资源简介 江苏苏州卷--2025-2026 学年八年级上学期期中必刷卷(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)第Ⅰ卷(选择题 共65 分)第 Ⅰ 卷共 45 小题,请将答案按要求填涂在答题卡上。一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.The school says, “It would be a great ________ to have you speak at our school.”A.hope B.honor C.help D.hobby2. I ________ go home ________ the concert was over.A.won’t; till B.wasn’t; till C.don’t; until D.didn’t; until3.They ________ have a picnic next week, but they are not sure.A.must B.might C.needn’t D.shouldn’t4.Look! The classroom is not tidy. The things (物品) are __________.A.everywhere B.there C.where D.in the room5.Next month we’re going ________ as soon as the holiday begins.A.somewhere interesting B.interesting somewhereC.anywhere interesting D.interesting anywhere6.Hurtful words make enemies. Remember that ________ badly online has costs.A.behave B.behaves C.behaving D.behaviors7.________ your online accounts, it’s important to use a “strong and long” password.A.Protect B.To protect C.Protection D.Protecting8.If you find yourself in hot water, ________ a trusted adult for help.A.turn down B.turn off C.turn to D.turn in9.What a shock! I almost jumped up ________.A.in surprise B.in delight C.in luck D.in anger10.We are lucky to have a big reading room ________ lots of ________ books.A.has; interesting B.with; interested C.with; interesting D.has; interested二、完形填空。(本题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,根据短文内容从 A、 B、 C、 D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。Five students are talking 11 their future after class. Now let’s read 12 theyare talking about. Wu Jing: I want to be a 13 when I grow up. I will need goodeyesight (视力) and I will have to take flying lessons. I really 14 travelling and I hopeto see the world in the future.Zhao Lei: I want to be 15 engineer when I grow up. I’m going to study designing andengineering in the university. My dream is 16 the longest bridge in the world.Huo Ming: I want to be an actor 17 I am older. I’m going to take acting 18 ,and maybe singing and dancing lessons, too. I 19 I can be famous one day.Ma Kai: I want to be a basketball player when I grow up. I know that I have to train 20every day. It won’t be easy, but I will keep on 21 it. I want to be just 22 myhero, Yao Ming, in the future.Guo Tao: I want to be a 23 when I grow up. I’m going to a cooking school inEurope (欧洲). I hope I can 24 in a five-star hotel in Beijing when I’m 25 .11.A.to B.in C.with D.about12.A.how B.which C.who D.what13.A.pilot B.doctor C.policeman D.teacher14.A.want B.enjoy C.ask D.get15.A.a B.an C.the D./16.A.to build B.builds C.build D.built17.A.who B.where C.when D.what18.A.schools B.lessons C.parties D.movies19.A.like B.want C.hope D.love20.A.easily B.hard C.hardly D.quickly21.A.do B.to do C.doing D.did22.A.like B.at C.from D.with23.A.teacher B.cook C.painter D.farmer24.A.work B.eat C.find D.see25.A.smaller B.younger C.higher D.older三、阅读理解。(本题共 20 小题,每小题 2 分,共 40 分)AFast Move makes your move (搬家) easy!Are you planning to move to a new home Do you need help carrying heavy things Call Fast Move — we are here to help!Fast Move is a moving company (公司) with over 10 years of history. Our workers are strong,careful and friendly. We can help you pack and move your things safely and quickly.Whychoose Fast Move ● We work 7 days a week.● We offer (提供) good prices.● We take care of your things like they are our own.Price:● Small move (1-2 rooms): $100-$150● Medium move (3-4 rooms): $200-$300● Large move (5+ rooms): $350 and up● Packing: +$50You only pay (支付) after we finish the job.Call us at 555-123-4567 for more information.26.What do you know about Fast Move A.They only work on weekdays.B.They have over 20 years of history.C.They treat customers’ things with care.27.How much does a medium move with packing start at A.$200. B.$250. C.$300.28.What can you do to get more information about Fast Move A.Send an email. B.Make a phone call. C.Go to the company.BLast Saturday, my brother, Aiden, and I went to pick out a Mother’s Day gift for Mum. Buton our way home, a boy on skates ran into (撞到) me. My gift box flew from my hands and fell tothe ground. The skater got up, said sorry and left.Aiden picked up the box and opened it. The drinking glasses inside were broken. We savedour money for weeks to buy the glasses with red flowers on them for Mother’s Day. We knewMum would love those glasses.We knew we had to think of something fast. “Maybe we can make a gift for Mum.” Aiden’seyes shone brightly. “At school, we cut out pictures and glued them on paper. We could make hersome Mother’s Day cards.”“Good thinking,” I said.The next morning, Aiden and I brought Mum to the living room. We handed her the cardswe made out of bright red paper with pictures of red flowers. “Here are the Mother’s Day gifts foryou. Look, Mum! Every card has a riddle (谜语) on it with the answer on the back. You alwayslove riddles,” Aiden said.When Aiden saw tears on Mum’s face, he shouted, “I knew this was a bad idea.”“Aiden and Emily, I love your gifts. You know I love red flowers. And I’ll love the riddles.I’m crying because you’ve made me so happy.”Aiden and I hugged (拥抱) Mum, and said, “We love you.” Mum looked at us and smiled,“I love you too.” Then we spent a happy Mother’s Day together.29.What happened on Emily and Aiden’s way home A.Aiden ran into Emily. B.A skater fought with Emily. C.Their gift for Mum gotbroken.30.What can we learn from the underlined sentence A.Aiden was afraid Mum would be sad.B.Aiden was sure Mum would like the gift.C.Aiden felt happy about the idea of making a gift.31.What was Aiden’s first thought when he saw Mum crying A.Mum was too excited. B.Mum didn’t like the cards. C.Mum was not feeling well.32.What does the passage mainly tell us A.Gifts made by hand are the best.B.Get gifts ready before special days.C.Love can turn sad experiences into happy ones.CThe study tour is a new way to spend our holidays. Have you ever heard about it When you have a study tour, you can see Big Ben, Sydney Opera House and many otherbuildings. You can visit many places of natural beauty. During your study tour, you may gotraveling by yourself or with your friends.When you travel to other countries, you can taste different kinds of new foods and knowmore things about different customs (习俗). You read the customs from books in the past, but nowyou have a chance to know them clearly. You can also make new friends from different countries.They can help you know more about their countries.Maybe you have already had foreign teachers in your school to teach you English. But he orshe won’t speak English with you all the time. During the study tour, you may speak it every dayand almost everywhere because English can help you understand people from different countriesbetter.It also gives you a chance to live alone. You should do all the things by yourself. Whatshould you do if you lose your way in a foreign country Do you know how to book (预订) aroom and how to book a flight You should pay attention to all these things. And this helps yougrow up.根据材料内容选择最佳答案。33.The study tour is a new way of ________.A.studying culture B.spending holidays C.learning EnglishD.playing music34.The study tour can help you do a lot except ________.A.see many interesting places B.try many kinds of new foodsC.make a lot of new friends D.get lost in foreign countries35.What does the underlined word “them” refer to in Paragraph 3 A.Friends. B.Teachers. C.Countries. D.Customs.36.Which is the main idea of this passage A.The study tour gives you a chance to be alone.B.The study tour is a new way to spend your holidays.C.Making new friends helps you know more about their countries.D.English can help you understand people from different countries better.DThursday, January, 9. 2025. To challenge myself and experience something new, I took atrip to Xi’an alone. Here is my trip!根据材料内容选择最佳答案。37.Where can we most probably see the text A.On a website. B.In a newspaper. C.In a storybook. D.In a poster.38.When did the writer climb Mount Hua A.On Monday, January 6. B.On Tuesday, January 7.C.On Wednesday, January 8. D.On Thursday, January 9.39.Why did the writer pay a visit to Shaanxi History Museum A.Because he wanted to see the famous hot spring.B.Because he wanted to learn about the city better.C.Because he wanted to learn about an ancient love story.D.Because the museum is called “the eighth wonder of the world”.40.What’s the main idea of the text A.The trip to Xi’an. B.The food in Xi’anC.The people in Xi’an. D.The famous museums in Xi’an.第二节 请认真阅读下面短文,从短文后所给的六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项Do you often get angry Anger is a kind of feeling. 41 When your teacher givesyou too much homework, when your team loses an important game, or when a friend borrowsyour favorite thing and then breaks it, you may get really angry.42 For example, you breathe (呼吸) faster, your face turns red, and you maywant to break something, but sometimes, you keep your anger inside. The problem is that if youdo this, you may get a headache or your stomach may hurt.43 You need to let your anger out. Try to let it out in the right way, withouthurting others or yourself. When you get angry, you can talk about it with other people. 44When you talk about anger, those bad feelings can start to go away. Here are some other thingsyou can do when you start to feel angry: talk to a good friend; count from 1 to 100;go for a bikeride; think about good things, etc.45 So you should think carefully before you take action. Don't let your angercontrol (控制) you. Try your best to control your anger!A.How you act when you are angry can make everything better or worse.B.In fact, it's not good to hide your anger.C.You may get really angry.D.Usually, your body will tell you when you are angry.E.Many things can make you angry.F.It's helpful to talk about your anger with an adult, such as your parent or a teacher.第Ⅱ卷(非选择题 共 55 分)第 II 卷共 26 小题,请将答案按要求写在答题卡上。四、词汇运用(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Should students do some housework at home Some parents think that their 46(child) are too busy with their studies. They believe doing housework means wasting their time.But others think it’s very necessary for their kids to do some housework at home. Kids shouldknow the 47 (important) of doing housework. Here are the reasons.First, their kids spend much time 48 (study) at school. They need a change bydoing some housework at home. Second, their kids need to learn how to take care of 49(them) well. Third, when their kids grow up, they must 50 (do) chores to clean up theirrooms. So they must develop independence from a young age.As for 51 (I), I think it’s impossible to depend on their parents completely. Ourparents work hard and they are very 52 (tire) after daily work. We should share thehousework 53 them. It helps us understand the idea of fairness, too. In a family, it’severyone’s job to share the housework. It is not good for us 54 (live) an easy life witheverything that our parents provide for us because we cannot depend on others all our life. The55 (early) kids learn to do the housework, the more independent they will be. So have a tryfrom now on.五、短文填空(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Two families lived c 56 by. In one family, there were always arguments, whilethe other family lived d 57 . They were happy every day.The wife in the first family was q 58 jealous (嫉妒的) of the second family. Oneday, she said to her husband, “Go to the neighbours and see why they are always so l 59and happy.”The husband went to visit their neighbours. He and the neighbour’s husband were talkinghappily in the l 60 room, while the wife was cleaning the floor. Suddenly, something inthe kitchen made a loud s 61 . The wife hurried to the kitchen. Her husband also got upand tried to go to the kitchen. But he accidentally (不小心) k 62 over a bucket (桶) onthe floor, and water went everywhere.When his wife came back from the kitchen, she didn’t s 63 at her husband butsaid in a soft voice, “I’m sorry, dear. It’s my fault (过错) because I didn’t move the bucket out ofthe way.” The husband replied, “No, I’m sorry, dear. It’s my fault because I didn’t notice it.” Theykept s 64 sorry to each other .As the man from the first family r 65 home, his wife asked, “Did you find outanything ” “I think I did,” he replied. “You see, we always want to be right, but they are patientwith each other and they each take responsibility (责任) for themselves. We should learn how totreat each other from them.”六、阅读与回答问题 (本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)Think about someone who loves and supports you most. For many, parents might come tomind. Our parents play a big role in our lives without doubt. Many parents start making changes totheir own lives even before their children are born. They might change their jobs, save money, orbuy clothes and toys for their coming children. After a child is born, parents might sacrifice (牺牲)both time and hobbies. Instead, they go to their children’s soccer games or piano performances.Over half of the parents said that they made sacrifices to give their children the best, according toThe Guardian.Parents might even put themselves in poor situations (情况) to help their children get thebest education (教育). Wu Qian, a mother from Guangdong, China, sent her son to one of the bestschools in her city when he was 7. Since Wu Qian was working at the school, her son could get atuition discount (学费折扣). With the story, it’s important to show thanks to your parents andfamily members. When we meet trouble in life, try to turn to our parents and face the difficultiestogether and we will see the bright side for the future.66.Who plays a big role in our lives according to the passage 67.What might parents sacrifice after a child is born 68.How many parents said that they made sacrifices to give their children the best 69.Why did Wu Qian work in her son’s school 70.When should we try to turn to our parents 七、书面表达。(共 25 分)71.假如你校英文报正在举办主题为 A Helper at Home 的征文活动,请你根据以下通知要求,并结合自身实际,用英文写一篇短文并投稿。★ Notice ★Join our exciting writing competition (比赛)called “A Helper at Home”!This is a great chance (机 会 ) for you to share your experiences and thoughts abouthelping out at home. Do you help with chores What chores do you do at home How often do you do them How do you feel about doing chores What can you learn from doing chores We’d love to hear your story! Please write your story in English and send it to us by 10September, 2025.要求:1.短文须包含所有提示,可适当发挥;2.语言表达要准确,语句通顺、连贯;3.100 词左右。A Helper at Home______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________江苏苏州卷--2025-2026 学年八年级上学期期中必刷卷解析卷(考试时间:120 分钟 试卷满分:120 分)第Ⅰ卷(选择题 共65 分)第 Ⅰ 卷共 45 小题,请将答案按要求填涂在答题卡上。一、单项选择(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)1.The school says, “It would be a great ________ to have you speak at our school.”A.hope B.honor C.help D.hobby【答案】B【详解】句意:学校说:“能请您来我们学校演讲是我们的荣幸。”考查名词辨析。hope 希望;honor 荣幸;help 帮助;hobby 爱好。根据“It would be a great…to have you speak at our school.”可知学校认为能请对方来演讲是一种荣幸。故选 B。2. I ________ go home ________ the concert was over.A.won’t; till B.wasn’t; till C.don’t; until D.didn’t; until【答案】D【详解】句意:直到音乐会结束我才回家。考查 not ... until ...结构。not ... until ...“直到……才……”。根据“the concert was over”可知,句子用一般过去时,go 是实义动词,否定形式要借助助动词 didn’t。故选 D。3.They ________ have a picnic next week, but they are not sure.A.must B.might C.needn’t D.shouldn’t【答案】B【详解】句意:他们下周可能去野餐,但他们还不确定。考查情态动词辨析。must 必须;might 可能;needn’t 不必;shouldn’t 不应该。根据“but theyare not sure”可知,此处表示不确定的可能性,故选 B。4.Look! The classroom is not tidy. The things (物品) are __________.A.everywhere B.there C.where D.in the room【答案】A【详解】句意:看!教室不整洁。物品到处都是。考查副词辨析。everywhere 到处;there 那里;where 哪里;in the room 在房间里。根据“Look!The classroom is not tidy.”可知,教室不整洁,那么东西是到处都是。故选 A。5.Next month we’re going ________ as soon as the holiday begins.A.somewhere interesting B.interesting somewhereC.anywhere interesting D.interesting anywhere【答案】A【详解】句意:下个月假期一开始,我们就要去某个有趣的地方。考查形容词修饰不定代词的用法。形容词修饰复合不定代词(如 somewhere/anywhere 等)时需后置,排除 B、D;根据“we’re going”可知是肯定句,用 somewhere 而非 anywhere。故选 A。6.Hurtful words make enemies. Remember that ________ badly online has costs.A.behave B.behaves C.behaving D.behaviors【答案】C【详解】句意:伤人的话语会树敌。记住,在网上表现恶劣是要付出代价的。考查动名词作主语。分析句子结构可知,这是一个宾语从句,且空处作从句的主语,动词不能作主语,排除 A、B 项;根据“badly”和“has”可知,副词不能修饰名词,且谓语动词是第三人称单数,主语不能用名词复数,排除 D,故选 C。7.________ your online accounts, it’s important to use a “strong and long” password.A.Protect B.To protect C.Protection D.Protecting【答案】B【详解】句意:为了保护你的在线账户,使用“强且长”的密码很重要。考查动词不定式作目的状语。根据“online accounts”和“it’s important to use a ‘strong and long’password”可知,为了保护在线账户,设置“强且长”的密码很重要,此处用动词不定式表“目的”,意为“为了”,在句中作目的状语。故选 B。8.If you find yourself in hot water, ________ a trusted adult for help.A.turn down B.turn off C.turn to D.turn in【答案】C【详解】句意:如果你发现自己陷入困境,就向一位可信任的成年人求助。考查动词短语辨析。turn down 调低,拒绝;turn off 关闭;turn to 向……求助,转向;turn in上交,归还。根据“trusted adult for help”可知,此处表示向一位可信任的成年人求助。故选 C。9.What a shock! I almost jumped up ________.A.in surprise B.in delight C.in luck D.in anger【答案】A【详解】句意:真让人震惊!我几乎惊讶地跳了起来。考查介词短语辨析。in surprise 惊讶地;in delight 高兴地;in luck 运气好;in anger 愤怒地。根据“What a shock!”可知,此处表示“我”几乎惊讶得跳了起来,所以应该用 in surprise。故选A。10.We are lucky to have a big reading room ________ lots of ________ books.A.has; interesting B.with; interested C.with; interesting D.has; interested【答案】C【详解】句意:我们很幸运有一个大的阅览室,里面有很多有趣的书籍。考查介词和形容词辨析。has 有,动词三单形式;with 带有,具有,介词;interesting 有趣的,常用来修饰物;interested 感兴趣的,常用来修饰人。分析句子结构可知,句子已有谓语动词“are”,第一空应用介词 with 表示“带有”;第二空修饰的是“books”,表示“有趣的书籍”,应用 interesting。故选 C。二、完形填空。(本题共 15 小题,每小题 1 分,共 15 分)阅读下面短文,根据短文内容从 A、 B、 C、 D 四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。Five students are talking 11 their future after class. Now let’s read 12 theyare talking about. Wu Jing: I want to be a 13 when I grow up. I will need goodeyesight (视力) and I will have to take flying lessons. I really 14 travelling and I hopeto see the world in the future.Zhao Lei: I want to be 15 engineer when I grow up. I’m going to study designing andengineering in the university. My dream is 16 the longest bridge in the world.Huo Ming: I want to be an actor 17 I am older. I’m going to take acting 18 ,and maybe singing and dancing lessons, too. I 19 I can be famous one day.Ma Kai: I want to be a basketball player when I grow up. I know that I have to train 20every day. It won’t be easy, but I will keep on 21 it. I want to be just 22 myhero, Yao Ming, in the future.Guo Tao: I want to be a 23 when I grow up. I’m going to a cooking school inEurope (欧洲). I hope I can 24 in a five-star hotel in Beijing when I’m 25 .11.A.to B.in C.with D.about12.A.how B.which C.who D.what13.A.pilot B.doctor C.policeman D.teacher14.A.want B.enjoy C.ask D.get15.A.a B.an C.the D./16.A.to build B.builds C.build D.built17.A.who B.where C.when D.what18.A.schools B.lessons C.parties D.movies19.A.like B.want C.hope D.love20.A.easily B.hard C.hardly D.quickly21.A.do B.to do C.doing D.did22.A.like B.at C.from D.with23.A.teacher B.cook C.painter D.farmer24.A.work B.eat C.find D.see25.A.smaller B.younger C.higher D.older【答案】11.D 12.D 13.A 14.B 15.B 16.A 17.C 18.B 19.C 20.B 21.C 22.A 23.B 24.A 25.D【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了五个学生课后谈论他们未来的职业理想。11.句意:五个学生课后正在谈论他们的未来。to 到;in 在……里;with 和;about 关于。根据文章“Five students are talking…their future afterclass.”可知,此处表示“谈论关于未来的话题”,故选 D。12.句意:现在让我们来看看他们在谈论什么。how 如何;which 哪一个;who 谁;what 什么。根据文章“Now let’s read…they are talking about.”可知,此处是宾语从句,从句中缺少宾语,指事物,用 what,故选 D。13.句意:我长大后想成为一名飞行员。pilot 飞行员;doctor 医生;policeman 警察;teacher 教师。根据文章“I will need good eyesightand I will have to take flying lessons.”可知,需要好视力和上飞行课,所以是飞行员,故选 A。14.句意:我真的很喜欢旅行,我希望将来能看看这个世界。want 想要;enjoy 喜欢;ask 询问;get 得到。根据文章“I really…travelling and I hope to see theworld in the future.”可知,此处表达“喜欢旅行”,enjoy doing sth.喜欢做某事,固定搭配,故选 B。15.句意:我长大后想成为一名工程师。a 不定冠词,用于辅音音素开头的单词前;an 不定冠词,用于元音音素开头的单词前;the定冠词,表特指;/零冠词。根据文章“I want to be…engineer when I grow up.”可知,此处表泛指,engineer 是以元音音素开头的单词,用 an,故选 B。16.句意:我的梦想是建造世界上最长的桥。to build 动词不定式;builds 动词第三人称单数;build 动词原形;built 动词过去式。根据文章“My dream is…the longest bridge in the world.”可知,此处用动词不定式作表语,表目的,故选 A。17.句意:等我长大了,我想成为一名演员。who 谁;where 哪里;when 当……时;what 什么。根据文章“I want to be an actor… I am older.”可知,是当我长大后,用 when 引导时间状语从句,故选 C。18.句意:我打算上表演课,也许还有唱歌和跳舞课。schools 学校;lessons 课程;parties 聚会;movies 电影。根据文章“I'm going to take acting…,and maybe singing and dancing lessons, too.”可知,这里是指上表演课,故选 B。19.句意:我希望有一天我能出名。like 喜欢;want 想要;hope 希望;love 爱。根据文章“I… I can be famous one day.”可知,是希望有一天能出名,故选 C。20.句意:我知道我必须每天努力训练。easily 容易地;hard 努力地;hardly 几乎不;quickly 快速地。根据文章“I know that I have totrain…every day.”可知,hard 修饰 train,指努力训练,故选 B。21.句意:这不容易,但我会继续做下去。do 动词原形;to do 动词不定式;doing 动名词/现在分词;did 动词过去式。根据文章“It won'tbe easy, but I will keep on…it.”可知,keep on doing sth.继续做某事,固定搭配,故选 C。22.句意:我将来想成为像我的偶像姚明一样的人。like 像;at 在;from 从;with 和。根据文章“I want to be just…my hero, Yao Ming, in the future.”可知,是像姚明一样,故选 A。23.句意:我长大后想成为一名厨师。teacher 教师;cook 厨师;painter 画家;farmer 农民。根据文章“I'm going to a cooking schoolin Europe.”可知,是去烹饪学校,所以想成为厨师,故选 B。24.句意:我希望我长大后能在北京的一家五星级酒店工作。work 工作;eat 吃;find 找到;see 看见。根据文章“I hope I can…in a five-star hotel in Beijing”可知,是在酒店工作,故选 A。25.句意:我希望我长大后能在北京的一家五星级酒店工作。smaller 更小的;younger 更年轻的;higher 更高的;older 更年长的。根据文章“I hope I can…in a five-star hotel in Beijing when I'm…”可知,是当我更年长的时候,也就是长大后,故选 D。三、阅读理解。(本题共 20 小题,每小题 2 分,共 40 分)AFast Move makes your move (搬家) easy!Are you planning to move to a new home Do you need help carrying heavy things Call Fast Move — we are here to help!Fast Move is a moving company (公司) with over 10 years of history. Our workers are strong,careful and friendly. We can help you pack and move your things safely and quickly.Whychoose Fast Move ● We work 7 days a week.● We offer (提供) good prices.● We take care of your things like they are our own.Price:● Small move (1-2 rooms): $100-$150● Medium move (3-4 rooms): $200-$300● Large move (5+ rooms): $350 and up● Packing: +$50You only pay (支付) after we finish the job.Call us at 555-123-4567 for more information.26.What do you know about Fast Move A.They only work on weekdays.B.They have over 20 years of history.C.They treat customers’ things with care.27.How much does a medium move with packing start at A.$200. B.$250. C.$300.28.What can you do to get more information about Fast Move A.Send an email. B.Make a phone call. C.Go to the company.【答案】26.C 27.B 28.B【导语】本文是一篇应用文,主要讲了搬家公司 Fast Move,包括其 10 余年历史、员工优势、7 天工作、价格优惠等服务亮点,以及不同规模搬家和打包的价格,还提及完工后付款的方式和咨询电话。26.细节理解题。根据“We take care of your things like they are our own.”可知,Fast Move 会细心对待客户的物品。故选 C。27.细节理解题。根据“Medium move (3-4 rooms): $200-$300”和“Packing: +$50”可知,中等规模搬家的起价是 200 美元加 50 美元,即 250 美元。故选 B。28. 细节理解题。根据“Call us at 555-123-4567 for more information.”可知,想要获取更多关于 Fast Move 的信息,可以打电话。故选 B。BLast Saturday, my brother, Aiden, and I went to pick out a Mother’s Day gift for Mum. Buton our way home, a boy on skates ran into (撞到) me. My gift box flew from my hands and fell tothe ground. The skater got up, said sorry and left.Aiden picked up the box and opened it. The drinking glasses inside were broken. We savedour money for weeks to buy the glasses with red flowers on them for Mother’s Day. We knewMum would love those glasses.We knew we had to think of something fast. “Maybe we can make a gift for Mum.” Aiden’seyes shone brightly. “At school, we cut out pictures and glued them on paper. We could make hersome Mother’s Day cards.”“Good thinking,” I said.The next morning, Aiden and I brought Mum to the living room. We handed her the cardswe made out of bright red paper with pictures of red flowers. “Here are the Mother’s Day gifts foryou. Look, Mum! Every card has a riddle (谜语) on it with the answer on the back. You alwayslove riddles,” Aiden said.When Aiden saw tears on Mum’s face, he shouted, “I knew this was a bad idea.”“Aiden and Emily, I love your gifts. You know I love red flowers. And I’ll love the riddles.I’m crying because you’ve made me so happy.”Aiden and I hugged (拥抱) Mum, and said, “We love you.” Mum looked at us and smiled,“I love you too.” Then we spent a happy Mother’s Day together.29.What happened on Emily and Aiden’s way home A.Aiden ran into Emily. B.A skater fought with Emily. C.Their gift for Mum gotbroken.30.What can we learn from the underlined sentence A.Aiden was afraid Mum would be sad.B.Aiden was sure Mum would like the gift.C.Aiden felt happy about the idea of making a gift.31.What was Aiden’s first thought when he saw Mum crying A.Mum was too excited. B.Mum didn’t like the cards. C.Mum was not feeling well.32.What does the passage mainly tell us A.Gifts made by hand are the best.B.Get gifts ready before special days.C.Love can turn sad experiences into happy ones.【答案】29.C 30.C 31.B 32.C【导语】本文是一篇记叙文,主要讲了艾米丽和艾登为妈妈准备的母亲节玻璃礼物在回家路上被滑冰男孩撞坏后,两人改成亲手制作带谜语的红色贺卡作为礼物,妈妈因此十分开心,一家人共度了快乐的母亲节。29.细节理解题。根据“But on our way home, a boy on skates ran into (撞到) me. My gift boxflew from my hands and fell to the ground.”和“The drinking glasses inside were broken.”可知,他们给妈妈的礼物在回家路上摔坏了。故选 C。30.词句猜测题。根据“Aiden’s eyes shone brightly. ‘At school, we cut out pictures and gluedthem on paper. We could make her some Mother’s Day cards.’”可知,艾登提到制作贺卡的想法时眼睛亮晶晶的,能看出他对这个制作礼物的想法感到开心。故选 C。31.推理判断题。根据“When Aiden saw tears on Mum’s face, he shouted, ‘I knew this was a badidea.’”可知,艾登看到妈妈哭时,觉得这是个坏主意,推测他认为妈妈不喜欢这些贺卡。故选 B。32.主旨大意题。通读全文内容可知,文中兄妹俩买的母亲节礼物摔坏,之后亲手制作贺卡,最终妈妈因这份心意开心,一家人度过快乐的母亲节的内容,以及“‘I’m crying because you’ve made me so happy.’”可知,爱能将难过的经历变成快乐的时光。故选 C。CThe study tour is a new way to spend our holidays. Have you ever heard about it When you have a study tour, you can see Big Ben, Sydney Opera House and many otherbuildings. You can visit many places of natural beauty. During your study tour, you may gotraveling by yourself or with your friends.When you travel to other countries, you can taste different kinds of new foods and knowmore things about different customs (习俗). You read the customs from books in the past, but nowyou have a chance to know them clearly. You can also make new friends from different countries.They can help you know more about their countries.Maybe you have already had foreign teachers in your school to teach you English. But he orshe won’t speak English with you all the time. During the study tour, you may speak it every dayand almost everywhere because English can help you understand people from different countriesbetter.It also gives you a chance to live alone. You should do all the things by yourself. Whatshould you do if you lose your way in a foreign country Do you know how to book (预订) aroom and how to book a flight You should pay attention to all these things. And this helps yougrow up.根据材料内容选择最佳答案。33.The study tour is a new way of ________.A.studying culture B.spending holidays C.learning EnglishD.playing music34.The study tour can help you do a lot except ________.A.see many interesting places B.try many kinds of new foodsC.make a lot of new friends D.get lost in foreign countries35.What does the underlined word “them” refer to in Paragraph 3 A.Friends. B.Teachers. C.Countries. D.Customs.36.Which is the main idea of this passage A.The study tour gives you a chance to be alone.B.The study tour is a new way to spend your holidays.C.Making new friends helps you know more about their countries.D.English can help you understand people from different countries better.【答案】33.B 34.D 35.D 36.B【导语】本文主要介绍了游学是一种新的度假方式。33.细节理解题。根据“The study tour is a new way to spend your holidays.”可知,游学是一种新的度假方式。故选 B。34.细节理解题。根据“You can visit many places of natural beauty.”,“When you travel to othercountries, you can taste different kinds of new foods and know more things about differentcustoms.”及“You can also make new friends from different countries.”可知,游学时,你可能游览许多自然风光优美的地方,品尝各种食物,交到很多新朋友,选项 D“在外国迷路”不属于,故选 D。35. 词句猜测题。根据“When you travel to other countries, you can taste different kinds of newfoods and know more things about different customs. You read the customs from books in the past,but now you have a chance to know them clearly.”可知, 当你去其他国家旅行时,你可以品尝到不同的新食物,了解更多不同的习俗。你过去从书中读到这些,但现在你有机会清楚地了解它们。所以 them 指的是习俗,故选 D。36.主旨大意题。根据“The study tour is a new way to spend our holidays.”可知,本文主要介绍了游学是一种新的度假方式。故选 B。DThursday, January, 9. 2025. To challenge myself and experience something new, I took atrip to Xi’an alone. Here is my trip!根据材料内容选择最佳答案。37.Where can we most probably see the text A.On a website. B.In a newspaper. C.In a storybook. D.In a poster.38.When did the writer climb Mount Hua A.On Monday, January 6. B.On Tuesday, January 7.C.On Wednesday, January 8. D.On Thursday, January 9.39.Why did the writer pay a visit to Shaanxi History Museum A.Because he wanted to see the famous hot spring.B.Because he wanted to learn about the city better.C.Because he wanted to learn about an ancient love story.D.Because the museum is called “the eighth wonder of the world”.40.What’s the main idea of the text A.The trip to Xi’an. B.The food in Xi’anC.The people in Xi’an. D.The famous museums in Xi’an.【答案】37.A 38.C 39.B 40.A【导语】本文是一篇应用文。文章主要记录了作者独自前往西安旅行的经历。37.推理判断题。根据“Thursday, January, 9. 2025.”可知,本文是一篇作者发在网上的日记。故选 A。38.细节理解题。根据“Day 3 A Xi’an tour is not complete without climbing Mount Hua.”可知,第三天爬华山即 2025 年一月八日。故选 C。39.细节理解题。根据“Day 2 To know a city well”可知,作者去历史博物馆的原因是想要更了解这个城市。故选 B。40.主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇去西安的游记。故选 A。第二节 请认真阅读下面短文,从短文后所给的六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项Do you often get angry Anger is a kind of feeling. 41 When your teacher givesyou too much homework, when your team loses an important game, or when a friend borrowsyour favorite thing and then breaks it, you may get really angry.42 For example, you breathe (呼吸) faster, your face turns red, and you maywant to break something, but sometimes, you keep your anger inside. The problem is that if youdo this, you may get a headache or your stomach may hurt.43 You need to let your anger out. Try to let it out in the right way, withouthurting others or yourself. When you get angry, you can talk about it with other people. 44When you talk about anger, those bad feelings can start to go away. Here are some other thingsyou can do when you start to feel angry: talk to a good friend; count from 1 to 100;go for a bikeride; think about good things, etc.45 So you should think carefully before you take action. Don't let your angercontrol (控制) you. Try your best to control your anger!A.How you act when you are angry can make everything better or worse.B.In fact, it's not good to hide your anger.C.You may get really angry.D.Usually, your body will tell you when you are angry.E.Many things can make you angry.F.It's helpful to talk about your anger with an adult, such as your parent or a teacher.【答案】41.E 42.D 43.B 44.F 45.A【导语】本文主要介绍了关于生气的一些相关情况,包括生气的原因、生气的表现、如何处理生气等。41.根据“When your teacher gives you too much homework, when your team loses an importantgame, or when a friend borrows your favorite thing and then breaks it, you may get really angry.”可知,此处应是引出有很多事情会让人生气,选项 E“很多事情会让你生气。”符合语境。故选 E。42.根据“For example, you breathe (呼吸) faster, your face turns red, and you may want to breaksomething...”可知,此处应是说身体在生气时的反应,也就是身体会告诉你生气了,选项 D“通常,当你生气时,你的身体会告诉你。”符合语境。故选 D。43.根据“You need to let your anger out. Try to let it out in the right way, without hurting othersor yourself.”可知,此处应是说隐藏愤怒不好,选项 B“事实上,隐藏你的愤怒是不好的。”符合语境。故选 B。44.根据“When you get angry, you can talk about it with other people.”以及“When you talk aboutanger, those bad feelings can start to go away.”可知,此处应是进一步说明和谁谈论愤怒有帮助,选项 F“和成年人,比如你的父母或老师,谈论你的愤怒是有帮助的。”符合语境。故选 F。45.根据“So you should think carefully before you take action. Don't let your anger control (控制)you.”可知,此处应是说生气时的行为会产生不同结果,所以要谨慎行动,选项 A“当你生气时你的行为会让一切变好或变坏。”符合语境。故选 A。第Ⅱ卷(非选择题 共 55 分)第 II 卷共 26 小题,请将答案按要求写在答题卡上。四、词汇运用(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,在空白处填 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Should students do some housework at home Some parents think that their 46(child) are too busy with their studies. They believe doing housework means wasting their time.But others think it’s very necessary for their kids to do some housework at home. Kids shouldknow the 47 (important) of doing housework. Here are the reasons.First, their kids spend much time 48 (study) at school. They need a change bydoing some housework at home. Second, their kids need to learn how to take care of 49(them) well. Third, when their kids grow up, they must 50 (do) chores to clean up theirrooms. So they must develop independence from a young age.As for 51 (I), I think it’s impossible to depend on their parents completely. Ourparents work hard and they are very 52 (tire) after daily work. We should share thehousework 53 them. It helps us understand the idea of fairness, too. In a family, it’severyone’s job to share the housework. It is not good for us 54 (live) an easy life witheverything that our parents provide for us because we cannot depend on others all our life. The55 (early) kids learn to do the housework, the more independent they will be. So have a tryfrom now on.【答案】46.children 47.importance 48.studying 49.themselves 50.do 51.me52.tired 53.with 54.to live 55.earlier【导语】本文是一篇议论文。文章讨论了学生是否应该在家做家务的问题,并列举了支持学生做家务的理由。46.句意:一些父母认为他们的孩子学习太忙了。根据“are”可知,此处需要名词复数形式,child 的复数形式为 children“孩子们”。故填 children。47.句意:孩子们应该知道做家务的重要性。定冠词“the”后接名词,important 的名词形式为 importance。故填 importance。48.句意:首先,他们的孩子在学校花很多时间学习。spend time (in) doing sth.“花费时间做某事”,固定搭配,study 需用动名词形式 studying。故填 studying。49.句意:其次,孩子们需要学会如何照顾好自己。take care of oneself“照顾自己”,反身代词需与主语“their kids”一致,用复数形式 themselves。故填 themselves。50.句意:第三,当孩子长大后,他们必须做家务来整理自己的房间。must 为情态动词,后接动词原形 do。故填 do。51.句意:对我来说,我认为完全依赖他们的父母是不可能的。as for“至于”,后接人称代词宾格 me。 故填 me。52.句意:我们的父母工作很努力,每天工作后非常疲惫。系动词“are”后接形容词 tired 作表语,描述状态。故填 tired。53.句意:我们应该和他们分担家务。share sth. with sb.“与某人分担某事”,固定搭配。故填 with。54.句意:对我们来说,过一种轻松的生活,享受父母提供的一切是不好的,因为我们不能一辈子都依赖别人。It is + adj. + to do sth.“做某事是……的”,不定式作真正主语。故填 to live。55.句意:孩子们越早学会做家务,他们就会越独立。“the + 比较级..., the + 比较级...”结构,early 的比较级为 earlier。故填 earlier。五、短文填空(本题共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)Two families lived c 56 by. In one family, there were always arguments, whilethe other family lived d 57 . They were happy every day.The wife in the first family was q 58 jealous (嫉妒的) of the second family. Oneday, she said to her husband, “Go to the neighbours and see why they are always so l 59and happy.”The husband went to visit their neighbours. He and the neighbour’s husband were talkinghappily in the l 60 room, while the wife was cleaning the floor. Suddenly, something inthe kitchen made a loud s 61 . The wife hurried to the kitchen. Her husband also got upand tried to go to the kitchen. But he accidentally (不小心) k 62 over a bucket (桶) onthe floor, and water went everywhere.When his wife came back from the kitchen, she didn’t s 63 at her husband butsaid in a soft voice, “I’m sorry, dear. It’s my fault (过错) because I didn’t move the bucket out ofthe way.” The husband replied, “No, I’m sorry, dear. It’s my fault because I didn’t notice it.” Theykept s 64 sorry to each other .As the man from the first family r 65 home, his wife asked, “Did you find outanything ” “I think I did,” he replied. “You see, we always want to be right, but they are patientwith each other and they each take responsibility (责任) for themselves. We should learn how totreat each other from them.”【答案】56.(c)lose 57.(d)ifferently 58.(q)uite 59.(l)ively 60.(l)iving 61.(s)ound 62.(k)nocked 63.(s)hout 64.(s)aying 65.(r)eturned【导语】本文通过对比两个家庭处理意外事件的不同态度,说明互相体谅、主动承担责任对家庭和睦的重要性。56.句意:两家人住得很近。close by“在附近”。故填(c)lose。57.句意:在一个家庭,总是有争论,而另一个家庭生活不同。根据“They were happy everyday”可知与吵架那家人不同,结合首字母 d 可知用 differently 表示“不同地”,副词修饰动词。故填(d)ifferently。58.句意:第一家妻子相当嫉妒第二家。根据“jealous”和首字母 q 可知,quite“相当”符合语境。故填(q)uite。59.句意:去看看邻居为什么总是这么活泼快乐。此处填与 happy 并列的表积极含义的形容词,结合首字母 l 可知用 lively 表示“活泼的”。故填(l)ively。60.句意:他和另一个丈夫在客厅愉快地交谈,而妻子正在打扫地板。根据“He and the otherhusband were talking happily in the l... room”可知客人来了会在客厅交谈,结合首字母 l,livingroom“客厅”符合语境。故填(l)iving。61.句意:突然,厨房里有什么东西发出了一声巨响。根据“made a loud ...”可知发出很大声响,结合首字母 s,sound“声音”符合语境。故填(s)ound。62.句意:但是他不小心打翻了地板上的一个桶,水溅得到处都是。根据“over a bucket”可推出是打翻了桶,结合首字母 k 可知 knock over“碰翻”符合语境,用过去式。故填(k)nocked。63.句意:当他的妻子从厨房回来时,她没有对丈夫大喊大叫,而是用柔和的声音说:“对不起,亲爱的。这是我的错,因为我没有把桶移开。”根据“said in a soft voice”可知没有喊叫,结合首字母 s,shout“喊叫”符合语境,didn’t 后接动词原形。故填(s)hout。64.句意:他们一直互相说对不起。keep doing“持续做”,say sorry“道歉”符合语境。故填(s)aying。65.句意:当第一家庭的男人回到家时,他的妻子问:“你有什么发现吗?”return home“回家”,此处用过去式。故填(r)eturned。六、阅读与回答问题 (本题共 5 小题,每小题 2 分,共 10 分)Think about someone who loves and supports you most. For many, parents might come tomind. Our parents play a big role in our lives without doubt. Many parents start making changes totheir own lives even before their children are born. They might change their jobs, save money, orbuy clothes and toys for their coming children. After a child is born, parents might sacrifice (牺牲)both time and hobbies. Instead, they go to their children’s soccer games or piano performances.Over half of the parents said that they made sacrifices to give their children the best, according toThe Guardian.Parents might even put themselves in poor situations (情况) to help their children get thebest education (教育). Wu Qian, a mother from Guangdong, China, sent her son to one of the bestschools in her city when he was 7. Since Wu Qian was working at the school, her son could get atuition discount (学费折扣). With the story, it’s important to show thanks to your parents andfamily members. When we meet trouble in life, try to turn to our parents and face the difficultiestogether and we will see the bright side for the future.66.Who plays a big role in our lives according to the passage 67.What might parents sacrifice after a child is born 68.How many parents said that they made sacrifices to give their children the best 69.Why did Wu Qian work in her son’s school 70.When should we try to turn to our parents 【答案】66.Our parents. 67.Both time and hobbies. 68.Over half of the parents. 69.Because her son could get a tuition discount. 70.When we meet trouble in life.【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了父母在孩子生活中的重要作用以及他们为孩子所做的牺牲。66.根据“Our parents play a big role in our lives without doubt.”可知,父母在我们的生活中扮演着重要角色。故填 Our parents.67.根据“After a child is born, parents might sacrifice (牺牲) both time and hobbies.”可知,孩子出生后,父母可能会牺牲时间和爱好。故填 Both time and hobbies.68.根据“Over half of the parents said that they made sacrifices to give their children the best”可知,超过一半的父母表示,他们为了给孩子最好的而做出了牺牲。故填Over half of the parents.69.根据“Since Wu Qian was working at the school, her son could get a tuition discount (学费折扣).”可知,吴倩在她儿子的学校工作的原因是因为她的儿子可以获得学费折扣。故填Becauseher son could get a tuition discount.70.根据“When we meet trouble in life, try to turn to our parents”可知,当我们在生活中遇到困难时,我们应该试着向父母求助。故填 When we meet trouble in life.七、书面表达。(共 25 分)71.假如你校英文报正在举办主题为 A Helper at Home 的征文活动,请你根据以下通知要求,并结合自身实际,用英文写一篇短文并投稿。★ Notice ★Join our exciting writing competition (比赛)called “A Helper at Home”!This is a great chance (机 会 ) for you to share your experiences and thoughts abouthelping out at home. Do you help with chores What chores do you do at home How often do you do them How do you feel about doing chores What can you learn from doing chores We’d love to hear your story! Please write your story in English and send it to us by 10September, 2025.要求:1.短文须包含所有提示,可适当发挥;2.语言表达要准确,语句通顺、连贯;3.100 词左右。A Helper at Home______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文A Helper at Home I’m happy to be a helper at home. I often help my parents with choresbecause I know they work hard every day.I usually do chores after school. I often sweep the floor and take out the rubbish every day.Sometimes I help my mother cook dinner and wash the dishes.I feel proud and happy when I do chores. From doing chores, I learn to be more responsibleand independent. I also understand how hard my parents work to keep our home clean andcomfortable.Helping at home not only makes my parents happy but also helps me grow. I’ll keep being agood helper!【详解】[总体分析]① 题材:本文是一篇材料作文;② 时态:时态为“一般现在时”;③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当添加细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,开门见山,表明自己乐于帮助做家务的态度,并简要说明原因;第二步,具体描述自己经常做的家务;第三步,深入谈谈做家务的感受和收获,如培养责任感、理解父母、获得快乐与自豪感等。[亮点词汇]①take out the rubbish 把垃圾拿出去②be more responsible and independent 更加负责和独立③not only...but also...不但……而且……[高分句型]①I often help my parents with chores because I know they work hard every day. (because 引导原因状语从句)②I feel proud and happy when I do chores. (when 引导时间状语从句) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 江苏苏州卷--2025-2026学年八年级上学期期中必刷卷 原卷 (1).docx 江苏苏州卷--2025-2026学年八年级上学期期中必刷卷 解析卷 (2).docx