(单元培优卷)Unit 6 Plan for Yourself 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语人教版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(单元培优卷)Unit 6 Plan for Yourself 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语人教版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语单元核心素养培优卷人教版(2024)
Unit 6 Plan for Yourself
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
I’m a vet on a big farm. There are many 1 here, so I’m busy every day. Many people may be 2 about my work. Let’s take today as an example.
A little horse gets 3 these days, so I need to take good care of it. I put on my 4 quickly after I got to the farm this morning. Then I went to see my 5 —the little horse. The little horse got an 6 and looked tired. I took its temperature (体温) first. Then I put some medicine in its food in order 7 help the little horse take it easily. I also 8 some fresh grass as its food. 9 breakfast, I took it out to do some exercise. I walked the little horse 10 around the farm. When the weather got warm, I 11 its hair (毛发) to make it clean. At about 5:00 p.m., my hard work 12 —the little horse got better. I felt proud of my 13 .
I value my job very much because I think it is important to animals. And I will 14 my best to learn more. For example, I always read some 15 books in my free time. I hope to save more lives in the future.
1.A.rabbits B.tigers C.pandas D.horses
2.A.lively B.boring C.curious D.simple
3.A.tiny B.sick C.true D.easy
4.A.uniform B.shirt C.dress D.shoes
5.A.patient B.dentist C.doctor D.manager
6.A.chance B.illness C.secret D.actor
7.A.on B.from C.to D.with
8.A.heard B.drove C.built D.chose
9.A.When B.Before C.After D.Until
10.A.proudly B.slowly C.loudly D.finally
11.A.brushed B.reported C.designed D.discussed
12.A.fell down B.paid off C.came up D.kept out
13.A.shower B.letter C.success D.service
14.A.leave B.offer C.solve D.try
15.A.medical B.blind C.modern D.huge
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
What do you want to be when you grow up We did a survey about students’ dream jobs. 100 students at the Hill School gave their answers. Here are the results.
35% of the students hope to be famous stars. Some of them like music, so they want to be musicians. Some like sports, so they would like to be basketball or football players.
30% of the students hope to be IT engineers. They think the job must become more popular, because the computer and Internet are changing our life. People can do lots of things on the computer with the Internet, such as shopping and communicating (交流) with others.
15% of them are going to be scientists. They decide to try their best to study and they want to make our country better.
Ten of the students plan to start their own businesses. Then they can have more time to do what they want to do and maybe they will make much money one day.
There are other jobs for the students to choose, such as doctors, teachers and drivers. The last ten students decide to choose these jobs.
It’s great and important to have a dream. Remember not to give up your dream. One day it may come true.
16.How many students hope to be IT engineers in the future
A.Thirty. B.Thirty-five. C.Fifteen. D.Ten.
17.What do most students want to be when they grow up
A.IT engineers. B.Scientists. C.Stars. D.Teachers.
18.Why do some students want to start businesses
A.To make more friends. B.To do what they love.
C.To make our country better. D.To be different from others.
19.What do the survey results show
A.IT engineers will be popular. B.The Internet isn’t changing our life.
C.Everyone wants to be a famous star. D.20% of the students hope to be scientists.
20.What’s the passage mainly about
A.Dream schools. B.Dream jobs.
C.Popular ways to make money. D.Popular ways to find jobs.
B
Would you like to be a reporter Many children want to be a reporter when they grow up. They think that being a reporter is exciting. It is said that the reporter is the most popular job among young people.
Some reporters work for a newspaper. They write articles (文章) and stories for the newspaper. To write these articles and stories, they ask people questions and find out facts. Reporters must tell the truth when they write articles. Good reporters never tell lies (谎言) when they write articles. They don’t want to write some fake (假的) news.
Some reporters also work for radio and TV stations. These reporters find stories and report them on the air. They need to be good at speaking and communicating (交流). Reporters must be curious. They have to find out the answers to questions. They ask many people the same questions to make sure the information is true. They also think about their audience (观众). What do people want to know most What do they need to know about something Reporters must pay attention to some big events around the world. The events may happen at night or on the weekends, so reporters have to be ready at any time.
根据材料内容选择最佳答案。
21.How does the writer start the text
A.By telling the price. B.By telling the time.
C.By asking a question. D.By giving an example.
22.According to Paragraph 1, children think being a reporter is ________.
A.boring B.exciting C.dangerous D.valuable
23.Where do the reporters work
①A newspaper office. ②A TV station.
③A radio station. ④A school.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
24.What can we know about the reporters from the text
A.Radio reporters must be curious.
B.TV reporters report news on paper.
C.Reporters can tell lies to the readers.
D.TV reporters never ask the same questions.
25.Which of the following is a big event (大事件)
A.A big fire in the United States. B.A football match at our school.
C.An activity in the science club. D.A big family party in my home.
C
Would you like to be a reporter Many children want to be a reporter when they grow up. They think that being a reporter is exciting. It is said that the reporter is the most popular job among young people.
Some reporters work for a newspaper. They write articles (文章) and stories for the newspaper. To write these articles and stories, they ask people questions and find out facts. Reporters must tell the truth when they write articles. Good reporters never tell lies (谎言) when they write articles. They don’t want to write some fake (假的) news.
Some reporters also work for radio and TV stations. These reporters find stories and report them on the air. They need to be good at speaking and communicating. Reporters must be curious. They have to find out the answers to the questions. They ask many people the same questions to make sure the information is true. They also think about their audience (观众). What do people want to know most What do they need to know about something Reporters must pay attention to some big events (事件) around the world. The events may happen at night or on the weekends, so reporters have to be ready at any time.
26.How does the writer start the text
A.By telling the price. B.By telling the time.
C.By asking a question. D.By giving an example.
27.According to Paragraph 1, children think being a reporter is ________.
A.boring B.exciting C.dangerous D.valuable
28.Where do the reporters work
①A newspaper office. ②A TV station. ③A radio station. ④A school.
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.②③④
29.What can we know about the reporters from the text
A.Reporters can tell lies to the readers.
B.TV reporters report news on paper.
C.Radio reporters must be curious.
D.TV reporters never ask the same questions.
30.Which of the following is a big event
A.A big fire in the United States.
B.A football match at our school.
C.An activity in the science club.
D.A big family party at my home.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
请认真阅读下面短文,从短文后所给的七个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
When young people want to travel, one difficult thing they face is that they don’t have money. During summer vacations and weekends, they are able to take on part-time jobs. 31 For example, traveling to Australia from Taiwan can be quite expensive just for a plane ticket.
32 Although many countries offer working holidays, these two countries can offer more money and jobs. A young person only needs to take some extra cash for use if he wants to get a working holiday. 33 That money can help him live there.
Many of the jobs ask for little or no experience, such as picking fruit or working on a busy farm in the countryside. Some of the jobs ask for more experience. 34 You don’t need to worry about this, because there is always something to do if you really want.
35 If you are looking for a way to make a little money and see the world, they might give you a way to make it come true.
A.Most people cannot have it, such as being a teacher working in a school.
B.There are many ads on the Internet for a working holiday.
C.But the money they make is just not enough.
D.After he is there, he can get some money from the job there.
E.Many students tried this way and became rich there.
F.If students want to travel to Australia and New Zealand, they are lucky.
G.They can earn a large amount of money easily without any effort.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.It is not easy (achieve) our dreams.
37.She finally (realize) her dream of becoming a singer after years of hard work.
38.My twin sister (practice) the piano next week.
39.Some (actress) start their careers (生涯) when they are very young.
40.This (photograph) took amazing pictures of the sunset at the beach.
41.Sandy is (精力充沛的) enough to dance two hours every day.
42.We must follow traffic (法规) to stay safe.
43.Don’t push (你自己) too hard. Take a break once in a while.
44.My uncle is a successful (企业家) and he owns a big company.
45.I like the (经典的) book The Adventures of Tom Sawyer because it tells an exciting story about a young boy’s adventures.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.上周这位音乐家在歌剧院举办了一场极好的音乐会。
The gave a great concert at the opera house last week.
47.我们应该尽最大努力保护环境,让世界变得更美好。
We should to protect the environment and make the world better.
48.开始做饭前,要确保你准备好所有食材。
Before you start cooking, you have all the ingredients ready.
49.他们厌倦了喧闹的城市生活,梦想着住在乡村。
They the noisy city life and dream of living in the countryside.
50.新冰箱占据了太多空间。请把它移到另一个地方。
The new fridge too much room. Please move it to another place.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
make science hard success face though read try knowledge we
I’m a student in Grade 8 and I am outgoing. I have many hobbies. I love reading books in my free time. 51 books can take me to different worlds and let me learn a lot of interesting things. I also enjoy playing basketball with my friends on the playground. It 52 me strong and happy.
When it comes to my future plans, I have a big dream. I dream of becoming a 53 when I grow up one day. The reason is that our world is now 54 many problems, such as pollution (污染). I hope I can do some useful things to help solve the pollution problems, and make 55 planet a better place to live in. 56 I know it won’t be easy, I will try my best and I’m not afraid of difficulties.
I plan to study 57 from now on. I will learn as much science 58 as possible. I’m looking forward to the future. I believe that as long as I keep on 59 and never give up, I will be 60 one day. Do you agree with me
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据语境或所给单词的提示,在每空格填入一个或两个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文通顺、意思完整。
Zhang Jing comes from Hangzhou. She is a girl with 61 great dream. When she was a middle school student, she dreamed of 62 (be) a diplomat (外交官).
63 (make) her dream come true, she always studied hard. Every morning, she got up early to listen 64 English news. She 65 (spend) lots of time doing English exercises. She always told 66 (her), “I can do much better next time.”
Zhang Jing’s teacher said, “She was 67 (real) a good student. She did well in all her 68 (exam). She went to China Foreign Affairs University (中国外交学院) at last for her dream.
Now Zhang Jing is a great interpreter (口译者) in China. 69 , working as an interpreter is very difficult. You should 70 (learn) English very well. At the same time, you must think fast. Zhang does a good job as an interpreter, and it helps her win a lot of fans (粉丝) in China.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读表达:阅读下面短文,根据材料内容回答问题。
In a Chinese class, Mrs Li asked her students, “What do you want to be when you grow up ” Ma Li put up her hand and answered, “I want to be a village doctor.” Ma Li is a new student. She started to study here two weeks ago. “Sounds nice. Could you tell us why ” Mrs Li asked her.
Ma Li answered, “My village is very far from the town. In the past, no doctors worked there. Many villagers’ illnesses got more serious (严重的) because they couldn’t see a doctor in time (及时). In 1995, my grandpa gave up his job as a doctor in the city and worked in our village. He often visited patients at their home. He really made a difference to the villagers’ lives. I think his job is meaningful. So I want to be a village doctor like my grandfather.”
“It’s not easy to go to a medical college (医科大学), but I will work hard to make my dream come true.” Ma Li said.
“I’m sure you can make it.” Mrs Li said to Ma Li. Everyone clapped (鼓掌) for Ma Li.
71.What does Ma Li want to be when she grows up
.
72.Why couldn’t the villagers see a doctor in time according to Ma Li
.
73.When did Ma Li’s grandfather start to work in the village
.
74.Why does Ma Li think her grandfather’s job is meaningful
.
75.What do you want to be in the future
__________________________________________.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.青春路上,你对未来职业的憧憬是什么 请你以“I want to be a/an...”为题写一篇70字左右的短文。
提示:
1. What’s your dream job
2. Why do you like this job
3. What will you do to make it come true
注意事项:
1. 必须包含所有提示信息,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;
2. 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;
3. 请勿在文中使用真实的姓名,校名和地名。
I want to be a/an ________
I have a dream. I want to be a/an
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.C 3.B 4.A 5.A 6.B 7.C 8.D 9.C 10.B 11.A 12.B 13.C 14.D 15.A
【导语】本文主要讲述了一位农场兽医的日常工作。
1.句意:我是一个大农场的兽医,这里有许多马,所以我每天都很忙。
rabbits兔子;tigers老虎;pandas熊猫;horses马。根据后文“A little horse...”及农场场景可知,空处指“马”。故选D。
2.句意:很多人可能对我的工作感到好奇。
lively充满活力的;boring无聊的;curious好奇的;simple简单的。根据“I’m a vet on a big farm.”可知,兽医工作往往会引起人们兴趣。故选C。
3.句意:一匹小马最近生病了,所以我需要好好照顾它。
tiny微小的;sick病的;true真正的;easy容易的。根据“so I need to take good care of it.”以及“Then I put some medicine in its food”可知,小马生病了,需要照顾。故选B。
4.句意:我今早到农场后迅速穿上工作服。
uniform制服;shirt衬衫;dress连衣裙;shoes鞋。根据“I put on my...quickly after I got to the farm this morning.”可知,兽医工作时通常会穿专业制服。故选A。
5.句意:然后我去看我的“病人”——那匹小马。
patient病人;dentist牙医;doctor医生;manager经理。兽医通常把生病的动物视为“病人”。故选A。
6.句意:小马得了病看起来很疲惫。
chance机会;illness病;secret秘密;actor演员。根据“Then I put some medicine in its food”可知,小马得了病。故选B。
7.句意:我把药混在食物里以便小马容易服用。
on在……上;from来自;to到;with带着,和。in order to是固定搭配,意为“为了”,表示目的。故选C。
8.句意:我还挑选了些新鲜草料作为它的食物。
heard听到;drove开车;built建造;chose选择。根据“...some fresh grass as its food.”可知,兽医精心为小马选择食物。故选D。
9.句意:早餐后,我带它出去运动。
When当……时;Before在……之前;After在……之后;Until直到。根据时间逻辑关系,表示早餐后的下一步护理。故选C。
10.句意:我牵着马在农场里慢慢散步。
proudly骄傲地;slowly慢慢地;loudly大声地;finally最终。根据“I walked the little horse...around the farm.”可知,照顾生病的马应该慢慢地走。故选B。
11.句意:天气变暖时我给它刷毛保持清洁。
brushed刷;reported报告;designed设计;discussed讨论。根据“...its hair (毛发) to make it clean.”可知,梳理毛发让它干净。故选A。
12.句意:下午5点,我的辛勤工作得到了回报——小马好转了。
fell down摔倒;paid off回报;came up出现;kept out阻止进入。根据“the little horse got better.”可知,小马好转了,说明辛勤工作得到了回报。故选B。
13.句意:我为自己的成功感到骄傲。
shower沐浴;letter信;success成功;service服务。根据“I felt proud of my...”可知,治好小马是件成功的事情,让我感到骄傲。故选C。
14.句意:我会尽力学习更多知识。
leave离开;offer提供;solve解决;try尝试。try one’s best to do sth.是固定搭配,表示“尽某人最大努力做某事”。故选D。
15.句意:比如,空闲时我总是阅读医学书籍。
medical医疗的;blind失明的;modern现代的;huge巨大的。根据“I always read some...books in my free time.”可知,兽医需要持续学习专业医学知识。故选A。
16.A 17.C 18.B 19.A 20.B
【导语】本文主要讲了希尔学校的100名学生接受了调查,谈了自己梦想的工作。
16.细节理解题。根据“30% of the students hope to be IT engineers.”以及“We did a survey about students’ dream jobs. 100 students at the Hill School gave their answers.”可知,有百分之三十的学生想成为IT工程师。100×30%=30。故选A。
17.细节理解题。根据“35% of the students hope to be famous stars.”可知,大多数学生长大后想做明星。故选C。
18.细节理解题。根据“Then they can have more time to do what they want to do and maybe they will make much money one day.”可知,有些学生打算自己创业,因为他们可以有更多的时间做他们喜欢的事情。故选B。
19.细节理解题。根据“30% of the students hope to be IT engineers. They think the job must become more popular, because the computer and Internet are changing our life.”可知,IT工程师将会受欢迎。故选A。
20.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了希尔学校的100名学生接受了调查,谈了自己梦想的工作。因此这是一篇关于“梦想的工作”的文章。故选B。
21.C 22.B 23.A 24.A 25.A
【导语】本文主要介绍了记者这一职业,包括许多孩子想成为记者的原因,不同类型记者(为报纸、电台和电视台工作)的工作内容、要求,以及记者需关注的大事件等。
21.细节理解题。根据“Would you like to be a reporter ”可知,作者通过一个问题开篇。故选C。
22.细节理解题。根据“They think that being a reporter is exciting.”可知,孩子们认为当记者是令人兴奋的。故选B。
23.细节理解题。根据“Some reporters work for a newspaper.”以及“Some reporters also work for radio and TV stations.”可知,记者在报社办公室、电台和电视台工作,即①②③。故选A。
24.细节理解题。根据“Reporters must be curious.”和“Some reporters also work for radio and TV stations.”可知,所有记者(包括电台记者)都必须充满好奇心。故选A。
25.推理判断题。根据“Reporters must pay attention to some big events around the world.”可知,大事件是指全世界范围内的重要事件,所以美国的一场大火属于全世界范围内的重要事件。故选A。
26.C 27.B 28.A 29.C 30.A
【导语】本文主要介绍了记者这一职业,包括许多孩子想成为记者的原因,不同类型记者(为报纸、电台和电视台工作)的工作内容、要求,以及记者需关注的大事件等。
26.细节理解题。根据“Would you like to be a reporter”可知作者通过一个问题开篇。故选C。
27.细节理解题。根据“They think that being a reporter is exciting”可知孩子们认为当记者是令人兴奋的。故选B。
28.细节理解题。根据“Some reporters work for a newspaper.”以及“Some reporters also work for radio and TV stations”可知记者在报社办公室、电台和电视台工作,即①②③。故选A。
29.细节理解题。根据“Reporters must be curious.”和“Some reporters also work for radio and TV stations.”可知,所有记者(包括电台记者)都必须充满好奇心。故选C。
30.推理判断题。根据“Reporters must pay attention to some big events (事件) around the world.”可知,大事件是指全世界范围内的重要事件,所以美国的一场大火属于全世界范围内的重要事件。故选A。
31.C 32.F 33.D 34.A 35.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了澳大利亚和新西兰为年轻人提供的兼职机会及情况。
31.根据下一句“For example, traveling to Australia from Taiwan can be quite expensive just for a plane ticket.”可知,仅凭一张机票,从台湾到澳大利亚旅游就可能非常昂贵。再由上一句“During summer vacations and weekends, they are able to take on part-time jobs. ”可知,年轻人们在暑假和周末,可以去兼职打工,由此可知,即便这样,这兼职挣到的钱还是远远不够支付这张机票。选项C“但是他们赚到的这笔钱还是远远不够。”符合语境。故选C。
32.根据下一句“Although many countries offer working holiday, these two countries can offer more money and jobs.”可知,尽管许多国家提供工作假期,这两个国家可以提供更多的薪资和工作,由此可知,此处应是谈到了两个国家。选项F“如果学生们想要去澳大利亚和新西兰旅行,他们是幸运的。”符合语境。故选F。
33.根据下一句“That money can help him live there.”可知,那笔钱可以帮助他在那里生活,由此可知,此处应是讲述他在那里因工作得到可以生存的钱。选项D“他到那里之后,可以从那里的工作挣到一些钱。”符合语境。故选D。
34.根据上一句“Some of the jobs ask for more experience.”可知,有些工作要求要有工作经验,这对于一些年轻人来说,或许是不可能有的。选项A“大多数人不能拥有它,比如当一名在校老师。”符合语境。故选A。
35.根据下一句“If you are looking for a way to make a little money and see the world, they might give you a way to make it come true.”可知,如果你正在寻找能边看世界边挣点小钱的方法,它们可能会给你一种实现它的办法。由此可知,此处应是提供一种如何实现边旅行边挣钱的方法。选项B“在网上有很多关于工作假期的广告。”符合语境。故选B。
36.to achieve
【解析】句意:实现我们的梦想并不容易。“It is+形容词+to do sth.”是固定句型,表示“做某事是……的”,其中it是形式主语,真正的主语是后面的动词不定式。achieve“实现”,动词,因此这里应用其不定式形式to achieve。故填to achieve。
37.realized
【解析】句意:经过多年的努力,她最终实现了成为一名歌手的梦想。根据“after years of hard work”可知,句子描述的是过去发生的事情,应用一般过去时,realize的过去式是realized。故填realized。
38.is going to practice
【解析】句意:我的双胞胎妹妹下周将练习钢琴。practice“练习”,动词;根据“next week”可知,表达将来的情况,用一般将来时,可用“be going to do”结构;主语是“My twin sister”,be动词用is。故填is going to practice。
39.actresses
【解析】句意:一些女演员在很小的时候就开始了她们的职业生涯。空前Some修饰可数名词复数和不可数名词,actress“女演员”可数名词,actress的复数形式为actresses。故填actresses。
40.photographer
【解析】句意:这位摄影师拍下了海滩日落的绝美照片。
photograph“照片”名词,根据“This ... took amazing pictures of the sunset at the beach.”可知,此处需要表示拍摄者的名词,photographer“摄影师”,此处特指这位摄影师,名词用单数。故填photographer。
41.energetic
【解析】句意:桑迪精力充沛,每天都能跳两个小时的舞。energetic“精力充沛的”,形容词作表语。故填energetic。
42.laws
【解析】句意:我们必须遵守交通法规以保证安全。根据汉语提示可知,laws“法规”,可数名词,此处须用复数形式。故填laws。
43.yourself
【解析】句意:别把你自己逼得太紧。偶尔休息一下。根据汉语提示可知,yourself“你自己”,反身代词;push oneself too hard“把自己逼得太紧” 。故填yourself。
44.businessman
【解析】句意:我叔叔是一位成功的企业家,他拥有一家大公司。根据汉语提示可知,businessman“企业家”,根据“My uncle is a ...”可知,这里须用单数形式。故填businessman。
45.classic
【解析】句意:我喜欢《汤姆·索亚历险记》这本经典的书,因为它讲述了一个男孩的精彩冒险故事。经典的:classic,形容词作定语修饰名词“book”。故填classic。
46.musician
【解析】根据中英文对照可知,空处需要翻译的是“音乐家”,musician“音乐家”,此处表示单数意义,用可数名词单数。故填musician。
47.try our best
【解析】根据中英文对照,缺少的部分为“尽我们的最大努力”,固定搭配try one’s best to do sth.表示是“尽某人最大努力做某事”,其中one’s用our作“我们的”;should是情态动词,后接动词原形,所以try our best符合语境。故填try;our;best。
48.make sure
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“确保”。make sure“确保”,是固定短语;句子是祈使句,用动词原形。故填make;sure。
49.are tired of
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“厌倦了”。be tired of“对某事感到厌倦”;根据“They ... and dream of ...”可知,and连接两个并列成分,故空格处用一般现在时,空前主语是they,be动词用复数are。故填are;tired;of。
50.takes up
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“占据”。take up“占据(空间、时间等)”;句子描述的是一般情况,用一般现在时,主语The new fridge是第三人称单数,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填takes;up。
51.Reading 52.makes 53.scientist 54.facing 55.our 56.Though 57.hard 58.knowledge 59.trying 60.successful
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一名八年级学生的兴趣爱好和未来梦想,表达了通过努力实现目标的决心。
51.句意:读书可以带我去不同的世界,让我学到很多有趣的东西。根据“I love reading books in my free time.”可知,此处指读书,用动名词形式作主语,Reading符合。故填Reading。
52.句意:它让我变得强壮和快乐。make sb.+adj.“让某人变得……”,句子时态为一般现在时,主语为“It”,用三单形式makes。故填makes。
53.句意:我梦想有一天长大后成为一名科学家。根据“dream of”并结合备选词汇可知,此处指自己的理想职业,指科学家,scientist符合。故填scientist。
54.句意:原因是我们的世界正面临许多问题,比如污染。根据“such as pollution (污染).”可知,是指面临的问题,face many problems“面临许多问题”,此处用现在分词形式,构成现在进行时。故填facing。
55.句意:我希望我能做一些有用的事情来帮助解决污染问题,使我们的星球成为一个更好的居住地。设空处修饰名词“planet”,结合备选词汇可知,此处指我们的星球,用our。故填our。
56.句意:虽然我知道这不容易,但我会尽力,我不怕困难。前后句之间是让步关系,此处应用连词,though符合,句首首字母大写。故填Though。
57.句意:我计划从现在开始努力学习。study hard“努力学习”,是固定搭配。故填hard。
58.句意:我将尽可能多地学习科学知识。science knowledge“科学知识”,是固定搭配。故填knowledge。
59.句意:我相信,只要我继续尝试,永不放弃,总有一天我会成功的。根据“never give up”并结合备选词汇可知,永不放弃,应是继续尝试,设空处位于介词“on”后,需用动名词形式。故填trying。
60.句意:我相信,只要我继续尝试,永不放弃,总有一天我会成功的。根据“I believe that as long as I keep on…and never give up, I will be…one day.”并结合备选词汇可知,此处指相信总有一天自己会成功的,用形容词successful,作表语。故填successful。
61.a 62.being 63.To make 64.to 65.spent 66.herself 67.really 68.exams 69.However 70.learn
【导语】本文讲述了来自杭州的张京,怀揣外交官梦想,通过努力学习和坚持,最终成为中国外交学院学生并成为优秀口译员的故事。
61.句意:她是一个怀揣伟大梦想的女孩。根据“great dream”可知,此处表示泛指一个伟大的梦想,且great以辅音音素开头,因此用不定冠词“a”修饰。故填a。
62.句意:当她还是一名中学生时,她梦想成为一名外交官。根据“dreamed of”可知,介词of后接动词的-ing形式,因此用“being”。故填being。
63.句意:为了实现她的梦想,她总是努力学习。根据“...her dream come true, she always studied hard.”可知,此处表示目的,用动词不定式“To make”作目的状语,位于句首,首字母大写。故填To make。
64.句意:每天早上,她早早起床听英语新闻。根据“listen...English news”可知,此处考查固定短语listen to“听”,因此用介词“to”。故填to。
65.句意:她花了很多时间做英语练习。根据“Every morning”和“got up”可知,此处描述的是过去发生的事情,因此用一般过去时,“spend”的过去式是“spent”。故填spent。
66.句意:她总是告诉自己:“下次我可以做得更好。”根据“She always told...”可知,此处表示她告诉自己,因此用反身代词“herself”。故填herself。
67.句意:她真的是一个好学生。根据“She was...a good student.”可知,此处修饰形容词“good”,因此用副词“really”。故填really。
68.句意:她所有的考试都考得很好。根据“all her...”可知,此处表示她所有的考试,因此用复数形式“exams”。故填exams。
69.句意:然而,做一名口译者是非常困难的。根据“Now Zhang Jing is a great interpreter (口译者) in China...working as an interpreter is very difficult.”可知,前后两句为转折关系,且位于句首,用逗号隔开,因此用副词“However”。故填However。
70.句意:你应该学好英语。根据“should”可知,情态动词后接动词原形,因此用“learn”。故填learn。
71.She wants to be a village doctor/A village doctor 72.Because her village is very far from the town and no doctors worked there in the past 73.In 1995 74.Because he really made a difference to the villagers’ lives 75.I want to be a teacher in the future
【导语】本文主要围绕课堂上老师提出“你们长大后想要成为什么”展开,马丽提出自己想当一名乡村医生,并介绍了自己的爷爷曾经是乡村医生的故事。
71.根据“So I want to be a village doctor like my grandfather.”可知,马丽长大后想要成为像爷爷一样的乡村医生。故填She wants to be a village doctor/A village doctor。
72.根据“My village is very far from the town. In the past, no doctors worked there. Many villagers’ illnesses got more serious because they couldn’t see a doctor in time.”可知,马丽的乡村距离镇上很远,在过去也没有医生在这里工作。故填Because her village is very far from the town and no doctors worked there in the past。
73.根据“In 1995, my grandpa gave up his job as a doctor in the city and worked in our village.”可知,1995年马丽的爷爷开始在乡村工作。故填In 1995。
74.根据“He really made a difference to the villagers’ lives. I think his job is meaningful.”可知,爷爷真的改变了很多村民的生活。故填Because he really made a difference to the villagers’ lives。
75.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身实际,合理作答即可。故填I want to be a teacher in the future。
76.例文
I want to be a doctor
I have a dream. I want to be a doctor. First, doctors can help sick people get better, and I want to bring hope to others. Second, I like science and doctors can use science to save lives.
To make my dream come true, I will study hard from now on and get good grades in my study. I will also volunteer at a hospital on weekends to learn from doctors.
I think it will come true soon.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:“一般现在时”和“一般将来时”;
③提示:考生写作时,写作内容要覆盖题干所给出的几个问题,并进行适当补充,使得文章更具有逻辑性。
[写作步骤]
第一步,开门见山。明确说出自己的梦想职业是医生;
第二步,阐述原因。从“帮助他人”和“个人兴趣”两个角度说明为什么想成为医生;
第三步,规划未来。具体说明将通过“努力学习”和“医院志愿活动”两种方式来实践梦想,并以积极的决心结尾。
[亮点词汇]
①get better康复
②save lives拯救生命
[高分句型]
①To make my dream come true, I will study hard from now on and get good grades in my study.(动词不定式作目的状语)
②I think it will come true soon.(宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览