provide free bike maintenance (维修) services.
B
First, a sincere thank you to the neighbors who have reached out over the past few months. We’ve heard from many of you — even a note tied to a rock thrown through our window! Now, a quick update: we’ve taken our new year lights down.
It wasn’t easy. Our lights had been up since December, nearly six months as part of our household. We were touched by the heartfelt concerns like, “ARE YOU KEEPING THEM UP FOREVER !!!”
We hoped these lights, bought on a sale, would inspire us and find their forever home. But there were problems: the sizzle, the smell, the mosquitoes, and one green bulb (灯泡) that went on and off for no reason. We sought help, but Shiny Brite Light Installations wanted to charge us an arm and a leg. Luckily, we discovered we could simply remove it. We knew it would upset the color arrangements by having two red bulbs together, but it was the only option. Dealing with the messy wires was another tiring challenge. We asked ourselves, “What are we doing wrong ” I remembered falling into bed one night and saying to my husband, “Is it us ” His answer: “No. It’s those lights. We should take them back.”
Returning them Unthinkable. Mainly because I’d lost the receipt, or because what kind of people would return a used item Actually, neither. The lights were up, they were part of us now, and up they would stay.
Eventually, we relaxed and enjoyed the days as time passed. As temperatures rise, colorful flowers are perfect decorations now, but what about the lights still playing new year songs when sensing every Amazon delivery truck Not so much.
Contrary to your whispers, we haven’t returned the lights. They’ve been rehomed in the basement, for now. Don’t worry. We remain committed to these lights. They are part of our family, even if they’re no longer on display — at least until late November.
24.How do the writer’s neighbors find her new year lights
A.Artistic. B.Annoying. C.Traditional. D.Inspiring.
25.According to paragraph 3, which was a problem with the lights
A.A part posed a safety risk. B.Their colors were boring.
C.A bulb flashed unpredictably. D.Their wires were exposed.
26.Why did the writer decide not to return the lights
A.She regarded it a tiring challenge. B.She lost the receipt for them.
C.She considered it impolite. D.She grew attached to them.
27.What can be inferred from the last two paragraphs
A.This November will witness new lights delivered
B.The basement will be the lights’ forever home.
C.Lights are perfect symbols of season changes
D.The writer still plans on putting the lights up.
C
Have you ever wondered why certain songs or paintings feel deeply satisfying Language expert Jay Keyser’s research finds that repetition makes art speak to us.
Artists like jazz musician Duke Ellington and painter Andy Warhol purposefully use repetition — not simply as copying, but as a clever “same, but different” skill. In Ellington’s Satin Doll, for example, the rhythm repeats while the notes stay high or low, and the song’s words mirror this pattern. Warhol’s soup cans appear alike at first sight, yet each design changes a little. This skill called “same/except” by Jay Keyser in his book Play it again, Sam — makes art feel richer and more pleasant to our brains.
Interestingly, discovering repetition brings much more. Consider a photograph of the US city of Albuquerque that is often discussed for its meaning. Look closer, and you may find that a dog sits in the center with a street sign shadow to its right copying its shape. Recognizing this hidden pattern, as Keyser suggests, repays us with unexpected pleasure and more. Training our eyes to notice such patterns — whether in poetry, paintings or songs — unlocks new meaning.
Why does repetition create such a connection According to Keyser, science offers an answer: the mere exposure effect (单纯曝光效应). Just as a baby grows fond of a mother’s face through repeated sights, we naturally develop a liking for familiar patterns. Advertisers use this by repeating product names to build trust. Artists harness it too — Warhol’s repeated cans or a song’s repeated catchy parts make us feel comforted and connected.
Keyser shows great art works with the brain’s makeup. When artists repeat certain parts with changes, the art is in line with how our minds seek order, expect patterns, and gain joy from “finding” connections — though we are not aware of it. By studying how artists skillfully apply the “same/except” skill across mediums, and by connecting these choices with science, we gain the key to admiring creativity’s universal magic. This makes everyday experiences with music, paintings, and words much richer.
28.What does the “same/except” skill focus on
A.Non-traditional artistic styles.
B.Combining different art forms.
C.Repetition with slight variations.
D.Breaking all patterns completely.
29.What does the example of the Albuquerque photo highlight
A.Fun designs attract more attention.
B.Admiring street art lifts one’s spirits.
C.Repetition enriches art experiences.
D.Famous art deserves lasting discussion.
30.What does the underlined word “harness” in paragraph 4 probably mean
A.Take advantage of. B.Turn down.
C.Have control of. D.Make out.
31.What does the last paragraph mainly tell us
A.Art sometimes matches our mindset.
B.Science explains artistic techniques.
C.Artists use repetition unconsciously.
D.Creativity is the key to admiring art.
D
Microscopic plastic pieces are everywhere, and a new study reveals they exist in bottled water at concentrations 10 to 100 times higher than previously estimated. Researchers from Columbia University and Rutgers University found roughly 240,000 detectable plastic pieces in a typical liter of bottled water, with the study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences.
The researchers used stimulated Raman scattering microscopy and machine learning to detect seven common plastics, testing three unnamed bottled water brands. About 10% of these particles (微粒) are microplastics (5 millimeters to 1 micrometer), and 90% are nanoplastics (纳米塑料) (less than 1 micrometer). Microplastics have already been found in human lungs, blood and placentas. “Nanoplastics could be even more dangerous than microplastics because when inside the human body, the smaller it goes, the easier for it to be misidentified as the natural component of the cell,” says Wei Min, a Columbia chemistry professor and co-author on the study.
The International Bottled Water Association (IBWA) stated it had “very limited notice” to review the study, arguing the new detection method needs to be fully reviewed by the scientific community and more research needs to be done to develop standardized methods for measuring and quantifying nanoplastics in our environment. It added there is no scientific agreement on the potential health impacts of nano and microplastic particles and media reports unnecessarily scare consumers.
Phoebe Stapleton, another co-author of the study, says researchers already know that nanoplastics are in water. “But if you can’t quantify them or create images of them, it’s hard to believe they really exist. The importance of our team’s research is that it now reveals this clearly — it not only provides computer-generated images, but also lets us measure the nanoplastics. Even more importantly, it offers chemical analysis of those measurements.” she says, adding that the research helps people better understand how much plastic humans usually take into their bodies and what effects it has.
32.How does the author introduce the new findings
A.By giving examples. B.By quoting an expert.
C.By defining a concept. D.By providing statistics.
33.What could make nanoplastics a greater threat compared with microplastics
A.Difficulty in detecting it.
B.Failure to create its image.
C.Larger quantity than microplastics.
D.High concentration levels in bottled water.
34.What is IBWA’s attitude towards the study
A.Objective. B.Approving.
C.Doubtful. D.Indifferent.
35.What is Phoebe Stapleton’s remark mainly about
A.Uniqueness of the study.
B.Significance of the study.
C.Potential application of the study.
D.Possible direction for further study.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
This year, I received an exciting message from the Science Center: out of nearly 2,000 applicants, only 40 high school students were selected to take part in their famous summer program, and I was one of them! 36 .
For the two-week summer program, I chose to focus on a biology project. My research centered on investigating the presence and impact of bacteria (细菌) in different water sources — specifically comparing wild lake water with home pool water to determine which was more harmful. 37 . Those are two fields I’m deeply passionate about.
The laboratory work was challenging but extremely rewarding. I remember the first day I set out to collect water samples. The lake was peaceful, but beneath that calm surface hid something far less harmless. In contrast, the pool’s crystal-clear water seemed almost too clean, and I wondered how the tests would turn out.
38 . The process involved culturing the bacteria, monitoring their growth and comparing the results from both sources. When the data finally came in, it was both shocking and enlightening. The pool water was surprisingly clean, with hardly any bacteria present. On the other hand, the lake water, despite its beautiful appearance, was full of bacteria — definitely not safe for drinking. 39 .
Once my experiments were complete, I poured all my energy into writing a detailed report. On the last day of the program, I had the opportunity to present my work to a group of 15 mentors (导师). 40 — I was not just a student; I was like a scientist sharing my discoveries with the world.
A.Back in the lab, I analyzed the samples
B.Standing before them, explaining my project, I felt proud
C.I hope to undertake a biomedical project at the Science Center
D.My time at the Science Center has given me a clear sense of purpose
E.These results highlighted the hidden dangers that untreated water can pose
F.The moment I opened that letter, I knew this was going to be a life-changing experience
G.This topic interested me because it combined both environmental science and public health
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When I was 10, I had an enemy. A girl kept pointing out my 41 . Week by week, her list 42 : I was thin; I had a poor academic 43 ; I talked too much; I was too proud and so on. I tried to 44 all this as long as I could. Finally, my anger 45 .
I ran to Daddy with tears in my eyes. He listened to me 46 and asked: “Are these things she said true or not Have you 47 what you’re really like ” Dad asked me to list everything she said and 48 the points that were true, without paying attention to other 49 .
I did as Daddy told me. Surprisingly, I discovered about half the things were true. It struck me that I could change a(n) 50 number of them, though some I couldn’t, like being very thin. And suddenly I wanted to change. For the first time, I got a fairly clear 51 of myself.
I brought the list back to Daddy. He 52 to take it. “That’s just for you,” he said, “You know better than anyone else the 53 about yourself. But you have to learn to listen; not just 54 in anger and feel hurt. Hear the truth and do what you know is the right thing to do.”
Daddy’s suggestion has 55 me at many important moments, each time making me a better person.
41.A.breakthroughs B.shortcomings C.guidelines D.masterpieces
42.A.ballooned B.updated C.ceased D.appeared
43.A.discipline B.qualification C.career D.performance
44.A.deny B.overcome C.bear D.review
45.A.exploded B.failed C.recovered D.spread
46.A.unwillingly B.hardly C.cheerfully D.quietly
47.A.suspected B.wondered C.confirmed D.witnessed
48.A.get B.reach C.mark D.discuss
49.A.listings B.challenges C.comments D.suggestions
50.A.small B.increasing C.odd D.good
51.A.picture B.sign C.example D.voice
52.A.determined B.refused C.tended D.attempted
53.A.concern B.report C.dream D.truth
54.A.cross your fingers B.shut your ears
C.stamp your feet D.outstretch your arms
55.A.relied on B.sought for C.returned to D.charged at
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Power of Sichuan Pepper is an inspiring book on Chinese cuisine by British writer Fuchsia Dunlop, 56 has spent about 15 years exploring China and its diverse food culture. The book consists of 16 chapters, each 57 (feature) a practical recipe. Dunlop explores Chinese food 58 the remote Gansu countryside to the historic city of Yangzhou. Rather than 59 (mere) presenting the food, she immerses (沉浸) herself in tasting it and, more importantly, investigating it.
Dunlop’s food journey began with wonder as she learned to cook and sampled diverse Chinese dishes, ultimately reaching 60 (accept), despite the fact that she has her usual dietary 61 (preference).
She highlights that no eating culture is superior or inferior. Moreover, she invites readers 62 (appreciate) the often-overlooked aspects of life beyond food from the view of an outsider.
Reading this book is 63 exciting journey changing from simple descriptions of Sichuan pepper to serious discussions on topics 64 (associate) with expensive and rare ingredients (食材). Sichuan pepper 65 (stand) for everyday energy. And Dunlop advocates appreciating the beauty of Chinese cuisine and not overlooking the power of the daily ingredients.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是学校学生会主席李华,你校将于下月底在校礼堂举办“中外文化交流周”启动仪式,仪式需要中英双语配合主持。请给英国交换生Lucy写一封邮件,邀请她担任活动开幕式的英文主持人。内容包括:
1.活动介绍;
2.期待答复。
注意:1.词数100左右;
2.开头已给出,不计入总词数。
Dear Lucy,
I hope this email finds you well.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Every time we went to Lehman’s store, I would rush straight to the same shelf. There it was: a brown little guy with a large nose that fit perfectly over my shoulder. I hugged the brown stuffed aardvark (土豚) doll tightly and whispered, “Hi, Artie.”
Last week, my mother finally noticed. “Why do you always disappear ” she asked at checkout. “Next time, your brother is going with you.”
Oh, no! My brother, Rich, was going to accompany me into the store. He would watch me and report everything to our mother.
Anyway, I wasn’t going to give up seeing my precious Artie. So, when Rich and I walked into the store together, I advised him to get the daily groceries, since he was older. He agreed but said I shouldn’t go off to look at the cosmetics (化妆品), as I wasn’t allowed to wear them yet.
He needn’t have worried about that; I was already heading toward Artie. There it was, awaiting me. I grabbed it and hugged it tightly. Just then, I heard my brother: “What in the world are you doing ”
“This is Artie,” I said. “I hug it every single time I come here. Don’t tell Mom. I know we can’t afford it, and I hope it doesn’t get sold, because I just love this little guy.”
The look on Rich’s face was unreadable, but I knew deep down that he wasn’t going to make fun of me. In fact, a few times when he accompanied me to the store, he said, “Go on and hug your ugly animal, if it’s still there, and I’ll get the groceries.”
One day before Thanksgiving Day, Rich was working with Dad somewhere, so Mom took me to Lehman’s but waited outside. “You go in by yourself,” she said. “My legs are tired today. Just don’t take forever, okay ”
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I rushed straight to Artie’s shelf, but it was gone.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
On Thanksgiving Day, as we were allowed to open one present, Rich walked up.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表