【精品解析】广东省潮州市湘桥区潮安区韩附实验学校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省潮州市湘桥区潮安区韩附实验学校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题

资源简介

广东省潮州市湘桥区潮安区韩附实验学校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
一、E.情景对话(本题共5小题,每小题1分,共5分)
(2025八上·湘桥开学考)请通读下面对话,根据对话内容,从下而的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Joey: Hi, Mark! 1.  
Mark: Sure, I'd love to. But why
Joey: Thursday is the Dragon Boat Festival. We can have a barbecue (烧烤).
Mark: OK! That's great. 2.  
Joey: Of course. How do you know zongzi
Mark: 3.   It was really delicious.
Joey: Yeah, it's delicious.
Mark: 4.  
Joey: Lots of meat! We can have beef and chicken. We can have vegetables, too.
Mark: Great! I'm ready for some food. What should I bring with me
Joey: 5.  
Mark: OK.
A. Can we eat zongzi
B. I don't like chicken.
C. How about some drinks
D. Can you come to my house on Thursday
E. What else can we cat at the barbecue
F. I tried some last Dragon Boat Festival.
二、语法选择。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
(2025八上·湘桥开学考)Mr. Smith is a very rigorous (谨慎的) man. He isn't heavy 6. thin. He is of medium build and usually wears a pair of 7. . Every morning he enjoys 8. along Long Street. It's relaxing 9. him.
It's sunny today. Look, Mr. Smith 10. in warm sunshine along Long Street. And then 11. young man comes to him and asks, "Excuse me, sir. 12. can I get to the hospital "
"Oh, walk along the street and then 13. a bridge," says Mr. Smith. "When you walk 50 meters, you'll arrive at the end of the bridge. Then turn right and you can 14. the hospital."
"Thank you!" says the young man and then 15. leaves.
But after a minute, Mr. Smith runs to the man and says, "I'm sorry. The bridge is about 60 meters long. So don't turn right after you walk 50 meters along the bridge or you'll fall (掉落) into the river."
6.A.and B.but C.or
7.A.glass B.glasses C.glasses'
8.A.run B.runs C.running
9.A.for B.at C.of
10.A.runs B.is running C.ran
11.A.a B.an C.the
12.A.Where B.How C.When
13.A.across B.crossing C.cross
14.A.to see B.seeing C.see
15.A.he B.his C.him
三、完形填空。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
(2025八上·湘桥开学考)It was Frank's first day of school. When his teacher started to call the 16. of the class, the students listened carefully. "Francis. .. is there a Francis Smith here " he asked. Bobby 17. Frank and shouted, "Francis is a girl's name!". This made Frank very 18. . To give the students a lesson, the teacher asked them to prepare a(n) 19. about their names.
At home, Frank's mother told him that Francis with an "i" was usually a boy's name. Frances with an "e" was usually a girl's name. Frank also found out that many 20. people named Francis. A sailor named Francis 21. around the world 400 years ago! A man called Francis was famous for talking to animals. There were many kings named Francis, too.
Frank's mother also said something 22. about his name. He was named after his great-great-great grandmother Frances Hightower. Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. Only with a piece of wood, she 23. five miles and saved her little brother!
24. it came to the report day. Frank told the story of his name. He said he wasn't named after any of those famous people but after his great-great-great-grandmother, the 25. . When he finished the story, the whole class clapped-even Bobby.
16.A.orders B.numbers C.names D.grades
17.A.took-care of B.made fun of
C.was strict with D.was worried about
18.A.relaxed B.excited C.bored D.sad
19.A.advice B.apology C.report D.plan
20.A.famous B.cheerful C.perfect D.friendly
21.A.walked B.flew C.looked D.sailed
22.A.amazing B.lively C.horrible D.natural
23.A.walked B.swam C.climbed D.ran
24.A.Usually B.Actually C.Finally D.Especially
25.A.actor B.hero C.teacher D.host
四、A
(2025八上·湘桥开学考)In England, it is not too hot in summer or too cold in winter. The average (平均) temperature is from 18℃ to 20℃. The hottest month is July, while January and February are the coldest.
English people show great interest in weather. They often talk about the weather when they meet. They may ask each other's ideas, share their feelings about the weather, or talk about the coming weather.
Most shops in England usually open from 9:00 am to 5:30 pm on weekdays and from 10:00 am to 4:00 pm on weekends. Banks and other places are open from 10:00 am to 5:00 pm. Parks are open at any time of the day. In England, it is convenient (方便的) to travel. You can take a bus, the subway or a taxi to many places. Welcome to England! I am glad to help you travel around the country.
26.Which month may have the highest temperature in England
A.June. B.July. C.August. D.September.
27.What do people like talking about in England
A.Food. B.Work. C.Weather. D.Trip.
28.If you want to go to a bank in England, when should you go
A.At 9:30 am. B.At 10:30 am.
C.At 5:30 pm. D.At 6:30 pm.
29.What can we infer (推断) from the last paragraph
A.The writer may be a saleswoman.
B.The writer may have a bank.
C.The writer never goes to a park.
D.The writer may show you around England.
30.Which of the following is right
A.The passage is about the weather in England.
B.January and February are winter in England.
C.The shops in England are closed on weekends.
D.You can't go to the parks at night in England.
五、B
(2025八上·湘桥开学考)Stupid but seriousYou see a cat sunbathing on the playground. "Hello, kitty!" You smile and walk away. About 100 years ago, a scientist saw the same scene (场景). But he stopped and thought. Later, he won the Nobel Prize (诺贝尔奖).
The scientist was Niels Finsen from Denmark (丹麦). He saw a sick cat sleeping in the sun. When the sun moved, the cat moved, too. Why did the cat love the sun so much To find out the answer, Niels kept watching the cat for days. Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. The sunlight could cure diseases! Then, Niels invented a light to cure human diseases and won the Nobel Prize in 1903.
In fact, many great scientific findings start from "stupid" questions and small things in life.
Scientists may ask: How many lies does a person tell in a day How many licks (舔) does it take to eat up a lollipop Why do roses smell good What can we learn from animal poop (粪便) And they take it seriously. They watch, think, and do experiments (实验) until they find an answer.
"It's such a waste of time!" You may say.
But think of the great scientist Newton (牛顿). If he just said "Ouch!" and walked away after he was hit by the apple, what might our world be like
31.What did Niels Finsen see on the playground
A.A bird flying. B.A dog running.
C.A cat sunbathing. D.A child playing.
32.What did Niels Finsen do to win the Nobel Prize
A.He helped the sick cat. B.He invented a light for patients.
C.He found out the liars. D.He knew why roses smell good.
33.What does the word "cure" in Paragraph 2 probably mean
A.To cause a disease. B.To make people laugh.
C.To help someone have a rest. D.To make someone healthy again.
34.Why do scientists ask "stupid" questions and study small things in life
A.To waste time and money. B.To make friends with others.
C.To relax themselves. D.To explore something new.
35.Where can you find this passage
A.In a travel guide. B.In a biology textbook.
C.In a movie booklet. D.In a history magazine.
六、C
(2025八上·湘桥开学考)配对阅读 左栏是五名学生的兴趣爱好,右栏是七个俱乐部的简介。请将兴趣爱好和俱乐部进行匹配,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
 36.   Jessica can sing well and she hopes to sing better. She is free on Monday after school.  37.   Mark can cook delicious Chinese food. He has time on Friday evenings.  38.   Jenny can play chess. She is free on Tuesdays after school.  39.   Jack is good at acting. He wants to learn how to act on Monday afternoon.  40.   Ben likes science. He wants to learn something about science on Friday night. A. The Rocket Club will teach you the science to build rockets. We have lessons every Friday night. B. Do you like making dishes You can learn how to make Chinese dimsum (点心) in the Food Club on Friday evenings. C. You can learn about science in the Science Club! Meetings will be on every Saturday in the science lab. D. If you love singing, join the Singing Club! Meetings are on Thursday after school in the singing room. E. Do you want to improve your thinking skills The Chess Club meetings are going to start next week. Join us after school on Tuesdays. F. Acting is fun and useful. We do lots of role play games in the Act Club. We meet at the school theatre every Monday afternoon. G. If you enjoy music and want to learn how to sing, join the Music Club! Lessons are on Mondays after school in the music room.
七、短文填空。(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
(2025八上·湘桥开学考)请从方框内选择适当的词并用其适当形式填空,使文章完整连贯,注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余选项。
and luck because fly next any drive to or far lot some
My neighborhood is a new neighborhood, and there are 41.   of big houses. There aren't many cars so it is very quiet. My school is not 42.   from my house. I can walk there in 10 minutes. My parents don't have to 43.   their car to take me there.
The neighborhood has very clean streets and a park with a big playground. I like to 44.   a kite in the park with my friends when the weather is fine. All the houses here have a flower garden, and in spring, the gardens are very beautiful. My road is called Maple Road. It doesn't have any restaurants 45.   cinemas. It doesn't have 46.   stores, either. But you don't have to worry. If you go to Main Street, you can find any place you like, from a supermarket 47.   a post office.
I like my neighborhood 48.   there is no crime. The police station is 49.   to the school. This is very good for students. My neighborhood is also a place of love. All the people are kind and they often help each other. I think I am 50.   to live in this neighborhood.
八、读写综合(本大题分为A、B两部分,共20分)
(2025八上·湘桥开学考) 请阅读下面的材料,根据所提供的信息,回答下列问题。
Every summer, children from different places drown (溺水) in the river or lake.
Last month, we heard a piece of bad news again. It happened on the afternoon of June 15th. Two brothers from a primary school in Yueyang, Hunan drowned in a river. They lived in a small village nearby. They didn't tell their parents and went to play on the riverside. Suddenly, the 6-year-old boy fell into the river. He couldn't swim. So his 10-year-old brother jumped into the river to save him. Unluckily, both of them died.
As students, how can we be safe if we want to swim in hot summer First, we had better swim in the swimming pool. Second, if we really want to swim in the river, we must go with our parents and wear life jackets.
Remember: life is the most important.
51.When did the two brothers die
   
52.Where did the two brothers play
   
53.Why did the elder brother jump into the river to save his little brother
   
54.What should students do if they want to swim in the river
   
55.What should students remember
   
56.(2025八上·湘桥开学考)假如你是李华,图片中是你暑假旅游时在海边给外国友人Peter写邮件的情景。请你根据图片所示内容,可适当发挥想象,向Peter介绍你的旅游经历。字数80词左右。
主要内容包括:
(1)介绍此刻的天气和你朋友Mike和Tim正在进行的活动;
(2)分享本次旅行中另外一天的经历 (如出行方式、至少两项活动和感受等)。
作文要求:
(1)可在图示的基础上适当拓展信息。
(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和考生的真实姓名。
(3)语句连贯,词数80词左右。邮件的开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Peter,
How is it going I am writing to tell you about my trip. Now, ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
How about you How was your vacation
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.D;2.A;3.F;4.E;5.C
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是Joey和Mark之间的一段对话。主要讲述了Joey邀请Mark在端午节到他家参加烧烤聚会,并讨论聚会的食物安排,最后确认Mark需要带的物品。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
1.根据Sure, I'd love to. But why 当然,我很乐意。但是为什么呢 可知,Joey应该是向Mark发出了某种邀请,选项D"你星期四能来我家吗?"符合语境。故选D。
2.根据Of course. How do you know zongzi 当然可以。你怎么知道粽子的? 可知,Mark应该是询问了与粽子相关的问题,选项A"我们能吃粽子吗?"符合语境。故选A。
3.根据How do you know zongzi 你怎么知道粽子的? 以及It was really delicious.它真地很美味。可知,Mark应该是讲述了自己之前吃过粽子的经历,选项F"我去年端午节尝过一些。"符合语境。故选F。
4.根据Lots of meat! We can have beef and chicken. We can have vegetables, too. 很多肉!我们可以吃牛肉和鸡肉。我们也可以吃蔬菜。 可知,Mark应该是询问了烧烤时还能吃些什么,选项E"我们在烧烤时还能吃些什么别的?"符合语境。故选E。
5.根据What should I bring with me 我应该带些什么呢? 可知,Joey应该是对 Mark带什么东西给出了建议,选项C"带些饮料怎么样?"符合语境。故选C。
【答案】6.C;7.B;8.C;9.A;10.B;11.A;12.B;13.C;14.C;15.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文描述了严谨的史密斯先生的日常活动以及他为一位年轻人指路的故事。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
6.句意:他既不胖也不瘦。and和,用于肯定句中;but但是,表示转折;or或者,用于否定句中,代替and。根据空格前后内容可知,此处表示史密斯先生既不胖也不瘦,表示选择关系,应用or。故选C。
7.句意:他中等体型,通常戴着一副眼镜。glass玻璃;glasses眼镜,名词复数;glasses'眼镜的。根据wears a pair of…可知,是戴一副眼镜。故选B。
8.句意:他每天早晨喜欢沿着长街跑步。run跑,动词原形;runs跑,动词第三人称单数形式;running跑,动名词。根据enjoys…可知,此处是固定搭配enjoy doing sth.喜欢做某事,此处应用动名词。故选C。
9.句意:那对他来说很放松。for对;at在(某处);of属于(某人或某物)的。根据It's relaxing...him.可知,此处考查for sb.,表示对象,对某人来说。故选A。
10.句意:看,史密斯先生正在温暖的阳光中沿着长街跑步。runs跑,动词第三人称单数形式;is running正在跑,现在进行时结构;ran跑,动词的过去式。根据Look...可知,此处表示动作正在进行,应用现在进行时结构。故选B。
11.句意:然后一个年轻人走向他并问:"打扰一下,先生。我要怎样才能到达医院呢?"a不定冠词,表示泛指,用于辅音音素前;an不定冠词,表示泛指,用于元音音素前;the定冠词,表示特指。根据前文描述的情景可知,此处第一次提到young man,应用不定冠词,表示泛指,起介绍作用。young以辅音音素开头,其前应用a。故选A。
12.句意:然后一个年轻人走向他并问:"打扰一下,先生。我要怎样才能到达医院呢?"Where在哪里;How怎样;When什么时候。根据...can I get to the hospital 可知,此处表示问路:我要怎样才能到达医院呢?故选B。
13.句意:"噢,沿着这条街走,然后穿过一座桥,"史密斯先生说。across横过,副词;crossing穿过,动名词;cross穿过,动词原形。根据句子结构可知,...walk along the street...为祈使句,and连接两个并列的祈使句,所以此处应用动词原形。故选C。
14.句意:然后右转,你就能看到医院了。to see看见,动词不定式;seeing看见,动名词;see看见,动词原形。根据情态动词can可知,此处应用动词原形。故选C。
15.句意:年轻人说"谢谢你",然后他就离开了。he他,主格;his他的,物主代词;him他,宾格。根据句子结构可知,此处缺少主语,应用人称代词主格he。故选A。
【答案】16.C;17.B;18.D;19.C;20.A;21.D;22.A;23.B;24.C;25.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文讲述了Frank因名字Francis被人取笑是一个女孩名而伤心,但通过自己查资料及妈妈的故事,他了解Francis这个名字的意义,并将其分享给同学们的故事。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
16.句意:当老师开始点名时,学生们都认真地听着。orders顺序;numbers数量;names名字;grades分数。根据Francis. .. is there a Francis Smith here 弗朗西斯。……这儿有叫弗朗西斯·史密斯的吗? 可知,老师在点名。故选C。
17.句意:Bobby取笑Frank,喊道:"Francis是个女孩的名字!"took care of照顾;made fun of取笑;was strict with严格要求;was worried about担心。根据Francis is a girl's name!可知,这对于Frank来说是一种嘲笑。故选B。
18.句意:这让Frank非常难过。relaxed放松的;excited兴奋的;bored厌烦的;sad悲伤的。根据Francis is a girl's name!可知,对于别人的嘲笑,Frank是很难过的。故选D。
19.句意:为了给学生上一课,老师让他们准备一个关于他们名字的报告。advice建议;apology道歉;report报告;plan计划。根据下文it came to the report day. 到了报告日 。可知,此处是指一份报告。故选C。
20.句意:Frank还发现许多名人都叫Francis。famous著名的;cheerful快乐的;perfect完美的;friendly友好的。根据A sailor named Francis...around the world 400 years ago! A man called Francis was famous for talking to animals. There were many kings named Francis, too. 一个叫弗朗西斯的水手……400年前环游世界!一个叫弗朗西斯的人以与动物对话而闻名。也有很多国王叫弗朗西斯。 可知,很多著名人物都叫Francis。故选A。
21.句意:400年前,一位名叫Francis的水手环游了世界!walked散步;flew飞;looked看;sailed航行。根据A sailor named Francis...around the world 400 years ago可知,水手应该是乘船航行了世界。故选D。
22.句意:Frank的妈妈还说了一些关于他名字的惊人之处。amazing令人惊喜的;lively活泼的;horrible令人恐惧的;natural自然的。根据He was named after his great-great-great grandmother Frances Hightower. Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. Only with a piece of wood, she...five miles and saved her little brother! 他以曾曾曾祖母弗朗西斯·海托华的名字命名。她的船很久以前沉没了,那时她还是个孩子。她只用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟!可知,Frank的名字来源于自己的曾曾曾祖母,而她很小的时候就救了自己的弟弟,这是令人大为惊奇的。故选A。
23.句意:她只用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟!walked散步;swam游泳;climbed爬;ran跑步。根据Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. 她的船很久以前沉没了,那时她还是个孩子。 可知,船沉没了,所以此处是指游泳。故选B。
24.句意:最后到了报告日。Usually通常;Actually实际上;Finally最后;Especially尤其。根据it came to the report day.可知,此处是指最后到了报告日的时间。故选C。
25.句意:他说他的名字不是以这些名人的名字命名的,而是以他的曾曾曾祖母——那位英雄的名字命名的。actor演员;hero英雄;teacher老师;host主持人。根据Only with a piece of wood, she...five miles and saved her little brother!可知,他的曾曾曾祖母很小的时候,用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟,所以她是英雄。故选B。
【答案】26.B
27.C
28.B
29.D
30.B
【知识点】说明文;天气与生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。主要介绍了英国的天气和一些服务设施。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
26.细节理解题。根据The hottest month is July, while January and February are the coldest. 最热的月份是七月,而最冷的月份是一月和二月。 可知,在英国,7月份最热。故选B。
27.细节理解题。根据English people show great interest in weather. They often talk about the weather when they meet. 英国人对天气很感兴趣。他们见面时经常谈论天气。 可知,英国人喜欢谈论天气。故选C。
28.细节理解题。根据Banks and other places are open from 10:00 am to 5:00 pm.可知,银行和其他场所的开放时间是上午10点到下午5点,因此如果去银行,应该在上午10:30去。故选B。
29.推理判断题。根据Welcome to England! I am glad to help you travel around the country. 欢迎来到英国!我很高兴能帮你周游全国。 可推知,作者可能带你游览英国。故选D。
30.细节理解题。根据The hottest month is July, while January and February are the coldest. 最热的月份是七月,而最冷的月份是一月和二月。 可知,一月和二月是最冷的,应是冬季。选项B"一月和二月在英国是冬天。"符合原文。故选B。
【答案】31.C
32.B
33.D
34.D
35.B
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了丹麦科学家尼尔斯·芬森通过观察一只病猫喜欢晒太阳的现象,发现阳光对治疗疾病的重要作用,最终发明了一种光线,并因此获得1903年诺贝尔奖的故事。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。
31.细节理解题。根据第二段The scientist was Niels Finsen from Denmark. He saw a sick cat sleeping in the sun."和"Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. 这位科学家是来自丹麦的尼尔斯·芬森。他看见一只病猫在太阳下睡觉。令人惊讶的是,这只猫晒了很多次日光浴后好多了 。可知,尼尔斯·芬森看见一只病猫在晒日光浴。故选C。
32.细节理解题。根据第二段Then, Niels invented a light to cure human diseases and won the Nobel Prize in 1903. 然后,尼尔斯发明了一种光来治疗人类疾病,并于1903年获得诺贝尔奖。 可知,尼尔斯为病人发明了一种光来获得了诺贝尔奖。故选B。
33.词义猜测题。根据第二段Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. The sunlight could cure diseases!可知,晒了几天日光浴后,病猫好转了,也就是说阳光可以治愈疾病;据此可以推断划线单词cure意为治愈,与选项D"使某人恢复健康"同义。故选D。
34.推理判断题。根据第三段In fact, many great scientific findings start from "stupid" questions and small things in life."以及第四段"And they take it seriously. They watch, think, and do experiments until they find an answer. 事实上,许多伟大的科学发现都是从"愚蠢"的问题和生活中的小事开始的。他们很认真地对待这件事。他们观察、思考、做实验,直到找到答案。 可知,科学家会问"愚蠢"的问题,研究生活中的小事,他们观察、思考、做实验,然后找到一个答案;据此可以推断,科学家们这样做,是为了探索新事物。故选D。
35.文章出处题。通读全文,尤其根据第一段You see a cat sunbathing on the playground. ‘Hello, kitty!' You smile and walk away. About 100 years ago, a scientist saw the same scene. But he stopped and thought. Later, he won the Nobel Prize. 你看到一只猫在操场上晒日光浴。"你好,吉蒂!"你微笑着走开。大约100年前,一位科学家看到了同样的场景。但他停下来想了想。后来,他获得了诺贝尔奖。 可知,文章主要讲述了丹麦科学家尼尔斯·芬森通过观察一只生病的猫在阳光下晒太阳并逐渐康复,发现阳光可以治疗疾病,进而发明了用于治疗人类疾病的光疗设备,并因此在1903年获得了诺贝尔奖的故事;文章告诉我们,善于观察,用心发现,伟大的科学发现源于生活中的"愚蠢"问题和小事;作为学生,尤其是在生物课上,我们要仔细观察、用心思考;据此可以推断,我们可以在一本生物教科书中找到这篇文章。故选B。
【答案】36.G;37.B;38.E;39.F;40.A
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文,是关于学生兴趣爱好与俱乐部的配对阅读,根据五名学生的兴趣爱好及时间安排,为他们选择合适的俱乐部。
【点评】考查配对阅读。首先分析五名学生的兴趣爱好及时间安排,然后分析俱乐部内容,最后匹配合适的俱乐部。
36.根据Jessica can sing well and she hopes to sing better. She is free on Monday after school.可知,Jessica热爱唱歌且想提升,周一放学后有空,选项G" If you enjoy music and want to learn how to sing, join the Music Club! Lessons are on Mondays after school in the music room.如果你喜欢音乐并且想学习如何唱歌,加入音乐俱乐部吧!课程在周一放学后的音乐教室进行。"符合语境。故选G。
37.根据Mark can cook delicious Chinese food. He has time on Friday evenings.可知,Mark会做中餐且周五晚上有空,选项B" Do you like making dishes You can learn how to make Chinese dimsum (点心) in the Food Club on Friday evenings. 你喜欢做菜吗?你可以在周五晚上的美食俱乐部学习如何制作中式点心。"符合语境。故选B。
38.根据Jenny can play chess. She is free on Tuesdays after school.可知,Jenny会下棋且周二放学后有空,选项E" Do you want to improve your thinking skills The Chess Club meetings are going to start next week. Join us after school on Tuesdays. 你想提高你的思维能力吗?国际象棋俱乐部下周要开始活动了。放学后周二加入我们吧。"符合语境。故选E。
39.根据Jack is good at acting. He wants to learn how to act on Monday afternoon.可知,Jack擅长表演且周一下午想学习表演,选项F" Acting is fun and useful. We do lots of role play games in the Act Club. We meet at the school theatre every Monday afternoon. 表演既有趣又有用。我们在表演俱乐部做很多角色扮演游戏。我们每周一下午在学校剧院碰面。"符合语境。故选F。
40.根据Ben likes science. He wants to learn something about science on Friday night.可知,Ben喜欢科学且周五晚上想学习科学知识,选项A" The Rocket Club will teach you the science to build rockets. We have lessons every Friday night. 火箭俱乐部会教你建造火箭的科学知识。我们每周五晚上有课。" 符合语境。故选A。
【答案】41.lots;42.far;43.drive;44.fly;45.or;46.any;47.to;48.because;49.next;50.lucky
【知识点】说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者居住的社区是什么样的。
【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析单词词义,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
41.句意:我的社区是一个新社区,有很多大房子。根据there are ... of big houses可知,有很多大房子,lot的复数lots符合语境,lots of许多,固定短语。故填lots。
42.句意:我的学校离我家不远。根据I can walk there in 10 minutes. 我可以在10分钟内走到那里。 可知,学校离作者的家不远,far符合语境,far from远离,固定搭配。故填far。
43.句意:我的父母不用开车带我去那里。根据I can walk there in 10 minutes.可知,作者的父母不必开车送作者去学校,drive驾驶,动词;have to后面跟动词原形。故填drive。
44.句意:天气好的时候,我喜欢和朋友们在公园里放风筝。根据a kite可知,此处指放风筝,fly飞,动词;like to do sth.喜欢做某事,固定搭配,to后跟动词原形。故填fly。
45.句意:没有餐馆和电影院。根据It doesn't have any restaurants ... cinemas.可知,此句是否定句,空格前后表示并列,or符合语境。故填or。
46.句意:它也没有任何商店。根据It doesn't have ... stores, either.可知,这条路上也没有商店,any任何的,某些的,用于否定句。故填any。
47.句意:如果你去主街,你可以找到任何你喜欢的地方,从超市到邮局。根据from a supermarket ... a post office可知,from ... to从……到……,固定短语,to符合语境。故填to。
48.句意:我喜欢我的社区,因为那里没有犯罪。前后句为因果关系,because因为,引导原因状语从句。故填because。
49.句意:警察局在学校旁边。根据This is very good for students. 这对学生来说是非常好的。 可推知,警察局距离学校很近,next to在旁边。故填next。
50.句意:我想我很幸运能住在这个社区。根据上文My neighborhood is also a place of love. All the people are kind and they often help each other. 我的社区也是一个有爱的地方。所有的人都很善良,他们经常互相帮助。 可知,作者认为自己住在这个社区很幸运,luck的形容词lucky"幸运的",符合语境。故填lucky。
【答案】51.They died on the afternoon of June 15th.
52.They played on the riverside.
53.Because his little brother fell into the river and couldn't swim.
54.They should go with their parents and wear life jackets.
55.Life is the most important.
【知识点】记叙文;安全事故与预防
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,主要讲述了湖南岳阳两名小学生在河边玩耍时不幸溺水身亡的事件,并提出了夏季游泳的安全建议。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
51.根据It happened on the afternoon of June 15th.事件发生在6月15日下午。可知, 他们死于6月15日下午。 故填They died on the afternoon of June 15th.
52.根据They didn't tell their parents and went to play on the riverside. 他们没有告诉父母,就去河边玩了。 可知,两兄弟在河边玩耍。故填They played on the riverside.
53.根据Suddenly, the 6-year-old boy fell into the river. He couldn't swim. So his 10-year-old brother jumped into the river to save him. 突然,这个6岁的男孩掉进了河里。他不会游泳。于是他10岁的哥哥跳进河里救他。 可知,哥哥跳入河中是为了救不会游泳的弟弟。故填Because his little brother fell into the river and couldn't swim.
54.根据if we really want to swim in the river, we must go with our parents and wear life jackets. 如果我们真的想在河里游泳,我们必须和父母一起去,穿上救生衣。 可知,学生若想在河里游泳,应该由父母陪同并穿救生衣。故填They should go with their parents and wear life jackets.
55.根据Remember: life is the most important. 记住:生命是最重要的。 可知,学生应记住生命是最重要的。故填Life is the most important.
56.【答案】例文
Dear Peter,
How is it going I am writing to tell you about my trip. Now, I am on a beach. It is sunny. My friend Mike is playing beach volleyball and Tim is swimming in the sea. They are having a great time.
As for me, I had a wonderful day yesterday. I went to the cinema by bus with my friends in the afternoon. We watched an interesting movie about family. After that, we had a big meal in a nearby restaurant. In the evening, we played a card game and we really enjoyed ourselves. What a happy day!
How about you How was your vacation
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;旅游观光类;应用文
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据图片所示内容,可适当发挥想象,向外国友人Peter介绍自己的旅游经历。字数80词左右。 要求包括图片中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时和现在进行时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如have a great time 玩得开心,as for… 至于,说到……,enjoyed oneself 玩得开心,等等,及句型结构,如My friend Mike is playing beach volleyball and Tim is swimming in the sea.(使用现在进行时),What a happy day!(感叹句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1广东省潮州市湘桥区潮安区韩附实验学校2025-2026学年八年级上学期开学考试英语试题
一、E.情景对话(本题共5小题,每小题1分,共5分)
(2025八上·湘桥开学考)请通读下面对话,根据对话内容,从下而的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Joey: Hi, Mark! 1.  
Mark: Sure, I'd love to. But why
Joey: Thursday is the Dragon Boat Festival. We can have a barbecue (烧烤).
Mark: OK! That's great. 2.  
Joey: Of course. How do you know zongzi
Mark: 3.   It was really delicious.
Joey: Yeah, it's delicious.
Mark: 4.  
Joey: Lots of meat! We can have beef and chicken. We can have vegetables, too.
Mark: Great! I'm ready for some food. What should I bring with me
Joey: 5.  
Mark: OK.
A. Can we eat zongzi
B. I don't like chicken.
C. How about some drinks
D. Can you come to my house on Thursday
E. What else can we cat at the barbecue
F. I tried some last Dragon Boat Festival.
【答案】1.D;2.A;3.F;4.E;5.C
【知识点】其他语篇类型;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文是Joey和Mark之间的一段对话。主要讲述了Joey邀请Mark在端午节到他家参加烧烤聚会,并讨论聚会的食物安排,最后确认Mark需要带的物品。
【点评】考查补全对话,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
1.根据Sure, I'd love to. But why 当然,我很乐意。但是为什么呢 可知,Joey应该是向Mark发出了某种邀请,选项D"你星期四能来我家吗?"符合语境。故选D。
2.根据Of course. How do you know zongzi 当然可以。你怎么知道粽子的? 可知,Mark应该是询问了与粽子相关的问题,选项A"我们能吃粽子吗?"符合语境。故选A。
3.根据How do you know zongzi 你怎么知道粽子的? 以及It was really delicious.它真地很美味。可知,Mark应该是讲述了自己之前吃过粽子的经历,选项F"我去年端午节尝过一些。"符合语境。故选F。
4.根据Lots of meat! We can have beef and chicken. We can have vegetables, too. 很多肉!我们可以吃牛肉和鸡肉。我们也可以吃蔬菜。 可知,Mark应该是询问了烧烤时还能吃些什么,选项E"我们在烧烤时还能吃些什么别的?"符合语境。故选E。
5.根据What should I bring with me 我应该带些什么呢? 可知,Joey应该是对 Mark带什么东西给出了建议,选项C"带些饮料怎么样?"符合语境。故选C。
二、语法选择。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
(2025八上·湘桥开学考)Mr. Smith is a very rigorous (谨慎的) man. He isn't heavy 6. thin. He is of medium build and usually wears a pair of 7. . Every morning he enjoys 8. along Long Street. It's relaxing 9. him.
It's sunny today. Look, Mr. Smith 10. in warm sunshine along Long Street. And then 11. young man comes to him and asks, "Excuse me, sir. 12. can I get to the hospital "
"Oh, walk along the street and then 13. a bridge," says Mr. Smith. "When you walk 50 meters, you'll arrive at the end of the bridge. Then turn right and you can 14. the hospital."
"Thank you!" says the young man and then 15. leaves.
But after a minute, Mr. Smith runs to the man and says, "I'm sorry. The bridge is about 60 meters long. So don't turn right after you walk 50 meters along the bridge or you'll fall (掉落) into the river."
6.A.and B.but C.or
7.A.glass B.glasses C.glasses'
8.A.run B.runs C.running
9.A.for B.at C.of
10.A.runs B.is running C.ran
11.A.a B.an C.the
12.A.Where B.How C.When
13.A.across B.crossing C.cross
14.A.to see B.seeing C.see
15.A.he B.his C.him
【答案】6.C;7.B;8.C;9.A;10.B;11.A;12.B;13.C;14.C;15.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文描述了严谨的史密斯先生的日常活动以及他为一位年轻人指路的故事。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
6.句意:他既不胖也不瘦。and和,用于肯定句中;but但是,表示转折;or或者,用于否定句中,代替and。根据空格前后内容可知,此处表示史密斯先生既不胖也不瘦,表示选择关系,应用or。故选C。
7.句意:他中等体型,通常戴着一副眼镜。glass玻璃;glasses眼镜,名词复数;glasses'眼镜的。根据wears a pair of…可知,是戴一副眼镜。故选B。
8.句意:他每天早晨喜欢沿着长街跑步。run跑,动词原形;runs跑,动词第三人称单数形式;running跑,动名词。根据enjoys…可知,此处是固定搭配enjoy doing sth.喜欢做某事,此处应用动名词。故选C。
9.句意:那对他来说很放松。for对;at在(某处);of属于(某人或某物)的。根据It's relaxing...him.可知,此处考查for sb.,表示对象,对某人来说。故选A。
10.句意:看,史密斯先生正在温暖的阳光中沿着长街跑步。runs跑,动词第三人称单数形式;is running正在跑,现在进行时结构;ran跑,动词的过去式。根据Look...可知,此处表示动作正在进行,应用现在进行时结构。故选B。
11.句意:然后一个年轻人走向他并问:"打扰一下,先生。我要怎样才能到达医院呢?"a不定冠词,表示泛指,用于辅音音素前;an不定冠词,表示泛指,用于元音音素前;the定冠词,表示特指。根据前文描述的情景可知,此处第一次提到young man,应用不定冠词,表示泛指,起介绍作用。young以辅音音素开头,其前应用a。故选A。
12.句意:然后一个年轻人走向他并问:"打扰一下,先生。我要怎样才能到达医院呢?"Where在哪里;How怎样;When什么时候。根据...can I get to the hospital 可知,此处表示问路:我要怎样才能到达医院呢?故选B。
13.句意:"噢,沿着这条街走,然后穿过一座桥,"史密斯先生说。across横过,副词;crossing穿过,动名词;cross穿过,动词原形。根据句子结构可知,...walk along the street...为祈使句,and连接两个并列的祈使句,所以此处应用动词原形。故选C。
14.句意:然后右转,你就能看到医院了。to see看见,动词不定式;seeing看见,动名词;see看见,动词原形。根据情态动词can可知,此处应用动词原形。故选C。
15.句意:年轻人说"谢谢你",然后他就离开了。he他,主格;his他的,物主代词;him他,宾格。根据句子结构可知,此处缺少主语,应用人称代词主格he。故选A。
三、完形填空。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
(2025八上·湘桥开学考)It was Frank's first day of school. When his teacher started to call the 16. of the class, the students listened carefully. "Francis. .. is there a Francis Smith here " he asked. Bobby 17. Frank and shouted, "Francis is a girl's name!". This made Frank very 18. . To give the students a lesson, the teacher asked them to prepare a(n) 19. about their names.
At home, Frank's mother told him that Francis with an "i" was usually a boy's name. Frances with an "e" was usually a girl's name. Frank also found out that many 20. people named Francis. A sailor named Francis 21. around the world 400 years ago! A man called Francis was famous for talking to animals. There were many kings named Francis, too.
Frank's mother also said something 22. about his name. He was named after his great-great-great grandmother Frances Hightower. Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. Only with a piece of wood, she 23. five miles and saved her little brother!
24. it came to the report day. Frank told the story of his name. He said he wasn't named after any of those famous people but after his great-great-great-grandmother, the 25. . When he finished the story, the whole class clapped-even Bobby.
16.A.orders B.numbers C.names D.grades
17.A.took-care of B.made fun of
C.was strict with D.was worried about
18.A.relaxed B.excited C.bored D.sad
19.A.advice B.apology C.report D.plan
20.A.famous B.cheerful C.perfect D.friendly
21.A.walked B.flew C.looked D.sailed
22.A.amazing B.lively C.horrible D.natural
23.A.walked B.swam C.climbed D.ran
24.A.Usually B.Actually C.Finally D.Especially
25.A.actor B.hero C.teacher D.host
【答案】16.C;17.B;18.D;19.C;20.A;21.D;22.A;23.B;24.C;25.B
【知识点】记叙文;学校生活
【解析】【分析】文章大意:本文讲述了Frank因名字Francis被人取笑是一个女孩名而伤心,但通过自己查资料及妈妈的故事,他了解Francis这个名字的意义,并将其分享给同学们的故事。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。
16.句意:当老师开始点名时,学生们都认真地听着。orders顺序;numbers数量;names名字;grades分数。根据Francis. .. is there a Francis Smith here 弗朗西斯。……这儿有叫弗朗西斯·史密斯的吗? 可知,老师在点名。故选C。
17.句意:Bobby取笑Frank,喊道:"Francis是个女孩的名字!"took care of照顾;made fun of取笑;was strict with严格要求;was worried about担心。根据Francis is a girl's name!可知,这对于Frank来说是一种嘲笑。故选B。
18.句意:这让Frank非常难过。relaxed放松的;excited兴奋的;bored厌烦的;sad悲伤的。根据Francis is a girl's name!可知,对于别人的嘲笑,Frank是很难过的。故选D。
19.句意:为了给学生上一课,老师让他们准备一个关于他们名字的报告。advice建议;apology道歉;report报告;plan计划。根据下文it came to the report day. 到了报告日 。可知,此处是指一份报告。故选C。
20.句意:Frank还发现许多名人都叫Francis。famous著名的;cheerful快乐的;perfect完美的;friendly友好的。根据A sailor named Francis...around the world 400 years ago! A man called Francis was famous for talking to animals. There were many kings named Francis, too. 一个叫弗朗西斯的水手……400年前环游世界!一个叫弗朗西斯的人以与动物对话而闻名。也有很多国王叫弗朗西斯。 可知,很多著名人物都叫Francis。故选A。
21.句意:400年前,一位名叫Francis的水手环游了世界!walked散步;flew飞;looked看;sailed航行。根据A sailor named Francis...around the world 400 years ago可知,水手应该是乘船航行了世界。故选D。
22.句意:Frank的妈妈还说了一些关于他名字的惊人之处。amazing令人惊喜的;lively活泼的;horrible令人恐惧的;natural自然的。根据He was named after his great-great-great grandmother Frances Hightower. Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. Only with a piece of wood, she...five miles and saved her little brother! 他以曾曾曾祖母弗朗西斯·海托华的名字命名。她的船很久以前沉没了,那时她还是个孩子。她只用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟!可知,Frank的名字来源于自己的曾曾曾祖母,而她很小的时候就救了自己的弟弟,这是令人大为惊奇的。故选A。
23.句意:她只用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟!walked散步;swam游泳;climbed爬;ran跑步。根据Her ship sank (沉没) long ago when she was just a kid. 她的船很久以前沉没了,那时她还是个孩子。 可知,船沉没了,所以此处是指游泳。故选B。
24.句意:最后到了报告日。Usually通常;Actually实际上;Finally最后;Especially尤其。根据it came to the report day.可知,此处是指最后到了报告日的时间。故选C。
25.句意:他说他的名字不是以这些名人的名字命名的,而是以他的曾曾曾祖母——那位英雄的名字命名的。actor演员;hero英雄;teacher老师;host主持人。根据Only with a piece of wood, she...five miles and saved her little brother!可知,他的曾曾曾祖母很小的时候,用一块木头游了五英里,救了她的小弟弟,所以她是英雄。故选B。
四、A
(2025八上·湘桥开学考)In England, it is not too hot in summer or too cold in winter. The average (平均) temperature is from 18℃ to 20℃. The hottest month is July, while January and February are the coldest.
English people show great interest in weather. They often talk about the weather when they meet. They may ask each other's ideas, share their feelings about the weather, or talk about the coming weather.
Most shops in England usually open from 9:00 am to 5:30 pm on weekdays and from 10:00 am to 4:00 pm on weekends. Banks and other places are open from 10:00 am to 5:00 pm. Parks are open at any time of the day. In England, it is convenient (方便的) to travel. You can take a bus, the subway or a taxi to many places. Welcome to England! I am glad to help you travel around the country.
26.Which month may have the highest temperature in England
A.June. B.July. C.August. D.September.
27.What do people like talking about in England
A.Food. B.Work. C.Weather. D.Trip.
28.If you want to go to a bank in England, when should you go
A.At 9:30 am. B.At 10:30 am.
C.At 5:30 pm. D.At 6:30 pm.
29.What can we infer (推断) from the last paragraph
A.The writer may be a saleswoman.
B.The writer may have a bank.
C.The writer never goes to a park.
D.The writer may show you around England.
30.Which of the following is right
A.The passage is about the weather in England.
B.January and February are winter in England.
C.The shops in England are closed on weekends.
D.You can't go to the parks at night in England.
【答案】26.B
27.C
28.B
29.D
30.B
【知识点】说明文;天气与生活;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇说明文。主要介绍了英国的天气和一些服务设施。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。
26.细节理解题。根据The hottest month is July, while January and February are the coldest. 最热的月份是七月,而最冷的月份是一月和二月。 可知,在英国,7月份最热。故选B。
27.细节理解题。根据English people show great interest in weather. They often talk about the weather when they meet. 英国人对天气很感兴趣。他们见面时经常谈论天气。 可知,英国人喜欢谈论天气。故选C。
28.细节理解题。根据Banks and other places are open from 10:00 am to 5:00 pm.可知,银行和其他场所的开放时间是上午10点到下午5点,因此如果去银行,应该在上午10:30去。故选B。
29.推理判断题。根据Welcome to England! I am glad to help you travel around the country. 欢迎来到英国!我很高兴能帮你周游全国。 可推知,作者可能带你游览英国。故选D。
30.细节理解题。根据The hottest month is July, while January and February are the coldest. 最热的月份是七月,而最冷的月份是一月和二月。 可知,一月和二月是最冷的,应是冬季。选项B"一月和二月在英国是冬天。"符合原文。故选B。
五、B
(2025八上·湘桥开学考)Stupid but seriousYou see a cat sunbathing on the playground. "Hello, kitty!" You smile and walk away. About 100 years ago, a scientist saw the same scene (场景). But he stopped and thought. Later, he won the Nobel Prize (诺贝尔奖).
The scientist was Niels Finsen from Denmark (丹麦). He saw a sick cat sleeping in the sun. When the sun moved, the cat moved, too. Why did the cat love the sun so much To find out the answer, Niels kept watching the cat for days. Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. The sunlight could cure diseases! Then, Niels invented a light to cure human diseases and won the Nobel Prize in 1903.
In fact, many great scientific findings start from "stupid" questions and small things in life.
Scientists may ask: How many lies does a person tell in a day How many licks (舔) does it take to eat up a lollipop Why do roses smell good What can we learn from animal poop (粪便) And they take it seriously. They watch, think, and do experiments (实验) until they find an answer.
"It's such a waste of time!" You may say.
But think of the great scientist Newton (牛顿). If he just said "Ouch!" and walked away after he was hit by the apple, what might our world be like
31.What did Niels Finsen see on the playground
A.A bird flying. B.A dog running.
C.A cat sunbathing. D.A child playing.
32.What did Niels Finsen do to win the Nobel Prize
A.He helped the sick cat. B.He invented a light for patients.
C.He found out the liars. D.He knew why roses smell good.
33.What does the word "cure" in Paragraph 2 probably mean
A.To cause a disease. B.To make people laugh.
C.To help someone have a rest. D.To make someone healthy again.
34.Why do scientists ask "stupid" questions and study small things in life
A.To waste time and money. B.To make friends with others.
C.To relax themselves. D.To explore something new.
35.Where can you find this passage
A.In a travel guide. B.In a biology textbook.
C.In a movie booklet. D.In a history magazine.
【答案】31.C
32.B
33.D
34.D
35.B
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;推理判断;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述了丹麦科学家尼尔斯·芬森通过观察一只病猫喜欢晒太阳的现象,发现阳光对治疗疾病的重要作用,最终发明了一种光线,并因此获得1903年诺贝尔奖的故事。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题,文章出处题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做文章出处题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章出处。
31.细节理解题。根据第二段The scientist was Niels Finsen from Denmark. He saw a sick cat sleeping in the sun."和"Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. 这位科学家是来自丹麦的尼尔斯·芬森。他看见一只病猫在太阳下睡觉。令人惊讶的是,这只猫晒了很多次日光浴后好多了 。可知,尼尔斯·芬森看见一只病猫在晒日光浴。故选C。
32.细节理解题。根据第二段Then, Niels invented a light to cure human diseases and won the Nobel Prize in 1903. 然后,尼尔斯发明了一种光来治疗人类疾病,并于1903年获得诺贝尔奖。 可知,尼尔斯为病人发明了一种光来获得了诺贝尔奖。故选B。
33.词义猜测题。根据第二段Amazingly, the cat got better after lots of sunbathing. The sunlight could cure diseases!可知,晒了几天日光浴后,病猫好转了,也就是说阳光可以治愈疾病;据此可以推断划线单词cure意为治愈,与选项D"使某人恢复健康"同义。故选D。
34.推理判断题。根据第三段In fact, many great scientific findings start from "stupid" questions and small things in life."以及第四段"And they take it seriously. They watch, think, and do experiments until they find an answer. 事实上,许多伟大的科学发现都是从"愚蠢"的问题和生活中的小事开始的。他们很认真地对待这件事。他们观察、思考、做实验,直到找到答案。 可知,科学家会问"愚蠢"的问题,研究生活中的小事,他们观察、思考、做实验,然后找到一个答案;据此可以推断,科学家们这样做,是为了探索新事物。故选D。
35.文章出处题。通读全文,尤其根据第一段You see a cat sunbathing on the playground. ‘Hello, kitty!' You smile and walk away. About 100 years ago, a scientist saw the same scene. But he stopped and thought. Later, he won the Nobel Prize. 你看到一只猫在操场上晒日光浴。"你好,吉蒂!"你微笑着走开。大约100年前,一位科学家看到了同样的场景。但他停下来想了想。后来,他获得了诺贝尔奖。 可知,文章主要讲述了丹麦科学家尼尔斯·芬森通过观察一只生病的猫在阳光下晒太阳并逐渐康复,发现阳光可以治疗疾病,进而发明了用于治疗人类疾病的光疗设备,并因此在1903年获得了诺贝尔奖的故事;文章告诉我们,善于观察,用心发现,伟大的科学发现源于生活中的"愚蠢"问题和小事;作为学生,尤其是在生物课上,我们要仔细观察、用心思考;据此可以推断,我们可以在一本生物教科书中找到这篇文章。故选B。
六、C
(2025八上·湘桥开学考)配对阅读 左栏是五名学生的兴趣爱好,右栏是七个俱乐部的简介。请将兴趣爱好和俱乐部进行匹配,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
 36.   Jessica can sing well and she hopes to sing better. She is free on Monday after school.  37.   Mark can cook delicious Chinese food. He has time on Friday evenings.  38.   Jenny can play chess. She is free on Tuesdays after school.  39.   Jack is good at acting. He wants to learn how to act on Monday afternoon.  40.   Ben likes science. He wants to learn something about science on Friday night. A. The Rocket Club will teach you the science to build rockets. We have lessons every Friday night. B. Do you like making dishes You can learn how to make Chinese dimsum (点心) in the Food Club on Friday evenings. C. You can learn about science in the Science Club! Meetings will be on every Saturday in the science lab. D. If you love singing, join the Singing Club! Meetings are on Thursday after school in the singing room. E. Do you want to improve your thinking skills The Chess Club meetings are going to start next week. Join us after school on Tuesdays. F. Acting is fun and useful. We do lots of role play games in the Act Club. We meet at the school theatre every Monday afternoon. G. If you enjoy music and want to learn how to sing, join the Music Club! Lessons are on Mondays after school in the music room.
【答案】36.G;37.B;38.E;39.F;40.A
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇应用文,是关于学生兴趣爱好与俱乐部的配对阅读,根据五名学生的兴趣爱好及时间安排,为他们选择合适的俱乐部。
【点评】考查配对阅读。首先分析五名学生的兴趣爱好及时间安排,然后分析俱乐部内容,最后匹配合适的俱乐部。
36.根据Jessica can sing well and she hopes to sing better. She is free on Monday after school.可知,Jessica热爱唱歌且想提升,周一放学后有空,选项G" If you enjoy music and want to learn how to sing, join the Music Club! Lessons are on Mondays after school in the music room.如果你喜欢音乐并且想学习如何唱歌,加入音乐俱乐部吧!课程在周一放学后的音乐教室进行。"符合语境。故选G。
37.根据Mark can cook delicious Chinese food. He has time on Friday evenings.可知,Mark会做中餐且周五晚上有空,选项B" Do you like making dishes You can learn how to make Chinese dimsum (点心) in the Food Club on Friday evenings. 你喜欢做菜吗?你可以在周五晚上的美食俱乐部学习如何制作中式点心。"符合语境。故选B。
38.根据Jenny can play chess. She is free on Tuesdays after school.可知,Jenny会下棋且周二放学后有空,选项E" Do you want to improve your thinking skills The Chess Club meetings are going to start next week. Join us after school on Tuesdays. 你想提高你的思维能力吗?国际象棋俱乐部下周要开始活动了。放学后周二加入我们吧。"符合语境。故选E。
39.根据Jack is good at acting. He wants to learn how to act on Monday afternoon.可知,Jack擅长表演且周一下午想学习表演,选项F" Acting is fun and useful. We do lots of role play games in the Act Club. We meet at the school theatre every Monday afternoon. 表演既有趣又有用。我们在表演俱乐部做很多角色扮演游戏。我们每周一下午在学校剧院碰面。"符合语境。故选F。
40.根据Ben likes science. He wants to learn something about science on Friday night.可知,Ben喜欢科学且周五晚上想学习科学知识,选项A" The Rocket Club will teach you the science to build rockets. We have lessons every Friday night. 火箭俱乐部会教你建造火箭的科学知识。我们每周五晚上有课。" 符合语境。故选A。
七、短文填空。(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
(2025八上·湘桥开学考)请从方框内选择适当的词并用其适当形式填空,使文章完整连贯,注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余选项。
and luck because fly next any drive to or far lot some
My neighborhood is a new neighborhood, and there are 41.   of big houses. There aren't many cars so it is very quiet. My school is not 42.   from my house. I can walk there in 10 minutes. My parents don't have to 43.   their car to take me there.
The neighborhood has very clean streets and a park with a big playground. I like to 44.   a kite in the park with my friends when the weather is fine. All the houses here have a flower garden, and in spring, the gardens are very beautiful. My road is called Maple Road. It doesn't have any restaurants 45.   cinemas. It doesn't have 46.   stores, either. But you don't have to worry. If you go to Main Street, you can find any place you like, from a supermarket 47.   a post office.
I like my neighborhood 48.   there is no crime. The police station is 49.   to the school. This is very good for students. My neighborhood is also a place of love. All the people are kind and they often help each other. I think I am 50.   to live in this neighborhood.
【答案】41.lots;42.far;43.drive;44.fly;45.or;46.any;47.to;48.because;49.next;50.lucky
【知识点】说明文;身边的事物与环境
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了作者居住的社区是什么样的。
【点评】考查选词填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析单词词义,根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
41.句意:我的社区是一个新社区,有很多大房子。根据there are ... of big houses可知,有很多大房子,lot的复数lots符合语境,lots of许多,固定短语。故填lots。
42.句意:我的学校离我家不远。根据I can walk there in 10 minutes. 我可以在10分钟内走到那里。 可知,学校离作者的家不远,far符合语境,far from远离,固定搭配。故填far。
43.句意:我的父母不用开车带我去那里。根据I can walk there in 10 minutes.可知,作者的父母不必开车送作者去学校,drive驾驶,动词;have to后面跟动词原形。故填drive。
44.句意:天气好的时候,我喜欢和朋友们在公园里放风筝。根据a kite可知,此处指放风筝,fly飞,动词;like to do sth.喜欢做某事,固定搭配,to后跟动词原形。故填fly。
45.句意:没有餐馆和电影院。根据It doesn't have any restaurants ... cinemas.可知,此句是否定句,空格前后表示并列,or符合语境。故填or。
46.句意:它也没有任何商店。根据It doesn't have ... stores, either.可知,这条路上也没有商店,any任何的,某些的,用于否定句。故填any。
47.句意:如果你去主街,你可以找到任何你喜欢的地方,从超市到邮局。根据from a supermarket ... a post office可知,from ... to从……到……,固定短语,to符合语境。故填to。
48.句意:我喜欢我的社区,因为那里没有犯罪。前后句为因果关系,because因为,引导原因状语从句。故填because。
49.句意:警察局在学校旁边。根据This is very good for students. 这对学生来说是非常好的。 可推知,警察局距离学校很近,next to在旁边。故填next。
50.句意:我想我很幸运能住在这个社区。根据上文My neighborhood is also a place of love. All the people are kind and they often help each other. 我的社区也是一个有爱的地方。所有的人都很善良,他们经常互相帮助。 可知,作者认为自己住在这个社区很幸运,luck的形容词lucky"幸运的",符合语境。故填lucky。
八、读写综合(本大题分为A、B两部分,共20分)
(2025八上·湘桥开学考) 请阅读下面的材料,根据所提供的信息,回答下列问题。
Every summer, children from different places drown (溺水) in the river or lake.
Last month, we heard a piece of bad news again. It happened on the afternoon of June 15th. Two brothers from a primary school in Yueyang, Hunan drowned in a river. They lived in a small village nearby. They didn't tell their parents and went to play on the riverside. Suddenly, the 6-year-old boy fell into the river. He couldn't swim. So his 10-year-old brother jumped into the river to save him. Unluckily, both of them died.
As students, how can we be safe if we want to swim in hot summer First, we had better swim in the swimming pool. Second, if we really want to swim in the river, we must go with our parents and wear life jackets.
Remember: life is the most important.
51.When did the two brothers die
   
52.Where did the two brothers play
   
53.Why did the elder brother jump into the river to save his little brother
   
54.What should students do if they want to swim in the river
   
55.What should students remember
   
【答案】51.They died on the afternoon of June 15th.
52.They played on the riverside.
53.Because his little brother fell into the river and couldn't swim.
54.They should go with their parents and wear life jackets.
55.Life is the most important.
【知识点】记叙文;安全事故与预防
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,主要讲述了湖南岳阳两名小学生在河边玩耍时不幸溺水身亡的事件,并提出了夏季游泳的安全建议。
【点评】考查阅读表达,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
51.根据It happened on the afternoon of June 15th.事件发生在6月15日下午。可知, 他们死于6月15日下午。 故填They died on the afternoon of June 15th.
52.根据They didn't tell their parents and went to play on the riverside. 他们没有告诉父母,就去河边玩了。 可知,两兄弟在河边玩耍。故填They played on the riverside.
53.根据Suddenly, the 6-year-old boy fell into the river. He couldn't swim. So his 10-year-old brother jumped into the river to save him. 突然,这个6岁的男孩掉进了河里。他不会游泳。于是他10岁的哥哥跳进河里救他。 可知,哥哥跳入河中是为了救不会游泳的弟弟。故填Because his little brother fell into the river and couldn't swim.
54.根据if we really want to swim in the river, we must go with our parents and wear life jackets. 如果我们真的想在河里游泳,我们必须和父母一起去,穿上救生衣。 可知,学生若想在河里游泳,应该由父母陪同并穿救生衣。故填They should go with their parents and wear life jackets.
55.根据Remember: life is the most important. 记住:生命是最重要的。 可知,学生应记住生命是最重要的。故填Life is the most important.
56.(2025八上·湘桥开学考)假如你是李华,图片中是你暑假旅游时在海边给外国友人Peter写邮件的情景。请你根据图片所示内容,可适当发挥想象,向Peter介绍你的旅游经历。字数80词左右。
主要内容包括:
(1)介绍此刻的天气和你朋友Mike和Tim正在进行的活动;
(2)分享本次旅行中另外一天的经历 (如出行方式、至少两项活动和感受等)。
作文要求:
(1)可在图示的基础上适当拓展信息。
(2)不能照抄原文;不得在作文中出现真实校名和考生的真实姓名。
(3)语句连贯,词数80词左右。邮件的开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Peter,
How is it going I am writing to tell you about my trip. Now, ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
How about you How was your vacation
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Peter,
How is it going I am writing to tell you about my trip. Now, I am on a beach. It is sunny. My friend Mike is playing beach volleyball and Tim is swimming in the sea. They are having a great time.
As for me, I had a wonderful day yesterday. I went to the cinema by bus with my friends in the afternoon. We watched an interesting movie about family. After that, we had a big meal in a nearby restaurant. In the evening, we played a card game and we really enjoyed ourselves. What a happy day!
How about you How was your vacation
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;旅游观光类;应用文
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据图片所示内容,可适当发挥想象,向外国友人Peter介绍自己的旅游经历。字数80词左右。 要求包括图片中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,一般过去时和现在进行时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如have a great time 玩得开心,as for… 至于,说到……,enjoyed oneself 玩得开心,等等,及句型结构,如My friend Mike is playing beach volleyball and Tim is swimming in the sea.(使用现在进行时),What a happy day!(感叹句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表