河北省邢台市卓越联盟2025-2026学年高二上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

河北省邢台市卓越联盟2025-2026学年高二上学期10月月考英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

卓越联盟2025-2026学年第一学期高二第一次月考
英语试题
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1.What is wrong with the man
A. He has a cough. B. He has a headache. C.He has a fever.
2.When was the picture taken
A.When the man was in primary school.
B.When the man was in high school.
C.When the man was in college.
3.What will the man do this afternoon
A.Prepare for an exam.
B.Treat Karen to coffee.
C.Meet Professor Johnson.
4.Why does the woman refuse to go running now
A.Her stomach hurts.
B.The weather is not good.
C.She needs to eat something first.
5.What are the speakers mainly talking about
A.A new book.
B.A famous person.
C.A reading competition.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What makes the woman good at playing tennis
A.She has been playing tennis for six years.
B.She started playing tennis at an early age.
C.She practices in a famous training center.
7. What does the man advise the woman to do
A.Find an experienced teacher.
B.Make extra money as a trainer.
C.Have a rest from a tight schedule.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What take up most of the room in the garden
A.The vegetables. B.The trees. C.The flowers.
9. What does the woman have trouble with
A.The mosquitoes. B.The ants. C.The spiders.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What are the speakers doing
A.Attending a concert.
B.Waiting to buy tickets.
C.Trying to phone someone.
11.What do we know from the conversation
A.It will be one hour before the concert starts.
B.The tickets of the concert have been sold out.
C.The ticket office doesn't accept orders by phone.
12.What is the probable relationship between the speakers
A.Strangers. B.Friends. C.Colleagues.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.In which year did the man start to volunteer
A.2014. B.2015. C.2020.
14.Why does the man choose to volunteer after retirement
A.To find a new hobby.
B. To look for someone like him.
C. To share his experience and knowledge.
15.What volunteer job is the man doing now
A.Being a guide.
B.Teaching in local schools.
C.Offering food to the homeless.
16.What does the man gain from volunteering
A.Free education. B.Love for life. C.A sense of purpose.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What does the speaker think of the life in London C.Tiring.
A.Convenient. B.Stressful.
18.How does the speaker usually go to work
A.By bus. B.By car. C.By subway.
19. What are the speaker's parents unable to stand
A.Chats with others. B.The transportation fee. C.The noise and pollution.
20. What is the speaker's purpose of using the poet's words
A.To explain why he is tired of life.
B.To show London is an interesting city.
C. To prove that London attracts many poets.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The East Coast College Tour
The East Coast College Tour is a wonderful opportunity for students to tour numerous college campuses from July 21 to 25.
Day 1 (July 21) ·Arrive at Boston Logan Airport. ·Greet your fellow travelers and enjoy dinner together.
Day 2 (July 22) Boston,Massachusetts ·Enjoy a quick breakfast. ·Choose Northeastern University, Harvard University or Boston University to begin your adventure. ·Have lunch in Harvard Square. ·Continue to visit Massachusetts Institute of Technology,Boston College or Tufts University. ·Have dinner in Providence, Rhode Island.
Day 3 (July 23) Providence,Rhode Island and New Haven,Connecticut ·Spend the morning visiting Brown University or Rhode Island School of Design ·Enjoy lunch in the coach on our way to beautiful Connecticut. ·Continue to visit Yale University or Wesleyan University. ·Take a rest on the motor coach to New York City!
Day 4 (July 24) Philadelphia,Pennsylvania ·Take in the mouth-watering deliciousness of Philadelphia's historic farmers market before visiting University of Pennsylvania or Temple University. ·Spend your afternoon exploring Swarthmore College or Villanova University. ·Spend the evening exploring Washington,DC's greatest monuments lit up by night before having dinner in the historic city center.
Day 5(July 25) Washington,DC ·Spend the morning exploring George WashingtonUniversity. ·Have lunch before heading over to Georgetown University for our final tour. ·Don't forget to thank our motor coach driver before departing the motor coach for your flight home.
21.Where will students have lunch on Day 2
A.In Harvard Square. B.In Washington,DC.
C.At Boston Logan Airport. D.At Rhode Island School of Design.
22.Which state is Yale University located in
A.Massachusetts. B.Connecticut. C.Pennsylvania. D.Washington,DC.
23. What special activity is mentioned for July 24
A.Thanking the bus dIriver. B.Exploring the Rhode Island.
C.Enjoying a quick breakfast. D.Seeing a historic place of interest.
B
Teaching abroad can be daunting at first, taking that step into the unknown. But since I started my TEFL (Teaching English as a Foreign Language) journey, I haven't looked back.It has opened so many doors for me, including working abroad and seeing the world.
I knew I wanted to travel, and that TEFL was the way to make that possible by earning an income along the way. So to get started in this career, I got a TEFL certificate online.
Over the last four years, I have taught at an Italian summer camp, teaching English in Italy and Los Angeles. This gave me so much experience, and if you are interested in short-term work, there are many TEFL summer camps all over the world. They are prepared to help teachers by paying for travel expenses, accommodation, food, and a monthly wage. I made so many friends in the TEFL industry by taking this opportunity.
Since then, I have been able to backpack around Southeast Asia by working remotely teaching my students online. All you need is a laptop and good Wi-Fi! While on my travels,I homeschooled children in Thailand in return for free accommodation, food,and a weekly wage. This career can make travel so accessible.
I knew I wanted to give back to a community along the way. This is when I decided to volunteer at a school in Cambodia, again, in return for free accommodation and meals. This was a very different experience from what I was used to, but I believe it has made me a stronger teacher. I still continue to work with my students in Cambodia monthly over video call.
Over the last couple of years, I have grown so much as a teacher, and this is all because I said YES to opportunities that came my way.
24.What does the underlined word "daunting"in paragraph 1 mean
A.Exciting. B.Scary. C.Appealing. D.Striking.
25.What should the author first do to start TEFL
A.Become qualified. B.Travel overseas.
C.Earn an income. D.Learn a foreign tongue.
26.What advantage do TEFL summer camps offer teachers
A.Guaranteed long-term agreement.
B.Opportunities to design new curricula.
C.Professional training in local languages.
D.Financial support for basic living costs.
27.What might the author say to those who follow her example
A.You can't have your cake and eat it too.
B.Constant dripping wears away the stone.
C. When opportunity knocks, open the door.
D.A bird in the hand is worth two in the bush.
C
A new study from the University of British Columbia Okanagan (UBCO) says student appear to be using generative artificial intelligence (GenAI) responsibly, and as a way to speed up tasks, not just boost their grades. Dr. Meaghan MacNutt, who teaches professional ethics (伦理学)in the UBCO School of Health and Exercise Sciences (HES), recently published a study which contradicts common concerns about students' use of AI.
Students in three different courses, almost 400 participants, completed a survey abou their use of Al on at least five reflective writing assignments. All three courses used an identical AI policy and students had the option to use the tool for their writing.
While only about one-third of the students used AI, the majority of users, 81 percent,reported their GenAI use was inspired by at least one of the following factors: speed and ease in completing the assignment, a desire for high grades anda desire to learn. About 15 percent of the students said they were motivated by all three factors, with more than 50 percent using it to save time on the assignment.
"There is a lot of speculation(猜想)when it comes to students' use of AI," MacNut says. "However, students in our study reported that GenAI use was motivated more by learning than by grades, and they are using GenAl tools selectively and in ways they believe are ethical and supportive of their learning. This was somewhat unexpected due to the common perception that undergraduate students have become increasingly focused on grades at the expense of learning."
The study does raise some cautions, MacNutt warns. GenAI can be a useful tool for students learning English or people with reading and writing disabilities. But there is also the potential that if paid versions are better, students who can afford to use a more effective platformmight have an advantage over others-creating further classroom unfairness.
28. What can be inferred about Dr. MacNutt's study
A.Participants were too limited. B.Policies on AI tool usage vary.
C.Al is a choice for writing tasks. D.The survey focused on writing skills.
29.What was the main motivation for the majority of GenAI users in the study
A.To enhance academic performance.
B.To achieve higher grades effortlessly.
C.To replace their own writing entirely.
D.To gain an absolute advantage over others.
30.What is Dr. McNutt's attitude towards students' use of GenAI
A.Supportive. B.Unclear.
C.Opposed. D.Objective.
31.What can be a suitable title for the text
A.Ban AI Tools to Ensure Fair Education
B.Let Students Embrace AI Technology Wisely
C.AI Use Harms Students' Learning Motivation
D.GenAI Threatens Academic Integrity in Classrooms
D
We've all felt guilty when fruit and vegetables go bad before we could eat them. Now,researchers from MIT and the Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) have shown they can extend the shelf life of harvested plants by injecting them with melatonin(褪黑激素)using biodegradable microneedles(可生物降解微针).
That's a big deal because the problem of food waste goes way beyond our salads. More than 30 percent of the world's food is lost after it's harvested-enough to feed more than 1 billion people. Refrigeration is the most common way to preserve foods, but it requires energy and infrastructure that many regions of the world can't afford or lack access to. The researchers believe their system could offer an alternative or complement to refrigeration.
"This is the first time that we've been able to apply these microneedles to extend the shelf life of a fresh-cut crop," says Benedetto Marelli, the study's senior author, associate professor of Department Civil and Environmental Engineering at MIT. "We thought we could use this technology to deliver something that could regulate or control the plant's post-harvest physiology.”
Central to their approach are patches of silk microneedles. The microneedles can get through the tough, waxy skin of plants without causing a stress response, and deliver precise amounts of melatonin into plants' inner tissues. For the study, Benedetto and researchers from SMART applied small patches of the microneedles containing melatonin to the base of the leafy vegetable, pak choy.
After application, the researchers found the melatonin was able to extend the vegetables'shelf life by four days at room temperature and 10 days when refrigerated, which could allow more crops to reach consumers before they're wasted.
“Post-harvest waste is a huge issue. This problem is extremely important in emerging markets around Africa and Southeast Asia, where many crops are produced but can't be maintained in the journey from farms to markets," says Benedetto.
32. What is the purpose of the study of MIT& SMART
A.To make produce keep long.
B.To completely get rid of food waste.
C. To reduce the guilt of wasting food.
D.To make the public aware of food waste.
33.What makes refrigeration fail to be a universal food preservation method
A.Its low effect. B.High use fees.
C. Regional limitations. D. Too much daily use time.
34.What is paragraph 4 mainly about (
)
A.How the approach works.
B.How the microneedle is made.
C.What is the cost of the approach.
D.Where the approach would be used.
35.Why did Benedetto mention emerging markets in the last paragraph
A.To explain post-harvest research.
B.To show the potential of the technology.
C.To call for immediate food-saving action.
D. To highlight the global scale of food waste.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The Value of an Ordinary Life
The Guardian newspaper recently sarted a feature where they interview people around sixty who had started new adventures. 36 These adventures were pretty simple:becoming a tour guide, learning to surf, becoming/a lifeguard. The people interviewed had not lived big lives. They were not seekers of fame and fortune instead, they were doing something that made them foel fulfilled.
37 It's about ordinary life. The Internet (and, before that, TV, magazines and adverts) shows people a colorful version of life, where people are having it all. But for most people though, life is pretty simple- eating, sleeping, working. If you're lucky, you have your health, friends and family, and a little money to play around with, and, for most people, it's enough. 38
The people who achieve great things are, I think, different from you and me: They're either born with high drive, exceptional talent, or both. As for me: At sixty, I still have a few remaining ambitions mainly in the field of creativity. 39 My life will not therefore have been an exceptionaI one, but that's okay with me.
Samuel Beckett had something to say about ambition,"... that's the mistake l made, one of the mistakes, to have wanted a story for myself, whereas life alone is enough." It reminds us that ordinary life, with its simple joys, is valuable on its own.
A.After all,this is life for common people.
B.These new features are not big at all.
C.His words hold deep meaning for us.
D.I don't expect to do anything amazing.
E.Life is not about doing big or famous things.
F.They started these new things later in theirlives.
G.We often forget how much ordinary life gives us.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
China is a country filled with rich culture and history and 41 landscapes. The country's rich culture, with its unique and advanced educational system, has made it a popular 42 for international students all around the world.
In 2016, I came to China to pursue my studies and I must say it was the best 43 I have made in my life. My first 44 of China was a mix of awe(敬畏)and amazement as I arrived at Beijing Capital International Airport.
On the second day I arrived at Shandong University where I did my IMBA.My first few months were a bit 45 because of the language barrier, but thanks to the friendly and helpful locals, I was able to 46 my way around quickly.
One of the things I noticed was how Chinese people 47 education.They take their studies 48 ,and schools have a meaningful curriculum(课程).From primary schools to universities, education is highly regarded, and that is 49 in the quality of the education system.
As I 50, I also explored the cultura heritage of China. China has many popular tourist destinations with cultural and historical 51 .
After 52 my IMBA. I landed a job as a teacher at a college.
In conclusion, China has become my second home.Living and working in China has been a truly unique and remarkable 53 .China has 54 my life completely. I have learned so much about China's rich culture and history, met inspiring people and 55 a broader understanding of the world.
41.A.familiar B.dangerous C.plain D.breathtaking
42.A.adventure B.destination C.fight D.entertainment
43.A.bargain B.progress C.decision D.plan
44.A.impression B.influence C.confusion D.expression
45.A.exciting B.striking C.challenging D.annoying
46.A.feel B.find C.end D.run
47.A.remark B.advertise C.ignore D.value
48.A.seriously B.suddenly C.jokingly D.apparently
49.A.general B.odd C.obvious D.grateful
50.A.helped out B.settled down C.came over D.made it
51.A.significance B.character C.reason D.fact
52.A.struggling B.abandoning C.pursuing D.completing
53.A.trouble B.experience C.development D.experiment
54.A.conducted B.encouraged C.changed D.drew
55.A.gained B.convinced C.digested D.dismissed
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China is making efforts to deal with rising obesity(过度肥胖)rates by adding a nationwide weight management campaign 56 its Healthy China initiative, a comprehensive public health strategy 57 (issue) in 2019 to improve national health outcomes.In early April, China's National Health Commission (NHC) 58 (announce)a new nationwide weight management campaign 59 sets goals through 2030.NHC aims to create 60 (support) environments, boost public awareness and skills, promote healthy lifestyles, 61 slow the country's rising obesity rates.
Following the wide spread of the news, doctors are advising people with a high body weight to be cautious about climbing mountains or hiking, 62 (note) that hiking increases pressure on the knees and the heart and blood system, raising the risk of falls or injuries.Therefore, they recommend low-impact activities like swimming or walking on flat surfaces,as they minimize body pressure.
For those who are determined to lose wweight but are not sure whether they have chosen the method that best suits 63 (they), medic team in hospitals nationwide could provide a solution.
The hospital uses medical knowledge, structured management, and smart tools to help patients overcome challenges and avoid side effect from weight 64 (lose).Clinical monitoring can detect issues like nutrient deficiencies,anemia(贫血),or 65 (healthy)muscle loss instead of fat loss,the expert explained.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你校英语俱乐部计划排练一部英语经典喜剧。作为俱乐部导演,请你给你校外教Peter写一封邮件,寻求他的建议,内容包括;
(1)告知俱乐部的计划;
(2)请求推荐适合的喜剧作品;
(3)期待回复。
注意:
(1)写作词数应为80个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter, Best wishes, Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In my memory, my parents have always been the model of understanding and patience.Their gentle support has guided me through many hard moments in life.
Once, I made a big mistake in my mid-term exam. I scored far below my usual level and even lied to them about the result at first-afraid of their disappointment. But when they found the test paper in my schoolbag, I lowered my head,waiting for a scolding(训斥).Instead, my father sat down beside me, patted my hand softly and said, "Mistakes are just lessons in disguise(伪装),dear.What matters is being honest and fixing what went wrong.”My mother brought me a cup of hot milk, adding, "We know you've been trying. Let's go over the paper together tonight, okay " Their words removed my anxiety like sunlight on ice.
Another time, I fell in love with painting and spent almost all my after-school time on it,which made my homework pile up. My teacher even called my parents to talk about my poor grades.I thought they would take away my paintbrushes, but they only had a calm chat with me."We love seeing you so fond of something," my father said,“but balance is key-your studies lay the foundation for your future, and painting can be a wonderful break from it."With their guidance, I made it a rule: finish homework first, and then paint for an hour.Soon, my grades improved, and my paintings even won a school award.
Last month, I faced a tough choice; join the school's art competition which would take weeks of practice or take extra classes to prepare for the upcoming physics exam. I hesitated,staying up late worrying about letting my parents down no matter what I chose.That night,I found a note on my desk.
注意:
(1)续写词数应为150个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
(
I picked up the note and read my father's handwriting carefully.
With their encouragement, I signed up for the art competition and made a study plan.
)斯理安大学)可知,耶鲁大学坐落于Connecticut。
23.D【解析】细节理解题。根据Dy4行程第3条(夜晚欣赏华灯映照下的华盛顿最著名的
纪念碑)可知,7月24日的特别活动是夜游历史古迹。
24-27 BADC
B篇:文章讲述了作者通过TEFL证书实现边教英语边旅行的经历。
24.B【解析】词义推测题。根据第一段第一句提及的“进入未知领域”可推断,该词含义为“令
人生畏的”。
25.A【解析】细节理解题。根据第二段第一句可知,作者要开始在国外教学要先有资格。首
先就是在线获得TEFL证书。
26.D【解析】细节理解题。根据第三段后半部分可知,夏令营为教师们提供了用于基本生活
费用的经济支持。
27.C【解析】推理判断题。根据最后一段可知,作者鼓励人们抓住机会。
28-31 CADB
C篇:UBCO的研究指出,学生使用GnAI主要是想提高学习效率而非单纯追求高分。
28.C【解析】推理判断题。根据第二段最后一句(这三门课程都使用了相同的AI策略,学生
可以选择在写作时使用该工具)可知,学生可自主选择是否使用AI工具。
29.A【解析】细节理解题。根据第三段第一句(虽然只有约三分之一的学生使用AI,但大多
数用户(81%)表示,他们使用GnAI的灵感至少来自以下因素之一:完成作业的速度和轻
松程度、对高分的渴望和对学习的渴望)可知,多数学生使用AI是为了提升学习表现。
30.D【解析】推理判断题。根据最后一段(McNutt警告说,这项研究确实提出了一些警告。
对于学习英语的学生或有读写障碍的人来说,GnAI是一个有用的工具。但也有可能,如果
付费版本更好,能够负担得起使用更有效平台的学生可能比其他人更有优势,从而进一步造
成课堂不平等)可知,utt对于学生使用GenAI的态度是客观的。
31.B【解析】主旨大意题。文章主要内容:UBCO研究指出,学生使用GenAI主要是想提高学
习效率而非单纯追求高分。全文呼吁学生理性、明智地使用AI。
32-35 ACAB
D篇:文章介绍了MT与SMART利用微针注射褪黑激素延长蔬菜保质期的研究成果。
32.A【解析】推理判断题。根据第一段第二句(现在,来自MIT和SMART的研究人员已经
证明,他们可以通过使用可生物降解的微针注射褪黑激素来延长收获的植物的保质期)可
知,研究旨在延长农产品保鲜时间。
33.C【解析】细节理解题。根据第二段第三句(冷藏是保存食物最常用的方法,但它需要能源
和基础设施,而世界上许多地区负担不起或缺乏能源和基础设施)可知,冷藏有地区性限制。
34.A【解析】主旨大意题。根据第四段第一句(他们的方法的核心是一片片的丝质微针)可
知,本段介绍微针作用机制与实验过程。
35.B【解析】推理判断题。根据最后一段(收获后的浪费是一个大问题。这个问题在非洲和
东南亚等新兴市场尤为重要,在这些市场,许多作物虽然生产出来,但在从农场到市场的过
程中却难以保存)可知,提及新兴市场旨在展示技术应用潜力。
36-40 FEADC
七选五:本文介绍了平凡的生活的价值,指出简单的日常生活已经很幸福了。
【高二英语·参考答案第5页(共10页)】

展开更多......

收起↑

资源列表