资源简介 / 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科2025-2026学年七年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)期中核心素养培优卷本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)Do you have a beautiful dream I know almost everyone 1 his own dream in his life. The dreams are very important to us. The dreams can make us 2 harder.I 3 at a new school now. I do well 4 all my subjects. All the teachers like 5 very much. My dream is to be a 6 in West China. Many children there want to go to school 7 they can’t. Their families are poor and their parents don’t have enough (足够的) money 8 their children to school. I think they should go to school because studying 9 the only way to change their lives.Teachers are greatly needed there, so I want 10 a teacher to help them. I will be kind to my students and make 11 with them. I think all the children 12 will like to talk with me, too. I will give them love and teach them 13 to be a useful person. I think it is 14 interesting job in the world. I hope my dream can 15 !1.A.has B.have C.is D.are2.A.to work B.to study C.works D.study3.A.is B.am C.are D.be4.A.at B.to C.in D.with5.A.I B.me C.she D.him6.A.teacher B.doctor C.singer D.worker7.A.and B.but C.or D.so8.A.to send B.sending C.send D.sends9.A.are B.do C.is D.does10.A.to be B.be C.to is D.is11.A.a friend B.friends C.classmates D.a classmate12.A.here B.there C.in here D.in there13.A.when B.why C.how D.what14.A.a B.any C.some D.an15.A.find out B.come out C.look for D.come true二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。A“Every worker coming to Beijing has their own reasons. No one lives here without a dream,” said Chen Jianguo, a 35-year-old food deliveryman from a small town.deliverymanChen Jianguo dreamed of having his own business in Beijing about 16 years ago. But his father asked him to take his place as a truck (货车) driver. Chen didn’t like the job, but he didn’t want to make his father sad. He took the job. Then he got married (成婚) and had a son.“I got quite good pay, but life felt empty then,” Chen remembered. “Most days, I had nothing to do.” He wanted more excitement (激动人心的事) in life. When he told his family he wanted to go to Beijing, his wife and son agreed (赞成). “They supported my dream,” Chen said happily.Now Chen works as a food deliveryman. Every day, he works 15 hours and often skips (跳过) lunch. “I work hard to give my family a better life,” he said. “I want to be the best delivery worker at my station.” Chen enjoys meeting new people through his job.Looking to the future, Chen still wants to open his own restaurant. He keeps a notebook, and he writes down what foods people order in it. This helps him learn about different tastes. “One day,” he said with a smile, “my dream will come true.”根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。16.What was Chen Jianguo’s dream 16 years ago A.To be a truck driver. B.To be a famous cook.C.To have his own business. D.To be a food deliveryman.17.Why did Chen Jianguo become a truck driver A.Because he liked the job. B.Because his father asked him to.C.Because he had no other chances. D.Because he wanted to make more money.18.Which of the following is close to the underlined word “empty” A.Amazing. B.Easy. C.Boring. D.Relaxed.19.Why does Chen Jianguo write down what foods people order A.He likes writing.B.He is learning about different tastes.C.He wants to be the best delivery worker.D.He hopes to help people order better food.20.What’s the main idea of the text A.Chen Jianguo works hard as a food deliveryman.B.Chen Jianguo’s family supports his dream.C.Chen Jianguo is trying to make his dream come true.D.Chen Jianguo doesn’t like being a truck driver.BFor years, I fought with the “bird’s nest” on top of my head. My mother thought my hair was naturally beautiful, but my classmates didn’t agree. They made fun of it, calling my hair “the mop”.When I got to college, I decided to change my hairstyle. I had my curly hair straightened (拉直). However, it cost me $700 once every six months to do this. People said I was crazy to spend that much on my hair. But I was willing to do anything to never again see that curly-haired girl in the mirror( 镜子).But when I had to rent my own apartment, the cost became too high. So I turned to the Internet, Google. In the end, I found a “curly haired” salon, a place designed for girls like me.When I arrived there, the stylist, Jacquai, was waiting for me.“Do you really think this will work ” I asked.“No curly hair is hopeless,” she replied. “You just haven’t found a way to work with it. That’s all.”After the hour was over, Jacquai had finished her work. She had fixed my hair using only her hands. I couldn’t believe it: My hair looked beautiful.Now my world has changed. I am more outgoing and confident (自信的) than before. People say that I am looking better than before, but that they don’t know what has changed. Hair is not just hair.I don’t need to tell them. My hair speaks for itself.21.Which is TRUE about the writer’s hair A.Her classmates thought it was naturally beautiful.B.She didn’t like it and tried her best to make it straight in the beginning.C.She loved changing her hair into different kinds of styles.D.She enjoyed seeing herself in the mirror.22.How often did the writer straighten her hair A.Once a month. B.Once every six months.C.Every six weeks. D.Every three months.23.The writer gradually (逐渐地) found that getting her hair straightened ________ .A.was expensive and useless B.didn’t make her look goodC. was helpful but too expensive D.caused others to make fun of her24.What happened to the writer after she had her hair done A.She began to accept her natural beauty.B.She realized that hair is just hair.C.She wanted others to notice it.D.She was sorry that she didn’t visit the salon earlier.25.What can we learn from the story A.Everything good comes from being confident.B.People should be confident about their hair.C.Being cool can help us build confidence.D.Accept ourselves and live our life with confidence.CStarting a book club is easy—all you need is to love reading. Here’s the way to start a book club.When you set up your book club, the first thing is to get members for your club. They could be friends, family, or those you know through different activities, but they should all love to read. A small group of seven to ten people is usually good for a book club.Once you have a group, agree on how often you want to meet, and usually clubs meet monthly. Pick a date and stick with it. That way, members can easily plan for it. Set the length (长度) of the meeting time. An hour is a good start. Two hours is usually perfect.Then, you need a good place. Libraries, parks and restaurants—all make good meeting places. For many clubs, homes are the best place because they’re quiet and relaxing.Please don’t forget the most important thing—the book! Think about the books your club will enjoy. Stories History books Your club can choose books in different ways. You can take turns (轮流) to recommend books. Let everyone vote (投票) to decide which book to read. Anyway, make sure to keep it interesting.After all these have been decided, your book club is ready. Now, it’s time to hold the first meeting. Enjoy your reading.26.According to the passage, the members of a book club should ________.A.collect a lot of books B.like to join in other activitiesC.enjoy reading books D.have the same friends27.How often do clubs usually meet according to paragraph 3 A.Every month. B.Every two weeks.C.Every day. D.Every year.28.What does the underlined phrase recommend books probably mean A.Read books. B.Make books interesting.C.Protect books. D.Introduce some good books.29.What does the passage mainly talk about A.The importance of a book club. B.Different Places for a book club.C.Advice on joining a book club. D.Ways to start a book club.30.Which of the following is the structure (结构) of the passage A.B.C. D.第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)请先阅读下面短文,掌握其大意,然后根据短文内容从下面七个选项中选择五个还原到文中,使短文意思通顺、结构完整。一空一句。Happiness is important for everyone. Most people want to be happy. 31 Money and success do not bring lasting happiness. Happiness depends on ourselves. 32 Here are a few ways to help you be happier.The first secret of happiness is to enjoy the simple things in life. Too often, we spend so much time thinking about the future. 33 Therefore, we fail to enjoy the present. You should enjoy simple pleasures in life, such as spending time with close friends.34 Many people experience this by dancing or playing a sport. You can forget about your problems, and just think about the activity.Finally, many people find happiness in helping others. According to studies, people feel good when they volunteer to do many meaningful things for others. 35 You can help your classmates with their studies or go shopping to get food for an old neighbor. Just try!A.For example, we want to make more money or get a better job.B.You can get happiness by becoming richer.C.The second secret to leading a happy life is to be active.D.However, few of them know how to find happiness.E.Every day is a new day, forget unhappy moments.F.So if you want to feel happier, try to do something meaningful for people.G.In other words, we make our own happiness.三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)36.He is popular among the young students because he is active and . (create)37.After running for forty minutes, he was out of . (breathe)38.We are busy getting ready for the coming singing (compete).39.My boss asked me to make a list of all the (design) names.40. (art) usually have some creative ideas.41.We should help each (互相) when we have problems with our studies.42.The party was so (热闹的) with music and dancing.43.As young people, we must (尊敬) the elders.44.The moon in the sky is quite round and (明亮的).45.Mr. Li likes to watch (新闻) on TV to learn more about events around the world.四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)46.试着每天用英语互相交谈,你会变得更好。Try to talk in English with every day, and you will get better.47.我们常常在读书俱乐部彼此分享对这些小说的不同看法。We often our different ideas about these novels .48.我们已计划去西藏, 但还没决定何时去。We've planned to go to Xizang, but we haven't decided .49.Jimmy在网上搜了一整天, 希望能解决这个问题。Jimmy looks things up on the Internet for a whole day this problem.50.如果你不想上课迟到,你最好现在就出发。You leave now if you don’t want to be late for class.五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读短文,从方框中选出恰当的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空限填一词,每词仅用一次。learn different meaningful because he Chinese live language job more“Welcome to the bus …” In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.But the bus driver, Mr. Feng, is a little 51 . He usually says it in both 52 and English. Mr. Feng is 43 years old and he 53 in Handan, Hebei. Every morning, he gets up really early 54 he needs to get to the bus station before 6:30. At 6:30, Mr. Feng starts 55 work. He always greets people in two 56 on the bus. To make 57 people get to know Handan, he also introduces (介绍) some famous places in Handan.It is not easy for Mr. Feng to 58 English, but he learns a little English every day. In the evening, he usually spends an hour learning it.“My 59 is very common (普通的), but I’ll do my best. And this makes my life 60 .” Mr. Feng says.六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)根据短文内容和所给的中文提示,在空白处填入单词。每空限填一词。Do you feel you’re busy with your junior high school life You don’t have 61 (足够的) time to relax, because you have many subjects to learn. And 62 (有时) you don’t have much time to sleep. Are there any ways out Yes, there is. First, make a timetable for 63 (你自己).A timetable is important because it can help you make good 64 (使用) of your time. Some students have no time for a good 65 (一餐) or some exercise. Also, they often go to 66 (床) late. So the next day they are difficult to get up 67 (早). With a timetable, they can do well. Because they know what to do at different times.Next, 68 (努力) to follow your timetable. Some students find it difficult to 69 (保持) a timetable. But when you do the same activities every day, they will 70 (成为) your habits (习惯).七、读写结合(共两节,满分25分)第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)Answer the questions (根据以下内容回答问题)Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking sounds with his tongue to help him move around. Much like a bat, he now moves about using sonar (声纳). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.How does sonar work “When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect (反射) off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images (图像). It’s like having a conversation with the environment.”When you click, what do you see in your mind “Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every direction.”What is it like riding a bike using sonar “It’s exciting and enjoyable but it requires a lot of focus. I click up to two times per second, much more than I usually do.”Is it dangerous to move around the world in this way “Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone as a kid.”How challenging is it to teach people to use sonar “Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn’t in the eyes; it’s in the mind.”71.Does Daniel Kish move about by using sonar 72.How old was Daniel Kish when he lost both of his eyes 73.How does he feel when riding a bike 74.How often does he click when riding a bike 75.What do you think of Daniel Kish Why 第二节 书面表达(共1题,满分15分)76.有目标的人生才有方向,有规划的人生才更精彩。学校英语校刊“人生目标”栏目正在征稿。假设你是李华,请你以“My Dream Job”为题写一篇短文投稿,内容包括:你的理想职业是什么,为什么,为实现理想你做了什么。提示词语: like, interesting, can, study, practise提示问题:·What is your dream job Why ·What do you do for your dream job My Dream JobEveryone has his own dream.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com)参考答案及试题解析1.A 2.D 3.B 4.C 5.B 6.A 7.B 8.A 9.C 10.A 11.B 12.B 13.C 14.D 15.D【导语】本文主要讲述了作者的梦想是成为西部地区的一名教师,帮助那些因家庭贫困而无法上学的孩子们,作者认为教育是改变生活的唯一途径,并希望自己的梦想能够实现。1.句意:我知道几乎每个人在他的生活中都有自己的梦想。has有,三单形式;have有,动词原形;is是,单数主语;are是,复数主语。主语是“everyone”,表示单数概念,谓语动词需用三单形式has表示“有”。故选A。2.句意:梦想能让我们更努力学习。to work工作,动词不定式;to study学习,动词不定式;works工作,三单形式;study学习,动词原形。根据“The dreams can make us...harder.”及语境可知,梦想应是让我们更努力学习,make sb do sth“让某人做某事”,空处用动词原形。故选D。3.句意:我现在在一所新学校。is是,主语是第三人称单数;am是,主语是I;are是,主语是复数或第二人称;be是,动词原形。根据“I...at a new school now.”可知,句子是一般现在时,主语是I,be动词用am。故选B。4.句意:我所有的科目都学得很好。at在;to到;in在……里面;with和。根据“I do well...all my subjects.”可知,此处是do well in“在……方面做得好”,固定短语。故选C。5.句意:所有的老师都非常喜欢我。I我,主格;me我,宾格;she她,主格;him他,宾格。根据“All the teachers like...very much.”可知,此处指老师喜欢“我”,动词后用代词宾格me,作宾语。故选B。6.句意:我的梦想是成为中国西部的一名教师。teacher老师;doctor医生;singer歌手;worker工人。根据下文“Teachers are greatly needed there, so I want...a teacher to help them.”可知,作者的梦想是成为一名老师。故选A。7.句意:那里的许多孩子想上学,但他们不能。and和,表并列;but但是,表转折;or或者,表选择;so所以,表结果。根据“Many children there want to go to school...they can’t.”可知,前后句是转折关系,用but连接。故选B。8.句意:他们的家庭很穷,他们的父母没有足够的钱送孩子上学。to send送,动词不定式;sending送,动名词/现在分词;send送,动词原形;sends送,三单形式。根据“their parents don’t have enough (足够的) money...their children to school.”可知,此处是have enough money to do sth“有足够的钱做某事”,用动词不定式。故选A。9.句意:我认为他们应该上学,因为学习是改变他们生活的唯一途径。are是,复数主语;do做,动词原形;is是,单数主语;does做,三单形式。根据“studying...the only way to change their life.”可知,此处指学习“是”改变他们生活的唯一途径,动名词作主语,谓语动词用单数is。故选C。10.句意:那里非常需要老师,所以我想成为一名老师来帮助他们。to be成为,动词不定式;be成为,动词原形;to is错误表达;is是,单数主语。根据“so I want...a teacher to help them.”可知,此处是want to do sth“想要做某事”,用动词不定式。故选A。11.句意:我会对我的学生很好,和他们交朋友。a friend一个朋友;friends朋友,复数;classmates同学,复数;a classmate一个同学。根据“I will be kind to my students and make...with them.”可知,此处是make friends with sb“和某人交朋友”,固定短语。故选B。12.句意:我想那里所有的孩子也会喜欢和我交谈。here这里;there那里;in here在这里;in there在那里。根据“I think all the children...will like to talk with me, too.”可知,指代上文提到的地点“in West China”,表示“在那里”,直接用“there”。故选B。13.句意:我会给他们爱,教他们如何成为一个有用的人。when什么时候;why为什么;how如何;what什么。根据“I will give them love and teach them...to be a useful person.”可知,此处是教他们“如何”成为一个有用的人,用how引导宾语从句。故选C。14.句意:我认为这是世界上一个有趣的工作。a一个,用于辅音音素开头的单词前;any任何;some一些;an一个,用于元音音素开头的单词前。根据“I think it is...interesting job in the world.”可知,此处泛指一份有趣的工作,interesting是元音音素开头的单词,用不定冠词an。故选D。15.句意:我希望我的梦想能实现!find out查明;come out出版;look for寻找;come true实现。根据“I hope my dream can...!”可知,此处是希望梦想“实现”,用come true。故选D。16.C 17.B 18.C 19.B 20.C【导语】本文是一篇记叙文,讲述了陈建国从卡车司机到外卖员的经历,他怀揣开餐馆的梦想,努力工作,试图让梦想成真。16.细节理解题。根据“Chen Jianguo dreamed of having his own business in Beijing about 16 years ago.”可知,16年前陈建国的梦想是拥有自己的生意,故选C。17.细节理解题。根据“But his father asked him to take his place as a truck (货车) driver. Chen didn’t like the job, but he didn’t want to make his father sad. He took the job.”可知,陈建国成为卡车司机是因为他父亲要求他这么做,故选B。18.词句猜测题。根据“‘I got quite good pay, but life felt empty then,’ Chen remembered. ‘Most days, I had nothing to do.’”可知,陈建国虽然收入不错,但大部分时间无事可做,生活感觉很“无聊”,“empty”在这里意思接近“Boring”,故选C。19.细节理解题。根据“He keeps a notebook, and he writes down what foods people order in it. This helps him learn about different tastes.”可知,陈建国记录人们点的食物是为了了解不同的口味,故选B。20.主旨大意题。文章讲述了陈建国为了实现梦想,从卡车司机转行做外卖员,并努力学习,希望未来开自己的餐馆,他一直在努力让梦想成真,故选C。21.B 22.B 23.C 24.A 25.D【导语】本文是一篇记叙文,作者以自己对头发的态度转变为线索,讲述了最初因同学嘲笑不喜欢自己的卷发而努力拉直,后因费用高昂转向寻找适合卷发的处理方式,最终接受自己的自然美并变得自信的故事,传达出接受自己、自信生活的主题。21.细节理解题。根据“My mother thought my hair was naturally beautiful, but my classmates didn’t agree. They made fun of it...I had my curly hair straightened (拉直).”可知,作者一开始不喜欢自己的卷发,尽力把它拉直,故选B。22.细节理解题。根据“However, it cost me $700 once every six months to do this.”可知,作者每六个月拉直一次头发,故选B。23.细节理解题。根据“However, it cost me $700 once every six months to do this. People said I was crazy to spend that much on my hair. But when I had to rent my own apartment, the cost became too high.”可知,拉直头发有效果但太贵了,故选C。24.细节理解题。根据“Now my world has changed. I am more outgoing and confident (自信的) than before...Hair is not just hair.”可知,作者在做了头发后开始接受自己的自然美,变得更加自信,故选A。25.主旨大意题。本文讲述了作者从讨厌自己的卷发,花费高昂费用拉直,到后来找到适合自己的发型,接受自己原本的样子并变得自信,告诉我们要接受自己,自信地生活,故选D。26.C 27.A 28.D 29.D 30.B【导语】 本文主要介绍了如何建立一个读书俱乐部,包括成员选择、聚会频率、地点选择和书籍推荐等方面的建议。26.细节理解题。 根据第2段“They could be friends, family, or those you know through different activities, but they should all love to read.”可知,读书俱乐部的成员都应该喜欢阅读。故选C。27.细节理解题。 根据第3段“agree on how often you want to meet, and usually clubs meet monthly.”可知,读书俱乐部通常每月聚会一次。故选A。28.词句猜测题。 根据第5段“Your club can choose books in different ways. You can take turns (轮流) to recommend books.”可知,应是轮流推荐书籍,“recommend books”意为“推荐书籍”。故选D。29.主旨大意题。 全文围绕如何建立读书俱乐部展开,介绍了成员、聚会安排、地点选择和书籍推荐等内容,因此主要讨论的是“如何建立一个读书俱乐部”。故选D。30.篇章结构题。 文章第一段总述创办读书俱乐部的方法,第二至第五段分别从招募成员、确定聚会频率和时间、选择聚会地点、挑选书籍等方面分述,第六段总结,属于“总-分-总”结构,对应选项B。故选B。31.D 32.G 33.A 34.C 35.F【导语】本文主要阐述了幸福对每个人都很重要,并介绍了幸福的秘诀。31.根据上文“Most people want to be happy.”和下文““Money and success do not bring lasting happiness.”可知,人们想要幸福,而下文开始讨论“幸福的来源 (非金钱成功)”,因此这里需要一个句子衔接“‘想要幸福’但‘不知道如何获得’”的逻辑缺口; 选项D“然而,他们中很少有人知道如何找到幸福。”符合语境。故选D。32.根据上文“Happiness depends on ourselves.”和下文“Here are a few ways to help you be happier.”可知,前句提出“幸福靠自己”的核心观点,后句开始给具体方法,因此这里需要一个句子对前句观点进行“换一种说法强调”,让观点更清晰,再自然过渡到方法;选项G“换句话说,我们自己创造幸福。”符合语境。故选G。33.根据上文“Too often, we spend so much time thinking about the future.”和下文“Therefore, we fail to enjoy the present.”可知,前句提出“思考未来”的现象,后句用“Therefore”引出“没能享受当下”的结果,因此这里需要一个句子对“思考未来”举具体例子,让现象更具体可感;选项A“例如,我们想赚更多的钱或得到一份更好的工作。”符合语境。故选A。34.上一段讲了“幸福的第一个秘诀——享受简单事物”;根据下文“Many people experience this by dancing or playing a sport. You can forget about your problems, and just think about the activity.”可知,文章结构是“分点讲幸福的秘诀”,上段已讲“第一个秘诀”,因此这里需引出“第二个秘诀”,且下文“跳舞、运动”属于“积极主动的行为”,需匹配“积极”相关话题;选项C“幸福生活的第二个秘诀是积极主动。”符合语境。故选C。35.根据上文“According to studies, people feel good when they volunteer to do many meaningful things for others.”和下文“You can help your classmates with their studies or go shopping to get food for an old neighbor. Just try!”可知,前句通过研究结论强调“为他人做有意义的事能带来幸福感”,后句开始举“为他人做事”的具体例子,因此这里需要一个句子“基于前句结论给出明确建议”,连接“结论”和“具体做法”;选项F“所以,如果你想感觉更快乐,试着做一些对别人有意义的事情。”符合语境。故选F。36.creative【解析】句意:他在年轻学生中很受欢迎,因为他很积极且富有创造力。根据“he is active and...”可知,横线处需填形容词,与active构成并列关系,create的形容词形式为creative,意为“有创造力的”。故填creative。37.breath【解析】句意:跑了四十分钟后,他喘不过气来。所给词“breathe”是动词,意为“呼吸”。此处“out of”后需接名词,构成固定短语“out of breath”,意为“气喘吁吁;喘不过气来”。“breathe”的名词形式是“breath”,故填breath。38.competition【解析】句意:我们正忙着为即将到来的歌唱比赛做准备。compete是动词,意为“竞争;比赛”;根据空前定冠词the可知,此处应用其名词形式competition,意为“比赛;竞赛”,此处特指即将到来的这次比赛,名词用单数形式。故填competition。39.designers’【解析】句意:老板让我把所有设计师的名字列出来。根据“names”可知此处指设计师们的名字,复数名词designers“设计师们”,且修饰names应用所有格形式,designers’“设计师们的”。故填designers’。40.Artists【解析】句意:艺术家通常有一些创造性的想法。根据“... usually have some creative ideas.”可知,此处指人,artist“艺术家”符合语境,且由谓语动词have可知,主语应是复数名词。故填Artists。41.other【解析】句意:当我们学习上遇到问题时,我们应该互相帮助。根据汉语提示可知,each other意为“互相”,固定搭配。故填other。42.lively【解析】句意:音乐和舞蹈使晚会非常热闹。lively“热闹的”,形容词作表语。故填lively。43.respect【解析】句意:作为年轻人,我们必须尊敬长辈。“尊敬”respect,情态动词must后跟动词原形。故填respect。44.bright【解析】句意:天空上的月亮又圆又亮。根据句意和括号内的提示词可知,明亮的bright,形容词作表语。故填bright。45.news【解析】句意:李先生喜欢在电视上看新闻,以了解更多关于世界各地的事件。news“新闻”,不可数名词。故填news。46.each other【解析】each other“互相”,为相互代词。故填each;other。47.share with each other in the Reading Club【解析】根据中英文对照可知,share“分享”,动词,作谓语,share…with…“与……分享……”,固定搭配;each other“彼此”;in the Reading Club“在读书俱乐部”,介词短语,作地点状语;根据“often”可知,句子应用一般现在时,主语“We”是复数,谓语动词应用原形。故填share;with each other in the Reading Club。48.when to go【解析】根据汉语提示和英语句子可知,这里需要表达 “何时去”。英语中常用 “疑问词 + 不定式” 结构来作宾语 ,“何时” 对应的疑问词是 when ,“去” 是 go ,“when to go” 这种 “疑问词 + 不定式” 结构充当 decided 的宾语 ,表示 “还没决定什么时候去” 。所以此处应填 when to go。49.in the hope of getting/dealing/working over/with/out【解析】in the hope of “希望……”,后接动名词形式;get over/deal with/work out“解决”,是固定短语。故填in;the;hope;of;getting/dealing/working;over/with/out。50.had better【解析】根据中英文对照可知,这里缺少的是“最好”,had better“最好……”。故填had;better。51.different 52.Chinese 53.lives 54.because 55.his 56.languages 57.more 58.learn 59.job 60.meaningful【导语】本文通过讲述公交车司机冯先生在工作中用中文和英语与乘客打招呼,每天早起前往公交站开始工作,在公交车上向乘客介绍邯郸的著名景点,以及他努力学习英语的日常,展现了冯先生对工作的尽责和对生活积极向上的态度,同时也让他的生活变得更有意义。51.句意:但是公交车司机冯先生有点与众不同。根据“In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.”以及“But” 表示转折可知,冯先生和其他司机不一样,different“不同的”,形容词作表语。故填different。52.句意:他通常用中文和英语说这句话。根据“In China, many bus drivers (公交车司机) say it in Chinese when they see people getting on the bus.”以及这里提到英语,可知此处是中文,Chinese“中文,汉语”。故填Chinese。53.句意:冯先生43岁,他居住在河北邯郸。根据“in Handan, Hebei”可知居住在邯郸,live“居住”,主语he是第三人称单数,动词用lives。故填lives。54.句意:每天早上,他很早起床因为他需要在6:30前到达公交车站。前后是因果关系,解释早起的原因,用because表示“因为”。故填because。55.句意:6:30,冯先生开始他的工作。根据“Mr. Feng starts ... work”可知表示开始他的工作,用he的形容词性物主代词表示“他的”。故填his。56.句意:他在公交车上总是用两种语言和人们打招呼。上文提到他用中文和英语两种语言,language“语言”,two后用其复数形式。故填languages。57.句意:为了让更多人了解邯郸,他还介绍了邯郸的一些著名地方。根据“he also introduces (介绍) some famous places in Handan”可推出这是为了让更多人了解邯郸,用more表示“更多的”。故填more。58.句意:对于冯先生来说学习英语并不容易,但他每天都会学一点英语。根据“but he learns a little English every day”可知这里是学习英语,learn“学习”,to后接动词原形,构成动词不定式。故填learn。59.句意:我的工作很普通,但我会尽我最大的努力。根据前文提到冯先生是公交车司机,可知这里说的是工作,job“工作”,is前用单数。故填job。60.句意:这让我的生活有意义。根据前文冯先生努力工作并学习英语介绍家乡,可知生活变得有意义,meaningful“有意义的”,形容词作宾语补足语。故填meaningful。61.enough 62.sometimes 63.yourself/yourselves 64.use 65.meal 66.bed 67.early 68.try 69.keep 70.become【导语】本文是一篇说明文。文章围绕初中生忙碌的生活,介绍了如何通过制定并遵守时间表来解决时间管理问题。61.句意:你没有足够的时间放松,因为你有很多科目要学。根据句意和汉语提示可知,此处考查enough“足够的”,形容词,在句中作定语修饰名词“time”。故填enough。62.句意:而且有时你没有太多时间睡觉。根据句意和汉语提示可知,此处考查sometimes“有时”,副词,在句中作时间状语。故填sometimes。63.句意:首先,为你(们)自己制定一个时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查yourself/yourselves“你自己/你们自己”,反身代词;make a timetable for yourself/yourselves“为你(们)自己制定一个时间表”。故填yourself/yourselves。64.句意:时间表很重要,因为它能帮助你充分利用时间。根据句意和汉语提示可知,此处考查make good use of“充分利用”,动词短语。故填use。65.句意:一些学生没有时间好好吃一顿饭或进行一些锻炼。根据句意和汉语提示可知,此处考查meal“一餐”,名词;空前有不定冠词“a”,这里应用名词单数形式。故填meal。66.句意:而且,他们经常晚睡。根据句意和汉语提示可知,此处考查go to bed“上床睡觉”,固定搭配。故填bed。67.句意:所以第二天他们很难早起。根据句意和汉语提示可知,此处考查early“早”,副词,在句中作状语,修饰“get up”,表示起床早。故填early。68.句意:接下来,努力遵守你的时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查try to do sth. “努力做某事”,动词短语;句子为祈使句,这里应用动词原形。故填try。69.句意:一些学生发现很难遵守时间表。根据句意和汉语提示可知,此处考查keep“保持,遵守”,动词;keep the timetable“遵守时间表”,固定搭配;空前有动词不定式符号to,这里应用动词原形。故填keep。70.句意:但是当你每天做同样的活动时,它们就会成为你的习惯。根据句意和汉语提示可知,此处考查become“成为”,动词;空前有“will”,这里应用动词原形。故填become。71.Yes, he does. 72.Before he was fourteen months old. 73.He feels excited and finds it enjoyable. 74.He clicks up to two times per second. 75.I think he is very brave and determined. Despite losing his eyesight at a young age, he learned to use sonar to move around and even ride a bicycle. He also teaches others how to use sonar, showing his willingness to help others and share his knowledge.【导语】本文主要讲述了丹尼尔·基什(Daniel Kish)出生时眼睛就有严重问题,医生在他十四个月大之前摘除了他的双眼,但他却学会用舌头发出咔嗒声,利用声纳来移动,并且他和他的团队还教其他人如何使用声纳。71.根据原文“Much like a bat, he now moves about using sonar (声纳).”可知,丹尼尔·基什现在像蝙蝠一样,利用声纳来移动。故填Yes, he does.72.根据原文“And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.”可知,医生在他十四个月大之前摘除了他的双眼。故填Before he was fourteen months old.73.根据原文中丹尼尔·基什对“What is it like riding a bike using sonar ”的回答“It’s exciting and enjoyable but it requires a lot of focus.”可知,骑自行车时他感到兴奋和愉快,但需要高度集中注意力。故填He feels excited and finds it enjoyable.74.根据原文中丹尼尔·基什对“What is it like riding a bike using sonar ”的回答“I click up to two times per second, much more than I usually do.”可知,骑自行车时他每秒点击多达两次,比平时多得多。故填He clicks up to two times per second.75.这是一个开放性问题,答案因人而异。可以根据文章内容和常识来回答,故填I think he is very brave and determined. Despite losing his eyesight at a young age, he learned to use sonar to move around and even ride a bicycle. He also teaches others how to use sonar, showing his willingness to help others and share his knowledge.76.例文My Dream JobEveryone has his own dream. My dream is to become a doctor.I want to be a doctor because I’ve seen how doctors selflessly help patients recover from illnesses and bring hope to them and their families. It’s a great job that can make a real difference in people’s lives.To achieve my dream, I’ll study hard at school, especially in subjects like biology and chemistry. I’ll also read medical books in my free time to gain more knowledge. After high school, I plan to enter a good medical university. I believe with hard work and determination, I can make my dream come true and become a great doctor one day!【解析】[总体分析]①题材:本文是一篇话题作文;②时态:一般现在时为主;③提示:写作要点提示和开头部分已给出,考试应注意要求中的内容,充实细节,并突出写作重点。[写作步骤]第一步,引出话题,介绍自己的梦想职业;第二步,具体阐述自己的梦想职业及其原因;第三步,介绍实现的方法和表达决心。[亮点词汇]①selflessly无私地②recover from从……中恢复③make a difference有影响④achieve实现⑤determination决心[高分句型]① I want to be a doctor because I’ve seen how doctors selflessly help patients recover from illnesses and bring hope to them and their families. (because引导原因状语从句和how引导宾语从句)② It’s a great job that can make a real difference in people’s lives. (定语从句)21世纪教育网(www.21cnjy.com)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览