【精品解析】四川省绵阳市游仙区2025-2026学年八年级上学期开学英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】四川省绵阳市游仙区2025-2026学年八年级上学期开学英语试题

资源简介

四川省绵阳市游仙区2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·游仙开学考)People go to work in different ways. Some people go to work on foot because they live near their workplaces. Some people go to work by bike because they live farther away, or they like riding bikes. They think it's good for their health. Today more people have private(私人的) cars, so they can go to work in their cars. In the south of China, many people even go to work by boat because water is around their houses. Will people go to work by plane I think so, if necessary.
根据短文内容,判断正(T)、误(F)。
1.All people like to go to work by bike.
2.Some people think it's good to go to work by bike.
3.Today more people drive to work.
4.In the north of China, many people go to work by boat.
5.The writer thinks some people will go to work by plane if necessary.
【答案】1.错误
2.正确
3.正确
4.错误
5.正确
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】本文讲述了人们不同的上班方式,包括步行、骑自行车、开车、乘船,并推测必要时人们可能会乘飞机上班。
【点评】考查阅读判断,做题时需先定位题干关键词,再回到原文找对应信息,对比细节是否一致,避免因"绝对化表述"或"地点混淆"出错。
1.根据短文中"Some people go to work by bike"(一些人骑自行车上班)可知,并非所有人都喜欢骑自行车上班,题干中"All people"表述错误,故答案为错误。
2.根据短文中"they like riding bikes. They think it's good for their health"(他们喜欢骑自行车,认为这对健康有益)可知,部分人认为骑自行车上班有益,与题干表述一致,故答案为正确。
3.根据短文中"Today more people have private cars, so they can go to work in their cars"(如今更多人有私家车,所以他们可以开车上班)可知,现在更多人开车上班,与题干表述一致,故答案为正确。
4.根据短文中"In the south of China, many people even go to work by boat"(在中国南方,很多人甚至乘船上班)可知,乘船上班的是南方人,而非题干中的"北方",表述错误,故答案为错误。
5.根据短文中"Will people go to work by plane I think so, if necessary"(人们会乘飞机上班吗?我认为如果有必要的话会的)可知,作者认为必要时有人会乘飞机上班,与题干表述一致,故答案为正确。
(2025八上·游仙开学考)
School Show
Name Show Time Place
Wu Xia Kung fu Saturday 8:00 a.m. School hall
Lily English song Friday 4:00 p.m. Class Eight
Peter The violin playing Monday 3:30 p.m. Music room
Li Ping Drawing Wednesday 4:00 p.m. Drawing room
Steve Beijing Opera Thursday 3:30 p.m. School hall
6.You can ask ________ to sing an English song for us.
A.Wu Xia B.Lily C.Peter D.Li Ping
7.We can watch ________ in the school hall on the weekend.
A.kung fu B.Beijing Opera
C.drawing D.the violin playing
8.You can watch Beijing Opera ________.
A.at 10:00 a.m. on Thursday B.at 8:00 a.m. on Saturday
C.at 3:30 p.m. on Thursday D.at 3:30 p.m. on Monday
9.We can see the violin show in ________.
A.the school hall B.Class Eight
C.the drawing room D.the music room
10.________ shows are in the same place.
A.Kung fu and drawing B.Kung fu and Beijing Opera
C.The violin and drawing D.Beijing Opera and the English song
【答案】6.B
7.A
8.C
9.D
10.B
【知识点】应用文;校园文化;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了学校才艺表演的节目安排,包括表演者、表演内容、时间和地点等信息。
【点评】考查阅读理解,做题时可先快速浏览表格,明确各列(表演者、表演、时间、地点)的信息 ,然后针对每个题目,带着问题到表格中查找对应信息,注意细节的准确性,比如时间、地点、表演内容的匹配。
6.细节理解题。根据表格中"Lily"对应的"Show"一栏显示"English song"可知,可以请Lily唱英文歌。故选B。
7.细节理解题。根据表格中"Wu Xia"对应的"Time"为"Saturday 8:00 a.m.",且"Place"为"School hall" 可知,周末可以在学校礼堂观看功夫表演。故选A。
8.细节理解题。根据表格中"Steve"对应的"Time"为"Thursday 3:30 p.m.",且"Show"为"Beijing Opera "可知,可以在周四下午3:30观看京剧。故选C。
9.细节理解题。根据表格中"Peter"对应的"Place"为"Music room",且"Show"为"The violin playing"可知,小提琴表演在音乐室进行。故选D。
10.细节理解题。根据表格中"Wu Xia"和"Steve"对应的"Place"均为"School hall"可知,功夫和京剧的表演地点相同。故选B。
(2025八上·游仙开学考)Elephants have very strong legs.Their legs are like trees.They usually walk slowly because they are so big,but they walk very quietly.
Wild elephants living in the jungle(丛林) usually stay together in big families.Usually one old elephant leads them.The others follow their leader.They usually move about at night,looking for food.In the hot daytime,they go to sleep in the cool shade of the trees.Elephants are kind animals.When one of them is hurt and cannot pull itself to its feet,the other elephants lift it up and help it to walk.
Some people say that elephants never forget.They remember people who are kind or bad to them.
11.Elephants usually walk slowly because .
A.they are very big
B.they are quiet
C.they are very strong
D.they want to eat leaves along the way
12.Wild elephants living usually stay together in big families.
A.in the zoo B.in the suburbs C.in the jungle D.in the cities
13.When an elephant is hurt and cannot keep itself to its feet,the others .
A.lift it up and help it to walk B.run away as soon as possible
C.kill it immediately D.carry it to a safe place
14.If you hurt an elephant,what may happen when you meet it again five years later
A.It may not remember you and walk away.
B.It may kick you or do something to hurt you.
C.It may eat the food you give it.
D.It may let you take photos with it.
15.When elephants stay together, .
A.not all the elephants follow their leader
B.the youngest elephant leads them
C.there is a leader
D.there is no leader
【答案】11.A
12.C
13.A
14.B
15.C
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了大象的身体特征(腿强壮、体型大)、生活习性(丛林群居、夜间觅食、白天休息)、善良品性(帮助受伤同伴)以及记忆力强的特点。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文梳理核心信息(如大象的外形、生活、品性);遇到细节理解题,需带着题干关键词(如"walk slowly""wild elephants")回归原文精准定位答案;遇到推理判断题,要结合原文已知信息(如"elephants never forget")进行合理推断,避免脱离文本主观猜测 。
11.细节理解题。根据文中原句"They usually walk slowly because they are so big",可知大象通常走得慢是因为体型大,故选A。
12.细节理解题。根据文中原句"Wild elephants living in the jungle usually stay together in big families",可知生活在丛林里的野生大象通常群居,故选C。
13.细节理解题。根据文中原句"When one of them is hurt and cannot pull itself to its feet, the other elephants lift it up and help it to walk",可知当一头大象受伤无法站立时,其他大象会抬起它并帮它走路,故选A。
14.推理判断题。根据文中原句"Some people say that elephants never forget. They remember people who are kind or bad to them",可推断若伤害过大象,五年后再次相遇,大象可能会做出伤害人的行为,故选B。
15.细节理解题。根据文中原句"Usually one old elephant leads them. The others follow their leader" ,可知大象群居时会有一个领导者,故选C。
(2025八上·游仙开学考)Four students from different countries are camping(野营) and they are talking about the weather. Let's listen to them!
Tiffany: It's cool and sunny most of the time in our country. I live in Beijing, a beautiful city. It's summer now. It is a little hot, but I still feel good.
Lolita: I live in Moscow. It's usually windy there. It makes me feel bad. I don't like that.
Ben: I live in the north(北方) of Canada. It's very cold in winter, so we wear warm clothes. Many people like snowy weather because they can make snowmen and Canada is beautiful then.
Jeff: I come from Australia. I never see a snowy day. It's very hot most of the time in our country. And in winter it's not very cold. Many people like to come to my country for their vacation.
16.It can be ________ in Beijing now.
A.March B.July C.December D.February
17.Who doesn't like the weather of his/her country
A.Jeff. B.Ben. C.Lolita. D.Tiffany.
18.Jeff never sees a ________ day in Australia.
A.snowy B.rainy C.windy D.cloudy
19.What can we learn from the passage
A.Tiffany comes from Australia.
B.It's usually warm in Moscow.
C.Ben lives in the south of Canada.
D.Many people like to go to Jeff's country for their vacation.
20.What is the passage mainly about
A.Different habits.
B.Different countries.
C.Different talks in different cities.
D.The weather in different countries.
【答案】16.B
17.C
18.A
19.D
20.D
【知识点】记叙文;天气与生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了来自不同国家的四名学生在野营时谈论各自国家的天气情况,包括北京、莫斯科 、加拿大北部和澳大利亚的天气特点。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解四名学生分别来自的国家及天气话题;针对细节题 ,带着题干关键词(如"Beijing""Lolita""Jeff")回归原文定位答案;推理题则结合常识(如季节对应的月份)和原文信息进行合理推断,确保理解准确。
16.推理判断题。根据"I live in Beijing...It's summer now. It is a little hot",夏季对应的月份是七月,可知北京现在可能是七月,故选B。
17.细节理解题。根据"Lolita: I live in Moscow. It's usually windy there. It makes me feel bad. I don't like that",可知Lolita不喜欢自己国家的天气,故选C。
18.细节理解题。根据"Jeff: I come from Australia. I never see a snowy day",可知Jeff在澳大利亚从未见过下雪天,故选A。
19.细节理解题。根据"Jeff: Many people like to come to my country for their vacation",可知很多人喜欢去Jeff的国家度假,故选D。
20.文章大意题。根据"Four students from different countries are camping and they are talking about the weather",可知文章主要讲不同国家的天气,故选D。
(2025八上·游仙开学考) Mr White works in a middle school. He 21. English. He is friendly to his 22. and they also like him. He spends 23. time on his work. He often does some reading and writing. When he's 24. , he is also very busy. So he can't help his wife do any 25. . The woman is always angry with him. It's Saturday. Their daughter Kate is 26. her homework in her bedroom. Mrs White finds her 27. is out. She hopes her daughter will say she's 28. than her husband. She gives an apple to Kate and asks, " 29. is cleverer, your father or I "
Can you guess what the girl's 30. is
"I'm the cleverest in our family!" Kate says without thinking.
21.A.studies B.watches C.teaches D.reads
22.A.friends B.students C.workers D.drivers
23.A.many B.little C.some D.much
24.A.at home B.at work
C.in bed D.in the classroom
25.A.washing B.cooking C.cleaning D.housework
26.A.making B.doing C.finding D.looking
27.A.mother B.brother C.husband D.teacher
28.A.good B.better C.bad D.worse
29.A.Who B.Whose C.Why D.What
30.A.play B.sing C.answer D.think
【答案】21.C;22.B;23.D;24.A;25.D;26.B;27.C;28.B;29.A;30.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文讲述了中学英语教师怀特先生因忙于工作和阅读写作,在家也无暇帮妻子做家务,妻子想让女儿评判自己和丈夫谁更聪明,女儿却称自己是家里最聪明的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合人物身份(教师)和上下文语境理解语义,同时关注固定搭配(如do homework、do housework)对解题的辅助作用。
21.句意:他教英语。studies学习;watches观看;teaches教;reads阅读。根据"Mr White works in a middle school. He…English."可知,他教英语。故选C。
22.句意:他对他的学生很友好,学生们也喜欢他。friends朋友;students学生;workers工人;drivers司机。根据前文他是老师,此处应指他的学生。故选B。
23.句意:他在工作上花费很多时间。many许多,修饰可数名词;little几乎没有;some一些;much许多,修饰不可数名词。"time"为不可数名词,且根据后文"very busy"可知,是花费大量时间。故选D。
24.句意:当他在家时,仍然很忙。at home在家;at work在工作;in bed在床上;in the classroom在教室。根据后文"So he can't help his wife do any…"可知,他不能帮妻子做家务,说明是在家时。故选A。
25.句意:所以他不能帮妻子做家务。washing洗;cooking做饭;cleaning打扫;housework家务。根据句意可知,此处需用概括性词汇"家务"。do housework"做家务",为固定搭配。故选D。
26.句意:他们的女儿Kate正在卧室写作业。making制作;doing做;finding寻找;looking看。do homework"做作业",是固定搭配。故选B。
27.句意:Mrs White发现她丈夫不在家。mother母亲;brother兄弟;husband丈夫;teacher老师。根据"Their daughter Kate is…her homework in her bedroom.Mrs White finds her…"可知,这里指的是Mr White,她的丈夫。故选C。
28.句意:她希望女儿说她比丈夫更好。good好的,原级;better更好的,比较级;bad差的,原级;worse更差的,比较级。根据"than"可知,需用比较级,且语境是希望被夸奖。故选B。
29.句意:她给了Kate一个苹果问:"谁更聪明,你爸爸还是我?"Who谁;Whose谁的;Why为什么;What什么。根据句意可知,此处表示"谁"。故选A。
30.句意:你能猜出女孩的回答是什么吗?play玩;sing唱;answer回答;think想。根据后文Kate说的话可知,是询问她的回答内容。故选C。
(2025八上·游仙开学考)I had a school trip with my classmates today. We went to the Sea Museum 31. . First we 32. in front of the museum. We were so happy and the photos were very 33. . Then we went inside and 34. the museum. We also went to the 4D cinema and 35. an exciting movie. At noon we had lunch at a restaurant. I ate a large bowl 36. beef noodles. They were very delicious! My friend Jack also thought they were 37. .
It was 3:00 p.m. We went back to the bus. It took 38. an hour to get back to our school. We were tired 39. we had great fun.
I hope I can go there 40. . What about your school trip Can you tell me
31.A.by bike B.by bus C.on foot D.by foot
32.A.took photos B.went shopping C.had breakfast D.played games
33.A.dark B.beautiful C.small D.popular
34.A.heard B.described C.visited D.drew
35.A.used B.read C.put D.watched
36.A.for B.in C.of D.with
37.A.great B.terrible C.heavy D.expensive
38.A.you B.us C.me D.them
39.A.but B.so C.and D.or
40.A.early B.before C.too D.again
【答案】31.B;32.A;33.B;34.C;35.D;36.C;37.A;38.B;39.A;40.D
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了作者和同学们乘坐公交车去海洋博物馆进行学校旅行,在博物馆前拍照、参观馆内、看4D电影,中午吃美味牛肉面,下午乘车返回学校,虽疲惫但玩得很开心,希望能再去一次的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注固定搭配(如a large bowl of)和逻辑连词(如but表转折)对解题的辅助作用。
31.句意:我们乘公交车去了海洋博物馆。by bike骑自行车;by bus乘公交车;on foot步行;by foot错误搭配。根据"We went back to the bus"可知,他们是乘坐公交车去的,故选B。
32.句意:首先我们在博物馆前拍照。took photos拍照;went shopping购物;had breakfast吃早餐;played games玩游戏。根据"the photos were very beautiful"可知,他们在博物馆前拍照,故选A。
33.句意:我们很开心,照片非常漂亮。dark黑暗的;beautiful漂亮的;small小的;popular受欢迎的。根据"We were so happy"可知,照片拍得很好看,故选B。
34.句意:然后我们进去参观了博物馆。heard听到;described描述;visited参观;drew画画。根据"went inside"可知,他们是进去参观博物馆,故选C。
35.句意:我们还去了4D影院,看了一部刺激的电影。used使用;read阅读;put放置;watched观看。根据"an exciting movie"可知,他们在影院看电影,故选D。
36.句意:我吃了一大碗牛肉面。for为了;in在……里;of……的;with和……一起。"a large bowl of"是固定搭配,表示"一大碗……",故选C。
37.句意:我的朋友杰克也觉得它们很棒。great很棒的;terrible糟糕的;heavy沉重的;expensive昂贵的。根据"They were very delicious"可知,面条很好吃,杰克也觉得很好,故选A。
38.句意:花了我们一个小时回到学校。you你;us我们;me我;them他们。根据"We went back"可知,是"我们"花了一小时,故选B。
39.句意:我们很累,但我们玩得很开心。but但是;so所以;and和;or或者。前后句是转折关系,表示虽然累但很开心,故选A。
40.句意:我希望我能再去一次。early早;before之前;too也;again再次。根据"I hope I can go there"可知,作者想再去一次,故选D。
(2025八上·游仙开学考)根据短文内容,用括号内所给单词的适当形式补全短文
On Saturday morning, Dad and I want to have a picnic in the park. But there isn't any 41.   (food) at home, so we go to the food 42.   (shop) and buy some. I like eating 43.   (vegetable), so Dad makes sandwiches with 44.   (bread), cabbage and 45.   (tomato). Then I put the sandwiches in a lunch bag. We usually eat some 46.   (fruit) after lunch. So I put some 47.   (banana) in the bag, too. Then Dad puts two bottles of 48.   (water) and 49.   (juice) in the bag. We ride our 50.   (bike) to the park. Then we have our picnic under a big tree. Our picnic in the park is great fun.
【答案】41.food;42.shop;43.vegetables;44.bread;45.tomatoes;46.fruit;47.bananas;48.water;49.juice;50.bikes
【知识点】故事阅读类;记叙文;周末活动
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了和爸爸在星期六早上去食品店购买食材、制作三明治,并骑车去公园野餐的愉快经历,展现了一段温馨的父子/女亲情时光。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:但是家里没有一点食物了,因为我们去食品店去买一些。food"食物"为不可数名词,此处作主语,故填food。
42.句意:但是家里没有一点食物了,因为我们去食品店去买一些。food shop"食品店",the后用名词单数形式。故填shop。
43.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。vegetable"蔬菜",此处是泛指,应用复数形式表示类别,作宾语,故填vegetables。
44.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。bread"面包"为不可数名词,此处作介词with的宾语,故填bread。
45.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。tomato"西红柿",可数名词,此处用复数形式表示类别,作介词宾语,故填tomatoes。
46.句意:吃完午饭后,我们通常吃一些水果。fruit"水果",泛指各种水果的总称时,为不可数名词。故填fruit。
47.句意:我在包里也放了一些香蕉。banana"香蕉",可数名词,some后接可数名词的复数形式或不可数名词,此处用复数形式。故填bananas。
48.句意:然后爸爸在包里放了两瓶水和果汁。water"水",为不可数名词,此处作介词宾语,故填water。
49.句意:然后爸爸在包里放了两瓶水和果汁。juice"果汁",为不可数名词,故填juice。
50.句意:我们骑着我们的自行车去公园。bike"自行车",可数名词,our后接可数名词复数形式,作宾语,故填bikes。
(2025八上·游仙开学考)Welcome to England!
The weather of England is very changeable(易变的). It can be rainy, sunny, cloudy, windy, warm, foggy or cold at any time of year. If it's raining when you get up in the morning, it can be hot and dry in the afternoon.
In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon. On Sundays some shops are open from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. But most shops are closed. Banks, museums or other places are open from 10:00 a.m. to 5:00 p.m. You can go to the parks at any time.
All the cities have buses, trains and taxis. People wait in line(排队等候) for buses and they are unhappy if you push in at the front. Don't forget that, traffic goes on the left.
Be careful and enjoy your time here.
根据短文内容,完成下列表格。(每空词数不限)
Notice(须知) to the visitors ·Just be ready for(为……做准备) any kind of 51.  . It's changeable.
·Shops are usually open at 52.  . On Sundays most of them are closed.
·At any time you can go to the 53.  .
·Please 54.  when you are at the bus stop.
·Make sure not to drive on the 55.  of the road, or it will be very dangerous.
【答案】51.weather;52.9:00 a.m.;53.parks;54.wait in line;55.left
【知识点】应用文;世界主要国家文化习俗;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了英格兰的天气、商店营业时间、公园开放时间、交通出行规则等给游客的须知信息。【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确表格每空的信息指向,再回到原文定位关键词,提取对应细节内容,注意词汇的准确性和格式要求。
51.细节理解题。根据" The weather of England is very changeable(易变的). It can be rainy, sunny, cloudy, windy, warm, foggy or cold at any time of year."可知,要为各种天气做准备,故答案为weather。
52.细节理解题。根据"In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon."可知,商店通常上午9点开门,故答案为9:00 a.m.。
53.细节理解题。根据"In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon."可知,商店通常上午9点开门,故答案为9:00 a.m.。
54.细节理解题。根据"People wait in line(排队等候) for buses and they are unhappy if you push in at the front."可知,在公交站要排队等候,故答案为wait in line。
55.细节理解题。根据"Don't forget that, traffic goes on the left."可知,要确保不在道路左侧驾驶,故答案为left。
56.(2025八上·游仙开学考)亲爱的同学们,首先祝贺大家即将顺利完成七年级的课程学习!在这一年的学习中,大家经历了许多开心、感动和难忘的日子。请以"A Day to Remember"为题写一篇英语短文,介绍你印象深刻、难忘的一天。
要求:
1. 根据所给题目,写一篇短文,词数不少于70;
2. 语言流畅、书写规范;
3. 文中不得使用真实姓名、校名。
A Day to Remember
I have a lot of great memories and there is a special day for me to remember.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
A Day to Remember
I have a lot of great memories and there is a special day for me to remember. I'd love to share it with you.
Last Friday, my friends Gina and Jack asked me to join them in teaching some kids art lessons in Lincang. When we got there, the kids welcomed us at their school gate with warm smiles. I am good at playing the guitar, so I taught them how to play it. What's more, Gina taught them how to draw beautiful pictures, and Jack told them something about dancing. With Jack's help, the children were able to dance by themselves.
We ended the day happily with some music and a funny dance. Although we only spent one day with those lovely kids, I will remember this special day forever.
【知识点】命题作文;记叙文;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】这是一篇记叙文作文。本文以"A Day to Remember"为题,属于命题作文。写作要求介绍印象深刻、难忘的一天,需使用一般过去时,按照时间顺序或事件发展逻辑叙述一天的经历,语言需流畅、书写规范,且不得使用真实姓名和校名。
【点评】例文结构完整,开篇引出要分享的难忘一天,中间详细叙述了和朋友教孩子艺术课的过程,包括教吉他、画画、跳舞等活动,结尾表达了对这一天的难忘之情。"Although we only spent one day with those lovely kids, I will remember this special day forever." 这一语句很好地升华了情感,突出了这一天的难忘。
1 / 1四川省绵阳市游仙区2025-2026学年八年级上学期开学英语试题
(2025八上·游仙开学考)People go to work in different ways. Some people go to work on foot because they live near their workplaces. Some people go to work by bike because they live farther away, or they like riding bikes. They think it's good for their health. Today more people have private(私人的) cars, so they can go to work in their cars. In the south of China, many people even go to work by boat because water is around their houses. Will people go to work by plane I think so, if necessary.
根据短文内容,判断正(T)、误(F)。
1.All people like to go to work by bike.
2.Some people think it's good to go to work by bike.
3.Today more people drive to work.
4.In the north of China, many people go to work by boat.
5.The writer thinks some people will go to work by plane if necessary.
(2025八上·游仙开学考)
School Show
Name Show Time Place
Wu Xia Kung fu Saturday 8:00 a.m. School hall
Lily English song Friday 4:00 p.m. Class Eight
Peter The violin playing Monday 3:30 p.m. Music room
Li Ping Drawing Wednesday 4:00 p.m. Drawing room
Steve Beijing Opera Thursday 3:30 p.m. School hall
6.You can ask ________ to sing an English song for us.
A.Wu Xia B.Lily C.Peter D.Li Ping
7.We can watch ________ in the school hall on the weekend.
A.kung fu B.Beijing Opera
C.drawing D.the violin playing
8.You can watch Beijing Opera ________.
A.at 10:00 a.m. on Thursday B.at 8:00 a.m. on Saturday
C.at 3:30 p.m. on Thursday D.at 3:30 p.m. on Monday
9.We can see the violin show in ________.
A.the school hall B.Class Eight
C.the drawing room D.the music room
10.________ shows are in the same place.
A.Kung fu and drawing B.Kung fu and Beijing Opera
C.The violin and drawing D.Beijing Opera and the English song
(2025八上·游仙开学考)Elephants have very strong legs.Their legs are like trees.They usually walk slowly because they are so big,but they walk very quietly.
Wild elephants living in the jungle(丛林) usually stay together in big families.Usually one old elephant leads them.The others follow their leader.They usually move about at night,looking for food.In the hot daytime,they go to sleep in the cool shade of the trees.Elephants are kind animals.When one of them is hurt and cannot pull itself to its feet,the other elephants lift it up and help it to walk.
Some people say that elephants never forget.They remember people who are kind or bad to them.
11.Elephants usually walk slowly because .
A.they are very big
B.they are quiet
C.they are very strong
D.they want to eat leaves along the way
12.Wild elephants living usually stay together in big families.
A.in the zoo B.in the suburbs C.in the jungle D.in the cities
13.When an elephant is hurt and cannot keep itself to its feet,the others .
A.lift it up and help it to walk B.run away as soon as possible
C.kill it immediately D.carry it to a safe place
14.If you hurt an elephant,what may happen when you meet it again five years later
A.It may not remember you and walk away.
B.It may kick you or do something to hurt you.
C.It may eat the food you give it.
D.It may let you take photos with it.
15.When elephants stay together, .
A.not all the elephants follow their leader
B.the youngest elephant leads them
C.there is a leader
D.there is no leader
(2025八上·游仙开学考)Four students from different countries are camping(野营) and they are talking about the weather. Let's listen to them!
Tiffany: It's cool and sunny most of the time in our country. I live in Beijing, a beautiful city. It's summer now. It is a little hot, but I still feel good.
Lolita: I live in Moscow. It's usually windy there. It makes me feel bad. I don't like that.
Ben: I live in the north(北方) of Canada. It's very cold in winter, so we wear warm clothes. Many people like snowy weather because they can make snowmen and Canada is beautiful then.
Jeff: I come from Australia. I never see a snowy day. It's very hot most of the time in our country. And in winter it's not very cold. Many people like to come to my country for their vacation.
16.It can be ________ in Beijing now.
A.March B.July C.December D.February
17.Who doesn't like the weather of his/her country
A.Jeff. B.Ben. C.Lolita. D.Tiffany.
18.Jeff never sees a ________ day in Australia.
A.snowy B.rainy C.windy D.cloudy
19.What can we learn from the passage
A.Tiffany comes from Australia.
B.It's usually warm in Moscow.
C.Ben lives in the south of Canada.
D.Many people like to go to Jeff's country for their vacation.
20.What is the passage mainly about
A.Different habits.
B.Different countries.
C.Different talks in different cities.
D.The weather in different countries.
(2025八上·游仙开学考) Mr White works in a middle school. He 21. English. He is friendly to his 22. and they also like him. He spends 23. time on his work. He often does some reading and writing. When he's 24. , he is also very busy. So he can't help his wife do any 25. . The woman is always angry with him. It's Saturday. Their daughter Kate is 26. her homework in her bedroom. Mrs White finds her 27. is out. She hopes her daughter will say she's 28. than her husband. She gives an apple to Kate and asks, " 29. is cleverer, your father or I "
Can you guess what the girl's 30. is
"I'm the cleverest in our family!" Kate says without thinking.
21.A.studies B.watches C.teaches D.reads
22.A.friends B.students C.workers D.drivers
23.A.many B.little C.some D.much
24.A.at home B.at work
C.in bed D.in the classroom
25.A.washing B.cooking C.cleaning D.housework
26.A.making B.doing C.finding D.looking
27.A.mother B.brother C.husband D.teacher
28.A.good B.better C.bad D.worse
29.A.Who B.Whose C.Why D.What
30.A.play B.sing C.answer D.think
(2025八上·游仙开学考)I had a school trip with my classmates today. We went to the Sea Museum 31. . First we 32. in front of the museum. We were so happy and the photos were very 33. . Then we went inside and 34. the museum. We also went to the 4D cinema and 35. an exciting movie. At noon we had lunch at a restaurant. I ate a large bowl 36. beef noodles. They were very delicious! My friend Jack also thought they were 37. .
It was 3:00 p.m. We went back to the bus. It took 38. an hour to get back to our school. We were tired 39. we had great fun.
I hope I can go there 40. . What about your school trip Can you tell me
31.A.by bike B.by bus C.on foot D.by foot
32.A.took photos B.went shopping C.had breakfast D.played games
33.A.dark B.beautiful C.small D.popular
34.A.heard B.described C.visited D.drew
35.A.used B.read C.put D.watched
36.A.for B.in C.of D.with
37.A.great B.terrible C.heavy D.expensive
38.A.you B.us C.me D.them
39.A.but B.so C.and D.or
40.A.early B.before C.too D.again
(2025八上·游仙开学考)根据短文内容,用括号内所给单词的适当形式补全短文
On Saturday morning, Dad and I want to have a picnic in the park. But there isn't any 41.   (food) at home, so we go to the food 42.   (shop) and buy some. I like eating 43.   (vegetable), so Dad makes sandwiches with 44.   (bread), cabbage and 45.   (tomato). Then I put the sandwiches in a lunch bag. We usually eat some 46.   (fruit) after lunch. So I put some 47.   (banana) in the bag, too. Then Dad puts two bottles of 48.   (water) and 49.   (juice) in the bag. We ride our 50.   (bike) to the park. Then we have our picnic under a big tree. Our picnic in the park is great fun.
(2025八上·游仙开学考)Welcome to England!
The weather of England is very changeable(易变的). It can be rainy, sunny, cloudy, windy, warm, foggy or cold at any time of year. If it's raining when you get up in the morning, it can be hot and dry in the afternoon.
In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon. On Sundays some shops are open from 10:00 a.m. to 4:00 p.m. But most shops are closed. Banks, museums or other places are open from 10:00 a.m. to 5:00 p.m. You can go to the parks at any time.
All the cities have buses, trains and taxis. People wait in line(排队等候) for buses and they are unhappy if you push in at the front. Don't forget that, traffic goes on the left.
Be careful and enjoy your time here.
根据短文内容,完成下列表格。(每空词数不限)
Notice(须知) to the visitors ·Just be ready for(为……做准备) any kind of 51.  . It's changeable.
·Shops are usually open at 52.  . On Sundays most of them are closed.
·At any time you can go to the 53.  .
·Please 54.  when you are at the bus stop.
·Make sure not to drive on the 55.  of the road, or it will be very dangerous.
56.(2025八上·游仙开学考)亲爱的同学们,首先祝贺大家即将顺利完成七年级的课程学习!在这一年的学习中,大家经历了许多开心、感动和难忘的日子。请以"A Day to Remember"为题写一篇英语短文,介绍你印象深刻、难忘的一天。
要求:
1. 根据所给题目,写一篇短文,词数不少于70;
2. 语言流畅、书写规范;
3. 文中不得使用真实姓名、校名。
A Day to Remember
I have a lot of great memories and there is a special day for me to remember.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.错误
2.正确
3.正确
4.错误
5.正确
【知识点】说明文;交通方式
【解析】【分析】本文讲述了人们不同的上班方式,包括步行、骑自行车、开车、乘船,并推测必要时人们可能会乘飞机上班。
【点评】考查阅读判断,做题时需先定位题干关键词,再回到原文找对应信息,对比细节是否一致,避免因"绝对化表述"或"地点混淆"出错。
1.根据短文中"Some people go to work by bike"(一些人骑自行车上班)可知,并非所有人都喜欢骑自行车上班,题干中"All people"表述错误,故答案为错误。
2.根据短文中"they like riding bikes. They think it's good for their health"(他们喜欢骑自行车,认为这对健康有益)可知,部分人认为骑自行车上班有益,与题干表述一致,故答案为正确。
3.根据短文中"Today more people have private cars, so they can go to work in their cars"(如今更多人有私家车,所以他们可以开车上班)可知,现在更多人开车上班,与题干表述一致,故答案为正确。
4.根据短文中"In the south of China, many people even go to work by boat"(在中国南方,很多人甚至乘船上班)可知,乘船上班的是南方人,而非题干中的"北方",表述错误,故答案为错误。
5.根据短文中"Will people go to work by plane I think so, if necessary"(人们会乘飞机上班吗?我认为如果有必要的话会的)可知,作者认为必要时有人会乘飞机上班,与题干表述一致,故答案为正确。
【答案】6.B
7.A
8.C
9.D
10.B
【知识点】应用文;校园文化;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了学校才艺表演的节目安排,包括表演者、表演内容、时间和地点等信息。
【点评】考查阅读理解,做题时可先快速浏览表格,明确各列(表演者、表演、时间、地点)的信息 ,然后针对每个题目,带着问题到表格中查找对应信息,注意细节的准确性,比如时间、地点、表演内容的匹配。
6.细节理解题。根据表格中"Lily"对应的"Show"一栏显示"English song"可知,可以请Lily唱英文歌。故选B。
7.细节理解题。根据表格中"Wu Xia"对应的"Time"为"Saturday 8:00 a.m.",且"Place"为"School hall" 可知,周末可以在学校礼堂观看功夫表演。故选A。
8.细节理解题。根据表格中"Steve"对应的"Time"为"Thursday 3:30 p.m.",且"Show"为"Beijing Opera "可知,可以在周四下午3:30观看京剧。故选C。
9.细节理解题。根据表格中"Peter"对应的"Place"为"Music room",且"Show"为"The violin playing"可知,小提琴表演在音乐室进行。故选D。
10.细节理解题。根据表格中"Wu Xia"和"Steve"对应的"Place"均为"School hall"可知,功夫和京剧的表演地点相同。故选B。
【答案】11.A
12.C
13.A
14.B
15.C
【知识点】说明文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文讲述了大象的身体特征(腿强壮、体型大)、生活习性(丛林群居、夜间觅食、白天休息)、善良品性(帮助受伤同伴)以及记忆力强的特点。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文梳理核心信息(如大象的外形、生活、品性);遇到细节理解题,需带着题干关键词(如"walk slowly""wild elephants")回归原文精准定位答案;遇到推理判断题,要结合原文已知信息(如"elephants never forget")进行合理推断,避免脱离文本主观猜测 。
11.细节理解题。根据文中原句"They usually walk slowly because they are so big",可知大象通常走得慢是因为体型大,故选A。
12.细节理解题。根据文中原句"Wild elephants living in the jungle usually stay together in big families",可知生活在丛林里的野生大象通常群居,故选C。
13.细节理解题。根据文中原句"When one of them is hurt and cannot pull itself to its feet, the other elephants lift it up and help it to walk",可知当一头大象受伤无法站立时,其他大象会抬起它并帮它走路,故选A。
14.推理判断题。根据文中原句"Some people say that elephants never forget. They remember people who are kind or bad to them",可推断若伤害过大象,五年后再次相遇,大象可能会做出伤害人的行为,故选B。
15.细节理解题。根据文中原句"Usually one old elephant leads them. The others follow their leader" ,可知大象群居时会有一个领导者,故选C。
【答案】16.B
17.C
18.A
19.D
20.D
【知识点】记叙文;天气与生活;细节理解;推理判断;文章大意
【解析】【分析】本文讲述了来自不同国家的四名学生在野营时谈论各自国家的天气情况,包括北京、莫斯科 、加拿大北部和澳大利亚的天气特点。
【点评】考查阅读理解,做题时可先通读全文了解四名学生分别来自的国家及天气话题;针对细节题 ,带着题干关键词(如"Beijing""Lolita""Jeff")回归原文定位答案;推理题则结合常识(如季节对应的月份)和原文信息进行合理推断,确保理解准确。
16.推理判断题。根据"I live in Beijing...It's summer now. It is a little hot",夏季对应的月份是七月,可知北京现在可能是七月,故选B。
17.细节理解题。根据"Lolita: I live in Moscow. It's usually windy there. It makes me feel bad. I don't like that",可知Lolita不喜欢自己国家的天气,故选C。
18.细节理解题。根据"Jeff: I come from Australia. I never see a snowy day",可知Jeff在澳大利亚从未见过下雪天,故选A。
19.细节理解题。根据"Jeff: Many people like to come to my country for their vacation",可知很多人喜欢去Jeff的国家度假,故选D。
20.文章大意题。根据"Four students from different countries are camping and they are talking about the weather",可知文章主要讲不同国家的天气,故选D。
【答案】21.C;22.B;23.D;24.A;25.D;26.B;27.C;28.B;29.A;30.C
【知识点】记叙文;家庭生活
【解析】【分析】本文讲述了中学英语教师怀特先生因忙于工作和阅读写作,在家也无暇帮妻子做家务,妻子想让女儿评判自己和丈夫谁更聪明,女儿却称自己是家里最聪明的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合人物身份(教师)和上下文语境理解语义,同时关注固定搭配(如do homework、do housework)对解题的辅助作用。
21.句意:他教英语。studies学习;watches观看;teaches教;reads阅读。根据"Mr White works in a middle school. He…English."可知,他教英语。故选C。
22.句意:他对他的学生很友好,学生们也喜欢他。friends朋友;students学生;workers工人;drivers司机。根据前文他是老师,此处应指他的学生。故选B。
23.句意:他在工作上花费很多时间。many许多,修饰可数名词;little几乎没有;some一些;much许多,修饰不可数名词。"time"为不可数名词,且根据后文"very busy"可知,是花费大量时间。故选D。
24.句意:当他在家时,仍然很忙。at home在家;at work在工作;in bed在床上;in the classroom在教室。根据后文"So he can't help his wife do any…"可知,他不能帮妻子做家务,说明是在家时。故选A。
25.句意:所以他不能帮妻子做家务。washing洗;cooking做饭;cleaning打扫;housework家务。根据句意可知,此处需用概括性词汇"家务"。do housework"做家务",为固定搭配。故选D。
26.句意:他们的女儿Kate正在卧室写作业。making制作;doing做;finding寻找;looking看。do homework"做作业",是固定搭配。故选B。
27.句意:Mrs White发现她丈夫不在家。mother母亲;brother兄弟;husband丈夫;teacher老师。根据"Their daughter Kate is…her homework in her bedroom.Mrs White finds her…"可知,这里指的是Mr White,她的丈夫。故选C。
28.句意:她希望女儿说她比丈夫更好。good好的,原级;better更好的,比较级;bad差的,原级;worse更差的,比较级。根据"than"可知,需用比较级,且语境是希望被夸奖。故选B。
29.句意:她给了Kate一个苹果问:"谁更聪明,你爸爸还是我?"Who谁;Whose谁的;Why为什么;What什么。根据句意可知,此处表示"谁"。故选A。
30.句意:你能猜出女孩的回答是什么吗?play玩;sing唱;answer回答;think想。根据后文Kate说的话可知,是询问她的回答内容。故选C。
【答案】31.B;32.A;33.B;34.C;35.D;36.C;37.A;38.B;39.A;40.D
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了作者和同学们乘坐公交车去海洋博物馆进行学校旅行,在博物馆前拍照、参观馆内、看4D电影,中午吃美味牛肉面,下午乘车返回学校,虽疲惫但玩得很开心,希望能再去一次的经历。
【点评】考查完形填空,注意结合上下文语境理解语义,同时关注固定搭配(如a large bowl of)和逻辑连词(如but表转折)对解题的辅助作用。
31.句意:我们乘公交车去了海洋博物馆。by bike骑自行车;by bus乘公交车;on foot步行;by foot错误搭配。根据"We went back to the bus"可知,他们是乘坐公交车去的,故选B。
32.句意:首先我们在博物馆前拍照。took photos拍照;went shopping购物;had breakfast吃早餐;played games玩游戏。根据"the photos were very beautiful"可知,他们在博物馆前拍照,故选A。
33.句意:我们很开心,照片非常漂亮。dark黑暗的;beautiful漂亮的;small小的;popular受欢迎的。根据"We were so happy"可知,照片拍得很好看,故选B。
34.句意:然后我们进去参观了博物馆。heard听到;described描述;visited参观;drew画画。根据"went inside"可知,他们是进去参观博物馆,故选C。
35.句意:我们还去了4D影院,看了一部刺激的电影。used使用;read阅读;put放置;watched观看。根据"an exciting movie"可知,他们在影院看电影,故选D。
36.句意:我吃了一大碗牛肉面。for为了;in在……里;of……的;with和……一起。"a large bowl of"是固定搭配,表示"一大碗……",故选C。
37.句意:我的朋友杰克也觉得它们很棒。great很棒的;terrible糟糕的;heavy沉重的;expensive昂贵的。根据"They were very delicious"可知,面条很好吃,杰克也觉得很好,故选A。
38.句意:花了我们一个小时回到学校。you你;us我们;me我;them他们。根据"We went back"可知,是"我们"花了一小时,故选B。
39.句意:我们很累,但我们玩得很开心。but但是;so所以;and和;or或者。前后句是转折关系,表示虽然累但很开心,故选A。
40.句意:我希望我能再去一次。early早;before之前;too也;again再次。根据"I hope I can go there"可知,作者想再去一次,故选D。
【答案】41.food;42.shop;43.vegetables;44.bread;45.tomatoes;46.fruit;47.bananas;48.water;49.juice;50.bikes
【知识点】故事阅读类;记叙文;周末活动
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了和爸爸在星期六早上去食品店购买食材、制作三明治,并骑车去公园野餐的愉快经历,展现了一段温馨的父子/女亲情时光。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及名词的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
41.句意:但是家里没有一点食物了,因为我们去食品店去买一些。food"食物"为不可数名词,此处作主语,故填food。
42.句意:但是家里没有一点食物了,因为我们去食品店去买一些。food shop"食品店",the后用名词单数形式。故填shop。
43.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。vegetable"蔬菜",此处是泛指,应用复数形式表示类别,作宾语,故填vegetables。
44.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。bread"面包"为不可数名词,此处作介词with的宾语,故填bread。
45.句意:我喜欢蔬菜,因此爸爸用面包、卷心菜和西红柿做了三明治。tomato"西红柿",可数名词,此处用复数形式表示类别,作介词宾语,故填tomatoes。
46.句意:吃完午饭后,我们通常吃一些水果。fruit"水果",泛指各种水果的总称时,为不可数名词。故填fruit。
47.句意:我在包里也放了一些香蕉。banana"香蕉",可数名词,some后接可数名词的复数形式或不可数名词,此处用复数形式。故填bananas。
48.句意:然后爸爸在包里放了两瓶水和果汁。water"水",为不可数名词,此处作介词宾语,故填water。
49.句意:然后爸爸在包里放了两瓶水和果汁。juice"果汁",为不可数名词,故填juice。
50.句意:我们骑着我们的自行车去公园。bike"自行车",可数名词,our后接可数名词复数形式,作宾语,故填bikes。
【答案】51.weather;52.9:00 a.m.;53.parks;54.wait in line;55.left
【知识点】应用文;世界主要国家文化习俗;细节理解
【解析】【分析】本文讲述了英格兰的天气、商店营业时间、公园开放时间、交通出行规则等给游客的须知信息。【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确表格每空的信息指向,再回到原文定位关键词,提取对应细节内容,注意词汇的准确性和格式要求。
51.细节理解题。根据" The weather of England is very changeable(易变的). It can be rainy, sunny, cloudy, windy, warm, foggy or cold at any time of year."可知,要为各种天气做准备,故答案为weather。
52.细节理解题。根据"In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon."可知,商店通常上午9点开门,故答案为9:00 a.m.。
53.细节理解题。根据"In England, shops are usually open from 9:00 in the morning to 5:30 in the afternoon."可知,商店通常上午9点开门,故答案为9:00 a.m.。
54.细节理解题。根据"People wait in line(排队等候) for buses and they are unhappy if you push in at the front."可知,在公交站要排队等候,故答案为wait in line。
55.细节理解题。根据"Don't forget that, traffic goes on the left."可知,要确保不在道路左侧驾驶,故答案为left。
56.【答案】例文
A Day to Remember
I have a lot of great memories and there is a special day for me to remember. I'd love to share it with you.
Last Friday, my friends Gina and Jack asked me to join them in teaching some kids art lessons in Lincang. When we got there, the kids welcomed us at their school gate with warm smiles. I am good at playing the guitar, so I taught them how to play it. What's more, Gina taught them how to draw beautiful pictures, and Jack told them something about dancing. With Jack's help, the children were able to dance by themselves.
We ended the day happily with some music and a funny dance. Although we only spent one day with those lovely kids, I will remember this special day forever.
【知识点】命题作文;记叙文;志愿服务与公共服务
【解析】【分析】这是一篇记叙文作文。本文以"A Day to Remember"为题,属于命题作文。写作要求介绍印象深刻、难忘的一天,需使用一般过去时,按照时间顺序或事件发展逻辑叙述一天的经历,语言需流畅、书写规范,且不得使用真实姓名和校名。
【点评】例文结构完整,开篇引出要分享的难忘一天,中间详细叙述了和朋友教孩子艺术课的过程,包括教吉他、画画、跳舞等活动,结尾表达了对这一天的难忘之情。"Although we only spent one day with those lovely kids, I will remember this special day forever." 这一语句很好地升华了情感,突出了这一天的难忘。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表