(单元培优卷)Unit 5 The power of plants 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版

资源下载
  1. 二一教育资源

(单元培优卷)Unit 5 The power of plants 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语外研版

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年七年级上册英语单元核心素养培优卷外研版(2024)
Unit 5 The power of plants
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面的短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项,使短文意思完整、句子通顺,并在答题卡上将该项涂黑。
Ms Lee is our science teacher. One day in science class, she asks us to do 1 interesting thing. She says that we will learn about 2 . Every one of us 3 to grow (种植) a plant and watch it over a month. I 4 tomatoes, so I grow a small tomato plant in a box at home. I put it 5 my desk next to the window. Every day, I water it and 6 it. After one week, I 7 a very small sprout (新芽). I’m very happy.
As the days go by, my tomato plant gets 8 . I learn that the sun and water 9 very important for plants to grow. I 10 learn that plants need time to grow and we need to look after (照顾) them well.
At lunch in school, my 11 and I often talk about our plants. We show photos of our plants, talk about how we look after 12 and ask for help.
After four 13 , every student takes their plants to school and shows them to the class. Ms Lee is 14 with our work. She asks us to keep learning about 15 . I like the class!
1.A.a B.an C.the D.不填
2.A.foods B.sports C.plants D.birds
3.A.needs B.asks C.waits D.keeps
4.A.get B.make C.say D.love
5.A.on B.with C.from D.about
6.A.thank B.spell C.circle D.watch
7.A.tell B.want C.see D.clean
8.A.hot B.tall C.old D.well
9.A.am B.is C.are D.be
10.A.also B.often C.always D.now
11.A.children B.friends C.sisters D.teachers
12.A.it B.him C.them D.us
13.A.days B.weeks C.months D.years
14.A.happy B.quiet C.right D.clever
15.A.PE B.math C.English D.science
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
There are two women living on a farm. They grow the same plants in their gardens. Lisa is hard-working (努力工作的) and waters her plants every day. The other (另外一个) woman, Rebecca, just lets her plants grow however they want.
One evening, there is a big storm (暴风雨).
The next morning, Lisa finds that all of her plants fall down (倒下) because of the rain. However, when she looks at Rebecca’s garden, she finds that all of the plants are still standing in the garden. Rebecca’s plants live well.
Why Because Rebecca’s plants learn to do things from the beginning. They grow deeper roots (根) and make places (位置) for themselves in the soil. They can stand up strongly (强壮地) on their own, even in a storm. Lisa does everything for her plants. They can’t live through any difficulties.
It is the same for us. Do you know 根据材料内容选择最佳答案。
16.What can we learn from Paragraph 1
A.Lisa is hard-working.
B.Rebecca didn’t like growing plants.
C.The two women are both tall and beautiful.
D.The two women water their plants every day.
17.What happens (发生) after the big storm
A.Lisa falls onto the wet ground. B.Lisa’s plants grow better than ever.
C.Rebecca’s plants are still standing. D.All of their plants are destroyed (破坏).
18.What is Paragraph 4 mainly about
A.The plants are different. B.Hard work is a waste of time.
C.How to live through difficulties. D.What to do before a big storm.
19.What does the underlined word “soil” refer to (指的是)
A.房间 B.土壤 C.花盆 D.温室
20.What is the writer’s idea by telling this story
A.There is no need to work hard. B.We should (应该) learn how to relax.
C.We have to learn to do things by ourselves. D.Lazy people can’t see flowers.
B
Do you like flowers Do you know about plum blossoms Plum blossoms are a special kind of flower.
The plant can grow up to 10 meters tall. Plum blossoms come in the main colors: white, red, pink and yellow. They grow on a plum tree. A plum tree has many branches. They are long and thin. Plum blossoms grow on these branches. Each flower has five petals. They have a sweet smell (香气) and make people happy.
The flowers bloom (开花) at different times around the country. In the south, such as Guangzhou and Xiamen, they bloom from December to February. In the north, such as Beijing, they begin to bloom in late March or April.
Plum blossoms open up quietly during cold days. Many flowers do not like the cold, but plum blossoms stand in snow and ice bravely (勇敢地). They make the cold world more beautiful. Plum blossoms are Number One of the Top Ten Chinese flowers. The flowers are very important to Chinese people because of their history and cultural meanings: happiness, good luck and hope. They are wonders of nature.
21.How does the text start
A.By telling a riddle. B.By asking questions.
C.By giving numbers. D.By showing a result.
22.What does the underlined word “They” in Paragraph 2 refer to (指代)
A.The plants. B.The petals. C.The branches. D.The flowers.
23.The flower can bloom in ________ in Xiamen.
A.March B.April C.June D.December
24.Why do people think plum blossoms are brave
A.They bloom during cold days. B.They have a sweet smell.
C.They come in four colors. D.They have many branches.
25.What can be the best title for the text
A.The Beautiful Plum Blossoms B.Plum Blossoms in Different Seasons
C.The Top Ten Chinese Flowers D.Plum Blossoms in Chinese Art
C
Working animals, like horses, camels, cats and pigeons, help people a lot. Guide dogs, for example, help blind people. For blind people, their dogs are not just helpers but also close friends. This story shows the strong ties between a girl and her guide dog.
Jenny can’t see anything, but she has Charlie, her guide dog. For Jenny, Charlie isn’t just a dog—he is her eyes and her best friend.
One day, Jenny and Charlie arrived at a hotel. “Good evening,” said the doorman. “You’re welcome to stay, but I’m sorry that we don’t welcome pets here.” “Charlie isn’t a pet,” said Jenny. “He’s my eyes. I can’t go anywhere without him.” The doorman said sorry and showed Jenny and Charlie to their room.
Jenny was very tired. She was asleep soon. Some time later, Charlie started barking (吠叫) Jenny woke up and smelt smoke. A fire! Smoke started to come in from under the door. With Charlie’s help, Jenny put some wet towels (毛巾) under the door. Then she got down on the floor next to Charlie and waited.
A fireman came and helped Jenny get out, but he did not take Charlie. But Charlie stayed close to Jenny and wouldn’t leave her. Jenny hugged Charlie in her arms and said, “He’s my eyes. I can’t go anywhere without him.” The fireman was deeply moved by the ties between the two. Finally, the fireman got Charlie out of the building too and they were both safe.
How close people and animals are the duty and the love!
26.What kind of animal helps Jenny
A.A horse. B.A dog. C.A pigeon. D.A cat.
27.Why did the doorman say sorry to Jenny
A.Because he was sleepy. B.Because the hotel was closed.
C.Because there were no rooms. D.Because he thought Charlie was a pet.
28.How did Charlie help Jenny during the fire
A.He called the fireman B.He stopped the smoke.
C.He helped Jenny go out. D.He barked and woke Jenny up.
29.What does “the two” in paragraph 5 mean
A.Jenny and Charlie. B.The doorman and Jenny.
C.The fireman and Charlie. D.Jenny and the fireman.
30.Which of the following is the most important idea in this story
A.Fires are very dangerous. B.Blind people need guide dogs.
C.Dogs and people can be very close. D.Hotels should allow guide dogs.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
In Thailand (泰国), there are many elephants. 31 They can carry heavy things so they can help people do a lot of hard work. And they are very clever. 32 Sometimes they can play with people. Many people go to Thailand to have fun with the elephants. It’s very interesting.
But do you know there is a festival for the elephants in Thailand 33 It comes at the third weekend of November. On that day, the elephants don’t work or act. 34 People give them much good food like fruit and vegetables. 35 On that day, the elephants can wear colorful clothes and eat nice food. They enjoy themselves a lot then.
A.It is called Elephant Day.
B.Thailand is a rich country.
C.They can have a good rest.
D.People also have some activities for them.
E.They watch TV all day long.
F.They are very useful.
G.They can act and dance.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.There are some clouds in the sky. It (rain) soon.
37.The ground was covered with (leaf) in autumn.
38.Thanks for lending me the money. I (pay) you back on Friday.
39.I (travel) with my grandparents next month.
40.These are all (nature) fruits and they are nice and sweet.
41.This is the (钥匙) to the classroom and you can open the door now.
42.The best (部分) of the sports meeting is watching the football match.
43.My grandpa likes watching (新闻) on TV.
44.The English teacher is (受欢迎的) with students.
45.It was cold and (昏暗的) when I woke up at 5:30 in the morning.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我们俩在绘画俱乐部都会玩得开心。
us will in the Painting Club.
47.努力学习,总有一天你的梦想会成真。
Work hard, and your dream will one day.
48.交朋友的关键是友好地对别人。
The to making friends is to be friendly to others.
49.在会议中我们将指出其中的一些区别。
We will some of the differences in the meeting.
50.如果我有空去旅游,我会选择享受美丽的自然风光。
If I have time to go travelling, I will to enjoy the beautiful natural .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选择恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空一词,每词限用一次。
respect however treat part he friendly answer become must with
Do animals have feelings How should we treat them After reading the book Black Beauty by Anna Sewell, I get the 51 to the questions.
In the book, a horse named Black Beauty tells the story about his life. He is smart and 52 . When he is young, he lives a good life 53 his mum on Farmer Grey’s farm. Farmer Grey is kind and takes good care of 54 . As Beauty grows up, Farmer Grey has to sell him for some reason. After that, he changes homes and owners (主人) many times. Some of the owners are nice and they 55 him well. Beauty works hard but feels happy. 56 , some owners are bad. Beauty has to keep working long hours. He feels sorry, sad, afraid (害怕的) and... His life 57 hard. But Beauty is lucky. At the end of the story, the Blomefield family buy Beauty. They love him and see him as 58 of the family. Beauty loves them too.
After reading Beauty’s story, I think animals 59 have feelings just like us. If we treat them with 60 and care, they will show us love and kindness in return (作为回报).
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Hi, everyone! Welcome to 61 (I) farm. It’s big. You can see many 62 (animal) and plants here.
Look 63 the cows. They are black and white. Let’s 64 (count) them. One, two, three...eight cows! I have ten baby 65 (goose). They are yellow.
Do you see the big house It’s my home. Behind the house, there is a garden (园圃). Can you see the 66 (tomato) They are red. And I have potato plants 67 green beans (四季豆), too. There are some flowers and 68 apple tree in the garden, too. 69 (that) flowers are beautiful and the apples on that tree are green now. I need 70 (come) to the farm and help my parents take care of (照顾) it.
Do you like my farm Come to my live stream (直播间), please! I can show you around!
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
I am a little dog. I’m brown and white. I don’t have a home or a name. How old am I I don’t know. Who is my mother I don’t know. Where do I come from I don’t know.
But I know Grandpa Smith. He is very nice. When he finds me, he takes me home and gives me some food to eat every day. He has a big box in his house, and I like playing with a bell in it. He calls me Doggy and I love my new name.
Grandpa Smith is 70 years old, so he can’t see things clearly (清楚地). He likes wearing a pair of glasses. When he goes out, I go out with him. When he goes back home, I help to open the door for him. I want to be with him.
根据语篇内容,回答问题。
71.What colour is the dog
72.What’s the dog’s name
73.What does the dog like doing in the big box
74.How old is Grandpa Smith
75.What does the dog do when Grandpa Smith goes back home
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.为鼓励学生探索自然,对未来开展合理想象,《21世纪英文报》正面向中学生举行以“My Farm”为题的英语征文比赛。请写一篇英文短文投稿,描述你的理想农场。
内容要点:
1. 农场上面有什么(baby chicken, horse, dog, apple tree, carrot plant, flower, grass, ...);
2. 农场上相应物品的数量;
3. 农场上相应物品的颜色;
4 .……
写作要求:
1. 合理使用参考词汇,可适当发挥;
2. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
3. 文中不得出现任何真实信息(姓名、班级、学校等);
4. 不少于70词(标题开头已给出,不计入总词数)。
My Farm
Hello everyone! I’m Li Hua from Chongqing.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.A 4.D 5.A 6.D 7.C 8.B 9.C 10.A 11.B 12.C 13.B 14.A 15.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了科学老师李老师让学生种植观察植物,“我”种西红柿苗并照料,后和同学带植物展示,老师满意并鼓励继续学科学。
1.句意:一天在科学课上,李老师让我们做一件有趣的事。
a一个(用于辅音音素开头的单词前);an一个(用于元音音素开头的单词前);the这个/那个(表特指);不填(零冠词)。根据“interesting thing”可知,“interesting”是以元音音素开头的单词,此处表示“一件有趣的事”,表泛指,应用“an”,故选B。
2.句意:她说我们将会学习植物。
foods食物;sports运动;plants植物;birds鸟。根据“Every one of us...to grow (种植) a plant and watch it over a month”可知,老师让大家种植并观察植物,所以是学习“植物”相关知识,故选C。
3.句意:我们每个人都需要种植一株植物,并在一个月的时间里观察它。
needs需要;asks询问;waits等待;keeps保持。根据“she asks us to do...interesting thing”以及“to grow a plant”可知,这是老师布置的任务,每个人都“需要”做这件事,故选A。
4.句意:我喜欢西红柿,所以我在家里的一个盒子里种了一株小西红柿苗。
get得到;make制作;say说;love喜欢。根据“so I grow a small tomato plant”可知,因为“喜欢”西红柿,所以才种西红柿苗,故选D。
5.句意:我把它放在我书桌靠窗的位置上。
on在……上面;with和……一起;from来自;about关于。根据“my desk”可知,是把植物放在书桌“上面”,故选A。
6.句意:每天,我给它浇水并观察它。
thank感谢;spell拼写;circle圈出;watch观察。根据“watch it over a month”可知,需要在一个月里“观察”植物,所以每天会浇水并“观察”,故选D。
7.句意:一周后,我看到了一个非常小的新芽。
tell告诉;want想要;see看到;clean打扫。根据“a very small sprout (新芽)”可知,是“看到”了新芽,故选C。
8.句意:日子一天天过去,我的西红柿苗长高了。
hot热的;tall高的;old老的;well好地。根据“As the days go by”以及植物生长的规律,随着时间推移,植物会“长高”,故选B。
9.句意:我了解到阳光和水对植物生长非常重要。
am(用于I后);is(用于单数名词或不可数名词后);are(用于复数名词后);be(动词原形)。根据“the sun and water”可知,主语是两种事物,为复数,be动词应用“are”,故选C。
10.句意:我还了解到植物生长需要时间,我们需要好好照顾它们。
also也;often经常;always总是;now现在。根据“I learn that the sun and water...very important for plants to grow.”可知,之前提到了解到阳光和水对植物的重要性,此处是补充了解到的另一个知识,应用“also”表示“还,也”,故选A。
11.句意:在学校吃午饭时,我和我的朋友们经常谈论我们的植物。
children孩子们;friends朋友们;sisters姐妹们;teachers老师们。根据“At lunch in school”以及“talk about our plants”可知,在学校午餐时,应是和“朋友们”谈论,故选B。
12.句意:我们展示我们植物的照片,谈论我们如何照顾它们,并寻求帮助。
it它(指代单数);him他;them它们(指代复数);us我们。根据“our plants”可知,指代复数的植物,应用“them”,故选C。
13.句意:四个星期后,每个学生都把他们的植物带到学校,展示给全班同学看。
days天;weeks星期;months月;years年。根据“watch it over a month”可知,观察时间是一个月,即四个星期左右,故选B。
14.句意:李老师对我们的作业很满意。
happy高兴的,满意的;quiet安静的;right正确的;clever聪明的。根据“every student takes their plants to school and shows them to the class”以及老师布置任务的初衷,学生们完成了任务,老师应是“满意的”,故选A。
15.句意:她让我们继续学习科学知识。
PE体育;math数学;English英语;science科学。根据“Ms Lee is our science teacher”以及“One day in science class”可知,这是科学课上的任务,所以老师让大家继续学习“科学”知识,故选D。
16.A 17.C 18.C 19.B 20.C
【导语】本文主要介绍了两种面对风雨结果不一样的植物,暗喻人也应像Rebecca的植物一样,学会自己做事、独立应对困难。
16.细节理解题。根据“Lisa is hard-working and waters her plants every day.”可知,Lisa是努力工作的。故选A。
17.细节理解题。根据“she finds that all of the plants are still standing in the garden. Rebecca’s plants live well.”可知,Lisa发现Rebecca的植物依然存活着。故选C。
18.推理判断题。根据“Because Rebecca’s plants learn to do things from the beginning. They grow deeper roots and make places for themselves in the soil. They can stand up strongly on their own, even in a storm.”可知,暴风雨后Rebecca的植物存活,是因为这些植物扎根深、能自主应对困难。故选C。
19.词句猜测题。根据“They grow deeper roots and make places for themselves in the soil.”可知,此处指植物们长出更深的根,在土壤中自己扎根,这里soil表示土壤。故选B。
20.主旨大意题。通读全文可知,本文主要通过讲述植物如何抵御暴风雨的故事,暗喻人也应该像植物一样,不要过度依赖照顾,要独自应对困难。故选C。
21.B 22.C 23.D 24.A 25.A
【导语】本文介绍了梅花的植株高度、主要颜色、生长位置等基本特征,说明了其在我国南北方的不同开花时间,提及了梅花耐寒的品质,指出其是中国十大名花之首及对中国人而言象征幸福、好运与希望的文化意义。
21.细节理解题。根据“Do you like flowers Do you know about plum blossoms ”可知,文章是以提问的方式开始的。故选B。
22.词句猜测题。根据“They grow on a plum tree. A plum tree has many branches. They are long and thin”可知,They指的是树枝。故选C。
23.细节理解题。根据“In the south, such as Guangzhou and Xiamen, they bloom from December to February.”可知,厦门的梅花在 12 月至 2 月开花,选项中December在此范围内。故选D。
24.细节理解题。根据“Many flowers do not like the cold, but plum blossoms stand in snow and ice bravely (勇敢地).”可知,人们认为梅花勇敢是因为它们在寒冷的日子里开放。故选A。
25.最佳标题题。文章围绕梅花展开,介绍了其植株特征、颜色、开花时间、耐寒品质及文化意义等,“The Beautiful Plum Blossoms”能全面概括文章内容。故选A。
26.B 27.D 28.D 29.A 30.C
【导语】本文主要讲述了一只叫Charlie的导盲犬和Jenny的故事,体现了他们之间亲密的关系。
26.细节理解题。根据“Jenny can’t see anything, but she has Charlie, her guide dog. For Jenny, Charlie isn’t just a dog—he is her eyes and her best friend.”可知,帮助Jenny的是一只狗。故选B。
27.细节理解题。根据“You’re welcome to stay, but I’m sorry that we don’t welcome pets here.”以及“Charlie isn’t a pet”可知,因为他认为Charlie是只宠物。故选D。
28.细节理解题。根据“Some time later, Charlie started barking (吠叫) Jenny woke up and smelt smoke.”可知,Charlie吠叫着把Jenny叫醒了。故选D。
29.词义猜测题。根据“Jenny hugged Charlie in her arms and said, ‘He’s my eyes. I can’t go anywhere without him.’ The fireman was deeply moved by the ties between the two.”可知,消防员被Charlie和Jenny之间的关系深深感动了,因此划线单词指的是Charlie和Jenny。故选A。
30.主旨大意题。通读全文以及“This story shows the strong ties between a girl and her guide dog.”可知,本文主要讲述了一只叫Charlie的导盲犬和Jenny的故事,体现了他们之间亲密的关系。故选C。
31.F 32.G 33.A 34.C 35.D
【导语】本文介绍了泰国的大象及“大象日”。
31.根据空处下一句“They can carry heavy things so they can help people do a lot of hard work.”可知,大象能够承载重物,帮助人们做很多重活,说明它们非常有用。选项F“它们非常有用”符合语境。故选F。
32.根据空处上一句“And they are very clever.”可知,大象非常聪明。接下来的句子“Sometimes they can play with people.”进一步说明了大象的聪明和灵活性。选项G“它们可以表演和跳舞”符合这种聪明和灵活性的表现。故选G。
33.根据空处上一句“But do you know there is a festival for the elephants in Thailand ”可知,泰国有一个为大象举办的节日。选项A“它被称为大象日”符合语境。故选A。
34.根据空处上一句“On that day, the elephants don’t work or act.”可知,这句话说明了大象在“大象日”这一天的特殊待遇,即它们不需要工作或表演。空处下一句“People give them much good food like fruit and vegetables.”进一步说明了这一天大象的休闲和享受。所以空处也是在说明大象在这一天的特殊待遇,选项C“它们可以好好休息”符合语境。故选C。
35.根据空处上一句“People give them much good food like fruit and vegetables.”可知,人们给大象提供美食,空后的“On that day, the elephants can wear colorful clothes and eat nice food.”进一步说明了人们为大象准备的特殊活动和待遇。选项D“人们也为它们准备了一些活动”符合语境,表示除了美食外,还有其他的活动和关爱。故选D。
36.is going to rain
【解析】句意:天空中有一些云。马上就要下雨了。根据“There are some clouds in the sky.”可知,这是当前的迹象;结合soon可知,此处表示将要发生的事件,当句子表达基于当前迹象的将来事件时,常用“be going to+动词原形”结构,强调预测或推断。主语It是第三人称单数,因此be动词需用is,空处应填is going to rain。故填is going to rain。
37.leaves
【解析】句意:秋天,地面被树叶覆盖。根据提示词及“The ground was covered with...in autumn.”可知,地面不止被一片树叶覆盖。此处应用名词复数形式。leaf“树叶”,名词单数,其复数形式为leaves,作宾语。故填leaves。
38.will pay
【解析】句意:谢谢你借给我钱。我将在星期五还给你。根据“…you back on Friday”和句子语境可知,句子描述的是将来的事情,应用一般将来时,结构为“will+动词原形”,故填will pay。
39.will travel
【解析】句意:下个月我将和我的祖父母一起去旅行。根据“next month”可知,时态是一般将来时,故填will travel。
40.natural
【解析】句意:这些都是天然水果,又好又甜。根据空后的名词“fruits”可知,此处应用nature的形容词性natural“天然的”,作定语,对其进行修饰。故填natural。
41.key
【解析】句意:这是教室的钥匙,你现在可以打开门了。key“钥匙”,名词;根据“This is”可知,空处应填key的单数形式。故填key。
42.part
【解析】句意:运动会最精彩的部分是观看足球赛。part“部分”,是可数名词,根据“is”可知,此处填单数名词。故填part。
43.news
【解析】句意:我爷爷喜欢看电视上的新闻。根据“My grandpa likes watching...on TV.”和汉语提示可知,news“新闻”,是不可数名词。故填news。
44.popular
【解析】句意:这位英语老师很受学生欢迎。popular“受欢迎的”,形容词作表语。故填popular。
45.dark
【解析】句意:我早上五点半醒来时,天又冷又黑。结合句意和汉语提示词可知,dark意为“昏暗的”,形容词,在此处作表语。故填dark。
46.Both of have fun
【解析】根据所给汉语提示可知,Both of us表示“我们俩”,用于指代两个人;have fun是固定短语,意为“玩得开心”,will后接动词原形。故填Both of;have fun。
47.come true
【解析】根据句意可知,此处表示“(梦想等)实现”,用动词短语“come true”,且“will”后接动词原形。故填come;true。
48.key
【解析】根据中英文对照可知,the key to“……的关键”,介词短语。故填key。
49.point out
【解析】对照中英文可知,缺少“指出”。用动词短语point out,位于“will”后,动词用原形。故填point;out。
50.choose scenery
【解析】根据中英文对照可知,此处缺“选择”,“风光”,choose“选择”,是动词,此处是一般将来时will do,第一空用动词原形。scenery“风光”,是不可数名词,第二空为scenery;故填choose;scenery。
51.answers 52.friendly 53.with 54.him 55.treat 56.However 57.becomes 58.part 59.must 60.respect
【导语】本文是记叙文。主要讲述了作者阅读《黑骏马》后,了解到黑骏马的生活经历,进而引发对动物是否有情感以及如何对待动物的思考,呼吁人们友善对待动物。
51.句意:读完安娜 休厄尔的《黑骏马》后,我找到了这些问题的答案。根据“I get the...to the questions.”可知,此处需用名词作宾语,备选词answer“答案”符合语境,questions为复数,故填answers。
52.句意:他聪明又友好。此处需用形容词与smart并列作表语,备选词friendly“友好的”符合语境,故填friendly。
53.句意:小时候,他和妈妈一起在格雷农场过着幸福的生活。根据“he lives a good life ... his mum”可知,此处需用介词表示和……一起,备选词with符合语境,故填with。
54.句意:格雷农场主很善良,把他照顾得很好。此处需用代词宾格作takes care of的宾语,指代 Black Beauty,备选词he的宾格形式him符合语境,故填him。
55.句意:有些主人很好,把他照顾得很好。此处需用动词作谓语,treat sb. well为固定短语,意为“善待某人”,备选词treat符合语境,主语they为复数,时态为一般现在时,故填treat。
56.句意:然而,有些主人很坏。此处需用副词表示转折,备选词however“然而”符合语境,句首首字母需大写,故填However。
57.句意:他的生活变得很艰难。此处需用动词作谓语,备选词become“变得”符合语境,主语his life为单数,时态为一般现在时,故填becomes。
58.句意:他们爱他,把他当作家庭的一员。此处需用名词,part of...为固定短语,意为 “…… 的一部分”,备选词part符合语境,故填part。
59.句意:读完黑骏马的故事后,我认为动物一定和我们一样有情感。此处需用情态动词加强肯定语气,备选词must“一定”符合语境,故填must。
60.句意:如果我们尊重并关心它们,它们也会用爱和善意来回报我们。此处需用名词与care并列作介词with的宾语,with respect为固定短语,意为“尊重地”,备选词respect符合语境,故填 respect。
61.my 62.animals 63.at 64.count 65.geese 66.tomatoes 67.and 68.an 69.Those 70.to come
【导语】本文主要介绍了作者的农场和花园,以及里面的动植物等。
61.句意:欢迎来到我的农场。根据“farm”和提示词可知,此处指我的农场,应用形容词性物主代词来修饰名词farm。I的形容词性物主代词为my。故填my。
62.句意:你可以在这里看到许多动物和植物。根据“many”以及“and plants”可知,many后接可数名词复数。animal的复数形式为animals。故填animals。
63.句意:看看奶牛。根据“Look”以及“the cows”可知,look为不及物动词,需要加上介词at才能跟宾语。故填at。
64.句意:让我们数一数它们。根据“Let’s”可知,let sb do sth表示“让某人做某事”,其后需要跟动词原形。故填count。
65.句意:我有10只小鹅。根据“ten”可知,此处需要填入名词复数。goose的复数形式为geese。故填geese。
66.句意:你能看到那些西红柿吗?根据下文“They are red.”可知,此处需要将tomato变成复数形式tomatoes。故填tomatoes。
67.句意:而且我还有土豆和四季豆。根据“potato plants”以及“green beans”可知,此处土豆和四季豆为并列关系。故填and。
68.句意:花园里还有一些花和一棵苹果树。 根据前文“some flowers”为复数,后文“apple tree”为单数可知,此处需要填入表示“一个”含义的词,且apple为元音音素开头,所以用不定冠词an。故填an。
69.句意:那些花儿很美丽,而且那棵树上的苹果现在是绿色的。根据“flowers are”可知,主语应该为复数,that的复数形式为those,表示“那些”,且空格位于句首,首字母要大写。故填Those。
70.句意:我需要来到农场并帮助我的父母照顾它。根据“need”可知,need to do表示“需要做某事”。故填to come。
71.Brown and white. 72.Doggy. 73.Playing with a bell. 74.70 years old. 75.It helps to open the door for him.
【导语】本文讲述了一只无家可归的棕白相间的小狗被善良的Smith爷爷收养,并与他互相陪伴的故事。
71.根据“I’m brown and white”可知小狗是棕白相间的。故填Brown and white.
72.根据“He calls me Doggy”可知小狗的名字是Doggy。故填Doggy.
73.根据“I like playing with a bell in it”可知小狗喜欢在大盒子里玩铃铛。故填Playing with a bell.
74.根据“Grandpa Smith is 70 years old”可知Smith爷爷70岁。故填70 years old.
75.根据“I help to open the door for him”可知小狗会帮他开门。故填It helps to open the door for him.
76.例文
My Farm
Hello everyone! I’m Li Hua from Chongqing. My dream farm is a beautiful place. First, there are a few baby chickens. They are yellow and very cute. Then, I have two brown horses and a white dog. The dog runs on the green grass. Next to the farmhouse, many red apples grow on the apple trees. Near them, some carrot plants have orange carrots under the ground. Finally, colorful flowers are everywhere. I love my farm because it is full of life!
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:一般现在时;
③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。
[写作步骤]
第一步,借用文章已给开头,引出主题;
第二步,根据题干的要点,描述农场有什么及它们的数量和颜色;
第三步,点评农场并收尾。
[亮点词汇]
①a few几个
②be full of充满
[高分句型]
①First, there are a few baby chickens.(there be句型)
②I love my farm because it is full of life!(原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览