广州卷--2025-2026学年八年级英语上学期期中必刷卷(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

广州卷--2025-2026学年八年级英语上学期期中必刷卷(原卷版+解析版)

资源简介

广州卷--2025-2026 学年八年级上学期期中必刷卷 解析卷
(考试时间:100 分钟 试卷满分:90 分)
第Ⅰ卷 选择题(满分 60 分)
一、语法选择(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的 A、B、C 和 D
项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Have you ever been to Egypt (埃 及 ) If you visit the country, you will find many big
attractions like Pyramids (金字塔). They are one of 1 buildings in the world. Today,
people look at them and ask, “Who built 2 Why When What is inside ”
3 years ago, some kings of Egypt wanted something to make people remember
them, so they ordered their men 4 the pyramids. The idea worked and pyramids 5 .
Some pyramids are old. 6 are large. For example, the Pyramid of Khufu is over
146 metres high and is made 7 2,300,000 stones. Most of the stones are much 8
than a person. Over 10,000 workers spent about 20 years 9 the pyramid. As one of the
Seven Wonders of the Ancient World, the Pyramid of Khufu has become 10 famous
place of interest. Every year, visitors from all over the world 11 to visit it and they
12 look at the view from its bottom.
How did ancient people build the pyramids How did they carry and lift up the large stones
The stones fit (吻合) one another so well, 13 the people at that time didn’t have
modern machines at all! Now scientists 14 hard to study the pyramids. However,
15 knows how ancient people built them.
1.A.big B.bigger C.biggest D.the biggest
2.A.they B.them C.their D.theirs
3.A.Thousands B.Thousand C.Thousands of D.Thousand of
4.A.built B.to build C.building D.build
5.A.appear B.appears C.appeared D.will appear
6.A.Another B.Other C.The other D.Others
7.A.on B.by C.of D.in
8.A.tall B.taller C.tallest D.the tallest
9.A.complete B.completed C.to complete D.completing
10.A.a B.an C.the D./
11.A.came B.come C.comes D.are coming
12.A.can B.need C.should D.must
13.A.so B.if C.but D.because
14.A.are working B.works C.worked D.have worked
15.A.somebody B.anybody C.everybody D.nobody
【答案】
1.D 2.B 3.C 4.B 5.C 6.D 7.C 8.B 9.D 10.
A 11.B 12.A 13.C 14.A 15.D
【导语】本文主要介绍了埃及金字塔的相关信息。
1.句意:它们是世界上最大的建筑之一。
big 大的(原级);bigger 更大的(比较级);biggest 最大的(最高级);the biggest 最大的(最
高级)。根据“one of the+形容词最高级+可数名词复数形式”结构可知,the biggest 符合语境。
故选 D。
2.句意:谁建造了它们?
they 它们(人称代词的主格);them 它们(人称代词的宾格);their 它们的(形容词性物主
代词);theirs 它们的(名词性物主代词)。分析“Who built... ”可知,空处是句子的宾语,指
的是上文提到的 Pyramids“金字塔”,所以空处应用人称代词的宾格 them 指代 Pyramids。故
选 B。
3.句意:几千年前,一些埃及国王想要一些东西让人们记住他们,所以他们命令他们的子
民建造金字塔。
Thousands 数千(复数形式);Thousand 千(原形);Thousands of 几千;Thousand of 错误表
达。当 thousand 前没有具体的数字修饰,且与 of 连用时,thousand 要用复数形式 thousands。
故选 C。
4.句意:几千年前,一些埃及国王想要一些东西让人们记住他们,所以他们命令他们的子
民建造金字塔。
built 建造(过去式);to build 建造(动词不定式);building 建造(动词-ing 形式);build 建
造(原形)。根据短语 order sb. to do sth.“命令某人做某事”可知,空处应选动词不定式。故
选 B。
5.句意:这个想法成功了,金字塔出现了。
appear 出现(原形);appears 出现(第三人称单数形式);appeared 出现(过去式);will appear
将出现(一般将来时)。此处表示过去发生的动作,应用一般过去时,动词要使用过去式。
故选 C。
6.句意:另一些金字塔都很大。
Another 另一个;Other 其他的(其后要接名词);The other(两者中的)另一个;Others 其
他的(其后不接名词)。根据上文“Some pyramids are old....are large.”和选项可知,本题考查
some...others...“一些……另一些……”。故选 D。
7.句意:例如,胡夫金字塔高 146 米,由 230 万块石头组成。
on 在……上面;by 通过;of 属于……的;in 在……里面。根据“is made...2,300,000 stones”
和选项可知,本题考查短语 be made of“由……制成”。故选 C。
8.句意:大多数石头比人高得多。
tall 高的(原级);taller 更高的(比较级);tallest 最高的(最高级);the tallest 最高的(最
高级)。根据“than”可知,空处应用比较级。故选 B。
9.句意:超过 10000 名工人花了大约 20 年完成了这座金字塔。
complete 完成(原形);completed 完成(过去式);to complete 完成(动词不定式);completing
完成(动词-ing 形式)。根据短语 spend time doing sth.“花时间做某事”可知,空处应选动词-
ing 形式。故选 D。
10.句意:作为古代世界七大奇迹之一,胡夫金字塔已经成为一个著名的名胜古迹。
a 一个(不定冠词,表示泛指,用于辅音音素前);an 一个(不定冠词,表示泛指,用于元
音音素前);the 这个,那个(定冠词,表示特指);/不填。此处泛指一个著名的名胜古迹,
应用不定冠词 a 或 an,空后的 famous 以辅音音素开头,所以空处应填 a。故选 A。
11.句意:每年,来自世界各地的游客来参观它,他们可以从它的底部看风景。
came 来(过去式);come 来(原形);comes 来(第三人称单数形式);are coming 要来了(动
词现在分词)。根据“Every year”可知,此处应用一般现在时,主语 visitors 表示复数,所以
动词要用原形。故选 B。
12.句意:每年,来自世界各地的游客来参观它,他们可以从它的底部看风景。
can可以;need需要;should应该;must必须。结合选项和“they...look at the view from its bottom”
可知,此处表示游客可以从金字塔的底部看风景。故选 A。
13.句意:石头彼此之间非常吻合,但当时的人根本没有现代机器!
so 因此;if 如果;but 但是;because 因为。分析“The stones fit (吻合) one another so well...the
people at that time didn’t have modern machines at all!”可知,这两句是转折关系,连词 but 符
合语境。故选 C。
14.句意:现在科学家们正在努力研究金字塔。
are working 正在工作(现在进行时);works 工作(一般现在时);worked 工作(一般过去时);
have worked 已经工作(现在完成时)。根据“Now”可知,此处应用现在进行时。故选 A。
15.句意:然而,没有人知道古代人是如何建造它们的。
somebody 某人;anybody 任何人;everybody 每个人;nobody 没有人。根据“However”可知,
此处表示虽然科学家们正在努力研究金字塔,但是没有人知道古代人是如何建造它们的。故
选 D。
二、完形填空 (共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
Around more than 8000 years ago, people got their food simply by hunting animals and
collecting plants. As the population grew larger and larger, people didn’t have enough food to eat.
At that time, people were so 16 that they became sick or even died. So people needed
17 .
Then Shen Nong was born. He had a 18 appearance. It was said that he had the head of
a bull (公牛) and the body of a human being.
When he saw people die of hunger and illness, Shen Nong decided to help them grow five
different kinds of crops. But the crops grew very 19 , so people still didn’t get much food.
One day, while watching a pig digging the soil with its nose, Shen Nong had an idea and then
20 many farming tools such as the hoe, ax and sickle. With these tools, people became able to
grow and take care of all kinds of crops to make a living.
People had enough to eat, but they still fell sick sometimes. Where to find the ways to help
fight against 21 Shen Nong began to travel around the land and tasted all kinds of plants
to find out if he could use them as 22 .
To find out how the herbs (药草) 23 inside his body, he tried hundreds of different
kinds of herbs and carefully wrote down their effects. He was poisoned (中毒) many times, but he
always found the right way to save himself in time.
He then 24 Shen Nong’s Herbal Classic, the earliest Chinese medicine encyclopedia,
which has 365 kinds of medicines derived (提取) from herbs, plants, animals and so on.
Shen Nong’s discoveries led to the traditional Chinese medicine, and it is still 25
today around the world. To thank Shen Nong, people respected him as the Divine Farmer.
16.A.poor B.tired C.hungry D.thirsty
17.A.help B.money C.love D.wish
18.A.huge B.tiny C.natural D.special
19.A.slowly B.quickly C.well D.quietly
20.A.found B.invented C.compared D.invited
21.A.animals B.weather C.hunger D.diseases
22.A.food B.medicine C.drinks D.clothes
23.A.made B.took C.played D.worked
24.A.read B.borrowed C.copied D.wrote
25.A.secret B.useless C.practical D.convenient
【答案】
16.C 17.A 18.D 19.A 20.B 21.D 22.B 23.D 24.
D 25.C
【导语】本文主要介绍了神农的诞生以及对人类的贡献。
16.句意:那时,人们会因为饥饿而生病甚至死亡。
poor 贫穷的;tired 疲惫的;hungry 饥饿的;thirsty 渴的。根据“people didn’t have enough food
to eat”可知,人们会饿的生病,故选 C。
17.句意:所以人们需要帮助。
help 帮助;money 钱;love 爱;wish 期望。根据下文“Shen Nong decided to help them grow five
different kinds of crops”可知,人们需要帮助,故选 A。
18.句意:他有一个特别的外表。
huge 巨大的;tiny 极小的;natural 自然的;special 特殊的。根据“...he had the head of a bull (公
牛) and the body of the human being.”可知,他有奇特的外表,故选 D。
19.句意:但农作物生长得非常缓慢,所以人们仍没能得到很多食物。
slowly 慢慢地;quickly 快速地;well 好地;quietly 安静地。根据“so people still didn’t get much
food”可知,因为农作物长得很慢,人们还是没有吃的,故选 A。
20.句意:一天,神农看着一头猪用鼻子挖土,他灵机一动,发明了许多农具,比如锄头、
斧头和镰刀。
found 发现;invented 发明;compared 比较;invited 邀请。根据“One day, while watching a pig
digging the soil with its nose, Shen Nong had an idea and then...many farming tools”可知,神农看
着一头猪用鼻子挖土,由此发明了很多农具,故选 B。
21.句意:在哪里可以找到治疗疾病的方法?
animals 动物;weather 天气;hunger 饥饿;diseases 疾病。根据“but they still fell sick sometimes.
Where to find the ways to help fight against...”可知,想要找到治疗疾病的方法,故选 D。
22.句意:神农开始四处游历,品尝各种各样的植物,看看是否可以把它们当作药物。
food 食物;medicine 药;drinks 饮料;clothes 衣服。根据“he tried hundreds of different kinds
of herbs and carefully wrote down their effects”可知,神农在寻找药物,故选 B。
23.句意:为了找出他体内的草药是如何运作的,他尝试了数百种不同种类的草药,并仔细
地写下了它们的作用。
made 制造;took 拿走;played 玩;worked 工作。根据“To find out how the herbs (药草) ...inside
his body”可知,他想找出药在体内如何起作用,故选 D。
24.句意:他后来写了《神农本草经》,这是最早的中医药集,它具有从草药,植物,动物
等中提取而得出的 365 种药物。
read 读;borrowed 借;copied 复制;wrote 写。根据“…Shen Nong’s Herbal Classic”可知,此
处指的是“写了这本书”,故选 D。
25.句意:神农的发现是中医学的基础,中医学至今在世界各地仍然实用。
secret秘密的;useless无用的;practical实用的;convenient便利的。根据“today around the world”
可知,神农的发现至今仍然很实用,故选 C。
三、阅读理解 (共 15 小题,每小题 2 分,满分 30 分)
A
“I hate them! I really hate them!” shouted Tom angrily.
Tara and Ziggy looked at their friend. He was really furious!
“Arjun is OK now,” said Tara, trying to calm Tom down.
Ziggy looked at the ground. He moved his head from side to side. The three friends were in
the park after school talking about their friend Arjun. Today two bullies (霸凌者) pushed Arjun
against a locker and hurt him. Now he has five stitches (针) in his forehead (额头).
Heston High School was a nice, peaceful place until Brian and Mark arrived a few months
ago. They were bullies and that morning their victim (受害者) was Arjun, maybe because he was
smaller and younger than everyone else in the class.
“Brian and Mark must pay!” repeated Tom. He was walking around in circles and hitting
the palm of his left hand with his right fist.
“Can’t you see You’re behaving like the bullies,” Tara said sadly.
Ziggy looked at Tara. He knew Tom very well. Tom wasn’t usually violent. He usually
solved problems in a civilized way. Tara hated violence and she didn’t like Tom being so angry.
Tom hated violence, too.
“No, I’m not. I’m not like Brian and Mark,” replied Tom. “And I’m going to stop them,” he
said.
“We have to tell someone about this,” said Tara. “Arjun was hurt.”
During the incident Arjun cut his head. As soon as the bullies saw the blood, they
disappeared. A teacher came and took him to the hospital. When the head teacher asked him what
happened, he simply said, “I fell and hurt my head.”
26.Who were the bullies
A.Tara and Ziggy. B.Tom and Arjun.
C.Brian and Mark. D.Tom and Tara.
27.What’s the meaning of the underlined word “furious” in paragraph 2
A.sad B.angry C.calm D.happy
28.Put the following sentences into the correct order.
a. The bullies went away.
b. Arjun was sent to the hospital.
c. The three friends were talking about Arjun.
d. Arjun didn’t tell the teacher about the bullies.
e. Arjun was pushed against a locker and got hurt.
A.e-b-d-a-c B.e-a-b-d-c C.c-e-a-b-d D.c-e-b-d-a
29.What won’t the three friends do next
A.Fight with the bullies. B.Tell the teachers.
C.Call the police. D.Tell their parents.
【答案】26.C 27.B 28.B 29.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了 Tom、Tara 和 Ziggy 三位朋友在公园讨论他们的朋
友 Arjun 被校园霸凌者 Brian 和 Mark 欺负的事情,以及他们对此事的反应和可能的后续行
动。
26.细节理解题。根据“Heston High School was a nice, peaceful place until Brian and Mark
arrived a few months ago. They were bullies”可知,霸凌者是 Brian 和 Mark。故选 C。
27.词句猜测题。根据“Tom angrily”可知,他真的很生气,所以划线部分的含义是“生气的”。
故选 B。
28.细节理解题。根据“Today two bullies (霸凌者) pushed Arjun against a locker and hurt him.”、
“During the incident Arjun cut his head. As soon as the bullies saw the blood, they disappeared. A
teacher came and took him to the hospital. When the head teacher asked him what happened, he
simply said, ‘I fell and hurt my head.’”以及文章开头可知,正确顺序是:Arjun 被推到储物柜
上受伤了→霸凌者走了→Arjun 被送往医院→Arjun 没有告诉老师霸凌的事→三个朋友在谈
论 Arjun。故选 B。
29.推理判断题。根据“Can’t you see You’re behaving like the bullies,”以及“We have to tell
someone about this,”可推知,三人反对暴力,所以应是不会与霸凌者打架。故选 A。
B
Numbers are important in our daily life. We not only use numbers to count things, but also
use them to express different meanings in our language. Here are some examples of them.
Some problems are difficult to solve, but there are a lot of number expressions that can help.
For example, if we put two and two together, we might come up with the right answer. We know
that two heads are better than one. It is always better to work with another person to solve a
problem.
Sometimes we can kill two birds with one stone. That is to say, we can complete two goals
(目标) with only one effort or action. But we must remember that two wrongs don’t make a right.
If someone does something bad to you, you should not do the same to him.
If you are going out with your girlfriend or boyfriend, you do not want another friend to go
with you. You can just say to your friend: Two’s company, three’s a crowd.
When I was a young child in school, I had to learn the three Rs. These important skills are
reading, writing and arithmetic (算术). These three words do not all start with the letter “R”, but
they have the sound of “R”.
These are some expressions about numbers. Hope they can be useful to you.
30.What does the first paragraph mainly talk about
A.Numbers are easy to use. B.Numbers are useful in Maths.
C.The importance of numbers in our life. D.Different languages have different numbers.
31.If your friend won a football match and made two friends in the match, what would you say to
him
A.You killed two birds with one stone. B.Two wrongs don’t make a right.
C.You need to finish three Rs. D.Two’s company, three’s a crowd.
32.Which is NOT one of the three Rs according to the passage
A.Reading. B.Writing. C.Reporting. D.Arithmetic.
33.What can we know from the article
A.All the number expressions can help you solve problems.
B.Putting two and two together means adding two men’s wisdom together.
C.If someone does something bad to you, you should do the same to him.
D.The writer didn’t need to learn arithmetic when he was at school.
【答案】30.C 31.A 32.C 33.B
【导语】本文主要介绍了数字在日常生活中的重要性,以及一些与数字相关的英语表达方式。
30.主旨大意题。根据第一段“Numbers are important in our daily life. We not only use numbers
to count things, but also use them to express different meanings in our language.”可知,本段主要
讲述数字在生活中的重要性。故选 C。
31.推理判断题。根据文中“Sometimes we can kill two birds with one stone.”可知,这个表达
用于描述同时达成两个目标的情况。题目中朋友在比赛中获胜并结交两位朋友,正符合这个
表达的使用场景。故选 A。
32.细节理解题。根据文中“These important skills are reading, writing and arithmetic”可知,三
个 R 指的是 reading、writing 和 arithmetic,不包括 reporting。故选 C。
33.细节理解题。根据“We know that two heads are better than one. It is always better to work
with another person to solve a problem.”可知两个脑袋总比一个好,和另一个人一起解决问题
总是更好的,所以把两个人放在一起意味着把两个人的智慧加在一起。故选 B。
C
The giant panda (大熊猫), a special and endangered (濒危的) animal, has a long history of
millions of years. With its black and white hair and lovely look, it’s a symbol of China.
Giant pandas live in bamboo forests. There they spend most of their days eating bamboo.
They are cute animals, and like to rest and sleep for long hours. However, they are endangered
because of unfriendly people.
From 1963, China started to build special places for pandas. There are now more than 60 of
them. Three years ago, China set up the Giant Panda National Park. It has many special places to
better protect pandas. Most of wild (野生的) giant pandas are living in the national park. In the
last 40 years, the number of wild giant pandas has grown from 1,114 to 1,864. To take good care
of pandas, China also studies them in the special places. More than 670 pandas are living there.
As students, we can do our part to help. We can learn more about pandas and have friendly
habits. Let’s love animals and give them a good future.
34.What color is the panda’s hair
A.Red and white. B.Black and yellow. C.Black and white. D.Brown and white.
35.What does the writer think of the panda in Paragraph 2
A.Cute. B.Friendly. C.Unfriendly. D.Fat.
36.When did China set up the Giant Panda National Park
A.In 2024. B.In 2021. C.In 1963. D.In 1864.
37.What is the best title (题目) for the passage
A.Pandas’ Delicious Food B.Different Important Animals in China
C.The Funny Story of Pandas D.The Ways to Help Pandas
【答案】34.C 35.A 36.B 37.D
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了大熊猫的特征、生存现状以及中国为保护大熊猫采
取的措施。
34.细节理解题。根据文章第 1 段“With its black and white hair and lovely look…”可知,大熊
猫的毛发是黑白相间的。故选 C。
35.观点态度题。根据文章第 2 段“They are cute animals…”可知,作者认为大熊猫很可爱。
故选 A。
36.推理判断题。根据文章第 3 段“Three years ago, China set up the Giant Panda National Park.”
可知,2024 年的三年前是 2021 年,即大熊猫国家公园成立于 2021 年。故选 B。
37.最佳标题。全文围绕大熊猫的保护措施展开,包括建立保护区、国家公园及公众参与等。
选项 D“The Ways to Help Pandas”最能概括主题。故选 D。
D
As computers become more and more popular, lots of students start learning to use them.
Here are some great tools for your children to use computers better.
Tiny Mouse Learning Board
Price: $ 17. 00 Price: $27. 00
The Tiny Mouse is about half the size of an The Learning Board is an excellent tool for
ordinary computer mouse. It is right for students to learn typing and computer skills.
smaller hands. The coloured buttons (按钮) There are many colors on this keyboard.
help children use the mouse more freely. And Letters, marks, numbers and computer
it is easier for them to know the use of each function keys have their own colors. This can
side. With a simple the blue-click or help students learn the computer skills more
yellow-click, children will be quickly good at easily.
using the mouse.
Kids’ Headphone (wired and yellow) Kids Re-PC
Price: $12. 00 Price: $1499. 00
This headphone is especially made for young This Re-PC is half the price of a traditional
students. This headphone is perfectly used for computer. Like all of kids’ computers, it is
story time, in libraries and on computers. The kid-friendly. The special programs (程序)
size is right for kids to wear and they will feel make it safer for kids to use. And it can stop
more comfortable. kids from using the computer too often.
38.Who is the passage mainly for
A.Scientists. B.Doctors. C.Parents. D.Musicians.
39.Why do different keys have their own colors on the Learning Board
A.It is cheaper to buy such a keyboard. B.It makes the keyboard more colourful.
C.They look more beautiful in that way. D.It’s helpful for students to learn computer
skills.
40.If Mr Smith orders a Learning Board and two Kids’ Headphones, how much should he pay
A.$54. B.$49. C.$51. D.$39.
【答案】38.C 39.D 40.C
【导语】本文介绍了几种适合儿童使用的电脑工具,包括彩色键盘、迷你鼠标、儿童耳机和
儿童电脑,并提供了价格和用途说明,帮助孩子更好地学习电脑技能。
38.推理判断题。根据“Here are some great tools for your children to use computers better.”和全
文可知,本文介绍的工具和介绍对象,主要是为孩子而设计,因此主要读者是为孩子选择工
具的父母。 故选 C。
39.细节理解题。根据“Letters, marks, numbers and computer function keys have their own
colors. This can help students learn the computer skills more easily.”可知,不同的颜色有助于学
生更容易学习计算机技能。 故选 D。
40.细节理解题。Learning Board 的价格是$27.00,Kids’ Headphone (wired and yellow)的价
格是$12. 00,因此史密斯先生购买一个 Learning Board 和两个 Kids Headphones 的总价为:$
27 + 2×$12 = $51。故选 C。
四、阅读填空 (共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分)
In the ancient Ming Dynasty of China, there lived an emperor named Zhu Di. 41
He wanted to create a book with all the knowledge and wisdom of his time. This book was called
the Yongle Encyclopedia, named after him, Emperor Yongle.
Many people worked hard to write this huge book. 42 They wrote about everything
they knew — history, stories, places, medicine, stars, art, and science. 43
Unluckily, many copies were lost in fires or stolen. 44 Today, we only have a small
part of the original book, with about 800 books left.
45 Experts are carefully studying and taking photos of it. They hope to find more
lost books and share the wisdom of the Yongle Encyclopedia with everyone.
A.They also drew beautiful pictures, making it fun to look at.
B.These years, China is working hard to save the Yongle Encyclopedia.
C.He had a great dream.
D.After it was made, only a few people could see it.
E.For five years, they worked day and night for the Yongle Encyclopedia.
【答案】41.C 42.E 43.A 44.D 45.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲了中国明朝朱棣命人编撰《永乐大典》,该书内容丰富
却多有遗失,如今中国正努力拯救并研究仅存部分,以期找回更多版本。
41.根据“In the ancient Ming Dynasty of China, there lived an emperor named Zhu Di. He wanted
to create a book with all the knowledge and wisdom of his time.”可知,此处是承接前文介绍的
明成祖朱棣,引出他的一个想法,选项 C“他有一个伟大的梦想”符合语境。故选 C。
42.根据“Many people worked hard to write this huge book. They wrote about everything they
knew — history, stories, places, medicine, stars, art, and science.”可知,此处是在描述众人编写
《永乐大典》的相关情况,需要体现他们的工作时长或投入程度,选项 E“五年来,他们为
《永乐大典》日夜操劳”符合语境。故选 E。
43.根据“They wrote about everything they knew — history, stories, places, medicine, stars, art,
and science.”可知,此处是对众人编写内容的补充说明,选项 A“他们还绘制了精美的图画,
让这本书看起来很有趣”符合语境。故选 A。
44.根据“Unluckily, many copies were lost in fires or stolen. Today, we only have a small part of
the original book, with about 800 books left.”可知,此处是在说明《永乐大典》成书后的情况,
为后文“失传”“仅剩残卷”做铺垫,选项 D“这本书成书后,只有少数人能看到它”符合语境。
故选 D。
45.根据“Experts are carefully studying and taking photos of it. They hope to find more lost books
and share the wisdom of the Yongle Encyclopedia with everyone.”可知,此处是在描述当下对
《永乐大典》的保护行动,选项 B“近年来,中国正努力拯救《永乐大典》”符合语境。故选
B。
第 II 卷 非选择题(满分 30 分)
五、语篇填词(共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分)
根据短文的内容及首字母提示写出文中所缺单词。
Pablo Picasso was a creator of modern art. He was very i 46 . It’s said that he drew
pictures before he could talk. From his early days, he could paint in many different styles. But he
wanted to create a c 47 new and different style, so he created Cubism.
Picasso was an a 48 who changed art forever. He taught us that art doesn’t have
to look real to be beautiful. He proved that being creative is more important than following rules.
Now, museums are o 49 many shows to present his works of art. We can see
works from the birth of Cubism in 1907 to the paintings he made just before his d 50 in
1973. His paintings like Guernica and Dove of Peace move people with their bold shapes and
quiet hope.
【答案】46.(i)ntelligent 47.(c)ompletely 48.(a)rtist 49.(o)
rganizing/(o)rganising 50.(d)eath
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了现代艺术创始人毕加索的生平及其艺术成就。
46.句意:毕加索非常聪明。根据“It’s said that he drew pictures before he could talk.”和首字
母“i”可知,毕加索非常聪明。intelligent“聪明的”,形容词,作表语。故填(i)ntelligent。
47.句意:但他想创造一种全新的、不同的风格,因此他创立了立体主义。根据“create a …
new and different style”和首字母“c”可知,毕加索想创造一种全新的、不同的风格。completely
“完全地”,副词,修饰形容词。故填(c)ompletely。
48.句意:毕加索是一位永远改变艺术的艺术家。根据“Picasso was an …”和首字母“a”可知,
毕加索是一位艺术家。artist“艺术家”,名词,an 后跟单数名词。故填(a)rtist。
49.句意:如今,博物馆正在组织许多展览来展示他的艺术作品。根据“museums are … many
shows”和首字母“o”可知,organize/organise“组织”,动词,应用现在分词形式与 are 构成现在
进行时。故填(o)rganizing/(o)rganising。
50.句意:我们可以看到从 1907 年立体主义诞生到他 1973 年去世前的画作。根据“before
his … in 1973”和首字母“d”可知,毕加索于 1973 年去世。death“死亡”,名词,作宾语,符合
语境。故填(d)eath。
六、完成句子(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
51.在那里我们度过了多么快乐的日子!
days we spent there!
【答案】 What happy
【详解】对比所给中英文可知,此句为感叹句,中心词为可数名词复数 days,应用 what 引
导,结构为“What+形容词+可数名词复数+主语+谓语!”,happy“快乐的”。故填 What;happy。
52.我们特意选择在丰收季节前往,以便能帮忙干活又能更深入地了解农耕生活。
We make sure to visit during the harvest season we can help out and
learn more about farming.
【答案】 so that
【详解】根据中英文对比可知,空格处应填入意为“以便”的短语。so that 为固定搭配,意为
“以便”,引导目的状语从句。故填 so;that。
53.例如,约翰就有相同的观点。
, John has the same opinion.
【答案】 For example
【详解】对照中英文,此处缺少“例如”,其英文表达为 for example。故填 For;example。
54.同时,他们也听从他们老师的建议。
At the same time, they also their teacher’s .
【答案】 follow advice
【详解】对照中英文,横线部分缺少的内容为“听从建议”。follow one’s advice“听从某人的
意见”。根据句意可知,该句使用一般现在时,主语为 they,谓语动词使用原形。故填 follow;
advice。
55.他们常常向他们的老师挑战难题。
They often their teacher difficult problems.
【答案】 challenge to
【详解】对照中英文,横线部分缺少的内容为“向……挑战”。challenge sb. to sth.向某人挑
战……。根据 often 以及句意可知,该句时态使用一般现在时,主语为 They,谓语动词使用
原形。故填 challenge;to。
七、书面表达(15 分)
56.假如你是李华,你通过阅读《百科全书》了解到中国历史上很多伟大的人物。请
根据以下内容提示写一篇英语演讲稿,向你的同学们介绍一位中国历史上的伟大人物。
内容提示:
A Great 内容提示:
Person Personal information: date of birth and death, country…
Personal experience: hobbies, work experience, achievements…
Your opinion about him/her
要求:
1. 可在内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数 80 词左右(文章开头已经给出,不计入词数)
3. 不得透露学校、姓名等任何信息。
Hello, everyone. I’m Li Hua.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
________
【答案】例文
Hello, everyone. I’m Li Hua. I would like to introduce Yue Fei to you. Yue Fei, born in
1103 and died in 1142, was a great general in Chinese history. From childhood, he liked reading
and practicing martial arts. He worked hard in the army and became famous for his bravery and
loyalty. Yue Fei led his soldiers to fight against enemies and protected his people. I admire him
because he was not afraid of difficulties and always put his country first. He is truly a hero.
【详解】[总体分析]
①题材:人物介绍类演讲稿,介绍中国历史上的伟大人物;
②时态:一般过去时为主,表达生平经历和贡献;
③提示:注意从个人信息、经历、成就、个人感受四个方面展开,语言简洁明了。
[写作步骤]
第一步:开头点明主题,说明要介绍的人物;
第二步:介绍该人物的基本信息;
第三步:描述其主要经历和成就;
第四步:表达个人观点和钦佩之情。
[亮点词汇]
①become famous for 因……而变得出名
②be afraid of 害怕……
③work hard 努力工作
[高分句型]
①He worked hard in the army and became famous for his bravery and loyalty.(and 连接并列谓
语)
②I admire him because he was not afraid of difficulties and always put his country first.
(because 引导原因状语从句)
③He led his soldiers to fight against enemies and protected his people(. 动词不定式作目的状语)广州卷--2025-2026 学年八年级上学期期中必刷卷
(考试时间:100 分钟 试卷满分:90 分)
第Ⅰ卷 选择题(满分 60 分)
一、语法选择(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的 A、B、C 和 D
项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Have you ever been to Egypt (埃 及 ) If you visit the country, you will find many big
attractions like Pyramids (金字塔). They are one of 1 buildings in the world. Today,
people look at them and ask, “Who built 2 Why When What is inside ”
3 years ago, some kings of Egypt wanted something to make people remember
them, so they ordered their men 4 the pyramids. The idea worked and pyramids 5 .
Some pyramids are old. 6 are large. For example, the Pyramid of Khufu is over
146 metres high and is made 7 2,300,000 stones. Most of the stones are much 8
than a person. Over 10,000 workers spent about 20 years 9 the pyramid. As one of the
Seven Wonders of the Ancient World, the Pyramid of Khufu has become 10 famous
place of interest. Every year, visitors from all over the world 11 to visit it and they
12 look at the view from its bottom.
How did ancient people build the pyramids How did they carry and lift up the large stones
The stones fit (吻合) one another so well, 13 the people at that time didn’t have
modern machines at all! Now scientists 14 hard to study the pyramids. However,
15 knows how ancient people built them.
1.A.big B.bigger C.biggest D.the biggest
2.A.they B.them C.their D.theirs
3.A.Thousands B.Thousand C.Thousands of D.Thousand of
4.A.built B.to build C.building D.build
5.A.appear B.appears C.appeared D.will appear
6.A.Another B.Other C.The other D.Others
7.A.on B.by C.of D.in
8.A.tall B.taller C.tallest D.the tallest
9.A.complete B.completed C.to complete D.completing
10.A.a B.an C.the D./
11.A.came B.come C.comes D.are coming
12.A.can B.need C.should D.must
13.A.so B.if C.but D.because
14.A.are working B.works C.worked D.have worked
15.A.somebody B.anybody C.everybody D.nobody
二、完形填空 (共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)
Around more than 8000 years ago, people got their food simply by hunting animals and
collecting plants. As the population grew larger and larger, people didn’t have enough food to eat.
At that time, people were so 16 that they became sick or even died. So people needed
17 .
Then Shen Nong was born. He had a 18 appearance. It was said that he had the head of
a bull (公牛) and the body of a human being.
When he saw people die of hunger and illness, Shen Nong decided to help them grow five
different kinds of crops. But the crops grew very 19 , so people still didn’t get much food.
One day, while watching a pig digging the soil with its nose, Shen Nong had an idea and then
20 many farming tools such as the hoe, ax and sickle. With these tools, people became able to
grow and take care of all kinds of crops to make a living.
People had enough to eat, but they still fell sick sometimes. Where to find the ways to help
fight against 21 Shen Nong began to travel around the land and tasted all kinds of plants
to find out if he could use them as 22 .
To find out how the herbs (药草) 23 inside his body, he tried hundreds of different
kinds of herbs and carefully wrote down their effects. He was poisoned (中毒) many times, but he
always found the right way to save himself in time.
He then 24 Shen Nong’s Herbal Classic, the earliest Chinese medicine encyclopedia,
which has 365 kinds of medicines derived (提取) from herbs, plants, animals and so on.
Shen Nong’s discoveries led to the traditional Chinese medicine, and it is still 25
today around the world. To thank Shen Nong, people respected him as the Divine Farmer.
16.A.poor B.tired C.hungry D.thirsty
17.A.help B.money C.love D.wish
18.A.huge B.tiny C.natural D.special
19.A.slowly B.quickly C.well D.quietly
20.A.found B.invented C.compared D.invited
21.A.animals B.weather C.hunger D.diseases
22.A.food B.medicine C.drinks D.clothes
23.A.made B.took C.played D.worked
24.A.read B.borrowed C.copied D.wrote
25.A.secret B.useless C.practical D.convenient
三、阅读理解 (共 15 小题,每小题 2 分,满分 30 分)
A
“I hate them! I really hate them!” shouted Tom angrily.
Tara and Ziggy looked at their friend. He was really furious!
“Arjun is OK now,” said Tara, trying to calm Tom down.
Ziggy looked at the ground. He moved his head from side to side. The three friends were in
the park after school talking about their friend Arjun. Today two bullies (霸凌者) pushed Arjun
against a locker and hurt him. Now he has five stitches (针) in his forehead (额头).
Heston High School was a nice, peaceful place until Brian and Mark arrived a few months
ago. They were bullies and that morning their victim (受害者) was Arjun, maybe because he was
smaller and younger than everyone else in the class.
“Brian and Mark must pay!” repeated Tom. He was walking around in circles and hitting
the palm of his left hand with his right fist.
“Can’t you see You’re behaving like the bullies,” Tara said sadly.
Ziggy looked at Tara. He knew Tom very well. Tom wasn’t usually violent. He usually
solved problems in a civilized way. Tara hated violence and she didn’t like Tom being so angry.
Tom hated violence, too.
“No, I’m not. I’m not like Brian and Mark,” replied Tom. “And I’m going to stop them,” he
said.
“We have to tell someone about this,” said Tara. “Arjun was hurt.”
During the incident Arjun cut his head. As soon as the bullies saw the blood, they
disappeared. A teacher came and took him to the hospital. When the head teacher asked him what
happened, he simply said, “I fell and hurt my head.”
26.Who were the bullies
A.Tara and Ziggy. B.Tom and Arjun.
C.Brian and Mark. D.Tom and Tara.
27.What’s the meaning of the underlined word “furious” in paragraph 2
A.sad B.angry C.calm D.happy
28.Put the following sentences into the correct order.
a. The bullies went away.
b. Arjun was sent to the hospital.
c. The three friends were talking about Arjun.
d. Arjun didn’t tell the teacher about the bullies.
e. Arjun was pushed against a locker and got hurt.
A.e-b-d-a-c B.e-a-b-d-c C.c-e-a-b-d D.c-e-b-d-a
29.What won’t the three friends do next
A.Fight with the bullies. B.Tell the teachers.
C.Call the police. D.Tell their parents.
B
Numbers are important in our daily life. We not only use numbers to count things, but also
use them to express different meanings in our language. Here are some examples of them.
Some problems are difficult to solve, but there are a lot of number expressions that can help.
For example, if we put two and two together, we might come up with the right answer. We know
that two heads are better than one. It is always better to work with another person to solve a
problem.
Sometimes we can kill two birds with one stone. That is to say, we can complete two goals
(目标) with only one effort or action. But we must remember that two wrongs don’t make a right.
If someone does something bad to you, you should not do the same to him.
If you are going out with your girlfriend or boyfriend, you do not want another friend to go
with you. You can just say to your friend: Two’s company, three’s a crowd.
When I was a young child in school, I had to learn the three Rs. These important skills are
reading, writing and arithmetic (算术). These three words do not all start with the letter “R”, but
they have the sound of “R”.
These are some expressions about numbers. Hope they can be useful to you.
30.What does the first paragraph mainly talk about
A.Numbers are easy to use. B.Numbers are useful in Maths.
C.The importance of numbers in our life. D.Different languages have different numbers.
31.If your friend won a football match and made two friends in the match, what would you say to
him
A.You killed two birds with one stone. B.Two wrongs don’t make a right.
C.You need to finish three Rs. D.Two’s company, three’s a crowd.
32.Which is NOT one of the three Rs according to the passage
A.Reading. B.Writing. C.Reporting. D.Arithmetic.
33.What can we know from the article
A.All the number expressions can help you solve problems.
B.Putting two and two together means adding two men’s wisdom together.
C.If someone does something bad to you, you should do the same to him.
D.The writer didn’t need to learn arithmetic when he was at school.
B
The giant panda (大熊猫), a special and endangered (濒危的) animal, has a long history of
millions of years. With its black and white hair and lovely look, it’s a symbol of China.
Giant pandas live in bamboo forests. There they spend most of their days eating bamboo.
They are cute animals, and like to rest and sleep for long hours. However, they are endangered
because of unfriendly people.
From 1963, China started to build special places for pandas. There are now more than 60 of
them. Three years ago, China set up the Giant Panda National Park. It has many special places to
better protect pandas. Most of wild (野生的) giant pandas are living in the national park. In the
last 40 years, the number of wild giant pandas has grown from 1,114 to 1,864. To take good care
of pandas, China also studies them in the special places. More than 670 pandas are living there.
As students, we can do our part to help. We can learn more about pandas and have friendly
habits. Let’s love animals and give them a good future.
34.What color is the panda’s hair
A.Red and white. B.Black and yellow. C.Black and white. D.Brown and white.
35.What does the writer think of the panda in Paragraph 2
A.Cute. B.Friendly. C.Unfriendly. D.Fat.
36.When did China set up the Giant Panda National Park
A.In 2024. B.In 2021. C.In 1963. D.In 1864.
37.What is the best title (题目) for the passage
A.Pandas’ Delicious Food B.Different Important Animals in China
C.The Funny Story of Pandas D.The Ways to Help Pandas
D
As computers become more and more popular, lots of students start learning to use them.
Here are some great tools for your children to use computers better.
Tiny Mouse Learning Board
Price: $ 17. 00 Price: $27. 00
The Tiny Mouse is about half the size of an The Learning Board is an excellent tool for
ordinary computer mouse. It is right for students to learn typing and computer skills.
smaller hands. The coloured buttons (按钮) There are many colors on this keyboard.
help children use the mouse more freely. And Letters, marks, numbers and computer
it is easier for them to know the use of each function keys have their own colors. This can
side. With a simple the blue-click or help students learn the computer skills more
yellow-click, children will be quickly good at easily.
using the mouse.
Kids’ Headphone (wired and yellow) Kids Re-PC
Price: $12. 00 Price: $1499. 00
This headphone is especially made for young This Re-PC is half the price of a traditional
students. This headphone is perfectly used for computer. Like all of kids’ computers, it is
story time, in libraries and on computers. The kid-friendly. The special programs (程序)
size is right for kids to wear and they will feel make it safer for kids to use. And it can stop
more comfortable. kids from using the computer too often.
38.Who is the passage mainly for
A.Scientists. B.Doctors. C.Parents. D.Musicians.
39.Why do different keys have their own colors on the Learning Board
A.It is cheaper to buy such a keyboard. B.It makes the keyboard more colourful.
C.They look more beautiful in that way. D.It’s helpful for students to learn computer
skills.
40.If Mr Smith orders a Learning Board and two Kids’ Headphones, how much should he pay
A.$54. B.$49. C.$51. D.$39.
四、阅读填空 (共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分)
In the ancient Ming Dynasty of China, there lived an emperor named Zhu Di. 41
He wanted to create a book with all the knowledge and wisdom of his time. This book was called
the Yongle Encyclopedia, named after him, Emperor Yongle.
Many people worked hard to write this huge book. 42 They wrote about everything
they knew — history, stories, places, medicine, stars, art, and science. 43
Unluckily, many copies were lost in fires or stolen. 44 Today, we only have a small
part of the original book, with about 800 books left.
45 Experts are carefully studying and taking photos of it. They hope to find more
lost books and share the wisdom of the Yongle Encyclopedia with everyone.
A.They also drew beautiful pictures, making it fun to look at.
B.These years, China is working hard to save the Yongle Encyclopedia.
C.He had a great dream.
D.After it was made, only a few people could see it.
E.For five years, they worked day and night for the Yongle Encyclopedia.
第 II 卷 非选择题(满分 30 分)
五、语篇填词(共 5 小题,每小题 1 分,满分 5 分)
根据短文的内容及首字母提示写出文中所缺单词。
Pablo Picasso was a creator of modern art. He was very i 46 . It’s said that he drew
pictures before he could talk. From his early days, he could paint in many different styles. But he
wanted to create a c 47 new and different style, so he created Cubism.
Picasso was an a 48 who changed art forever. He taught us that art doesn’t have
to look real to be beautiful. He proved that being creative is more important than following rules.
Now, museums are o 49 many shows to present his works of art. We can see
works from the birth of Cubism in 1907 to the paintings he made just before his d 50 in
1973. His paintings like Guernica and Dove of Peace move people with their bold shapes and
quiet hope.
六、完成句子(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
51.在那里我们度过了多么快乐的日子!
days we spent there!
52.我们特意选择在丰收季节前往,以便能帮忙干活又能更深入地了解农耕生活。
We make sure to visit during the harvest season we can help out and
learn more about farming.
53.例如,约翰就有相同的观点。
, John has the same opinion.
54.同时,他们也听从他们老师的建议。
At the same time, they also their teacher’s .
55.他们常常向他们的老师挑战难题。
They often their teacher difficult problems.
七、书面表达(15 分)
56.假如你是李华,你通过阅读《百科全书》了解到中国历史上很多伟大的人物。请
根据以下内容提示写一篇英语演讲稿,向你的同学们介绍一位中国历史上的伟大人物。
内容提示:
内容提示:
A Great
Person
Personal information: date of birth and death, country…
Personal experience: hobbies, work experience, achievements…
Your opinion about him/her
要求:
1. 可在内容提示的基础上适当拓展信息;
2. 词数 80 词左右(文章开头已经给出,不计入词数)
3. 不得透露学校、姓名等任何信息。
Hello, everyone. I’m Li Hua.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
________

展开更多......

收起↑

资源列表