【精品解析】广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期入学考试模拟英语试卷(三)

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期入学考试模拟英语试卷(三)

资源简介

广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期入学考试模拟英语试卷(三)
1.(2025九上·深圳开学考)The Mona Lisa is one of the most famous    (paint) in the world.
2.(2025九上·深圳开学考)It's wrong of Jim     (cheat) his English teacher. He should say sorry to her.
3.(2025九上·深圳开学考)Excuse me, can you tell me the     (enter) of the supermarket
4.(2025九上·深圳开学考)Teenagers should be taught how     (get) on with others.
5.(2025九上·深圳开学考)The little girl is looking forward to     (know) the result of the exam.
6.(2025九上·深圳开学考)What's up You look     (worry).
7.(2025九上·深圳开学考)She found it hard     (catch) up with the other classmates because they worked hard as well.
8.(2025九上·深圳开学考)Now Liu Xiang is well     ( know) all over the world.
9.(2025九上·深圳开学考)Could you hear a baby     (cry) in the next room
10.(2025九上·深圳开学考)You should look after yourselves and keep     (health).
11.(2025九上·深圳开学考)I noticed Bob     (break) the window on Friday afternoon.
12.(2025九上·深圳开学考)The school is worried about the     (safe) of the students these days.
13.(2025九上·深圳开学考)They     (true) believe they can finish it by themselves.
14.(2025九上·深圳开学考)When I was of your age, I knew much     (little) than you.
15.(2025九上·深圳开学考)The sick boy cheered up when I offered     (tell) him a funny story.
16.(2025九上·深圳开学考)Today is Tony's birthday. Among those ________ are some old friends of his.
A.discovered B.sent C.invited D.heard
17.(2025九上·深圳开学考)When the well is full, it will ________.
A.go over B.come over C.run over D.think over
18.(2025九上·深圳开学考)—Mum, I am very sorry. I won't do that again.
—I hope you won't ________.
A.turn me down B.think it over C.let me down D.turn it up
19.(2025九上·深圳开学考) When someone is ____, we should give him a hand.
A.in trouble B.on holiday C.on business D.out of date
20.(2025九上·深圳开学考)After they landed, they ________ to a nice restaurant by the local officials.
A.are led B.were guided C.took D.are shown
21.(2025九上·深圳开学考) —How is the life in the earthquake areas now
—People are living a much better life than we ____.
A.supposed B.discovered C.expected D.touched
22.(2025九上·深圳开学考)Can you speak ________ English or French
A.neither B.and C.either D.both
23.(2025九上·深圳开学考)His grandparents live ________ in the countryside, but they don't feel ________.
A.lonely; alone B.alone; alone C.lonely; lonely D.alone; lonely
24.(2025九上·深圳开学考)My hairstyle is ________. I will have a new haircut tomorrow.
A.out of date B.set out C.out of order D.out of water
25.(2025九上·深圳开学考)The idea he talked about in his speech seems to ________. Many of us agree with it.
A.make sense B.be unbelievable
C.be different D.be similar
(2025九上·深圳开学考)Samuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall, England. He has 26. studied the piano. However, he can play very difficult musical pieces by 27. such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. He learns a piece of music by 28. it in parts. Then he thinks about the notes in his head. Two years ago, he played his first piece Moonlight Sonata (奏鸣曲) by Beethoven. He 29. everyone around him.
Samuel can't understand why everyone is so surprised. "I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. So it is 30. for me. I hear the notes and can keep them in mind—each and every note," says Samuel.
Samuel is now learning a piece of music. It has more than a thousand notes. It is so 31. that many professional pianists can't play it. But Samuel says 32. , "It's all about super memory—I guess I have that gift (天赋)."
However, Samuel's gift to 33. things doesn't stop with music. His family says that even when he was a young boy, Samuel heard someone read a story, and then he could retell the 34. word for word.
Samuel is still young. He doesn't know what he wants to do in the future. For now, he is just 35. to play beautiful music and continue his studies.
26.A.also B.never C.even D.still
27.A.students B.classmates C.musicians D.relatives
28.A.listening to B.writing down C.searching for D.going over
29.A.invited B.encouraged C.controlled D.surprised
30.A.interesting B.easy C.perfect D.helpful
31.A.enjoyable B.boring C.traditional D.difficult
32.A.quickly B.confidently C.carefully D.happily
33.A.remember B.keep C.discover D.understand
34.A.note B.piece C.story D.music
35.A.proud B.brave C.sure D.happy
(2025九上·深圳开学考)Computer scientist Mary has an idea for a new robot to help her work with children. How should it look The robot should have arms to be able to lift things. And if it is going to communicate with people, it will also need a face. Scientists believe that giving a robot a face can make it seem more friendly. Humans would also like to pay more attention to robots with faces. But what kind
For Mary, she wants to make sure that her new robot doesn't look too much like a human. She wants people to just treat it as a machine-person. If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid. Mary also believes that robot faces don't need to look a lot like ours. Her research shows that we can enjoy communicating with robots whether or not they look like humans, because our brains are able to look for faces. Just put two circles on top of a robot's body, and we will see a face.
Dave feels differently. He believes that although at first we might be afraid when seeing a robot with a life-like face, we may soon get used to it. If robots are going to work closely with humans, they should look as much like us as possible. After all, faces are an important part of the way we communicate.
To make his robots look as much like real people as possible, Dave invented a special skin for their faces. With this skin, robots can show human-like expressions and appear to be angry, sad, happy or surprised. Dave's robots are also programmed to copy expressions. How Just imagine his robot is looking at you. The cameras in its eyes send pictures of your face to its central computer!
36.Why do scientists think a robot needs a face
A.It will become more beautiful.
B.It can do better in lifting things.
C.It will pay more attention to children.
D.It can better communicate with people.
37.What does the underlined word "creepy" mean in paragraph 2
A.Uncomfortable to look at. B.Impossible to touch.
C.Boring to talk to. D.Difficult to understand.
38.What's the main idea of paragraph 2
A.Some types of robot shapes. B.Mary's ideas on robot faces.
C.People's ideas about robot bodies. D.The shapes of robot faces.
39.Which of the following would Dave most probably agree with
A.People should treat robots as humans.
B.Robots need to express their own feelings.
C.Robots shouldn't look too much like humans.
D.People can easily accept robots with a human face.
40.What is the purpose of the passage
A.To explain the reasons why robots should have faces.
B.To suggest what humans can do with robots with faces.
C.To share ideas on what kind of faces robots should have.
D.To show how scientists invent robots with different faces.
(2025九上·深圳开学考)When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental (精神的) health problems.
When he left the hospital, Adams decided to become a doctor, so he went to a medical school in Virginia, the USA. But when he was there, he did things in a different way. For example, he didn't like the doctors' white coats, so he wore shirts with flowers on them when he visited his patients and he tried to make them laugh. The doctors at the medical school didn't like Adams because he was too different.
But Adams believed that people in hospital need more than medicine. He saw unhappy and lonely people, and he tried to help them. He spent a lot of time with children in hospital and often dressed up like a clown to make the children laugh. When he finished medical school and became a doctor, Adams opened his own hospital, called "The Gesundheit Institute", together with some other doctors. They wanted it to be a place with a different way of working with sick people.
Hunter Adams became famous during the 1980s, and in 1998, Universal Pictures made a film about his life. It was very successful. In the film (called Patch Adams), Robin Williams played Adams. Williams said, "Adams is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend. I enjoyed playing him."
41.When did Adams have mental health problems
A.After he left medical school. B.During the 1980s.
C.When he was a teenage boy. D.After the film came out.
42.Why did the doctors at the medical school dislike Adams
A.Because he was a warm person.
B.Because he had mental health problems.
C.Because he was a clown.
D.Because he wasn't the same as others.
43.What is the Gesundheit Institute
A.It was a hospital. B.It belonged to Universal Pictures.
C.It could make films. D.It was a medical school.
44.According to the text, which of the following is NOT true
A.Adams wore shirts instead of white uniforms when visiting patients.
B.Robin Williams believed that patients need a doctor who is a friend.
C.In Adams' opinion, not only medicine was needed for patients.
D.Robin Williams was an actor.
45.What does the text mainly tells us
A.How to cheer up patients. B.People with mental health problems.
C.A film about Adams. D.A doctor named Hunter Adams.
(2025九上·深圳开学考)Scientists at Stanford University have developed special paint that offers a simple, colourful, and clever way to prevent houses from overheating. Normally, the outside of a house takes in heat from the sun, which raises the indoor temperature of the building. The new paint, however, is used to reflect the sun's heat off the outside of the house, which means the inside of the house doesn't heat up as much as before.
Nearly 90% of American households use air conditioning, which requires a lot of electricity. In fact, cooling houses accounts for 6% of all electricity use in the USA and costs Americans a lot a year. Preventing houses from overheating is not only better for the environment but will also lower people's cost of electricity.
There are other types of reflective paint, but the new one is the first to focus on mid-infrared (中红外) light, which is a type of light that the human eye cannot see. The special paint works by reflecting up to 80% of the sun's mid-infrared light. That's 10 times more than common paint.
The bottom layer of the paint has metal flakes that work like a mirror to reflect mid-infrared light. The top layer has colourful particles (微粒), which make the paint blue, green, orange, purple, red or yellow. The paint is waterproof and works well in different weather conditions.
In addition to cooling a house in hot summer, the paint can also keep a home warm in winter. When it is used on the indoor walls, it reflects the mid-infrared light back into the room, retaining the indoor warmth. Homes are most often heated by using electricity or natural gas to fire boilers, so reducing that need could save people money on their heating cost too.
According to the paint's creators, using it can reduce the amount of energy it takes to cool a house by nearly 21%. In cold conditions, it can cut the energy needed to warm a room by 36%.
46.What is the purpose of creating special paint
A.To make houses more beautiful.
B.To help houses get more sunlight.
C.To lower the cost of building houses.
D.To stop houses from getting too hot.
47.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.Too much waste of electricity in the United States.
B.The cost of electricity used by American households.
C.The advantages of preventing houses from overheating.
D.The popularity of air conditioning in the United States.
48.How much of the sun's mid-infrared light can common paint reflect
A.8%. B.36%. C.80%. D.90%.
49.Which paragraph describes how the new paint reflects mid-infrared light
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
50.What can we learn from Paragraph 5
A.The special paint can help warm up a house in winter.
B.The special paint can be used to paint a boiler.
C.Few families use electricity or natural gas to fire boilers.
D.The special paint doesn't save people money.
(2025九上·深圳开学考)Pamela got accepted to Harvard University! 51.   Harvard University is known for being hard to get into. Even if you get straight As in high school, you could get refused. You also have to be very active at school, do volunteer work and write well.
Pamela wanted to go to Harvard University, but she was worried about money. Harvard University is a private school, so it is expensive. 52.  
Two weeks later, she got an email from Harvard University. It told her what she had got for financial(财政的)help. Pamela did not get as much help as she had hoped for. There are two kinds of financial help: grants(奖助金)and loans(贷款). Grants are good because they are the money given to students from the school that students do not have to pay back. 53.   Harvard University offered Pamela a lot of loans but not many grants. Pamela told her parents that she would not go to Harvard University. Her parents told her that she should still go. Harvard University was a once-in-a-lifetime chance.
 54.   She decided that she was going to apply for scholarships(奖学金). She went to her school's college center and found several scholarships she might get. She applied for a scholarship for history majors, one for violinists, one for Filipino Americans, and one for female students. 55.   This was a good start. She would get a job at Harvard University to make more money.
A. In the end, she managed to get $3,000.
B. Pamela didn't know how to refuse it.
C. For loans, students have to pay them back.
D. Her family and friends were happy for her.
E. After some careful thinking, Pamela agreed.
F. It was not easy for her family to pay for her education.
(2025九上·深圳开学考)下面的材料A—F分别介绍了六个应用软件app。请根据五位同学的需求,向他们推荐对应的应用软件,并将其标号填入题前的括号内。
 56.   Jenny has to do the housework after work. She is so busy that she seldom has time to take care of her 2- year- old son, so she needs an app for him to learn and count.  57.   Sam was given a list of books to read by his teacher. But he has just had an eye operation and needs an app that can store the books and read them aloud to him.  58.   Bob finds it difficult to remember all the new words from the English textbooks. He wants to make progress in a relaxing way because he thinks it boring to do a lot of word exercises.  59.   Cathy loves travelling. She needs an app that can make it easier for her to buy train or airline tickets.  60.   John is going to have a long railway trip. During the trip, he needs something like games to kill the time. A. Word Easy is a great English learning app with word exercises of different levels. Only when you pass a test of a certain level can you go on to learn words of a higher level. B. Rail Friend can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time. C. World of Guns Blitz, a free-to-play online game with over 40 million downloads, brings quick- fire gun fights. "A lot of guns, a lot of people and a lot of fun." It will be the best choice to kill your time. D. Himalayas Reading has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to. E. Vocabulary Hero may help you learn more English words while you are playing games. So if you have problems remembering the new words when you learn English, use it! F. Baby Bus is a good friend for children under 3 years old. Kids can learn to speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.
(2025九上·深圳开学考)阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给单词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
In 1299, Marco Polo first translated the Chinese character "long" as "dragon" in his book The Travels of Marco Polo. Do you think this is 61.   good translation
Being known 62.   (wide) by people, the Chinese dragon and the Western dragon are both animals in mythology (神话). They are similar in some ways. For example, they both have scales and big paws. 63.   they also have lots of differences.
The Chinese dragon is made up of parts of some animals, such as a rabbit's eyes and an ox's ears. The dragon is often painted gold. In Chinese mythology, the dragon can fly. It can also spray water from 64.   (it) mouth to create rain. The Western dragon, on the other hand, has the body of a snake and the big wings of a bat. The dragon stands for evil and is always beaten by heroes. It breathes fire and is mostly painted in dark colors.
Are you in 65.   (agree) that "dragon" matches the cultural meaning of "long" in China I don't think so. This has to do with the cultural differences 66.   China and the West. In Chinese Confucian (儒家的) ideas, kindness and harmony are very 67.   (importance). Western culture, however, prefers individual heroism. Whoever beats the bad dragon 68.   (be) called a hero, a real fighter.
Over the years, Chinese people 69.   (try) to translate "long" in other ways. Zhejiang's Loong Air, for example, writes "long" as "Loong". No matter how "long" 70.   (translate), one thing is for sure: The Chinese dragon is a positive image.
71.(2025九上·深圳开学考)假定你是李华,你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文。请根据下列要点写封回信。
1.参加中文学习班;2.看中文书刊、电视;3.学唱中文歌曲;4.交中国朋友。
注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节;3.开头语已为你写好,不计入总词数。
Dear Peter,
I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】paintings
【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配
【解析】【分析】句意:《蒙娜丽莎》是世界上最著名的画作之一。paint画画,动词,此空位于形容词famous后面,应用名词painting,画作,可数名词,one of the+形容词最高级+可数名词复数,最 ……之一,固定搭配,因此用复数形式paintings。故填paintings。
【点评】考查固定搭配和可数名词复数。注意固定搭配one of the+形容词最高级+可数名词复数的用法。
2.【答案】to cheat
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:吉姆欺骗英语老师是不对的。他应该向她道歉。cheat欺骗,动词,根据题干可知,此处应用It's+形容词+of sb. to do sth.结构,此处it是形式主语,动词不定式是真正主语,所以空处应填to cheat。故填to cheat。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配It's+形容词+of sb. to do sth.的用法。
3.【答案】entrance
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:打扰一下,你能告诉我超市的入口吗?enter进入,动词,根据the ... of可知,空处用名词形式,entrance入口,可数名词,此处表示特指,用名词单数,故填entrance。
【点评】考查可数名词单数。注意定冠词加可数名词单数表示特指的用法。
4.【答案】to get
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:应该教青少年如何与他人相处。get on with sb.与某人相处,固定搭配。根据题干和提示词可知,此处是宾语从句的简化形式 ,应用疑问词+动词不定式结构,空处应填动词不定式to get。故填to get。
【点评】考查宾语从句的简化形式和动词不定式。注意宾语从句的简化形式为疑问词加动词不定式。
5.【答案】knowing
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:这个小女孩正期待着知晓考试结果。look forward to doing sth期待做某事,固定搭配,此处需要动名词作介词宾语,know知道,动词,动名词形式是knowing。故填knowing。
【点评】考查固定搭配和动名词。注意固定搭配look forward to doing sth的用法。
6.【答案】worried
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:怎么了?你看起来很担心。空前的look是系动词,其后接形容词作表语,所以空处应填worry(担心,动词)的形容词形式worried担心的。故填worried。
【点评】考查形容词。注意形容词作表语的用法。
7.【答案】to catch
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:她发现很难赶上其他同学,因为他们学习也很努力。catch,赶上,动词。catch up with sb赶上某人,固定搭配,find it hard to do sth做某事很难,固定搭配。it是形式宾语,用动词不定式作真正宾语。故填to catch。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配find it hard to do sth的用法。
8.【答案】known
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:现在刘翔在全世界都广为人知。know知道,动词,空前是系动词,此处需要形容词作表语,根据题干和提示词可知,known著名的,形容词,此处应用短语be well known众所周知,广为人知。故填known。
【点评】考查形容词和固定搭配。注意固定搭配be well known的用法。
9.【答案】crying
【知识点】现在分词;分词;固定搭配
【解析】【分析】句意:你能听到隔壁房间的婴儿哭声吗?hear sb do sth听到某人做某事,强调经常性动作,hear sb doing sth听到某人正在做某事,强调动作正在发生,根据题干可知,此处表示听到婴儿正在哭,应用短语hear sb. doing sth.,所以空处应填现在分词crying。故填crying。
【点评】考查固定搭配和动词的现在分词。注意hear sb do sth和hear sb doing sth的不同用法。
10.【答案】healthy
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:你们应该照顾好自己,保持健康。keep+形容词表示保持某种状态,所以空处应填health(健康,不可数名词)的形容词形式healthy健康的,作表语,故填healthy。
【点评】考查形容词。注意形容词作表语的用法。
11.【答案】break
【知识点】动词原形;短语辨析
【解析】【分析】句意:我注意到鲍勃在星期五下午打破了窗户。break,破坏,动词。notice sb doing sth注意到某人正在做某事,强调动作正在发生,notice sb do sth注意到某人做了某事,强调动作全过程。根据句意可知,此处指注意到打破窗户的全过程,用动词原形,故填break。
【点评】考查短语辨析和动词原形。注意notice sb do sth表示强调动作全过程的用法。
12.【答案】safety
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:这些天学校很担心学生的安全。根据空前的the和空后的of可知,空处应填safe(安全的,形容词)的名词形式safety安全,不可数名词。故填safety。
【点评】考查不可数名词。注意不可数名词作宾语的用法。
13.【答案】truly
【知识点】其他副词
【解析】【分析】句意:他们坚信自己能独立完成。根据题干可知,空处应填true(真的,形容词)的副词形式truly非常,用于修饰动词believe。故填truly。
【点评】考查副词。注意副词修饰动词的用法。
14.【答案】less
【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况
【解析】【分析】句意:在我是你这个年纪的时候,我知道的比你少得多。little,甚少,副词。根据much ... than可知,空处用比较级,little的比较级是less更少,副词比较级修饰动词。故填less。
【点评】考查副词比较级。注意much修饰比较级的用法。
15.【答案】to tell
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:当我主动提出给那个生病的男孩讲一个有趣的故事时,他高兴起来了。offer to do sth主动提出做某事,固定搭配,空格处用动词不定式作宾语,tell告诉,动词。故填to tell。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配offer to do sth的用法。
16.【答案】C
【知识点】过去式和过去分词
【解析】【分析】句意:今天是托尼的生日。被邀请的人中有他的一些老朋友。discovered被发现;sent被发送;invited被邀请;heard被听到。根据题干可知,空处缺少定语修饰those,此处指"被邀请来参加托尼生日的人",所以空处应用过去分词invited作后置定语。故选C。
【点评】考查动词过去分词辨析。注意动词的过去分词作后置定语的用法。
17.【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:当井水满了,就会溢出来。go over复习,检查;come over过来,拜访;run over溢出;think over仔细考虑。根据题干可知,井水满了,自然会溢出来。故选C。
【点评】考查短语辨析。注意理解短语意思,根据语境选择正确的短语。
18.【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——妈妈,我很抱歉。我不会再那样做了。——我希望你不会让我失望。turn me down拒绝我;驳回我;think it over仔细考虑;认真思考;let me down让我失望;turn it up调高;开大。根据"Mum, I am very sorry. I won't do that again."可知,妈妈希望孩子不会再做出让自己失望的事,let me down符合语境。故选C。
【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。
19.【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意: 当有人处于困境中时,我们应该帮助他。A.处于困境中;B.度假;C.出差;D.过时。根据 we should give him a hand. 可知,此处指处于困境中,故选A。
【点评】考查短语辨析。注意理解短语意思,根据语境选择正确的短语。
20.【答案】B
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:他们着陆后,被当地官员带到了一家不错的餐厅。根据by the local officials可知,是被动语态,结合landed,此处用一般过去时的被动语态was/were done。主语是 they ,因此要用were,故选B。
【点评】考查一般过去时的被动语态。注意根据语境选择正确的时态和语态。
21.【答案】C
【知识点】不及物动词
【解析】【分析】句意:—— 现在震区的生活怎么样? —— 人们的生活比我们预计得好得多 。A.推断;B.发现;C.预计;D.触摸。根据 People are living a much better life than we 可知,此处指人们的生活比我们预计得好得多 。故选C。
【点评】考查动词辨析。注意理解动词词义,根据语境选择正确的动词。
22.【答案】C
【知识点】固定搭配;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:你会说英语或法语吗?neither两者都不;and和;either(两者中的)任何一个;both两者都。根据题干可知,此处用于询问两种语言中的选择,either...or...或者……或者……,符合语境。故选C。
【点评】考查代词辨析和固定搭配。注意固定搭配either…or…的用法。
23.【答案】D
【知识点】其他副词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:他的祖父母独自住在乡下,但他们并不感到孤独。lonely孤独的(形容词),指心理上的孤独;alone独自(形容词,副词),指独自一人。根据His grandparents live...in the countryside 可知,第一空应用副词alone修饰动词live;第二空前的feel是系动词,其后常接形容词作表语,且指心理上的孤独,所以第二空应选形容词lonely。故选D。
【点评】考查形容词辨析和副词。注意alone和lonely的用法区别。
24.【答案】A
【知识点】介词短语;短语辨析
【解析】【分析】句意:我的发型过时了。我明天将要去理个新发型。out of date过时的;set out出发;开始 ;out of order发生故障;次序颠倒;out of water缺水;离水。根据I will have a new haircut tomorrow.可知,现有发型是过时了才要换,out of date符合语境。故选A。
【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。
25.【答案】A
【知识点】短语辨析;形容词作表语
【解析】【分析】句意:他在演讲中阐述的观点似乎很有道理。我们中的许多人都对此表示赞同。make sense有道理、合理;be unbelievable难以置信;be different不同;be similar相似。根据Many of us agree with it.可推知,他阐述的观点很有道理,所以我们中的许多人都对此表示赞同。故选A。
【点评】考查短语辨析和形容词辨析。注意固定搭配make sense的正确用法。
【答案】26.B;27.C;28.A;29.D;30.B;31.D;32.B;33.A;34.C;35.D
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了19岁的塞缪尔 奥斯蒙德虽未系统学钢琴,却因超强记忆力,听过几分钟就能弹奏肖邦、贝多芬等音乐家的高难度乐曲,其记忆天赋还体现在听故事能逐字复述上,目前他开心于弹美妙音乐并继续学业。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
26.句意:他从未系统学习过钢琴。also也;never从未;even甚至;still仍然。根据However, he can play very difficult musical pieces by2 such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. 然而,他听过几分钟后,就能弹奏像肖邦、贝多芬等音乐家创作的高难度乐曲。可知,转折体现他没专门学过钢琴,never契合"没学过却能弹"的逻辑。故选B。
27.句意:然而,他听过几分钟后,就能弹奏像肖邦、贝多芬等音乐家创作的高难度乐曲。students学生们;classmates同学们;musicians音乐家们;relatives亲戚们。根据such as Chopin and Beethoven可知,肖邦、贝多芬是音乐家,musicians对应人物身份。故选C。
28.句意:他通过听乐曲的片段来学习。listening to听;writing down写下;searching for寻找;going over复习。根据just a few minutes after he hears them可知,强调先听音乐来学习,故选A。
29.句意:这让周围的人都很惊讶。invited邀请;encouraged鼓励;controlled控制;surprised使惊讶。根据Samuel can't understand why everyone is so surprised. Samuel 不明白为什么每个人都如此惊讶 ,可知,此处是呼应他的演奏让众人惊讶,surprised契合语境。故选D。
30.句意:所以对我来说(听懂、记住音符)很容易。interesting有趣的;easy容易的;perfect完美的;helpful有帮助的。根据I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. 我是伴随着音乐长大的。我妈妈弹钢琴,我爸爸弹吉他。 可知,成长环境让他接触音乐多,所以觉得记音符容易,easy符合逻辑。故选B。
31.句意:它如此难,以至于很多专业钢琴家都无法弹奏它。enjoyable令人愉快的;boring无聊的;traditional传统的;difficult困难的。根据that many professional pianists can't play it可知,乐曲难度大,difficult符合语义,故选D。
32.句意:但塞缪尔自信地说:"这全靠超强记忆力——我想我有那个天赋。"quickly快速地;confidently自信地;carefully小心地;仔细地;happily开心地。根据It's all about super memory—I guess I have that gift可知,他对自己能力很确定,confidently体现自信语气。故选B。
33.句意:然而,塞缪尔记住事物的天赋不止体现在音乐方面。remember记住;keep保持;discover发现;understand理解。根据文章中说他听音乐记音符、听故事能复述,都体现记忆(记住)能力,remember概括这一天赋。故选A。
34.句意:他的家人说,小时候塞缪尔听别人读故事后,他能逐字复述这个故事。note笔记;音符;piece片段;乐曲;story故事;music音乐。根据Samuel heard someone read a story ,Samuel 听到有人读了一个故事 ,可知,此处对应复述故事,story匹配,故选C。
35.句意:目前,他很开心能弹奏美妙音乐,继续学业。proud骄傲的;brave勇敢的;sure确定的;happy开心的。根据to play beautiful music and continue his studies可知,这些是积极的事,happy体现他的心情。故选D。
【答案】36.D
37.A
38.B
39.D
40.C
【知识点】议论文;推理判断;词义猜测;文章大意;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇议论文,主要讨论了机器人是否需要人脸以及人脸设计的不同观点。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及段落大意题,推理判断题,词义猜测题,主旨大意题。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做主旨大意题和段落大意时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章大意和段落大意。
36.推理判断题。根据第一段Scientists believe that giving a robot a face can make it seem more friendly. Humans would also like to pay more attention to robots with faces.可知,科学家认为给机器人一张脸可以使其显得更友好,人类也会更关注有脸的机器人,由此推知,人脸设计有助于人机沟通。故选D。
37.词义猜测题。根据第二段If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid.和选项可推知,此处应表示如果机器人过于像人,用户可能会感到……和害怕,因此creepy意为uncomfortable to look at看着不舒服。故选A。
38.段落大意题。根据第二段For Mary, she wants to make sure that her new robot doesn't look too much like a human...If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid. Mary also believes that robot faces don't need to look a lot like ours. 对玛丽来说,她想确保她的新机器人看起来不会太像人类……如果它看起来更像人而不是机器,她认为用户可能会感到不适,感到害怕。玛丽还认为,机器人的脸不需要看起来像我们的脸。 可知,本段主要讲述了Mary对机器人脸部的看法。故选B。
39.推理判断题。根据第三段He believes that although at first we might be afraid when seeing a robot with a life-like face, we may soon get used to it.可知,Dave认为,虽然一开始我们看到一个长着栩栩如生的脸的机器人时可能会害怕,但我们可能很快就会习惯。由此推知,Dave可能会赞同选项D"人们能轻松接受具有人脸的机器人"。故选D。
40.文章大意题。全文围绕机器人脸部设计展开,对比Mary和Dave的不同主张,因此其主旨是分享关于机器人脸部设计的想法。故选C。
【答案】41.C
42.D
43.A
44.B
45.D
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,讲述了Hunter Adams年轻时曾患有精神健康问题,后来决定成为医生,并以独特的方式对待病人,最终开设了自己的医院并成为名人的故事。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,主旨大意题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做主旨大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容。
41.细节理解题。根据文章第一段When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental (精神的) health problems. 当他十几岁的时候,亨特·亚当斯非常不快乐,他在一家专门治疗精神健康问题的医院里呆了很多年。 可知,Adams在青少年时期就有精神健康问题。故选C。
42.细节理解题。根据文章第二段The doctors at the medical school didn't like Adams because he was too different.可知,医学院的医生们不喜欢Adams是因为他与别人太不一样了。故选D。
43.细节理解题。根据文章第三段Adams opened his own hospital, called ‘The Gesundheit Institute ' 亚当斯开了自己的医院,名为" Gesundheit Institute"。 可知,Gesundheit Institute是一家医院。故选A。
44.细节理解题。根据文章最后一段Williams said, ‘Adams is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend.' Williams说:"Adams是一个非常热情的人,他相信病人需要一个朋友般的医生。" 可知,是Adams认为病人需要一个像朋友一样的医生,而不是Robin Williams认为的,所以B选项错误。故选B。
45.主旨大意题。文章主要讲述了Hunter Adams的生平经历,包括他年轻时的精神健康问题、成为医生的决定、他独特的医疗方式以及他开设的医院等。因此,文章主要告诉我们的是关于一位名叫Hunter Adams的医生的故事。故选D。
【答案】46.D
47.C
48.A
49.C
50.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了斯坦福大学科学家研发的特殊涂料,能通过反射太阳中红外光防止房屋过热,也可在冬季帮助房屋保暖,还具有彩色、防水、适应不同天气等特点,能显著降低冷暖房屋的能耗与成本。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做段落大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断段落大意。
46.细节理解题。根据Scientists at Stanford University have developed special paint that offers a simple, colourful, and clever way to prevent houses from overheating. 斯坦福大学的科学家们已经开发出一种特殊的涂料,它提供了一种简单、多彩的、聪明的方法来防止房屋过热。 可知,这种特殊涂料的目的是防止房子过热。故选D。
47.段落大意题。根据Preventing houses from overheating is not only better for the environment but will also lower people's cost of electricity.可知,防止房子过热不仅对环境更好,还会降低人们的电费成本;即第二段是介绍防止房子过热的好处。故选C。
48.推理判断题。根据The special paint works by reflecting up to 80% of the sun's mid-infrared light. That's 10 times more than common paint.可知,特殊涂料能反射80%的中红外光,是普通涂料的10倍,所以普通涂料能反射8%。故选A。
49.段落大意题。根据The bottom layer of the paint has metal flakes that work like a mirror to reflect mid-infrared light. The top layer has colourful particles (微粒), which make the paint blue, green, orange, purple, red or yellow.可知,涂料的底层含有金属薄片,其作用类似镜子,能反射中红外光;顶层则有彩色微粒,这些微粒使涂料呈现出蓝色、绿色、橙色、紫色、红色或黄色。即第四段描述了新涂料如何反射中红外光。故选C。
50.细节理解题。根据In addition to cooling a house in hot summer, the paint can also keep a home warm in winter. 除了在炎热的夏天为房子降温外,这种涂料还可以在冬天让房子保持温暖。 可知,这种特殊涂料在冬天能帮助房子保暖。故选A。
【答案】51.D;52.F;53.C;54.E;55.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文为一篇记叙文。文章主要讲述了Pamela被哈佛大学录取,但是却担心钱的问题,以及最终想到解决办法的事情。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
51.根据Pamela got accepted to Harvard University!"和"Harvard University is known for being hard to get into可知,Pamela被哈佛大学录取了,哈佛大学因难以进入而出名,故空格处为被哈佛大学录取,Pamela的家人和朋友的心情。选项D"她的家人和朋友都为她感到高兴"符合语境。故选D。
52.根据...but she was worried about money. Harvard University is a private school, so it is expensive 但她担心钱的问题。哈佛大学是私立学校,所以学费很贵 ,可知,哈佛大学是一所私立学校,所以学费很贵,此处应是在学费上遇到了困难。选项F"她的家庭支付她的学费并不容易"符合语境。故选F。
53.根据There are two kinds of financial help: grants(奖助金)and loans(贷款). Grants are good because they are the money given to students from the school that students do not have to pay back可知,这里有两种经济帮助,分别是助学金和贷款。空格前说的助学金,故空格处应是关于贷款的内容。选项C"对于贷款,学生必须偿还"符合语境。故选C。
54.根据Her parents told her that she should still go. Harvard University was a once-in-a-lifetime chance"和"She decided that she was going to apply for scholarships(奖学金) 她的父母告诉她,她还是应该去。哈佛大学是一个千载难逢的机会。她决定申请奖学金。 ,可推测出,Pamela还是同意去哈佛大学上学了。选项E"经过一番仔细思考后,Pamela同意了"符合语境。故选E。
55.根据She applied for a scholarship for history majors, one for violinists, one for Filipino Americans, and one for female students可知,她申请了历史专业奖学金、小提琴家奖学金、菲律宾裔奖学金和女学生奖学金,故可推测出,接下来是描述一共获得了多少奖学金。选项A"最后,她设法弄到了3000美元"符合语境。故选A。
【答案】56.F;57.D;58.E;59.B;60.C
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】本文是将五个人的需求和六款应用软件相匹配。
【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个人的需求,然后分析右栏的应用软件,最后做出正确的匹配。
56.根据so she needs an app for him to learn and count. 所以她需要一个应用程序让他学习和数数 。可知,珍妮需要一个应用程序让孩子学数数。F选项"aby Bus is a good friend for children under 3 years old. Kids can learn to speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.宝宝巴士是3岁以下孩子的好朋友。在这个应用程序的帮助下,孩子们可以学习说话、理解数字和画画。"符合语境。故选F。
57.根据But he has just had an eye operation and needs an app that can store the books and read them aloud to him. 但他刚刚做了眼部手术,需要一款可以存储书籍并大声朗读给他听的应用程序。 可知,山姆需要一个能储存书并大声读给他听的软件。D选项"Himalayas Reading has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to.喜马拉雅阅读有数百万本书,包括诗歌、短篇小说、小说,甚至儿童童话。它的特别之处在于,你可以用它来下载可以听的书籍录音。"符合语境。故选D。
58.根据He wants to make progress in a relaxing way because he thinks it boring to do a lot of word exercises 他想以一种轻松的方式取得进步,因为他认为做大量的单词练习很无聊 ,可知,鲍勃需要一个帮助他背单词的软件。E选项"Vocabulary Hero may help you learn more English words while you are playing games. So if you have problems remembering the new words when you learn English, use it!词汇英雄可以帮助你在玩游戏的时候学习更多的英语单词。所以,如果你在学习英语时记单词有困难,那就用它吧!"符合语境。故选E。
59.根据She needs an app that can make it easier for her to buy train or airline tickets. 她需要一个能让她更方便地购买火车票或机票的应用程序。 可知,凯西需要一个能让她更容易购买火车票或者机票的应用软件。B选项" Rail Friend can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time. 当你觉得很难买到火车票或飞机票时,铁路朋友会是你最好的帮手。你可以随时随地买票。"符合语境。故选B。
60.根据During the trip, he needs something like games to kill the time. 在旅途中,他需要一些像游戏之类的东西来消磨时间。 可知,在旅途中,约翰需要一些游戏之类的东西来消磨时间,选项C "World of Guns Blitz, a free-to-play online game with over 40 million downloads, brings quick- fire gun fights. "A lot of guns, a lot of people and a lot of fun." It will be the best choice to kill your time.《枪炮闪电战世界》是一款免费在线游戏,下载量超过4000万次,带来快速枪战。‘很多枪,很多人,很多乐趣。"会是消磨时间的最佳选择。'"符合语境。故选C。
【答案】61.a;62.widely;63.But;64.its;65.agreement;66.between;67.important;68.is;69.have tried;70.is translated
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:本文主要探讨了"龙"的翻译问题 。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
61.句意:你认为这是一个好的翻译吗?根据is和good translation可知,此处表示泛指,空格处填不定冠词,good是以辅音音素开头的单词,用a修饰。故填a。
62.句意:中国的龙和西方的龙都是人们熟知的神话动物。空格处填副词修饰known,wide宽的,形容词,副词形式是widely广泛地,强调程度,此处符合,区分wide宽阔地,副词,强调宽度,此处不符合。故填widely。
63.句意:但它们也有很多不同之处。根据空格前后句可知,此处构成转折,用but连接,置于句首,首字母要大写。故填But。
64.句意:它还可以从嘴里喷水来降雨。mouth是名词,空格处填形容词性物主代词,it它,代词主格或宾格,形容词性物主代词是its它的。故填its。
65.句意:你是否同意"龙"与中国文化中"长"的含义相符?in后接名词,agree的名词形式是agreement同意,不可数名词。故填agreement。
66.句意:这与中西方文化差异有关。根据China and the West可知,此处表示两者之间,用between。故填between。
67.句意:在中国儒家思想中,仁爱与和谐非常重要。根据are可知,空格处作表语,填形容词,importance重要,不可数名词,形容词形式是important重要的。故填important。
68.句意:谁能打败恶龙,谁就会/将会被称为英雄,真正的战士。根据语境可知,该句可用一般现在时的被动语态,主语Whoever beats the bad dragon是句子,be动词用is;该句还可用一般将来时的被动语态,谓语结构是will be+动词的过去分词。故填is/will be。
69.句意:多年来,中国人一直尝试用其他方式翻译"龙"。根据Over the years可知,该句为现在完成时,谓语结构是:have/has+动词的过去分词,主语Chinese people是复数,助动词用have。故填have tried。
70.句意:无论"龙"被翻译成什么样,有一点是肯定的:中国龙是一个积极的形象。该句为一般现在时的被动语态,谓语结构是:be+动词的过去分词,主语long是名词单数,be动词用is,translate的过去分词形式是translated。故填translated。
71.【答案】例文
Dear Peter,
I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
Here are a few suggestions. First, it is important to take a Chinese course, as you'll be able to learn from the teacher and practice with your fellow students. Then, it also helps to watch TV and read books, newspapers and magazines in Chinese whenever possible. Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you'll learn and remember Chinese words more easily. You can also make more Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
Try to write to me in Chinese next time.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学会学习;书信、电子邮件
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据下列要点给英国朋友Peter写封回信,告诉他学好英语的途径。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,第二人称单数和第三人称单数,一般现在时和一般将来时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如learn from向……学习,make friends交朋友,等等,及句型结构,如 Here are a few suggestions. (here be句型),Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you'll learn and remember Chinese words more easily.(because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1广东省深圳市2025-2026学年九年级上学期入学考试模拟英语试卷(三)
1.(2025九上·深圳开学考)The Mona Lisa is one of the most famous    (paint) in the world.
【答案】paintings
【知识点】规则变化的可数名词复数;固定搭配
【解析】【分析】句意:《蒙娜丽莎》是世界上最著名的画作之一。paint画画,动词,此空位于形容词famous后面,应用名词painting,画作,可数名词,one of the+形容词最高级+可数名词复数,最 ……之一,固定搭配,因此用复数形式paintings。故填paintings。
【点评】考查固定搭配和可数名词复数。注意固定搭配one of the+形容词最高级+可数名词复数的用法。
2.(2025九上·深圳开学考)It's wrong of Jim     (cheat) his English teacher. He should say sorry to her.
【答案】to cheat
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:吉姆欺骗英语老师是不对的。他应该向她道歉。cheat欺骗,动词,根据题干可知,此处应用It's+形容词+of sb. to do sth.结构,此处it是形式主语,动词不定式是真正主语,所以空处应填to cheat。故填to cheat。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配It's+形容词+of sb. to do sth.的用法。
3.(2025九上·深圳开学考)Excuse me, can you tell me the     (enter) of the supermarket
【答案】entrance
【知识点】可数名词的单数
【解析】【分析】句意:打扰一下,你能告诉我超市的入口吗?enter进入,动词,根据the ... of可知,空处用名词形式,entrance入口,可数名词,此处表示特指,用名词单数,故填entrance。
【点评】考查可数名词单数。注意定冠词加可数名词单数表示特指的用法。
4.(2025九上·深圳开学考)Teenagers should be taught how     (get) on with others.
【答案】to get
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:应该教青少年如何与他人相处。get on with sb.与某人相处,固定搭配。根据题干和提示词可知,此处是宾语从句的简化形式 ,应用疑问词+动词不定式结构,空处应填动词不定式to get。故填to get。
【点评】考查宾语从句的简化形式和动词不定式。注意宾语从句的简化形式为疑问词加动词不定式。
5.(2025九上·深圳开学考)The little girl is looking forward to     (know) the result of the exam.
【答案】knowing
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:这个小女孩正期待着知晓考试结果。look forward to doing sth期待做某事,固定搭配,此处需要动名词作介词宾语,know知道,动词,动名词形式是knowing。故填knowing。
【点评】考查固定搭配和动名词。注意固定搭配look forward to doing sth的用法。
6.(2025九上·深圳开学考)What's up You look     (worry).
【答案】worried
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:怎么了?你看起来很担心。空前的look是系动词,其后接形容词作表语,所以空处应填worry(担心,动词)的形容词形式worried担心的。故填worried。
【点评】考查形容词。注意形容词作表语的用法。
7.(2025九上·深圳开学考)She found it hard     (catch) up with the other classmates because they worked hard as well.
【答案】to catch
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:她发现很难赶上其他同学,因为他们学习也很努力。catch,赶上,动词。catch up with sb赶上某人,固定搭配,find it hard to do sth做某事很难,固定搭配。it是形式宾语,用动词不定式作真正宾语。故填to catch。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配find it hard to do sth的用法。
8.(2025九上·深圳开学考)Now Liu Xiang is well     ( know) all over the world.
【答案】known
【知识点】固定搭配;形容词作表语
【解析】【分析】句意:现在刘翔在全世界都广为人知。know知道,动词,空前是系动词,此处需要形容词作表语,根据题干和提示词可知,known著名的,形容词,此处应用短语be well known众所周知,广为人知。故填known。
【点评】考查形容词和固定搭配。注意固定搭配be well known的用法。
9.(2025九上·深圳开学考)Could you hear a baby     (cry) in the next room
【答案】crying
【知识点】现在分词;分词;固定搭配
【解析】【分析】句意:你能听到隔壁房间的婴儿哭声吗?hear sb do sth听到某人做某事,强调经常性动作,hear sb doing sth听到某人正在做某事,强调动作正在发生,根据题干可知,此处表示听到婴儿正在哭,应用短语hear sb. doing sth.,所以空处应填现在分词crying。故填crying。
【点评】考查固定搭配和动词的现在分词。注意hear sb do sth和hear sb doing sth的不同用法。
10.(2025九上·深圳开学考)You should look after yourselves and keep     (health).
【答案】healthy
【知识点】形容词作表语
【解析】【分析】句意:你们应该照顾好自己,保持健康。keep+形容词表示保持某种状态,所以空处应填health(健康,不可数名词)的形容词形式healthy健康的,作表语,故填healthy。
【点评】考查形容词。注意形容词作表语的用法。
11.(2025九上·深圳开学考)I noticed Bob     (break) the window on Friday afternoon.
【答案】break
【知识点】动词原形;短语辨析
【解析】【分析】句意:我注意到鲍勃在星期五下午打破了窗户。break,破坏,动词。notice sb doing sth注意到某人正在做某事,强调动作正在发生,notice sb do sth注意到某人做了某事,强调动作全过程。根据句意可知,此处指注意到打破窗户的全过程,用动词原形,故填break。
【点评】考查短语辨析和动词原形。注意notice sb do sth表示强调动作全过程的用法。
12.(2025九上·深圳开学考)The school is worried about the     (safe) of the students these days.
【答案】safety
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:这些天学校很担心学生的安全。根据空前的the和空后的of可知,空处应填safe(安全的,形容词)的名词形式safety安全,不可数名词。故填safety。
【点评】考查不可数名词。注意不可数名词作宾语的用法。
13.(2025九上·深圳开学考)They     (true) believe they can finish it by themselves.
【答案】truly
【知识点】其他副词
【解析】【分析】句意:他们坚信自己能独立完成。根据题干可知,空处应填true(真的,形容词)的副词形式truly非常,用于修饰动词believe。故填truly。
【点评】考查副词。注意副词修饰动词的用法。
14.(2025九上·深圳开学考)When I was of your age, I knew much     (little) than you.
【答案】less
【知识点】“副词比较级+than“用于表达一方超过或低于另一方的情况
【解析】【分析】句意:在我是你这个年纪的时候,我知道的比你少得多。little,甚少,副词。根据much ... than可知,空处用比较级,little的比较级是less更少,副词比较级修饰动词。故填less。
【点评】考查副词比较级。注意much修饰比较级的用法。
15.(2025九上·深圳开学考)The sick boy cheered up when I offered     (tell) him a funny story.
【答案】to tell
【知识点】固定搭配;动词不定式
【解析】【分析】句意:当我主动提出给那个生病的男孩讲一个有趣的故事时,他高兴起来了。offer to do sth主动提出做某事,固定搭配,空格处用动词不定式作宾语,tell告诉,动词。故填to tell。
【点评】考查固定搭配和动词不定式。注意固定搭配offer to do sth的用法。
16.(2025九上·深圳开学考)Today is Tony's birthday. Among those ________ are some old friends of his.
A.discovered B.sent C.invited D.heard
【答案】C
【知识点】过去式和过去分词
【解析】【分析】句意:今天是托尼的生日。被邀请的人中有他的一些老朋友。discovered被发现;sent被发送;invited被邀请;heard被听到。根据题干可知,空处缺少定语修饰those,此处指"被邀请来参加托尼生日的人",所以空处应用过去分词invited作后置定语。故选C。
【点评】考查动词过去分词辨析。注意动词的过去分词作后置定语的用法。
17.(2025九上·深圳开学考)When the well is full, it will ________.
A.go over B.come over C.run over D.think over
【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:当井水满了,就会溢出来。go over复习,检查;come over过来,拜访;run over溢出;think over仔细考虑。根据题干可知,井水满了,自然会溢出来。故选C。
【点评】考查短语辨析。注意理解短语意思,根据语境选择正确的短语。
18.(2025九上·深圳开学考)—Mum, I am very sorry. I won't do that again.
—I hope you won't ________.
A.turn me down B.think it over C.let me down D.turn it up
【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——妈妈,我很抱歉。我不会再那样做了。——我希望你不会让我失望。turn me down拒绝我;驳回我;think it over仔细考虑;认真思考;let me down让我失望;turn it up调高;开大。根据"Mum, I am very sorry. I won't do that again."可知,妈妈希望孩子不会再做出让自己失望的事,let me down符合语境。故选C。
【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。
19.(2025九上·深圳开学考) When someone is ____, we should give him a hand.
A.in trouble B.on holiday C.on business D.out of date
【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意: 当有人处于困境中时,我们应该帮助他。A.处于困境中;B.度假;C.出差;D.过时。根据 we should give him a hand. 可知,此处指处于困境中,故选A。
【点评】考查短语辨析。注意理解短语意思,根据语境选择正确的短语。
20.(2025九上·深圳开学考)After they landed, they ________ to a nice restaurant by the local officials.
A.are led B.were guided C.took D.are shown
【答案】B
【知识点】一般过去时的被动语态
【解析】【分析】句意:他们着陆后,被当地官员带到了一家不错的餐厅。根据by the local officials可知,是被动语态,结合landed,此处用一般过去时的被动语态was/were done。主语是 they ,因此要用were,故选B。
【点评】考查一般过去时的被动语态。注意根据语境选择正确的时态和语态。
21.(2025九上·深圳开学考) —How is the life in the earthquake areas now
—People are living a much better life than we ____.
A.supposed B.discovered C.expected D.touched
【答案】C
【知识点】不及物动词
【解析】【分析】句意:—— 现在震区的生活怎么样? —— 人们的生活比我们预计得好得多 。A.推断;B.发现;C.预计;D.触摸。根据 People are living a much better life than we 可知,此处指人们的生活比我们预计得好得多 。故选C。
【点评】考查动词辨析。注意理解动词词义,根据语境选择正确的动词。
22.(2025九上·深圳开学考)Can you speak ________ English or French
A.neither B.and C.either D.both
【答案】C
【知识点】固定搭配;不定代词either / neither
【解析】【分析】句意:你会说英语或法语吗?neither两者都不;and和;either(两者中的)任何一个;both两者都。根据题干可知,此处用于询问两种语言中的选择,either...or...或者……或者……,符合语境。故选C。
【点评】考查代词辨析和固定搭配。注意固定搭配either…or…的用法。
23.(2025九上·深圳开学考)His grandparents live ________ in the countryside, but they don't feel ________.
A.lonely; alone B.alone; alone C.lonely; lonely D.alone; lonely
【答案】D
【知识点】其他副词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:他的祖父母独自住在乡下,但他们并不感到孤独。lonely孤独的(形容词),指心理上的孤独;alone独自(形容词,副词),指独自一人。根据His grandparents live...in the countryside 可知,第一空应用副词alone修饰动词live;第二空前的feel是系动词,其后常接形容词作表语,且指心理上的孤独,所以第二空应选形容词lonely。故选D。
【点评】考查形容词辨析和副词。注意alone和lonely的用法区别。
24.(2025九上·深圳开学考)My hairstyle is ________. I will have a new haircut tomorrow.
A.out of date B.set out C.out of order D.out of water
【答案】A
【知识点】介词短语;短语辨析
【解析】【分析】句意:我的发型过时了。我明天将要去理个新发型。out of date过时的;set out出发;开始 ;out of order发生故障;次序颠倒;out of water缺水;离水。根据I will have a new haircut tomorrow.可知,现有发型是过时了才要换,out of date符合语境。故选A。
【点评】考查短语辨析。注意分析短语意思,根据语境选择正确的短语。
25.(2025九上·深圳开学考)The idea he talked about in his speech seems to ________. Many of us agree with it.
A.make sense B.be unbelievable
C.be different D.be similar
【答案】A
【知识点】短语辨析;形容词作表语
【解析】【分析】句意:他在演讲中阐述的观点似乎很有道理。我们中的许多人都对此表示赞同。make sense有道理、合理;be unbelievable难以置信;be different不同;be similar相似。根据Many of us agree with it.可推知,他阐述的观点很有道理,所以我们中的许多人都对此表示赞同。故选A。
【点评】考查短语辨析和形容词辨析。注意固定搭配make sense的正确用法。
(2025九上·深圳开学考)Samuel Osmond is a 19-year-old law student from Cornwall, England. He has 26. studied the piano. However, he can play very difficult musical pieces by 27. such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. He learns a piece of music by 28. it in parts. Then he thinks about the notes in his head. Two years ago, he played his first piece Moonlight Sonata (奏鸣曲) by Beethoven. He 29. everyone around him.
Samuel can't understand why everyone is so surprised. "I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. So it is 30. for me. I hear the notes and can keep them in mind—each and every note," says Samuel.
Samuel is now learning a piece of music. It has more than a thousand notes. It is so 31. that many professional pianists can't play it. But Samuel says 32. , "It's all about super memory—I guess I have that gift (天赋)."
However, Samuel's gift to 33. things doesn't stop with music. His family says that even when he was a young boy, Samuel heard someone read a story, and then he could retell the 34. word for word.
Samuel is still young. He doesn't know what he wants to do in the future. For now, he is just 35. to play beautiful music and continue his studies.
26.A.also B.never C.even D.still
27.A.students B.classmates C.musicians D.relatives
28.A.listening to B.writing down C.searching for D.going over
29.A.invited B.encouraged C.controlled D.surprised
30.A.interesting B.easy C.perfect D.helpful
31.A.enjoyable B.boring C.traditional D.difficult
32.A.quickly B.confidently C.carefully D.happily
33.A.remember B.keep C.discover D.understand
34.A.note B.piece C.story D.music
35.A.proud B.brave C.sure D.happy
【答案】26.B;27.C;28.A;29.D;30.B;31.D;32.B;33.A;34.C;35.D
【知识点】记叙文;自我提升
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了19岁的塞缪尔 奥斯蒙德虽未系统学钢琴,却因超强记忆力,听过几分钟就能弹奏肖邦、贝多芬等音乐家的高难度乐曲,其记忆天赋还体现在听故事能逐字复述上,目前他开心于弹美妙音乐并继续学业。
【点评】 考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
26.句意:他从未系统学习过钢琴。also也;never从未;even甚至;still仍然。根据However, he can play very difficult musical pieces by2 such as Chopin and Beethoven just a few minutes after he hears them. 然而,他听过几分钟后,就能弹奏像肖邦、贝多芬等音乐家创作的高难度乐曲。可知,转折体现他没专门学过钢琴,never契合"没学过却能弹"的逻辑。故选B。
27.句意:然而,他听过几分钟后,就能弹奏像肖邦、贝多芬等音乐家创作的高难度乐曲。students学生们;classmates同学们;musicians音乐家们;relatives亲戚们。根据such as Chopin and Beethoven可知,肖邦、贝多芬是音乐家,musicians对应人物身份。故选C。
28.句意:他通过听乐曲的片段来学习。listening to听;writing down写下;searching for寻找;going over复习。根据just a few minutes after he hears them可知,强调先听音乐来学习,故选A。
29.句意:这让周围的人都很惊讶。invited邀请;encouraged鼓励;controlled控制;surprised使惊讶。根据Samuel can't understand why everyone is so surprised. Samuel 不明白为什么每个人都如此惊讶 ,可知,此处是呼应他的演奏让众人惊讶,surprised契合语境。故选D。
30.句意:所以对我来说(听懂、记住音符)很容易。interesting有趣的;easy容易的;perfect完美的;helpful有帮助的。根据I grew up with music. My mother played the piano and my father played the guitar. 我是伴随着音乐长大的。我妈妈弹钢琴,我爸爸弹吉他。 可知,成长环境让他接触音乐多,所以觉得记音符容易,easy符合逻辑。故选B。
31.句意:它如此难,以至于很多专业钢琴家都无法弹奏它。enjoyable令人愉快的;boring无聊的;traditional传统的;difficult困难的。根据that many professional pianists can't play it可知,乐曲难度大,difficult符合语义,故选D。
32.句意:但塞缪尔自信地说:"这全靠超强记忆力——我想我有那个天赋。"quickly快速地;confidently自信地;carefully小心地;仔细地;happily开心地。根据It's all about super memory—I guess I have that gift可知,他对自己能力很确定,confidently体现自信语气。故选B。
33.句意:然而,塞缪尔记住事物的天赋不止体现在音乐方面。remember记住;keep保持;discover发现;understand理解。根据文章中说他听音乐记音符、听故事能复述,都体现记忆(记住)能力,remember概括这一天赋。故选A。
34.句意:他的家人说,小时候塞缪尔听别人读故事后,他能逐字复述这个故事。note笔记;音符;piece片段;乐曲;story故事;music音乐。根据Samuel heard someone read a story ,Samuel 听到有人读了一个故事 ,可知,此处对应复述故事,story匹配,故选C。
35.句意:目前,他很开心能弹奏美妙音乐,继续学业。proud骄傲的;brave勇敢的;sure确定的;happy开心的。根据to play beautiful music and continue his studies可知,这些是积极的事,happy体现他的心情。故选D。
(2025九上·深圳开学考)Computer scientist Mary has an idea for a new robot to help her work with children. How should it look The robot should have arms to be able to lift things. And if it is going to communicate with people, it will also need a face. Scientists believe that giving a robot a face can make it seem more friendly. Humans would also like to pay more attention to robots with faces. But what kind
For Mary, she wants to make sure that her new robot doesn't look too much like a human. She wants people to just treat it as a machine-person. If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid. Mary also believes that robot faces don't need to look a lot like ours. Her research shows that we can enjoy communicating with robots whether or not they look like humans, because our brains are able to look for faces. Just put two circles on top of a robot's body, and we will see a face.
Dave feels differently. He believes that although at first we might be afraid when seeing a robot with a life-like face, we may soon get used to it. If robots are going to work closely with humans, they should look as much like us as possible. After all, faces are an important part of the way we communicate.
To make his robots look as much like real people as possible, Dave invented a special skin for their faces. With this skin, robots can show human-like expressions and appear to be angry, sad, happy or surprised. Dave's robots are also programmed to copy expressions. How Just imagine his robot is looking at you. The cameras in its eyes send pictures of your face to its central computer!
36.Why do scientists think a robot needs a face
A.It will become more beautiful.
B.It can do better in lifting things.
C.It will pay more attention to children.
D.It can better communicate with people.
37.What does the underlined word "creepy" mean in paragraph 2
A.Uncomfortable to look at. B.Impossible to touch.
C.Boring to talk to. D.Difficult to understand.
38.What's the main idea of paragraph 2
A.Some types of robot shapes. B.Mary's ideas on robot faces.
C.People's ideas about robot bodies. D.The shapes of robot faces.
39.Which of the following would Dave most probably agree with
A.People should treat robots as humans.
B.Robots need to express their own feelings.
C.Robots shouldn't look too much like humans.
D.People can easily accept robots with a human face.
40.What is the purpose of the passage
A.To explain the reasons why robots should have faces.
B.To suggest what humans can do with robots with faces.
C.To share ideas on what kind of faces robots should have.
D.To show how scientists invent robots with different faces.
【答案】36.D
37.A
38.B
39.D
40.C
【知识点】议论文;推理判断;词义猜测;文章大意;科学技术
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇议论文,主要讨论了机器人是否需要人脸以及人脸设计的不同观点。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及段落大意题,推理判断题,词义猜测题,主旨大意题。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。 词义猜测题的解题方法包括利用指代关系、定义、定语、文章中的举例、比较的词语、构词法知识、上下文语境、因果关系来推测词义。做主旨大意题和段落大意时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断文章大意和段落大意。
36.推理判断题。根据第一段Scientists believe that giving a robot a face can make it seem more friendly. Humans would also like to pay more attention to robots with faces.可知,科学家认为给机器人一张脸可以使其显得更友好,人类也会更关注有脸的机器人,由此推知,人脸设计有助于人机沟通。故选D。
37.词义猜测题。根据第二段If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid.和选项可推知,此处应表示如果机器人过于像人,用户可能会感到……和害怕,因此creepy意为uncomfortable to look at看着不舒服。故选A。
38.段落大意题。根据第二段For Mary, she wants to make sure that her new robot doesn't look too much like a human...If it looks more like a human than a machine, she thinks users might find it a bit creepy and feel afraid. Mary also believes that robot faces don't need to look a lot like ours. 对玛丽来说,她想确保她的新机器人看起来不会太像人类……如果它看起来更像人而不是机器,她认为用户可能会感到不适,感到害怕。玛丽还认为,机器人的脸不需要看起来像我们的脸。 可知,本段主要讲述了Mary对机器人脸部的看法。故选B。
39.推理判断题。根据第三段He believes that although at first we might be afraid when seeing a robot with a life-like face, we may soon get used to it.可知,Dave认为,虽然一开始我们看到一个长着栩栩如生的脸的机器人时可能会害怕,但我们可能很快就会习惯。由此推知,Dave可能会赞同选项D"人们能轻松接受具有人脸的机器人"。故选D。
40.文章大意题。全文围绕机器人脸部设计展开,对比Mary和Dave的不同主张,因此其主旨是分享关于机器人脸部设计的想法。故选C。
(2025九上·深圳开学考)When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental (精神的) health problems.
When he left the hospital, Adams decided to become a doctor, so he went to a medical school in Virginia, the USA. But when he was there, he did things in a different way. For example, he didn't like the doctors' white coats, so he wore shirts with flowers on them when he visited his patients and he tried to make them laugh. The doctors at the medical school didn't like Adams because he was too different.
But Adams believed that people in hospital need more than medicine. He saw unhappy and lonely people, and he tried to help them. He spent a lot of time with children in hospital and often dressed up like a clown to make the children laugh. When he finished medical school and became a doctor, Adams opened his own hospital, called "The Gesundheit Institute", together with some other doctors. They wanted it to be a place with a different way of working with sick people.
Hunter Adams became famous during the 1980s, and in 1998, Universal Pictures made a film about his life. It was very successful. In the film (called Patch Adams), Robin Williams played Adams. Williams said, "Adams is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend. I enjoyed playing him."
41.When did Adams have mental health problems
A.After he left medical school. B.During the 1980s.
C.When he was a teenage boy. D.After the film came out.
42.Why did the doctors at the medical school dislike Adams
A.Because he was a warm person.
B.Because he had mental health problems.
C.Because he was a clown.
D.Because he wasn't the same as others.
43.What is the Gesundheit Institute
A.It was a hospital. B.It belonged to Universal Pictures.
C.It could make films. D.It was a medical school.
44.According to the text, which of the following is NOT true
A.Adams wore shirts instead of white uniforms when visiting patients.
B.Robin Williams believed that patients need a doctor who is a friend.
C.In Adams' opinion, not only medicine was needed for patients.
D.Robin Williams was an actor.
45.What does the text mainly tells us
A.How to cheer up patients. B.People with mental health problems.
C.A film about Adams. D.A doctor named Hunter Adams.
【答案】41.C
42.D
43.A
44.B
45.D
【知识点】记叙文;对社会有突出贡献的人物事迹;细节理解;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文是一篇记叙文,讲述了Hunter Adams年轻时曾患有精神健康问题,后来决定成为医生,并以独特的方式对待病人,最终开设了自己的医院并成为名人的故事。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,主旨大意题。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做主旨大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容。
41.细节理解题。根据文章第一段When he was a teenager, Hunter Adams was very unhappy and he spent many years in a special hospital for people with mental (精神的) health problems. 当他十几岁的时候,亨特·亚当斯非常不快乐,他在一家专门治疗精神健康问题的医院里呆了很多年。 可知,Adams在青少年时期就有精神健康问题。故选C。
42.细节理解题。根据文章第二段The doctors at the medical school didn't like Adams because he was too different.可知,医学院的医生们不喜欢Adams是因为他与别人太不一样了。故选D。
43.细节理解题。根据文章第三段Adams opened his own hospital, called ‘The Gesundheit Institute ' 亚当斯开了自己的医院,名为" Gesundheit Institute"。 可知,Gesundheit Institute是一家医院。故选A。
44.细节理解题。根据文章最后一段Williams said, ‘Adams is a really warm person, who believes that patients need a doctor who is a friend.' Williams说:"Adams是一个非常热情的人,他相信病人需要一个朋友般的医生。" 可知,是Adams认为病人需要一个像朋友一样的医生,而不是Robin Williams认为的,所以B选项错误。故选B。
45.主旨大意题。文章主要讲述了Hunter Adams的生平经历,包括他年轻时的精神健康问题、成为医生的决定、他独特的医疗方式以及他开设的医院等。因此,文章主要告诉我们的是关于一位名叫Hunter Adams的医生的故事。故选D。
(2025九上·深圳开学考)Scientists at Stanford University have developed special paint that offers a simple, colourful, and clever way to prevent houses from overheating. Normally, the outside of a house takes in heat from the sun, which raises the indoor temperature of the building. The new paint, however, is used to reflect the sun's heat off the outside of the house, which means the inside of the house doesn't heat up as much as before.
Nearly 90% of American households use air conditioning, which requires a lot of electricity. In fact, cooling houses accounts for 6% of all electricity use in the USA and costs Americans a lot a year. Preventing houses from overheating is not only better for the environment but will also lower people's cost of electricity.
There are other types of reflective paint, but the new one is the first to focus on mid-infrared (中红外) light, which is a type of light that the human eye cannot see. The special paint works by reflecting up to 80% of the sun's mid-infrared light. That's 10 times more than common paint.
The bottom layer of the paint has metal flakes that work like a mirror to reflect mid-infrared light. The top layer has colourful particles (微粒), which make the paint blue, green, orange, purple, red or yellow. The paint is waterproof and works well in different weather conditions.
In addition to cooling a house in hot summer, the paint can also keep a home warm in winter. When it is used on the indoor walls, it reflects the mid-infrared light back into the room, retaining the indoor warmth. Homes are most often heated by using electricity or natural gas to fire boilers, so reducing that need could save people money on their heating cost too.
According to the paint's creators, using it can reduce the amount of energy it takes to cool a house by nearly 21%. In cold conditions, it can cut the energy needed to warm a room by 36%.
46.What is the purpose of creating special paint
A.To make houses more beautiful.
B.To help houses get more sunlight.
C.To lower the cost of building houses.
D.To stop houses from getting too hot.
47.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.Too much waste of electricity in the United States.
B.The cost of electricity used by American households.
C.The advantages of preventing houses from overheating.
D.The popularity of air conditioning in the United States.
48.How much of the sun's mid-infrared light can common paint reflect
A.8%. B.36%. C.80%. D.90%.
49.Which paragraph describes how the new paint reflects mid-infrared light
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
50.What can we learn from Paragraph 5
A.The special paint can help warm up a house in winter.
B.The special paint can be used to paint a boiler.
C.Few families use electricity or natural gas to fire boilers.
D.The special paint doesn't save people money.
【答案】46.D
47.C
48.A
49.C
50.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;推理判断;段落大意
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了斯坦福大学科学家研发的特殊涂料,能通过反射太阳中红外光防止房屋过热,也可在冬季帮助房屋保暖,还具有彩色、防水、适应不同天气等特点,能显著降低冷暖房屋的能耗与成本。
【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和段落大意题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。做段落大意题时。注意判别文章主要内容,考生需要快速浏览文章,了解其主要内容,判断段落大意。
46.细节理解题。根据Scientists at Stanford University have developed special paint that offers a simple, colourful, and clever way to prevent houses from overheating. 斯坦福大学的科学家们已经开发出一种特殊的涂料,它提供了一种简单、多彩的、聪明的方法来防止房屋过热。 可知,这种特殊涂料的目的是防止房子过热。故选D。
47.段落大意题。根据Preventing houses from overheating is not only better for the environment but will also lower people's cost of electricity.可知,防止房子过热不仅对环境更好,还会降低人们的电费成本;即第二段是介绍防止房子过热的好处。故选C。
48.推理判断题。根据The special paint works by reflecting up to 80% of the sun's mid-infrared light. That's 10 times more than common paint.可知,特殊涂料能反射80%的中红外光,是普通涂料的10倍,所以普通涂料能反射8%。故选A。
49.段落大意题。根据The bottom layer of the paint has metal flakes that work like a mirror to reflect mid-infrared light. The top layer has colourful particles (微粒), which make the paint blue, green, orange, purple, red or yellow.可知,涂料的底层含有金属薄片,其作用类似镜子,能反射中红外光;顶层则有彩色微粒,这些微粒使涂料呈现出蓝色、绿色、橙色、紫色、红色或黄色。即第四段描述了新涂料如何反射中红外光。故选C。
50.细节理解题。根据In addition to cooling a house in hot summer, the paint can also keep a home warm in winter. 除了在炎热的夏天为房子降温外,这种涂料还可以在冬天让房子保持温暖。 可知,这种特殊涂料在冬天能帮助房子保暖。故选A。
(2025九上·深圳开学考)Pamela got accepted to Harvard University! 51.   Harvard University is known for being hard to get into. Even if you get straight As in high school, you could get refused. You also have to be very active at school, do volunteer work and write well.
Pamela wanted to go to Harvard University, but she was worried about money. Harvard University is a private school, so it is expensive. 52.  
Two weeks later, she got an email from Harvard University. It told her what she had got for financial(财政的)help. Pamela did not get as much help as she had hoped for. There are two kinds of financial help: grants(奖助金)and loans(贷款). Grants are good because they are the money given to students from the school that students do not have to pay back. 53.   Harvard University offered Pamela a lot of loans but not many grants. Pamela told her parents that she would not go to Harvard University. Her parents told her that she should still go. Harvard University was a once-in-a-lifetime chance.
 54.   She decided that she was going to apply for scholarships(奖学金). She went to her school's college center and found several scholarships she might get. She applied for a scholarship for history majors, one for violinists, one for Filipino Americans, and one for female students. 55.   This was a good start. She would get a job at Harvard University to make more money.
A. In the end, she managed to get $3,000.
B. Pamela didn't know how to refuse it.
C. For loans, students have to pay them back.
D. Her family and friends were happy for her.
E. After some careful thinking, Pamela agreed.
F. It was not easy for her family to pay for her education.
【答案】51.D;52.F;53.C;54.E;55.A
【知识点】记叙文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:本文为一篇记叙文。文章主要讲述了Pamela被哈佛大学录取,但是却担心钱的问题,以及最终想到解决办法的事情。
【点评】考查阅读还原。首先跳过空格通读全文,理解文章大意,然后分析选项,根据语境选择正确的选项,注意上下文语境的连贯性。
51.根据Pamela got accepted to Harvard University!"和"Harvard University is known for being hard to get into可知,Pamela被哈佛大学录取了,哈佛大学因难以进入而出名,故空格处为被哈佛大学录取,Pamela的家人和朋友的心情。选项D"她的家人和朋友都为她感到高兴"符合语境。故选D。
52.根据...but she was worried about money. Harvard University is a private school, so it is expensive 但她担心钱的问题。哈佛大学是私立学校,所以学费很贵 ,可知,哈佛大学是一所私立学校,所以学费很贵,此处应是在学费上遇到了困难。选项F"她的家庭支付她的学费并不容易"符合语境。故选F。
53.根据There are two kinds of financial help: grants(奖助金)and loans(贷款). Grants are good because they are the money given to students from the school that students do not have to pay back可知,这里有两种经济帮助,分别是助学金和贷款。空格前说的助学金,故空格处应是关于贷款的内容。选项C"对于贷款,学生必须偿还"符合语境。故选C。
54.根据Her parents told her that she should still go. Harvard University was a once-in-a-lifetime chance"和"She decided that she was going to apply for scholarships(奖学金) 她的父母告诉她,她还是应该去。哈佛大学是一个千载难逢的机会。她决定申请奖学金。 ,可推测出,Pamela还是同意去哈佛大学上学了。选项E"经过一番仔细思考后,Pamela同意了"符合语境。故选E。
55.根据She applied for a scholarship for history majors, one for violinists, one for Filipino Americans, and one for female students可知,她申请了历史专业奖学金、小提琴家奖学金、菲律宾裔奖学金和女学生奖学金,故可推测出,接下来是描述一共获得了多少奖学金。选项A"最后,她设法弄到了3000美元"符合语境。故选A。
(2025九上·深圳开学考)下面的材料A—F分别介绍了六个应用软件app。请根据五位同学的需求,向他们推荐对应的应用软件,并将其标号填入题前的括号内。
 56.   Jenny has to do the housework after work. She is so busy that she seldom has time to take care of her 2- year- old son, so she needs an app for him to learn and count.  57.   Sam was given a list of books to read by his teacher. But he has just had an eye operation and needs an app that can store the books and read them aloud to him.  58.   Bob finds it difficult to remember all the new words from the English textbooks. He wants to make progress in a relaxing way because he thinks it boring to do a lot of word exercises.  59.   Cathy loves travelling. She needs an app that can make it easier for her to buy train or airline tickets.  60.   John is going to have a long railway trip. During the trip, he needs something like games to kill the time. A. Word Easy is a great English learning app with word exercises of different levels. Only when you pass a test of a certain level can you go on to learn words of a higher level. B. Rail Friend can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time. C. World of Guns Blitz, a free-to-play online game with over 40 million downloads, brings quick- fire gun fights. "A lot of guns, a lot of people and a lot of fun." It will be the best choice to kill your time. D. Himalayas Reading has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to. E. Vocabulary Hero may help you learn more English words while you are playing games. So if you have problems remembering the new words when you learn English, use it! F. Baby Bus is a good friend for children under 3 years old. Kids can learn to speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.
【答案】56.F;57.D;58.E;59.B;60.C
【知识点】其他语篇类型;自我认识
【解析】【分析】本文是将五个人的需求和六款应用软件相匹配。
【点评】考查配对阅读。首先分析左栏五个人的需求,然后分析右栏的应用软件,最后做出正确的匹配。
56.根据so she needs an app for him to learn and count. 所以她需要一个应用程序让他学习和数数 。可知,珍妮需要一个应用程序让孩子学数数。F选项"aby Bus is a good friend for children under 3 years old. Kids can learn to speak, understand numbers and draw pictures with the help of this app.宝宝巴士是3岁以下孩子的好朋友。在这个应用程序的帮助下,孩子们可以学习说话、理解数字和画画。"符合语境。故选F。
57.根据But he has just had an eye operation and needs an app that can store the books and read them aloud to him. 但他刚刚做了眼部手术,需要一款可以存储书籍并大声朗读给他听的应用程序。 可知,山姆需要一个能储存书并大声读给他听的软件。D选项"Himalayas Reading has millions of books including poems, short stories, novels and even fairy tales for children. What's special about it is that you can use it to download book recordings that can be listened to.喜马拉雅阅读有数百万本书,包括诗歌、短篇小说、小说,甚至儿童童话。它的特别之处在于,你可以用它来下载可以听的书籍录音。"符合语境。故选D。
58.根据He wants to make progress in a relaxing way because he thinks it boring to do a lot of word exercises 他想以一种轻松的方式取得进步,因为他认为做大量的单词练习很无聊 ,可知,鲍勃需要一个帮助他背单词的软件。E选项"Vocabulary Hero may help you learn more English words while you are playing games. So if you have problems remembering the new words when you learn English, use it!词汇英雄可以帮助你在玩游戏的时候学习更多的英语单词。所以,如果你在学习英语时记单词有困难,那就用它吧!"符合语境。故选E。
59.根据She needs an app that can make it easier for her to buy train or airline tickets. 她需要一个能让她更方便地购买火车票或机票的应用程序。 可知,凯西需要一个能让她更容易购买火车票或者机票的应用软件。B选项" Rail Friend can be the best helper when you feel it hard to buy the train or airline tickets. You can buy tickets anywhere at any time. 当你觉得很难买到火车票或飞机票时,铁路朋友会是你最好的帮手。你可以随时随地买票。"符合语境。故选B。
60.根据During the trip, he needs something like games to kill the time. 在旅途中,他需要一些像游戏之类的东西来消磨时间。 可知,在旅途中,约翰需要一些游戏之类的东西来消磨时间,选项C "World of Guns Blitz, a free-to-play online game with over 40 million downloads, brings quick- fire gun fights. "A lot of guns, a lot of people and a lot of fun." It will be the best choice to kill your time.《枪炮闪电战世界》是一款免费在线游戏,下载量超过4000万次,带来快速枪战。‘很多枪,很多人,很多乐趣。"会是消磨时间的最佳选择。'"符合语境。故选C。
(2025九上·深圳开学考)阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给单词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
In 1299, Marco Polo first translated the Chinese character "long" as "dragon" in his book The Travels of Marco Polo. Do you think this is 61.   good translation
Being known 62.   (wide) by people, the Chinese dragon and the Western dragon are both animals in mythology (神话). They are similar in some ways. For example, they both have scales and big paws. 63.   they also have lots of differences.
The Chinese dragon is made up of parts of some animals, such as a rabbit's eyes and an ox's ears. The dragon is often painted gold. In Chinese mythology, the dragon can fly. It can also spray water from 64.   (it) mouth to create rain. The Western dragon, on the other hand, has the body of a snake and the big wings of a bat. The dragon stands for evil and is always beaten by heroes. It breathes fire and is mostly painted in dark colors.
Are you in 65.   (agree) that "dragon" matches the cultural meaning of "long" in China I don't think so. This has to do with the cultural differences 66.   China and the West. In Chinese Confucian (儒家的) ideas, kindness and harmony are very 67.   (importance). Western culture, however, prefers individual heroism. Whoever beats the bad dragon 68.   (be) called a hero, a real fighter.
Over the years, Chinese people 69.   (try) to translate "long" in other ways. Zhejiang's Loong Air, for example, writes "long" as "Loong". No matter how "long" 70.   (translate), one thing is for sure: The Chinese dragon is a positive image.
【答案】61.a;62.widely;63.But;64.its;65.agreement;66.between;67.important;68.is;69.have tried;70.is translated
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:本文主要探讨了"龙"的翻译问题 。
【点评】考查语法填空。首先题跳过空格通读全文,理解文章大意,然后根据语境和所给单词选择正确的词形和词性,注意固定搭配,语法和句型结构等因素。
61.句意:你认为这是一个好的翻译吗?根据is和good translation可知,此处表示泛指,空格处填不定冠词,good是以辅音音素开头的单词,用a修饰。故填a。
62.句意:中国的龙和西方的龙都是人们熟知的神话动物。空格处填副词修饰known,wide宽的,形容词,副词形式是widely广泛地,强调程度,此处符合,区分wide宽阔地,副词,强调宽度,此处不符合。故填widely。
63.句意:但它们也有很多不同之处。根据空格前后句可知,此处构成转折,用but连接,置于句首,首字母要大写。故填But。
64.句意:它还可以从嘴里喷水来降雨。mouth是名词,空格处填形容词性物主代词,it它,代词主格或宾格,形容词性物主代词是its它的。故填its。
65.句意:你是否同意"龙"与中国文化中"长"的含义相符?in后接名词,agree的名词形式是agreement同意,不可数名词。故填agreement。
66.句意:这与中西方文化差异有关。根据China and the West可知,此处表示两者之间,用between。故填between。
67.句意:在中国儒家思想中,仁爱与和谐非常重要。根据are可知,空格处作表语,填形容词,importance重要,不可数名词,形容词形式是important重要的。故填important。
68.句意:谁能打败恶龙,谁就会/将会被称为英雄,真正的战士。根据语境可知,该句可用一般现在时的被动语态,主语Whoever beats the bad dragon是句子,be动词用is;该句还可用一般将来时的被动语态,谓语结构是will be+动词的过去分词。故填is/will be。
69.句意:多年来,中国人一直尝试用其他方式翻译"龙"。根据Over the years可知,该句为现在完成时,谓语结构是:have/has+动词的过去分词,主语Chinese people是复数,助动词用have。故填have tried。
70.句意:无论"龙"被翻译成什么样,有一点是肯定的:中国龙是一个积极的形象。该句为一般现在时的被动语态,谓语结构是:be+动词的过去分词,主语long是名词单数,be动词用is,translate的过去分词形式是translated。故填translated。
71.(2025九上·深圳开学考)假定你是李华,你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文。请根据下列要点写封回信。
1.参加中文学习班;2.看中文书刊、电视;3.学唱中文歌曲;4.交中国朋友。
注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节;3.开头语已为你写好,不计入总词数。
Dear Peter,
I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Dear Peter,
I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
Here are a few suggestions. First, it is important to take a Chinese course, as you'll be able to learn from the teacher and practice with your fellow students. Then, it also helps to watch TV and read books, newspapers and magazines in Chinese whenever possible. Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you'll learn and remember Chinese words more easily. You can also make more Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
Try to write to me in Chinese next time.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;提纲作文;应用文;学会学习;书信、电子邮件
【解析】【分析】考查提纲作文。要求根据下列要点给英国朋友Peter写封回信,告诉他学好英语的途径。 要求包括提示中的所有内容,并可适当增加内容,合理使用连接词,使得语句通顺,语意连贯,注意上下文的连接要符合逻辑关系,符合英语表达习惯,本文主要使用第一人称单数,第二人称单数和第三人称单数,一般现在时和一般将来时。
【点评】考查提纲作文,内容切题,语法正确,时态运用灵活,准确,一些固定短语,如learn from向……学习,make friends交朋友,等等,及句型结构,如 Here are a few suggestions. (here be句型),Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you'll learn and remember Chinese words more easily.(because引导的原因状语从句),等等的运用较为得体,使得文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表