(单元培优卷)Unit 5 Wild animals 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(单元培优卷)Unit 5 Wild animals 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语单元核心素养培优卷译林版(2024)
Unit 5 Wild animals
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入相应空白处的最佳选项。
The United Nations declared (宣布) 2024 as the International Year of the Camelids (国际驼科动物年). It’s a special year to 1 for these camels. Camels are the most famous 2 in the camelid family.
Did you ever 3 on a camel in the desert (沙漠) The camel sways (摇摆) when it 4 . It feels like a boat ride on the sand. People call camels “ 5 of the desert”.
Long ago, people used camels to 6 all their things across hot and dry deserts. Camels are really 7 at traveling in the desert. They eat plants and carry more things than horses. When wind and sand fill the air, they can 8 travel. And they don’t need much water. Sometimes, a camel can carry lots of things 9 go with no water for two weeks.
Today, desert people still ride on camels and use 10 to carry things. People also drink healthy camel 11 and eat delicious camel meat. And camels can do 12 more. People use camel hair to 13 tents and even clothes. Even camel droppings (粪便) are 14 . Desert people use them to help cook meals!
So, next time you think about a desert 15 , remember to visit these animals. They have been helping people for a long time.
1.A.read B.care C.eat D.circle
2.A.horses B.actors C.parents D.members
3.A.ride B.run C.skate D.dance
4.A.eats B.sleeps C.walks D.swims
5.A.boats B.trees C.water D.mountain
6.A.sell B.save C.carry D.create
7.A.quick B.good C.angry D.surprised
8.A.still B.never C.hardly D.quietly
9.A.if B.or C.but D.and
10.A.it B.us C.him D.them
11.A.coffee B.milk C.juice D.water
12.A.too B.luckily C.even D.easily
13.A.kick B.draw C.make D.fit
14.A.useful B.beautiful C.colourful D.powerful
15.A.song B.trip C.book D.picture
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
One afternoon, something on the internet caught my eye: a tiny hedgehog (刺猬) held by a big hand. The post (帖子) read “HELP! My hedgehog abandoned her two babies, but I cannot raise both of them. Good home with experience needed!”.
I had no experience with baby hedgehogs. I was an animal person and had raised cats, dogs and birds. But this tiny animal was new to me, and it touched me that he was abandoned, and maybe I could love him and be the best mum for him.
I wrote the most heartfelt email I could. That was how I found my Louie. True to my word, he was my baby. Louie didn’t know he was a hedgehog. He never curled (蜷缩) into a ball, and he liked my two cats, with no fear. The cats, however, were afraid of him, as he often moved into the room, running after the cats and blocking my way.
By the time he reached old age, Louie had only three feet. However, he still managed to climb the stairs to visit other animals.
Life has its meaning! Louie needed a good home, and in return, he helped me realise my dream of taking photos of the hedgehog and made it possible for me to show off photos of him and be a good mum. Hedgehogs require lots of patience, trust and knowledge—but the pay-off (回报) is pretty great.
16.The writer starts the passage by __________.
A.expressing feelings B.showing a post
C.answering a question D.explaining reasons
17.What does the underlined word “abandoned” probably mean in Paragraph 1
A.Gave up. B.Picked up. C.Took out. D.Took away.
18.What can we learn from the passage
A.It’s better to give than to receive.
B.Many hands make light work.
C.Never put off till tomorrow what should be done today.
D.Your hard work will pay off.
19.What can we infer about Louie from the passage
A.Louie was very afraid of the writer’s two cats at first.
B.Louie was a healthy hedgehog all his life.
C.Louie brought the writer a lot of joy and a sense of achievement.
D.Louie didn’t like living with the writer and other animals.
20.The passage is mainly about __________.
A.a dream of taking photos of the hedgehog B.a “HELP” post on the internet
C.being a mum of a hedgehog D.protecting animals
B
Moo Deng is a baby pygmy hippo (河马). It is similar to a large hippo. But a pygmy hippo is much smaller. Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand. She was born in July. Her name means “bouncy pork”. Her cheeks are pink. Her belly jiggles as she runs around her pen (圈;栏;棚). She nibbles on people’s knees. She is also an Internet superstar. Every move she makes is closely watched—whether she’s being sprayed with water, being carried by zookeepers, or simply lying on the ground.
Why is Moo Deng so well-loved Scientists say it is because humans are born to like cute babies, even baby hippos! Many baby animals usually have specific looks. They have big eyes and large foreheads. They have chubby bodies. These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.
Konrad Lorenz was a zoologist from Austria. He was the first one to think of this idea. He talked about it in 1943. He explained that cuteness makes babies hard to ignore.
This is important for babies. They cannot live on their own. They need adults to look after them. Cuteness touches people’s hearts. When we see a cute baby, we want to cuddle (搂抱) it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.
Pygmy hippos are in trouble. People hunt them, and the forests they live in are being cut down. Today, there are only about 2,000 pygmy hippos living in the wild. They might disappear forever. But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.
21.We can learn from Paragraph 1 that _________.
A.Moo Deng is a large hippo B.Moo Deng is unfriendly to people
C.People only watch Moo Deng online D.Moo Deng lives at a zoo in Thailand
22.According to the scientists, people love Moo Deng so much because _________.
A.she is a small pig B.she lives in Thailand
C.she is an endangered animal D.they find her cute and want to care for her
23.Which of the following explains the word “ignore” in Paragraph 3
A.Pay no attention to. B.Take good care of.
C.Become friends with. D.Look closely at.
24.Why might Moo Deng’s fame be helpful for other pygmy hippos
A.More people will want to visit the zoo.
B.It will help them become superstars too.
C.It will help people find pygmy hippos in the wild.
D.People might learn to care more about saving pygmy hippos.
25.What is the main idea of this passage
A.People only care about cute babies and animals.
B.Pygmy hippos have big eyes and chubby bodies.
C.Scientists are studying the behavior of baby hippos.
D.The cute pygmy hippo, Moo Deng, may help save her endangered species.
C
We all know that special trained dogs can be humans’ helpers. But do you know other animals can also be helpful to people sometimes On February 4, 2025, a white horse got popular on the Internet.
It was at about 13: 50, a man fell into Hanjiang in Xiantao (a city in Hubei) by accident. Up and down, he struggled (挣扎) in the cold river. His daughter, who was not able to swim either, jumped into the river to save her father. But she was also stuck in the river. Just at this moment, a man called Yi Libai riding a white horse came over quickly. The man flicked the reins (抖动缰绳) and the horse jumped into the river and swam to the man and his daughter quickly. Soon, they pulled the man and his daughter to safety with another two men.
When asked what made him jump into the river. Yi said to the reporter, “I didn’t think about anything else. I just wanted to save lives. ” He explained that horses could swim faster than humans and his horse was very clever, and it could understand what he wanted to do.
Unluckily, the white horse got a high fever the next morning. Alot of animal doctors offered to help the white horse. But things got even worse in the next few days, it became blind and died on February 12th.
The local government decided to build a statue (雕像) of a white horse along the Hanjiang. “We want more people to remember the white horse for its brave deed (勇敢的行为) of saving, ” said one of the officials.
26.Why does the writer talk about “trained dogs” first
A.To lead in his topic. B.To ask us to keep dogs.
C.To show dogs are helpful. D.To show dogs are better than horses.
27.What can we infer from the second paragraph
A.Yi Libai is good at swimming. B.Yi Libai saved the man and his daughter alone.
C.The man fell into the river when fishing. D.Neither of the father and daughter can swim.
28.What does the underlined word “him” refer to
A.Yi Libai. B.The reporter.
C.The white horse. D.The man falling into the river.
29.Why did the local government decide to build a white horse statue
A.To thank Yi Libai. B.To make the river more beautiful.
C.To remember the white horse. D.To ask people to protect animals.
30.What would be the best title for this passage
A.A brave white horse B.A statue of a white dog
C.An accident along Hanjiang D.Yi Libai and his horse
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Orangutans mainly live in trees. They have long arms and fingers to help them climb in the forest. They mainly live on fruit. 31 Hundreds of different kinds of food have been found in their diet.
32 They use tools to catch insects. Orangutans can remember the forest where they live. This helps them know which trees have nice fruit. What’s more, they build a sleeping place each night with leaves.
Orangutans face many problems because of human activities. Young orangutans are sometimes caught and sold as pets. Orangutans are also hunted for food. 33 Scientists notice there are fewer orangutans left in the forests than before. The biggest problem is that forests have been destroyed. 34 Wildlife organizations are working hard to help protect the forests. 35 .
A.Orangutans live with their babies or with young orangutans.
B.There are many ways for orangutans to show their cleverness.
C.Because if there is no forest, there will be no wild orangutans.
D.This means they spend most of their time in trees.
E.This means orangutans are in danger.
F.A large area of forest is cut down and burnt each year.
G.They also eat leaves, flowers, and sometimes insects.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.My parents always encourage me (search) for the answers to my questions by myself.
37.What action shall we take (build) a stronger country
38.My buddy offered (discuss) the problem with me, and then we handed in a report about it.
39.We’ll try our best (cheer) for them in the game.
40.Working hard in class helps you (gain) good grades.
41.The price of train tickets (下降) last year, so it cost less money to travel.
42.He’s good at maths. He can work out the maths problem (容易地).
43.Lucy (设法、完成) to complete the task best in her class last year.
44.There is a (某种) smell in the old house, as if something had gone bad.
45.It was a (令人满意的) experience to finish the work on time.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.人们占用更多土地供自己使用,因此野生动物可能会失去它们的家园。
People , so wild animals may .
47.咱们把房子打扫、布置一下,让爷爷奶奶来的时候感觉像在自己家一样。
Let’s clean up and decorate our house to make our grandparents when they come.
48.这个安全课程和戏剧课一样精彩,我迫不及待要尝试一下了。
The safety programme the drama class. I can’t wait to .
49.我们的英语老师总是鼓励我们自己寻找问题的答案。
Our English teacher always us find the answers to the questions by ourselves.
50.和父母一起清扫房间、购物、做一顿丰盛的晚餐是很有意义的。
to clean up the room, do some shopping and cook a big dinner with our parents.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
be idea favourite see go present fan because they high
Three years ago, Charlotte from Chorley, in the UK, bought two ducks to live in her garden. They were a 51 for her family, but they didn’t know what to call them. When they were having ham and pea soup one day, her son said, “Why don’t we call them Ham and Pea ” Everyone liked the 52 .
Before long, the ducks were part of the family, and loved watching TV with Charlotte and her three boys. One of their 53 activities was chasing the rubbish truck which came to the house every Tuesday. They 54 also happy to join Charlotte when she walked with her kids to school.
Ham and Pea are very well known in Charlotte’s town. This is 55 they often leave her garden. “The first time they did that,” Charlotte says, “I just couldn’t believe it. I have a 56 wall. They aren’t very big and can’t fly.” The first time the ducks went out, a neighbour 57 them in his garden and brought them home.
“In Chorley, people love them,” says Charlotte. I 58 to the shops, and people say, “Oh, there’s Ham and Pea.” Charlotte shares videos of her ducks most days with their online 59 and says, “People everywhere want to see my latest videos of them. I’ve even had messages from the USA.People say that Ham and Pea make 60 smile. It’s lovely to know that people love them as much as we do.”
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,请根据所给中文正确拼写单词,使短文意思完整。每空限填一词。
At the zoo, it is not difficult for us to see a panda because their black-and-white fur stands out against the green bamboo. But wait! In the wild, can a tiger see pandas as 61 (容易) as we can Will pandas be quickly eaten in the wild
A study 62 (展示) their black-and-white color helped them hide in the wild two years ago. “If we want to 63 (理解) animal colors, we need to look at where they live.” Tim Caro from 64 (大学) of Bristol said in a report.
According to Caro, wild pandas live in 65 (山) in Southwest China. There are shady places and snowy 66 (地区). Panda’s white faces and bellies help them hide in the snow. Their black arms and legs help them hide in the shade. Their colors make them 67 (优秀) in hiding in the wild.
Pandas eat bamboo. They can never store 68 (足够的) fat to go through winter. So they go out to look for food all year around. The combination of black and white can fit different environments. It also breaks up the panda’s shape. This makes it even 69 (困难) for other animals to see them.
Some 70 (科学家) also found that the colors on their other parts have different uses. Black ears: They work as a warning signal for predators. Black eyes: They help pandas recognize each other.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据所提供的信息,回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整切题,每小题不超过8个单词。
Dear Liz,
Thailand (泰国) is wonderful. Life in Bangkok (曼谷) is busy and interesting. My host family lives in a nice and quiet town outside the city. There are Mr. and Mrs. Phairat, their son Sanan and their daughter Chinda in the family.
I go to an international (国际的) school with Sanan and Chinda. The school teaches about 70% in English and 30% in Thai (泰语). I’m good at the spoken language, but Thai writing is very difficult. The cooking lesson is my favorite. I’m learning about Thai (泰式) food and culture. When I come back, I will cook you a real Thai meal.
Last weekend I went to Pattaya Beach with Sanan and Chinda by taxi. I thought it was great. Next month we will go to Phuket Island. My parents went there last year, and they said the sunshine and beaches there were very beautiful. Now Chinda is teaching me how to swim. I hope I can swim happily with her on Phuket Island. It will be my first time to swim in the sea.
Elephants are an important part of Thai culture and way of life. They are a symbol (象征) of Thailand for many years. People use them to do work. They also ride them and wash them. The elephants look very interesting.
Love,
Minnie
71.How many family members are there in Minnie’s host family
72.How did Minnie go to Pattaya Beach with Sanan and Chinda last weekend
73.Which lesson does Minnie like best of all
74.When will Minnie, Sanan and Chinda go to Phuket Island
75.What does the last paragraph mainly tell us
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.
One earth, one homeThe yearly English Writing Competition is coming. You can write an article with the title “One earth, one home”. You can write about: the problems wild animals are facing; the importance of protecting wild animals; the things students can do; … The closing date: 10 February 2025 Your article should be sent to englishwritings@.
注意:
1. 内容涵盖所有要点,全文连贯通顺;
2. 词数80左右(已给出的文章开头不计入总词数);
3. 文中不得提及有关个人身份的任何信息,如校名、人名等。
One earth, one home
The earth is home to both humans and wild animals. But today wild animals are facing serious problems because of humans .
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.D 3.A 4.C 5.A 6.C 7.B 8.A 9.D 10.D 11.B 12.C 13.C 14.A 15.B
【导语】本文介绍了2024年是国际驼科动物年,讲述了骆驼在沙漠中对人类的重要作用,包括运输、食物、衣物和燃料等方面。
1.句意:这是一个特别的年份来关爱这些骆驼。
read阅读;care关爱;eat吃;circle环绕。根据“It’s a special year to...for these animals”可推知,国际驼科动物年的设立是为了呼吁人们关心这些动物。故选B。
2.句意:骆驼是骆驼科家族中最著名的成员。
horses马;actors演员;parents父母;members成员。根据“Camels are the most famous...in the camelid family”可知,骆驼是驼科动物的代表,是驼科动物的成员。故选D。
3.句意:你曾经在沙漠里骑过骆驼吗?
ride骑;run跑;skate滑冰;dance跳舞。根据“on a camel in the desert”和下文“People call camels...”可知,此处指骑骆驼。故选A。
4.句意:骆驼走路时会摇摆。
eats吃;sleeps睡;walks走;swims游泳。根据“It feels like a boat ride on the sand.”可知是走路时像小船一样摇摆。故选C。
5.句意:人们称骆驼为“沙漠之舟”。
boats船;trees树;water水;mountain山。根据“It feels like a boat ride on the sand.”可知,骆驼被称为“沙漠之舟”,故选A。
6.句意:很久以前,人们用骆驼把所有东西运过炎热干燥的沙漠。
sell卖;save拯救;carry运送;create创造。根据“to...all their things across hot and dry deserts”可知,用来运东西。故选C。
7.句意:骆驼非常擅长在沙漠中旅行。
quick快的;good擅长的;angry生气的;surprised惊讶的。根据“Camels are really...at traveling in the desert”及后文描述其能力可知,骆驼擅长沙漠旅行,be good at是固定搭配,表示“擅长……”。故选B。
8.句意:当风沙弥漫时,它们仍能旅行。
still仍然;never从不;hardly几乎不;quietly安静地。根据“When wind and sand fill the air, they can...travel”可知此处强调骆驼的超强能力,在恶劣环境下仍能行进。故选A。
9.句意:有时,一头骆驼能运很多东西并且两周不喝水。
if如果;or或者;but但是;and并且。根据“ a camel can carry lots of things...go with no water for two weeks.”可知前后句是并列关系,用and。故选D。
10.句意:今天,沙漠里的人们仍骑骆驼并用它们来运东西。
it它;us我们;him他;them它们。根据“ride on camels and use...to carry things”可知,指代前文的骆驼(复数),所以用them。故选D。
11.句意:人们还喝健康的骆驼奶,吃美味的骆驼肉。
coffee咖啡;milk奶;juice果汁;water水。根据“camel”可知是camel milk。故选B。
12.句意:骆驼甚至还能做更多事情。
too也;luckily幸运地;even甚至;easily容易地。根据“And camels can do...more.”可知此处表强调,用程度副词even,表示出人意料。故选C。
13.句意:人们用骆驼毛来做帐篷甚至衣服。
kick踢;draw画;make制造;fit合适。根据“use camel hair to...tents and even clothes”可知骆驼毛用于制作物品。故选C。
14.句意:甚至骆驼粪便也有用。
useful有用的;beautiful美丽的;colourful多彩的;powerful强大的。根据“Desert people use them to help cook meals”可知,骆驼粪是有用的。故选A。
15.句意:因此下次当你考虑一次沙漠旅行时,记得去看看这些动物。
song歌曲;trip旅行;book书;picture图片。根据“next time you think about a desert...remember to visit these animals. ”可知是去沙漠旅行时去看看骆驼。故选B。
16.B 17.A 18.D 19.C 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者在网上看到一则关于刺猬的求助帖子后,决定收养小刺猬Louie,并在照顾Louie的过程中实现了自己的梦想,获得了巨大的回报。
16.细节理解题。根据文章第一段“One afternoon, something on the internet caught my eye: a tiny hedgehog (刺猬) held by a big hand. The post (帖子) read ‘HELP! My hedgehog abandoned her two babies, but I cannot raise both of them. Good home with experience needed!’.”可知,作者以展示一个帖子来开始这篇文章。故选B。
17.词句猜测题。根据文章第一段“The post (帖子) read ‘HELP! My hedgehog abandoned her two babies, but I cannot raise both of them. Good home with experience needed!’”以及后文作者收养小刺猬可知,原刺猬主人无法同时抚养两只小刺猬,所以推测出原刺猬主人“放弃”了它们,因此“abandoned”意为“放弃”。故选A。
18.推理判断题。根据文章最后一段“Hedgehogs require lots of patience, trust and knowledge—but the pay-off (回报) is pretty great.”可知,照顾刺猬需要很多耐心、信任和知识,但回报也很丰厚,由此可推知,你的努力工作会得到回报的。故选D。
19.推理判断题。根据文章最后一段“Louie needed a good home, and in return, he helped me realise my dream of taking photos of the hedgehog and made it possible for me to show off photos of him and be a good mum.”可知,Louie需要一个好的家,作为回报,他帮助作者实现了拍摄刺猬照片的梦想,让作者能够炫耀他的照片,并成为一个好妈妈,由此可推知,Louie给作者带来了很多快乐和成就感。故选C。
20.主旨大意题。根据文章最后一段“Louie needed a good home, and in return, he helped me realise my dream of taking photos of the hedgehog and made it possible for me to show off photos of him and be a good mum.”以及全文内容可知,文章主要讲述了作者在网上看到一则关于刺猬的求助帖子后,决定收养小刺猬Louie,并在照顾Louie的过程中实现了自己的梦想,成为了一个好妈妈,获得了巨大的回报,因此文章主要是关于成为一个刺猬妈妈的经历。故选C。
21.D 22.D 23.A 24.D 25.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了泰国动物园里的倭河马Moo Deng的可爱外形、生活状态及网红身份,解释人类喜爱它的科学原因,并说明其知名度可能帮助人们关注野生倭河马的濒危现状,助力保护这一物种。
21.细节理解题。根据第一段“Moo Deng lives at Khao Kheow Open Zoo in Thailand.”可知,Moo Deng生活在泰国的绿山野生动物园。故选D。
22.细节理解题。根据第二段“Scientists say it is because humans are born to like cute babies... These things make baby animals look innocent. That makes people want to protect them.”和第四段“When we see a cute baby, we want to cuddle it. We want to take care of it. This is how people feel when they see Moo Deng.”可知,科学家认为人类天生喜欢可爱的幼崽;人们非常喜爱Moo Deng是因为人们觉得它很可爱,想照顾它。故选D。
23.词句猜测题。根据第三段“He explained that cuteness makes babies hard to ignore.”,结合上文“人类天生喜欢可爱幼崽”及下文“幼崽需要成人照顾”可知,可爱让幼崽难以被“ignore”,结合语境可推断,划线单词“ignore”意为“忽视,不关注”,与“pay no attention to”同义。故选A。
24.细节理解题。根据最后一段“But Moo Deng’s fame might help. People love Moo Deng. Hopefully they will learn to care about all pygmy hippos.”可知,Moo Deng的知名度能让人们因喜爱她而关注所有倭河马,进而助力保护。故选D。
25.主旨大意题。文章先介绍Moo Deng的可爱与网红身份,再解释人类喜爱她的原因,最后落脚到“其知名度可能帮助保护濒危的野生倭河马”,核心是“Moo Deng助力保护同类物种”。故选D。
26.A 27.D 28.A 29.C 30.A
【导语】本文是记叙文,主要讲述了一匹白马在湖北仙桃汉江救人的英勇事迹,以及它后续的情况和当地政府为纪念它决定建雕像的故事。
26.推理判断题。文章开头先讲“special trained dogs can be humans’ helpers”,接着用“But do you know other animals can also be helpful to people sometimes ”引出下文白马救人的故事,是为了引出话题。故选A。
27.推理判断题。根据“It was at about 13: 50, a man fell into Hanjiang in Xiantao (a city in Hubei) by accident. Up and down, he struggled (挣扎) in the cold river. His daughter, who was not able to swim either, jumped into the river to save her father.”可知,父亲和女儿都不会游泳。故选D。
28.词句猜测题。根据“When asked what made him jump into the river. Yi said to the reporter”可知,“him”指代的是易立拜,因为是易立拜骑着马,是他让马跳进河里救人。故选A。
29.细节理解题。根据“The local government decided to build a statue (雕像) of a white horse along the Hanjiang. ‘We want more people to remember the white horse for its brave deed (勇敢的行为) of saving.’”可知,当地政府建白马雕像为了纪念这匹白马。故选C。
30.最佳标题题。文章主要围绕这匹勇敢救人的白马展开,“A brave white horse”能很好概括文章主旨。故选A。
31.G 32.B 33.E 34.F 35.C
【导语】本文主要讲述了红毛猩猩的生活习性,以及它们目前面临的问题。
31.根据“They mainly live on fruit.”可知,红毛猩猩以水果为生,讲的是它们的饮食习惯。选项G“它们也吃树叶、花朵,有时还吃昆虫。”符合语境。故选G。
32.根据“They use tools to catch insects... What’s more, they build a sleeping place each night with leaves.”可知,此处说明猩猩很聪明,选项B“有很多可以证明猩猩很聪明的方法。”符合语境。故选B。
33.根据“Orangutans face many problems because of human activities.”可知,此处说明猩猩面临很多问题,所以此处与猩猩所面临的危险有关。选项E“这意味着猩猩处于危险之中。”符合语境。故选E。
34.根据“The biggest problem is that forests have been destroyed.”可知,猩猩面临的最大的问题是森林被破坏了,所以此处与森林的破坏有关。选项F“每年都有大面积的森林被砍伐和焚烧。”符合语境。故选F。
35.根据“Wildlife organizations are working hard to help protect the forests.”可知,此处应是介绍森林对猩猩的重要性,选项C“因为如果没有森林,就没有野生猩猩。”符合语境。故选C。
36.to search
【解析】句意:我的父母总是鼓励我自己寻找问题的答案。search“寻找”,动词。根据固定搭配 “encourage sb. to do sth.”可知,此处需填动词不定式形式“to search”。故填to search。
37.to build
【解析】句意:我们应该采取什么行动来建设一个更强大的国家?build“建设,建立”,此处应用动词不定式“to build”作目的状语,说明采取行动的目的是建设更强大的国家。故填to build。
38.to discuss
【解析】句意:我的伙伴主动提出和我讨论这个问题,之后我们提交了一份关于它的报告。offer to do sth.“主动提出做某事”,是固定搭配。故填to discuss。
39.to cheer
【解析】句意:我们会尽力在比赛中为他们加油。try one’s best to do sth“尽某人最大的努力做某事”,为固定短语。故填to cheer。
40.to gain/gain
【解析】句意:在课堂上努力学习有助于你获得好成绩。help sb (to) do sth“帮助某人做某事”,空处填不定式或省略to的不定式作宾语补足语。故填to gain/gain。
41.dropped
【解析】句意:去年火车票价下降,因此旅行花费更少。根据汉语提示可知,drop表示“下降”,是动词;由last year可知,空处应填入动词的过去式。故填dropped。
42.easily
【解析】句意:他擅长数学。他能很容易地解出这道数学题。根据汉语提示可知,easily“容易地”,副词修饰动词“work out”。故填easily。
43.managed
【解析】句意:去年露西设法在她的班级里最好地完成了任务。根据汉语提示可知,manage“设法,完成”动词;根据“last year”可知,句子用一般过去时,manage的过去式是managed。故填managed。
44.certain
【解析】句意:老房子里有某种气味,像是有什么东西坏掉了。根据汉语提示可知,certain意为“某种”,形容词作定语,修饰名词smell。故填certain。
45.satisfying
【解析】句意:按时完成工作是一次令人满意的经历。根据汉语提示及“experience”可知,satisfying“令人满意的”,修饰物experience。故填satisfying。
46.take up more land for their own use lose their homes
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“占用更多土地供自己使用”和“失去它们的家园”。第一空:“占用跟多土地”翻译为take up more land,此句在陈述客观事实,用一般现在时,主语是people,所以用动词原形;“供自己使用”翻译为for their own use,作原因状语,所以第一空填take up more land for own own use。“失去它们的家园”翻译为lose their homes,空处前由情态动词may,后接动词原形。故填take up more land for their own use;lose their homes。
47.feel at home
【解析】对比所给中英文可知,设空处为“感觉像在自己家一样”,feel at home“感觉自在、无拘束”,其引申义可对应“感觉像在自己家一样”,make sb. do sth.“让某人做某事”,是固定搭配。故填feel at home。
48.is as wonderful as try it
【解析】结合句意和语境可知,“和……一样精彩”用as + 形容词 + as结构,形容词wonderful,主语是单数the safety programme,所以be动词用is;“迫不及待要尝试一下”用can’t wait to do sth结构,try是“尝试”,it指代前面的the safety programme。故填is as wonderful as;try it。
49.encourages to
【解析】根据中英文对照可知,缺少“鼓励”,encourage表示“鼓励”,encourage somebody to do something表示“鼓励某人做某事”。主语“Our English teacher”是第三人称单数,由“always”可知,时态为一般现在时,动词需用第三人称单数形式。故填encourages;to。
50.It’s meaningful
【解析】分析句子结构可知,该句为句型“It’s+adj.+to do sth.”,意为“做某事……”,“有意义的”为meaningful,故填It’s;meaningful。
51.present 52.idea 53.favourite 54.were 55.because 56.high 57.saw 58.go 59.fans 60.them
【导语】本文讲述了来自英国乔利镇的夏洛特和她养的两只鸭子Ham和Pea的故事。
51.句意:它们是给家人的礼物,但他们不知道该叫它们什么。根据“They were a...for her family”可知,此处指鸭子是给家人的礼物,present“礼物”,可数名词,a后接可数名词单数。故填present。
52.句意:每个人都喜欢这个主意。根据“her son said, ‘Why don’t we call them Ham and Pea ’ Everyone liked the...”可知,此处指每个人都喜欢这个主意,idea“主意”,可数名词,根据语境可知,此处使用单数形式。故填idea。
53.句意:他们最喜欢的活动之一是追逐每周二来家里的垃圾车。根据“One of their...activities was chasing the rubbish truck”可知,此处指最喜欢的活动之一是追逐垃圾车,favourite“最喜欢的”,形容词作定语修饰名词activities。故填favourite。
54.句意:当夏洛特和她的孩子们步行去学校时,它们也很高兴能和她一起。根据“They...also happy to join Charlotte when she walked with her kids to school.”可知,此处指它们也很高兴能和她一起,句子是一般过去时,主语They是复数,be动词用were。故填were。
55.句意:这是因为它们经常离开她的花园。根据“This is...they often leave her garden.”可知,此处指这是因为它们经常离开她的花园,because“因为”,引导表语从句。故填because。
56.句意:我的墙很高。根据“I have a...wall. They aren’t very big and can’t fly.”可知,此处指墙很高,high“高的”,形容词作定语修饰名词wall。故填high。
57.句意:鸭子第一次出去时,一个邻居在他的花园里看到了它们,并把它们带回了家。根据“The first time the ducks went out, a neighbour...them in his garden and brought them home.”可知,此处指一个邻居在他的花园里看到了它们,句子是一般过去时,动词用过去式,see的过去式是saw。故填saw。
58.句意:我去商店时,人们会说。根据“I...to the shops, and people say, ‘Oh, there’s Ham and Pea.’”可知,此处指我去商店时,句子是一般现在时,主语是I,动词用原形,go to the shops“去商店”。故填go。
59.句意:夏洛特每天都会在网上和它们的粉丝分享鸭子的视频,她说。根据“Charlotte shares videos of her ducks most days with their online...”可知,此处指在网上和它们的粉丝分享鸭子的视频,fan“粉丝”,可数名词,根据语境可知,此处使用复数形式。故填fans。
60.句意:人们说Ham和Pea让他们露出了笑容。根据“People say that Ham and Pea make...smile.”可知,此处指让他们露出了笑容,they“他们”,人称代词主格,此处使用其宾格形式them作宾语。故填them。
61.easily 62.showed 63.understand 64.University 65.mountains 66.areas 67.excellent 68.enough 69.harder 70.scientists
【导语】本文主要讲述了大熊猫的黑白毛色在野外环境中的保护作用及其科学原理。
61.句意:在野外,老虎能像我们一样轻易看见熊猫吗?easy“容易的”,空处修饰动词see,应用副词形式easily,且“as+副词原级+as”是固定搭配,所以空处是副词原级。故填easily。
62.句意:两年前,一项研究表明,它们的黑白毛色有助于它们在野外隐蔽。show“展示”,结合“two years ago”可知,句子用一般过去时,谓语动词用过去式。故填showed。
63.句意:如果我们想了解动物的颜色,我们需要看看它们生活的地方。understand“理解”,want to do“想做某事”是固定搭配,空处是动词原形。故填understand。
64.句意:布里斯托大学的Tim Caro在一份报告中表示。university“大学”,University of Bristol“布里斯托大学”,是固定表达。故填University。
65.句意:根据Caro的说法,野生大熊猫生活在中国西南地区的山区。mountain“山”,此处用其复数形式表泛指。故填mountains。
66.句意:那儿有阴凉的地方和多雪的地区。area“地区”,结合“places”可知,空处也应是复数形式。故填areas。
67.句意:它们的颜色使它们在野外躲藏得很好。excellent“优秀的”,make sb adj.“使某人怎么样”是固定搭配,空处是形容词。故填excellent。
68.句意:它们永远无法储存足够的脂肪来度过冬天。enough“足够的”,修饰名词fat。故填enough。
69.句意:这使得其他动物更难看到它们。hard“困难的”,结合“This makes it even...”和语境可知,此处的even修饰比较级形式,空处应是harder,作宾语补足语。故填harder。
70.句意:一些科学家还发现,它们身体其他部位的颜色具有不同的作用。scientist“科学家”,是可数名词,some后接其复数形式。故填scientists。
71.There are 4 family members. 72.They went to Pattaya by taxi. 73.Minnie likes the cooking lesson best. 74.They will go to Phuket Island next month. 75.Elephants are important in Thailand.
【导语】本文是一篇应用文,是Minnie写给Liz的信,主要介绍了自己在泰国寄宿家庭以及上学的情况。
71.根据“There are Mr. and Mrs. Phairat, their son Sanan and their daughter Chinda in the family.”可知,家里有Phairat夫妇,他们的儿子Sanan和女儿Chinda,即总的是4个人。故填There are 4 family members.
72.根据“Last weekend I went to Pattaya Beach with Sanan and Chinda by taxi.”可知,上周末Minnie与Sanan和Chinda坐出租车去了芭提雅海滩。故填They went to Pattaya by taxi.
73.根据“The cooking lesson is my favorite.”可知,Minnie最喜欢的课程是烹饪课。故填Minnie likes the cooking lesson best.
74.根据“Next month we will go to Phuket Island.”可知,他们下个月将去普吉岛。故填They will go to Phuket Island next month.
75.根据“Elephants are an important part of Thai culture and way of life. They are a symbol (象征) of Thailand for many years. People use them to do work. They also ride them and wash them. The elephants look very interesting.”可知,本段主要讲述了大象在泰国很重要。故填Elephants are important in Thailand.
76.Sample writing:
One earth, one home
The earth is home to both humans and wild animals. But today wild animals are facing serious problems because of humans. People cut down trees for money. They also hunt animals for fur or bones. So many animals are in danger. It’s time for us to save the earth and wild animals. We should protect our earth and animals. This will make the earth comfortable for us and peaceful for animals. If we don’t, things will get worse and worse.
First, we can be volunteers and start with small things. What’s more, we shouldn’t buy things like fur coats any more. Lastly, we should teach others to protect the earth and love animals.
Let’s work together to make a better home for all the living things on this planet.
【解析】[总体分析]
①题材: 本文是一篇话题作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点提示;注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、承接已给开头,分点列出地球出现问题的原因以及解决问题的迫切性;
第二步、从三个方面具体讲述个人保护地球的措施;
第三步、呼吁大家响应号召,共同保护地球,书写结尾。
[亮点词汇]
① cut down砍倒
② worse and worse越来越糟糕
③ start with以……开始
④ work together to共同努力去……
[高分句型]
① If we don’t, things will get worse and worse.(条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览