(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)期中核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
There was a country long long ago. The king in it loved riddles. Once a year the king made a new riddle. He gave a prize (奖品) to the person who 1 work out the riddle.
There was a 2 who also lived in this country. Everyone agreed that he baked the finest bread. The baker had almost everything 3 he still needed a horse. If the baker had a horse, he could sell his fine bread from one end of the country to 4 .
One year the king made a new riddle. “I will give a prize to the person 5 he can work out my riddle,” the king said. “He will have a chance to choose one of my 6 horses.” He then drew a line 7 the middle of the courtyard. “Make this line shorter without erasing (消除) any part of it,” the king challenged.
People came from far and wide. They 8 the line carefully. They even put their noses to the 9 .
“How can you make a line shorter without erasing any part of it ” the people in the crowd asked each other. Some of them tried. The dressmaker kicked dirt (泥土) over the line to 10 it. The farmer poured water over the line to make it disappear. None of these 11 worked, and the people went home 12 .
A week passed, and nobody had any new ideas. Then one day the baker came into the courtyard with a bag of flour (面粉).
“Your Majesty,” the baker said to the king, “I can make your line shorter without erasing any part of it.” Then the baker 13 his bag of flour. He poured out a line of flour right next to the king’s line. The line the baker made was longer than the 14 line.
“Now, good king,” the baker smiled, “your line is shorter.”
The people were surprised. The king laughed and clapped his hands. “You have won the prize. I will give you a horse of your 15 .”
The baker was excited. Now he could sell his breads from one end of the country to the other.
1.A.must B.could C.might D.should
2.A.baker B.farmer C.dressmaker D.cook
3.A.and B.so C.but D.or
4.A.another B.other C.others D.the other
5.A.if B.because C.though D.until
6.A.strongest B.wildest C.cheapest D.kindest
7.A.outside B.down C.around D.over
8.A.looked for B.looked after C.looked at D.looked up
9.A.wall B.ground C.courtyard D.table
10.A.show B.find C.hide D.clean
11.A.ways B.tools C.thoughts D.orders
12.A.happily B.sadly C.quickly D.slowly
13.A.closed B.took C.opened D.carried
14.A.baker’s B.farmer’s C.dressmaker’s D.king’s
15.A.luck B.duty C.order D.pick
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
At times, everything is going to go south on you. Maybe you can try your best to solve that. Maybe you have to accept that. You’re going to say. “This is it. This is how I end.”
Let's read two stories about the superheroes from different countries. What did they do for their goals Jingwei Tries to Fill up the Sea
Once upon a time, the youngest daughter of Emperor Yan went boating on the Eastern Sea. While she was enjoying herself, a strong wind rose on the sea, and her boat sank to the sea. Her spirit turned into a beautiful bird after she died. She cried sadly in the sound “Jingwei, Jingwei”. That was why people called her “Jingwei”.
The bird lived on a mountain near the sea. She was so sad that she decided to fill up the sea. Every day, she flew between the mountain and the sea, carrying a stone or a tree branch (树枝) from the mountain and dropping it into the sea.
One day, the sea said to Jingwei, “Poor little bird, stop doing that meaningless thing! You’ll never fill me up.” Jingwei replied, “I’ll fill you up no doubt! I will, even if it will take me thousands of years! I’ll fight on without taking a rest. ”The Adventures of Robinson Crusoe (《鲁滨逊漂流记》)
Robinson Crusoe is a main character from a novel named The Adventures of Robinson Crusoe.
When Robinson first arrived on the island, he had nothing. But he found the ship and made a small boat. He brought back many things he could use—food and drinks, tools, knives and guns. Although he lost everything, he didn’t lose his life. He kept working and waiting for another ship. He used the knife to cut down trees and built a house. He went with his gun almost every day to kill birds and other animals for food. He learned to grow fruit and vegetables. He lived on the island for many years and he was saved finally.
16.Who are the superheroes in the two stories
A.Birds and other animals. B.Jingwei and Robinson.
C.Emperor Yan and the Eastern Sea. D.Mountains and islands.
17.Why did people call the beautiful bird “Jingwei”
A.Because she cried sadly in the sound “Jingwei, Jingwei”.
B.Because her father gave her the name “Jingwei”.
C.Because the name of the mountain where she lived was “Jingwei”.
D.Because the girl gave the bird the name “Jingwei”.
18.Robinson __________ with his knife in the passage.
A.grew fruit and vegetables B.killed birds and other animals for food
C.cut down trees to build a house D.cut fruit and vegetables
19.Which of the following statements is TRUE
A.The sea thought Jingwei did the meaningful thing.
B.Jingwei decided to fill up the sea with stones and branches.
C.Robinson had some food and tools when he first arrived on the island.
D.Robinson didn’t return home in the end.
20.The two stories show that people should __________ to reach their goals.
A.never give up B.ask for help
C.keep away from difficulties D.call the police
B
Zheng He is a very famous adventurer (探险家) and sailor (航海家) of China. He was born in Yunnan Province in 1371. In 1403 Zhu Di became the Emperor of China and he asked Zheng He to join his new government.
The King wanted to learn more about the world and show other countries his power. He ordered people to build many new ships and made Zheng He their leader. Between 1405 and 1433, Zheng He travelled to different parts of the world. He certainly travelled to India, Africa and the Middle East. A few people think his ships may have even reached South America and Australia. Each trip lasted between two and four years and it is believed he sailed more than 50,000 km during the years of his travels.
On these trips he brought with him many Chinese goods like silk and medicine to give to foreign kings or to sell for local goods. He returned from each trip with boats filled with expensive things such as gold and jewellery (珠宝), foreign guests and strange animals like a giraffe.
It is a pity (遗憾) that we may never learn everything about Zheng He’s travels. After Zheng He died in 1433, the new king, who believed these trips were unlucky and too expensive, ordered them to stop the travels and he burned almost all the books about Zheng He’s travels. It is only in the last 50 years that historians have begun to carefully study the adventures of the great Zheng He.
21.Why did the Chinese King want Zheng He to sail to many different countries
A.To bring new countries under the control of China.
B.To show other countries how strong the King was.
C.To receive gifts from the kings of other countries.
D.To discover unusual animals.
22.What do we know about Zheng He from the passage
A.He travelled around the world. B.Each of his trips lasted two years.
C.He died at the age of 62. D.He was a successful businessman.
23.Which of the following did Zheng He NOT bring with him from other countries
A.Medicine. B.Gold. C.Strange animals. D.Jewellery.
24.What happened after Zheng He died
A.He was forgotten forever. B.His ships were all burned.
C.The new king wrote a book about him. D.Sea trips to other countries were stopped.
25.In what order did the following happen
a. The new king burned all the books about Zheng He.
b. Zheng He brought foreigners to China.
c. Zheng He visited India.
d. The King ordered people to build new ships.
A.c, d, b, a B.c, b, a, d C.d, b, a, c D.d, c, b, a
C
Do teenagers in small villages do chores (家务活) at home How about the teenagers in big cities Here is a survey (总结). We asked 4,000 teenagers in China several questions. Half of them come from big cities like Beijing, Shanghai and Guangzhou. The others are from small villages. We made a form of the result of our survey. Let’s have a look at it.
Chores 2,000 teenagers in small villages 2,000 teenagers in big cities
Take out the trash 1,600 1,000
Sweep the floor 1,200 850
Make the bed 1,400 750
Do the dishes 1,100 600
Fold the clothes 900 1,500
We found out that teenagers from small villages do more chores than those from big cities. Maybe it is because they live a harder life. Our advice for parents in big cities is that parents should give their children some chores to do. Doing chores teaches teenagers to take care of themselves.
26.They surveyed ________ teenagers in small villages.
A.1,000 B.2,000 C.4,000 D.3,000
27.How many teenagers do the dishes in this survey
A.600. B.1,100. C.1,700. D.2,050.
28.The number of teenagers ________ in big cities is bigger than that in small villages.
A.making the bed B.taking out the trash
C.folding the clothes D.doing the dishes
29.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Most of the children in China don’t do chores.
B.Doing chores can help teenagers look after themselves well.
C.Teenagers from small villages have an unhappy life.
D.Teenagers from big cities should do as many chores as those from small villages.
30.Why did they make the survey
A.Because they didn’t want teenagers in China to do chores at home.
B.Because they thought it would help teenagers to take good care of themselves.
C.Because they wanted to know if teenagers in China did chores at home.
D.Because they thought it was not necessary for teenagers to look after themselves.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面语篇,根据其内容,从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使其意思通顺。选项中有两项为多余选项。
Family is made up of the people we love and who love us. 31
Always be kind and say nice words to our family. 32 Saying words or phrases like “Please.” “I love you.” and “Thank you!” shows that we care about their feelings.
33 When our parents are talking to us, pay attention to (注意) what they say. Listening to them carefully can make them feel warm.
Help with little things at home. 34 This can show our love and care for them.
Say sorry in time. 35 Everyone makes mistakes, and apologizing (道歉) helps us solve the problems more quickly.
Play together. Playing games with our family is fun. It’s also a great way to bring all the family members closer.
Family is special, and these ways can make our family time truly wonderful.
A.Have meals together.
B.Try to be a good listener.
C.If we make a mistake, we need to say sorry to our family.
D.That’s because kind words can make everyone feel good.
E.Sharing makes everyone feel part of the family.
F.Here are some ways to make our family time enjoyable.
G.For example, we can help our parents wash the dishes.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Could you take out the (rubbish) when you leave the classroom
37.It was nice of Mr Hu (offer) us help when we were in trouble.
38.My mother (usual) goes shopping on weekends.
39.I was so (shock) to hear the news that I could hardly say a word.
40.The colorful fireworks always (excite) the children during the festivals.
41.This song (使想起) me of the happy days I spent with my grandparents when I was little.
42.You look better in (明亮的) colors like orange and red.
43.The teacher is (勇敢的). He saved three children in the river.
44.My mother often (提醒) me that I should look after my health.
45.The culture in (西方的) countries is quite different from that in China.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.因为纸质书太重了,所以我们用电子书来代替。
We can use an e-book paper books, because they are too heavy.
47.此外,妈妈建议她去进行运动而不是待在家。
, her mother advises her to play sports staying at home.
48.直到开始工作,他才认识到学习英语的重要性。
He didn’t the importance of studying English until he began to work.
49.明天我和我妈妈将要去杭州旅行。它对我们来说是一个陌生的城市。
My mother and I are going to Hangzhou for a trip tomorrow. It is a city for us.
50.她每天都非常努力地学习,以便能在期末考试中取得好成绩。
She studies very hard every day she can get good grades in the final exam.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,从方框中选出恰当的单词并用其适当形式填空,使短文通顺、意义完整。每空仅填一词,每词仅用一次。
good how way agree until we take happily harder behind
The Wind and the Sun were arguing (争吵) which was stronger. Then they saw a traveler coming down the road, and the Sun said, “Now I have a 51 to decide who is stronger. Let’s see which of 52 can make that traveler take off (脱下) his cloak (斗篷). If you do it, I will 53 you are better than me. You begin.”
“It’s a piece of cake (小菜一碟),” The Wind said 54 .
After hearing this, the Sun smiled and went 55 the clouds, and the Wind began to blow as hard as he could on the traveler. But the 56 he blew, the more closely the traveler wrapped (包裹) his cloak around him, 57 in the end, the Wind was so tired that he couldn’t keep on.
The Wind had to give up (放弃). He wanted to know 58 the Sun could make it. The Wind said, “Show me if you can do it.”
Then the Sun came out and tried his 59 to shine all his heat (热) and light on the traveler. A few minutes later, the traveler felt really hot, so he 60 off his cloak. Who is stronger, do you know
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词,或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺连贯。
During the Jin Dynasty, there were two children who left inspiring (励志的) stories because of their love for reading.
The 61 (one) child was Che Yin. He was smart and loved to read. He 62 (grow) up in a poor family and wasn’t able to buy lamp oil (油) to study at night. One night, he saw fireflies (萤火虫) outside his house and came up with 63 idea. He caught some fireflies. He put them into a cloth bag 64 hung the bag up as a lamp. He spent all of his summer nights reading 65 this.
The second child was Sun Kang. At that time, a lot of people loved reading very much. One night during winter, Sun used up all of 66 (he) lamp oil and couldn’t study at night. When he woke up at midnight, he noticed the thick snow reflecting (反射) the moonlight 67 (bright). He thought, “Oh, I can use the reflected light 68 (read)!” He took out his 69 (book) and read them, even if it was very cold.
Both of the kids later became 70 (success) and famous. People were moved by their hard-working spirit.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面材料,并按要求完成1至5小题。
In America, mothers spend about 18 hours doing the housework every week and fathers spend about 10 hours doing the housework. What about the kids Children aged between 6~12 spend less than 3 hours doing the housework every week, but almost 14 hours watching TV. How about teenagers They spend nearly 31 on the Internet, but only 3 hours helping with the housework every week. However, parents think children should spend more time on chores. Knowing how to do the housework is an important life skill.
Doing chores can make children know that they are part of the family and that they should do things for others. Every morning children care for the family pets by feeding them or walking them. It can also help the children keep healthy.
Children should take part in almost all the chores. They will feel happy when they make a contribution (贡献) to the family. And it may help them understand the idea of working hard better. At the same time, they can learn a lot from doing the housework. It can help them live a better life in the future.
71.How many hours do American mothers spend doing the housework each week
72.Complete the underlined sentence. (补全文中画线句子, 使文意连贯。) (限填1词)
They spend nearly 31 on the Internet, but only 3 hours helping with the housework every week.
73.What does the word “chores” mean in Chinese
74.How will children feel when they make a contribution to the family
75.Do you think children should do the housework Why or why not
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假设你是李华,下周一你所在的班级将举行英语课外阅读交流会。请根据以下提示,用英语写一篇短文,向同学们介绍第二次龟兔赛跑(The Tortoise and the Hare)的故事。
The second race Hare: run fast, meet a wide river, have no idea,… Tortoise: put…on the back, reach the finishing line together,…
要求:1.短文内容应包含题目要求所给的全部信息,可适当发挥;
2.语句正确,意思通顺、连贯,书写规范;
3.短文中不得出现你的任何真实信息 (姓名、校名和地名等);
4.词数:不少于60。(开头已给出,但不计入总词数。)
The hare and the tortoise had the second race.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.C 4.D 5.A 6.A 7.B 8.C 9.B 10.C 11.A 12.B 13.C 14.D 15.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个很久以前的国家,国王喜欢谜语,每年都会出一个新谜语,奖给能解出谜语的人一匹马。一个面包师想通过解出谜语得到一匹马以便能在全国各地卖他的面包。国王出的谜语是“不擦掉线的任何一部分,使这条线变短”,很多人尝试后都失败了。最后面包师通过在国王的线旁边画了一条更长的线,成功使国王的线看起来变短,从而赢得了奖品。
1.句意:他把奖品给那个能解出谜语的人。
must必须;could能;might可能;should应该。根据“work out the riddle”可知,国王把奖品给能解出谜语的人,could符合语境。故选B。
2.句意:有一个面包师也住在这个国家。
baker面包师;farmer农民;dressmaker裁缝;cook厨师。根据下文“Everyone agreed that he baked the finest bread.”可知,此处指的是面包师。故选A。
3.句意:面包师几乎拥有一切,但他仍然需要一匹马。
and和;so因此;but但是;or或者。根据语境可知,前后句是转折关系,but符合语境。故选C。
4.句意:如果面包师有一匹马,他就可以把他的好面包从这个国家的一端卖到另一端。
another另一个;other其他的;others其他人或物;the other两者中的另一个。根据“from one end of the country to”可知,此处指的是从这个国家的一端卖到另一端,one...the other...“一个……另一个……”符合语境。故选D。
5.句意:“如果有人能解出我的谜语,我将给他一个奖品,”国王说。
if如果;because因为;though尽管;until直到。根据“he can work out my riddle”可知,前后句是条件关系,if符合语境。故选A。
6.句意:他将有机会选择我的一匹最强壮的马。
strongest最强壮的;wildest最野的;cheapest最便宜的;kindest最善良的。结合语境,国王作为统治者,其拥有的马应是优质的,“最强壮的马” 符合国王的身份和奖品的价值定位。故选A。
7.句意:然后他在院子中间画了一条线。
outside在外面;down向下;around在周围;over在……上方。根据“drew a line”可知,此处指的是在院子中间画了一条线,draw a line down“画一条线”符合语境。故选B。
8.句意:他们仔细地看着这条线。
looked for寻找;looked after照顾;looked at看;looked up查阅。根据“They even put their noses to”可知,此处指的是他们仔细地看着这条线,looked at符合语境。故选C。
9.句意:他们甚至把鼻子贴到地上。
wall墙;ground地面;courtyard院子;table桌子。根据“the middle of the courtyard”可知,线在地上,此处指的是把鼻子贴到地上,ground符合语境。故选B。
10.句意:裁缝把土踢到线上把它盖住。
show展示;find找到;hide隐藏;clean打扫。根据“kicked dirt (泥土) over the line”可知,此处指的是裁缝把土踢到线上把它盖住,hide符合语境。故选C。
11.句意:这些方法都不管用,人们伤心地回家了。
ways方法;tools工具;thoughts想法;orders命令。根据上文“The dressmaker kicked dirt (泥土) over the line to...it. The farmer poured water over the line to make it disappear.”可知,此处指的是这些方法都不管用,ways符合语境。故选A。
12.句意:这些方法都不管用,人们伤心地回家了。
happily开心地;sadly伤心地;quickly快速地;slowly慢慢地。根据“None of these...worked”可知,方法不管用,人们应该是伤心地回家,sadly符合语境。故选B。
13.句意:然后面包师打开他的面粉袋。
closed关闭;took拿走;opened打开;carried携带。根据下文“He poured out a line of flour right next to the king’s line.”可知,此处指的是面包师打开他的面粉袋,opened符合语境。故选C。
14.句意:面包师画的线比国王的线长。
baker’s面包师的;farmer’s农民的;dressmaker’s裁缝的;king’s国王的。根据上文“He poured out a line of flour right next to the king’s line.”可知,此处指的是面包师画的线比国王的线长,king’s符合语境。故选D。
15.句意:我将给你一匹你挑选的马。
luck运气;duty责任;order命令;pick挑选。根据上文“He will have a chance to choose one of my...horses.”可知,此处指的是给你一匹你挑选的马,pick符合语境。故选D。
16.B 17.A 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是一篇记叙文,通过讲述精卫填海和鲁滨逊漂流记两个故事,展现了超级英雄们为了目标坚持不懈的精神。
16.细节理解题。根据文章提到的两个故事标题“Jingwei Tries to Fill up the Sea”和“The Adventures of Robinson Crusoe”可知,两个故事中的超级英雄是精卫和鲁滨逊。故选B。
17.细节理解题。根据文章第三段“She cried sadly in the sound ‘Jingwei, Jingwei’. That was why people called her ‘Jingwei’.”可知,人们称这只美丽的鸟为“精卫”,是因为她伤心地叫着“精卫,精卫”。故选A。
18.细节理解题。根据文章最后一段“He used the knife to cut down trees and built a house.”可知,鲁滨逊用刀砍树建房子。故选C。
19.细节理解题。根据文章第三段“Every day, she flew between the mountain and the sea, carrying a stone or a tree branch (树枝) from the mountain and dropping it into the sea.”可知,精卫决定用石头和树枝填满大海,B选项正确。故选B。
20.推理判断题。根据文章中精卫和鲁滨逊的故事,他们都为了目标坚持不懈,即使面临困难也不放弃。因此,这两个故事表明人们应该为了达到目标永不放弃。故选A。
21.B 22.C 23.A 24.D 25.D
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了中国著名探险家、航海家郑和的航海经历,包括他航海的原因、行程、贸易往来以及其航海记录在他去世后的遭遇等内容。
21.细节理解题。根据文章“The King wanted to learn more about the world and show other countries his power.”可知,中国国王让郑和航行到许多不同国家是为了向其他国家展示国王的强大,故选B。
22.推理判断题。根据文章“He was born in Yunnan Province in 1371.”以及“After Zheng He died in 1433”,通过计算1433-1371=62,可知他62岁去世,故选C。
23.细节理解题。根据文章“On these trips he brought…and strange animals like a giraffe.”可知,他带去国外丝绸和药品,从国外带回来黄金和珠宝等,所以药品是他带去国外的,不是从国外带回来的,故选A。
24.细节理解题。根据文章“After Zheng He died in 1433, the new king... ordered them to stop the travels”可知,郑和死后,新国王下令停止航海,前往其他国家的远航活动被终止。故选D。
25.篇章结构题。根据文章内容按时间顺序排列,首先是“he ordered people to build many new ships”(d. 国王下令让人建造新船);然后“He certainly travelled to India”(c. 郑和访问印度);接着“He returned from each trip with boats filled with... foreign guests...”(b. 郑和带外国人到中国);最后“the new king... burned almost all the books about Zheng He’s travels”(a. 新国王烧毁所有关于郑和航海记录的书籍)。所以顺序是d, c, b, a,故选D。
26.B 27.C 28.C 29.B 30.C
【导语】本文是一篇调查报告,主要对比了中国小村庄和大城市青少年做家务的情况,并给出相关建议。
26.细节理解题。根据“Half of them come from big cities…The others are from small villages”及表格标题“2,000 teenagers in small villages”可知,小村庄受访青少年为2000人。故选B。
27.细节理解题。根据表格数据“Do the dishes”对应小村庄1100人,大城市600人,总和为1700人(1100+600)。故选C。
28.细节理解题。根据表格数据可知,只有“Fold the clothes”一项大城市(1500人)多于小村庄(900人)。故选C。
29.主旨大意题。根据末段“Doing chores teaches teenagers to take care of themselves”可知,做家务能帮助青少年学会自我照顾。选项B与此一致。故选B。
30.推理判断题。根据开篇“Do teenagers… do chores at home How about… ”及调查数据可知,调查目的是了解青少年做家务的情况。选项C符合。故选C。
31.F 32.D 33.B 34.G 35.C
【导语】本文主要围绕家庭展开,介绍让家庭时光快乐的几种方式,包括对家人友善、做个好的倾听者、帮忙做家务、及时道歉、一起玩耍等。
31.根据前文“Family is made up of the people we love and who love us.”可知,首句是定义家庭,后文列举了多种让家庭时光快乐的方式,F选项“这里有一些让我们家庭时光快乐的方法”,引出后续具体方式,符合语境。故选F。
32.根据前文“Always be kind and say nice words to our family.”可知,这里强调要总是对家人友善并说好听的话,后文举例具体用语。D选项“那是因为友善的话语能让每个人感觉良好”,解释说友善话语的原因,衔接自然,符合语境。故选D。
33.根据“When our parents are talking to us, pay attention to (注意) what they say. Listening to them carefully can make them feel warm.”可知,当父母和我们说话时,要注意他们说的话。认真听他们说能让他们感到温暖。这里的核心是“倾听”,B选项“努力做个好的倾听者”,概括倾听相关内容,符合逻辑,故选B。
34.根据前文“Help with little things at home.”可知,要在家帮忙做小事,G选项“例如,我们可以帮父母洗碗”,后文举例说明在家帮忙做的小事,符合语境。故选G。
35.根据前文“Say sorry in time.”和“Everyone makes mistakes”可知,前文说及时道歉,后文说人人都会犯错。C选项“如果我们犯了错,需要向家人道歉”,解释及时道歉的情况,契合语境,故选C。
36.rubbish
【解析】句意:你离开教室时能把垃圾倒了吗?rubbish“垃圾”,不可数名词,take out the rubbish“倒垃圾”,固定短语。故填rubbish。
37.to offer
【解析】句意:当我们遇到困难时,胡先生主动给我们提供帮助,真是太好了。offer“提供”,此处为固定句型“It is/was + 形容词 + of sb. + to do sth.”,表示“某人做某事是……的”,it为形式主语,真正主语是后面的不定式。故填to offer。
38.usually
【解析】句意:我的妈妈通常在周末去购物。usual“通常的,平常的;惯常的”;根据“goes”可知,此处用副词进行修饰,usual副词为usually。故填usually。
39.shocked
【解析】句意:听到这个消息我太震惊了,以至于几乎说不出一句话。根据“I was so…”可知,此处需要填入形容词作表语,shock是动词,其形容词形式为shocked,意为“感到震惊的”。故填shocked。
40.excite
【解析】句意:在节日期间,五彩缤纷的烟花总是让孩子们兴奋不已。根据句子结构,此处应用动词excite“使激动”作谓语,根据“always”可知,句子应用一般现在时,主语为The colorful fireworks,谓语用动词原形。故填excite。
41.reminds
【解析】句意:这首歌让我想起小时候和祖父母一起度过的快乐时光。remind“提醒,使想起”,动词;remind sb. of“使某人想起”,动词短语。此处表示“这首歌”现在仍在提醒我,应用一般现在时表示客观、持续的状态。主语是单数名词,谓语动词用单三。故填reminds。
42.bright
【解析】句意:你穿橘色或者红色这样明亮颜色的衣服看起来更好。根据提示“明亮的”可知,这里修饰名词“colors”用形容词“bright”作定语。故填bright。
43.brave
【解析】句意:老师很勇敢。他在河里救了三个孩子。根据中文提示,brave“勇敢的”,为形容词,作表语,故填brave。
44.reminds
【解析】句意:我妈妈经常提醒我要照顾好我的健康。此句缺少谓语动词“提醒”,remind“提醒”,动词。句子主语“My mother”是第三人称单数,且时间状语“often”表示一般现在时的习惯性动作,因此动词需用第三人称单数形式“reminds”。故填reminds。
45.western
【解析】句意:西方国家的文化与中国的文化大不相同。西方的:western,在句子中作定语,修饰名词“countries”,且“western countries”为固定搭配,意为“西方国家”,符合语境。故填western。
46.instead of
【解析】instead of“代替”,介词短语,后面跟名词paper books,符合句意。故填instead;of。
47.In addition instead of
【解析】对比所给中英文可知,前两空表示“此外”,in addition“此外”,副词短语,作状语修饰整个句子,句首首字母大写;后两空表示“而不是”,instead of“而不是”,复合介词。故填In;addition;instead;of。
48.realize
【解析】根据中英文提示可知,此处表达“认识到”使用realize;句子为一般过去时的否定句,didn’t后接动词原形。故填realize。
49.strange
【解析】根据汉语提示可知,横线处填“陌生的”。结合“a”可知,此处用形容词strange“陌生的”作定语修饰名词city。故填strange。
50.so that
【解析】根据中英文对照可知,句中缺少“以便”的英文内容,“以便”英文为“so that”,引导目的状语从句,用于说明主句的目的。故填so;that。
51.way 52.us 53.agree 54.happily 55.behind 56.harder 57.until 58.how 59.best 60.took
【导语】本文是一篇寓言故事,讲述了太阳和风比赛谁更强大的故事。
51.句意:现在我有个方法来决定谁更强大。根据“to decide who is stronger”可知,此处指决定谁更强大的方法,结合备选词,way“方式,方法”,符合语境,空前有不定冠词a,此处用单数。故填way。
52.句意:让我们来看看我们两个中谁能让那个旅行者脱下他的斗篷。根据“Let’s see which of...”可知,此处指看看我们两个中谁能做到这件事,结合备选词,we“我们”,符合语境,此处作介词of的宾语,需要用宾格形式。故填us。
53.句意:如果你能做到,我就同意你比我强。根据“you are better than me”可知,此处指对于“你比我强”这件事的态度,结合备选词,agree“同意”,符合语境,空前有will,此处用原形。故填agree。
54.句意:风开心地说。根据“It’s a piece of cake”可知,此处指风说话时的方式是很有信心的,结合备选词,happily“开心地”,符合语境。故填happily。
55.句意:听到这话后,太阳微笑着躲到了云层后,风开始尽可能地用力吹向旅行者。根据“the clouds”可知,此处指太阳说完话就躲到了云层后面,结合备选词,behind“在……后面”,符合语境。故填behind。
56.句意:但是风吹得越猛烈,旅行者就把斗篷裹得越紧。根据“...the more closely...”可知,此处指风吹的越猛烈,旅行者就把斗篷裹得越紧,结合备选词,hard“努力地,猛烈的”,符合语境,此处是“the+比较级,the+比较级”句型,意为“越……越……”。故填harder。
57.句意:直到最后,风太累了,再也吹不动了。根据“in the end”可知,此处指直到最后,结合备选词,until“直到”。故填until。
58.句意:他想知道太阳如何能做到。根据“Show me if you can do it.”可知,此处指风想看太阳如何做,结合备选词,how“怎样”,符合语境。故填how。
59.句意:然后太阳出来了,尽他所能地将所有的热量和光芒照射到旅行者身上。try one’s best“尽力”,固定搭配。故填best。
60.句意:几分钟后,旅行者感觉非常热,于是他脱下了斗篷。根据“the traveler felt really hot”可知,此处指旅行者由于热脱下外套,结合备选词,take off“脱下”,符合语境,结合上文可知,本文用一般过去时,动词需要使用过去式。故填took。
61.first 62.grew 63.an 64.and 65.like 66.his 67.brightly 68.to read 69.books 70.successful
【导语】本文讲述了囊莹映雪这个成语故事。这个成语告诉我们即使面临困难,也要努力学习。
61.句意:第一个孩子是车胤。根据child可知,此处应用序数词,one对应的序数词为first。故填first。
62.句意:他在贫困家庭长大,晚上买不到灯油学习。根据wasn’t可知,时态为一般过去时,谓语动词应用过去式,grow的过去式为grew。故填grew。
63.句意:一天晚上,他看到屋外有萤火虫,于是想出了一个主意。idea为可数名词,且以元音音素开头,前边需用不定冠词an修饰。故填an。
64.句意:他把它们装进一个布袋里,把袋子当灯挂起来。“put them into a cloth bag”和“hung the bag up as a lamp.”是由同一主语“He”执行的两个连续动作,应用and连接。故填and。
65.句意:他整个夏日的夜晚都是这样阅读的。根据“He spent all of his summer nights reading…this.”可知,此处表示整个夏日的夜晚都是像这样阅读的,应用like“像”,介词。故填like。
66.句意:冬天的一个晚上,孙用完了他所有的灯油,晚上无法学习。根据“lamp oil”可知,此处要用形容词性物主代词,he对应的形容词性物主代词为his。故填his。
67.句意:当他在午夜醒来时,他注意到厚厚的积雪在月光下反射出明亮的光芒。此处需要用副词修饰“reflecting”,bright的副词形式为brightly。故填brightly。
68.句意:哦,我可以用反射的光来阅读。根据“I can use the reflected light…”可知,此处要用动词不定式,在句中作目的状语。故填to read。
69.句意:他拿出书来读了起来,即使天气很冷。book“书”,可数名词,前边无冠词修饰,此处应用其复数形式books。故填books。
70.句意:这两个孩子后来都变得很成功并且很有名。根据“and famous”可知,此处要用形容词,success的形容词形式为successful。故填successful。
71.18 hours. 72.hours 73.家务 74.Happy. 75.Yes. Because it helps them learn life skills and understand responsibility.
【导语】本文主要介绍了美国家庭中做家务的状况,并介绍了孩子们做家务的意义。
71.根据“In America, mothers spend about 18 hours doing the housework every week”可知,每周花费18个小时做家务。故填18 hours.
72.根据“They spend nearly 31 on the Internet, but only 3 hours helping with the housework every week.”可知,此处是指花在网络上的小时。故填hours。
73.根据“but only 3 hours helping with the housework every week. However, parents think children should spend more time on chores.”可知,父母觉得孩子们花在做家务上的时间太少了,所以想让他们多做家务,chores表示“家务”。故填:家务。
74.根据“Children should take part in almost all the chores. They will feel happy when they make a contribution (贡献) to the family.”可知,孩子们会感到开心。故填Happy.
75.开放性题目,言之有理即可。根据“Knowing how to do the housework is an important life skill.”以及“Children should take part in almost all the chores.”可知,做家务能培养孩子们的生活技能以及责任感。故填Yes. Because it helps them learn life skills and understand responsibility.
76.例文
The hare and the tortoise had the second race. The hare ran very fast but soon met a wide river. He had no idea how to cross it. The tortoise came later, saw the hare, and put him on his back. Then they swam across the river together. Finally, they reached the finishing line at the same time. This race taught us that helping each other brings better results.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,注意不要遗漏要点,可适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,根据文章已给出的开头,引出故事;
第二步,具体阐述龟兔第二次比赛过程;
第三步,书写故事结尾。
[亮点词汇]
①put sth on sb把……放在某人身上
②at the same time同时
③each other彼此
[高分句型]
This race taught us that helping each other brings better results. (that引导的宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览