2025-2026学年人教版七年级第一次月考英语模拟练习试卷(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年人教版七年级第一次月考英语模拟练习试卷(含解析)

资源简介

2025-2026学年人教版七年级第一次月考英语模拟练习试卷【Starter1-Starter3】
学校:______________ 班级:______________ 姓名:______________
全卷总分:90分 考试时间:90分钟
一、语音题(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
找出下列单词中画线部分发音与其他不同的选项
1.A. yard B. plane C. game D. cake
2.A. these B. bed C. me D. she
3.A. sit B. big C. hi D. film
4.A. bus B. cup C. duck D. cute
5.A. come B. mother C. no D. love
二、语法选择(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
请阅读下面短文,掌握其大意,根据语法和上下文连贯的要求,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
Hi, everyone! My name is Kim. I am 12 6.________ old this year. It is nice to meet you all. I 7.________ watching films. Five people are in my family. I love my family. My parents are 8.________ with their work every day. 9.________ my grandparents cook for us. I study 10.________ Yucai Middle School. I like my teachers and classmates. My favourite class is English, and 11.________ is nice. I do sports on the weekend(周末). There 12.________ three basketballs in my home. I have 13.________ football, too. This is my family. 14.________ about your family I want 15.________ about you. Thank you.
6.A. years B. year’s C. years’
7.A. will like B. likes C. like
8.A. busy B. busily C. business
9.A. Because B. So C. But
10.A. on B. by C. at
11.A. it B. its C. it’s
12.A. am B. is C. are
13.A. a B. an C. the
14.A. What B. Who C. Why
15.A. to know B. knows C. know
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
请通读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Hello! My name is Mary. I am a middle school 16.________. I am 13 years old. My parents are 17.________ of my school. They teach(教) Chinese. All the students like them, because they teach very 18.________.
My parents always 19.________ my sister and me to do some housework(家务) after school. I 20.________ in a room with my sister. Please 21.________ our room. You can see some clothes and school things in it. A sofa(沙发), a desk, a bed and two chairs are in the room, too. On the sofa is my 22.________. My pencil-box and some books are in it. But my sister’s clothes are everywhere. She always asks our parents to help her 23.________ her things. But now, she changes(改变) a lot. She likes to 24.________ our room with me.
Let’s keep our room 25.________!
16.A. boy B. child C. student D. nurse
17.A. teachers B. doctors C. drivers D. workers
18.A. well B. early C. hard D. fast
19.A. wait B. ask C. see D. help
20.A. work B. live C. play D. sing
21.A. come to B. sit in C. put up D. look at
22.A. schoolbag B. storybook C. umbrella D. football
23.A. buy B. lose C. find D. sell
24.A. wash B. clean C. meet D. draw
25.A. new B. hot C. quiet D. tidy
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共25分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
26. Whose room is it
A. Ella’s. B. Joe’s. C. Tina’s. D. Emma’s.
27. What does the underlined word “messy” mean
A. 整洁的 B. 宽敞的 C. 吵闹的 D. 脏乱的
28. Who may Joe be
A. Ella’s father. B. Ella’s uncle. C. Ella’s cat. D. Ella’s brother.
29. Which of the following can we put in “ ▲ ”
A. glasses B. cat C. trousers D. school things
30. What’s the best title for this text
A. Time to Tidy! B. Mum Is Right
C. Where Is My Pencil Box D. A Big and Tidy Room
B
Every person hopes to have a good friend. My good friend is Diana.
One day after school, I am waiting for Diana when Vivian comes to me. She gives me a candy. I accept it. We eat together, talk and laugh. And from that time, I begin to spend more time with Vivian than with Diana.
After a few days, I go to see Diana. At the same time, Vivian comes and sits with us. Vivian gives me a sandwich. She also gives one to Diana, but Diana refuses (拒绝) it and walks away. I am angry about Diana’s rudeness (无礼).
“Don’t be angry,” Vivian says. “I’m used to (习惯) it.”
After school, when we are walking home, I try to talk with Diana. But she does not listen to me. She says, “Go and join your ‘dear’ Vivian. I know you make a new friend.”
For the next few weeks, we do not talk to each other. Then, one day, Diana comes to Vivian and me, saying, “I’m really sorry about what I did. But I need good friends just like you.” Vivian and I look at each other and smile. After that, Diana, Vivian and I become best friends.
31. The underlined word “accept” in Paragraph 2 means ______.
A. make B. get C. live D. play
32. Why is the writer angry with Diana
A. Because Diana doesn’t come to see her.
B. Because Diana doesn’t listen to her.
C. Because Diana makes friends with other students.
D. Because Diana refuses Vivian’s sandwich and walks away.
33. Who says sorry in the end
A. Vivian. B. The writer. C. Diana. D. The teacher.
34. What can we know from the text
A. Diana doesn’t like sandwiches.
B. Diana and Vivian are good friends at first.
C. Vivian doesn’t want to make new friends at all.
D. The writer, Vivian and Diana become best friends finally.
35. What’s the text mainly about
A. How to make new friends. B. The story of three friends.
C. The problems of two friends. D. How to talk to friends.
C
配对阅读。左栏是五个人的情况介绍,右栏是七个不同国家地区的居住环境,请将不同的居住环境与这些人的生活情况进行匹配。选项中有两项为多余项。
Jack lives in Japan. He likes this country but his house is too small for him. Jim is a rich(富有的) boy and he will study in Canada next month. Anne will move to Australia and these days she starts finding the city she likes most. Alice’s house is just like German houses. She learns it from the Internet. Tom is 24 years old. He loves the UK very much. He will get there to work next week. In Beijing, China, many Han people live in Siheyuan. It is a kind of traditional(传统的) house. If you are going to live in Australia, you must think about where to live first. Houses in Canada are always expensive, so it’s not easy to find a cheap house. Some people think that the weather in the UK is always cloudy and they want to live in sunny places. Many young people like the UK because there are many amazing places to visit. In Japan, there aren’t too many places to live, so the houses there are usually not big. Some Germany houses are cheap because they don’t have big kitchens. Some people like making their houses like that.
36.________ 37.________ 38.________ 39.________ 40.________
五、短文填空 (本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
last from first classmate each we come
Hello! My name is Gina. I am a student from No. 2 Middle School. The girl in the music room is my good friend, Betty Miller. Betty is her 41.________ name. Miller is her family name. She is 12 years old. She comes from Suzhou and I am 42.________ Wuxi. Betty is in Class 5, Grade 7. And I am in Class 5, Grade 7 too. We are 43.________. She often helps me with English and I help her with Chinese. We often help 44.________ other. The man with a pair of glasses is Mr. White. He is 45.________ class teacher. He is very kind to us. He says he likes to be with us. His class is very interesting. I think he is a good teacher.
六、单词拼写 (本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.Tom’s grandpa does exercises for half an hour every ________(早晨).
47.I ______(招呼) my father and my mother in the morning.
48.My little brother is learning to ______ (拼写) easy words, and he’s getting better every day.
49.My good friend gives me two _________(橡皮), and I like them very much.
50.There are many interesting ______(事情) to do at school, like playing sports and reading books with classmates.
51.I ______(需要) to walk my dog every morning.
52.We have a lot of _________(乐趣) at school.
53.Rabbits like to eat _____________(胡萝卜)a lot.
54.There is a tree in my (院子) and I often play with my friends there.
55.Li Ming is busy, so we need to find someone __________(其他的) to help us clean.
七、完成句子 (本大题共5小题,每小题1分,共5分)
56.我们班有二十个男孩和二十个女孩。
There are twenty boys and twenty girls ______________.
57.中国有很多名人,比如袁隆平和钱学森。
There are many ______ in China, like Yuan Longping and Qian Xuesen.
58.我打扫了这个房间并且一直保持得井井有条。
I clean the room, and always ___________.
59.我爷爷每天早上都锻炼。
________________ does exercise every morning.
60.我姐姐的小孩经常在我们的院子里玩耍。
My sister’s kid often plays ________________.
八、读写综合
A. 回答问题
请阅读下面短文,根据所提供的信息,回答五个问题。要求所写答案语法正确、信息完整切题。
Hello! My name is Tom. I live on a farm with my parents. The farm is very beautiful.
There are many animals on the farm. You can see cows, sheep, pigs, chickens and ducks here. The cows are big and strong. They are black and white. Every day, they eat grass and give us milk. I like the chickens best. They are very cute. I always feed(喂养) them on weekends. My father often tells me stories before I go to bed. They are about the animals on the farm.
There are also many fruit trees, like apple trees, pear trees and orange trees. In autumn, we can pick a lot of fruit. When picking pears from a tree, we have to be careful not to hurt the skin(表皮). It is very interesting.
I love my home on the farm. I hope I can always live on this wonderful farm and have a happy life with my parents.
61. Where does Tom live
____________________________________________________________
62. How many kinds of animals are there on the farm
____________________________________________________________
63. Which animals does Tom like best
____________________________________________________________
64. What does Tom help his father do on weekends
____________________________________________________________
65. If you want to pick pears in autumn, what should you be careful to do
____________________________________________________________
B. 书面表达
请根据要求完成短文写作。
66. 假如你是李明,你的英国交换生朋友Julia对你的乡村生活很感兴趣,请你用英语写信给她,邀请她参观你外公家的农场。
内容包括:
(1)农场的基本情况、农场里的动植物;
(2)在农场中可以进行的活动;
(3)参观的时间。
参考词汇:feed喂养
注意:
(1)可在内容提示的基础上适当拓展信息。
(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和考生的真实姓名。
(3)语句连贯,词数60左右。作文开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Welcome to Our Farm
Dear Julia,
I’m really excited to welcome you to visit my grandpa’s farm.
_______________________________________________________________________________________
Yours,
Li Ming
2025-2026学年人教版七年级第一次月考英语模拟练习试卷【Starter1-Starter3】
详解详析
一、语音题(本大题共5小题,每小题1分,共5分)
1. A
2. B
3. C
4. D
5. C
二、语法选择(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
请阅读下面短文,掌握其大意,根据语法和上下文连贯的要求,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
6. A
7. C
8. A
9. B
10. C
11. A
12. C
13. A
14. A
15. A
【解析】 6. 考查名词单复数及所有格。句意:大家好!我今年12________。years复数;year’s单数形式的所有格形式;years’复数形式的所有格形式。根据常见的表达方式为years old,表示具体年龄时用复数形式years。故选A。
7. 考查动词的用法。句意:我喜欢看电影。will like表示“将会喜欢”,表示将来时态;likes表示“喜欢”,第三人称单数形式;like表示“喜欢”,动词原形。根据语境,此处描述的是Kim的爱好,是一个客观事实,应该使用一般现在时。主语是“I”,因此动词应该使用原形“like”。故选C。
8. 考查同根词。句意:我的父母每天都很_______工作。busy忙碌的,形容词;busily忙碌地,副词;business商业,名词。根据句子结构,此处应使用形容词修饰“with their work”,表示“忙于工作”。故选A。
9. 考查连词的用法。句意:________我的祖父母为我们做饭。Because因为;So所以;But但是。根据上文可知,由于“我的父母每天忙于工作”,因此“我的祖父母为我们做饭”,是因果关系。故选B。
10. 考查介词的用法。句意:我在育才中学学习。on在……上;by通过;at在。学校前一般用介词at,表示在某个学校学习。故选C。
11. 考查代词的用法。句意:我最喜欢的课是英语,________很好。it无性别单三主格;its无性别单三形容词性物主代词;it’s, it is的缩写形式。根据前文“My favourite class is English”。可知此处代指English。故选A。
12. 考查主谓一致。句意:我家里有3个篮球。am第一人称单数;is第三人称单数;are第二人称或复数形式。主语“three basketballs”为复数形式。故选C。
13. 考查冠词的用法。句意:我也有________足球。a,不定冠词,用于以辅音音素开头的词前;an不定冠词,用于以元音音素开头的词前;the定冠词,表特指。根据足球是一个以辅音音素开头的单数名词且此处首次提及,前面应加不定冠词a。故选A。
14. 考查疑问词的用法。句意:你的家庭呢?What什么;Who谁;Why为什么。根据上文“This is my family.”判断是一种询问对方情况的反问表达方式。常见表达“What about… ”。故选A。
15. 考查动词的用法。句意:我想________关于你的情况。to know表示“去了解”,动词不定式;knows表示“了解”,第三人称单数形式;know表示“了解”,动词原形。根据语境,此处表示Kim想要了解对方的情况,固定搭配“want to do sth.”意为“想要做某事”,因此应使用动词不定式“to know”。故选A。
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
请通读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
16. C
17. A
18. A
19. B
20. B
21. D
22. A
23. C
24. B
25. D
【解析】 16. 考查名词词义辨析。句意:我是一名初中_______。boy男孩;child儿童;student学生;nurse护士。根据下文的“I am ”以及“of my school”可知,Mary是一名中学生。故选C。
17. 考查名词词义辨析。句意:我的父母是我学校的_______。teachers老师;doctors医生;drivers司机;workers工人。根据下文“They teach(教) Chinese.”可知,Mary的父母在学校教语文,因此他们是老师。故选A。
18. 考查副词词义辨析。句意:他们教得非常_______。well好地;early早地;hard努力地;fast快速地。根据前文“All the students like them”可知,学生们喜欢他们,是因为他们教得很好。故选A。
19. 考查动词词义辨析。句意:我的父母总是_______我和妹妹放学后做一些家务。wait等待;ask请求;see看见;help帮助。根据后文“to do some housework”可知,父母是要求孩子们做家务。故选B。
20. 考查动词词义辨析。句意:我和妹妹_______在一个房间里。work工作;live居住;play玩耍;sing唱歌。根据后文“Please _______ our room.”可知,她们是住在一个房间里。故选B。
21. 考查动词短语辨析。句意:请_______我们的房间。come to来到;sit in坐在……里;put up张贴;look at看。根据后文“You can see some clothes and school things in it”可知,这里是邀请别人看她们的房间。故选D。
22. 考查名词词义辨析。句意:在沙发上是我的_______。schoolbag书包;storybook故事书;umbrella雨伞;football足球。根据后文“My pencil-box and some books are in it”可知,学习用品是装在书包里的。故选A。
23. 考查动词词义辨析。句意:她总是让我们的父母帮助她_______她的东西。buy买;lose丢失;find找到;sell卖。根据前文“But now, she changes(改变) a lot.”可知,妹妹以前总是找不到自己的东西。故选C。
24. 考查动词词义辨析。句意:她喜欢和我一起_______我们的房间。wash洗;clean打扫;meet遇见;draw绘画。根据前文“She likes to”和后文“our room”可知,妹妹现在喜欢和姐姐一起打扫房间。故选B。
25. 考查形容词词义辨析。句意:让我们保持我们的房间_______!new新的;hot热的;quiet安静的;tidy整洁的。根据前文“She likes to _______ our room with me.”可知,她们希望保持房间的整洁。故选D。
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共25分)
请阅读A、B两篇短文,从每小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
26. A
27. D
28. D
29. B
30. A
【解析】 26. 细节理解题。题干意为:这是谁的房间?根据第一篇日记开头“Dear diary, I’m Ella. My room is messy.”可知,这是Ella的房间。故选A。
27. 词义猜测题。题干意为:画线词“messy”是什么意思?根据第一篇日记的描述可知,Ella房间物品的摆放位置杂乱无序,所以可以判断“messy”意思为“脏乱的”。故选D。
28. 推理判断题。题干意为:Joe可能是谁?根据第一篇日记中的句子“Where is my brother’s pencil box He wants to find it.”以及第二篇日记中“I put Joe’s pencil box on his desk.”可推测出,Joe是她的兄弟。故选D。
29. 推理判断题。题干意为:下列哪项可以填入“▲”处?根据第一篇日记中的句子“My mother’s cat is on my desk.”以及第二篇日记中“And I put mom’s ▲ back to her room!”可知,“▲”处填入“cat”。故选B。
30. 标题归纳题。题干意为:这篇文章的最佳标题是什么?根据两篇日记的内容,特别是第一篇日记最后“It’s time to tidy up!”和第二篇日记中描述的整理结果,可以看出文章主要讲述了Ella整理房间的过程。故选A。
31. B
32. D
33. C
34. D
35. B
【解析】 31. 词义猜测题。题干意为:第二段中下划线的词“accept”是什么意思?根据第二段第二、三句“She gives me a candy. I accept it.”可知,此处指“我”接受了Vivian的糖果。结合选项,B项“get”符合语境。故选B。
32. 细节理解题。题干意为:作者为什么对Diana生气?根据第三段最后两句“She also gives one to Diana, but Diana refuses(拒绝) it and walks away. I am angry about Diana’s rudeness.(无礼)”可知,作者因Diana拒绝Vivian的三明治并走开而感到生气。故选D。
33. 细节理解题。题干意为:最后谁说了对不起?根据最后一段第二句“Then, one day, Diana comes to Vivian and me, saying, ‘I’m really sorry about what I did. But I need good friends just like you.’”可知,Diana向朋友们道歉。故选C。
34. 细节理解题。题干意为:从文章中我们可以知道什么?根据最后一段最后一句“After that, Diana, Vivian and I become best friends.”可知,作者、Vivian和Diana最终变成了最好的朋友。故选D。
35. 主旨大意题。题干意为:文章主要讲了什么?通读全文可知,本文主要讲述了作者与两个朋友之间的故事。故选B。
36. F
37. C
38. B
39. G
40. E
五、短文填空 (本大题共5小题,每小题1分,共5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
41. first
42. from
43. classmates
44. each
45. our
【解析】 41. 句意:Betty是她的______名字。根据文章第三句“Miller is her family name.”,可知此处指她的“姓氏”,与“family name”相对的就是“名字”,备选词first符合语境。first name 名字。故填first。
42. 句意:她来自苏州,而我来自______无锡。根据文章第六句“She comes from Suzhou and I am ______ Wuxi.”,可知此处描述Gina从哪里来,应该与前一句相对应。分析句子结构可知空处需要一个介词,描述“来自哪个地方”。故填from。
43. 句意:我们是______。根据文章第七句“Betty is in Class 5, Grade 7. And I am in Class 5, Grade 7 too.”,可知Betty和Gina在同一个班级,指她们是“同班同学”,备选词classmate符合语境。分析句子结构可知空处需要一个名词复数,描述两者身份。故填classmates。
44. 句意:我们经常互相帮助______。根据文章第十句“We often help ______ other.”,常见短语“each other”表示“互相”,符合此句句意。故填each。
45. 句意:他是______班级的老师。根据文章倒数第六句“The man with a pair of glasses is Mr. White. He is ______ class teacher.”,可知此处指Mr. White是“我们班级的老师”,需要一个名词性物主代词修饰class teacher。故填our。
六、单词拼写 (本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.morning
47.greet
48.spell
49.erasers
50.things
51.need
52.fun
53.carrots
54.yard
55.else
七、完成句子 (本大题共5小题,每小题1分,共5分)
56.in my class
57.famous people
58.keep it tidy
59.My grandpa
60.in our yard
八、读写综合
61. On a farm./Tom lives on a farm.
62. Five/5./There are five animals on the farm.
63. The chickens./Tom likes the chickens best.
64. Feed the chickens./He helps his father feed the chickens.
65. Be careful not to hurt their skin./I should be careful not to hurt their skin.
66. Welcome to Our Farm
Dear Julia,
I’m really excited to welcome you to visit my grandpa’s farm.
It’s a special and wonderful place. The farm is not too big but full of life. There are cows, ducks and rabbits. We also have a lovely cat. You can see many fruit trees here, such as apple trees and pear trees. On the farm, we can feed the animals, pick red apples and have a picnic under the trees.
Would you like to come next weekend I’m sure you’ll have a great time!
Yours,
Li Ming
【解析】 61. 细节理解题。题干意为:汤姆住在哪里?根据第一段第三句“I live on a farm with my parents.”可知,汤姆和他的父母住在农场里。
62. 细节理解题。题干意为:农场里有多少种动物?根据第二段第二句“You can see cows, sheep, pigs, chickens and ducks here.”可知,农场里有奶牛、绵羊、猪、鸡和鸭子这五种动物。
63. 细节理解题。题干意为:汤姆最喜欢哪种动物?根据第二段第六句“I like the chickens best.”可知,汤姆最喜欢鸡。
64. 细节理解题。题干意为:汤姆在周末帮他父亲做什么?根据第二段倒数第三句“I always feed(喂养) them on weekends.”,这里的“them”指代前文提到的“chickens”,可知汤姆在周末帮父亲喂鸡。
65. 细节理解题。题干意为:如果你想在秋天摘梨,你应该注意什么?根据第三段倒数第二句“When picking pears from a tree, we have to be careful not to hurt the skin(表皮).”可知,摘梨时要注意不要弄伤梨的表皮。
英语试卷 第页(共页)

展开更多......

收起↑

资源预览