资源简介 山东省枣庄市2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分20分)1.A.Everything is OK. B.Good idea. C.Not at all.2.A.I have a cold. B.I’m cleaning the house. C.Of course I don’t.3. A.I’m doing again. B.Sorry, I won’t. C.Let me see.4.A.I have a fever. B.Much better. C.Nothing much.5. A.I think so. B.Glad to hear that. C.They are very unlucky.6.Which festival are they talking about A.Lantern Festival. B.New Year’s Day. C.Mid-Autumn Festival.7.Where will the man go A.To a bank. B.To a post office. C.To a theater.8.How long can the boy watch TV every day A.For half an hour. B.For an hour. C.For two hours.9.Who does Mary think might have a good chance to be the team leader A.Eric. B.Mark. C.David.10.How should the boy greet his pen pal A.By bowing to her.B.By shaking hands with her.C.By kissing.11.What is probably “Happy Hour” A.A TV show. B.A radio program. C.An online course.12.How long will the camp last A.For three days. B.For a week. C.For 13 days.13.What can students do every night during the camp A.Attend fantastic concerts.B.Play sports with others.C.Have a test about music.14.What’s the telephone of Mr. Wang A.010-6689278 B.010-6689287 C.010-6682987听这篇短文,选择正确答案,短文将读两遍。15.When did the story happen A.On Saturday. B.On Sunday. C.On Friday.16.Who did Tyler meet in the park A.His parents and teachers.B.His sister and friends. C.His friends and teachers.17.How many bags of waste things did Tyler pick up after an hour A.Three. B.Four. C.Five.18.Who put the filled bags into their cars A.The teachers. B.The students. C.Everyone.19.What did Tyler and his friends begin doing after they ate A.Playing balls. B.Playing games. C.Riding bikes.二、完形填空(满分 10分)There was a boy in India who was sent to a boarding school by his parents. 20 being sent away, this boy was the best student in his class. 21 the boy changed when he went to the boarding school. His grades started dropping. He 22 being in a group. He was lonely all the time. Sometimes he was absent 23 classes and failed his examinations. All of this was because he felt no one loved him.His parents started 24 the boy. But they didn’t know what was wrong with him. So his dad decided to travel to the school and talk with him.They sat on the bank of the lake near the school. The father started asking him casual (随意的) questions about his classes, teachers and sports. After some time his dad said, “Do you know 25 I am here today, my dear son ”The boy answered back, “To check my grades.”“No, no. I don’t care about your 26 ” replied his dad. “I am here to tell you that you are the most important person to me. I only care about you ... I only want to see you 27 . YOU ARE MY LIFE.”These words 28 the boy’s eyes to be full of tears. He hugged his dad. They didn’t say anything to each other for a long time.Now the boy knew there was 29 on the Earth who cared for him deeply. He meant the world to someone. And today this young man is one of the best students in a university and no one has ever seen him sad.20.A.After B.By C.Before D.For21.A.But B.And C.Although D.Since22.A.liked B.hated C.enjoyed D.kept23.A.by B.with C.of D.from24.A.worrying about B.laughing at C.giving up D.looking for25.A.how B.when C.where D.why26.A.sports B.classes C.grades D.teachers27.A.awful B.happy C.hard- working D.angry28.A.caused B.allowed C.taught D.told29.A.nobody B.anyone C.someone D.everybody阅读理解(满分30分)AMaking a good job choice is almost as good as choosing a good life. So, choosing a job is one of the most important decisions to make in life.For my job, there are three important things that I will consider:The first one—that I must work in an area I like—is most important to me. Someone once said if you find a job that you enjoy, then you won’t have to work another day. I would like to work in an area where I can be more creative. I would like to be the most valuable member there. All this is possible only if I like what I do.The second one is that the area of my work must lead me to solve some new and hard problems. I would like to stay in the same area for a long time. In order for this to happen, the work must provide enough problems. More than just working to live, I enjoy making a difference and trying my best for the whole progress. I would also like to be well remunerated (酬劳), so I can lead a comfortable life with this hard-won money. Then I can provide the best for my family.The third important thing is that I would like to work in an area that would help other people. The work in my mind is in fields such as the army, training or management. In such areas, I can help to develop the abilities of others and bring out their best. It would be a most satisfying job to help young people to become the best that they can be. When I become old, I would like to look back with a great sense of satisfaction that thousands of people have become better persons through my work.I accept the idea that no one should make a choice of a job suddenly or quickly. He should decide what he wants to be in the long run. Then, he should decide how he works towards it. He should study the proper courses, read the books and speak to knowledgeable persons in that field before making a job choice. A good choice will most probably lead to a better life.30.According to the passage, a good job choice probably makes people ________.A.solve fewer problemsB.choose a good lifeC.be good family membersD.provide hard things31.The writer wants to tell us that everyone should ________.A.become a knowledgeable personB.join the army to become a better personC.make preparations to find a satisfying jobD.help young people to choose an interesting job32.What is the best title for the passage A.My Job ChoiceB.My Favorite JobC.My Comfortable LifeD.My Sense of SatisfactionBChinese Dragon Boat Festival is also known as Duanwu Festival. Chinese Dragon Boat Festival is one of the three most important lunar (阴历的) festivals in China, along with Spring Festival and Mid-Autumn Festival. The date of the festival is said to be the date when Qu Yuan died-the fifth day of the fifth lunar month, so the date varies from year to year, such as it is May 30 in 2017, June 18 in 2018, June 7 in 2019, June 25 in 2020, June 14 in 2021, June 3 in 2022 and June 22 in this year.Although the date is different, the custom is the same. With a history of over 2000 years, people celebrate it with some activities on the day, such as dragon boat racing, eating zongzi, drinking realgar wine, wearing sachets (香囊) and so on. But dragon boat racing is the most popular activity during the Dragon Boat Festival.33.They are the three most important lunar festivals in China except (除了) ______.A.Dragon Boat Festival B.Women’s DayC.Spring Festival D.Mid-Autumn Festival34.The underlined word “varies” means “______”.A.订购 B.花费 C.会晤 D.变化35.______ is the most popular with people in the Dragon Boat Festival.A.Eating zongzi B.Drinking realgar wineC.Dragon boat racing D.Wearing sachetsCOn May 18th, 2023, the China-Central Asia Summit (中亚峰会) was held in Xi’an. President Xi Jinping made a speech on “One Belt, One Road”. It has been 10 years since President Xi announced (提出) the initiative (政策).The great initiative has offered the chances to do business between countries. It helps products from other countries enter China’s market. At the same time, all kinds of products made in China are sold to other countries, too. It leads to a win-win situation. Many countries hope to get stronger and stronger through “The Belt and Road”. Besides international trade, China has built plenty of high-speed railways for neighbor countries. The China-Laos Railway (中老铁路) is a typical project of “The Belt and Road”. It is a lot more convenient for Chinese to visit Laos. The high-speed railway runs 1,035 kilometers, from the city of Kunming to Vientiane (万象), the capital of Laos.“The Belt and Road” is based on (基于) the ancient Silk Road. However, there are differences between them. It focuses on (集中) the Asian, European and African countries, and is also open to all the other counties. It’s not only the name of trade roads but also a bridge of culture between China and many other countries. China also works more closely with the countries in languages, science and education. A lot of countries which have joined the team exchange culture freely. There is even a Silk Route Museum (丝绸之路博物馆) in Jiuquan in China. It has over 35,000 objects from all along the Silk Road.Over the past 10 years, “The Belt and Road” has made a great progress in economy (经济) development, cultural exchange and quality of life.正确的答“T”,错误的答“F”。36.It has been 20 years since China announced “One Belt, One Road”.37.The China-Laos Railway connects Dali with Vientiane.38.“The Belt and Road” is the same as the ancient Silk Road.39.There is a Silk Route Museum in China.D七选五 根据短文内容,从后面的选项中选出能填入1—5小题横线上的最佳选项。China is a country with a long and rich history. 40 The Double Second Festival (the Dragon Head-rising Festival or Longtaitou Festival) is one of them. This special day is on the second day of the second month of the Chinese lunar calendar. It stands for the start of spring and farming. It falls on February 21st this year.The dragon plays an important role in Chinese culture. Dragon culture is one of the most popular cultures in China. 41 People celebrated the Dragon Head- rising Festival with many customs about the dragon in ancient times.On the special day, people put ashes in the kitchen. 42 People believed that if the dragon went into their houses, they could have a good luck all year round and have a good harvest in autumn. On the special day, people ate special food. 43 For example, people ate noodles called “dragon whiskers noodles” and dumplings called “dragon ears”. On the special day, people sent gifts to each other, picked vegetables, welcomed wealth and went on a spring outing.44 Today people rush to have their hair cut, especially have their children’s hair cut on the Dragon Head-raising Festival. They want to make themselves have new looks and have a good year.A.The food was usually named after the dragon.B.Why is it called “dragon lifting its head” C.The Double Second Festival is one of traditional festivals in China.D.Chinese people call themselves the “descendants (传人) of the dragon”.E.They thought the dragon could be led into their houses with the help of the ashes.F.Even though many of the customs have faded away (消退), the tradition of cutting hair is reaching new heights.G.It has many colorful holidays and festivals.四、选词填空 (满分10分)a symbol, stand for, because, admire, important, come, popular number, two, celebrate, thisAugust the 15th according to the lunar calendar is the traditional Mid-Autumn Festival in China. The festival is the 45 most important festival to Chinese people. Every year, when the festival 46 , people go home from every corner of the world to meet their family and have dinner with them.Why is the Mid-Autumn Festival so 47 It has something to do with the moon and Chinese people like the moon very much. In Chinese culture, the full moon 48 peace and prosperity for the whole family. In the middle of the eighth month of the Chinese calendar the moon is full, and eight is also a 49 in Chinese culture.The main celebrations during the Mid-Autumn Festival are 50 the moon, eating mooncakes together and making Chinese Mid-Autumn Festival lanterns. 51 three celebrations have been passed year after year.In some places in China, people 52 the festival in different ways. In Chaozhou, Guangdong Province, people eat taros (芋头) to celebrate the festival. They eat taros and hope the harvest is good in the next year. In Nanjing, people cook duck with osmanthus (桂花), because Nanjing people think osmanthus is 53 of peace. In some places people make fires inside towers to celebrate the festival, 54 they think the fire is a symbol of good business.五、任务型阅读(满分10分)读下面的短文,在每个题目下做简单的笔记。Beijing Opera (京剧), also called Peking Opera, is one of the most important opera styles in China. It started in 1790 when the famous four Anhui opera groups came to Beijing. It is not only a treasure of the Chinese nation but also a cultural symbol of China. Similar to the Western operas, the Beijing Opera is a combination of singing, dancing, martial arts (武术), music and literature (文学), so it is also called the “Oriental (东方的) Opera” by western people.There are four main roles in Beijing Opera today. They are Sheng, Dan, Jing and Chou. Each kind of role has their own face-painting and dressing to show who they are. For example, the Sheng is the leading man actor. The Dan is a woman role.The Jing, mostly a man, is the face-painted role and Chou is the comedy actor.Beijing Opera presents plays and characters mainly by four ways. They are singing, speaking, acting and martial arts. These ways make people to be encouraged by the performers’ feelings, music and action.Beijing Opera has spread to many other places. Mei Lanfang, one of the most famous performers of all, was the first to introduce Beijing Opera to foreigners and made highly successful tours to foreign countries. Nowadays, an increasing number of young people are interested in Beijing Opera. Foreign people are also visiting China to enjoy it.If you want to know more information about Beijing Opera, why not go to ask the Internet 55.The starting year of Beijing Opera:56.Another name of Beijing Opera:57.Four main roles in Beijing Opera:① ② ③ ④58.Four ways to present plays and characters in Beijing Opera:① ② ③ ④59.The first person to introduce Beijing Opera to the world:五、选词填空(满分5分)A.fireworks B.across C. join D.whether E. home F. aboveAdditionally, the Spring Festival has become an important time for Chinese living in the US. They 60 in a large evening party to welcome the traditional new year. Chinese New Year will be welcomed with three weeks of celebrations 61 Australia. Thousands of people come to Sydney’s Chinatown.They enjoy 62 and lion dances. The family dinner on New Year’s Eve is an important tradition for Chinese 63 they were born in Singapore or moved there from China. They usually hold it at 64 because having it in a restaurant takes away the meaning of the tradition.六、阅读短文,根据短文内容回答问题。(满分10分)Kunqu Opera, one of the oldest traditional opera forms in China, was born in Kunshan, Suzhou. It is famous for its special patterns and has had a big influence on more recent forms of opera, such as Peking Opera.Kunqu Opera has faced competition from popular culture in China. And at the beginning of the 21st century, Kunqu Opera faced a decline (衰落). Kunqu Opera performers retired (退休); audiences (观众) got old and fewer young people wanted to learn and enjoy the ancient art.But in 2008, Kunqu Opera was added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (《人类非遗代表名录》). This not only brought Kunqu Opera to international attention, but also made Kunqu Opera popular again at home.A “youth version (青春版)” of The Peony Pavilion (《牡丹亭》), created by the Suzhou Kunqu Opera Theater and the famous writer Bai Xianyong, is considered another important move in the development of the art form. And it has been well received since it was performed for the first time around 20 years ago. With over 400 performances across China, as well as in countries such as the UK and the US, it has had about 800,000 audiences. As the play was performed at universities, Kunqu Opera saw a big increase in popularity, especially among young people.The performers in the youth version of The Peony Pavilion were all in their early 20s at that time, and up to now, 70% of the audiences have also been young people. That is a very good sign.65.Where was Kunqu Opera born 66.What made Kunqu Opera get international attention 67.Who created the “youth version” of The Peony Pavilion 68.What happened as the play was performed at universities 69.What are the reasons for Kunqu Opera’s decline (写出两点即可)七、书面表达(满分15分)70.音乐在人们的生活中起着很重要的作用,不同的人喜欢不同的音乐,请根据下表提示,用英语介绍他们对音乐的爱好及理由。要求:1. 认真审题,把握要点;2. 行文连贯,条理清晰;不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息;3. 词数100左右。名字 音乐类型 原因Sally 跟着唱的音乐 放松身心;缓解压力Emma 跟着跳舞的音乐 令人兴奋;做锻炼I … …______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】Why don’t you ask Lisa for help 2.A【原文】What’s the matter, Judy 3.B【原文】Tom, please don’t stick your chopsticks into the bowl.4.B【原文】How are you feeling now 5.A【原文】I think 16-year-olds should wear uniforms at school.6.C【原文】M: We spent our holiday in Beijing last week.W: That sounds great. What did you do M: We watch the moon at night. By the way, the mooncakes in Beijing are delicious.7.C【原文】M: Excuse me, do you know where the theatre is W: Yes, go past the bank, then you will see one next to the post office.Question: Where will the man go 8.A【原文】M: I’m not allowed to watch TV on school nights. How about you W: I can watch the news program for half an hour every day.9.C【原文】M: Do you think Eric will be our team leader, Mary W: No, I think David might be the team leader. He works hard and is good with others.10.B【原文】M: I’m going to meet my pen pal from Shanghai. I don’t know how to greet her.W: You should shake hands with her.11.B 12.C 13.A 14.B【原文】Good evening, everyone! Welcome to listen to “Happy Hour” again on FM103. I’m Steve. Tonight I’ll share with you a special summer camp called “Live Your Life”. This camp is for junior high school students who love music. During the 13-day camp, students can learn from and play with top music artists. Also, there will be fantastic concerts every night. You can enjoy pop music, country music and so on. Are you ready to join it If so, call me at 010-6689287, please. This is Mr. Wang. See you tomorrow.15.B 16.C 17.A 18.A 19.B【原文】 Tyler was a middle school student. It was Sunday. Tyler asked his mom if he could ride his bike to the park. “If you finish doing your homework, you can ride there. But you must be careful, when you are riding,” she said. When Tyler got to the park, he found it was filled with people holding bags. A lot of his friends were there and so were some of his teachers. His friend Bella said everyone is cleaning the park today. She asked Tyler if he would help. Tyler said sure and asked for a bag. There were waste things everywhere in the park. Tyler picked up many of them. After an hour, he filled three bags. His friends filled a lot of bags too. When everyone finished, the teachers put the filled bags into their cars to take them out of the park. The park looked clean and great. They put up signs around the park that read please keep the park clean. The teachers bought sandwiches and fruits for everyone who helped clean the park. After they ate, Tyler and his friends began playing games. They were a little tired, but also very happy.20.C 21.A 22.B 23.D 24.A 25.D 26.C 27.B 28.A 29.C【导语】本文讲述了小男孩去寄宿学校以后变得不快乐和成绩下降,通过父母温暖的话语和关心,重新变得快乐的故事。20.句意:在被送走之前,这个男孩是班上最好的学生。After在……之后;By通过;Before在……之前;For因为。根据“being sent away, this boy was the best student in his class.”可知,小男孩在被送去寄宿学校之前,成绩很好,用before引导时间状语从句。故选C。21.句意:但是这个男孩在去寄宿学校后变了。But但是;And和;Although尽管;Since自从。前后句之间是转折关系。故选A。22.句意:他讨厌在群体中。liked喜欢;hated讨厌;enjoyed享受;kept保持。根据“He was lonely all the time.”可知,小男孩不喜欢在群体中。故选B。23.句意:有时他缺课并且考试不及格。by通过;with和;of的;from从。be absent from“缺席”,固定短语。故选D。24.句意:他的父母开始担心他。worrying about担心;laughing at嘲笑;giving up放弃;looking for寻找。根据“He was lonely all the time. Sometimes he was absent...classes and failed his examinations.”可知,小男孩去寄宿学校之后发生了很多不好的变化,父母是很担心的。故选A。25.句意:你知道我今天为什么来这里吗,我亲爱的儿子?how如何;when何时;where哪里;why为什么。根据“To check my grades.”可知,空处是询问原因。故选D。26.句意:我不在乎你的成绩。sports运动;classes课程;grades成绩;teachers老师。根据“To check my grades.”和“I am here to tell you that you are the most important person to me. I only care about you”可知,父母只在乎这个小男孩,不在乎他的成绩。故选C。27.句意:我只想看到你快乐。awful糟糕的;happy快乐的;hard-working努力的;angry生气的。根据“I am here to tell you that you are the most important person to me. I only care about you”和“and no one has ever seen him sad.”可知,父母希望孩子可以快乐。故选B。28.句意:这些话使男孩的眼睛充满了泪水。caused导致,使发生;allowed允许;taught教;told告诉。根据“These words...the boy’s eyes to be full of tears.”可知,父母温暖的话语使小男孩哭了。故选A。29.句意:现在男孩知道地球上有人深深地关心着他。nobody没有人;anyone任何人;someone某人;everybody每个人。根据“He meant the world to someone.”可知,此处是原词复现,表示地球上有人深深地关心着小男孩。故选C。30.B 31.C 32.A【导语】本文主要讲述了选择工作的重要性以及作者对工作选择的三个重要考虑因素。30.细节理解题。根据“Making a good job choice is almost as good as choosing a good life.”可知,好的工作选择如同选择一份好的生活。故选B。31.主旨大意题。根据“I accept the idea that no one should make a choice of a job suddenly or quickly. He should decide what he wants to be in the long run.”和文章内容可知,作者通过他选择工作考虑的三件事告诉我们,每个人都应该为找到一份理想的工作做好准备,而不是仓促而就。故选C。32.最佳标题题。根据“For my job, there are three important things that I will consider”和文章内容可知,本文作者主要讲的是自己在择业时所考虑的问题,据此可以推断文章主题就是关于职业选择;选项A“我的职业选择”适合作为文章的标题。故选A。33.B 34.D 35.C【导语】本文主要介绍了中国传统节日——端午节。33.细节理解题。根据“Chinese Dragon Boat Festival is one of the three most important lunar festivals in China, along with Spring Festival and Mid-Autumn Festival.”可知,中国最重要的三个农历节日是春节、中秋节、端午节,不包括妇女节。故选B。34.词义猜测题。根据“such as it is May 30 in 2017, June 18 in 2018, June 7 in 2019, June 25 in 2020, June 14 in 2021, June 3 in 2022 and June 22 in this year.”可知,端午节的日期每年都是不同的,是变化的,故划线部分意为“变化”。故选D。35.细节理解题。根据“But dragon boat racing is the most popular activity during the Dragon Boat Festival.”可知,端午节的活动中,赛龙舟最受人们欢迎。故选C。36.F 37.F 38.F 39.T【导语】本文主要讲述了中国与中亚国家在“一带一路”倡议下的合作与发展情况,特别是中老铁路项目的实施及其带来的便利和经济效益,同时还介绍了“一带一路”与古丝绸之路的异同及其在文化交流方面的作用。36.细节理解题。根据“It has been 10 years since President Xi announced (提出) the initiative (政策).”可知,中国提出“一带一路”倡议已经10年了,不是20年,故选F。37.细节理解题。根据“The high-speed railway runs 1,035 kilometers, from the city of Kunming to Vientiane (万象), the capital of Laos.”可知,中老铁路连接昆明和万象,不是大理,故选F。38.细节理解题。根据“‘The Belt and Road’ is based on (基于) the ancient Silk Road. However, there are differences between them.”可知,“一带一路”是以古丝绸之路为基础的,但是它们之间存在差异,而不是一样的,故选F。39.细节理解题。根据“There is even a Silk Route Museum (丝绸之路博物馆) in Jiuquan in China.”可知,中国有一座丝绸之路博物馆,故选T。40.G 41.D 42.E 43.A 44.F【导语】本文介绍了中国传统节日之一——二月二龙抬头节。40.根据“China is a country with a long and rich history.”和“The Double Second Festival (the Dragon Head-rising Festival or Longtaitou Festival) is one of them.”可知,空处应承接前文,说明中国有很多节日。选项G“它有许多丰富多彩的节日。”符合语境。故选G。41.根据“The dragon plays an important role in Chinese culture. Dragon culture is one of the most popular cultures in China.”可知,空处进一步说明了龙文化的重要性。选项D“中国人称自己为‘龙的传人’。”符合语境。42.根据“On the special day, people put ashes in the kitchen.”和“People believed that if the dragon went into their houses, they could have a good luck all year round and have a good harvest in autumn.”可知,空处应解释人们撒灰的原因。选项E“他们认为龙可以在灰烬的帮助下进入他们的房子。”符合语境。故选E。43.根据“On the special day, people ate special food.”和“For example, people ate noodles called ‘dragon whiskers noodles’ and dumplings called ‘dragon ears’.”可知,空处说明这些食物与龙有关。选项A“这些食物通常以龙命名。”符合语境。故选A。44.根据“Today people rush to have their hair cut, especially have their children’s hair cut on the Dragon Head-raising Festival.”可知,空处内容与理发的传统相关。选项F“尽管许多习俗已经消退,但理发的传统正在达到新的高度。”符合语境。故选F。45.second 46.comes 47.important 48.stands for 49.popular number 50.admiring 51.These 52.celebrate 53.a symbol 54.because【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统节日中秋节的由来、庆祝方式以及不同地区的庆祝习俗。45.句意:这个节日是中国人第二重要的节日。根据“the...most important festival”可知,此处需要填序数词表示“第几重要的”,two的序数词second“第二”,符合语境。故填second。46.句意:每年,当节日到来时,人们从世界各地回家与家人团聚并共进晚餐。根据“when the festival...”可知,此处指节日到来,come“来”,主语是“the festival”,时态为一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式。故填comes。47.句意:为什么中秋节如此重要?根据“Why is the Mid-Autumn Festival so...”可知,此处询问中秋节的重要性,important“重要的”,符合语境。故填important。48.句意:在中国文化中,满月代表全家人的和平与繁荣。根据“the full moon...peace and prosperity”可知,此处指满月象征和平与繁荣,stand for“代表”,主语是“the full moon”,时态为一般现在时,谓语动词用第三人称单数形式。故填stands for。49.句意:在中国农历八月中旬,月儿正圆,而“八”也是中国文化中一个广受欢迎的数字。根据“eight is also a...”可知,此处缺名词,popular number“受欢迎的数字”,符合语境。故填popular number。50.句意:中秋节的主要庆祝活动包括赏月、一起吃月饼和制作中秋灯笼。根据“celebrations...the moon”可知,此处指“赏月”,admire“欣赏”,此处用动名词形式作主语。故填admiring。51.句意:这三种庆祝活动年复一年地传承下来。根据“three celebrations”可知,此处指“这三种庆祝活动”,these“这些”,符合语境。故填These。52.句意:在中国的一些地方,人们以不同的方式庆祝这个节日。根据“people...the festival”可知,此处指“庆祝节日”,celebrate“庆祝”,时态为一般现在时,主语是“people”,谓语动词用原形。故填celebrate。53.句意:因为南京人认为桂花是和平的象征。根据“osmanthus is...of peace”可知,此处指“和平的象征”,a symbol“象征”,符合语境。故填a symbol。54.句意:在一些地方,人们在塔内点火庆祝节日,因为他们认为火是生意兴隆的象征。根据“they think the fire is a symbol of good business”可知,此处解释原因,because“因为”,符合语境。故填because。55.1790 56.Peking Opera 57. Sheng Dan Jing Chou 58. singing speaking acting martial arts 59.Mei Lanfang【导语】本文主要介绍了关于京剧的一些信息。55.根据第一段中的“It started in 1790 when the famous four Anhui opera groups came to Beijing.”可知,京剧开始的年份是1790年。故填1790。56.根据第一段中的“Beijing Opera (京剧), also called Peking Opera, is one of the most important opera styles in China.”可知,Beijing Opera也被称为Peking Opera。故填Peking Opera。57.根据第二段中的“There are four main roles in Beijing Opera today. They are Sheng, Dan, Jing and Chou.”京剧的四个主要角色是生、旦、净、丑。故填Sheng;Dan;Jing;Chou。58.根据第三段中的“Beijing Opera presents plays and characters mainly by four ways. They are singing, speaking, acting and martial arts.”可知,京剧主要通过四种方式呈现戏剧和人物,分别是:唱、念、做、打。故填singing;speaking;acting;martial arts。59.根据倒数第二段中的“Mei Lanfang, one of the most famous performers of all, was the first to introduce Beijing Opera to foreigners and made highly successful tours to foreign countries.”可知,第一个把京剧介绍给世界的人是梅兰芳。故填Mei Lanfang。60.C 61.B 62.A 63.D 64.E【导语】本文介绍了其他国家的人是怎么庆祝春节的。60.句意:他们参加了一个大型晚会来迎接传统的新年。根据“in a large evening party to welcome the traditional new year.”可知,此处是人们参加聚会,备选词join符合语境,join in“参加”,为固定短语。故选C。61.句意:澳大利亚各地将举行为期三周的庆祝活动来迎接中国新年。根据“Australia”可知,此处指的是澳大利亚各地,备选词across“在……各地”符合语境,为介词。故选B。62.句意:他们喜欢烟花和舞狮。根据“They enjoy…and lion dances.”可知,此处可以说他们喜欢烟花,备选词fireworks“烟花”符合语境,故选A。63.句意:除夕夜的家庭聚餐是中国人的一项重要传统,无论他们是出生在新加坡还是从中国搬到新加坡。根据“they were born in Singapore or moved there from China.”可知,此处指的无论他们是出生在新加坡还是从中国搬到新加坡,备选词whether“无论”符合题意,故选D。64.句意:他们通常在家里吃,因为在餐馆吃会带走传统的意义。根据“because having it in a restaurant takes away the meaning of the tradition.”可知,设空处应该说在家里吃,备选词home“家里”符合语境,at home“在家里”。故选E。65.In Kunshan, Suzhou. 66.Being added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. 67.It was created by the Suzhou Kunqu Opera Theater and the famous writer Bai Xianyong. 68.Kunqu Opera saw a big increase in popularity, especially among young people. 69.Kunqu Opera has faced competition from popular culture in China. Kunqu Opera performers retired. Audiences got old and fewer young people wanted to learn and enjoy the ancient art.【导语】本文主要介绍了中国最古老的传统戏曲形式之一——昆曲,包括其起源、面临的挑战、重新流行的原因以及青春版《牡丹亭》的创作和影响。65.根据第一段首句“Kunqu Opera, one of the oldest traditional opera forms in China, was born in Kunshan, Suzhou.”可知,昆曲诞生于苏州昆山。故填In Kunshan, Suzhou.66.根据第三段“But in 2008, Kunqu Opera was added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (《人类非遗代表名录》). This not only brought Kunqu Opera to international attention, but also made Kunqu Opera popular again at home.”可知,昆曲被列入人类非物质文化遗产代表作名录使其受到了国际关注。故填Being added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.67.根据第四段首句“A ‘youth version (青春版)’ of The Peony Pavilion (《牡丹亭》), created by the Suzhou Kunqu Opera Theater and the famous writer Bai Xianyong...”可知,《牡丹亭》的“青春版”是由苏州昆曲剧院和著名作家白先勇创作的。故填It was created by the Suzhou Kunqu Opera Theater and the famous writer Bai Xianyong.68.根据第四段“As the play was performed at universities, Kunqu Opera saw a big increase in popularity, especially among young people.”可知,随着这部剧在大学里演出,昆曲的受欢迎程度大大提高,尤其是在年轻人中。故填Kunqu Opera saw a big increase in popularity, especially among young people.69.这是一个开放性问题,答案可以从第二段中提取,例如“Kunqu Opera has faced competition from popular culture in China.”(昆曲在中国面临着流行文化的竞争)以及“Kunqu Opera performers retired (退休); audiences (观众) got old and fewer young people wanted to learn and enjoy the ancient art.”(昆曲演员退休了;观众老龄化,越来越少的年轻人想要学习和欣赏这门古老的艺术)。故填Kunqu Opera has faced competition from popular culture in China. Kunqu Opera performers retired. Audiences got old and fewer young people wanted to learn and enjoy the ancient art.70.例文 Music plays an important role in people’s lives. Different people have different tastes in music. Sally loves music that she can sing along with. She says it helps her relax and reduces stress after a long day. Emma prefers music that she can dance to. She finds it exciting, and it also gives her a good workout. As for me, I enjoy music that is peaceful and gentle. I often listen to it before going to sleep because it makes me feel calm and helps me fall asleep faster. I think music is not only a form of entertainment but also a good friend in life.【详解】[总体分析]①题材:本题是一篇材料作文;②时态:本文用一般现在时;③提示:介绍不同的人对音乐的爱好及理由,需要遵照所给要求,信息覆盖全面,适当补充细节。[写作步骤]第一步,指出音乐在人们的生活中起着很重要的作用,不同的人喜欢不同的音乐,引出下文;第二步,介绍Sally,Emma以及自己对音乐的爱好及理由,注意用词准确,行文流畅;第三步,总结自己对于音乐的看法,注意细节充分,三观正确。[亮点词汇]①play an important role in… 在……中起重要作用②sing along with… 跟着……一起唱③not only…but also… 不但……而且……[高分句型]①Emma prefers music that she can dance to.(定语从句)②I think music is not only a form of entertainment but also a good friend in life.(宾语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 山东省枣庄市2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx