(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
期中核心素养培优卷
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Today is our Open Day. Welcome to our school. Our school 1 very beautiful. Let me 2 you something about it. We are now 3 the classroom building. My classroom is 4 the first floor. The classrooms are clean and bright. There 5 two playgrounds and a football field in our school. There are also some special 6 in it and we can do many things in them. They are the Reading Room, the Drawing Room, the Swimming Room…Many of 7 like to go to these rooms. I often go to the 8 Room. 9 Monday afternoon, I go to the room to draw 10 like apples and pears.
The new building looks very modern. It’s our 11 . We can have meetings there. Look at that man 12 a white shirt. 13 is Mr Wu. He 14 us English. He often makes us 15 . We all like him.
1.A.listens B.looks C.sees D.hears
2.A.speak B.spell C.say D.tell
3.A.in the front of B.in front of C.in the middle of D.far away from
4.A.in B.at C.on D.beside
5.A.have B.has C.are D.is
6.A.rooms B.families C.halls D.buildings
7.A.them B.you C.us D.me
8.A.Dancing B.Reading C.Drawing D.Swimming
9.A.In B.On C.At D.To
10.A.vegetables B.fruits C.clothes D.boys
11.A.playground B.school hall C.library D.football field
12.A.on B.in C.of D.from
13.A.He B.She C.We D.They
14.A.plays B.teaches C.learns D.runs
15.A.free B.true C.sad D.happy
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
Welcome to Yuying Middle School
Do you want to have a happy middle school life Come to Yuying Middle School on Green Street.
Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building.
Do sport: a sports field, a gym.
Modern facilities (设施): a whiteboard, a projector (投影仪).
The number of classes: 45.
Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind.
Please call Mr. Zhang at 010 88643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.
16.Where’s Yuying Middle School
A.It’s on Red Street. B.It’s on Green Street.
C.It’s on King Street. D.It’s on Wenhua Street.
17.How many buildings are there in Yuying Middle School
A.Ten. B.Nine. C.Eight. D.Seven.
18.What are the teachers like in Yuying Middle School
A.Friendly and kind. B.Smart and kind.
C.Quiet and kind. D.Smart and quiet.
19.How do you get more information about Yuying Middle School
A.By calling 010 88645396. B.By visiting https://www.yymz..
C.By calling 010 88645369. D.By visiting https://www.yyms..
20.What can we know from the text
A.There are two teachers’ buildings in Yuying Middle School.
B.There isn’t a gym in Yuying Middle School.
C.There are 45 classes in Yuying Middle School.
D.You can call Mrs Zhang for more information about Yuying Middle School.
B
Betty is a girl from the USA.She has a Chinese pen friend and her name is Zhang Xinyi. Betty travels to China and she also visits Zhang’s home.
Zhang is a friendly and smart girl. Her parents are kind and fun. Before Betty goes to Zhang’s home, Zhang and her mother show Betty around their neighbourhood (街区). Then they have lunch in a restaurant. The food there is very nice. After lunch, Betty goes to Zhang’s home.
In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books. They share a lot of fun things with each other. They talk about how to keep cats and dogs. Betty drinks Chinese tea and eats many Chinese snacks (小吃). Zhang shows Betty some photos of her family. They have a great time in the afternoon.
When it’s time to say goodbye in the evening, Zhang gives a big and pretty Chinese knot (中国结) to Betty as a gift. It can bring people good luck (运气). “I have great fun with Zhang. I hope she can come to the USA to meet me in the future,” Betty says.
根据短文内容,选择正确答案。
21.What do we know about Zhang Xinyi
A.She has many pen friends. B.She is a smart Chinese girl.
C.She and Betty are classmates. D.She hopes to travel to the USA.
22.Which is the right order (顺序) of the passage
① Betty gets to Zhang’s home.
② Betty plays chess with Zhang.
③ Betty has lunch with Zhang.
④ Betty visits Zhang’s neighbourhood.
A.①③②④ B.②④①③ C.④③①② D.④①③②
23.Which question can the 3rd paragraph (段) answer
A.Why does Betty come to China
B.How does Betty feel about Zhang’s family
C.What’s Betty’s plan for the future
D.What does Betty do at Zhang’s home
24.Why does Zhang give a Chinese knot to Betty
A.Betty learns to make it from Zhang.
B.She wants Betty to stay in China.
C.It can bring good luck to Betty.
D.She gets a present from Betty.
25.What’s the best title (最佳标题) for the passage
A.Good ways to make friends
B.A happy day at Zhang’s home
C.Betty’s interesting travel stories
D.Two girls with the same hobbies
C
Today I’d like to tell you something about Zhang Guimei. She teaches Chinese at school. She has no kids but more than 130 homeless children call her “Mum”. These children lost (失去) their homes.
Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17. In 2008, Zhang founded (成立) the Huaping Senior High School for Girls because lots of girls dropped out of (退学) school. She wants girls to have the chance to receive further education (接受进修教育). Every morning, Zhang asks girls to get up at 5:30. Then she turns on the lights in the classroom and watches them read. She tells her students to work hard and help others.
Now over 2,000 students from the girls’ school go to college (大学).
26.Zhang Guimei is a(n) ________ teacher.
A.maths B.English
C.Chinese D.PE
27.What does the underlined word “homeless” mean in Chinese
A.无家可归的 B.有家的
C.爱家的 D.有房子的
28.Zhang Guimei came to Yunnan Province in ________.
A.1957 B.1976
C.2008 D.1974
29.________ Which is the right order (顺序) according to the passage?
①Zhang was born in Heilongjiang Province.
②Zhang founded the Huaping Senior High School for Girls.
③Zhang came to Yunnan.
④Many girls from the Huaping Senior High School go to college.
A.①②③④ B.①③②④
C.①④③② D.④①③②
30.Which of the following is TRUE
A.Zhang Guimei is 54 years old now.
B.Zhang Guimei was born in Yunnan.
C.Zhang Guimei asks the girls to get up at 6:30 in the morning.
D.Zhang Guimei hopes the girls can help others.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读短文,从文后所列选项中,选出最佳选项填入对应空白处,使短文通顺、连贯。(选项中有两项多余)
Hello! Welcome to Class 1, Grade 7! I’m your English teacher Miss Li. 31 You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.
The school gate (大门) opens at 7:20 in the morning. 32 You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.
33 There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.
At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit. 34 The lessons in the afternoon start (开始) at 2:30. There are only two lessons and they are usually P.E. and art. They are fun. You can have a good time. 35 You can ask me now or call me at 13659668899.
A.Your lessons in the morning are from 8:00 to 11:45.
B.That’s for sure, we like Friday, too.
C.So, what else (其他) do you want to know
D.Today is your first day in this school.
E.I want to meet you from Monday to Friday.
F.We have school buses (校车) for you.
G.They are good for your health.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.He is an (amaze) child. He can write such beautiful songs.
37.There are lots of tall (building) in our city.
38.Tim often (ride) his bike in the countryside at weekends.
39.We don’t do the same subjects. Our timetable is . (difference)
40.Jack, would you like (visit) the museum with me this afternoon
41.Tom and I have the (相同的) opinion. I agree with him.
42.Let’s go to the Huimin Street (回民街) in Xi’an (一起) next week.
43.ChatGPT is one of the most amazing inventions (发明). I think it will (改变) the world.
44.There is no other food that is as (特殊的) as nang in Xinjiang.
45.When the light is green, we can go (穿过) the road.
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我们每个星期一早上在运动场上升旗。
We on the sports field every Monday morning.
47.让我们在河边搭建一个帐篷,开心地玩吧。
Let’s a tent by the river and have fun.
48.一些书架在我们教室的后面。
Some bookcases are our classroom.
49.Tom非常喜欢跟他的妈妈一起徒步旅行。
Tom likes to with his mother so much.
50.我叔叔非常喜欢运动。他总是花很多时间远足。
My uncle likes sports very much. He always spends much time .
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整。每个选项只用一次,有两项剩余。
field raise question behind spend exercises between change favourite special buildings rise
Hi Flora,
Thanks for your email. To answer your 51 , my new school is great! It’s very beautiful. There are many modern 52 .
There’s a large sports 53 next to the teacher’s building. All the students go there and do 54 together in the morning. It’s amazing! Every Monday we 55 the flag there. It’s a 56 way to start the week.
The classroom building is 57 the sports field. We 58 most of the time in our classroom. It’s big and clean. Every week, we 59 seats. This week I sit next to my best friend, Han Lin.
The dining hall is across from the sports field. It’s my 60 place because there are many kinds of food. I love the Chinese food there. They make delicious jiaozi.
How about your school
Yours,
Peter
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。
Hello, everyone. My name is Peter Brown. My first name is Peter. Brown is my 1 61 name.
I am an English boy. There are f 62 people in my family. They are my parents, my sister and me. My parents are both doctors. They work in the same hospital.
Look! Here are two photos on my desk. You can see my new room in the f 63 photo. The walls are w 64 , and the floor is brown. There is a big clock on the wall. I have some e 65 and books in my schoolbag. B 66 sometimes I can’t find them. Mum always says, “Peter, your t 67 are everywhere. It’s not good. You n 68 to keep them tidy.”
In the next photo are my sister and I. We are in the same school. We g 69 our teachers every day when we meet them. My Chinese teacher’s p 70 number is 546-6722. We often ask her for help. She is a nice teacher. We all like her very much.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
Lily is my pen pal. She lives in New Zealand, a beautiful country. She is a quiet and shy girl. She has long hair and big eyes. She likes playing the violin (小提琴) and drawing comic pictures. She wants to be an artist in the future (将来) because she loves making beautiful things. She goes to school on foot every day.
She has a brother. His name is Peter. Peter is only five. He likes riding his small bike in the garden and playing with his toy cars in the living room. He has many different toy cars. Lily’s father is a baseball (棒球) player. Her mother is a clever scientist. She works in a university. They both go to work by car. Every weekend, they go on a family trip or have a picnic. Lily has a happy family.
根据语篇内容,回答问题(每小题答案不超过5个词)
71.What kind of girl is Lily
72.What does Lily want to be in the future
73.What does Peter like doing in the garden
74.Where does Lily’s mother work
75.What do you think of Lily’s family
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.假如你是李华,在新的学期,你去了一个新的学校,结识了很多新朋友请你介绍一下你的学校和一位新朋友,让更多的人来了解你的学校和新朋友。
要点:
(1) 你的学校有哪些建筑,你最喜欢的地方是什么?为什么
(2) 你的新朋友的姓名,年龄,来自哪里;
(3) 你们经常一起做的事情。
要求: 需包括以上要点,可适当发挥。词数:80词左右。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.D 3.B 4.C 5.C 6.A 7.C 8.C 9.B 10.B 11.B 12.B 13.A 14.B 15.D
【导语】本文是一篇记叙文,作者在文章中介绍了自己的学校。
1.句意:我们的学校看起来很漂亮。
listens听;looks看起来;sees看见;hears听到。根据“very beautiful.”可知,应该说看起来很漂亮。故选B。
2.句意:让我告诉你们一些关于它的事情。
speak讲,侧重接某种语言;spell拼出;say说;tell告诉。根据“you something about it.”并结合语境可知,此处指的是“告诉”你们一些关于学校的事情。故选D。
3.句意:我们现在在教学楼前面。
in the front of在……的前面,参照物处于同一空间;in front of在……的前面,参照物不处于同一空间;in the middle of在……的中间;far away from远离。根据“We are now…the classroom building.”可知,“我们”在“教学楼”的前面,并不处于同一个空间,故选B。
4.句意:我的教室在一楼。
in在……里;at在;on在……的上面;beside在……的旁边。根据“the first floor.”可知,此处指的具体在哪一个楼层,介词填on。故选C。
5.句意:我们学校有两个操场和一个足球场。
have有,动词原形;has有,动词的三单形式;are是,复数主语及第二人称状语;is是,单数主语。根据“There…two playgrounds”可知,这是there be句型,且设空处后是名词复数,故选C。
6.句意:里面还有一些特殊的房间,我们可以在里面做很多事情。
rooms房间;families家庭;halls大厅;buildings建筑。根据“in it and we can do many things in them”并结合后文的“They are the Reading Room, the Drawing Room, the Swimming Room”可知,应该说学校有些可以让我们做很多事情的特殊房间,故选A。
7.句意:我们许多人喜欢去这些房间。
them他们;you你,你们;us我们;me我。根据前文“Welcome to our school.”可知,此处应该说我们许多人喜欢这些房间,故选C。
8.句意:我经常去绘画室。
Dancing舞蹈;Reading阅读;Drawing绘画;Swimming游泳。根据“Monday afternoon, I go to the room to draw”可知,作者经常去绘画室。故选C。
9.句意:星期一下午,我去房间画水果,比如苹果和梨。
In接年/月/季节;On在具体某一天;At在某时刻;To到。根据“Monday afternoon”可知,这是具体的某一天,介词填on。故选B。
10.句意:星期一下午,我去房间画水果,比如苹果和梨。
vegetables蔬菜;fruits水果;clothes衣服;boys男孩。根据后文“like apples and pears.”可知,这些都是水果。故选B。
11.句意:这是我们学校的礼堂。
playground操场;school hall学校礼堂;library图书馆;football field足球场。根据“We can have meetings there.”可知,应该说是学校礼堂。故选B。
12.句意:看那个穿白衬衫的人。
on在……上;in穿着;of……的;from从。根据“a white shirt.”可知,设空处指的穿着什么衣服的人,用介词in。故选B。
13.句意:他是吴老师。
He他;She她;We我们;They他们。根据“is Mr Wu”可知,设空处缺主语,主语是单数,且是男性。故选A。
14.句意:他教我们英语。
plays玩;teaches教;learns学习;runs跑。根据“He is Mr Wu”可知,应该说他教英语。故选B。
15.句意:他经常使我们快乐。
free自由的;true真正的;sad悲伤的;happy快乐的。根据“We all like him.”可知,应该说他使我们快乐。故选D。
16.B 17.C 18.A 19.D 20.C
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍了育英中学的相关信息,包括学校位置、建筑设施、班级数量、教师情况以及联系方式等,旨在吸引学生来该校就读。
16.细节理解题。根据文章“Come to Yuying Middle School on Green Street.”可知,育英中学在格林街。故选B。
17.细节理解题。根据文章“Buildings: two classroom buildings, a teachers’ building, a music hall, a school hall, an art building, a student centre and a science building”可知,育英中学有两栋教学楼、一栋教师楼、一个音乐厅、一个学校礼堂、一栋艺术楼、一个学生中心和一栋科学楼,共八栋建筑。故选C。
18.细节理解题。根据文章“Teachers: rich teaching experience (经验), friendly and kind”可知,育英中学的老师教学经验丰富,友好和蔼。故选A。
19.细节理解题。根据文章“Please call Mr. Zhang at 01088643569. You can also visit https://www.yyms. for more information.”可知,可以通过访问http://www.yyms.获取更多关于育英中学的信息。故选D。
20.细节理解题。根据文章“The number of classes: 45”可知,育英中学有45个班级。故选C。
21.B 22.C 23.D 24.C 25.B
【导语】本文主要讲述了Betty在Zhang家度过的愉快一天
21.细节理解题。根据“She has a Chinese pen friend and her name is Zhang Xinyi.”及“Zhang is a friendly and smart girl.”可知,她是一个聪明的中国女孩,故选B。
22.细节理解题。根据“Before Betty goes to Zhang’s home, Zhang and her mother show Betty around their neighbourhood…Then they have lunch in a restaurant.…After lunch, Betty goes to Zhang’s home.…In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books.”可知,Zhang和她的妈妈带着Betty参观了社区,然后去一家餐厅吃午餐,午饭后Betty到了张家,在家里下象棋,所以顺序是④③①②,故选C。
23.推理判断题。根据“In Zhang’s room, Betty and Zhang play chess and read books.…Zhang shows Betty some photos of her family.…”可知,本段内容回答的是Betty在Zhang家做什么,故选D。
24.细节理解题。根据“Zhang gives a big and pretty Chinese knot (中国结) to Betty as a gift. It can bring people good luck ”可知,Zhang送Betty中国结是希望能给她带来好运,故选C。
25.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了Betty在Zhang家度过的愉快一天,故选B。
26.C 27.A 28.D 29.B 30.D
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了张桂梅老师的故事。
26.细节理解题。根据“She teaches Chinese at school.”可知,张桂梅是一名语文老师。故选C。
27.词句猜测题。根据“These children lost (失去) their homes.”可知,这些孩子失去了家园,所以划线部分的含义是“无家可归的”。故选A。
28.细节理解题。根据“Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17”可知,她来云南的年份是1974年。故选D。
29.细节理解题。根据“Zhang was born in Heilongjiang Province in 1957 and came to Yunnan Province at the age of 17”;“In 2008, Zhang founded (成立) the Huaping Senior High School for Girls because lots of girls dropped out of (退出) school.”;“Now over 2,000 students from the girls’ school go to college (大学).”可知,正确顺序是:张桂梅出生于黑龙江省→17岁时来到云南→2008年创办华坪女子高中→许多学生考入大学。故选B。
30.细节理解题。根据“She tells her students to work hard and help others.”可知,张桂梅希望女孩们能帮助别人。故选D。
31.D 32.F 33.A 34.G 35.C
【导语】本文是7年1班的英语老师给新报到的学生们介绍了学校的生活的情况。
31.根据“Hello! Welcome to Class 1, Grade 7!”以及“You are new here. Now let me tell you something (一些事情) about our school day.”可知,这是第一天来到学校,选项D“今天是你们在学校的第一天。”符合,故选D。
32.根据“You can take them to school. You can let your parents drive (开车) you to school, too.”可知,此处应是介绍上学的交通工具的情况,选项F“我们为你们准备了校车。”符合,故选F。
33.根据“There are (有) four lessons for you and you have a fifteen-minute break (休息) between (在……之间) every two lessons.”可知,此处是介绍与课程有关的作息情况,选项A“你们早上的课是从8:00到11:45。”符合,故选A。
34.根据“At lunchtime, you can have lunch in the school dining hall (食堂). There are vegetables, meat and fruit.”可知,此处应是介绍与午餐有关的情况,选项G“它们对你们的健康有好处。”符合,故选G。
35.根据“You can ask me now or call me at 13659668899.”可知,此处应是问是否还有其他的疑问,如果还有疑问可以打电话,选项C“那么,你们还想知道些什么呢?”符合,故选C。
36.amazing
【解析】句意:他是一个令人惊叹的孩子,他能写出如此优美的歌曲。此处修饰名词child,表示“令人惊叹的”,用amaze的形容词形式amazing作定语。故填amazing。
37.buildings
【解析】句意:在我们的城市有许多高大的建筑物。lots of“许多,很多”,后接复数名词;building“建筑物”,是可数名词,复数形式是buildings。故填buildings。
38.rides
【解析】句意:蒂姆周末经常在乡下骑自行车。括号内“ride”是动词原形,意为“骑”,句中“often”和“at weekends”表明动作是经常性、习惯性的,故时态需用一般现在时。主语“Tim”是第三人称单数,谓语动词需用第三人称单数形式,“ride”的第三人称单数为“rides”。故填rides。
39.different
【解析】句意:我们不学相同的科目。我们的时刻表是不同的。根据“We don’t do the same subjects. Our timetable is...”可知,不学相同的科目表明时刻表“不同”,此处应用形容词different“不同的”,作表语。故填different。
40.to visit
【解析】句意:杰克,今天下午你想和我一起去参观博物馆吗?would like to do sth.“想做某事”,是固定搭配,用to visit。故填to visit。
41.same
【解析】句意:Tom和我持相同的观点。我同意他。根据汉语提示可知,same意为“相同的”,作定语修饰opinion,故填same。
42.together
【解析】句意:下周让我们一起去西安回民街。根据汉语提示可知,together “一起”,副词。故填together。
43.change
【解析】句意:ChatGPT是最惊人的发明之一,我认为它将改变世界。change“改变”,will后跟动词原形。故填change。
44.special
【解析】句意:在新疆,没有什么其他食物像馕一样特别。special“特殊的,特别的”,是形容词,“as... as...”中间用形容词原级作表语。故填special。
45.across
【解析】句意:绿灯亮时,我们可以过马路。此处意为“从一边到另一边横穿道路”,across“穿过”符合。故填across。
46.raise the flag
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“升旗”。raise“使升高”,是动词,根据“every Monday morning”可知,时态为一般现在时,主语是We,所以谓语用动词原形;flag“旗帜,旗”,是可数名词,其前加the表特指。故填raise;the;flag。
47.put up
【解析】根据语境可知,空处表达“搭建”,用固定短语put up;“Let’s”后接动词原形。因此,空格处应“put up”,与后文“have fun”形成并列动作。故填put;up。
48.at the back of
【解析】根据中英文提示可知,此处表达“在……后面”,用at the back of;句子为主系表结构,are后需接介词短语作表语,故填at;the;back;of。
49.go hiking
【解析】go hiking“去徒步旅行”,like to do sth“喜欢做某事”,第一空使用动词原形。故填go;hiking。
50.going hiking
【解析】根据中英文对照可知,go hiking“去远足”,spend some time doing sth“花时间做某事”,固定短语。故填going;hiking。
51.question 52.buildings 53.field 54.exercises 55.raise 56.special 57.behind 58.spend 59.change 60.favourite
【导语】本文是Peter给Flora的回信,主要介绍了Peter的新学校。
51.句意:为了回答你的问题,我的新学校很棒!根据“Thanks for your email”及所给单词可知,此处是指为了回答你的问题,question“问题”,符合题意。故填question。
52.句意:有很多现代化的建筑。根据“It’s very beautiful”及所给单词可知,此处是指有很多现代化的建筑,building“建筑”,是可数名词,其前有many修饰。故填buildings。
53.句意:在教学楼旁边有一个大型的运动场。根据“next to the teacher’s building”及所给单词可知,此处是指在教学楼旁边有一个大型的运动场,field “运动场”,符合题意。故填field。
54.句意:所有的学生都去那里,早上一起做运动。根据“do...together in the morning”及所给单词可知,此处是指所有的学生都去那里,早上一起做运动,exercise “运动”,是可数名词,其前有do修饰,应用其复数形式exercises。故填exercises。
55.句意:每周一我们在那里升国旗。根据“Every Monday we...the flag there”及所给单词可知,此处是指每周一我们在那里升国旗,raise “升起”,符合题意,此处是一般现在时,主语we是复数,动词用原形。故填raise。
56.句意:这是一周开始的特别方式。根据“It’s a...way to start the week”及所给单词可知,此处是指这是一周开始的特别方式,special“特别的”,符合题意。故填special。
57.句意:教学楼在运动场的后面。根据“The classroom building is...the sports field”及所给单词可知,此处是指教学楼在运动场的后面,behind “在……后面”,符合题意。故填behind。
58.句意:我们大部分时间都在教室里度过。根据“We...most of the time in our classroom”及所给单词可知,此处是指我们大部分时间都在教室里度过,spend“度过”,符合题意,此处是一般现在时,主语we是复数,动词用原形。故填spend。
59.句意:每周,我们都换座位。根据“Every week, we...seats”及所给单词可知,此处是指每周,我们都换座位,change“改变”,符合题意,此处是一般现在时,主语we是复数,动词用原形。故填change。
60.句意:这是我最喜欢的地方,因为有各种各样的食物。根据“because there are many kinds of food”及所给单词可知,此处是指这是我最喜欢的地方,因为有各种各样的食物,favourite “最喜欢的”,符合题意。故填favourite。
61.(l)ast 62.(f)our 63.(f)irst 64.(w)hite 65.(e)rasers 66.(B)ut 67.(t)hings 68.(n)eed 69.(g)reet 70.(p)hone
【导语】本文主要介绍了Peter的个人和家庭情况。
61.句意:Brown是我的姓氏。 根据首字母提示及“My name is Peter Brown.”可知,Brown是姓氏。last name意为“姓氏”。故填(l)ast。
62.句意:我家有四口人。根据首字母提示及“They are my parents, my sister and me.”可知,家庭成员共4人,故空处需数词four。故填(f)our。
63.句意:在第一张照片中可以看到我的新房间。根据首字母提示及“Here are two photos”可知,此处是指“第一张照片”,需序数词first“第一个” 。故填(f)irst。
64.句意:墙壁是白色的,地板是棕色的。 根据首字母提示及“and the floor is brown.”可知,空处指白色。white“白色的”符合句意。故填(w)hite。
65.句意:我的书包里有一些橡皮和书。根据首字母提示及“I have some...in my schoolbag.”可知,空处指“橡皮”,其英文为eraser,some后名词复数形式。故填(e)rasers。
66.句意:但有时我找不到它们。根据首字母提示及空前后关系可知, 空处表转折,需连词but,放句首时,首字母大写。故填(B)ut。
67.句意:Peter,你的东西到处都是。 根据首字母提示及“...are everywhere.”可知,空处指“物品” ,需名词thing,因be动词为are,故需名词复数形式。故填(t)hings。
68.句意:你需要保持它们整洁。根据首字母提示及“to keep them tidy.”可知,空处指“需要” ,需动词need,因是直接引语,故空处时态为一般现在时,主语为You,谓语动词用原形。故填(n)eed。
69.句意:我们每天见到老师时都会问候他们。根据首字母提示及“when we meet them.”可知,遇到老师时,会问候他们。动词greet“问候”符合句意。根据“every day”可知,空处时态为一般现在时,主语为We,谓语动词用原形。故填(g)reet。
70.句意:我的语文老师的电话号码是546-6722。根据首字母提示及“number is 546-6722.”可知,空处指“电话号码”,phone number意为“电话号码”,固定搭配。故填(p)hone。
71.Quiet and shy/A quiet and shy girl. 72.An artist. 73.Riding his (small) bike./He (Peter) likes riding his bike. 74.In a university./She works in a university. 75.Happy./Nice.(合理即可)
【导语】本文主要介绍了Lily的个人信息及她的家人。
71. 根据“She is a quiet and shy girl.”可知,Lily一个安静害羞的女孩。故填Quiet and shy/A quiet and shy girl.
72.根据“She wants to be an artist in the future (将来) because she loves making beautiful things.”可知,Lily将来想成为一名艺术家。故填An artist.
73.根据“He likes riding his small bike in the garden”可知,Peter喜欢在花园里骑他的小自行车。故填Riding his (small) bike./He (Peter) likes riding his bike.
74.根据“She works in a university.”可知,Lily的妈妈在一所大学工作。故填In a university./She works in a university.
75.根据“Every weekend, they go on a family trip or have a picnic. Lily has a happy family.”可知,Lily有一个幸福的家庭。故填Happy./Nice.(合理即可)
76.参考范文
My name is Li Hua. My new school is great. It’s very beautiful. There are many modern buildings.
There’s a large sports field next to the teachers’ building. The classroom building is behind the sports field. The library is across from the classroom building. It’s my favourite place because there are many kinds of books. I love reading books.
My best friend is Peter. He is 13 years old. We’re in the same class. He is from England. His favorite food is jiaozi. He loves reading. After school we read books in the school library.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,为材料作文;
②时态:主要为“一般现在时”;
③提示:围绕作者李华的新学校和最佳朋友展开介绍,包含新学校的环境、作者的爱好以及朋友彼得的基本信息等要点展开。
[写作步骤]
第一步,开篇直接介绍自己的名字李华,点明新学校很棒且很漂亮,提及学校有许多现代化建筑,整体引出对新学校的描述;
第二步,详细介绍学校的建筑布局,包括运动场的位置、教学楼的位置、图书馆的位置,并说明图书馆是自己最喜欢的地方及原因;
第三步,介绍自己的最佳朋友彼得,包括其年龄、国籍、最喜欢的食物,说明两人在同班且都喜欢读书,以及放学后会一起在学校图书馆读书的共同活动。
[亮点词汇]
①modern buildings现代化建筑
②sports field运动场
③library图书馆
④same class同班
[高分句型]
It’s my favourite place because there are many kinds of books. (because引导的原因状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览