资源简介 【贵州专用】2025-2026学年八年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit1-Unit4】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分24分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A.Yes, she does. B.No, they didn’t. C.Yes, they do.7.A.I’m fine. B.You’re welcome. C.Good afternoon.8.A.It’s a good habit. B.You’re kind. C.I’ll take it.9.A.It’s my pleasure. B.I hope so. C.Thank you.10.A.Not at all. B.I don’t know. C.Sorry, I won’t.11.A.In Shanghai. B.At 3 p.m. C.For fun.12.A.I like it a lot. B.Because it’s relaxing. C.I play sports twice a week.13.The woman was in ________ last week.A.Fuzhou B.Shanghai C.Guiyang14.________ is good at dancing.A.Lucy’s sister B.Jack C.Jack’s sister15.Dave went to Hong Kong ________.A.last October B.last November C.last December16.The woman goes shopping ________.A.every day B.twice a week C.once a month17.The boy ________ last night.A.did the housework B.visited his friend C.watched TV18.Jim thinks the news is ________.A.interesting B.educational C.meaningful听对话,回答两个小题。19.Why did the man go to Beijing A.To do business. B.To have a holiday. C.To see his parents.20.What did the man do in Beijing A.He met his friends.B.He went to the Summer Palace.C.He watched Beijing Opera.听下面一段对话,回答小题。21.What TV show is on A.A talk show. B.A comedy. C.A talent show.22.Why does Miss Walt like the news A.Because she wants to know what happens around the world.B.Because she thinks the news is interesting.C.Because she hopes to be a TV reporter.听下面一段对话,回答小题。23.What does Sam think of game shows A.They’re funny. B.They’re boring. C.They’re meaningless.24.What will they do A.Watch a sports show. B.Have a talk show. C.Watch a talk show.二、听力填空(满分6分)听短文,完成表格中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)Name Dennis HayesDream To be a 25 cookExperiences * went to Shanghai to study 26 at age 23 * travelled to 27 Chinese cities, including Beijing, Chongqing and Xi’an * 28 to understand Chinese culture and was influenced by it * got a job offer from a famous 29 in Paris last monthDecision(决定) To accept(接受) the job and 30 Chinese dishes to more French people三、选词填空(满分5分)阅读下面一篇短文,从短文前的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。A.example B.famous C. However D.more E. talent F. lessToday, there are many popular TV talent shows in China.These talent shows give everyone a chance (机会) to show his or her 31 . For some lucky people, these talent shows may make them become famous. 32 , there are also many bad effects (影响). For 33 , some young people spend too much time on such TV shows. They always dream of being stars. So they spend 34 time on their studies.Young people should know that the chance to become 35 is small for most people. So they should work hard at something more important for them.四、完形填空(满分10分)When children go to middle school, they get busy. They need free time to 36 . If parents and their children can find free time activities to enjoy 37 , it’ll be useful to both of them.How children 38 their free timeAll children are different. But many of them like to spend their free time doing things like shopping, going to the park or going 39 in rooms. Children also like to kill their free time by taking part in (参加) after-school activities, 40 going to the art club and playing sports.Free time with familiesA lot of children also like spending their free time with their 41 . Parents are happy 42 they can spend time with their kids. It’s also a good 43 to know more about each other. But sometimes children just want to spend time 44 themselves. Then parents should give (给) 45 some free time. And they will learn to balance (平衡) the time spent with themselves and families.36.A.swing B.relax C.wait37.A.hardly B.again C.together38.A.spend B.seem C.pay39.A.back B.online C.fishing40.A.such as B.at least C.because of41.A.friends B.parents C.classmates42.A.when B.although C.so43.A.problem B.body C.way44.A.by B.from C.in45.A.them B.us C.you阅读理解(满分34分)AMany people like to watch TV. There are all kinds of programs on TV. The soap opera is one of them. The soap opera was first on the radio in the 1920s. Then it started on TV in the 1940s. What makes soap operas popular Let’s find out.First, what’s happening in soap operas is very different from our life. Everything is perfect (完美) in the play. People don’t need to worry about almost anything. People don’t have money problems.Second, there are many beautiful girls and handsome boys in soap operas. They are so cool. They make young people crazy and happy.Third, the story in soap operas is usually interesting. It makes people relaxed after a day’s hard work. Even some old people like to watch them, too.Do you like watching soap operas What do you think of them 46.What does the underlined word “it” refer to (指代) in Paragraph 1 A.The soap opera. B.The radio. C.Watching TV.47.Why do people like to watch soap operas A.Because soap operas are similar to our life.B.Because soap operas are the most popular.C.Because soap operas are usually interesting and relaxing.48.Which of the following is TRUE according to the passage A.The people in soap operas always worry about something.B.All people like to watch soap operas.C.The girls and boys in soap operas are usually beautiful and handsome.49.Which is the right structure (结构) of the passage (P1= Paragraph 1)A. B. C.BOn July 24, a new guideline (指导方针), the “double reduction” policy was introduced. It says that children below the third grade will not have homework. It means that the children of the first and second grade in primary schools will not have any homework. Junior high school students should spend no more than ninety minutes on their homework. More students are going to go home with their parents instead of their grandparents. This is because primary and junior high schools now need to offer an after-class service. It’s called the “5+2” service. Schools will offer the service at least five days a week for two hours a day. Students can stay at school until their parents get off work.“The best thing about the “double reduction” is the increased time in after-school activities such as dancing, volleyball and drama,” said Zhang Hangming, a 13-year-old boy from Tianjin. “I have joined a group called leadership development, learning all kinds of useful skills. Teachers are also giving us more chances to learn from real life.”As for Cui Ruqi from Liaoning, she has got more time to read extracurricular (课外的) books and play sports. But she also says, “We can’t see the rankings after each exam. It makes me worry about what place I am at.”Because of the “double reduction”, the students really have less homework than before. But it doesn’t mean that they can just relax for most of their free time. Or they might fall behind.50.The passage may be from a piece of a(n) ________ newspaper.A.educational B.sports C.travel51.What does the underlined word “ranking” mean in Chinese A.成绩 B.排名 C.分数52.Which is the right structure of the passage (P1= Paragraph 1)A. B. C.53.Which statement is TRUE according to the passage A.The children of the third grade in primary schools will not have homework.B.The students will stay in the school at least five days a week for two hours a day.C.Zhang Hangming’s teachers are giving them fewer chances to learn from real life.CYoung people enjoy different kinds of drinks, though they know how bad drinks are for their health. What about you What will happen to you if you only drink water Chris Bailey, a popular blogger (博客作者), tried this out. Here is what he found.First, you lose weight (体重) faster. Yeah, you do! You don’t have to exercise but just keep away from drinks for 9 days. It is the same as running for 8 kilometers a day!Sometimes when you have to stay up late for a test, a cup of tea or coffee is usually put at the side of your desk. But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water Nothing else! Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.What’s more, water washes out something bad in your body. So drinking enough water can stop you from getting old quickly. If you want to look young and beautiful as long as possible, drink a glass of water right now! Keep on doing it for longer, and you will be surprised to touch your soft and clean skin (皮肤) .Lastly, you save money! How much money do coffee and juice cost you every week The price of water is much lower than that of other drinks. Drink 5 glasses of water every day or visit doctors Think about it!So, what are you waiting for 54.According to Chris Bailey, ___________is the best drink.A.tea B.water C.juice55.What does the underlined word “efficiently” mean in Chinese A.高效地 B.持续地 C.主动地56.Which of the following is NOT true A.Drinking water helps to lose weight faster.B.Drinking water costs more money.C.Drinking water may make you young as long as possible.57.What’s the structure (结构) of the passage (①=Paragraph 1)A. B. C.第二节 阅读下面一篇短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一个为多余选项。There are many ways for us to exercise. 58 Why do we like exercising It’s good for our health. And exercise makes us tired, so we can sleep better at night.You may like to run. If you do, take care of your feet. 59 Right running shoes make you feel comfortable. Some people like to run on the road but they must watch out for cars.60 You may take a walk in the park. You can walk alone to enjoy yourself. You can also walk with your friends. This will make your exercise have more fun.Some people like to swim. But others don’t like to go into the water. If you like this kind of exercise, make sure that someone is watching you. 61Jumping a rope and riding a bike are also good for your health. 62 Find out which one you like best and keep on doing it. You will know what makes you healthy.A.Walking is a good kind of exercise.B.We can walk, run, jump or swim.C.Make sure you have the right shoes.D.They can help you when you are in danger.E.Exercise as much as possible when you are free.F.Besides these, there are also many other kinds of exercise.六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)Dancing is popular all over the world. People dance in theaters, in parks or in their own living rooms. But Yang Liu, a woman in Guizhou, dances in an unusual place. Her stage (舞台) is on a bamboo pole (竹竿).Yang is a performer of bamboo drifting (独竹漂). It is a traditional (传统的) art in the girl’s hometown. Bamboo drifting develops (发展) into a folk sport (民俗运动).Yang started to learn bamboo drifting at the age of seven. The bamboo pole is very slippery (滑的) and in fact, it never stops moving. Yang fell into the water again and again. But the girl didn’t want to stop. She always got back up on the pole and tried again. She practiced hard every day for three years.Finally, she could keep herself on the pole without falling. But Yang didn’t just stop there. Her dream was to become a dancer on a bamboo pole. The girl practiced many difficult movements on the pole. She failed many times, but she never stopped trying.Her hard work finally made her dream come true. Now, Yang is a very famous dancer on a bamboo pole. People can’t believe their eyes when they watch her wonderful dances. Through Yang’s dances, many people now know about bamboo drifting. They can also find the beauty of this traditional art.63.Yang Liu dances on .64.Bamboo drifting is a and a folk sport in Guizhou.65.Yang Liu started to learn bamboo drifting when she was years old.66.Yang Liu’s dream was to on a bamboo pole and it came true.67.Is Yang Liu hard-working Why or why not 七、完成句子(满分10分)68.我希望能够去贵阳欣赏一场路边音乐会。I hope to Guiyang and enjoy a road concert.69.我认为黄果树瀑布和梵净山一样美丽。I think Huangguoshu Waterfall is as Fanjing Mountain.70.没有人可以改变你的想法。由你决定是否加入这个俱乐部。Nobody can change your mind. It is you to join this club or not.71.他们似乎不知道他们在干什么。that they don’t know what they are doing.72.我们应该向那些勇敢的中国运动员学习。We from those brave Chinese athletes.八、短文填空(满分区分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的词或括号内单词的正确形式。Kang Rui is a 22-year-old young man. He is a poster designer (广告设计师) of FLTRP Bookstore in Beijing. Kang 73 (get) autism (自闭症) when he was five and a half years old. Autistic people don’t like to talk to 74 (other) and have problems with study and life. So his family sent him to a special school for 75 (child) with autism. There he learned to draw and live by 76 (he). Kang finished high school 77 the help of his family, and did a great job in 78 (draw).Fu Shuai is the manager (经理) of FLTRP Bookstore. 79 he was very interested in Kang’s works and the story behind them, he asked Kang Rui to be a poster designer of 80 bookstore.Hand-painted posters are good for offline promotion (线下推广) of our bookstore, and Kang Rui does 81 (real) well in poster design. He believes Kang Rui’s works can 82 (give) people a way to know autistic people better.九、书面表达(满分区分)83.朋友之间的交流和互动能够丰富我们的生活体验;朋友之间的互助与分享能够促进个人的进步和成长。假如你是李华,你校校刊正在举办以“Friends Make Me ________”为题的英语征文活动。请你根据以下思维导图中的提示信息,写一篇70词左右的征文稿,介绍你的一位朋友。要求:1.请先将题目补充完整,内容须包括所提示的信息,可适当发挥;2.文中不得出现自己的真实姓名和学校名称;3.不得抄袭试卷原文。Friends Make Me _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】W: What would you like to watch this weekend M: Most of us would like to watch comedies.2.A【原文】W: Why do your grandparents watch the news on TV at 7:00 every day M: Because they hope to find out what’s going on around the world.3.B【原文】W: Tom, do you usually play basketball in your free time M: No, I usually play soccer with my brother.4.B【原文】W: What did your father buy for you as a birthday gift M: He bought a pen and my mother bought a sweater for me.5.A【原文】W: What did you do last vacation M: I went to the mountains with my friends.6.C【原文】Do your parents allow you to play football 7.C【原文】Good afternoon, everyone.8.A【原文】I usually have breakfast before going to school.9.B【原文】There will be more sunny days in Guiyang.10.C【原文】Peter, don’t run in the classroom. It’s dangerous.11.A【原文】Tina, where are you going to spend your holiday 12.B【原文】Why do you like playing sports so much 13.C【原文】M: I went to Shanghai with my parents last week. Where did you go W: I went to Guiyang. It is a beautiful city.14.C【原文】W: Jack, I really want to learn dance. Who can help me M: Don’t worry, Lucy. Maybe my sister can help you. She is a dance teacher.15.A【原文】W: I went to Hong Kong last November. How about you, Dave M: Oh, I went there last October, Tina.16.C【原文】M: Do you go shopping every day W: Not exactly. I go shopping once a month.17.C【原文】W: What did you do last night M: I watched TV after finishing my homework.18.B【原文】W: Why do you like watching the news, Jim M: Because I think it’s educational.19.B 20.C【原文】W: Morning, David. Where did you go last week M: I went to Beijing.W: Did you go on business with your friends M: No. I had a holiday with my parents.W: That’s cool. Tell me about it.M: We went to Tian’an Men Square and the Palace Museum.W: What else did you do M: We enjoyed Beijing Opera. It was amazing.W: Sounds wonderful.21.A 22.A【原文】M: Hello! Welcome to our talk show, Miss Walt.W: Thank you very much. I’m happy to be here.M: I want to ask you some questions. What’s your job W: I’m an actress. I play roles in different films.M: Do you watch TV shows W: Yes, I like the news.M: Can you tell me why you like it W: Because I hope to find out what happens around the world.23.B 24.C【原文】W:What do you think of sports shows, Sam M:I don’t like them. They’re meaningless.W:How about game shows M:They are boring.W:Then do you like talk shows M:Yes. I like them very much.They always make me happy. How about you W:I love them, too.M:Then let’s watch a talk show.W:Good idea.25.successful 26.cooking 27.14/fourteen 28.learned/learnt 29.hotel 30.bring【详解】Dennis Hayes comes from France. He has dreamed of being a successful cook since he was a child. At the age of 23, he went to Shanghai to study cooking. During his stay in China, he travelled to 14 Chinese cities, including Beijing, Chongqing and Xi’ an. The richness of Chinese culture filled him with wonder. He learned to understand Chinese culture and was deeply influenced by it. Last month, he got a job offer from a famous hotel in Paris. He has decided to accept the job. He plans to go back to his motherland and bring Chinese dishes to more French people.31.E 32.C 33.A 34.F 35.B【导语】本文是一篇议论文,文章主要讨论了电视选秀节目的利弊,指出年轻人应理性看待成名机会,专注于更重要的事情。31.句意:这些选秀节目给每个人展示他或她的才能的机会。根据“These talent shows give everyone a chance (机会) to show his or her”和备选词可知,在选秀节目中应是展示才能,选项E“才能”符合语境。故选E。32.句意:然而,这些选秀节目也有很多不良影响。根据空格前后句可知,前后两句存在转折关系,选项C“然而”符合语境。故选C。33.句意:例如,一些年轻人在这类电视节目上花费太多时间。根据“there are also many bad effects (影响)”和“some young people spend too much time on such TV shows. They always dream of being stars”可知,后文是在具体举例说明不良影响,选项A“例子”符合语境,for example“例如”。故选A。34.句意:所以他们在学习上花费的时间更少了。根据“some young people spend too much time on such TV shows. They always dream of being stars. So they spend...time on their studies”可知,一些年轻人在这类电视节目上花费了太多时间,他们总梦想着成为明星,故在学习上花费的时间就少,选项F“更少的”符合语境。故选F。35.句意:年轻人应该知道,对大多数人来说,成名的机会很小。根据“For some lucky people, these talent shows may make them become famous”可知,这些选秀节目可能会让他们成名,此处延续成名这一话题,说明成名机会的稀缺性。选项B“著名的”符合语境。故选B。36.B 37.C 38.A 39.B 40.A 41.B 42.A 43.C 44.A 45.A【导语】本文主要介绍了孩子们如何度过空闲时间。36.句意:他们需要时间来放松。swing摇摆;relax放松;wait等待。根据“. They need free time to...”可知,他们需要时间来放松放松。故选B。37.句意:如果父母和他们的孩子能够找到空闲时间的活动来一起享受,这对他们双方都有用。hardly几乎不;again再一次;together在一起。根据“it’ll be useful to both of them.”这对他们双方都有用,故推测是父母和孩子一起享受空闲时间的活动。故选C。38.句意:孩子们如何度过他们的空闲时间?spend度过;seem看上去;pay支付。根据下文“But many of them like to spend their free time doing things like shopping...”可知,空处指孩子们如何度过空闲时间。故选A。39.句意:但他们中的许多人喜欢把空闲时间花在购物、去公园或在房间里上网等事情上。back返回;online上网;fishing钓鱼。根据“going...in rooms.”可知,空处指在房间里上网。故选B。40.句意:孩子们还喜欢通过参加课外活动,比如去艺术俱乐部和参加运动来消磨空闲时间。such as比如;at least至少;because of因为。根据“going to the art club and playing sports.”可知,去艺术俱乐部和参加运动,这是列举的活动。故选A。41.句意:许多孩子也喜欢和他们的父母一起度过空闲时间。friends朋友;parents父母;classmates同班同学。根据“Parents are happy...”可知,空处指许多孩子们喜欢和父母度过空闲时间。故选B。42.句意:当与孩子共度时光时,父母很高兴。when当……时;although虽然;so因此。根据空前后关系可知,空处需when来引导时间状语从句。故选A。43.句意:互相了解更多也是一种好的方式。problem问题;body身体;way方式。根据“...to know more about each other.”可知,互相了解更多也是一种好方式。故选C。44.句意:但有时孩子只是想独自度过时光。by通过;from来自;in在……里。by oneself“独自”,固定短语。故选A。45.句意:那么父母应该给他们一些空闲时间。them他们;us我们;you你,你们。根据“Then parents should give (给)...some free time.”可知,父母应该给孩子们一些空闲时间,空处需“them”指代“孩子们”。故选A。46.A 47.C 48.C 49.B【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了肥皂剧的起源,并从剧情特点、角色外形、故事效果三个方面分析其受欢迎的原因,最后以问句引发读者思考。46.词句猜测题。根据“The soap opera was first on the radio in the 1920s. Then it started on TV in the 1940s.”可知,肥皂剧最早于20世纪20年代出现在广播上。然后它于20世纪40年代开始出现在电视上。前句主语为“the soap opera”,后句“it”承接前文,指代同一事物,即肥皂剧。故选A。47.细节理解题。根据“the story in soap operas is usually interesting. It makes people relaxed after a day’s hard work.”可知,肥皂剧里的故事通常很有趣。它能让人们在一天的辛苦工作后感到放松,即有趣且让人放松是人们喜欢肥皂剧的原因。故选C。48.细节理解题。根据“there are many beautiful girls and handsome boys in soap operas.”可知,肥皂剧里有很多漂亮的女孩和帅气的男孩。故选C。49.篇章结构题。通读全文可知,第1段引入肥皂剧话题,介绍其在广播和电视上的起源时间,并提出“为何肥皂剧受欢迎”的问题;第2~4段分别从剧情与现实不同、角色外形出众和故事有趣放松三个角度,分析肥皂剧受欢迎的原因;第5段以“Do you like watching soap operas What do you think of them ”两个问句结尾,引发读者思考,故文章结构为“总分总”的结构。故选B。50.A 51.B 52.C 53.B【导语】本文主要介绍“双减”政策的内容及实施后学生的课外活动的变化。50.推理判断题。本文主要讲“双减”政策的内容,与学生相关,应出现在教育报纸上,故选A。51.词义猜测题。根据“It makes me worry about what place I am at.”可知,是担心自己的位置排名,由此推出是考试后看不到排名,rankings意为“排名”。故选B。52.篇章结构题。文章第一段介绍了“双减政策”出台,具体是什么内容;第二、三段是学生对“双减政策”的看法;第四段介绍“双减政策”可能带来一定的弊端。因此C选项所示结构符合题意。故选C。53.细节理解题。根据“It’s called the ‘5 +2’ service. Schools will offer the service at least five days a week for two hours a day.”可知,课后服务是一周5天,每天2小时。故B选项正确。故选B。54.B 55.A 56.B 57.C【导语】本文主要介绍了如果只喝水会给人们带来诸如更快减肥、让大脑高效工作、阻止快速变老、省钱等好处,呼吁大家多喝水。54.细节理解题。根据“What will happen to you if you only drink water ”以及后文对只喝水带来好处的阐述可知,Chris Bailey认为水是最好的饮品。故选B。55.词句猜测题。根据“But do you know 75 to 85 percent of your brain (大脑) is water Nothing else! Just by drinking water, your brain can work efficiently. You may remember things quickly and well.”可知,大脑大部分是水,只喝水能让大脑快速且很好地记住事情,说明大脑能高效工作,所以“efficiently”意思是“高效地”。故选A。56.细节理解题。根据“Lastly, you save money! How much money do coffee and juice cost you every week The price of water is much lower than that of other drinks.”可知,喝水的花费比其他饮品低,能省钱,而不是喝水花费更多钱,所以“Drinking water costs more money.”表述错误。故选B。57.篇章结构题。根据全文内容可知,第一段提出主题“喝水”;第二段提出著名博主Chris Bailey尝试只喝水的话题;第三段至第六段阐述只喝水的结果;第七段倡议人们多喝水。故选C。58.B 59.C 60.A 61.D 62.F【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了多种锻炼方式及其注意事项。58.根据“There are many ways for us to exercise.”可知,我们有很多锻炼的方式,故空处需列举具体的锻炼方式。选项B“我们可以散步、跑步、跳跃或游泳。”符合语境。故选B。59.根据“If you do, take care of your feet.”可知,如果你跑步,要照顾好你的脚。根据“Right running shoes make you feel comfortable.”可知,合适的跑鞋会让你感觉舒适,故空处需衔接脚与跑鞋的关系。选项C“确保你有合适的鞋子。”符合语境。故选C。60.根据“You may take a walk in the park.”可知,你可以在公园散步,故空处需明确本段核心话题——散步。选项A“散步是一种很好的锻炼方式。”符合语境。故选A。61.根据“If you like this kind of exercise, make sure that someone is watching you.”可知,如果你喜欢这种锻炼方式,确保有人在看着你,故空处需解释有人看护的原因。选项D“当你遇到危险时,他们可以帮助你。”符合语境。故选D。62.根据“Jumping a rope and riding a bike are also good for your health.”可知,跳绳和骑自行车也对健康有益。根据“Find out which one you like best and keep on doing it.”可知,找出你最喜欢的一种并坚持做,故空处需过渡已列举的锻炼方式与选择喜欢的方式。选项F“除此之外,还有许多其他类型的锻炼。”符合语境。故选F。63.a bamboo pole 64.traditional art 65.seven/7 66.become a dancer 67.Yes, she is, because she practiced hard for years and never gave up even after many failures.【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了贵州女子杨柳学习独竹漂并成为竹竿舞者的经历,展现了她的努力以及独竹漂这一传统艺术的魅力。63.根据“Her stage (舞台) is on a bamboo pole (竹竿).”可知,杨柳在竹竿上跳舞。故填a bamboo pole。64.根据“It is a traditional (传统的) art in the girl’s hometown. Bamboo drifting develops (发展) into a folk sport (民俗运动).”可知,独竹漂是一种传统艺术和民俗运动。故填traditional art。65.根据“Yang started to learn bamboo drifting at the age of seven.”可知,她开始学习独竹漂的年龄是七岁。故填seven/7。66.根据“Her dream was to become a dancer on a bamboo pole.” 可知,她的梦想是成为竹竿上的舞者。故填become a dancer。67.根据“She practiced hard every day for three years.”和“She failed many times, but she never stopped trying.”可知,杨柳通过多年努力练习和面对失败不放弃,最终实现梦想。故填Yes, she is, because she practiced hard for years and never gave up even after many failures.68. to go【详解】根据句意可知,此处表达“希望能够去做某事”,用“hope to do sth.”的结构 ,“去贵阳”用“go to Guiyang”来表达,所以此处应填“to go”。故填to;go。69. as beautiful【详解】根据句意可知,此处表达“和……一样美丽”,英语中常用“as + 形容词原级 + as”结构来表示两者在某方面程度相同,这里“美丽”对应的英文形容词是“beautiful”,故填as;beautiful。70. up to【详解】根据中英文对照可知,英文句子应用be up to sb.表示“由某人决定”。故填up;to。71. It seems【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“似乎”。空格后为that引导的从句,“It seems that...”是固定句型,意为“似乎……”。故填It; seems。72. should learn【详解】should“应该”,learn from“向……学习”,should后接动词原形。故填should;learn。73.got 74.others 75.children 76.himself 77.with 78.drawing 79.Because 80.the 81.really 82.give【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了患有自闭症的22岁年轻人康锐成为外研社书店海报设计师的故事,展现了他在绘画方面的才能以及书店经理对他的认可。73.句意:康锐在五岁半的时候患上了自闭症。根据“when he was five and a half years old”可知,事情发生在过去,时态是一般过去时,动词get的过去式是got。故填got。74.句意:自闭症患者不喜欢和别人交谈,在学习和生活上有问题。根据“Autistic people don’t like to talk to…”可知,此处指不喜欢和其他人交谈。others“其他人”,符合语境。故填others。75.句意:所以他的家人把他送到了一所为自闭症儿童开设的特殊学校。根据“for…with autism”可知,此处指为自闭症儿童开设的学校,child“孩子”,可数名词,此处用复数形式children表示泛指。故填children。76.句意:在那里,他学会了画画和独立生活。根据“There he learned to draw and live by…”可知,此处指学会独立生活,by oneself“独自”,he的反身代词是himself。故填himself。77.句意:康锐在家人的帮助下完成了高中学业,并且在绘画方面做得很好。根据“…the help of his family”可知,此处考查固定短语with the help of“在……的帮助下”。故填with。78.句意:康锐在家人的帮助下完成了高中学业,并且在绘画方面做得很好。根据“did a great job in…”可知,此处考查固定短语do a great job in doing sth.“在做某事方面做得很好”,draw“画”,动词,其动名词形式是drawing。故填drawing。79.句意:因为他对康锐的作品及其背后的故事非常感兴趣,所以他邀请康锐成为书店的海报设计师。根据“…he was very interested in Kang’s works and the story behind them, he asked Kang Rui to be a poster designer of…”可知,前后两句是因果关系,前因后果,because“因为”,引导原因状语从句,符合语境。故填Because。80.句意:因为他对康锐的作品及其背后的故事非常感兴趣,所以他邀请康锐成为书店的海报设计师。根据“of…bookstore”可知,此处指上文提到的外研社书店,表示特指,用定冠词the。故填the。81.句意:手绘海报对我们书店的线下推广很有好处,康锐在海报设计方面确实做得很好。根据“does…well in”可知,此处需用副词修饰副词well,real的副词形式为really。故填really。82.句意:他相信康锐的作品能让人们更好地了解自闭症患者。根据“can…”可知,情态动词can后接动词原形,give“给”,动词原形。故填give。83.例文Friends Make Me HappyI have a good friend named Lily. We have quite a few differences. She is outgoing while I’m a bit quiet. However, we also share many similarities. Both of us are crazy about reading. We often visit the library together on weekends.Once, I was sad about a bad grade, and Lily told me a funny story that made me laugh.Friends are important. They bring joy and support to our lives.【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇记叙文;②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏思维导图中的内容,并将题目补充完整。[写作步骤]第一步,开篇介绍自己的朋友,以及自己和朋友的不同之处和相似之处;第二步,介绍自己和朋友之间的故事;第三步,介绍自己对朋友的看法。[亮点词汇]①quite a few许多②a bit有点儿③be crazy about…对……痴迷④on weekends在周末[高分句型]①Once, I was sad about a bad grade, and Lily told me a funny story that made me laugh.(that引导定语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 【贵州专用】2025-2026学年八年级英语期中考试考模拟题.docx