资源简介 【贵州专用】2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题【考试范围:Unit 1-7】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择(满分24分)1.A. B. C.2.A. B. C.3.A. B. C.4.A. B. C.5.A. B. C.6.A.Good idea! B.Yes, I do. C.She is very hard-working.7.A.Paper. B.In Weifang. C.By hand.8.A.He is very quiet. B.He was very funny. C.He used to walk to school.9.A.I hope not. B.You’re welcome. C.Of course not. It’s on Green Street.10.A.It’s boring. B.Admire the moon. C.Eat zongzi.11.A.Six years ago. B.In three years. C.For six years.12.A.It’s relaxing. B.She is happy. C.I would love to.13.It is ________ now.A.7:45 a. m. B.8:05 a. m. C.8:00 a. m.14.What’s Kate’s ruler made of A.Wood. B.Steel. C.Silver.15.Where will the woman go A.To the history museum. B.To the art museum. C.To the science museum.16.What should the boy do A.Join an English club. B.Find a pen friend. C.Keep a diary in English.17.What is Mike going to buy for his father A.A tie. B.A sweater. C.A watch.18.The woman is ________ now.A.asking the way B.giving directions C.leaving a message听下面一段对话,完成下面小题。19.What’s the matter with Linda today A.The train hurts her. B.She has a headache. C.She has a cold.20.How will the man help Linda A.He will help her move.B.He will give her some medicine.C.He will book a hotel for her.听下面一段对话,完成下面小题。21.When will the volunteer project begin A.From this weekend. B.From next Saturday. C.From next Sunday.22.Where will they meet A.At the bus stop. B.At the school gate. C.At the park gate.听下面一段对话,完成下面小题。23.What is Jim’s main job A.Sorting the waste paper.B.Spreading the message.C.Writing the message.24.How many pieces of advice does Jim give A.Two. B.Three. C.Four.二、听力填空(满分6分)听短文,完成表中所缺信息,每空仅填一词。(读三遍)The Lantern FestivalTime ●It falls on the 25 month of the Chinese lunar calendar. ●It also 26 the end of the Chinese Spring Festival.Activities ●People 27 it by hanging up lanterns and attending the guessing games. ●If someone can answer the questions in lanterns, he could get a 28 . ● 29 members often get together to hope for good luck. ●People often eat sweet dumplings, called yuanxiao in Chinese. They are 30 and cute.三、选词填空(满分5分)阅读下面短文, 从方框中选出最佳选项。有一个选项为多余选项。A.by В. in C. knowledge D.our E. influence F. ifAfter finishing your exams, it’s necessary to look back and think about what you’ve learned. Exams are not only a way to test yourself, but also great chances to grow. Exams help us see what 31 we get and what we can get better at.First, we should be happy that we did well 32 our exams. It’s not just about the grades, but the effort we put in. We should be proud of how great the passage we created in the exam was and how hard we worked.But sometimes, we might feel sad 33 we didn’t do as well as we hoped. We should not let bad results 34 our mood, but think about why that happened. Maybe we didn’t study in the best way, or maybe we were nervous. We can make changes, so it will be better next time. So, after exams, let’s take some time to reflect (反思).Second, we should focus on the areas where we can improve. Exams often show 35 weaknesses, and these are the places where we can improve the most.By reflecting on our exams and using them as a starting point for improvement, we can make progress.四、完形填空(满分10分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Last summer, my mother and I went to Venice, Italy. We were both 36 to visit the city’s canals (运河), bridges, and historic landmarks. However, our journey didn’t start off as successfully as we had hoped. When we 37 to the airport, our plane couldn’t fly because of the terrible weather. Luckily, the staff 38 that we should book our tickets for the next day.We finally arrived in Venice at eight o’clock the next evening. We booked a taxi and gave the driver the 39 of our hotel. The driver quickly took us there. As we walked along the canals, we were excited to see the beauty of the city and the people who were 40 and treated us well.On the third day, one of the wonderful things of our 41 was visiting the Doge’s Palace. We visited many fascinating artworks there and listened to the story behind each piece told by the 42 . Venice is well known as the Floating City, so we took a 43 to visit the canals of Venice. After that, we tried some local food. We tasted fresh seafood pizza, ice cream and some fruit like 44 and bananas. They were not only delicious but also cheap.45 we met some problems at the beginning of our trip, the whole journey to Venice was really interesting. I think it is well worth (值得) traveling.36.A.afraid B.excited C.proud37.A.jumped B.moved C.rushed38.A.suggested B.expected C.considered39.A.rule B.address C.room40.A.important B.polite C.true41.A.trip B.story C.mind42.A.visitor B.teacher C.guide43.A.boat B.bus C.taxi44.A.eggs B.potatoes C.grapes45.A.When B.Although C.If阅读理解(满分34分)AThe oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft. It has a history of over 1,000 years in China. In the early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the “Tang Umbrella”. Later, oil paper umbrellas were spread to other Asian countries, such as Vietnam, Thailand and Laos, and each had its own style. However, as steel-ribbed umbrellas appeared in the last century, the hand-made oil paper umbrellas became less used in daily life. They were turned into decorative artifacts (装饰手工制品).Yuhang in Hangzhou has been known for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They are mainly made of skin paper, bamboo and a coating of tung oil (桐油). They need to take even more than 70 steps to make, including making bamboo ribs, pasting papers and painting patterns. It takes at least a week to make an umbrella. In 2008, these umbrellas were added to the Intangible Cultural Heritage List (非物质文化遗产名录) of China.A young man called Liu Weixue learned the traditional art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. “I want to bring the art to life,” Liu said. He improved the umbrellas to win the hearts of young people. As the traditional paper was easy to break, he started to use a kind of thicker paper. In a test, his umbrellas were opened and closed 1,000 times without breaking. He used a kind of lighter bamboo to make the umbrellas. Now Liu hopes the art can be passed on. He goes to local schools to teach students. He also goes to events in different places to promote (推广) the art.46.What does the underlined word “They” in Paragraph 1 refer to A.Hand-made oil paper umbrellas.B.Silk umbrellas. C.Steel-ribbed umbrellas.47.Yuhang oil paper umbrellas are made of ________.A.paper, steel ribs and bamboo skinB.pasting papers, bamboo ribs and painting patternsC.skin paper, bamboo and a coating of tung oil48.What can we learn from the passage A.The oil paper umbrellas are popular around the world.B.It is easy to make a Yuhang oil paper umbrella.C.The oil paper umbrellas made by Liu are lighter.49.The writer writes the text to ________.A.tell us the story of Liu WeixueB.teach us how to make oil paper umbrellasC.introduce oil paper umbrellas to usB50.What’s the myopia rate of the junior high school students in China in 2024 A.43%. B.81.5%. C.87. 8%.51.Which can show the change in the number of myopic children as they grow older A. B. C.52.Which of the following is NOT mentioned in the text A.Proper food for myopic children. B.Ways to stay away from myopia. C.Reasons for myopia.53.In which section of a newspaper could we read the text A.Science. B.Health. C.Nature.CFalling on the 24th day of the sixth lunar (农历) month, the Torch (火把) Festival is an important and traditional event for the Yi ethnic group (彝族) in Southwest China. Cheering, singing and dancing, local Yi people and the tourists usually have fun around the fire during the three-day celebration.The Yi ethnic group started the festival because of their natural respect of fire. The early Yi people lived in high and cold areas in the mountains. For them, fire was an important way to light, warm, and cook. There was an old tradition—before bringing meat home, people must light a small fire outside the door and put the meat over the fire. They believed it could drive away filth (污秽). That’s why they had a popular saying, “Everything you eat must ‘see’ fire”. In farming, fire was used to light leaves on the ground to make the land rich.Nowadays, the Yi people still celebrate the festival and it has become a social event. Every year, several thousand Chinese and foreign visitors come and join the local Yi people. In the daytime, they drink and take part in different kinds of activities, like horse racing, bullfighting and so on. When the night falls, everyone holds a torch and walks around their houses and fields. Then, they put the torches together to make a big bonfire. Around the bonfires young men and women sing and dance happily.For thousands of years, the Yi’s torch is passed from age to age. Through the festival, the Yi people not only share their joy and thanks for their good life, but also get more people to understand their traditions.54.The Torch Festival is celebrated ________.A.in Northeast China B.for three days C.by most ethic groups55.What does the saying “Everything you eat must ‘see’ fire” mean A.People could see the food more clearly over the fire.B.The festival started from the old and poor areas.C.The fire was necessary to make the food clean.56.How do people celebrate the Torch Festival today A.Visitors from home and abroad join together.B.The bonfires are made by burning.C.Men and women sing and dance all day long.57.Why does the writer write the passage A.To show the importance of fire to the Yi people.B.To introduce some facts about a traditional festival.C.To share an experience of living with the Yi ethic group.第二节 阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。Changes are a part of our life. 58 . Finding ways to accept and solve these changes can make them easier and less troubling. Here are some ways to deal with changes.Prepare yourself wellNo matter what kinds of changes you are facing, you should prepare yourself for the new situation. 59 . And then find some ways to learn more about problems you will face. Think carefully about why you made all the choices before taking action. Keep your mind clear so that you can achieve your goals with less time and energy.60 .The way you think about changes plays an important role in deciding how well you deal with them. Negative (消极的) thinking ways can influence your ability to pay attention to positive (积极的) things. You may not believe your problem-solving ability when you have had thoughts. 61 .See changes as chancesA change is an important chance. 62 . And it can help you understand your past decisions and ideas. Changes can let you learn new skills, meet new people, and experience new things.A.Change what you wantB.Change how you thinkC.But it is hard to face changesD.It can help you look back on your past lifeE.Think about what the new situation will beF.Try to be a positive thinker and things will go well六、任务型阅读(满分10分)阅读下面短文,根据其内容填空和回答问题。 (1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)Just the Way You Are“I’m too short.” “I’m too thin.” “If only I had a small nose, I’d be happy”. Have you ever had similar thoughts Are you unhappy with the way you look If so, it’s quite common.As a teenager, your body is going through many changes. It’s not always easy to like every part of your looks. Some people work hard to change their looks. Some even get hurt from having dangerous cosmetic surgeries. But everyone has things that they can’t change about themselves. What you need to do is to change the way you see yourselves.Many teenagers believe that the looks of famous stars are the standard of beauty. They also often compare their looks with those of their classmates and friends. However, there is in fact no single standard of beauty. For example, people in the Tang Dynasty didn’t take “thin” as the standard of beauty. Another example, dark skin in pop culture is one of the standards of health and beauty in western countries, but it’s not the same in Asian countries.Everyone can have a different understanding of beauty. Only one thing is for sure: You are your most beautiful self when you are confident. Humans are not perfect, but that’s what makes each of us special and lovely!63.It is if you are unhappy with the way you look.64.If we can’t change our looks, we need to change the way .65.The writer gives the examples in Paragraph 3 to show that the is not single.66.In the writer’s opinion, being not perfect makes us .67.Are you happy with the way you look Why or why not 七、完成句子(满分10分)68.我们越努力,我们的祖国就会越强大。The more efforts we make, our motherland will be.69.现在我开始思考我们能为我们的国家做什么。Now I begin to think about what do for our country.70.当燃放彩烟的时刻到来时,我真的非常感动。I was really touched when it was time to colored smoke.71.此次活动真令人兴奋啊!the activity was!72.我很抱歉打碎了你的盘子,但是我不是故意的。I’m sorry I broke your plate, but I didn’t do that .八、短文填空(满分10分)阅读下面短文,在空白处填入括号内单词的正确形式。The Laba Festival is a 73 (tradition) Chinese festival. It falls on the eighth day of the 74 (twelve) lunar month. There is an old saying: Don’t make your mouth 75 (water), children, because the Laba Festival and the Spring Festival are just around the cornerOn this day, people have many activities. They 76 (usual) drink Laba porridge. This porridge is made of eight kinds of grains. It’s sweet and red, and people believe it can bring luck and joy. Besides 77 (drink) Laba porridge, people also eat traditional foods such as dumplings and rice cakes. These foods carry wonderful wishes. In addition, some places hold temple fairs and incense-burning (烧香) 78 (activity). People also express 79 (they) wishes to family, friends, and ancestors, praying for good luck and 80 (happy) in the coming year.The Laba Festival has great meaning. Long ago, it 81 (be) a day to give thanks for a good harvest. Now, it tells people to prepare for the coming New Year. It’s also a time for people who work far away 82 (go) back home and get together with their families.九、书面表达(满分15分)83.假设英语课上将以“家乡的变化”为话题展开讨论,请你根据下面的提示内容,用英语写一篇发言稿,介绍一下你家乡的变化,向同学们发出倡议,号召大家行动起来,为展示家乡的风采贡献自己的力量。提示:1. 在过去,我的家乡并不大,环境很好,人们过着简单的(simple)生活;2. 在过去,街道狭窄,交通不方便,通讯方式单一,房屋破旧;3. 现在发生了巨大的变化。人们的生活改变了,好多人都买了车,建了明亮的新房子、生活幸福;4. 为促进家乡持续发展,作为中学生的我必须采取行动为家乡助力,在不久的将来,我的家乡会变得越来越好,越来越美。____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】A: Jack, do you have any plans for the coming New Year day B: My father asks me to visit my grandparents.2.C【原文】M: What did you use to do after school, Kate W: I used to practice playing the piano.3.B【原文】M: What is Switzerland known for W: Watches.4.B【原文】M: How shall we go to the concert this evening W: Just walk there. It’s only 500 meters from here.5.A【原文】M: Do your family eat dumplings on New Year’s Day W: No, we usually eat them on New Year’s Eve.6.A【原文】What about having a picnic tomorrow 7.B【原文】Do you know where the kites are made 8.B【原文】What did Dave use to be like 9.C【原文】Would you mind telling me where the nearest bank is 10.B【原文】How do people usually celebrate the Mid-Autumn Festival 11.C【原文】How long have you learned English so far 12.C【原文】Would you like to visit the museum made of glass 13.B【原文】A: Jack, you are five minutes late. You should be here eight o’clock in the morning.B: Sorry, I will be on time next time.14.B【原文】A: Kate, is this your ruler B: Yes. Mine is made of steel. Thank you.15.C【原文】A: Excuse me, could you tell me the way to the science museum B: Sure. It’s very near. You can follow me.16.C【原文】A: I’m not good at writing. What should I do B: Maybe you should keep a diary in English. It’s useful.17.B【原文】A: Mike, tomorrow is our father’s birthday. What are you going to get for him B: I think I will buy him a sweater, because the winter is coming. It’s colder and colder.18.A【原文】W: Excuse me. Is Gaoxin Children’s Hospital far from here M: No. Go straight down the road for 5 minutes, and you will find it on your right.19.B 20.C【原文】M: What’s wrong with you, Linda W: I’ve got a pain in my head. I can’t pay attention to the work now.M: Didn’t you sleep well last night W: No, my hotel is near a railway. There are many trains passing by at night. I couldn’t stand the noise outside.M: Don’t worry. There is a quiet hotel in my community. I can book one room for you.W: Thank you. It’s very nice of you.21.A 22.C【原文】M: Sally, I have something to tell you.W: Oh, what’s that M: Our city now needs some volunteers to help clean the city park.W: When will it begin M: From this weekend. Would you like to join W: Yes, I’d like to then see you at the park gate on Saturday.M: Don’t forget to take some tools.W: OK.23.B 24.A【原文】W: Jim, can you tell us what you are doing in the organization M: My main job is to help spread the message about protecting the environment.W: Can you give me some advice M: For example, we should use both sides of paper and we can sort the waste things so that they can be recycled.W: Wonderful ideas.25.first 26.means 27.celebrate 28.gift 29.Family 30.round【原文】The Lantern Festival is an important traditional holiday in China. It falls on the first month of the Chinese lunar calendar and it also means the end of the Chinese Spring Festival. People celebrate it by hanging up pretty lanterns and attending the guessing games. People will write down questions on a piece of paper and put them in lanterns. If visitors can answer the questions, they can get a gift. In the earlier times, those lanterns were only seen in the palace. Later, enjoying lanterns became popular everywhere. Till today the lantern festival is still held each year around the country. On this day, family members get together to hope for good luck. And they will eat sweet dumplings which are called Yuan Xiao in Chinese. They are round and cute, meaning Tuan Yuan in Chinese.31.C 32.B 33.F 34.E 35.D【导语】本文主要讲述了考试的意义,并告诉我们如何正确对待考试的成败。31.句意:考试帮助我们看到我们得到了什么知识,我们可以在什么方面做得更好。根据“Exams help us see what...we get and what we can get better at.”可知,考试能检测我们学到了什么“知识”。故选C。32.句意:首先,我们应该为我们在考试中取得好成绩而感到高兴。根据“...our exams”可知,此处表达“在考试中”,介词用in。故选B。33.句意:但有时,如果我们没有做得像我们希望的那样好,我们可能会感到难过。结合上下文,“we might feel sad”是在“we didn’t do as well as we hoped.”这种条件下发生的,if“如果”引导条件状语从句。故选F。34.句意:我们不应该让糟糕的结果影响我们的情绪,而是要思考为什么会发生这种情况。根据“We should not let bad results...our mood, ”可知,此处缺少动词,表达“……影响我们的情绪”,influence“影响”。故选E。35.句意:考试往往会暴露出我们的弱点,而这些正是我们最需要改进的地方。名词weakness意为“弱点”,前面需要形容词性的单词修饰,选用our“我们的”符合语境。故选D。36.B 37.C 38.A 39.B 40.B 41.A 42.C 43.A 44.C 45.B【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者和妈妈去意大利威尼斯旅游的故事。36.句意:我们都很兴奋能去参观这座城市的运河、桥梁和历史地标。afraid害怕的;excited兴奋的;proud自豪的。根据“We were both...to visit the city’s canals (运河), bridges”可知,我们能够去旅游应该是很兴奋。故选B。37.句意:当我们赶到机场时,由于天气恶劣,我们的飞机无法飞行。jumped跳;moved移动,感动;rushed冲。根据“our plane couldn’t fly because of the terrible weather.”可知,此处指我们到达机场后飞机无法飞行。故选C。38.句意:幸运的是,工作人员建议我们订第二天的票。suggested建议;expected期待;considered认为。根据“the staff...that we should book our tickets for the next day.”可知,工作人员建议我们重新订票。故选A。39.句意:我们订了一辆出租车,把酒店的地址告诉了司机。rule规则;address地址;room房间。根据“The driver quickly took us there.”可知,此处指给了司机地址。故选B。40.句意:当我们沿着运河散步时,我们很高兴看到这座城市的美丽,以及那些礼貌待人、善待我们的人。important重要的;polite礼貌的;true真实的。根据“and treated us well”可知,此处指城市里礼貌的人。故选B。41.句意:第三天,我们旅行中最精彩的事情之一就是参观了总督府。trip旅行;story故事;mind想法。根据“one of the wonderful things of our...was visiting the Doge’s Palace.”可知,此处描述旅游的经历。故选A。42.句意:我们参观了那里许多引人入胜的艺术品,并听取了导游讲述的每件作品背后的故事。visitor游客;teacher老师;guide导游。根据“We visited many fascinating artworks there and listened to the story behind each piece told by the...”可知,此处应是导游讲解。故选C。43.句意:威尼斯以“水城”而闻名,所以我们乘船游览了威尼斯的运河。boat小船;bus公交车;taxi出租车。根据“...to visit the canals”可知,游览运河应乘船。故选A。44.句意:我们品尝了新鲜的海鲜披萨、冰淇淋和一些水果,如葡萄和香蕉。eggs鸡蛋;potatoes土豆;grapes葡萄。根据“and some fruit”可知,只有葡萄属于水果。故选C。45.句意:虽然我们在旅行开始时遇到了一些问题,但整个威尼斯之旅真的很有趣。When当……时候;Although尽管;If如果。根据“...we met some problems at the beginning of our trip, the whole journey to Venice was really interesting.”可知,此处为让步状语从句,应使用although引导。故选B。46.A 47.C 48.C 49.C【导语】本文主要介绍了中国传统手工艺品油纸伞的历史和制作工艺。46.词句猜测题。根据“However, as steel-ribbed umbrellas appeared in the last century, the hand-made oil paper umbrellas became less used in daily life. They were turned into decorative artifacts (装饰手工制品).”可知,随着上个世纪钢骨伞的出现,手工制作的油纸伞在日常生活中越来越少使用,“它们”变成了装饰手工制品。可以推断“They”指代“手工制作的油纸伞”。故选A。47.细节理解题。根据“They are mainly made of skin paper, bamboo and a coating of tung oil (桐油).”可知,余杭油纸伞主要由皮纸、竹子和一层桐油制成。故选C。48.细节理解题。根据“He used a kind of lighter bamboo to make the umbrellas.”可知,Liu用一种较轻的竹子做油纸伞。故选C。49.主旨大意题。根据“The oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft.”和全文内容可知,作者写这篇文章是为了向读者介绍油纸伞。故选C。50.B 51.C 52.A 53.B【导语】本文主要介绍了儿童近视的原因、近视的人数以及预防近视的一些方法。50.细节理解题。根据“The junior high school students 81.5%”可知,2024年中国初中生近视率是81.5%。故选B。51.推理判断题。根据表格中“15.70% The children under 6”、“43% The primary school students”、“81.50% The junior high school students”和“87.80% The senior high school students”可知,随着年龄的增长,近视人数也不断上涨,选项C的图片符合。故选C。52.细节理解题。根据细读全文可知,文章介绍了儿童近视的原因和一些预防近视的方法,没有提及近视儿童吃的食物。故选A。53.推理判断题。根据“Myopia (近视) in Children Why do children get myopia ”及通读全文可知,文章主要介绍了近视相关的知识,我们可以在报纸的健康部分看到这篇文章。故选B。54.B 55.C 56.A 57.B【导语】本文介绍了彝族火把节的起源、习俗及其在现代社会中的庆祝方式和文化意义。54.细节理解题。根据“local Yi people and the tourists usually have fun around the fire during the three-day celebration.”可知,彝族人庆祝火把节三天。故选B。55.词句猜测题。根据“There was an old tradition—before bringing meat home, people must light a small fire outside the door and put the meat over the fire. They believed it could drive away filth (污秽).”可知,有一个古老的传统——在把肉带回家之前,人们必须在门外生一堆小火,把肉放在火上。他们相信火能驱走污秽。由此推知“Everything you eat must ‘see’ fire”表示“火对于使食物干净是必要的”。故选C。56.细节理解题。根据“Nowadays, the Yi people still celebrate the festival and it has become a social event. Every year, several thousand Chinese and foreign visitors come and join the local Yi people.”可知,现在有很多来自国内外的游客,与彝族人一起庆祝火把节。故选A。57.推理判断题。通读全文可知,本文介绍了彝族火把节的起源、习俗及其在现代社会中的庆祝方式和文化意义;B选项“介绍一些关于传统节日的事实”符合文意。故选B。58.C 59.E 60.B 61.F 62.D【导语】本文介绍了应对生活中变化的方法,包括做好准备、保持积极心态和将变化视为机会。58.根据上文“Changes are a part of our life.”可知,变化是我们生活的一部分,由此推知接下来是对变化的一种常见感受的描述;选项C“但是面对变化是很困难的”符合语境。故选C。59.根据上文“No matter what kinds of changes you are facing, you should prepare yourself for the new situation.”可知,无论你面临什么样的变化,你都应该为新情况做好准备;选项E“思考新情况会是怎样的”符合语境。故选E。60.根据下文“The way you think about changes plays an important role in deciding how well you deal with them.”可知,你对变化的思考方式在决定你如何应对变化方面起着重要作用;选项B“改变你的思考方式”符合语境。故选B。61.根据上文“Negative (消极的) thinking ways can influence your ability to pay attention to positive (积极的) things.”可知,消极的思维方式会影响你关注积极事物的能力,所以要积极思考;选项F“尝试成为一个积极的思考者,事情就会顺利”符合语境。故选F。62.根据下文“And it can help you understand your past decisions and ideas. Changes can let you learn new skills, meet new people, and experience new things.”可知,此处是介绍变化的好处;选项D“它可以帮助你回顾你的过去生活”符合语境。故选D。63.quite common 64.we see ourselves 65.standard of beauty 66.special and lovely 67.Yes, I am. Because everyone is unique, and confidence makes me beautiful.【导语】本文主要讲述了青少年如何看待自己的外表。63.根据“Are you unhappy with the way you look If so, it’s quite common.”可知,如果对自己的外貌不满意是很普遍的。 故填quite common。64.根据“But everyone has things that they can’t change about themselves. What you need to do is to change the way you see yourselves.”可知,如果我们不能改变我们的外貌,我们需要改变看自己的方式。故填we see ourselves。65.根据“However, there is in fact no single standard of beauty.”可知,作者举例是为了说明审美标准并不是唯一的。故填standard of beauty。66.根据“Humans are not perfect, but that’s what makes each of us special and lovely!”可知,作者认为不完美使我们特别和可爱。故填special and lovely。67.本题是开放性试题,言之有理即可,参考答案为Yes, I am. Because everyone is unique, and confidence makes me beautiful.68. the stronger【详解】根据中英文对照可知,此处考查:the+比较级……,the+比较级……“越……,就越……”,固定搭配,空缺部分是“越强大”,strong“强壮的”,形容词,其比较级形式是stronger。故填the;stronger。69. we can【详解】根据中英文对照可知缺少“我们能”,“我们”we,“能够”can,此处是宾语从句,从句应是陈述语序,即can在主语we后;且由begin可知主句是一般现在时,则从句用所需时态即可,此处从句是一般现在时。故填we;can。70. set off【详解】根据中英文对照可知,此处缺少“燃放”。set off“燃放”,根据“it was time to...colored smoke.”可知it is time to do sth.“到时间做某事”,因此用动词原形。故填set;off。71. How exciting【详解】根据中英文对照可知,此处缺“真令人兴奋”。分析结构,此处是感叹句,符合“how+形容词+主谓”的结构,exciting“令人兴奋的”,how放句首首字母大写。故填How;exciting。72. on purpose【详解】对比中英文可知,空格处缺少“故意的”,其英文表达为on purpose,介词短语。故填on;purpose。73.traditional 74.twelfth 75.water 76.usually 77.drinking 78.activities 79.their 80.happiness 81.was 82.to go【导语】本文主要介绍了中国传统节日腊八节的习俗与意义。73.句意:腊八节是中国的一个传统节日。tradition“传统”,名词,根据“...Chinese festival”可知,此处用其形容词traditional。故填traditional。74.句意:它在农历十二月的第八天。根据“the...lunar month”可知,此处用twelve的序数词形式twelfth。故填twelfth。75.句意:有句老话说:“孩子们别流口水,因为腊八节和春节就要到了。”make one’s mouth water“流口水”,固定搭配,动词原形保留不变。 故填water。76.句意:他们通常会喝腊八粥。drink是动词,需用副词进行修饰,因此此处用usual的副词形式usually。故填usually。77.句意:除了喝腊八粥,人们还会吃饺子和年糕等传统食物。Besides是介词,后接动名词,因此此处用drink的动名词形式drinking。故填drinking。78.句意:此外,一些地方会举办庙会和烧香活动。根据“hold temple fairs and incense-burning (烧香)”可知,此处表示多种活动,因此用activity复数形式activities。故填activities。79.句意:人们还会向家人、朋友和祖先表达他们的祝福,祈求来年好运和幸福。wishes是名词,需用形容词进行修饰,因此用they的形容词性物主代词their。故填their。80.句意:人们还会向家人、朋友和祖先表达他们的祝福,祈求来年好运和幸福。 根据“good luck” 可知,此处需要与之并列的名词,因此用happy的名词形式happiness,不可数名词。故填happiness。 81.句意:古时候,它是感恩丰收的日子。根据“Long ago”可知,时态为过去时,主语为“it”,be动词用过去式was。故填was。82.句意:它也是在远方工作的人们回家与家人团聚的时刻。It’s time for sb to do sth“该是某人做某事的时候了”,不定式表目的,因此用不定式to go。故填to go。83.例文:Good morning, everyone! Today, I’d like to share the changes in my hometown.In the past, my hometown was small but had a beautiful environment. People lived a simple life. The streets were narrow, and transportation was inconvenient. Houses were old, and there was only one way to communicate.But now, great changes have taken place. People’s lives are better. Many have bought cars and built bright new houses. Everyone lives happily.To make our hometown even better, we students should take action. We can plant trees, keep the streets clean, and tell others about our hometown’s beauty. Let’s work together to make it more beautiful in the future!Thank you!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇讲稿;②时态:时态主要为“一般现在时”和“一般过去时”;③提示:写作要点已给出,要注意不要遗漏材料中的内容,并适当增加细节。[写作步骤]第一步,表明写作意图,介绍过去的家乡;第二步,具体阐述写作内容,家乡发生了哪些变化;第三步,书写结语,提出倡议,促进家乡发展。[亮点词汇]①take place发生②take action采取行动③in the future在将来[高分句型]①Houses were old, and there was only one way to communicate.(there be句型)②To make our hometown even better, we students should take action.(不定式作目的状语)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 【贵州专用】2025-2026学年九年级英语上期中考试模拟题.docx