资源简介 / 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科2025-2026学年七年级英语上册期中复习考点培优北师大版(2024)专题12 阅读理解学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________The Greens live a happy life, but now they have a problem. Their two young children don’t like to go to sleep early. They just like to play. Mr. Green is always busy. He usually works late and doesn’t often have time for the children. Mrs. Green is tired, and she is not happy about that. She says that Mr. Green should help her look after the children. Mr. Green says that he is sorry, and he will try to help.Mr. Green thinks hard and then he has a good idea. He thinks that he can sing very well. “The children will get to sleep soon if I sing to them,” he says to Mrs. Green. Mrs. Green says that he can give it a try. It works well. How happy Mr. and Mrs. Green feel!Then one Sunday Mr. Green hears his son speak softly (轻声地) to his sister, “Close your eyes. Don’t move (动). Dad will stop singing when he sees we are asleep. I don’t like his singing at all and I don’t want to hear it.”1.What is the Greens’ problem at first A.Mr. Green often has no time for work.B.The children like Mr. Green’s singing.C.Mrs. Green is always busy with her work.D.The children don’t like to go to sleep early.2.What is Mr. Green’s idea to solve (解决) the problem A.He sings to the children.B.He buys toys for the children.C.He spends more time with the children.D.He asks Mrs. Green to sing to the children.3.How does Mr. Green feel after hearing the children’s words A.Happy. B.Afraid. C.Unhappy. D.Excited.Lucy loves dancing. Every Saturday morning, she has her dance class at Ms. White’s home. One day after dinner, Lucy’s parents have a talk with her.“Lucy,” her mother says, “you are in middle school. You have many subjects and much homework. We want you to stop taking dance classes.”“Yes,” Lucy’s father says, “middle school is very important.”Lucy doesn’t say any words. She knows school is important, but dancing makes her feel happy. That night, Lucy calls her best friend Lydia.“You should talk with your parents,” Lydia says.The next day, Lucy has a talk with her parents.“I want to dance,” Lucy says to her parents. “Dancing can help me study well. I can do my homework first after school every day.”4.When does Lucy have dance classes A.On Wednesday. B.On Monday. C.On Saturday. D.On Sunday.5.What do Lucy’s parents want Lucy to do A.To dance hard every day. B.To find a new dance teacher.C.To stop taking dance classes and study hard. D.To study hard and be a dance teacher.6.Who asks Lucy to have a talk with her parents A.Lucy’s math teacher. B.Lucy’s best friend.C.Lucy’s dance teacher. D.Lucy’s grandmother.7.How is Lucy after her parents talk to her A.Angry. B.Sorry. C.Tired. D.Not happy.Puppy is a new student. Today is her first school day.Puppy is back from school now. She is with her mother at dinner. Mother is happy to be with Puppy at home.“How is your school day ” Mother asks her.“It is nice. I like the school,” Puppy says. “But… ”“But what ” Mother asks.“But Ms Melinda asks me to spell my name. And I can’t.”“Oh, I see. Your name is Annabelle.”“That’s too long, Mum. Too long!” Puppy says.Mother smiles (微笑), “We also call you Anna at home. And your teachers and friends can call you Anna, too. ”“Yes, I think I can spell ‘Anna’ tomorrow,” Puppy smiles, too.8.Where are Mother and Puppy A.At school. B.In a playground. C.In a classroom. D.At home.9.What does Mother ask Puppy about A.Her friends. B.Her father. C.Her teachers. D.Her school day.10.Puppy thinks her name Annabelle is _________.A.nice B.too long C.fun D.short11.What will Puppy do tomorrow A.She will spell “Anna”. B.She will call her teacher Anna.C.She will not go to school. D.She will go to Mother’s school.Hi! I’m Peter. I have four new good friends. They are Sam, Helen, Jack and Amy.Now, they’re in the school yard. Sam and Jack are boys. Sam is tall and strong. Jack is tall but he’s not strong. Helen and Amy are girls. They’re sisters. They are short and slim (苗条). Their clothes are always (总是) the same color of pink. Sam is thirteen. Helen is thirteen, too. They’re in the same class. Jack is in Class 4. His shoes are black and his T-shirt is white.根据材料内容选择最佳答案。12.How many girls are mentioned (被提到) in the passage (文章) A.5 B.4 C.3 D.213.Who is tall and strong A.Sam. B.Peter. C.Jack. D.Michael.14.What does Amy look like A.Tall and slim. B.Short and slim. C.Short and fat (胖的). D.Tall and fat.15.Who are thirteen years old A.Amy, Helen and Jack. B.Helen and Jack. C.Sam and Helen. D.Jack and Amy.16.Which of the following is TRUE (下列哪个句子是正确的) A.Helen’s clothes are always purple. B.Jack’s T-shirt is white.C.Sam is in Class 13. D.Jack is tall and strong.All families are different. Everyone wants a happy family. But what can people do to have a happy family Here are some good ways.Talk much.Having a talk with your family is a good way to have a happy family. It helps family members to know each other. If you often talk to your family, you can know much about them.____________There are many ways to do this, such as cooking dinner, watching TV, going for a walk and cleaning the house together. Sharing times like these builds happy memories (回忆) for everyone.Show thanks.Say “Thank you” when your family gives you some help. And let them know that you are thankful for what they do for you. You can also buy some small things for them. What are they They can be small toys, good books or beautiful cards. These small actions show you love them.Say sorry.When you do something wrong, you should say sorry. You can say sorry to your family by cooking a good dinner. This is a good way to show you are sorry.Remember, building a happy family takes efforts from all the people in the family, but these efforts can bring happiness to you.17.What can we put back into the blank “________” A.Don’t be angry with others. B.Spend time together.C.Do something for your family. D.Buy beautiful things for your family.18.What does the underlined word “efforts” mean A.Shows. B.Answers. C.Hard work. D.Good ideas.19.What can we infer from the text A.Happy memories often come from big activities in life.B.We shouldn’t say sorry often when we are with our family.C.Talking can help us work out all problems with our parents.D.Small things can also help a lot in building a happy family.20.What’s the text mainly about A.How families are different. B.Ways to talk to our family.C.Ways to thank our parents. D.How to have a happy family.We know the school library is a good place. But do you know why The school library has many books for you to read. You can read all kinds of books in it. Many of them are about Chinese, English, maths, music, sports and so on. You can learn a lot from them.The school library is a good place for studying. It is quiet because no students talk in it. You can do your homework or look for information (信息) you need in the library. When you have a problem (问题), you may find the answer from one of the books there.The school library has a computer room. You can do some reading or look for information on the computer. Sometimes when you are bored (感到无聊的), you can listen to music on it.So if you have time, please go to the school library often.21.What does the underlined word “them” in Paragraph 2 refer to (指的是) A.The books. B.The libraries. C.The problems. D.The computer rooms.22.Why is the school library a good place for students ①Because they can read many kinds of books.②Because they can find information on the computer.③Because sometimes they can listen to music.④Because they can talk about their problems with friends.A.①②③ B.①③④ C.②③④ D.①②④23.Which of the following best shows the structure (结构)of the text (①=Paragraph 1…)A.①/②③④⑤ B.①②/③④/⑤ C.①/②③④/⑤ D.①②③④/⑤Many people ask me, “Do you like your new school ” It’s hard to answer, so I tell them about one day at Brown’s Free School.It is Wednesday morning, and we have a school meeting. This week we talk about “wheels (轮子)”. My classmate Kyle suggests (建议) a rule: students can bring skateboards, skates or bikes to school. Our teacher, Mr. Jackson, says we can do this once a week. Then all the students in our school vote Friday as “Wheels Day”.At Brown’s Free School, we can do what we like—watch TV or play computer games. But most of us choose classes because they’re more fun. If we don’t like a class, we can just walk out.There’s no school uniform or exams here. We choose what to study and how to study. We can study in groups or by ourselves. If we want to learn about cars or start a school magazine, just tell the teachers. They’ll help you! I love this school!24.How does the writer answer the question about the new school A.By giving a list of classes. B.By telling a story about teachers.C.By talking about one day at school. D.By showing a photo of the school.25.What does the underlined word “vote” mean in Chinese A.投票 B.庆祝 C.反对 D.宣传26.What do you know about Brown’s Free School A.Students can do anything. B.Classes are fun and have no exams.C.Teachers don’t help students. D.Students learn without any help.27.What is the best title for the passage A.“Wheels Day” at school B.My great schoolC.No rules, just fun! D.Learning without teachers!Hi! My name’s John. I’m 13 years old and I go to a middle school. Here I want to talk about my classroom. It is small, but new and nice. There are two big windows, so there is a lot of light. There is a table for the teacher and 12 desks for the students. Two students share (合用) one desk. There is a blackboard on the wall. On the other walls, there are some pictures of animals—elephants, bears and horses. There are also two maps here. One is a map of Great Britain and the other is a map of Europe (欧洲). There are four computers in my classroom. I sit in Row One and share a desk with Linda. She is my new classmate and my best friend, too.28.How is John’s classroom A.Big and new. B.Small but nice. C.Old but big.29.What does the underlined word “light” mean A.光线 B.电灯 C.风光30.How many students are there in John’s class A.12. B.13. C.24.31.There are four ________ in John’s classroom.A.tables B.pictures C.computers32.Linda is John’s ________.A.sister B.friend C.cousinDo you know bamboo (竹子) It’s always green in a year and it is everywhere in Bali. There are 1,450 kinds of bamboo around the world, but we only use seven kinds of them to make things. We can use bamboo to make things like beds, desks and chairs.My father uses bamboo to build Green School in Bali. In Green School, all of the rooms are made of bamboo. There are a lot of bamboo things in the classroom. Every classroom has a bamboo blackboard, some bamboo desks and bamboo chairs. But every classroom has no windows, doors or walls. It only has a bamboo roof (屋顶).Green School is very nice. Students are from 40 countries. They have math, English, art and music. After class, all students grow fruit and vegetables around the school. And they also keep pigs, sheep, chickens and ducks. A lot of food comes from their hands.Come and have a look at our Green School. It’s a nice school.33.Where is Green School A.In Beijing. B.In Yunnan. C.In Bali. D.In Lijiang.34.All the classrooms don’t have _______.A.windows, doors or roofs B.desks, chairs or wallsC.desks, chairs or blackboards D.windows, doors or walls35.The underlined word “their” in Paragraph 3 refers to “_______”.A.teachers’ B.students’ C.parents’ D.farmers’36.What’s the best title (标题) for the passage A.Bamboo Room B.School Things C.Green School D.Green ThingsMy daughter Elsa is ten years old. She is in Grade Three at a primary school. She is a cute girl though (尽管) she has some strange ideas sometimes.One day she asks me, “Mum, what is your favourite subject ” I think for a while and answer, “It is difficult to say. I love singing, so Music is my favourite. And I am good at English. My History teacher also says I am excellent (优秀的). Well, I can say I don’t like Science. But Science is important, you know. So you must do well in it. What is your favourite subject, Elsa Tell me something about your subjects, dear.”“I like Chinese. It is easy. I like English because my English teacher likes me very much. I can’t stand (忍受) Maths. It is serious and sad.”“Do you mean your Maths teacher is serious and sad ”“No, it is Maths, not the Maths teacher.”“Why do you think so ”“Because Maths has so many problems! Isn’t it sad all day ”37.Elsa is ________ years old. She is a_________.A.ten; middle school student B.nine; middle school studentC.nine; primary school student D.ten; primary school student38.The mother DOESN’T like________ though it is important,A.Music B.Maths C.English D.Science39.What subjects does Elsa like A.Chinese and Maths. B.Chinese and English.C.English and Maths. D.Music and English.40.Why DOESN’T Elsa like Maths A.Because it is too easy. B.Because it is difficult to learn.C.Because there aren’t many problems in it. D.Because her teacher doesn’t like her at all.Nick has many great things in his room. He has a new hat. It’s blue. That’s his favorite color. He likes the hat very much.In the morning, Mr. Black is at work. Nick calls him, “Dad, I need your help. I can’t find my hat. Do you see it ” Mr. Black says, “No, I don’t. Is it on your bed ” “No, it isn’t there,” says Nick. Then Mr. Black says, “Well, you always put your things in your schoolbag. Go and look for it in your schoolbag.”After some time, Nick still can’t find his hat. He sits on the sofa and is very unhappy.“Nick, I...” his sister says. “Jane, I’m very busy now. Don’t disturb (打扰) me,” Nick says impatiently (不耐烦地).“Busy Are you busy looking for your hat, a blue hat Look! It is on your head,” Jane smiles and says.41.Who does Nick ask for help first A.His mother. B.His father. C.His brother. D.His sister.42.What does the underlined word “it” refer to (指代) A.The sofa. B.The hat. C.The bed. D.The schoolbag.43.What does Jane want to tell Nick before Nick interrupts (打断) her A.He is late for school. B.The school bus is coming.C.His hat is on his head. D.He should put his things away.44.What's the best title for the text A.Where is Nick’s hat B.What color is Nick’s hat C.Who can help Nick find his hat D.Why does Nick have many great things Welcome to the Happy Farm ★Opening hours: 8:00 a.m.—6:00 p.m. ★Price: 50 yuan per personChildren under 6: free (免费的) Students: half (一半) price ★Activities:10:00 a.m.—11:00 a.m. pick fruit11:30 a.m.—1:00 p.m. eat lunch2:00 p.m.—3:30 p.m. plant vegetables3:30 p.m.—4:30 p.m. feed (喂养) animals4:30 p.m.—5:30 p.m. ride horsesMy Diary (日记)I have fun on the Happy Farm today. I pick and eat some apples there. I also learn how to plant tomatoes. The farmers on the farm are friendly. I want to ride a horse, but it is difficult for me. With the help of the farmers, I can do it now. It’s interesting! There are lots of animals on the farm—chickens, pigs, ducks and other animals. I like chickens best. How cute they are!45.How many hours is the farm open each day A.Eight. B.Nine. C.Ten. D.Eleven.46.If Mr. Liu takes his son who is in Grade 7 to the farm, how much do they need to pay (支付) A.50 yuan. B.75 yuan. C.100 yuan. D.120 yuan.47.What may the writer do at 3:00 p.m. on the farm A.Ride a horse. B.Pick apples. C.Feed chickens. D.Plant tomatoes.48.What does the writer think of riding a horse A.Difficult and boring. B.Easy but boring.C.Easy and interesting. D.Difficult but interesting.49.What are the writer’s favourite animals on the farm A.Ducks. B.Pigs. C.Chickens. D.Horses.阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Hi, I’m Jack. I’m in Grade Seven. I have a happy family and a good friend named Leo. Today I want to tell you about our daily life.My family has three people: my dad, my mom and me. Every morning, my mom makes breakfast for us. 50 After breakfast, my dad drives me to school. He is a driver and he is very kind.My mom is a teacher. She teaches math. 51 She often helps me with my math homework in the evening. On weekends, we usually do things together. 52 Sometimes we go hiking in the park near our home.Leo is my best friend. We are in the same class. 53 He likes playing ping-pong, and I like it too. After school, we often play ping-pong for 30 minutes. Leo’s hobby is also playing the guitar. 54 It’s fun to play with him.I love my family and my friend. They make my life great!A.She is very busy but always has time for me.B.We usually eat breakfast together and talk about our day.C.He can play it very well, and he teaches me sometimes.D.My dad likes playing Chinese chess with his friends.E.We go to school together on foot every day.F.I don’t like playing sports with my friends.G.Sometimes we eat hot pot at home on Saturday evening.Mike is worried these days. Because he will have a sister or a brother. He is afraid that she or he will share his toys and his mother’s love. Maybe he can’t watch his favorite TV program or he will have to look after the little child. He is not free any more. How terrible (可怕的)! He is unhappy all day. But his sister comes on June 12th. Their parents call her Jane. She sleeps all day. Several days later, Mike decides to see his sister. She is beautiful and looks like their mother. Mike says, “ Hi.” To his surprise, she answers, “Ah.” Mike feels happy and smiles.55.Before his sister comes, Mike is ________A.happy B.excited C.worried D.relaxed56.Mike is not afraid that ________.A.the little kid will share his toys and his mother’s loveB.he can’t watch his favorite TV programC.he will have to look after the little childD.he can’t play football57.Mike’s sister’s birthday is on ________.A.June 12th B.June 13th C.July 12th D.July 13th58.Mike’s sister looks like ________A.him B.their mother C.their father D.no one59.Mike ________ his sister at last.A.likes B.dislikes C.doesn’t mind D.is angry withBob reads a book under a tree. His grandfather, an eighty-year-old man, sits in the sun. His grandfather sees a thing in the tree and asks him. “What’s that, Bob ” “It is a kite,” Bob says. Then his grandfather asks him again. “What’s that, Bob ” “It is a kite.” Bob tells him again. Later, his grandfather asks him the same question. Bob gets angry and says loudly (大声地) to his grandfather. “It is a kite!” His grandfather doesn’t say a word. He goes into the house and then comes back with an old diary (日记) in his hand. Then he starts to read. “Wednesday, July 15th. Today my grandson asks me about a thing in the tree. I tell him it is a kite. He asks me many times and I tell him many times.” After hearing that. Bob says “sorry” to his grandfather.60.How old is Bob’s grandfather A.60 years old. B.70 years old. C.80 years old. D.90 years old.61.________ is in the tree.A.A cat B.A kite C.A bird D.A bag62.Why is Bob angry A.Because his grandfather is too old.B.Because he can’t answer his grandfather’s question.C.Because he is too busy to answer the question.D.Because his grandfather asks the same question again and again.63.Bob feels ________ after knowing what grandfather writes down in his diary.A.sorry B.great C.cool D.polite64.What does the story want to tell us A.Keep a diary every day. B.Old people like asking the same question.C.Answer the question loudly. D.Be patient (耐心的) with old people.Hi! My name’s John. I’m 13 years old and I go to a middle school. Here I want to talk about my classroom. It is small, but new and nice. There are two big windows so there is a lot of light. There is a table for the teacher and 12 desks for the students. Two students share (合用) one desk. There is a blackboard on the wall. On the other walls there are some pictures of animals—elephants, bears and horses. There are also two maps here. One is a map of Great Britain and the other is a map of Europe (欧洲). There are four computers in my classroom. I sit in Row One and share a desk with Linda. She is my new classmate and my best friend, too.65.How is John’s classroom A.Big and new. B.Small but nice. C.Old but big. D.Old but nice.66.What does the underlined (画线的) word “light” mean A.光线 B.电灯 C.风光 D.火柴67.How many students are there in John’s class A.12. B.13. C.24. D.26.68.Who is Linda A.John’s sister. B.John’s friend.C.John’s cousin. D.John’s teacher.Welcome to my school blog! I’m Mary, a Grade 7 student. Today, I want to talk about our school library.Our school library is on the first floor of the big building. It’s open from 8:00 a.m. to 5:00 p.m. Every day, many students go there to borrow books or read.The library has different kinds of books. There are storybooks, English books and books about culture. I like to borrow English books—they help me learn English. Last week, I borrowed an English book about animals. It told me many facts about animals like foxes. It was interesting.The library has a big reading room. We can read books there quietly. Sometimes my friend, Amy, goes with me. We read books together and talk about the English words we learn. Amy is good at English. She often helps me understand difficult words.I love our school library. It’s a great place to learn and have fun.69.Where is Mary’s school library A.On the first floor. B.On the second floor.C.On the third floor. D.On the fourth floor.70.When is the library open A.From 7:00 a.m. to 5:00 p.m. B.From 8:00 a.m. to 5:00 p.m.C.From 8:00 a.m. to 6:00 p.m. D.From 9:00 a.m. to 5:00 p.m.71.What kind of book did Mary borrow last week A.A storybook. B.A book about culture.C.An English book about animals. D.A math book.72.Who often helps Mary understand difficult English words A.Her teacher. B.Amy. C.Her brother. D.Tom.73.What does Mary think of the library A.It’s boring. B.It’s a great place to learn and have fun.C.It’s small. D.It’s not interesting.My name is Jim Green. I’m a new student in this school. I like the school because it is big, and my teachers and classmates are very nice to me.Classes begin at 8:00. We have four classes in the morning and three in the afternoon. I like all the subjects at school. On Tuesday and Friday morning, we have science. It is fun for me. And the science teacher, Mr Black, is really nice. On Monday afternoon and Thursday morning, we have geography. It’s my favourite subject. Who is the geography teacher It’s my father! On Wednesday afternoon, we have an art lesson, and on Thursday afternoon we have a music lesson. I like art and music because they are relaxing. On Friday, we have two Chinese lessons. Our Chinese teacher is Mrs Chen. She is a great teacher. Her lessons are very interesting. Chinese is not easy for me, but I like it. I think Chinese is very useful.On Saturday and Sunday, we don’t have lessons, so we don’t need to go to school. I like to go to the library with my brother Dale on Saturday. On Sunday, Dale and I do some sports. I think it’s great fun. I like to play soccer with my classmates. Dale likes to play tennis with his friend Paul.74.What is Jim’s school like A.It’s new. B.It’s big. C.It’s tidy. D.It’s small.75.Who is the geography teacher A.Mr Black. B.Mr Green. C.Mrs Chen. D.Mrs Green.76.Which subject does Jim think is difficult for him A.Chinese. B.Science. C.Music. D.Maths.77.What does Jim do on Saturday A.He does sports with his parents. B.He plays tennis with his friend Paul.C.He goes to the library with Dale. D.He plays soccer with his classmates.Hi, my name is Jim. I’m 13 years old, and I’m a middle school student. My school is very big. I’d like to tell you more about it.There are two teaching buildings. Each teaching building has 18 classrooms. We have lessons there. And there is also a music room, a reading room, five labs and a library in the buildings. There are many books in the library. There are storybooks, picture books and magazines. We can read them after class.The big playground is behind the teaching buildings. We play sports in the playground every day. We can run, play basketball and play table tennis there.The office building is next to the teaching buildings. Teachers prepare their lessons (备课) there.My school is also very beautiful. There is a big garden near the school gate. There are many beautiful flowers in it. In the centre of the garden, there is a pool. The fish are swimming happily in the pool.I like my school very much.78.How is Jim’s school A.Small but beautiful. B.Small and not beautiful.C.Big and beautiful. D.Big but not beautiful.79.Where are the teaching buildings A.In the garden. B.In front of the playground.C.Behind the playground. D.Near the library.80.What can we know from the passage A.There are eighteen classrooms in Jim’s school.B.There is no lab in the teaching buildings.C.Jim can’t play table tennis in the playground.D.The pool is in the centre of the garden.81.What’s the passage mainly talking about A.Jim’s family. B.Jim’s classroom. C.Jim’s school. D.Jim’s everyday life.Hello, everyone! I’m a Lost and Found box, and I am in the library of No.1 Middle School.There are a lot of lost things in my body. Mrs. Han is a worker in the library. Teachers and students can come to the library and ask her for their lost things.Look! A red cap is in me. Some letters are on the cap. Anna found it in the school library.A schoolbag is in me, too. Simon found it at the school gate. Three books, two notebooks, a watch and a school ID card are in the schoolbag. A name, Alice, is on the card. You can also see her telephone number on it. Can you help me find her Who lost a pencil box Its color is yellow. Three pens, two keys and an eraser are in it. But there is no name on the pencil box. Who is its owner I’m a friend of the students and I want to do something good for them. There is a phone number on my body. It’s Mrs. Han’s. You can call Mrs. Han. We’re always here.82.Where did Anna find the cap A.In the classroom. B.In the school library.C.On the playground. D.In the garden.83.How many things are there in the schoolbag A.Three. B.Five. C.Seven. D.Nine.84.What can we know from the passage A.There are two pencils and a ruler in the pencil box. B.The cap is yellow.C.Someone found the schoolbag in the library. D.The school ID card may be Alice’s.85.What’s the writer’s purpose in writing the passage A.To introduce Mrs. Han’s job. B.To describe the school library.C.To help people find their lost things. D.To tell a story about students./ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科/ 让学习更有效 期中备考培优 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.D 2.A 3.C【导语】本文讲述了格林一家最初面临的问题以及格林先生如何尝试解决这个问题的故事。1.细节理解题。根据第一段“Their two young children don’t like to go to sleep early.”可知,格林家一开始的问题是他们的两个孩子不喜欢早睡。选项D“孩子们不喜欢早睡”符合。故选D。2.细节理解题。根据第二段“Mr. Green thinks hard and then he has a good idea. He thinks that he can sing very well. ‘The children will get to sleep soon if I sing to them.’ he says to Mrs. Green.”可知,格林先生认为自己给孩子们唱歌的话会让孩子们早睡。选项A“他给孩子们唱歌”符合。故选A。3.推理判断题。根据第三段“Close your eyes. Don’t move (动). Dad will stop singing when he sees we are asleep. I don’t like his singing at all and I don’t want to hear it.”可知,姐姐对弟弟说,只要睡着了,爸爸就不会给他们唱歌了,姐姐不喜欢爸爸唱歌,不想听见爸爸唱歌,由此可以推断,格林先生听到孩子们不喜欢自己唱歌,可能会感到不开心。故选C。4.C 5.C 6.B 7.D【导语】本文主要讲述了Lucy喜欢跳舞,但是她的父母希望她专注于学习,最后向父母讲述了跳舞的好处,希望和父母达成一致。4.细节理解题。根据“Every Saturday morning, she has her dance class”可知,她每周六早上上舞蹈课。故选C。5.细节理解题。根据“We want you to stop taking dance classes.”可知,她的父母希望她停止上舞蹈课。故选C。6.细节理解题。根据“Lucy calls her best friend Lydia.”及“You should talk with your parents”可知,是她的朋友让她和父母谈谈。故选B。7.推理判断题。根据“Lucy doesn’t say any words. She knows school is important, but dancing makes her feel happy.”可推知,父母让她放弃跳舞,但是跳舞让她感到快乐,此时她应该是不高兴的。故选D。8.D 9.D 10.B 11.A【导语】本文讲述了小狗第一天上学后与妈妈的对话,主要围绕她不会拼写自己的长名字“Annabelle”展开。8.细节理解题。根据“Puppy is back from school now. She is with her mother at dinner.”可知,妈妈和小狗在家里。故选D。9.细节理解题。根据“How is your school day ”可知,妈妈询问小狗关于她在学校的一天。故选D。10.细节理解题。根据“That’s too long, Mum. Too long!”可知,小狗认为她的名字Annabelle太长了。故选B。11.细节理解题。根据“Yes, I think I can spell ‘Anna’ tomorrow”可知,小狗明天将拼写“Anna”。故选A。12.D 13.A 14.B 15.C 16.B【导语】本文是Peter对自己四位新朋友的介绍,包括Sam、Helen、Jack和Amy的性别、外貌特征、年龄、班级及穿着喜好等信息,展现了几人的基本情况。12.细节理解题。根据“Helen and Amy are girls. They’re sisters”可知,文中提到的女孩是Helen和Amy,共2个女孩。故选D。13.细节理解题。根据“Sam is tall and strong”可知,Sam又高又强壮。故选A。14.细节理解题。根据“Helen and Amy are girls. They’re sisters. They are short and slim”可知,Helen和Amy是姐妹,外貌特征相同,均为“又矮又苗条”。故选B。15.细节理解题。根据“Sam is thirteen. Helen is thirteen, too”可知,Sam和Helen都是13岁。故选C。16.细节理解题。根据“Jack is in Class 4. His shoes are black and his T-shirt is white”可知,杰克的T恤是白色的。故选B。17.B 18.C 19.D 20.D【导语】本文主要介绍了拥有幸福家庭的几种方法,包括多交流、共度时光、表达感谢和主动道歉,并强调构建幸福家庭需要家人共同努力。17.词句猜测题。根据空白处下文“There are many ways to do this, such as cooking dinner, watching TV, going for a walk and cleaning the house together”可知,后文列举的“一起做饭、看电视、散步、打扫房子”均是家人共度时光的方式,因此空白处应填“共度时光”相关内容。故选B。18.词句猜测题。根据“Remember, building a happy family takes efforts from all the people in the family, but these efforts can bring happiness to you”可知,构建幸福家庭需要家人付出,且这份付出能带来幸福,efforts应表示“付出的努力”,与Hard work含义相近。故选C。19.推理判断题。根据“Show thanks”部分“You can also buy some small things for them... These small actions show you love them”可知,买小礼物这类小事能表达对家人的爱,可推断出在构建幸福家庭的过程中,小事也能起到很大作用。故选D。20.主旨大意题。文章开头提出“如何拥有幸福家庭”的问题,随后介绍了“多交流、共度时光、表达感谢、主动道歉”四种方法,结尾强调家人共同努力的重要性,核心围绕“拥有幸福家庭的方法”展开,因此文章主要内容是如何拥有幸福家庭。故选D。21.A 22.A 23.C【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了学校图书馆的功能和优点,包括提供多种书籍、安静的学习环境、电脑室的使用等。21.词句猜测题。根据“You can read all kinds of books in it. Many of them are about Chinese, English, maths, music, sports and so on. You can learn a lot from them.”可知,此处表示你可以从这些书中学到很多,them代指the books,故选A。22.细节理解题。根据“The school library has many books for you to read. You can read all kinds of books in it”和“The school library has a computer room. You can do some reading or look for information on the computer. Sometimes when you are bored (感到无聊的), you can listen to music on it.”可知,学校图书馆对学生来说是一个好地方,因为他们可以在那里读到各种各样的书籍,在电脑上找到一些信息,有时还可以听音乐放松,即①②③,故选A。23.篇章结构题。通读全文可知,第①段总述学校图书馆是一个好地方,第②③④段分别介绍原因,第⑤段建议学生经常去学校图书馆,因此文章的结构为总—分—总,故选C。24.C 25.A 26.B 27.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在布朗自由学校的一天生活,展示了该校自由灵活的教学方式和学生的自主权。24.细节理解题。根据“It’s hard to answer, so I tell them about one day at Brown’s Free School.”可知,作者通过描述学校的一天来回答问题。故选C。25.词句猜测题。根据“My classmate Kyle suggests (建议) a rule: students can bring skateboards, skates or bikes to school. Our teacher, Mr. Jackson, says we can do this once a week. Then all the students in our school vote Friday as ‘Wheels Day’.”可知,同学提议 “带滑板、轮滑鞋或自行车到学校”,老师同意“每周进行一次”,所以此处指学生们共同决定周五为“轮子日”,划线部分的含义是“投票”。故选A。26.细节理解题。根据“But most of us choose classes because they’re more fun.”以及“There’s no school uniform or exams here.”可知,该校课程有趣且无考试。故选B。27.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕作者对布朗自由学校的喜爱展开,通过具体事例(如“轮子日”、自由选课等)体现学校的独特魅力,选项B“My great school”(我的好学校)最能概括主旨。故选B。28.B 29.A 30.C 31.C 32.B【导语】本文主要介绍了约翰的教室。28.细节理解题。根据“It is small, but new and nice.”可知,约翰的教室虽小但很漂亮。故选B。29.词句猜测题。根据“There are two big windows, so there is a lot of light.”可知,教室有两扇大窗户,所以有很多光线,划线词意为“光线”。故选A。30.细节理解题。根据“There is a table for the teacher and 12 desks for the students. Two students share (合用) one desk.”可知,有12张学生课桌,两名学生合用一张课桌,所以一共有24名学生。故选C。31.细节理解题。根据“There are four computers in my classroom.”可知,教室里有四台电脑。故选C。32.细节理解题。根据“I sit in Row One and share a desk with Linda. She is my new classmate and my best friend, too.”可知,琳达是约翰的朋友。故选B。33.C 34.D 35.B 36.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了位于巴厘岛的Green School,这所学校的所有房间都是由竹子建造的,包括教室里的黑板、书桌和椅子等,而且教室没有窗户、门或墙,只有竹子屋顶。学生们来自40个国家,学习数学、英语、艺术和音乐等课程,课后还会种植水果和蔬菜,饲养动物。33.细节理解题。根据文章第二段“My father uses bamboo to build Green School in Bali.”可知,Green School位于巴厘岛。故选C。34.细节理解题。根据文章第二段“But every classroom has no windows, doors or walls.”可知,所有的教室都没有窗户、门或墙。故选D。35.词句猜测题。根据文章第三段“After class, all students grow fruit and vegetables around the school. And they also keep pigs, sheep, chickens and ducks. A lot of food comes from their hands.”可知,课后,所有的学生都在学校周围种植水果和蔬菜,他们还养猪、羊、鸡和鸭,很多食物都来自他们的手,由此可推断出“their”指的是“学生们的”。故选B。36.最佳标题题。根据文章内容可知,本文主要介绍了位于巴厘岛的Green School,包括学校的建筑材料、教室设施、学生来源、课程设置以及课后活动等,因此最佳标题为“Green School”。故选C。37.D 38.D 39.B 40.B【导语】本文主要介绍了艾尔莎和妈妈讨论喜欢的学科和不喜欢的学科。37.细节理解题。根据“My daughter Elsa is ten years old. She is in Grade Three at a primary school.”可知,艾尔莎十岁,是个三年级的小学生。故选D。38.细节理解题。根据“Well, I can say I don’t like Science. But Science is important, you know.”可知,妈妈不喜欢科学,尽管科学很重要。故选D。39.细节理解题。根据“I like Chinese. It is easy. I like English because my English teacher likes me very much.”可知,艾尔莎喜欢的课程是英语和中文。故选B。40.细节理解题。根据“I can’t stand (忍受) Maths. It is serious and sad...Because Maths has so many problems! Isn’t it sad all day ”可知,她因为数学很难学而不喜欢。故选B。41.B 42.B 43.C 44.A【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Nick找不到自己心爱的蓝色帽子,先后向父亲和姐姐求助,最后姐姐发现帽子其实就在他头上的故事。41.细节理解题。根据文章第二段“Nick calls him, ‘Dad, I need your help. I can’t find my hat. Do you see it ’”可知,Nick首先向他的父亲求助。故选B。42.词句猜测题。根据文章第二段“I can’t find my hat. Do you see it ”以及后文“Go and look for it in your schoolbag.”可知,Nick找不到帽子,父亲让他去书包里找,因此“it”指代的是“帽子”。故选B。43.推理判断题。根据文章最后一段“‘Busy Are you busy looking for your hat, a blue hat Look! It is on your head,’ Jane smiles and says.”可知,Jane在Nick打断她之前,想告诉Nick帽子就在他头上。故选C。44.最佳标题题。通读全文可知,文章主要围绕Nick寻找帽子展开,最后发现帽子就在他头上,因此最佳标题是“Where is Nick’s hat ”。故选A。45.C 46.B 47.D 48.D 49.C【导语】本文是一篇应用文,介绍了快乐农场的开放时间、票价、活动安排等信息,同时通过作者的日记描述了其在农场的体验和感受。45.细节理解题。根据文章中“Opening hours: 8:00 a.m.—6:00 p.m.”可知,农场每天开放10个小时(从早上8点到下午6点)。故选C。46.细节理解题。根据文章中“Price: 50 yuan per person Children under 6: free Students: half price”可知,成人票价为50元,学生票价为半价。刘先生是成人,票价为50元,他的儿子是七年级学生,票价为半价即25元,因此他们两人共需支付75元。故选B。47.细节理解题。根据文章中“Activities”的时间安排,“2:00 p.m.—3:30 p.m. plant vegetables”可知,下午3点时作者可能在农场种蔬菜。选项D“Plant tomatoes”属于种蔬菜的活动,符合题意。故选D。48.细节理解题。根据作者日记中“I want to ride a horse, but it is difficult for me. With the help of the farmers, I can do it now. It’s interesting!”可知,作者认为骑马很难,但在农民的帮助下能够做到,并且觉得很有趣。故选D。49.细节理解题。根据作者日记中“I like chickens best. How cute they are!”可知,作者最喜欢的农场动物是鸡。故选C。50.B 51.A 52.G 53.E 54.C【导语】本文介绍了作者Jack的家庭成员、他们的日常生活以及与好朋友Leo的相处情况。50.根据“Every morning, my mom makes breakfast for us.”可知,这里应补充早餐时的家庭活动。选项B“我们通常一起吃早餐并聊聊这一天的计划”与前句衔接自然,符合语境,故选B。51.根据“She teaches math.”和“She often helps me with my math homework in the evening.”可知,这里应补充妈妈的情况,选项A“她很忙,但总是有时间陪我”能体现母亲关爱孩子,符合语境,故选A。52.根据“On weekends, we usually do things together.”和“Sometimes we go hiking in the park near our home.”可知,这里需举例说明家庭活动。选项G“有时我们星期六晚上在家吃火锅”具体说明家庭活动内容,衔接自然,符合语境。故选G。53.根据“Leo is my best friend. We are in the same class.”可知,这里应该介绍Leo或他们的日常。选项E“我们每天一起步行上学”与上下文逻辑连贯,符合语境,故选E。54.根据“Leo’s hobby is also playing the guitar.”可知,这里应补充他弹吉他水平或对作者的影响。选项C“他吉他弹得很好,有时还教我”与前句呼应,语意完整,符合语境。故选C。55.C 56.D 57.A 58.B 59.A【导语】本文主要讲述了Mike在妹妹出生前因担心妹妹分享自己的玩具、母爱,不能看喜欢的电视节目或要照顾小孩而感到担忧,妹妹出生后,他发现妹妹很可爱,最终喜欢上妹妹的故事。55.细节理解题。根据“Mike is worried these days. Because he will have a sister or a brother...But his sister comes on June 12th.”可知,在妹妹出生前,Mike是担忧的。故选C。56.细节理解题。根据“He is afraid that she or he will share his toys and his mother’s love. Maybe he can’t watch his favorite TV program or he will have to look after the little child.”可知,Mike担心的是分享玩具和母爱、不能看喜欢的电视节目、要照顾小孩,没有提到担心不能踢足球。故选D。57.细节理解题。根据“But his sister comes on June 12th.”可知,Mike妹妹的生日是6月12日。故选A。58.细节理解题。根据“She is beautiful and looks like their mother.”可知,Mike的妹妹长得像他们的妈妈。故选B。59.细节理解题。根据“Mike feels happy and smiles.”可知,最后Mike喜欢他的妹妹。故选A。60.C 61.B 62.D 63.A 64.D【导语】本文主要讲述了Bob80岁的爷爷反复询问树上的东西,Bob因此生气,爷爷随后拿出旧日记,让Bob知道了过去自己反复提问时爷爷曾耐心回应,Bob最终向爷爷道歉的故事。60.细节理解题。根据“His grandfather, an eighty-year-old man, sits in the sun.”可知,Bob的爷爷是80岁。故选C。61.细节理解题。根据“His grandfather sees a thing in the tree and asks him. ‘What’s that, Bob ’ ‘It is a kite,’ Bob says.”可知,树上的东西是一个风筝。故选B。62.细节理解题。根据“Later, his grandfather asks him the same question. Bob gets angry and says loudly to his grandfather.”可知,因为祖父问了同样的问题一遍又一遍,所以Bob生气了。故选D。63.细节理解题。根据“He goes into the house and then comes back with an old diary in his hand...After hearing that. Bob says ‘sorry’ to his grandfather.”可知,Bob在知道祖父写的日记之后,感到很抱歉。故选A。64.推理判断题。通读文章可知,爷爷在日记里记录了以前Bob反复问问题,爷爷耐心回答,如今爷爷反复问,Bob却生气,最终Bob在听完爷爷的日记后和爷爷道歉,因此可推断本文主要想告诉大家要对老年人有耐心。故选D。65.B 66.A 67.C 68.B【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了John的教室环境以及他的同学Linda。65.细节理解题。根据文章“Here I want to talk about my classroom. It is small, but new and nice.”可知,John的教室虽小但崭新且舒适。故选B。66.词句猜测题。根据文章“There are two big windows so there is a lot of light.”可知,由于有两扇大窗户,课室内光线充足。因此“light”在此处意为“光线”。故选A。67.推理判断题。根据文章“There is a table for the teacher and 12 desks for the students. Two students share one desk.”可知,12张桌子供学生使用,每张桌子坐2人,因此班级共有24名学生。故选C。68.细节理解题。根据文章“I sit in Row One and share a desk with Linda. She is my new classmate and my best friend, too.”可知,Linda是John的同学兼好友。故选B。69.A 70.B 71.C 72.B 73.B【导语】本文中Mary介绍学校图书馆的位置、开放时间、藏书和阅读室,表达喜爱之情。69.细节理解题。根据“Our school library is on the first floor of the big building.”可知,学校图书馆在一楼。故选A。70.细节理解题。根据“It’s open from 8:00 a.m. to 5:00 p.m.”可知,图书馆开放时间是从早上8点到下午5点。故选B。71.细节理解题。根据“Last week, I borrowed an English book about animals.”可知,玛丽上周借了一本关于动物的英语书。故选C。72.细节理解题。根据“Amy is good at English. She often helps me understand difficult words.”可知,艾米经常帮助玛丽理解难的英语单词。故选B。73.观点态度题。根据“I love our school library. It’s a great place to learn and have fun.”可知玛丽认为图书馆是一个学习和娱乐的好地方。故选B。74.B 75.B 76.A 77.C【导语】本文是Jim Green的自我介绍,他讲述了自己在新学校的学习生活,包括课程安排、喜欢的科目和老师,以及周末的活动。74.细节理解题。根据“I like the school because it is big, and my teachers and classmates are very nice to me.”可知,Jim的学校很大。故选B。75.细节理解题。根据“Who is the geography teacher It’s my father!”以及“My name is Jim Green.”可知,Jim的父亲是地理老师,Jim的父亲是Mr Green。故选B。76.细节理解题。根据“Chinese is not easy for me, but I like it.”可知,Jim认为中文对他来说很难。故选A。77.细节理解题。根据“On Saturday and Sunday, we don’t have lessons, so we don’t need to go to school. I like to go to the library with my brother Dale on Saturday.”可知,Jim在周六和Dale一起去图书馆。故选C。78.C 79.B 80.D 81.C【导语】本文主要介绍了作者吉姆的学校。78.细节理解题。根据“My school is very big.”和“My school is also very beautiful.”可知,吉姆的学校又大又漂亮,故选C。79.细节理解题。根据“The big playground is behind the teaching buildings.”可知,教学楼在操场的前面,故选B。80.细节理解题。根据“In the centre of the garden, there is a pool.”可知,水池在花园的中央。故选D。81.主旨大意题。通读全文,以及“My school is very big. I’d like to tell you more about it.”可知,本文主要介绍了吉姆的学校。故选C。82.B 83.C 84.D 85.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一个失物招领箱,它位于第1中学的图书馆里,里面有很多丢失的物品,并描述了其中一些物品的特征和信息。82.细节理解题。根据“Look! A red cap is in me. Some letters are on the cap. Anna found it in the school library.”可知,Anna在学校图书馆找到了帽子。故选B。83.细节理解题。根据“Three books, two notebooks, a watch and a school ID card are in the schoolbag.”可知,书包里一共有7样东西。故选C。84.细节理解题。根据“A name, Alice, is on the card.”可知,学生证可能是Alice的。故选D。85.主旨大意题。通读全文可知,本文以失物招领箱的视角叙述,主要描述了失物招领箱的位置、里面的物品,以及如何联系工作人员,旨在帮助人们寻找他们丢失的东西。故选C。21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览