2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(全国II卷)(原卷+解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(全国II卷)(原卷+解析)

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(全国II卷)
全解全析
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.What used to be on the corner of the neighborhood
A.A bakeshop. B.A coffee shop. C.The community center.
【答案】A
【原文】W: You wouldn’t believe how much this neighborhood has changed since I was a child. There used to be a small bakery on the corner.
M: It’s a coffee shop now. Do you miss how it was
W: Yes, people from the communities to gather there.
2.What is the man doing
A.Talking about the past.
B.Giving some suggestions.
C.Listening to the weather forecast.
【答案】B
【原文】M: Look at the rain today. There were floods in this area before. If there’s ever a flood , you need to get to higher ground immediately.
W: What if I’m at home
M: Then stay upstairs if possible and turn off the electricity. Safety first.
3.When did the woman probably start learning the guitar
A.In April. B.In August. C.In December.
【答案】C
【原文】W: I’ve been learning to play the guitar, and I must say, it’s been such a satisfying experience.
M: That’s great! How long have you been playing
W: Let’s see, what month is it now August, so I’ve been playing for 8 months.
4.What do we know about the woman’s tight jeans
A.They still fit.
B.They’re a recent purchase.
C.They have always been fashionable.
【答案】A
【原文】W: You won’t believe this, but I’ve had these old clothes so long that they’ve come back into fashion.
M: It’s funny how trends come back. Which clothes are you talking about
W: Those tight jeans. They’re popular again and the best thing is I can still put them on.
5.What is the probable relationship between the speakers
A.Friends. B.Teacher and student. C.Parent and child.
【答案】C
【原文】M: Remember. Family members will always be the most important people in your life.
W: More important than friends and teachers
M: They are important too, but family will always be here for you. Will always be the ones who love you the most.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.What effect does reading in bed have on the woman
A.It keeps her awake.
B.It helps her sleep.
C.It inspires her to write.
7.What is the man probably planning to do
A.Go to bed early.
B.Try using an e-reader.
C.Read exciting novels before sleep.
【答案】6.B 7.B
【原文】W: Reading in bed is so helpful.
M: Won’t it mess with your sleep
W: On the contrary, I find it relaxing. It takes my mind off the cares of the day.
M: I used to read in bed, but it made me too excited to fall asleep.
W: I suppose it depends on the book. An interesting adventure novel might keep you up, but a gentle story can help you relax.
M: What about the light
W: I use an e-reader. The screen can be set to give off just enough light without being too bright.
M: That makes sense. I’ll give it a try.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What fact about animals interests the woman most
A.That spiders are not insects.
B.That kangaroos can’t walk backward.
C.That some birds can see colors that humans cannot.
9.How does the man feel about the wild fact
A.Surprised. B.Bored. C.Uncomfortable.
10.What will the man write
A.A story about wild animals.
B.A report for his biology class.
C.An article that impresses universities.
【答案】8.C 9.A 10.C
【原文】M: What’s your favorite strange facts you know about an animal.
M: Well, you know I’m from Australia. We have some strange animals I bet you don’t know that kangaroos can’t walk backward and spiders are not insects, but the wildest thing to me is that humans don’t notice color as well as we think.
M: What do you mean Of course, we can see lots of colors.
W: There’s some light we can’t see, but many birds can’t see it.
M: Really That can’t be true. How did you know that
W: That’s exactly it. I read something about it on the Internet and then decided to write a report for my biology class. By the way, why do you ask
M: You know I want to make something that looks good for my college application. I’m writing a short article about animals.
W: Sounds cool.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What’s the conversation about
A.An imaginary situation.
B.A financial decision.
C.An article that impresses universities.
12.What might Penny donate to first
A.Children’s hospitals. B.Community gardens. C.Homeless shelters.
13.How can the speakers be best described
A.Hard-working. B.Ambitious. C.Caring.
【答案】11.A 12.A 13.C
【原文】M: Here’s a question, Penny. What would you do if you won a million pounds
W: I’ve seen reports of sick children not getting good treatment. That would be where my money would go.
M: Really
W: Yeah, I want to help good causes. What about you Peter
M: I think I’d use the money to support homeless shelters. They could offer more beds and food to unfortunate people.
W: Yes, that’s important especially during winter. There are so many worthy causes in need of money. Animal rescue centers are another one I strongly support.
M: The ideas are almost endless. How about building a community garden where people could grow their own food
W: Yes, a place where people can come together and support each other if only we had that million.
M: Haha, You’re right. But I think we can start by doing small things in our daily lives to make a difference.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where does the conversation probably take place
A.In a university classroom.
B.In a student dormitory.
C.In a school canteen.
15.How does education contribute to the economy according to the woman
A.It increases the employment rate.
B.It encourages new ideas and growth.
C.It helps lower the cost of new businesses.
16.How can an educated population make a place safer according to the studies
A.It makes the police more qualified.
B.It results in lower crime rates.
C.It improves laws and rules.
17.What is the man going to do next
A.Give a supporting example.
B.List the benefits of education.
C.Talk to his uncle.
【答案】14.A 15.B 16.B 17.A
【原文】W: Today we’ll talk about education. Education is important. What difference does it make to have an educated population
M: I suppose it means more college students like us having jobs, professor Lee.
W: That’s correct, but there’s more to it. When people are educated, they contribute more effectively to the economy. They think more deeply, which means new ideas, new businesses and more growth.
M: So it’s not just about having degrees, but using that knowledge creatively.
W: Exactly.
M: I see. But does an educated population make countries better places to live
W: Yes, studies have shown that higher education levels are linked to lower crime rates. Education often promotes critical thinking and problem-solving skills, which help people make reasonable decisions.
M: So education isn’t just about jobs. It’s about creating a safer and nicer society.
W: Exactly. Now can you come up with some examples in your life to show the benefits of education
M: Yes, I have a good example in my family. It’s about my uncle.
听第10段材料,回答第17至20题。
18.What do researchers say about walking 4000 steps every day
A.It’s a magic number for a 64-year-old.
B.It reduces the risk of getting heart disease.
C.It has been added to the daily routine by 15% of adults.
19.Why are humans built to walk long distances
A.To enjoy the beauty of nature.
B.To explore unfamiliar fields.
C.To find food and water.
20.Who is the speaker most likely to be
A.A TV host. B.A social media blogger. C.A newspaper reporter.
【答案】18.B 19.C 20.B
【原文】Hello, everyone. Welcome to my studio. Today we are discussing a common topic many of us check how many steps we walk each day. It’s an easy way of telling if we’re getting enough exercise. Research, up to now, has said that ten thousand steps a day would help us live longer. However, a new study says that just four thousand steps could be enough. Researchers concluded that four thousand steps per day lowered the risk of getting heart disease. Researchers looked at exercise data from two hundred and twenty-five thousand adults worldwide over seven years. The adults had an average age of 64. The lead researcher said four thousand was not a magic number. He added that the more steps you take the better. Walking an additional one thousand steps per day could cut the risk of an early death by fifteen percent. Humans are actually built to walk around. Evolution has enabled us to walk long distances to search for food and water. This means our bodies and even our minds all like to take the good hike. People should add at least one walk to their daily routine, which will help us live longer healthier and happier lives. Now if you have any questions, feel free to drop them in the comments section and I’m ready to answer them.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Days of heavy rain caused dangerous flooding in central Texas on Friday. The Guadalupe River overflowed, flooding neighborhoods and washing away roads and bridges. Hundreds of people had to leave their homes. Officials say this is the worst flooding the region has seen in years. Below is the breakdown of damages by county.
County Economic Losses Buildings Damaged
Hunt $28 million 85 (including 12 historic structures)
Kerr $15 million 62 (including 3 bridges, 2 historic buildings)
Comal $5 million 34 (including 2 highways)
Blanco $2 million 18 (including 1 historic building)
Below were key updates as of Friday night.
1. Casualties & Emergency Response
The floods have killed 24 people, and 25 campers from Camp Mystic remain missing as searches continue. Emergency crews including the Texas National Guard have rescued 237 people using helicopters supported by over 500 personnel from federal agencies (including FEMA and the U.S. Coast Guard) that are currently assisting in affected areas.
2. Challenges
Rescue teams struggled to reach isolated communities as flooded roads and downed power lines blocked access, delaying critical aid. To make matters worse, early weather warnings had underestimated the flood's severity, leaving residents little time to reach safety.
3. Government Response
Governor Greg Abbott issued an emergency disaster declaration for 15 central Texas counties, accelerating state funding for recovery efforts. Lieutenant Governor Dan Patrick noted communication outages likely delayed locating missing campers.
4. Recovery Outlook
The Red Cross has set up 12 shelters, helping more than 1,200 displaced families. Environmental agencies warn that flooded factories could cause pollution. Meanwhile, transportation officials say highway repairs may take weeks.
21.Which county was most severely affected in the floods
A.Hunt. B.Kerr. C.Comal. D.Blanco.
22.How many people have been saved by emergency crews as of Friday night
A.49. B.237. C.500. D.1200.
23.What did Governor Greg Abbott do in response to the disaster
A.Ordered search-and-rescue operations.
B.Raised emergency funds for recovery.
C.Established shelters for affected families.
D.Declared a state of emergency disaster.
【答案】21.A 22.B 23.D
【解析】本文是一篇新闻报道。主要讲述了德克萨斯州中部因连日暴雨引发危险洪水的情况,包括洪水造成的损失、人员伤亡、救援情况、面临的挑战、政府应对措施以及恢复前景等。
21.细节理解题。根据表格中各郡的经济损失和受损建筑数量,Hunt郡的经济损失为2800万美元,受损建筑85座(包括12座历史建筑),在经济损失和受损建筑数量上均高于其他郡。因此,Hunt郡受洪水影响最为严重。故选A项。
22.细节理解题。根据“Casualties & Emergency Response”部分中的“Emergency crews including the Texas National Guard have rescued 237 people using helicopters supported by over 500 personnel from federal agencies (including FEMA and the U.S. Coast Guard) that are currently assisting in affected areas. (包括得克萨斯州国民警卫队在内的紧急救援人员使用直升机救出了237人,此次救援得到了来自联邦机构(包括联邦紧急事务管理局和美国海岸警卫队)的500多名人员的支援,这些人员目前正在受影响地区提供协助)”可知,截至周五晚上,紧急救援人员已救出237人。故选B项。
23.细节理解题。根据“Government Response”部分中的“Governor Greg Abbott issued an emergency disaster declaration for 15 central Texas counties, accelerating state funding for recovery efforts. (Greg Abbott州长为得克萨斯州中部的15个县发布了紧急灾难声明,以加快用于灾后恢复工作的州政府资金拨付)”可知,州长Greg Abbott为德克萨斯州中部的15个郡发布了紧急灾难声明。故选D项。
B
Five weeks ago, I noticed the skin of our pet lizard (蜥蜴) was growing dusty. It worried me. I reported the strange surface on the skin to my husband and children the next morning. Seconds later, our lizard emerged from its tank with its old skin flowing behind it.
I didn’t think about it much until a morning last week when I knocked my favorite teapot off the table. It burst into hundreds of pieces. As I swept up the mess, I wondered why we had been breaking so many things over the months.
The destruction started three months ago. It was my husband’s birthday. He had just lost his job. The uncertainty was starting to wear on us, so I wanted to do something special — a birthday cake.
Two hours before my husband came back home from another job interview, my daughter climbed up to grab a glass vase from a high shelf. It fell and crashed beside the cake. Tiny pieces of glass were everywhere. She sobbed loudly as I threw the cake away. My husband had banana pudding for his birthday.
Three days ago, the light in our living room suddenly went out. After several frustrating hours of unsuccessful attempts to fix it, my husband suggested watching the Michael Jordan documentary series The Last Dance.
The poignancy (辛酸) of Jordan retiring from his beloved basketball to play baseball and what had pushed him to make such a tough decision took me by surprise. As I watched him take off his basketball uniform and replace it with a baseball uniform, I saw him leaving behind the layer that no longer served him, just as our lizard had. Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realized that we have to learn to leave the past behind.
Humans do not shed skin as easily as other animals. The beginning of change is upsetting. The process is tiring. Damage changes us before we are ready. I see our lizard, raw and nearly new.
24.What can we learn about the pet lizard from Paragraph 1
A.Its tank grew dirty. B.It got a strange disease.
C.Its old skin came off. D.It ran out of the tank.
25.Why did the author’s husband have banana pudding for his birthday
A.The birthday cake tasted terrible. B.The birthday cake was ruined.
C.Pudding was his favourite dessert. D.They couldn’t afford a birthday cake.
26.Why did the author refer to The Last Dance in the passage
A.To illustrate a life lesson. B.To explain a personal decision.
C.To describe a memorable event. D.To highlight a sports achievement.
27.What message does the author convey
A.Past experiences should be treasured.
B.Family bonds help overcome life challenges.
C.Emotional growth comes from unexpected changes.
D.Letting go of the past is essential for moving forward.
【答案】24.C 25.B 26.A 27.D
【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述的是作者通过观察家中宠物蜥蜴蜕皮,以及家庭生活中经历的一系列意外和变故,联想到迈克尔·乔丹退役转型的纪录片《最后一舞》,最终领悟到人生需要像蜥蜴蜕皮一样,学会放下过去、接受改变、勇敢前行的深刻主题。
24.细节理解题。根据第一段中“I reported the strange surface on the skin to my husband and children the next morning. Seconds later, our lizard emerged from its tank with its old skin flowing behind it.(第二天一早,我就把蜥蜴皮肤上这层奇怪的覆盖物告诉了丈夫和孩子们。几秒钟后,我们的蜥蜴从饲养箱里爬了出来,旧皮从身上脱落,拖在身后)”可知,宠物蜥蜴旧的皮肤脱落了。故选C。
25.细节理解题。根据第四段“It fell and crashed beside the cake. Tiny pieces of glass were everywhere. She sobbed loudly as I threw the cake away.(花瓶摔落,在蛋糕旁摔得粉碎,玻璃碴儿到处都是。女儿放声大哭,我只好把蛋糕扔掉)”可知,作者的丈夫过生日吃了香蕉布丁是因为生日蛋糕毁了。故选B。
26.推理判断题。根据倒数第二段“The poignancy (辛酸) of Jordan retiring from his beloved basketball to play baseball and what had pushed him to make such a tough decision took me by surprise. As I watched him take off his basketball uniform and replace it with a baseball uniform, I saw him leaving behind the layer that no longer served him, just as our lizard had. Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realized that we have to learn to leave the past behind.(乔丹放弃自己钟爱的篮球转而投身棒球这项运动,以及促使他做出如此艰难决定的种种因素,都让我感到十分惊讶。当我看到他脱下篮球服,换上棒球服时,我仿佛看到了他抛弃了不再适合自己的那层外衣,就像我们的蜥蜴一样。他们都没有选择那个改变了他们命运的时刻。但当一切都不再相同之后,他们不得不接受自己的现状。就像我们一样。我意识到,我们必须学会放下过去)”可知,作者在文中提及《最后一舞》是为了阐明一个人生哲理。故选A。
27.推理判断题。根据最后一段“Humans do not shed skin as easily as other animals. The beginning of change is upsetting. The process is tiring. Damage changes us before we are ready. I see our lizard, raw and nearly new.(人类不像其他动物那样能轻易蜕皮。改变的开端总是令人不安,过程也疲惫不堪。伤痛往往在我们还未准备好时就将我们改变。我看着我们家那只蜥蜴,它蜕皮后显得那么稚嫩,却也近乎全新)”可推知,作者最有可能想告诉我们无论发生什么,我们都应该继续前进。故选D。
C
Nietzsche (尼采) was wrong: When you gaze long enough into the abyss (深渊), the abyss does not gaze back into you. Instead, the cosmic (宇宙的) void (空白) remains silent and frightening in its vastness.
When looking at the vast emptiness of the universe, there is a temptation (诱惑) to look at our tiny world with nihilism (虚无主义). To feel that our great achievements amount to nothing. That our history fails to leave a mark. That our concerns and anxieties are pointless.
I’m a cosmologist, the kind of scientist who studies the origin, history and evolution of the universe. I have spent years working to understand what cosmic voids teach us.And in the course of my studies, I have learned to reject that temptation.
It’s true that Earth is neither large nor long-lived, but that is only one way of measuring pared with the cosmic voids, there is something special happening on our planet. Earth is still the only known place in the entire universe where conscious beings raise their curious eyes to the sky and wonder. Earth is the only known place where humans can exist. It is the only known place where laughter, love, anger and joy exist. The only known place where we can find dance, music, and art. Our disagreements and all the beautiful complexities that make us human aren’t meaningless.The experiences in our lives are special because they will never happen in the empty expanse of most of the universe.
The same lessons that cosmic voids teach us are found in the voids we encounter in our own lives. The presence of voids guarantees the opposite; they create contrast; they are full of potential. The pain we feel from loss is the last reminder of the gift of a life deeply loved. The silence before a performance is full of electric expectation. Our choice to ignore stressful news is necessary to allow us to focus on what truly matters.
Artists have long understood the power of the void. The 12th-century poet Saigyo noted that the pauses between raindrops were as important as the drops themselves. The famed architect Rem celebrated the usefulness of negative spaces, declaring, “Where there is nothing, everything is possible.”
The universe won’t do anything for us except give us the freedom to exist. It is our job to fill the universe with meaning and purpose.
28.What does the author suggest about the“temptation” in paragraph 2
A.It reflects humanity’s fear of cosmic emptiness.
B.It strengthens people’s scientific curiosity about the void.
C.It leads people to understate Earth’s unique qualities.
D.It comes from the universe’s coldness to human existence.
29.Why does the author reject the temptation
A.He is a cosmologist who believes science.
B.Earth remains the only known home for human experiences.
C.Human experiences differ from those in voids.
D.Earth’s small size and short life makes it unique.
30.What is the main purpose of paragraph 5
A.To explain why voids exist in universe and life.
B.To suggest people should remove empty spaces in life.
C.To analyze how emptiness in life offers significance.
D.To prove filling empty spaces creates greater purpose.
31.Which of the following would be the best title for the passage
A.Cosmic Voids: A Scientist’s Technical Analysis
B.Filling the Emptiness: Finding Meaning in the Vast Universe
C.Nietzsche Revisited: When Philosophy Meets Astronomy
D.The Silent Universe: Why Our Existence Means Nothing
【答案】28.C 29.B 30.C 31.B
【解析】本文是一篇议论文。主要探讨面对宇宙的虚无,人类应如何在其中寻找意义与价值。
28.推理判断题。根据第二段中的“When looking at the vast emptiness of the universe, there is a temptation (诱惑) to look at our tiny world with nihilism (虚无主义). To feel that our great achievements amount to nothing. That our history fails to leave a mark. That our concerns and anxieties are pointless. (当凝视宇宙的浩瀚虚无时,人们难免会被诱惑,以虚无主义的眼光看待我们这个渺小的世界。觉得我们的伟大成就微不足道,我们的历史未能留下任何印记,我们的关切与焦虑都毫无意义。)”可知,这种“诱惑”会导致人们低估地球的独特品质。故选C项。
29.细节理解题。根据第三段的“I have spent years working to understand what cosmic voids teach us.And in the course of my studies, I have learned to reject that temptation.(我花费了多年时间去探究宇宙空洞所带给我们的启示。在研究的过程中,我逐渐学会了抵制这种诱惑。)”和第四段中的“Earth is still the only known place in the entire universe where conscious beings raise their curious eyes to the sky and wonder. Earth is the only known place where humans can exist. It is the only known place where laughter, love, anger and joy exist. The only known place where we can find dance, music, and art.(地球仍然是整个宇宙中已知的唯一有意识的生物抬起好奇的眼睛望向天空并感到好奇的地方。地球是已知的唯一人类可以生存的地方。它是已知的唯一有笑声、爱、愤怒和喜悦存在的地方。唯一已知的可以找到舞蹈、音乐和艺术的地方。)”可知,第四段中用排比句式强调地球是宇宙中已知的唯一存在“有意识的生物”、人类情感和艺术的地方,由此可知,地球是已知的人类唯一能有各种体验的地方,所以作者在研究过程中逐渐学会了抵制这种诱惑。故选B项。
30.推理判断题。根据第五段中的“The presence of voids guarantees the opposite; they create contrast; they are full of potential. The pain we feel from loss is the last reminder of the gift of a life deeply loved. The silence before a performance is full of electric expectation.(虚空的存在保证了相反的情况;它们创造对比;它们充满潜力。我们从失去中感受到的痛苦是对深爱的生命礼物的最后提醒。演出前的沉默充满了强烈的期待。)”可推断,第五段的主要目的是分析生活中的空虚如何赋予意义。故选C项。
31.主旨大意题。通读全文,尤其是最后一段中的“It is our job to fill the universe with meaning and purpose.(我们的工作是让宇宙充满意义和目的。)”可知,作者反对宇宙的虚无使人陷入无意义论,强调人类情感、艺术和存在的独特性,倡导在宏大宇宙中主动创造的意义,所以,“填补空虚:在浩瀚宇宙中寻找意义”最能概括全文,适合作为最佳标题。故选B项。
D
For centuries, explorers have searched for the fountain of youth. Surprisingly, the secret to staying young might have been within us all along. Amor, a scientist, and colleagues have discovered that T cells can be reprogrammed to fight aging, so to speak.
Given the right genetic changes, these white blood cells can attack another group of cells known as senescent (衰老的) cells, which are thought to be responsible for many of the diseases we fight with later in life. Senescent cells are those that stop replicating (再生). As we age, they build up in our bodies, resulting in some diseases.
While several existing drugs can eliminate these cells, many must be taken repeatedly over time. As an alternative, Amor and colleagues turned to a “living” drug called CAR (chimeric antigen receptor)T cells.
They discovered CART cells could be used to rid of senescent cells in mice. As a result, the mice ended up living healthier lives. They had lower body weight, improved metabolism (新陈代谢), and increased physical activity. All these came without any tissue damage or side effects.
Perhaps the greatest power of CART cells is their long-lasting effects. The team found that just one dose (一剂) at a young age can have lifelong effects. That single treatment can protect against conditions that commonly occur later in life.
“T cells have the ability to develop memory and exist in your body for really long periods. which is very different from a chemical drug,” Amor explained.
Amor’s lab is now investigating whether CART cells let mice live not only healthier but also longer. If so, society will be one step closer to the fountain of youth.
32.What discovery have scientists made about T cells and aging
A.T cells cause aging. B.Aging is caused by genetic changes.
C.Senescent cells are T cells. D.T cells can fight aging.
33.What does the underlined word “eliminate” in paragraph 3 mean
A.Sustain. B.Remove. C.Cue. D.Polish.
34.Which effect of CART cells on young mice does the text emphasize
A.Short-term activity increase. B.Immediate weight reduction.
C.Lifelong health enhancement. D.Temporary metabolic improvement.
35.What is Amor’s attitude to the future of employing CAR T cells
A.Optimistic. B.Doubtful. C.Critical. D.Unclear.
【答案】32.D 33.B 34.C 35.A
【解析】本文是一篇说明文。科学家Amor和同事发现了一种通过重新编程T细胞来对抗衰老细胞的万法,这可能有助于延长寿命并提高生活质量,从而为人类带来了对抗衰老的新希望。
32.细节理解题。根据第一段“Amor, a scientist, and colleagues have discovered that T cells can be reprogrammed to fight aging, so to speak.(科学家Amor和他的同事们发现,T细胞可以通过重新编程来对抗衰老)”可知,科学家发现T细胞可以对抗衰老。故选D。
33.词句猜测题。根据第二段“Given the right genetic changes, these white blood cells can attack another group of cells known as senescent (衰老的) cells, which are thought to be responsible for many of the diseases we fight with later in life. Senescent cells are those that stop replicating (再生). As we age, they build up in our bodies, resulting in some diseases.(如果基因发生了正确的变化,这些白细胞可以攻击另一组被称为衰老细胞的细胞,衰老细胞被认为是导致我们晚年与之抗争的许多疾病的原因。衰老细胞是那些停止复制的细胞。随着年龄的增长,它们在我们体内积聚,导致一些疾病)”以及划线词上文“While several existing drugs can”可知,while表示转折,说明虽然目前有几种药物可以消除这些导致人衰老的细胞,但许多药物必须长期反复服用。故划线词eliminate意思是“消除”,与Remove意思一致。故选B。
34.细节理解题。根据第四段中“They discovered CART cells could be used to rid of senescent cells in mice. As a result, the mice ended up living healthier lives. They had lower body weight, improved metabolism (新陈代谢), and increased physical activity. (结果,老鼠最终过上了更健康的生活他们发现CART细胞可以用来清除小鼠体内的衰老细胞。结果,老鼠最终过上了更健康的生活。他们的体重较低,新陈代谢改善,体力活动增加。)”以及第五段中“Perhaps the greatest power of CART cells is their long-lasting effects. The team found that just one dose (一剂) at a young age can have lifelong effects. (也许CART细胞最大的力量在于它们的持久效果.研究小组发现,年轻时服用一剂就能产生终生影响。)”可知,CART细胞让老鼠的身体更健康,而且这种影响还很持久。故选C。
35.推理判断题。根据最后一段“Amor’s lab is now investigating whether CART cells let mice live not only healthier but also longer. If so, society will be one step closer to the fountain of youth.(Amor的实验室目前正在研究CART细胞是否能让老鼠不仅活得更健康,而且活得更长。如果是这样,社会离青春的源泉又近了一步)”可知,Amor对CART细胞的未来持乐观态度。故选A。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Whether it’s fitting in enough seating or figuring out a way to decorate the walls, balancing functionality and design in a small living room can be a challenge. So, how do you transform a small space into a comfortable and inviting one 36 .
●Consider installing (安装) built-ins. Custom built-ins can change how you use space in a smaller living room. “ 37 ,” says Rachel Humphreys of Humphrey Orr Interiors. “The top of the built-in should align with (与……对齐) the function leads the eye upward and make the room feel grander.”
● 38 . While you might want a sofa,side table, coffee table and two accent chairs, you may need to give up some of your choices if you don’t havea large space. “A smaller room might only need a large sofa or sectional, a coffee table and a chair,” says Humphreys.
●Add a mirror or use special paint. “ 39 ,” shares Humphreys. “Adding a large decorative mirror to a wall can make the room feel larger.” If you’re not into decorating with mirrors, the designer suggests using highly reflective paint instead. This can have a similar effect, bouncing the light across the room and making the space feel more expansive.
●Hang the curtains extra high. According to Humphreys, one of the best tricks is to install curtains much higher than the top of the window to draw the eye upward. A golden rule is to hang the rods (长杆) about two-tirds up from the distance between the top of the window to the ceiling. 40 . Be sure to measure more than once, so you don’t accidentally order the wrong size.
A.Buy less furniture
B.Put your furniture in order
C.A brighter living room generally looks larger
D.Reflective surfaces always help enlarge a space
E.This will make the ceilings feel higher and the space larger
F.A few strategic design changes can visually expand your living room
G.Built-ins, such as bookcases, can add another dimension to the space and provide storage
【答案】36.F 37.G 38.A 39.D 40.E
【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了如何通过一些设计策略,如安装内置家具、减少家具数量、添加镜子或使用特殊涂料等,将小客厅改造成舒适宜人的空间。
36.上文“So, how do you transform a small space into a comfortable and inviting one (那么,如何将一个小空间变成一个舒适宜人的空间呢?)”说明需要将小空间变得舒适宜人。空处需承接问题并给出总述性回答,并引出下文。所以F项“一些策略性的设计改变可以让你的客厅在视觉上显得更大”符合语境。“strategic design changes”概括后文建议,且“visually expand”呼应上文中的“transform a small space”,与后文分点建议形成总分关系。故选F。
37.上文“Custom built-ins can change how you use space in a smaller living room.(定制的内置家具可以改变你在小客厅里使用空间的方式)”说明内置家具可以改变空间的使用方式。空处和前文为顺接关系,说明内置家具的具体作用,如书架等。所以G项“内置家具,如书架,可以为空间增加另一个维度,并提供存储空间”符合语境。“add another dimension”和“provide storage”对应前文“change how you use space”。故选G。
38.下文“While you might want a sofa, side table, coffee table and two accent chairs, you may need to give up some of your choices if you don’t have a large space.(虽然你可能想要一个沙发、边桌、咖啡桌和两把装饰椅,但如果你没有足够的空间,你可能需要放弃一些选择)”说明需要减少家具数量。A项“少买家具”作为段落标题,与后文“give up some of your choices”以及“only need a large sofa or sectional”形成对应,突出“功能与空间平衡”的核心。故选A。
39.下文“Adding a large decorative mirror to a wall can make the room feel larger.(在墙上加一面大的装饰镜可以让房间看起来更大)”说明镜子可以扩大空间感。空处引出下文,说明反射面可以扩大空间。所以D项“反射面总是有助于扩大空间”符合语境。“enlarge a space”对应后文“make the room feel larger”,且与“highly reflective paint”形成关键词复现。故选 D。
40.上文“According to Humphreys, one of the best tricks is to install curtains much higher than the top of the window to draw the eye upward. A golden rule is to hang the rods (长杆) about two-thirds up from the distance between the top of the window to the ceiling.(根据汉弗莱斯的说法,最好的技巧之一是把窗帘安装得比窗户顶部高很多,以吸引眼球向上看。一个黄金法则是将窗帘杆安装在距离窗户顶部到天花板距离的三分之二处)”说明安装窗帘杆的具体位置。空处和前文为顺接关系,说明这样安装窗帘杆的效果。所以E项“这会让天花板感觉更高,空间更大”符合语境。this指代前文挂窗帘的做法,“ceilings feel higher”与“draw the eye upward”呼应,“space larger”总结视觉扩张效果,与后文“measure more than once”形成逻辑延续。故选E。
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I have stage fright. I’ve had it since my childhood. Even now, as an adult, it 41 during PowerPoint presentations or wedding speeches. I’m a 42 guy, and I’m comfortable in one-on-one settings. But in front of a(n) 43 , my body goes crazy: 44 racing, stomach churning (搅动), mouth dry, and hands sweaty. It’s like my more primitive nerves have taken over my mind, leaving me unable to think 45 .
Then I 46 an article about meditation (冥想). I decided to give it a shot, though I was a bit 47 at first.
I started meditating for 20 minutes a day. At first, it was pure mental 48 . My mind was full of many 49 . But gradually, I noticed a tiny, silvery part of me that wasn’t affected by the chaos. It was like a calm 50 , watching the storm of my thoughts with a kind of detached (超然的) interest.
Now, when I’m on 51 and the old fears start to come back, I reach for that bright, untouchable part of myself. I watch as the anxiety washes over me, but I’m no longer 52 by it. The panic doesn’t 53 as long, and I can start to think straight again.
Meditation has truly helped me 54 my mind, even when my body is failing me. It’s like a magic key that’s unlocked the door to 55 my stage fright.
41.A.surfaces B.continues C.improves D.fades
42.A.talented B.confident C.noisy D.nervous
43.A.audience B.friend C.family D.teacher
44.A.blood B.mind C.breath D.heart
45.A.quickly B.loudly C.clearly D.quietly
46.A.wrote B.revised C.read D.printed
47.A.excited B.anxious C.curious D.doubtful
48.A.focus B.chaos C.pleasure D.peace
49.A.thoughts B.memories C.plans D.dreams
50.A.observer B.actor C.predictor D.reader
51.A.business B.stage C.duty D.holiday
52.A.guided B.moved C.impressed D.consumed
53.A.wait B.last C.grow D.increase
54.A.get rid of B.catch sight of C.take control of D.keep track of
55.A.experiencing B.accepting C.overcoming D.understanding
【答案】
41.A 42.B 43.A 44.D 45.C 46.C 47.D 48.B 49.A 50.A 51.B 52.D 53.B 54.C 55.C
【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者通过冥想克服舞台恐惧症的个人经历和感受。
41.考查动词词义辨析。句意:即便现在成年了,在做 PPT 演示或发表婚礼致辞时,这种恐惧还是会发作。A. surfaces 出现、发作;B. continues 继续、持续;C. improves 改善、提高;D. fades 逐渐消失、褪色。根据上文“I have stage fright. I’ve had it since my childhood.”可知,作者从小就有舞台恐惧症;再根据下文作者的变化可推测,即便成年,作者仍然会出现这种症状。故选A。
42.考查形容词词义辨析。句意:我是个自信的人,在一对一的场合里也感觉自在。A. talented 有天赋的、有才能的;B. confident 自信的、有信心的;C. noisy 吵闹的、嘈杂的;D. nervous 紧张的、焦虑的。根据下文“I’m comfortable in one-on-one settings”可知,作者并非天生胆小,只是在多人场合紧张。由此可知,作者其实是个自信的人。故选B。
43.考查名词词义辨析。句意:但一旦站在观众面前,我的身体就会不受控制:心跳加速、胃里翻江倒海、口干舌燥,手心还直冒汗。A. audience 观众、听众;B. friend 朋友、友人;C. family 家庭、家人;D. teacher 教师、老师。根据上文“I’m comfortable in one-on-one settings”可知,作者在一对一的交流中表现得很自信。句首的“but”暗示,作者在面对多人的场合才会展现出舞台恐惧症。故选A。
44.考查名词词义辨析。句意:但一旦站在观众面前,我的身体就会不受控制:心跳加速、胃里翻江倒海、口干舌燥,手心还直冒汗。A. blood 血液;B. mind 头脑、思维;C. breath 呼吸、气息;D. heart 心脏、心。根据上文的“my body goes crazy”以及下文“stomach churning (搅动), mouth dry, and hands sweaty”可知,此处列举了舞台恐惧时的身体反应。“心跳加速”是紧张时的典型生理反应,符合逻辑。故选D。
45.考查副词词义辨析。句意:就好像我更原始的神经占据了大脑,让我无法清晰思考。A. quickly 快速地、迅速地;B. loudly 大声地、高声地;C. clearly 清晰地、清楚地;D. quietly 安静地、轻声地。根据上文“It’s like my more primitive nerves have taken over my mind”可知,原始神经接管了大脑,由此可知,此时的作者无法清晰地思考。故选C。
46.考查动词词义辨析。句意:后来,我读了一篇关于冥想的文章。A. wrote 写、书写;B. revised 修改、修订;C. read 阅读、看(书 / 文章等);D. printed 印刷、打印。根据下文“an article about meditation (冥想).”以及“I decided to give it a shot,”可推测,作者通过某种方式了解到冥想,由此可知,作者是阅读了一篇关于冥想的文章。故选C。
47.考查形容词词义辨析。句意:虽然一开始我有些怀疑,但还是决定尝试一下。A. excited 兴奋的、激动的;B. anxious 焦虑的、担忧的;C. curious 好奇的、求知欲强的;D. doubtful 怀疑的、不确定的。空前的“though”表示转折,由此可推测,空处需要体现作者对冥想的初始态度与“决定尝试”的对比。由此可知,作者虽然有所怀疑,但是仍决定尝试。故选D。
48.考查名词词义辨析。句意:起初,我的大脑完全是一片混乱。A. focus 专注、注意力;B. chaos 混乱、杂乱;C. pleasure 愉快、快乐;D. peace 平静、安宁。根据下文“My mind was full of many ________ . But gradually, I noticed a tiny, silvery part of me that wasn’t affected by the chaos.”可推测,初期冥想时作者的大脑处于混乱状态。故选B。
49.考查名词词义辨析。句意:满脑子都是各种想法。A. thoughts 想法、念头;B. memories 记忆、回忆;C. plans 计划、打算;D. dreams 梦想、梦。根据上文“At first, it was pure mental ________ .”可知,空处需要体现大脑中的内容混乱。大脑充满各种想法与此相符。故选A。
50.考查名词词义辨析。句意:它就像一个冷静的观察者,以一种超然的兴趣注视着我思绪的风暴。A. observer 观察者、观测者;B. actor 演员、表演者;C. predictor 预测者、预言家;D. reader 读者、朗读者。下文“watching the storm of my thoughts with a kind of detached (超然的) interest.”是对前文的解释,因此空处需要体现超然观察的角色。选项A“observer”与“watching”直接呼应,符合逻辑。故选A。
51.考查名词词义辨析。句意:如今,当我站在台上,旧日的恐惧开始袭来时,我会去寻找内心那片明亮而不可触及的部分。A. business 商业、生意;B. stage 舞台、讲台;C. duty 责任、义务;D. holiday 假期、假日。根据全文内容可知,以及上文的“I have stage fright.”可知,全文围绕舞台恐惧症展开。由此可推测,空处指的是作者在舞台上时会有熟悉的恐惧感。故选B。
52.考查动词词义辨析。句意:我能觉察到焦虑感将我笼罩,但我不再被它吞噬。A. guided 指导、引导;B. moved 感动、移动;C. impressed 给……留下深刻印象;D. consumed 消耗、使沉迷。根据上文“I watch as the anxiety washes over me”可知,作者感觉到焦虑会笼罩自己;再根据空前“but I’m no longer”中的“but”可推测,现在的作者不再会被焦虑控制。故选D。
53.考查动词词义辨析。句意:这种恐慌感持续的时间变短了,我也能重新开始清晰思考。A. wait 等待、等候;B. last 持续、维持;C. grow 成长、增长;D. increase 增加、增多。根据上文“I watch as the anxiety washes over me, but I’m no longer ________ by it.”可知,作者不再会被焦虑控制。体现了作者舞台恐惧症的好转,由此可知,恐慌感持续的时间也变短了。故选B。
54.考查动词短语词义辨析。句意:冥想确实帮我掌控了自己的思绪,即便身体仍会陷入失控状态。A. get rid of 摆脱、除去;B. catch sight of 看见、瞥见;C. take control of 控制、掌控;D. keep track of 记录、跟踪。根据上文“The panic doesn’t ________ as long, and I can start to think straight again.”可知,作者现在恐慌持续时间变短,能重新清晰思考。由此可知,冥想帮助作者掌握了大脑的思维。故选C。
55.考查动词词义辨析。句意:它就像一把魔法钥匙,为我打开了克服舞台恐惧症的大门。A. experiencing 经历、体验;B. accepting 接受、认可;C. overcoming 克服、战胜;D. understanding 理解、明白。根据全文内容可知,作者通过冥想应对了舞台恐惧症。也就是说,冥想帮助作者克服了舞台恐惧症。故选C。
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dafo Temple is well-known for housing Asia’s largest reclining (侧卧) Buddha statue. 56 (measure) some 35 meters long, the statue is made 57 clay on a wooden frame. Also on show in the hall displaying the statue are murals (壁画) dating from Qing Dynasty which tell 58 (story) of the Silk Road.
Recognized as one of the 59 (exist) largest and best-preserved Buddhist sites in history, Dafo Temple, 60 buildings, sculptures and murals, due to 61 (they) advanced age, have suffered varying degrees of damage, is also home to over 10,000 valuable cultural relics. At present, a project involving digitizing the temple’s immovable cultural relics 62 (plan). Actually, it’s mainly about 63 (precise) scanning and recording the details of the temple and then the details 64 (record) about the temple’s architecture can be used to build a 65 (digit) exhibition space, which will be open to the public next October at the latest.
【答案】
56.Measuring 57.of 58.stories 59.existing 60.whose 61.their 62.is being planned 63.precisely 64.recorded 65.digital
【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了大佛寺及其保护项目。
56.考查非谓语动词。句意:这尊佛像长约35米,在木架上用粘土制成。本句已有谓语is made且无连词,动词measure“量度为”用非谓语形式,逻辑主语the statue与measure是主谓关系,用现在分词measuring,作状语,句首单词首字母大写。故填Measuring。
57.考查介词。句意同上。固定搭配be made of“由……制成(能看出原材料)”,其中of为介词。故填of。
58.考查名词的数。句意:在展示这尊佛像的大厅里还展出了清代的壁画,这些壁画讲述了丝绸之路的故事。story是可数名词,此处不止一个故事,用复数形式stories,作tell的宾语。故填stories。
59.考查形容词。句意:大佛寺被认为是历史上现存最大、保存最完好的佛教遗址之一,其建筑、雕塑和壁画由于年代久远,受到了不同程度的破坏,这里还收藏着1万多件珍贵文物。此处修饰Buddhist sites,作定语,用形容词existing“现存的”。故填existing。
60.考查定语从句。句意同上。本空引导非限制性定语从句,先行词是Dafo Temple,与从句主语buildings, sculptures and murals是所属关系,用关系代词whose作定语。故填whose。
61.考查代词。句意:大佛寺被认为是历史上现存最大、保存最完好的佛教遗址之一,其建筑、雕塑和壁画由于年代久远,受到了不同程度的破坏,这里还收藏着1万多件珍贵文物。此处修饰age,用形容词性物主代词their,作定语。故填their。
62.考查动词语态。句意:目前,一项涉及寺庙不可移动文物数字化的项目正在规划中。根据At present可知,句子描述正在发生的事情,时态用现在进行时,主语a project和动词plan“规划”是被动关系,用现在进行时的被动语态,主语a project是第三人称单数,be动词用is。故填is being planned。
63.考查副词。句意:实际上,它主要是精确地扫描和记录寺庙的细节,然后记录下来的关于寺庙建筑的细节可以用来建立一个数字展览空间,最迟将于明年10月向公众开放。此处修饰动词scanning,用副词precisely“精确地”,作状语。故填precisely。
64.考查非谓语动词。句意同上。and后的句子已有谓语can be used,动词record“记录”用非谓语形式,逻辑主语the details和动词record是动宾关系,用过去分词表被动,作后置定语。故填recorded。
65.考查形容词。句意同上。此处修饰exhibition space,用形容词digital“数字的”,作定语。故填digital。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是李华,你校正在为英语文学阅读室设计标识,现向学生征集意见。请你给负责此项工作的外教Mr.Green写邮件,从以下标识中选择你最喜欢的一个,并说明理由。
注意:
1.写作词数为80左右;
2.可以增加适当细节,以使行文连贯。
Dear Mr. Green,
I am writing to share my ideas on the logo design for our English literature reading room.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【参考范文】
Dear Mr. Green,
I am writing to share my ideas on the logo design for our English literature reading room. Among the three logos, I am particularly fond of the first one.
The logo features an open book with a globe inside, vividly conveying the idea that English literature can open a window to the world. It suggests that through reading English literary works, we can explore different cultures and gain a broader perspective. Moreover, the words “Open a book, open a world” below the image perfectly express its concept. This logo is not only simple and eye-catching but also closely related to the essence of English literature reading.
I believe it would be an excellent choice for our reading room.
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】本书面表达属于图表写作。要求从给定图片中选择最喜欢的英语文学阅读室的设计标识,并向负责该工作的外教发邮件说明自己的意见。
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
As Papá fell sound asleep, Catalina slid from her bed and felt her way to the front door. The girl waited a moment to see if any of her family would wake, but nobody stirred. She tiptoed upstairs to her “Observatory”, longing for drinking in deep lungfuls of the clear night air under the bright stars.
She polished her dear telescope, which was presented by her grandpa, the only one to support her dream. She assembled (组装) it, disassembled it and reassembled it repeatedly, knowing its parts very well.
Through it she could explore the unknown galaxy, the Milky Way stretching across the deep blue sky. Night was always her favorite time. When everything was quiet, she was lost in her starry night. At this moment, she seemed to forget her cares and sorrows in the daytime.
She told her secret dream to these beloved ones, her friends, teachers and even her father. When she said, “Papá, I want to be an astronomer working in the Cerro Tololo Inter-American Observatory someday,” her father replied, “Maybe if you work hard, you’ll be hired to clean the offices.” No one believed she would be a scientist one day. But why She knew she could be a good scientist. She knew it!
A big day was coming—to visit the Cerro Tololo Inter-American Observatory, where she had visited for dozens of times, familiar with every set of the instruments there. This time with her classmates she was still eager for something stimulating.
She took a cautious step forward, holding her breath, and her eyes getting closer to the lens (镜片) of the telescope. She adjusted the device softly and carefully, hoping to find more.... “Bang! …” suddenly there came a loud noise. One of her old friends “one-meter” telescope fell down, broken.
“Look out! Stop touching anything! Step backward!” The manager yelled.
“One-meter is broken, but the scientist has the day off. Nobody can fix it.” An operator added. Worries blanketed the hall.
“I CAN FIX IT!” Catalina’s voice was surprisingly calm.
“You what... ” The manager uttered, confused, and doubted.
“It has 67 parts in total. An adjustable spanner (扳手) and a star screwdriver (螺丝刀) can help.”
“Then you know how to assemble it.” His eyes wide open, he still half believed.
Confidently, she nodded.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hesitating for a second, the manager agreed, “Just do it, and I’ll take all responsibilities.”
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thunderous applause erupted and rocked the hall.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Hesitating for a second, the manager agreed, “Just do it, and I’ll take all responsibilities.” He handed her the tools she needed, watching in disbelief as Catalina confidently began to work. Her fingers moved swiftly, each part fitting perfectly into place as if guided by an unseen force. Minutes ticked by, and the tension in the air thickened with every successful turn of the screw.
Thunderous applause erupted and rocked the hall. When Catalina finished, the telescope stood tall and proud, restored to its former glory. The manager beamed, his doubts vanished. “How did you do it ” he asked, amazement coloring his voice. Catalina smiled, her eyes shining with determination. “I’ve been preparing for this moment ever since Papá gave me this telescope. I knew I could fix it because I know every part of it, just like I know every star in the sky.” That day, Catalina not only fixed the telescope but also proved to everyone that she was destined to become a great astronomer.
【解析】本文以人物为线索展开,讲述了卡塔琳娜参观天文台的时候,望远镜掉了下来,于是卡塔琳娜自告奋勇要修理望远镜,并成功修好,大家都为她鼓掌。那一天,卡塔琳娜不仅修好了望远镜,还向大家证明了她注定要成为一名伟大的天文学家。
1.段落续写:
①由第一段首句内容“经理犹豫了一下,同意了:‘去做吧,我会承担所有的责任。’”可知,第一段可描写卡塔琳娜修理望远镜的过程。
②由第二段首句内容“雷鸣般的掌声爆发了,震动了大厅”可知,第二段可描写卡塔琳娜得到了他人和经理的称赞,以及卡塔琳娜解释为什么自己会修理。
2.续写线索:经理同意——开始修理——修理完成——鼓掌——解释原因——卡塔琳娜感悟
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
2025-2026学年高考一轮复习英语模拟卷01(全国II卷)
注意事项:
1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。
2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0. 5毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工整,笔迹清楚。
3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试卷上答题无效。
4. 作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。
5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C.
1.What used to be on the corner of the neighborhood
A.A bakeshop. B.A coffee shop. C.The community center.
2.What is the man doing
A.Talking about the past.
B.Giving some suggestions.
C.Listening to the weather forecast.
3.When did the woman probably start learning the guitar
A.In April. B.In August. C.In December.
4.What do we know about the woman’s tight jeans
A.They still fit.
B.They’re a recent purchase.
C.They have always been fashionable.
5.What is the probable relationship between the speakers
A.Friends. B.Teacher and student. C.Parent and child.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6和7题。
6.What effect does reading in bed have on the woman
A.It keeps her awake.
B.It helps her sleep.
C.It inspires her to write.
7.What is the man probably planning to do
A.Go to bed early.
B.Try using an e-reader.
C.Read exciting novels before sleep.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What fact about animals interests the woman most
A.That spiders are not insects.
B.That kangaroos can’t walk backward.
C.That some birds can see colors that humans cannot.
9.How does the man feel about the wild fact
A.Surprised. B.Bored. C.Uncomfortable.
10.What will the man write
A.A story about wild animals.
B.A report for his biology class.
C.An article that impresses universities.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What’s the conversation about
A.An imaginary situation.
B.A financial decision.
C.An article that impresses universities.
12.What might Penny donate to first
A.Children’s hospitals. B.Community gardens. C.Homeless shelters.
13.How can the speakers be best described
A.Hard-working. B.Ambitious. C.Caring.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.Where does the conversation probably take place
A.In a university classroom.
B.In a student dormitory.
C.In a school canteen.
15.How does education contribute to the economy according to the woman
A.It increases the employment rate.
B.It encourages new ideas and growth.
C.It helps lower the cost of new businesses.
16.How can an educated population make a place safer according to the studies
A.It makes the police more qualified.
B.It results in lower crime rates.
C.It improves laws and rules.
17.What is the man going to do next
A.Give a supporting example.
B.List the benefits of education.
C.Talk to his uncle.
听第10段材料,回答第17至20题。
18.What do researchers say about walking 4000 steps every day
A.It’s a magic number for a 64-year-old.
B.It reduces the risk of getting heart disease.
C.It has been added to the daily routine by 15% of adults.
19.Why are humans built to walk long distances
A.To enjoy the beauty of nature.
B.To explore unfamiliar fields.
C.To find food and water.
20.Who is the speaker most likely to be
A.A TV host. B.A social media blogger. C.A newspaper reporter.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Days of heavy rain caused dangerous flooding in central Texas on Friday. The Guadalupe River overflowed, flooding neighborhoods and washing away roads and bridges. Hundreds of people had to leave their homes. Officials say this is the worst flooding the region has seen in years. Below is the breakdown of damages by county.
County Economic Losses Buildings Damaged
Hunt $28 million 85 (including 12 historic structures)
Kerr $15 million 62 (including 3 bridges, 2 historic buildings)
Comal $5 million 34 (including 2 highways)
Blanco $2 million 18 (including 1 historic building)
Below were key updates as of Friday night.
1. Casualties & Emergency Response
The floods have killed 24 people, and 25 campers from Camp Mystic remain missing as searches continue. Emergency crews including the Texas National Guard have rescued 237 people using helicopters supported by over 500 personnel from federal agencies (including FEMA and the U.S. Coast Guard) that are currently assisting in affected areas.
2. Challenges
Rescue teams struggled to reach isolated communities as flooded roads and downed power lines blocked access, delaying critical aid. To make matters worse, early weather warnings had underestimated the flood's severity, leaving residents little time to reach safety.
3. Government Response
Governor Greg Abbott issued an emergency disaster declaration for 15 central Texas counties, accelerating state funding for recovery efforts. Lieutenant Governor Dan Patrick noted communication outages likely delayed locating missing campers.
4. Recovery Outlook
The Red Cross has set up 12 shelters, helping more than 1,200 displaced families. Environmental agencies warn that flooded factories could cause pollution. Meanwhile, transportation officials say highway repairs may take weeks.
21.Which county was most severely affected in the floods
A.Hunt. B.Kerr. C.Comal. D.Blanco.
22.How many people have been saved by emergency crews as of Friday night
A.49. B.237. C.500. D.1200.
23.What did Governor Greg Abbott do in response to the disaster
A.Ordered search-and-rescue operations.
B.Raised emergency funds for recovery.
C.Established shelters for affected families.
D.Declared a state of emergency disaster.
B
Five weeks ago, I noticed the skin of our pet lizard (蜥蜴) was growing dusty. It worried me. I reported the strange surface on the skin to my husband and children the next morning. Seconds later, our lizard emerged from its tank with its old skin flowing behind it.
I didn’t think about it much until a morning last week when I knocked my favorite teapot off the table. It burst into hundreds of pieces. As I swept up the mess, I wondered why we had been breaking so many things over the months.
The destruction started three months ago. It was my husband’s birthday. He had just lost his job. The uncertainty was starting to wear on us, so I wanted to do something special — a birthday cake.
Two hours before my husband came back home from another job interview, my daughter climbed up to grab a glass vase from a high shelf. It fell and crashed beside the cake. Tiny pieces of glass were everywhere. She sobbed loudly as I threw the cake away. My husband had banana pudding for his birthday.
Three days ago, the light in our living room suddenly went out. After several frustrating hours of unsuccessful attempts to fix it, my husband suggested watching the Michael Jordan documentary series The Last Dance.
The poignancy (辛酸) of Jordan retiring from his beloved basketball to play baseball and what had pushed him to make such a tough decision took me by surprise. As I watched him take off his basketball uniform and replace it with a baseball uniform, I saw him leaving behind the layer that no longer served him, just as our lizard had. Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realized that we have to learn to leave the past behind.
Humans do not shed skin as easily as other animals. The beginning of change is upsetting. The process is tiring. Damage changes us before we are ready. I see our lizard, raw and nearly new.
24.What can we learn about the pet lizard from Paragraph 1
A.Its tank grew dirty. B.It got a strange disease.
C.Its old skin came off. D.It ran out of the tank.
25.Why did the author’s husband have banana pudding for his birthday
A.The birthday cake tasted terrible. B.The birthday cake was ruined.
C.Pudding was his favourite dessert. D.They couldn’t afford a birthday cake.
26.Why did the author refer to The Last Dance in the passage
A.To illustrate a life lesson. B.To explain a personal decision.
C.To describe a memorable event. D.To highlight a sports achievement.
27.What message does the author convey
A.Past experiences should be treasured.
B.Family bonds help overcome life challenges.
C.Emotional growth comes from unexpected changes.
D.Letting go of the past is essential for moving forward.
C
Nietzsche (尼采) was wrong: When you gaze long enough into the abyss (深渊), the abyss does not gaze back into you. Instead, the cosmic (宇宙的) void (空白) remains silent and frightening in its vastness.
When looking at the vast emptiness of the universe, there is a temptation (诱惑) to look at our tiny world with nihilism (虚无主义). To feel that our great achievements amount to nothing. That our history fails to leave a mark. That our concerns and anxieties are pointless.
I’m a cosmologist, the kind of scientist who studies the origin, history and evolution of the universe. I have spent years working to understand what cosmic voids teach us.And in the course of my studies, I have learned to reject that temptation.
It’s true that Earth is neither large nor long-lived, but that is only one way of measuring pared with the cosmic voids, there is something special happening on our planet. Earth is still the only known place in the entire universe where conscious beings raise their curious eyes to the sky and wonder. Earth is the only known place where humans can exist. It is the only known place where laughter, love, anger and joy exist. The only known place where we can find dance, music, and art. Our disagreements and all the beautiful complexities that make us human aren’t meaningless.The experiences in our lives are special because they will never happen in the empty expanse of most of the universe.
The same lessons that cosmic voids teach us are found in the voids we encounter in our own lives. The presence of voids guarantees the opposite; they create contrast; they are full of potential. The pain we feel from loss is the last reminder of the gift of a life deeply loved. The silence before a performance is full of electric expectation. Our choice to ignore stressful news is necessary to allow us to focus on what truly matters.
Artists have long understood the power of the void. The 12th-century poet Saigyo noted that the pauses between raindrops were as important as the drops themselves. The famed architect Rem celebrated the usefulness of negative spaces, declaring, “Where there is nothing, everything is possible.”
The universe won’t do anything for us except give us the freedom to exist. It is our job to fill the universe with meaning and purpose.
28.What does the author suggest about the“temptation” in paragraph 2
A.It reflects humanity’s fear of cosmic emptiness.
B.It strengthens people’s scientific curiosity about the void.
C.It leads people to understate Earth’s unique qualities.
D.It comes from the universe’s coldness to human existence.
29.Why does the author reject the temptation
A.He is a cosmologist who believes science.
B.Earth remains the only known home for human experiences.
C.Human experiences differ from those in voids.
D.Earth’s small size and short life makes it unique.
30.What is the main purpose of paragraph 5
A.To explain why voids exist in universe and life.
B.To suggest people should remove empty spaces in life.
C.To analyze how emptiness in life offers significance.
D.To prove filling empty spaces creates greater purpose.
31.Which of the following would be the best title for the passage
A.Cosmic Voids: A Scientist’s Technical Analysis
B.Filling the Emptiness: Finding Meaning in the Vast Universe
C.Nietzsche Revisited: When Philosophy Meets Astronomy
D.The Silent Universe: Why Our Existence Means Nothing
D
For centuries, explorers have searched for the fountain of youth. Surprisingly, the secret to staying young might have been within us all along. Amor, a scientist, and colleagues have discovered that T cells can be reprogrammed to fight aging, so to speak.
Given the right genetic changes, these white blood cells can attack another group of cells known as senescent (衰老的) cells, which are thought to be responsible for many of the diseases we fight with later in life. Senescent cells are those that stop replicating (再生). As we age, they build up in our bodies, resulting in some diseases.
While several existing drugs can eliminate these cells, many must be taken repeatedly over time. As an alternative, Amor and colleagues turned to a “living” drug called CAR (chimeric antigen receptor)T cells.
They discovered CART cells could be used to rid of senescent cells in mice. As a result, the mice ended up living healthier lives. They had lower body weight, improved metabolism (新陈代谢), and increased physical activity. All these came without any tissue damage or side effects.
Perhaps the greatest power of CART cells is their long-lasting effects. The team found that just one dose (一剂) at a young age can have lifelong effects. That single treatment can protect against conditions that commonly occur later in life.
“T cells have the ability to develop memory and exist in your body for really long periods. which is very different from a chemical drug,” Amor explained.
Amor’s lab is now investigating whether CART cells let mice live not only healthier but also longer. If so, society will be one step closer to the fountain of youth.
32.What discovery have scientists made about T cells and aging
A.T cells cause aging. B.Aging is caused by genetic changes.
C.Senescent cells are T cells. D.T cells can fight aging.
33.What does the underlined word “eliminate” in paragraph 3 mean
A.Sustain. B.Remove. C.Cue. D.Polish.
34.Which effect of CART cells on young mice does the text emphasize
A.Short-term activity increase. B.Immediate weight reduction.
C.Lifelong health enhancement. D.Temporary metabolic improvement.
35.What is Amor’s attitude to the future of employing CAR T cells
A.Optimistic. B.Doubtful. C.Critical. D.Unclear.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Whether it’s fitting in enough seating or figuring out a way to decorate the walls, balancing functionality and design in a small living room can be a challenge. So, how do you transform a small space into a comfortable and inviting one 36 .
●Consider installing (安装) built-ins. Custom built-ins can change how you use space in a smaller living room. “ 37 ,” says Rachel Humphreys of Humphrey Orr Interiors. “The top of the built-in should align with (与……对齐) the function leads the eye upward and make the room feel grander.”
● 38 . While you might want a sofa,side table, coffee table and two accent chairs, you may need to give up some of your choices if you don’t havea large space. “A smaller room might only need a large sofa or sectional, a coffee table and a chair,” says Humphreys.
●Add a mirror or use special paint. “ 39 ,” shares Humphreys. “Adding a large decorative mirror to a wall can make the room feel larger.” If you’re not into decorating with mirrors, the designer suggests using highly reflective paint instead. This can have a similar effect, bouncing the light across the room and making the space feel more expansive.
●Hang the curtains extra high. According to Humphreys, one of the best tricks is to install curtains much higher than the top of the window to draw the eye upward. A golden rule is to hang the rods (长杆) about two-tirds up from the distance between the top of the window to the ceiling. 40 . Be sure to measure more than once, so you don’t accidentally order the wrong size.
A.Buy less furniture
B.Put your furniture in order
C.A brighter living room generally looks larger
D.Reflective surfaces always help enlarge a space
E.This will make the ceilings feel higher and the space larger
F.A few strategic design changes can visually expand your living room
G.Built-ins, such as bookcases, can add another dimension to the space and provide storage
第三部分:语言运用(共两节,满分 30分)
第一节:(共15小题;每小题 1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I have stage fright. I’ve had it since my childhood. Even now, as an adult, it 41 during PowerPoint presentations or wedding speeches. I’m a 42 guy, and I’m comfortable in one-on-one settings. But in front of a(n) 43 , my body goes crazy: 44 racing, stomach churning (搅动), mouth dry, and hands sweaty. It’s like my more primitive nerves have taken over my mind, leaving me unable to think 45 .
Then I 46 an article about meditation (冥想). I decided to give it a shot, though I was a bit 47 at first.
I started meditating for 20 minutes a day. At first, it was pure mental 48 . My mind was full of many 49 . But gradually, I noticed a tiny, silvery part of me that wasn’t affected by the chaos. It was like a calm 50 , watching the storm of my thoughts with a kind of detached (超然的) interest.
Now, when I’m on 51 and the old fears start to come back, I reach for that bright, untouchable part of myself. I watch as the anxiety washes over me, but I’m no longer 52 by it. The panic doesn’t 53 as long, and I can start to think straight again.
Meditation has truly helped me 54 my mind, even when my body is failing me. It’s like a magic key that’s unlocked the door to 55 my stage fright.
41.A.surfaces B.continues C.improves D.fades
42.A.talented B.confident C.noisy D.nervous
43.A.audience B.friend C.family D.teacher
44.A.blood B.mind C.breath D.heart
45.A.quickly B.loudly C.clearly D.quietly
46.A.wrote B.revised C.read D.printed
47.A.excited B.anxious C.curious D.doubtful
48.A.focus B.chaos C.pleasure D.peace
49.A.thoughts B.memories C.plans D.dreams
50.A.observer B.actor C.predictor D.reader
51.A.business B.stage C.duty D.holiday
52.A.guided B.moved C.impressed D.consumed
53.A.wait B.last C.grow D.increase
54.A.get rid of B.catch sight of C.take control of D.keep track of
55.A.experiencing B.accepting C.overcoming D.understanding
第二节:(10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dafo Temple is well-known for housing Asia’s largest reclining (侧卧) Buddha statue. 56 (measure) some 35 meters long, the statue is made 57 clay on a wooden frame. Also on show in the hall displaying the statue are murals (壁画) dating from Qing Dynasty which tell 58 (story) of the Silk Road.
Recognized as one of the 59 (exist) largest and best-preserved Buddhist sites in history, Dafo Temple, 60 buildings, sculptures and murals, due to 61 (they) advanced age, have suffered varying degrees of damage, is also home to over 10,000 valuable cultural relics. At present, a project involving digitizing the temple’s immovable cultural relics 62 (plan). Actually, it’s mainly about 63 (precise) scanning and recording the details of the temple and then the details 64 (record) about the temple’s architecture can be used to build a 65 (digit) exhibition space, which will be open to the public next October at the latest.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分 15 分) 假定你是李华,你校正在为英语文学阅读室设计标识,现向学生征集意见。请你给负责此项工作的外教Mr.Green写邮件,从以下标识中选择你最喜欢的一个,并说明理由。
注意:
1.写作词数为80左右;
2.可以增加适当细节,以使行文连贯。
Dear Mr. Green,
I am writing to share my ideas on the logo design for our English literature reading room.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 (满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
As Papá fell sound asleep, Catalina slid from her bed and felt her way to the front door. The girl waited a moment to see if any of her family would wake, but nobody stirred. She tiptoed upstairs to her “Observatory”, longing for drinking in deep lungfuls of the clear night air under the bright stars.
She polished her dear telescope, which was presented by her grandpa, the only one to support her dream. She assembled (组装) it, disassembled it and reassembled it repeatedly, knowing its parts very well.
Through it she could explore the unknown galaxy, the Milky Way stretching across the deep blue sky. Night was always her favorite time. When everything was quiet, she was lost in her starry night. At this moment, she seemed to forget her cares and sorrows in the daytime.
She told her secret dream to these beloved ones, her friends, teachers and even her father. When she said, “Papá, I want to be an astronomer working in the Cerro Tololo Inter-American Observatory someday,” her father replied, “Maybe if you work hard, you’ll be hired to clean the offices.” No one believed she would be a scientist one day. But why She knew she could be a good scientist. She knew it!
A big day was coming—to visit the Cerro Tololo Inter-American Observatory, where she had visited for dozens of times, familiar with every set of the instruments there. This time with her classmates she was still eager for something stimulating.
She took a cautious step forward, holding her breath, and her eyes getting closer to the lens (镜片) of the telescope. She adjusted the device softly and carefully, hoping to find more.... “Bang! …” suddenly there came a loud noise. One of her old friends “one-meter” telescope fell down, broken.
“Look out! Stop touching anything! Step backward!” The manager yelled.
“One-meter is broken, but the scientist has the day off. Nobody can fix it.” An operator added. Worries blanketed the hall.
“I CAN FIX IT!” Catalina’s voice was surprisingly calm.
“You what... ” The manager uttered, confused, and doubted.
“It has 67 parts in total. An adjustable spanner (扳手) and a star screwdriver (螺丝刀) can help.”
“Then you know how to assemble it.” His eyes wide open, he still half believed.
Confidently, she nodded.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hesitating for a second, the manager agreed, “Just do it, and I’ll take all responsibilities.”
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thunderous applause erupted and rocked the hall.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表