资源简介 2025年8月考试高三英语答案第一部分听力(共两节,每小题1.5分,满分 30 分)1-5 BCABA 6-10 CACBB11-15 BCACB 16-20 BCCCA第二部分 阅读理解(共两节,每小题2.5分, 满分50分)21-25 BDA CC 26-30 AB CBD31-35 D ABDB 36-40 BECAG语言运用(共两节,每小题1.5分,满分30分)第一节:完形填空 15分41-45 DAADC 46-50 BACDC 51-55 BCDBA第二节 语法填空: 15分Whether/if 57.the 58. sent 59.To be 60.asking61.granted 62.that/which 63.countries 64.difference 65.to第四部分 写作(共两节, 满分40分)【66题答案】应用文15分参考范文Dear brothers and sisters,Good morning, everyone! I'm Li Hua, chairman of the Students' Union. I am earnestly calling for your active particpation in the campaign to be held in our city, whose theme is to help poor children in need in remote areas.Far away from the city, many children of our age are terribly lacking in necessities of life. Besides, good education is unavailable for them. What's worse, some are living alone without their parents' company. Ther are badly in need of our assistance now.Do not hesitate to join us to be a volunteer in such a meaningful event. I have a firm belief that with our joint efforts, the children there will surely have a brighter future.Thanks for your listening!【67题答案】读后续写25分参考范文:A cold wave of fear rushed through me. I remembered opening the backdoor for some air. Miracle must have got scared out of the house then. My sister looked at me in disbelief. Tears welled in her eyes, spilling over. “You promised” The words weren’t shouted, but they cut deep. Shame burned my face. Without a word, I grabbed a flashlight and raced into the backyard, Lily closely behind, her calls for Miracle now desperate and choked with tears. We searched like crazy.Luckily, we found Miracle in the backyard. There hidden under the thick bushes was Miracle. I dropped to my knees and scooped it up gently and placed it into Lily’s waiting hands. Once we went back home, I apologized sincerely, “I am so, so sorry.” I slowly reached out towards Lily, placing my hand gently over hers. “Can you forgive me ” Lily looked down at Miracle, then back at me, her eyes still wet but softening slightly. A fragile bridge of forgiveness began to form.(共4张PPT)8月月考作文范文Dear brothers and sisters,Good morning, everyone! I'm Li Hua, chairman of the Students' Union. I am earnestly calling for your active particpation in the campaign to be held in our city, whose theme is to help poor children in need in remote areas.Far away from the city, many children of our age are terribly lacking in necessities of life. Besides, good education is unavailable for them. What's worse, some are living alone without their parents' company. Ther are badly in need of our assistance now.Do not hesitate to join us to be a volunteer in such a meaningful event. I have a firm belief that with our joint efforts, the children there will surely have a brighter future.Thanks for your listening!A cold wave of fear rushed through me. I remembered opening the backdoor for some air. Miracle must have got scared out of the house then. My sister looked at me in disbelief. Tears welled in her eyes, spilling over. “You promised” The words weren’t shouted, but they cut deep. Shame burned my face. Without a word, I grabbed a flashlight and raced into the backyard, Lily closely behind, her calls for Miracle now desperate and choked with tears. We searched like crazy.Luckily, we found Miracle in the backyard. There hidden under the thick bushes was Miracle. I dropped to my knees and scooped it up gently and placed it into Lily’s waiting hands. Once we went back home, I apologized sincerely, “I am so, so sorry.” I slowly reached out towards Lily, placing my hand gently over hers. “Can you forgive me ” Lily looked down at Miracle, then back at me, her eyes still wet but softening slightly. A fragile bridge of forgiveness began to form.第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man do yesterday A. He attended a concert. B. He studied at home. C. He took an exam.【答案】B【解析】【原文】W: Did you go to the concert yesterday M: No, I missed it. I had to stay at home to prepare for a math exam.W: What a pity! Those songs were really amazing.2. Where does the conversation probably take place A. In a grocery store. B. In a restaurant. C. In a clothing shop.【答案】C【解析】【原文】M: Hello, can I help you W: Well, I’m just browsing.M: All our goods are on sale today. And we’ve got free water if you’d like some.W: Thanks. Can I try this sweater on, please 3. What will Jane do on Friday evening A. Watch a film. B. Visit her grandma. C. Go camping.【答案】A【解析】【原文】M: Jane, what are you going to do this Sunday Let’s go to the cinema.W: But I need to see my grandma with my parents. What about Saturday M: I’m going camping with my sister then. Does Friday evening work for you W: OK, it’s a deal.4. What are the speakers mainly talking about A. A novel. B. A writer. C. A stamp.【答案】B【解析】【原文】M: Do you know Jane Austen She is known primarily for her six novels.W: Yes. I like one of her novels, Pride and Prejudice. In 2013, her works were featured on a series of UK postage stamps.5. What does the man suggest the woman do A. Get a good rest. B. See a doctor. C. Do physical exercise.【答案】A【解析】【原文】M: You look pale. Is everything okay W: Yes. I saw the doctor this morning and I had a physical examination. He said it wasn’t a big concern.M: Well, you’d better take sick leave.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What is the weather like today A. Windy. B. Cloudy. C. Sunny.7. What are the speakers going to do this afternoon A. Head to the park. B. Read in the library. C. Have an English class.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】W: Hey, Alex! What are you doing M: I’m enjoying the sunshine in my front yard.W: What a day! There isn’t a cloud in the sky today. It’s not like yesterday when it was really windy. It makes me want to go for a walk in the park this afternoon.M: Great minds think alike. But I need to go to the classroom first. My English books are there. Maybe we can go together later W: Absolutely! I’ll wait for you in front of the library. See you soon!听下面一段较长对话,回答以下小题。8. How often does the drama club meet A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.9. Which club does the man want to join A. The photography club. B. The environmental club. C. The drama club.10. What is the probable relationship between the speakers A. Teammates. B. Classmates. C. Teacher and student.【答案】8. C 9. B 10. B【解析】【原文】M: Sophie, have you decided which club to join this semester There are so many interesting clubs here.W: Yeah, I’m thinking of joining the drama club. It holds meetings on Mondays, Wednesdays and Fridays. How about you M: That’s cool! I joined the photography club last term. I want to try something different this term — maybe the environmental club.W: Nice choice! How often does the club meet M: Twice a week. They organize clean-up events, tree planting activities and so on.W: Wow, that sounds meaningful. I’ve also heard about the chess club. Do you play chess M: Yeah, I considered joining it, but it doesn’t fit my schedule.听下面一段较长对话,回答以下小题。11. What is the man doing A. Booking a hotel. B. Buying air tickets. C. Boarding a flight.12. Where does the man go A. Riga. B. Paris. C. New York.13. When will the man return A. On June 28th. B. On June 29th. C. On June 30th.【答案】11. B 12. C 13. A【解析】【原文】W: Hello, Fantasy Paris Travel Agency. How may I help you M: Yes, I’d like to make a flight reservation to New York for the 23rd of June. And I plan to return to Riga on the 29th. The cheaper, the better.W: Okay. Let me see. The lowest price for a ticket is 650 euros.M: That’s too expensive.W: But there are discounted tickets at 400 euros for the 28th.M: Wonderful. I’ll go with that.W: Fine. These are your two tickets. The price includes all taxes and fees, as well as your checked luggage.M: Does that mean I’m allowed to take one checked bag weighing up to 23 kg and one carry-on bag W: That’s correct.听下面一段较长对话,回答以下小题。14. What does the woman offer to do for the man A. Book a flight. B. Order a taxi. C. Take him to the airport.15. Why does the man want to go to the Art Institute of Chicago A. To visit his favorite museum.B. To appreciate Monet’s works.C. To enjoy the Crown Fountain.16. How long will the man stay in Michigan City A. Seven days. B. Four days. C. Three days.17. What does the man go to Michigan City A. Going sightseeing. B. Visiting his relative. C. Attending a wedding ceremony.【答案】14. C 15. B 16. B 17. C【解析】【原文】M: Hey Laura! I’m going to Chicago! I have booked a flight for tonight. So, I’ll be there tomorrow morning if there is no delay.W: Night flights are cost-efficient. But it might not be convenient to get a taxi. Do you need a ride to the airport M: No, thanks. I can call a taxi in advance. Have you ever been to Chicago W: Yes. There are many interesting places that you can visit. For example, Millennium Park, which features the Jay Pritzker Pavilion, Cloud Gate, and the Crown Fountain.M: What about the Art Institute of Chicago I heard that the museum shows masterpieces like Monet’s Water Lilies and Stacks of Wheat. Is that true I am so excited about that.W: Oh, yes. Where are you going to stay M: I have booked a room at the Palmer House Hilton, which was recommended by my relative. It is not far from the Art Institute of Chicago.W: How long are you going to be there M: Just three days. I have an annual leave of seven days. For the rest of the days, I plan to stay in Michigan City. One of my old friends will get married there.听下面一段独白,回答以下小题。18. What does the speaker probably do A. A lecturer. B. A TV host. C. An activity organizer.19. What can we learn about Charlotte Bront A. Jane Eyre is her first work.B. She was the second oldest in the family.C. Her sisters were famous English novelists.20. What is the speaker going to talk about next A. The personality analysis of Jane.B. The exciting plots of Jane Eyre.C. The life story of Charlotte Bront .【答案】18. C 19. C 20. A【解析】【原文】W: Hello, everyone. Welcome to the reading club. Here you can share your favorite books and talk with like-minded people. Today I am going to talk about Jane Eyre, which I’ve read three times. First, let’s get to know the author, Charlotte Bront . She was an English novelist and poet, the eldest of the three Bront sisters whose novels are classics in English literature. And her second novel Jane Eyre is also her best-known work. The novel is a first-person narrative from the perspective of the title character Jane. It has five distinct stages. The first stage is about Jane’s childhood at Gateshead Hall, where she lives with her aunt and cousins, who treat her badly. The second stage is about her education at Lowood School, where she gains friends and role models. The third stage is about when she works as a tutor at Thornfield Hall. The fourth and fifth stages are about her time in the Moor House. As the plot develops, we can witness Jane’s growth and we are getting attracted by her amazing personality. So, let’s take a closer look at the charms of Jane.实验高中2025年8月月考高三英语试题(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man do yesterday A. He attended a concert. B. He studied at home. C. He took an exam.2. Where does the conversation probably take place A. In a grocery store. B. In a restaurant. C. In a clothing shop.3. What will Jane do on Friday evening A. Watch a film. B. Visit her grandma. C. Go camping.4. What are the speakers mainly talking about A. A novel. B. A writer. C. A stamp.5. What does the man suggest the woman do A. Get a good rest. B. See a doctor. C. Do physical exercise.第二节(共 15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和 第7题。6. What is the weather like today A. Windy. B. Cloudy. C. Sunny.7. What are the speakers going to do this afternoon A. Head to the park. B. Read in the library. C. Have an English class.听下面一段对话,回答第8至10题。8. How often does the drama club meet A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.9. Which club does the man want to join A. The photography club. B. The environmental club. C. The drama club.10. What is the probable relationship between the speakers A. Teammates. B. Classmates. C. Teacher and student.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What is the man doing A. Booking a hotel. B. Buying air tickets. C. Boarding a flight.12. Where does the man go A. Riga. B. Paris. C. New York.13. When will the man return A. On June 28th. B. On June 29th. C. On June 30th.听下面一段对话,回答第14至17题。14. What does the woman offer to do for the man A. Book a flight. B. Order a taxi. C. Take him to the airport.15. Why does the man want to go to the Art Institute of Chicago A. To visit his favorite museum.B. To appreciate Monet’s works.C. To enjoy the Crown Fountain.16. How long will the man stay in Michigan City A. Seven days. B. Four days. C. Three days.17. What does the man go to Michigan City A. Going sightseeing. B. Visiting his relative. C. Attending a wedding ceremony.听下面一段独白,回答第18至20题。18. What does the speaker probably do A. A lecturer. B. A TV host. C. An activity organizer.19. What can we learn about Charlotte Bront A. Jane Eyre is her first work.B. She was the second oldest in the family.C. Her sisters were famous English novelists.20. What is the speaker going to talk about next A. The personality analysis of Jane.B. The exciting plots of Jane Eyre.C. The life story of Charlotte Bront .第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。ADubai(迪拜) is home to some of the best hotels in the world.Armani Hotel DubaiLocated inside the world’s tallest building, the distinguished Burj Khalifa, Armani Hotel features a contemporary look crafted by house design superstar Giorgio Armani. It offers 160 stylish rooms right in the center of the city. It features seven restaurants and bars including traditional Indian food at the Armani Amal and fresh seafood at Armani Hashi.The Oberoi DubaiWith one of the best locations in the Business Bay District, the Oberoi Dubai offers great appeal for business travelers and those enjoying the host of leisure activities in the central area. The modern hotel comes equipped with 252 upscale rooms featuring contemporary designs. Restaurant choices include the Nine7One featuring Western, Arabic, and Asian cuisines, as well as La Mezcalcria Kitchen& Lounge which serves up authentic Latin dishes.The Taj DubaiSituated in the Business Bay District right on Burj Khalifa street is the five-star hotel Taj Dubai. It offers Indian heritage designs with both classical and contemporary styles. It has close to 300 rooms from luxury rooms with city and Burj Khalifa views to grand luxury and presidential suites. Dining options include Asian street food at Miss Tess to contemporary British dishes and international delights at the Eloquent Elephant.Caesars Palace Bluewaters DubaiCaesars Palace Bluewaters Dubai, positioned behind Ain Dubai—the world’s largest observation wheel, is decorated with attractive art collections by designer Jonathan Adler. It has 194 luxurious suites and rooms, and features the best of the city’s nightlife attractions and fine dining including world-famous chef Gordon Ramsay’s Hell’s Kitchen.21.Which can you enjoy in the Armani Hotel Dubai A.Latin dishes. B.Fresh seafood. C.Asian street food. D.British food.22.What do the Oberoi Dubai and The Taj Dubai have in common A.They are five-star hotels. B.They have the same number of rooms.C.They have presidential suites. D.They are in the same district.23.What can we know about Caesars Palace Bluewaters A.It is near the world’s largest observation wheel. B.It has rooms with city views.C.It is designed by Jonathan Adler. D.It hosts leisure activities.BOnce again the Captain’s will won. Silent, the men returned to their posts. But Captain Columbus was worried because he knew in his heart that a day would come when his words would no longer help. Before that day, he would see land.Not an eye closed that night. The Captain stood on the high poop (艉楼) and with sleepless eyes he tried hard to look into the darkness ahead.Then, two hours before midnight, the miracle happened. A far-off light struck his eyes. It wavered (摇曳) once or twice, moving quickly on the horizon, like a fisherman’s boat on the waves.His heart hammered (砰砰直跳). But he dared not cry out, “Land!”“Your eyes are sharp, Alfredo,” he whispered to a young sailor. “Tell me what you see.” Even as he spoke, the light disappeared.“I see nothing.” The sailor stared into the darkness. The light had reappeared. “Look out!”“Ah, yes, yes! A light. Over there.”“Quiet! Are you sure, Alfredo ”“But yes, Captain! It is gone now, yet I saw it.”Surely this was not a trick of the light! Alfredo had seen it too. Somewhere ahead in darkness were human beings and inhabited land. They stood shoulder to trembling shoulder, staring into the dark.Hour after hour passed. The sand-glass under the lantern showed that it was two o’clock in the morning. The other two ships loomed (隐约出现) vaguely and in the east the line of the horizon was clearly defined.Then came a flash of flame (火焰). The long-awaited signal! Land in sight.“Land! Land!” Almost immediately came the ringing cry. There in the west, green and fair, lay an island.Who can tell how Christopher Columbus felt at that moment The long waiting was at an end. The dream had come true.24.Where did the story happen A.On an island. B.In the Captain’s dream. C.On the sea. D.In the west.25.When did the Captain see a far-off light for the first time A.In the morning. B.At about 2 a.m. C.At about 10 p.m. D.At midnight.26.What’s the meaning of the underlined sentence “Not an eye closed that night” A.Captain Columbus had been awake for the whole night.B.Captain Columbus kept an eye closed that night.C.Captain Columbus had one eye open that night.D.Captain Columbus had slept heavily for the whole night.27.What was Captain Columbus’ dream A.Finding the human beings in the sea. B.Discovering the land on the horizon .C.Helping his sailors get the light in the darkness. D.Being saved by other ships.CChinese scientists have collected seeds of several plants at a height of about 6,200 meters above sea level on the world's highest peak—Mount Qomolangma and will permanently preserve them in a place where seeds can be kept alive for as long as thousands of years.The seed haven, namely the Germplasm (种质) Bank of Wild Species (GBWS), is located in an ordinary four-story building in a research institute in Kunming, Yunnan Province.As the genes of most plants are contained in their seeds, germplasm resources have become the carriers of plants' genetic information. A seed bank serves as the most important facility for preserving such resources.The fast loss of biodiversity and germplasm resources is the main reason for the establishment of seed banks around the world. Construction of the germplasm bank in Kunming started in 2004, and it was put into operation three years later.“Wildlife germplasm resources have great application potential in the biological industry, attracting global attention, especially for the collection and preservation of wild plants,” said a researcher. Currently, seeds can only be accepted by the GBWS if they tick at least one of the three boxes: endangered, endemic (特有的) or “of economic importance”.The long-term conservation of a seed is a complex procedure, involving more than 70steps, at the end of which the seed will be stored at -20℃. If properly stored, the seed could theoretically stay alive for decades or even thousands of years.“When a species is destroyed by natural disasters, we will activate these seeds and bring the species to life,” said Li Dezhu, director of the seed bank.28.What does the text say about the GBWS in Kunming A.It has been in use since 2004. B.It is the largest of its kind in the world.C.It lies in a four-story building. D.It stores the most seeds from Mount Qomolangma.29.What's the main purpose in establishing the seed bank A.To develop high-quality seeds. B.To conserve biodiversity.C.To guide modern agriculture. D.To store worldwide seed data.30.Which of the following can be accepted by the GBWS A.Seeds that can grow in extreme weather. B.Seeds widely grown by farmers.C.Seeds that have some medical effect. D.Seeds with high economic value.31.Why is the text written A.Mainly to amuse readers. B.Mainly to persuade consumers.C.Mainly to introduce some plants. D.Mainly to solve a problem.DCould robots help us do housework Robots doing chores is nothing new, with Tesla having put forward its cool Optimus robot and DeepMind revealing its latest achievements in robotics. Recently, a robot called Mobile Aloha caught the attention of many at the beginning of 2024, with short videos of it cooking at someone’s home going viral in January.Developed by a team of researchers at Stanford University in the US, the robot can handle everything for a dish, whether it is chopping (切) vegetables or cracking eggs.It also excels (擅长) in various household tasks like watering plants, petting cats, cleaning the floor and doing laundry. It even knows to shake the pillow after putting on a pillowcase (枕套). An internet user joked under one video that as long as this thing doesn’t try to kill him while he is asleep, he is in real need of it.However, a following video posted by one of the researchers, Tony Zhao, and showing Mobile Aloha’s failures proved that the idea of having a robot servant may just be wishful thinking. In the video, Mobile Aloha randomly smashed (打碎) glasses and plates, collided (碰撞) with cabinets (橱柜) and even burned a pot.It turns out that Mobile Aloha is not a complete self-learning system that can independently navigate new environments. It relies on demonstrations by human operators in its surroundings, meaning that the robot needs to learn from human behavior before completing each task. Also, according to the team, the robot achieves a 95 percent success rate in wiping red wine stains (污渍), 80 percent in pushing chairs, and a mere 40 percent in frying shrimp (虾). In short, it’s far from perfect.The behavioral problems of AI robots have been bothering scientists for decades. Although AI robots do pretty well in things requiring high-level reasoning like math, they perform worse than a one-year-old child when it comes to simple tasks demanding abilities of perception, reflexes (反射) and mobility, among others.As the team observed, the interaction between the arm and the base of Mobile Aloha would get quite complex if more flexibility is required in a task. Even a slight deviation (偏差) in the base settings might lead to significant drift in the arms’ motions, resulting in failure to complete the task.32.What do paragraphs 2-3 focus on about Mobile Aloha A.Its main functions. B.Its design principles.C.Its online popularity. D.Its potential risks.33.What does Tony Zhao’s video suggest, according to the text A.AI robots are ready for household chores.B.Mobile Aloha needs further improvement.C.It is expensive to have robots do chores.D.Robot servants should work under supervision.34.How can Mobile Aloha best complete a new task, according to the text A.By seeking help from programmers. B.By operating independently.C.By learning from previous tasks. D.By imitating how humans do it.35.Which type of tasks may AI robots be better at than others, according to the text A.Quick reflex. B.Precise calculation.C.Emotional response. D.Simple mobility.第二节(共5小题;每小题 2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you need a career launch plan It isn’t absolutely essential but it can be extremely helpful! A well-created plan is not just about landing a job; it is about entering the professional field with a competitive edge. Beyond that, it’s a strategy. 36 Therefore, a career launch plan is your survival guide, helping you avoid the traps and seize the right opportunities. So why not follow the following tips to create a right career launch plan 37 If you were to plan out your travel routes, what would you do You’re not just randomly moving; you’re intentional about where you want to go and what you want to achieve. So is a career plan. It involves outlining specific and achievable goals that give direction to your career trajectory (轨迹).Develop relevant skills. Once you’ve identified the qualifications and skills demanded in your ideal profession, it’s time to acquire them! Sign up for courses, pursue certifications, or gain hands-on experience to enhance your skill set. 38Start your job hunt. Your approach to job applications should be more like a precision strike than a messy explosion of arrows in all directions. 39 It’s not just about quantity; it’s about quality. Tailor each application to the specific role and company, emphasizing how your skills and experiences agree with their needs.Stay flexible and agile (机敏的). The job market is changing, and being adaptable is an invaluable ability. 40 Develop a mindset of continuous improvement — always seeking ways to enhance your skills, knowledge, and approach to stay relevant in the ever-evolving professional landscape.A.To achieve this, develop a systematic approach to your job search.B.The job market can be a jungle, especially when you’re just starting.C.By doing these, you’re essentially improving your techniques!D.The goal is to create a foundation that’ll guide your career decisions.E.Set your goals.F.Research your options.G.So, what should you do to deal with it 第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。In my student days, a Non-Governmental Organization (NGO) invited me to teach dance to children from disadvantaged backgrounds. I 41 it, thinking I would put my free afternoons to good use.Upon arriving at the classroom, I was 42 by about 40 children, aged between 7 and 12, all standing in rows and 43 to learn to dance.I looked at the 44 on their faces and asked a boy in the front, “What’s your name ” He replied very proudly, “Ankit!”One by one I 45 about their names. They responded 46 . A few even fought to tell me first. By the time I finished I noticed the smile on their faces had 47 .I started our dancing class with some simple 48 and they followed perfectly. And I 49 the class by playing a song and telling them to dance as they pleased. They went wild with joy.As the kids danced, one of the NGO assistants 50 me and said, “Do you know why they’re so 51 ” I guessed, “Because they all love to dance ” He replied, “No. It’s because you showed them 52 by asking their names. Many who come to teach them see them merely as poor kids. You gave them a feeling that they have a sense of 53 . Thank you.”Never before had I thought asking someone’s name can 54 so much. I taught those kids for a few more months. And they were such a 55 .41.A.confirmed B.assessed C.managed D.accepted42.A.greeted B.informed C.asked D.invited43.A.eager B.content C.nervous D.hesitant44.A.concern B.fear C.relief D.smile45.A.commented B.wondered C.inquired D.wrote46.A.shyly B.enthusiastically C.thoughtfully D.calmly47.A.widened B.returned C.changed D.appeared48.A.dives B.questions C.steps D.strategies49.A.worked on B.learned about C.put off D.wrapped up50.A.employed B.contacted C.approached D.recognized51.A.sensitive B.cheerful C.shallow D.intelligent52.A.support B.strength C.respect D.honesty53.A.community B.security C.direction D.identity54.A.take B.mean C.explain D.handle55.A.joy B.burden C.surprise D.challenge第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Chinese people help other distant countries to develop. Zhan Bingbing and some people doubt 56 it is worth it, because China also has many areas that are still in need of development.Zhan Bingbing’s mother is a medical doctor, and for 57 last two years, she has been working as a volunteer consultant in Tanzania, Africa, as a part of a medical team 58 (send) by the Chinese government.59 (be) honest, when her mother first left for Africa, she was upset. Her mother took good care of her and was her best friend. They were never apart. So she was unhappy about her mother’s leaving without even 60 (ask) for her input.But she began to hear about the work her mother was doing in Tanzania. While the country is quite beautiful and has much natural wealth, many of the people are quite poor and live without things we take for 61 (grant). Many dangerous diseases 62 are rare in China are quite commonly contracted in this country. Now, not only are Tanzanians helped by the hospital, but people in neighbouring 63 (country) are helped as well. It has made a big 64 (different) to their lives. Her mother and her team have devoted themselves 65 helping people there.第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假如你是李华,现任学校学生会主席。最近,你所在的城市正开展“帮助贫困孩子”的活动。你将代表学生会起草一份演讲稿,号召同学们帮助这些孩子们,并利用暑假时间积极到边远地区去参加志愿者活动。主要包括以下要点:1.介绍贫困孩子的现状;2.呼吁同学们参加活动。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头语和结束语已给出,不计词数。Dear brothers and sisters,Good morning, everyone! I'm Li Hua, chairman of the Students' Union._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thanks for your listening!第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。The smell of roasted chicken filled the kitchen as we gathered for our usual Friday dinner. Having swallowed a big mouthful of chicken, I took a deep breath and began, “Could I invite some friends over tomorrow Just for the afternoon ”My parents exchanged a glance, then nodded readily. But beside me, my younger sister, Lily, froze. Her wide eyes locked onto mine. “But... what about Miracle She’ll be terrified, Ethan.”Miracle was a cat Lily rescued on a rainy day last winter. True to her name, the cat had survived. Yet, it remained a creature of profound shyness: Loud voices sent her trembling under beds; sudden movements made her jump. She wasn’t just a pet; she was a fragile soul Lily fiercely protected.“I promise, Lily,” I insisted, leaning forward, meeting her worried gaze(凝视). “We’ll stay in the living room. No loud music, no shouting games. I’ll keep the back door shut tight, and I’ll warn everyone to be quiet. Miracle won’t even know they’re here.” I saw the conflict in her eyes — her desire to be supportive warring with her deep concern for the poor cat. After a tense silence, she finally gave a small, reluctant nod.Saturday arrived with sunshine and laughter as my friends piled in. True to my word, I guided them straight to the living room, reminding them firmly about Miracle’s sensitivity.Initially, we chatted, played cards quietly. Glancing around, I spotted Miracle sliding silently down the hallway towards Lily’s room. Good, she’s keeping her distance, I thought, relieved.As the afternoon wore on, however, the initial caution disappeared. A competitive board game led to enthusiastic cheers and laughter. Lost in the sheer fun of being with my friends, I forgot everything - he promise, the fragile creature.After friends departed with cheerful goodbyes, I began tidying empty glasses, still lost in the happy scenes when Lily burst through the front door into her room. Then came her scream, “Ethan, Miracle is gone.”注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。A cold wave of fear rushed through me._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Luckily, we finally found Miracle in the backyard._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页实验高中2025年8月月考高三英语试题(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the man do yesterday A. He attended a concert. B. He studied at home. C. He took an exam.2. Where does the conversation probably take place A. In a grocery store. B. In a restaurant. C. In a clothing shop.3. What will Jane do on Friday evening A. Watch a film. B. Visit her grandma. C. Go camping.4. What are the speakers mainly talking about A. A writer. B. A novel. C. A stamp.5. What does the man suggest the woman do A. See a doctor. B. Get a good rest. C. Do physical exercise.第二节(共 15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和 第7题。6. What is the weather like today A. Windy. B. Cloudy. C. Sunny.7. What are the speakers going to do this afternoon A. Head to the park. B. Read in the library. C. Have an English class.听下面一段对话,回答第8至10题。8. How often does the drama club meet A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.9. Which club does the man want to join A. The photography club. B. The environmental club. C. The drama club.10. What is the probable relationship between the speakers A. Teammates. B. Classmates. C. Teacher and student.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What is the man doing A. Booking a hotel. B. Buying air tickets. C. Boarding a flight.12. Where does the man go A. Riga. B. Paris. C. New York.13. When will the man return A. On June 28th. B. On June 29th. C. On June 30th.听下面一段对话,回答第14至17题。14. What does the woman offer to do for the man A. Book a flight. B. Order a taxi. C. Take him to the airport.15. Why does the man want to go to the Art Institute of Chicago A. To visit his favorite museum.B. To appreciate Monet’s works.C. To enjoy the Crown Fountain.16. How long will the man stay in Michigan City A. Seven days. B. Four days. C. Three days.17. What does the man go to Michigan City A. Going sightseeing. B. Visiting his relative. C. Attending a wedding ceremony.听下面一段独白,回答第18至20题。18. What does the speaker probably do A. A lecturer. B. A TV host. C. An activity organizer.19. What can we learn about Charlotte Bront A. Jane Eyre is her first work.B. She was the second oldest in the family.C. Her sisters were famous English novelists.20. What is the speaker going to talk about next A. The personality analysis of Jane.B. The exciting plots of Jane Eyre.C. The life story of Charlotte Bront .第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。ADubai(迪拜) is home to some of the best hotels in the world.Armani Hotel DubaiLocated inside the world’s tallest building, the distinguished Burj Khalifa, Armani Hotel features a contemporary look crafted by house design superstar Giorgio Armani. It offers 160 stylish rooms right in the center of the city. It features seven restaurants and bars including traditional Indian food at the Armani Amal and fresh seafood at Armani Hashi.The Oberoi DubaiWith one of the best locations in the Business Bay District, the Oberoi Dubai offers great appeal for business travelers and those enjoying the host of leisure activities in the central area. The modern hotel comes equipped with 252 upscale rooms featuring contemporary designs. Restaurant choices include the Nine7One featuring Western, Arabic, and Asian cuisines, as well as La Mezcalcria Kitchen& Lounge which serves up authentic Latin dishes.The Taj DubaiSituated in the Business Bay District right on Burj Khalifa street is the five-star hotel Taj Dubai. It offers Indian heritage designs with both classical and contemporary styles. It has close to 300 rooms from luxury rooms with city and Burj Khalifa views to grand luxury and presidential suites. Dining options include Asian street food at Miss Tess to contemporary British dishes and international delights at the Eloquent Elephant.Caesars Palace Bluewaters DubaiCaesars Palace Bluewaters Dubai, positioned behind Ain Dubai—the world’s largest observation wheel, is decorated with attractive art collections by designer Jonathan Adler. It has 194 luxurious suites and rooms, and features the best of the city’s nightlife attractions and fine dining including world-famous chef Gordon Ramsay’s Hell’s Kitchen.21.Which can you enjoy in the Armani Hotel Dubai A.Latin dishes. B.Fresh seafood. C.Asian street food. D.British food.22.What do the Oberoi Dubai and The Taj Dubai have in common A.They are five-star hotels. B.They have the same number of rooms.C.They have presidential suites. D.They are in the same district.23.What can we know about Caesars Palace Bluewaters A.It is near the world’s largest observation wheel. B.It has rooms with city views.C.It is designed by Jonathan Adler. D.It hosts leisure activities.21.B 22.D 23.A【导语】这是一篇应用文。主要介绍了在迪拜世界上最好的几家酒店各自的特色。21.细节理解题。文章第一家酒店Armani Hotel Dubai讲到“It features seven restaurants and bars including traditional Indian food at the Armani Amal and fresh seafood at Armani Hashi (这里有七家餐厅和酒吧,包括阿玛尼阿玛尔的传统印度菜和阿玛尼哈希的新鲜海鲜。)”可知,在迪拜阿玛尼酒店,你可以享受新鲜海鲜。故选B。22.细节理解题。文章The Oberoi Dubai部分讲到“With one of the best locations in the Business Bay District (Oberoi Dubai酒店是商务湾区最好的酒店之一)”以及The Taj Dubai部分讲到“Situated in the Business Bay District right on Burj Khalifa street is the five-star hotel Taj Dubai. (五星级酒店Taj Dubai位于商务区哈利法塔街正对面)”可知,迪拜奥拜罗伊酒店和迪拜泰姬陵酒店的共同点是都在同一个地区。故选D。23.细节理解题。文章Caesars Palace Bluewaters Dubai部分讲到“Caesars Palace Bluewaters Dubai, positioned behind Ain Dubai—the world’s largest observation wheel (Caesars Palace Bluewaters Dubai位于世界上最大的观景轮Ain Dubai后面)”可知,Caesars Palace Bluewaters靠近世界上最大的观测轮。故选A。BOnce again the Captain’s will won. Silent, the men returned to their posts. But Captain Columbus was worried because he knew in his heart that a day would come when his words would no longer help. Before that day, he would see land.Not an eye closed that night. The Captain stood on the high poop (艉楼) and with sleepless eyes he tried hard to look into the darkness ahead.Then, two hours before midnight, the miracle happened. A far-off light struck his eyes. It wavered (摇曳) once or twice, moving quickly on the horizon, like a fisherman’s boat on the waves.His heart hammered (砰砰直跳). But he dared not cry out, “Land!”“Your eyes are sharp, Alfredo,” he whispered to a young sailor. “Tell me what you see.” Even as he spoke, the light disappeared.“I see nothing.” The sailor stared into the darkness. The light had reappeared. “Look out!”“Ah, yes, yes! A light. Over there.”“Quiet! Are you sure, Alfredo ”“But yes, Captain! It is gone now, yet I saw it.”Surely this was not a trick of the light! Alfredo had seen it too. Somewhere ahead in darkness were human beings and inhabited land. They stood shoulder to trembling shoulder, staring into the dark.Hour after hour passed. The sand-glass under the lantern showed that it was two o’clock in the morning. The other two ships loomed (隐约出现) vaguely and in the east the line of the horizon was clearly defined.Then came a flash of flame (火焰). The long-awaited signal! Land in sight.“Land! Land!” Almost immediately came the ringing cry. There in the west, green and fair, lay an island.Who can tell how Christopher Columbus felt at that moment The long waiting was at an end. The dream had come true.24.Where did the story happen A.On an island. B.In the Captain’s dream. C.On the sea. D.In the west.25.When did the Captain see a far-off light for the first time A.In the morning. B.At about 2 a.m. C.At about 10 p.m. D.At midnight.26.What’s the meaning of the underlined sentence “Not an eye closed that night” A.Captain Columbus had been awake for the whole night.B.Captain Columbus kept an eye closed that night.C.Captain Columbus had one eye open that night.D.Captain Columbus had slept heavily for the whole night.27.What was Captain Columbus’ dream A.Finding the human beings in the sea. B.Discovering the land on the horizon .C.Helping his sailors get the light in the darkness. D.Being saved by other ships.参考答案 24.C 25.C 26.A 27.B【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了哥伦布船长在海上航行时,发现远处的灯光,最终发现陆地的故事。24.细节理解题。根据第一段“Once again the Captain’s will won. Silent, the men returned to their posts. But Captain Columbus was worried because he knew in his heart that a day would come when his words would no longer help. Before that day, he would see land. (船长的意志再次获胜。人们默默地回到自己的岗位。但是哥伦布船长很担心,因为他内心知道,总有一天他的话会不再有用。在那一天到来之前,他会看到陆地)”和倒数第三段中“Then came a flash of flame (火焰). The long-awaited signal! Land in sight.(接着一道火焰闪过。期待已久的信号!看见陆地了)”可知,故事发生在海上。故选C项。25.细节理解题。根据第三段“Then, two hours before midnight, the miracle happened. A far-off light struck his eyes.(然后,午夜前两个小时,奇迹发生了。远处的一盏灯映入他的眼帘)”可知,午夜前两个小时,也就是大约晚上10点,船长第一次看到了远处的灯光。故选C项。26.词句猜测题。根据划线词后文“The Captain stood on the high poop (艉楼) and with sleepless eyes he tried hard to look into the darkness ahead.(船长站在高高的艉楼上,用不眠的眼睛努力地望着前面的黑暗)”可知,船长整晚都站在艉楼上,努力地望着前面的黑暗,所以“Not an eye closed that night”意思是“哥伦布船长整晚都没有睡觉”。故选A项。27.推理判断题。根据最后一段“Who can tell how Christopher Columbus felt at that moment The long waiting was at an end. The dream had come true.(谁能说出克里斯托弗·哥伦布那一刻的感受?漫长的等待结束了。梦想成真了)”以及前文提到船长一直担心找不到陆地,可推知,哥伦布船长的梦想是发现地平线上的陆地。故选B项。CChinese scientists have collected seeds of several plants at a height of about 6,200 meters above sea level on the world's highest peak—Mount Qomolangma and will permanently preserve them in a place where seeds can be kept alive for as long as thousands of years.The seed haven, namely the Germplasm (种质) Bank of Wild Species (GBWS), is located in an ordinary four-story building in a research institute in Kunming, Yunnan Province.As the genes of most plants are contained in their seeds, germplasm resources have become the carriers of plants' genetic information. A seed bank serves as the most important facility for preserving such resources.The fast loss of biodiversity and germplasm resources is the main reason for the establishment of seed banks around the world. Construction of the germplasm bank in Kunming started in 2004, and it was put into operation three years later.“Wildlife germplasm resources have great application potential in the biological industry, attracting global attention, especially for the collection and preservation of wild plants,” said a researcher. Currently, seeds can only be accepted by the GBWS if they tick at least one of the three boxes: endangered, endemic (特有的) or “of economic importance”.The long-term conservation of a seed is a complex procedure, involving more than 70steps, at the end of which the seed will be stored at -20℃. If properly stored, the seed could theoretically stay alive for decades or even thousands of years.“When a species is destroyed by natural disasters, we will activate these seeds and bring the species to life,” said Li Dezhu, director of the seed bank.28.What does the text say about the GBWS in Kunming A.It has been in use since 2004.B.It is the largest of its kind in the world.C.It lies in a four-story building.D.It stores the most seeds from Mount Qomolangma.29.What's the main purpose in establishing the seed bank A.To develop high-quality seeds. B.To conserve biodiversity.C.To guide modern agriculture. D.To store worldwide seed data.30.Which of the following can be accepted by the GBWS A.Seeds that can grow in extreme weather. B.Seeds widely grown by farmers.C.Seeds that have some medical effect. D.Seeds with high economic value.31.Why is the text written A.Mainly to amuse readers. B.Mainly to persuade consumers.C.Mainly to introduce some plants. D.Mainly to solve a problem.试卷第1页,共3页28.C 29.B 30.D 31.D【导语】这是一篇说明文。主要介绍了为保护生物多样性,中国科学家在云南省昆明市一所研究所成立了野生物种种质库,收集了几种植物的种子,并将把它们永久保存,希望这些种子可以存活数千年。28.细节理解题。文章第二段讲到“The seed haven, namely the Germplasm (种质) Bank of Wild Species (GBWS), is located in an ordinary four-story building in a research institute in Kunming, Yunnan Province. (种子天堂,即野生物种种质库,位于云南省昆明市一所研究所的一栋普通四层楼里)”可知,昆明的野生物种种质库位于一栋四层楼的建筑里。故选C。29.推理判断题。文章第四段讲到“The fast loss of biodiversity and germplasm resources is the main reason for the establishment of seed banks around the world. (生物多样性和种质资源的快速丧失是世界各地建立种子库的主要原因)”可知,建立种子库的主要目的是保护生物多样性。故选B。30.细节理解题。文章第五段讲到“Currently, seeds can only be accepted by the GBWS if they tick at least one of the three boxes: endangered, endemic (特有的) or “of economic importance”(目前,种子只有在符合三个条件中的至少一个条件时才能被GBWS接受:濒危、地方性或“具有经济重要性”。)”可知,GBWS可以接受经济价值高的种子。故选D。31.推理判断题。文章第三段讲到“As the genes of most plants are contained in their seeds, germplasm resources have become the carriers of plants' genetic information. A seed bank serves as the most important facility for preserving such resources.( 由于大多数植物的基因都包含在种子中,种质资源已成为植物遗传信息的载体。种子库是保存这些资源的最重要的设施。)”以及最后一段讲到“When a species is destroyed by natural disasters, we will activate these seeds and bring the species to life (当一个物种被自然灾害摧毁时,我们将激活这些种子,让这个物种复活)”可知,写这篇文章主要是为了解决一个问题。故选D。DCould robots help us do housework Robots doing chores is nothing new, with Tesla having put forward its cool Optimus robot and DeepMind revealing its latest achievements in robotics. Recently, a robot called Mobile Aloha caught the attention of many at the beginning of 2024, with short videos of it cooking at someone’s home going viral in January.Developed by a team of researchers at Stanford University in the US, the robot can handle everything for a dish, whether it is chopping (切) vegetables or cracking eggs.It also excels (擅长) in various household tasks like watering plants, petting cats, cleaning the floor and doing laundry. It even knows to shake the pillow after putting on a pillowcase (枕套). An internet user joked under one video that as long as this thing doesn’t try to kill him while he is asleep, he is in real need of it.However, a following video posted by one of the researchers, Tony Zhao, and showing Mobile Aloha’s failures proved that the idea of having a robot servant may just be wishful thinking. In the video, Mobile Aloha randomly smashed (打碎) glasses and plates, collided (碰撞) with cabinets (橱柜) and even burned a pot.It turns out that Mobile Aloha is not a complete self-learning system that can independently navigate new environments. It relies on demonstrations by human operators in its surroundings, meaning that the robot needs to learn from human behavior before completing each task. Also, according to the team, the robot achieves a 95 percent success rate in wiping red wine stains (污渍), 80 percent in pushing chairs, and a mere 40 percent in frying shrimp (虾). In short, it’s far from perfect.The behavioral problems of AI robots have been bothering scientists for decades. Although AI robots do pretty well in things requiring high-level reasoning like math, they perform worse than a one-year-old child when it comes to simple tasks demanding abilities of perception, reflexes (反射) and mobility, among others.As the team observed, the interaction between the arm and the base of Mobile Aloha would get quite complex if more flexibility is required in a task. Even a slight deviation (偏差) in the base settings might lead to significant drift in the arms’ motions, resulting in failure to complete the task.32.What do paragraphs 2-3 focus on about Mobile Aloha A.Its main functions. B.Its design principles.C.Its online popularity. D.Its potential risks.33.What does Tony Zhao’s video suggest, according to the text A.AI robots are ready for household chores.B.Mobile Aloha needs further improvement.C.It is expensive to have robots do chores.D.Robot servants should work under supervision.34.How can Mobile Aloha best complete a new task, according to the text A.By seeking help from programmers. B.By operating independently.C.By learning from previous tasks. D.By imitating how humans do it.35.Which type of tasks may AI robots be better at than others, according to the text A.Quick reflex. B.Precise calculation.C.Emotional response. D.Simple mobility.32.A 33.B 34.D 35.B【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了机器人Mobile Aloha做家务的能力、问题及AI机器人在不同任务上的表现。32.主旨大意题。根据第二段“the robot can handle everything for a dish, whether it is chopping (切) vegetables or cracking eggs. (这个机器人可以处理一道菜的所有工序,无论是切菜还是打鸡蛋。)”以及第三段“It also excels (擅长) in various household tasks like watering plants, petting cats, cleaning the floor and doing laundry. (它还擅长各种家务,比如浇花、抚摸猫、清洁地板和洗衣服。)”可知,这两段主要介绍了Mobile Aloha的主要功能。故选A。33.推理判断题。根据第四段“However, a following video posted by one of the researchers, Tony Zhao, and showing Mobile Aloha’s failures proved that the idea of having a robot servant may just be wishful thinking. (然而,研究人员Tony Zhao随后发布的一段视频展示了Mobile Aloha的失败,这证明拥有一个机器人仆人的想法可能只是一厢情愿。)”以及第五段对Mobile Aloha不足之处的进一步描述可知,Tony Zhao的视频表明Mobile Aloha还需要进一步改进。故选B。34.细节理解题。根据第五段“It relies on demonstrations by human operators in its surroundings, meaning that the robot needs to learn from human behavior before completing each task. (它依赖于周围人类操作员的示范,这意味着机器人在完成每项任务之前都需要从人类行为中学习。)”可知,Mobile Aloha通过模仿人类的行为来最好地完成新任务。故选D。35.细节理解题。根据第六段“Although AI robots do pretty well in things requiring high-level reasoning like math, they perform worse than a one-year-old child when it comes to simple tasks demanding abilities of perception, reflexes (反射) and mobility, among others. (尽管人工智能机器人在需要高级推理的事情上表现得相当好,比如数学,但在需要感知、反射和移动等能力的简单任务上,它们的表现比一岁的孩子还要差。)”可知,AI机器人在精确计算这类任务上可能比其他任务表现得更好。故选B。第二节(共5小题;每小题 2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you need a career launch plan It isn’t absolutely essential but it can be extremely helpful! A well-created plan is not just about landing a job; it is about entering the professional field with a competitive edge. Beyond that, it’s a strategy. 36 Therefore, a career launch plan is your survival guide, helping you avoid the traps and seize the right opportunities. So why not follow the following tips to create a right career launch plan 37 If you were to plan out your travel routes, what would you do You’re not just randomly moving; you’re intentional about where you want to go and what you want to achieve. So is a career plan. It involves outlining specific and achievable goals that give direction to your career trajectory (轨迹).Develop relevant skills. Once you’ve identified the qualifications and skills demanded in your ideal profession, it’s time to acquire them! Sign up for courses, pursue certifications, or gain hands-on experience to enhance your skill set. 38Start your job hunt. Your approach to job applications should be more like a precision strike than a messy explosion of arrows in all directions. 39 It’s not just about quantity; it’s about quality. Tailor each application to the specific role and company, emphasizing how your skills and experiences agree with their needs.Stay flexible and agile (机敏的). The job market is changing, and being adaptable is an invaluable ability. 40 Develop a mindset of continuous improvement — always seeking ways to enhance your skills, knowledge, and approach to stay relevant in the ever-evolving professional landscape.A.To achieve this, develop a systematic approach to your job search.B.The job market can be a jungle, especially when you’re just starting.C.By doing these, you’re essentially improving your techniques!D.The goal is to create a foundation that’ll guide your career decisions.E.Set your goals.F.Research your options.G.So, what should you do to deal with it 36.B 37.E 38.C 39.A 40.G【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何制定职业启动计划。36.上文“Do you need a career launch plan It isn’t absolutely essential but it can be extremely helpful! A well-created plan is not just about landing a job; it is about entering the professional field with a competitive edge. Beyond that, it’s a strategy.(你需要一个职业生涯启动计划吗?这不是绝对必要的,但它会非常有帮助!一个精心制定的计划不仅仅是为了找到一份工作;这是关于进入具有竞争优势的专业领域。除此之外,这也是一种策略)”表明你有必要进行职业规划,下文“Therefore, a career launch plan is your survival guide, helping you avoid the traps and seize the right opportunities.(因此,职业启动计划是你的生存指南,帮助你避开陷阱,抓住正确的机会)”表明启动职业计划的好处,B项“就业市场可能是一片丛林,尤其是当你刚开始的时候。”承上启下,讲明有职业规划的必要性,与下文形成因果关系,符合语境。故选B项。37.下文“If you were to plan out your travel routes, what would you do You’re not just randomly moving; you’re intentional about where you want to go and what you want to achieve. So is a career plan. It involves outlining specific and achievable goals that give direction to your career trajectory.(如果你计划好你的旅行路线,你会怎么做?你不只是随意移动;你对自己想去的地方和想要实现的目标是有意识的。职业规划也是如此。它包括概述具体的和可实现的目标,为你的职业轨迹指明方向)”表明你要有职业目标,空处作为本段的小标题,应概括本段内容,E项“设定你的目标。”承接下文,符合语境。故选E项。38.上文“Sign up for courses, pursue certifications, or gain hands-on experience to enhance your skill set.(报名参加课程、获得认证或获得实践经验以提高你的技能)”列举了几种提高技能的方式,C项“通过这样做,你在本质上提高了你的技术!”承接上文,表明这样做产生的结果,且呼应本段的小标题,符合语境。故选C项。39.上文“Start your job hunt. Your approach to job applications should be more like a precision strike than a messy explosion of arrows in all directions.(开始找工作。你的求职方法应该更像是一次精确的打击,而不是向四面八方胡乱射出的箭雨)”表明找工作要有明确的方向,A项“为了实现这一点,制定一个系统的求职方法。”承接上文,选项中a systematic approach to your job search与上文相呼应,符合语境。故选A项。40.上文“The job market is changing, and being adaptable is an invaluable ability.(就业市场正在发生变化,适应能力是一种宝贵的能力)”表明职业市场不断变化,下文“Develop a mindset of continuous improvement — always seeking ways to enhance your skills, knowledge, and approach to stay relevant in the ever-evolving professional landscape.(培养持续改进的心态——始终寻求提高技能、知识和方法的方法,以在不断发展的职业环境中保持相关性)”表明你怎样应对不断变化的职业环境,G项“那么,你该怎么处理呢?”承上启下,符合语境。故选G项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。In my student days, a Non-Governmental Organization (NGO) invited me to teach dance to children from disadvantaged backgrounds. I 41 it, thinking I would put my free afternoons to good use.Upon arriving at the classroom, I was 42 by about 40 children, aged between 7 and 12, all standing in rows and 43 to learn to dance.I looked at the 44 on their faces and asked a boy in the front, “What’s your name ” He replied very proudly, “Ankit!”One by one I 45 about their names. They responded 46 . A few even fought to tell me first. By the time I finished I noticed the smile on their faces had 47 .I started our dancing class with some simple 48 and they followed perfectly. And I 49 the class by playing a song and telling them to dance as they pleased. They went wild with joy.As the kids danced, one of the NGO assistants 50 me and said, “Do you know why they’re so 51 ” I guessed, “Because they all love to dance ” He replied, “No. It’s because you showed them 52 by asking their names. Many who come to teach them see them merely as poor kids. You gave them a feeling that they have a sense of 53 . Thank you.”Never before had I thought asking someone’s name can 54 so much. I taught those kids for a few more months. And they were such a 55 .41.A.confirmed B.assessed C.managed D.accepted42.A.greeted B.informed C.asked D.invited43.A.eager B.content C.nervous D.hesitant44.A.concern B.fear C.relief D.smile45.A.commented B.wondered C.inquired D.wrote46.A.shyly B.enthusiastically C.thoughtfully D.calmly47.A.widened B.returned C.changed D.appeared48.A.dives B.questions C.steps D.strategies49.A.worked on B.learned about C.put off D.wrapped up50.A.employed B.contacted C.approached D.recognized51.A.sensitive B.cheerful C.shallow D.intelligent52.A.support B.strength C.respect D.honesty53.A.community B.security C.direction D.identity54.A.take B.mean C.explain D.handle55.A.joy B.burden C.surprise D.challenge41.D 42.A 43.A 44.D 45.C 46.B 47.A 48.C 49.D 50.C 51.B 52.C 53.D 54.B 55.A【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述作者受邀教贫困儿童跳舞及从中收获的感悟。41.考查动词词义辨析。句意:我接受了这个邀请,想着可以好好利用我的空闲下午时间。A. confirmed确认;B. assessed评估;C. managed管理;D. accepted接受。根据后文“thinking I would put my free afternoons to good use”可知,作者认为可以充分利用空闲的下午时间,由此可推断,此处指的是作者接受邀请。故选D。42.考查动词词义辨析。句意:一到教室,我受到了大约40名孩子的欢迎,他们的年龄在7到12岁之间,全都站成排,渴望学习跳舞。A. greeted迎接;B. informed通知;C. asked询问;D. invited邀请。根据后文的 “about 40 children, aged between 7 and 12, all standing in rows”可知,孩子们站成一排,由此可推断,此处指的是孩子迎接作者的到来。故选A。43.考查形容词词义辨析。句意:一到教室,我受到了大约40名孩子的欢迎,他们的年龄在7到12岁之间,全都站成排,渴望学习跳舞。A. eager渴望的;B. content满足的;C. nervous紧张的;D. hesitant犹豫的。根据后文“By the time I finished I noticed the smile on their faces had ___47___ .”可知,孩子们都是面带微笑,由此可知,孩子们对学习舞蹈充满热情和期待。故选A。44.考查名词词义辨析。句意:我看着他们脸上的微笑,问前排的一个男孩:“你叫什么名字?”A. concern关心;B. fear恐惧;D. smile微笑;C. relief安慰。根据后文“By the time I finished I noticed the smile on their faces had ___47___ .”可知,此处指出孩子们脸上带着笑容。故选D。45.考查动词词义辨析。句意:我一个接一个地询问他们的名字。A. commented评论;C. inquired询问;B. wondered想知道;D. wrote写。根据上文“I looked at the ___44___ on their faces and asked a boy in the front, “What’s your name ””以及下文的“One by one”可知,作者在逐一询问孩子们的名字。故选C。46.考查副词词义辨析。句意:他们热情地回应。A. shyly害羞地;D. calmly冷静地;C. thoughtfully深思熟虑地;B. enthusiastically热情地。根据后文“A few even fought to tell me first”可知,孩子们争先恐后地回答问题,表现出极大的热情。故选B。47.考查动词词义辨析。句意:当我结束时,我发现他们脸上的笑容更加灿烂了。A. widened变宽;B. returned返回;C. changed改变;D. appeared出现。根据前文的“A few even fought to tell me first.”可知,孩子们争先恐后地回答问题,表现出极大的热情,结合后文“They went wild with joy.”可知,此处指的是孩子们的笑容在逐渐扩大。故选A。48.考查名词词义辨析。句意:我用一些简单的步伐开始了我们的舞蹈课,他们跟得非常完美。C. steps步骤,舞步;B. questions问题;A. dives潜水;D. strategies策略。根据后文“they followed perfectly”可知,孩子们跟的非常完美,由此可推断,此处指的是舞蹈课的一些简单舞步。故选C。49.考查动词短语辨析。句意:我播放了一首歌曲并让他们自由跳舞,以此结束了课程。A. worked on致力于;D. wrapped up结束;C. put off推迟;B. learned about了解。根据上文的“I started our dancing class with some simple ___48___ and they followed perfectly.”可知,作者是用一些简单的步伐开始的舞蹈课,结合下文的“by playing a song and telling them to dance as they pleased”可知,此处是课程的最后一部分,所以此处表示“结束”课程与上文呼应,符合语境。故选D。50.考查动词词义辨析。句意:当孩子们跳舞时,一名非政府组织的助手走近我,说道:“你知道他们为什么这么开心吗?”A. employed雇佣;B. contacted联系;C. approached靠近;D. recognized认出。根据前文的“As the kids danced”以及后文“and said”可知,此处指的是在孩子们跳舞的时候,助手靠近作者身边进行交流。故选C。51.考查形容词词义辨析。句意:当孩子们跳舞时,一名非政府组织的助手走近我,说道:“你知道他们为什么这么开心吗?”A. sensitive敏感的;B. cheerful开心的;C. shallow肤浅的;D. intelligent聪明的。根据前文“They went wild with joy.”可知,孩子们的情绪非常高涨,由此可知,此处表示“高兴的,开心的”符合语境。故选B。52.考查名词词义辨析。句意:那是因为你通过询问他们的名字向他们表达了尊重。A. support支持;B. strength力量;D. honesty诚实;C. respect尊重。根据后文的“by asking their names.”可知,作者在开始的时候询问孩子们的名字,结合后文的“Many who come to teach them see them merely as poor kids”可知,以前的老师只是把他们当成穷孩子,由此可推断,此处指的是作者的行为让孩子们感受到被“尊重”,符合语境。故选C。53.考查名词词义辨析。句意:你让他们感到自己有身份认同感。A. community社区;B. security安全;D. identity身份;C. direction方向。根据前文的“It’s because you showed them ___12___ by asking their names.”可知,作者通过询问孩子的名字表达了对孩子们的尊敬,由此可推断,作者的行为让孩子们感受到“认同感”,a sense of identity意为“认同感”符合语境。故选D。54.考查动词词义辨析。句意:我从未想过问别人的名字会有如此重要的意义。A. take带走;B. mean意味着;C. explain解释;D. handle处理。根据前文的“You gave them a feeling that they have a sense of ___53___ .”可知,作者的行为让孩子们有了认同感,结合“Never before had I thought asking someone’s name”可知,作者从来没有想过询问别人名字具有如此大的意义。故选B。55.考查名词词义辨析。句意:他们给了我如此多的快乐。D. challenge挑战;B. burden负担;C. surprise惊喜;A. joy快乐。根据前文的“As the kids danced, one of the NGO assistants ___50___ me and said, “Do you know why they’re so ___51___ ””以及“You gave them a feeling that they have a sense of ___53___ .”可知,一名非政府组织的助手告诉作者,通过询问孩子的名字让孩子们感受到被尊敬,有了认同感使得孩子们如此开心,由此可推断,作者在教孩子们舞蹈课的这段时间应该是快乐的。故选A。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或所给单词的正确形式。Chinese people help other distant countries to develop. Zhan Bingbing and some people doubt 56 it is worth it, because China also has many areas that are still in need of development.Zhan Bingbing’s mother is a medical doctor, and for 57 last two years, she has been working as a volunteer consultant in Tanzania, Africa, as a part of a medical team 58 (send) by the Chinese government.59 (be) honest, when her mother first left for Africa, she was upset. Her mother took good care of her and was her best friend. They were never apart. So she was unhappy about her mother’s leaving without even 60 (ask) for her input.But she began to hear about the work her mother was doing in Tanzania. While the country is quite beautiful and has much natural wealth, many of the people are quite poor and live without things we take for 61 (grant). Many dangerous diseases 62 are rare in China are quite commonly contracted in this country. Now, not only are Tanzanians helped by the hospital, but people in neighbouring 63 (country) are helped as well. It has made a big 64 (different) to their lives. Her mother and her team have devoted themselves 65 helping people there.whether/if 57.the 58.sent 59.To be 60.asking 61.granted 62.which/that 63.countries 64.difference 65.To【导语】本文是说明文。讲述了詹冰冰对母亲作为中国政府派遣医疗队的一员,在非洲坦桑尼亚担任志愿者顾问感到不满,怀疑这么做是否值得,但是当她提到母亲在坦桑尼亚所做的工作后,有所改观。56.考查宾语从句。句意:张冰冰和一些人怀疑这是否值得,因为中国还有很多需要发展的领域。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,根据后文“because China also has many areas that are still in need of development”可知,空处是“是否值得”之意,用whether或者if引导。故填whether或者if。57.考查冠词。句意:张冰冰的母亲是一名医生,在过去的两年里,她一直作为中国政府派遣医疗队的一员,在非洲坦桑尼亚担任志愿者顾问。分析句子结构可知,时间状语for the last two years意为“在过去的两年里”。故填the58.考查非谓语动词。句意:张冰冰的母亲是一名医生,在过去的两年里,她一直作为中国政府派遣医疗队的一员,在非洲坦桑尼亚担任志愿者顾问。分析句子结构可知,本句已有谓语动词,所以send用非谓语形式,根据后文的by可知,此处用被动语态,所以用过去分词表被动。故填sent。59.考查不定式。句意:老实说,当她母亲第一次去非洲的时候,她很沮丧。固定搭配to be honest老实说。60.考查非谓语动词。句意:所以她对母亲没有征求她的意见就离开感到不高兴。分析句子结构可知,空气是介词,所以空处应填名词作宾语,所以空处用动名词形式。故填asking。61.考查非谓语动词。句意:虽然这个国家很美丽,有很多自然财富,但许多人很穷,生活中没有我们认为理所当然的东西。分析句子结构可知,此处考查固定搭配:take sth for granted意为“认为…是理所当然的”。故填granted。62.考查定语从句。句意:许多在中国罕见的危险疾病在这个国家却很常见。分析句子结构可知,空处引导定语从句,先行词是diseases,在从句中作主语,用which或者that引导。故填which或者that。63.考查名词。句意:现在,不仅坦桑尼亚人得到了医院的帮助,邻国的人民也得到了帮助。分析句子结构可知,空前是形容词,所以空处应填名词作介词in的宾语,country意为“国家”为可数名词,根据空后的are可知,用复数形式。故填countries。64.考查形容词变形。句意:这对他们的生活产生了很大的影响。分析句子结构可知,此处考查固定搭配:make a difference to意为“对……产生影响”。故填difference。65.考查介词。句意:她的母亲和她的团队致力于帮助那里的人们。分析句子结构可知,此处考查固定搭配:devote oneself to doing意为“致力于做某事”。故填to。第四部分 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假如你是李华,现任学校学生会主席。最近,你所在的城市正开展“帮助贫困孩子”的活动。你将代表学生会起草一份演讲稿,号召同学们帮助这些孩子们,并利用暑假时间积极到边远地区去参加志愿者活动。主要包括以下要点:1.介绍贫困孩子的现状;2.呼吁同学们参加活动。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头语和结束语已给出,不计词数。Dear brothers and sisters,Good morning, everyone! I'm Li Hua, chairman of the Students' Union._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Thanks for your listening!Key:Dear brothers and sisters,Good morning, everyone! I'm Li Hua, chairman of the Students' Union. I am earnestly calling for your active particpation in the campaign to be held in our city, whose theme is to help poor children in need in remote areas.Far away from the city, many children of our age are terribly lacking in necessities of life. Besides, good education is unavailable for them. What's worse, some are living alone without their parents' company. Ther are badly in need of our assistance now.Do not hesitate to join us to be a volunteer in such a meaningful event. I have a firm belief that with our joint efforts, the children there will surely have a brighter future.Thanks for your listening!第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。The smell of roasted chicken filled the kitchen as we gathered for our usual Friday dinner. Having swallowed a big mouthful of chicken, I took a deep breath and began, “Could I invite some friends over tomorrow Just for the afternoon ”My parents exchanged a glance, then nodded readily. But beside me, my younger sister, Lily, froze. Her wide eyes locked onto mine. “But... what about Miracle She’ll be terrified, Ethan.”Miracle was a cat Lily rescued on a rainy day last winter. True to her name, the cat had survived. Yet, it remained a creature of profound shyness: Loud voices sent her trembling under beds; sudden movements made her jump. She wasn’t just a pet; she was a fragile soul Lily fiercely protected.“I promise, Lily,” I insisted, leaning forward, meeting her worried gaze(凝视). “We’ll stay in the living room. No loud music, no shouting games. I’ll keep the back door shut tight, and I’ll warn everyone to be quiet. Miracle won’t even know they’re here.” I saw the conflict in her eyes — her desire to be supportive warring with her deep concern for the poor cat. After a tense silence, she finally gave a small, reluctant nod.Saturday arrived with sunshine and laughter as my friends piled in. True to my word, I guided them straight to the living room, reminding them firmly about Miracle’s sensitivity.Initially, we chatted, played cards quietly. Glancing around, I spotted Miracle sliding silently down the hallway towards Lily’s room. Good, she’s keeping her distance, I thought, relieved.As the afternoon wore on, however, the initial caution disappeared. A competitive board game led to enthusiastic cheers and laughter. Lost in the sheer fun of being with my friends, I forgot everything - he promise, the fragile creature.After friends departed with cheerful goodbyes, I began tidying empty glasses, still lost in the happy scenes when Lily burst through the front door into her room. Then came her scream, “Ethan, Miracle is gone.”注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。A cold wave of fear rushed through me._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Luckily, we finally found Miracle in the backyard._____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________1. A cold wave of fear rushed through me. I remembered opening the backdoor for some air. Miracle must have got scared out of the house then. My sister looked at me in disbelief. Tears welled in her eyes, spilling over. “You promised” The words weren’t shouted, but they cut deep. Shame burned my face. Without a word, I grabbed a flashlight and raced into the backyard, Lily closely behind, her calls for Miracle now desperate and choked with tears. We searched like crazy.Luckily, we found Miracle in the backyard. There hidden under the thick bushes was Miracle. I dropped to my knees and scooped it up gently and placed it into Lily’s waiting hands. Once we went back home, I apologized sincerely, “I am so, so sorry.” I slowly reached out towards Lily, placing my hand gently over hers. “Can you forgive me ” Lily looked down at Miracle, then back at me, her eyes still wet but softening slightly. A fragile bridge of forgiveness began to form.【导语】本文以“我”邀请朋友到家做客引发的猫咪走失事件为线索展开,讲述了“我”因疏忽忘记对妹妹的承诺,导致妹妹救助的胆小猫咪Miracle走失,最终与妹妹一同找回猫咪并尝试弥补的过程。【详解】段落续写:①由第一段首句内容“一股寒意般的恐惧席卷了我。”可知,第一段可描写“我”意识到自己疏忽导致Miracle走失后的懊悔,以及妹妹的反应,随后两人一同外出寻找猫咪的情景。②由第二段首句内容“幸运的是,我们最终在后院找到了Miracle。”可知,第二段可描写找到Miracle时的场景,“我”向妹妹道歉以及妹妹态度的变化,体现兄妹间的和解与情感流动。续写线索:恐惧醒悟 —— 妹妹质问 —— 心生愧疚 —— 外出寻找 —— 找到猫咪 —— 真诚道歉 —— 妹妹态度缓和词汇激活行为类①看:look at/ fix one’s eyes on②冲向:race to/dash to③道歉:apologize/say sorry情绪类①难以置信的:be in disbelief /gape in astonishment②绝望的:desperate/hopeless【点睛】[高分句型1]. I remembered opening the backdoor for some air.(使用了动名词短语作宾语)[高分句型2]. Lily looked down at Miracle, then back at me, her eyes still wet but softening slightly.(使用了“名词/代词+形容词”的独立主格结构)试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年8月考试答案.docx 8月月考作文范文.pptx 听力原文.docx 实验高中2025年8月月考英语试卷.docx 实验高中2025年8月月考英语试卷详解.docx 高三英语8月考听力.mp3