(单元培优卷)Unit 6 Seasons 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(单元培优卷)Unit 6 Seasons 单元核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语译林版(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025 - 2026学年八年级上册英语单元核心素养培优卷译林版(2024)
Unit 6 Seasons
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
There are four seasons in a year. Which 1 do you like best Different people like different seasons. Some like spring because they say it is the 2 of a year. Some like autumn because it’s the season to 3 . Some like winter because it can be 4 and they can have snowball fights 5 make snowmen outside. I like 6 best because there is always a long holiday during my school time every year. I bet every student must have the same 7 as me.
When the summer holiday is coming, I often have a good plan for it and chat with my friends about 8 to go or what to do. The coolest thing in summer, I think, is to 9 together with my friends or family in streams, rivers or lakes. 10 , I also know that we should be 11 when we swim because it is dangerous. Nowadays, many parents 12 their children to swimming pools for safety.
Sometimes the 13 in summer is very high and many people would like to stay in a 14 place. But I 15 the hot weather because it always leaves me nice memories of those happy days.
1.A.season B.week C.day D.year
2.A.beginning B.middle C.end D.half
3.A.play B.swim C.harvest D.hike
4.A.foggy B.rainy C.snowy D.cloudy
5.A.and B.so C.because D.if
6.A.spring B.summer C.autumn D.winter
7.A.work B.feeling C.thing D.memory
8.A.how B.when C.where D.which
9.A.go shopping B.go hiking C.go boating D.go swimming
10.A.While B.Though C.However D.So
11.A.awful B.careful C.excited D.sleepy
12.A.buy B.like C.take D.visit
13.A.weather B.temperature C.climate D.environment
14.A.hotter B.cooler C.colder D.warmer
15.A.enjoy B.dislike C.describe D.plan
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
No one knows what the weather is going to be like in the future, but many people think there are going to be some differences.
According to the scientists, one difference is that in many places it’s going to be much hotter and it’s going to rain less. Some countries in Africa are going to become very dry all year round, and people can hardly find food and water. In Southern Europe and the United States, it’s going to be less easy for plants to grow. People there are also going to have problems finding food in the future.
No one knows how much warmer it is going to be, but scientists say that the change is going to be at least 2℃. They say that the ice in the Arctic (北极) is going to melt in the next years and a lot of the animals there are going to die. There is also going to be more water in the sea, so cities near the sea are going to disappear.
Another difference is that there are going to be more hurricanes and typhoons (飓风和台风). Scientists say they are going to happen all over the world, and many people are going to lose their homes.
The earth is our home. Everyone should play a part in saving the earth.
16.Scientists think it will be ________ for people to find food and water in some countries in Africa.
A.unlucky B.difficult C.common D.easy
17.The underlined word “melt” in the third paragraph means ________.
A.becoming water B.becoming dirty C.turning white D.turning clean
18.We can know from the passage that ________.
A.the plants will be less difficult to grow in the USA
B.a lot of animals in the Arctic will still live happily there
C.few people will lose their homes because of more typhoons
D.people living in some cities near the sea will have to leave their home
19.What’s the passage mainly about
A.A report from scientists. B.The differences in the future.
C.The food and water in the future. D.The changes of the weather in the future.
20.What’s the structure of this passage
A. B. C. D.
B
In spring, China has warm weather. The average temperature during the daytime is 13 degrees Celsius (摄氏度) and 3 degrees Celsius at night. In the North, spring comes late and lasts for less than three months. And in cities like Beijing, there isn’t a clear difference between spring and winter. In southern China, spring gets gradually warmer and the daytime becomes longer. Opposite of the North, the South experiences a beautiful spring, although with a bit of rain here and there.
During summer, June and July are the hottest months in China. The places that experience the true summer heat the most are cities. In August, the temperature starts to ______ in preparation for autumn. But perhaps summer is better known in China not for its heat but for its wetness. Summer is the main time in China for typhoons and summer rain.
Autumn lasts from September to November in China and is one of the most amazing seasons. From beautiful views to perfect weather, autumn is one of the best times to travel. On average, the daily temperature during fall never exceeds 26 degrees Celsius in September, 20 degrees Celsius in October, and 10 degrees Celsius in November in Beijing.
In China, winter is from December to February. It’s a bit warmer in Southern and Central China than in the North. There’s little snow in winter outside Northern China. The temperature almost always feels colder than it actually is. What’s known as Tropical (热带的) China is in the very south of the country, and there, winter almost doesn’t exist.
21.What do we know from the last sentence of the first paragraph
A.The North doesn’t rain in spring. B.It may rain heavily in the South in spring.
C.The South is as beautiful as the North. D.It rains a little in the South in spring.
22.Which word can be filled in the blank in the second paragraph
A.drop B.rise C.throw D.blow
23.Why can we say autumn is one of the best times to travel
A.Because more people will choose this time to travel.
B.Because the tour cost is never too high.
C.Because it has beautiful views and perfect weather.
D.Because it may either rain or snow in some places.
24.How is the weather in Southern and Central China in winter compared with that of Northern China
A.Warmer. B.Wetter. C.Snowier. D.Windier.
25.In which column of a magazine can we read this text
A.Sports. B.Health. C.Education. D.Nature.
C
When is the best time to visit the US?
The US is a very big country. It is about 3,000 miles from the east coast to the west coast, so choose carefully the places to see and the time to go. Bring a map because you may want to travel around.
New York and Washington DC are good places to visit in May or October, but in winter there is a lot of snow.
The best time to visit New England is in September. The weather gets cooler, and the green leaves start to turn gold, then brown. Bring your camera so you can take photos of the autumn trees.
California is on the Pacific coast, and the weather is fine all year round. Take your swimming clothes because you might want to go swimming in the sea, even in December.
In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella. In Alaska, the days are long and warm in summer, but may be cool in the evening. In winter, Alaska can be very very cold. If you want to visit Alaska, you had better go in summer. Do not forget to bring a warm sweater with you.
In Texas and the southeast, it is usually very hot and sunny compared to other places. There are storms from time to time in summer and autumn.
So when is the best time to visit the US Any time you like!
26.What is the best time to visit New England according to the text
A.May B.July C.September D.December
27.Why does the author suggest bringing an umbrella when visiting Seattle
A.Because it is very cold there. B.Because it rains a lot there.
C.Because the sun is too strong. D.Because it snows frequently.
28.In the sentence “The green leaves start to turn gold, then brown,” the word “turn” most likely means ________.
A.move around B.change color C.fall down D.grow bigger
29.What is the main idea of the text
A.The US has many famous cities.
B.The best time to visit the US depends on the region.
C.California is the best place to visit in winter.
D.Traveling in the US is very expensive.
30.Where is this text most likely from
A.A science textbook B.A travel guide
C.A history museum D.A weather report
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
On the day of the Beginning of Summer, the sun reaches the celestial longitude (黄经) of 45 degrees. 31 But in northern China, weather may remain cool. Here are some customs of the Beginning of Summer.
After lunch on the day of the Beginning of Summer, people take turns to weigh themselves. 32 The tradition of weighing people on this day started from the Three Kingdoms Period.
33 At home, parents will prepare boiled (水煮的) eggs, put them in a bag and hang (悬挂) them on their child’s chest. They believe that it will help the children stay away from summer diseases. When at school, children gather together to play egg competitions. 34
According to traditional Chinese medicine, the Beginning of Summer is a key time to moisten (使湿润) the heart. 35 Vegetables and fruit like watermelons, pears and strawberries are top choices.
A.It is an important time for the harvest of summer crops.
B.They crash each other’s eggs and the unbroken one wins.
C.Food rich in vitamins is highly suggested.
D.And the temperature will rise quickly in a few days.
E.The day has much to do with eggs.
F.Later people added spices to the eggs to make them taste delicious.
G.It’s thought that this activity will bring health and luck to them.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.The company is working on ways to reduce the cost and keep the ice . (freeze)
37.It’s time for supper. But they keep (harvest) crops in the field.
38.Tomorrow will be (sun). How about going to Mount Gushan for a picnic
39.We must care about our health because everybody wants to be (health).
40.Someone feels tired during (rain) days because he hates rain.
41.It’s a good habit to put everything in (秩序).
42.It is said that laughter can reduce the (影响) of pain on the body.
43.If it is (晴朗的) this Monday, we will go to the beach.
44.This museum has a lot of famous paintings. People come here to enjoy the (美丽) of art.
45.Don’t be (懒惰的). You must get up early in the morning.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.正当你走在泰晤士河边时,伦敦眼就在你的右边。
the River Thames, London Eye is .
47.我们不能期盼她既做家务又照顾孩子。
We can’t expect her to do the housework looking after the children.
48.在家里看电视还是去公园放风筝,由你来决定。
It’s up to you to watch TV at home or in the park.
49.一开始天气晴朗温暖,但很快就变天了。
To start with, it was , but it changed soon.
50.如果你的礼物充满了爱,别人会很高兴收到它。
If your gift love, others will be happy to receive it.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
请从方框内选择适当的词并用正确形式填空,使文章完整连贯。注意每空一词,每词仅用一次,有两词为多余项。请将答案写在答题卡对应题目的答题位置上。
appear two cold similar but say other choose serious seem expert during
A year divides into 24 solar terms (节气) according to the traditional Chinese lunar calendar. Frost’s Descent (霜降) is the 18th solar term of a year. It is the last solar term of autumn, during which time the weather becomes much 51 than before and frost begins 52 .
Here are four things you should know about Frost’s Descent. First, eating persimmons (柿子) 53 Frost’s Descent can help people feel warm and protect their bones. 54 , the apple is one kind of healthy fruit during Frost’s Descent. There are many 55 about apples’ benefits in China, such as “Eat an apple after meals, and even old men can be as strong as young men”, just as the Western one goes, “An apple a day keeps the doctor away.” Apples can help one’s digestion (消化). Third, pears are 56 to apples which are another healthy fruit during Frost’s Descent. They can help clear away heat and reduce sputum (痰). Fourth, it’s a good 57 for people in Guangdong Province to eat duck on the first day of Frost’s Descent. People say that nourishing (滋养) the body all year round is not as good as nourishing the human body on the first day of Frost’s Descent. So people take eating duck very 58 because it’s also a way for people there to gain weight.
It 59 that different places have different ways to celebrate the day, 60 the hope for being healthier and living a happier life is the same. So next year, try to eat something above.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Wintertime is coming. According to the Chinese lunar calendar, November, December, January and F 61 are winter months. They include s 62 solar terms: lidong (beginning of winter), xiaoxue (light snow), daxue (heavy snow), dongzhi (winter solstice), xiaohan (lesser cold) and dahan (greater cold).
Winter b 63 at lidong (Nov 7—8), after it, most parts of the country can start to expect (盼望) cold weather. On this day, after a year of hard work, people are happy to take a break and s 64 some time with family. Chinese in the north celebrate lidong as the “Small Spring Festival”. People have dumplings and eat mutton (羊肉) soup.
Xiaoxue (Nov 22—23) and daxue (Dec 6—8) come after lidong. During xiaoxue, northern China can expect snow and t 65 slowly falls below 0 ℃. Daxue means even more snow and much colder days.
When dongzhi (Dec 21—23) comes, it brings the s 66 days of the year and the longest nights. Many places around the country can expect the coldest weather. Ancient Chinese would often start counting “nine cold periods” (数九寒天) starting from dongzhi. E 67 cold period has nine days. They believed that after 81 cold days, spring would a 68 . Xiaohan (Jan 4—6) usually brings the coldest weather of the year. There may be strong winds.
F 69 , during dahan (Jan 19—21), the weather fills the fields with snow. All Chinese are ready to welcome the Chinese New Year after dahan. The Spring Festival, C 70 most important festival, falls at this time. After that, a new round of solar terms will start.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Solar term (节气) is very important in Chinese people’s daily life. Bailu, is the 15th of the ______ solar terms. It falls on Sept. 7 this year. In Bailu season, the weather turns cooler. Some birds head south, while other birds start to prepare food for the winter.
In China, there are some common traditions of Bailu. Collecting dewdrops (露珠) is what many people do during Bailu, especially in southwest China. In the villages, some people collect them from the plant leaves in the early morning. They even use them to wash their eyes because they believe it’s good for the eyes. In Fuzhou, Fujian province, people often eat longan (龙眼) on Bailu. It can make you healthier and stronger. In other parts of the country, eating sweet potatoes on Bailu is believed to be good for the stomach.
71.请根据文意在空白处填入一个合适的数词,使句意完整,符合常识。
72.What do people in southwest China do on Bailu
73.Why do people in Fujian province eat longan on Bailu
74.请在下句中填入合适的词,使其与文中下划线句子意思相同。
Some birds south.
75.根据常识在下句空白处填入一个合适的词,使句意完整。
In Bailu season, the weather turns cooler.
While in Spring Begins season, the weather gets .
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是李华,你在美国的笔友David要来中国参观,他向你询问中国的天气情况以及来中国的最好时间等。请你根据提示给你的笔友写一封电子邮件,介绍一下中国的气候特点,并为他的参观提供一些建议。
要点提示:(1)What’s the weather like in each season in China
(2)What’s your advice
写作要求:(1)不少于80词;开头和结尾已给出,不计入总词数;
(2)所写内容必须包括提示的信息,可作适当发挥。
Dear David,
I’m very glad that you will come to visit China.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.A 3.C 4.C 5.A 6.B 7.B 8.C 9.D 10.C 11.B 12.C 13.B 14.B 15.A
【导语】本文讨论了不同季节的优缺点,重点描述了作者最喜欢的夏天,包括暑假的乐趣、游泳的快乐以及炎热天气带来的美好回忆。
1.句意:你最喜欢哪个季节?
season季节;week周;day天;year年。根据“Different people like different seasons.”可知,此处询问最喜欢哪个季节。故选A。
2.句意:有些人喜欢春天,因为他们说春天是一年的开始。
beginning开始;middle中间;end结束;half一半。根据“Some like spring because they say it is the... of a year.”并结合常识可知,春天是一年的开始。故选A。
3.句意:有些人喜欢秋天,因为它是收获的季节。
play玩;swim游泳;harvest收获;hike徒步旅行。根据“Some like autumn because it’s the season to...”并结合常识可知,秋天是收获的季节。故选C。
4.句意:有些人喜欢冬天,因为冬天会下雪,他们可以在外面打雪仗和堆雪人。
foggy有雾的;rainy下雨的;snowy下雪的;cloudy多云的。根据“they can have snowball fights... make snowmen outside.”可知,此处指冬天会下雪。故选C。
5.句意:有些人喜欢冬天,因为冬天会下雪,他们可以在外面打雪仗和堆雪人。
and和;so所以;because因为;if如果。“have snowball fights”和“make snowmen”是并列关系,所以填连词and。故选A。
6.句意:我最喜欢夏天,因为每年我上学的时候都有一个很长的假期。
spring春天;summer夏天;autumn秋天;winter冬天。根据“because there is always a long holiday during my school time every year.”可知,作者最喜欢夏天。故选B。
7.句意:我打赌每个学生都和我有同样的感受。
work工作;feeling感受;thing事情;memory记忆。根据“because there is always a long holiday during my school time every year.”可知,作者最喜欢夏天是因为长假,此处是推测每个学生一定也有同样的感受。故选B。
8.句意:当暑假来临的时候,我经常有一个很好的计划,和我的朋友谈论去哪里或做什么。
how如何;when什么时候;where哪里;which哪一个。根据“I often have a good plan for it and chat with my friends about... to go or what to do.”可知,作者和朋友聊暑假计划,所以此处指去哪里。故选C。
9.句意:我认为夏天最酷的事情是和我的朋友或家人一起在小溪、河流或湖泊中游泳。
go shopping去购物;go hiking去远足;go boating去划船;go swimming去游泳。根据“when we swim”可知,此处指游泳。故选D。
10.句意:然而,我也知道当游泳时我们应该小心,因为它是危险的。
While当……时;Though尽管;However然而;So所以。根据“I also know that we should be... when we swim because it is dangerous.”和前文内容可知,前文提到“夏天游泳是最酷的事”,后文提到“游泳有危险”,所以用表转折的词However。故选C。
11.句意:然而,我也知道当游泳时我们应该小心,因为它是危险的。
awful可怕的;careful小心的;excited兴奋的;sleepy困倦的。根据“when we swim because it is dangerous.”可知,游泳有危险,所以要小心。故选B。
12.句意:现在,为了安全,许多父母带孩子去游泳池。
buy买;like喜欢;take带;visit参观。根据“many parents... their children to swimming pools for safety.”可知,此处指父母带孩子去游泳池,take sb to sp“带某人去某地”。故选C。
13.句意:有时夏天的温度很高,很多人都想待在凉爽的地方。
weather天气;temperature温度;climate气候;environment环境。根据“Sometimes the... in summer is very high”可知,此处指夏天的温度很高。故选B。
14.句意:有时夏天的温度很高,很多人都想待在更凉爽的地方。
hotter更炎热的;cooler更凉爽的;colder更寒冷的;warmer更温暖的。根据前一句可知,夏天的温度很高,所以人们都想待在更凉爽的地方。故选B。
15.句意:但是我喜欢炎热的天气,因为它总是给我留下那些快乐日子的美好回忆。
enjoy喜欢;dislike不喜欢;describe描述;plan计划。根据“because it always leaves me nice memories of those happy days.”可知,作者喜欢炎热的天气。故选A。
16.B 17.A 18.D 19.D 20.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了未来天气可能发生的变化以及这些变化带来的影响。
16.细节理解题。根据文章“Some countries in Africa are going to become very dry all year round, and people can hardly find food and water.(非洲的一些国家将全年变得非常干旱,人们几乎找不到食物和水。)”可知,在非洲一些国家,人们找食物和水会很困难,故选B。
17.词句猜测题。根据文章“No one knows how much warmer it is going to be, but scientists say that the change is going to be at least 2°C. They say that the ice in the Arctic (北极) is going to melt in the next years and a lot of the animals there are going to die.(没人知道会变暖多少,但科学家说这种变化至少会达到2摄氏度。他们说北极的冰在未来几年将会融化,那里的很多动物将会死亡。)”,结合常识可知,气温升高,冰会变成水,所以“melt”意思是变成水,故选A。
18.推理判断题。根据文章“There is also going to be more water in the sea, so cities near the sea are going to disappear.(海里的水也会更多,所以沿海城市将会消失。)”可推知,住在一些沿海城市的人们将不得不离开他们的家,故选D。
19.主旨大意题。文章开篇提到没人知道未来天气什么样,但很多人认为会有一些不同,接着从气温、降水、北极冰、飓风和台风等方面讲述未来天气的变化,所以主要是关于未来天气的变化,故选D。
20.篇章结构题。文章第一段总述未来天气会有变化;第二、三、四段分别从不同方面阐述未来天气变化及影响;第五段总结呼吁大家保护地球,是“总—分— 总”结构,与选项A的结构相符,故选A。
21.D 22.A 23.C 24.A 25.D
【导语】本文介绍中国四季气候特点。
21.细节理解题。根据“Opposite of the North, the South experiences a beautiful spring, although with a bit of rain here and there.”可知,南方春天有小雨。故选D。
22.词句猜测题。根据“in preparation for autumn.”可知,从夏天到秋天,温度会下降,气温会逐渐降低。空格处需表示“下降”。故选A。
23.细节理解题。根据“From beautiful views to perfect weather, autumn is one of the best times to travel.”可知,因为有着漂亮的景色和完美的天气。故选C。
24.细节理解题。根据“It’s a bit warmer in Southern and Central China than in the North.”可知,更暖和一点。故选A。
25.推理判断题。通读原文可知,本文主要讲气候、季节,属自然栏目。故选D。
26.C 27.B 28.B 29.B 30.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,强调了美国地域广阔,气候多样,不同地区在不同季节有不同的旅游体验,因此最佳旅游时间取决于目的地。
26.细节理解题。根据文章第三段“The best time to visit New England is in September.”可知,访问新英格兰的最佳时间是九月。故选C。
27.细节理解题。根据文章第五段“In Seattle, in the northwest, it is not very cold but it rains a lot, so bring an umbrella.”可知,作者建议去西雅图时带一把伞是因为那里经常下雨。故选B。
28.词句猜测题。根据文章第三段“The weather gets cooler, and the green leaves start to turn gold, then brown.”可知,天气变凉,绿叶开始变成金色,然后变成棕色,因此“turn”意为“改变颜色”。故选B。
29.主旨大意题。根据文章首段“The US is a very big country...so choose carefully the places to see and the time to go.”以及后文对不同地区最佳旅游时间的介绍可知,文章主要介绍了访问美国的最佳时间取决于地区。故选B。
30.推理判断题。根据文章内容可知,文章主要介绍了美国不同地区的最佳旅游时间,因此文章最有可能来自一本旅游指南。故选B。
31.D 32.G 33.E 34.B 35.C
【导语】本文主要介绍了中国24节气之一的立夏,以及与立夏节气相关的四个传统习俗。
31.根据“But in northern China weather remains fine.”可知,下文在讲述中国北方的天气仍然很好。选项D“在这一时期气温会迅速上升。”同样在讲述天气并且与下文构成转折关系,符合语境。故选D。
32.根据“The tradition of weighing people on this day started from the Three Kingdoms Period.”可知,称重的习俗源于三国时期。选项G“据认为这一活动能给被称重的人带来健康和好运。”同样在讲述称重,符合语境。故选G。
33.根据“At home, parents will prepare boiled (水煮的) eggs ... to play egg competitions.”可知,父母准备水煮蛋挂孩子胸前等与鸡蛋相关的习俗。选项E“这一天与鸡蛋有很大关系。”能总领该部分关于鸡蛋的内容,符合语境。故选E。
34.根据“When at school, children gather together to play egg competitions.”可知,在学校里孩子们会聚在一起,玩关于鸡蛋的比赛。选项B“他们互相碰撞鸡蛋,没破的那个获胜。”介绍了比赛的形式,符合语境。故选B。
35.根据“According to traditional Chinese medicine, the Beginning of Summer is a key time to moisten (使湿润) the heart.”可知,立夏是润心的好时节。选项C“强烈建议食用富含维生素的食物。”介绍了什么样的食物可以润心,符合语境。故选C。
36.frozen
【解析】句意:公司正在研究降低成本并保持冰不融化的方法。根据“keep the ice...”可知,此处为“keep sth.+形容词”结构,表示“使某物保持某种状态”,所以横线处需填形容词,freeze“结冰”,动词,其形容词形式为frozen,表示“冷冻的,结冰的”。故填frozen。
37.harvesting
【解析】句意:该吃晚饭了。但他们一直在田里收割庄稼。keep doing sth.意为“持续做某事”,固定搭配,harvest意为“收割”,此处需用动名词形式harvesting。故填harvesting。
38.sunny
【解析】句意:明天是晴天。去鼓山野餐怎么样?will be后应跟形容词作表语,sun的形容词是sunny“阳光充足的”,形容天气“晴朗”。故填sunny。
39.healthy
【解析】句意:我们必须关心我们的健康,因为每个人都想健康。根据“be…”和提示单词“health”可知,设空处需作表语,描述主语“everybody”的状态,应使用形容词形式。“health”的形容词形式为“healthy”,意为“健康的”,符合“be+adj.”的表语结构要求。故填healthy。
40.rainy
【解析】句意:有人在雨天感到疲倦,因为他讨厌下雨。根据“during… days”和提示单词“rain”可知此处需用形容词修饰名词“days”。rain的形容词形式为“rainy”,意为“下雨的”,“rainy days”表示“下雨的日子”,符合语境。故填rainy。
41.order
【解析】句意:把一切都整理有序是一个好习惯。根据“It’s a good habit to put everything in... .”以及汉语提示可知,应填名词order“秩序”,in order“井然有序”。故填order。
42.effect/effects/influence/influences
【解析】句意:据说笑可以减轻疼痛对身体的影响。根据所给的中文提示可知,此处考查“影响”,effect/influence意为“影响”符合题意,此处可用单数作宾语,也可使用名词复数形式表示泛指。故填effect(s)/influence(s)。
43.sunny
【解析】句意:如果这个星期一是晴朗的,我们就去海滩。sunny“晴朗的”,是形容词。根据“is”可知,系动词后接形容词作表语,构成“主系表”结构,此处用原形即可,故填sunny。
44.beauty
【解析】句意:这个博物馆有很多著名的画作。人们来这里欣赏艺术之美。beauty“美丽”,是不可数名词,表示抽象的“美感、美丽”。根据“the”可知,后接名词,构成“the beauty of art“,故填beauty。
45.lazy
【解析】句意:不要懒惰。你必须早晨早早起床。lazy懒惰的,形容词,此处作be的表语,故填lazy。
46.As you walk along on your right
【解析】对比题干可知,as可以表示“当……时”;you“你”;walk along“沿着……走”;on your right表示“在你的右边”。故填As you walk along;on your right。
47.as well as
【解析】英汉对照可知,需要补充“既……又……”。考查短语as well as“既……又……”,在这里用于连接“do the housework”和“looking after the children”,表示既做这件事又做那件事,故填as well as。
48.fly a kite/fly kites
【解析】对比中英文可知,此处缺少“放风筝”,其英文表达为fly a kite/fly kites,此处与动词短语“watch TV”的形式保持一致,故“fly”应用动词原形。故填fly a kite/fly kites。
49.sunny and warm/warm and sunny
【解析】对比中英文可知,空处缺少“晴朗温暖”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查sunny“晴朗的”,形容词,warm“温暖的”,形容词,两者为并列关系,需用连词and连接,一起作系动词“was”的表语。故填sunny and warm/warm and sunny。
50.is full of/is filled with
【解析】对比中英文可知,空处缺少“充满了”,其英文表达为be full of/be filled with,形容词短语;本句是“if”引导的条件状语从句,遵循“主将从现”原则;主句为一般将来时,从句需用一般现在时,且主语“your gift”是单数,因此be动词需用is。故填is full of/is filled with。
51.colder 52.to appear 53.during 54.Second 55.sayings 56.similar 57.choice 58.seriously 59.seems 60.but
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国二十四节气之一的霜降,以及霜降时节人们应该了解的四件事。
51.句意:它是秋天的最后一个节气,在此期间天气比以前冷得多,霜开始出现。根据“the weather becomes much ... than before”可知,空格处应填入形容词比较级作表语,结合“Frost’s Descent (霜降) is the 18th solar term of a year. It is the last solar term of autumn ...”及常识可知,霜降时,天气就开始变冷了,备选词cold“寒冷的”,符合语境,cold的比较级是colder,故填colder。
52.句意:它是秋天的最后一个节气,在此期间天气比以前冷得多,霜开始出现。根据“frost begins”及备选词和常识可知,天气变冷之后,霜就会出现,备选词appear“出现”,符合语境,begin to do和begin doing均表示“开始做某事”,当主语是无生命物体时,如事物、自然现象等,且begin后接表示“出现、发生”等瞬间性动作的动词时,优先用“to do”形式。故填to appear。
53.句意:首先,在霜降期间吃柿子可以帮助人们感到温暖并保护骨骼。根据“First, eating persimmons (柿子) ... Frost’s Descent ...”可知,空格处需要一个介词来表示“吃柿子”这个行为发生的时间范围,备选词during“在……期间”,符合语境,故填during。
54.句意:第二,苹果在霜降期间是一种健康的水果。根据上文“First”和下文“Third”、“Fourth”可知,此处是介绍第二点,备选词two对应的序数词second,符合语境,句首首字母大写,故填Second。
55.句意:在中国有很多关于苹果益处的说法,比如“饭后吃一个苹果,即使老人也能和年轻人一样强壮”,就像西方的说法“一天一苹果,医生远离我”。根据“Eat an apple after meals, and even old men can be as strong as young men”可知,这里是介绍关于苹果好处的说法,备选词say对应的名词saying“谚语,说法”,符合语境,many后接可数名词复数,故填sayings。
56.句意:第三,梨和苹果相似,是霜降期间的另一种健康水果。根据上文“the apple is one kind of healthy fruit during Frost’s Descent.”讲述了苹果的好处,可知这里是说梨也是一种健康水果,所以此处指两者很相似,备选词similar“相似的”,be similar to意为“和……相似”,固定短语,符合语境,故填similar。
57.句意:第四,对于广东省的人来说,在霜降的第一天吃鸭子是一个好的选择。根据“a good”可知,空格处应填一个单数名词,结合“it’s a good ... for people in Guangdong Province to eat duck on the first day of Frost’s Descent.”及备选词可知,此处指“霜降时吃鸭子是很好的一个选择”,choose的名词形式choice“选择”,符合语境,故填choice。
58.句意:所以人们非常认真地对待吃鸭子这件事,因为这也是那里的人们增重的一种方式。空格处需要一个副词来修饰动词“take”,根据前文“People say that nourishing (滋养) the body all year round is not as good as nourishing the human body on the first day of Frost’s Descent.”可知,人们对于吃鸭子这件事是很重视的,备选词serious的副词形式seriously“严肃地,认真地”,take sth seriously意为“认真对待某事”,符合语境,故填seriously。
59.句意:似乎不同的地方有不同的庆祝这一天的方式,但对更健康、更幸福生活的希望是相同的。空格处缺少谓语动词,结合“It ... that”及备选词可知,seem“似乎”符合语境,主语是It,时态是一般现在时,所以谓语动词用第三人称单数形式,故填seems。
60.句意:似乎不同的地方有不同的庆祝这一天的方式,但对更健康、更幸福生活的希望是相同的。根据“It seems that different places have different ways to celebrate the day, ... the hope for being healthier and living a happier life is the same.”可知,空格处需要一个连词,前后是转折关系,备选词but“但是”,符合语境,故填but。
61.(F)ebruary 62.(s)ix 63.(b)egins 64.(s)pend 65.(t)emperature 66.(s)hortest 67.(E)very/ (E)ach 68.(a)rrive 69.(F)inally 70.(C)hina’s/ (C)hinese
【导语】本文介绍了中国农历中冬季的月份,以及立冬、小雪、大雪、冬至、小寒、大寒这六个冬季节气的时间、特点和相关习俗等内容。
61.句意:根据中国农历,十一月、十二月、一月和二月是冬季月份。根据“November, December, January and ... are winter months.”和首字母可知,二月是冬季月份;February“二月”,符合语境。故填(F)ebruary。
62.句意:它们包含六个节气:立冬、小雪、大雪、冬至、小寒和大寒。根据“lidong (beginning of winter), xiaoxue (light snow), daxue (heavy snow), dongzhi (winter solstice), xiaohan (lesser cold) and dahan (greater cold)”可知,包含六个节气;six“六”,符合语境。故填(s)ix。
63.句意:冬季在立冬(11月7—8日)开始,之后,全国大部分地区可以开始盼望寒冷天气了。根据“Winter ...at lidong (Nov 7—8)”可知,立冬表示冬天开始了;begin“开始”,动词;主语 “Winter”是第三人称单数,时态是一般现在时,动词要用三单。故填(b)egins。
64.句意:在这一天,经过一年的辛苦劳作,人们很高兴能休息一下,和家人共度一些时光。根据“some time with family”可知,此处指和家人一起度过时光;spend“花费,度过”,and表示并列,因此此处用动词原形,与take并列。故填(s)pend。
65.句意:在小雪期间,中国北方可能会下雪,气温会慢慢降至0℃以下。根据“slowly falls below 0 ℃”可知,此处指气温降到 0 摄氏度以下;temperature“气温”,符合语境。故填(t)emperature。
66.句意:当冬至(12月21—23日)到来时,它带来一年中最短的白天和最长的夜晚。根据“it brings the ... days of the year and the longest nights”可知,冬至是一年中白天最短、夜晚最长的时候;short的最高级shortest“最短的”,符合语境。故填(s)hortest。
67.句意:每个寒冷阶段有九天。根据“... cold period has nine days.”可知,每个寒冷阶段有九天;every/each表示“每个”,句首首字母大写。故填(E)very/(E)ach。
68.句意:他们认为,经过 81 个寒冷的日子后,春天将会到来。根据“spring would ...”和首字母可知,春天会到来;arrive“到达”,符合语境,would后接动词原形。故填(a)rrive。
69.句意:最后,在大寒(1月19—21日)期间,大雪覆盖田野。根据“ during dahan (Jan 19—21)”和上文可知,这里是按节气顺序最后讲到大寒;finally“最后;终于”,符合语境,句首首字母大写。故填(F)inally。
70.句意:春节,中国最重要的节日,就在这个时候到来。根据“The Spring Festival, ... most important festival”可知,春节是中国的最重要的节日;China’s/Chinese表示“中国的”。故填(C)hina’s/ (C)hinese。
71.24/twenty-four 72.Collect dewdrops./People collect dewdrops on Bailu in southwest China. 73.Because (they think) it/eating longan can make people healthier and stronger. 74.fly 75.warmer
【导语】本文主要介绍了二十四节气中的白露。
71.根据“Bailu, is the 15th of the ______ solar terms.”和常识可知,中国共有24个节气,白露是第15个节气,空格处应填节气总数24。故填24/twenty-four。
72.根据“Collecting dewdrops (露珠) is what many people do during Bailu, especially in southwest China.”可知,西南地区的人在白露的时候会收集露珠。故填Collect dewdrops./People collect drewdrops on Bailu in southwest China.
73.根据“In Fuzhou, Fujian province, people often eat longan (龙眼) on Bailu. It can make you healthier and stronger.”可知,因为吃龙眼可以使你更健康、更强壮。故填Because (they think) it/eating longan can make people healthier and stronger.
74.根据“In Bailu season, the weather turns cooler. Some birds head south, while other birds start to prepare food for the winter.”可知,白露的时候天气转凉,一些鸟飞向南方,fly“飞”;原句是一般现在时,主语是复数,谓语动词用原形。故填fly。
75.根据“In Bailu season, the weather turns cooler. While in Spring Begins season”和常识可知,当立春来临,天气会变暖,warm“温暖的”,这里应用比较级与上文的cooler对比。故填warmer。
76.范文:
Dear David,
I’m very glad that you will come to visit China. You asked me about the weather in China.
There are four seasons—spring, summer, autumn and winter. Summer is the hottest season of the year. It often rains heavily. And winter is the coldest. Sometimes it snows, especially in the north of China. If you like snow, you can come at this time of year. But I think the best time to visit China is spring or autumn because the weather is not too cold or too hot. It’s very pleasant to visit many places of interest in China, such as the Great Wall, the West Lake and Mount Tai.
I hope you can come soon.
Yours,
Li Hua
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇电子邮件,围绕向笔友David介绍中国气候特点及参观建议展开。
②时态:时态为一般现在时。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏信息提示中中国四季气候、参观建议的介绍要点,适当添加细节,突出气候特点与参观时机的关联。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借已给开头回应笔友询问,引出邮件内容。
第二步,具体阐述写作内容。从中国四季气候说明气候情况;再从参观建议给出意见。
第三步,书写结语。表达期待,结束邮件。
[亮点词汇]
①season季节
②heavily大量地
③pleasant宜人的
④places of interest名胜
[高分句型]
①There are four seasons—spring, summer, autumn and winter. (破折号解释说明四季,清晰开启气候介绍)
②If you like snow, you can come at this time of year. (if引导条件状语从句,给出针对性建议)
③But I think the best time to visit China is spring or autumn because the weather is not too cold or too hot. (because引导原因状语从句,说明春秋季适合参观的原因)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览