资源简介 平凉一中2027 届高二第一学期第一次阶段性考试英 语 试 卷注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上第一部分:听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Where is the man’s mother now At home. B. In a hospital. C. At a bus stop.Where is the man going first To the supermarket. B. To the airport. C. To Canada.How does the man feel about his job He enjoys it very much.He doesn’t care about it.He hates working late.On which days next week will the man have examinations Every day except Thursday.Monday, Wednesday and Friday.Monday, Tuesday and Friday.What does the woman mean He cannot make a copy because of the copyright.He can make his copy by himself.He should wait until tomorrow.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。(高二英语) (第2页 共 12 页)听下面一段材料,回答以下 6-8 小题。Who is the man A passer-by. B. The car driver. C. The truck driver.What happened according to the conversation A car was hit on Highway 204. B. A truck was burned on Highway 204.C. The driver of a truck was badly hurt.How soon will help come In five minutes. B. In ten minutes. C. In fifteen minutes.听下面一段材料,回答以下 9-11 小题。What is the possible relationship between the two speakers Teacher and student. B. Good friends. C. Mother and son.What did the boy often do at school He often stayed after school. B. He was often late for class.C. He often fell asleep in class.Which of the following statement is TRUE The boy prefers to drop out and work. B. The boy has much interest neither in school nor in work.C. The boy is discouraged because he hasn’t passed the exam.听下面一段材料,回答以下 12-14 小题。What's the weather like Cloudy and warm. B. Lovely and warm. C. Fine but cloudy.Where are the speakers At the station. B. In a flat. C. In a park.14 What is the man doing in England Spending his holiday. B. Practicing his English. C. Visiting a Greek family.听下面一段材料,回答以下 15-17 小题。What do we know about the woman She loves cooking very much. B. She often eats in restaurants.C. She doesn’t like the baked pizza.How long does it take Jean to go to work by bus About 14 minutes. B. About 20 minutes. C. About 45 minutes.How does the man go to work On foot. B. By bus. C. By bike.听下面一段独白,回答以下 18-20 小题。When did Hemingway win the Nobel Prize in Literature A. In 1953. B. In 1954. C. In 1955.Which book made the greatest impression on the speaker The Sun Also Rises. B. A Farewell to Arms. C. The Old Man and the Sea.What did Hemingway show to us in The Old Man and the Sea Confidence. B. Power. C. Fear.第二部分:阅读理解(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。APop Mart: The Mystery Behind Blind BoxesIn the past decade, Pop Mart has revolutionized toy collecting through its innovative blind box concept. These small, sealed packages containing random collectible figures have created a global craze, particularly among teenagers and young adults.The Blind Box PhenomenonStandard blind boxes are priced at 59 — 69 ($8 —10) in China, while international markets see higher prices-up to $15 in the US and 12 in the UK. The excitement comes from not knowing which of the 12 possible figures you’ll get, with rare “hidden” versions appearing only once in every 144 boxes. This system has proven incredibly successful, with Pop Mart’s 2024 revenue reaching 13 billion ($1.8 billion).Global Expansion ChallengesAs Pop Mart expanded to over 30 countries, problems emerged. In London, a limited-edition Labubu release caused such crowding that police were called. Meanwhile, fake versions of popular figures flooded markets in Southeast Asia, selling for half the price but with poor quality.Membership BenefitsTo maintain customer loyalty, Pop Mart offers:1 membership point per 1 spentEarly access to new releases for Gold members ( 5,000+ annual spending)Increased chances (from 1/ 144 to 1/72) of finding hidden figures when buying full sets21.What makes blind boxes particularly attractive for buyers A.Their low cost. B.Their large size.C.Their mysterious content. D.Their educational value.22.Which benefit do Gold members receive when purchasing full sets of blind boxes A.Free shipping on all ordersB.Double membership points per purchase C.Guaranteed hidden figure in every full setD.Increased chance of finding hidden figures (from 1/ 144 to 1/72)23.Based on the article, which of the best explains why this blind box model is so successful A.The high price of blind boxes ensures premium quality. B.Pop Mart only sells limited-edition figures in certain countries.C.The random nature and rarity(稀缺性)of hidden figures create repeated purchases. D.The company avoids international expansion to prevent counterfeit products.B“I can’t live without my mobile phone!” is what I often hear people say as they talk about how mobiles have become an essential part of their lives.The all so common sight of heads bent, eyes staring at mobile screens and fingers busy tapping away repeats itself across major cities around the world. Whenever there is a moment to spare while on the train, taxi or waiting in a queue, people busy themselves with their mobile phones.Some people believe our unhealthy obsession(着迷) with mobile phones is destroying how we appreciatethe little things in life or miss the moments that matter. The truth is that technology overall should be seen as just a tool to improve our lives.Mobile phones have certainly had a great influence on our lives, but I truly believe it is for the better.It’s changed the way we communicate, whether for work or play. We are now less constrained (限制) by time and geographical location. With my mobile phone, I can dial into conference calls while stuck in a traffic jam, or reply to urgent e-mails while on the go. I can send a text message or share photos and videos with friends who aren’t living in the same country. My phone calendar keeps my life organized, and even Facebook, Twitter, and instant messaging are now accessible from mobile phones!The mobile revolution isn’t just changing the lives of urbanities (都市人) like myself. I know of a young Bangladeshi woman named Shompa Akhter who is crazy about fashion and design. She dreamt about starting her own business and she did just that, opening a shop in Kushtia featuring her own creations. Dealing withsupplies in different towns was a problem for Shompa --- purchase orders had to either be hand delivered or mailed out to supplies. Shompa also found it tough publicizing her business to potential customers outside her town. But once she learnt to operate the mobile phone, she was addicted. The 25-year-old businesswoman now stays in touch easily with her suppliers. Mobile e-mail is a blessing in her life.Who would have thought that mobility could bring about such enormous change It shouldn’t really be a surprise though.24.In the first two paragraphs, the author wants to show .A.mobile phones make people communicate less B.mobile phones make people’s life more enjoyable C.people’s health is greatly affected by mobile phones D.people become addicted to mobile phones in daily life25.What’s the author’s attitude towards mobile phones A.Doubtful B.Supportive C.Critical D.Uninterested 26.Paragraph 5 is mainly about .A.New functions of mobile phones B.New changes in Information Age C.The advantages of mobile phones D.The author’s personal experiences27.How is the text mainly developed A.By inferring. B.By analysing causes.C.By giving examples. D.By comparing different ideas.CDr. Jane Goodall was only 26 when she traveled to Tanzania to learn about wild chimpanzees in 1960. The world knew very little about the species at the time. Over the course of six decades, her groundbreaking research has transformed the way we see human relationships with chimpanzees and has showed us an entirely new method for wildlife research.Goodall’s research was revolutionary because she integrated herself within the wild chimpanzee communities to learn about their social and familial interactions. She named each animal and formed close bonds with them, learning how very similar they were to us. “Their behavior, with their gestures, kissing, embracing, holding hands,” she said of what she learned about chimpanzees in her research. “In fact, they can use and make tools, the fact they can be violent and can have a kind of war — but they are also loving and selfless.”Goodall said even after all this time, there is still so much to learn from them. “It’s like if you’re watchinga group of people. New ideas crop up. New behaviors start. That means an evolving culture.”In addition to her research, she has been a tireless advocate for conservation and animal rights and has been an outspoken climate change activist. She says the coronavirus pandemic has shown us how humans are affecting our global ecosystem.“We brought this pandemic to a large extent on ourselves — we have disrespected the natural world and animals, and we’ve been cutting down forests. Animals are being driven in closer contact with people.” she said. “This creates a fantastic environment where animal-to-human disease can be transmitted.”She warns while we’ve made it through COVID-19, climate change, another result of humans “disrespecting” the earth, will be a tougher opponent.However, she remains hopeful. She urges global collective action and a renewed commitment, which, she believes, can help turn the tide. “It’s cooperation that we need if we’re going to reverse climate change and loss of biodiversity.” she said. Unfortunately, she passed away on Oct. 1, 2025, but her appreciation and respect to nature will be remembered by all people around the world.28.What was Goodall’s new method for chimpanzee research A.Analyzing experimental data. B.Shooting and recording their behavior. C.Living among them in the wild. D.Grouping them and making comparisons.29.What is the groundbreaking finding of Goodall A.Chimpanzees are endangered species. B.Chimpanzees are ancestors of humans. C.Chimpanzees have their own language. D.Chimpanzees have complex social systems.30.Why did Goodall mention COVID-19 A.To stress the need of global cooperation. B.To highlight the value of pandemic prevention.C.To show the consequences of disrespecting nature. D.To reveal the impact of COVID-19 on global health.31.In which column of a magazine is this text most likely to appear A.Pioneer. B.Opinion. C.Wildlife. D.Lifestyle.DThe idea of low material desire, low consumption and refusing to work, marry and have children, concluded as a “lying down” lifestyle, recently struck a chord with many young Chinese who are eager to takepause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society.Many millennials ( 千禧一 代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes and financial strains, have pushed them “against the wall”. They said they hate the “involution ( 内卷),” joking that they would rather give up some of what they have than get trapped in an endless competition against peers.“Instead of always following the ‘virtues’ of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis (宣泄) and adjustment,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage (按揭) today, would try to live in a simple way and leave the worries behind.”Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who claim to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest. It is true that with the great improvement of living conditions, some Chinese youth have partially lost the spirit of hardship and are not willing to bear too much hard work. But in fact, lying down is not entirely comfortable. Young people who lie down always feel guilty about their constant loss of courage far beyond their reach.“Young people on campus have both aspirations and confusion about their future, but most of us have rejected setting ourselves up in chains to waste opportunities and challenges,” a postgraduate student told the Global Times. “It’s no use running away. I have to ‘stand up’ and face the reality sooner or later.”32.What does the underlined phrase in paragraph 1 mean A.Warned. B.Criticized. C.Touched. D.Amused.33.What might have caused the “lying down” lifestyle among the young A.Improvements in living conditions. B.Growing pressure from family and social life. C.Increasing material possessions from families.D.Temporary adjustment to failure in competitions.34.What’s the scholar’s attitude toward the “lying down” group A.Unclear. B.Intolerant. C.Supportive. D.Understanding.35.What can be inferred about the young generation from the text A.They never really drop their responsibilities. B.They really enjoy the “lying down” lifestyle. C.They find their dreams far beyond their reach. D.They would rather escape than take challenges.第二节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When planning for a new job, many people will go through a job interview. 36 Fear of the unknown, fear of public rejection and fear of personal criticism all come together in one meeting. So how should you prepare for a job interview It's often a combination of careful research, psychology and an ability to think on your feet.One way is to do a great deal of research, like finding the requirements of the job, the company's product lines, the industry's standard salary for the position, the interviewer, etc. When doing research, don't forget to learn about whether you have unique qualifications for the position. 37 Thus, prepare your unique aspects which will make you stand out among interviewees ahead of time.38 Do you express your ideas clearly Do you actively listen to others How you perform in the interview will leave a deep impression on the interviewers.Some job seekers prepare for a job interview by conducting their own mock(模拟的)interviews. Atrusted friend or even a professional job coach can act as an interviewer, asking many of the same questions a real interviewer might ask. In view of your performance, these people may be able to point out your trouble spots. 39They're also numerous resources job seekers can use to prepare for a job interview. 40 Many cities also have programs helping first-time workers find jobs. They may offer classes on how to prepare for a job interview or provide job coaches who can conduct mock interviews.A.You should consider how to be qualified.B.Self-help books may be available at public libraries. C.Another way is to work on your outward appearance. D.It can be one of the most stressful events in a person's life.E.Then, you can improve yourself by overcoming your weaknesses. F.Observing how you communicate with others is equally important. G.An interviewer's job is to recommend the best qualified applicants.第三部分:语言知识运用(共四节,满分 35 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I'm a geologist. I have been researching changes in the Antarctic ice sheets to help governments plan forfloods and other 41 of a changing climate.I first met Tom on the tip of Antarctica. He is a professional mountaineer who 42 geologists with their research. We were 43 here together, hundreds of miles from anyone else, for a two-month44 . My task was simple: to 45 rock samples from as many peaks as possible. It is physically exhausting work, and not without 46 , as some of the crevasse(裂缝)fields we crossed left me shaking. I relied on Tom for my 47 ; my life was in his hands.Trust quickly grew between us, and our 48 did, too. Within a week we'd 49 deep topics: the meaning of life, and what follows death.When I got the date for my return journey, I started to feel 50 . I didn't want our time there to51 . We felt we had to make the most of the final few days to plant 52 .Saying goodbye to each other was a(n) 53 . I was heading off to start another mission, so I was 54 the man who'd been through it with me. I looked down at him as my plane took off, knowing what we had just been through together was 55 in time.41.A.advantages B.consequences C.tendencies D.causes42.A.instructs B.familiarizes C.assists D.presents43.A.stuck B.deserted C.locked D.arrested44.A.holiday B.treatment C.mission D.sentence45.A.distribute B.carve C.display D.collect46.A.danger B.pleasure C.shame D.reward47.A.health B.safety C.board D.future48.A.friendship B.confidence C.experience D.hardship49.A.sorted B.shifted C.avoided D.discussed50.A.peaceful B.considerate C.emotional D.embarrassed51.A.last B.work C.matter D.end52.A.doubts B.memories C.talents D.complaints53.A.option B.struggle C.honour D.routine54.A.leaving behind B.picking up C.taking in D.appealing to55.A.filmed B.frozen C.mentioned D.forgotten第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Lu Qi, a Chinese scientist, is one of the six winners of the 2024 Champions of the Earth Award. Theaward 56 (present) by the United Nations Environment Program (UNEP) on December 10 in Nairobi, the capital of Kenya.Honored in the Science and Innovation category, Lu has spent three decades working 57strategies to combat desertification (沙漠化). 58 (additional), Lu has carried out the world’s largest tree-planting project 59 established expert research networks and partnerships. As one of 60chief scientists at the Chinese Academy of Forestry, Lu has supported international cooperation to fight desertification, land degradation(退化)and drought.In a statement to Xinhua News Agency, Lu said, “This award is the highest 61 (recognize)and greatest encouragement for China’s forestry and grassland efforts, especially for the scientists and technologists 62 are devoted to sand control.”He added that China’s efforts to fight desertification over the past seven decades 63 (depend) on scientific and technological advancements supporting ecological progress.He also expressed a desire 64 (see) more effective and adaptable desertification control technologies shared globally through initiatives such as China’s Belt and Road Initiative and the Global Development Initiative. “Together, we can contribute to 65 (build) two ‘Great Green Walls’ for the planet and play our part in making the earth greener,” Lu said.第四部分:写作(共两节,满分 40 分)第一节 应用文写作(满分 15)假如你是李华,学校将开展“The keys to success”的英语演讲比赛。请你用英文写一篇演讲稿。内容包括:你对成功的认识;举一名成功人士来说明;从其身上得到的启示。注意:1.词数 80 字左右;可以适当增加细节,以使行文连贯;开头和结尾已给出,不计入总词数。Ladies and gentlemen,(高二英语) (第10页 共 12 页)Thank you all for listening!第二节(满分 25 分)阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。One day morning, my wife and I were in bed when a tree crashed into my house. I was asleep when I heard the crash and felt all the weight of the tree. When I woke up, it was already over me. I felt pain immediately and it wasn’t too long before my legs and my arm went numb (麻木).The whole left side of my body felt like it was on fire. I was covered by the debris (残骸) of the tree from basically head to toe, and I couldn’t move a muscle. At first, I thought it was a bad dream, then I realized it wasn’t, and I just started shouting for help.The first set of responders, as a rescue team, arrived on the scene within 10 minutes after Sherri, my wife, made the phone call around 6 a.m.The first responders were trying to get to know how I was laying and where I was facing, but they could barely hear me, because the only opening in the wall behind me was only about a softball size hole. I tried my best to get some fresh air through this small hole. It was probably 7 a.m. when they found out where my headwas, and they were able to punch (凿) through the wall and pass an oxygen mask for me.Still, my breathing was very labored. During that second hour, there were many times when I thought I was going to die. The breathing itself was so hard, and the pain was so huge that it nearly took my concentration off of breathing.My wife and kids, who were safe on the ground, were worried. But at that time, I didn’t know anything going on besides my pain and the breathing. I was able to communicate with somebody there, but doing so would make breathing even more difficult. When I said it was too hard to hold on and I wanted to give it up, a voice said to me:注意:(1)续写词数应为 150 个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Para 1:“We need you to keep fighting! Just concentrate on that breathing!”Para 2:I was reunited with my family after leaving the hospital.平凉一中2027届高二第一学期第一次阶段性考试英语试卷答案听力1-5 BAACB 6-10 AABCA 11-15 BBCBB 16-20 CABCA阅读理解21-23 CDC 24-27 DBCD 28 - 31 CDCA 32 – 35 CBDA36 – 40 DGFEB完形填空41—45 BCACD 46—50 ABADC 51—55 DBBAB语法填空56.was presented 57.on 58.Additionally 59.and 60.the 61.recognition 62.who/that 63.have depended 64.to see 65.building应用文写作选择一:袁隆平 - 解决粮食安全的梦想Ladies and gentlemen,What is success I believe true success lies in making a great contribution to the world and benefiting all humanity.The story of Chinese scientist Yuan Longping perfectly explains this. His dream was to solve China’s hunger problem. For decades, he worked in the rice fields, facing numerous failures. But his perseverance paid off. He finally developed hybrid rice, which has fed millions of people around the world.From him, I learn that the keys to success are a great dream that serves others, and the perseverance to stick to it through all difficulties. Let's dream big and work hard to make a difference!Thank you.选择二:屠呦呦 - 在平凡中创造非凡Ladies and gentlemen,What is success It is not always a dramatic victory, but often a quiet triumph achieved through dedication and resilience.A perfect example is Tu Youyou, the Nobel Prize-winning scientist. Her task was to find a cure for malaria from traditional herbs. Without advanced equipment, she and her team tirelessly studied ancient texts and conducted experiments. After numerous failures, they finally extracted artemisinin, saving millions of lives.Her journey tells us that success favors a focused mind and a resilient spirit. It’s about finding profound value in seemingly ordinary work. Let’s learn to persist in our pursuits, no matter how challenging they may seem.Thank you.读后续写Possible version one:“We need you to keep fighting! Just concentrate on that breathing!” It was from one of the rescuers. His voice was firm and full of determination. I felt a glimmer of hope and mustered all my strength to focus on my breathing. With every ounce of willpower I had, I fought against the pain and the urge to give up. Minutes felt like hours, but I clung to his words, knowing that they were my lifeline. Hours later, I was finally rescued from the debris, and the rescue team immediately called an ambulance for me to send me to the hospital.I was reunited with my family after leaving the hospital. The moment I saw my wife and kids, tears welled up in my eyes. We hugged tightly, as if we’d never let go. My children’s faces were filled with relief and joy, and my wife’s eyes were red from crying. I realized how precious life was and how lucky I was to be alive. From then on, every day became a gift, and I cherished every moment with my family, knowing that we had overcome a great hardship together.Possible version two:“We need you to keep fighting! Just concentrate on that breathing!” It was my wife. Through the chaos and debris, her voice cut through, trembling yet determined. I could picture her on the other side of the wall, tears streaming down her face. Her words were like a warm embrace, giving me the power to grit my teeth and battle the pain. I knew I couldn’t let her down and I just insisted in the hardest time. Hours later, I was finally rescued from the dark, and I was immediately sent to the hospital for further medical examinations.I was reunited with my family after leaving the hospital. The joy on my children’s faces as they saw me walking through the door was overwhelming; it filled my heart with warmth and gratitude for being alive. We spent the evening together, sharing stories and laughter, cherishing every moment. This experience not only brought us closer but also taught us valuable lessons. It reminded us to appreciate each day, and even in the darkest time, there is still hope. Life goes on, and so do we, stronger and more united than ever before.【导语】本文以作者遭遇树砸房屋这一事件为线索展开,讲述了作者在房屋被树砸后被困,救援人员展开救援,作者在艰难处境中坚持,最终获救并与家人团聚的经历。【详解】1. 段落续写:①由第一段首句内容“‘我们需要你继续战斗!专注于呼吸!’”可知,第一段描写了作者听到救援人员鼓励后,感受到希望,努力集中精力呼吸,与痛苦和放弃念头抗争,最终被救出并送往医院的过程。②由第二段首句内容“出院后我与家人团聚了。”可知,第二段描述了作者与家人团聚时的场景,大家相拥而泣,作者由此感悟到生命的珍贵,珍惜与家人共度的时光。2.续写线索:听到鼓励、坚持求生——被救送医——出院与家人团聚——感悟生命珍贵、珍惜家人3.词汇激活行为类①紧紧抓住;坚持:cling to/hold on to②意识到:realize/be aware of③拥抱:hug/embrace情绪类①宽慰:relief/comfort②喜悦:joy/ delight【点睛】[高分句型1] The moment I saw my wife and kids, tears welled up in my eyes. (运用了the moment引导的时间状语从句)[高分句型2] From then on, every day became a gift, and I cherished every moment with my family, knowing that we had overcome a great hardship together. (运用了现在分词作状语和that引导的宾语从句)英语答案详解一、听力1. 【答案】B【原文】W: How’s your mother now I heard she had an operation last week.M: She is much better. Thank you. But she still needs to stay there for two more weeks.2. 【答案】A【原文】W: Where shall I drop you off, sir M: I’m going to the airport, but please stop at the Healey Supermarket. My wife is waiting for me there. We’re going to Canada together.3. 【答案】A【原文】W: You seem to have a lot of work to do at your office. You’re always staying late and working overtime.M: That’s true. But the work is interesting. I don’t mind extra hours at all.4. 【答案】C【原文】W: I have to take an examination every day next week.M: I have one on Monday, another on Tuesday and two on Friday, none on Wednesday and Thursday, I’m thankful for that.5. 【答案】B【原文】M: Is there anyone available to help make a copy of my DVD W: No, not until tomorrow. But you can do it yourself by following the instructions on the computer.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】【答案】6. A 7. A 8. B【原文】W: Hello, emergency line. What can I do for you M: I am calling to report an accident.W: Could you give me some details, sir M: A truck hit a car on Highway 204.W: Has anyone been badly hurt M: I’m not quite sure. The driver of the truck says he is OK. But the lady in the car might have broken her leg.W: May I have your name, sir M: Daniel Smith.W: OK, Mr. Smith. We’ll send an ambulance and a police car immediately. It’s 11: 55 now, and they should be there by 12: 05. Thanks.【答案】9. C 10. A 11. B【原文】W: Don’t you have any good news M: No. Yesterday I had to stay after school, because I was talking during my biology class.W: You’d better keep quiet in class.M: Sometimes I do. The day before yesterday, I was very quiet during my history class and I still had to stay after class.W: I don’t understand.M: Because I fell asleep during the class, but it wasn’t my fault. The lesson was very dull.W: I advise you to take school more seriously. If you don’t pass your exam, you’ll have to drop out and work as a result.M: I don’t think that it makes much difference. If I have a job, I have to do dull work every day, but if I’m in school, I must listen to dull teachers every day.【答案】12. B 13. C 14. B【详解】W:Lovely weather!M:Yes,it’s really warm.W:I’ve seen you before,haven’t I M:Well,you may have.I’ve been here once or twice for a walk in this quiet park.Do you live near here W:Yes.I live in one of those flats over there.What about you M:Oh,I’m staying with a family down near the station.W:Are you on holiday M:Well...er...I’m here to improve my English.I’m from Greece,you see.W:I didn’t think you were English,but your English is very good.M:Thank you very much.【答案】15. B 16. C 17. A【原文】W: This is a lovely house!M: Thank you, Jean.W: It’s very close to your office, isn’t it M: Yes, it is. I always walk to work - even when it rains.W: I usually take the bus. It takes so long!M: How long does it take W: Oh, it takes about 45 minutes.M: That’s a long time. Well, have some pizza, please!W: (Taking a bite. ) This is delicious! Do you bake all of your pizza M: Yes, I usually bake something on the weekend or holidays.W: You are a wonderful cook!M: Thank you.W: I never cook at home. It is my husband Andy who usually does all the cooking.M: Do you often go out to eat W: Yes, when he doesn’t have time to cook, we will go out to eat somewhere.M: There are some wonderful restaurants in the city.W: Too many! You can eat at a different restaurant every day.【答案】18. B 19. C 20. A【原文】M: The Old Man and the Sea is one of Hemingway’s most lasting works and may become one of the true classics of this generation. It played a great part in his winning the Pulitzer Prize in 1953 and the 1954 Nobel Prize in Literature and confirmed his power and presence in the literary world. Hemingway is also one of my favorite writers. Besides The Old Man and the Sea, I have read some of his other works, such as The Sun Also Rises, A Farewell to Arms and The Snow of Kilimanjaro. But The Old Man and the Sea is the one that left the deepest impression on me. This novel mainly wrote about one old man alone in the sea who fishes. He caught one big fish. But he met a shark on the way home. The old man used all his skills to fight with the shark. At last, the fish he caught was eaten up by the shark, but he never gave up. This book shows to us that the confidence is just like the automobile motor, and is power which makes the person go forward.二、阅读理解21.C 22.D 23.C【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了泡泡玛特(Pop Mart)凭借创新的盲盒概念革新玩具收藏领域,包括盲盒现象、全球扩张面临的挑战以及会员福利等内容。21.细节理解题。根据“The Blind Box Phenomenon”中的“The excitement comes from not knowing which of the 12 possible figures you’ll get, with rare “hidden” versions appearing only once in every 144 boxes. (令人兴奋的是,你不知道你会得到12个可能的数字中的哪一个,每144个盒子中只出现一个罕见的“隐藏”版本。)”可知是“隐藏”版本,也就是神秘的内容让盲盒对买家特别有吸引力,故选C。22.细节理解题。根据“Membership Benefits”中的“Increased chances(from 1/144 to 1/72)of finding hidden figures when buying full sets (购买整套时,找到隐藏款的概率从 1/144 提升至 1/72)”可知黄金会员购买全套盲盒增加发现隐藏人物的几率(从1/ 144增加到1/72),故选D。23.细节理解题。根据“The Blind Box Phenomenon”中的“The excitement comes from not knowing which of the 12 possible figures you’ll get, with rare “hidden” versions appearing only once in every 144 boxes. This system has proven incredibly successful, with Pop Mart’s 2024 revenue reaching 13 billion($1.8 billion). (令人兴奋的是,你不知道你会得到12个可能的数字中的哪一个,每144个盒子中只出现一个罕见的“隐藏”版本。事实证明,这一系统取得了令人难以置信的成功,Pop Mart在2024年的收入达到了130亿日元(18亿美元)。)”说明这种随机性和稀有性促使消费者反复购买,使得盲盒模式非常成功。故选C。24.D 25.B 26.C 27.D【分析】试题分析:文中讲述了移动手机给人们的生活带来的巨大影响,既有消极方面的,也有积极方面的。24.推理判断题。前两段主要讲了现在的人们对于手机的依赖,以及在周围常见人们一空闲时就摆弄着手机。说明移动手机使得人与人交流越来越少。故选D。25.由第四短“Mobile phones have certainly had a great influence on our lives, but I truly believe it is for the better.”及倒数第二段“The mobile revolution isn’t just changing the lives of urbanities (都市人) like myself. I”可知,故选B。26.主旨要义题。第五段主要讲移动手机即时通讯使得人们的交流方式越来越方便。故选C。27.写作方法题。文中讲述了移动手机给人们的生活带来的巨大影响,既有消极方面的,也有积极方面的。因此是通过两种不同观点进行对比。故选D。考点:科技类阅读。28.C 29.D 30.C 31.A【导语】这是一篇说明文。文章介绍了古道尔对黑猩猩所作研究的故事。28.细节理解题。根据第二段“Goodall’s research was revolutionary because she integrated herself within the wild chimpanzee communities to learn about their social and familial interactions.”(古道尔的研究是革命性的,因为她将自己融入了野生黑猩猩群体,以了解它们的社会和家庭互动。)可知,古道尔研究黑猩猩的方法是和他们一起住在野外。故选C项。29.推理判断题。根据第二段“In fact, they can use and make tools, the fact they can be violent and can have a kind of war — but they are also loving and selfless.”(事实上,他们可以使用和制造工具,他们可以很暴力,可以有一种战争,但他们也是有爱心和无私的。)可知,古道尔突破性的发现是黑猩猩有复杂的社会关系。故选D项。30.细节理解题。根据第六段“She warns while we’ve made it through COVID-19, climate change, another result of humans ‘disrespecting’ the earth, will be a tougher opponent.”(她警告说,虽然我们已经度过了COVID-19,但气候变化——人类‘不尊重’地球的另一个结果——将是一个更强硬的对手。)可知,古道尔提到COVID-19的原因是为了展示不尊重自然的后果。故选C项。31.推理判断题。根据第一段“Over the course of six decades, her groundbreaking research has transformed the way we see human relationships with chimpanzees and has showed us an entirely new method for wildlife research.”(在过去的60年里,她开创性的研究改变了我们看待人类与黑猩猩关系的方式,并向我们展示了一种全新的野生动物研究方法。)可知,古道尔是一名研究黑猩猩的先锋人物,推断出这篇文章最有可能出现在杂志的先锋栏目中。故选A项。32.C 33.B 34.D 35.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了当今年轻人“躺平”的现象。32.词句猜测题。根据画线词后的“many young Chinese who are eager to take pause to breathe in this fast-paced and highly-competitive society(在这个快节奏、竞争激烈的社会中,许多渴望停下来喘口气的年轻人)”可知,年轻人渴望在快节奏、竞争激烈的社会中停下来喘口气,由此可推知,年轻人对“躺平”这种生活方式是认同并受其影响的,touch意为“触动,影响”。故选C。33.细节理解题。根据第二段中的“Many millennials(千禧一代) and generation Zs complained to the Global Times that burdens, including work stress, family disputes and financial strains, have pushed them “against the wall”.(许多千禧一代和Z世代向《环球时报》抱怨说,包括工作压力、家庭纠纷和财务压力在内的负担使他们“碰壁”。)”可知,来自家庭和社会的各方面压力导致了年轻人“躺平”的生活态度。故选B。34.推理判断题。根据第三段““Instead of always following the ‘virtues’ of struggle, endure and sacrifice to bear the stresses, they prefer a temporary lying down as catharsis(宣泄) and adjustment,” said a scholar. “It is no wonder that some young people, under the growing pressures from child-raising to paying the mortgage(按揭) today, would try to live in a simple way and leave the worries behind.”(一位学者说:“他们不总是遵循奋斗、忍耐和牺牲的‘美德’来承受压力,而是更喜欢暂时躺平作为宣泄和调整。难怪一些年轻人在当今从抚养孩子到支付按揭的压力越来越大的情况下,会试图过上简单的生活,把烦恼抛在脑后。”)”可知,这位学者认为,一些年轻人面临越来越大的压力,所以他们暂时躺下作为宣泄和调整,想要抛弃烦恼、过简单的生活,由此可推测出,他对“躺平”一族的生活态度表示理解。故选D。35.推理判断题。根据第四段中的“Interestingly, the majority of millennials and Gen Zs reached by the Global Times, who claim to be big fans of the lying down philosophy, acknowledged that they only accept a temporary lying down as a short rest.(有趣的是,《环球时报》采访的大多数声称自己是躺平哲学的忠实粉丝的千禧一代和Z世代,他们承认他们只接受暂时的躺平作为短暂的休息。)”和最后一段中的“It’s no use running away. I have to ‘stand up’ and face the reality sooner or later.(逃跑是没有用的。我迟早要‘站起来’面对现实。)”可知,年轻人只是暂时躺平喘口气,他们早晚还会起来面对现实,由此可推测出,年轻人从未真正放下责任。故选A。七选五:36.D 37.G 38.F 39.E 40.B【分析】这是一篇说明文。文章为准备面试的人介绍了几种方法。36.空前一句提到“当计划找一份新工作时,很多人都会经历面试”,此空设于段中,与上文存在指代关系,结合空后“对未知的害怕,对大众拒绝的害怕和对个人批评的害怕都在一个会议上一起到来”,由此可知,面试是让人害怕,有压力的事情,所以D项“在一个人的生活中,它可能是最有压力的事情之一”切题,该项中的It指代上文的job interview。故选D项。37.空前提到做研究时,不要忘记了解你是否具备与某个职位相关的特殊资质,根据空后“所以,准备你特殊的方面,这会让你在众多面试者中提前脱颖而出”,所以此空与上下文存在因果关系,G项“面试官的工作就是推荐最适合的申请者”解释了为什么要了解自己是否具备与某个职位相关的特殊资质,符合上下文逻辑关系,故选G项。38.此空设于段首,是本段的主题句,根据本段后面内容express your ideas clearly及actively listen to others可知,本段是讲述沟通的重要性,F项“观察你如何与别人沟通也同样重要”切题,故选F项。39.此空设于段尾,与上文存在顺承关系。空前一句提到,模拟面试中,他人可能会指出你的缺陷,然后,你就能克服自己的缺点,提升自己。E项中“your weaknesses”与空前“your trouble spots”呼应,故选E项。40.根据本段首句“有大量供找工作的人可以使用的资源来让他们准备面试”可知,接下来应该具体讲述帮助人们准备面试的资源,B项“在公共图书馆或许能找到自学的书”与空后“很多城市也有帮助第一次找工作的人的项目”并列,都是讲具体的帮助面试的资源。故选B项。四、完形填空41.B 42.C 43.A 44.C 45.D 46.A 47.B 48.A 49.D 50.C 51.D 52.B 53.B 54.A 55.B【分析】这是一篇记叙文。讲述了身为一名地质学家的作者与一名登山运动员汤姆之间的合作经历。41.考查名词词义辨析。句意:我是一个地质学家。我一直在研究南极冰盖的变化,以帮助政府制定应对洪水和气候变化带来的其他后果的计划。A. advantages优势;特点;B. consequences 后果;C. tendencies 趋势;D. causes原因。根据后文changing climate可知,作者应该是在制定应对气候变化后果的计划,故选B项。42.考查动词词义辨析。句意:我第一次遇见汤姆是在南极洲的顶端。他是一位协助地质学家进行研究的职业登山运动员。A. instructs指导; B. familiarizes 使熟悉;C. assists 协助;D. presents颁发。根据语境可知,汤姆是帮助作者进行研究的,assist sb with sth意为帮助某人某事。符合题意,故选C项。43.考查动词词义辨析。句意:为了一个为期两个月的任务,我们一起被困在离别人几百英里远的地方。A. stuck困住;B. deserted 遗弃;C. locked锁住; D. arrested逮捕。根据“ hundreds of miles from anyone else,”可知,作者和汤姆是被困住了,故选A项。44.考查名词词义辨析。句意:为了一个为期两个月的任务,我们一起被困在离别人几百英里远的地方。A. holiday 假期;B. treatment治疗;C. mission任务;D. sentence宣判。根据最后一段 “I was heading off to start another mission,” 可知,作者应该是为了完成任务而来的。故选C项。45.考查动词词义辨析。句意:我的任务很简单:尽可能多的从山峰上收集岩石样本。A. distribute分配; B. carve 雕刻;C. display展示; D. collect收集。作者的职业是地质学家,所以他的任务应该是收集岩石。故选D项。46.考查名词词义辨析。句意:这是一项消耗体力的工作,而且并非没有危险,因为我们穿过的一些冰缝使我颤抖。A. danger 危险;B. pleasure 快乐;C. shame耻辱; D. reward报酬。根据后文“some of the crevasse(裂缝)fields we crossed left me shaking.”可知,这项工作很危险。故选A项。47.考查名词词义辨析。句意:我依靠汤姆保证我的安全;我的生命掌握在他的手中。A. health 健康;B. safety 安全;C. board木板; D. future未来。根据本句中“my life was in his hands.”可知,作者的安全掌握在汤姆的手中。故选B项。48.考查名词词义辨析。句意:我们之间的信任迅速增长,我们的友谊也一样。A. friendship友情;B. confidence自信;C. experience 经历;经验;D. hardship苦难。根据下文 “Within a week we'd ____9____ deep topics: the meaning of life, and what follows death.” 可知,作者与汤姆之间谈论了一些人生问题,他们之间已经产生了友谊。故选A项。49.考查动词词义辨析。句意:在一周之内,我们讨论了很多深入的话题:生命的意义,以及死亡之后会发生什么。A. sorted 解决;B. shifted转移; C. avoided避免; D. discussed讨论。根据语境可知,这些问题应该是作者与汤姆在一起讨论的。故选D项。50.考查形容词词义辨析。句意:当我得知我的回程日期时,我开始感到情绪化。A. peaceful平静的;B. considerate 体贴的;C. emotional情绪的;D. embarrassed尴尬的。根据后文 “I didn't want our time there to ____11____ .”可知,作者不想离别的时刻这么快到来,所以当知道自己回程日期时,感到很情绪化。故选C项。51.考查动词词义辨析。句意:我不希望我们的时光就此结束。A. last持续; B. work工作;C. matter 要紧;D. end结束。根据下文 “We felt we had to make the most of the final few days to plant ____12____ .”可知,作者想珍惜剩下的时光,推出作者不希望他们共处的时光就此结束,故选D项。52.考查名词词义辨析。句意:我们觉得我们必须充分利用最后的几天来将回忆植根于脑海。A. doubts 怀疑;B. memories 回忆;C. talents 天赋;D. complaints抱怨;根据下文 “Saying goodbye to each other was a(n) ____13____ .”可知,作者要与汤姆分别了,所以此处应该是回忆。故选B项。53.考查名词词义辨析。句意:说再见是一件难事。A. option 选择;B. struggle难事;C. honour荣誉;D. routine惯例。根据上文可知,作者不舍与汤姆分别,因此,说再见是一件难事。故选B项。54.考查动词短语辨析。句意:我要去执行另一个任务,所以我把和我一起经历过这一切的人留在了身后。A. leaving behind留下; B. picking up拾起;C. taking in 吸收;D. appealing to呼吁。根据下文 “I looked down at him as my plane took off ”可知,是作者先离开的,也就是说作者将和自己一起经历过这些事情的汤姆留在身后。故选A项。55.考查动词词义辨析。句意:飞机起飞时,我低头看着他,知道我们刚刚一起经历的一切都凝固在时间里了。A. filmed 拍摄;B. frozen 凝固;C. mentioned 提起;D. forgotten忘记。根据文章大意可知,作者离开了和自己经历过危险的伙伴,这些天的记忆都永远在时间里凝固了。故选B项。语法填空56.was presented 57.on 58.Additionally 59.and 60.the 61.recognition 62.who/that 63.have depended 64.to see 65.building【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了中国科学家陆琦荣获2024年地球卫士奖的事迹。56.考查动词时态和语态。句意:该奖项于12月10日在肯尼亚首都内罗毕由联合国环境规划署颁发。空处为谓语动词。根据时间状语on December 10可知,句子描述的是过去的情况,且主语The award与动词present之间是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是单数,be动词用was。故填was presented。57.考查介词。句意:在科学和创新类别中获奖的陆琦,花了三十年时间研究防治荒漠化的策略。work on为固定搭配,意为“致力于;从事于”,符合语境。故填on。58.考查副词。句意:此外,陆琦还开展了世界上最大的植树项目,并建立了专家研究网络和合作伙伴关系。根据空后的逗号可知,此处应用副词additionally作状语,修饰整个句子,表示“此外,另外”,句首单词首字母需大写。故填Additionally。59.考查连词。句意:此外,陆琦还开展了世界上最大的植树项目,并建立了专家研究网络和合作伙伴关系。根据“carried out the world’s largest tree-planting project”和“established expert research networks and partnerships”可知,前后两个动作是并列关系,应用连词and连接。故填and。60.考查冠词。句意:作为中国林业科学院的首席科学家之一,陆琦支持国际合作,共同防治荒漠化、土地退化和干旱。此处特指“中国林业科学院的首席科学家”,应用定冠词 the故修饰。填the。61.考查名词。句意:陆琦在接受新华社采访时表示:“这一奖项是对中国林业和草原工作,特别是对致力于治沙的科技工作者的最高认可和最大鼓励。”根据空前the highest可知,空处需用名词recognition,表示“认可”,作表语。故填recognition。62.考查定语从句。句意:陆琦在接受新华社采访时表示:“这一奖项是对中国林业和草原工作,特别是对致力于治沙的科技工作者的最高认可和最大鼓励。who/that。63.考查动词时态和主谓一致。句意:他补充说,中国过去70年来防治荒漠化的努力依赖于支持生态进步的科技进步。空处为句子的谓语动词。根据时间状语“over the past seven decades”可知,句子描述的是从过去持续到现在的动作,应用现在完成时,主语“China’s efforts”是复数名词,助动词用have。故填have depended。64.考查非谓语动词。句意:他还表示,希望通过中国的“一带一路”倡议和全球发展倡议等举措,在全球范围内分享更有效、更适应的荒漠化控制技术。“express a desire to do sth.”为固定搭配,意为“表达做某事的渴望”,空处需用动词不定式作后置定语。故填to see。65.考查非谓语动词。句意:陆琦说:“我们可以共同为地球建造两道‘绿色长城’,为使地球更绿贡献我们的力量。”contribute to doing sth.“为做某事做出贡献”,空处需用动名词building作介词to的宾语。故填building。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 平凉一中2027届高二第一学期第一次阶段性考试英语试题.docx 英语试卷答案及详解.docx