资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台【新情境新趋势】2025-2026学年八年级英语上册期中测试卷(人教版2024)测试卷02说明:1. 满分90分,考试时间70分钟。2. 答题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目的指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。3. 考生务必保持答题卡的整洁。考试结束时,只交回答题卷,本卷自行保管。语法选择(共10小题,每小题1分,共10分)你喜欢去旅游吗?我们看看作者一家去年夏天在三亚度假的经历:海滩活动、岛屿游览和购物等愉快时光。Last summer, my family and I went to Sanya for vacation. The weather 1 sunny and hot every day. On the first day, we 2 to the beach and swam in the sea. My brother 3 many beautiful shells (贝壳) on the beach.The next day, we 4 a boat trip to a small island. The island 5 so quiet and beautiful. We 6 fresh seafood for lunch there. In the afternoon, we 7 photos with some friendly local people.On the last day, we 8 shopping in the town. My parents 9 some gifts for our friends. Although we 10 very tired, we felt very happy. It was really a wonderful trip!1.A.is B.was C.are D.were2.A.go B.goes C.went D.will go3.A.find B.finds C.found D.will find4.A.take B.took C.takes D.will take5.A.was B.is C.were D.are6.A.eat B.eats C.ate D.will eat7.A.take B.took C.takes D.taking8.A.go B.went C.will go D.are going9.A.buy B.buys C.bought D.will buy10.A.feel B.felt C.feels D.will feel二、完形填空(共10小题,每小题1分,共10分)马的坚韧、速度和忠诚,表达了作者对马的喜爱和敬佩。Many people think the horse is an ordinary animal. But I don’t think so. Why When it 11 to this world, it begins to stand and never lies down until it dies. Even when it goes to 12 , it also stands well.There are other 13 for me to love the horse. First, it runs fast. It runs 14 than any other animal that I have ever seen with my own eyes. Next, it works 15 all day. It uses most of its time to eat at night but sleeps for a short time. And then, it goes on working for people.Besides, the horse can also be our good friend. I 16 this when I was a soldier in the Second World War. That afternoon I was working with a cart driver, a(n) 17 man of over sixty. Our horse fell down on the way because one of its 18 was broken by a bomb. But the horse got up from the 19 and went on running with three legs. At last we were 20 but the horse fell onto the ground again and never got up.11.A.chooses B.takes C.goes D.comes12.A.sit B.sleep C.run D.stand13.A.reasons B.questions C.problems D.answers14.A.harder B.better C.faster D.sooner15.A.hard B.quickly C.easily D.slowly16.A.discussed B.knew C.studied D.looked17.A.rich B.young C.small D.old18.A.nose B.mouth C.arms D.legs19.A.plane B.ground C.world D.house20.A.safe B.dangerous C.clean D.happy三、阅读理解(共15小题,每小题2分,共30分)A我们一起认识下捕蝇草、大王花、鸭嘴兽和黑猩猩这几种特殊的生物及其特点。The Venus flytrap (捕蝇草) has special leaves that can close quickly to catch insects. When an insect touches the sensitive hairs on the leaves, the trap will snap shut in a moment. This is how it gets the nutrients (营养物) it needs.It is one of the world’s largest flowers, the Rafflesia (大王花), also known as the king flower. It’s huge and has a very strong smell, which is not very pleasant. It can grow to be over a metre in diameter (直径).There is an unusual mammal (哺乳动物), the platypus (鸭嘴兽). It has a duck-like bill (喙), webbed (有蹼的) feet, and it lays eggs. It’s really a strange combination that makes it one of a kind in the animal kingdom.Chimpanzees (黑猩猩) are often regarded as the smartest animals. They have amazing abilities and can learn and remember things quickly. They can use tools, such as using sticks to fish out termites (白蚁) from their nests.21.How does the Venus flytrap get the nutrients it needs A.By absorbing from the soil directly. B.By closing its leaves quickly to catch insects.C.By photosynthesis (光合作用) only. D.By stealing nutrients from other plants.22.What is a characteristic of the Rafflesia A.It is very small. B.It has a pleasant smell.C.It can grow to be over a metre in diameter. D.It is a kind of mammal.23.What makes the platypus an unusual mammal A.It has a long tail. B.It has a duck-like bill, webbed feet and lays eggs.C.It can fly. D.It lives only in the desert.24.Chimpanzees are considered smart because ________.A.they can run very fast B.they have beautiful furC.they can use tools and learn things quickly D.they can swim well25.Which of the following is TRUE according to the passage A.The Venus flytrap has normal leaves.B.The Rafflesia is the smallest flower in the world.C.The platypus is a common mammal.D.Chimpanzees can use sticks to get termites from their nests.B对安静害羞的人,介绍了一些交朋友的建议。①Friends are very important in our lives. If you’re a quiet and shy person and want to know how to make friends, here’s some advice for you.②Start with small things. If you have a feeling of loneliness (孤单), don’t be afraid of making friends with others. Always start with small steps. Begin communicating with one or two people to get comfortable in socializing (交际). That way your life won’t be too busy and you’ll learn something about communication.③Get along with people who have similar interests to you. If you communicate with a few people first, get to know them and try to find your common interests. For example, if both of you like soccer or basketball, then sports can be a good topic between you and your friend.④Remember quality over quantity. It’s always about having two or three good friendships instead of having ten unstable (不稳定) relationships. The more we care about quantity, the more tiring our lives will be. Try to make friends with those who help you in trouble.⑤Keep positives (积极的) and never compare. Even if you can’t find your true friend in few months or years, you should keep on trying. Always keep your experiences in the past to continue building your friendships. Also, never forget that every person is special in his/ her ways. So, don’t compare one friend of yours with another. Find out their differences and show your full respect.⑥If you follow the advice above, you are sure to make your true friends.26.Who is this passage mainly written for A.Everyone. B.Teachers. C.Quiet people. D.A special person.27.How many pieces of advice can we get from this passage A.3. B.4. C.5. D.6.28.What does the underlined part “That way” refer to A.Starting with small steps. B.Making friends with others.C.Playing with friends older than you. D.Communicating with people with the same interests.29.Which saying can match (匹配) Paragraph ④ best A.A good friend is like a mirror.B.A friend in need is a friend indeed.C.My best friend can bring out the best in me.D.Friends are like books—you don't need a lot of them as long as they’re good.30.What’s the right structure of this passage A.B. C. D.C通过分别阐述五位不同同学的旅行兴趣和需求,然后对应介绍七个不同旅游地点或项目的相关信息,将同学的兴趣与合适的旅游选择进行匹配。31 . Sam would like to climb famous mountains in China one day. He wants to see the beautiful landscapes and enjoy the fresh air. 32 . Maggie likes to travel around. She’d like to see some falls (瀑布) and take some photos of the beautiful scenery. 33 . Liu Hao lives in the north. He’d like to travel somewhere warm and go sailing (航海) there. 34 . Lucy works hard every day. She’d just like to relax herself on the beach for the coming vacation. 35 . Mr Smith wants to travel to China this summer. He hopes to see ice and snow and explore something special. A.Welcome to ParisParis is a beautiful city in France. It has many wonderful landscapes. For most visitors, the Eiffel Tower is the first place to visit. But for art lovers, the Louvre Museum is the best place. They can see many artworks there. B.Himalayas Climbing The Himalayas are very high. You need a strong body and lots of training in order to come to the Himalayas and climb up the mountains. C. Niagara Falls Tour Do you want to see falls Then Niagara Falls is the right place to go! Book now! We have special tours at a low price. D.Travel to Mount Huangshan Mount Huangshan is a famous mountain in China. The air is fresh and clean there. The views are beautiful, too. So it’s good for you to climb the mountain here. E. Yulong Mountain The mountain is in Yunnan Province, China. It is covered (覆盖) with snow all year round and the ice and snow there may be thousands of years old. You can also visit Lijiang Old Town. F. Florida Beaches Travel to Florida and enjoy the beaches of South Walton! Each beach there is different from the others. Walking on the sand and enjoying the clear water, you may feel relaxed at once. G. Hawaii Sailing Hawaii is in America. Around it is the sea. It’s not very hot in summer and it’s warm in winter. If you like sailing, Hawaii may be the place you like best.四、选词填空(共10小题,每小题1.5分,共15分)请从方框内选择适当的词并用其正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。家及家庭成员之间的爱和分工。yet rubbish plan joy give share wherever die teach fresh care writeHome is the warmest place in our hearts. It is where we feel safe and loved. 36 we go, we always miss home. When I step inside, I always feel happy to enjoy the 37 cooked rice and dishes every day.My mum is always 38 with everything at home, like putting things in order and cleaning them with care. She makes sure the house is clean and comfortable. My dad has many 39 for our family, like weekend outings or small home improvements. He works hard to make our lives better.One day, I felt tired after a long day at school. My mum looked at me gently and 40 me a hug. I felt relaxed at once. My family’s love lifted my spirits. My parents taught me that home is where I can rest and feel better. They try to make me happy every day. The 41 fills my heart.My dad works hard from morning to evening to pull our family together. My mum cooks delicious meals. I also try to help by doing my homework and some easy chores, such as doing the dishes and throwing out the 42 . At night, we always watch TV to relax ourselves and sit together 43 some interesting things with each other.Home is not perfect yet, but it is full of love. It 44 us to keep doing small acts of kindness in our daily lives. My dream is to become a(n) 45 one day, so I can write stories about my family and our happy home. No matter what happens, home will always be my favorite place.五、读写综合(本大题分为A、B两部分,共25分)A. 回答问题(本题共5小题,每小题2分,共10分)请阅读下面短文,根据所提供的信息,回答五个问题,并将答案写在横线上。要求所写答案语法正确、信息完整切题。通过对100位母亲的调查,介绍了她们日常花大量时间做家务、照顾家人,睡眠少且个人时间少的情况,并呼吁大家关爱母亲。As we all know, mothers are the greatest people all over the world. They do all kinds of things for their families and kids. But they have little time for themselves. Do you know how much time they spend on different kinds of things in their daily (日常的) life Here is the result of a new survey (调查) of 100 hard-working mothers, which shows their daily timetables (时间表).From the result, we know that they spend about 70 hours a week doing chores and looking after their families. They spend more than ten hours a day cooking, cleaning the house, getting children ready for school, and helping them with homework. Cooking takes up about one hour and nine minutes a day. Washing clothes takes about 61 minutes. Mothers also spend about 55 minutes getting children ready for school, about 53 minutes putting them to bed, and about 47 minutes helping them with homework.However, mothers with children under 16 get less than six hours’ sleep at night. 83% are not happy because they have less than an hour of their own time every day. Only 17% are happy with this kind of life.So mothers are busy and tired every day. All of us should do something to show our love for our mothers no matter whether (无论) we are young or old. On Mother’s Day, we shouldn’t forget to say “Happy Mother’s Day” to our mothers. When we have time, try our best to do some chores and let our mothers sit down and have a rest.46.How many mothers show their daily timetables in the survey _____________________________________________________________47.What do the mothers spend about 70 hours a week doing _____________________________________________________________48.How long does cooking take up a day _____________________________________________________________49.Who gets less than six hours’ sleep at night ______________________________________________________________50.What should we say to our mothers on Mother’s Day ______________________________________________________________B.书面表达(共15分)做家务是每个家庭成员的义务。学校英文月刊发起了题为“Doing Housework Is So Great!”的征文活动。请根据以下征文通知,结合自身实际,用英文写一篇短文,参加征文活动。Notice Doing housework is important to every family member. Now you are welcome to talk about your ideas about doing housework. · Do you often do housework at home Why · What do you often do at home · How do you feel about doing housework Share with us! ENGLISH MONTHLY 要求:1.内容积极,不少于80词 (开头不计入总词数);2.不得出现真实的人名和校名。Doing Housework Is So Great! I’m a 14-year-old middle school student. I am happy to share my own ideas about doing housework with you. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案一、1.B 2.C 3.C 4.B 5.A 6.C 7.B 8.B 9.C 10.B1.句意:天气每天都很晴朗炎热。is是,be的第三人称单数现在时形式;was是,be的第一和第三人称单数过去式;are是,be的复数和第二人称单数现在时形式;were是,be的过去时复数和第二人称单数形式。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时,主语为“The weather”,用was。故选B。2.句意:第一天,我们去了海滩,在海里游泳。go去,动词原形;goes去,三单形式;went去,过去式;will go将去,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选C。3.句意:我弟弟在沙滩上发现许多贝壳。find发现,动词原形;finds发现,三单形式;found发现,过去式;will find会发现,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选C。4.句意:第二天,我们乘船去了一个小岛。take乘坐,动词原形;took乘坐,过去式;takes乘坐,三单形式;will take将乘坐,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选B。5.句意:这个岛是如此安静和美丽。was是,be的第一和第三人称单数过去式;is是,be的第三人称单数现在时形式;were是,be的过去时复数和第二人称单数形式;are是,be的复数和第二人称单数现在时形式。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时,主语是“The island”,此处用was。故选A。6.句意:我们在那里午餐吃了新鲜的海鲜。eat吃,动词原形;eats吃,三单形式;ate吃,过去式;will eat将吃,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选C。7.句意:下午,我们和一些友好的当地人合影留念。take照相,动词原形;took照相,过去式;takes照相,三单形式;taking照相,现在分词。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选B。8.句意:最后一天,我们去镇上购物。go去,动词原形;went去,过去式;will go将去,一般将来时;are going,强调 正在移动或强调 计划。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选B。9.句意:我父母给我们的朋友买了一些礼物。buy买,动词原形;buys买,三单形式;bought买,过去式;will buy将购买,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选C。10.句意:虽然我们感到很累,但我们感到很高兴。feel感觉,动词原形;felt感觉,过去式;feels感觉,三单形式;will feel会感觉,一般将来时。根据“Last summer”可知,句子时态为一般过去时。故选B。二、11.D 12.B 13.A 14.C 15.A 16.B 17.D 18.D 19.B 20.A、11.句意:当它来到这个世界时,它就开始站立,直到死亡才会躺下。chooses选择;takes带走;goes去;comes来。come to this world“来到这个世界”,是固定搭配。故选D。12.句意:即使在它睡觉时,也依然站立得很好。sit坐;sleep睡觉;run跑;stand站立。前文提到“马来到这个世界时,它就开始站立,直到死亡才会躺下”,结合选项可知,此处指它睡觉时,也依然站立得很好。故选B。13.句意:还有其他让我喜爱马的理由。reasons理由;questions问题;problems问题;answers答案。根据“First…Next…”可知,后文列举了多个原因。故选A。14.句意:它跑得比我亲眼见过的任何其他动物都快。harder更努力;better更好;faster更快;sooner更早。根据“First, it runs fast.”可知,马跑得快,此处强调速度。故选C。15.句意:接下来,它整天都在努力工作。hard努力地;quickly快速地;easily容易地;slowly缓慢地。根据“It uses most of its time to eat at night but sleeps for a short time. And then, it goes on working for people.”可知,马工作勤奋。故选A。16.句意:我在二战当兵时知道了这一点。discussed讨论;knew知道;studied学习;looked看。根据后文亲身经历可知,此处表示作者知道了这一点。故选B。17.句意:那天下午我和一个车夫一起工作,他是一位六十多岁的老人。rich富有的;young年轻的;small小的;old年老的。根据“over sixty”可知,他是一位老人。故选D。18.句意:我们的马在路上摔倒了,因为它的一条腿被炸弹炸断了。nose鼻子;mouth嘴;arms手臂;legs腿。根据“went on running with three legs”可知,受伤的是腿。故选D。19.句意:但那匹马从地上站起来,继续用三条腿奔跑。plane飞机;ground地面;world世界;house房子。根据“Our horse fell down on the way”以及“the horse fell onto the ground again”可知,此处指马在路上摔倒了,又从地上站起来。故选B。20.句意:我们终于安全了,但马又摔倒在地上,再也没有站起来。safe安全的;dangerous危险的;clean干净的;happy高兴的。与“炸弹袭击”的危机语境对比,“安全”最符合。故选A。三、21.B 22.C 23.B 24.C 25.D21.细节理解题。根据“The Venus flytrap (捕蝇草) has special leaves that can close quickly to catch insects. When an insect touches the sensitive hairs on the leaves, the trap will snap shut in a moment. This is how it gets the nutrients (营养物) it needs.”可知,捕蝇草通过快速闭合叶子捕捉昆虫来获取所需营养。故选B。22.细节理解题。根据“It can grow to be over a metre in diameter (直径).”可知,大王花的一个特点是直径能长到一米多。故选C。23.细节理解题。根据“It has a duck-like bill (喙), webbed (有蹼的) feet, and it lays eggs. It’s really a strange combination that makes it one of a kind in the animal kingdom.”可知,鸭嘴兽有着鸭状的喙、有蹼的脚还下蛋,这些特点让它成为一种特殊的哺乳动物。故选B。24.细节理解题。根据“They have amazing abilities and can learn and remember things quickly. They can use tools, such as using sticks to fish out termites (白蚁) from their nests.”可知,黑猩猩被认为聪明是因为它们能使用工具且学习东西很快。故选C。25.细节理解题。根据“They can use tools, such as using sticks to fish out termites (白蚁) from their nests.”可知,黑猩猩能用棍子从白蚁巢里取出白蚁。故选D。26.C 27.C 28.A 29.D 30.D26.细节理解题。根据“If you’re a quiet and shy person and want to know how to make friends, here’s some advice for you.”可知,这篇文章主要是为安静害羞的人写的。故选C27.细节理解题。文章第②段“Start with small things.”是一条建议;第③段“Get along with people who has similar interests with you.”是一条建议;第④段“Remember quality over quantity.”是一条建议;第⑤段“Keep the positives in your heart and never compare.”是两条建议,总共5条建议。故选C。28.词义猜测题。根据“Always start with small steps. Begin communicating with one or two people to get comfortable in socializing”可知,这里指的是始终从迈出一小步开始:先尝试和一两个人交流,在交际中找到舒适的状态。此处的“That way”指代的是“start with small steps ”故选A。29.细节理解题。第④段强调友谊要重质量而非数量,选项B“朋友就像书 —— 你不需要很多,只要它们是好的就行。”与第④段内容相符。故选B。30.篇章结构题。文章第①段引出为安静害羞的人提供交友建议这一话题;第②-⑤段分别阐述了5条交友建议;第⑥段总结,按照“总-分-总”结构展开。故选D。31.D 32.C 33.G 34.F 35.E31.根据“Sam would like to climb famous mountains in China one day. He wants to see the beautiful landscapes and enjoy the fresh air.”可知,Sam希望有一天能攀登中国的名山,欣赏美丽风景并享受新鲜空气。选项D“黄山之旅 黄山是中国著名的山脉。那里的空气清新洁净,景色也很美。所以在这里爬山对你有好处。”符合Sam的需求,故选D。32.根据“Maggie likes to travel around. She’d like to see some falls (瀑布) and take some photos of the beautiful scenery.”可知,Maggie喜欢四处旅行,想看瀑布并拍摄美景。选项C“尼亚加拉瀑布之旅 你想看瀑布吗?那么尼亚加拉瀑布就是你该去的地方!现在就预订!我们有低价的特别旅游套餐。”符合Maggie想看瀑布的需求,故选C。33.根据“Liu Hao lives in the north. He’d like to travel somewhere warm and go sailing (航海) there.”可知,刘浩住在北方,想去温暖的地方航海。选项G“夏威夷航海 夏威夷在美国。它四周环海。夏天不太热,冬天很温暖。如果你喜欢航海,夏威夷可能是你最喜欢的地方。”符合刘浩去温暖地方航海的需求,故选G。34.根据“Lucy works hard every day. She’d just like to relax herself on the beach for the coming vacation.”可知,Lucy每天努力工作,想在即将到来的假期在海滩放松自己。选项F“佛罗里达海滩 前往佛罗里达,享受南沃尔顿的海滩!那里的每个海滩都各不相同。走在沙滩上,享受清澈的海水,你可能会立刻感到放松。”符合Lucy在海滩放松的需求,故选F。35.根据“Mr Smith wants to travel to China this summer. He hopes to see ice and snow and explore something special.”可知,史密斯先生今年夏天想前往中国,希望看到冰雪并探索特别的东西。选项E“玉龙雪山 这座山位于中国云南省。它终年被雪覆盖,那里的冰雪可能有几千年的历史。你还可以参观丽江古城。”符合史密斯先生来中国看冰雪的需求,故选E。四、36.wherever 37.fresh 38.careful 39.plans 40.gave 41.joy 42.rubbish 43.to share 44.teaches 45.writer36.句意:无论我们去哪里,我们总是想念家。根据“we always miss home”可知,无论我们去哪里,都会想念家,用wherever“无论哪里”引导让步状语从句。故填wherever。37.句意:我走进去的时候,我总是很乐意每天享用新鲜烹制的米饭和菜肴。根据“rice and dishes every day”可知,是每天享用新鲜烹制的米饭和菜肴,用fresh“新鲜的”作定语。故填fresh。38.句意:我妈妈总是细心地处理家里的一切,比如把东西整理得井井有条,小心地打扫。根据“like putting things in order and cleaning them with care”可知,是细心地处理家里的一切,用care的形容词形式careful“小心的,细心的”作表语。故填careful。39.句意:我爸爸为我们的家庭制定了很多计划,比如周末出游或小型的家庭装修。根据“like weekend outings or small home improvements”可知,此处指制定了很多计划,用plan的复数形式plans“计划”。故填plans。40.句意:我妈妈温柔地看着我,给了我一个拥抱。根据“me a hug”可知,是给了我一个拥抱;原句是一般过去时,应用give的过去式gave“给”。故填gave。41.句意:喜悦充满了我的心。根据“fills my heart”及前文描述可知,此处指喜悦充满了我的心,用joy“喜悦”。故填joy。42.句意:我也试着帮忙做作业和一些简单的家务,比如洗碗和倒垃圾。根据“doing the dishes and throwing out the”可知,此处指倒垃圾,用rubbish“垃圾”。故填rubbish。43.句意:晚上,我们总是看电视放松自己,坐在一起分享一些有趣的事情。根据“some interesting things with each other”可知,此处指分享一些有趣的事情,用share“分享”,此处用不定式表目的。故填to share。44.句意:它教会我们在日常生活中不断做一些小小的善举。根据“us to keep doing small acts of kindness in our daily lives”可知,此处指教我们做善事,用teach“教”,主语是It,谓语动词用三单形式。故填teaches。45.句意:我的梦想是有一天成为一名作家,这样我就可以写关于我的家庭和我们幸福家庭的故事。根据“so I can write stories about my family and our happy home”可知,梦想是成为一名作家,用writer“作家”。故填writer。五、A.46.100 mothers show their daily timetables. 47.They spend about 70 hours a week doing chores and looking after their families. 48.Cooking takes up about one hour and nine minutes a day. 49.Mothers with children under 16 get less than six hours’ sleep at night. 50.We should say “Happy Mother’s Day” to our mothers on Mother’s Day.B.例文Doing Housework Is So Great! I’m a 14-year-old middle school student, I am happy to share my own ideas about doing housework with you. I think doing housework is necessary and meaningful. It makes me happy and more responsible. I often do housework, such as making the bed, washing the dishes and taking out the rubbish. Sometimes I also sweep the floor to make our house a clean place. In my opinion, we must share the housework. First of all, we can’t depend on our parents forever. Therefore, doing housework can make us independent when we grow up. What’s more, sharing the housework is helpful for us to build a good relationship with our parents. Besides, I think trying to do some housework can also keep us healthy and strong. So it is necessary for us to do housework at home in our free time. 展开更多...... 收起↑ 资源预览