资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025-2026学年九年级上册英语仁爱科普版期中核心素养培优卷本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)Last weekend, my family and I wanted to clean up the small park near our house. It was a sunny Saturday morning, and we 1 to make our community more beautiful. We brought gloves, bags, and a strong 2 to help.As we started, I noticed an old man sitting on a bench, watching us quietly. He seemed 3 at first, but after a while, he slowly walked towards us and asked if he could 4 . We gladly agreed. He introduced himself as Mr. Chen, a retired (退休的) teacher who had 5 in this neighborhood for over thirty years.While picking up plastic bottles and paper, Mr. Chen shared stories about how the park used to be a place of natural 6 . Children came to fly kites and 7 the fresh air. But now, pollution had made it less enjoyable. He said, “In the past, children loved playing here, but now they 8 come because of the trash (垃圾).” His words made us realize the importance of our work.We worked for hours, and 9 , the park became cleaner. Mr. Chen’s smile grew brighter as he saw the changes. He even started to water some young trees we brought to plant. “These will provide shade (阴凉) in the future,” he said happily.By the afternoon, we had 10 over ten bags of trash. Mr. Chen thanked us and said, “Your kindness 11 me that there is still hope for our community.” We felt proud and promised to 12 this activity every month.Just as we were leaving, a woman from a nearby house came out with a camera. She said she had 13 our whole effort and wanted to post (发布) it online to encourage others. We were surprised but 14 . A few days later, we saw her video on the Internet, and many people in the community said that they would join us next time.That day, I learned that a small action can make a big 15 . We not only cleaned the park but also brought people together.1.A.forgot B.refused C.decided D.agreed2.A.plan B.advice C.will D.idea3.A.lonely B.angry C.happy D.nervous4.A.watch B.join C.try D.leave5.A.worked B.lived C.taught D.played6.A.life B.environment C.beauty D.color7.A.take up B.take down C.take out D.take in8.A.hardly B.often C.always D.sometimes9.A.suddenly B.simply C.gradually D.mainly10.A.collected B.thrown C.sold D.borrowed11.A.warns B.reminds C.offers D.advises12.A.continue B.practice C.start D.pass13.A.shared B.understood C.noticed D.recorded14.A.worried B.relaxed C.excited D.disappointed15.A.difference B.mistake C.achievement D.progress二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。AThe world uses about one billion tons (吨) of water a day. Water is a human right and everyone should have their share. Yet more than 700 million people around the world have trouble getting clean, safe water.Treating wastewater is a good way to provide fresh water for us. And it also helps the environment by keeping waste out of rivers and oceans. 80% of wastewater around the world is not treated at all, and it is running into oceans.But now we have got the technology to treat and reuse the wastewater.While 75% of our planet is covered with water, only about 2% is fresh water—that comes from rivers, lakes, ice and snow. The rest, 98% of the water, is in seas and oceans. It is too salty to drink. Then desalination businesses come in. More than 19,000 factories have been built around the world, mostly in coastal (沿海的) countries. They process more than 92 million tons of water every day. But the technology they use requires a lot of energy.Scientists are working to create a less costly technology. They want to produce 20 times more clean water and make sure everyone has enough. But for now, the world still faces each day with not having enough water for everyone.根据材料内容选择最佳答案。16.How many people have trouble in getting clean water around the world A.About 1 billion. B.Over 700 million.C.About 98 million. D.Only 19 million.17.How does treating waste water help the environment A.By keeping waste out of rivers and oceans. B.By letting waste run into oceans.C.By storing waste in ice and snow. D.By sending waste to coastal countries.18.What does the underlined word “desalination” in Paragraph 4 mean A.远洋运输 B.潮汐发电 C.食盐销售 D.海水淡化19.At present, the technology to process water ________.A.saves much moneyB.satisfies everyoneC.needs much energyD.causes pollution20.What can we infer from the last paragraph A.Water should be a human right. B.The water problem is still serious.C.Our planet is covered with water. D.Everyone has enough clean water.BAbout 200 years ago, there were about one billion humans living on the earth. Today, there are over eight billion of us. For thousands of years, the population grew slowly, but in recent centuries, it has jumped quickly. Between 1900 and 2000, the increase in world’s population was three times greater than that during the whole previous history of humans—an increase from about 1.6 billion to 6 billion in just 100 years. In October, 2011, the world’s population reached 7 billion. Eleven years later, the number was 8 billion. It is predicted (预测) that the world’s population will be 9 billion by the mid-21st century.This growth affects Earth’s environment, yet it also brings hope: A larger group of educated people can improve our world.For a long time the world’s population grew quickly. However, if we look at the recent years, we can see that this situation is changing, as the population growth rate (增长率) is dropping off recently.World history can be divided into three parts according to population growth. The first part was a very long age of very slow population growth. The second part has rising standards of living—the population went on rising quickly from the mid-20th century. Today, the second part is over, and the third part is coming; the population growth rate is falling and will go on falling to the next century.根据材料内容选择最佳答案。21.How many years did it take for the world’s population to grow from 7 billion to 8 billion according to the passage A.11 years. B.15 years. C.20 years. D.100 years.22.What is the main idea of the first paragraph A.The world’s population grew slowly in the past.B.The world’s population will stop increasing.C.The world’s population always grows rapidly.D.The world’s population has grown rapidly in recent centuries.23.Which of the following can take the place of “dropping off” in the passage A.Going down. B.Going up. C.Adding to. D.Keeping on.24.What is the author’s opinion about the change of the world’s population A.It only brings problems. B.It brings both problems and hope.C.It has no effect on the future. D.It makes the future worse.25.What is the best title for the passage A.The History of Population B.The Importance of EducationC.How to Control Population Growth D.World’s Population: Past, Present and FutureCWhen Paul Jackson was a boy, he lived near an old copper smelter (冶炼厂) which polluted the environment seriously. A beautiful forest nearby was made into a wasteland. He vowed (发誓) that someday he would make the land green again.While at college, he chose botany (植物学). He met a professor who was an expert in ecology (生态学). He told Paul it would take about twenty thousand years to make that wasteland green again.Then Paul got married and had some kids. But his dream would not die. He kept thinking about it. One night he took some action. He sneaked out into the wasteland with a backpack full of seedlings and started planting. For seven hours he planted the seedlings. Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died. For fifteen years he did this.Once, when all his young trees burned to the ground because of a careless sheepherder, Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting. Freezing winds and terrible heat, landslides and floods and fires destroyed (毁坏) his work time and time again. However, he kept planting. Very slowly, amazing things began to take place. Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes. Many kinds of wildlife live here. Paul received many environmental awards. His hair turned white, but he managed to keep that impossible vow he made to himself as a child. Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, and no matter how many times you fail.26.What did Paul Jackson vow when he was a boy A.To make the wasteland green again. B.To work at the copper smelter.C.To study the wildlife in the forest. D.To win an environmental award.27.Which can best explain the underlined phrase “sneaked out” in Paragraph 3 A.Ran outside excitedly and rapidly. B.Invited others to go out together.C.Walked out quickly and noisily. D.Left secretly to avoid being noticed.28.How did Paul react (反应) when his young trees burned to the ground A.He gave up planting from then on. B.He built a wall to protect them.C.He cried but continued planting. D.He decided to plant different kinds of trees.29.What was the result of Paul’s long-term efforts A.The wildlife all disappeared from the area.B.Paul became famous and moved to a big city.C.The area was turned into 14,000 acres of green land.D.All the trees he planted were destroyed by earthquakes.30.What can we learn from the passage A.We should give up our dreams when we meet difficulties.B.We can achieve great things if we have others’ help and support.C.We don’t need to care about the results when we start doing a meaningful thing.D.We can make great changes to difficult things through long-term persistence.第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)The Mid-Autumn Festival is celebrated in most East Asian countries. 31It is the second most important festival in China after Chinese New Year. To the Chinese, the festival means family reunion (团圆) and peace.Chinese people celebrate the Mid-Autumn Festival with many traditional and meaningful activities, such as eating dinner with family and admiring the moon.32 Chinese people regard the round shape of mooncakes as a symbol of reunion (团圆) and happiness. Other foods eaten during the festival are harvest foods, such as crabs (蟹), pumpkins (南瓜), and grapes. People enjoy them at their freshest and most nutritious (有营养的) period of time.33 Chinese emperors admired the sun and the moon every year to pray for a good harvest. 3435 In Singapore, Malaysia, and the Philippines, celebrations are more than those in China, such as lighting lanterns and dragon dances. In Japan and Vietnam, there are also some new celebrations because Chinese culture has influenced them deeply.A.In many other countries, the festival is widely celebrated.B.Mooncakes are a kind of traditional Chinese sweet.C.Mooncakes are people’s favorite food.D.People believed admiring the moon and eating at a round table would bring them good luck and happiness.E.And the custom (习俗) of admiring the moon started in the Shang Dynasty.F.People like getting together to admire the moon.G.The festival takes place on the 15th day of the 8th lunar month.三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)36.We should pay more attention to (increase) the quality of the products.37.My father is an (engineer) and he works on big projects.38.The design of the room should be paid attention to (create) a feeling of peace.39.Many road accidents can (avoid) if we all follow traffic rules.40.Miss Lin had problems (breathe) after running for an hour.41.I like him (虽然) he makes me angry sometimes.42.The flight will fly (直接地) to Paris without any stops.43.After talking for a long time, finally, they reached an (意见一致).44.Chinese culture has greatly (影响) the countries in East Asia.45.My sister wants to travel (到国外) , so she studies English very hard。四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.幸运的是,我们的教练史密斯先生教了我们很多有用的技巧。Luckily, we many useful skills from our coach Mr. Smith.47.随着科技的发展,我们的生活变得越来越便利。With the of technology, our lives have more and more convenient.48.这台新电脑不工作了,我不知道能不能把钱要回来。The new computer . I wonder .49.他们不知道自己是否能成功,但都尽了最大的努力。They didn’t know or not, but they all tried their best.50.志愿者们会介绍一些菜肴,并且人们也可以查阅一些书去了解一些菜肴的历史。Volunteers introduced some dishes, and people could also some books to learn about the history of some dishes.五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给词的适当形式填空。每个词限用一次。safe, when, busy, up, begins, travel, people, area, program, quick, pollutionIn Spain, children and their families are riding bikes to school together in large groups. The 51 is called bicibus. In Barcelona, the program started with only five children and grew 52 to hundreds of riders.The bicibus 53 at around 8:25 every Friday morning. It starts off with just a few students and parents, with more and more people joining as it travels along. With music playing, it feels like a party. 54 students reach their schools, they park their bikes.Maria Pitarch says, “The best part of the bicibus is that we ride along and pick 55 friends and then we ride together.”It was impossible to ride to school before, because it was not 56 for kids. One of the main roads used by the bicibus has about 20,000 cars every day. Because the roads are 57 , the local police help stop traffic by riding in front of the bicibus and behind it.Parents are hoping that the bicibus will help change ideas about how people can 58 in the city. They want the city to create wider and more kid-friendly bike lanes, and point out that the bicibus also helps reduce (减少) 59 .Pictures of the bicibus got a lot of attention when they were posted online. Many 60 pointed out what a simple idea it was. Some other 61 decided to organize bicibus as well.六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。Poverty (贫困) is a big problem around the world. But China has done a good job of dealing with it. Over the past years, the last 98.99 million people have got out of poverty 62 (success). China has made a “complete victory (彻底胜利)” in the fight 63 poverty. For a country with a population of about 1.4 billion, how did China make it China found its way to throw off poverty. Instead of giving money to poor people, it has 64 (try) to educate people and give them the tools to help them out of poverty. Since 2015, 65 (million) of officials from governments and public organizations have also been sent to work in poor areas.Even common people have played 66 important role in the fight. Zhang Guimei is one of them. She set up (建立) a free senior high school for girls in order to 67 (help) them go on with their education. She has put her heart into 68 (improve) China’s education. Mao Xianglin 69 (work) with the villagers to build the road so as to improve their lives even though the conditions were very difficult.Getting out of poverty is not the end, 70 the starting point of a new life. We are hopeful of a 71 (good) life than before.七、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读下面的短文,按要求回答问题或翻译画线部分。Recently, a father called Daming and his son Dongshun’s photos became hot all over China. In the photos, while they are working on the boat on Dongting Lake, lots of fish are jumping into the fish bin (鱼舱).Dongting Lake is the second largest freshwater lake in China. It’s home to nearly 400 kinds of fishes. But in the past, people threw litter and factories put wastewater into the lake. Even worse, a large number of fish were caught by fishermen. Because of pollution and overfishing, the Yangtze River was in great danger. For example, the Chinese paddlefish (中华白鲟) disappeared 2 years ago. Daming used to make a living by fishing near Dongting Lake. However, life was gradually becoming difficult for Daming and other fishermen. The more times they went to fish, the fewer fish they could get.In January, 2020, the government called for a 10-year fishing ban (禁渔令), covering 332 conservation areas (保护区) in the Yangtze River. Dongshun has worked with his father as a lake ranger (巡湖员) for almost 3 years. This job helps him understand how important it is to protect Dongting Lake. “I think this job is meaningful,” he said, “as the wind is blowing gently, fish are swimming happily. What a beautiful scene! The fishing ban will lead Dongting Lake to a better future.”72.Why was the Yangtze River in great danger in the past according to the passage 73.How did Daming used to make a living 74.What did the government call for in January, 2020 75.Do you want to be a lake ranger Why or why not 76.将短文中画线句子翻译成中文。第二节 书面表达(共1题,满分15分)77.为响应全面创建国家卫生城市的号召,学校开展了以“绿色城市,健康生活”为主题的英语征文活动。假如你是李华,请你根据以下提示,用英语写一篇80词左右的短文投稿,并发表自己的观点。措施 骑车出行,减少(reduce)空气污染; 垃圾入箱,保持城市整洁(clean and tidy); 多种树木,保护环境。观点 In my opinion…注意事项:1.必须包含所有提示信息,可适当发挥,开头已给出,不计入总词数;2.意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范;3.请勿在文中使用真实的姓名、校名和地名。It’s everyone’s job to________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.C 2.C 3.D 4.B 5.B 6.C 7.D 8.A 9.C 10.A 11.B 12.A 13.D 14.C 15.A【导语】本文讲述了一家人清理社区公园的故事,通过行动带动社区居民参与环保,传递了“小行动带来大改变”的理念。1.句意:那是一个阳光明媚的周六早晨,我们决定要让我们的社区变得更美丽。forgot忘记;refused拒绝;decided决定;agreed同意。根据“It was a sunny Saturday morning, and we ... to make our community more beautiful.”可知,结合语境,是“决定”做这件事,“decided”符合。故选C。2.句意:我们带上了手套、袋子,还有强大的意志去帮忙。plan计划;advice建议;will意志;idea主意。根据“We brought gloves, bags, and a strong ... to help.”可知,“strong will”表示“强大的意志”,符合去做公益清洁的语境。故选C。3.句意:起初他看起来似乎紧张,但过了一会儿,他慢慢地朝我们走来,问他是否可以加入。lonely孤独的;angry生气的;happy开心的;nervous紧张的。根据“he slowly walked towards us and asked if he could ...”可知,一开始他是“紧张的”。故选D。4.句意:起初他看起来似乎紧张,但过了一会儿,他慢慢地朝我们走来,问他是否可以加入。watch观看;join加入;try尝试;leave离开。根据“We gladly agreed.”可知,是问能否“加入”。故选B。5.句意:他自我介绍说自己是陈先生,一位在这个街区居住了三十多年的退休教师。worked工作;lived居住;taught教学;played玩耍。根据“He introduced himself as Mr. Chen, a retired (退休的) teacher who had ... in this neighborhood for over thirty years.”可知,是“居住”在这个街区。故选B。6.句意:在捡塑料瓶和纸张的时候,陈先生分享了关于这个公园过去是如何成为一处自然美景之地的故事。life生活;environment环境;beauty美丽;color颜色。根据“While picking up plastic bottles and paper, Mr. Chen shared stories about how the park used to be a place of natural ...”可知,“a place of natural beauty”表示“自然美景之地”,符合描述公园过去的语境。故选C。7.句意:孩子们会来这里放风筝,吸入新鲜空气。take up占据;take down取下;take out取出;take in吸入。根据“Children came to fly kites and ... the fresh air. But now, pollution had made it less enjoyable.”可知,“take in the fresh air”表示“吸入新鲜空气”,符合语境。故选D。8.句意:过去,孩子们喜欢在这里玩耍,但现在因为垃圾,他们几乎不来了。hardly几乎不;often经常;always总是;sometimes有时。根据“In the past, children loved playing here, but now they ... come because of the trash (垃圾).”可知,是“几乎不”来。故选A。9.句意:我们工作了几个小时,渐渐地,公园变得更干净了。suddenly突然;simply简单地;仅仅;gradually渐渐地;mainly主要地。根据“We worked for hours, and ... the park became cleaner.”可知,工作了几个小时,公园是“渐渐地”变干净。故选C。10.句意:到了下午,我们已经收集了十多袋垃圾。collected收集;thrown扔;sold卖;borrowed借。根据“By the afternoon, we had ... over ten bags of trash.”可知,清理垃圾是“收集”垃圾,“collected”符合。故选A。11.句意:你们的善意提醒了我,我们的社区仍然有希望。warns警告;reminds提醒;offers提供;advises建议。根据“Your kindness ... me that there is still hope for our community.”可知,“remind sb. that...”表示“提醒某人……”,符合语境。故选B。12.句意:我们感到很自豪,并承诺每个月都继续这项活动。continue继续;practice练习;start开始;pass通过。根据“We felt proud and promised to ... this activity every month.”可知,是“继续”这项活动。故选A。13.句意:她说她记录了我们的全部努力,想把它发布到网上去鼓励其他人。shared分享;understood理解;noticed注意到;recorded记录。根据“with a camera”可知,是“记录”。故选D。14.句意:我们很惊讶,但也很兴奋。worried担心的;relaxed放松的;excited兴奋的;disappointed失望的。根据“We were surprised but ...”可知,自己的努力被记录并发布,应该是“兴奋的”。故选C。15.句意:那天,我明白了一个小小的行动能产生巨大的影响。difference差异;mistake错误;achievement成就;progress进步。根据“That day, I learned that a small action can make a big ...”可知,“make a big difference”是固定短语,意为“产生大影响”。故选A。16.B 17.A 18.D 19.C 20.B【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了世界上水资源紧缺的问题,并介绍了废水处理和海水淡化技术,但目前仍面临能源消耗大和成本高的问题,全球水资源短缺问题依然严峻。16.细节理解题。根据第一段“Yet more than 700 million people around the world have trouble getting clean, safe water.”可知,全球有超过7亿人难以获得清洁、安全的水。故选B。17.细节理解题。根据第二段“And it also helps the environment by keeping waste out of rivers and oceans.”可知,废水处理通过防止废物进入河流和海洋来保护环境。故选A。18.词句猜测题。根据第四段“The rest, 98% of the water, is in seas and oceans. It is too salty to drink. Then desalination businesses come in.”可知,98%的水在海洋中,太咸了不能饮用,因此需要“desalination”来处理。结合选项,可推知“desalination”意为“海水淡化”。故选D。19.细节理解题。根据第四段“But the technology they use requires a lot of energy.”可知,目前处理水的技术需要大量能源。故选C。20.推理判断题。根据最后一段“But for now, the world still faces each day with not having enough water for everyone.”可推知,目前世界仍然面临水资源不足的问题,水资源短缺问题依然严峻。故选B。21.A 22.D 23.A 24.B 25.D【导语】本文主要讲述了世界人口从缓慢增长到快速增长的历程,并指出当前人口增长率正在下降,同时探讨了人口增长对环境和未来的双重影响。21.细节理解题。 根据第1段“In October, 2011, the world’s population reached 7 billion. Eleven years later, the number was 8 billion.”可知,从70亿增长到80亿用了11年。故选A。22.主旨大意题。 根据“For thousands of years, the population grew slowly, but in recent centuries, it has jumped quickly.”可知,第1段主要描述了世界人口的增长趋势,特别是近几个世纪的快速增长。D项“世界人口在近几个世纪快速增长”最能概括本段主旨。故选D。23.词句猜测题。 根据第3段“For a long time the world’s population grew quickly. However...we can see that this situation is changing, as the population growth rate (增长率) is dropping off recently”可知,前文说世界人口增长了一段时间,However表示后文句意发生转折,这种情况发生了变化,说明人口增长率近期有所下降,“dropping off”意为“下降”,A项“Going down”与之意思相近。故选A。24.观点态度题。 根据第2段“This growth affects Earth’s environment, yet it also brings hope”可知,作者认为人口增长既影响环境,也带来希望。B项“既带来问题也带来希望”符合文意。故选B。25.最佳标题题。 全文围绕世界人口的历史、现状和未来趋势展开,D项“世界人口:过去、现在和未来”最能概括全文内容。故选D。26.A 27.D 28.C 29.C 30.D【导语】本文讲述了保罗·杰克逊从小立志恢复被污染的土地,尽管面临重重困难和失败,他坚持了十五年,最终成功将荒地变成了森林,成为环保的英雄。26.细节理解题。根据“He vowed that someday he would make the land green again.”可知,他发誓总有一天他会让这片土地再次变绿。故选A。27.词句猜测题。根据“Every week, he made his secret journey and did the same job, but most of them died.”可知,他每周进行秘密旅程,表明他行动隐秘,避免被发现。故选D。28.细节理解题。根据“Paul broke down and cried. Then he got up and kept planting.”可知,树被烧毁后,保罗忍不住哭了起来。然后他站起来继续种植。故选C。29.细节理解题。根据“Now the place is fourteen thousand acres of trees, grass and bushes.”可知,现在这个地方有一万四千英亩的树木、草地和灌木丛。故选C。30.推理判断题。根据“Just keep working, no matter who criticizes you, no matter how long it takes, and no matter how many times you fail.”可知,不管谁批评你,不管花多长时间,不管你失败了多少次,都要继续工作。并通过保罗坚持15年成功绿化荒地的故事,传达“坚持改变困难”的主题。故选D。31.G 32.B 33.E 34.D 35.A【导语】本文主要介绍了中秋节在中国的重要性及其象征意义,描述了中国人如何通过家庭聚餐和赏月等传统活动来庆祝中秋节,并提到了月饼和其他节日食品的象征意义和历史渊源。此外,文章还提到中秋节在其他东亚国家的庆祝方式和影响。31.根据“The Mid-Autumn Festival is celebrated in most East Asian countries.”可知,这里继续介绍中秋节的相关信息,选项G“这个节日在农历八月十五举行。”符合语境。 故选G。32.根据“Chinese people regard the round shape of mooncakes as a symbol of reunion (团圆) and happiness.”可知,这里介绍月饼,选项B“月饼是中国传统的一种甜食。”符合语境。 故选B。33.根据“Chinese emperors admired the sun and the moon every year to pray for a good harvest.”可知,这里介绍赏月的习俗,选项E“赏月的习俗始于商朝。”符合语境。 故选E。34.根据“Chinese emperors admired the sun and the moon every year to pray for a good harvest.”可知,此处继续介绍赏月的习俗,选项D“人们相信赏月和在圆桌上吃饭会带来好运和幸福。”符合语境。 故选D。35.根据“In Singapore, Malaysia, and the Philippines, celebrations are more than those in China”可知,此处介绍其他国家的庆祝活动,选项A“在许多其他国家,这个节日被广泛庆祝。”符合语境。 故选A。36.increasing【解析】句意:我们应该更加关注提高产品质量。pay attention to“注意”,后面应用动名词“increasing”作宾语。故填increasing。37.engineer【解析】句意:我父亲是一名工程师,他从事大型项目。根据“My father is an…”可知,爸爸的职业是一名工程师,根据空前的“an”可知,此处用单数形式engineer。故填engineer。38.to create【解析】句意:房间的设计应注重营造一种宁静的感觉。根据“The design of the room should be paid attention to”可知,pay attention to的宾语为The design of the room,空处用不定式结构作目的状语。故填to create。39.be avoided【解析】句意:如果我们都遵守交通规则,许多道路事故是可以避免的。avoid“避免”,road accidents和avoid之间是被动关系,情态动词can后接“be + 过去分词”构成被动语态,所以用be avoided。故填be avoided。40.breathing【解析】句意:林小姐跑了一个小时后呼吸有困难。“have problems (in) doing sth.”是固定搭配,意为“做某事有困难”,所以“breathe”要用动名词形式“breathing”,意为“呼吸”。故填breathing。41.although/though【解析】句意:我喜欢他。虽然他有时会让我生气。根据句意及汉语提示可知,此处使用although/though“虽然”,引导让步状语从句。故填although/though。42.directly【解析】句意:这趟航班将直飞巴黎,中途不停靠。根据空前的实义动词“fly”可知,此处需用副词修饰该动词,结合中文提示“直接地”,应填“directly”。故填directly。43.agreement【解析】句意:经过长时间的交谈,他们终于取得一致意见。agreement“意见一致”,reach an agreement“取得一致意见”。故填agreement。44.influenced【解析】句意:中国文化对东亚国家产生了巨大影响。根据汉语提示可知,influence“影响”,动词;结合语境和空前has可知,句子时态为现在完成时,其结构为have/has done,所以空处应用动词的过去分词形式influenced。故填influenced。45.abroad【解析】句意:我姐姐想出国旅行,所以她非常努力地学习英语。abroad“到国外”,副词,作状语,修饰动词travel。故填abroad。46.have learnt【解析】对比中英文可知,空处缺少“学习”,其英文表达为learn;句子时态应用现在完成时,主语“we”为复数,助动词应用has,learn的过去分词为learnt。故填have;learnt。47.development become【解析】对比所给中英文可知,设空处为“发展”以及“变得”,development“发展”,with the development of…“随着……发展” ,become“变得”,句子时态为现在完成时,此处用过去分词become。故填development;become。48.doesn’t work if I can get my money back/whether I can get my money back【解析】根据中英文对照可知,空处缺“不工作了”和“能不能把钱要回来”的英文。本句时态为一般现在时,work“工作”,主语是单数,变否定句要添加doesn’t,doesn’t work意为“不工作了”,wonder后面是if/whether引导宾语从句要用陈述语序,从句主语为I;can“能”为情态动词,get...back“把……要回来”,my money“我的钱”,故填doesn’t work;if I can get my money back/whether I can get my money back。49.whether they could succeed【解析】根据汉语提示可知,know后面跟宾语从句,从句结构是“whether ... or not”,意为“是否”,引导词后跟陈述句语序。they“他们”,作从句的主语;can“能”,主句用过去式,从句也要用过去时态,因此用could;succeed“成功”,动词,与could一起构成谓语,could是情态动词,succeed用动词原形。故填whether;they;could;succeed。50.refer to【解析】根据中英文对照,空格处缺“查阅”,“refer to”有“查阅(资料等)”的意思,符合“查阅书籍了解历史”的语境,情态动词后接动词原形,故填refer to。51.program 52.quickly 53.begins 54.When 55.up 56.safe 57.busy 58.travel 59.pollution 60.people 61.areas【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了西班牙巴塞罗那兴起的bicibus活动,包括其运作方式、受欢迎的原因,以及活动在促进交通安全、改变出行观念和减少污染方面的积极影响。51.句意:这个项目叫做bicibus。根据“The…is called bicibus.”以及备选词可知,此处在介绍一个项目,program“项目”,可数名词单数,作主语。故填program。52.句意:在巴塞罗那,这个项目开始时只有五个孩子,很快发展到数百名骑手。根据“the program started with only five children and grew…to hundreds of riders.”以及备选词可知,此处表示很快发展到数百名骑手,修饰动词grew用副词quickly,意为“快速地”,。故填quickly。53.句意:Bicibus每周五早上8:25左右开始。根据“The bicibus…at around 8:25 every Friday morning.”以及备选词可知,此处表示8:25左右开始,begins“开始”符合语境。故填begins。54.句意:当学生到达学校时,他们停放自行车。根据“…students reach their schools, they park their bikes.”以及备选词可知,此处应填入when,位于句首,引导时间状语从句,意为“当……时”,表达当学生到达学校时,他们停放自行车。故填When。55.句意:玛利亚·皮塔奇说:“自行车最好的部分是我们一起骑,接朋友,然后我们一起骑。”根据“pick…friends”以及备选词可知,此处应填入up,pick up sb“接某人”,动词短语,指的是接朋友。故填up。56.句意:以前骑自行车上学是不可能的,因为这对孩子们来说不安全。根据“It was impossible to ride to school before”和空格前“was”以及备选词可知,此处应填入safe,作表语,意为“安全的”,指的是骑自行车对孩子们来说不安全。故填safe。57.句意:因为道路繁忙,当地警察通过骑在自行车前面和后面来帮助阻止交通。根据后半句“the local police help stop traffic by riding in front of the bicibus and behind it.”和空格前“are”,结合备选词可知,此处应填入busy,形容词,作表语,意为“繁忙的,忙碌的”,指的是道路繁忙。故填busy。58.句意:家长们希望bicibus将有助于改变人们如何在城市中旅游的想法。根据“the bicibus will help change ideas about how people can…in the city.”以及备选词可知,此处应填入travel,动词原形,意为“旅游”,表达bicibus将有助于改变人们如何在城市中旅游的想法。故填travel。59.句意:他们希望这座城市建立更宽、更适合儿童的自行车道,并指出自行车也有助于减少污染。根据“the bicibus also helps reduce (减少)….”以及备选词可知,此处应填入pollution,不可数名词,意为“污染”,指的是自行车也有助于减少污染。故填pollution。60.句意:许多人指出这是一个多么简单的想法。根据“Many…pointed out what a simple idea it was.”以及备选词可知,此处应填入people,名词,作主语,意为“人”,表达许多人指出这是一个多么简单的想法。故填people。61.句意:其他一些地区也决定组织bicibus。根据“Some other…decided to organize bicibus as well.”以及备选词可知,此处应填入area的复数形式areas,作主语,意为“地区”,表达其他一些地区也决定组织bicibus。故填areas。62.successfully 63.against 64.tried 65.millions 66.an 67.help 68.improving 69.worked 70.but 71.better【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国在消除贫困方面取得的成就及其采取的主要措施,包括教育扶贫、干部下乡帮扶以及普通人如张桂梅、毛相林等人的贡献。62.句意:在过去的几年里,最后9899万人成功摆脱了贫困。根据“got out of poverty”可知,此处需用副词来修饰动词短语,success是名词,其副词是successfully。故填successfully。63.句意:中国在脱贫攻坚战中取得了“彻底胜利”。fight against...是固定搭配,意为“与……作斗争”。故填against。64.句意:它不是给穷人钱,而是试图教育人们,并给他们提供摆脱贫困的工具。根据“it has”可知,此处为现在完成时结构“has + 过去分词”,try的过去分词是tried。故填tried。65.句意:自2015年以来,数百万来自政府和公共组织的官员也被派往贫困地区工作。millions of“数百万的”。故填millions。66.句意:甚至普通人也在这场斗争中发挥了重要作用。play an important role in...是固定短语,意为“在……中扮演重要角色/起重要作用”。由于important以元音音素开头,故用不定冠词an。故填an。67.句意:她建立了一所免费的女子高中,目的是帮助她们继续学业。in order to do sth.“为了做某事”,为固定搭配,help“帮助”,为动词原词。故填help。68.句意:她一心扑在改善中国的教育上。into为介词,后面需要接名词或动名词作宾语。improve为动词原形,其动名词形式为improving。故填improving。69.句意:尽管条件非常艰苦,毛相林还是和村民们一起修路以改善他们的生活。根据“Mao Xianglin...with the villagers to build the road so as to improve their lives even though the conditions were very difficult.”可知,本句描述的是过去发生的具体事实,谓语需用一般过去时,work的过去式是worked。故填worked。70.句意:摆脱贫困不是终点,而是新生活的起点。not...but...“不是……而是……”。故填but。71.句意:我们期盼着比过去更好的生活。根据“than”可知,此处需用形容词的比较级,good形容词原级,意为“好的”,其比较级是better。故填better。72.Because of pollution and overfishing. 73.By fishing near Dongting Lake. 74.The government called for a 10-year fishing ban, which covers 332 conservation areas in the Yangtze River. 75.Yes, I do. Because being a lake ranger can help protect lakes and rivers, like Dongting Lake. It’s a meaningful job that lets me see the beauty of nature. 76.洞庭湖是中国第二大淡水湖。【导语】本文主要讲述了洞庭湖曾因污染、过度捕捞濒危,2020年政府实施长江10年禁渔令后,董顺随父做巡湖员,他认为这份工作有意义且禁渔令会让洞庭湖更好的故事。72.根据“Because of pollution and overfishing, the Yangtze River was in great danger.”可知,是因为污染和过度捕捞使得长江过去处于极大的危险中。故填Because of pollution and overfishing.73.根据“Daming used to make a living by fishing near Dongting Lake.”可知,大明过去靠在洞庭湖边捕鱼为生。故填By fishing near Dongting Lake.74.根据“In January, 2020, the government called for a 10-year fishing ban, covering 332 conservation areas in the Yangtze River.”可知,政府在2020年1月呼吁实施一项为期10年的禁渔令,该禁令覆盖长江流域的332个保护区。故填The government called for a 10-year fishing ban, which covers 332 conservation areas in the Yangtze River.75.本题为开放性问题,答案不唯一,结合自身实际,合理作答即可。Yes, I do. Because being a lake ranger can help protect lakes and rivers, like Dongting Lake. It’s a meaningful job that lets me see the beauty of nature.76.Dongting Lake“洞庭湖”;is“是”;the second largest freshwater lake“第二大淡水湖”;in China“在中国”。故填:洞庭湖是中国第二大淡水湖。77.One possible versionIt’s everyone’s job to make our city a better place. To respond to the call of building a national hygienic city, we can take some actions. First of all, we should ride bikes instead of driving cars, which can reduce air pollution. Secondly, always put the rubbish in the bins so that we can keep our city clean and tidy. Finally, we should plant more trees because they can protect the environment. In my opinion, as long as everyone plays a part, our city will surely become a green and healthy place to live.【解析】[总体分析]①题材:本文是一篇议论文,为材料作文;②时态:时态为“一般现在时”;③提示:根据提示内容进行写作,可适当增添细节,注意行文连贯,表述完整。[写作步骤]第一步,点明主题,表达创建绿色城市和健康生活是每个人的责任;第二步,具体介绍如何创建绿色城市;第三步,表达自己的观点。[亮点词汇]①take some actions采取措施②first of all首先③in my opinion在我看来④as long as只要[高分句型]①First of all, we should ride bikes instead of driving cars, which can reduce air pollution. (which引导的定语从句)②Finally, we should plant more trees because they can protect the environment. (because引导的原因状语从句)③In my opinion, as long as everyone plays a part, our city will surely become a green and healthy place to live. (as long as引导的条件状语从句)21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览