资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025 - 2026学年七年级上册英语单元核心素养培优卷人教版(2024)Unit 6 A Day in the Life本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)Laura is my cousin. She works at a radio station. She thinks it’s an interesting 1 . Today I am going to 2 you about 3 life.Laura says she is very busy 4 Monday to Friday. She usually gets up at 6:30 and exercises 5 half an hour. She 6 a nice breakfast at 7:15. After that, she goes to 7 . She has lunch at the station. She usually 8 at about 7:00 p. m. Then she 9 dinner and has it at about 8:00 p. m. Then she 10 TV with her cat. At about ten, she goes to bed.On weekends, she is free. On Saturdays, she either plays ping-pong 11 goes swimming. They are relaxing for her. What does she do on 12 She always goes to the art club. She is good at 13 . I ask her, “You like art. 14 not be an artist ” She says, “I like talking to people through (通过) the 15 . And I can help more people in this way.”1.A.story B.job C.subject D.family2.A.tell B.say C.speak D.talk3.A.she B.his C.her D.hers4.A.on B.of C.about D.from5.A.for B.at C.with D.under6.A.have B.has C.eat D.takes7.A.school B.library C.work D.class8.A.gets to home B.goes to home C.gets home D.gets to station9.A.meets B.makes C.cleans D.shows10.A.watches B.sees C.reads D.looks11.A.but B.so C.and D.or12.A.Fridays B.Saturdays C.Sundays D.Mondays13.A.running B.dancing C.swimming D.drawing14.A.Why B.When C.Where D.What15.A.club B.TV C.radio D.station二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。ALast Sunday, the Miller family spent (花费) the day at the city park. Mrs. Miller prepared (准备) some healthy food for the picnic—sandwiches with vegetables, some fresh apples, and water. She always says, “Healthy food makes a healthy body.”At the park, Mr. Miller and his son, Tom, flew a kite. It was a little difficult at first, but soon the kite was flying high in the blue sky. Also, Mrs. Miller and her daughter, Lucy, sat on the grass and enjoyed the warm sunshine. Lucy watched some children riding bicycles. “I want to learn to ride a bike too,” she said to her mother.After lunch, the family went for a walk. They saw many people doing sports: some were running, others were playing badminton, and a few were even fishing. Tom found a group of boys playing football and joined them. He felt very happy.On their way home, everyone thought that it was a marvelous day. “It’s important for us to spend time together outdoors (在户外),” said Mr. Miller. “The air is fresh here, and we can get some exercise. It’s much better than watching TV or playing with our phones all day.” The children hoped they would come back to the park again next weekend.16.What did Mrs. Miller prepare for the picnic A.Bread, a glass of milk, apples and bananas.B.Sandwiches with vegetables, apples and water.C.Hamburgers, Coke, bread, cookies and many fruits.D.Chicken, hamburgers, sandwiches, water and ice cream.17.What did Tom do at the park A.He rode a bicycle and swam. B.He flew a kite and played football.C.He went fishing with parents. D.He played badminton and went fishing.18.What can we infer (推断) from Mr. Miller’s words on the way home A.He thought the food in the park was very delicious.B.He was tired and bored and wanted to go home early.C.He thought outdoor activities are good for the family.D.He wanted to watch TV and play computer games at home.19.The word “marvelous” in paragraph 4 probably means ________.A.nice B.difficult C.easy D.boring20.What is the main idea of the text A.The importance of outdoor activities. B.The best and useful way to fly a kite high.C.How to make healthy and delicious food. D.A warm story about buying a new bicycle.BMy grandma is 70 years old. She always reads stories to me. She has a small yard. There are many beautiful flowers in the yard. She plays music for them. She says music helps them grow (成长) well.Every time (每次) I go to visit her, I like to help her with the flowers.“Grandma, the flowers are so beautiful!” I say.“Betty, come in, please. You can help me water the flowers.” Grandma says.“Why don’t you water them at noon It’s very hot today.”“Well, in summer (夏天), we can water (浇水) the flowers early in the morning or late in the evening.”“What about winter (冬天) time ”“In winter, we can water the flowers between 10 a.m. and 2 p.m. But we can water the flowers at any time in spring (春天) and autumn (秋天).”“Do we need to water them every day ”“e here and see this flower. It can survive for a long time with no water, so you don’t need to water it often.”“I see. There’s so much to learn. I can’t be a good gardener.”“Work hard (努力工作) and you can be a good gardener.” Grandma says.21.To help the flowers grow well, what does Betty’s grandma always do A.Reads stories to them. B.Plays music for them.C.Waters them every day. D.Visits flowers often.22.When does Betty’s grandma water the flowers in summer A.At noon. B.At any time.C.Between 10 a.m. and 2 p.m. D.Early in the morning or late in the evening.23.What does the underlined word “survive” mean in this passage A.Grow quickly. B.Live (生存) well. C.Look beautiful. D.Keep fun.24.What does Betty mean when she says she can’t be a good gardener A.She does not like gardening.B.She doesn’t have talent (天赋) for gardening.C.She thinks gardening will waste (浪费) much time.D.She finds it hard (困难的) for her to learn gardening well.25.What is the best title (最佳标题) for this text A.Music and Flowers B.Learning to GardenC.Flowers in the Garden D.Love for GardeningC①Doing housework is part of the family life. Some parents don’t let kids do housework to make them enjoy more playtime. Others teach kids to do housework to make kids become independent (独立). Then here comes the question: _______ . My answer is yes and the following are my reasons.②Doing housework teaches kids life skills. Many of the life skills are things that teachers do not teach, so it’s even more important for kids to learn to do housework.③Doing housework makes kids learn to take on responsibilities (责任) and independence (独立). Living with their parents, they should know that everyone in the family should do their part in keeping the house clean. As long as (只要) kids can do things by themselves, they won’t always ask their parents for help.④Doing housework helps kids understand their parents better. When parents do the housework, most kids think it’s easy. If kids try some housework themselves, they will know how hard their parents are. However, giving them housework may help this insight come quickly.⑤Doing housework helps improve kids’ planning skills. When kids have schoolwork, housework and free time activities in a day, they need to decide what to do first. This way, they will improve their planning skills.⑥It’s true that studies are important to kids, but it doesn’t mean that kids need to spend all the time on their studies. At different ages, there is some housework that is right for kids. If they can do it, it will be good for their development.26.Which of the following can we put into the blank “________” in the first paragraph A.Should children help with housework B.Why is playtime important to kids C.How can kids become independent D.Is it hard to teach kids to do housework 27.What does the underlined word “insight” mean in Chinese A.疑问 B.挑战 C.领悟 D.主题28.If kids help do housework, they can ________ according to the passage.a. learn life skills b. become independentc. make their parents understand them better d. make their planning skills betterA.abc B.abd C.acd D.bcd29.Which is the right structure of the passage A. B. C. D.30.Which of the following does the writer agree with A.Children should spend all the time on their studies.B.Doing housework is more important to kids than studies.C.The earlier kids do housework, the better it is for them.D.Doing right housework at different ages is good for kids第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)Hi, everybody! My name is Maria. I come from America. From Monday to Friday, I go to school. 31 I can spend time with my friends and we are always happy at school. Now let me tell you what I do when I’m free after school.On Monday, I go to the art club. 32 Every Tuesday, Mum takes me to Grandma’s home and we eat dinner there. Grandma always cooks delicious food for us. I like Grandma’s chicken noodles best. Wednesday is my favourite day of the week. 33 On Thursday I often go swimming and on Friday I play tennis.On Saturday, I go to the park and take a walk there. 34 On Sunday, I usually go swimming with my best friend. I think it’s really relaxing to swim. 35 Sometimes I do my homework at home or go to the library. I can read many good books there.I enjoy my life. What about you A.School life is very interesting.B.It can also help me keep healthy.C.I love drawing with other children.D.My mum often goes to work at 8:00.E.I don’t like the rules of the movie club.F.I can watch sports games on TV in the evening.G.Then I go to the supermarket and buy something to eat.三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)36.Alice often helps me with my (lesson) in her free time.37.I often go shopping with my parents at (weekend).38.Frank (usual) has eggs and some milk for breakfast.39.My mother (prepare) the whole family a delicious meal.40.My teacher is always busy. She eats breakfast very (quick).41.Daniel is (只有) 12 years old, but he is good at computer science.42.Tell your brother to have breakfast by himself. He is (已经) five years old.43.—I don’t like the colour of the pencil case. It’s too (深色的).— But I think its colour is nice!44.I like going for a walk after dinner every day, but today I would like to stay at home because it’s too cold (外面).45.There are a lot of trees (围绕) our house. It is cool in summer.四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.我通常在晚饭前完成我的家庭作业,并且总是早早地睡觉。I usually before dinner and always .47.如今,学生们的作业与以往的有所不同。Today, students’ homework that in the past.48.你应该充分利用周末培养你的爱好。You should your weekend to raise your hobbies.49.王明善于和人打交道, 所以在未来他想成为一名记者。Wang Ming is good with people, so he wants to be in the future.50.作为一名学生,为了拥有更好的未来我应该好好利用时间。As a student, I should time to have a better future.五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,用方框中所给词填空,使文章通顺、连贯、合理。方框中有一个为多余选项。(每个单词限用一次,每空限填一个单词)help and these are same but fish work our swimming withThis is my family photo. My parents, my brother and I 51 in the photo. My brother’s name is Ben. We’re at the 52 school and we go to school every day. I’m not tidy (整洁) and I often ask Ben to help me to find my things (东西). And I often say, “Thank you for your 53 , my dear brother!”54 are my parents. My father is a doctor. When he is free, he likes going fishing. What does my mother do She is a teacher, 55 she isn’t in my school. She often cooks delicious 56 for us.It is Sunday today. My parents don’t go to 57 . Ben and I are very glad. Now we are in the zoo. It’s 58 favorite place. We can see many animals in the zoo. This afternoon, we will go to a new water park (公园). We are going there for the first time. There we can go 59 . Too cool! Being with my family makes me happy. Do you like going out 60 your family 六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式。(每空一词)I have a sweet home and we live happily. Now I am glad to 61 (介绍) my family to you.My father is 62 (英俊的) and he works very hard. He is one of the top members in a company. I like playing the electric 63 (吉他) but he likes playing the erhu. Although our hobbies are different, we can enjoy them 64 (一起). As a housewife, my mother usually gets up early to cook delicious food for us and then sends me to school. She is 65 (严格的) with me, but I know that’s because she loves me so much. My father and I both have our hobbies and she also has 66 (她的). When she is free, she likes 67 (溜冰).When we finish our dinner, we often go 68 (沿着) the road to take a walk. When I have some problems, my parents always help me to work them out. They also help me with my study. They often say, “No 69 (疼痛), no gain.”I think family members are important to 70 (每个人). I really love my family.七、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读并回答问题。From Monday to Friday, American students usually get up at seven. They usually have eggs, bread, fruit and a glass of milk for breakfast. After breakfast, they go to school on foot or by school bus. Some students ride bikes. They get to school at half past eight. Middle school students have classes for six hours. Their classes are usually English, Maths, Writing, History, Science, PE, Music and Art.At noon students have lunch at school. They usually have meat, vegetables, fruit, bread and drinks. But most students like pizza, hot dogs and hamburgers better. Students don’t have a short sleep. They have classes after lunch until three o’clock. Then they go home.Students usually play or watch TV before supper. They usually have soup, meat, vegetables, rice or pasta (意大利面) for supper. After supper, they do their homework. Sometimes they play or talk with their parents.On Saturdays, they often go shopping, visit their grandparents or go to parks. And on Sundays, they go to churches (教堂) with their parents in the morning and have a big meal at one o’clock in the afternoon.回答下面的问题,每题答案不超过6个词。71.When do American students usually get up on weekdays 72.How long do American middle school students have classes at school every day 73.Where do American students usually have lunch 74.What do students usually have for supper 75.Who do students go to churches with on Sunday mornings 第二节 书面表达(共1题,满分15分)76.假如你是李华,你的外国朋友Nick想要了解你的日常作息习惯,请你根据表格信息用英语写一封邮件告诉他你的一天。Get up Have breakfast Have classes Have lunch Eat dinner Play tennis Go to bed7:00 a.m. 7:20 a.m. 8:30 a.m.-12:00 12:20 6:00 p.m. 7:00 p.m. 9:00 p.m.要求:1. 参考提示内容,可适当发挥;2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;3. 文中不得出现你的任何真实信息(姓名、校名和地名等);4. 词数60左右。/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.B 2.A 3.C 4.D 5.A 6.B 7.C 8.C 9.B 10.A 11.D 12.C 13.D 14.A 15.C【导语】本文主要介绍了劳拉在电台的工作和日常生活。1.句意:她认为这是一份有趣的工作。story故事;job工作;subject学科;family家庭。根据“She works at a radio station. She thinks it’s an interesting …”可知,此处表示在电台工作是一份有趣的工作,job符合语义。故选B。2.句意:今天我将告诉你有关她的生活。tell告诉;say说;speak讲;talk说话。tell sb. about sth.是固定搭配,意为“告诉某人某事”,符合介绍劳拉生活的语境。故选A。3.句意:今天我将告诉你有关她的生活。she她;his他的;her她的(形容词性物主代词);hers她的(名词性物主代词)。根据“Today I am going to … you about … life.”可知,此处作者告诉关于劳拉的生活,用形容词性物主代词her修饰名词life。故选C。4.句意:劳拉说她从周一到周五都很忙。on在……上;of……的;about关于;from从……。from … to …是固定搭配,意为“从……到……”,符合周一到周五很忙的语境。故选D。5.句意:她通常六点半起床,并且锻炼半小时。for + 一段时间;at + 具体时间;with和;under在……下。根据“She usually gets up at 6:30 and exercises … half an hour.”可知,此处表示劳拉锻炼半小时,for half an hour表示“半小时”。故选A。6.句意:她七点十五分吃丰盛的早餐。have吃;has吃;eat吃;takes拿。have breakfast意为“吃早餐”,是常用表达,全文都是一般现在时,主语she是第三人称单数,所以填入动词三单has。故选B。7.句意:在这之后,她去工作。school学校;library图书馆;work工作;class班级。根据“After that, she goes to …”可知,此处表示她去上班;go to work意为“去上班”。故选C。8.句意:她通常晚上七点钟到家。gets to home错误表达;goes to home错误表达;gets home到家;gets to station到达车站。根据“She usually … at about 7:00 p. m.”可知,此处表示她通常晚上七点钟回家。get home表示“到家”,符合语义。故选C。9.句意:然后她做晚饭,大约八点钟吃饭。meets遇见;makes制作;cleans清理;shows展示。根据“She usually … at about 7:00 p. m.”可知,此处表示然后她做饭,make dinner表示“做饭”。故选B。10.句意:然后她和她的猫一起看电视。watches观看;sees看;reads阅读;looks看起来。watch TV意为“看电视”,是常用表达。故选A。11.句意:在周六,她要么打乒乓球,要么去游泳。but但是;so所以;and并且;or或者。either … or …意为“要么……要么”,是固定搭配。故选D。12.句意:星期天她做什么呢?Fridays星期五;Saturdays星期六;Sundays星期天;Mondays星期一。根据“What does she do on … ” 可知,此处表示星期天她做什么呢,Sundays符合语境。故选C。13.句意:她擅长画画。running跑步;dancing跳舞;swimming游泳;drawing画画。根据“She is good at …”可知,此处表示她擅长画画,drawing“画画”符合语义。故选D。14.句意:为什么不做一名艺术家呢?Why为什么;When什么时候;Where在哪里;What什么。根据“… not be an artist ”可知,此处表示为什么不做一名艺术家呢。故选A。15.句意:我想通过电台和人们交流。club俱乐部;TV电视;radio电台;station车站。根据“I like talking to people through (通过) the …”可知,此处表示我先通过电台和人们交流,radio“电台”符合语义。故选C。16.B 17.B 18.C 19.A 20.A【导语】本文主要讲述了米勒一家在公园度过的一天,包括野餐、放风筝、散步等活动,强调了户外活动的重要性。16.细节理解题。根据“Mrs. Miller prepared (准备) some healthy food for the picnic—sandwiches with vegetables, some fresh apples, and water.”可知,野餐食物包括蔬菜三明治、苹果和水。故选B。17.细节理解题。根据“At the park, Mr. Miller and his son, Tom, flew a kite.”及“Tom found a group of boys playing football and joined them.”可知,汤姆在公园放风筝和踢足球。故选B。18.推理判断题。根据“It’s important for us to spend time together outdoors”及“The air is fresh here, and we can get some exercise. It’s much better than watching TV or playing with our phones all day.”可知,米勒先生说一起在户外很重要,这里空气清新,能够得到锻炼,由此可知他认为户外活动对家庭有益。故选C。19.词句猜测题。根据“On their way home, everyone thought that it was a marvelous day.”及上下文描述的全家愉快活动可知,每个人都认为这是美好的一天,划线单词表示“美好的”,与nice同义。故选A。20.主旨大意题。根据“It’s important for us to spend time together outdoors”及全文可知,本文通过讲述米勒一家在户外度过的美好的一天来强调户外活动的重要性。故选A。21.B 22.D 23.B 24.D 25.B【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Betty和奶奶关于养花的交流,奶奶向Betty介绍了不同季节浇花的时间以及养花的相关知识,Betty 觉得学养花很难,奶奶鼓励她努力就能做好。21.细节理解题。根据文章第一段“She plays music for them. She says music helps them grow well.”可知,奶奶为了让花长得好,会给花放音乐。故选B。22.细节理解题。根据文章第五段“Well, in summer, we can water the flowers early in the morning or late in the evening.”可知,夏天奶奶在清晨或傍晚浇花。故选D。23.词句猜测题。根据文章第九段“It can survive for a long time with no water, so you don’t need to water it often.”可知, survive意为“生存得好”。故选B。24.推理判断题。根据文章第十段“I see. There’s so much to learn. I can’t be a good gardener.”可知,Betty觉得学好园艺很难。故选D。25.最佳标题题。文章主要围绕Betty向奶奶学习养花知识展开,Learning to Garden能概括文章主旨。故选B。26.A 27.C 28.B 29.D 30.D【导语】本文讲述了做家务是家庭生活的一部分,有些家务是适合孩子的,如果他们能做到,这对他们的发展是有好处的。26.推理判断题。根据上文“Some parents don’t let kids do housework to make them enjoy more playtime. Others teach kids to do housework to make kids become independent (独立).”可知,有的家长让孩子做家务,有的家长不让,故“是否该让孩子做家务”就成了问题。故选A。27.词句猜测题。根据上文“If kids try some housework themselves, they will know how hard their parents are.”可知,如果孩子们自己做家务,他们就会知道父母有多辛苦,所以划线部分的含义是“领悟”。故选C。28.细节理解题。根据第二段中的“Doing housework teaches kids life skills.”、第三段中的“Doing housework makes kids learn to take on responsibilities (责任) and independence (独立).”以及第五段中的“Doing housework helps improve kids’ planning skills.”可知,如果孩子们帮忙做家务,他们可以学习生活技能、独立并且提高他们的计划能力。故选B。29.篇章结构题。通读全文可知,第一段是在引出孩子们是否应该帮忙做家务的问题,然后陈述作者的观点:孩子们应该做家务;第二、三、四、五段都是在具体说应该做家务的原因;最后一段是在总结。故选D。30.细节理解题。根据最后一段中的“At different ages, there is some housework that is right for kids. If they can do it, it will be good for their development.”可知,在不同的年龄做正确的家务对孩子有好处。故选D。31.A 32.C 33.F 34.G 35.B【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍了玛利亚分享上学日及周末日常,表达对生活的喜爱。31.根据“From Monday to Friday, I go to school ... we are always happy at school”可知,核心话题是“学校生活”,空格需填一句总结学校生活的句子,承接“开心”的感受。选项A“学校生活很有趣。”符合语境。故选A。32.根据“go to the art club”可知,空格需填与“美术俱乐部活动”相关的句子,体现去俱乐部的原因或感受。选项C“我喜欢和其他孩子一起画画。”符合语境。故选C。33.根据前文“Wednesday is my favourite day”可知,此处需填喜欢周三的原因。选项F“我晚上可以在电视上看体育比赛。”符合语境。故选F。34.根据前文“go to the park and take a walk”可知,此处需填散步后的后续活动,体现周六的连贯行程。选项G“然后我去超市买些吃的”符合语境。故选G。35.根据“I think it’s really relaxing to swim.”可知,此处表达游泳的好处,空格处也继续陈述其作用。选项B“它也有助于我保持健康”符合语境。故选B。36.lessons【解析】句意:爱丽丝总是在她空闲的时间帮助我学习功课。lesson可数名词,“功课”;my形容词性物主代词,其后加名词;此处用复数形式表示一类,lesson的复数形式为lessons。故填lessons。37.weekends【解析】句意:我经常在周末和父母去购物。weekend“周末”,名词;根据空前的“at”可知,此处应用短语at weekends表示“在周末”。故填weekends。38.usually【解析】句意:弗兰克早餐通常吃鸡蛋、喝一些牛奶。分析句子结构可知,此处应用usual的副词形式usually“通常地”,在句中作状语,修饰动词“has”。故填usually。39.prepares【解析】句意:我妈妈为全家准备一顿美味的饭菜。prepare“准备”,动词。此处是描述现在的情况,应用一般现在时,主语My mother是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式prepares。故填prepares。40.quickly【解析】句意:我的老师总是很忙。她吃早餐吃得很快。quick“快的”,形容词,在句中用来修饰动词eats,需用其副词形式quickly“快速地”。故填quickly。41.only【解析】句意:丹尼尔只有12岁,但他擅长计算机科学。“只有”对应的英文是only,是副词,用来修饰“12 years old”。故填only。42.already【解析】句意:告诉你弟弟自己吃早餐。他已经五岁了。already“已经”,副词。故填already。43.dark【解析】句意:——我不喜欢铅笔盒的颜色。它太深了。——但我认为它的颜色很好看!分析句子“It’s too…”,结合中文提示可知,此处应填入dark,形容词,作表语,指的是铅笔盒的颜色太深了。故填dark。44.outside【解析】句意:我喜欢每天晚饭后散步,但今天我想待在家里,因为外面太冷了。outside“外面”,副词。故填outside。45.around【解析】句意:我们房子周围有很多树。夏天很凉爽。“围绕”around,是介词,符合语境。故填around。46.finish my homework go to bed early【解析】根据中英文对比可知,缺少“完成我的家庭作业”和“早早地睡觉”。时态为一般现在时,主语为I,动词用原形。finish“完成”;my homework“我的家庭作业”;go to bed early“早早地睡觉”。故填finish my homework;go to bed early。47.is different from【解析】根据中英文对照可知,此处缺“有所不同”。“与……不同”表达为be different from;today说明是一般现在时;主语students’ homework是第三人称单数,所以be动词用is。故填is different from。48.make full use of/make good use of【解析】根据汉英对照可知,本题考查“充分利用”的英文,其英文为make full use of或make good use of,动词短语,情态动词后跟动词原形。故填make full use of/make good use of。49.a reporter【解析】a reporter“一名记者”,在句中作表语。故填a reporter。50.make good use of【解析】根据汉语提示可知,空处表达“好好利用”即“make good use of”,动词短语,情态动词后跟动词原形。故填make good use of。51.are 52.same 53.help 54.These 55.but 56.fish 57.work 58.our 59.swimming 60.with【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了作者的家庭成员以及周末活动。51.句意:我的父母、弟弟和我在照片里。空处缺少be动词,时态是一般现在时,主语My parents, my brother and I是复数,be用are。故填are。52.句意:我们在同一所学校,每天去上学。at the same school“在同一所学校”。故填same。53.句意:谢谢你的帮助,我亲爱的兄弟!根据“I often ask Ben to help me to find my things”可知,经常让弟弟帮忙,因此是感谢帮助,用名词help“帮助”。故填help。54.句意:这些是我的父母。根据“are my parents”及备选词可知,是指这些是我父母,用代词these“这些”,作主语。故填These。55.句意:她是一名老师,但她不在我的学校。空前后句是转折关系,用but连接。故填but。56.句意:她经常为我们做美味的鱼。根据“cooks delicious”可知,此处是指烹饪某种食物,备选词fish“鱼”符合语境。故填fish。57.句意:我的父母不去工作。根据“It is Sunday today”可知,是周日,所以父母不工作。备选词work“工作”符合语境。故填work。58.句意:这是我们最喜欢的地方。此处用形容词性物主代词修饰名词place,备选词our“我们的”符合语境。故填our。59.句意:在那里我们可以去游泳。根据“Too cool!”及备选词可知,是指去游泳,go swimming“去游泳”。故填swimming。60.句意:你喜欢和你的家人一起外出吗?根据“your family”可知,是指和家人一起外出,介词with“和……一起”符合语境。故填with。61.introduce 62.handsome 63.guitar 64.together 65.strict 66.hers 67.skating 68.along 69.pain 70.everyone/everybody【导语】本文是一篇记叙文,作者介绍了自己温馨的家庭,还讲述了家人饭后散步的日常,以及父母在作者遇到问题和学习上给予的帮助,最后表达了对家人的爱和对家庭重要性的认知。61.句意:现在我很高兴向你介绍我的家人。根据中文提示“介绍”及“be glad to do sth.”(高兴做某事)的固定搭配,此处需填动词原形;“introduce”意为“介绍”,符合语境。故填introduce。62.句意:我的爸爸很英俊,而且工作非常努力。根据中文提示“英俊的”,此处需填形容词作表语,“handsome”意为“英俊的”,故填handsome。63.句意:我喜欢弹电吉他,但他喜欢拉二胡。根据中文提示“吉他”及“electric”可知,此处指“电吉他”,“guitar”意为“吉他”,故填guitar。64.句意:虽然我们的爱好不同,但我们可以一起享受它们。根据中文提示“一起”,此处需填副词修饰动词“enjoy”,“together”意为“一起”,故填together。65.句意:她对我很严格,但我知道那是因为她非常爱我。根据中文提示“严格的”可知,此处需填形容词“strict”,“be strict with sb.”意为“对某人严格”。故填strict。66.句意:我和爸爸都有自己的爱好,她也有她的(爱好)。根据中文提示“她的”,此处指代“她的爱好”,且后面无名词,需用名词性物主代词,“hers”意为“她的(东西)”,符合语境。故填hers。67.句意:当她有空的时候,她喜欢溜冰。根据中文提示“溜冰”及“like doing sth.”可知,此处需填动名词,“skate”意为“溜冰”,其动名词形式是“skating”,符合语境。故填skating。68.句意:当我们吃完晚饭后,我们经常沿着马路散步。根据中文提示“沿着”,此处需填介词“along”,故填along。69.句意:他们经常说:“没有付出,就没有收获。”根据中文提示“疼痛”可知,名词“pain”,谚语“No pain, no gain”是固定表达,意为“一分耕耘,一分收获”,故填pain。70.句意:我认为家庭成员对每个人来说都很重要。根据中文提示“每个人”,此处需填不定代词“everyone”或“everybody”,均表示“每个人”,故填everyone/everybody。71.At seven. 72.For six hours. 73.At school. 74.Soup, meat, vegetables, rice or pasta. 75.With their parents.【导语】本文介绍了美国学生一周的学校生活和家庭生活。71.根据“From Monday to Friday, American students usually get up at seven.”可知,从星期一到星期五,美国学生通常七点起床。故填At seven.72.根据“Middle school students have classes for six hours.”可知,中学生有六个小时的课。故填For six hours.73.根据“At noon students have lunch at school.”可知,中午,学生们在学校吃午饭。故填At school.74.根据“They usually have soup, meat, vegetables, rice or pasta (意大利面) for supper.”可知,他们晚饭通常喝汤,吃肉、蔬菜、米饭或意大利面。故填Soup, meat, vegetables, rice or pasta.75.根据“And on Sundays, they go to churches (教堂) with their parents in the morning and have a big meal at one o’clock in the afternoon.”可知,星期天,他们早上和父母一起去教堂,下午一点吃一顿大餐。故填With their parents.76.例文Dear Nick,This is my day. In the morning, I always get up at seven o’clock. Then I have breakfast at 7:20 a.m. I have four classes from 8:30 a.m. to 12:00. At 12:20, I have lunch at school. After school, I usually eat dinner at 6:00 p.m. After dinner, I play tennis with my brother at 7 p.m. Then I take a shower and go to bed at nine.I think my day is busy but interesting.Yours,Li Hua【解析】[总体分析]①题材:本文是一封电子邮件,李华向Nick介绍自己的日常作息习惯;②时态:以“一般现在时”为主,描述日常的作息时间和活动;③提示:文章围绕日常“作息”展开,包含起床、吃早餐、上课、吃午餐、吃晚餐、打网球、睡觉等时间和活动,内容完整,逻辑连贯。[写作步骤]第一步:开篇点明写信目的是介绍自己的一天;第二步:按照时间顺序依次描述从早上起床到晚上睡觉的各项活动;第三步:表达对自己一天的感受,觉得忙碌但有趣,结束全文。[亮点词汇]①get up起床②have breakfast吃早餐③have classes上课[高分句型]①I have four classes from 8:30 a.m. to 12:00.(from ... to...结构)②I think my day is busy but interesting.(运用了宾语从句)21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览