资源简介 广东省深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试题(2025九上·福田月考) 阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D 四个选项中,选出能填入相应空白处的最佳选项。Mr Hu, a famous mental doctor from Guangzhou once said at an important meeting, "Now many young students can have 1. with their minds. Some students become worried 2. they have to study very hard. Others have trouble 3. on well with people around them like their parents and classmates. Parents and teachers should care more about this problem. "Then Mr Hu gave some examples. One patient, a middle school student from Xiamen was doing 4. in his lessons. He thought his teachers and friends often 5. at him, and he became so nervous and worried that one night he left his home without telling his 6. . Another student, a 14-year-old schoolgirl from Guangzhou, was very afraid of exams. While she was reading the exam paper, she couldn't 7. anything to write.A recent report from Guangzhou Daily says about 18% of the young students in Guangzhou have mental problems. They often felt worried and very 8. . Unluckily many of them won't go and ask for help. Some think they will look stupid if they go to see a doctor. 9. won't talk about their secrets.At the end of the meeting, Mr Hu 10. some good ideas to young people:·Talk to your parents or teachers often.·Take part in group activities.·Try to get on well with the people around you.·Go to see a doctor if you often feel unhappy.1.A. problems B. questions C. ideas D. interests2.A. so B. because C. or D. but3.A. sending B. having C. getting D. doing4.A. gently B. well C. easily D. badly5.A. laughed B. throwed C. looked D. shouted6.A. students B. parents C. friends D. children7.A. think into B. think of C. think over D. think to8.A. glad B. excited C. unhappy D. interested9.A. The other B. Other C. The others D. Others10.A. borrowed B. lent C. offered D. passed(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Dear Editor Lee, I am a student from a junior middle school. I am good at all the subjects except English. I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. Could you give me some advice John Dear Editor Lee, I have a problem! I really don't know what to say when I meet strangers. I find it hard to talk with others because I'm afraid they might laugh at me. I am not as interesting, clever, or funny as my friends. If people start talking to me, they will find that I am just boring. Please help me. AnnDear Editor Lee, I was getting on well with my best friend. But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me. When I heard this, I was very angry. What should I do Should I stop being her friend or pretend(假装) I don't know anything Betty Dear Editor Lee, These days I find it hard for me to fall asleep. When I go to bed, though I feel very sleepy, I always think a lot and can't fall asleep. So I always feel very tired in class and sometimes I get really bad headaches. Could you give me some advice Steven11.Why did these kids write to Editor Lee A.To ask him to be their teacher.B.To make friends with him.C.To tell their opinions on a newspaper.D.To ask for advice on their problems.12.What's John's problem A.He doesn't do well in English.B.He is afraid of talking with strangers.C.He doesn't have any friends.D.He doesn't do well at school.13.What will Editor Lee probably say to Ann A.Trust your friends.B.Practise speaking English more often.C.Do more exercise.D.Believe in yourself.14.What's Betty's problem A.No one wants to be her friend.B.She can't get on well with her friends.C.She feels tired in class because she doesn't sleep well.D.She doesn't know whether she should keep the friendship.15.Where can you probably find this passage A.In a science book. B.In a textbook.C.In a teenagers' magazine. D.In a film magazine.(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Laughter can help us be free from pain and increase our endurance(忍耐力). A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to a friend can help us do more exercise at the gym or go farther on our daily walk.Joking around is also good for our social pared with staying alone, a person is more likely to laugh when he is staying with other people. When someone starts laughing, everyone else laughs too, even if they're not sure why he is laughing.Sophie Scott, a British scientist, believes that when we laugh, we are making and keeping social connections. They are very important for our health, because keeping connections with people around can make us healthier and live longer. Those who feel more connected to others have less depression, and are better at understanding others.Dr. Caspar Addyman, psychologist at the University of London, said babies naturally understand the importance of sharing laughter. "Babies can make you laugh and you can make them laugh" he said. "It's all about connection. " Laughter means that we are part of a group and we like them.So, spending time with people we care about is the quickest and easiest way to reduce stress and improve our health condition. It's pretty fun, too.16.What can telling a joke help us to do A.It can help us laugh a rather long time.B.It helps us talk more with others.C.It lets us exercise more and go farther.D.It makes us understand others more easily.17.What is the main idea of the second paragraph A.Laughter is a form of good exercise.B.Laughter is often a social behavior.C.People laugh for the same reasons.D.It is important to understand why others laugh.18.According to Dr. Caspar Addyman, laughter means ____.A.you are satisfied with somebodyB.you want to be a teacher of someoneC.We are members of a group.D.we have a better understanding ability19.What can we learn from the last paragraph A.It's pretty fun to stay alone.B.Joking around is good for our health.C.Staying with friends helps solve our problems.D.Spending time with families may help us keep healthy.20.What's the best title of the passage A.The Importance of Health B.Laughter And HealthC.How to Understand Others D.How to Reduce Stress(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Americans will long remember President Abraham Lincoln, the 16th President of the United States.At the age of 19, Abraham Lincoln took a boat down the Ohio River to New Orleans. There Lincoln saw for the first time slaves being sold in the marketplace. At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.In 1836, Lincoln became a lawyer and was famous for being hard-working and honest. He believed that the US stood for freedom for all. He wanted to become a senator (参议员). In 1858, Lincoln debated (争论)against Stephen Douglas who was also a candidate for the Senate from Illinois.Because of the Lincoln-Douglas debates, Lincoln became known across the country. Then he decided to run for the presidency in 1860. At last he ran against Stephen Douglas and two other candidates.Lincoln took the oath (誓言)of office to become president of the United States on March 4, 1861. It was a difficult time to be president. Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared that they were no longer part of the US. The famous Civil War began in April, 1861.Lincoln's Union Army fought the Southern Confederate Armies. Many soldiers were killed in the battles. One of the battles took place in Gettysburg, Pennsylvania. In 1863, a ceremony was held to memorize the dead on the Gettysburg battlefield. Lincoln made a famous speech known as the Gettysburg Address.Unfortunately, Lincoln was shot while watching a play at Ford's Theatre and passed away on the morning of April 15, 1865.21.Lincoln decided to work to end slavery because ____.A.he became a lawyerB.slaves were not sold in the marketplaceC.he expected the freedom for allD.slaves mustn't work for their lives22.What's the meaning of the underlined word in Paragraph 3 A.a free personB.a person who is trying to be chosenC.the leader of a stateD.a slave owner23.Lincoln was elected to be the president of the US in ____.A.1858 B.1860 C.1861 D.186324.The Civil War broke out in the US because ____.A.many southern states didn't support LincolnB.southern states were not a part of the USC.Lincoln was shot at the theaterD.many soldiers were killed in the battles25.Which of the following sentences is TRUE according to the passage A.Lincoln passed away in the year of becoming a president.B.Slaves could be sold in the marketplaces after 1865.C.Stephen Douglas became famous for the speech in Gettysburg.D.Lincoln made a great contribution to ending the slavery.(2025九上·福田月考) 请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。A. Let s see our cotton bag. B. The problem is that we often don t. C. Surprised Keep on and we ll explain. D. Do you wonder which should be better E. It s not just about cotton bags for shopping. F. Producing it can cause harmful gas into the air.Cotton or plastic: which kind of bag is better for the environment Many of us would naturally say that the cotton bag is best, but that might only be true if you use that bag thousands of times. 26. There is no doubt that plastic is harmful for the environment in many ways. 27. Thrown-away plastic can sit and stay for centuries, pollute the sea, cause harm to wildlife or break down into polluting microplastics.Because of these factors, many people are looking for ways to reduce their plastic use. However, it s not as easy as they think. 28. It s certainly more biodegradable(可降解)than plastic, but this might be only advantage. The production of cotton requires far more energy, water and so on. As the bags are heavier, transporting them will lead to higher carbon emissions. An article from Columbia University suggests that cotton shopping bags need to be used over 7,000 times before they are more valuable than plastic ones. 29. Lightweight plastic in cars and planes help reduce oil use and emissions. If we didn't use so much plastic in clothing and footwear, we need plenty of land, water and other things for enough natural products. The fact that plastic lasts for centuries is what causes much of the environmental harm, but it also means it can be used to make things that can be re-used again and again. 30. Plastic can cause serious harm to the environment, and efforts to throw less of it away can reduce this. Re-using it more could be one way to achieve this.(2025九上·福田月考) 请阅读下面A~F的材料,根据各题中人物的不同情况,为他们匹配最合适的信息内。A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So,do it right now. Let's see how many people will join and then decide when and where to meet. B. You must know that pools are expensive to build,and they usually take several years to complete. So,I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool. C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join,and then they will invite their own friends to join it. D. Your plan sounds like a good one. As for the cost,you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking. E. First you should think about your interest. If you like playing games,a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan,it is great to start a swimming club. F. I think it is a good idea to set up a club like that!You can first give speeches about protecting the environment at school.31.Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get people to join. 32.Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environment club in school. 33.Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool. 34.Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet. 35.Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost. (2025九上·福田月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。The "Global Youth Leaders" program, which aims to build cultural bridges, successfully held its annual conference in Shanghai last month. Over 800 students from around the world gathered for this exciting event.Li Hua, a student from Shanghai, said that one of the main 36. (reason) for him to join the program was the opportunity to make international friends. The conference was also 37. wonderful chance for Li Hua to practice his English. When he first started communicating with the foreign students, he found their accents quite 38. (challenge). "But I quickly got used to it. I felt proud when I could express my ideas clearly," he said 39. (exciting).Emma Smith, a participant from Canada, said, " 40. I had seen pictures of Shanghai in books, experiencing the city in person was unbelievable. " She added that she managed 41. (learn) some basic Chinese phrases during her stay.Besides 42. (attend) the conference, these young people also experienced Chinese culture through activities 43. paper cutting, calligraphy, and visiting the Bund. They gained a deeper insight into the rapid development of modern China.Mr. Chen, the program director, said, "So far, this program 44. (bring) together more than 5,000 young people. This year's event was the largest in 45. (we) history. We believe such exchanges will create a brighter future for all. "46.(2025九上·福田月考) 假如你是李华,你将在最新的一期学校英语报"Role Models"栏目上介绍我国首位戴眼镜执行飞行任务的航天员桂海潮。请根据以下提示,写一篇短文,分享桂海潮的故事。内容要点:简介 1986年出生于云南,毕业于北京航空航天大学;主要经历 1. 2003年观看杨利伟进入太空,梦想将来可以进入太空; 2. 2005年进入北京航空航天大学学习; 3. 2018年参加航天员选拔,并于2023年7月进入太空。感悟 ……(请补充至少2点)注意:1. 要点齐全,可适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右(开头和结尾已经给出,不计入总词数)。参考词:北京航空航天大学Beihang University;选拔test。Have you heard about Gui Haichao Below is some detailed information about him.答案解析部分【答案】1.A;2.B;3.C;4.D;5.A;6.B;7.B;8.C;9.D;10.C【知识点】记叙文;心理健康【解析】【分析】文章大意:文章讨论了青少年心理问题现状及典型案例,通过北京心理医生马先生的发言揭示学生因学业压力、人际关系等产生焦虑,并提出具体解决建议。【点评】考查完形填空。做完形填空题的基本步骤是:先通览全文,掌握文章大意,然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。1.句意:现在,很多青年学生有思想问题。 problem问题,难题;questions问题;ideas主意;interests兴趣,爱好。根据下文Some students become worried (2) they have to study very hard.(一些学生成为担心,因为他们不得不非常努力地学习。)和Parents and teachers should care more about this problem.(家长和老师应该更加关注这个问题。)可知,很多青年学生有思想问题,故选A。2.句意:有些学生成为担心,因为他们不得不努力学习。so因此;because因为;or或者,否则;but但是。根据前后句句意,可知,前后句是因果关系,前果后因,用because引导的原因状语从句,故选B。3.句意:其他人难以和父母和同学及周围的人和睦相处。sending邮,寄;having拥有;getting得到;doing做。根据下文Parents and teachers should care more about this problem. (家长和老师应该更加关注这个问题。)可知,其他人难以和父母和同学及周围的人和睦相处。get on well with和某人相处,固定短语,故选C.4.句意:来自西安一所中学的一个病人学习很差。gently温柔地;well好地;easily容易地;badly差。根据下文 He thought his teachers and friends often 5 at him, and he became so nervous and worried that one night he left his home without telling his 6 . (他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。)可知,来自西安一所中学的一个病人学习很差。故选D。5.句意: 他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。 laughed笑;threw扔,抛;looked看;shouted喊叫。根据下文he became so nervous and worried,(他变得很紧张,很焦虑,)可知,他认为老师和同学经常嘲笑他。laugh at...,嘲笑……,故选A。6.句意: 他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。 students学生;parents父母;friends朋友;children孩子。根据 he became so nervous and worried 可知,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。故选B。7.句意:当她在读试卷时,她什么也想不起来要写的东西。think into深度思考:think of想起;think over认真思考;think to对……持有某种看法。根据上文 Another student, a 14-year-old schoolgirl from Shanghai, was very afraid of exams(另来自上海的一个14岁的学生很害怕考试。)可知当她在读试卷时,她不能想起要写的东西。故选B。8.句意:他们经常感到焦虑和不高兴。glad高兴的;excited激动的;unhappy不高兴的;interested感兴趣的。根据上文18% of the young students in Guangzhou have mental problems.(广州18%的年轻学生有心理问题。)可知,他们经常感到焦虑和不高兴。故选C.9.句意:其他人不会谈论自己的秘密。The other另一个;Other其他的,后接可数名词复数;The others剩下其他人(事物);Others其他人(事物)。根据上文"Some think they will look stupid if they go to see a doctor.(有些人认为如果他们去看医生会显得很愚蠢。)可知其他人不会谈论自己的秘密。some...others,一些……另一些,故选D。10.句意:在会议结束时,马先生给年轻人提供了一些好主意。borrowed借进;lent借出;offered提供;passed传递。根据上文Mr Hu, a famous mental doctor from Guangzhou once said at an important meeting, (广州著名心理科医生胡在一次重要会议上说:,)可知,在会议结束时,马先生给年轻人提供了一些好主意。故选C。【答案】11.D12.A13.D14.D15.C【知识点】应用文;自我提升;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文介绍几封邮件的内容,四名青少年面临的问题,寻求 Editor Lee 给出帮助。【点评】 考查阅读理解,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题,答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答。11.推理判断题。由每封信的内容 I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. Could you give me some advice (我记不清单词了。我需要提高我的口语和听力。你能给我一些建议吗?) ; I have a problem! I really don't know what to say when I meet strangers. (我有个问题!当我遇到陌生人时,我真的不知道该说什么。)和 Please help me.( Please help me. ) ;But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me.(但几天前,我的另一个朋友告诉我,她经常说我的坏话。)和 What should I do Should I stop being her friend or pretend(假装) I don't know anything (我该怎么办?我应该停止做她的朋友,还是假装什么都不知道?); So I always feel very tired in class and sometimes I get really bad headaches. Could you give me some advice (所以我在课堂上总是觉得很累,有时还会头疼得厉害。你能给我一些建议吗?)可知每一个写信的人都有着困扰自己的问题,并且都在寻求Editor Lee的帮助,因此可以发现他们写信的意图均是想得到Editor Lee的建议。故选D。12. 细节理解题。由John的信件内容: I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. (我记不清单词了。我需要提高我的口语和听力。)可知他的问题在于英语学得不好。故选A。13.推理判断题。由Ann的信件中 I really don't know what to say when I meet strangers. I find it hard to talk with others because I'm afraid they might laugh at me. I am not as interesting, clever, or funny as my friends.(当我遇到陌生人时,我真的不知道该说什么。我发现很难和别人说话,因为我担心他们会嘲笑我。我不像我的朋友那么有趣、聪明或风趣。)可知Ann不够自信,所以可推知李编辑可能会鼓励安说:要相信自己,故选D。14.细节理解题。由Betty的信件中 But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me. When I heard this, I was very angry. (但几天前,我的另一个朋友告诉我,她经常说我的坏话。当我听到这个时,我非常生气。)可知她的问题是她不知道她是否应该保持友谊。故选D。15.文章出处题。通读全文,可知本文介绍几封邮件,写信者均为青少年,因此可以推断这篇文章最可能出现在青少年杂志上。故选C。【答案】16.C17.B18.C19.A20.B【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;标题选择;段落大意【解析】【分析】文章大意:本文探讨了笑对健康的益处,包括增强运动耐力、促进社交连接、改善心理健康。研究显示笑声能帮助建立人际关系,减少抑郁,并强调与亲友相处是缓解压力、提升健康的最简方式。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。16.细节理解题。根据第一段A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to afriend can help us do more exercise at the gym(健身房) or go farther on our daily walk.(2011年牛津大学的一项研究表明,给朋友讲个笑话可以帮助我们在健身房做更多的锻炼,或者在日常散步中走得更远。)可知,一个笑话可以让我们锻炼得更多,走得更远。故选C。17.段落大意题。根据第二段Joking around is also good for our social pared with staying alone, a person is more likely to laugh when he is staying with other people.(开玩笑对我们的社交生活也有好处。与一个人独自呆着相比,一个人和其他人呆在一起时更容易笑。)可知,开玩笑对我们的社交生活也有好处,故选B。18.细节理解题。根据倒数第二段Laughter means that we are part of a group and we like them.(笑意味着我们是一个群体的一部分,我们喜欢笑。)可知笑意味着我们是一个群体的一部分。故选C。19.细节理解题。根据最后一段So, spending time with people we care about is the quickestand easiest way to reduce stress and improve our health condition.(所以,花时间和我们关心的人在一起是减轻压力和改善健康状况的最快最简单的方法。)可知,花时间与我们关心的人在一起是减轻压力和改善健康状况的最快、最简单的方法。故选D。20.最佳标题题。根据第一段Laughter can help us be free from pain and increase our endurance(忍力). A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to a friend can help us do more exercise at the gym or go farther on our daily walk. (笑可以帮助我们摆脱痛苦,增强耐力。2011年牛津大学的一项研究表明,给朋友讲笑话可以帮助我们在健身房做更多的运动,或者在日常散步中走得更远。)以及通读全文可知,全文围绕笑对健康(如增强耐力、促进社交、减少抑郁等)的积极影响展开,标题应涵盖这两个核心。 选项B,笑与健康。适合作本文的标题,故选B。【答案】21.C22.B23.C24.A25.D【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了美国第16任总统亚伯拉罕·林肯的生平事迹,包括他决定废除奴隶制的起因、成为律师、参议员竞选、总统竞选、南北战争的爆发及他的去世等。【点评】考查阅读理解。对于推理判断题,要根据文章的细节和作者的观点进行判断,不要主观臆断;对于细节理解题,可直接从短文中找出问题答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系确定划线部分题在短文中的意思。21.细节理解题。根据文章第三段He believed that the US stood for freedom for all.(他相信美国代表着所有人的自由。)可知,他期待所有人的自由。故选C。22.词义猜测题。根据第三段He wanted to become a senator(参议员).(他想成为一名参议员。)可知,林肯要参加竞选,所以应是与来自伊利诺伊州的参议员候选人斯蒂芬·道格拉斯展开辩论,所以candidate应是"候选人"的意思。故选B。23.细节理解题。根据第五段Lincoln took the oath(誓言) of office to become president of the UnitedStates on March 4, 1861.(1861年3月4日,林肯宣誓就任美国总统。)可知,林肯在1861年被选为总统。故选C。24.细节理解题。根据第五段Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared(宣布) that they were no longer part of the US.(许多南方州不同意林肯关于取消奴隶制的观点,并宣布他们不再是美国的一部分。)可知,南方不支持林肯。故选A。25.细节理解题。根据第二段At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.(那时,林肯下定决心要用他的余生来结束奴隶制。)可知,林肯为结束奴隶制做出了巨大贡献。故选D。【答案】26.C;27.F;28.A;29.E;30.B【知识点】说明文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:本文讨论了棉袋和塑料袋哪种更环保的问题,指出棉袋并非绝对环保,塑料袋虽有害但也存在可重复使用等优势,强调减少丢弃和重复使用是关键。A. Let s see our cotton bag. 让我们看看我们的棉质袋子。B. The problem is that we often don t. 问题是我们经常不。C. Surprised Keep on and we ll explain. 惊讶?继续,我们会解释的。D. Do you wonder which should be better 你想知道哪个更好吗?E. It s not just about cotton bags for shopping.这不仅仅是购物用的棉袋。F. Producing it can cause harmful gas into the air. 这不仅仅是购物用的棉袋。【点评】考查任务型阅读中的六选五的答案选项较少,并且给出的都是句子。因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断读句在文章中的位置。另外通过阅读选项。有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。26.根据前句"Many of us would naturally say that the cotton bag is best, but that might only be true if you use that bag thousands of times."(我们中的许多人自然会说棉袋是最好的,但这可能只有在你使用这种袋子几千次的情况下才是正确的。)及结合后文内容可知,此处可能是解释棉布袋其实没有我们想象中的那么环保,选项C,"惊讶吗 继续,我们接下来会解释的。"符合语境。故选C。27.根据前句"There is no doubt that plastic is harmful for the environment in many ways.(毫无疑问,塑料在很多方面对环境有害。)可知,空处应是塑料袋对环境的危害,选项F,"生产它会导致有害气体进入空气。符合语境。故选F。28.根据后句"It's certainly more biodegradable(可降解) than plastic, but this might be onlyadvantage."(它当然比塑料更可生物降解,但这可能是唯一的优势。可知,此处提到了棉布袋,选项A,"让我们看看我们的棉布袋。"符合语境。故选A。29.根据后句"Lightweight plastic in cars and planes help reduce oil use and emissions."(汽车和飞机上的轻质塑料有助于减少石油的使用和排放。)可知,本段继续介绍相对于棉布袋而言,使用塑料的其他方面的优点,选项E,"这并不仅仅关乎购物时使用的棉布袋。符合语境。故选E。30.根据前句"The fact that plastic lasts for centuries is what causes much of the environmental harm, but italso means it can be used to make things that can be re-used again and again." (塑料可以持续使用几个世纪,这是造成环境危害的主要原因,但这也意味着它可以用来制造可以反复使用的东西。)可知,此处解释虽然塑料可以制造反复使用的东西,但是仍然对环境有害的原因,选项B,"问题是我们经常不这样做。"符合语境。故选B。【答案】31.C32.F33.B34.A35.D【知识点】说明文;学校生活【解析】【分析】本文主要介绍六个人物的不同情况。【点评】根据六个人物的情况和句中的关键词,找出对应的选项。31.根据Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get peopleto join.(露西希望创办一个诗歌俱乐部,因为她知道很多孩子都喜欢诗歌。但她想知道如何让人们加入。)可知说的是诗歌,结合选项,应说"读诗可能很有趣。你可以先邀请你的同学加入,然后他们会邀请自己的朋友加入。"故选C。32.根据Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environment club in school.(山姆非常关心环境。但他不知道如何在学校里创办一个环境俱乐部。)可知说的是环境,结合选项,应说"我认为建立这样一个俱乐部是个好主意!你可以先在学校发表关于保护环境的演讲。"故选F。33.根据Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool.(创建一个游泳俱乐部是迈克的梦想。然而,他不确定他的学校是否能帮助建造一个游泳池。)可知说的是游泳,结合选项,应说"你必须知道,游泳池的建造成本很高,而且通常需要几年时间才能完工。所以,我认为把游泳者带到附近的游泳池是个好主意。"故选B。34.根据Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet.(苏正在考虑创办一个英语俱乐部。但她担心他们见面的时间和地点。)可知说的是英语俱乐部,结合选项,应说"建立一个英语俱乐部是我们这学期要做的事情之一。所以,现在就做。让我们看看有多少人会加入,然后决定何时何地见面。"故选A。35.根据Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost.(杰克计划在学校创建一个烹饪俱乐部。他想知道要花多少钱。)可知说的是烹饪俱乐部,结合选项,应说你的计划听起来不错。至于费用,你可以向你妈妈请教。她一定对烹饪很了解。故选D。【答案】36.reasons;37.a;38.challenging;39.excitedly;40.Although/Though;41.to learn;42.attending;43.like;44.has brought;45.our【知识点】新闻报道类;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍全球青年领袖"计划的宗旨,发起地和成员。【点评】考查语法填空。考点涉及名词,不定式、副词、代词、连词、介词、冠词以及动名词的等考查,要求考生在理解信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,写出正确的答案。36.句意: 来自上海的学生李华说,他参加这个项目的主要原因之一是能有机会结交国际朋友。one of +可数名词复数,……之一,reason原因,可数名词,复数为reasons,故填reasons。37.句意: 这次会议也是李华练习英语的绝佳机会。chance机会,可数名词单数,此处表示泛指,用不定冠词,且wonderful是以辅音音素开头,用不定冠词a,故填a。38.句意:当他刚开始与外国学生交流时,他发现他们的口音颇具挑战性。根据 found their accents quite ...可知,用固定结构,find+宾语+补语(形容词),challenge的形容词challenging有挑战性的,故填challenging。39.句意: 当我能清晰地表达自己的想法时,我感到很自豪。"他兴奋地说道。主语he,指人,修饰动词said,用副词,excitedly兴奋地,故填excitedly。40.句意: 来自加拿大的参与者艾玛·史密斯说:"尽管我在书上看过上海的照片,但亲身来到这座城市还是令人难以置信。"根据前后句的句意,可知前后句是让步关系,用连词although/though,位于句首,要大写,故填 Although/Though。41.句意: 她还补充说,在逗留期间她设法学会了几个基本的中文短语。manage to do sth设法做某事,用不定式作宾语,故填,to learn。42.句意: 除了参加会议,这些年轻人还通过剪纸、书法和游览外滩等活动体验了中国文化。besides除……之外还有,介词,后接动名词作宾语;attend参加,动词,动名词为attending,故填attending。43.句意: 除了参加会议,这些年轻人还通过像剪纸、书法和游览外滩等活动体验了中国文化。根据 activities 和空格后paper cutting, calligraphy, and visiting the Bund. 可知列举一些具体的活动,用介词like像,故填like。44.句意: 到目前为止,这个项目已经汇聚了五千多名年轻人。bring together聚集,集合,固定短语,相当于及物动词,后接宾语 more than 5,000 young people,由So far,可知用现在完成时,表示动作产生的结果,主语this programme,单数,用has+过去分词,bring的过去分词brought,故填has brought。45.句意: 今年的活动是我们历史上规模最大的一次。修饰名词history作定语,用形容词性物主代词。we的物主代词our,故填our。46.【答案】One possible version:Have you heard about Gui Haichao Below is some detailed information about him.Gui Haichao is the first astronaut with glasses to enter space, who was born in Yunnan in November 1986. In 2003, while he was watching Yang Liwei, the first person in China, fly into space, Gui had a dream. Inspired by Yang, Gui set his heart on space travel. From that moment, he studied diligently. In 2005, he successfully entered Beihang University. In 2018, he took part in the test of becoming an astronaut. After years of hard work, his dream finally came true in July 2023.From my perspective, his story perfectly proves the saying, "No pain, no gain.". Only with hard work can we succeed. In addition, nothing is impossible if one has a dream and fights hard for it.【知识点】提纲作文;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一片提纲类作文,主要以一般现在时和一般过去时,介绍文桂海潮的简介、主要经历和个人感悟。具体内容:简介部分直接引用给定信息,如出生年月和毕业学校。主要经历部分详细描述关键事件,如观看杨利伟进入太空、进入北京航空航天大学学习、参加航天员选拔等。感悟部分围绕梦想、努力、坚持等主题进行补充,如梦想的力量和努力的重要性。写作中应适当使用连词。做到上下文联系紧密,符合逻辑关系。【点评】这篇短文使用了一些固定句式和短语,为文章增色不少。例如: set his heart on下定决心;take part in参加;come true实现; Gui Haichao is the first astronaut with glasses to enter space, who was born in Yunnan in November 1986.(who引导的定语从句);Inspired by Yang, Gui set his heart on space travel. (此处为过去分词作状语); Only with hard work can we succeed. (此处为副词only位于句首的部分倒装)。学习中注意总结,牢记一些固定句式及短语,写作时就可以适当引用,使文章的表达更有逻辑性,更富有条理。1 / 1广东省深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试题(2025九上·福田月考) 阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C、D 四个选项中,选出能填入相应空白处的最佳选项。Mr Hu, a famous mental doctor from Guangzhou once said at an important meeting, "Now many young students can have 1. with their minds. Some students become worried 2. they have to study very hard. Others have trouble 3. on well with people around them like their parents and classmates. Parents and teachers should care more about this problem. "Then Mr Hu gave some examples. One patient, a middle school student from Xiamen was doing 4. in his lessons. He thought his teachers and friends often 5. at him, and he became so nervous and worried that one night he left his home without telling his 6. . Another student, a 14-year-old schoolgirl from Guangzhou, was very afraid of exams. While she was reading the exam paper, she couldn't 7. anything to write.A recent report from Guangzhou Daily says about 18% of the young students in Guangzhou have mental problems. They often felt worried and very 8. . Unluckily many of them won't go and ask for help. Some think they will look stupid if they go to see a doctor. 9. won't talk about their secrets.At the end of the meeting, Mr Hu 10. some good ideas to young people:·Talk to your parents or teachers often.·Take part in group activities.·Try to get on well with the people around you.·Go to see a doctor if you often feel unhappy.1.A. problems B. questions C. ideas D. interests2.A. so B. because C. or D. but3.A. sending B. having C. getting D. doing4.A. gently B. well C. easily D. badly5.A. laughed B. throwed C. looked D. shouted6.A. students B. parents C. friends D. children7.A. think into B. think of C. think over D. think to8.A. glad B. excited C. unhappy D. interested9.A. The other B. Other C. The others D. Others10.A. borrowed B. lent C. offered D. passed【答案】1.A;2.B;3.C;4.D;5.A;6.B;7.B;8.C;9.D;10.C【知识点】记叙文;心理健康【解析】【分析】文章大意:文章讨论了青少年心理问题现状及典型案例,通过北京心理医生马先生的发言揭示学生因学业压力、人际关系等产生焦虑,并提出具体解决建议。【点评】考查完形填空。做完形填空题的基本步骤是:先通览全文,掌握文章大意,然后再根据文章的语境特点从词语搭配、习惯用法、上下文的逻辑关系以及一般的生活常识等方面进行分析,从而选出既合语法又合语境的答案。1.句意:现在,很多青年学生有思想问题。 problem问题,难题;questions问题;ideas主意;interests兴趣,爱好。根据下文Some students become worried (2) they have to study very hard.(一些学生成为担心,因为他们不得不非常努力地学习。)和Parents and teachers should care more about this problem.(家长和老师应该更加关注这个问题。)可知,很多青年学生有思想问题,故选A。2.句意:有些学生成为担心,因为他们不得不努力学习。so因此;because因为;or或者,否则;but但是。根据前后句句意,可知,前后句是因果关系,前果后因,用because引导的原因状语从句,故选B。3.句意:其他人难以和父母和同学及周围的人和睦相处。sending邮,寄;having拥有;getting得到;doing做。根据下文Parents and teachers should care more about this problem. (家长和老师应该更加关注这个问题。)可知,其他人难以和父母和同学及周围的人和睦相处。get on well with和某人相处,固定短语,故选C.4.句意:来自西安一所中学的一个病人学习很差。gently温柔地;well好地;easily容易地;badly差。根据下文 He thought his teachers and friends often 5 at him, and he became so nervous and worried that one night he left his home without telling his 6 . (他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。)可知,来自西安一所中学的一个病人学习很差。故选D。5.句意: 他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。 laughed笑;threw扔,抛;looked看;shouted喊叫。根据下文he became so nervous and worried,(他变得很紧张,很焦虑,)可知,他认为老师和同学经常嘲笑他。laugh at...,嘲笑……,故选A。6.句意: 他认为老师和同学经常嘲笑他,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。 students学生;parents父母;friends朋友;children孩子。根据 he became so nervous and worried 可知,他变得非常紧张和焦虑,于是一天晚上和父母不辞而别。故选B。7.句意:当她在读试卷时,她什么也想不起来要写的东西。think into深度思考:think of想起;think over认真思考;think to对……持有某种看法。根据上文 Another student, a 14-year-old schoolgirl from Shanghai, was very afraid of exams(另来自上海的一个14岁的学生很害怕考试。)可知当她在读试卷时,她不能想起要写的东西。故选B。8.句意:他们经常感到焦虑和不高兴。glad高兴的;excited激动的;unhappy不高兴的;interested感兴趣的。根据上文18% of the young students in Guangzhou have mental problems.(广州18%的年轻学生有心理问题。)可知,他们经常感到焦虑和不高兴。故选C.9.句意:其他人不会谈论自己的秘密。The other另一个;Other其他的,后接可数名词复数;The others剩下其他人(事物);Others其他人(事物)。根据上文"Some think they will look stupid if they go to see a doctor.(有些人认为如果他们去看医生会显得很愚蠢。)可知其他人不会谈论自己的秘密。some...others,一些……另一些,故选D。10.句意:在会议结束时,马先生给年轻人提供了一些好主意。borrowed借进;lent借出;offered提供;passed传递。根据上文Mr Hu, a famous mental doctor from Guangzhou once said at an important meeting, (广州著名心理科医生胡在一次重要会议上说:,)可知,在会议结束时,马先生给年轻人提供了一些好主意。故选C。(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Dear Editor Lee, I am a student from a junior middle school. I am good at all the subjects except English. I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. Could you give me some advice John Dear Editor Lee, I have a problem! I really don't know what to say when I meet strangers. I find it hard to talk with others because I'm afraid they might laugh at me. I am not as interesting, clever, or funny as my friends. If people start talking to me, they will find that I am just boring. Please help me. AnnDear Editor Lee, I was getting on well with my best friend. But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me. When I heard this, I was very angry. What should I do Should I stop being her friend or pretend(假装) I don't know anything Betty Dear Editor Lee, These days I find it hard for me to fall asleep. When I go to bed, though I feel very sleepy, I always think a lot and can't fall asleep. So I always feel very tired in class and sometimes I get really bad headaches. Could you give me some advice Steven11.Why did these kids write to Editor Lee A.To ask him to be their teacher.B.To make friends with him.C.To tell their opinions on a newspaper.D.To ask for advice on their problems.12.What's John's problem A.He doesn't do well in English.B.He is afraid of talking with strangers.C.He doesn't have any friends.D.He doesn't do well at school.13.What will Editor Lee probably say to Ann A.Trust your friends.B.Practise speaking English more often.C.Do more exercise.D.Believe in yourself.14.What's Betty's problem A.No one wants to be her friend.B.She can't get on well with her friends.C.She feels tired in class because she doesn't sleep well.D.She doesn't know whether she should keep the friendship.15.Where can you probably find this passage A.In a science book. B.In a textbook.C.In a teenagers' magazine. D.In a film magazine.【答案】11.D12.A13.D14.D15.C【知识点】应用文;自我提升;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文介绍几封邮件的内容,四名青少年面临的问题,寻求 Editor Lee 给出帮助。【点评】 考查阅读理解,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题,答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答。11.推理判断题。由每封信的内容 I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. Could you give me some advice (我记不清单词了。我需要提高我的口语和听力。你能给我一些建议吗?) ; I have a problem! I really don't know what to say when I meet strangers. (我有个问题!当我遇到陌生人时,我真的不知道该说什么。)和 Please help me.( Please help me. ) ;But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me.(但几天前,我的另一个朋友告诉我,她经常说我的坏话。)和 What should I do Should I stop being her friend or pretend(假装) I don't know anything (我该怎么办?我应该停止做她的朋友,还是假装什么都不知道?); So I always feel very tired in class and sometimes I get really bad headaches. Could you give me some advice (所以我在课堂上总是觉得很累,有时还会头疼得厉害。你能给我一些建议吗?)可知每一个写信的人都有着困扰自己的问题,并且都在寻求Editor Lee的帮助,因此可以发现他们写信的意图均是想得到Editor Lee的建议。故选D。12. 细节理解题。由John的信件内容: I can't remember words well. I need to work on my speaking and listening. (我记不清单词了。我需要提高我的口语和听力。)可知他的问题在于英语学得不好。故选A。13.推理判断题。由Ann的信件中 I really don't know what to say when I meet strangers. I find it hard to talk with others because I'm afraid they might laugh at me. I am not as interesting, clever, or funny as my friends.(当我遇到陌生人时,我真的不知道该说什么。我发现很难和别人说话,因为我担心他们会嘲笑我。我不像我的朋友那么有趣、聪明或风趣。)可知Ann不够自信,所以可推知李编辑可能会鼓励安说:要相信自己,故选D。14.细节理解题。由Betty的信件中 But a few days ago, another friend of mine told me that she often said bad things about me. When I heard this, I was very angry. (但几天前,我的另一个朋友告诉我,她经常说我的坏话。当我听到这个时,我非常生气。)可知她的问题是她不知道她是否应该保持友谊。故选D。15.文章出处题。通读全文,可知本文介绍几封邮件,写信者均为青少年,因此可以推断这篇文章最可能出现在青少年杂志上。故选C。(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Laughter can help us be free from pain and increase our endurance(忍耐力). A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to a friend can help us do more exercise at the gym or go farther on our daily walk.Joking around is also good for our social pared with staying alone, a person is more likely to laugh when he is staying with other people. When someone starts laughing, everyone else laughs too, even if they're not sure why he is laughing.Sophie Scott, a British scientist, believes that when we laugh, we are making and keeping social connections. They are very important for our health, because keeping connections with people around can make us healthier and live longer. Those who feel more connected to others have less depression, and are better at understanding others.Dr. Caspar Addyman, psychologist at the University of London, said babies naturally understand the importance of sharing laughter. "Babies can make you laugh and you can make them laugh" he said. "It's all about connection. " Laughter means that we are part of a group and we like them.So, spending time with people we care about is the quickest and easiest way to reduce stress and improve our health condition. It's pretty fun, too.16.What can telling a joke help us to do A.It can help us laugh a rather long time.B.It helps us talk more with others.C.It lets us exercise more and go farther.D.It makes us understand others more easily.17.What is the main idea of the second paragraph A.Laughter is a form of good exercise.B.Laughter is often a social behavior.C.People laugh for the same reasons.D.It is important to understand why others laugh.18.According to Dr. Caspar Addyman, laughter means ____.A.you are satisfied with somebodyB.you want to be a teacher of someoneC.We are members of a group.D.we have a better understanding ability19.What can we learn from the last paragraph A.It's pretty fun to stay alone.B.Joking around is good for our health.C.Staying with friends helps solve our problems.D.Spending time with families may help us keep healthy.20.What's the best title of the passage A.The Importance of Health B.Laughter And HealthC.How to Understand Others D.How to Reduce Stress【答案】16.C17.B18.C19.A20.B【知识点】说明文;健康与健身;细节理解;标题选择;段落大意【解析】【分析】文章大意:本文探讨了笑对健康的益处,包括增强运动耐力、促进社交连接、改善心理健康。研究显示笑声能帮助建立人际关系,减少抑郁,并强调与亲友相处是缓解压力、提升健康的最简方式。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。16.细节理解题。根据第一段A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to afriend can help us do more exercise at the gym(健身房) or go farther on our daily walk.(2011年牛津大学的一项研究表明,给朋友讲个笑话可以帮助我们在健身房做更多的锻炼,或者在日常散步中走得更远。)可知,一个笑话可以让我们锻炼得更多,走得更远。故选C。17.段落大意题。根据第二段Joking around is also good for our social pared with staying alone, a person is more likely to laugh when he is staying with other people.(开玩笑对我们的社交生活也有好处。与一个人独自呆着相比,一个人和其他人呆在一起时更容易笑。)可知,开玩笑对我们的社交生活也有好处,故选B。18.细节理解题。根据倒数第二段Laughter means that we are part of a group and we like them.(笑意味着我们是一个群体的一部分,我们喜欢笑。)可知笑意味着我们是一个群体的一部分。故选C。19.细节理解题。根据最后一段So, spending time with people we care about is the quickestand easiest way to reduce stress and improve our health condition.(所以,花时间和我们关心的人在一起是减轻压力和改善健康状况的最快最简单的方法。)可知,花时间与我们关心的人在一起是减轻压力和改善健康状况的最快、最简单的方法。故选D。20.最佳标题题。根据第一段Laughter can help us be free from pain and increase our endurance(忍力). A study at 2011 Oxford University showed that telling a joke to a friend can help us do more exercise at the gym or go farther on our daily walk. (笑可以帮助我们摆脱痛苦,增强耐力。2011年牛津大学的一项研究表明,给朋友讲笑话可以帮助我们在健身房做更多的运动,或者在日常散步中走得更远。)以及通读全文可知,全文围绕笑对健康(如增强耐力、促进社交、减少抑郁等)的积极影响展开,标题应涵盖这两个核心。 选项B,笑与健康。适合作本文的标题,故选B。(2025九上·福田月考) 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Americans will long remember President Abraham Lincoln, the 16th President of the United States.At the age of 19, Abraham Lincoln took a boat down the Ohio River to New Orleans. There Lincoln saw for the first time slaves being sold in the marketplace. At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.In 1836, Lincoln became a lawyer and was famous for being hard-working and honest. He believed that the US stood for freedom for all. He wanted to become a senator (参议员). In 1858, Lincoln debated (争论)against Stephen Douglas who was also a candidate for the Senate from Illinois.Because of the Lincoln-Douglas debates, Lincoln became known across the country. Then he decided to run for the presidency in 1860. At last he ran against Stephen Douglas and two other candidates.Lincoln took the oath (誓言)of office to become president of the United States on March 4, 1861. It was a difficult time to be president. Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared that they were no longer part of the US. The famous Civil War began in April, 1861.Lincoln's Union Army fought the Southern Confederate Armies. Many soldiers were killed in the battles. One of the battles took place in Gettysburg, Pennsylvania. In 1863, a ceremony was held to memorize the dead on the Gettysburg battlefield. Lincoln made a famous speech known as the Gettysburg Address.Unfortunately, Lincoln was shot while watching a play at Ford's Theatre and passed away on the morning of April 15, 1865.21.Lincoln decided to work to end slavery because ____.A.he became a lawyerB.slaves were not sold in the marketplaceC.he expected the freedom for allD.slaves mustn't work for their lives22.What's the meaning of the underlined word in Paragraph 3 A.a free personB.a person who is trying to be chosenC.the leader of a stateD.a slave owner23.Lincoln was elected to be the president of the US in ____.A.1858 B.1860 C.1861 D.186324.The Civil War broke out in the US because ____.A.many southern states didn't support LincolnB.southern states were not a part of the USC.Lincoln was shot at the theaterD.many soldiers were killed in the battles25.Which of the following sentences is TRUE according to the passage A.Lincoln passed away in the year of becoming a president.B.Slaves could be sold in the marketplaces after 1865.C.Stephen Douglas became famous for the speech in Gettysburg.D.Lincoln made a great contribution to ending the slavery.【答案】21.C22.B23.C24.A25.D【知识点】记叙文;历史人物及其事迹;细节理解;词义猜测【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了美国第16任总统亚伯拉罕·林肯的生平事迹,包括他决定废除奴隶制的起因、成为律师、参议员竞选、总统竞选、南北战争的爆发及他的去世等。【点评】考查阅读理解。对于推理判断题,要根据文章的细节和作者的观点进行判断,不要主观臆断;对于细节理解题,可直接从短文中找出问题答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系确定划线部分题在短文中的意思。21.细节理解题。根据文章第三段He believed that the US stood for freedom for all.(他相信美国代表着所有人的自由。)可知,他期待所有人的自由。故选C。22.词义猜测题。根据第三段He wanted to become a senator(参议员).(他想成为一名参议员。)可知,林肯要参加竞选,所以应是与来自伊利诺伊州的参议员候选人斯蒂芬·道格拉斯展开辩论,所以candidate应是"候选人"的意思。故选B。23.细节理解题。根据第五段Lincoln took the oath(誓言) of office to become president of the UnitedStates on March 4, 1861.(1861年3月4日,林肯宣誓就任美国总统。)可知,林肯在1861年被选为总统。故选C。24.细节理解题。根据第五段Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared(宣布) that they were no longer part of the US.(许多南方州不同意林肯关于取消奴隶制的观点,并宣布他们不再是美国的一部分。)可知,南方不支持林肯。故选A。25.细节理解题。根据第二段At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.(那时,林肯下定决心要用他的余生来结束奴隶制。)可知,林肯为结束奴隶制做出了巨大贡献。故选D。(2025九上·福田月考) 请阅读全文,并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。A. Let s see our cotton bag. B. The problem is that we often don t. C. Surprised Keep on and we ll explain. D. Do you wonder which should be better E. It s not just about cotton bags for shopping. F. Producing it can cause harmful gas into the air.Cotton or plastic: which kind of bag is better for the environment Many of us would naturally say that the cotton bag is best, but that might only be true if you use that bag thousands of times. 26. There is no doubt that plastic is harmful for the environment in many ways. 27. Thrown-away plastic can sit and stay for centuries, pollute the sea, cause harm to wildlife or break down into polluting microplastics.Because of these factors, many people are looking for ways to reduce their plastic use. However, it s not as easy as they think. 28. It s certainly more biodegradable(可降解)than plastic, but this might be only advantage. The production of cotton requires far more energy, water and so on. As the bags are heavier, transporting them will lead to higher carbon emissions. An article from Columbia University suggests that cotton shopping bags need to be used over 7,000 times before they are more valuable than plastic ones. 29. Lightweight plastic in cars and planes help reduce oil use and emissions. If we didn't use so much plastic in clothing and footwear, we need plenty of land, water and other things for enough natural products. The fact that plastic lasts for centuries is what causes much of the environmental harm, but it also means it can be used to make things that can be re-used again and again. 30. Plastic can cause serious harm to the environment, and efforts to throw less of it away can reduce this. Re-using it more could be one way to achieve this.【答案】26.C;27.F;28.A;29.E;30.B【知识点】说明文;环保意识与环保行为【解析】【分析】文章大意:本文讨论了棉袋和塑料袋哪种更环保的问题,指出棉袋并非绝对环保,塑料袋虽有害但也存在可重复使用等优势,强调减少丢弃和重复使用是关键。A. Let s see our cotton bag. 让我们看看我们的棉质袋子。B. The problem is that we often don t. 问题是我们经常不。C. Surprised Keep on and we ll explain. 惊讶?继续,我们会解释的。D. Do you wonder which should be better 你想知道哪个更好吗?E. It s not just about cotton bags for shopping.这不仅仅是购物用的棉袋。F. Producing it can cause harmful gas into the air. 这不仅仅是购物用的棉袋。【点评】考查任务型阅读中的六选五的答案选项较少,并且给出的都是句子。因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断读句在文章中的位置。另外通过阅读选项。有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。26.根据前句"Many of us would naturally say that the cotton bag is best, but that might only be true if you use that bag thousands of times."(我们中的许多人自然会说棉袋是最好的,但这可能只有在你使用这种袋子几千次的情况下才是正确的。)及结合后文内容可知,此处可能是解释棉布袋其实没有我们想象中的那么环保,选项C,"惊讶吗 继续,我们接下来会解释的。"符合语境。故选C。27.根据前句"There is no doubt that plastic is harmful for the environment in many ways.(毫无疑问,塑料在很多方面对环境有害。)可知,空处应是塑料袋对环境的危害,选项F,"生产它会导致有害气体进入空气。符合语境。故选F。28.根据后句"It's certainly more biodegradable(可降解) than plastic, but this might be onlyadvantage."(它当然比塑料更可生物降解,但这可能是唯一的优势。可知,此处提到了棉布袋,选项A,"让我们看看我们的棉布袋。"符合语境。故选A。29.根据后句"Lightweight plastic in cars and planes help reduce oil use and emissions."(汽车和飞机上的轻质塑料有助于减少石油的使用和排放。)可知,本段继续介绍相对于棉布袋而言,使用塑料的其他方面的优点,选项E,"这并不仅仅关乎购物时使用的棉布袋。符合语境。故选E。30.根据前句"The fact that plastic lasts for centuries is what causes much of the environmental harm, but italso means it can be used to make things that can be re-used again and again." (塑料可以持续使用几个世纪,这是造成环境危害的主要原因,但这也意味着它可以用来制造可以反复使用的东西。)可知,此处解释虽然塑料可以制造反复使用的东西,但是仍然对环境有害的原因,选项B,"问题是我们经常不这样做。"符合语境。故选B。(2025九上·福田月考) 请阅读下面A~F的材料,根据各题中人物的不同情况,为他们匹配最合适的信息内。A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So,do it right now. Let's see how many people will join and then decide when and where to meet. B. You must know that pools are expensive to build,and they usually take several years to complete. So,I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool. C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join,and then they will invite their own friends to join it. D. Your plan sounds like a good one. As for the cost,you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking. E. First you should think about your interest. If you like playing games,a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan,it is great to start a swimming club. F. I think it is a good idea to set up a club like that!You can first give speeches about protecting the environment at school.31.Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get people to join. 32.Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environment club in school. 33.Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool. 34.Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet. 35.Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost. 【答案】31.C32.F33.B34.A35.D【知识点】说明文;学校生活【解析】【分析】本文主要介绍六个人物的不同情况。【点评】根据六个人物的情况和句中的关键词,找出对应的选项。31.根据Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get peopleto join.(露西希望创办一个诗歌俱乐部,因为她知道很多孩子都喜欢诗歌。但她想知道如何让人们加入。)可知说的是诗歌,结合选项,应说"读诗可能很有趣。你可以先邀请你的同学加入,然后他们会邀请自己的朋友加入。"故选C。32.根据Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an environment club in school.(山姆非常关心环境。但他不知道如何在学校里创办一个环境俱乐部。)可知说的是环境,结合选项,应说"我认为建立这样一个俱乐部是个好主意!你可以先在学校发表关于保护环境的演讲。"故选F。33.根据Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool.(创建一个游泳俱乐部是迈克的梦想。然而,他不确定他的学校是否能帮助建造一个游泳池。)可知说的是游泳,结合选项,应说"你必须知道,游泳池的建造成本很高,而且通常需要几年时间才能完工。所以,我认为把游泳者带到附近的游泳池是个好主意。"故选B。34.根据Sue is thinking of starting an English club. But she worries about the time and the place they can meet.(苏正在考虑创办一个英语俱乐部。但她担心他们见面的时间和地点。)可知说的是英语俱乐部,结合选项,应说"建立一个英语俱乐部是我们这学期要做的事情之一。所以,现在就做。让我们看看有多少人会加入,然后决定何时何地见面。"故选A。35.根据Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cost.(杰克计划在学校创建一个烹饪俱乐部。他想知道要花多少钱。)可知说的是烹饪俱乐部,结合选项,应说你的计划听起来不错。至于费用,你可以向你妈妈请教。她一定对烹饪很了解。故选D。(2025九上·福田月考) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。The "Global Youth Leaders" program, which aims to build cultural bridges, successfully held its annual conference in Shanghai last month. Over 800 students from around the world gathered for this exciting event.Li Hua, a student from Shanghai, said that one of the main 36. (reason) for him to join the program was the opportunity to make international friends. The conference was also 37. wonderful chance for Li Hua to practice his English. When he first started communicating with the foreign students, he found their accents quite 38. (challenge). "But I quickly got used to it. I felt proud when I could express my ideas clearly," he said 39. (exciting).Emma Smith, a participant from Canada, said, " 40. I had seen pictures of Shanghai in books, experiencing the city in person was unbelievable. " She added that she managed 41. (learn) some basic Chinese phrases during her stay.Besides 42. (attend) the conference, these young people also experienced Chinese culture through activities 43. paper cutting, calligraphy, and visiting the Bund. They gained a deeper insight into the rapid development of modern China.Mr. Chen, the program director, said, "So far, this program 44. (bring) together more than 5,000 young people. This year's event was the largest in 45. (we) history. We believe such exchanges will create a brighter future for all. "【答案】36.reasons;37.a;38.challenging;39.excitedly;40.Although/Though;41.to learn;42.attending;43.like;44.has brought;45.our【知识点】新闻报道类;志愿服务与公共服务【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍全球青年领袖"计划的宗旨,发起地和成员。【点评】考查语法填空。考点涉及名词,不定式、副词、代词、连词、介词、冠词以及动名词的等考查,要求考生在理解信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,写出正确的答案。36.句意: 来自上海的学生李华说,他参加这个项目的主要原因之一是能有机会结交国际朋友。one of +可数名词复数,……之一,reason原因,可数名词,复数为reasons,故填reasons。37.句意: 这次会议也是李华练习英语的绝佳机会。chance机会,可数名词单数,此处表示泛指,用不定冠词,且wonderful是以辅音音素开头,用不定冠词a,故填a。38.句意:当他刚开始与外国学生交流时,他发现他们的口音颇具挑战性。根据 found their accents quite ...可知,用固定结构,find+宾语+补语(形容词),challenge的形容词challenging有挑战性的,故填challenging。39.句意: 当我能清晰地表达自己的想法时,我感到很自豪。"他兴奋地说道。主语he,指人,修饰动词said,用副词,excitedly兴奋地,故填excitedly。40.句意: 来自加拿大的参与者艾玛·史密斯说:"尽管我在书上看过上海的照片,但亲身来到这座城市还是令人难以置信。"根据前后句的句意,可知前后句是让步关系,用连词although/though,位于句首,要大写,故填 Although/Though。41.句意: 她还补充说,在逗留期间她设法学会了几个基本的中文短语。manage to do sth设法做某事,用不定式作宾语,故填,to learn。42.句意: 除了参加会议,这些年轻人还通过剪纸、书法和游览外滩等活动体验了中国文化。besides除……之外还有,介词,后接动名词作宾语;attend参加,动词,动名词为attending,故填attending。43.句意: 除了参加会议,这些年轻人还通过像剪纸、书法和游览外滩等活动体验了中国文化。根据 activities 和空格后paper cutting, calligraphy, and visiting the Bund. 可知列举一些具体的活动,用介词like像,故填like。44.句意: 到目前为止,这个项目已经汇聚了五千多名年轻人。bring together聚集,集合,固定短语,相当于及物动词,后接宾语 more than 5,000 young people,由So far,可知用现在完成时,表示动作产生的结果,主语this programme,单数,用has+过去分词,bring的过去分词brought,故填has brought。45.句意: 今年的活动是我们历史上规模最大的一次。修饰名词history作定语,用形容词性物主代词。we的物主代词our,故填our。46.(2025九上·福田月考) 假如你是李华,你将在最新的一期学校英语报"Role Models"栏目上介绍我国首位戴眼镜执行飞行任务的航天员桂海潮。请根据以下提示,写一篇短文,分享桂海潮的故事。内容要点:简介 1986年出生于云南,毕业于北京航空航天大学;主要经历 1. 2003年观看杨利伟进入太空,梦想将来可以进入太空; 2. 2005年进入北京航空航天大学学习; 3. 2018年参加航天员选拔,并于2023年7月进入太空。感悟 ……(请补充至少2点)注意:1. 要点齐全,可适当发挥;2. 文中不得出现真实姓名和校名;3. 词数80左右(开头和结尾已经给出,不计入总词数)。参考词:北京航空航天大学Beihang University;选拔test。Have you heard about Gui Haichao Below is some detailed information about him.【答案】One possible version:Have you heard about Gui Haichao Below is some detailed information about him.Gui Haichao is the first astronaut with glasses to enter space, who was born in Yunnan in November 1986. In 2003, while he was watching Yang Liwei, the first person in China, fly into space, Gui had a dream. Inspired by Yang, Gui set his heart on space travel. From that moment, he studied diligently. In 2005, he successfully entered Beihang University. In 2018, he took part in the test of becoming an astronaut. After years of hard work, his dream finally came true in July 2023.From my perspective, his story perfectly proves the saying, "No pain, no gain.". Only with hard work can we succeed. In addition, nothing is impossible if one has a dream and fights hard for it.【知识点】提纲作文;故事阅读类;记叙文【解析】【分析】本文是一片提纲类作文,主要以一般现在时和一般过去时,介绍文桂海潮的简介、主要经历和个人感悟。具体内容:简介部分直接引用给定信息,如出生年月和毕业学校。主要经历部分详细描述关键事件,如观看杨利伟进入太空、进入北京航空航天大学学习、参加航天员选拔等。感悟部分围绕梦想、努力、坚持等主题进行补充,如梦想的力量和努力的重要性。写作中应适当使用连词。做到上下文联系紧密,符合逻辑关系。【点评】这篇短文使用了一些固定句式和短语,为文章增色不少。例如: set his heart on下定决心;take part in参加;come true实现; Gui Haichao is the first astronaut with glasses to enter space, who was born in Yunnan in November 1986.(who引导的定语从句);Inspired by Yang, Gui set his heart on space travel. (此处为过去分词作状语); Only with hard work can we succeed. (此处为副词only位于句首的部分倒装)。学习中注意总结,牢记一些固定句式及短语,写作时就可以适当引用,使文章的表达更有逻辑性,更富有条理。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试题(学生版).docx 广东省深圳市福田区红岭实验学校(上沙)2025-2026学年九年级上学期10月月考英语试题(教师版).docx