(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)
期中核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Curiosity is often called the “engine of progress”. It drives humans to explore, discover, and create. From ancient times to the present, curious minds have 1 the world we live in today.
When Isaac Newton saw an apple fall from a tree, he didn’t ignore it. Instead, he felt 2 and asked, “Why does it fall down ” This question led him to 3 the theory of gravity. Similarly, Archimedes was curious about the water rising when he got into a bath. His 4 led to the discovery of buoyancy (浮力), which is still used in physics today.
In daily life, curiosity helps us learn better. A 2014 study 5 that curious people remember information 30% better than others. This is because curiosity makes the brain more 6 to new knowledge. For students, staying curious can 7 them to ask more questions and find answers on their own.
Curiosity also brings joy. Think about how a child 8 hours playing with a toy to figure out how it works. That joy of 9 is the same feeling scientists get when they make a new discovery. Especially, it’s a 10 that keeps us going even when things are difficult.
However, curiosity isn’t just for great scientists. It’s for everyone. Whether you’re 11 how a phone works or why stars twinkle, asking “why” is the first step to learning. As the saying goes, “The important thing is not to stop 12 .”
So, let’s keep our curious minds alive. Ask questions, 13 experiments, and never be afraid to explore. You never know what amazing things you might 14 or how your curiosity could 15 the world.
1.A.changed B.broken C.returned D.copied
2.A.angry B.curious C.sleepy D.proud
3.A.forget B.doubt C.develop D.hide
4.A.fear B.curiosity C.sadness D.happiness
5.A.proved B.refused C.imagined D.guessed
6.A.closed B.slow C.open D.blind
7.A.warn B.encourage C.stop D.prevent
8.A.spends B.wastes C.misses D.saves
9.A.waiting B.finding C.losing D.hiding
10.A.force B.problem C.mistake D.secret
11.A.bored B.tired C.curious D.nervous
12.A.playing B.asking C.eating D.sleeping
13.A.do B.avoid C.fear D.quit
14.A.destroy B.invent C.weight D.taste
15.A.harm B.leave C.change D.miss
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
In the past you could draw anything you wanted on a computer screen and then print it out on a piece of paper—a flat piece of paper. But imagine being able to print something that is three-dimensional—3D.Would you like to design an object, such as a cup or a toy, and then “print” it out Well, there is the technology to help you do this—to produce even a whole house!
3D printers might be the size of a suitcase or even a small room, depending on the object they are made to produce. You make a 3D design on your computer and send it to the printer. Inside the machine, the object you have designed is made as one object.
So how is this being used In medicine, 3D printing is often used to make teeth. The dentist takes a 3D image, something like a photo of the real tooth and a new one is printed in that exact shape. Then you might also want to print a mobile phone cover or a special pair of shoes.
Scientists are taking this even further. They have made a bicycle that just needs a chain and two tires (轮胎). Car parts have been made for a while, and now they are even making a body of a whole car!
But imagine how printing a whole house might help people build houses. A Chinese company has made houses using a giant 3D printer. They use a mixture that includes concrete (混凝土) and recycled building waste.
This is a good thing, as it helps the environment. They believe that their method of printing houses is cheaper, faster, less dusty and less noisy than the ordinary way that houses are built.
It seems that 3D printing technology will change our world, and China is leading the way.
16.3D________ enables you to “print” out many objects you design on your computer.
A.screen B.product C.paper D.technology
17.The size of a 3D printer might be________ according to the object they design.
A.changeable B.always small C.seldom big D.the same
18.In medicine, 3D printing is often used to print________ in the exact shapes.
A.dentists B.teeth
C.photos D.mobile phone covers
19.Scientists are taking this even further. Here “this” probably refers to “________”.
A.a pair of shoes B.the printing
C.a new bicycle D.a whole car
20.Which of the following can be the best title for this passage
A.Use the 3D printing technology to build houses.
B.China is now ready to produce 3D printers.
C.The 3D technology will change our world.
D.3D printing technology protects the environment.
B
On August 7, 2025, OpenAI introduced GPT-5, a major update for ChatGPT that brings faster responses (反应), more accurate (准确的) answers, and better problem-solving skills than older versions. This advancement has made the competition in the AI field even stronger, but it has also sparked discussions about how AI might affect people’s mental well-being and job opportunities in the future.
Available to all ChatGPT users at no cost, GPT-5 shows improvements in writing, programming, and answering health questions. Most importantly, it makes 45% fewer factual mistakes than GPT-4 and clearly tells users when it doesn’t know something, instead of making up answers.
OpenAI’s leader Sam Altman praised GPT-5 as a big step toward AI that thinks like humans. He explained, “While GPT-4 was like talking to a college student, GPT-5 feels like getting advice from a top expert in many fields. “With 700 million people using it every week, OpenAI stays ahead despite new competitors.
One exciting new feature is “prompt-based programming,” which lets users create working software just by giving simple instructions. During a test, GPT-5 built a website with fun games to help people learn French in only a few minutes, proving how useful it could be for programmers.
However, concerns (关注) remain about jobs being replaced by AI. Some tech leaders say AI now handles (处理) more than 40% of basic coding work. Others worry about people relying (依赖) too much on AI, sharing a story where a man’s constant use of AI hurt his family relationships.
As GPT-5 becomes more common in schools and offices, it shows both the amazing possibilities and the social challenges that come with advanced AI technology.
21.What is one key improvement of GPT-5
A.It can speak 10 new languages. B.It has 45% fewer factual errors.
C.It is free for only premium users. D.It runs on solar power.
22.What is the author’s opinion on how GPT-5 influences society
A.Entirely positive, with no drawbacks.
B.Favorably only for educational use.
C.As a threat to human creativity.
D.Two-sided, highlighting both benefits and challenges.
23.This passage can be divided into several parts. Which one is the most reasonable (合理的)
A.①/②③/④⑤/⑥ B.①②/③④/⑤/⑥ C.①/②/③④/⑤⑥ D.①②③/④⑤/⑥
24.Which of the following statements is not right
A.Sam Altman thinks GPT-5 is as good as a top expert.
B.When GPT-5 doesn’t know something, it won’t create an answer.
C.The competition in the AI field becomes stronger because of GPT-5.
D.Prompt-based programming will make traditional programmers unnecessary.
25.What is the main purpose of the article
A.To advertise GPT-5 as the best AI ever.
B.To warn against using AI at all.
C.To report GPT-5’s upgrades and effects on society.
D.To compare GPT-5 with other companies’ products.
C
Do you know a mountain that looks like big steps
That’s Batai Mountain, an amazing place in Dazhou, Sichuan.
The name “Batai” means “eight terraces (台阶)” because it looks like it has eight huge flat steps going up. It’s very tall (over 2,200 metres). Because it’s so high, it’s one of the first places in Sichuan to see the sunrise each morning. Watching the sun come up from the top is amazing.
For nature lovers, Batai Mountain is a good place to visit. You can see fantastic deep valleys, interesting rock shapes, and big forests all around. On the fine mornings, there are thick (厚的) clouds covering the land below, making the tops of the mountain look like islands in a huge white sea. And if you’re brave enough, you can even walk on special paths (小路) with glass parts high above the ground—it feels just like walking in the sky.
Batai Mountain is a natural geopark (地质公园) protected by the government. It’s a very important and beautiful place. Whether you like hiking, taking amazing pictures, or just seeing cool natural sights, Batai Mountain is an unforgettable place to visit. It’s Dazhou’s natural wonder.
根据材料内容选择最佳答案。
26.How does the writer begin the passage
A.By telling a story. B.By listing numbers.
C.By giving an example. D.By asking a question.
27.What special view can people see on the fine mornings
A.Big forests and deep valleys.
B.Thick clouds making mountain tops look like islands.
C.People walking in the sky.
D.Interesting rock shapes.
28.How might people feel when walking on the glass paths
A.Excited. B.Bored. C.Angry. D.Tired.
29.Which sentence is TRUE according to the passage
A.Batai Mountain is 2,400 metres tall.
B.The name “Batai” comes from its eight-step-like terraces.
C.The “sea of clouds” happens every day all year round.
D.The glass paths are the only place to see the sunrise in Sichuan.
30.Why does the writer write this passage
A.To explain how glass paths are built. B.To talk about Sichuan’s weather.
C.To describe a famous natural wonder in Dazhou. D.To talk about mountain safety rules.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Save Water
We should not use more water than we actually need. If we do, we will not have enough water in the future. 31 It is not a difficult question to answer. If we remove more fresh water than nature replaces, we have taken too much.
Many cities run campaigns (运动) to get people to stop wasting water. They show them ways they can cut back on water use. 32 What’s more, they carry out programs that offer money to reduce water use. For example, they give people shower heads and toilets that use less water. 33
Another threat (威胁) to our water supply is pollution. When our sources of fresh water get polluted we can no longer use this water. This also endangers (危及) the animals that depend on the water.
34 We can save lots of water by not letting taps run while we brush our teeth or by turning off taps right after washing hands. By collecting cold water when we’re taking warm showers, we can also save water. 35 In this way, we can make full use of water.
A.However, just how much is too much
B.It’s very important for you to know how to save water.
C.There are several things we can do to save water.
D.Finally, they make laws to control the use of water.
E.We don’t have to let the cold water run until it gets warm.
F.They also increase water bills for people who use too much.
G.We are in rich salt water, but not in fresh water.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.To learn English well, we should listen to the teacher (careful) in class.
37.Many people fell asleep because they felt the performance was a bit . (bore)
38.Yesterday I heard the (late) news about my favourite hero Yao Ming.
39.If you want to keep your teeth (health), brush them every day.
40.She expects (improve) English through reading English articles and writing diaries in English.
41.Don’t be so (着迷的) about short videos on TikTok.
42.The people stood to (为……加油) their favourite players.
43.“Why does everyone always (重复) saying that ” the boy complained.
44.My father bought a new (数码的) camera last week.
45.Mrs Lee was tired and (口渴的) after shopping, so she went into a tea house.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.地震发生时,我们首先要保持冷静,然后按照计划向前移动到安全的地方。
When an happens, we should first stay calm, then move to a safe place according to the plan.
47.他意识到自己在语法上有很多错误后,开始仔细地复习课本上的相关内容。
After being of many mistakes in grammar, he began to review the related content in the carefully.
48.为了使得学生能更加意识到掌握生活技巧的重要性,国务院发布了指导方针。
To make students the importance of mastering life skills, the State Council releases the guidelines.
49.咱们把房子打扫、布置一下,让爷爷奶奶来的时候感觉像在自己家一样。
Let’s clean up and decorate our house to make our grandparents when they come.
50.这个安全课程和戏剧课一样精彩,我迫不及待要尝试一下了。
The safety programme the drama class. I can’t wait to .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
Complete the following passage with the words or phrase in the box. Each can only be used once. (将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词或词组, 每词或词组只能填一次)
A.surfing B.efficiently C. connected D.affect E. privacy F. artificial
Digital technology has made the world more 51 now than ever before. Smartphones and the Internet allow us to communicate 52 with people around the world. Social media platforms help us share ideas and photos, but they also raise concerns about 53 . For example, some teenagers spend too much time 54 the Internet, which may influence their studies or health. Scientists are developing 55 intelligence to solve these problems.
A.chip B.bookstores C. changed D.make sure E. quickly F. provides
Digital technology has become an important part of our daily lives. It has 56 our world in many ways. With the development of the Internet, we can now do many things more 57 than before.
For example, we used to go to 58 to buy books, but now we can buy and read e-books online. We can also communicate with people around the world easily through social media. Digital technology depends on our mobile phones, computers and other devices to work well. It 59 a lot of information for us to access.
However, there are also some problems. We need to be careful about our personal information online. We should 60 that our passwords are strong enough to protect our data. And we should also use digital technology in a proper way to avoid negative effects.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。
Our planet is facing serious environmental problems, and everyone 61 (need) to play a part in protecting it. One of the major 62 (problem) is plastic (塑料) pollution. Every year, millions of plastic bags and bottles are thrown into the oceans. This harms human health.
Today, there are many ways to help reduce this problem. First, we should carry reusable bags when shopping instead of using single-use plastic items. Second, by 63 (save) materials 64 paper, glass, and plastic, there will be less waste.
Moreover, governments around the world are thinking about how to limit (限制) plastic production. For example, in 2019, some countries in Europe 65 (make) laws to ban plastic straws (吸管) and utensils (餐具). These steps are important, 66 they encourage businesses and people to be more 67 (friend) to the environment.
In conclusion, protecting the environment requires effort from all of us. Small actions 68 (probable) can make 69 big difference. Let’s work hard 70 (keep) our planet clean and safe for future generations.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读文章回答问题
Curiosity: The Key to Great Discoveries
Throughout history, curiosity has been the driving force behind some of the most important discoveries. Take Galileo Galilei, for example. As a young man, he was curious about the stars and planets. While others believed the Earth was the center of the universe, Galileo wondered if that was true. He built a telescope to observe the sky and found that the Earth orbits the sun—a discovery that changed science forever.
Another example is Marie Curie, who was curious about unknown elements. She spent years studying radioactive materials, even when many people thought it was a waste of time. Her curiosity led to the discovery of radium, which has helped save millions of lives through cancer treatment.
Curiosity isn’t just for famous scientists. It’s part of everyday life. A teacher in a small village noticed that her students were curious about plants. Instead of just telling them facts, she encouraged them to grow their own. The students began asking questions: Why do some plants need more water How do they make food Through exploring, they learned more than any textbook could teach.
In fact, research shows that curious people are more successful in life. They are better at solving problems and adapting to new situations. This is because curiosity makes the brain more active and ready to learn. When we’re curious, we pay more attention and remember information better.
So, the next time you wonder “why” or “how”, don’t ignore it. Follow your curiosity—it might just lead you to something amazing.
71.What did Galileo discover by observing the sky with a telescope
72.How did Marie Curie’s curiosity help save lives
73.What did the village teacher do to encourage her students’ curiosity
74.Why are curious people more successful in life according to research
75.What does the author advise us to do when we feel curious
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.My Curious Experience题目要求:
在生活中,我们总会对一些事物充满好奇 —— 也许是夜晚闪烁的星星、蚂蚁搬家的路线,或是家里电器的工作原理。请根据以下要求,写一篇60-80 词的短文,描述一次因好奇心引发的经历。
内容需包含:你好奇的事物是什么?为了探索它你做了什么?最终的结果和感受如何?
至少运用两种生动描写技巧(参考教材 P46:描述想法感受、添加感官细节、制造悬念)。
需使用本单元核心词汇(如 curious, wonder, explore, discover 等)和至少一个不定式结构(如 decide to do, want to find out)。写作提示:
可参考教材中 Wang Yiming 的故事结构(起因—经过—结果),并运用 Dr. Hu 提到的技巧让文字更生动:
描述想法:用 “I wondered...”, “I couldn’t stop thinking...” 表达好奇心;
感官细节:记录看到的(sight)、听到的(sound)或触摸到的(touch)细节;
制造悬念:用 “奇怪的现象” 开头,如 “A strange noise woke me up...”。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.B 5.A 6.C 7.B 8.A 9.B 10.A 11.C 12.B 13.A 14.B 15.C
【导语】本文讲述了好奇心被称为“进步的引擎”,它推动人类探索、发现和创造,从古至今,好奇的头脑改变了我们生活的世界,还介绍了好奇心在学习、带来快乐等方面的作用,强调每个人都应保持好奇心。
1.句意:从古至今,好奇的头脑改变了我们今天生活的世界。
changed改变;broken打破;returned返回;copied复制。根据原文“Curiosity is often called the ‘engine of progress’. It drives humans to explore, discover, and create”可知,好奇心推动人们探索创造,改变了世界,故选A。
2.句意:相反,他感到好奇,问道:“它为什么会掉下来?”
angry生气的;curious好奇的;sleepy困倦的;proud骄傲的。根据原文“...asked, ‘Why does it fall down ’”可知,牛顿对苹果掉落感到“好奇”,故选B。
3.句意:这个问题促使他提出了万有引力理论。
forget忘记;doubt怀疑;develop提出,发展;hide隐藏。根据原文“This question led him to... the theory of gravity”可知,牛顿“提出”了万有引力理论,故选C。
4.句意:他的好奇心导致了浮力的发现,浮力至今仍在物理学中被使用。
fear恐惧;curiosity好奇心;sadness悲伤;happiness快乐。根据原文“Archimedes was curious about the water rising when he got into a bath”可知,阿基米德的“好奇心”促使他有了发现,故选B。
5.句意:2014年的一项研究证明,好奇的人比其他人能多记住30%的信息。
proved证明;refused拒绝;imagined想象;guessed猜测。根据原文“A 2014 study... that curious people remember information 30% better than others”可知,研究“证明”了好奇心有助于记忆,故选A。
6.句意:这是因为好奇心使大脑对新知识更加开放。
closed关闭的;slow慢的;open开放的;blind盲的。根据原文“This is because curiosity makes the brain more... to new knowledge”可知,好奇心让大脑更愿意接受新知识,故选C。
7.句意:对于学生来说,保持好奇心可以鼓励他们提出更多问题并自己寻找答案。
warn警告;encourage鼓励;stop阻止;prevent防止。根据原文“staying curious can... them to ask more questions and find answers on their own”可知,好奇心鼓励学生提问,故选B。
8.句意:想想一个孩子会花几个小时玩一个玩具,想弄明白它是怎么工作的。
spends花费(时间);wastes浪费;misses错过;saves节省。根据原文“how a child... hours playing with a toy to figure out how it works”可知,孩子会花时间玩玩具研究其工作原理,故选A。
9.句意:那种发现的快乐和科学家们有新发现时的感觉是一样的。
waiting等待;finding发现;losing失去;hiding隐藏。根据原文“to figure out how it works. That joy of...”可知,研究玩具是为了“发现”其工作原理,故选B。
10.句意:特别是,它是一种动力,即使在困难的时候也能让我们继续前进。
force动力,力量;problem问题;mistake错误;secret秘密。根据原文“that keeps us going even when things are difficult”可知,好奇心是一种动力,故选A。
11.句意:无论你对手机如何工作或星星为什么闪烁感到好奇,问“为什么”是学习的第一步。
bored无聊的;tired累的;curious好奇的;nervous紧张的。根据原文“asking ‘why’ is the first step to learning”可知,是对事物感到好奇,“be curious about”表示“对……好奇”,故选C。
12.句意:俗话说:“重要的是不要停止提问。”
playing玩;asking问;eating吃;sleeping睡。根据原文“asking ‘why’ is the first step to learning”可知,不要停止提问,故选B。
13.句意:提出问题,做实验,永远不要害怕探索。
do做;avoid避免;fear害怕;quit放弃。根据原文“Ask questions,... experiments, and never be afraid to explore”可知,是做实验,故选A。
14.句意:你永远不知道你可能会发明出什么惊人的东西,或者你的好奇心会如何改变世界。
destroy破坏;invent发明;weight重量;taste品尝。根据原文“what amazing things you might...”可知,好奇心可能让人“发明”东西,故选B。
15.句意:你永远不知道你可能会发明出什么惊人的东西,或者你的好奇心会如何改变世界。
harm伤害;leave离开;change改变;miss错过。根据原文“how your curiosity could... the world”以及前文提到好奇心改变世界可知,好奇心能“改变”世界,故选C。
16.D 17.A 18.B 19.B 20.C
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了3D打印技术,还提到中国在该技术领域的领先地位,指出3D打印技术将改变世界。
16.细节理解题。根据“Would you like to design an object, such as a cup or a toy, and then ‘print’ it out Well, there is the technology to help you do this—to produce even a whole house!”以及后文对3D打印技术的介绍可知,是3D打印技术能让人们打印出在电脑上设计的物品,故选D。
17.细节理解题。根据“3D printers might be the size of a suitcase or even a small room, depending on the object they are made to produce.”可知,3D打印机的大小取决于要打印的物品,是可变化的,故选A。
18.细节理解题。根据“In medicine, 3D printing is often used to make teeth. The dentist takes a 3D image, something like a photo of the real tooth and a new one is printed in that exact shape.”可知,在医学领域,3D打印常被用来打印牙齿,且能保证和真实牙齿形状完全一致,故选B。
19.词义猜测题。根据前文“So how is this being used In medicine... Then you might also want to print a mobile phone cover or a special pair of shoes.”可知,前文一直在介绍3D打印技术的应用,“Scientists are taking this even further.”中“this”指代前文提到的“3D打印技术的应用(即3D打印这件事)”,故选B。
20.最佳标题题。根据“It seems that 3D printing technology will change our world, and China is leading the way.”以及全文对3D打印技术应用的介绍可知,文章核心是3D打印技术将改变世界,最佳标题为“3D打印技术将改变世界”,故选C。
21.B 22.D 23.A 24.D 25.C
【导语】本文主要讲述了OpenAI推出的GPT-5在反应速度、准确性、问题解决能力等方面的改进,以及它对社会带来的积极影响和潜在挑战,如就业替代和人际关系问题。
21.细节理解题。 根据第二段“it makes 45% fewer factual mistakes than GPT-4”可知,GPT-5的一个关键改进是减少了45%的事实性错误。故选B。
22.观点态度题。 根据最后一段“it shows both the amazing possibilities and the social challenges”可知,作者认为GPT-5的影响是双面的,既有好处也有挑战。故选D。
23.篇章结构题。 通读全文可知,①段整体引出 GPT-5的发布,以及它带来的AI领域竞争变化和引发的相关讨论,起到总起的作用;②-③段介绍GPT-5的改进和优势;④-⑤段讨论GPT-5新功能的应用及其带来的社会影响;⑥段总结GPT-5的双面性,所以最合理的划分是①/②③/④⑤/⑥。故选A。
24.推理判断题。 根据第四段“prompt-based programming”功能可知,GPT-5能帮助程序员快速开发网站,证明它对程序员很有用,但并未提到传统程序员将变得不必要。D项表述过于绝对,与原文不符。故选D。
25.主旨大意题。 全文主要报道GPT-5的升级功能及其对社会的影响,既包括技术进步,也涉及潜在问题。故选C。
26.D 27.B 28.A 29.B 30.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了四川达州的自然奇观——八台山,包括其名称由来、海拔高度、日出景观、自然风光以及玻璃栈道等特色。
26.细节理解题。根据文章开头第一段“Do you know a mountain that looks like big steps ”可知,作者以提问方式开篇。故选D。
27.细节理解题。根据文章第四段“On the fine mornings…making the tops of the mountain look like islands in a huge white sea.”可知,晴朗的早晨,厚厚的云层覆盖下方土地,使山顶看起来像白色海洋中的岛屿。由此可知,特殊景观是云海中的山顶。故选B。
28.推理判断题。根据文章第四段“it feels just like walking in the sky”可知,感觉就像在空中行走。由此可推断,玻璃栈道会让人感到刺激。故选A。
29.细节理解题。根据文章第三段“The name ‘Batai’ means ‘eight terraces’ because it looks like it has eight huge flat steps going up.”可知,“八台”因其八层阶梯状地貌得名。故选B。
30.主旨大意题。全文围绕八台山的自然特色展开,如阶梯状地貌、云海、玻璃栈道等,目的是介绍达州的这一自然奇观。故选C。
31.A 32.F 33.D 34.C 35.E
【导语】本文讲述了人们为了节约用水采用的措施、浪费水的危害,以及我们为了节约水可以做到的事情。
31.根据“It is not a difficult question to answer.”可知此处提出了一个问题,A项“然而,到底多少是太多了?”符合语境。故选A。
32.根据“They show them ways they can cut back on water use.”可知此处是一些减少人们用水的方法,F项“他们还增加了用水量过多的人的水费。”符合语境。故选F。
33.根据“What’s more, they carry out programs that offer money to reduce water use. For example, they give people shower heads and toilets that use less water. ”可知此处是限制人们用水的最后一个方法,D项“最后,他们制定了控制用水的法律。”符合语境。故选D。
34.根据“We can save lots of water by not letting taps run while we are brushing our teeth or by turning off tap right away after washing hands. By collecting the cold water when we’re taking warm showers, we can also save water. ”可知这里是为了节约用水,我们能做的事情,C项“我们可以做几件事来节约用水。”符合语境。故选C。
35.根据“In this way, we can make full use of water.”可知这里是节约用水的方法,E项“我们不必让冷水一直流到温热为止。”符合语境。故选E。
36.carefully
【解析】句意:为了学好英语,我们应该在课堂上认真听老师讲课。空处修饰动词listen,应用副词形式。故填carefully。
37.boring
【解析】句意:很多人睡着了,因为他们觉得这场表演有点无聊。此处需要一个形容词来描述“the performance(表演)”的特征,“bore”是动词,其形容词形式“boring”用于修饰事物,表示“令人厌烦的,无聊的”,符合语境,用来说明表演让人觉得无聊,故填“boring”。
38.latest
【解析】句意:昨天我听到了关于我最喜欢的英雄姚明的最新消息。根据“the”可知,此处用形容词最高级,late“迟的;晚的”,形容词,其最高级形式是latest,意为“最新的;最近的”。故填latest。
39.healthy
【解析】句意:如果你想保持你的牙齿健康,每天刷牙。此处为固定搭配“keep sth.+形容词”,含义是“使某物保持某种状态”;结合“brush them every day”可知,此处应用所给词的形容词形式healthy“健康的”。故填healthy。
40.to improve
【解析】句意:她期望通过阅读英语文章和用英语写日记来提高英语水平。expect to do sth“期望做某事”,此处用动词不定式作宾语。故填to improve。
41.crazy
【解析】句意:不要对抖音上的短视频如此着迷。根据“Don’t be so...about”可知,横线处需填形容词,“着迷的”英文表达为crazy,be crazy about“对……着迷”。故填crazy。
42.cheer for
【解析】句意:人们站起来为他们最喜欢的球员加油。cheer for“为……加油”,是动词短语,to后接动词原形。故填cheer for。
43.repeat
【解析】句意:“为什么每个人总是重复说这句话?”男孩抱怨道。根据汉语提示可知,动词repeat符合语境,does后接动词原形。故填repeat。
44.digital
【解析】句意:我爸爸上周买了一台新的数码相机。digital“数码的”,形容词作定语。故填digital。
45.thirsty
【解析】句意:李太太购物后又累又渴,于是走进了一家茶馆。thirsty“口渴的”,形容词作表语。故填thirsty。
46.earthquake forward
【解析】earthquake“地震”,an后接名词单数;move forward“向前移动”。故填earthquake;forward。
47.aware textbook
【解析】根据所给汉语意思可知,第一个空缺处应该填的是“意识到”,固定短语be aware of表示“意识到”;第二个空缺处应该填的是“课本”,名词textbook表示“课本”,这里指课本上的相关内容,用单数形式 。故填aware;textbook。
48.be more aware of
【解析】be more aware of“更加意识到”,make sb do sth“使某人做某事”。故填be more aware of。
49.feel at home
【解析】对比所给中英文可知,设空处为“感觉像在自己家一样”,feel at home“感觉自在、无拘束”,其引申义可对应“感觉像在自己家一样”,make sb. do sth.“让某人做某事”,是固定搭配。故填feel at home。
50.is as wonderful as try it
【解析】结合句意和语境可知,“和……一样精彩”用as + 形容词 + as结构,形容词wonderful,主语是单数the safety programme,所以be动词用is;“迫不及待要尝试一下”用can’t wait to do sth结构,try是“尝试”,it指代前面的the safety programme。故填is as wonderful as;try it。
51.C 52.B 53.E 54.A 55.F 56.C 57.E 58.B 59.F 60.D
【导语】本文主要讲述了数字技术对世界带来的改变,包括使世界联系更紧密、提高做事效率、改变生活方式等,同时也指出数字技术存在的一些问题,如隐私担忧,并提醒人们要正确使用数字技术。
51.句意:数字技术使现在的世界比以往任何时候都更加紧密相连。根据“Smartphones and the Internet allow us to communicate...with people around the world.”可知,智能手机和互联网让我们与世界各地的人交流,这说明世界变得更加紧密相连了,结合备选词,connected“连接的,相连的”符合语境。故填C。
52.句意:智能手机和互联网使我们能够与世界各地的人们高效地交流。此处修饰动词communicate,结合备选词,应用副词efficiently“高效地”,表示高效地交流。故填B。
53.句意:社交媒体平台帮助我们分享想法和照片,但它们也引发了对隐私的担忧。根据“but they also raise concerns about...”及备选词可知,社交媒体也引发了对隐私的担忧,privacy“隐私”符合语境。故填E。
54.句意:例如,一些青少年花太多时间上网,这可能会影响他们的学习或健康。根据“some teenagers spend too much time...the Internet”及备选词可知,此处表示花太多时间上网,surfing“冲浪”,surf the Internet“上网”,符合语境。故填A。
55.句意:科学家们正在开发人工智能来解决这些问题。根据“Scientists are developing...intelligence to solve these problems.”及备选词可知,此处表示开发人工智能,artificial“人工的”,artificial intelligence“人工智能”,符合语境。故填F。
56.句意:它在许多方面改变了我们的世界。根据“Digital technology has become an important part of our daily lives.”及备选词可知,数字技术已成为我们日常生活的重要组成部分,它在许多方面改变了我们的世界,changed“改变”符合语境。故填C。
57.句意:随着互联网的发展,我们现在可以比以前更快地做很多事情。根据“With the development of the Internet, we can now do many things more...than before.”及备选词可知,此处表示比以前更快地做很多事情,quickly“快速地”符合语境。故填E。
58.句意:例如,我们过去常去书店买书,但现在我们可以在网上购买和阅读电子书。根据“to buy books”及备选词可知,此处表示去书店买书,bookstores“书店”符合语境。故填B。
59.句意:它为我们提供了很多可以访问的信息。根据“a lot of information for us to access.”及备选词可知,此处表示为我们提供很多信息,provides“提供”符合语境。故填F。
60.句意:我们应该确保我们的密码足够强大以保护我们的数据。根据“We should...that our passwords are strong enough to protect our data.”及备选词可知,此处表示确保密码足够强大以保护数据,make sure“确保”符合语境。故填D。
61.needs 62.problems 63.saving 64.like 65.made 66.because 67.friendly 68.probably 69.a 70.to keep
【导语】本文介绍了地球面临环境问题,并号召每个人都需要参与保护行动。
61.句意:我们的星球正面临着严重的环境问题,每个人都需要在保护它方面发挥作用。该句陈述事实,为一般现在时,主语是“everyone”,谓语动词需用三单形式,故填needs。
62.句意:主要问题之一是塑料污染。problem“问题”,“one of+可数名词复数”表示“……之一”,所以此处应用problem的复数形式。故填problems。
63.句意:其次,通过节约纸张、玻璃和塑料等材料,将会产生更少的垃圾。save“节约”,by是介词,后面接动词时要用动名词。故填saving。
64.句意:其次,通过节约纸张、玻璃和塑料等材料,将会产生更少的垃圾。此处表示列举纸张、玻璃和塑料等材料,用like“例如”符合语境。故填like。
65.句意:例如,在2019年,欧洲的一些国家制定法律禁止使用塑料吸管和餐具。根据时间状语“in 2019”可知,该句时态为一般过去时,所以动词make要用过去式。故填made。
66.句意:这些步骤很重要,因为它们鼓励企业和人们对环境更加友好。前后句是因果关系,前句说明这些步骤重要,后句解释原因,所以用because“因为”引导原因状语从句。故填because。
67.句意:这些步骤很重要,因为它们鼓励企业和人们对环境更加友好。根据“people to be more…to the environment.”可知,此处指鼓励企业和人们对环境更加友好,be friendly to是固定短语,意为“对……友好”,故填friendly。
68.句意:小行动很可能会有大影响。此处修饰动词,要用副词形式,probable的副词形式是probably“可能”。故填probably。
69.句意:小行动很可能会有大影响。make a big difference是固定短语,意为“有重大影响”,所以此处应用不定冠词a。故填a。
70.句意:让我们努力工作,为子孙后代保持我们的星球干净和安全。此处表示目的,要用动词不定式to keep作目的状语。故填to keep。
71.He found that the Earth orbits the sun. 72.Her discovery of radium has helped save millions of lives through cancer treatment. 73.She encouraged them to grow their own plants and explore. 74.Because curiosity makes the brain more active and ready to learn, helping them solve problems and adapt to new situations. 75.The author advises us to follow our curiosity instead of ignoring it.
【导语】本文主要讲述了好奇心在重大发现和日常生活中的重要性,并通过伽利略、居里夫人和一位乡村教师的例子加以说明。
71.根据文章第1段“He built a telescope to observe the sky and found that the Earth orbits the sun—a discovery that changed science forever.”可推知,伽利略通过望远镜发现地球绕太阳运行。故填He found that the Earth orbits the sun.
72.根据文章第2段“Her curiosity led to the discovery of radium, which has helped save millions of lives through cancer treatment.”可推知,居里夫人的发现通过癌症治疗拯救了生命。故填Her discovery of radium has helped save millions of lives through cancer treatment.
73.根据文章第3段“Instead of just telling them facts, she encouraged them to grow their own.”可推知,这位乡村教师鼓励学生自己种植植物。故填She encouraged them to grow their own plants and explore.
74.根据文章第4段“This is because curiosity makes the brain more active and ready to learn.”可推知,好奇心使人更成功的原因是它让大脑更活跃、更愿意学习。故填Because curiosity makes the brain more active and ready to learn, helping them solve problems and adapt to new situations.
75.根据文章最后一段“Follow your curiosity—it might just lead you to something amazing.”可推知,作者建议我们追随好奇心。故填The author advises us to follow our curiosity instead of ignoring it.
76.例文
One sunny afternoon, I saw black ants marching on the windowsill. “Where are they heading ” I wondered. Driven by curiosity, I decided to follow them. They stopped at a piece of bread, their tiny legs moving fast to carry crumbs. Watching their teamwork amazed me. Exploring their world made my day joyful. The ants reminded me that even the smallest creatures can teach big lessons about cooperation.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:以“一般过去时”为主;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示,并适当添加细节,注意字母大小写以及标点符号。
[写作步骤]
第一步、介绍自己好奇的事物是什么;
第二步、介绍自己的探索行动;
第三步、介绍事情的结果和自己的感受。
[亮点词汇]
①decide to do sth.决定做某事
②a piece of一块
③made my day joyful让我的一天充满欢乐
[高分句型]
The ants reminded me that even the smallest creatures can teach big lessons about cooperation. (that引导宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览