资源简介 广东省深圳市深圳高新中学2025-2026学年上学期九年级开学考试英语试卷1.(2025九上·深圳开学考)—Mr. White is pleasant, right —Yes, he always greets others with a smile and offers to help others.A.strict B.satisfied C.worried D.friendly2.(2025九上·深圳开学考)—It appears that they won't agree with us in the meeting.—Don't worry. If you don't try, you will never know the result.A.seems B.causes C.allows D.shows3.(2025九上·深圳开学考)—What took place just now in the street —There was a car accident.A.got off B.popped out C.happened D.crashed4.(2025九上·深圳开学考)—I am very satisfied with the product. I will definitely recommend it to my friends.—Too bad they don't offer any discounts now.A.annoyed about B.comfortable withC.pleased with D.disappointed with5.(2025九上·深圳开学考)—How are you going to help these poor children —I will hold a party to raise money for them.A.collect B.make C.take D.donate6.(2025九上·深圳开学考)—Hurry up! Or we will miss the plane.—Don't worry. We'll reach the airport in twenty minutes.A.leave for B.get away from C.arrive at D.arrive in7.(2025九上·深圳开学考)—I asked him a question, but he hasn't responded to it.—Maybe he was thinking it over. Give him more time.A.agreed on B.prepared forC.replied to D.paid attention to8.(2025九上·深圳开学考)—Will you go to Mary's party —No. She invited me to go to her party last night but I refused.A.didn't permit B.didn't receive C.didn't offer D.didn't accept9.(2025九上·深圳开学考)—Nothing can ________ the woman in the story. She's always complaining.—Yes. At last, she gets nothing.A.relax B.remind C.satisfy D.attract10.(2025九上·深圳开学考)—I want to ________ others, but I don't know what to do.—I think, most importantly, you should be friendly to them, and try to be confident.A.look forward to B.make a good impression onC.make jokes about D.take care of11.(2025九上·深圳开学考)—I heard your class ________ Class 5 yesterday.—That's true. They played really well, but we still won the game.A.played against B.fought withC.communicated with D.disagreed with12.(2025九上·深圳开学考)—Dear, have you ________ the topic of your speech —No, I haven't. I don't know which one to choose.A.suffered from B.decided on C.prepared for D.heard of13.(2025九上·深圳开学考)—Why did you do that, Tony You must give me a (an) ________.—OK. I promise I will tell you about it later.A.decision B.method C.description D.explanation14.(2025九上·深圳开学考)—The police gave me a(an) ________ to stop on the parking lane, but I didn't understand it and drove away.—That's too bad. It's important to understand the police's ________ when driving.A.face; thought B.gesture; body languageC.message; movement D.expression; responsibility15.(2025九上·深圳开学考)—I hear you are going on a trip to Xiamen. When will you ________ —I'm not sure. All the trains have been called off ________ the coming typhoon.A.take off; because of B.get off; close toC.set off; because of D.set off; because16.(2025九上·深圳开学考)―Hurry up. The bus is coming,―Wait a moment. Don't cross the street the traffic lights are green.A.after B.until C.while D.since17.(2025九上·深圳开学考)Don't worry. All the children ________ by the nurses.A.are well taken care of B.are take good careC.take good care of D.take good care18.(2025九上·深圳开学考)—Where were you last night from 7 p.m. to 9 p.m. —Officer, I ________ a movie at the cinema ________ this happened.A.was watching, while B.watched, whenC.was watching, when D.watched, while19.(2025九上·深圳开学考)—Hey, Jessie, do you want to hear ________ —I am listening.A.interesting something B.interesting anythingC.anything interesting D.something interesting20.(2025九上·深圳开学考)— Why do people face more and more communication problems nowadays — ________ many people pay more attention to their phones instead of the people around them.A.Since B.So C.Because D.As21.(2025九上·深圳开学考)Dunny did all kinds of things to make the baby ________.A.to stop crying B.to stop to cryC.stop crying D.stop to cry22.(2025九上·深圳开学考)—This kind of paper is very nice. Is it ________ good wood —Yes, and it is ________ China.A.made of; made by B.made from; made byC.made of; made in D.made from; made in23.(2025九上·深圳开学考)English is also used very widely ________ a foreign language in many other countries.A.as B.for C.with D.to24.(2025九上·深圳开学考)—To have a good body, you'd better ________ more sports.—OK, from now on, I will spend two hours ________ exercise every day.A.to do; taking B.do; takingC.do; to take D.to do; to take25.(2025九上·深圳开学考)—We are happy to see our city is developing ________ these years than before.—You are right. However, the air pollution has become ________ than ever before.A.more quickly; more seriously B.the most quickly; the most seriousC.more quickly; more serious D.quickly; seriously(2025九上·深圳开学考)A young man left his village and came to a logging camp (伐木场). He asked the boss of the logging crew for a 26. . "That depends," replied the boss. "Let's see you cut down this tree." The young man stepped forward and 27. cut down a big tree. The boss was very pleased and said, "You can start the job on Monday."Monday, Tuesday, and Wednesday went by, and on Thursday afternoon the boss went to the young man and said, "You can get the 28. on your way out today." The young man was very 29. . He replied, "I thought you would pay on Friday.""Usually we do," the boss said. "But we're letting you go today because you've 30. . Our daily felling (伐木) reports show that you've dropped from first place on Monday to last place today." "But I'm quite hardworking," the young man 31. , "I am the first to arrive, and the last to leave, and even work during my coffee breaks!"The boss 32. for a minute and then asked, "Have you sharpened your axe (斧子) " The young man replied, "No, sir. I've been working too 33. to take time for that!"Our lives are like this. We sometimes get so busy that we don't take time to "sharpen the axe". There's 34. wrong with working hard. 35. we all need time to relax, to think, to learn and grow. If we don't take time to relax, we will feel slow and lose our effectiveness.26.A.stay B.help C.job D.suggestion27.A.comfortably B.skillfully C.worriedly D.painfully28.A.prize B.tool C.money D.bag29.A.disappointed B.surprised C.frightened D.interested30.A.fallen behind B.caught up C.got off D.given away31.A.argued B.ordered C.agreed D.wondered32.A.shouted B.looked C.laughed D.thought33.A.late B.fast C.soon D.hard34.A.nothing B.something C.anything D.everything35.A.Though B.So C.But D.And(2025九上·深圳开学考)Two things changed my life: my mother and a white plastic bike basket. I would be a different person if my mum hadn't turned the simple basket into a life lesson.My mum handled most of the parenting in my childhood. Looking back, I don't know how she managed everything, especially the family budget (预算). But she made it look easy. If my brother and I ever complained about not having what other kids did, we'd hear things like, "I don't care what so-and-so got for their birthday. You're not getting a TV in your room or a fancy Sweet 16 Party." Instead, we earned our pocket money by doing chores around the house. We also had to take care of our belongings, and if something was lost, it would not be replaced.One summer day, my mum took me to the bike shop to fix a tire. That's when I saw it—a beautiful white plastic bike basket with colorful flowers. The basket winked at me and I knew I had to have it. I begged my mum to buy it for me. I promised to do extra chores, anything, just to have it. She smiled and said gently, "If you save up, you could buy it yourself." I protested (反抗), afraid someone else would buy it first.Then she said, "There might be another way." She bought the basket that day and hid it somewhere I couldn't find. Each week, I saved up my pocket money and did extra chores—washing the car, helping with dinner, running errands (跑腿) on my bike, which now lookedempty without the basket. Finally, after weeks of hard work, I had the full amount and got my dream basket.Days later the unthinkable happened. A neighbourhood girl rode by on her shiny new bike—with the exact same basket. I rode hard and fast home to tell my mother about this disaster.And then came the lesson I've taken with me through my life. My mum knelt down, looked into my teary eyes, and said to me, "Honey, your basket is extra-special because you paid for it yourself."36.What can we learn from Paragraph 2 A.The writer enjoyed doing housework.B.The writer came from a wealthy family.C.The mother was strict with her children.D.The mother kept the kids' belongings safe.37.What did the writer suggest by using empty in Paragraph 4 A.Her bike basket was missing.B.She was eager to get the basket.C.The basket didn't match her bike.D.It was impossible to get the basket.38.What was the disaster in Paragraph 5 A.A neighbourhood girl got a fancier bike.B.The writer's basket was no longer special.C.The writer didn't like her basket any more.D.The basket cost more than the writer expected.39.What life lesson did the writer learn from her mother A.Save money now for future needs.B.Where there is a will, there is a way.C.Your effort makes the reward sweeter.D.One man's meat is another man's poison40.In which part of the magazine can we probably find the passage A.Life story. B.Career corner.C.Parenting tips. D.Household chores.(2025九上·深圳开学考)Many teachers are afraid that students will use the artificial intelligence (AI) tool ChatGPT to write their reports or do their homework. But other educators are including it in the classroom.Donnie Piercey is a teacher in Kentucky. He told his 23 fifth-grade students to try and make full use of the tool that was creating writing. Piercey says his job is to prepare students for a world where knowledge of AI will be required. He describes ChatGPT as just the newest technology in his 17 years of teaching that caused worry about the possibility of being not honest in the exams. "As educators, we haven't found out the best way to use artificial intelligence yet." he added. "But it's coming, whether we wantit or not."What is ChatGPT ChatGPT is a very modern AI chatbot trained by OpenAI which communicates in a conversational way. The dialogue program makes it possible for ChatGPT to answer questions, agree about its mistakes, challenge incorrect ideas, and reject (拒绝) wrong requests (请求). ChatGPT quickly became popular after it came out last November. Many educators around the country say schools need time to get ready for the chatbot. But they also think saying no to AI will be useless against students.▲ One student said, "They can help students who have trouble putting their thoughts into writing." "You can use it for suggestions, but should not use it to do all the work. You shouldn't fully depend on it," said McCormick, a ten-year-old student. "You're not learning anything if you type in what you want, and then it gives you the answer."41.Why are many teachers afraid of ChatGPT A.The teachers may use ChatGPT to write their reports or do homework.B.The students may use ChatGPT for writing or doing homework.C.The educators may include ChatGPT in the classroom.D.The schools need time to get ready for ChatGPT.42.What is NOT Piercey's opinion on ChatGPT A.We should fully use ChatGPT which creates writing.B.The artificial intelligence is coming.C.With ChatGPT, people needn't worry about students may be dishonest in the exams.D.Teachers should get students ready for a world where Al knowledge will be needed.43.What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to A.Artificial intelligence. B.The best way.C.The possibility. D.Being not honest.44.What can we learn from Paragraph 3 A.ChatGPT can ask and answer questions itself.B.ChatGPT can challenge correct ideas.C.ChatGPT can refuse to accept requests which are not right.D.Saying no to AI will be useless against educators around the country.45.Which sentence can be put back into the blank ▲ in the last paragraph A.Piercey shows the good and bad parts of working with chatbots.B.Piercey's students say yes to working with chatbots.C.Piercey's students say no to working with chatbots.D.Piercey's students can see the good and bad parts of working with chatbots.(2025九上·深圳开学考)Is the sky bluer in autumn than in summer The answer is yes! There are some reasons behind this.The sun is lower in the sky in autumn. As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky. It's not directly above us anymore, and more of the sky is at an angle (角度) away from the sun. This lets more blue light reach our eyes, making the sky seem bluer.In autumn, there is less water in the air, so there are fewer clouds. Autumn is known for good weather—lower temperatures and less wet air. The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue color of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and bright.You might be surprised, but the colorful leaves of autumn actually help give the sky's blue a colorboost, which can make the sky seem even bluer. If you've made a color wheel for an art class, you will know that blue and orange are opposite colors that look good together. The red, orange, and gold leaves of autumn make the blue sky stand out beautifully against them. This contrast looks nice and creates a special autumn view.So, the next time you go out enjoying the beautiful weather in autumn, take a moment to look up at the sky, remember these reasons why it looks so blue and enjoy the view!46.Why does the sky look bluer in autumn according to Paragraph 2 A.Because the sun is smaller in the sky.B.Because the sun isn't as high as it is in other seasons.C.Because we can't see more blue light.D.Because the sun is directly above us.47.Which one shows the relationship between the water in the air (x) and the blue color of the sky (y) A. B.C. D.48.What does the underlined word "boost" mean in Paragraph 4 A.Introduction. B.Record. C.Change. D.Improvement.49.What is the structure of the passage A. B.C. D.50.What is the best title for the passage A.Colors of Autumn: From Leaves to the Sky.B.Autumn Weather: Cooler and less Wet.C.The Most Beautiful Season: Autumn.D.A Bluer Sky in Autumn: The Reasons Behind It.(2025九上·深圳开学考)以下是一篇短文。请阅读全文并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。Life in 2050: A Glimpse into TomorrowSmart TransportationGetting around will be safer and greener. Self-driving cars powered by solar energy will dominate (占主流) the roads. 51. For example, traffic lights will communicate directly with vehicles to prevent accidents. Public transport like flying taxis may become common in big cities, reducing traffic jams effectively.Education Revolution 52. Students worldwide will attend virtual classes using 3D hologram (全息) technology. AI teachers will provide personalized learning plans based on each student's progress. 53. Paper books might still be used for special learning purposes. Face-to-face communication remains important for developing social skills.Green LivingEnvironmental protection will be at the heart of future life. Smart homes equipped with energy-saving AI systems will automatically adjust lighting and temperature. Renewable energy sources like solar and wind will power entire cities. 54. Additionally, vertical farms in skyscrapers will produce fresh vegetables for urban areas. Surprisingly, people may eat lab-grown meat to protect natural resources. 55. A. For instance, rooftop solar panels and wind-powered streetlights will become standard in communities.B. Roads themselves will become intelligent partners of drivers.C. However, traditional schools won't disappear completely.D. Classrooms will no longer be limited by physical (实物的) spaces.E. Weather control systems could prevent natural disasters.F. Experts believe these innovations will cut global energy waste by half by 2045.(2025九上·深圳开学考)下面A—F分别是六个和动物相关成语:请你不解下面五个同学的故事,请为他们选择一个合适的成语描述其基本情况。 56. Lily joined the dance club. She knew every move and felt completely relaxed and happy. It was her favorite place to be. 57. Tom's simple drawing of a flower looked great. But when he added too many colors, it became messy and less beautiful. 58. By choosing to cycle to school daily, Anna got exercise every day and also saved money on the bus fare. It was very efficient. 59. Ben grew up in a small village. When he first visited the city, he was amazed by its size and modern wonders. 60. Math was challenging for Jack. To understand better, he always studied the lesson before class started, which helped him keep up. A. A slow bird must start flying early. B. The fox borrows the tiger's power. C. Like a fish in water. D. One arrow, two eagles. E. Draw legs on a snake. F. A frog at the bottom of a well.(2025九上·深圳开学考)根据句子意思,用所给单词的适当形式填空,未提供单词的根据上下文填入适当的词。As a famous Chinese science fiction writer, Liu Cixin has amazed the readers all over the world with his creative works. He is the first 61. (Asia) writer to win the Hugo Awards. Liu once worked as a software engineer and began his writing career in 62. 1990s. Liu's adventure in the area of science fiction turned into more than four million words of works. He 63. (become) a leading person in this type of writing so far.His best-seller The Three-Body Problem 64. (write) about ten years ago. It is popular with readers because of its wonderful story and the deep 65. (explore) of the relationship between science and human beings. It not only holds readers' attention but also makes them think about the mysteries of the universe in it.Liu's writing style is special. He mixes science 66. poetic symbols to create a fantastic reading experience. Besides. Liu has also done a lot to help more people know about science fiction. 67. The Three-Body Problem is a great success, Liu still keeps working hard on new books. With the development of AI, the world has 68. (great) changed. Liu expresses his 69. (worry) and expectations about writing. He encourages young writers to look for new ways to attract readers and widen the space of imagination in 70. (they) storytelling.71.(2025九上·深圳开学考)假如你是李华,到你校参观的"2025年美国青少年匹克球人文交流中国行"访问团师生对你制作的灯笼非常感兴趣,请你写一篇英文短文,向他们介绍这种中国传统手工艺品。要点如下:1、主要制作材料2、制作步骤:(1) 制作形状;(2) 覆盖纸或丝绸;(3) 进行装饰;(4) 固定蜡烛。3、使用场景4、象征意义:中国文化符号之一,光明的未来和幸福的生活。要求:1. 词数为100左右;2. 适当增加细节,以使行文连贯;3. 文中不能出现真实姓名、班级及学校名称;4. 开头和结尾已给出,不计入总词数。参考词汇:lantern (n. 灯笼), frame (n. 框架), bamboo strips (n. 竹条), decorate (v. 装饰)It's my pleasure to introduce the Chinese lantern, a traditional handicraft that has long been a symbol of our culture. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope you enjoyed learning about this beautiful art.答案解析部分1.【答案】D【知识点】形容词作表语【解析】【分析】句意:——怀特先生很和蔼可亲,对吧?——是的,他总是微笑着和别人打招呼,并主动提出帮助别人。strict严厉的;satisfied满意的;worried担心的;friendly友好的。根据he always greets others with a smile and offers to help others可知,他总是微笑着和别人打招呼,并主动提出帮助别人,所以是友好的,故选D。【点评】考查形容词辨析。注意分析形容词词义,根据语境选择正确的形容词。2.【答案】A【知识点】第三人称单数;表示状态、变化等的连系动词【解析】【分析】句意:——看来他们在会议上不会同意我们的观点。——别担心,如果你不尝试,就永远不会知道结果。seem似乎;cause导致;allow允许;show展示。原句It appears that...中appears意为似乎,看来,与选项中seems意思相近,可以同义替换。故填A。【点评】考查动词辨析。注意动词seem和appear意思相近的用法。3.【答案】C【知识点】过去式和过去分词;短语辨析;不及物动词【解析】【分析】句意:——刚才街上发生了什么事?——发生了一起车祸。got off下车;popped out突然出现;happened发生;crashed碰撞。根据 There was a car accident. 可知,此处询问街上发生了什么,take place和happen都表示发生,此处用happened符合语境。故选C。【点评】考查短语辨析和动词辨析。注意happen和take place意思相近的用法。4.【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我对这个产品非常满意。我一定会推荐给我的朋友。——太可惜他们现在不提供折扣了。be annoyed about对……感到恼火;be comfortable with对……感到舒适;be pleased with对……感到高兴或满意;be disappointed with对……失望。根据 I will definitely recommend it to my friends. 可知,此处指对这个产品非常满意。be satisfied with对……感到满意,选项C与此意思相近。故选C。【点评】考查短语辨析。注意be satisfied with和be pleased with意思相近的用法。5.【答案】A【知识点】动词原形;及物动词【解析】【分析】句意:——你打算如何帮助这些贫困儿童?——我将举办一个派对来为他们筹集资金。 collect收集;make制作;take拿走;donate捐赠。根据 How are you going to help these poor children 可知,此处指筹钱,raise money筹钱,collect money与其意思相近。故选A。【点评】考查动词辨析。注意分析动词词义,根据语境选择正确的动词。6.【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——快点!否则我们要错过飞机了。——别担心。我们20分钟后就能到机场。leave for前往;get away from逃离;arrive at到达,用于小地方 (如机场、车站等);arrive in到达,用于大地方 (如城市、国家等)。根据We'll reach the airport in twenty minutes.可知,此处表达到达机场,机场属于小地方,应用arrive at。故选C。【点评】考查短语辨析。注意arrive at和arrive in的用法区别。7.【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我问了他一个问题,但他没有回答。——也许他在考虑它。再给他点时间。agreed on就……达成一致;prepared for为……做准备;replied to回复;paid attention to注意。根据Maybe he was thinking it over. Give him more time.可知,此处指没有回答自己的问题。故选C。【点评】考查短语辨析。注意reply to 和respond to意思相近的用法。8.【答案】D【知识点】一般过去时;及物动词【解析】【分析】句意:——你将去玛丽的聚会吗?——不。昨晚她邀请我去参加她的聚会,但我拒绝了。didn't permit不允许;didn't receive没有收到;didn't offer不提供;didn't accept没有接受。根据She invited me to go to her party last night和后面的转折 but可知,她邀请我参加聚会,但我没有接受邀请;refused拒绝,此处与didn't accept同义。故选D。【点评】考查动词辨析。注意refuse和didn't accept意思相近的用法。9.【答案】C【知识点】动词原形;及物动词【解析】【分析】句意:——故事里没有什么能让这个女人满意。她总是抱怨。——是的。最后,她什么也没得到。relax放松;remind提醒;satisfy使满意;attract吸引。根据She's always complaining.可知,她总是抱怨,因此此处表示没有什么能让她满意,选项C符合语境。故选C。【点评】考查动词辨析。注意理解动词词义,根据语境选择正确的动词。10.【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我想给别人留下好印象,但我不知道该怎么办。——我认为,最重要的是,你应该对他们友好,并努力保持自信。look forward to期待;make a good impression on给……留下好印象;make jokes about拿……开玩笑;take care of照顾。根据you should be friendly to them, and try to be confident.可知,这些行为旨在建立正面形象,B项符合。故选B。【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。11.【答案】A【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我听说你们班昨天和5班进行了比赛。——是真的。他们打得很好,但我们还是赢了比赛。played against同……比赛;fought with和……打架;communicated with和……交流;disagreed with不同意……。根据They played really well, but we still won the game.可知,此处指两个班级之间进行了比赛,选项A符合语境。故选A。【点评】考查动词短语辨析。注意固定搭配play against的正确用法。12.【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——亲爱的,你决定演讲的主题了吗?——不,我没有。我不知道该选哪一个。suffered from遭受;decided on决定,选择;prepared for为……做好准备;heard of听说。根据I don't know which one to choose.可知,问句是问决定好演讲主题了吗。故选B。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配decide on的正确用法。13.【答案】D【知识点】可数名词;可数名词的单数【解析】【分析】句意:——托尼,你为什么要那样做?你必须给我一个解释。——好的,我保证稍后告诉你 。decision决定;method方法;description描述;explanation解释。根据Why did you do that和OK. I promise I will tell you about it later.可知,此处需要对方给自己一个解释,强调说明原因。故选D。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。14.【答案】B【知识点】可数名词;可数名词的单数【解析】【分析】句意:——警察示意我在停车道上停车,但我不明白,就开车走了。——太糟糕了。开车时理解警察的肢体语言很重要。face脸;thought想法;gesture手势;body language肢体语言;message消息;movement运动;expression表达;responsibility责任。根据The police gave me a(an)…to stop on the parking lane, but I didn't understand it and drove away.的语境以及常识可知,在交通场景中,警察常用手势来示意司机停车或行动,手势属于肢体语言的一种。故选B。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。15.【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我听说你要去厦门旅行。你什么时候出发?——我不确定。因为即将到来的台风 ,所有的火车都被取消了。take off起飞;get off下车;set off出发;because of因为,其后接名词、代词、动名词形式或名词性短语;close to接近;because因为,其后接句子。根据I hear you are going on a trip to Xiamen.可推知,问句询问对方什么时候出发去厦门,set off符合语境;根据the coming typhoon可知,这是火车被取消的原因,且这是一个名词短语,所以第二空应用because of。故选C。【点评】考查短语辨析。注意because of和because的不同用法。16.【答案】B【知识点】固定搭配;until/till引导的时间状语从句【解析】【分析】句意:快点。公交车来了。等一下, 直到交通灯变成绿色再穿过马路。after在……之后,until直到,while当……时候,since 自从,not … until直到…才,固定搭配,故选B。【点评】考查固定搭配和时间状语从句。固定句型属于初中英语的常考点,了解所考句型的含义是做好此类题型的关键,对于这类题,可从句意着手。同时,对于平时的学习要多进行积累词汇,考试时才能很好的完成。17.【答案】A【知识点】过去式和过去分词;一般现在时的被动语态【解析】【分析】句意:不要担心。所有的孩子都由护士们很好地照顾。All the children与选项核心动词之间为被动关系,需被动语态,一般现在时的被动语态结构为be done,主语为名词复数,be动词用are,take care of照顾,动词短语,take的过去分词为taken,副词well修饰taken care of。故选A。【点评】考查一般现在时的被动语态。注意根据语境选择正确的时态和语态。18.【答案】C【知识点】过去进行时;when引导的时间状语从句【解析】【分析】句意:——昨晚7点到9点你在哪里?——警官,事情发生时,我正在电影院看电影。根据this happened可知,此处表示过去某个时刻正在进行的动作,主句时态应用过去进行时;happened是非延续性动词,应用when引导时间状语从句,while"当……时"强调主从句动作同时发生或持续进行。故选C。【点评】考查过去进行时和时间状语从句。注意when引导的时间状语从句的时态规则。19.【答案】D【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后【解析】【分析】句意:——嘿,杰西,你想听些有趣的事吗?——我在听。something用于肯定句中和期待得到肯定回答或表示提议的疑问句中;anything用于疑问句和否定句中。根据do you want to hear... 可知,此处为主动提议,所以something符合语境;当形容词修饰复合不定代词 (如something, anything等) 时需后置。故选D。【点评】考查代词辨析和形容词的位置。注意形容词修饰复合不定代词,放在后面。20.【答案】C【知识点】because引导的原因状语从句【解析】【分析】句意:——为什么现在人们面临越来越多的沟通问题?——因为许多人更关注手机而非身边的人。 Since既然;So所以;Because因为;As因为,语气较弱。根据Why do people face more and more communication problems nowadays 可知,Why引导的特殊疑问句,答句需用Because回答,强调原因。故选C。【点评】考查连词辨析。注意because引导原因状语从句的用法。21.【答案】C【知识点】动词原形;动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:Dunny做了各种各样的事情来使婴儿停止哭泣。make sb. do sth.为固定搭配,使某人做某事,所以第一空应为动词原形stop;stop doing sth.停止做某事,stop to do sth.停下来去做某事,指做另外一件事,理解句意可知第二空应为动名词crying作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配,动词原形和动名词。注意固定搭配make sb. do sth.的用法。22.【答案】D【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——这种纸非常不错。它是用优质木材制成的吗?——是的,而且是中国制造的。be made of由……制成,看得出成品的原材料;be made from由……制成,看不出成品的原材料;be made by被……制造,后接制造者;be made in在……制造,后接产地。根据This kind of paper is very nice. Is it...good wood 可知,纸由木材制成,木材经过加工后使得人们无法看出纸的原材料,所以第一空应选made from;第二空后的China是纸的产地,所以第二空应选made in。故选D。【点评】考查短语辨析。注意be made of/from/in/by的用法区别。23.【答案】A【知识点】介词短语;固定搭配【解析】【分析】句意:在很多其他国家,英语也作为一门外语被广泛使用。as作为;for为;with带着,和;to到。 根据used very widely...a foreign language可知,英语作为一门外语被广泛使用。be used as被作为……使用,固定搭配。故选A。【点评】考查介词辨析和固定搭配。注意固定搭配be used as的用法。24.【答案】B【知识点】动词原形;动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:——为了有一个好身体,你最好多做运动。——好吧,从现在开始,我每天要花两个小时锻炼身体。you'd是you had的缩写,短语had better do sth.最好做某事,所以第一空应用动词原形do;根据短语spend time doing sth.花时间做某事,第二空应用动名词taking。故选B。【点评】考查固定搭配,动词原形,动名词。注意固定搭配spend time doing sth.的用法,注意情态动词后跟动词原形的用法。25.【答案】C【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……【解析】【分析】句意:——我们很高兴看到我们的城市这些年比以前发展得更快。——你说得对。然而,空气污染变得比以往任何时候都更严重了。quickly快速地,副词,seriously严重地,副词,serious严重的,形容词,根据两个空后的than可知,两个空处均用比较级形式;可排除B项和D项;A项和C项的第一个空处答案相同,则分析第二个空处的所在句的句子结构,第二个空应用形容词,作表语。故选C。【点评】考查副词比较级和形容词比较级。注意形容词比较级作表语的用法。【答案】26.C;27.B;28.C;29.B;30.A;31.A;32.D;33.D;34.A;35.C【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文讲述年轻人因忙于伐木未磨斧头导致效率下降被解雇,说明适时"磨斧"(自我提升)的重要性。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。26.句意:他向伐木队老板申请一份工作。stay停留;help帮助;job工作;suggestion建议。根据You can start the job on Monday. 你可以星期一开始工作 。可知,此处指求职。故选C。27.句意:年轻人走上前,熟练地砍倒了一棵大树。comfortably舒适地;skillfully熟练地;worriedly担忧地;painfully痛苦地。根据The boss was very pleased可知,老板满意,此处说明动作娴熟,故选B。28.句意:你今天出去的时候可以拿到钱。prize奖品;tool工具;money钱;bag包。根据I thought you would pay on Friday. 我以为你会在星期五付钱。 可知,此处指薪水。故选C。29.句意:年轻人非常惊讶。disappointed失望的;surprised惊讶的;frightened害怕的;interested感兴趣的。根据I thought you would pay on Friday.我以为你会在星期五付钱。可知,提前结算工资,应是感到惊讶。故选B。30.句意:但我们今天让你走是因为你落后了。fallen behind落后;caught up赶上;got off下车;given away赠送。根据Our daily felling (伐木) reports show that you've dropped from first place on Monday to last place today. 我们的每日报告显示,你们从星期一的第一名降到了今天的最后一名。 可知,从第一名跌至最后一名,此处指落后。故选A。31.句意:"但我很努力,"年轻人争辩道,"我是第一个到达的,也是最后一个离开的,甚至在我的咖啡休息时间工作!"argued争论;ordered命令;agreed同意;wondered疑惑。根据I am the first to arrive, and the last to leave, and even work during my coffee breaks!可知,后文是反驳内容。故选A。32.句意:老板想了一会儿,然后问:"你把斧头磨尖了吗?"shouted喊叫;looked看;laughed笑;thought思考。根据then asked…可知,后接提问内容,说明此处指思考。故选D。33.句意:我工作太努力了,没时间做那件事!late晚;fast快的;soon很快;hard努力地。根据But I'm quite hardworking, 但是我很努力, 可知,此处指努力工作。故选D。34.句意:努力工作没什么错。nothing没有什么;something某物,多用于肯定句;anything任何事物,某事物,多用于否定句或疑问句;everything一切。根据working hard以及常识可知,此处指努力工作没什么错。故选A。35.句意:但我们都需要时间放松、思考、学习和成长。Though尽管;So所以;But但;And和。根据There's…wrong with working hard…we all need time to relax, to think, to learn and grow.的语境可知,此处句意发生了转折,指努力工作没什么错,但我们都需要时间放松、思考、学习和成长。故选C。【答案】36.C37.B38.B39.C40.A【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,主要讲述了作者通过自己的经历,从母亲那里学到的一个深刻的人生道理:只有通过自己的努力获得的东西,才会更加珍贵和有意义。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。36.推理判断题。根据第二段中If my brother and I ever complained about not having what other kids did, we'd hear things like, ‘I don't care what so-and-so got for their birthday. You're not getting a TV in your room or a fancy Sweet 16 Party.' Instead, we earned our pocket money by doing chores around the house. We also had to take care of our belongings, and if something was lost, it would not be replaced. 如果我和哥哥抱怨自己没有其他孩子拥有的东西,我们会听到这样的话:"我不在乎某某人生日得到了什么。"你的房间里不会有电视,也不会有豪华的16岁生日派对。"相反,我们通过做家务挣零花钱。我们还得照顾好自己的物品,如果有什么东西丢了, 它不会被取代。 可知,当作者和哥哥抱怨没有其他孩子拥有的东西时,妈妈会拒绝满足他们的要求,让他们通过做家务来赚零花钱,而且如果东西丢了,不会再买新的。这一系列行为体现出妈妈在对待孩子的需求、培养孩子的独立性和责任感等方面要求很严格。故选C。37.推理判断题。根据第四段中Each week, I saved up my pocket money and did extra chores-washing the car, helping with dinner, running errands on my bike, which now looked empty without the basket. Finally, after weeks of hard work, I had the full amount and got my dream basket. 每个星期,我都攒零花钱,做一些额外的家务——洗车,帮忙做饭,骑自行车跑腿,现在没有篮子的自行车看起来空荡荡的。最后,经过几周的努力,我拿到了全部的钱,得到了我梦想中的篮子 。 可知,作者强调自行车没有篮子就显得空荡荡,是为了突出她内心对得到这个篮子的极度渴望,那个篮子在她心中是不可或缺的,所以她用 "empty" 表明她急切地想要得到那个篮子。故选B。38.细节理解题。根据倒数第二段中A neighbourhood girl rode by on her shiny new bike—with the exact same basket. I rode hard and fast home to tell my mother about this disaster. 邻居家的一个女孩骑着她那辆锃亮的新自行车从我身边经过,自行车上的篮子一模一样。我飞快地骑回家,告诉妈妈这场灾难。 可知,作者觉得灾难是因为小区里一个女孩有了一个一模一样的篮子,自己的篮子不再特别了。故选B。39.推理判断题。根据最后一段中Honey, your basket is extra-special because you paid for it yourself . 亲爱的,你的篮子特别特别,因为是你自己掏钱买的。 可知,作者通过自己努力攒钱和做家务才获得了这个篮子,妈妈强调因为是自己付出努力得到的所以格外特别。这意味着通过自身努力获得的回报会有不一样的价值,会让人感觉更甜蜜、更珍贵。故选C。40.文章出处题。本文讲述了作者童年的生活故事,所以可能在杂志的生活故事板块找到。故选A。【答案】41.B42.C43.A44.C45.D【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;科学技术【解析】【分析】文章大意:本文讲述了人工智能ChatGPT在学校不同受众之间的反映及看法。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和代词指代题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。代词指代题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测代词指代的内容。41.细节理解题。根据Many teachers are afraid that students will use the artificial intelligence (AI) tool ChatGPT to write their reports or do their homework 许多老师担心学生会使用人工智能(AI)工具ChatGPT写报告或做作业 ,可知,教师担心学生使用ChatGPT写报告或做作业。故选B。42.细节理解题。根据He describes ChatGPT as just the newest technology in his 17 years of teaching that caused worry about the possibility of being not honest in the exams 他将ChatGPT描述为他17年教学生涯中最新的技术,这种技术曾引起人们对考试不诚实的担忧 ,可知,有了ChatGPT人们担心学生可能在考试中不诚实。故选C。43.代词指代题。根据As educators, we haven't found out the best way to use artificial intelligence yet可知,作为教育工作者,我们还没有找到使用人工智能的最佳方式。结合But it's coming, whether we want it or not 但不管我们愿不愿意,它都会到来 ,可知,it指的是人工智能,故选A。44.细节理解题。根据The dialogue program makes it possible for ChatGPT to answer questions, agree about its mistakes, challenge incorrect ideas, and reject (拒绝) wrong requests (请求) 对话程序使ChatGPT能够回答问题、同意其错误、挑战不正确的想法和拒绝错误的请求 ,可知,ChatGPT可以拒绝接受不正确的请求。故选C。45.推理判断题。根据You can use it for suggestions, but should not use it to do all the work. You shouldn't fully depend on it你可以用它来提供建议,但不应该用它来完成所有的工作。你不应该完全依赖它。由此可知,Piercey的学生认为ChatGPT很有用,但是不应该依赖它。选项D"Piercey的学生可以看到与聊天机器人合作的好处和坏处。"符合,故选D。【答案】46.B47.B48.D49.A50.D【知识点】说明文;天气与生活;细节理解;词义猜测;文章结构【解析】【分析】文章大意:本文探讨了秋天天空为何比夏天更蓝的原因,并鼓励读者在秋天欣赏美丽天空的同时,记住这些使天空更加蔚蓝的原因。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题,文章结构题,标题选择题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章篇章结构和标题选择题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章的篇章结构和标题。46.细节理解题。根据As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky…This lets more blue light reach our eyes, making the sky seem bluer. 随着白天变短,太阳在天空中显得越来越低,这让更多的蓝光到达我们的眼睛,使天空看起来更蓝。 可知,秋天太阳位置较低,让更多蓝光进入眼中,故选B。47.细节理解题。根据The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue color of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and bright. 空气中没有多少水分,所以云不容易形成。当天空很少或没有云覆盖时 ,天空的蓝色显示得更清楚,天空看起来更开阔明亮。 可知,空气中水分 (x) 减少,天空蓝色程度 (y) 增加,二者呈反比,所以应选斜线向下的图形B。故选B。48.词义猜测题。根据You might be surprised, but the colorful leaves of autumn actually help give the sky's blue a colorboost, which can make the sky seem even bluer. 你可能会感到惊讶,但秋天五颜六色的树叶实际上给天空的蓝色……,使天空看起来更蓝 ,可知,画线词后提到了使天空看起来更蓝,因此boost在文中表示给……增色、增强之意,对应选项中的Improvement。故选D。49.文章结构题。通读全文可知,第一段提出了问题并给出了直接的答案;第二、三、四段分别解释了三个原因;第五段鼓励读者在秋天欣赏美丽的天空,并记住这些原因。故选A。50.标题选择题。通读全文可知,全文紧扣为什么秋天的天空更蓝这一中心,最佳标题应与"秋天更蓝的天空及其原因"直接对应,故选D。【答案】51.B;52.D;53.C;54.A;55.F【知识点】说明文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要从智能交通、教育变革和绿色生活三个方面展望了2050年的生活景象。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。51.根据Self-driving cars powered by solar energy will dominate the roads."以及"For example, traffic lights will communicate directly with vehicles to prevent accidents. 以太阳能为动力的自动驾驶汽车将主宰道路。例如,交通信号灯将直接与车辆通信,以防止事故的发生。 可知,此处是在说道路与司机、车辆的智能关联,选项B "道路本身将成为司机的智能伙伴"符合语境。故选B。52.根据Students worldwide will attend virtual classes using 3D hologram technology. 世界各地的学生将参加使用3D全息技术的虚拟课程。 可知,此处是说未来课堂不受物理空间限制,选项D"教室将不再受物理空间的限制"符合语境。故选D。53.根据AI teachers will provide personalized learning plans based on each student's progress."以及"Paper books might still be used for special learning purposes. Face-to-face communication remains important for developing social skills. 人工智能教师将根据每个学生的进步提供个性化的学习计划。纸质书仍可用于特殊的学习目的。面对面的交流对于发展社交技能仍然很重要。 可知,此处是说传统学校不会完全消失,选项C "然而,传统学校不会完全消失" 符合语境。故选C。54.根据"Smart homes equipped with energy-saving AI systems will automatically adjust lighting and temperature. Renewable energy sources like solar and wind will power entire cities."以及"Additionally, vertical farms in skyscrapers will produce fresh vegetables for urban areas."可知,此处是举例说明可再生能源在社区的应用,选项A "例如,屋顶太阳能电池板和风力路灯将成为社区的标准配置" 符合语境。故选A。55.根据Surprisingly, people may eat lab-grown meat to protect natural resources.令人惊讶的是,人们可能会吃实验室培育的肉来保护自然资源。可知,此处是说这些创新对能源等方面的积极影响,选项F"专家认为,到2045年,这些创新将使全球能源浪费减少一半"符合语境。故选F。【答案】56.C;57.E;58.D;59.F;60.A【知识点】其他语篇类型;自我管理【解析】【分析】文章大意:本文介绍了六个与动物相关的成语和五个同学的不同情况,结合每个同学的基本状况选择一个合适的成语。【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个同学的不同情况,然后分析右栏六个与动物相关的成语,最后给每个同学选择一个合适的成语。56.根据Lily joined the dance club. She knew every move and felt completely relaxed and happy. It was her favorite place to be.可知,莉莉加入舞蹈俱乐部,对每一个动作都很熟悉,感觉完全放松和快乐,舞蹈俱乐部是她最喜欢待的地方,说明她在舞蹈俱乐部里如鱼得水;选项C" Like a fish in water. 如鱼得水。"与之匹配。故选C。57.根据Tom's simple drawing of a flower looked great. But when he added too many colors, it became messy and less beautiful.可知,汤姆画的花原本看起来很棒,但当他添加太多颜色后,就变得杂乱且不那么漂亮了:选项E" Draw legs on a snake. 画蛇添足。"与之匹配,表示做了多余的事,反而把事情弄糟。故选E。58.根据By choosing to cycle to school daily, Anna got exercise every day and also saved money on the bus fare. It was very efficient.可知,安娜每天骑自行车上学,既得到了锻炼,又节省了公交车费;选项D"One arrow, two eagles.一箭双雕。"与之匹配,表示做一件事达到两个目的。故选D。59.根据Ben grew up in a small village. When he first visited the city, he was amazed by its size and modern wonders.可知,本在小村庄长大,第一次去城市时,对城市的规模和现代化奇迹感到惊讶,说明他之前见识有限,像井底之蛙;选项F" A frog at the bottom of a well. 井底之蛙。"与之匹配。故选F。60.根据Math was challenging for Jack. To understand better, he always studied the lesson before class started, which helped him keep up.可知,数学对杰克来说很有挑战性,为了更好地理解,他总是在课前预习功课,这帮助他跟上进度;选项A" A slow bird must start flying early. 笨鸟先飞。" 与之匹配,表示能力差的人需要更努力,提前做准备。故选A。【答案】61.Asian;62.the;63.has become;64.was written;65.exploration;66.with;67.Although;68.greatly;69.worries;70.their【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了中国著名科幻小说家刘慈欣的创作经历、作品特点以及他对写作的看法和期望。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。61.句意:他是首位获得雨果奖的亚洲作家。根据句子结构,此处需要一个形容词作定语来修饰名词writer,Asia,亚洲,专有名词,形容词形式是Asian,亚洲的,符合语境。故填Asian。62.句意:刘慈欣曾经是一名软件工程师,并于20世纪90年代开始他的写作生涯。根据句子结构和语境,此处需要用到定冠词the来特指20世纪90年代这一时间段,in the 1990s,固定搭配。故填the。63.句意:到目前为止,他已成为这类写作的领军人物。根据句中的时间状语so far可知,此处应该用现在完成时,表示从过去某一时间点开始一直持续到现在的动作或状态。主语He是第三人称单数,所以助动词用has,become成为,动词,过去分词是become。故填has become。64.句意:他的畅销书《三体》写于大约十年前。根据句中的时间状语about ten years ago可知,此处应该用一般过去时。又因为主语His best-seller The Three-Body Problem是动作的承受者,所以应该用被动语态。所以此处是一般过去时的被动语态,主语是专有名词,用was done形式,write写,动词,故填was written。65.句意:它因其精彩的故事和对科学与人类关系的深刻探索而受到读者的欢迎。根据句子结构,此处需要一个名词作介词of的宾语,表示对……的探索。explore探索,动词,名词形式是exploration,探索,故填exploration。66.句意:他将科学与诗意符号相结合,创造出奇妙的阅读体验。根据句子结构和语境,此处需要用到介词with来表示与……一起或用……,即将科学与诗意符号相结合。故填with。67.句意:尽管《三体》取得了巨大的成功,但刘慈欣仍然坚持努力创作新书。根据句子结构和语境,此处需要用到连词来引导让步状语从句,表示尽管……。although或though都可以表示让步关系,符合语境。故填Although/Though。68.句意:随着人工智能的发展,世界已经发生了巨大的变化。根据句子结构,此处需要一个副词来修饰动词changed,表示"巨大地改变"。great巨大的,形容词,副词形式是greatly,巨大地,符合语境。故填greatly。69.句意:刘慈欣表达了他对写作的担忧和期望。根据句子结构,此处需要一个名词作动词express的宾语,表示表达担忧和期望。worry担心,名词或动词,名词形式是worries,当表示担忧的事情时,常用复数形式,故填worries。70.句意:他鼓励年轻作家寻找新的方式来吸引读者,并在他们的故事中拓宽想象空间。根据句子结构,此处需要一个形容词性物主代词来修饰名词storytelling,表示他们的故事讲述。they他们,代词主格,形容词性物主代词是their,他们的,符合语境。故填their。71.【答案】例文It's my pleasure to introduce the Chinese lantern, a traditional handicraft that has long been a symbol of our culture.Lanterns are usually made of bamboo strips, paper, or silk. Making one involves several steps. First, we shape the bamboo strips into a frame. Then, we cover the frame with colorful paper or silk. After that, we decorate it with patterns or words. Finally, we fix a candle inside safely.You can see lanterns everywhere during festivals like the Spring Festival and Mid-Autumn Festival, and also at weddings. In Chinese culture, lanterns represent a bright future and happy life. They are a beautiful symbol of our traditions. That's why they are so popular.I hope you enjoyed learning about this beautiful art.【知识点】提纲作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 写一篇英文短文,向到学校参观的"2025年美国青少年匹克球人文交流中国行"访问团师生介绍灯笼这种中国传统手工艺品。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数和第三人称复数,一般现在时。【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be made of由……制成,a symbol of……的标志,等等,及句型结构,如That's why they are so popular.(why引导表语从句), I hope you enjoyed learning about this beautiful art. (省略that的宾语从句)等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1广东省深圳市深圳高新中学2025-2026学年上学期九年级开学考试英语试卷1.(2025九上·深圳开学考)—Mr. White is pleasant, right —Yes, he always greets others with a smile and offers to help others.A.strict B.satisfied C.worried D.friendly【答案】D【知识点】形容词作表语【解析】【分析】句意:——怀特先生很和蔼可亲,对吧?——是的,他总是微笑着和别人打招呼,并主动提出帮助别人。strict严厉的;satisfied满意的;worried担心的;friendly友好的。根据he always greets others with a smile and offers to help others可知,他总是微笑着和别人打招呼,并主动提出帮助别人,所以是友好的,故选D。【点评】考查形容词辨析。注意分析形容词词义,根据语境选择正确的形容词。2.(2025九上·深圳开学考)—It appears that they won't agree with us in the meeting.—Don't worry. If you don't try, you will never know the result.A.seems B.causes C.allows D.shows【答案】A【知识点】第三人称单数;表示状态、变化等的连系动词【解析】【分析】句意:——看来他们在会议上不会同意我们的观点。——别担心,如果你不尝试,就永远不会知道结果。seem似乎;cause导致;allow允许;show展示。原句It appears that...中appears意为似乎,看来,与选项中seems意思相近,可以同义替换。故填A。【点评】考查动词辨析。注意动词seem和appear意思相近的用法。3.(2025九上·深圳开学考)—What took place just now in the street —There was a car accident.A.got off B.popped out C.happened D.crashed【答案】C【知识点】过去式和过去分词;短语辨析;不及物动词【解析】【分析】句意:——刚才街上发生了什么事?——发生了一起车祸。got off下车;popped out突然出现;happened发生;crashed碰撞。根据 There was a car accident. 可知,此处询问街上发生了什么,take place和happen都表示发生,此处用happened符合语境。故选C。【点评】考查短语辨析和动词辨析。注意happen和take place意思相近的用法。4.(2025九上·深圳开学考)—I am very satisfied with the product. I will definitely recommend it to my friends.—Too bad they don't offer any discounts now.A.annoyed about B.comfortable withC.pleased with D.disappointed with【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我对这个产品非常满意。我一定会推荐给我的朋友。——太可惜他们现在不提供折扣了。be annoyed about对……感到恼火;be comfortable with对……感到舒适;be pleased with对……感到高兴或满意;be disappointed with对……失望。根据 I will definitely recommend it to my friends. 可知,此处指对这个产品非常满意。be satisfied with对……感到满意,选项C与此意思相近。故选C。【点评】考查短语辨析。注意be satisfied with和be pleased with意思相近的用法。5.(2025九上·深圳开学考)—How are you going to help these poor children —I will hold a party to raise money for them.A.collect B.make C.take D.donate【答案】A【知识点】动词原形;及物动词【解析】【分析】句意:——你打算如何帮助这些贫困儿童?——我将举办一个派对来为他们筹集资金。 collect收集;make制作;take拿走;donate捐赠。根据 How are you going to help these poor children 可知,此处指筹钱,raise money筹钱,collect money与其意思相近。故选A。【点评】考查动词辨析。注意分析动词词义,根据语境选择正确的动词。6.(2025九上·深圳开学考)—Hurry up! Or we will miss the plane.—Don't worry. We'll reach the airport in twenty minutes.A.leave for B.get away from C.arrive at D.arrive in【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——快点!否则我们要错过飞机了。——别担心。我们20分钟后就能到机场。leave for前往;get away from逃离;arrive at到达,用于小地方 (如机场、车站等);arrive in到达,用于大地方 (如城市、国家等)。根据We'll reach the airport in twenty minutes.可知,此处表达到达机场,机场属于小地方,应用arrive at。故选C。【点评】考查短语辨析。注意arrive at和arrive in的用法区别。7.(2025九上·深圳开学考)—I asked him a question, but he hasn't responded to it.—Maybe he was thinking it over. Give him more time.A.agreed on B.prepared forC.replied to D.paid attention to【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我问了他一个问题,但他没有回答。——也许他在考虑它。再给他点时间。agreed on就……达成一致;prepared for为……做准备;replied to回复;paid attention to注意。根据Maybe he was thinking it over. Give him more time.可知,此处指没有回答自己的问题。故选C。【点评】考查短语辨析。注意reply to 和respond to意思相近的用法。8.(2025九上·深圳开学考)—Will you go to Mary's party —No. She invited me to go to her party last night but I refused.A.didn't permit B.didn't receive C.didn't offer D.didn't accept【答案】D【知识点】一般过去时;及物动词【解析】【分析】句意:——你将去玛丽的聚会吗?——不。昨晚她邀请我去参加她的聚会,但我拒绝了。didn't permit不允许;didn't receive没有收到;didn't offer不提供;didn't accept没有接受。根据She invited me to go to her party last night和后面的转折 but可知,她邀请我参加聚会,但我没有接受邀请;refused拒绝,此处与didn't accept同义。故选D。【点评】考查动词辨析。注意refuse和didn't accept意思相近的用法。9.(2025九上·深圳开学考)—Nothing can ________ the woman in the story. She's always complaining.—Yes. At last, she gets nothing.A.relax B.remind C.satisfy D.attract【答案】C【知识点】动词原形;及物动词【解析】【分析】句意:——故事里没有什么能让这个女人满意。她总是抱怨。——是的。最后,她什么也没得到。relax放松;remind提醒;satisfy使满意;attract吸引。根据She's always complaining.可知,她总是抱怨,因此此处表示没有什么能让她满意,选项C符合语境。故选C。【点评】考查动词辨析。注意理解动词词义,根据语境选择正确的动词。10.(2025九上·深圳开学考)—I want to ________ others, but I don't know what to do.—I think, most importantly, you should be friendly to them, and try to be confident.A.look forward to B.make a good impression onC.make jokes about D.take care of【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我想给别人留下好印象,但我不知道该怎么办。——我认为,最重要的是,你应该对他们友好,并努力保持自信。look forward to期待;make a good impression on给……留下好印象;make jokes about拿……开玩笑;take care of照顾。根据you should be friendly to them, and try to be confident.可知,这些行为旨在建立正面形象,B项符合。故选B。【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。11.(2025九上·深圳开学考)—I heard your class ________ Class 5 yesterday.—That's true. They played really well, but we still won the game.A.played against B.fought withC.communicated with D.disagreed with【答案】A【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我听说你们班昨天和5班进行了比赛。——是真的。他们打得很好,但我们还是赢了比赛。played against同……比赛;fought with和……打架;communicated with和……交流;disagreed with不同意……。根据They played really well, but we still won the game.可知,此处指两个班级之间进行了比赛,选项A符合语境。故选A。【点评】考查动词短语辨析。注意固定搭配play against的正确用法。12.(2025九上·深圳开学考)—Dear, have you ________ the topic of your speech —No, I haven't. I don't know which one to choose.A.suffered from B.decided on C.prepared for D.heard of【答案】B【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——亲爱的,你决定演讲的主题了吗?——不,我没有。我不知道该选哪一个。suffered from遭受;decided on决定,选择;prepared for为……做好准备;heard of听说。根据I don't know which one to choose.可知,问句是问决定好演讲主题了吗。故选B。【点评】考查短语辨析。注意固定搭配decide on的正确用法。13.(2025九上·深圳开学考)—Why did you do that, Tony You must give me a (an) ________.—OK. I promise I will tell you about it later.A.decision B.method C.description D.explanation【答案】D【知识点】可数名词;可数名词的单数【解析】【分析】句意:——托尼,你为什么要那样做?你必须给我一个解释。——好的,我保证稍后告诉你 。decision决定;method方法;description描述;explanation解释。根据Why did you do that和OK. I promise I will tell you about it later.可知,此处需要对方给自己一个解释,强调说明原因。故选D。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。14.(2025九上·深圳开学考)—The police gave me a(an) ________ to stop on the parking lane, but I didn't understand it and drove away.—That's too bad. It's important to understand the police's ________ when driving.A.face; thought B.gesture; body languageC.message; movement D.expression; responsibility【答案】B【知识点】可数名词;可数名词的单数【解析】【分析】句意:——警察示意我在停车道上停车,但我不明白,就开车走了。——太糟糕了。开车时理解警察的肢体语言很重要。face脸;thought想法;gesture手势;body language肢体语言;message消息;movement运动;expression表达;responsibility责任。根据The police gave me a(an)…to stop on the parking lane, but I didn't understand it and drove away.的语境以及常识可知,在交通场景中,警察常用手势来示意司机停车或行动,手势属于肢体语言的一种。故选B。【点评】考查名词辨析。注意分析名词词义,根据语境选择正确的名词。15.(2025九上·深圳开学考)—I hear you are going on a trip to Xiamen. When will you ________ —I'm not sure. All the trains have been called off ________ the coming typhoon.A.take off; because of B.get off; close toC.set off; because of D.set off; because【答案】C【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——我听说你要去厦门旅行。你什么时候出发?——我不确定。因为即将到来的台风 ,所有的火车都被取消了。take off起飞;get off下车;set off出发;because of因为,其后接名词、代词、动名词形式或名词性短语;close to接近;because因为,其后接句子。根据I hear you are going on a trip to Xiamen.可推知,问句询问对方什么时候出发去厦门,set off符合语境;根据the coming typhoon可知,这是火车被取消的原因,且这是一个名词短语,所以第二空应用because of。故选C。【点评】考查短语辨析。注意because of和because的不同用法。16.(2025九上·深圳开学考)―Hurry up. The bus is coming,―Wait a moment. Don't cross the street the traffic lights are green.A.after B.until C.while D.since【答案】B【知识点】固定搭配;until/till引导的时间状语从句【解析】【分析】句意:快点。公交车来了。等一下, 直到交通灯变成绿色再穿过马路。after在……之后,until直到,while当……时候,since 自从,not … until直到…才,固定搭配,故选B。【点评】考查固定搭配和时间状语从句。固定句型属于初中英语的常考点,了解所考句型的含义是做好此类题型的关键,对于这类题,可从句意着手。同时,对于平时的学习要多进行积累词汇,考试时才能很好的完成。17.(2025九上·深圳开学考)Don't worry. All the children ________ by the nurses.A.are well taken care of B.are take good careC.take good care of D.take good care【答案】A【知识点】过去式和过去分词;一般现在时的被动语态【解析】【分析】句意:不要担心。所有的孩子都由护士们很好地照顾。All the children与选项核心动词之间为被动关系,需被动语态,一般现在时的被动语态结构为be done,主语为名词复数,be动词用are,take care of照顾,动词短语,take的过去分词为taken,副词well修饰taken care of。故选A。【点评】考查一般现在时的被动语态。注意根据语境选择正确的时态和语态。18.(2025九上·深圳开学考)—Where were you last night from 7 p.m. to 9 p.m. —Officer, I ________ a movie at the cinema ________ this happened.A.was watching, while B.watched, whenC.was watching, when D.watched, while【答案】C【知识点】过去进行时;when引导的时间状语从句【解析】【分析】句意:——昨晚7点到9点你在哪里?——警官,事情发生时,我正在电影院看电影。根据this happened可知,此处表示过去某个时刻正在进行的动作,主句时态应用过去进行时;happened是非延续性动词,应用when引导时间状语从句,while"当……时"强调主从句动作同时发生或持续进行。故选C。【点评】考查过去进行时和时间状语从句。注意when引导的时间状语从句的时态规则。19.(2025九上·深圳开学考)—Hey, Jessie, do you want to hear ________ —I am listening.A.interesting something B.interesting anythingC.anything interesting D.something interesting【答案】D【知识点】表示某物的复合不定代词;形容词作定语置于名词后【解析】【分析】句意:——嘿,杰西,你想听些有趣的事吗?——我在听。something用于肯定句中和期待得到肯定回答或表示提议的疑问句中;anything用于疑问句和否定句中。根据do you want to hear... 可知,此处为主动提议,所以something符合语境;当形容词修饰复合不定代词 (如something, anything等) 时需后置。故选D。【点评】考查代词辨析和形容词的位置。注意形容词修饰复合不定代词,放在后面。20.(2025九上·深圳开学考)— Why do people face more and more communication problems nowadays — ________ many people pay more attention to their phones instead of the people around them.A.Since B.So C.Because D.As【答案】C【知识点】because引导的原因状语从句【解析】【分析】句意:——为什么现在人们面临越来越多的沟通问题?——因为许多人更关注手机而非身边的人。 Since既然;So所以;Because因为;As因为,语气较弱。根据Why do people face more and more communication problems nowadays 可知,Why引导的特殊疑问句,答句需用Because回答,强调原因。故选C。【点评】考查连词辨析。注意because引导原因状语从句的用法。21.(2025九上·深圳开学考)Dunny did all kinds of things to make the baby ________.A.to stop crying B.to stop to cryC.stop crying D.stop to cry【答案】C【知识点】动词原形;动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:Dunny做了各种各样的事情来使婴儿停止哭泣。make sb. do sth.为固定搭配,使某人做某事,所以第一空应为动词原形stop;stop doing sth.停止做某事,stop to do sth.停下来去做某事,指做另外一件事,理解句意可知第二空应为动名词crying作宾语。故选C。【点评】考查固定搭配,动词原形和动名词。注意固定搭配make sb. do sth.的用法。22.(2025九上·深圳开学考)—This kind of paper is very nice. Is it ________ good wood —Yes, and it is ________ China.A.made of; made by B.made from; made byC.made of; made in D.made from; made in【答案】D【知识点】短语辨析【解析】【分析】句意:——这种纸非常不错。它是用优质木材制成的吗?——是的,而且是中国制造的。be made of由……制成,看得出成品的原材料;be made from由……制成,看不出成品的原材料;be made by被……制造,后接制造者;be made in在……制造,后接产地。根据This kind of paper is very nice. Is it...good wood 可知,纸由木材制成,木材经过加工后使得人们无法看出纸的原材料,所以第一空应选made from;第二空后的China是纸的产地,所以第二空应选made in。故选D。【点评】考查短语辨析。注意be made of/from/in/by的用法区别。23.(2025九上·深圳开学考)English is also used very widely ________ a foreign language in many other countries.A.as B.for C.with D.to【答案】A【知识点】介词短语;固定搭配【解析】【分析】句意:在很多其他国家,英语也作为一门外语被广泛使用。as作为;for为;with带着,和;to到。 根据used very widely...a foreign language可知,英语作为一门外语被广泛使用。be used as被作为……使用,固定搭配。故选A。【点评】考查介词辨析和固定搭配。注意固定搭配be used as的用法。24.(2025九上·深圳开学考)—To have a good body, you'd better ________ more sports.—OK, from now on, I will spend two hours ________ exercise every day.A.to do; taking B.do; takingC.do; to take D.to do; to take【答案】B【知识点】动词原形;动名词;固定搭配【解析】【分析】句意:——为了有一个好身体,你最好多做运动。——好吧,从现在开始,我每天要花两个小时锻炼身体。you'd是you had的缩写,短语had better do sth.最好做某事,所以第一空应用动词原形do;根据短语spend time doing sth.花时间做某事,第二空应用动名词taking。故选B。【点评】考查固定搭配,动词原形,动名词。注意固定搭配spend time doing sth.的用法,注意情态动词后跟动词原形的用法。25.(2025九上·深圳开学考)—We are happy to see our city is developing ________ these years than before.—You are right. However, the air pollution has become ________ than ever before.A.more quickly; more seriously B.the most quickly; the most seriousC.more quickly; more serious D.quickly; seriously【答案】C【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……【解析】【分析】句意:——我们很高兴看到我们的城市这些年比以前发展得更快。——你说得对。然而,空气污染变得比以往任何时候都更严重了。quickly快速地,副词,seriously严重地,副词,serious严重的,形容词,根据两个空后的than可知,两个空处均用比较级形式;可排除B项和D项;A项和C项的第一个空处答案相同,则分析第二个空处的所在句的句子结构,第二个空应用形容词,作表语。故选C。【点评】考查副词比较级和形容词比较级。注意形容词比较级作表语的用法。(2025九上·深圳开学考)A young man left his village and came to a logging camp (伐木场). He asked the boss of the logging crew for a 26. . "That depends," replied the boss. "Let's see you cut down this tree." The young man stepped forward and 27. cut down a big tree. The boss was very pleased and said, "You can start the job on Monday."Monday, Tuesday, and Wednesday went by, and on Thursday afternoon the boss went to the young man and said, "You can get the 28. on your way out today." The young man was very 29. . He replied, "I thought you would pay on Friday.""Usually we do," the boss said. "But we're letting you go today because you've 30. . Our daily felling (伐木) reports show that you've dropped from first place on Monday to last place today." "But I'm quite hardworking," the young man 31. , "I am the first to arrive, and the last to leave, and even work during my coffee breaks!"The boss 32. for a minute and then asked, "Have you sharpened your axe (斧子) " The young man replied, "No, sir. I've been working too 33. to take time for that!"Our lives are like this. We sometimes get so busy that we don't take time to "sharpen the axe". There's 34. wrong with working hard. 35. we all need time to relax, to think, to learn and grow. If we don't take time to relax, we will feel slow and lose our effectiveness.26.A.stay B.help C.job D.suggestion27.A.comfortably B.skillfully C.worriedly D.painfully28.A.prize B.tool C.money D.bag29.A.disappointed B.surprised C.frightened D.interested30.A.fallen behind B.caught up C.got off D.given away31.A.argued B.ordered C.agreed D.wondered32.A.shouted B.looked C.laughed D.thought33.A.late B.fast C.soon D.hard34.A.nothing B.something C.anything D.everything35.A.Though B.So C.But D.And【答案】26.C;27.B;28.C;29.B;30.A;31.A;32.D;33.D;34.A;35.C【知识点】记叙文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文讲述年轻人因忙于伐木未磨斧头导致效率下降被解雇,说明适时"磨斧"(自我提升)的重要性。【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。26.句意:他向伐木队老板申请一份工作。stay停留;help帮助;job工作;suggestion建议。根据You can start the job on Monday. 你可以星期一开始工作 。可知,此处指求职。故选C。27.句意:年轻人走上前,熟练地砍倒了一棵大树。comfortably舒适地;skillfully熟练地;worriedly担忧地;painfully痛苦地。根据The boss was very pleased可知,老板满意,此处说明动作娴熟,故选B。28.句意:你今天出去的时候可以拿到钱。prize奖品;tool工具;money钱;bag包。根据I thought you would pay on Friday. 我以为你会在星期五付钱。 可知,此处指薪水。故选C。29.句意:年轻人非常惊讶。disappointed失望的;surprised惊讶的;frightened害怕的;interested感兴趣的。根据I thought you would pay on Friday.我以为你会在星期五付钱。可知,提前结算工资,应是感到惊讶。故选B。30.句意:但我们今天让你走是因为你落后了。fallen behind落后;caught up赶上;got off下车;given away赠送。根据Our daily felling (伐木) reports show that you've dropped from first place on Monday to last place today. 我们的每日报告显示,你们从星期一的第一名降到了今天的最后一名。 可知,从第一名跌至最后一名,此处指落后。故选A。31.句意:"但我很努力,"年轻人争辩道,"我是第一个到达的,也是最后一个离开的,甚至在我的咖啡休息时间工作!"argued争论;ordered命令;agreed同意;wondered疑惑。根据I am the first to arrive, and the last to leave, and even work during my coffee breaks!可知,后文是反驳内容。故选A。32.句意:老板想了一会儿,然后问:"你把斧头磨尖了吗?"shouted喊叫;looked看;laughed笑;thought思考。根据then asked…可知,后接提问内容,说明此处指思考。故选D。33.句意:我工作太努力了,没时间做那件事!late晚;fast快的;soon很快;hard努力地。根据But I'm quite hardworking, 但是我很努力, 可知,此处指努力工作。故选D。34.句意:努力工作没什么错。nothing没有什么;something某物,多用于肯定句;anything任何事物,某事物,多用于否定句或疑问句;everything一切。根据working hard以及常识可知,此处指努力工作没什么错。故选A。35.句意:但我们都需要时间放松、思考、学习和成长。Though尽管;So所以;But但;And和。根据There's…wrong with working hard…we all need time to relax, to think, to learn and grow.的语境可知,此处句意发生了转折,指努力工作没什么错,但我们都需要时间放松、思考、学习和成长。故选C。(2025九上·深圳开学考)Two things changed my life: my mother and a white plastic bike basket. I would be a different person if my mum hadn't turned the simple basket into a life lesson.My mum handled most of the parenting in my childhood. Looking back, I don't know how she managed everything, especially the family budget (预算). But she made it look easy. If my brother and I ever complained about not having what other kids did, we'd hear things like, "I don't care what so-and-so got for their birthday. You're not getting a TV in your room or a fancy Sweet 16 Party." Instead, we earned our pocket money by doing chores around the house. We also had to take care of our belongings, and if something was lost, it would not be replaced.One summer day, my mum took me to the bike shop to fix a tire. That's when I saw it—a beautiful white plastic bike basket with colorful flowers. The basket winked at me and I knew I had to have it. I begged my mum to buy it for me. I promised to do extra chores, anything, just to have it. She smiled and said gently, "If you save up, you could buy it yourself." I protested (反抗), afraid someone else would buy it first.Then she said, "There might be another way." She bought the basket that day and hid it somewhere I couldn't find. Each week, I saved up my pocket money and did extra chores—washing the car, helping with dinner, running errands (跑腿) on my bike, which now lookedempty without the basket. Finally, after weeks of hard work, I had the full amount and got my dream basket.Days later the unthinkable happened. A neighbourhood girl rode by on her shiny new bike—with the exact same basket. I rode hard and fast home to tell my mother about this disaster.And then came the lesson I've taken with me through my life. My mum knelt down, looked into my teary eyes, and said to me, "Honey, your basket is extra-special because you paid for it yourself."36.What can we learn from Paragraph 2 A.The writer enjoyed doing housework.B.The writer came from a wealthy family.C.The mother was strict with her children.D.The mother kept the kids' belongings safe.37.What did the writer suggest by using empty in Paragraph 4 A.Her bike basket was missing.B.She was eager to get the basket.C.The basket didn't match her bike.D.It was impossible to get the basket.38.What was the disaster in Paragraph 5 A.A neighbourhood girl got a fancier bike.B.The writer's basket was no longer special.C.The writer didn't like her basket any more.D.The basket cost more than the writer expected.39.What life lesson did the writer learn from her mother A.Save money now for future needs.B.Where there is a will, there is a way.C.Your effort makes the reward sweeter.D.One man's meat is another man's poison40.In which part of the magazine can we probably find the passage A.Life story. B.Career corner.C.Parenting tips. D.Household chores.【答案】36.C37.B38.B39.C40.A【知识点】记叙文;家庭生活;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,主要讲述了作者通过自己的经历,从母亲那里学到的一个深刻的人生道理:只有通过自己的努力获得的东西,才会更加珍贵和有意义。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。36.推理判断题。根据第二段中If my brother and I ever complained about not having what other kids did, we'd hear things like, ‘I don't care what so-and-so got for their birthday. You're not getting a TV in your room or a fancy Sweet 16 Party.' Instead, we earned our pocket money by doing chores around the house. We also had to take care of our belongings, and if something was lost, it would not be replaced. 如果我和哥哥抱怨自己没有其他孩子拥有的东西,我们会听到这样的话:"我不在乎某某人生日得到了什么。"你的房间里不会有电视,也不会有豪华的16岁生日派对。"相反,我们通过做家务挣零花钱。我们还得照顾好自己的物品,如果有什么东西丢了, 它不会被取代。 可知,当作者和哥哥抱怨没有其他孩子拥有的东西时,妈妈会拒绝满足他们的要求,让他们通过做家务来赚零花钱,而且如果东西丢了,不会再买新的。这一系列行为体现出妈妈在对待孩子的需求、培养孩子的独立性和责任感等方面要求很严格。故选C。37.推理判断题。根据第四段中Each week, I saved up my pocket money and did extra chores-washing the car, helping with dinner, running errands on my bike, which now looked empty without the basket. Finally, after weeks of hard work, I had the full amount and got my dream basket. 每个星期,我都攒零花钱,做一些额外的家务——洗车,帮忙做饭,骑自行车跑腿,现在没有篮子的自行车看起来空荡荡的。最后,经过几周的努力,我拿到了全部的钱,得到了我梦想中的篮子 。 可知,作者强调自行车没有篮子就显得空荡荡,是为了突出她内心对得到这个篮子的极度渴望,那个篮子在她心中是不可或缺的,所以她用 "empty" 表明她急切地想要得到那个篮子。故选B。38.细节理解题。根据倒数第二段中A neighbourhood girl rode by on her shiny new bike—with the exact same basket. I rode hard and fast home to tell my mother about this disaster. 邻居家的一个女孩骑着她那辆锃亮的新自行车从我身边经过,自行车上的篮子一模一样。我飞快地骑回家,告诉妈妈这场灾难。 可知,作者觉得灾难是因为小区里一个女孩有了一个一模一样的篮子,自己的篮子不再特别了。故选B。39.推理判断题。根据最后一段中Honey, your basket is extra-special because you paid for it yourself . 亲爱的,你的篮子特别特别,因为是你自己掏钱买的。 可知,作者通过自己努力攒钱和做家务才获得了这个篮子,妈妈强调因为是自己付出努力得到的所以格外特别。这意味着通过自身努力获得的回报会有不一样的价值,会让人感觉更甜蜜、更珍贵。故选C。40.文章出处题。本文讲述了作者童年的生活故事,所以可能在杂志的生活故事板块找到。故选A。(2025九上·深圳开学考)Many teachers are afraid that students will use the artificial intelligence (AI) tool ChatGPT to write their reports or do their homework. But other educators are including it in the classroom.Donnie Piercey is a teacher in Kentucky. He told his 23 fifth-grade students to try and make full use of the tool that was creating writing. Piercey says his job is to prepare students for a world where knowledge of AI will be required. He describes ChatGPT as just the newest technology in his 17 years of teaching that caused worry about the possibility of being not honest in the exams. "As educators, we haven't found out the best way to use artificial intelligence yet." he added. "But it's coming, whether we wantit or not."What is ChatGPT ChatGPT is a very modern AI chatbot trained by OpenAI which communicates in a conversational way. The dialogue program makes it possible for ChatGPT to answer questions, agree about its mistakes, challenge incorrect ideas, and reject (拒绝) wrong requests (请求). ChatGPT quickly became popular after it came out last November. Many educators around the country say schools need time to get ready for the chatbot. But they also think saying no to AI will be useless against students.▲ One student said, "They can help students who have trouble putting their thoughts into writing." "You can use it for suggestions, but should not use it to do all the work. You shouldn't fully depend on it," said McCormick, a ten-year-old student. "You're not learning anything if you type in what you want, and then it gives you the answer."41.Why are many teachers afraid of ChatGPT A.The teachers may use ChatGPT to write their reports or do homework.B.The students may use ChatGPT for writing or doing homework.C.The educators may include ChatGPT in the classroom.D.The schools need time to get ready for ChatGPT.42.What is NOT Piercey's opinion on ChatGPT A.We should fully use ChatGPT which creates writing.B.The artificial intelligence is coming.C.With ChatGPT, people needn't worry about students may be dishonest in the exams.D.Teachers should get students ready for a world where Al knowledge will be needed.43.What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to A.Artificial intelligence. B.The best way.C.The possibility. D.Being not honest.44.What can we learn from Paragraph 3 A.ChatGPT can ask and answer questions itself.B.ChatGPT can challenge correct ideas.C.ChatGPT can refuse to accept requests which are not right.D.Saying no to AI will be useless against educators around the country.45.Which sentence can be put back into the blank ▲ in the last paragraph A.Piercey shows the good and bad parts of working with chatbots.B.Piercey's students say yes to working with chatbots.C.Piercey's students say no to working with chatbots.D.Piercey's students can see the good and bad parts of working with chatbots.【答案】41.B42.C43.A44.C45.D【知识点】说明文;细节理解;推理判断;代词指代;科学技术【解析】【分析】文章大意:本文讲述了人工智能ChatGPT在学校不同受众之间的反映及看法。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和代词指代题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。代词指代题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测代词指代的内容。41.细节理解题。根据Many teachers are afraid that students will use the artificial intelligence (AI) tool ChatGPT to write their reports or do their homework 许多老师担心学生会使用人工智能(AI)工具ChatGPT写报告或做作业 ,可知,教师担心学生使用ChatGPT写报告或做作业。故选B。42.细节理解题。根据He describes ChatGPT as just the newest technology in his 17 years of teaching that caused worry about the possibility of being not honest in the exams 他将ChatGPT描述为他17年教学生涯中最新的技术,这种技术曾引起人们对考试不诚实的担忧 ,可知,有了ChatGPT人们担心学生可能在考试中不诚实。故选C。43.代词指代题。根据As educators, we haven't found out the best way to use artificial intelligence yet可知,作为教育工作者,我们还没有找到使用人工智能的最佳方式。结合But it's coming, whether we want it or not 但不管我们愿不愿意,它都会到来 ,可知,it指的是人工智能,故选A。44.细节理解题。根据The dialogue program makes it possible for ChatGPT to answer questions, agree about its mistakes, challenge incorrect ideas, and reject (拒绝) wrong requests (请求) 对话程序使ChatGPT能够回答问题、同意其错误、挑战不正确的想法和拒绝错误的请求 ,可知,ChatGPT可以拒绝接受不正确的请求。故选C。45.推理判断题。根据You can use it for suggestions, but should not use it to do all the work. You shouldn't fully depend on it你可以用它来提供建议,但不应该用它来完成所有的工作。你不应该完全依赖它。由此可知,Piercey的学生认为ChatGPT很有用,但是不应该依赖它。选项D"Piercey的学生可以看到与聊天机器人合作的好处和坏处。"符合,故选D。(2025九上·深圳开学考)Is the sky bluer in autumn than in summer The answer is yes! There are some reasons behind this.The sun is lower in the sky in autumn. As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky. It's not directly above us anymore, and more of the sky is at an angle (角度) away from the sun. This lets more blue light reach our eyes, making the sky seem bluer.In autumn, there is less water in the air, so there are fewer clouds. Autumn is known for good weather—lower temperatures and less wet air. The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue color of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and bright.You might be surprised, but the colorful leaves of autumn actually help give the sky's blue a colorboost, which can make the sky seem even bluer. If you've made a color wheel for an art class, you will know that blue and orange are opposite colors that look good together. The red, orange, and gold leaves of autumn make the blue sky stand out beautifully against them. This contrast looks nice and creates a special autumn view.So, the next time you go out enjoying the beautiful weather in autumn, take a moment to look up at the sky, remember these reasons why it looks so blue and enjoy the view!46.Why does the sky look bluer in autumn according to Paragraph 2 A.Because the sun is smaller in the sky.B.Because the sun isn't as high as it is in other seasons.C.Because we can't see more blue light.D.Because the sun is directly above us.47.Which one shows the relationship between the water in the air (x) and the blue color of the sky (y) A. B.C. D.48.What does the underlined word "boost" mean in Paragraph 4 A.Introduction. B.Record. C.Change. D.Improvement.49.What is the structure of the passage A. B.C. D.50.What is the best title for the passage A.Colors of Autumn: From Leaves to the Sky.B.Autumn Weather: Cooler and less Wet.C.The Most Beautiful Season: Autumn.D.A Bluer Sky in Autumn: The Reasons Behind It.【答案】46.B47.B48.D49.A50.D【知识点】说明文;天气与生活;细节理解;词义猜测;文章结构【解析】【分析】文章大意:本文探讨了秋天天空为何比夏天更蓝的原因,并鼓励读者在秋天欣赏美丽天空的同时,记住这些使天空更加蔚蓝的原因。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,词义猜测题,文章结构题,标题选择题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章篇章结构和标题选择题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章的篇章结构和标题。46.细节理解题。根据As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky…This lets more blue light reach our eyes, making the sky seem bluer. 随着白天变短,太阳在天空中显得越来越低,这让更多的蓝光到达我们的眼睛,使天空看起来更蓝。 可知,秋天太阳位置较低,让更多蓝光进入眼中,故选B。47.细节理解题。根据The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue color of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and bright. 空气中没有多少水分,所以云不容易形成。当天空很少或没有云覆盖时 ,天空的蓝色显示得更清楚,天空看起来更开阔明亮。 可知,空气中水分 (x) 减少,天空蓝色程度 (y) 增加,二者呈反比,所以应选斜线向下的图形B。故选B。48.词义猜测题。根据You might be surprised, but the colorful leaves of autumn actually help give the sky's blue a colorboost, which can make the sky seem even bluer. 你可能会感到惊讶,但秋天五颜六色的树叶实际上给天空的蓝色……,使天空看起来更蓝 ,可知,画线词后提到了使天空看起来更蓝,因此boost在文中表示给……增色、增强之意,对应选项中的Improvement。故选D。49.文章结构题。通读全文可知,第一段提出了问题并给出了直接的答案;第二、三、四段分别解释了三个原因;第五段鼓励读者在秋天欣赏美丽的天空,并记住这些原因。故选A。50.标题选择题。通读全文可知,全文紧扣为什么秋天的天空更蓝这一中心,最佳标题应与"秋天更蓝的天空及其原因"直接对应,故选D。(2025九上·深圳开学考)以下是一篇短文。请阅读全文并从下列方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。Life in 2050: A Glimpse into TomorrowSmart TransportationGetting around will be safer and greener. Self-driving cars powered by solar energy will dominate (占主流) the roads. 51. For example, traffic lights will communicate directly with vehicles to prevent accidents. Public transport like flying taxis may become common in big cities, reducing traffic jams effectively.Education Revolution 52. Students worldwide will attend virtual classes using 3D hologram (全息) technology. AI teachers will provide personalized learning plans based on each student's progress. 53. Paper books might still be used for special learning purposes. Face-to-face communication remains important for developing social skills.Green LivingEnvironmental protection will be at the heart of future life. Smart homes equipped with energy-saving AI systems will automatically adjust lighting and temperature. Renewable energy sources like solar and wind will power entire cities. 54. Additionally, vertical farms in skyscrapers will produce fresh vegetables for urban areas. Surprisingly, people may eat lab-grown meat to protect natural resources. 55. A. For instance, rooftop solar panels and wind-powered streetlights will become standard in communities.B. Roads themselves will become intelligent partners of drivers.C. However, traditional schools won't disappear completely.D. Classrooms will no longer be limited by physical (实物的) spaces.E. Weather control systems could prevent natural disasters.F. Experts believe these innovations will cut global energy waste by half by 2045.【答案】51.B;52.D;53.C;54.A;55.F【知识点】说明文;日常活动【解析】【分析】文章大意:本文主要从智能交通、教育变革和绿色生活三个方面展望了2050年的生活景象。【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。51.根据Self-driving cars powered by solar energy will dominate the roads."以及"For example, traffic lights will communicate directly with vehicles to prevent accidents. 以太阳能为动力的自动驾驶汽车将主宰道路。例如,交通信号灯将直接与车辆通信,以防止事故的发生。 可知,此处是在说道路与司机、车辆的智能关联,选项B "道路本身将成为司机的智能伙伴"符合语境。故选B。52.根据Students worldwide will attend virtual classes using 3D hologram technology. 世界各地的学生将参加使用3D全息技术的虚拟课程。 可知,此处是说未来课堂不受物理空间限制,选项D"教室将不再受物理空间的限制"符合语境。故选D。53.根据AI teachers will provide personalized learning plans based on each student's progress."以及"Paper books might still be used for special learning purposes. Face-to-face communication remains important for developing social skills. 人工智能教师将根据每个学生的进步提供个性化的学习计划。纸质书仍可用于特殊的学习目的。面对面的交流对于发展社交技能仍然很重要。 可知,此处是说传统学校不会完全消失,选项C "然而,传统学校不会完全消失" 符合语境。故选C。54.根据"Smart homes equipped with energy-saving AI systems will automatically adjust lighting and temperature. Renewable energy sources like solar and wind will power entire cities."以及"Additionally, vertical farms in skyscrapers will produce fresh vegetables for urban areas."可知,此处是举例说明可再生能源在社区的应用,选项A "例如,屋顶太阳能电池板和风力路灯将成为社区的标准配置" 符合语境。故选A。55.根据Surprisingly, people may eat lab-grown meat to protect natural resources.令人惊讶的是,人们可能会吃实验室培育的肉来保护自然资源。可知,此处是说这些创新对能源等方面的积极影响,选项F"专家认为,到2045年,这些创新将使全球能源浪费减少一半"符合语境。故选F。(2025九上·深圳开学考)下面A—F分别是六个和动物相关成语:请你不解下面五个同学的故事,请为他们选择一个合适的成语描述其基本情况。 56. Lily joined the dance club. She knew every move and felt completely relaxed and happy. It was her favorite place to be. 57. Tom's simple drawing of a flower looked great. But when he added too many colors, it became messy and less beautiful. 58. By choosing to cycle to school daily, Anna got exercise every day and also saved money on the bus fare. It was very efficient. 59. Ben grew up in a small village. When he first visited the city, he was amazed by its size and modern wonders. 60. Math was challenging for Jack. To understand better, he always studied the lesson before class started, which helped him keep up. A. A slow bird must start flying early. B. The fox borrows the tiger's power. C. Like a fish in water. D. One arrow, two eagles. E. Draw legs on a snake. F. A frog at the bottom of a well.【答案】56.C;57.E;58.D;59.F;60.A【知识点】其他语篇类型;自我管理【解析】【分析】文章大意:本文介绍了六个与动物相关的成语和五个同学的不同情况,结合每个同学的基本状况选择一个合适的成语。【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个同学的不同情况,然后分析右栏六个与动物相关的成语,最后给每个同学选择一个合适的成语。56.根据Lily joined the dance club. She knew every move and felt completely relaxed and happy. It was her favorite place to be.可知,莉莉加入舞蹈俱乐部,对每一个动作都很熟悉,感觉完全放松和快乐,舞蹈俱乐部是她最喜欢待的地方,说明她在舞蹈俱乐部里如鱼得水;选项C" Like a fish in water. 如鱼得水。"与之匹配。故选C。57.根据Tom's simple drawing of a flower looked great. But when he added too many colors, it became messy and less beautiful.可知,汤姆画的花原本看起来很棒,但当他添加太多颜色后,就变得杂乱且不那么漂亮了:选项E" Draw legs on a snake. 画蛇添足。"与之匹配,表示做了多余的事,反而把事情弄糟。故选E。58.根据By choosing to cycle to school daily, Anna got exercise every day and also saved money on the bus fare. It was very efficient.可知,安娜每天骑自行车上学,既得到了锻炼,又节省了公交车费;选项D"One arrow, two eagles.一箭双雕。"与之匹配,表示做一件事达到两个目的。故选D。59.根据Ben grew up in a small village. When he first visited the city, he was amazed by its size and modern wonders.可知,本在小村庄长大,第一次去城市时,对城市的规模和现代化奇迹感到惊讶,说明他之前见识有限,像井底之蛙;选项F" A frog at the bottom of a well. 井底之蛙。"与之匹配。故选F。60.根据Math was challenging for Jack. To understand better, he always studied the lesson before class started, which helped him keep up.可知,数学对杰克来说很有挑战性,为了更好地理解,他总是在课前预习功课,这帮助他跟上进度;选项A" A slow bird must start flying early. 笨鸟先飞。" 与之匹配,表示能力差的人需要更努力,提前做准备。故选A。(2025九上·深圳开学考)根据句子意思,用所给单词的适当形式填空,未提供单词的根据上下文填入适当的词。As a famous Chinese science fiction writer, Liu Cixin has amazed the readers all over the world with his creative works. He is the first 61. (Asia) writer to win the Hugo Awards. Liu once worked as a software engineer and began his writing career in 62. 1990s. Liu's adventure in the area of science fiction turned into more than four million words of works. He 63. (become) a leading person in this type of writing so far.His best-seller The Three-Body Problem 64. (write) about ten years ago. It is popular with readers because of its wonderful story and the deep 65. (explore) of the relationship between science and human beings. It not only holds readers' attention but also makes them think about the mysteries of the universe in it.Liu's writing style is special. He mixes science 66. poetic symbols to create a fantastic reading experience. Besides. Liu has also done a lot to help more people know about science fiction. 67. The Three-Body Problem is a great success, Liu still keeps working hard on new books. With the development of AI, the world has 68. (great) changed. Liu expresses his 69. (worry) and expectations about writing. He encourages young writers to look for new ways to attract readers and widen the space of imagination in 70. (they) storytelling.【答案】61.Asian;62.the;63.has become;64.was written;65.exploration;66.with;67.Although;68.greatly;69.worries;70.their【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了中国著名科幻小说家刘慈欣的创作经历、作品特点以及他对写作的看法和期望。【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。61.句意:他是首位获得雨果奖的亚洲作家。根据句子结构,此处需要一个形容词作定语来修饰名词writer,Asia,亚洲,专有名词,形容词形式是Asian,亚洲的,符合语境。故填Asian。62.句意:刘慈欣曾经是一名软件工程师,并于20世纪90年代开始他的写作生涯。根据句子结构和语境,此处需要用到定冠词the来特指20世纪90年代这一时间段,in the 1990s,固定搭配。故填the。63.句意:到目前为止,他已成为这类写作的领军人物。根据句中的时间状语so far可知,此处应该用现在完成时,表示从过去某一时间点开始一直持续到现在的动作或状态。主语He是第三人称单数,所以助动词用has,become成为,动词,过去分词是become。故填has become。64.句意:他的畅销书《三体》写于大约十年前。根据句中的时间状语about ten years ago可知,此处应该用一般过去时。又因为主语His best-seller The Three-Body Problem是动作的承受者,所以应该用被动语态。所以此处是一般过去时的被动语态,主语是专有名词,用was done形式,write写,动词,故填was written。65.句意:它因其精彩的故事和对科学与人类关系的深刻探索而受到读者的欢迎。根据句子结构,此处需要一个名词作介词of的宾语,表示对……的探索。explore探索,动词,名词形式是exploration,探索,故填exploration。66.句意:他将科学与诗意符号相结合,创造出奇妙的阅读体验。根据句子结构和语境,此处需要用到介词with来表示与……一起或用……,即将科学与诗意符号相结合。故填with。67.句意:尽管《三体》取得了巨大的成功,但刘慈欣仍然坚持努力创作新书。根据句子结构和语境,此处需要用到连词来引导让步状语从句,表示尽管……。although或though都可以表示让步关系,符合语境。故填Although/Though。68.句意:随着人工智能的发展,世界已经发生了巨大的变化。根据句子结构,此处需要一个副词来修饰动词changed,表示"巨大地改变"。great巨大的,形容词,副词形式是greatly,巨大地,符合语境。故填greatly。69.句意:刘慈欣表达了他对写作的担忧和期望。根据句子结构,此处需要一个名词作动词express的宾语,表示表达担忧和期望。worry担心,名词或动词,名词形式是worries,当表示担忧的事情时,常用复数形式,故填worries。70.句意:他鼓励年轻作家寻找新的方式来吸引读者,并在他们的故事中拓宽想象空间。根据句子结构,此处需要一个形容词性物主代词来修饰名词storytelling,表示他们的故事讲述。they他们,代词主格,形容词性物主代词是their,他们的,符合语境。故填their。71.(2025九上·深圳开学考)假如你是李华,到你校参观的"2025年美国青少年匹克球人文交流中国行"访问团师生对你制作的灯笼非常感兴趣,请你写一篇英文短文,向他们介绍这种中国传统手工艺品。要点如下:1、主要制作材料2、制作步骤:(1) 制作形状;(2) 覆盖纸或丝绸;(3) 进行装饰;(4) 固定蜡烛。3、使用场景4、象征意义:中国文化符号之一,光明的未来和幸福的生活。要求:1. 词数为100左右;2. 适当增加细节,以使行文连贯;3. 文中不能出现真实姓名、班级及学校名称;4. 开头和结尾已给出,不计入总词数。参考词汇:lantern (n. 灯笼), frame (n. 框架), bamboo strips (n. 竹条), decorate (v. 装饰)It's my pleasure to introduce the Chinese lantern, a traditional handicraft that has long been a symbol of our culture. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope you enjoyed learning about this beautiful art.【答案】例文It's my pleasure to introduce the Chinese lantern, a traditional handicraft that has long been a symbol of our culture.Lanterns are usually made of bamboo strips, paper, or silk. Making one involves several steps. First, we shape the bamboo strips into a frame. Then, we cover the frame with colorful paper or silk. After that, we decorate it with patterns or words. Finally, we fix a candle inside safely.You can see lanterns everywhere during festivals like the Spring Festival and Mid-Autumn Festival, and also at weddings. In Chinese culture, lanterns represent a bright future and happy life. They are a beautiful symbol of our traditions. That's why they are so popular.I hope you enjoyed learning about this beautiful art.【知识点】提纲作文;说明文;中国传统文化与礼仪习俗【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据所给信息, 写一篇英文短文,向到学校参观的"2025年美国青少年匹克球人文交流中国行"访问团师生介绍灯笼这种中国传统手工艺品。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称复数和第三人称复数,一般现在时。【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如be made of由……制成,a symbol of……的标志,等等,及句型结构,如That's why they are so popular.(why引导表语从句), I hope you enjoyed learning about this beautiful art. (省略that的宾语从句)等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 广东省深圳市深圳高新中学2025-2026学年上学期九年级开学考试英语试卷(学生版).docx 广东省深圳市深圳高新中学2025-2026学年上学期九年级开学考试英语试卷(教师版).docx