河南省南阳市第一中学校2025-2026学年高二上学期10月月考英语试题(含解析 ,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

河南省南阳市第一中学校2025-2026学年高二上学期10月月考英语试题(含解析 ,含听力原文及音频)

资源简介

南阳一中高二年级 2025 年秋期第二次月考英语学科答案
听力:1-5 CACBA 6-10 BCABB 11-15 CABCA 16-20 CBACA
阅读理解:21-23 BDC 24-27 CDCD 28-31 CDAD 32-35 ABDB 36-40FGBCE
完形填空:41-45 CABDC 46-50 BADAC 51-55 CADBB
语法填 空 :56. a 57. advanced 58. performed 59. which 60. to determine 61. efficiency
62. understanding 63. is 64.further 65. from
应用文参考范文:
Possible Version 1
The Mr. Bean series, starring Rowan Atkinson, remains a beloved classic that never fails to entertain audiences.
Set in an elegant French restaurant, a classic scene unfolds where Mr. Bean tries to fit in but ending up in one funny mess after another. Shocked to discover what he has ordered is actually raw, Mr. Bean busies himself getting rid of it desperately, by hiding it in absurd places like the sugar bowl, a vase, a bread roll, and even into a nearby lady's purse and the violinist's trousers.
Mr. Bean’s unique humor and amusing creativity convey an evident message to students under pressure -- to approach challenges with a lighter heart, to laugh at mistakes, and to find creative solutions outside the box. So I recommend it to all of you.
Possible Version 2
The Mr. Bean series, starring Rowan Atkinson, is a timeless masterpiece of physical comedy, turning everyday chaos into laugh-out-loud moments.
Set in an elegant French restaurant, a classic scene unfolds where Mr. Bean tries to fit in but ending up in one funny mess after another. Shocked to discover what he has ordered is actually raw, Mr. Bean busies himself getting rid of it desperately, by hiding it in absurd places like the sugar bowl, a vase, a bread roll, and even into a nearby lady's purse and the violinist's trousers.
Rowan Atkinson's masterful performance successfully portrays Mr. Bean as a clumsy and amusing character, using brilliant expressions and gestures to create endless laughter without a single word, and therefore keeps the episodes loved by audiences across generations. I strongly recommend it to you all.
读后续写参考范文:
The mother said, “This chocolate is a reward for your imagination: a window-opening cat!” Hearing her sincere appreciation, Ben flushed. He lowered his head and muttered a thank-you. Surprisingly, the mother took out another chocolate and pressed it into his hand. “You glued the vase carefully, which shows you truly cared about making things right.” She paused, her eyes warm and understanding. “But imagination should help us solve problems, not hide from them.” His mother calmly encouraged Ben to reward himself with more chocolates for any strength he had shown in this event. Ben bit his lip, realizing his mother had known the truth all along.
Now with the chocolates in hand, the boy’s palm and forehead were sweating. He took a deep breath and whispered, “Mom, I’m sorry. I broke the vase while playing basketball and lied to you.” Feeling so ashamed, Ben couldn’t hold back his tears. He opened his palm wide, ready to return the chocolates. His mother smiled softly, “I’m proud of you for telling the truth. Mistakes happen, but honesty is more precious than any antique.” Ben nodded, holding the chocolate tightly, grateful for his mother’s wisdom and love.
【A篇】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四种体验非洲游猎的方式,包括南非的热气球游猎、肯尼亚的骑马游猎、纳米比亚的露天宿营和津巴布韦的徒步游猎。
21.细节理解题。根据Hot—air balloon safari in Pilanesberg, South Africa中的“You’ll spot the ‘big five’ (lion, elephant, buffalo, rhinoceros and leopard) among the 7,000 creatures in Pilanesberg in a hot-air balloon and get a bird’s eye view of their behaviour.(在皮兰斯堡,你会乘坐热气球,在7,000种动物中发现“五大动物”(狮子、大象、水牛、犀牛和豹子),并鸟瞰它们的行为。)”可知,在南非的兰斯堡人们可以在乘坐热气球时发现生物。故选B。
22.细节理解题。根据Walking safari in Mana Pools, Zimbabwe中的“70% of the Mana Pools National Park is accessible only on foot, so the animals are used to seeing people and are more relaxed than when approached by vehicles.(马纳普尔国家公园70%的地方只能步行进入,所以动物们已经习惯了看到人类,比被车辆接近时更放松。)”可知,津巴布韦马纳普尔的野生动物园最适合喜欢徒步旅行的人。故选D。
23.细节理解题。根据Horse safari in Chyulu Hills, Kenya中的“A seven-night stay at Great Plains ol Donyo Lodge, with daily horse safaris, starts at 7,700 per person, excluding flights. (在大平原老东约旅馆住七晚,每天都有骑马之旅,起价为每人7700英镑,不包括机票。)”和Walking safari in Mana Pools, Zimbabwe部分的“A seven-day safari costs from 7,000 per person. Flights can be arranged at an additional cost.( 7天的游猎之旅每人起价7000英镑。航班额外收费。)”可知,两者都不包含机票费用。故选C。
【B篇】本文报道了中国一位 Z 世代列车员覃云昊的创新做法——通过分发试卷和贴画,让长途列车上的儿童保持安静并获得乐趣,这一举措得到了家长和网友的广泛好评,也体现了公共服务中以人为本的创新理念。
C 【解析】理解具体信息。 根据文章第一段 “A Gen Z train attendant in China has gained widespread praise for his creative approach to keeping children calm and entertained during long train rides — by handing out test papers and stickers.” 以及第二段内容可知,覃云昊通过分发试卷和贴画让孩子们在火车上保持安静,故选 C。
D 【解析】推断。根据第四段 “The inspiration came from observing parents who brought homework for their children on board. Wanting to help those who hadn’t come prepared, Qin began printing out simple exercises to share.” 可知,覃云昊看到一些家长没为孩子准备作业,于是决定分发练习题,故选 D。
C 【解析】推断。根据第三段 “Many praised it for turning a potentially noisy carriage into a peaceful environment” 可知,人们认为覃云昊的方法使车厢变得安静,故选 C。
D 【解析】理解标题。文章围绕列车员覃云昊通过分发试卷和贴画让儿童在火车上保持安静这一做法展开,D 项 “一位列车员安抚孩子的办法” 能准确概括全文主旨,故选 D
【C篇】这是一篇说明文。主要说明了金星虽与地球大小相似却环境恶劣,其是否宜居存争议。剑桥大学康斯坦丁努团队研究发现,金星内部缺水、火山喷发“干燥”,不支持其曾有地表水和宜居气候的说法,NASA未来探测或验证结论。
【28题详解】
细节理解题。根据第一段“Some astronomers believe the planet was once much more hospitable, but a recent research by Tereza Constantinou, a PhD student from the University of Cambridge, has now dealt a blow to the idea that it ever hosted life as we know it.(一些天文学家认为,这颗行星曾经更加宜居,但剑桥大学博士生特蕾莎·康斯坦丁努最近的一项研究现在却给这一观点泼了一盆冷水,即它曾经确实存在过我们所理解的生命)”可知,最近的研究得出的结论是金星不太可能存在生命。故选C。
【29题详解】
主旨大意题。根据第二段“Constantinou noted that early in the formation of Venus, the planet was covered in a vast sea of magma (岩浆). If this cooled quickly, water would form oceans or be trapped as it crystallised (结晶), meaning the planet’s interior (内部) would be water-rich. As a result, water would be released when volcanoes erupt. “If you look at any photos of volcanism on Earth, you can see these large clouds coming out. Most of that is water,” said Constantinou. But if the magma cooled slowly, water would have ended up as steam in the atmosphere. In this situation, water would not be trapped inside the interior of the planet.(康斯坦丁努指出,在金星形成初期,该行星表面覆盖着一片巨大的岩浆海洋。如果这些岩浆迅速冷却,水就会形成海洋或者在结晶过程中被封存起来,这意味着金星的内部会富含水分。因此,当火山喷发时,水就会被释放出来。康斯坦丁努说:“如果你看地球上的火山活动照片,就会看到这些巨大的喷出物。其中大部分就是水。”但如果岩浆冷却速度缓慢,那么其中所含的水分就会在大气中以蒸汽的形式存在。在这种情况下,水就不会被困在行星的内部了)”可知,第二段主要是关于这项研究的理论基础。故选D。
【30题详解】
细节理解题。根据第三段“Constantinou and his colleagues studied changes in the Venusian atmosphere to cast light on the water content of its interior. When they analysed the amount of substances being refilled, they found very little water was being added.(康斯坦丁努及其同事研究了金星大气层的变化,以探究其内部的水含量情况。在分析物质补充量时,他们发现补充的水非常少)”可知,康斯坦丁努和他的同事们通过分析水分含量的变化情况得出他们的结论。故选A。
【31题详解】
细节理解题。根据最后一段“Constantinou said resolving the question could help astronomers rule out Venus as a habitable planet now that the dry interior of Venus suggests it never has the oceans of liquid water traditionally thought necessary for life to begin.(康斯坦丁努表示,解决这一问题有助于天文学家排除金星作为宜居行星的可能性。因为金星内部干燥,这表明金星从未拥有过传统上认为是生命起源所必需的液态水海洋)”可知,根据康斯坦丁努的观点,这一发现可以用于缩小天文学家的搜索范围。故选D。
【D篇】这是一篇议论文。文章介绍人们依赖手机等人工记忆工具,有人担忧社交媒体分享让人们忽视真实生活,但作者认为无需全盘否定,科技也能留存珍贵时刻。
【32题详解】
推理判断题。根据第一段中“You have no reason to commit phone numbers to memory: it’s just there in your phone. Or perhaps you once had a phone book to store them. In either case, an object does the remembering for you.(你没有理由把电话号码记在记忆里:它就在你的手机里。或者你曾经有一个电话簿来存储它们。在任何一种情况下,一个物体为你做记忆)”推知,我们更多地依赖工具进行记忆。故选A。
【33题详解】
词句猜测题。根据第二段中“The storage capacity of the human brain has since been eclipsed. No wonder, then, that we’re increasingly dependent on memory prostheses, from libraries to smartphones.(人类大脑的存储能力从此eclipsed。因此,从图书馆到智能手机,我们越来越依赖人工记忆也就不足为奇了)”可知,我们越来越依靠人工记忆,其原因是我们大脑的储存能力已经被超越。由此猜测,划线词意为“超越”,与outperformed同义。故选B。
【34题详解】
细节理解题。根据第三段中“When we devote ourselves to capturing and sharing the world in this way, something immensely valuable is lost; when recording so much of our lives, we’re forgetting to actually live them. (当我们致力于以这种方式捕捉和分享世界时,我们失去了一些极其宝贵的东西;当我们记录了这么多我们的生活,我们忘记了真正的生活)”可知,网上分享带来的负面影响是对真实体验的忽视。故选D。
【35题详解】
推理判断题题。根据最后一段中“But is our social media-driven transformation wholly bad If we’re still creating and sharing memories like this, perhaps this is because we’ve not had sufficient time to learn how to do these things without thinking about what we’re doing. It is easy to ignore that the mass social media era is less than a decade old. (但这场由社交媒体推动的变革就完全是坏事吗?如果我们如今仍在以这种方式创造和分享回忆,或许是因为我们还没有足够的时间,去学会自然而然地做这些事。很容易忽略的一点是,大规模社交媒体时代至今还不到十年)”可知,大规模社交媒体时代时间不算太久,且人们还没有做到自然而然地去创造和分享回忆。由此推知,作者建议人们花时间去适应数字时代。故选B。
【七选五】这是一篇说明文。文章介绍了追求更充实生活的关键不在于“做更多事”,而在于“以不同的方式 做事”。
36.空格前文提出问题“What if the key to a more fulfilling life isn’t about doing more, but about doing differently (倘若通往更充实生活的关键并非在于做更多的事情,而是在于采取不同的方式呢?)”以及后文将活动分为不同的类型。因此,此处需要一个承上启下的句子,既能承接“doing differently”的概念,又能引出下文对活动类型的分析。F选项“这一过程首先是要认识到并非所有的活动对我们产生的影响都是相同的”既回答了“如何做到不同”,又引出了下文的活动分类,符合语境,故选F。
37.根据上文“Pleasing activities are low-effort, high-reward. You don’t need to plan them far in advance or clear out a full afternoon. It might be a walk in nature, listening to your favorite playlist, or calling a friend just to say hello.(令人愉悦的活动往往不需要花费太多精力,却能带来丰厚的回报。你无需提前精心规划,也不需要占用整个下午的时间。这可以是一次在大自然中的漫步,听听你最喜欢的音乐,或者只是给朋友打个电话问候一下)”以及后文“One of the biggest misconceptions about fun is that it has to be some grand event. In truth, the most restorative moments often come from these smaller, everyday pleasures.(关于“乐趣”的最大误解在于,人们认为乐趣必须是某种重大的活动。但事实上,最能让人恢复精力的时刻往往来自于那些平凡的、日常的小享受之中)”可知,上文对令人愉悦的活动进行了说明,空格后文则是在总结这类活动的特点,G选项中的“These”指代前文的例子。故G选项“这些是简单而纯粹的快乐,不需要太多投入,却能带来实实在在的满足感”符合语境。故选G。
38.根据后文“They might feel challenging at first, but they match with your values and leave you with a real sense of meaning. It could be learning a new skill that pushes you out of your comfort zone. These types of experiences take more effort than Pleasing activities, but they often help us feel more alive.(起初可能会觉得有些困难,但它们与你的价值观相符,能给你带来真正的意义感。这可能是学习一项新技能,它能让你走出舒适区。这类经历比那些让人愉悦的活动需要付出更多的努力,但它们往往能让我们感觉更加充满活力)”可知,本段论述的主要是成长型的活动。B选项“成长活动是那些让你延伸自我的活动”是对这类活动的定义,与后文内容相符。故选B。
39.根据上文“Yielding activities are activities that require little effort but offer little satisfaction.(“消耗性活动”指的是那些所需付出的精力较少,但带来的满足感却很少的活动)”可知,空格前文定义“Yielding activities”并指出其特点。C选项给出例子“想想那些无意识地刷社交媒体”,它完全符合“低努力、低满足”的定义,并能与后文的“查看邮箱”例子并列。故选C。
40.根据上文“Once you’ve reflected on how you currently spend your time, try making one small shift each day. Choose a Pleasing or Living activity you would like to engage in more, even something simple like a short walk or trying something new that is consistent with your values.(一旦你对目前自己的时间使用情况进行了反思,就试着每天做出一个小小的改变。选择一项让你感到愉悦或有益的生活活动,哪怕只是简单的短距离散步或者尝试一些符合你价值观的新事物也行)”可知,前文建议读者每天做一个小的改变,选择一个“愉悦”或“成长”活动来做。E选项“目标是用专注的时刻替换分心的时刻”总结全文,并与文章开头提出的“感觉疲惫、心烦意乱、不满足”的问题形成了首尾呼应。故选E。
【完型】本文是一篇记叙文。文章主要讲的是Hillary Krieger的爸爸创造了“orbisculate”这个词,她认为这显示了爸爸的创新精神,她努力想让这个词被收录进词典。
【41题详解】考查副词词义辨析。句意:这个男人意外把橙汁喷得满身都是。A. carefully小心地;B. intentionally故意地;C. accidentally意外地;D. consistently连贯地。根据“squirted (喷溅)orange juice all over himself. ”和常识可知,喷溅橙汁满身并非刻意为之,而是突发的意外情况。故选C。
【42题详解】考查动词词义辨析。句意:“我大喊道:‘哦,橙汁刚刚 orbisculated 了,’” 她后来回忆到。A. recalls回忆起;B. comments评论;C. complains抱怨;D. insists坚持。句子开头描述的是过去发生的场景,结合“later”可知,此处是希拉里之后对当时情况的回忆。故选A。
【43题详解】考查名词词义辨析。句意:大卫陷入困惑,问道;“什么情况?”A. panic恐慌;B. confusion困惑;C. desperation绝望;D. embarrassment尴尬。根据上文“Oh, the orange just orbisculated”和“It did what ”推测,大卫听到orbisculated这个陌生词汇后感到困惑。故选B。
44题详解】考查动词词义辨析。句意:希拉里自己也很好奇,她迅速拿起词典,翻到“O”开头的部分 —— 结果却愣住了。A. contributed贡献;B. responded回应;C. applied申请、应用;D. turned翻到、转向。根据“Hillary quickly grabbed a dictionary”可知,此处是指查阅词典时翻到某一字母开头的部分。故选D。
【45题详解】考查介词短语辨析。句意:她难以置信地大步走进父亲的书房。A. On time准时;B. At random随机地;C. In disbelief难以置信地;D. With admiration钦佩地。根据上文“I shouted, ‘Oh, the orange just orbisculated”以及“The word was nowhere to be found”可知,希拉里本以为orbisculated是真实词汇,查词典却没找到,此时她感到难以置信。故选C。
【46题详解】考查动词词义辨析。句意:他露出尴尬的笑容,承认自己在大学时发明了这个词,从没想过它会留存—— 但多年来他在家人面前自然地使用这个词,大家都以为它是真实存在的。A. chosen选择;B. invented发明、自创;C. misused误用;D. encountered遇到。根据下文“wondering how many other make-up words”推测,父亲是自创了orbisculated这个词。故选B。
【47题详解】考查动词词义辨析。句意:他露出尴尬的笑容,承认自己在大学时发明了这个词,从没想过它会留存—— 但多年来他在家人面前自然地使用这个词,大家都以为它是真实存在的。A. stick留存、坚持;B. improve改善;C. transform转变;D. disappear消失。根据下文“he’d used it naturally around the family for years”可知,父亲自创的这个词被父亲一直使用,即它留存下来。故选A。
【48题详解】考查动词词义辨析。句意:他露出尴尬的笑容,承认自己在大学时发明了这个词,从没想过它会留存—— 但多年来他在家人面前自然地使用这个词,大家都以为它是真实存在的。A. denied否认;B. pretended假装;C. suspected怀疑;D. assumed假定、以为。根据上文“he’d used it naturally around the family for years”可知,父亲自然地使用 orbisculated,家人也没有怀疑,所以是以为它是真实词汇。故选D。
【49题详解】考查动词短语辨析。句意:起初,希拉里感到沮丧,想知道还有多少其他自创词在她没注意的情况下悄悄进入她的词汇库。A. slipped into悄悄进入;B. escaped from从……逃脱;C. broken down分解、出故障;D. gone against违背。根据“without her noticing”可知,希拉里担心其他自创词悄悄进入自己的词汇库。故选A。
【50题详解】考查名词词义辨析。句意:不久,她开始不把orbisculated看作一个错误,而是一份礼物—— 一扇窥见父亲富有创造力灵魂的小窗户。A. secret秘密;B. lesson教训;C. gift礼物、馈赠;D. challenge挑战。根据“a small window into her father’s inventive soul”推测,希拉里后来把这个词看作是一个窥见父亲创造力的窗口,因此它是一个馈赠。故选C。
【51题详解】考查名词词义辨析。句意:“它体现了他的创造力,” 她认为。A. adaptability适应性;B. productivity生产力;C. creativity创造力;D. responsibility责任感。根据上文“Wearing an awkward smile, he admitted he’d 46 the word back in college”可知,orbisculated是父亲自创的词,这是创造力的体现。故选C。
【52题详解】考查形容词词义辨析。句意:“即使发生了令人讨厌的事 —— 比如橙汁溅到眼睛里 —— 他也能找到自嘲的方式,把一个混乱的时刻变成有趣的事。”A. messy混乱的、棘手的;B. cheerful愉快的;C. critical关键的;D. memorable难忘的。根据上文“squirted (喷溅)orange juice all over himself”可知,橙汁溅到眼睛里是令人不悦的混乱时刻。故选A。
【53题详解】考查名词词义辨析。句意:悲伤笼罩着她,但决心也随之而来:orbisculated理应在词典中占有一席之地。A. relief缓解、宽慰;B. patience耐心;C. sympathy同情;D. determination决心。根据“ “Orbisculate” deserved a place in the dictionary.”可知,希拉里的目标是让orbisculated进入词典,这体现了她的决心。故选D。
【54题详解】考查动词词义辨析。句意:她的目标不只是让一个词被收录并释义;更是为了让父亲的快乐延续下去。A. revised修订;B. defined定义、收录并释义;C. translated翻译;D. corrected纠正。根据上文“ “Orbisculate” deserved a place in the dictionary.”可知,希拉里想让orbisculated进入词典,核心是让这个词被词典收录并释义。故选B。
【55题详解】考查动词词义辨析。句意:她认为,这是纪念他的最佳方式。A. assist帮助;B. honor纪念、致敬;C. contact联系;D. accompany陪伴。根据上文“Two decades later, Hillary’s father passed away.”和“ “Orbisculate” deserved a place in the dictionary.”可知,父亲已去世,希拉里通过让orbisculated进入词典来纪念他。故选B。
【语法填空】本文是一篇说明文。文章介绍了亚马逊探索人形机器人在包裹配送中的应用。
56.考查冠词。句意:全球最大的在线零售商亚马逊正在探索使用人形机器人来实现包裹配送自动化,这一举措可能会显著重塑其物流和配送网络。move为可数名词,此处表示泛指,且move是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词a。故填a。
57.考查词形转换。句意:据报道,这家电子商务巨头正在测试这些先进的机器人,而此前许多任务由人类工人执行。修饰后文名词robots应用形容词advanced,作定语。故填advanced。
58.考查非谓语动词。句意同上一题。“with+宾语+宾补”结构中,perform与逻辑主语tasks构成被动关系,且“previously”(此前)提示动作的过往状态,故用过去分词“performed”作宾补。
59.考查定语从句。句意:订阅式科技出版物《信息报》最先报道了这一消息,其他新闻媒体也纷纷转载。此处为非限制性定语从句修饰先行词The story,关系词在从句中作主语,指物,故用关系代词which引导。故填which。
60.考查非谓语动词。句意:报道显示,亚马逊正在积极开发和测试类人机器人,以确定它们在配送类角色中的可行性。不定式“to do”可表目的。故填to determine。
61.考查名词。句意:虽然细节仍在不断出现,但这一举措似乎是亚马逊更广泛地推动机器人和自动化技术,以提高运营效率和速度的一部分。作宾语,应用名词efficiency,不可数。故填efficiency。
62.考查非谓语动词。句意:测试阶段对于了解这些机器人如何在现实环境中导航以及如何处理最后一英里配送的复杂性至关重要。作介词的宾语,understand应用动名词形式。故填understanding。
63.考查谓语动词。句意:虽然自主双足机器人送货的前景是一个重大飞跃,但这项技术仍处于早期阶段。陈述客观事实用一般现在时,主语为the prospect,谓语用单数。故填is。
64.考查词形转换。句意:这一发展体现了亚马逊的一个潜在长期规划,即进一步将机器人技术整合到客户配送流程的每一步,从仓库到前门。空格修饰动词“integrate”(整合),需用副词,“far”(形容词,远的)的副词形式“further”(进一步地)符合语境。故填further。
65.考查介词。句意:这一发展凸显了亚马逊的长期愿景,即进一步将机器人技术整合到客户交付过程的每一步,从仓库地板到前门。结合句意表示“从……到……”可知短语为 from... to...。故填from。
【读后续写】本文以人物为线索展开,讲述了Ben不小心打碎了妈妈珍爱的古董花瓶,并撒谎说是邻居家的猫打碎的,妈妈知道真相后并没有直接责备他,而是用两块巧克力巧妙地让Ben认识到了自己的错误,并勇敢地承认了撒谎的行为。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句“妈妈说:‘这块巧克力是对你想象力的奖励:一只开窗的猫!’”可知,第一段可描写妈妈如何用巧克力让Ben意识到自己的错误行为。
②由第二段首句“现在手里拿着巧克力,男孩双手和额头都满是汗水。”可知,第二段可描写Ben勇敢地承认了错误后妈妈的反应,以及妈妈的教导和Ben的领悟。
2.续写线索:
奖励想象力——奖励修补工作——Ben感到羞愧——承认错误——请求惩罚——妈妈给予奖励——Ben意识到诚实的重要性
听力材料
Text 1
W: There are many good places for shopping in London. And I’ve been to lots of museums. I like living here.
M: So do I. I like here because I can watch football matches most weekends.
Text 2
W: Oh, I’ve lost my mobile phone at the station.
M: Oh dear. If I were you, I would report it to the police immediately.
Text 3
M: Would you like to go to the library with me to return a book
W: I’d like to, but I must go to the teachers’ office to hand in my homework first.
Text 4
M: Can you speak French now
W: Not yet, but I want to learn it next term. So far I have already mastered Japanese, Chinese and English.
Text 5
W: Mike, I want to talk with you right.
M: What’s up
W: You promised to hand in perfect homework, but it is full of mistakes.
Text 6
M: Could you help me figure out how to get ready for my job interview
W: The most important thing is to make sure you know the company and what services or products it provides. Do you know all about them
M: Yes, I understand nearly everything about the company.
W: What’s more, you have to decide whether the company is casual or formal. When you are choosing what to wear, keep all of that in mind. Have you chosen what to wear in the company
M: No, not yet.
W: I’m always ready to go shopping with you! Anytime you need help, please let me know. Should we talk about other basics
M: OK, I’m listening.
Text 7
W: Ted, can I borrow your notebook for chemistry
M: Here you are.
W: You are a great help, Ted.
M: I don’t quite understand why you need my notebook. You do well in making notes.
W: Well, recently, I have to work in a restaurant from 7 o’clock to 10 o’clock every evening. And sometimes I can’t follow the teacher.
M: Oh, that’s really bad for your study. Do you have to work part-time
W: Yeah. My father lost his job two months ago and I must make some money by myself.
M: Hmm, I understand. Please take care of yourself!
W: Thanks.
Text 8
W: Excuse me, sir. I’m a bit lost. Could you help me out, please
M: Sure! I can give you directions. I know this area well. I’ve been living here for ten years. Where are you heading
W: I need to find a gas station. My car is low on gas.
M: Alright. Go down this road and drive on for about two more miles.
W: OK. Is it on this road
M: No. Take the third left and go for about half a mile. You will get to the gas station.
W: Is the gas station on the left side or the right side of the road
M: It will be on the right.
W: What does it look like
M: It has a red roof. You can’t miss it.
W: Thanks a lot!
Text 9
W: Jack, I think we should get a small family car
M: What You mean we should sell my sports car! Never!
W: But it’s expensive to run and it’s really old. You bought it long before I met you.
M: That’s true but I never have any trouble with it! It always starts at once when I press the starter!
W: It didn’t start at once yesterday morning!
M: That was only because it was so cold now in winter!
W: Good cars should starts easily in any season.
M: That’s right but I still don’t want to sell my sports car. It’s my old friend.
Text 10
Once there was a pianist in a bar. People came just to hear him play. But one night, a lady was tired of listening to the piano and asked him to sing a song. So he did. He had never sung in public before. Now he was singing for the very first time! Nobody had expected he could sing so beautifully! All the people present had a good time and the pianist was also very happy because he found that he could sing well.
He may have lived the rest of his life as a no-name pianist in a no-name bar. Now he found, by accident, his ability to sing, so he went on working hard on singing. Later, the pianist became one of the best-known singers in the US. His name was Nat King Cole. You, too, have skills and abilities that you haven’t found. You may not feel that your talent is great, but it may be better than you think. With hard work, most skills can be improved. Besides, you may have no success at all if you do nothing about your talent.南阳一中高二年级 2025 年秋期第二次月考英语学科试题
第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A 、B 、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小 题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man do most weekends
A. He goes shopping. B. He visits museums. C. He watches matches.
2. What does the man suggest the woman do
A. Report to the police. B. Go back to look for it. C. Buy a new one.
3. What will the woman do first
A. Go to the library. B. Go to the classroom. C. Go to the teachers’ office.
4. How many languages can the woman speak up to now
A. Two. B. Three. C. Four.
5. What is the probable relationship between the two speakers
A. Teacher and student. B. Manager and employee. C. Classmates.
第二节(共15小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6段材料,回答第 6至7 题。
6. What is the man asking the woman for
A. Help with his research.
B. Advice on his job interview.
C. Advice on the company’s products.
7. What is the woman always ready to do
A. Wear casual clothes.
B. Learn more about the company.
C. Go shopping with the man.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What does the woman want to borrow
A. A notebook. B. A dictionary. C. Some money.
9. How long does the woman work every evening
A. For two hours. B. For three hours. C. For four hours.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. How long has the man lived in this area
A. For 5 years. B. For 10 years. C. For 20 years.
11. How far is the gas station from the place where the two speakers are
A. About half a mile. B. About two miles. C. About two and a half miles.
12. What can be known about the gas station
A. It has a red roof. B. It is very large. C. It is very small.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What does the woman suggest the man do
A. Buy a sports car. B. Buy a small family car. C. Sell his family car.
14. What season is it at the moment
A. It is spring. B. It is autumn. C. It is winter.
15. What’s the possible relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Father and daughter. C. Friends.
16. Why doesn’t the man want to get a new car
A. Because of the high price.
B. Because of the season.
C. Because of his feeling to the old one.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why did the lady want the pianist to sing
A. She knew he could sing well.
B. She was tired of listening to the piano.
C. She wanted to make him famous.
18. When did the pianist know he had a talent for singing
A. That night after his first singing.
B. Long before he played the piano in the bar.
C. After he became a famous pianist.
19. What happened to the pianist at last
A. He had his own piano bar.
B. He continued to play the piano in the bar.
C. He became a well-known singer in America.
20. Which of the following will the author of the passage agree on
A. Everyone should make full use of his talent.
B. Few people have real talent.
C. People will succeed if they have talent.
第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A 、B 、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A (必修二Unit 5 Human and Nature)
The attraction of an African safari is unparalleled. Here are four ways to experience your trip.
Hot—air balloon safari in Pilanesberg, South Africa
This is the only hot-air balloon safari to launch from inside a park in South Africa. You’ll spot the ‘big five’ (lion, elephant, buffalo, rhinoceros and leopard) among the 7,000 creatures in Pilanesberg in a hot-air balloon and get a bird’s eye view of their behaviour.
A five-night stay at the Palace of The Lost City includes a hot-air balloon safari, breakfast, return economy flights. From 2,595 per person, based on two adults sharing.
Horse safari in Chyulu Hills, Kenya
At ol Donyo Lodge in the Chyulu Hills, you’ll find a stable of 22 horses, including calm and hardy Boerperds for beginners (aged 12 and above) and a selection of thoroughbreds for the intermediate and advanced.
A seven-night stay at Great Plains ol Donyo Lodge, with daily horse safaris, starts at 7,700 per person, excluding flights.
Sleep out in Onguma, Namibia
The Namibia’s vast Etosha National Park has five lodges, two campsites and 34,000 hectares of wilderness — and offers the opportunity to sleep under the stars on a custom-built Dream Cruiser.
Rainbow Tours offers a six-night trip from 5,595 per person including the unique Dream Cruiser experience, international flights and internal transfers.
Walking safari in Mana Pools, Zimbabwe
You can go off the beaten track to places almost untouched by human activity. 70% of the Mana Pools National Park is accessible only on foot, so the animals are used to seeing people and are more relaxed than when approached by vehicles. If you’re lucky, you might get to spot Boswell, the park’s most famous elephant.
A seven-day safari costs from 7,000 per person. Flights can be arranged at an additional cost.
21. What can people do in Pilanesberg, South Africa
A. Do daily horse riding safari.
B. Spot creatures in a hot-air balloon.
C. Experience the unique Dream Cruiser
D. Encounter the most famous elephant Boswell.
22. Which safari best suits people who enjoy hiking
A. Safari in Pilanesberg, South Africa. B. Safari in Chyulu Hills, Kenya.
C. Safari in Onguma, Namibia. D. Safari in Mana Pools, Zimbabwe.
23. What do safaris in Chyulu Hills and Mana Pools have in common
A. They are perfect for camping. B. They charge the same for the trip.
C. They rule out the flight fee. D. They have daily horse riding activities.
B (选必一Unit 1 Relationships)
A Gen Z train attendant in China has gained widespread praise for his creative approach to keeping children calm and entertained during long train rides—by handing out test papers and stickers(贴画).
Qin Yunhao, who works on the G1546 high-speed train from Nanning East to Hangzhou West, brings along a plastic bag filled with simple worksheets and colorful reward stickers every time he’s on duty. His idea is simple but effective: children who become noisy during the journey are gently handed a test paper, and upon completing it, are rewarded with stickers. Meanwhile, children who remain quiet throughout the ride are given stickers directly as a form of positive reinforcement.
The idea, which started during the summer travel rush, has received overwhelming support from parents and netizens. Many praised it for turning a potentially noisy carriage(车厢)into a peaceful environment, while also giving children something meaningful to do during the journey.
The inspiration came from observing parents who brought homework for their children on board. Wanting to help those who hadn’t come prepared, Qin began printing out simple exercises to share.
This low-cost but thoughtful solution has been described as a “magical fix”, as it eases pressure on parents, entertains young passengers, and helps maintain order in a public space. It’s also seen as a reflection of growing human-centered innovation in public service.
Qin’s fellow railway staff have also adopted various child-friendly practices. Some bring picture books or small toys, others create “kids’ kits” with puzzles and games. On certain trains, a children’s activity area has even been set up in the dining car. Railway staff also encourage parents to prepare entertainment in advance — such as downloading cartoons or bringing educational games — to help children enjoy the ride calmly and constructively.
Balancing children’s natural liveliness with public order is no easy task. But initiatives like this show that thoughtful, human-centered solutions can go a long way toward creating more harmonious public spaces.
24.What does Qin Yunhao do to keep children quiet on the train
A. He sets up activity areas. B. He provides books and toys.
C. He gives out test papers and stickers. D. He downloads cartoons and games.
25.What made Qin Yunhao decide to hand out worksheets
A. He hoped to make the summer rush more fun.
B. He wanted to protect children’s natural liveliness.
C. He was required to create more harmonious public areas.
D. He saw some parents unprepared for their kids' homework.
26. What do people think of Qin Yunhao's solution
A. It fits the summer rush. B. It is expensive but effective.
C. It makes carriages peaceful. D. It puts pressure on parents and kids.
27.What is the best title for the text
A. Railway Activities for Kids.
B. Ways to Play with Kids on Trains.
C. Harmonious Summer Travel.
D. A Train Attendant's Idea to Calm Kids.
C(必修二 Unit 4 Information Technology)
With a surface hot enough to melt lead in its atmosphere, Venus(金星) has been described as “Earth’s evil twin” — similar in size, yet worlds apart. The question of whether Venus was ever habitable(适合居住的) has long been a hot topic among scientists. Some astronomers believe the planet was once much more hospitable, but a recent research by Tereza Constantinou, a PhD student from the University of Cambridge, has now dealt a blow to the idea that it ever hosted life as we know it.
Constantinou noted that early in the formation of Venus, the planet was covered in a vast sea of magma (岩浆). If this cooled quickly, water would form oceans or be trapped as it crystallised (结晶), meaning the planet’s interior (内部) would be water-rich. As a result, water would be released when volcanoes erupt. “If you look at any photos of volcanism on Earth, you can see these large clouds coming out. Most of that is water,” said Constantinou. But if the magma cooled slowly, water would have ended up as steam in the atmosphere. In this situation, water would not be trapped inside the interior of the planet.
Constantinou and his colleagues studied changes in the Venusian atmosphere to cast light on the water content of its interior. When they analysed the amount of substances being refilled, they found very little water was being added. In other words, volcanic eruptions are “dry”. “The shortage of water in volcanic release reflects an equally dry Venusian interior,” said Constantinou. The team announced that their findings did not support the theory that Venus had surface oceans of water in its past, or a habitable climate.
Their conclusion could soon be tested. Later this decade, NASA is set to launch a mission to carry out fly-bys of Venus. Constantinou said resolving the question could help astronomers rule out Venus as a habitable planet now that the dry interior of Venus suggests it never has the oceans of liquid water traditionally thought necessary for life to begin.
28. What is the finding of the recent research
A. Venus is Earth’s identical twin.
B. Venus sets the whole world apart.
C. Venus was unlikely to sustain life.
D. Venus was more habitable than thought.
29. What is paragraph 2 mainly talking about concerning the research
A. Its methods. B. Its procedures.
C. Its potential impact. D. Its theoretical foundation.
30. How did Constantinou and his colleagues draw their conclusion
A. By analysing the changes of water content.
B. By studying the properties of substances.
C. By investigating the components of water.
D. By examining the differences of volcanoes.
31. What can the finding be used to do according to Constantinou
A. Carry out more fly-bys. B. Identify upcoming threats.
C. Conduct Venus observations. D. Narrow down astronomers’ search.
D(选必二Unit 6 The Media)
Quick: what’s your best friend’s phone number Don’t feel bad if you couldn’t answer off the top of your head. You have no reason to commit phone numbers to memory: it’s just there in your phone. Or perhaps you once had a phone book to store them. In either case, an object does the remembering for you.
“Prosthetic memory” (人工记忆) is nothing new. Writing itself has been a means of storing information. Yet the information revolution has generated more data than ever before. We are flooded with information. We’re creating more of it, and keeping more of it. The storage capacity of the human brain has since been eclipsed. No wonder, then, that we’re increasingly dependent on memory prostheses, from libraries to smartphones.
Not everyone thinks this trend in external memory is good. Historically, memory prostheses were expensive. As technologies such as printing and photography become more affordable, sharing experiences with others is easier than ever. So every breakfast, every sunset, every encounter with a cat finds its way on to social media. And here comes the worry. When we devote ourselves to capturing and sharing the world in this way, something immensely valuable is lost; when recording so much of our lives, we’re forgetting to actually live them. We put something between ourselves and the world—a camera—instead of just being in the moment, and so disconnect ourselves from experience.
But is our social media-driven transformation wholly bad If we’re still creating and sharing memories like this, perhaps this is because we’ve not had sufficient time to learn how to do these things without thinking about what we’re doing. It is easy to ignore that the mass social media era is less than a decade old. That’s just a short blink (眨眼) in human history, yet it has totally changed how we live. I suspect we’re not far off from being directly faced with experience yet with the ability to share experience in ways less bounded by geography and time. After all, technology can do what our fragile meat-computers can’t: protect all the moments of a life that would otherwise be lost.
32. What can be inferred from paragraph 1
A. We rely more on tools to memorize.
B. We are burdened with phone numbers.
C. Technology weakens our brains.
D. Technology distances us from our friends.
33. What does the underlined word “eclipsed” in paragraph 2 mean
A. Improved. B. Outperformed.
C. Restricted. D. Undervalued.
34. What negative effect does online sharing bring about
A. An overflow of posts. B. High cost of digital devices.
C. Addiction to the virtual world. D. Ignoring true experience.
35. What does the author advise us to do in the last paragraph
A. Have faith in human brains. B. Take time to adapt to digital age.
C. Quicken the pace of development. D. Make efforts to enhance memory.
第二节(共 5 小题,每小题 2.5 分,满分 12.5 分)(选必二Unit 5 Education)
根据短文内容,从短文后选项中选出填入空白处的最佳选项,选项中有两项是多余选项。
In our constant pursuit of productivity and achievement, we often overlook the quality of our daily experiences. We fill our hours with tasks, yet wonder why we so frequently feel exhausted, distracted, or unsatisfied. What if the key to a more fulfilling life isn’t about doing more, but about doing differently 36 Activities actually can be divided into different categories(类别). Understanding what each category truly is helps make better choices.
Pleasing activities are low-effort, high-reward. You don’t need to plan them far in advance or clear out a full afternoon. It might be a walk in nature, listening to your favorite playlist, or calling a friend just to say hello. 37 One of the biggest misconceptions about fun is that it has to be some grand event. In truth, the most restorative moments often come from these smaller, everyday pleasures.
38 They might feel challenging at first, but they match with your values and leave you with a real sense of meaning. It could be learning a new skill that pushes you out of your comfort zone. These types of experiences take more effort than Pleasing activities, but they often help us feel more alive.
Yielding activities are activities that require little effort but offer little satisfaction. 39 Or visualize the repeated check of your inbox(收件箱) without urgency. These activities can be harmless ways to relax. But when overused, they quietly replace more meaningful experiences.
Once you’ve reflected on how you currently spend your time, try making one small shift each day. Choose a Pleasing or Living activity you would like to engage in more, even something simple like a short walk or trying something new that is consistent with your values. 40
Try to change how you handle these activities.
Living activities are the activities that stretch you.
Think of the mindless scanning through social media.
Unbearable activities are the things that leave you exhausted.
E. The goal is to replace distracted moments with engaged ones.
F. This begins by recognizing that not all activities affect us equally.
G. These are simple joys that don’t require much but offer a genuine reward.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)(选必二 Unit 5 Education)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Hillary Krieger was sitting in her parents’ house with her friend, David. The man 41 squirted (喷溅) orange juice all over himself. “I shouted, ‘Oh, the orange just orbisculated,’” she later 42 . David was thrown into 43 , “It did what ”
Curious herself, Hillary quickly grabbed a dictionary and 44 to the “O” section — only to freeze. The word was nowhere to be found. 45 , she marched into her father’s study. Wearing an awkward smile, he admitted he’d 46 the word back in college, never imagining it would 47 — yet he’d used it naturally around the family for years and everyone had 48 it was real.
At first, Hillary felt frustrated, wondering how many other make-up words had 49 her vocabulary without her noticing. But that frustration faded fast. Soon, she began to see “orbisculate” not as a mistake, but as a 50 — a small window into her father’s inventive soul. “It speaks to his 51 ,” she believes. “Even when something is annoying—like orange juice in your eye — he found a way to laugh at it, turning a 52 moment into something fun.”
Two decades later, Hillary’s father passed away. Sorrow settled over her, but so did 53 : “Orbisculate” deserved a place in the dictionary. Her goal wasn’t just to get a word 54 ; it was to keep her father’s joy alive. This, she thought, was the best way to 55 him.
41. A. carefully B. intentionally C. accidentally D. consistently
42. A. recalls B. comments C. complains D. insists
43. A. panic B. confusion C. desperation D. embarrassment
44. A. contributed B. responded C. applied D. turned
45. A. On time B. At random C. In disbelief D.With admiration
46. A. chosen B. invented C. misused D. encountered
47. A. stick B. improve C. transform D. disappear
48. A. denied B. pretended C. suspected D. assumed
49. A. slipped into B. escaped from C. broken down D. gone against
50. A. secret B. lesson C. gift D. challenge
51. A. adaptability B. productivity C. creativity D. responsibility
52. A. messy B. cheerful C. critical D. memorable
53. A. relief B. patience C. sympathy D. determination
54. A. revised B. defined C. translated D. corrected
55. A. assist B. honor C. contact D. accompany
第二节 语法填空(共 10 小题,每小题 1.5 分,共 15 分)(选必二 Unit 5 语法+词汇)
The world’s largest online retailer, Amazon, is exploring the use of humanoid robots to automate package deliveries, 56 move that could significantly reshape its fulfillment and delivery network. According to reports, the e-commerce giant is in the process of testing these 57 (advance) robots, with many tasks previously 58 (perform) by human workers.
The story, 59 appears to have been first reported by the subscription-based tech publication The Information, has been widely spread by other news outlets. The reports suggest that Amazon is actively developing and testing human-like robots 60 (determine) their feasibility (可行性) in a delivery-focused role.
While details are still emerging, this initiative appears to be part of Amazon’s broader push into robotics and automation to enhance 61 (efficient) and speed in its operations. The testing phase is crucial to 62 (understand) how these robots navigate real-world environments and handle the many complexities of last-mile delivery.
While the prospect of autonomous, two-legged robots delivering packages 63 (be) a significant leap forward, the technology is still considered to be in its early stage. This development shows a potential long-term plan at Amazon to 64 (far) integrate robotics into every step of the customer delivery process, 65 the warehouse floor to the front door.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)(选必二U6 The Media)
假定你是李华,在学校组织的校园电影艺术节上,同学们观看了Rowan Atkinson罗温·艾金森主演的Mr. Bean的相关视频,现在向校英语报社投稿,内容包括:1、视频主要内容。2、评价与推荐。
注意:100词左右。
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
第二节(满分 25 分)(选必一U1 Relationships)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It took place in a teacher’s family. One day, Ben was playing basketball in the living room after school, when he accidentally threw the ball at a vase sitting on the shelf. The vase dropped to the floor and a large piece broke off. What made Ben more upset was that the vase was not a common decoration but an antique, which was handed down through generations from the 18th century. It was also his mother’s favorite possession. To cover his terrible action, the terrified boy glued(粘) the pieces together hurriedly and put the vase back to its place.
As the mother herself dusted the vase every day, she naturally noticed the cracks(裂缝) that evening. To her surprise, the repair work was actually very good. At dinner time, she asked her boy if he broke the vase. Fearing punishment, the suddenly inspired boy said that a neighbor’s cat jumped in from the window and he couldn’t drive it away no matter how hard he tried. It raced around the living room and finally knocked the vase off its shelf. His mother was quite clear that her son was lying, for all the windows were closed before she left for work each morning and opened after she returned. However, in the face of her son's nervous eyes and the suspicious looks of the other family members, Ben’s mother remained calm. She realized she shouldn’t just simply blame and punish her son for lying. She came up with another idea.
Before going to bed, the boy found a note from his mother in his room, asking him to go to the study at once. The boy thought he would now be punished but, as he had already lied, he was determined to deny everything to the end, no matter how angry his mum became.
In the study, calmly bathed in the light, his mother's face showed no sign of anger. On seeing her son push open the door and cautiously enter, she took a chocolate box out of a drawer and gave him one.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The mother said, “This chocolate is a reward for your imagination: a window-opening cat!”
Now with the chocolates in hand, the boy’s palm and forehead were sweating.

展开更多......

收起↑

资源列表