资源简介 山东省潍坊市诸城繁华中学2026届九年级上学期开学考试英语试卷(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题How can I help you Dr. Know will try her best to help with all your problems.Dear Doctor, I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lots of back pain and headaches lately. I'm unsure about the cause. Like some of my friends, I spend my evenings playing computer games and surfing the internet. What's more, I carry a heavy schoolbag to school daily. I'm just an ordinary student, but these health problems are starting to worry me. What can I do AdamDear Adam, I'm unable to tell you exactly what's wrong, but I can offer some advice. First of all, don't spend too much time on your computer, and stop using it late at night. It's important for teenagers to get enough sleep. Also, you get headaches from looking at computer screens for a long time. If you sit on a chair for long, it can make your back sore too. As for your schoolbag, it's important to manage its weight. Take anything you don't need out of your schoolbag. If possible, leave some books or materials at school. I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend(推荐)you visit a local doctor for that. Dr. Know1.How does Adam probably feel about his situation A.Angry. B.Excited. C.Happy. D.Worried.2.Which of the following is Dr. Know's advice for Adam A.To see a local doctor.B.To leave all books at school.C.To take some medicine.D.To stop using his computer.3.In which section of a newspaper may this passage appear A.Science Study B.Sports NewsC.Teenagers' Life D.Travel Stories【答案】1.D2.A3.C【知识点】应用文;疾病与防治;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了两封信的内容:一名学生Adam写给Dr. Know的求助信,以及医生的回信。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。做文章出处题时,要仔细阅读全文,把握文章的主旨大意、核心观点及主要事实,提炼信息,注意文章涉及的主题、领域、观点倾向等,这些信息往往能反映文章的来源。分析文章风格,识别语言特点,注意文章的语言风格,如正式、非正式、学术性、通俗性等,这有助于判断文章可能出自的媒体类型。观察结构,文章的篇章结构、段落安排也能反映其出处。通过逻辑推理与综合分析,并在理解文章内容、分析文章风格、查找关键词的基础上,运用逻辑推理能力,综合考虑各种因素,推断出文章的可能出处。1.推理判断题。根据"I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lots of back pain and headaches lately."和"I'm just an ordinary student, but these health problems are starting to worry me."可知Adam遇到了很多健康问题,可推知他是很担忧的。故选D。2.细节理解题。根据"I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend(推荐)you visit a local doctor for that."可知Dr. Know建议Adam去看当地的医生。故选A。3.文章出处题。本文介绍了两封信的内容:一名学生Adam写给Dr. Know的求助信,以及医生的回信,应该可以在报纸上的"青少年的生活"板块看到这篇文章。故选C。(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题It was the last day of the school year. The classroom was filled with excitement. When our teacher, Mr. Johnson, walked in, holding a CD player, everyone's face lit up with a smile. We knew that this wasn't going to be another normal day, but a special one."Please calm down and sit," said Mr. Johnson, "I'm glad everyone's here for the final reading test of the year." When everyone cried, Mr. Johnson laughed, saying it was just a joke. Then he reminded us that we still had a job to do. "You need to clean out your desks and put all your things into your backpacks." he added gently.As we began our task, Mr. Johnson turned on the CD player. The lively music made the room feel like a party. Some of us started singing along with the music, others were dancing around their desks while they were cleaning them out. Even Mr. Johnson showed us a few dance steps, making everyone laugh heartily. After we finished cleaning, someone asked, "When is break time " Mr. Johnson took out some balls and started playing with them. Suddenly, he let the balls drop and said, "Break time starts ... now!"Just as we were about to rush out, our headmaster, Mrs. Miller, appeared at the door. "Mr. Johnson!" she cried out. A moment of silence fell over the room as we thought, "Mr. Johnson might be in trouble." However, to our surprise, Mrs. Miller couldn't help but laugh at the sight and left us to enjoy our break.During break time, Mr. Johnson surprised us with another treat. He went to the cafe and came back with ice creams for everyone. We all cheered for him!As we walked back to the classroom, we passed Mrs. Miller's office. Someone joked, "Don't play with the ice creams, Mr. Johnson!" We all laughed together...4.What is the correct order of the following activities ①Mr. Johnson played with balls. ②Students got ice creams happily.③Students did the cleaning. ④Mr. Johnson joked about having a test.A.①④③② B.②①④③ C.③④②① D.④③①②5.What does the underlined word "them" in Paragraph 3 refer to A.Balls. B.CDs. C.Desks. D.Backpacks.6.Which sentence in the passage shows that the headmaster is kind A...., Mrs. Miller, appeared at the door.B.Mr. Johnson might be in trouble.C.Mrs. Miller couldn't help but laugh...D."Mr. Johnson!" she cried out.7.Which of the following most probably happened at the end of the story A.The students went back home happily.B.Mr. Johnson became angry with the students.C.The students still had a reading test.D.Mrs. Miller came out running after the students.【答案】4.D5.C6.C7.A【知识点】记叙文;学校生活;细节理解;推理判断;代词指代【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了在学年的最后一天,学生和老师度过了开心的一天。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和代词指代题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。在开始解答代词指代题之前,先快速浏览全文,对文章的主题、内容和结构有一个大致的了解,理解文章的整体语境,这有助于后续对代词指代关系的判断。仔细阅读题干,找出需要确定指代的代词,并在原文中精确定位其位置,代词的出现往往与上下文紧密相关,因此要注意代词前后的句子或段落。根据上下文和语境,分析代词与潜在指代对象之间的逻辑关系,确定哪个名词最有可能是代词的指代对象,确保代词所指代的内容与原文中的描述在语义上保持一致。将选定的指代对象代入原文中代词的位置,检查句子是否通顺、逻辑是否合理,如果代入后句子不通顺或逻辑矛盾,则重新考虑其他潜在指代对象。4.细节理解题。根据"said Mr. Johnson, ‘I'm glad everyone's here for the final reading test of the year.'"可知Johnson老师首先开玩笑说要考试;根据"Then he reminded us that we still had a job to do. ‘You need to clean out your desks and put all your things into your backpacks.' he added gently."可知接着提醒学生们要清理桌子。即前两件事顺序为④③。故选D。5.代词指代题。根据"others were dancing around their desks while they were cleaning them out."可知一些人在打扫桌子时围着桌子跳舞。划线部分"them"指代前文"their desks"。故选C。6.推理判断题。根据"However, to our surprise, Mrs. Miller couldn't help but laugh at the sight and left us to enjoy our break."可知However表示转折,此处是指校长Miller是很善良的,让学生们享受休息时间。故选C。7.推理判断题。根据"We all laughed together..."和全文可知在学年的最后一天,学生们都很开心,可推知接下来学生高兴地回家了。故选A。(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题①Have you ever thought about what's more important, looking fashionable or feeling comfortable You might have noticed many people choosing style over comfort and some even go to extremes(极端)to follow fashion. But we should remember: being fashionable isn't everything. It's more important to be healthy.②Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets(日常饮食)that are not good for their health. They might not eat meals or eat too little, which can make them feel sick. Is it a healthy way to live ③Also, many girls wear shoes with very high heels. They might think high heels make them look taller. But these shoes can actually hurt their feet and make it hard to walk comfortably, and it can increase risks of falls. Some even wear tight(紧的)clothes that influence blood circulation(循环)making it hard to breathe. Should we put fashion over comfort and physical health ④Besides, some boys and girls spend a lot of time and money changing their hair color. The material they use is usually harmful to their health. To make their hair straight or curly, they also use tools that are hot enough to burn their hair. But using these tools too often or at very high temperatures can make the hair dry or even burnt. Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money ⑤So, let's rethink what's really important. Is it fashion or is it our well-being Clothes or hairstyles don't tell us anything about a person's character. Instead of spending a lot of time choosing clothes, we could use that time to do fun things with friends. And instead of following extreme diets, let's eat properly and exercise regularly. Remember, your worth is not decided by your appearance, but by who you are as a person.8.Why do some people go on extreme diets according to the passage A.Because the diets are healthy.B.Because they just want to look good.C.Because they want to save time.D.Because they want to save money.9.What is the writer's purpose of using a question in each paragraph A.To ask for help from readers.B.To tell how to spend time and money.C.To describe the latest fashion.D.To lead readers to think about the topic.10.What does the underlined word "well-being" in Paragraph 5 mean A.Growth. B.Health. C.Warmth. D.Wealth.11.Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.【答案】8.B9.D10.B11.A【知识点】说明文;生活方式;推理判断;词义猜测;文章结构【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了当今人们为了追求时尚过一种不健康的生活方式,个人的价值不是由你的外表决定的,而是由你这个人决定的。健康的生活才是最重要的。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题和篇章结构题四种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。做篇章结构题时,首先,快速浏览文章标题、开头和结尾,以及段落间的过渡句,以判断文章的体裁(如记叙文、说明文、议论文、应用文等)。每种体裁都有其独特的结构和语言特点。例如,议论文通常包含引言、论点、论据和结论;说明文则侧重于解释和说明某一事物或现象。了解不同体裁文章的常见结构,如"问题-解决"、"原因-结果"、"比较-对比"等。识别文章中各段落的作用,如引言段引出话题,主体段展开论述,结论段总结观点。抓住主题句,段落中的首句或末句往往是该段的主题句,概括了段落的主要内容。提炼信息,若无明显主题句,则需通过提炼段落中的关键词、短语来概括大意。把握文章脉络,通过识别连接词,可以更好地理解文章的逻辑结构和作者的写作思路。整体把握,篇章结构题往往要求考生从整体上把握文章,因此要注意段落间、句子间的联系。8.细节理解题。根据"Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets(日常饮食)that are not good for their health."可知,因为他们想看起来好看,故选B。9.推理判断题。根据"It's more important to be healthy"以及每一段的问题可知,作者提出这些问题是为了让读者思考"健康才是更重要的"这个主题,故选D。10.词义猜测题。根据"Is it a healthy way to live""Should we put fashion over comfort and physical health"及"Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money"可知,作者提出的每个观点都是围绕"健康"和"时尚"哪一个更重要,所以划线单词与health同义,故选B。11.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出本文的主题,第二段到第四段介绍人们为了追求时尚的一些不健康生活方式;第五段是总结,故选A。(2025九上·诸城开学考) 阅读短文。回答问题A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. He looked for big trees and old trees in Canada. He made maps to show where these trees were. He did not want to cut them down. Actually he wanted people to take care of them.Ancient trees are today rare (稀少的) everywhere in the world. On Vancouver Island in Canada, there are so many big trees. The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage (损害) to the area about 350 years ago. Randy was told of a very tall tree on Vancouver Island. The tree was said to be 314 feet tall. That would make it the tallest tree in Canada. Randy set out to find the tree.But someone else found it first. It was found by a logger—a person whose job is to cut down trees. The loggers wanted to cut down Canada's tallest tree and all the trees around it.Randy made a path (小路) in the forest in order that people could see the tall tree. The tree was so big and beautiful that even more and more people wanted to save that forest. Thanks to these people, that forest is now a park. Canada's tallest tree is still there.There may still be a bigger tree out there. Maybe you will find it. But there are only a few old forests left in Canada. Many are still at risk of being cut down.12.Why did Randy make maps A.To look for more big trees.B.To show the positions of the big and old trees.C.To cut trees down later.D.To help loggers.13.The underlined word "survivor" means ____ in Chinese.A.受益者 B.制造者 C.控制者 D.幸存者14.What did the loggers want to do with Canada's tallest tree A.They wanted to take care of it.B.They wanted to save it.C.They wanted to cut it down.D.They wanted to know its height.15.Which of the following is NOT true A.Randy is from Canada.B.The fire happened about 350 years ago.C.Randy made a path in the forestD.Canada's tallest tree is cut down now.16.What happened to the forest according to the passage A.It has disappeared.B.It became a park.C.It was not famous anymore.D.The passage doesn't mention it.【答案】12.B13.D14.C15.D16.B【知识点】记叙文;人与自然和谐共生;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲Randy喜欢搜寻树木,他在加拿大搜寻大而古老的树木并制作地图标注这些树木的位置,详细介绍了加拿大最高的树木遭遇险境又被保护下来的过程。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题和词义猜测题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。12.细节理解题。根据"He made maps to show where these trees were."可知他制作地图是为了指出这些大而古老的树的位置。故选B。13.词义猜测题。根据"The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage to the area about 350 years ago."可知现存最大的树在350年前的大火中没有受到损伤,应该是幸存者。故选D。14.细节理解题。根据"The loggers wanted to cut down Canada's tallest tree and all the trees around it."可知樵夫想要砍倒加拿大最高的树。故选C。15.细节理解题。根据"A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. "可知Randy是加拿大人,A项正确;根据"The fire brought damage to the area about 350 years ago."可知大火发生在约350年前,B项正确;根据"Randy made a path in the forest in order that people could see the tall tree."可知Randy在森林中开辟了一条路,C项正确;根据"Canada's tallest tree is still there."可知加拿大最高的树没有被砍倒,D项错误。故选D。16.细节理解题。根据"Thanks to these people, that forest is now a park. "可知森林现在成为了一座公园。故选B。(2025九上·诸城开学考) 根据短文内容,从下列选项中选出能填入文中空白处的最佳选项,选项中有一项是多余选项。In summer, the high heat always makes you feel uncomfortable. 17. Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways, including water, fans, cool drinks, and more. Here let's see how to use water to cool down.Drink water more often. Your body will feel cooler if you do that. Try drinking at least eight of water every day. Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing. 18. Freeze a handkerchief (手帕) and put it on your neck, forehead, arms, or legs. Placing it on your body can help you beat the heat. When the handkerchief heats up, simply wet it and put it back in the fridge. You can also put an ice pack behind your head.Run cold water over your wrists (手腕). Wet your wrists and other parts, such as your neck and inner elbows, with cool water for 10 seconds each. This will lower your temperature for a little bit. 19. This can be especially helpful for cooling down right before you go to bed.Fill your bathtub with cool water and get in. Once you are used to the temperature, let some water out and refill it with cold water. Keep doing this until you feel cool enough. 20. With the right ways, you can avoid the heat while saving money by turning off the air conditioning (空调).A. Take a cool shower, if you prefer B. So should drink more water in summer C. It may be easier to drink more if your water has a taste D. Your body will stay cool for a long time after you get out. E. Have you ever thought about getting through the hot summer without air conditioning 【答案】17.E;18.C;19.A;20.D【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章主要介绍了几个用水来降温的方法。备选项的中文意思:A. 如果你愿意,可以冲个凉水澡。B. 所以夏天应该多喝水。C. 如果你的水有味道,可能会更容易多喝水。D. 你出来后,你的身体会在很长一段时间内保持凉爽。E. 你有没有想过在没有空调的情况下度过炎热的夏天?【点评】考查任务型阅读(阅读还原)。解题技巧如下:1. 看首段,跳过空格快速通读全篇,了解文章大意。首段的末句一般是全文的主题所在,首段的末句对于快速掌握文章的主题具有重要意义。2. 首先快速浏览一遍几个备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。3. 精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。阅读还原空出的是整个句子,而这些句子与句子之间,必然有一种联系,因此我们可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。考查对上下文的理解及推理判断能力。4. 看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。实现关键词的对接,先易后难,各个突破。此外要通过句子的逻辑关系或句子的标点来判断该句在文章的位置。5. 解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。尤其要注意代词,连词等。如表示转折关系的but,though, however 等。17.根据"In summer, the high heat always makes you feel uncomfortable…Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways…"可知,此处介绍如何度过炎热的夏天的方法,选项E"你有没有想过在没有空调的情况下度过炎热的夏天?"符合语境。故选E。18.根据"Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing."可知,此处介绍为了多喝水,可以在水中添加橙子、柠檬等增加水的味道,选项C"如果你的水有味道,可能会更容易多喝水。"符合语境。故选C。19.根据"Run cold water over your wrists (手腕)...This can be especially helpful for cooling down right before you go to bed."可知,此处与使用水降温的方法有关,选项A"如果你愿意,可以冲个凉水澡。"符合语境。故选A。20.根据"Fill your bathtub (浴缸) with cool water and get in…"可知,此处介绍在浴缸泡凉水澡来降温的方法,选项D"你出来后,你的身体会在很长一段时间内保持凉爽。"符合语境。故选D。(2025九上·诸城开学考) 读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A hairdresser whose nickname is Xiaohua has become famous on the Internet because she tries to understand what 21. really want. So many people have come to her live streaming (直播间) to learn her hair-cutting 22. or simply to talk. Some fans are even coming to visit her shop in Huaihua, a city in Hunan province, to get a haircut.Xiaohua, whose real name is Li Jing, first started to put 23. on Douyin in February. At first, they didn't get much attention. But last month, one of her videos 24. got lots of views, as people 25. her for listening and understanding customers' needs. Many have invited her to open stores in their hometowns.Facing such great 26. , Xiaohua said she does not consider herself a professional hairdresser. She believes there are many more hairdressers who have better skills. She mostly cuts hair for male customers. It usually 27. 30 yuan ($4) for each haircut. She serves about 30 customers a day and is fully 28. through the end of the year. "I am the most common hairdresser. There is nothing special about me," she said. "I have not considered raising the price for a haircut because the trust from people is 29. enough."And 30. Xiaohua, Huaihua is now hotter than ever. More and more people are visiting, trying the local food, and exploring beautiful places there. It's a great example that one person's talent can make a city famous.21.A. family B. friends C. customers D. strangers22.A. clothes B. skills C. stories D. achievements23.A. videos B. shops C. hair D. books24.A. hardly B. wisely C. completely D. suddenly25.A. praised B. spread C. doubted D. polished26.A. money B. popularity C. wealth D. energy27.A. costs B. charge C. takes D. spends28.A. booked B. repeated C. punished D. produced29.A. interesting B. fascinating C. satisfying D. memorizing30.A. according to B. thanks toC. sticking to D. leading to【答案】21.C;22.B;23.A;24.D;25.A;26.B;27.A;28.A;29.C;30.B【知识点】故事阅读类;说明文【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了由于晓华独特的理发方式,使得她所在的湖南怀化市也跟着变得热门起来。【点评】考查完形填空。首先要通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺失的单词的含义,最后对选项进行对比分析,选出正确选项。完形填空旨在测试学生的语言综合运用能力。一些实用的解题策略如下。一、通读全文,把握大意。在开始答题之前,应先通读全文,了解文章的主题和大致内容。这样有助于理解作者的意图,把握文章的整体思路,为后续的填空选择提供正确的方向。二、仔细分析,逐一排查。对于每一个空,要仔细分析所给的选项,逐一排查,选出最符合文意的答案。通常情况下,完形填空中会有几个空白需要填写形容词、副、名词等,要注意所填的词要与句子前后内容相符。三、结合上下文,理解语义。有时候仅从一个空所在的句子很难确定正确的答案,这时需要结合上下文,理解整体的语义环境。通过对前后的语境分析,确定一个合理的答案。四、注意语法结构。完形填空中涉及的语法知识较多,如时态、语态、词性等。在选择答案时,要仔细考虑语法结构是否正确。21.句意:一位绰号为晓华的理发师在互联网上走红,因为她试图了解顾客真正想要什么。family家庭;家人;friends朋友;customers顾客;strangers陌生人。根据后文"for listening and understanding customers' needs"可知,她走红是因为理解顾客的需求,故选C。22.句意:很多人来到她的直播间学习她的理发技巧,或者只是聊聊天。clothes衣服;skills技巧;stories故事;achievements成就。根据前文她是理发师以及"She believes there are many more hairdressers who have better skills."可知,人们去直播间是想学习理发技巧,故选B。23.句意:晓华,真名李静,在二月份首次开始在抖音上发布视频。videos视频;shops商店;hair头发;books书籍。根据后文"one of her videos got lots of views"可知,她在抖音上发布的是视频,故选A。24.句意:但上个月,她的一个视频突然获得了大量浏览量,因为人们称赞她倾听并理解顾客的需求。hardly几乎不;wisely明智地;completely完全地;suddenly突然地。根据"At first, they didn't get much attention. But last month...","but"表示转折,之前关注度低,之后突然获得大量浏览量,suddenly符合语境,故选D。25.句意:但上个月,她的一个视频突然获得了大量浏览量,因为人们称赞她倾听并理解顾客的需求。praised称赞;表扬;spread传播;扩散;doubted怀疑;polished擦亮。根据"…her for listening and understanding customers' needs."可知,此处描述的是网友对她的称赞,praised符合语境,故选A。26.句意:面对如此高的人气,晓华说她并不认为自己是一名专业的理发师。money钱;popularity人气;受欢迎程度;wealth财富;energy能量。根据"So many people have come to her live streaming (直播间)to learn her hair-cutting skills or simply to talk. Some fans are even coming to visit her shop in Huaihua... to get a haircut."以及"But last month, one of her videos suddenly got lots of views"可知,晓华获得了大量关注,即很高的人气 (popularity),故选B。27.句意:每次理发通常花费30元 (4 美元)。costs花费;charge收费;takes花费;spends花费。此句主语"it"指代理发这件事,"It costs + 金钱"表示"某物花费多少钱",costs符合语境,故选A。28.句意:她每天接待大约 30 位顾客,直到年底都已经被完全预订满了。booked预订;repeated重复;punished惩罚;produced生产。根据"She serves about 30 customers a day and is fully…through the end of the year.",可知她的业务繁忙,一直到年底都有安排,即被预订满了,booked符合语境,故选A。29.句意:"我没有考虑提高理发价格,因为人们的信任已经足够让我满足了。"interesting有趣的;fascinating迷人的;satisfying令人满足的;memorizing记忆的。根据"I have not considered raising the price for a haircut"可知,她不提高价格是因为人们的信任让她觉得满足,satisfying符合语境,故选C。30.句意:多亏了晓华,怀化现在比以往任何时候都更热门。according to根据;thanks to多亏;由于;sticking to坚持;leading to导致。 根据"Huaihua is now hotter than ever."可知,怀化变热门是因为晓华的走红,thanks to表示原因,符合语境,故选B。(2025九上·诸城开学考) 阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给10个词中选择意义相符的词填入处,每空一词。A. skills, B. nothing, C. confidence, D. badly, E. easiestIt is not always easy to discover oneself. From a young age, I had a strong sense of who I was to become, but an accident made me change a lot.To me, skating was above all. There was 31. else in this world that could make me happier. I spent twenty-four hours a week practicing my 32. . Having no social life or interests but skating, my love brought me first place medals in every competition.Unluckily, in one show, I fell down and hurt myself 33. . After several X-rays and MRI (磁共振) scans, the doctor told me that I couldn't skate any more. The pain in my back was hard to bear and even the 34. daily tasks became difficult.As my passion (激情) was taken away, I had little sense of who I was to become. Eight months later, something had to change. Instead of wasting my days sitting around, I began to put my energy into local community service projects. By volunteering as a swimming teacher and reading teacher for kids, I got an idea of who I wanted to become. After a few months, I spent time on my interest in the arts. Little by little, I had 35. in myself once again.【答案】31.B;32.A;33.D;34.E;35.C【知识点】规则变化的可数名词复数;程度副词;说明文;表示某物的复合不定代词;自我提升【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因滑冰事故失去滑冰能力后,通过参与社区服务和培养艺术兴趣,重新找回自我和自信的经历。备选词的中文意思: A. skills技能/技巧;B.nothing没有东西/无关紧要的事;C. confidence自信/信心;D. badly严重地/拙劣地;E. easiest最简单的。【点评】考查选词填空。考查词汇在篇章中的运用能力,注意答题时要首先跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。31.句意:这个世界上没有什么别的东西能让我更快乐。"nothing else"表示"没有别的东西",结合前文"skating was above all"可知,说明没有什么能比滑冰更让作者快乐,符合语境。故选B。32.句意:我每周花二十四小时练习我的技能。"skills"意为"技能",练习滑冰技能是合理的表达,符合"spent twenty-four hours a week practicing"的语境。故选A。33.句意:不幸的是,在一次表演中,我摔倒了,伤得很严重。"badly"意为"严重地",是副词,修饰动词"hurt",说明受伤的程度,符合语境。故选D。34.句意:我背部的疼痛难以忍受,甚至最简单的日常任务也变得困难。"easiest"是"easy"的最高级,意为"最容易的",与"became difficult"形成对比,说明受伤后即使是最简单的事也变得困难,符合逻辑。故选E。35.句意:渐渐地,我又一次对自己有了信心。"confidence"意为"信心",结合前文作者重新找到人生方向,所以此处是找回了对自己的信心,符合语境。故选C。(2025九上·诸城开学考) 短文填空Have you ever heard of Zhang Hong Since his story was known last year, his spirit 36. (encourage) many people around the world.On May 24th, 2021, 46-year-old Zhang Hong became the first blind person from Asia to climb to the top of Qomolangma, 37. (high) mountain in the world.Zhang Hong 38. (grow) up in a small village in Chongqing. At the age of 21, he lost his sight, which made him feel terrible. He had many 39. (difficulty) in his everyday life.He wanted to do something different, but he didn't know what 40. (do). In 2012, Zhang moved to Tibet. There, he found a job in a hospital. In the mornings, he often stopped at a park 41. (do) Tai Chi (太极) before work.One day, he met Luo Ze, a very popular 42. (climb) in China. Luo talked to him about climbing Qomolangma. From then on, Zhang dreamed of 43. (climb), Qomolangma. He wanted to challenge 44. (he).He started by climbing up and down the stairs every day. Finally, with the help of a guide named Chen Tao, Zhang made his dream 45. (come) true."I will never see the world again," says Zhang, "I simply hope that, through this, the world will see me."【答案】36.has encouraged;37.the highest;38.grew;39.difficulties;40.to do;41.to do;42.climber;43.climbing;44.himself;45.come【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在;记叙文;其他语法一致形式;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句;自我提升【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述张洪失明后仍挑战自我,成为亚洲首位登顶珠峰的盲人的故事。【点评】考查语法填空。本题考点涉及时态,主谓一致,形容词,名词,非谓语动词以及代词等多个知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。语法填空实用解题策略如下。一、分析句子结构。在面对语法填空题时,首先要做的是分析句子的结构。观察句子中的主语、谓语、宾语等主要成分,以及是否有从句、非谓语动词等复杂结构。通过理解句子结构,可以更好地把握填空处所需的词性和功能。二、确定词性变化。根据句子结构和语境,确定填空处所需的词性。然后,根据语法规则,考虑所需的词性是否需要进行变化,如名词的单复数、动词的时态和语态、形容词和副词的比较级和最高级等。确保所填词汇在语法上与句子其他部分相匹配。三、牢记固定搭配。英语中存在大量的固定搭配和短语,这些搭配在语法填空题中经常出现。因此,需要牢记常见的固定搭配和短语,以便在解题时能够迅速识别并正确填空。四、注意时态语态。时态和语态是英语语法填空的重要考点。在解题时,要注意根据句子的语境和上下文,判断所需动词的时态和语态。同时,也要注意时态和语态的一致性,确保所填词汇与句子的时态和语态相符。五、理解上下文语境。语境对于语法填空题的解答至关重要。通过理解句子的上下文,可以更好地理解填空处所需的词汇和语法结构。因此,在解题时,要仔细阅读句子的前后文,把握句子的整体意义,以便更好地填空。36.句意:自从他的故事去年为人所知以来,他的精神鼓舞了全世界许多人。encourage,鼓励,动词。空处为句子的谓语,本句中since引导的是时间状语从句,从句用一般过去时,主句常用现在完成时,表示从过去某一时间开始一直持续到现在的动作或状态,故空处谓语时态为现在完成时,结构为:has/have+过去分词,根据主谓一致,主语his spirit为不可数名词,助动词应用has。故填has encouraged。37.句意:2021年5月24日,46岁的张洪成为亚洲首位登上世界最高峰珠穆朗玛峰的盲人。high,高的,形容词。空处在句中作定语修饰名词mountain,结合下文in the world以及常识可知, 珠穆朗玛峰是世界上最高的山,故空处应用其最高级形式作定语。故填the highest。38.句意:张洪在重庆的一个小村庄长大。grow,成长,动词。空处为句子的谓语,结合上下文语境可知,此处陈述过去发生的动作,故谓语时态为一般过去时,应用其过去式。故填grew。39.句意:他在日常生活中有很多困难。difficulty,困难,名词。空处在句中作宾语且被many修饰,应用其复数形式。故填difficulties。40.句意:他想做些不同的事,但他不知道做什么。do,作/干,动词。结合语境可知,此处表示:他不知道做什么,应使用"疑问词 + 不定式"结构在句中作宾语。故填to do。41.句意:早上,他经常在上班前停在公园打太极。do,作/干,动词。此处表示 "停下来去做某事" ,stop to do sth,固定短语,符合语境。故填to do。42.句意:一天,他遇到了罗泽,一位在中国非常受欢迎的登山者。climb,攀登,动词。结合语境可知,罗泽是一位中国的登山者,故空处表示"登山者",climber,可数名词,空处被a修饰,应用其单数形式。故填climber。43.句意:从那时起,张洪就梦想着攀登珠穆朗玛峰。climb,攀登,动词。此处表示"梦想做某事",dream of doing sth,固定短语,故空处应用其动名词形式。故填climbing。44.句意:他想挑战自己。he,他,主格。此处表示 "挑战自己" ,challenge oneself,固定短语,he对应的反身代词为himself。故填himself。45.句意:最后,在一位名叫陈涛的向导的帮助下,张洪实现了他的梦想。come,来,动词。此处表示"使某物做某事",make sth do sth,固定搭配,故空处应用省略了to的动词不定式作宾语补足语。故填come。(2025九上·诸城开学考) 阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。Do you still remember the silver-haired and silver medal (奖牌) winner Yusuf Dikec from Turkey Yusuf Dikec, a Turkish shooter, is a social media storm after his funny performance at the Paris Olympic 2024. The 51-year-old, who wore a white T-shirt and had his hand in his pocket, has been among the most searched persons on Internet since then. His casual (随意的) style stood him apart from his competitors in the 10-meter air pistol mixed team event (10米气手枪混合决赛).The most-shared photo shows Dikec shooting in a T-shirt with one hand in his pocket and a common pair of glasses, showing no feeling on his face. He's been compared to a hitman (杀手).Dikec is no stranger to shooting: Paris 2024 is his fifth Olympics, after 2008, 2012, 2016 and 2020 before. He also hold several titles from the World and European Championships for different events."I shoot with both eyes, but most shooters do it with one. So I did not need special equipment (装备). Shooting with two eyes—I believe that it's better. I have done a lot of research on it, so I didn't need the equipment. I shot with my hand in my pocket because I just felt more comfortable while shooting. In this way my body would not swing. Although I looked calm on the outside, there was a storm inside." Dikec told the media, "I'm a natural shooter." "Success doesn't come with your hands in your pockets." is another sentence he said to the media. In fact, his calm shot is the result of 24 years of hard work. He trains for 4-5 hours six days a week.As for the question when he had received the information that he would take part in the Olympics, he said it was just two hours before the competition. He happened to be in Paris on business and was about to have lunch with his friend, after which he would have another meeting in the afternoon. But his friend told him that the competition place was near the restaurant and he could shoot first. After that they could have lunch together. In the end, he got the silver medal. When they had lunch, his friend met him and said, "____ "46.Did Yusuf Dikec win a gold medal 47.How many times has he taken part in the Olympics 48.What makes Yusuf Dikec successful according to the last two paragraphs 49.Please finish his friend's words in your own words. (at least 20 words)【答案】46.No, he didn't.47.Five times.48.24 years of hard work makes Yusuf Dikec successful.49.I can't believe you won the silver medal just like that! You are really amazing!【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了土耳其射击运动员Yusuf Dikec在2024年巴黎奥运会上因有趣表现成为热点,他多次参加奥运会且成绩出色,射击方式独特。【点评】考查阅读表达。阅读表达题型要求考生在阅读理解的基础上,准确地捕捉信息、分析细节,并最终用恰当的语言形式进行表达。以下是一些实用的英语阅读表达解题技巧。1. 仔细审题明要求。在开始答题前,务必认真审题,明确题目所要求的具体内容和形式。注意区分题目类型,如填空题、问答题或转换句型等,以便有针对性地进行阅读和理解。2. 快速浏览抓大意。快速浏览全文,把握文章的大意和主旨。这有助于考生对文章的整体内容有一个初步的了解,为后续的细节阅读和表达打下基础。3. 研读细节找证据。在快速浏览的基础上,仔细研读与题目相关的段落或句子,寻找与题目要求相符的细节信息。注意提取关键信息,作为答题的证据或依据。4. 注意关键词汇。在阅读过程中,注意关键词汇的识别与理解。这些关键词汇往往与题目要求密切相关,能够帮助考生快速定位相关信息。同时,也要注意词汇的多种含义和用法,避免理解偏差。5. 理解上下文语境。理解单词或句子在上下文中的具体含义和用法。不要孤立地看待某个词汇或句子,而是要结合其所在的语境进行分析和推断。46.根据"Do you still remember...Yusuf Dikec from Turkey "可知,明确提到他获得的是银牌,而不是金牌。故填No, he didn't.47.根据"Paris 2024 is his...different events."可知,这是他第五次参加奥运会。故填Five times.48.根据"In fact, his calm...six days a week."及"As for the question...before the competition."可知,是 24 年的努力训练让他在临时参赛中获得成功。故填24 years of hard work makes Yusuf Dikec successful.49.开放性试题,答案言之有理即可。参考答案为:I can't believe you won the silver medal just like that! You are really amazing!1 / 1山东省潍坊市诸城繁华中学2026届九年级上学期开学考试英语试卷(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题How can I help you Dr. Know will try her best to help with all your problems.Dear Doctor, I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lots of back pain and headaches lately. I'm unsure about the cause. Like some of my friends, I spend my evenings playing computer games and surfing the internet. What's more, I carry a heavy schoolbag to school daily. I'm just an ordinary student, but these health problems are starting to worry me. What can I do AdamDear Adam, I'm unable to tell you exactly what's wrong, but I can offer some advice. First of all, don't spend too much time on your computer, and stop using it late at night. It's important for teenagers to get enough sleep. Also, you get headaches from looking at computer screens for a long time. If you sit on a chair for long, it can make your back sore too. As for your schoolbag, it's important to manage its weight. Take anything you don't need out of your schoolbag. If possible, leave some books or materials at school. I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend(推荐)you visit a local doctor for that. Dr. Know1.How does Adam probably feel about his situation A.Angry. B.Excited. C.Happy. D.Worried.2.Which of the following is Dr. Know's advice for Adam A.To see a local doctor.B.To leave all books at school.C.To take some medicine.D.To stop using his computer.3.In which section of a newspaper may this passage appear A.Science Study B.Sports NewsC.Teenagers' Life D.Travel Stories(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题It was the last day of the school year. The classroom was filled with excitement. When our teacher, Mr. Johnson, walked in, holding a CD player, everyone's face lit up with a smile. We knew that this wasn't going to be another normal day, but a special one."Please calm down and sit," said Mr. Johnson, "I'm glad everyone's here for the final reading test of the year." When everyone cried, Mr. Johnson laughed, saying it was just a joke. Then he reminded us that we still had a job to do. "You need to clean out your desks and put all your things into your backpacks." he added gently.As we began our task, Mr. Johnson turned on the CD player. The lively music made the room feel like a party. Some of us started singing along with the music, others were dancing around their desks while they were cleaning them out. Even Mr. Johnson showed us a few dance steps, making everyone laugh heartily. After we finished cleaning, someone asked, "When is break time " Mr. Johnson took out some balls and started playing with them. Suddenly, he let the balls drop and said, "Break time starts ... now!"Just as we were about to rush out, our headmaster, Mrs. Miller, appeared at the door. "Mr. Johnson!" she cried out. A moment of silence fell over the room as we thought, "Mr. Johnson might be in trouble." However, to our surprise, Mrs. Miller couldn't help but laugh at the sight and left us to enjoy our break.During break time, Mr. Johnson surprised us with another treat. He went to the cafe and came back with ice creams for everyone. We all cheered for him!As we walked back to the classroom, we passed Mrs. Miller's office. Someone joked, "Don't play with the ice creams, Mr. Johnson!" We all laughed together...4.What is the correct order of the following activities ①Mr. Johnson played with balls. ②Students got ice creams happily.③Students did the cleaning. ④Mr. Johnson joked about having a test.A.①④③② B.②①④③ C.③④②① D.④③①②5.What does the underlined word "them" in Paragraph 3 refer to A.Balls. B.CDs. C.Desks. D.Backpacks.6.Which sentence in the passage shows that the headmaster is kind A...., Mrs. Miller, appeared at the door.B.Mr. Johnson might be in trouble.C.Mrs. Miller couldn't help but laugh...D."Mr. Johnson!" she cried out.7.Which of the following most probably happened at the end of the story A.The students went back home happily.B.Mr. Johnson became angry with the students.C.The students still had a reading test.D.Mrs. Miller came out running after the students.(2025九上·诸城开学考) 阅读短文,回答问题①Have you ever thought about what's more important, looking fashionable or feeling comfortable You might have noticed many people choosing style over comfort and some even go to extremes(极端)to follow fashion. But we should remember: being fashionable isn't everything. It's more important to be healthy.②Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets(日常饮食)that are not good for their health. They might not eat meals or eat too little, which can make them feel sick. Is it a healthy way to live ③Also, many girls wear shoes with very high heels. They might think high heels make them look taller. But these shoes can actually hurt their feet and make it hard to walk comfortably, and it can increase risks of falls. Some even wear tight(紧的)clothes that influence blood circulation(循环)making it hard to breathe. Should we put fashion over comfort and physical health ④Besides, some boys and girls spend a lot of time and money changing their hair color. The material they use is usually harmful to their health. To make their hair straight or curly, they also use tools that are hot enough to burn their hair. But using these tools too often or at very high temperatures can make the hair dry or even burnt. Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money ⑤So, let's rethink what's really important. Is it fashion or is it our well-being Clothes or hairstyles don't tell us anything about a person's character. Instead of spending a lot of time choosing clothes, we could use that time to do fun things with friends. And instead of following extreme diets, let's eat properly and exercise regularly. Remember, your worth is not decided by your appearance, but by who you are as a person.8.Why do some people go on extreme diets according to the passage A.Because the diets are healthy.B.Because they just want to look good.C.Because they want to save time.D.Because they want to save money.9.What is the writer's purpose of using a question in each paragraph A.To ask for help from readers.B.To tell how to spend time and money.C.To describe the latest fashion.D.To lead readers to think about the topic.10.What does the underlined word "well-being" in Paragraph 5 mean A.Growth. B.Health. C.Warmth. D.Wealth.11.Which of the following best shows the structure of the passage A. B. C. D.(2025九上·诸城开学考) 阅读短文。回答问题A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. He looked for big trees and old trees in Canada. He made maps to show where these trees were. He did not want to cut them down. Actually he wanted people to take care of them.Ancient trees are today rare (稀少的) everywhere in the world. On Vancouver Island in Canada, there are so many big trees. The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage (损害) to the area about 350 years ago. Randy was told of a very tall tree on Vancouver Island. The tree was said to be 314 feet tall. That would make it the tallest tree in Canada. Randy set out to find the tree.But someone else found it first. It was found by a logger—a person whose job is to cut down trees. The loggers wanted to cut down Canada's tallest tree and all the trees around it.Randy made a path (小路) in the forest in order that people could see the tall tree. The tree was so big and beautiful that even more and more people wanted to save that forest. Thanks to these people, that forest is now a park. Canada's tallest tree is still there.There may still be a bigger tree out there. Maybe you will find it. But there are only a few old forests left in Canada. Many are still at risk of being cut down.12.Why did Randy make maps A.To look for more big trees.B.To show the positions of the big and old trees.C.To cut trees down later.D.To help loggers.13.The underlined word "survivor" means ____ in Chinese.A.受益者 B.制造者 C.控制者 D.幸存者14.What did the loggers want to do with Canada's tallest tree A.They wanted to take care of it.B.They wanted to save it.C.They wanted to cut it down.D.They wanted to know its height.15.Which of the following is NOT true A.Randy is from Canada.B.The fire happened about 350 years ago.C.Randy made a path in the forestD.Canada's tallest tree is cut down now.16.What happened to the forest according to the passage A.It has disappeared.B.It became a park.C.It was not famous anymore.D.The passage doesn't mention it.(2025九上·诸城开学考) 根据短文内容,从下列选项中选出能填入文中空白处的最佳选项,选项中有一项是多余选项。In summer, the high heat always makes you feel uncomfortable. 17. Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways, including water, fans, cool drinks, and more. Here let's see how to use water to cool down.Drink water more often. Your body will feel cooler if you do that. Try drinking at least eight of water every day. Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing. 18. Freeze a handkerchief (手帕) and put it on your neck, forehead, arms, or legs. Placing it on your body can help you beat the heat. When the handkerchief heats up, simply wet it and put it back in the fridge. You can also put an ice pack behind your head.Run cold water over your wrists (手腕). Wet your wrists and other parts, such as your neck and inner elbows, with cool water for 10 seconds each. This will lower your temperature for a little bit. 19. This can be especially helpful for cooling down right before you go to bed.Fill your bathtub with cool water and get in. Once you are used to the temperature, let some water out and refill it with cold water. Keep doing this until you feel cool enough. 20. With the right ways, you can avoid the heat while saving money by turning off the air conditioning (空调).A. Take a cool shower, if you prefer B. So should drink more water in summer C. It may be easier to drink more if your water has a taste D. Your body will stay cool for a long time after you get out. E. Have you ever thought about getting through the hot summer without air conditioning (2025九上·诸城开学考) 读下面短文,掌握其大意,从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。A hairdresser whose nickname is Xiaohua has become famous on the Internet because she tries to understand what 21. really want. So many people have come to her live streaming (直播间) to learn her hair-cutting 22. or simply to talk. Some fans are even coming to visit her shop in Huaihua, a city in Hunan province, to get a haircut.Xiaohua, whose real name is Li Jing, first started to put 23. on Douyin in February. At first, they didn't get much attention. But last month, one of her videos 24. got lots of views, as people 25. her for listening and understanding customers' needs. Many have invited her to open stores in their hometowns.Facing such great 26. , Xiaohua said she does not consider herself a professional hairdresser. She believes there are many more hairdressers who have better skills. She mostly cuts hair for male customers. It usually 27. 30 yuan ($4) for each haircut. She serves about 30 customers a day and is fully 28. through the end of the year. "I am the most common hairdresser. There is nothing special about me," she said. "I have not considered raising the price for a haircut because the trust from people is 29. enough."And 30. Xiaohua, Huaihua is now hotter than ever. More and more people are visiting, trying the local food, and exploring beautiful places there. It's a great example that one person's talent can make a city famous.21.A. family B. friends C. customers D. strangers22.A. clothes B. skills C. stories D. achievements23.A. videos B. shops C. hair D. books24.A. hardly B. wisely C. completely D. suddenly25.A. praised B. spread C. doubted D. polished26.A. money B. popularity C. wealth D. energy27.A. costs B. charge C. takes D. spends28.A. booked B. repeated C. punished D. produced29.A. interesting B. fascinating C. satisfying D. memorizing30.A. according to B. thanks toC. sticking to D. leading to(2025九上·诸城开学考) 阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给10个词中选择意义相符的词填入处,每空一词。A. skills, B. nothing, C. confidence, D. badly, E. easiestIt is not always easy to discover oneself. From a young age, I had a strong sense of who I was to become, but an accident made me change a lot.To me, skating was above all. There was 31. else in this world that could make me happier. I spent twenty-four hours a week practicing my 32. . Having no social life or interests but skating, my love brought me first place medals in every competition.Unluckily, in one show, I fell down and hurt myself 33. . After several X-rays and MRI (磁共振) scans, the doctor told me that I couldn't skate any more. The pain in my back was hard to bear and even the 34. daily tasks became difficult.As my passion (激情) was taken away, I had little sense of who I was to become. Eight months later, something had to change. Instead of wasting my days sitting around, I began to put my energy into local community service projects. By volunteering as a swimming teacher and reading teacher for kids, I got an idea of who I wanted to become. After a few months, I spent time on my interest in the arts. Little by little, I had 35. in myself once again.(2025九上·诸城开学考) 短文填空Have you ever heard of Zhang Hong Since his story was known last year, his spirit 36. (encourage) many people around the world.On May 24th, 2021, 46-year-old Zhang Hong became the first blind person from Asia to climb to the top of Qomolangma, 37. (high) mountain in the world.Zhang Hong 38. (grow) up in a small village in Chongqing. At the age of 21, he lost his sight, which made him feel terrible. He had many 39. (difficulty) in his everyday life.He wanted to do something different, but he didn't know what 40. (do). In 2012, Zhang moved to Tibet. There, he found a job in a hospital. In the mornings, he often stopped at a park 41. (do) Tai Chi (太极) before work.One day, he met Luo Ze, a very popular 42. (climb) in China. Luo talked to him about climbing Qomolangma. From then on, Zhang dreamed of 43. (climb), Qomolangma. He wanted to challenge 44. (he).He started by climbing up and down the stairs every day. Finally, with the help of a guide named Chen Tao, Zhang made his dream 45. (come) true."I will never see the world again," says Zhang, "I simply hope that, through this, the world will see me."(2025九上·诸城开学考) 阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。Do you still remember the silver-haired and silver medal (奖牌) winner Yusuf Dikec from Turkey Yusuf Dikec, a Turkish shooter, is a social media storm after his funny performance at the Paris Olympic 2024. The 51-year-old, who wore a white T-shirt and had his hand in his pocket, has been among the most searched persons on Internet since then. His casual (随意的) style stood him apart from his competitors in the 10-meter air pistol mixed team event (10米气手枪混合决赛).The most-shared photo shows Dikec shooting in a T-shirt with one hand in his pocket and a common pair of glasses, showing no feeling on his face. He's been compared to a hitman (杀手).Dikec is no stranger to shooting: Paris 2024 is his fifth Olympics, after 2008, 2012, 2016 and 2020 before. He also hold several titles from the World and European Championships for different events."I shoot with both eyes, but most shooters do it with one. So I did not need special equipment (装备). Shooting with two eyes—I believe that it's better. I have done a lot of research on it, so I didn't need the equipment. I shot with my hand in my pocket because I just felt more comfortable while shooting. In this way my body would not swing. Although I looked calm on the outside, there was a storm inside." Dikec told the media, "I'm a natural shooter." "Success doesn't come with your hands in your pockets." is another sentence he said to the media. In fact, his calm shot is the result of 24 years of hard work. He trains for 4-5 hours six days a week.As for the question when he had received the information that he would take part in the Olympics, he said it was just two hours before the competition. He happened to be in Paris on business and was about to have lunch with his friend, after which he would have another meeting in the afternoon. But his friend told him that the competition place was near the restaurant and he could shoot first. After that they could have lunch together. In the end, he got the silver medal. When they had lunch, his friend met him and said, "____ "46.Did Yusuf Dikec win a gold medal 47.How many times has he taken part in the Olympics 48.What makes Yusuf Dikec successful according to the last two paragraphs 49.Please finish his friend's words in your own words. (at least 20 words)答案解析部分【答案】1.D2.A3.C【知识点】应用文;疾病与防治;细节理解;推理判断;文章出处【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了两封信的内容:一名学生Adam写给Dr. Know的求助信,以及医生的回信。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和文章出处题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。做文章出处题时,要仔细阅读全文,把握文章的主旨大意、核心观点及主要事实,提炼信息,注意文章涉及的主题、领域、观点倾向等,这些信息往往能反映文章的来源。分析文章风格,识别语言特点,注意文章的语言风格,如正式、非正式、学术性、通俗性等,这有助于判断文章可能出自的媒体类型。观察结构,文章的篇章结构、段落安排也能反映其出处。通过逻辑推理与综合分析,并在理解文章内容、分析文章风格、查找关键词的基础上,运用逻辑推理能力,综合考虑各种因素,推断出文章的可能出处。1.推理判断题。根据"I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lots of back pain and headaches lately."和"I'm just an ordinary student, but these health problems are starting to worry me."可知Adam遇到了很多健康问题,可推知他是很担忧的。故选D。2.细节理解题。根据"I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend(推荐)you visit a local doctor for that."可知Dr. Know建议Adam去看当地的医生。故选A。3.文章出处题。本文介绍了两封信的内容:一名学生Adam写给Dr. Know的求助信,以及医生的回信,应该可以在报纸上的"青少年的生活"板块看到这篇文章。故选C。【答案】4.D5.C6.C7.A【知识点】记叙文;学校生活;细节理解;推理判断;代词指代【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了在学年的最后一天,学生和老师度过了开心的一天。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题和代词指代题三种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。在开始解答代词指代题之前,先快速浏览全文,对文章的主题、内容和结构有一个大致的了解,理解文章的整体语境,这有助于后续对代词指代关系的判断。仔细阅读题干,找出需要确定指代的代词,并在原文中精确定位其位置,代词的出现往往与上下文紧密相关,因此要注意代词前后的句子或段落。根据上下文和语境,分析代词与潜在指代对象之间的逻辑关系,确定哪个名词最有可能是代词的指代对象,确保代词所指代的内容与原文中的描述在语义上保持一致。将选定的指代对象代入原文中代词的位置,检查句子是否通顺、逻辑是否合理,如果代入后句子不通顺或逻辑矛盾,则重新考虑其他潜在指代对象。4.细节理解题。根据"said Mr. Johnson, ‘I'm glad everyone's here for the final reading test of the year.'"可知Johnson老师首先开玩笑说要考试;根据"Then he reminded us that we still had a job to do. ‘You need to clean out your desks and put all your things into your backpacks.' he added gently."可知接着提醒学生们要清理桌子。即前两件事顺序为④③。故选D。5.代词指代题。根据"others were dancing around their desks while they were cleaning them out."可知一些人在打扫桌子时围着桌子跳舞。划线部分"them"指代前文"their desks"。故选C。6.推理判断题。根据"However, to our surprise, Mrs. Miller couldn't help but laugh at the sight and left us to enjoy our break."可知However表示转折,此处是指校长Miller是很善良的,让学生们享受休息时间。故选C。7.推理判断题。根据"We all laughed together..."和全文可知在学年的最后一天,学生们都很开心,可推知接下来学生高兴地回家了。故选A。【答案】8.B9.D10.B11.A【知识点】说明文;生活方式;推理判断;词义猜测;文章结构【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了当今人们为了追求时尚过一种不健康的生活方式,个人的价值不是由你的外表决定的,而是由你这个人决定的。健康的生活才是最重要的。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题,推理判断题,词义猜测题和篇章结构题四种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。做推理判断题时,要求考生不能凭主观臆断推测或妄加猜测,必须忠实于原文,以材料所提供的相关事实和线索为依据,使做出的推理合乎文意。需要注意:审清题目要求;锁定关键信息;挖掘隐含信息;排除干扰选项;把握语境情感;逻辑推理分析。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。做篇章结构题时,首先,快速浏览文章标题、开头和结尾,以及段落间的过渡句,以判断文章的体裁(如记叙文、说明文、议论文、应用文等)。每种体裁都有其独特的结构和语言特点。例如,议论文通常包含引言、论点、论据和结论;说明文则侧重于解释和说明某一事物或现象。了解不同体裁文章的常见结构,如"问题-解决"、"原因-结果"、"比较-对比"等。识别文章中各段落的作用,如引言段引出话题,主体段展开论述,结论段总结观点。抓住主题句,段落中的首句或末句往往是该段的主题句,概括了段落的主要内容。提炼信息,若无明显主题句,则需通过提炼段落中的关键词、短语来概括大意。把握文章脉络,通过识别连接词,可以更好地理解文章的逻辑结构和作者的写作思路。整体把握,篇章结构题往往要求考生从整体上把握文章,因此要注意段落间、句子间的联系。8.细节理解题。根据"Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets(日常饮食)that are not good for their health."可知,因为他们想看起来好看,故选B。9.推理判断题。根据"It's more important to be healthy"以及每一段的问题可知,作者提出这些问题是为了让读者思考"健康才是更重要的"这个主题,故选D。10.词义猜测题。根据"Is it a healthy way to live""Should we put fashion over comfort and physical health"及"Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money"可知,作者提出的每个观点都是围绕"健康"和"时尚"哪一个更重要,所以划线单词与health同义,故选B。11.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出本文的主题,第二段到第四段介绍人们为了追求时尚的一些不健康生活方式;第五段是总结,故选A。【答案】12.B13.D14.C15.D16.B【知识点】记叙文;人与自然和谐共生;细节理解;词义猜测【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲Randy喜欢搜寻树木,他在加拿大搜寻大而古老的树木并制作地图标注这些树木的位置,详细介绍了加拿大最高的树木遭遇险境又被保护下来的过程。【点评】考查阅读理解。本篇文章涉及细节理解题和词义猜测题两种题型。细节理解题要求考生能在快速阅读文章的同时,从中获取某些特定的直接信息或理解特定信息的意义。做细节理解题时,要根据题干中的关键词,找准相关句、段的内容,再仔细对照,不符合原文意义的选项要首先排除,反之,则是正确选项。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。12.细节理解题。根据"He made maps to show where these trees were."可知他制作地图是为了指出这些大而古老的树的位置。故选B。13.词义猜测题。根据"The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage to the area about 350 years ago."可知现存最大的树在350年前的大火中没有受到损伤,应该是幸存者。故选D。14.细节理解题。根据"The loggers wanted to cut down Canada's tallest tree and all the trees around it."可知樵夫想要砍倒加拿大最高的树。故选C。15.细节理解题。根据"A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. "可知Randy是加拿大人,A项正确;根据"The fire brought damage to the area about 350 years ago."可知大火发生在约350年前,B项正确;根据"Randy made a path in the forest in order that people could see the tall tree."可知Randy在森林中开辟了一条路,C项正确;根据"Canada's tallest tree is still there."可知加拿大最高的树没有被砍倒,D项错误。故选D。16.细节理解题。根据"Thanks to these people, that forest is now a park. "可知森林现在成为了一座公园。故选B。【答案】17.E;18.C;19.A;20.D【知识点】科普类;说明文【解析】【分析】本文是一篇说明文,文章主要介绍了几个用水来降温的方法。备选项的中文意思:A. 如果你愿意,可以冲个凉水澡。B. 所以夏天应该多喝水。C. 如果你的水有味道,可能会更容易多喝水。D. 你出来后,你的身体会在很长一段时间内保持凉爽。E. 你有没有想过在没有空调的情况下度过炎热的夏天?【点评】考查任务型阅读(阅读还原)。解题技巧如下:1. 看首段,跳过空格快速通读全篇,了解文章大意。首段的末句一般是全文的主题所在,首段的末句对于快速掌握文章的主题具有重要意义。2. 首先快速浏览一遍几个备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。3. 精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。阅读还原空出的是整个句子,而这些句子与句子之间,必然有一种联系,因此我们可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。考查对上下文的理解及推理判断能力。4. 看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。实现关键词的对接,先易后难,各个突破。此外要通过句子的逻辑关系或句子的标点来判断该句在文章的位置。5. 解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。尤其要注意代词,连词等。如表示转折关系的but,though, however 等。17.根据"In summer, the high heat always makes you feel uncomfortable…Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways…"可知,此处介绍如何度过炎热的夏天的方法,选项E"你有没有想过在没有空调的情况下度过炎热的夏天?"符合语境。故选E。18.根据"Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing."可知,此处介绍为了多喝水,可以在水中添加橙子、柠檬等增加水的味道,选项C"如果你的水有味道,可能会更容易多喝水。"符合语境。故选C。19.根据"Run cold water over your wrists (手腕)...This can be especially helpful for cooling down right before you go to bed."可知,此处与使用水降温的方法有关,选项A"如果你愿意,可以冲个凉水澡。"符合语境。故选A。20.根据"Fill your bathtub (浴缸) with cool water and get in…"可知,此处介绍在浴缸泡凉水澡来降温的方法,选项D"你出来后,你的身体会在很长一段时间内保持凉爽。"符合语境。故选D。【答案】21.C;22.B;23.A;24.D;25.A;26.B;27.A;28.A;29.C;30.B【知识点】故事阅读类;说明文【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了由于晓华独特的理发方式,使得她所在的湖南怀化市也跟着变得热门起来。【点评】考查完形填空。首先要通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺失的单词的含义,最后对选项进行对比分析,选出正确选项。完形填空旨在测试学生的语言综合运用能力。一些实用的解题策略如下。一、通读全文,把握大意。在开始答题之前,应先通读全文,了解文章的主题和大致内容。这样有助于理解作者的意图,把握文章的整体思路,为后续的填空选择提供正确的方向。二、仔细分析,逐一排查。对于每一个空,要仔细分析所给的选项,逐一排查,选出最符合文意的答案。通常情况下,完形填空中会有几个空白需要填写形容词、副、名词等,要注意所填的词要与句子前后内容相符。三、结合上下文,理解语义。有时候仅从一个空所在的句子很难确定正确的答案,这时需要结合上下文,理解整体的语义环境。通过对前后的语境分析,确定一个合理的答案。四、注意语法结构。完形填空中涉及的语法知识较多,如时态、语态、词性等。在选择答案时,要仔细考虑语法结构是否正确。21.句意:一位绰号为晓华的理发师在互联网上走红,因为她试图了解顾客真正想要什么。family家庭;家人;friends朋友;customers顾客;strangers陌生人。根据后文"for listening and understanding customers' needs"可知,她走红是因为理解顾客的需求,故选C。22.句意:很多人来到她的直播间学习她的理发技巧,或者只是聊聊天。clothes衣服;skills技巧;stories故事;achievements成就。根据前文她是理发师以及"She believes there are many more hairdressers who have better skills."可知,人们去直播间是想学习理发技巧,故选B。23.句意:晓华,真名李静,在二月份首次开始在抖音上发布视频。videos视频;shops商店;hair头发;books书籍。根据后文"one of her videos got lots of views"可知,她在抖音上发布的是视频,故选A。24.句意:但上个月,她的一个视频突然获得了大量浏览量,因为人们称赞她倾听并理解顾客的需求。hardly几乎不;wisely明智地;completely完全地;suddenly突然地。根据"At first, they didn't get much attention. But last month...","but"表示转折,之前关注度低,之后突然获得大量浏览量,suddenly符合语境,故选D。25.句意:但上个月,她的一个视频突然获得了大量浏览量,因为人们称赞她倾听并理解顾客的需求。praised称赞;表扬;spread传播;扩散;doubted怀疑;polished擦亮。根据"…her for listening and understanding customers' needs."可知,此处描述的是网友对她的称赞,praised符合语境,故选A。26.句意:面对如此高的人气,晓华说她并不认为自己是一名专业的理发师。money钱;popularity人气;受欢迎程度;wealth财富;energy能量。根据"So many people have come to her live streaming (直播间)to learn her hair-cutting skills or simply to talk. Some fans are even coming to visit her shop in Huaihua... to get a haircut."以及"But last month, one of her videos suddenly got lots of views"可知,晓华获得了大量关注,即很高的人气 (popularity),故选B。27.句意:每次理发通常花费30元 (4 美元)。costs花费;charge收费;takes花费;spends花费。此句主语"it"指代理发这件事,"It costs + 金钱"表示"某物花费多少钱",costs符合语境,故选A。28.句意:她每天接待大约 30 位顾客,直到年底都已经被完全预订满了。booked预订;repeated重复;punished惩罚;produced生产。根据"She serves about 30 customers a day and is fully…through the end of the year.",可知她的业务繁忙,一直到年底都有安排,即被预订满了,booked符合语境,故选A。29.句意:"我没有考虑提高理发价格,因为人们的信任已经足够让我满足了。"interesting有趣的;fascinating迷人的;satisfying令人满足的;memorizing记忆的。根据"I have not considered raising the price for a haircut"可知,她不提高价格是因为人们的信任让她觉得满足,satisfying符合语境,故选C。30.句意:多亏了晓华,怀化现在比以往任何时候都更热门。according to根据;thanks to多亏;由于;sticking to坚持;leading to导致。 根据"Huaihua is now hotter than ever."可知,怀化变热门是因为晓华的走红,thanks to表示原因,符合语境,故选B。【答案】31.B;32.A;33.D;34.E;35.C【知识点】规则变化的可数名词复数;程度副词;说明文;表示某物的复合不定代词;自我提升【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因滑冰事故失去滑冰能力后,通过参与社区服务和培养艺术兴趣,重新找回自我和自信的经历。备选词的中文意思: A. skills技能/技巧;B.nothing没有东西/无关紧要的事;C. confidence自信/信心;D. badly严重地/拙劣地;E. easiest最简单的。【点评】考查选词填空。考查词汇在篇章中的运用能力,注意答题时要首先跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证。31.句意:这个世界上没有什么别的东西能让我更快乐。"nothing else"表示"没有别的东西",结合前文"skating was above all"可知,说明没有什么能比滑冰更让作者快乐,符合语境。故选B。32.句意:我每周花二十四小时练习我的技能。"skills"意为"技能",练习滑冰技能是合理的表达,符合"spent twenty-four hours a week practicing"的语境。故选A。33.句意:不幸的是,在一次表演中,我摔倒了,伤得很严重。"badly"意为"严重地",是副词,修饰动词"hurt",说明受伤的程度,符合语境。故选D。34.句意:我背部的疼痛难以忍受,甚至最简单的日常任务也变得困难。"easiest"是"easy"的最高级,意为"最容易的",与"became difficult"形成对比,说明受伤后即使是最简单的事也变得困难,符合逻辑。故选E。35.句意:渐渐地,我又一次对自己有了信心。"confidence"意为"信心",结合前文作者重新找到人生方向,所以此处是找回了对自己的信心,符合语境。故选C。【答案】36.has encouraged;37.the highest;38.grew;39.difficulties;40.to do;41.to do;42.climber;43.climbing;44.himself;45.come【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在;记叙文;其他语法一致形式;the+形容词最高级+表示范围的短语或从句;自我提升【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述张洪失明后仍挑战自我,成为亚洲首位登顶珠峰的盲人的故事。【点评】考查语法填空。本题考点涉及时态,主谓一致,形容词,名词,非谓语动词以及代词等多个知识点的考查。要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。语法填空实用解题策略如下。一、分析句子结构。在面对语法填空题时,首先要做的是分析句子的结构。观察句子中的主语、谓语、宾语等主要成分,以及是否有从句、非谓语动词等复杂结构。通过理解句子结构,可以更好地把握填空处所需的词性和功能。二、确定词性变化。根据句子结构和语境,确定填空处所需的词性。然后,根据语法规则,考虑所需的词性是否需要进行变化,如名词的单复数、动词的时态和语态、形容词和副词的比较级和最高级等。确保所填词汇在语法上与句子其他部分相匹配。三、牢记固定搭配。英语中存在大量的固定搭配和短语,这些搭配在语法填空题中经常出现。因此,需要牢记常见的固定搭配和短语,以便在解题时能够迅速识别并正确填空。四、注意时态语态。时态和语态是英语语法填空的重要考点。在解题时,要注意根据句子的语境和上下文,判断所需动词的时态和语态。同时,也要注意时态和语态的一致性,确保所填词汇与句子的时态和语态相符。五、理解上下文语境。语境对于语法填空题的解答至关重要。通过理解句子的上下文,可以更好地理解填空处所需的词汇和语法结构。因此,在解题时,要仔细阅读句子的前后文,把握句子的整体意义,以便更好地填空。36.句意:自从他的故事去年为人所知以来,他的精神鼓舞了全世界许多人。encourage,鼓励,动词。空处为句子的谓语,本句中since引导的是时间状语从句,从句用一般过去时,主句常用现在完成时,表示从过去某一时间开始一直持续到现在的动作或状态,故空处谓语时态为现在完成时,结构为:has/have+过去分词,根据主谓一致,主语his spirit为不可数名词,助动词应用has。故填has encouraged。37.句意:2021年5月24日,46岁的张洪成为亚洲首位登上世界最高峰珠穆朗玛峰的盲人。high,高的,形容词。空处在句中作定语修饰名词mountain,结合下文in the world以及常识可知, 珠穆朗玛峰是世界上最高的山,故空处应用其最高级形式作定语。故填the highest。38.句意:张洪在重庆的一个小村庄长大。grow,成长,动词。空处为句子的谓语,结合上下文语境可知,此处陈述过去发生的动作,故谓语时态为一般过去时,应用其过去式。故填grew。39.句意:他在日常生活中有很多困难。difficulty,困难,名词。空处在句中作宾语且被many修饰,应用其复数形式。故填difficulties。40.句意:他想做些不同的事,但他不知道做什么。do,作/干,动词。结合语境可知,此处表示:他不知道做什么,应使用"疑问词 + 不定式"结构在句中作宾语。故填to do。41.句意:早上,他经常在上班前停在公园打太极。do,作/干,动词。此处表示 "停下来去做某事" ,stop to do sth,固定短语,符合语境。故填to do。42.句意:一天,他遇到了罗泽,一位在中国非常受欢迎的登山者。climb,攀登,动词。结合语境可知,罗泽是一位中国的登山者,故空处表示"登山者",climber,可数名词,空处被a修饰,应用其单数形式。故填climber。43.句意:从那时起,张洪就梦想着攀登珠穆朗玛峰。climb,攀登,动词。此处表示"梦想做某事",dream of doing sth,固定短语,故空处应用其动名词形式。故填climbing。44.句意:他想挑战自己。he,他,主格。此处表示 "挑战自己" ,challenge oneself,固定短语,he对应的反身代词为himself。故填himself。45.句意:最后,在一位名叫陈涛的向导的帮助下,张洪实现了他的梦想。come,来,动词。此处表示"使某物做某事",make sth do sth,固定搭配,故空处应用省略了to的动词不定式作宾语补足语。故填come。【答案】46.No, he didn't.47.Five times.48.24 years of hard work makes Yusuf Dikec successful.49.I can't believe you won the silver medal just like that! You are really amazing!【知识点】记叙文;优秀运动员及其体育成就【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了土耳其射击运动员Yusuf Dikec在2024年巴黎奥运会上因有趣表现成为热点,他多次参加奥运会且成绩出色,射击方式独特。【点评】考查阅读表达。阅读表达题型要求考生在阅读理解的基础上,准确地捕捉信息、分析细节,并最终用恰当的语言形式进行表达。以下是一些实用的英语阅读表达解题技巧。1. 仔细审题明要求。在开始答题前,务必认真审题,明确题目所要求的具体内容和形式。注意区分题目类型,如填空题、问答题或转换句型等,以便有针对性地进行阅读和理解。2. 快速浏览抓大意。快速浏览全文,把握文章的大意和主旨。这有助于考生对文章的整体内容有一个初步的了解,为后续的细节阅读和表达打下基础。3. 研读细节找证据。在快速浏览的基础上,仔细研读与题目相关的段落或句子,寻找与题目要求相符的细节信息。注意提取关键信息,作为答题的证据或依据。4. 注意关键词汇。在阅读过程中,注意关键词汇的识别与理解。这些关键词汇往往与题目要求密切相关,能够帮助考生快速定位相关信息。同时,也要注意词汇的多种含义和用法,避免理解偏差。5. 理解上下文语境。理解单词或句子在上下文中的具体含义和用法。不要孤立地看待某个词汇或句子,而是要结合其所在的语境进行分析和推断。46.根据"Do you still remember...Yusuf Dikec from Turkey "可知,明确提到他获得的是银牌,而不是金牌。故填No, he didn't.47.根据"Paris 2024 is his...different events."可知,这是他第五次参加奥运会。故填Five times.48.根据"In fact, his calm...six days a week."及"As for the question...before the competition."可知,是 24 年的努力训练让他在临时参赛中获得成功。故填24 years of hard work makes Yusuf Dikec successful.49.开放性试题,答案言之有理即可。参考答案为:I can't believe you won the silver medal just like that! You are really amazing!1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 山东省潍坊市诸城繁华中学2026届九年级上学期开学考试英语试卷(学生版).docx 山东省潍坊市诸城繁华中学2026届九年级上学期开学考试英语试卷(教师版).docx