【精品解析】广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期开学第一卷英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期开学第一卷英语试题

资源简介

广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期开学第一卷英语试题
(2025九上·深圳开学考)Jenny was five. One day, waiting with her mother at the checkout stand in a store, she saw a circle of bright white pearls (珍珠) in a pink box.
"Mummy, can I have the necklace (项链) " 1. the mother checked the back of the little box and said, "$1.95. If you really want it, I'll think of some housework for you and in no time you can save enough money to buy it for yourself. Your 2. is only a week away and you might get another dollar from Grandma."
As soon as Jenny got home, she 3. her coin bank and counted out 65 cents. After dinner, she did more than her share of chores for 20 cents. Then she went to the neighbour and asked Mrs McJames if she could pick cotton for 10 cents. On her birthday, Grandma did give her 4. dollar and at last she had enough money to buy the necklace. Jenny loved her pearl necklace. She 5. it everywhere.
Jenny had a great daddy and every night when she was ready for bed, he would stop whatever he was doing and come upstairs to read her a story. One night when he finished the 6. , he asked Jenny, "Do you love me "
"Yes, Daddy. You know that I love you."
"Then 7. me your pearls."
"Oh, Daddy, not my pearls. But you can have Princess— the white horse from my collection. She's my favourite."
"That's okay, honey. Good night." And he brushed her face with a kiss.
About a week later, the same thing happened. Jenny gave her father the 8. baby doll she got for her birthday instead of the necklace.
A few nights later, when the father 9. , he noticed his daughter's mouth was shaking and that one silent tear fell down her face.
"What's the matter, Jenny "
Jenny said nothing but lifted her little hand up to her daddy. And when she opened her hand, there was her little pearl necklace. "Here, Daddy. It's for you."
With tears in his eyes, Jenny's kind daddy reached out one hand to take the cheap necklace. Then he reached into his pocket, 10. a blue silk case with a real pearl necklace and gave it to his daughter.
1.A.Angrily B.Quickly C.Suddenly D.Luckily
2.A.exam B.competition C.performance D.birthday
3.A.chose B.made C.emptied D.repaired
4.A.other B.the other C.another D.others
5.A.threw B.wore C.hid D.bought
6.A.idea B.study C.plan D.story
7.A.give B.sell C.keep D.send
8.A.bad B.beautiful C.old D.boring
9.A.went out B.woke up C.came in D.put down
10.A.turned out B.went out C.took out D.put out
(2025九上·深圳开学考)
A half-day tour of Zhujiajiao No shopping stops! 8:00—9:00 Picking you up at the hotel In the morning, your guide will wait for you at your hotel lobby. After picking you up, your half-day tour of Zhujiajiao will start. 9:00—12:00 Driving to visit Zhujiajiao We will set off in the morning to enjoy the peace of the water town. Generally, it takes about one hour to drive there. The town has a long history, with special old bridges, flowing rivers, as well as traditional houses with courtyards. You will get away from the busy city and completely relax yourself. 12:00—13:00 Free time for lunch in Zhujiajiao Today's lunch will be arranged by yourself. You can choose the restaurant and food according to your own taste and your guide is glad to help you. There are many food choices in the town from local snacks to fine dishes and the prices are quite fair. 13:00 Driving back to downtown Shanghai We will drive back to downtown Shanghai after lunch. We will stop at the Yuyuan Garden Station, where you can get off the bus and return to the hotel by yourself. This half-day tour will end here. Thank you for travelling with us! Tour price Adults & Children(>11 years old): $109 Children(3~11 years old): $99
11.When do visitors leave the hotel
A.At 7:00 a.m. B.At 9:00 a.m.
C.At noon. D.At 1:00 p.m.
12.What can we call Zhujiajiao
A.A water town. B.A farm town.
C.A flower town. D.A mountain town.
13.What are the tourists advised to do about lunch
A.Have a big lunch with their guides.
B.Choose the restaurant by themselves.
C.Have a simple lunch at a restaurant.
D.Bring something delicious for lunch.
14.A couple with a 4-year-old child have to pay ________ for the tour.
A.$297 B.$307 C.$317 D.$327
15.What is the material mainly about
A.Farming. B.History. C.Science. D.Travelling.
(2025九上·深圳开学考)Kiara Lynn Garcia Hernandez, an American, went to Nan' ao in Dapeng New Area to learn how to make zongzi to celebrate the Dragon Boat Festival from Zhang Zhangmei, the inheritor of the Nan' ao sea urchin (海胆) zongzi cooking skills.
The Dragon Boat Festival is celebrated to honour Qu Yuan, a famous poet who threw himself into a river sadly when he was unable to help his homeland. Zongzi is a special snack for this Chinese festival. Zhang told Hernandez stories about sea urchin zongzi-making traditions in Nan' ao and how the local zongzi gained popularity around the whole country. Hernandez followed Zhang's instructions step by step: picking leaves, preparing filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins, wrapping filling in leaves and tying the zongzi with strings.
Hernandez said, "It shows that people care about the environment here and are remembering where they come from. I think it is important to show other people the culture and continue passing down the sea urchin zongzi cooking skills. People take a lot of pride in this."
Before saying goodbye, Zhang gave the American a box of sea urchin zongzi as a gift. "I was thinking about how to celebrate the Dragon Boat Festival with friends. Now I can share it with my friends," Hernandez said happily.
16.Why is the Dragon Boat Festival celebrated
A.To honour the poet Qu Yuan.
B.To invent a new snack.
C.To celebrate the harvest.
D.To gain popularity among the whole country.
17.Which is the CORRECT order of making zongzi
a. Tie the zongzi with strings.
b. Wrap filling in leaves.
c. Pick leaves.
d. Prepare filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins.
A.b-d-c-a B.b-c-d-a C.c-d-b-a D.c-b-d-a
18.What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to
A.The box of sea urchin zongzi.
B.The way to celebrate the Spring Festival.
C.The way to make the sweet zongzi.
D.American culture.
19.What do we know from Paragraphs 3 and 4
A.Fewer people care about the environment here.
B.Hernandez thinks the sea urchin zongzi cooking skills should be passed down.
C.Hernandez didn't receive any gifts.
D.It was very hard for Hernandez to learn how to make zongzi.
20.Which is the best title for the passage
A.Zhang taught Shenzhen citizens the sea urchin zongzi cooking skills
B.The history of the Dragon Boat Festival
C.Chinese culture becomes well-known and popular
D.An American learnt to make zongzi
(2025九上·深圳开学考)Always believe in yourself no matter what happens to you and love yourself. These are laws of life that are useful to everyone. I think that before people can live happy lives, they must believe in and accept themselves.
The hardest thing for you to do is to look in the mirror and like what you see, accept yourself, and then be thankful. And believe you can finish anything you try to do. To live a comfortable life, you must start with believing in yourself.
I have struggled with believing in myself so many times in my life. Struggling with little tasks such as completing homework or memorizing a piano piece, I would get so upset. But you will never realize how much easier your life will become until you say, "I can do this!"
Four or five years ago, I began taking piano lessons. One day, recital time was coming near, but I had a piano piece that I couldn't completely ing home with a feeling of sadness, I just considered I could not finish this task. I sat at my piano and told myself that I would never get it finished. But on second thoughts, I could memorize it. So, I tried my best to play. Finally, I did end up finishing the piece, and the recital was able to go smoothly. The important point is that looking back on this time in my life, I can see how important it is to believe that I can complete anything I want to do if I try my best.
Now, when I become upset about a piano piece, I never give up or think that I cannot do it. Always beginning with confidence, I sit down and tell myself that I can achieve my goal if I put my mind to it. I realize that I should have this mind in everything I do.
So, my dear friend, never give up and believe that you can complete anything if you put your mind to it.
21.When you look in the mirror, the most difficult thing for you is to ________ in it.
A.compare with others B.accept yourself
C.change yourself D.see anyone else
22.From the passage, we know the writer is probably ________.
A.a piano player B.a music teacher
C.a music writer D.a piano seller
23.What is the CORRECT order of the following statements of the passage
a. The writer thinks you can achieve your goal if you put your mind to it.
b. When becoming upset about a piano piece, the writer never gives up.
c. The writer began taking piano lessons four or five years ago.
d. When struggling with little tasks, the writer would get upset.
e. Always believe in yourself in any condition.
A.a-b-c-d-e B.d-c-e-a-b C.e-d-c-b-a D.c-e-d-b-a
24.What can we learn from the passage
A.The harder you work, the luckier you will become.
B.Try to do anything that you feel difficult to finish.
C.Believing in yourself means you can do nothing well.
D.Nothing is difficult if you put your heart into it.
25.The passage probably comes from ________.
A.a magazine B.a piece of news
C.a guidebook D.a music book
(2025九上·深圳开学考)下面短文,从文后的六个选项中选择五个还原到原文,使原文的意思连贯、完整。
Which university would you like to go to in the future It's not too early to think about it right now.
Students at Hilltop School had a University Week at the end of last month.  26.   For instance, they designed a flag for an imaginary university.
 27.   "University may not be for everyone, but we want the programme to help students form their aims," he said.
 28.   Eric, a student in Grade 8, said, "The University Week makes me realize that there' re only four years left before I go to university. I should do some research on where I want to go." Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from.  29.  
The school also invited people to give career talks. The first talk was given by Captain Brown,a policeman. He talked about how to choose a career.  30.  
"The programme broadens the students' horizons," said Mr Miller.
A. According to what the students said, the programme worked well.
B. He also talked about the importance of Maths, reading and writing in his career as a policeman.
C. During the week, they took part in many kinds of activities.
D. Mr Miller is the teacher who started the programme.
E. Eric thought it was too early to think about which university to go to in the future.
F. After some research, he said he wanted to choose the University of California.
(2025九上·深圳开学考)下面是五个人的情况描述和来自某网站的六条安全防护建议,请为这五个人选择合适的安全防护信息。
 31.  . Yesterday, Mr Zhang gave students a speech on the safety of having a shower. Lucy didn't hear it because she was sick and now she wants to know about it.  32.  . Dave's parents are very busy with their work, so Dave is often alone at home after school. Sometimes he needs to cook for himself. So his mother wants to tell him something necessary to keep safe when cooking.  33.  . Peter likes climbing trees, which makes his dad very worried. His father decides to talk with Peter and hopes that he can keep safe while having fun.  34.  . Lily loves dogs very much, so when she sees some dogs on her way to school every morning, she would like to play with them for some time. And she even gives them something to eat.  35.  . Wu Dong likes flying kites very much. Every spring, he goes out with some friends and has fun flying kites. He wants to know how to keep safe while flying kites. A. Never climb a tree with a power line running through it. It can be really dangerous. And avoid climbing a tree on a windy day. Besides, it's necessary to climb a tree under the guidance of an experienced adult. B. Don't fly kites at a place with many holes or stones, which can easily make you fall over and get hurt. And keep far away from a road with busy traffic. Watch out for power lines which may make electricity pass through your body. C. When you are alone at home, be careful. Don't open the door if a stranger knocks at the door. D. When you are having a shower, make sure that there is nothing electrical near you. Don't take a shower on a full stomach. E. Please don't get close to or touch others' dogs, especially when the dogs are eating. That can be very dangerous. After all, you don't know how they are feeling. F. Be careful with knives. They are all very sharp and can hurt you. So take your time to cut food when cooking meals. And remember to turn off the gas after you finish cooking.
(2025九上·深圳开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is said that a long time ago there was a great fire in the forests. People and animals started to run, 36.   (try) to escape from the fire. Tecolotl, an owl, was also running away when he noticed a small bird hurrying back and forth between 37.   nearest river and the fire.
He noticed that Quetzaltototl, a quetzal, 38.   (fly) to the river and picking up small drops of water with his beak. And then he returned to the fire 39.   (throw) that tiny bit of water on the flame (火焰). Tecolotl came near to the quetzal and shouted at him, " 40.   are you doing, Brother Are you stupid You are not going to achieve anything 41.   doing this. You must run for 42.   (you) life!" The quetzal stopped for a moment and looked at the owl. Then he answered, "I am doing the best I can 43.   what I have."
 44.   (final), the forests 45.   (save) from a great fire by the small quetzal, the owl, and many other animals and people that got together to put out the fire.
46.(2025九上·深圳开学考)假如你是李华,你们学校的英语广播站正在开展以"______ Cheered Me Up"为主题的征文活动。请你认真阅读以下通知,并按要求用英语写一篇短文,参加此次活动。
Notice Dear students, In our daily life, special people, exciting stories and short words can convey (传递) great power. When you are down, there must be someone, something or some words that can encourage you to move forward. Please write a short passage about your experience. Here are some questions to help you. ·What/Who cheered you up ·How did it/he/she cheer you up ·What's your feeling We are looking forward to your passage. School English Radio Station
要求:
1.80词左右,开头语已经给出,不计入总词数内;
2.可适当加入细节,以使内容充实,行文连贯;
3.文中不得出现真实姓名和校名;
4.标点正确,书面整洁。
________ Cheered Me Up
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B;2.D;3.C;4.C;5.B;6.D;7.A;8.B;9.C;10.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:本文通过一个小女孩珍妮与父亲之间关于珍珠项链的故事,展现了父女之间深沉的爱与无私的奉献精神。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:妈妈快速地查看了小盒子的背面,然后说:"1.95美元。如果你真的想要,我会给你安排些家务,这样你很快就能存够钱自己买了。"Angrily生气地;Quickly快速地;Suddenly突然地;Luckily幸运地。根据生活场景中妈妈查看商品价格的动作逻辑,Quickly体现了动作的迅速性,符合语境。故选B。
2.句意:你的生日只有一周就到了,你可能会从奶奶那里再得到一美元。exam考试;competition竞赛;performance表演;birthday生日。根据后文On her birthday, Grandma did give her...dollar在她生日那天,奶奶确实给了她另一美元,可知,此处说的是生日快到了。故选D。
3.句意:珍妮一回到家,就把她的存钱罐倒空,数出了65美分。chose选择;made制作;emptied倒空;repaired修理。根据常识可知,要数存钱罐里的钱,需要先把存钱罐倒空,故选C。
4.句意:在她生日那天,奶奶确实给了她另一美元,最后她有足够的钱买那条项链了。other其他的,后接复数名词;the other特指两者中的另一个;another另一个,三者及以上,泛指,后跟名词单数;others其他人/物。根据Grandma did give her...dollar可知,她奶奶又给了她一美元,空后是名词单数,此处表示泛指,用another。故选C。
5.句意:她到处戴着它。threw扔;wore戴;hid藏;bought买。根据Jenny loved her pearl necklace. 珍妮喜欢她的珍珠项链 。可知,Jenny非常喜爱这条项链,对于喜爱的项链,会戴着它。故选B。
6.句意:一天晚上,当他读完故事后,他问珍妮:"你爱我吗?"idea主意;study学习;plan计划;story故事。根据前文come upstairs to read her a story 上楼给她讲个故事 ,可知,此处是读完故事。故选D。
7.句意:那么把你的珍珠项链给我。give给;sell卖;keep保留;send发送。根据后面 Jenny gave her father the8 baby doll she got for her birthday instead of the necklace. 珍妮把生日时得到的洋娃娃给了她爸爸,而不是项链。 可知,此处爸爸是让珍妮给他项链。故选A。
8.句意:珍妮把她生日时得到的漂亮娃娃而不是项链给了爸爸。bad坏的;beautiful漂亮的;old旧的;boring无聊的。根据常识推测,生日得到的娃娃通常是漂亮的。故选B。
9.句意:几个晚上后,当爸爸进来时,他注意到女儿的嘴在颤抖,一滴无声的眼泪从她脸上滑落。went out出去;woke up醒来;came in进来;put down放下。爸爸进入房间才能看到女儿的状态,故选C。
10.句意:然后他把手伸进口袋,拿出一个装着真珍珠项链的蓝色丝绒盒子,递给了女儿。turned out结果是;went out出去;took out拿出;put out扑灭。从口袋里拿东西用took out,符合伸手进口袋→拿出盒子的动作逻辑。故选C。
【答案】11.B
12.A
13.B
14.C
15.D
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇旅游行程介绍,主要讲述了朱家角半日游的安排,包括接送时间、游览内容、午餐安排和价格等信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和数字计算题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。
11.细节理解题。根据8:00—9:00 Picking you up at the hotel 8:00-9:00到酒店接你 ,和After picking you up, your half-day tour of Zhujiajiao will start. 接完你,我们将开始你的朱家角半天游 ,可知,游客在9:00离开酒店开始游览。故选B。
12.细节理解题。根据"We will set off in the morning to enjoy the peace of the water town."可知,朱家角被称为"水乡"。故选A。
13.细节理解题。根据Today's lunch will be arranged by yourself. You can choose the restaurant and food according to your own taste… 今天的午餐由你自己安排。你可以根据自己的口味选择餐厅和食物 ……可知,游客可以自行选择餐厅。故选B。
14.数字计算题。根据Adults & Children(>11 years old): $109和Children(3~11 years old): $99可知,一对夫妇(2×$109=$218)和一个4岁孩子($99)的总费用为$317。故选C。
15.推理判断题。全文围绕朱家角半日游的行程安排展开,属于旅游类内容。故选D。
【答案】16.A
17.C
18.A
19.B
20.D
【知识点】记叙文;中国传统文化与礼仪习俗;中国传统节假日与庆祝活动;细节理解;代词指代
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了美国人Hernandez向南澳海胆粽子烹饪技巧的第四代传人张章梅学习如何包粽子来庆祝端午节的经历。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,代词指代题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。代词指代题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测代词所指代的内容。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
16.细节理解题。根据The Dragon Boat Festival is celebrated to honour Qu Yuan 端午节是为了纪念屈原而庆祝的 ,可知,端午节是为了纪念屈原。故选A。
17.细节理解题。根据Hernandez followed Zhang's instructions step by step: picking leaves, preparing filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins, wrapping filling in leaves and tying the zongzi with strings. 埃尔南德斯一步一步地按照张的指示做:采摘叶子,准备糯米、花生和新鲜的海胆馅儿,用叶子包馅儿,用绳子绑好粽子。 可知,先挑选叶子;再用糯米、花生和新鲜海胆准备馅料;然后用叶子包住馅料;最后用绳子把粽子系好。正确的顺序是c-d-b-a。故选C。
18.代词指代题。根据Before saying goodbye, Zhang gave the American a box of sea urchin zongzi as a gift及Now I can share it with my friends可知,应是分享海胆粽子,所以it指代的是a box of sea urchin zongzi。故选A。
19.细节理解题。根据I think it is important to show other people the culture and continue passing down the sea urchin zongzi cooking skills. People take a lot of pride in this我认为向其他人展示海胆粽子的文化和继续传承海胆粽子的烹饪技巧是很重要的。人们以此为傲,可知,Hernandez认为海胆粽子的烹饪技巧应该传承下去。故选B。
20.标题选择题。本文主要讲述了美国人Hernandez向南澳海胆粽子烹饪技巧的传人张长妹学习如何包粽子来庆祝端午节的经历。D项"美国人学包粽子"最适合做标题。故选D。
【答案】21.B
22.A
23.C
24.D
25.A
【知识点】记叙文;自我提升;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,通过作者学习钢琴的经历,阐述了自信和坚持的重要性,强调相信自己并全力以赴才能实现目标。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。
21.细节理解题。根据The hardest thing for you to do is to look in the mirror and like what you see, accept yourself, and then be thankful. 对你来说最难的事情就是照镜子,喜欢你所看到的,接受自己,然后心存感激。 可知,最难的是接纳自我。故选B。
22.推理判断题。根据I began taking piano lessons…the recital was able to go smoothly 我开始上钢琴课……独奏会进行得很顺利 ,及第4段提到反复练习钢琴曲,可推知作者是钢琴演奏者。故选A。
23.细节理解题。文章开头提出核心观点:e. Always believe in yourself…(任何情况下都要相信自己) ;接着第三段提到:d. Struggling with little tasks such as completing homework or memorizing a piano piece, I would get so upset. 在完成家庭作业或背诵一段钢琴曲这样的小任务上挣扎,我会变得非常沮丧。 (在面对小任务时,作者会感到沮丧);第四段开始:c. Four or five years ago, I began taking piano lessons.(作者四五年前开始学钢琴),并具体举例钢琴曲记忆困难;第四段后半部分及第五段:b. So, I tried my best to play. Finally, I did end up finishing the piece, and the recital was able to go smoothly.…Now, when I become upset about a piano piece, I never give up or think that I cannot do it. 所以,我尽我最大的努力去弹。最后,我终于完成了这首曲子,演奏会也顺利进行了。现在,当我对一段钢琴曲感到心烦意乱时,我从不放弃,也不会认为我做不到。 (现在当对钢琴曲感到沮丧时,作者从不放弃);最后总结:a. never give up and believe that you can complete anything if you put your mind to it. 永远不要放弃,相信只要你用心,你就能完成任何事情。 (作者认为如果你用心,就能实现目标)。因此正确顺序是 e → d → c → b → a。故选C。
24.推理判断题。根据全文核心观点believe that you can complete anything if you put your mind to it(只要全心投入,万事皆可完成),与D项(世上无难事,只怕有心人)完全契合。故选D。
25.文章出处题。文章通过个人经历传递人生哲理,语言具有启发性和故事性,符合杂志文章特征。故选A。
【答案】26.C;27.D;28.A;29.F;30.B
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了山顶学校的老师米勒先生发起了一个"大学周"活动。该活动让学生对大学有一些新的认识,并选定自己将来要上的大学。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
26.根据Students at Hilltop School had a University Week at the end of last month. 上个月底,山顶学校的学生们举办了一个大学周活动。 及they designed a flag for an imaginary university 他们为一所假想的大学设计了一面旗帜 ,可知,此处介绍大学周里学生参加的活动,选项C"During the week, they took part in many kinds of activities.在这周期间,他们参加了很多种活动。"符合语境,故选C。
27.根据he said及所说内容University may not be for everyone, but we want the programme to help students form their aims 大学可能并不适合所有人,但我们希望这个项目能帮助学生形成自己的目标 ,可知,这个人是这个项目的发起者,选项D" Mr Miller is the teacher who started the programme. 米勒先生是发起这个项目的老师。"符合语境,故选D。
28.根据The University Week makes me realize that there' re only four years left before I go to university. I should do some research on where I want to go. 大学周让我意识到离我上大学只有四年了。我应该对我想去的地方做一些调查。 及Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from. 另一名八年级学生保罗说,他意识到有这么多大学可供他选择。 可知,此处应介绍对该项目的评价,选项A"According to what the students said, the programme worked well.根据学生们所说,这个项目效果很好。"符合语境,故选A。
29.根据Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from. 另一名八年级学生保罗说,他意识到有这么多大学可供他选择。 可知,保罗意识到有这么多大学可供他选择,选项F"After some research, he said he wanted to choose the University of California.经过一些研究,他说他想选择加利福尼亚大学。"符合语境,故选F。
30.根据The first talk was given by Captain Brown, a policeman. He talked about how to choose a career. 第一个讲话的是警察布朗上尉。他谈到了如何选择职业。 可知,此处应介绍选择警察这个职业,需要学的东西,选项B"He also talked about the importance of Maths, reading and writing in his career as a policeman.他还谈到了在他作为警察的职业生涯中,数学、阅读和写作的重要性。"符合语境。故选B。
【答案】31.D;32.F;33.A;34.E;35.B
【知识点】其他语篇类型;生命安全;安全事故与预防
【解析】【分析】文章大意:本文要求根据五个人的情况,从给出的六条安全防护建议中选择合适的安全防护信息相匹配。
【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个人的情况,然后分析右栏的安全防护建议,最后匹配正确的建议。
31.根据Yesterday, Mr Zhang gave students a speech on the safety of having a shower. Lucy didn't hear it because she was sick and now she wants to know about it. 昨天,张老师给学生们做了一个关于洗澡安全的演讲。Lucy没听到,因为她病了,现在她想知道。 可知,Lucy想了解洗澡安全的知识。D选项"When you are having a shower, make sure that there is nothing electrical near you. Don't take a shower on a full stomach.当你冲淋浴时,确保你附近没有电器。不要吃饱后洗澡"符合语境,故选D。
32.根据Sometimes he needs to cook for himself. So his mother wants to tell him something necessary to keep safe when cooking. 有时候他需要自己做饭。所以他的妈妈想告诉他一些烹饪时必须注意的东西。 可知,Dave经常独自在家,需要自己做饭,妈妈想告诉他做饭时的安全知识。F选项" Be careful with knives. They are all very sharp and can hurt you. So take your time to cut food when cooking meals. And remember to turn off the gas after you finish cooking. 小心刀具。它们都很锋利,会伤到你。所以做饭时切食物要慢慢来。并且记得做完饭后关掉燃气。"符合语境,故选F。
33.根据Peter likes climbing trees, which makes his dad very worried. His father decides to talk with Peter and hopes that he can keep safe while having fun. 彼得喜欢爬树,这让他爸爸很担心。他的父亲决定和彼得谈谈,希望他能在玩乐的同时保持安全。 可知,Peter喜欢爬树,爸爸想告诉他爬树时的安全知识。A选项" Never climb a tree with a power line running through it. It can be really dangerous. And avoid climbing a tree on a windy day. Besides, it's necessary to climb a tree under the guidance of an experienced adult.永远不要爬有电线穿过的树。那真的很危险。并且避免在有风的天气爬树。此外,在有经验的成年人指导下爬树是必要的。",故选A。
34.根据Lily loves dogs very much, so when she sees some dogs on her way to school every morning, she would like to play with them for some time. Lily非常喜欢狗,所以当她每天早上在上学的路上看到一些狗时,她想和它们玩一会儿。 可知,Lily喜欢狗,想和狗玩耍、喂食,E选项"Please don't get close to or touch others' dogs, especially when the dogs are eating. That can be very dangerous. After all, you don't know how they are feeling.请不要靠近或触摸别人的狗,尤其是当狗在吃东西的时候。那可能非常危险。毕竟,你不知道它们的感受。"是关于和狗接触的安全知识的,故选E。
35.根据Every spring, he goes out with some friends and has fun flying kites. He wants to know how to keep safe while flying kites. 每年春天,他都和一些朋友出去玩放风筝。他想知道放风筝时如何保证安全。 可知,吴东喜欢放风筝,想知道放风筝时的安全知识,B选项"Don't fly kites at a place with many holes or stones, which can easily make you fall over and get hurt. And keep far away from a road with busy traffic. Watch out for power lines which may make electricity pass through your body.不要在有很多坑或石头的地方放风筝,那很容易让你摔倒受伤。并且远离交通繁忙的道路。注意电线,它们可能会让电流通过你的身体。"是关于放风筝安全的,故选B。
【答案】36.trying;37.the;38.was flying;39.to throw;40.What;41.by;42.your;43.with;44.Finally;45.were saved
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文通过讲述森林大火中,一只小绿咬鹃不顾自身安危,坚持用喙衔水滴灭火的故事,传达了团结协作和尽己所能的重要性。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
36.句意:人和动物开始奔跑,努力逃离火灾。根据People and animals started to run可知,努力逃离火灾是伴随奔跑发生的动作,且逻辑主语People and animals与try是主动关系,应用现在分词trying作伴随状语。故填trying。
37.句意:一只名叫Tecolotl的猫头鹰也在逃跑,这时它注意到一只小鸟在最近的河流和火灾之间来回奔波。根据nearest可知,形容词最高级前需加定冠词the,故填the。
38.句意:它注意到一只名叫Quetzaltototl的绿咬鹃正飞到河边,用喙衔起小水滴。根据前文noticed及后文picking up可知,此处表示注意到某人正在做某事,空格处缺少谓语,应用过去进行时was/were+现在分词;主语Quetzaltototl是专有名词,be动词用was,fly的现在分词为flying。故填was flying。
39.句意:然后它回到火灾旁,把那一小滴水扔到火焰上。根据returned to the fire可知,它回到火灾旁是为了扔水,应用动词不定式作目的状语。throw扔,动词,故填to throw。
40.句意:兄弟,你正在做什么?根据...are you doing可知,此处是询问做什么,应用疑问词what引导特殊疑问句,句首首字母大写。故填What。
41.句意:你这样做不会有任何结果的。根据You are not going to achieve anything...doing this可知,你这样做不会有任何结果的,此处表示通过做某事,应用介词by。故填by。
42.句意:你必须为你的生命奔跑!根据You must run for...life!可知,此处需用形容词性物主代词修饰名词,you你,代词主格或宾格,形容词性物主代词为your。故填your。
43.句意:我正在用我所拥有的一切,尽力而为。根据I am doing the best I can...what I have可知,我正在用我所拥有的一切,此处表示用……工具/东西,应用介词with。故填with。
44.句意:最后,通过这只小绿咬鹃、猫头鹰以及许多其他动物和人们齐心协力灭火,森林才从这场大火中得救。根据语境可知,此处表示最终、最后,应用副词修饰整个句子,final最后的,形容词,副词形式为finally,句首首字母大写。故填Finally。
45.句意:最后,通过这只小绿咬鹃、猫头鹰以及许多其他动物和人们齐心协力灭火,森林才从这场大火中得救。根据the forests与save的关系可知,森林是"被拯救",应用被动语态be+过去分词;全文讲述过去的故事,用一般过去时,主语the forests是复数,be动词用were,save的过去分词为saved。故填were saved。
46.【答案】例文:
My Best Friend Cheered Me Up
I'd like to share my story about how my best friend cheered me up.
Last month, I failed an important math test. I felt very down and even wanted to give up. Seeing this, my best friend came to me. She didn't say much, just patted my shoulder and said, "Don't worry. We can do better next time." Then, she spent the whole afternoon helping me review and practice problems with me.Her simple words and kind actions made me feel warm and hopeful again. I realized I wasn't alone. Her support truly cheered me up and gave me the strength to keep trying.
【知识点】命题作文;提纲作文;记叙文;日常活动
【解析】【分析】考查提纲作文和命题作文。要求阅读以下通知,并按要求用英语写一篇短文,参加学校的英语广播站正在开展的以"______ Cheered Me Up"为主题的征文活动 。 要求包括回答通知里面的所有问题,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时。
【点评】考查提纲作文和命题作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如give up放弃,spend sth doing sth花费时间做某事,feel warm and hopeful感到温暖和有希望的,等等,及句型结构,如I realized I wasn't alone.(宾语从句,Her support truly cheered me up and gave me the strength to keep trying.(and连接并列结构),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期开学第一卷英语试题
(2025九上·深圳开学考)Jenny was five. One day, waiting with her mother at the checkout stand in a store, she saw a circle of bright white pearls (珍珠) in a pink box.
"Mummy, can I have the necklace (项链) " 1. the mother checked the back of the little box and said, "$1.95. If you really want it, I'll think of some housework for you and in no time you can save enough money to buy it for yourself. Your 2. is only a week away and you might get another dollar from Grandma."
As soon as Jenny got home, she 3. her coin bank and counted out 65 cents. After dinner, she did more than her share of chores for 20 cents. Then she went to the neighbour and asked Mrs McJames if she could pick cotton for 10 cents. On her birthday, Grandma did give her 4. dollar and at last she had enough money to buy the necklace. Jenny loved her pearl necklace. She 5. it everywhere.
Jenny had a great daddy and every night when she was ready for bed, he would stop whatever he was doing and come upstairs to read her a story. One night when he finished the 6. , he asked Jenny, "Do you love me "
"Yes, Daddy. You know that I love you."
"Then 7. me your pearls."
"Oh, Daddy, not my pearls. But you can have Princess— the white horse from my collection. She's my favourite."
"That's okay, honey. Good night." And he brushed her face with a kiss.
About a week later, the same thing happened. Jenny gave her father the 8. baby doll she got for her birthday instead of the necklace.
A few nights later, when the father 9. , he noticed his daughter's mouth was shaking and that one silent tear fell down her face.
"What's the matter, Jenny "
Jenny said nothing but lifted her little hand up to her daddy. And when she opened her hand, there was her little pearl necklace. "Here, Daddy. It's for you."
With tears in his eyes, Jenny's kind daddy reached out one hand to take the cheap necklace. Then he reached into his pocket, 10. a blue silk case with a real pearl necklace and gave it to his daughter.
1.A.Angrily B.Quickly C.Suddenly D.Luckily
2.A.exam B.competition C.performance D.birthday
3.A.chose B.made C.emptied D.repaired
4.A.other B.the other C.another D.others
5.A.threw B.wore C.hid D.bought
6.A.idea B.study C.plan D.story
7.A.give B.sell C.keep D.send
8.A.bad B.beautiful C.old D.boring
9.A.went out B.woke up C.came in D.put down
10.A.turned out B.went out C.took out D.put out
【答案】1.B;2.D;3.C;4.C;5.B;6.D;7.A;8.B;9.C;10.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:本文通过一个小女孩珍妮与父亲之间关于珍珠项链的故事,展现了父女之间深沉的爱与无私的奉献精神。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
1.句意:妈妈快速地查看了小盒子的背面,然后说:"1.95美元。如果你真的想要,我会给你安排些家务,这样你很快就能存够钱自己买了。"Angrily生气地;Quickly快速地;Suddenly突然地;Luckily幸运地。根据生活场景中妈妈查看商品价格的动作逻辑,Quickly体现了动作的迅速性,符合语境。故选B。
2.句意:你的生日只有一周就到了,你可能会从奶奶那里再得到一美元。exam考试;competition竞赛;performance表演;birthday生日。根据后文On her birthday, Grandma did give her...dollar在她生日那天,奶奶确实给了她另一美元,可知,此处说的是生日快到了。故选D。
3.句意:珍妮一回到家,就把她的存钱罐倒空,数出了65美分。chose选择;made制作;emptied倒空;repaired修理。根据常识可知,要数存钱罐里的钱,需要先把存钱罐倒空,故选C。
4.句意:在她生日那天,奶奶确实给了她另一美元,最后她有足够的钱买那条项链了。other其他的,后接复数名词;the other特指两者中的另一个;another另一个,三者及以上,泛指,后跟名词单数;others其他人/物。根据Grandma did give her...dollar可知,她奶奶又给了她一美元,空后是名词单数,此处表示泛指,用another。故选C。
5.句意:她到处戴着它。threw扔;wore戴;hid藏;bought买。根据Jenny loved her pearl necklace. 珍妮喜欢她的珍珠项链 。可知,Jenny非常喜爱这条项链,对于喜爱的项链,会戴着它。故选B。
6.句意:一天晚上,当他读完故事后,他问珍妮:"你爱我吗?"idea主意;study学习;plan计划;story故事。根据前文come upstairs to read her a story 上楼给她讲个故事 ,可知,此处是读完故事。故选D。
7.句意:那么把你的珍珠项链给我。give给;sell卖;keep保留;send发送。根据后面 Jenny gave her father the8 baby doll she got for her birthday instead of the necklace. 珍妮把生日时得到的洋娃娃给了她爸爸,而不是项链。 可知,此处爸爸是让珍妮给他项链。故选A。
8.句意:珍妮把她生日时得到的漂亮娃娃而不是项链给了爸爸。bad坏的;beautiful漂亮的;old旧的;boring无聊的。根据常识推测,生日得到的娃娃通常是漂亮的。故选B。
9.句意:几个晚上后,当爸爸进来时,他注意到女儿的嘴在颤抖,一滴无声的眼泪从她脸上滑落。went out出去;woke up醒来;came in进来;put down放下。爸爸进入房间才能看到女儿的状态,故选C。
10.句意:然后他把手伸进口袋,拿出一个装着真珍珠项链的蓝色丝绒盒子,递给了女儿。turned out结果是;went out出去;took out拿出;put out扑灭。从口袋里拿东西用took out,符合伸手进口袋→拿出盒子的动作逻辑。故选C。
(2025九上·深圳开学考)
A half-day tour of Zhujiajiao No shopping stops! 8:00—9:00 Picking you up at the hotel In the morning, your guide will wait for you at your hotel lobby. After picking you up, your half-day tour of Zhujiajiao will start. 9:00—12:00 Driving to visit Zhujiajiao We will set off in the morning to enjoy the peace of the water town. Generally, it takes about one hour to drive there. The town has a long history, with special old bridges, flowing rivers, as well as traditional houses with courtyards. You will get away from the busy city and completely relax yourself. 12:00—13:00 Free time for lunch in Zhujiajiao Today's lunch will be arranged by yourself. You can choose the restaurant and food according to your own taste and your guide is glad to help you. There are many food choices in the town from local snacks to fine dishes and the prices are quite fair. 13:00 Driving back to downtown Shanghai We will drive back to downtown Shanghai after lunch. We will stop at the Yuyuan Garden Station, where you can get off the bus and return to the hotel by yourself. This half-day tour will end here. Thank you for travelling with us! Tour price Adults & Children(>11 years old): $109 Children(3~11 years old): $99
11.When do visitors leave the hotel
A.At 7:00 a.m. B.At 9:00 a.m.
C.At noon. D.At 1:00 p.m.
12.What can we call Zhujiajiao
A.A water town. B.A farm town.
C.A flower town. D.A mountain town.
13.What are the tourists advised to do about lunch
A.Have a big lunch with their guides.
B.Choose the restaurant by themselves.
C.Have a simple lunch at a restaurant.
D.Bring something delicious for lunch.
14.A couple with a 4-year-old child have to pay ________ for the tour.
A.$297 B.$307 C.$317 D.$327
15.What is the material mainly about
A.Farming. B.History. C.Science. D.Travelling.
【答案】11.B
12.A
13.B
14.C
15.D
【知识点】广告布告类;应用文;细节理解;推理判断;数字计算
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇旅游行程介绍,主要讲述了朱家角半日游的安排,包括接送时间、游览内容、午餐安排和价格等信息。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和数字计算题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做数字计算题时,通读题干,需要仔细阅读题目,明确题目要求计算的具体内容,如时间、年龄、价钱、数量、距离等。 再定位关键词,根据题干中的关键词,在文章中迅速定位到与之相关的数据。 再根据题目要求,选择合适的计算方法(加、减、乘、除)。
11.细节理解题。根据8:00—9:00 Picking you up at the hotel 8:00-9:00到酒店接你 ,和After picking you up, your half-day tour of Zhujiajiao will start. 接完你,我们将开始你的朱家角半天游 ,可知,游客在9:00离开酒店开始游览。故选B。
12.细节理解题。根据"We will set off in the morning to enjoy the peace of the water town."可知,朱家角被称为"水乡"。故选A。
13.细节理解题。根据Today's lunch will be arranged by yourself. You can choose the restaurant and food according to your own taste… 今天的午餐由你自己安排。你可以根据自己的口味选择餐厅和食物 ……可知,游客可以自行选择餐厅。故选B。
14.数字计算题。根据Adults & Children(>11 years old): $109和Children(3~11 years old): $99可知,一对夫妇(2×$109=$218)和一个4岁孩子($99)的总费用为$317。故选C。
15.推理判断题。全文围绕朱家角半日游的行程安排展开,属于旅游类内容。故选D。
(2025九上·深圳开学考)Kiara Lynn Garcia Hernandez, an American, went to Nan' ao in Dapeng New Area to learn how to make zongzi to celebrate the Dragon Boat Festival from Zhang Zhangmei, the inheritor of the Nan' ao sea urchin (海胆) zongzi cooking skills.
The Dragon Boat Festival is celebrated to honour Qu Yuan, a famous poet who threw himself into a river sadly when he was unable to help his homeland. Zongzi is a special snack for this Chinese festival. Zhang told Hernandez stories about sea urchin zongzi-making traditions in Nan' ao and how the local zongzi gained popularity around the whole country. Hernandez followed Zhang's instructions step by step: picking leaves, preparing filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins, wrapping filling in leaves and tying the zongzi with strings.
Hernandez said, "It shows that people care about the environment here and are remembering where they come from. I think it is important to show other people the culture and continue passing down the sea urchin zongzi cooking skills. People take a lot of pride in this."
Before saying goodbye, Zhang gave the American a box of sea urchin zongzi as a gift. "I was thinking about how to celebrate the Dragon Boat Festival with friends. Now I can share it with my friends," Hernandez said happily.
16.Why is the Dragon Boat Festival celebrated
A.To honour the poet Qu Yuan.
B.To invent a new snack.
C.To celebrate the harvest.
D.To gain popularity among the whole country.
17.Which is the CORRECT order of making zongzi
a. Tie the zongzi with strings.
b. Wrap filling in leaves.
c. Pick leaves.
d. Prepare filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins.
A.b-d-c-a B.b-c-d-a C.c-d-b-a D.c-b-d-a
18.What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to
A.The box of sea urchin zongzi.
B.The way to celebrate the Spring Festival.
C.The way to make the sweet zongzi.
D.American culture.
19.What do we know from Paragraphs 3 and 4
A.Fewer people care about the environment here.
B.Hernandez thinks the sea urchin zongzi cooking skills should be passed down.
C.Hernandez didn't receive any gifts.
D.It was very hard for Hernandez to learn how to make zongzi.
20.Which is the best title for the passage
A.Zhang taught Shenzhen citizens the sea urchin zongzi cooking skills
B.The history of the Dragon Boat Festival
C.Chinese culture becomes well-known and popular
D.An American learnt to make zongzi
【答案】16.A
17.C
18.A
19.B
20.D
【知识点】记叙文;中国传统文化与礼仪习俗;中国传统节假日与庆祝活动;细节理解;代词指代
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了美国人Hernandez向南澳海胆粽子烹饪技巧的第四代传人张章梅学习如何包粽子来庆祝端午节的经历。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,代词指代题和标题选择题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。代词指代题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测代词所指代的内容。标题选择题要求通读全文,理解文章大意,选择文章标题。
16.细节理解题。根据The Dragon Boat Festival is celebrated to honour Qu Yuan 端午节是为了纪念屈原而庆祝的 ,可知,端午节是为了纪念屈原。故选A。
17.细节理解题。根据Hernandez followed Zhang's instructions step by step: picking leaves, preparing filling with sticky rice, peanuts and fresh sea urchins, wrapping filling in leaves and tying the zongzi with strings. 埃尔南德斯一步一步地按照张的指示做:采摘叶子,准备糯米、花生和新鲜的海胆馅儿,用叶子包馅儿,用绳子绑好粽子。 可知,先挑选叶子;再用糯米、花生和新鲜海胆准备馅料;然后用叶子包住馅料;最后用绳子把粽子系好。正确的顺序是c-d-b-a。故选C。
18.代词指代题。根据Before saying goodbye, Zhang gave the American a box of sea urchin zongzi as a gift及Now I can share it with my friends可知,应是分享海胆粽子,所以it指代的是a box of sea urchin zongzi。故选A。
19.细节理解题。根据I think it is important to show other people the culture and continue passing down the sea urchin zongzi cooking skills. People take a lot of pride in this我认为向其他人展示海胆粽子的文化和继续传承海胆粽子的烹饪技巧是很重要的。人们以此为傲,可知,Hernandez认为海胆粽子的烹饪技巧应该传承下去。故选B。
20.标题选择题。本文主要讲述了美国人Hernandez向南澳海胆粽子烹饪技巧的传人张长妹学习如何包粽子来庆祝端午节的经历。D项"美国人学包粽子"最适合做标题。故选D。
(2025九上·深圳开学考)Always believe in yourself no matter what happens to you and love yourself. These are laws of life that are useful to everyone. I think that before people can live happy lives, they must believe in and accept themselves.
The hardest thing for you to do is to look in the mirror and like what you see, accept yourself, and then be thankful. And believe you can finish anything you try to do. To live a comfortable life, you must start with believing in yourself.
I have struggled with believing in myself so many times in my life. Struggling with little tasks such as completing homework or memorizing a piano piece, I would get so upset. But you will never realize how much easier your life will become until you say, "I can do this!"
Four or five years ago, I began taking piano lessons. One day, recital time was coming near, but I had a piano piece that I couldn't completely ing home with a feeling of sadness, I just considered I could not finish this task. I sat at my piano and told myself that I would never get it finished. But on second thoughts, I could memorize it. So, I tried my best to play. Finally, I did end up finishing the piece, and the recital was able to go smoothly. The important point is that looking back on this time in my life, I can see how important it is to believe that I can complete anything I want to do if I try my best.
Now, when I become upset about a piano piece, I never give up or think that I cannot do it. Always beginning with confidence, I sit down and tell myself that I can achieve my goal if I put my mind to it. I realize that I should have this mind in everything I do.
So, my dear friend, never give up and believe that you can complete anything if you put your mind to it.
21.When you look in the mirror, the most difficult thing for you is to ________ in it.
A.compare with others B.accept yourself
C.change yourself D.see anyone else
22.From the passage, we know the writer is probably ________.
A.a piano player B.a music teacher
C.a music writer D.a piano seller
23.What is the CORRECT order of the following statements of the passage
a. The writer thinks you can achieve your goal if you put your mind to it.
b. When becoming upset about a piano piece, the writer never gives up.
c. The writer began taking piano lessons four or five years ago.
d. When struggling with little tasks, the writer would get upset.
e. Always believe in yourself in any condition.
A.a-b-c-d-e B.d-c-e-a-b C.e-d-c-b-a D.c-e-d-b-a
24.What can we learn from the passage
A.The harder you work, the luckier you will become.
B.Try to do anything that you feel difficult to finish.
C.Believing in yourself means you can do nothing well.
D.Nothing is difficult if you put your heart into it.
25.The passage probably comes from ________.
A.a magazine B.a piece of news
C.a guidebook D.a music book
【答案】21.B
22.A
23.C
24.D
25.A
【知识点】记叙文;自我提升;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,通过作者学习钢琴的经历,阐述了自信和坚持的重要性,强调相信自己并全力以赴才能实现目标。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。
21.细节理解题。根据The hardest thing for you to do is to look in the mirror and like what you see, accept yourself, and then be thankful. 对你来说最难的事情就是照镜子,喜欢你所看到的,接受自己,然后心存感激。 可知,最难的是接纳自我。故选B。
22.推理判断题。根据I began taking piano lessons…the recital was able to go smoothly 我开始上钢琴课……独奏会进行得很顺利 ,及第4段提到反复练习钢琴曲,可推知作者是钢琴演奏者。故选A。
23.细节理解题。文章开头提出核心观点:e. Always believe in yourself…(任何情况下都要相信自己) ;接着第三段提到:d. Struggling with little tasks such as completing homework or memorizing a piano piece, I would get so upset. 在完成家庭作业或背诵一段钢琴曲这样的小任务上挣扎,我会变得非常沮丧。 (在面对小任务时,作者会感到沮丧);第四段开始:c. Four or five years ago, I began taking piano lessons.(作者四五年前开始学钢琴),并具体举例钢琴曲记忆困难;第四段后半部分及第五段:b. So, I tried my best to play. Finally, I did end up finishing the piece, and the recital was able to go smoothly.…Now, when I become upset about a piano piece, I never give up or think that I cannot do it. 所以,我尽我最大的努力去弹。最后,我终于完成了这首曲子,演奏会也顺利进行了。现在,当我对一段钢琴曲感到心烦意乱时,我从不放弃,也不会认为我做不到。 (现在当对钢琴曲感到沮丧时,作者从不放弃);最后总结:a. never give up and believe that you can complete anything if you put your mind to it. 永远不要放弃,相信只要你用心,你就能完成任何事情。 (作者认为如果你用心,就能实现目标)。因此正确顺序是 e → d → c → b → a。故选C。
24.推理判断题。根据全文核心观点believe that you can complete anything if you put your mind to it(只要全心投入,万事皆可完成),与D项(世上无难事,只怕有心人)完全契合。故选D。
25.文章出处题。文章通过个人经历传递人生哲理,语言具有启发性和故事性,符合杂志文章特征。故选A。
(2025九上·深圳开学考)下面短文,从文后的六个选项中选择五个还原到原文,使原文的意思连贯、完整。
Which university would you like to go to in the future It's not too early to think about it right now.
Students at Hilltop School had a University Week at the end of last month.  26.   For instance, they designed a flag for an imaginary university.
 27.   "University may not be for everyone, but we want the programme to help students form their aims," he said.
 28.   Eric, a student in Grade 8, said, "The University Week makes me realize that there' re only four years left before I go to university. I should do some research on where I want to go." Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from.  29.  
The school also invited people to give career talks. The first talk was given by Captain Brown,a policeman. He talked about how to choose a career.  30.  
"The programme broadens the students' horizons," said Mr Miller.
A. According to what the students said, the programme worked well.
B. He also talked about the importance of Maths, reading and writing in his career as a policeman.
C. During the week, they took part in many kinds of activities.
D. Mr Miller is the teacher who started the programme.
E. Eric thought it was too early to think about which university to go to in the future.
F. After some research, he said he wanted to choose the University of California.
【答案】26.C;27.D;28.A;29.F;30.B
【知识点】说明文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了山顶学校的老师米勒先生发起了一个"大学周"活动。该活动让学生对大学有一些新的认识,并选定自己将来要上的大学。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
26.根据Students at Hilltop School had a University Week at the end of last month. 上个月底,山顶学校的学生们举办了一个大学周活动。 及they designed a flag for an imaginary university 他们为一所假想的大学设计了一面旗帜 ,可知,此处介绍大学周里学生参加的活动,选项C"During the week, they took part in many kinds of activities.在这周期间,他们参加了很多种活动。"符合语境,故选C。
27.根据he said及所说内容University may not be for everyone, but we want the programme to help students form their aims 大学可能并不适合所有人,但我们希望这个项目能帮助学生形成自己的目标 ,可知,这个人是这个项目的发起者,选项D" Mr Miller is the teacher who started the programme. 米勒先生是发起这个项目的老师。"符合语境,故选D。
28.根据The University Week makes me realize that there' re only four years left before I go to university. I should do some research on where I want to go. 大学周让我意识到离我上大学只有四年了。我应该对我想去的地方做一些调查。 及Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from. 另一名八年级学生保罗说,他意识到有这么多大学可供他选择。 可知,此处应介绍对该项目的评价,选项A"According to what the students said, the programme worked well.根据学生们所说,这个项目效果很好。"符合语境,故选A。
29.根据Paul, another student in Grade 8, said he realized that there were so many universities for him to choose from. 另一名八年级学生保罗说,他意识到有这么多大学可供他选择。 可知,保罗意识到有这么多大学可供他选择,选项F"After some research, he said he wanted to choose the University of California.经过一些研究,他说他想选择加利福尼亚大学。"符合语境,故选F。
30.根据The first talk was given by Captain Brown, a policeman. He talked about how to choose a career. 第一个讲话的是警察布朗上尉。他谈到了如何选择职业。 可知,此处应介绍选择警察这个职业,需要学的东西,选项B"He also talked about the importance of Maths, reading and writing in his career as a policeman.他还谈到了在他作为警察的职业生涯中,数学、阅读和写作的重要性。"符合语境。故选B。
(2025九上·深圳开学考)下面是五个人的情况描述和来自某网站的六条安全防护建议,请为这五个人选择合适的安全防护信息。
 31.  . Yesterday, Mr Zhang gave students a speech on the safety of having a shower. Lucy didn't hear it because she was sick and now she wants to know about it.  32.  . Dave's parents are very busy with their work, so Dave is often alone at home after school. Sometimes he needs to cook for himself. So his mother wants to tell him something necessary to keep safe when cooking.  33.  . Peter likes climbing trees, which makes his dad very worried. His father decides to talk with Peter and hopes that he can keep safe while having fun.  34.  . Lily loves dogs very much, so when she sees some dogs on her way to school every morning, she would like to play with them for some time. And she even gives them something to eat.  35.  . Wu Dong likes flying kites very much. Every spring, he goes out with some friends and has fun flying kites. He wants to know how to keep safe while flying kites. A. Never climb a tree with a power line running through it. It can be really dangerous. And avoid climbing a tree on a windy day. Besides, it's necessary to climb a tree under the guidance of an experienced adult. B. Don't fly kites at a place with many holes or stones, which can easily make you fall over and get hurt. And keep far away from a road with busy traffic. Watch out for power lines which may make electricity pass through your body. C. When you are alone at home, be careful. Don't open the door if a stranger knocks at the door. D. When you are having a shower, make sure that there is nothing electrical near you. Don't take a shower on a full stomach. E. Please don't get close to or touch others' dogs, especially when the dogs are eating. That can be very dangerous. After all, you don't know how they are feeling. F. Be careful with knives. They are all very sharp and can hurt you. So take your time to cut food when cooking meals. And remember to turn off the gas after you finish cooking.
【答案】31.D;32.F;33.A;34.E;35.B
【知识点】其他语篇类型;生命安全;安全事故与预防
【解析】【分析】文章大意:本文要求根据五个人的情况,从给出的六条安全防护建议中选择合适的安全防护信息相匹配。
【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个人的情况,然后分析右栏的安全防护建议,最后匹配正确的建议。
31.根据Yesterday, Mr Zhang gave students a speech on the safety of having a shower. Lucy didn't hear it because she was sick and now she wants to know about it. 昨天,张老师给学生们做了一个关于洗澡安全的演讲。Lucy没听到,因为她病了,现在她想知道。 可知,Lucy想了解洗澡安全的知识。D选项"When you are having a shower, make sure that there is nothing electrical near you. Don't take a shower on a full stomach.当你冲淋浴时,确保你附近没有电器。不要吃饱后洗澡"符合语境,故选D。
32.根据Sometimes he needs to cook for himself. So his mother wants to tell him something necessary to keep safe when cooking. 有时候他需要自己做饭。所以他的妈妈想告诉他一些烹饪时必须注意的东西。 可知,Dave经常独自在家,需要自己做饭,妈妈想告诉他做饭时的安全知识。F选项" Be careful with knives. They are all very sharp and can hurt you. So take your time to cut food when cooking meals. And remember to turn off the gas after you finish cooking. 小心刀具。它们都很锋利,会伤到你。所以做饭时切食物要慢慢来。并且记得做完饭后关掉燃气。"符合语境,故选F。
33.根据Peter likes climbing trees, which makes his dad very worried. His father decides to talk with Peter and hopes that he can keep safe while having fun. 彼得喜欢爬树,这让他爸爸很担心。他的父亲决定和彼得谈谈,希望他能在玩乐的同时保持安全。 可知,Peter喜欢爬树,爸爸想告诉他爬树时的安全知识。A选项" Never climb a tree with a power line running through it. It can be really dangerous. And avoid climbing a tree on a windy day. Besides, it's necessary to climb a tree under the guidance of an experienced adult.永远不要爬有电线穿过的树。那真的很危险。并且避免在有风的天气爬树。此外,在有经验的成年人指导下爬树是必要的。",故选A。
34.根据Lily loves dogs very much, so when she sees some dogs on her way to school every morning, she would like to play with them for some time. Lily非常喜欢狗,所以当她每天早上在上学的路上看到一些狗时,她想和它们玩一会儿。 可知,Lily喜欢狗,想和狗玩耍、喂食,E选项"Please don't get close to or touch others' dogs, especially when the dogs are eating. That can be very dangerous. After all, you don't know how they are feeling.请不要靠近或触摸别人的狗,尤其是当狗在吃东西的时候。那可能非常危险。毕竟,你不知道它们的感受。"是关于和狗接触的安全知识的,故选E。
35.根据Every spring, he goes out with some friends and has fun flying kites. He wants to know how to keep safe while flying kites. 每年春天,他都和一些朋友出去玩放风筝。他想知道放风筝时如何保证安全。 可知,吴东喜欢放风筝,想知道放风筝时的安全知识,B选项"Don't fly kites at a place with many holes or stones, which can easily make you fall over and get hurt. And keep far away from a road with busy traffic. Watch out for power lines which may make electricity pass through your body.不要在有很多坑或石头的地方放风筝,那很容易让你摔倒受伤。并且远离交通繁忙的道路。注意电线,它们可能会让电流通过你的身体。"是关于放风筝安全的,故选B。
(2025九上·深圳开学考)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is said that a long time ago there was a great fire in the forests. People and animals started to run, 36.   (try) to escape from the fire. Tecolotl, an owl, was also running away when he noticed a small bird hurrying back and forth between 37.   nearest river and the fire.
He noticed that Quetzaltototl, a quetzal, 38.   (fly) to the river and picking up small drops of water with his beak. And then he returned to the fire 39.   (throw) that tiny bit of water on the flame (火焰). Tecolotl came near to the quetzal and shouted at him, " 40.   are you doing, Brother Are you stupid You are not going to achieve anything 41.   doing this. You must run for 42.   (you) life!" The quetzal stopped for a moment and looked at the owl. Then he answered, "I am doing the best I can 43.   what I have."
 44.   (final), the forests 45.   (save) from a great fire by the small quetzal, the owl, and many other animals and people that got together to put out the fire.
【答案】36.trying;37.the;38.was flying;39.to throw;40.What;41.by;42.your;43.with;44.Finally;45.were saved
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文通过讲述森林大火中,一只小绿咬鹃不顾自身安危,坚持用喙衔水滴灭火的故事,传达了团结协作和尽己所能的重要性。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
36.句意:人和动物开始奔跑,努力逃离火灾。根据People and animals started to run可知,努力逃离火灾是伴随奔跑发生的动作,且逻辑主语People and animals与try是主动关系,应用现在分词trying作伴随状语。故填trying。
37.句意:一只名叫Tecolotl的猫头鹰也在逃跑,这时它注意到一只小鸟在最近的河流和火灾之间来回奔波。根据nearest可知,形容词最高级前需加定冠词the,故填the。
38.句意:它注意到一只名叫Quetzaltototl的绿咬鹃正飞到河边,用喙衔起小水滴。根据前文noticed及后文picking up可知,此处表示注意到某人正在做某事,空格处缺少谓语,应用过去进行时was/were+现在分词;主语Quetzaltototl是专有名词,be动词用was,fly的现在分词为flying。故填was flying。
39.句意:然后它回到火灾旁,把那一小滴水扔到火焰上。根据returned to the fire可知,它回到火灾旁是为了扔水,应用动词不定式作目的状语。throw扔,动词,故填to throw。
40.句意:兄弟,你正在做什么?根据...are you doing可知,此处是询问做什么,应用疑问词what引导特殊疑问句,句首首字母大写。故填What。
41.句意:你这样做不会有任何结果的。根据You are not going to achieve anything...doing this可知,你这样做不会有任何结果的,此处表示通过做某事,应用介词by。故填by。
42.句意:你必须为你的生命奔跑!根据You must run for...life!可知,此处需用形容词性物主代词修饰名词,you你,代词主格或宾格,形容词性物主代词为your。故填your。
43.句意:我正在用我所拥有的一切,尽力而为。根据I am doing the best I can...what I have可知,我正在用我所拥有的一切,此处表示用……工具/东西,应用介词with。故填with。
44.句意:最后,通过这只小绿咬鹃、猫头鹰以及许多其他动物和人们齐心协力灭火,森林才从这场大火中得救。根据语境可知,此处表示最终、最后,应用副词修饰整个句子,final最后的,形容词,副词形式为finally,句首首字母大写。故填Finally。
45.句意:最后,通过这只小绿咬鹃、猫头鹰以及许多其他动物和人们齐心协力灭火,森林才从这场大火中得救。根据the forests与save的关系可知,森林是"被拯救",应用被动语态be+过去分词;全文讲述过去的故事,用一般过去时,主语the forests是复数,be动词用were,save的过去分词为saved。故填were saved。
46.(2025九上·深圳开学考)假如你是李华,你们学校的英语广播站正在开展以"______ Cheered Me Up"为主题的征文活动。请你认真阅读以下通知,并按要求用英语写一篇短文,参加此次活动。
Notice Dear students, In our daily life, special people, exciting stories and short words can convey (传递) great power. When you are down, there must be someone, something or some words that can encourage you to move forward. Please write a short passage about your experience. Here are some questions to help you. ·What/Who cheered you up ·How did it/he/she cheer you up ·What's your feeling We are looking forward to your passage. School English Radio Station
要求:
1.80词左右,开头语已经给出,不计入总词数内;
2.可适当加入细节,以使内容充实,行文连贯;
3.文中不得出现真实姓名和校名;
4.标点正确,书面整洁。
________ Cheered Me Up
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
My Best Friend Cheered Me Up
I'd like to share my story about how my best friend cheered me up.
Last month, I failed an important math test. I felt very down and even wanted to give up. Seeing this, my best friend came to me. She didn't say much, just patted my shoulder and said, "Don't worry. We can do better next time." Then, she spent the whole afternoon helping me review and practice problems with me.Her simple words and kind actions made me feel warm and hopeful again. I realized I wasn't alone. Her support truly cheered me up and gave me the strength to keep trying.
【知识点】命题作文;提纲作文;记叙文;日常活动
【解析】【分析】考查提纲作文和命题作文。要求阅读以下通知,并按要求用英语写一篇短文,参加学校的英语广播站正在开展的以"______ Cheered Me Up"为主题的征文活动 。 要求包括回答通知里面的所有问题,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时。
【点评】考查提纲作文和命题作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如give up放弃,spend sth doing sth花费时间做某事,feel warm and hopeful感到温暖和有希望的,等等,及句型结构,如I realized I wasn't alone.(宾语从句,Her support truly cheered me up and gave me the strength to keep trying.(and连接并列结构),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表