(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年九年级全册英语鲁教版(五四学制)期中核心素养培优卷
本试卷共10页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Shadow puppetry (皮影戏), which is an ancient form of storytelling, is still popular today. It first 1 in China more than 2,000 years ago.
Just like many animals or plants on Earth that are 2 extinction (灭绝), some traditional arts face the 3 of disappearing. “Many young people 4 think shadow puppetry is some kind of old-fashioned folk art,” said Liu Chaokan, the sixth-generation inheritor of Liujiazhai shadow puppetry.
Before 5 to devote himself to Liujiazhai shadow puppetry, his family had operated for over two centuries. Liu was practicing shooting as a student athlete in college. Some of his college friends also 6 the future of the family business. They couldn’t understand 7 he would choose to work on an “old and unattractive” art.
Liu understands why the young are not 8 in some old art forms, which is why he has decided to combine (结合) brand-new stories with the 9 form of storytelling. Popular Chinese cartoon 10 such as Boonie Bears, Ne Zha, and Weslie are Liu’s secret in attracting (吸引) the 11 of children.
Short video sharing platforms like Tik Tok have also been Liu’s new tool to 12 shadow puppetry. A short clip of the show can 13 get thousands of likes on the platform. The platform does help to attract more people to his 14 .
To keep the old art forever young, Liu believes puppeteers (演木偶戏的人) should also respect its traditions. “You can’t 15 the roots (根基) of the art,” Liu said. “Keeping its traditions and being innovative are equally important.”
1.A.changed B.depended C.appeared D.continued
2.A.in danger of B.in need of C.in front of D.in place of
3.A.thought B.decision C.importance D.risk
4.A.firstly B.still C.never D.hardly
5.A.deciding B.stopping C.failing D.refusing
6.A.believed B.accepted C.created D.doubted
7.A.when B.how C.why D.where
8.A.weak B.interested C.successful D.rich
9.A.useful B.lucky C.perfect D.traditional
10.A.characters B.examples C.themes D.films
11.A.freedom B.attention C.development D.growth
12.A.spread B.learn C.collect D.discuss
13.A.carefully B.quietly C.seriously D.easily
14.A.cinema B.theater C.college D.office
15.A.protect B.improve C.shake D.understand
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Do you like watching movies Here is some information about four movies. The first three movies achieved great success. Let’s expect the last one during the Spring Festival.
My Country,My Parents It is a collection of four parts.The movie describes that several generations (代) of parents lives a hard life, but they still fought for their dreams. It recalls the memory of Chinese people’s hard work. 19 main characters are in the movie and another 40 characters also volunteer to join them. The Battle at Lake Changjin The movie is about the Korean War 72 years ago. Under strangely freezing conditions, the Chinese Army fought the enemy with fearless (无畏的) spirit and iron will (意志). The dialog about why they fought this war moved people a lot.
Dune This movie is about a mysterious and touching journey. To protect his family and people, the talented young Paul decides to go to the most dangerous planet (星球) in the universe (宇宙) and starts his own adventure (历险). “The mystery of life isn’t a problem to solve, but a reality to experience”. The sentence in the movie makes people think much. Miracle This movie tells the story of a boy named Jing Hao. At the age of 20, Jing Hao came to Shenzhen with his young sister. They lived a warm but hard life. When meeting difficulties, he fought strongly and never gave up. As a result, he succeeded.
16.How many characters are there in the movie My Country, My Parents in total
A.19. B.40. C.59. D.60.
17.“If we do not fight this war, our next generation will fight it. We live and die so that they don’t fight anymore.” Which movie might the dialog come from
A.The Battle at Lake Changjin.
B.Dune.
C.Miracle.
D.My Country, My Parents.
18.Tim’s favorite movie is Dune, what kind of movies might he be interested in
A.Science fictions. B.Cartoons.
C.Comedies. D.Documentaries.
19.What can we learn from the movie Miracle
A.The way of making money. B.The spirit of never giving up.
C.The importance of friendship. D.The meaning of the work.
20.Why are the first three movies successful from the passage
A.Because they have quite similar stories.
B.Because they make people feel down.
C.Because they give people something to think about.
D.Because the ticket prices are high.
B
The pyramids in Egypt are one of the most amazing wonders in the world. Most of the pyramids were built as tombs for the pharaohs. They believed that after they died, they needed these grand tombs. The most famous ones are the pyramids at Giza. The Great Pyramid of Khufu is the largest among them. It was built with huge stones. These stones were cut and transported with great difficulty. Each stone is very heavy. Scientists are still amazed at how the ancient Egyptians managed to build such magnificent structures.
The pyramids have not only a practical function as tombs but also show the high - level construction skills and the unique culture of ancient Egypt. They attract millions of tourists from all over the world every year. When you stand in front of these pyramids, you will be deeply impressed by their grandeur and the mystery they hold.
Reading Comprehension
21.What were most of the pyramids in Egypt built for
A.As palaces for the pharaohs. B.As tombs for the pharaohs.
C.As places for people to live. D.As temples for the gods.
22.Which is the largest pyramid among the pyramids at Giza
A.The Great Pyramid of Khufu. B.The Pyramid of Khafre.
C.The Pyramid of Menkaure. D.They are of the same size.
23.What makes scientists amazed about the pyramids
A.The beautiful appearance.
B.The fact that they were built with huge and heavy stones and the great construction skills of the ancient Egyptians.
C.The number of tourists they attract.
D.The treasures inside them.
24.What can we know from the passage about the pyramids
A.They only have a practical function.
B.They are just simple tombs.
C.They show the high - level construction skills and unique culture of ancient Egypt.
D.They are easy to build.
25.Why do millions of tourists come to see the pyramids every year
A.Because they are near their homes. B.Because they are very cheap to visit.
C.Because of their grandeur and mystery. D.Because there are many activities around them.
C
For most teenagers, the kitchen may be a mysterious place. But Flynn McGarry is already able to take charge of (掌管) a kitchen.
At the age of 15, he was already a well-known teenage chef in the US. He has opened his own dining club at home and works with some of the best restaurants in his country.
McGarry’s love for cooking started at the age of 10. He practiced his knife skills after school and taught himself from books and the Internet. In his room, there are no video games, basketballs or movie posters, but pots, cutting boards and pans (平底锅).
When he was 11, McGarry’s parents helped turn his bedroom into a monthly supper club called Eureka. Each month, he hosted his mother’s friends and soon won the title of “culinary prodigy (烹饪神童)”. Now, people pay MYM160 (979 yuan) per person to eat at Eureka.
McGarry does not stick with just simple types of cuisine (菜肴). He likes creating interesting dishes. “I could take a carrot and raise it to this amazing level that you’d never think you’re eating a carrot,” he said. The New York Times described his meals as “creative enough to make an experienced chef inferior (逊色的). ”
As for the future, McGarry dreams of being a Michelin starred chef. He plans to open his own restaurant by 19 and make it, as he puts it, “the best restaurant in the world.”
26.What do we know about McGarry
A.He started cooking at 15. B.He works for a restaurant.
C.He learned to cook by himself. D.He loves playing basketball.
27.Which of the following is TRUE
A.People can eat at Eureka for free. B.McGarry’s parents supported his hobby.
C.McGarry hosts Eureka for his friends. D.McGarry started Eureka at 10.
28.The underlined word “raise” means ________.
A.举起 B.提高 C.饲养 D.募集
29.According to The New York Times, McGarry’s dishes are ________.
A.strange B.cheap C.colorful D.delicious
30.What is McGarry’s dream for the future
A.To become a wealthy cook. B.To open his own restaurant.
C.To cook for movie stars. D.To work at a famous restaurant.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
The human population on Earth grows larger each year. As a result, 31 . Because of climate change (气候变化), growing more food is becoming even more difficult.
When farmers tried to grow more food in the past, they would use farming methods that weren’t always healthy for the environment. To solve this problem, 32 They spent several years talking to farmers. They wanted to see what problems farmers were having and how these problems could be solved. 33 These special robots move around on farms and collect information about crops. They can take pictures of plants, track (追踪) each plant’s growth and measure (测量) its size.
In the past, though farmers did have information about the weather and the earth, they couldn’t track each plant. 34
By collecting information about plants, the robots can help farmers make predictions (预测) about how their plants will grow. 35 For example, if the robots find out which plants get sick, farmers can quickly throw them away before they are about to influence nearby plants. With the help of these robots, farmers can take better care of the plants in need.
A.But now, with these robots, they can.
B.This led to the creation of special robots.
C.some scientists carried out a research project.
D.But they could solve this problems by watching the moon.
E.By studying each plant, the robots can also help farmers grow plants well.
F.They also wanted to know what these special robots can do.
G.more and more food needs to be grown in order to feed everyone.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Mary can play some (music) instruments, such as the piano and the violin.
37.All of a (suddenly), the girl cried out loudly and sat on the floor.
38.Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive . (safe)
39.In this lesson, we’ll help you improve your spoken English with some really useful (express).
40.It was late at night, My sister (shut) the door and went to sleep.
41.Allen is the only person I admire and I think I’ll stick to (支持) him in every choice he makes.
42.Thanks to the (电子的) payment, people needn’t take money when they go shopping.
43.The sudden death of her kind grandpa brought the whole family great (悲伤).
44.During the COVID-19 outbreak, China has provided much (医疗的) support for other countries.
45.There are many (宝贵的) things in the world, such as friendship, love and duty.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.如果你晚上看太多电视,第二天上课你会感到困倦。
If you watch too TV, you will feel the next day in class.
47.当听到这个消息时, 她开始一边哭一边笑。
When hearing the news, she began crying and laughing .
48.只要你坚持你的学习计划,你就会取得进步。
You’ll make progress as long as you your study plan.
49.谷爱凌在冬奥会上总共赢得了两块金牌和一块银牌。
Eileen Gu won two gold medals and a silver medal in the Winter Olympics.
50.当我消沉或疲倦时,我更喜欢能使我高兴起来的电影。
When I’m down or tired, I prefer movies .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
try excite polite early shout eat suggest girl amusement she
Alice and He Wei went to Fun Times Park, the biggest amusement park in their city. In Space World, He Wei 51 the new ride. It was one of the most popular 52 . Alice thought it was scary, but He Wei promised it would be 53 . He told Alice to shout or hold his hand when she felt scared. Then Alice decided to have a(n) 54 .
It turned out (证明) that the 55 decision was right. The ride was really fun. She enjoyed 56 . Actually, she was scared at first, but then she relaxed by 57 .
Before they went to Water World, Alice was hungry. The two went to Water City Restaurant to get something to 58 . On the way there, they passed by Uncle Bob’s. A sign there said that a rock band played here every evening! So they decided to come back here for dinner. They 59 asked a staff person at the door about the show time of the band. He said it would start at eight oclock. Since the restaurant was always busy at that time, he asked them to arrive a little 60 to get a table.
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
It is said that most people have experienced déjà vu at 61 (little) once in their lives.
Have you ever done something that felt familiar, even though you knew you hadn’t This feeling is known as déjà vu, a French term meaning “already seen”. It is said that most people 62 (experience) déjà vu at least once in their lives. But why does it happen People have studied this fascinating question for over a century, and there are now a number of interesting 63 (theory) about déjà vu. Some people believe the familiar scenes of d éjà vu must come 64 past dreams. And some suggest that déjà vu might show we have a 65 (hide) power to see the future. Others even think there could be a link between déjà vu and parallel universes. 66 , most scientists say that déjà vu is just a mix-up in the brain, making us feel something is familiar when it is 67 (actual) not.
Generally speaking, if you experience déjà vu from time to time, there is no need 68 (worry) about it. However, if it happens often, you might have 69 health problem, and you should see a doctor.
Déjà vu, whether it is a trick of the mind 70 a window into the past or future, remains one of the many fascinating unsolved mysteries of human experience.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,根据要求完成下面各小题。
About 30 years ago, almost every kid in my neighborhood had some kind of hobby. One of my friends was into photography, and another was into building radios.
Hobbies are a means of self-discovery, and hobbies help build self-respect. Hobbies are educational tools as well. 3. By working on hobbies, children learn to set goals, making decisions, and solve all kinds of problems.
If all these sound good, you may would like to help your child develop a hobby. But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.
Set a good example. Scott Harris, a hobby shop buyer and hobby workshop leader in Gastonia, North Carolina, finds that children with hobbies tend to have parents with hobbies.
Be prepared to sacrifice (牺牲) space. Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. No matter where you set up the space, your child should be able to walk away from the hobby and come back to it later.
Provide some guidance. Nothing will kill a child’s love for a hobby quicker than lots of frustration during the learning stage. Help your child get a good start by showing him her clearly how to closely follow a set of directions.
Limit television watching. 4. It’s impossible to take up a hobby and watch TV at the same time.
If there is no enough spare time, a hobby may never develop. But if your child finds a hobby, a talent may be born, and his or her life may more exciting. A.根据短文内容简要回答问题。
71.How many pieces of advice does the writer give What are they
72.According to the passage, where can be the space for the hobby
B.将短文中划线的句子译成汉语。
73.
74.
C. 请给短文拟一个适当的英文标题。
75.
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.音乐是一道美丽的风景线,让心灵在旋律的指引下自由起舞;音乐是一片温暖的海洋,它能够包容你的所有情感和思绪!假设你是李明,是雄鹰小组(4人)的一员,老师布置了一个任务:调查小组成员对于音乐的喜好,并根据所获情况(见下表)写一篇英文调查报告。记得小组成员包括你哦!
Name Favorite music Favorite musician Reason
Peter Pop music Liu Huan Good words
Linda Chinese classical music Lang Lang Play the piano best
Tim Rock music Wang Feng Make people excited
要求:
1. 文中至少用到1-2句复合句;
2. 文中不得出现真实的人名和校名;
3. 80词左右。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.D 4.B 5.A 6.D 7.C 8.B 9.D 10.A 11.B 12.A 13.D 14.B 15.C
【导语】本文主要向我们介绍了皮影戏,并介绍了刘家寨第六代传人刘朝侃学习皮影戏的经历。
1.句意:它最早出现在中国已有两千多年。
changed改变;depended依赖;appeared出现;continued持续。根据时间状语“more than 2,000 years ago”可知,此处指皮影戏最早“出现”。故选C。
2.句意:就像地球上许多濒临灭绝的动植物一样,一些传统艺术也面临消失的危险。
in danger of处于……的危险中;in need of需要;in front of在……前面;in place of代替。根据“that are...extinction (灭绝), ”可知表示“濒临灭绝”用in danger of extinction。故选A。
3.句意:就像地球上许多濒临灭绝的动植物一样,一些传统艺术面临消失的风险。
thought想法;decision决定;importance重要性;risk风险。根据“face the...of disappearing.”可知face the risk of表示“面临……的风险”,符合语境。故选D。
4.句意:许多年轻人仍然认为皮影戏是一种老式的民间艺术。
firstly首先;still仍然;never从不;hardly几乎不。根据“...think shadow puppetry is some kind of old-fashioned folk art,”可知年轻人对皮影戏是负面评价,应选“仍然”体现认知差异,故选B。
5.句意:在决定投身于家族经营两个多世纪的皮影戏之前,刘家寨皮影戏的家族已经经营了两个多世纪。
deciding决定;stopping停止;failing失败;refusing拒绝。根据“to devote himself to Liujiazhai shadow puppetry”及“said Liu Chaokan, the sixth-generation inheritor of Liujiazhai shadow puppetry.”可知,此处表示刘朝侃决定投身于皮影戏事业,故选A。
6.句意:他的一些大学朋友也对这个家族事业的未来表示怀疑。
believed相信;accepted接受;created创造;doubted怀疑。根据“he would choose to work on an ‘old and unattractive’ art.”可知应为“怀疑家族事业的未来”,故选D。
7.句意:他们不理解他为什么会选择从事一个“古老又无吸引力”的艺术。
when什么时候;how如何;why为什么;where哪里。根据“he would choose to work on an ‘old and unattractive’ art.”可知应是“他们不理解他投身皮影戏的原因”,故选C。
8.句意:刘理解为什么年轻人对一些老艺术形式不感兴趣,这也是他决定把全新的故事和传统的叙述形式结合起来的原因。
weak虚弱的;interested感兴趣的;successful成功的;rich富有的。根据“old and unattractive”可知年轻人对皮影戏不感兴趣,be interested in表示“对……感兴趣”,此处是“not interested”。故选B。
9.句意:刘理解为什么年轻人对一些老艺术形式不感兴趣,这也是他决定把全新的故事和传统的叙述形式结合起来的原因。
useful有用的;lucky幸运的;perfect完美的;traditional传统的。根据“Shadow puppetry (皮影戏), which is an ancient form of storytelling”可知皮影戏是传统的艺术,故选D。
10.句意:像、哪吒、喜羊羊这样的中国卡通人物是他吸引孩子们注意力的秘诀。
characters人物;examples例子;themes主题;films电影。根据“Boonie Bears, Ne Zha, and Weslie”可知是卡通人物,故选A。
11.句意:像、哪吒、喜羊羊这样的中国卡通人物是他吸引孩子们注意力的秘诀。
freedom自由;attention注意力;development发展;growth增长。根据“attracting (吸引)”可知此处应为“吸引注意力”。故选B。
12.句意:像抖音这样的短视频平台也成了刘推广皮影戏的新工具。
spread传播;learn学习;collect收集;discuss讨论。根据“ Short video sharing platforms like Tik Tok”可知此处指推广皮影戏,用spread。故选A。
13.句意:一段表演的短视频在平台上很容易就能获得上千点赞。
carefully小心地;quietly安静地;seriously认真地;easily容易地。根据“get thousands of likes”可知,是“容易地”获得点赞。故选D。
14.句意:这个平台确实有助于吸引更多人走进他的剧场。
cinema电影院;theater剧场;college大学;office办公室。结合皮影戏表演可知,应在剧场进行。故选B。
15.句意:你不能动摇这门艺术的根基。
protect保护;improve改善;shake动摇;understand理解。根据下文“Keeping its traditions and being innovative are equally important.”可知,此处应是“不能动摇艺术的根基”。故选C。
16.C 17.A 18.A 19.B 20.C
【导语】本文主要介绍了四部电影的一些信息。
16.细节理解题。根据“19 main characters are in the movie and another 40 characters also volunteer to join them.”可知,《我和我的父辈》中有19个主要角色,还有另外40个角色,一共59个角色。故选C。
17.推理判断题。题干内容解释了为什么当时要进行这场战役,结合文中“The dialog about why they fought this war moved people a lot.”可知,这句对话可能是来自《长津湖》这部电影。故选A。
18.推理判断题。根据“This movie is about a mysterious and touching journey. To protect his family and people, the talented young Paul decides to go to the most dangerous planet (星球) in the universe (宇宙) and starts his own adventure (这部电影讲述的是一段神秘而感人的旅程。为了保护他的家人和人民,天才少年保罗决定前往宇宙中最危险的星球,开始自己的冒险。)”可知,这是一部科幻电影,由此可知,Tim可能会对科幻电影感兴趣。故选A。
19.细节理解题。根据“When meeting difficulties, he fought strongly and never gave up. As a result, he succeeded.”可知,我们可以从这部电影中学到永不放弃的精神。故选B。
20.细节理解题。根据“It recalls the memory of Chinese people’s hard work”、“The dialog about why they fought this war moved people a lot.”及“The sentence in the movie makes people think much.”可知,前三部电影都能给人们带来一些思考,所以取得了成功。故选C。
21.B 22.A 23.B 24.C 25.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了埃及金字塔的建造目的、建造难度等,还说明其体现古埃及建筑技艺与文化,每年因宏伟神秘吸引大量游客。
21.细节理解题。根据“Most of the pyramids were built as tombs for the pharaohs.”可知,埃及的大多数金字塔是作为法老的坟墓而建造的。故选B。
22.细节理解题。根据“The most famous ones are the pyramids at Giza. The Great Pyramid of Khufu is the largest among them.”可知,吉萨金字塔群中最大的是胡夫大金字塔。故选A。
23. 细节理解题。根据“It was built with huge stones...Each stone is very heavy. Scientists are still amazed at how the ancient Egyptians managed to build such magnificent structures.”可知,金字塔是用巨大且沉重的石头建造的,古埃及人的高超建造技艺让科学家们感到惊叹。故选B。
24.细节理解题。根据“The pyramids have not only a practical function as tombs but also show the high - level construction skills and the unique culture of ancient Egypt.”可知,金字塔展示了古埃及高超的建筑技艺和独特的文化。故选C。
25.细节理解题。根据“They attract millions of tourists from all over the world every year. When you stand in front of these pyramids, you will be deeply impressed by their grandeur and the mystery they hold.”可知,每年有数百万游客来参观金字塔是因为它们的宏伟和神秘。故选C。
26.C 27.B 28.B 29.D 30.B
【导语】本文主要介绍了烹饪神童Flynn McGarry学习烹饪的经历及未来的计划。
26.细节理解题。根据“McGarry’s love for cooking started at the age of 10. He practiced his knife skills after school and taught himself from books and the Internet.”可知,他放学后练习刀工,并从书上和网上自学。因此他自学烹饪。故选C。
27.推理判断题。根据“When he was 11, McGarry’s parents helped turn his bedroom into a monthly supper club called Eureka”可知,他的父母把他的卧室变成了一个每月一次的晚餐俱乐部,由此可知,父母支持他的爱好。故选B。
28.词义猜测题。根据“I could take a carrot and raise it to this amazing level that you’d never think you’re eating a carrot”可知,他能把一个萝卜提高到你从来不会认为你在吃胡萝卜的水平,因此划线单词表示“提高”。故选B。
29.推理判断题。根据“creative enough to make an experienced chef inferior”可知,《纽约时报》将他的菜肴描述为“创意足以让经验丰富的厨师逊色”,由此可知,他的菜肴很美味。故选D。
30.细节理解题。根据“He plans to open his own restaurant by 19”可知,未来他计划开自己的餐厅。故选B。
31.G 32.C 33.B 34.A 35.E
【导语】本文是一篇说明文,介绍了机器人在农业种植方面的帮助。
31.根据后句“Because of climatechange (气候变化), growing more food isbecoming even more diffcult.”可知说的是种植粮食,选项G“为了养活每个人,越来越多的食物需要被种植。”符合语境,故选G。
32.根据前句“When farmers tried to grow more food in the past, they would use farming methods that weren’t always healthy for the environment.”可知说的是解决问题,选项C“一些科学家进行了一项研究项目。”符合语境,故选C。
33.根据后句“These special robots move around on farms and collect information about crops.”可知说的是特殊机器人,选项B“这导致了特殊机器人的诞生。”符合语境,故选B。
34.根据前句“In the past, though farmers did have information about the weather and the earth, they couldn’t track each plant.”可知说的是机器人的优点,选项A“但是现在,有了这些机器人,他们可以。”符合语境,故选A。
35.根据后句“For example, if the robots find out which plants get sick, farmers can quickly throw them away before they are about to influence nearby plants.”可知说的是帮助种植植物,选项E“通过研究每一种植物,机器人还可以帮助农民更好地种植植物。”符合语境,故选E。
36.musical
【解析】句意:玛丽会演奏一些乐器,如钢琴和小提琴。music是名词,此处应用形容词作定语修饰名词instruments,musical“音乐的”,形容词,符合语境。故填musical。
37.sudden
【解析】句意:突然地,女孩哭出声并坐在了地板上。考查短语“all of a sudden”突然,故将suddenly变为sudden。故填sudden。
38.safely
【解析】句意:迪恩夫人很感激那些帮助她的孩子们安全到达的警察。根据“Mrs. Dean was thankful to the policemen who had helped her kids arrive...”以及英文提示可知,此处需要一个副词来修饰动词“arrive”,表示“安全地到达”。safe“安全的”是形容词,其副词形式为safely“安全地”。故填safely。
39.expressions
【解析】句意:在这节课中,我们将用一些非常有用的表达来帮助你提高英语口语。“express” 是动词,意为 “表达” ,此处需要名词形式,其名词 “expression” 表示 “表达;措辞;表达方式” ,是可数名词,“some”(一些 )后接可数名词复数,所以 “expression” 要变为复数 “expressions” ,故填 expressions。
40.shut
【解析】句意:晚上很晚了,我的妹关上门去睡觉了。
考查动词的时态。根据“It was late at night ”可知该句用一般过去时态,shut的过去式是shut。故填shut。
41.supporting
【解析】句意:Allen是唯一一个我敬佩的人。我认为我将支持他做的每一次选择。stick to doing sth.是固定搭配,表示“坚持做某事”。“支持”对应的英文是support,需动名词supporting。故填supporting。
42.electronic
【解析】句意:多亏了电子支付,人们在购物时不必带钱。根据“payment”和中文提示可知,此处填入形容词electronic,作定语,修饰限定名词payment。故填electronic。
43.sadness
【解析】句意:她善良的爷爷突然去世,给全家带来了极大的悲痛。great是形容词,修饰名词,sadness“悲伤”,名词。故填sadness。
44.medical
【解析】句意:在新冠肺炎疫情期间,中国为其他国家提供了大量医疗支持。medical“医疗的”,作定语修饰support,故填medical。
45.valuable
【解析】句意:世界上有许多宝贵的东西,比如友谊、爱情和责任。valuable“宝贵的”,形容词作定语,故填valuable。
46.much sleepy
【解析】根据中英文对照可知,too much“太多”,修饰不可数名词;sleepy“困倦的”,形容词作表语,故填much;sleepy。
47.at the same time
【解析】对比中英文可知,空处缺少“一边……一边……”,也就是“同时”,其英文表达为at the same time,介词短语。故填at the same time。
48.stick to
【解析】结合中英文,stick to“坚持”;as long as引导的条件状语从句,满足“主将从现”,因此从句部分用一般现在时。主语是you,谓语动词stick用原形。故填stick to。
49.in total/all
【解析】对比中英文可知,空处缺少“总共”;in total/all“总共”,介词短语,符合语境。故填in;total/all。
50.that can cheer me up/that can make me happy/which can cheer me up/which can make me happy
【解析】分析句子结构可知,此处是一个定语从句,时态为一般现在时,先行词movies是物体,关系词用that/which;cheer sb. up/make sb. happy“使某人开心起来”,固定搭配,情态动词can后接动词原形;me“我”,人称代词宾格。故填that/which can cheer me up/make me happy。
51.suggested 52.amusements 53.exciting 54.try 55.girl’s 56.herself 57.shouting 58.eat 59.politely 60.earlier
【导语】本文主要讲述了Alice和何伟一起去快乐时光公园的愉快经历。
51.句意:在太空世界,何伟提议这个新的航行。根据“Alice thought it was scary, but He Wei promised it would be...”可知这里是指何伟建议去玩新的航行项目,但是Alice感到害怕。suggest“建议”根据“Alice and He Wei went to Fun Times Park”可知事情发生在过去,这里用一般过去式。故填suggested。
52.句意:它是最流行的娱乐项目之一。根据“He Wei...the new ride.”可知这里It指代the new ride,one of the+形容词最高级+可数名词复数“最……的……之一。”因此这里填amuse“娱乐”的名词复数形式,指娱乐项目。故填amusements。
53.句意:Alice认为它很吓人,但是何伟保证它很刺激。根据“He told Alice to shout or hold his hand when she felt scared.”可知这个娱乐项目是比较激动人心的。excite“使激动”的形容词形式exciting“令人激动的”符合句意。故填exciting。
54.句意:然后Alice决定尝试一下。have a try“尝试”,这里指Alice被何伟劝说打算尝试这个刺激的娱乐项目。故填try。
55.句意:事实证明这个女孩的决定是正确的。根据“the...decision was right.”这里指Alice打算尝试一下的决定,用名词所有格作定语修饰decision。故填girl’s。
56.句意:她玩得很开心。enjoy oneself“玩的开心”,主语是she,因此这里用she的反身代词herself。故填herself。
57.句意:事实上,她刚开始很害怕,但是接着她通过大叫来放松。根据“He told Alice to shout or hold his hand when she felt scared.”可知何伟告诉Alice如果害怕可以大叫,空格前by是介词,因此这里用动词ing形式。故填shouting。
58.句意:他们二人去水城餐馆去买些东西吃。根据“Alice was hungry”可知他们要去买东西吃,这里动词不定式作宾语补足语。故填eat。
59.句意:他们礼貌地询问门前的职员,乐队的演出时间。polite“礼貌的”,这里用副词修饰动词asked。故填politely。
60.句意:因为参观在那个时间一直很忙,他让他们来的早一点占座。根据“Since the restaurant was always busy at that time”可知因为参观很忙,所以他们需要来早一点。eary“早的”,这里用比较级,表示因为有乐队演出,人很多,所以他们要比平时来早一点。故填earlier。
61.least 62.have experienced 63.theories 64.from 65.hidden 66.However 67.actually 68.to worry 69.a 70.or
【导语】本文主要介绍了“似曾相识”现象的定义、可能的原因以及科学解释。
61.句意:据说大多数人一生中至少经历过一次似曾相识的感觉。根据“have experienced déjà vu”和“in their lives”可知,此处指人至少经历过一次似曾相识的感觉。at least“至少”,固定搭配。故填least。
62.句意:据说大多数人一生中至少经历过一次似曾相识的感觉。根据“in their lives”和“at least once”可知,此处指动作发生在过去但对现在有影响,用现在完成时,结构为have/has done。主语为“most people”,助动词用have;experience“经历”,动词,过去分词为experienced。故填have experienced。
63.句意:人们已经研究这个令人着迷的问题一个多世纪了,现在有许多关于似曾相识的有趣理论。空处位于“a number of interesting”后,填可数名词复数。theory“理论”,复数为theories。故填theories。
64.句意:有些人认为似曾相识的熟悉场景一定来自过去的梦境。根据“past dreams”可知,此处指似曾相识的感觉来自梦。come from“来自”,固定搭配。故填from。
65.句意:且有些人提出,似曾相识可能表明我们有预见未来的隐藏能力。空处修饰名词“power”,填形容词作定语。hide“隐藏”,动词,形容词为hidden“隐藏的”。故填hidden。
66.句意:然而,大多数科学家表示似曾相识只是大脑的混淆,让我们觉得某些东西很熟悉,但实际上并不熟悉。根据“some suggest that déjà vu might show we have a hidden power to see the future”和“most scientists say that déjà vu is just a mix-up in the brain”可知,前后句意转折,人们认为这是预见未来的能力,而科学家表示这只是一种大脑混淆。空后有逗号,需用表转折关系的副词however,修饰整个句子。位于句首,首字母大写。故填However。
67.句意:然而,大多数科学家表示似曾相识只是大脑的混淆,让我们觉得某些东西很熟悉,但实际上并不熟悉。空处位于“is”后,副词“not”前,填副词作状语。actual“实际的”,形容词,副词为actually“实际上”。故填actually。
68.句意:一般来说,如果你偶尔有似曾相识的感觉,则无需担心。there is no need to do“没必要做某事”,固定句型。空处填动词不定式作后置定语。worry“担心”,动词,不定式为to worry。故填to worry。
69.句意:然而,如果这种现象频繁发生,你可能存在健康问题,且你应该去看医生。“problem”为可数名词单数,首次出现,表示泛指,且“health”是以辅音音素开头的单词,需用不定冠词a修饰。故填a。
70.句意:似曾相识无论是大脑的把戏,还是通往过去或未来的窗口,仍然是人类众多令人着迷的经验中的未解之谜之一。根据“a trick of the mind”和“a window into the past or future”可知,似曾相识的感觉无论是大脑的把戏,还是通往过去或未来的窗口,都是未解之谜。whether…or…“无论是……还是……”。故填or。
71.Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching. 72.A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area. 73.通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。 74.开展爱好的同时看电视是不可能的。 75.How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
【导语】本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。
71.根据“Try these suggestions. Set a good example...Be prepared to sacrifice (牺牲) space...Provide some guidance...Limit television watching.”可知共4条建议,分别是树立一个好榜样;做好牺牲空间的准备;提供一些指导;限制看电视。故填Four. Set a good example; Be prepared to sacrifice space; Provide some guidance; Limit television watching.
72.根据第五段“Your child will need work space for his or her hobby projects. Choose a special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.”可知你的孩子需要工作空间来完成他的或她的爱好项目,因此选择一个特别的房间、地下室的一角、车库的一部分或一个小区域。故填A special room, a corner of the basement, part of the garage, or a small area.
73.by doing“通过做”;working on hobbies“培养爱好”;learn to do“学会做”;set goals“设定目标”;make decisions“做决定”;solve problems“解决问题”;all kinds of“各种各样的”。故填:通过培养爱好,孩子们学会设定目标,做决定和解决各种各样的问题。
74.此句为it作形式主语,不定式短语作真正的主语;impossible“不可能的”;take up a hobby“开展爱好”;watch TV“看电视”;at the same time“同时”。故填:开展爱好的同时看电视是不可能的。
75.根据第三段“But do you know how to help your child develop a hobby Try these suggestions.”可知本文主要介绍了如何培养孩子的兴趣爱好。故填How to help your child develop a hobby./Suggestions about helping kids develop a hobby.
76.例文
Hello, everyone! I’m Li Ming. I have three friends. They like different music. Peter likes pop music best. He likes Liu Huan because the words are good. They can touch people’s heart. Linda likes Chinese classical music. Her favorite musician is Lang Lang because he plays the piano best. His music sounds beautiful and lively. Tim likes rock music best. His favorite musician is Wang Feng, a famous Chinese rock singer. He thinks his music can make people excited and happy. As for me, I like pop music, too. My favorite musician is Zhou Shen because his voice is beautiful and full of feelings.
【解析】[总体分析]
① 题材:本文为一篇说明文,为材料作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:内容要点已给出,注意不要遗漏“自己对音乐的喜好”,适当增加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,进行自我介绍;
第二步,介绍朋友们喜欢的音乐类型、音乐家及原因;
第三步,介绍自己喜欢的音乐类型、音乐家及原因。
[亮点词汇]
① play the piano弹钢琴
② as for sb就某人而言
[高分句型]
① He likes Liu Huan because the words are good.(because引导的原因状语从句)
② He thinks his music can make people excited and happy.(省略that的宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览