(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中核心素养培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年七年级上册英语鲁教版(五四学制)(2024)
期中核心素养培优卷
本试卷共9页,满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷和答题卡一并交回。
一、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
Fairy Everella has a magic wand (魔杖). Her job is to keep the grass full of 1 and the trees filled with singing birds. Everella points (指向) her wand at the grass and bright flowers will soon 2 the ground. When she points it at the trees, the singing of birds will begin 3 you can say “wow.”
One day, Everella says, “This is boring! And I’m hungry—I wish I had some chocolate.” Without thinking, Everella speaks some spell (咒语). Just then, some chocolate 4 .
From then on, stones become diamond rings, and leaves 5 pretty new dresses, all for Everella herself. The flowers in the grass 6 , and the trees become empty and 7 .
One day, Everella’s wand stops 8 . She flies off crying to find the fairy queen for 9 .
“You must live for a time 10 a normal (正常的) person. Nothing else will bring back the power,” says the queen, “Dame Malkins will help you.”
Everella works from sunup to sundown at Dame Malkins’s bakery. Her hands become 11 and red from doing dishes, and her feet grow sore 12 she is not used to walking, but her wand is still just a stick.
One morning, Dame Malkins hurts her 13 and can’t move. Everella thinks a little and gives Dame Malkins her wand as a stick to 14 .
The next morning, when Everella 15 , the stick is beside her cot (小床) and sparkling (闪烁) like a diamond at the end.
1.A.flowers B.plants C.crops D.grass
2.A.build B.cover C.reach D.change
3.A.when B.after C.during D.before
4.A.follows B.returns C.appears (出现) D.goes
5.A.turn into B.cut into C.make into D.come into
6.A.go away B.put up C.turn out D.stay in
7.A.crowded B.green C.quiet D.weak
8.A.driving B.working C.pointing D.singing
9.A.exercise B.practice C.result D.help
10.A.for B.as C.to D.besides
11.A.soft B.beautiful C.hard D.clean
12.A.when B.so C.because D.although
13.A.leg B.friend C.feeling D.hand
14.A.lie on B.talk to C.climb on D.walk with
15.A.falls asleep B.wakes up C.comes up D.shows up
二、阅读理解(共20小题,每小题2分,满分40分)
第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)
阅读以下三篇短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个与短文内容相符的最佳选项。
A
One day, a rich man asked a young man to paint his boat. While he was painting, the young man found a small hole (洞) in the boat. He didn’t say anything, but he fixed the hole quietly. After he finished painting, the young man got his money and went home.
A month later, the rich man came to the young man’s house and gave him more money. The young man was surprised and said, “But you already paid me for painting the boat, Sir!”
The rich man smiled and said, “This money is not for painting the boat. It’s for fixing the hole.” Then he told the young man what had happened.
After the paint was dry, the rich man’s son took the boat to go fishing. The son did not know about the hole. When the rich man found out his son took the boat, he felt very worried. But because of the young man’s kind act, the boat did not sink (沉没), and his son came back safely.
Sometimes, the smallest act of kindness may mean a lot to others. So it’s important to always be kind and helpful.
16.What did the rich man ask the young man to do
A.To paint the boat. B.To fix the boat.
C.To drive the boat. D.To build a boat.
17.Why did the young man get more money a month later
A.For painting the boat. B.For fixing the hole in the boat.
C.For getting the rich man’s son out of the water. D.For telling the rich man’s son about the hole.
18.How did the rich man feel after he found out his son took the boat
A.Happy. B.Surprised. C.Worried. D.Angry.
19.Why was the rich man’s son safe during the trip
A.The boat was new and safe. B.The young man fixed the hole.
C.The rich man helped him. D.The son knew about the hole.
20.What can we learn from the story
A.It’s not always safe to go fishing by oneself. B.Most people in the world are kind and helpful.
C.Being good at one’s job brings a lot of money. D.A small act of kindness can mean a lot.
B
When I was five years old, I lived with my family in an old house. It was very old and not in great shape (状况), but we were happy there. We didn’t have a lot of money, but we grew our own food and made our own clothes.
Every day after school, I played outside and waited for my dad to come home from work. He worked on cars all day and came home tired with oil (油渍) on his hands and clothes. So he often cleaned up and sat in his old chair after work. I loved climbing onto his back and watching TV together. He held me up with his hands. They felt very rough, but strong and warm. I always felt safe and loved.
Now I am 55 years old, and I have wrinkles (皱纹) and some health problems, but I still remember those happy times with my dad. I wish I could go back and sit with him in that old chair one more time, just to tell him how much I love him and thank him for making me feel so happy and loved as a child.
21.What was the writer’s life like when she was five years old
A.She lived in a new house. B.She grew food for herself.
C.She made clothes for herself. D.She lived a very happy life.
22.What does the underlined (划线的) word “rough” mean in Chinese
A.纤细的 B.粗糙的 C.丝滑的 D.残缺的
23.How did the writer feel about sitting on her father’s back
A.She felt nervous on her father’s back.
B.She didn’t want to sit there.
C.It made her feel loved and safe.
D.She felt like a flying bird in the sky.
24.How does the writer feel about those memories now
A.They made her sad about life.
B.She hopes to go back to the times with her father.
C.She can’t remember them clearly.
D.She doesn’t care about them at all.
25.What’s the best title for the passage
A.Thankful for the happy times B.Life makes me strong
C.Together we stay, alone we live D.Life in a poor family
C
There are four seasons in Beijing, the capital of China--short windy spring, long hot summer, cool pleasant autumn and long cold winter. The hottest month is July and the coldest is January. September and October with the pleasant and cool weather are the best time to visit this city.
Spring
To visit this city in spring (early April till the end of May) you need to bring lightweight (薄型的) clothing: long-sleeved shirts (长袖衬衫) or T-shirts, jackets and sweaters. It is warm, windy and dry but the temperature changes suddenly between the day and the night. Dress warmly when going out at night.
Summer
Summer (from early June to mid-September) is very hot with much rain. This calls for light clothes as the temperature in July and August ranges between 30 and 40. Short and heavy rainstorms may come suddenly in the afternoon on sunny days.
Autumn
The short but beautiful autumn (from mid-September to the end of October) is travellers’ all-time favourite. Autumn in this city enjoys comfortable temperature and a lot of sunshine. Long-sleeved shirts and thin coats are necessary for autumn. From late October the temperature comes down quickly, so warm clothing is a must.
Winter
This city has a cold, dry and long winter from early November to the next March. It’s still cold even on sunny days. The average (平均的) temperature in December, January and February is below 0. Be sure to wear wool sweaters and thick coats for winter.
26.How long does spring in Beijing last
A.About 2 months. B.More than three months.
C.Only one and a half months. D.Five months.
27.What’s the weather like in Beijing in summer
A.Warm, windy and dry. B.Hot and rainy.
C.Sunny and cool. D.Long and cold.
28.What does the underlined word “ranges” mean
A.Changes. B.Drops. C.Rises. D.Falls.
29.If you put a cup of water in the open air (露天) in Beijing in February, what will happen
A.Nothing will happen. B.The cup will become smaller.
C.The water will turn into ice. D.The cup and the water will disappear.
30.Which can be the title of the passage
A.How to Visit Beijing B.Four Seasons in Beijing
C.The Capital of China D.What to Eat in Beijing
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Hi, Mona,
Thanks for your last e-mail. 31 Are you happy at home in the US too
Today is the Dragon Boat Festival in China. 32 It’s a festival in memory (纪念)of a great Chinese poet (诗人), Qu Yuan.
Now it’s 8:30 a. m., and I’m in a big park with my Chinese friend Meimei. There are many interesting things in the park.
I can see many boats on the lake of the park. On every boat, there are some men wearing the same clothes. 33 They are having the boat races. The boats are running very fast and around the lake many people are watching. How wonderful!
However, not all the people in the park are watching the boat races. A young father is taking a photo of his beautiful daughter. A young woman is taking a walk with her mother. Under a big tree, some girls are playing games. 34
What am I doing now Can you guess I’m eating zongzi with Meimei. What’s zongzi 35 It’s really delicious!
What are you doing now, Mona Please e-mail and tell me.
Judy
A.What are they doing
B.These days I’m in Beijing, China and having a good time here.
C.Do you know this important Chinese festival
D.All of them are having fun!
E.It’s a kind of Chinese food for the Dragon Boat Festival.
F.They are very friendly and the food is very great.
G.People are doing the same thing.
三、词汇应用(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
36.Study hard can help you enjoy the (colour) world.
37.They are climbing (slow) to the top because of the heavy fog.
38.It’s dangerous to camp in such (storm) weather.
39.The game is too hard for me. I will (certain) lose.
40.The students don’t like doing (end) homework. They hope to do more after-school activities.
41.Why do you ask him such a (愚蠢的) question
42.The writer (创造) a thrilling novel with unexpected stories.
43.He asked us to write down our (想法) about the story before discussing it.
44.It is (极冷的) in the morning in September here.
45.Do you enjoy your (旅游) in the village yesterday
四、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
46.我表妹是排球俱乐部的一员,朱婷是她的榜样之一。
My cousin is a member of the , and Zhu Ting is one of her .
47.在有暴风雨的日子里,我们经常听到风刮得很猛烈。
, we often hear the wind blow hard.
48.工人们1889年建成的埃菲尔铁塔,是世界著名的塔。
Workers the Eiffel Tower, a world-famous tower 1889.
49.去年我参加了一次教育交流。我在伦敦待了两周。
Last year, I an educational exchange. I stayed in London for two weeks.
50.我昨天晚上去书店买了一本有趣的书。
I went to the bookstore and an interesting book last night.
五、短文选词填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,填入空白处,每空一词。
through, they, sheep, but, happy, it, fun, he, two, we, you
Jim has a farm. There are some cute 51 on it. Every morning, Jim and 52 friends go on an exciting trip (旅行).
Before the trip, they have prepared everything for it.
On the 53 day, they start from the farm. As they walk 54 a big yard full of apple trees, they see a red and green parrot (鹦鹉) in a tree! The parrot greets 55 with a friendly hello and says, “Please introduce 56 , my friends!” Then they follow it to a beautiful lake. There, ducks and geese swim 57 .
Under a tree near the lake, they meet a rabbit. It asks Jim and his friends to join 58 jumping game. They join in and have so much 59 .
Soon, it’s time for Jim and his friends to go back home. Before they leave, the parrot gives them a special (特别的) apple and says it will bring them happiness.
They thank the parrot and walk back to the farm: They’re tired 60 happy. They can’t wait for their next morning’s trip!
六、短文语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Yong is Qing’s elder brother. He is a man with many good personal 61 (quality). He is honest 62 caring. Many people like to turn 63 him for help when in trouble.
In Qing’s eyes, he is the 64 (good) brother in the world. When Qing was a kid, he often 65 (cry) himself to sleep for fear of darkness. Yong watched over Qing day and night.
Yong is 66 (patience) with his younger brother about everything. He is always willing 67 (help) his younger brother to improve maths.
Though the two brothers grow up in 68 same family, they have different characters. 69 (luckily), Yong died a year ago because of illness. Nobody can take 70 (he) place in Qing’s heart.
七、读写结合(共两节,满分25分)
第一节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题。
It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China. You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily. It’s a white world. How beautiful!
But in Australia, the weather is hot now. Many people are swimming in the sea. They are having a good time. Jim and his friends are playing volleyball near the sea. They want to swim after playing volleyball.
Why can they swim in December It is winter, isn’t it Yes, it is winter in China. But it isn’t winter in Australia. That’s because China and Australia have different seasons at the same time.
71.What’s the weather like in the north of China in December
72.What are the Chinese children doing according to the passage
73.Are Jim and his friends swimming in the sea now
74.Can you see white snow in Australia on New Year’s Day
75.If it’s June now in China, which season is it in Australia
第二节 书面表达(共1题,满分15分)
76.你听过《狐狸和葡萄》的故事吗?请根据下面的图片和提示词,跟大家分享这个故事。
写作要求:
(1)短文应包含所有要点,可适当发挥;
(2)词数:70词左右;
(3)文中不得出现真实的姓名和学校名称。
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.D 4.C 5.A 6.A 7.C 8.B 9.D 10.B 11.C 12.C 13.A 14.D 15.B
【导语】本文讲述了仙女Everella原本负责用魔杖让草地繁花似锦、树木充满鸟鸣。但她后来滥用魔法满足私欲,导致自然凋敝并失去了魔力。在仙后的指引下,她通过在人间的辛勤劳动和一次无私的帮助,最终使魔杖重获光芒。
1.句意:她的工作是让草地布满鲜花,让树木充满鸟鸣的鸟儿。
flowers鲜花;plants植物;crops庄稼;grass草。根据“Everella points (指向) her wand at the grass and bright flowers will soon”可知,她的职责与让草地充满花有关。故选A。
2.句意:Everella将魔杖指向草地,鲜艳的花朵很快就会覆盖地面。
build建造;cover覆盖;change改变;reach到达。根据“points her wand at the grass”和“bright flowers”的因果关系可知,魔杖的作用是让花朵覆盖草地。cover the ground“覆盖地面”。故选B。
3.句意:当她将魔杖指向树木时,在你说“哇”之前,鸟儿的歌声就会开始。
when当……时;after在……之后;during在……期间;before在……之前。根据“you can say ‘wow’”可知,鸟鸣声响起的速度极快,几乎在人们反应之前,强调魔法的即时性。故选D。
4.句意:就在这时,一些巧克力出现了。
follows跟随;returns返回;appears出现;goes去。根据“Everella speaks some spell”可知,她念了咒语,所以巧克力应该是神奇地出现了。故选C。
5.句意:从那时起,石头变成了钻石戒指,树叶变成了漂亮的新裙子,这一切都是为了Everella自己。
turn into变成;cut into切成;make into制成;come into进入。根据“stones become diamond rings”可知,石头能变成戒指,那么树叶也应该是变成裙子。故选A。
6.句意:草地上的鲜花消失,树木变得空荡而寂静。
go away消失;put up张贴;turn out结果是;stay in待在。根据“the trees become empty”可知,由于她滥用魔法,自然景象凋敝,所以鲜花应该消失了。故选A。
7.句意:草地上的鲜花消失,树木变得空荡而寂静。
crowded拥挤的;green绿色的;quiet寂静的;weak虚弱的。根据“the trees filled with singing birds”和“the trees become empty”的对比可知,没有了鸟儿的树木是寂静的。故选C。
8.句意:有一天,Everella的魔杖停止工作了。
driving驾驶;working工作;pointing指向;singing唱歌。根据“her wand is still just a stick”可知,魔杖失效了,也就是停止工作了。故选B。
9.句意:她哭着飞走去寻找仙后寻求帮助。
exercise锻炼;practice实践;result结果;help帮助。根据“her wand is still just a stick”可知,她失去了魔力,去找仙后必然是寻求帮助。故选D。
10.句意:你必须作为一个普通人生活一段时间。
for为了;as作为;to给;besides除……之外(还); 根据“Nothing else will bring back the power”可知,此处指你必须作为一个普通人生活一段时间。as a normal person意为“作为一个普通人”。故选B。
11.句意:她的手因为洗碗而变得粗糙和通红,她的脚因不习惯走路也很酸痛。
soft柔软的;beautiful美丽的;hard硬的;clean干净的。根据“from doing dishes”可知,长期干粗活会让手变得粗糙。故选C。
12.句意:她的手因为洗碗而变得僵硬和通红,她的脚因不习惯走路也很酸痛
when当……时;so因此;because因为;although虽然 。根据“she is not used to walking”可知,这是脚酸痛的原因,所以需要表原因的连词。故选C。
13.句意:Dame Malkins伤了她的腿,无法动弹。
leg腿;friend朋友;feeling感觉;hand手。 根据“can’t move”和后续将魔杖当作拐杖使用的情节,受伤最可能的部位是腿。故选A。
14.句意:Everella想了想,把自己的魔杖递给了Dame Malkins当作走路用的拐杖。
lie on平放于;talk to交谈;climb on爬上;walk with借助行走。 根据“can’t move”可知,魔杖最合理的用途是当作拐杖让她倚靠行走。故选D。
15.句意:当Everella醒来时,那根魔杖就在她的小床边,杖尖还像钻石一样闪烁着光芒。
falls asleep入睡;wakes up醒来;comes up靠近;shows up出现。根据“The next morning”和故事情节的推进可知,此处应描述她第二天早晨的状态。故选B。
16.A 17.B 18.C 19.B 20.D
【导语】本文通过年轻人在粉刷船只时主动修补小洞的故事,揭示了微小善举的重大意义。
16.细节理解题。根据“One day, a rich man asked a young man to paint his boat.”可知,富人让一个年轻人为他粉刷船,故选A。
17.细节理解题。根据“This money is not for painting the boat. It’s for fixing the hole.”可知,因为修补了船上的漏洞而得到更多的钱,故选B。
18.细节理解题。根据“When the rich man found out his son took the boat, he felt very worried.”可知,他感到非常担心,故选C。
19.细节理解题。根据“This money is not for painting the boat. It’s for fixing the hole.”及“But because of the young man’s kind act, the boat did not sink (淹没), and his son came back safely.”可知,因为这个年轻人修补了船上的漏洞,所以富人的儿子安全返回,故选B。
20.主旨大意题。根据“Sometimes, the smallest act of kindness may mean a lot to others. So it’s important to always be kind and helpful.”可知,从这篇文章我们可以得知:一件小小的善举可以意义重大,故选D。
21.D 22.B 23.C 24.B 25.A
【导语】本文回忆了小时候和父亲一起的快乐时光,表达了对旧时光和父亲的怀念之情。
21.细节理解题。根据第一段的“It was very...but we were happy there.”可知,作者五岁时很快乐,选项D的“她过着非常幸福的生活”符合题意。故选D。
22.词句猜测题。根据“He worked on cars all day and came home tired with oil (油渍) on his hands and clothes.”可知爸爸是一位汽车修理工,那他的手因常年劳作而变得粗糙,“rough”和“strong and warm”词意有转折含义,选项B的“粗糙的”符合题意。故选B。
23.细节理解题。根据第二段的“I loved climbing onto his back...I always felt safe and loved.”可知,作者在父亲背上感到安全和被爱,选项C的“这让她感到被爱和安全”符合题意。故选C。
24.细节理解题。根据第三段的“I still remember those happy times...I wish I could go back and sit with him in that old chair one more time.”可知,作者怀念小时候和父亲一起的日子,希望能回到小时候,选项B的“她希望能回到和父亲在一起的时光”符合题意。故选B。
25.最佳标题题。通读全文可知作者回忆了小时候和父亲一起的快乐时光,表达了对旧时光和父亲的怀念,选项A的“感恩快乐的时光”符合题意。故选A。
26.A 27.B 28.A 29.C 30.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国首都北京四季的气候特点及旅行建议。
26.细节理解题。根据“To visit this city in spring (early April till the end of May)”可知,北京的春季从4月初持续到5月底,时长约2个月。故选A。
27.细节理解题。根据“Summer...is very hot with much rain”可知,北京夏季炎热多雨。故选B。
28.词句猜测题。根据“the temperature in July and August ranges between 30 and 40”中“ranges”的上下文(温度在30到40之间波动),可推知意为“变化”。故选A。
29.推理判断题。根据“The average temperature in December, January and February is below 0”可知,2月气温低于0℃,露天放置的水会结冰。故选C。
30.最佳标题题。全文围绕北京四季的气候特点展开,标题应概括主题。选项B“北京四季”最贴合。故选B。
31.B 32.C 33.A 34.D 35.E
【导语】本文是朱迪写给莫娜的电子邮件,向她介绍了中国端午节的一些习俗及人们正在进行的活动。
31.根据“Are you happy at home in the US too ”可知,此处提到自己很愉快,B项“这些天我在中国北京,在这里过得很愉快。”符合语境。故选B。
32.根据“Today is the Dragon Boat Festival in China.”可知,此处询问Mona是否知道端午节,C项“你知道这个重要的中国节日吗?”符合语境。故选C。
33.根据“They are having the boat races.”可知,此处询问他们正在干什么,A项“他们在干什么?”符合语境。故选A。
34.根据“A young father is taking a photo of his beautiful daughter. A young woman is taking a walk with her mother. Under a big tree, some girls are playing games.”可知此处要表示大家都玩得开心,D项“他们都玩得很开心!”符合语境。故选D。
35.根据“What’s zongzi ”可知,此处要介绍粽子,E项“它是端午节的一种中国食物。”符合语境。故选E。
36.colourful
【解析】句意:努力学习可以帮助你享受五彩缤纷的世界。根据“world”可知,此处使用形容词作定语修饰名词,colour的形容词为colourful“五彩缤纷的”。故填colourful。
37.slowly
【解析】句意:由于大雾,他们正在慢慢爬到山顶。空格处修饰动词“climbing”(爬行),因此需要用副词形式,“slow”的副词形式是“slowly”。故填slowly。
38.stormy
【解析】句意:在这样暴风雨的天气里露营是危险的。根据“weather”可知,此处使用形容词作定语修饰名词,stormy“暴风雨的”,形容词。故填stormy。
39.certainly
【解析】句意:这个游戏对我来说太难了。我肯定会输。空处修饰动词lose,用副词形式certainly“肯定地”。故填certainly。
40.endless
【解析】句意:学生们不喜欢做没完没了的作业。他们希望做更多的课外活动。end“结束,终止”,此处需要一个形容词来修饰名词homework,表示“没完没了的”,end的形容词形式endless符合语义。故填endless。
41.silly
【解析】句意:你为什么问他如此愚蠢的问题?根据“such a ... question”可知,横线处需填形容词,修饰名词question,作定语,愚蠢的silly,形容词,符合题意。故填silly。
42.created
【解析】句意:这位作家创作了一部充满意外故事的惊险小说。根据中文提示“创造”,英文对应的单词可以是“create”。根据语境,该句描述的是过去发生的事情,因此需用一般过去时。create的过去式为created。故填created。
43.thoughts
【解析】句意:他让我们在讨论之前,先写下自己对这个故事的想法。根据汉语提示可知,thought“想法”,可数名词,由“our”可知,需用复数形式,thought的复数形式为thoughts。故填thoughts。
44.freezing
【解析】句意:九月的早晨这里极冷。freezing“极冷的”,在句中作表语。故填freezing。
45.tour/trip
【解析】句意:你喜欢昨天在村里的旅游吗?根据句意和汉语提示可知,此处考查tour/trip“旅游”,名词,空格前有形容词性物主代词“your”,这里用名词单数形式即可。故填tour/trip。
46.Volleyball Club role models
【解析】根据中英文对照可知,前两空缺少“排球俱乐部”,空前有定冠词the,表特指,故应用Volleyball Club;后两空缺少“榜样”,空前有one of,故应用复数形式role models。故填Volleyball;Club;role;models。
47.On stormy days
【解析】根据句意可知,此处表示“在有暴风雨的日子里”;on“在”,介词,用于特定日期之前;stormy“有暴风雨的”,形容词,作定语修饰其后名词;day“一天,一日”,此处使用名词复数形式days表示泛指。故填On;stormy;days。
48.built in
【解析】根据句意可知,第一处表示“建造”,结合所给单词,用动词“build”,由时间状语“1889”可知句子时态是一般过去时,动词用过去式“built”;第二处表示“在……年”,用介词“in”。故填built;in。
49.took part in
【解析】对比题干可知,空处缺“参加”的英文take part in,动词短语;根据“Last year”可知, 时态为一般过去时,谓语动词用过去式。故填took;part;in。
50.bought
【解析】根据中英文对照可知,此处缺少“买”,空格后“an interesting book”表示名词,因此此处用动词来连接。buy“买”,动词,根据“went”,可知,前后时态应保持一致,此处应用其过去式,buy过去式为bought。故填bought。
51.sheep 52.his 53.second 54.through 55.them 56.yourselves 57.happily 58.its 59.fun 60.but
【导语】本文主要讲述吉姆和朋友们在农场的有趣旅行,途中遇到鹦鹉、兔子等动物,并参与游戏的故事。
51.句意:农场里有一些可爱的绵羊。根据备选词汇和上文“Jim has a farm.”可推知,此处应表示农场里有一些可爱的绵羊。名词sheep“绵羊”符合语境,some后接可数名词的复数形式,而sheep是单复数同形的名词。故填sheep。
52.句意:每天早上,吉姆和他的朋友们都会进行一次激动人心的旅行。根据下文“it’s time for Jim and his friends to go back home”可知,此处表示吉姆和他的朋友们。空格处应填he的形容词性物主代词his“他的”。故填his。
53.句意:第二天,他们从农场出发。根据备选词汇和“On the...day”可知,此处表示第二天。空格处应填two的序数词形式second“第二”。故填second。
54.句意:当他们走过一个长满苹果树的大院子时,他们看到一只红绿相间的鹦鹉在树上。根据备选词汇和空格前的“walk”可知,空格处应选介词through,构成短语walk through“走过”。故填through。
55.句意:鹦鹉友好地问候他们,并说道。根据备选词汇和上文“they see a red and green parrot (鹦鹉) in a tree”可知,此处表示问候他们。空格处应填they的宾格them“他们”,作宾语。故填them。
56.句意:请介绍一下你们自己,我的朋友们!根据备选词汇和“my friends”可知,此处应表示请介绍一下你们自己。空格处应填you的反身代词yourselves“你们自己 ”。故填yourselves。
57.句意:在那里,鸭子和鹅快乐地游泳。根据备选词汇和“ducks and geese swim”可知,此处应表示鸭子和鹅快乐地游泳。空格处应填happy的副词形式happily“快乐地”,用于修饰动词swim。故填happily。
58.句意:它邀请吉姆和他的朋友们加入它的跳跃游戏。根据备选词汇和主语“It”可推知,此处表示加入它的跳跃游戏。空格处应填it的形容词物主代词its“它的”。故填its。
59.句意:他们加入进来,玩得很开心。根据备选词汇和“have so much”可知,空格处应选不可数名词fun,构成短语have so much fun“玩得很开心”。故填fun。
60.句意:他们很累但是很开心。tired和happy之间是转折关系,应用but“但是”连接。故填but。
61.qualities 62.and 63.to 64.best 65.cried 66.patient 67.to help 68.the 69.Unluckily 70.his
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Qing回忆已故哥哥Yong的优秀品质和兄弟情深的故事,表达了对哥哥的深切怀念。
61.句意:他是一个有许多优秀个人品质的人。根据空格前“many good personal”,结合所给词,quality“品质”,可数名词,此处应填入其复数形式qualities,泛指许多优秀个人品质。故填qualities。
62.句意:他诚实又有爱心。分析句子“He is honest …caring.”可知,此处应填入and,并列连词,连接两个形容词,作表语。故填and。
63.句意:遇到困难时,许多人喜欢向他求助。根据“turn…him for help”可知,此处考查:turn to sb. for help,固定搭配,意为“向某人求助”,表达遇到困难时,许多人喜欢向他求助。故填to。
64.句意:在Qing的眼里,他是世界上最好的哥哥。根据“In Qing’s eyes, he is the…brother in the world.”,结合所给词可知,good“好的”,形容词,此处应填入其最高级形式best,意为“最好的”,表达在Qing的眼里,他是世界上最好的哥哥。故填best。
65.句意:Qing小时候因为怕黑,经常哭着睡觉。根据句中“When Qing was a kid”可知,该句时态为一般过去时;分析句子,结合所给词可知,此处应填入cry的过去式形式cried,作谓语。故填cried。
66.句意:Yong对他的弟弟事事都很耐心。根据空格前“is”,结合所给词可知,patience“耐心”,名词,此处应填入其形容词形式patient,作表语,意为“有耐心的”,表达Yong对他的弟弟事事都很耐心。故填patient。
67.句意:他总是乐意帮助他的弟弟提高数学。根据空格前“He is always willing”,结合所给词可知,此处考查:be willing to do sth.“乐意做某事”,固定搭配,help“帮助”,动词原形,此处应填入不定式to help,作宾语。故填to help。
68.句意:虽然两兄弟生长在同一个家庭,但他们有不同的性格。根据空格后“same family”可知,此处考查:the same“相同的”,形容词短语,修饰名词family,指的是相同的家庭。故填the。
69.句意:不幸的是,Yong在一年前因病去世了。根据空格后“Yong died a year ago because of illness.”可知,Yong在一年前因病去世了,结合所给词,此处应填入unluckily“不幸地”,副词,修饰整个句子,位于句首,首字母要大写。故填Unluckily。
70.句意:没有人能取代他在Qing心中的位置。根据“Nobody can take…place in Qing’s heart.”,结合所给词可知,此处考查:take one’s place in“取代”,动词短语,所以此处应填入he的形容词性物主代词his。故填his。
71.It’s snowy and really cold. 72.They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily. 73.No, they aren’t. 74.No, I/we can’t. 75.It’s winter.
【导语】本文主要介绍了12月中国和澳大利亚两个国家的天气差异。
71.根据“It’s December. It’s snowy and the weather is really cold in the north of China.”可知,中国北方12月的天气是下雪且寒冷的。故填It’s snowy and really cold.
72.根据“You can see many children playing in the snow. Some of them are making snowmen. Some are skating happily.”可知,中国的孩子们正在雪里玩,一些在堆雪人,一些在开心地滑冰。故填They are playing in the snow. Some of them are making snowmen and some are skating happily.
73.根据“Jim and his friends are playing volleyball near the sea.”可知,Jim和他的朋友们正在海边打排球,而不是在游泳。故填No, they aren’t.
74.根据第二段“But in Australia, the weather is hot now.”和最后一段“But it isn’t winter in Australia.”可知,在澳大利亚,现在天气很热而且不是冬天,因此看不到雪。故填No, I/we can’t.
75.根据“That’s because China and Australia have different seasons at the same time.”可知,中国和澳大利亚在同一时间季节不同,在12月中国是冬季,澳大利亚是夏季。由此推测在6月中国是夏季的时候,澳大利亚是冬季。故填It’s winter.
76.One possible version:
One hot summer day, there was a fox. He was hungry and thirsty when he saw some grapes. The grapes looked so delicious that he wanted to eat them very much. So he jumped and jumped. But the grapes were high, and he couldn’t reach any. Finally, he had to give up and said to himself, “What a fool I am! I am sure that the grapes are just sour.”
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇看图作文。
②时态:时态为“一般过去时”;
③提示:根据图片和提示词完成写作内容,注意增加细节使故事情节饱满。
[写作步骤]
第一步,介绍故事发生的时间和主人公狐狸;
第二步,介绍故事情节:狐狸想吃高处的葡萄却够不着,最终放弃并说“葡萄是酸的”。
[亮点词汇]
①want to do想要做某事;
②give up放弃;
③said to himself自言自语。
[高分句型]
①He was hungry and thirsty when he saw some grapes. (when引导的时间状语从句)
②The grapes looked so delicious that he wanted to eat them very much. (so...that引导的结果状语从句)
③I am sure that the grapes are just sour. (宾语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览