资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(广东卷)英语·全解全析注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.Who thinks highly of the film A.Sally. B.Eric. C.Liz.【答案】A【原文】W: Sally says this is the funniest movie she has ever seen. She went to see it with Liz and Eric.M: What did Eric and Liz think of it W: They didn’t really like it, but I trust Sally’s opinion.2.What does the man need to do A.Put on a uniform.B.Check the machines.C.Fill in his information.【答案】C【原文】W: Excuse me. Before entering, all construction workers must fill in their personal information and put on uniforms.M: It’s OK. We are all building inspectors. None of us will handle any construction materials or machines.W: Oh, I understand. Please, just have your group sign in then.3.Why did the man clean the floor A.It had just been laid.B.It had something spilled on it.C.It had been painted by his kids.【答案】B【原文】M: There, the floor looks like new. I’ve never seen that it looks so clean, even after it was just laid.W: You did well to remove it all. I didn’t think the paint would ever come off.M: Luckily, you spilled it on a part that was easy to clean.4.Who is the man A.A ticket inspector.B.A ticket seller.C.A passenger.【答案】A【原文】M: Where did you board the train, madam W: Back at the last station. I bought my ticket at the office there. I have it here in my bag somewhere.M: It’s OK. I’ll check the rest of the train and come back to you later.5.What does the woman think of the man A.He’s clumsy.B.He’s careless.C.He’s responsible.【答案】B【原文】W: You need to be more responsible with both your things and money.M: What do you mean I needed to buy this phone because my last one broke.W: Exactly. Your last one broke because you weren’t taking good care of it.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和7题。6.Where is the woman’s final destination A.Los Angeles.B.Chicago.C.New York.7.What will the speakers do next A.Watch a game.B.Tour around the city.C.Take the luggage out of the car.【答案】6.C 7.C【原文】M: I’m so excited to host you here. What a drive you must have had!W: My boyfriend did the driving. But it took 12 hours to drive from the Midwest to Chicago.M: I can’t believe you guys are driving from Los Angeles back home to New York. Where are you headed next W: We’ll make some stops next week, but we’ll settle down at home after that.M: I’m glad you stopped here while passing through. We’ll see the city and a Chicago Cubs game.W: If we have enough time. We can only be around for the weekend.M: That’s plenty of time! Let’s go drop off your things.听第7段材料,回答第8至10题。8.What’s the probable relationship between the speakers A.Friends.B.Brother and sister.C.Shop assistant and customer.9.Which item will the man take A.The shirt.B.The hat.C.The belt.10.What does the woman intend to do with the clothes A.Give them to charity.B.Leave them to her sister.C.Sell them in online shops.【答案】8.A 9.C 10.A【原文】W: All these clothes are either too small or out of fashion.M: You wore that sweater last week. It can’t be too far out of fashion.W: That made me realize how horrible it is. Purple Ugh!M: All the same, it’s such a shame to throw them away. They’re in good condition. Does nobody want them W: My sister and my friends have taken what they want.M: Do you mind if I take something W: I think my flowery shirt is too small for you, although you might look good in my red hat!M: Ha-ha, very funny. But seriously, this belt is too good to give away. It would look OK with my jeans.W: It’s yours, and the rest is going to the charity shop.听第8段材料,回答第11至13题。11.Which class are the speakers in A.Science.B.History.C.Writing.12.Where are the speakers A.In New York.B.In Washington.C.In San Francisco.13.What will the man probably do after answering the question A.Finish homework.B.Take an exam.C.Text Jemma.【答案】11.B 12.A 13.B【原文】W: Everybody, please turn to page 254, to the section titled “Photography in the Context of New York History”. Did you all read this chapter yesterday Have you learned something new about our city Let’s go over what you thought about it, one by one. Jemma, you start.M: Sorry, could I go first I have to run to the Washington Building right after, since I have a science exam over there.W: OK, you can start. You won’t be here for the full class then, right M: No, but I can have somebody send me the notes and homework afterwards.W: Yes, I would highly recommend doing that and finishing the homework. This is a very important unit and it will probably be on the test next week.M: I’ll text Jemma my email later, because she’s good at taking notes.W: Well, her major is writing, after all. Anyway, let’s get started. What did you think about the growth of photography in this city M: I was born on the other side of the country, and I immediately noticed tons of similarities between how this city looks in old photos and San Francisco.听第9段材料,回答第14至17题。14.Why did the woman join the activities on the Healthy Living Day A.To do more exercise.B.To make new friends.C.To try something different.15.What was the woman’s feeling at the end of the Healthy Living Day A.Thirsty. B.Sick. C.Tired.16.When is the next Healthy Living Day A.On April 14th.B.On May 28th.C.On July 5th.17.What sport has the woman chosen for her next Healthy Living Day A.Skateboarding. B.Boating. C.Cycling.【答案】14.C 15.A 16.B 17.A【原文】W: I’ve just done the most amazing Healthy Living Day at the sports center.M: Cool! But what’s Healthy Living Day W: Well, you learn to live in a healthy way. Everyone does three activities. In the morning, you can choose two different indoor activities and in the afternoon, you can try one activity outdoors.M: Sounds like hard work! Why did you do it W: I wanted to do a new activity, so I went with my cousin Georgia. She didn’t do enough exercise. We made lots of new friends.M: Were you both really tired when you finished W: Georgia was and she didn’t feel very well. I was OK but I needed something to drink.M: Well, when’s the next Healthy Living Day I’d love to go. I know I’m free on most Saturdays after April 14th.W: Oh, I’ve just booked a place for July 5th, but I think the next one is on May 28th.M: Great! I’ll come to the same one as you! Are you going to go cycling again W: Not this time. I’m going to do advanced skateboarding. I wanted to try boating but that group is full.M: Wow! I’d like to do that too!听第10段材料,回答第18至20题。18.What should you pay attention to when flying a kite A.Hidden caves.B.Diving birds.C.High waves.19.What should you be careful of in rock pools A.The sand in your toes.B.Water on your legs.C.Dangerous fish.20.What is the main topic of the talk A.The best places to go on the coast.B.Things to do on the coast.C.Scenery on the coast.【答案】18.B 19.C 20.B【原文】Not many things beat a day by the sea. There’s nothing quite like the feel of the sun on your back and waves breaking near your feet. Here are some great things to do by the sea. It’s often windy on the coast, making it a perfect place to fly a kite. While you’re doing that, keep an eye on the sky for sea birds that dive into the water. You can also find an underwater world that’s filled with wildlife. You might find fish hiding in rock pools. Remember to put them back quickly once you’ve had a look, and don’t ever leave them in a bucket in the sun. Some fish can be very dangerous too. Enjoy feeling the water wash over your feet and legs. Feel the sand moving between your toes. Why not see if you can spot creatures that might be interested in your feet The coast is the perfect place to kick off your shoes and go for a walk. Feel how soft and warm the sand is under your feet. Explore a cave — who knows what you’ll discover Lots of our places near the coast have caves to explore, but you’ll need to watch out for the sea coming in. Maybe you can also go swimming in the sea.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe 2023 administration of the Community College Survey of Students Engagement investigated how prepared the students were for meeting their career goals. What we learned is that over 90% of the students reported that they had chosen a career path, but when asked more specific questions, many were missing vital information.DO THEY KNOW ENOUGH ABOUT ESSENTIAL SKILLS Knowing which skills they will need for their chosen career path is clearly important information for students. Almost half of the respondents indicated that their coursework at the college very much provided them with the information they need in their chosen career path, compared to 18% who reported very little or not at all.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Limited to students who reported having chosen a career pathWHAT HELPS STUDENTS KNOW MORE Credit earningNot surprisingly, students with 30 or more credit hours were more likely to report that their coursework had very much equipped them with information about the skills needed for their chosen career path than were students who had earned fewer than 30 credit hours.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Limited to students who reported having chosen a career pathParticipation in an internship (实习)-type experienceStudents who engaged in internships or similar experiences were much more likely to report that their coursework provided them with information about the skills they would need in their chosen career path.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Participated in an internship, field experience, co-op experience, or clinical assignmentLimited to students who reported having chosen a career pathNote: Percentages may not total 100% due to rounding.21.Where is the text probably from A.A course plan. B.A survey report.C.A market research. D.A job advertisement.22.How many students felt their courses very much supplied the information for their chosen career A.59,274. B.32,271. C.21,734. D.11,855.23.What helps students understand more about their future work skills A.Doing some field work. B.Gaining career information.C.Making a clear growing path. D.Taking challenging coursework.【答案】21.B 22.B 23.A【解析】本文是一篇应用文,主要围绕2023年社区学院学生参与度调查展开,该调查探究了学生对实现职业目标的准备情况,重点探讨了学生对所选职业所需关键技能的了解程度,以及学分获得情况和实习经历对学生了解职业所需技能的影响。21.推理判断题。根据文章第一段“The 2023 administration of the Community College Survey of Students Engagement investigated how prepared the students were for meeting their career goals. What we learned is that over 90% of the students reported that they had chosen a career path, but when asked more specific questions, many were missing vital information(2023年社区学院学生参与度调查研究了学生对实现职业目标的准备情况。我们了解到,超过90%的学生报告称他们已经选择了职业道路,但当被问到更具体的问题时,许多人缺乏关键信息)”可知,此文本是围绕社区学院学生参与度调查展开的,可推理出文本可能来自一份调查报告。故选B项。22.细节理解题。根据第一幅图上面“How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path (本院的课程在多大程度上为你提供了与所选职业方向所需技能相关的信息?)”以及图片上的文字“N=65860(总样本量为65860)”、“very much= 49%(极大占49%)”可知,认为本院的课程在极大程度上提供了与所选职业方向所需技能相关的信息的学生人数为:65860×49% = 32271人,故选B项。23.细节理解题。根据文章Participation in an internship (实习)-type experience部分“Students who engaged in internships or similar experiences were much more likely to report that their coursework provided them with information about the skills they would need in their chosen career path(参加实习或类似经历的学生更有可能报告说,他们的课程为他们提供了所选职业道路所需技能的信息)”可知,做一些实地工作(实习或类似经历)有助于学生更多地了解他们未来工作所需的技能。故选A项。BIt was a late afternoon in 1986. I was sitting with my tutor, the poet James Dickey. Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.Hours later, around 10 o’clock, the right word popped up. Immediately, I called Mr. Dickey, “‘Pale!’ The word is ‘pale’!”I had not thought about that phone call, much less that poem, in many years, but I’ve begun to think about it often. An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. Everything I type now is thick with robots suggesting unwelcome robot words.I have spent hours trying to kill them in my machine. I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. The robots are relentless.The writing teachers I know struggle to persuade their students not to use these tools. They are everywhere now, impossible to bat away. Who could blame a young writer for wondering how using these “assistants” is any different from using spell check or letting Siri supply the next word in a text But letting a robot structure your argument is dangerous. It’s a streamline d way to flatten the human mind. We know who we are, at least in part, by finding the words-messy, imprecise, unexpected-to tell others, and ourselves, how we see the world. The world which no one else sees in exactly that way.I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way.24.How did the author feel in the late afternoon A.Stuck. B.Hopeful. C.Energetic. D.Frightened.25.Which of the words shows the author’s attitude to robots A.Poems. B.Flies. C.Bananas. D.Machines.26.What does the underlined word in paragraph 4 mean A.Careless. B.Useless. C.Endless. D.Powerless.27.What does the author intend to tell us A.Finding the right word shapes identity.B.Banning AI assistants benefits students.C.Searching for a true self lasts a lifetime.D.Using spell check flattens the human mind.【答案】24.A 25.B 26.C 27.A【解析】这是一篇记叙文。作者回忆1986年与导师为诗歌找形容词的经历,对比当下AI助手干扰写作,强调寻找合适词语的过程能塑造自我。24.推理判断题。根据第一段“Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.(校园里课堂氛围活跃,但窗外汇聚的黑暗让我感觉自己被困在某个字句关乎生死的地方。一首本已完成的小诗里,有个形容词显然用得不对。我们隔着书桌来回推敲替代词,却始终找不到最恰当的那个。)”可知,作者因找不到合适的形容词陷入困境,“Stuck(卡住的、陷入困境的)”符合其感受。故选A项。25.推理判断题。根据第三段“An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. (突然间,我的收件箱、Word文档和短信里涌现出大批“AI助手”,宛如熟过头的香蕉周围聚集的果蝇,毫无征兆地凭空出现。)”可知,作者将AI助手比作“果蝇”,而果蝇常给人烦扰、不受欢迎的印象,这体现了作者对AI助手的负面态度。故选B项。26.词句猜测题。根据第四段“I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. (我有时能调整设置关闭AI助手,但下一次软件更新后它又会自动开启。在某些情况下,我根本无法关闭它。)”可知,AI助手总是无法彻底摆脱,relentless应体现“持续不断、无法摆脱”的含义,“Endless(没完没了的)”符合语境。故选C项。27.推理判断题。根据最后一段“I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way. (关于那本诗集我已印象模糊,但记得其中一首诗里,“苍白”一词格外清晰。寻找恰切的词语填入恰切的位置,这项工作或许要耗费一生——而我确信,正是在这个过程中,我们逐渐塑造了自我。)”可知,作者通过回忆寻找诗歌中形容词的经历,对比AI助手对写作的干扰,意在说明寻找合适的词语能塑造个人身份。故选A项。CImagine you’re writing a poem, rhymes must be paired up before you start a new line. It turns out that AI does something similar! When Claude, a large language model (LLM), is given the first line “he saw a carrot and had to grab it”, it begins thinking about words like “rabbit” almost immediately, writing the next sentence to end at the appropriate rhyme.Such forethought is unexpected. Scientists at Anthropic, the lab that developed Claude, built a tool and they discovered some unexpected complexity.The tool, a “digital microscope”, lets scientists look at which parts of the AI’s neural (神经的) network light up when it’s working on different tasks. If a particular area of the LLM lights up whenever it produces words like rabbit, then that gets marked as being related to rabbits.This has let the team solve some open questions in AI research, for example, whether a multilingual (多语言的) chatbot has awareness of concepts beyond language. When Claude is asked for the opposite of “big” in English, or the same concept in Chinese, the same feature lights up in every case, before more language-specific circuits kick in to “translate” the concept of smallness into a particular word. This suggests that AI might have a deeper understanding of the world than we thought.Other insights, though, are less encouraging. When Claude itself is asked to reason, printing out its chain of thought to answer maths questions, the microscope suggests that the way the model says it reached a conclusion, and what it actually thought, might not always be the same. Worse still, ask a leading question — suggesting that the answer “might be 4”, and it will specifically add numbers that ultimately lead it to agree with the question, even if the suggestion is wrong.But being able to gain insight into the mind of an LLM provides clues as to how to stop it doing the same in the future. The goal, after all, is not to have to do brain surgery, but to know what it’s thinking.28.What does the writer intend to show through the example in paragraph 1 A.AI can write texts as programmed. B.AI can plan sentences in advance.C.AI can deal with complex tasks. D.AI can simplify rhyming lines.29.How does “digital microscope” function in the research A.By tracking AI’s thinking activities. B.By working on different jobs.C.By activating AI’s “brain” potential. D.By matching language patterns.30.What can be inferred from paragraph 5 about Claude A.It may make stuff up. B.It may skip chains of thought.C.It may leave clues out. D.It may give logical reasoning.31.Which of the following titles best suits this text A.Why AI Still Gets It Wrong B.Chatbots’ Language MagicC.Looking Inside AI’s Mind D.The Rise of AI Chatbots【答案】28.B 29.A 30.A 31.C【解析】本文是一篇说明文。主要介绍研究人员通过“数字显微镜”探究AI(如Claude)的思维机制,揭示其提前规划、概念理解及推理问题,并提及研究意义。28.推理判断题。根据第一段中的“Imagine you’re writing a poem, rhymes must be paired up before you start a new line. It turns out that AI does something similar! When Claude, a large language model (LLM), is given the first line “he saw a carrot and had to grab it”, it begins thinking about words like “rabbit” almost immediately, writing the next sentence to end at the appropriate rhyme.(想象一下你正在写诗,在开始新的一行之前,必须先搭配好押韵词。事实证明,人工智能也会做类似的事情!当大型语言模型(LLM)克劳德(Claude)得到第一行文字“he saw a carrot and had to grab it”(他看到一根胡萝卜,不得不抓住它)时,它几乎立刻就开始思考像“rabbit”(兔子)这样的词,并写出下一个句子,使其结尾有合适的押韵词。)”可知,作者以AI写诗提前思考押韵词为例,是为了说明AI能提前规划句子。故选B项。29.细节理解题。根据第三段中的“The tool, a “digital microscope”, lets scientists look at which parts of the AI’s neural (神经的) network light up when it’s working on different tasks. If a particular area of the LLM lights up whenever it produces words like rabbit, then that gets marked as being related to rabbits.(这个被称为“数字显微镜”的工具,能让科学家观察到人工智能在处理不同任务时,其神经网络的哪些部分会被激活。如果大型语言模型(LLM)的某个特定区域在生成“rabbit”(兔子)这类词时总会被激活,那么该区域就会被标记为与“兔子”相关。)”可知,“数字显微镜”通过追踪AI的思维活动(神经网络激活情况)发挥作用。故选A项。30.推理判断题。根据第五段中的“When Claude itself is asked to reason, printing out its chain of thought to answer maths questions, the microscope suggests that the way the model says it reached a conclusion, and what it actually thought, might not always be the same. Worse still, ask a leading question — suggesting that the answer “might be 4”, and it will specifically add numbers that ultimately lead it to agree with the question, even if the suggestion is wrong.(当要求克劳德(Claude)进行推理,输出其思考过程来解答数学问题时,“数字显微镜”显示,该模型声称得出结论的方式与其实际思考过程可能并不总是一致的。更糟糕的是,若提出一个诱导性问题——暗示答案“可能是4”,即便这个暗示是错误的,它也会特意添加数字,最终得出与该问题暗示一致的结论。)”可知,Claude可能会编造思考过程或结果来迎合错误暗示,即“可能会编造内容”。故选A项。31.主旨大意题。通读全文,尤其是第三段中的“The tool, a “digital microscope”, lets scientists look at which parts of the AI’s neural (神经的) network light up when it’s working on different tasks.(这个被称为“数字显微镜”的工具,能让科学家观察到人工智能在处理不同任务时,其神经网络的哪些部分会被激活。)”以及最后一段中的“But being able to gain insight into the mind of an LLM provides clues as to how to stop it doing the same in the future.(但能够深入了解大型语言模型(LLM)的“思维”,为未来找到阻止它出现类似问题的方法提供了线索。)”可知,文章围绕通过“数字显微镜”探究AI的“思维”展开,“探究AI的内心(思维)”最能概括全文核心,适合作为最佳标题。故选C项。DThose who spent more time typing or speaking with ChatGPT each day tended to report higher levels of emotional dependence on, and problematic use of, the chatbot, as well as heightened levels of loneliness, according to new research from OpenAI in partnership with the Massachusetts Institute of Technology. The findings were part of a pair of studies conducted by researchers at the two organizations.The launch of ChatGPT in late 2022 helped kick off a craze for generative artificial intelligence. Since then, people have used chatbots for everything from coding to therapy sessions. As developers like OpenAI push out more sophisticated models and voice features that make them better at imitating the ways humans communicate, there is arguably more potential for forming parasocial relationships with these chatbots.To conduct the studies, the researchers followed nearly 1,000 people for a month. participants had a wide range of prior experience with ChatGPT and were randomly assigned a text-only version of it or one of two different voice-based options to use for at least five minutes per day. Some were told to carry out open-ended chats about anything they wanted; others were told to have personal or non-personal conversations with the service.The researchers found that people who tend to get more emotionally attached in human relationships and are more trusting of the chatbot were more likely to feel lonelier and more emotionally dependent on ChatGPT. The researchers didn’t find that a more engaging voice led to a more negative outcome, they said.In the second study, researchers used software to analyze 3 million user conversations with ChatGPT and also surveyed people about how they interact with the chatbot. They found very few people actually use ChatGPT for emotional conversations.Cathy Mengying Fang, a study co-author and MIT graduate student, said the researchers are cautious about people using the findings to conclude that more usage of the chatbot will necessarily have negative consequences for users. The study didn’t control for the amount of time people used the chatbot as a main factor, she said, and didn’t compare to a control group that doesn’t use chatbots.32.What is the main conclusion of the study A.Most users rely on ChatGPT for emotional support.B.More ChatGPT use may cause emotional problems.C.Frequent ChatGPT users may lose control of emotions.D.Voice chat may lead to stronger emotional attachment.33.Why are chatbots like ChatGPT becoming popular A.They offer free services. B.Tech giants develop them.C.Their functions are advanced. D.They can replace human work.34.What were the participants in the first study asked to do A.Test ChatGPT’s technical capabilities through specific tasks.B.Regularly interact with ChatGPT using different modes and topics.C.Complete surveys about their emotional experiences with ChatGPT.D.Analyze their own conversations with ChatGPT for research purposes.35.What can be inferred from Cathy Mengying Fang A.The study has some limitations. B.She is critical of the study findings.C.The study conclusion applies widely. D.The study shows ChatGPT’s harm clearly.【答案】32.B 33.C 34.B 35.A【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了OpenAI与麻省理工学院合作进行的两项研究,探讨了用户与ChatGPT互动时间增加可能导致的情感依赖、孤独感等问题,并指出研究的局限性。32.细节理解题。根据文章第一段“Those who spent more time typing or speaking with ChatGPT each day tended to report higher levels of emotional dependence on, and problematic use of, the chatbot, as well as heightened levels of loneliness(每天花更多时间与ChatGPT打字或语音交流的人,往往报告对聊天机器人的情感依赖和问题使用程度更高,孤独感也更强)”可知,研究的主要结论是更多使用ChatGPT可能导致情感问题。故选B。33.细节理解题。根据文章第二段中“The launch of ChatGPT in late 2022 helped kick off a craze for generative artificial intelligenc(ChatGPT的发布引发了生成式人工智能的热潮) ”和“As developers like OpenAI push out more sophisticated models and voice features that make them better at imitating the ways humans communicate, there is arguably more potential for forming parasocial relationships with these chatbots.(随着OpenAI等开发人员推出更复杂的模型和语音功能,使它们能够更好地模仿人类的交流方式,可以说,与这些聊天机器人建立准社会关系的潜力更大。)”可知,ChatGPT的流行源于其功能的先进性。故选C。34.细节理解题。根据文章第三段中“Participants had a wide range of prior experience with ChatGPT and were randomly assigned a text-only version of it or one of two different voice-based options to use for at least five minutes per day. Some were told to carry out open-ended chats about anything they wanted; others were told to have personal or non-personal conversations with the service.(参与者对ChatGPT有各种各样的使用经验,并随机分配了一个纯文本版本或两个不同的基于语音的选项,每天至少使用五分钟。一些人被进行开放式聊天,谈论他们想要的任何话题;其他人则被要求与该服务进行个人或非个人的对话。)”可知,参与者需以不同模式和主题定期与ChatGPT互动。故选B。35.推理判断题。根据文章最后一段“The study didn’t control for the amount of time people used the chatbot as a main factor, she said, and didn’t compare to a control group that doesn’t use chatbots.(她说,研究没有将人们使用聊天机器人作为主要因素的时间进行控制,也没有与不使用聊天机器人的对照组进行比较。)”可推知,研究存在局限性。故选A。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Entering a room full of people can be very stressful if you have social anxiety. Your heart may race, your mind might go blank, and you could feel nervous, dizzy, or overwhelmed. To manage these feelings, it helps to have a plan and some strategies ready. Here are some tips to make conversations easier and more comfortable.Practice in low-pressure settingsBefore attending a big event, start with short chats with family members, neighbors, or classmates. 36 They are not meant to be deep conversations — just small talk. Over time, taking these small steps can gradually increase your confidence and make you feel more comfortable in larger social gatherings.Use the echo (附和) techniqueRepeat or paraphrase what the other person says and encourage them to explain further. For instance, if someone mentions being busy at work, you might respond: “busy ” Doing this shows that you are paying attention and shifts some of the pressure away from yourself to think of new ideas. 37Prepare go-to phrasesThink of two or three simple conversation starters to use before the event. Phrases like “That’s really interesting — tell me more about that” are very helpful. 38 Having these ready can prevent awkward silences and help the conversation continue naturally, even when you feel nervous or unsure of what to say.Find a physical anchor (锚点)Holding a drink, touching a small object, or pressing your feet to the floor can help calm your nerves. 39 Using a physical anchor can help you stay focused and reduce anxiety during conversations or social events.Have an exit strategy40 You might let friends know in advance if you can stay only for a limited time, or prepare phrases such as: “It was great talking to you — I need to check in with someone else.” Having an exit strategy can reduce anxiety about feeling trapped and allow you to enjoy social situations more comfortably.A.Plan how to leave conversations politely.B.Make an exit to avoid meeting your friends.C.This gives you a sense of being grounded and safe.D.Talk about topics that you think will convince others.E.These interactions let you practice without feeling pressured.F.Questions about travel, food, or hobbies can also go a long way.G.People generally like to feel heard, and this can make conversations easier.【答案】36.E 37.G 38.F 39.C 40.A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了针对有社交焦虑的人群,提供了五条让社交对话更轻松舒适的实用策略。36.由上文“Before attending a big event, start with short chats with family members, neighbors, or classmates.(参加大型活动前,先与家人、邻居或同学进行简短交流)”以及下文“They are not meant to be deep conversations — just small talk.(这些不是深度对话,只是闲聊)”可知,本空要说与“简短交流”有关的话题,E选项“These interactions let you practice without feeling pressured.(这些互动能让你在无压力的情况下练习)”符合题意,该选项中的“These interactions”指代前文的“short chats”,且“without feeling pressured”呼应“low-pressure settings”,衔接前后文,说明低压交流的作用。故选E。37.由上文“Repeat or paraphrase what the other person says and encourage them to explain further.(重复或转述对方的话并鼓励其进一步解释)”以及“Doing this shows that you are paying attention and shifts some of the pressure away from yourself to think of new ideas.(表明你在认真倾听,转移自己思考新话题的压力)”可知,本空要说与“倾听”有关的话题,G选项“People generally like to feel heard, and this can make conversations easier.(人们通常喜欢被倾听的感觉,这能让对话更轻松)”符合题意,该选项中的“feel heard”对应前文“shows that you are paying attention”,进一步解释“附和技巧”的优势,说明其能让对话更顺畅。故选G。38.由上文“Think of two or three simple conversation starters to use before the event. Phrases like “That’s really interesting — tell me more about that” are very helpful.(在活动开始前想出两三个简单的开场白。像“那真的很有趣——多告诉我一些”这样的短语非常有用)”以及下文“Having these ready can prevent awkward silences and help the conversation continue naturally, even when you feel nervous or unsure of what to say.(准备好这些可以防止尴尬的沉默,帮助谈话自然地进行下去,即使你感到紧张或不知道该说什么)”可知,本空要说“能自然延续对话”有关的话题,F选项“Questions about travel, food, or hobbies can also go a long way.(关于旅行、食物或爱好的问题也很有用)”符合题意,该选项中的“Questions”与前文“conversation starters”呼应,补充了其他实用的对话切入点,丰富了“准备常用语”的具体内容。故选F。39.由上文“Holding a drink, touching a small object, or pressing your feet to the floor can help calm your nerves.(拿着饮料、触摸小物件或双脚贴地能帮助缓解你的紧张)”以及下文“Using a physical anchor can help you stay focused and reduce anxiety during conversations or social events.(使用身体锚点可以帮助你在谈话或社交活动中保持专注,减少焦虑)”可知,本空要说与“如何缓解焦虑”有关的话题,C选项“This gives you a sense of being grounded and safe.(这会给你一种踏实、安全的感觉)”符合题意,该选项中的“This”指代前文的“physical anchor”行为,解释了“身体锚点”缓解焦虑的原理——带来安全感,衔接前后文逻辑。故选C。40.由上文“Have an exit strategy(制定退出策略)”,以及下文“You might let friends know in advance if you can stay only for a limited time, or prepare phrases such as: “It was great talking to you — I need to check in with someone else.”(如果你只能待一段有限的时间,你可以提前告诉朋友,或者准备一些短语,比如:“和你聊天很愉快——我需要和别人确认一下。”)”可知,本空要说与“退出策略”有关的话题,A选项“Plan how to leave conversations politely.(计划如何礼貌地结束对话)”符合题意,该选项中的“Plan how to leave”呼应“exit strategy”,且“politely”对应后文“It was great talking to you...”等礼貌话术,点明“退出策略”的核心是“礼貌结束对话”,引领本段内容。故选A。第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I’ve never met Mrs. Poddar, the owner of the house where I am living in this foreign country. I finished my 41 through a property agent. Mrs. Poddar is a complete 42 for me.Yet, a few months later, Mrs. Poddar instructed my agent to 43 my rent, and the new rent is only half of the original! Feeling 44 , I asked my agent about the reason. He told me that Mrs. Poddar 45 I was from abroad studying here alone and was still 46 the new environment. She did this just to offer me some 47 .Being away from my family to 48 my college degree, I have found the life here 49 in the past few months: no friends, no familiar food…. But the 50 Mrs. Poddar showed me opened a new world to me, 51 me not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships. So I decided to 52 with people in my local area by first lending a hand to others. On one occasion, I shopped for groceries for an old couple, who 53 me to a heavy meal they made. Actually, about half of my spare time is 54 with offering help to people in my neighborhood.We are indeed from different 55 , but that doesn’t loosen the ties between us.41.A.moving B.purchasing C.selling D.renting42.A.newcomer B.stranger C.friend D.helper43.A.lower B.cancel C.collect D.raise44.A.motivated B.confused C.excited D.annoyed45.A.anticipated B.suspected C.discovered D.argued46.A.wondering at B.adjusting to C.looking into D.working on47.A.convenience B.advice C.comfort D.freedom48.A.pursue B.change C.polish D.support49.A.boring B.adventurous C.tough D.eventful50.A.trust B.wisdom C.respect D.kindness51.A.forcing B.expecting C.encouraging D.commanding52.A.negotiate B.live C.correspond D.connect53.A.treated B.entitled C.guided D.welcomed54.A.ready B.occupied C.stuck D.consistent55.A.neighborhoods B.families C.generations D.backgrounds【答案】41.D 42.B 43.A 44.B 45.C 46.B 47.C 48.A 49.C 50.D 51.C 52.D 53.A 54.B 55.D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在国外租房时,房东Poddar夫人虽然与作者素未谋面,却主动降低房租,给予作者温暖,促使作者积极与他人建立联系,帮助邻里,感悟到尽管人们来自不同的背景,但彼此之间的联系并不会因此减弱。41.考查动词词义辨析。句意:我是通过房产中介完成租房的。A. moving移动;B. purchasing购买;C. selling售卖;D. renting租赁。根据前文“I’ve never met Mrs. Poddar, the owner of the house where I am living in this foreign country.”和后文“through a property agent.”可知,作者从未见过房东,所以是通过房产中介完成租赁程序。故选D项。42.考查名词词义辨析。句意:Poddar夫人对我来说完全是个陌生人。A. newcomer新来的人;B. stranger陌生人;C. friend朋友;D. helper帮手。根据前文“I’ve never met Mrs. Poddar”可知,作者从未见过Poddar夫人,所以她对作者来说是个陌生人。故选B项。43.考查动词词义辨析。句意:然而,几个月后,Poddar夫人让我的中介降低我的房租,新房租只是原来的一半!A. lower降低;B. cancel取消;C. collect收集;D. raise提高。根据后文“the new rent is only half of the original”可知,新房租只是原来的一半,即房东让中介降低了房租。故选A项。44.考查形容词词义辨析。句意:我感到困惑,于是问我的中介原因。A. motivated有动力的;B. confused困惑的;C. excited兴奋的;D. annoyed恼怒的。根据后文“I asked my agent about the reason”可知,作者不知道房东为何降低房租,所以感到困惑。故选B项。45.考查动词词义辨析。句意:他告诉我,Poddar夫人发现我是从国外来这里独自学习的,还在适应新环境。A. anticipated预料;B. suspected怀疑;C. discovered发现;D. argued争论。根据后文“I was from abroad studying here alone”可知,房东发现了作者是从国外来这里独自学习的。故选C项。46.考查动词短语辨析。句意:他告诉我,Poddar夫人发现我是从国外来这里独自学习的,还在适应新环境。A. wondering at对……感到惊奇;B. adjusting to适应;C. looking into调查;D. working on致力于。根据前文“I was from abroad studying here alone”和后文“the new environment”可知,作者从国外独自来这里求学,还在适应新环境。故选B项。47.考查名词词义辨析。句意:她这样做只是为了给我一些安慰。A. convenience便利;B. advice建议;C. comfort安慰;D. freedom自由。根据前文可知,Poddar夫人发现作者是从国外来这里独自求学,还在适应新环境,由此推知,房东降低房租是为了给作者一些安慰。故选C项。48.考查动词词义辨析。句意:离开家人去追求我的大学学位,我发现过去几个月这里的生活很艰难:没有朋友,没有熟悉的食物……A. pursue追求;B. change改变;C. polish打磨;D. support支持。根据后文“my college degree”可知,作者离开家人是为了追求大学学位。故选A项。49.考查形容词词义辨析。句意:离开家人去追求我的大学学位,我发现过去几个月这里的生活很艰难:没有朋友,没有熟悉的食物……A. boring无聊的;B. adventurous冒险的;C. tough艰难的;D. eventful多事的。根据后文“no friends, no familiar food”可知,作者在这里没有朋友,没有熟悉的食物,所以生活很艰难。故选C项。50.考查名词词义辨析。句意:但Poddar夫人对我表现出的善意为我打开了一个新世界,鼓励我不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。A. trust信任;B. wisdom智慧;C. respect尊重;D. kindness善意。根据前文“Yet, a few months later, Mrs. Poddar instructed my agent to _________ my rent, and the new rent is only half of the original!”可知,房东主动给作者降了房租,这是对作者表现出的善意。故选D项。51.考查动词词义辨析。句意:但Poddar夫人对我表现出的善意为我打开了一个新世界,鼓励我不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。A. forcing强迫;B. expecting期待;C. encouraging鼓励;D. commanding命令。根据后文“me not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships”可知,房东的善意鼓励作者不要沉湎于负面情绪,建立新的关系。故选C项。52.考查动词词义辨析。句意:所以我决定先帮助别人,与当地人建立联系。A. negotiate谈判;B. live生活;C. correspond符合;D. connect联系。根据后文“with people in my local area by first lending a hand to others”可知,作者决定先帮助别人,与当地人建立联系。故选D项。53.考查动词词义辨析。句意:有一次,我给一对老夫妇买杂货,他们请我吃了一顿丰盛的饭。A. treated请客,招待;B. entitled使有权;C. guided指导;D. welcomed欢迎。根据后文“me to a heavy meal they made”可知,老夫妇请作者吃了一顿丰盛的饭。故选A项。54.考查形容词词义辨析。句意:实际上,我大约一半的空闲时间都忙于帮助邻居上。A. ready准备好的;B. occupied忙于……的,从事……;C. stuck卡住的;D. consistent一致的。根据前文“half of my spare time”和后文“with offering help to people in my neighborhood”可知,作者大约一半的空闲时间都花在帮助邻居上,即忙于帮助邻居上。故选B项。55.考查名词词义辨析。句意:我们确实来自不同的背景,但这并不会弱化我们之间的联系。A. neighborhoods街区;B. families家庭;C. generations一代人;D. backgrounds背景。根据前文“I was from abroad studying here alone”和“So I decided to ___________ with people in my local area by first lending a hand to others.”可知,在国外租房求学的作者和当地的邻居们来自不同的背景。故选D项。第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The vocabulary of tea tasting can seem abstract to the point of poetry. When 56 (season) tea lovers comment on a cup of tea, they might comment on its qi and yun. In a 2021 paper, Zhang Jinghong notes that in Chinese culture, food and drink are not judged only by taste or smell. When 57 (cite) the ancient saying, “Medicine and food have the same origin”, she says that the impact of food and drink on the body remains 58 important factor in how Chinese perceive taste and quality. Just to name one example, common food descriptors like “hot” and “cold” do not describe specific temperatures, 59 how a dish is perceived to affect a person’s inner temperature.Keeping that 60 mind, what exactly do tea lovers mean when they talk about qi and yun Deng Shihai, an early expert on Pu’er tea, praised its “flavorless flavor” as the highest level Pu’er can attain. If that sounds needlessly contradictory, you’re not alone, but to Deng, it was a way to distinguish beginners at tea, 61 focus on taste, from experts who see tea more 62 (whole).Qi and yun are thought to be more advanced than any simple description of taste, in part because they imply an indescribable sense of connection between people and things, and even to the far 63 (expand) natural world. As Zhang notes, “Qi and yun 64 (consider) to more accurately and thoroughly express what people feel when they are touched by things, and to better reflect the 65 (unit) of people and things, and people and nature.”【答案】56.seasoned 57.citing 58.an 59.but 60.in 61.who 62.wholly 63.more expansive 64.are considered 65.unity【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了品茶词汇中的“气”和“韵”的含义,以及它们在中国文化中对于感知味道和质量的重要性。56.考查形容词。 句意:当有经验的茶爱好者评价一杯茶时,他们可能会谈论茶的“气”和“韵”。根据空后名词“tea lovers”可知,空处需用形容词作定语;season是动词,其形容词形式seasoned,表示“有经验的、老练的”,符合语境,指有经验的茶爱好者。故填seasoned。57.考查非谓语动词。句意:在引用古语“药食同源”时,她说,食物和饮料对身体的影响仍然是中国人感知味道和质量的一个重要因素。此处需要非谓语动词作状语。动词cite与逻辑主语she之间是主动关系,应用现在分词形式作状语。故填citing。58.考查冠词。句意:在引用古语“药食同源”时,她说,食物和饮料对身体的影响仍然是中国人感知味道和质量的一个重要因素。此处泛指“一个重要因素”,且important以元音音素开头,应用不定冠词an。故填an。59.考查连词。句意:举一个常见的例子,像“热”和“冷”这样的食物描述符并不是描述特定的温度,而是描述一道菜如何影响一个人的体内温度。此处是固定短语not…but…“不是……而是……”。故填but。60.考查介词。句意:考虑到这一点,当茶爱好者谈论“气”和“韵”时,他们到底是什么意思呢?此处是固定短语keep…in mind“记住……”。故填in。61.考查定语从句。句意:如果这听起来自相矛盾,你并不孤单,但对邓来说,这是一种区分初学茶的人(他们关注味道)和更全面看待茶的专家的方法。此处引导非限制性定语从句,先行词是beginners,指人,关系词在从句中作主语,应用关系代词who引导该从句。故填who。62.考查副词。句意:如果这听起来自相矛盾,你并不孤单,但对邓来说,这是一种区分初学茶的人(他们关注味道)和更全面看待茶的专家的方法。此处修饰动词see,应用副词形式。whole是形容词,其副词形式 wholly表示“全面地、完全地”。故填wholly。63.考查形容词比较级。 句意:人们认为“气”和“韵”比任何简单的味觉描述都更高级,部分原因是它们暗示了一种难以描述的人与事物之间的联结感,甚至与更广阔的自然界之间的联结感。根据空前副词“far(……得多,用来修饰比较级)”可知,此处需用形容词比较级,表示 “更广阔的自然界”;expand是动词,其形容词形式expansive,表示“广阔的”,比较级为“more expansive”。故填more expansive。64.考查时态和语态。句意:正如张所指出的,“‘气’和‘韵’被认为能更准确、更全面地表达人们被事物触动时的感受,更好地反映人与事物、人与自然的统一。”空处为句子谓语动词。此处描述客观事实,应用一般现在时;主语Qi and yun与动词consider之间是被动关系,应用一般现在时的被动语态,主语是复数,be动词用are。故填are considered。65.考查名词。句意:正如张所指出的,“‘气’和‘韵’被认为能更准确、更全面地表达人们被事物触动时的感受,更好地反映人与事物、人与自然的统一。”此处作动词reflect的宾语,应用名词unity“统一”。故填unity。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分 15 分) 假定你是李华。在当地书展上,你选购了几本自己感兴趣的不同类别的课外读物。请给你的英国笔友Emma写封邮件分享此事,内容包括:(1)书籍类别;(2)选择原因。注意:(1)写作词数应为80个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Emma,The local book fair last weekend was amazing!____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I can’t wait to read them. What kinds of books inspire you most Best wishes,Li Hua【参考范文】Dear Emma, The local book fair last weekend was amazing! I browsed through countless stalls and finally picked three books of different types. One is a science-fiction novel about space exploration, as I’ve always dreamed of uncovering the mysteries of the universe. Another is a collection of short stories by a renowned Chinese writer; its vivid descriptions of ordinary people’s daily lives and touching emotions really drew me in. The third is a history book focusing on ancient Egypt — I’ve long been curious about its magnificent pyramids, mysterious pharaohs and unique burial customs. I can’t wait to dive into these books and lose myself in the fascinating stories. What kinds of books inspire you most Best wishes,Li Hua【解析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国笔友Emma写封邮件,分享自己在当地书展上选购了几本自己感兴趣的不同类别的课外读物的事情。第二节 (满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“I’m going to Boston!” I screamed to my running friends after finishing the Mount Lemmon Marathon. Running in the Boston Marathon is on many runners’ bucket list, but you must qualify. I had trained hard in 2020, but Covid canceled the race — and again in 2021. In the fall of 2021, a friend asked, “Did you run in Boston ” “No, it was canceled,” I said. “Actually, they just held it.” “They don’t run it in the fall. No!” I was discouraged. I had missed my chance, but in 2022, the marathon returned to April, inviting qualifiers in 2019 — and I was going! Excited, I immediately continued my preparations.Race weekend arrived. I felt a mix of anticipation and loneliness — no one had come to support me. The bad weather ruined some sightseeing plans and made me feel emptier. Finally, race day came, and I joined the massive sea of 30,000 runners. I should have been thrilled, but I focused only on how lonely I was. I ran fast at the start, giving it everything I had. For the first few miles, I kept a strong pace, but soon my speed slowed, and more runners passed me. Two years of training had led to this moment — why wasn’t I performing at my best “This is terrible,” I said to myself. “Why do I do this to myself This isn’t fun. This is my last marathon.” Negative thoughts weighed on me with every step. I had spent thousands of dollars to get to Boston, yet I wasn’t enjoying it. The loneliness and slow pace seemed unbearable, and I wondered if it had all been for nothing.Then, I noticed the crowd — over 500,000 spectators (观众) lined the course, cheering and celebrating. I made eye contact with one man and raised my arm. “Yeah!” I shouted. I did it again at the next group, and joy flooded through me. Social interaction, something I usually loved, transformed my run. I realized I had been running all wrong. I began engaging with the crowd, giving high-fives, taking snacks, and laughing at their energy. Their excitement became mine.注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I moved closer to the barriers, connecting with as many people as I could.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________That day, I learned a valuable lesson.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【参考范文】I moved closer to the barriers, connecting with as many people as I could. Every hand I touched sent another wave of happiness through me. I laughed and cheered with the spectators, feeling their energy push me forward. I took the snacks and drinks they offered, enjoying the small acts of kindness along the way. Each mile became easier as I focused on the people around me rather than my pace. The race no longer felt like a challenge — it became a shared celebration, and I felt completely alive.That day, I learned a valuable lesson. When trapped in disappointment and self-doubt, I lost potential and joy. Only when I shifted my attention to the positive moments and the support of strangers did everything change. Running became more than a personal challenge — it was a connection with others, full of energy and excitement. I laughed, cheered, and moved freely with the crowd, realizing that joy could transform even the hardest experience. I felt truly free and knew this memory would stay with me forever.【解析】本文以人物为线索展开,主要讲述了作者历经波折获得波士顿马拉松参赛资格,却在比赛中因孤独、天气等因素陷入消极情绪,后通过与观众互动重拾快乐的故事。1.段落续写:①由第一段首句内容“我靠近路障,尽可能多地与人群互动。”可知,第一段可描写作者与观众互动的具体场景,如接受观众递来的食物、与观众击掌等,展现作者从互动中获得的快乐与力量,以及比赛氛围的转变。②由第二段首句内容“那天,我学到了宝贵的一课。”可知,第二段可描写作者从这次经历中获得的感悟,如关注积极事物能改变心态、跑步是与他人的连接等,以及这次经历对作者产生的深远影响。2.续写线索:靠近观众——互动获得快乐——享受过程——情绪转变——领悟真谛——内心成长21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(广东卷)英语·全解全析注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C.1.Who thinks highly of the film A.Sally. B.Eric. C.Liz.2.What does the man need to do A.Put on a uniform.B.Check the machines.C.Fill in his information.3.Why did the man clean the floor A.It had just been laid.B.It had something spilled on it.C.It had been painted by his kids.4.Who is the man A.A ticket inspector.B.A ticket seller.C.A passenger.5.What does the woman think of the man A.He’s clumsy.B.He’s careless.C.He’s responsible.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和7题。6.Where is the woman’s final destination A.Los Angeles.B.Chicago.C.New York.7.What will the speakers do next A.Watch a game.B.Tour around the city.C.Take the luggage out of the car.听第7段材料,回答第8至10题。8.What’s the probable relationship between the speakers A.Friends.B.Brother and sister.C.Shop assistant and customer.9.Which item will the man take A.The shirt.B.The hat.C.The belt.10.What does the woman intend to do with the clothes A.Give them to charity.B.Leave them to her sister.C.Sell them in online shops.听第8段材料,回答第11至13题。11.Which class are the speakers in A.Science.B.History.C.Writing.12.Where are the speakers A.In New York.B.In Washington.C.In San Francisco.13.What will the man probably do after answering the question A.Finish homework.B.Take an exam.C.Text Jemma.听第9段材料,回答第14至17题。14.Why did the woman join the activities on the Healthy Living Day A.To do more exercise.B.To make new friends.C.To try something different.15.What was the woman’s feeling at the end of the Healthy Living Day A.Thirsty. B.Sick. C.Tired.16.When is the next Healthy Living Day A.On April 14th.B.On May 28th.C.On July 5th.17.What sport has the woman chosen for her next Healthy Living Day A.Skateboarding. B.Boating. C.Cycling.听第10段材料,回答第18至20题。18.What should you pay attention to when flying a kite A.Hidden caves.B.Diving birds.C.High waves.19.What should you be careful of in rock pools A.The sand in your toes.B.Water on your legs.C.Dangerous fish.20.What is the main topic of the talk A.The best places to go on the coast.B.Things to do on the coast.C.Scenery on the coast.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AThe 2023 administration of the Community College Survey of Students Engagement investigated how prepared the students were for meeting their career goals. What we learned is that over 90% of the students reported that they had chosen a career path, but when asked more specific questions, many were missing vital information.DO THEY KNOW ENOUGH ABOUT ESSENTIAL SKILLS Knowing which skills they will need for their chosen career path is clearly important information for students. Almost half of the respondents indicated that their coursework at the college very much provided them with the information they need in their chosen career path, compared to 18% who reported very little or not at all.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Limited to students who reported having chosen a career pathWHAT HELPS STUDENTS KNOW MORE Credit earningNot surprisingly, students with 30 or more credit hours were more likely to report that their coursework had very much equipped them with information about the skills needed for their chosen career path than were students who had earned fewer than 30 credit hours.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Limited to students who reported having chosen a career pathParticipation in an internship (实习)-type experienceStudents who engaged in internships or similar experiences were much more likely to report that their coursework provided them with information about the skills they would need in their chosen career path.How much has your coursework at this college provided information about the skills you will need in your chosen career path Participated in an internship, field experience, co-op experience, or clinical assignmentLimited to students who reported having chosen a career pathNote: Percentages may not total 100% due to rounding.21.Where is the text probably from A.A course plan. B.A survey report.C.A market research. D.A job advertisement.22.How many students felt their courses very much supplied the information for their chosen career A.59,274. B.32,271. C.21,734. D.11,855.23.What helps students understand more about their future work skills A.Doing some field work. B.Gaining career information.C.Making a clear growing path. D.Taking challenging coursework.BIt was a late afternoon in 1986. I was sitting with my tutor, the poet James Dickey. Campus was lively with classes, but the darkness pooling outside made me feel shut off in a place where words were life-or-death matters. In a poem that was otherwise finished, a single adjective was clearly wrong. We batted alternatives back and forth across the desk, but none was right.Hours later, around 10 o’clock, the right word popped up. Immediately, I called Mr. Dickey, “‘Pale!’ The word is ‘pale’!”I had not thought about that phone call, much less that poem, in many years, but I’ve begun to think about it often. An explosion of “AI assistants” has suddenly taken over my inboxes and Word documents and texts. They appeared out of nowhere, like a crowd of fruit flies around an overripe banana. Everything I type now is thick with robots suggesting unwelcome robot words.I have spent hours trying to kill them in my machine. I can sometimes adjust my settings to disable the AI assistant, but the next software update turns it right back on again. In some cases, I can’t turn it off at all. The robots are relentless.The writing teachers I know struggle to persuade their students not to use these tools. They are everywhere now, impossible to bat away. Who could blame a young writer for wondering how using these “assistants” is any different from using spell check or letting Siri supply the next word in a text But letting a robot structure your argument is dangerous. It’s a streamline d way to flatten the human mind. We know who we are, at least in part, by finding the words-messy, imprecise, unexpected-to tell others, and ourselves, how we see the world. The world which no one else sees in exactly that way.I remember very little about that poetry collection. But I remember one poem in which the word “pale” figured clearly. The search for the right word to fill the right place can occupy a lifetime and, I’m convinced, make a self along the way.24.How did the author feel in the late afternoon A.Stuck. B.Hopeful. C.Energetic. D.Frightened.25.Which of the words shows the author’s attitude to robots A.Poems. B.Flies. C.Bananas. D.Machines.26.What does the underlined word in paragraph 4 mean A.Careless. B.Useless. C.Endless. D.Powerless.27.What does the author intend to tell us A.Finding the right word shapes identity.B.Banning AI assistants benefits students.C.Searching for a true self lasts a lifetime.D.Using spell check flattens the human mind.CImagine you’re writing a poem, rhymes must be paired up before you start a new line. It turns out that AI does something similar! When Claude, a large language model (LLM), is given the first line “he saw a carrot and had to grab it”, it begins thinking about words like “rabbit” almost immediately, writing the next sentence to end at the appropriate rhyme.Such forethought is unexpected. Scientists at Anthropic, the lab that developed Claude, built a tool and they discovered some unexpected complexity.The tool, a “digital microscope”, lets scientists look at which parts of the AI’s neural (神经的) network light up when it’s working on different tasks. If a particular area of the LLM lights up whenever it produces words like rabbit, then that gets marked as being related to rabbits.This has let the team solve some open questions in AI research, for example, whether a multilingual (多语言的) chatbot has awareness of concepts beyond language. When Claude is asked for the opposite of “big” in English, or the same concept in Chinese, the same feature lights up in every case, before more language-specific circuits kick in to “translate” the concept of smallness into a particular word. This suggests that AI might have a deeper understanding of the world than we thought.Other insights, though, are less encouraging. When Claude itself is asked to reason, printing out its chain of thought to answer maths questions, the microscope suggests that the way the model says it reached a conclusion, and what it actually thought, might not always be the same. Worse still, ask a leading question — suggesting that the answer “might be 4”, and it will specifically add numbers that ultimately lead it to agree with the question, even if the suggestion is wrong.But being able to gain insight into the mind of an LLM provides clues as to how to stop it doing the same in the future. The goal, after all, is not to have to do brain surgery, but to know what it’s thinking.28.What does the writer intend to show through the example in paragraph 1 A.AI can write texts as programmed. B.AI can plan sentences in advance.C.AI can deal with complex tasks. D.AI can simplify rhyming lines.29.How does “digital microscope” function in the research A.By tracking AI’s thinking activities. B.By working on different jobs.C.By activating AI’s “brain” potential. D.By matching language patterns.30.What can be inferred from paragraph 5 about Claude A.It may make stuff up. B.It may skip chains of thought.C.It may leave clues out. D.It may give logical reasoning.31.Which of the following titles best suits this text A.Why AI Still Gets It Wrong B.Chatbots’ Language MagicC.Looking Inside AI’s Mind D.The Rise of AI ChatbotsDThose who spent more time typing or speaking with ChatGPT each day tended to report higher levels of emotional dependence on, and problematic use of, the chatbot, as well as heightened levels of loneliness, according to new research from OpenAI in partnership with the Massachusetts Institute of Technology. The findings were part of a pair of studies conducted by researchers at the two organizations.The launch of ChatGPT in late 2022 helped kick off a craze for generative artificial intelligence. Since then, people have used chatbots for everything from coding to therapy sessions. As developers like OpenAI push out more sophisticated models and voice features that make them better at imitating the ways humans communicate, there is arguably more potential for forming parasocial relationships with these chatbots.To conduct the studies, the researchers followed nearly 1,000 people for a month. participants had a wide range of prior experience with ChatGPT and were randomly assigned a text-only version of it or one of two different voice-based options to use for at least five minutes per day. Some were told to carry out open-ended chats about anything they wanted; others were told to have personal or non-personal conversations with the service.The researchers found that people who tend to get more emotionally attached in human relationships and are more trusting of the chatbot were more likely to feel lonelier and more emotionally dependent on ChatGPT. The researchers didn’t find that a more engaging voice led to a more negative outcome, they said.In the second study, researchers used software to analyze 3 million user conversations with ChatGPT and also surveyed people about how they interact with the chatbot. They found very few people actually use ChatGPT for emotional conversations.Cathy Mengying Fang, a study co-author and MIT graduate student, said the researchers are cautious about people using the findings to conclude that more usage of the chatbot will necessarily have negative consequences for users. The study didn’t control for the amount of time people used the chatbot as a main factor, she said, and didn’t compare to a control group that doesn’t use chatbots.32.What is the main conclusion of the study A.Most users rely on ChatGPT for emotional support.B.More ChatGPT use may cause emotional problems.C.Frequent ChatGPT users may lose control of emotions.D.Voice chat may lead to stronger emotional attachment.33.Why are chatbots like ChatGPT becoming popular A.They offer free services. B.Tech giants develop them.C.Their functions are advanced. D.They can replace human work.34.What were the participants in the first study asked to do A.Test ChatGPT’s technical capabilities through specific tasks.B.Regularly interact with ChatGPT using different modes and topics.C.Complete surveys about their emotional experiences with ChatGPT.D.Analyze their own conversations with ChatGPT for research purposes.35.What can be inferred from Cathy Mengying Fang A.The study has some limitations. B.She is critical of the study findings.C.The study conclusion applies widely. D.The study shows ChatGPT’s harm clearly.第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Entering a room full of people can be very stressful if you have social anxiety. Your heart may race, your mind might go blank, and you could feel nervous, dizzy, or overwhelmed. To manage these feelings, it helps to have a plan and some strategies ready. Here are some tips to make conversations easier and more comfortable.Practice in low-pressure settingsBefore attending a big event, start with short chats with family members, neighbors, or classmates. 36 They are not meant to be deep conversations — just small talk. Over time, taking these small steps can gradually increase your confidence and make you feel more comfortable in larger social gatherings.Use the echo (附和) techniqueRepeat or paraphrase what the other person says and encourage them to explain further. For instance, if someone mentions being busy at work, you might respond: “busy ” Doing this shows that you are paying attention and shifts some of the pressure away from yourself to think of new ideas. 37Prepare go-to phrasesThink of two or three simple conversation starters to use before the event. Phrases like “That’s really interesting — tell me more about that” are very helpful. 38 Having these ready can prevent awkward silences and help the conversation continue naturally, even when you feel nervous or unsure of what to say.Find a physical anchor (锚点)Holding a drink, touching a small object, or pressing your feet to the floor can help calm your nerves. 39 Using a physical anchor can help you stay focused and reduce anxiety during conversations or social events.Have an exit strategy40 You might let friends know in advance if you can stay only for a limited time, or prepare phrases such as: “It was great talking to you — I need to check in with someone else.” Having an exit strategy can reduce anxiety about feeling trapped and allow you to enjoy social situations more comfortably.A.Plan how to leave conversations politely.B.Make an exit to avoid meeting your friends.C.This gives you a sense of being grounded and safe.D.Talk about topics that you think will convince others.E.These interactions let you practice without feeling pressured.F.Questions about travel, food, or hobbies can also go a long way.G.People generally like to feel heard, and this can make conversations easier.第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I’ve never met Mrs. Poddar, the owner of the house where I am living in this foreign country. I finished my 41 through a property agent. Mrs. Poddar is a complete 42 for me.Yet, a few months later, Mrs. Poddar instructed my agent to 43 my rent, and the new rent is only half of the original! Feeling 44 , I asked my agent about the reason. He told me that Mrs. Poddar 45 I was from abroad studying here alone and was still 46 the new environment. She did this just to offer me some 47 .Being away from my family to 48 my college degree, I have found the life here 49 in the past few months: no friends, no familiar food…. But the 50 Mrs. Poddar showed me opened a new world to me, 51 me not to indulge (沉湎) in negative feelings and to establish new relationships. So I decided to 52 with people in my local area by first lending a hand to others. On one occasion, I shopped for groceries for an old couple, who 53 me to a heavy meal they made. Actually, about half of my spare time is 54 with offering help to people in my neighborhood.We are indeed from different 55 , but that doesn’t loosen the ties between us.41.A.moving B.purchasing C.selling D.renting42.A.newcomer B.stranger C.friend D.helper43.A.lower B.cancel C.collect D.raise44.A.motivated B.confused C.excited D.annoyed45.A.anticipated B.suspected C.discovered D.argued46.A.wondering at B.adjusting to C.looking into D.working on47.A.convenience B.advice C.comfort D.freedom48.A.pursue B.change C.polish D.support49.A.boring B.adventurous C.tough D.eventful50.A.trust B.wisdom C.respect D.kindness51.A.forcing B.expecting C.encouraging D.commanding52.A.negotiate B.live C.correspond D.connect53.A.treated B.entitled C.guided D.welcomed54.A.ready B.occupied C.stuck D.consistent55.A.neighborhoods B.families C.generations D.backgrounds第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The vocabulary of tea tasting can seem abstract to the point of poetry. When 56 (season) tea lovers comment on a cup of tea, they might comment on its qi and yun. In a 2021 paper, Zhang Jinghong notes that in Chinese culture, food and drink are not judged only by taste or smell. When 57 (cite) the ancient saying, “Medicine and food have the same origin”, she says that the impact of food and drink on the body remains 58 important factor in how Chinese perceive taste and quality. Just to name one example, common food descriptors like “hot” and “cold” do not describe specific temperatures, 59 how a dish is perceived to affect a person’s inner temperature.Keeping that 60 mind, what exactly do tea lovers mean when they talk about qi and yun Deng Shihai, an early expert on Pu’er tea, praised its “flavorless flavor” as the highest level Pu’er can attain. If that sounds needlessly contradictory, you’re not alone, but to Deng, it was a way to distinguish beginners at tea, 61 focus on taste, from experts who see tea more 62 (whole).Qi and yun are thought to be more advanced than any simple description of taste, in part because they imply an indescribable sense of connection between people and things, and even to the far 63 (expand) natural world. As Zhang notes, “Qi and yun 64 (consider) to more accurately and thoroughly express what people feel when they are touched by things, and to better reflect the 65 (unit) of people and things, and people and nature.”第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分 15 分) 假定你是李华。在当地书展上,你选购了几本自己感兴趣的不同类别的课外读物。请给你的英国笔友Emma写封邮件分享此事,内容包括:(1)书籍类别;(2)选择原因。注意:(1)写作词数应为80个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Emma,The local book fair last weekend was amazing!____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I can’t wait to read them. What kinds of books inspire you most Best wishes,Li Hua第二节 (满分 25 分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“I’m going to Boston!” I screamed to my running friends after finishing the Mount Lemmon Marathon. Running in the Boston Marathon is on many runners’ bucket list, but you must qualify. I had trained hard in 2020, but Covid canceled the race — and again in 2021. In the fall of 2021, a friend asked, “Did you run in Boston ” “No, it was canceled,” I said. “Actually, they just held it.” “They don’t run it in the fall. No!” I was discouraged. I had missed my chance, but in 2022, the marathon returned to April, inviting qualifiers in 2019 — and I was going! Excited, I immediately continued my preparations.Race weekend arrived. I felt a mix of anticipation and loneliness — no one had come to support me. The bad weather ruined some sightseeing plans and made me feel emptier. Finally, race day came, and I joined the massive sea of 30,000 runners. I should have been thrilled, but I focused only on how lonely I was. I ran fast at the start, giving it everything I had. For the first few miles, I kept a strong pace, but soon my speed slowed, and more runners passed me. Two years of training had led to this moment — why wasn’t I performing at my best “This is terrible,” I said to myself. “Why do I do this to myself This isn’t fun. This is my last marathon.” Negative thoughts weighed on me with every step. I had spent thousands of dollars to get to Boston, yet I wasn’t enjoying it. The loneliness and slow pace seemed unbearable, and I wondered if it had all been for nothing.Then, I noticed the crowd — over 500,000 spectators (观众) lined the course, cheering and celebrating. I made eye contact with one man and raised my arm. “Yeah!” I shouted. I did it again at the next group, and joy flooded through me. Social interaction, something I usually loved, transformed my run. I realized I had been running all wrong. I began engaging with the crowd, giving high-fives, taking snacks, and laughing at their energy. Their excitement became mine.注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I moved closer to the barriers, connecting with as many people as I could.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________That day, I learned a valuable lesson.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)" 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(广东卷)(原卷).doc 2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷02(广东卷)(解析).doc