资源简介 中小学教育资源及组卷应用平台第7讲 阅读理解(二)【精准提分】2025秋 人教版2024 四年级上学期英语期中真题分类汇编阅读短文,选择正确的答案。I’m Lucy. I have a best friend. Her name is Amy. She is tall and thin. She has long hair and big eyes. She is very kind. She often helps me with my maths. We like reading books very much. We often read books together. We also like playing games. On weekends, we often go to the park and play games there. We are very happy.1.Who’s Lucy’s best friend ( )A.Amy. B.Sarah. C.Lily.2.Amy is ____________. ( )A.tall and strong B.tall and thin C.short and thin3.Amy often helps Lucy with her ____________. ( )A.English B.maths C.Chinese4.Lucy and Amy like ____________ together. ( )A.reading books B.watching TV C.playing basketball5.On weekends, they often go to the park and ____________. ( )A.walk B.play games C.sing阅读短文,选择正确答案。My name is Lily. This is a map of my community. Look! There is a park. It’s big and nice. I often take a walk there. Near the park, there is a hospital. My grandma works in the hospital. Next to the hospital, there is a playground. I usually play basketball with my friends there. Beside the playground, there is a shop. My mum likes buying things in the shop. There is a bus stop in front of (在……前面) the shop. We can take a bus to school. I love my community.6.What’s in Lily’s community ( )A.A park, a hospital, a playground, a shop and a bus stop.B.A park, a zoo, a playground, a shop and a bus stop.7.Where does Lily’s grandma work ( )A.In the park. B.In the hospital.8.What does Lily usually do in the playground ( )A.Play football. B.Play basketball.9.Where is the bus stop ( )A.In front of the shop. B.Behind the shop.阅读短文,选择最佳答案。I’m Tom. I live in a nice community. There is a big park in the community. It’s very beautiful. There are many flowers and trees in the park. People often take a walk there. There is also a library near the park. I often go to the library to read books. I like reading very much. There is a playground in the community, too. I often play football with my friends there. There are some shops in the community. We can buy many things there. I love my community.10.Tom lives in a ______ community. ( )A.big B.nice C.small11.There is a ______ in the community. ( )A.zoo B.cinema C.park12.Tom often plays football with his friends in the ______. ( )A.park B.playground C.library13.Tom likes ______ in the library. ( )A.reading books B.playing games C.taking a walk14.There are some ______ in the community. ( )A.shops B.hospitals C.museums阅读理解。Doing chores helps kids learn to be helpful. Tom is 10 years old. Every day, he sweeps the floor and takes out the rubbish. On weekends, he helps his dad water the plants and clean the windows. At first, Tom thought chores were boring. But now he likes them because they make his home beautiful.Mary lives on a farm. Every morning, she feeds the chickens and collects eggs. After school, she washes the dishes and sweeps the floor. One day, her parents were busy, so Mary made the beds and tidied the living room. Her parents were very happy! Mary says, “Doing chores shows my love for my family.”15.What can we learn from the first sentence ( )A.Doing chores helps kids learn to be helpful.B.Kids don’t like doing chores.C.Only girls like doing chores.16.What does Tom do every day ( )A.He waters the plants.B.He sweeps the floor.C.He cleans the windows.17.How does Tom feel about chores now ( )A.Boring. B.Interesting. C.Tired.18.Where does Mary live ( )A.In a city. B.On a farm. C.In a town.19.What does Mary do every morning ( )A.She washes the dishes.B.She feeds the chickens.C.She tidies the living room.20.Why were Mary’s parents happy ( )A.Because Mary made the beds and tidied the living room when they were busy.B.Because Mary got good grades.C.Because Mary cooked dinner for them.欢迎踏入奇幻神话小岛!读一读,选择正确的选项,解锁哪吒的故事。I like reading books. In the books, I have a good friend. His name is Ne Zha. He is a cool child from old Chinese stories.He has big, round eyes. His hair is black and short. He always wears a red scarf, and it looks really nice on him.He is not quiet. He is very brave (勇敢的) and loves to play. He likes to play in the sea. Ne Zha is also kind. He helps his friends when they are in trouble.In my dream(梦), we often play games together. He is funny. He always makes me smile. I like him very much!21.Ne Zha is from ______ stories. ( )A.Chinese B.English C.Japanese22.Ne Zha has big eyes and ______. ( )A.long hair B.short hair C.small ears23.Ne Zha is ______. ( )①quiet ②kind ③brave ④funnyA.①③④ B.①②③ C.②③④24.The underlined word “trouble” means “______”. ( )A.顺利 B.困难 C.幸福25.I ______ with Ne Zha in my dream. ( )A.read books B.draw pictures C.play games阅读几位同学所在地的天气和活动,选择正确答案。John: I’m in Kunming now. It’s cool and windy. It’s 18 degrees. I am flying a kite in the park. I’m having fun.Liu Jia: Singapore is hot and sunny now. It’s 30 degrees. It’s a good time to go swimming. I can also eat ice cream.Wu Binbin: It’s cold and snowy in Moscow. It’s only 1 degree. But I like it. I can make a snowman. I can go skiing(滑雪) too.Sarah: I’m in London now. It’s sunny. I take a walk in the park. But the weather here is just like a child’s face. It’s changeable. So I always take an umbrella.26.John is in _________ now. ( )A.Kunming B.Singapore C.Moscow27.Liu Jia can wear _________ in Singapore. ( )A. B. C.28.What’s the weather like in Moscow ( )A.Cool and windy. B.Hot and sunny. C.Cold and snowy.29.The underlined word changeable means _________. ( )A.稳定的 B.多变的 C.温和的30.The passage is about different _________. ( )A.weather and clothes B.weather and activities C.countries and activities.Lanlan正在介绍自己的两幅拍摄作品。读一读,选择正确的答案。It’s often warm in winter in Sanya. It’s not cold. It seems (好像) there is no winter in Sanya. I can wear my shirt.Harbin is a beautiful city. It is very cold in winter. I can wear my sweater and coat. I can make a snowman. I watched (观看) the 9th Asian Winter Games Harbin 2025(2025 年哈尔滨亚洲冬季运动会)31.It is often ______ in winter in Sanya. ( )A.hot B.cold C.warm32.Lanlan can wear her ______ in winter in Harbin. ( )A.shirt B.coat C.skirt33.The 9th Asian Winter Games Harbin 2025 was held (举办) in ______. ( )A.China B.the UK C.the USA34.It seems there is no ______ in Sanya. ( )A. B. C.阅读下列对话,选择与短文相符的选项,并将答案写在题后的括号里。Lucy: Hello! Lucy speaking!Tony: Hello! Lucy. This is Tony. What’s the weather like in Beijing now Lucy: It’s rainy now. I can’t go to the park. What about Shandong Tony: It’s cool and sunny. I can fly a kite.Lucy: Great! I only can watch TV at home.Tony: Haha! You can read books and play computer games at home too!Lucy: The TV says it’s sunny and cool in Shanghai now. Tony: Yes, The children can play football in the park.Lucy: It sounds great!35.Tony is in ________. ( )A.Beijing B.Shandong C.Shanghai.36.Lucy can ________. ( )A.watch TV B.read books C.both A and B37.The children in Shanghai can ________. ( )A.play football B.play computer games C.fly a kite38.The weather is Shanghai is ________. ( )A.rainy B.sunny and cool C.hot and sunny39.Tony can ________. ( )A.fly a kite B.watch TV C.play computer games阅读理解,根据短文内容,单项选择。The weather is different in different places. We can have fun in different weather. We can play football on sunny days. On windy and sunny days, we can fly kites in the park. On snowy days, we can make a snowman and play in the snow. On rainy days, we can read books at home or go to the library. On hot and sunny days, we can swim in the pool. It’s fun to eat an ice cream, too.40.We can play football on ______ days. ( )A.snowy B.rainy C.sunny41.We can’t ______ on cold and snowy days. ( )A.fly a kite B.read books C.go to the library42.We can ______ on hot and sunny days. ( )A.play football B.play in the snow C.swim in the pool43.We can fly kites in the park on ______ days. ( )A.hot and sunny B.windy and sunny C.snowy and rainy44.We can read books at home or ______ on rainy days. ( )A.swim in the pool B.go to the library C.fly kites阅读短文,判断句子正(T)误(F)。Welcome to my community. It’s a wonderful (极好的) place. There is a big shop. We can buy many things in it. Next to (挨着) the shop, there is a small library. You can read books there. And there is a nice garden too. I can take photos there. I really love my community.45.There is a shop in my community. ( )46.There are many books in the library, and it’s big. ( )47.I can take photos in the shop. ( )Sam统计了四1班同学最喜欢的季节。看图表判断正(T)误(F)。48.Eight students like spring. ( )49.Fifteen students like summer. ( )50.Sixteen students like winter. ( )51.Twelve students like winter. ( )52.There are 42 students in the class. ( )阅读短文,判断句子正(T)误(F)。Look! These people work in a factory. They are factory workers. They make toys, clothes and cars.Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things. Teachers help us grow clever(聪明的).Drivers are also very important. They drive buses, taxis or trucks. Drivers take people or goods(货物) to different places.All jobs are good and important. They make the world(世界) nice. What can students do They need to study hard.53.Factory workers do not make clothes. ( )54.Teachers only(只是) teach us maths and English. ( )55.Drivers take people or goods to different places. ( )56.All jobs are important. ( )57.Students need to study hard. ( )你对不同城市的不同季节了解多少呢?请阅读下面的材料,完成下列各题。(1)____________ I’m Jack. Mary, Tom and Frank are my friends. They are from different cities. I live in Harbin. Winter here is very cold. I wear warm coats, scarves (围巾) and gloves. I play in the snow and make a snowman. (2)____________ I’m Mary. I live in Haikou. I like summer here. I can wear my new dresses and T-shirts. I can eat seafood and ice cream. We swim in the sea and play on the beach (沙滩)。(3)____________ Hello, I’m Tom. I live in Hangzhou. I like spring here. It’s warm and windy. I can see beautiful flowers and enjoy the fresh air. I can fly a kite with my friends and take a walk with my parents. (4)____________ I’m Frank. I live in Beijing. It’s cool and windy in autumn. The sky is blue and the leaves turn (变成) yellow and red. I wear my sweaters and shirts. The Mid-Autumn Festival is in autumn. I can enjoy the mooncakes.58.根据材料,给上面的内容配图,把选项写在横线上。A. B. C. D.(1)(2)(3)(4)59.阅读上述材料,判断句子正(T)误(F).(1) Jack lives in Harbin. Winter there is very cold. ( )(2) Jack wears sweaters and T-shirts in Harbin in winter. ( )(3) Mary likes winter in Haikou. ( )(4) Tom can see beautiful flowers and enjoy the fresh air in spring. ( )(5) The sky is blue and the leaves turn yellow and red in summer in Beijing. ( )(6) In autumn, Frank can enjoy the mooncakes. ( )60.写一写你喜欢的季节、相应的气候、穿的衣服以及可以做的事情。I like . It’s . I wear . I can .阅读短文,完成下列任务。Tom is a boy from London. One day, his family moved (搬家) to Beijing. Beijing is a big city (城市) in China. It has many interesting (有趣的) places, like the Great Wall (长城). Tom likes it very much.Tom’s family lives in a nice community. The people here are friendly. Today, Tom meets a Chinese boy in the park. His name is Li Ming. He is tall and strong. They both like playing basketball and become good friends. Tom and Li Ming like to play in the park.They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo. They like monkeys and pandas. The monkeys are funny, and the pandas are cute. But they don’t like birds.Tom and Li Ming have a lot of fun together. They learn a lot about each other’s cultures (文化).61.根据短文内容判断句子正(T)误(F)。(1) Li Ming is a tall and strong boy. ( )(2) Tom and Li Ming like playing basketball. ( )(3) Tom is from Beijing. ( )(4) Their favourite place is the library. ( )(5) Tom and Li Ming don’t like birds. ( )62.根据短文内容选择相符的图片。(有一项多余) (1) Tom and Li Ming go to the to read books.(2) Tom really likes of China.A. B. C.阅读理解。I’m Simon. I have a happy family. My father is a worker. He can make cars. My mother is a vet. She works in a pet shop. She helps the sick animals. My parents work hard every day. They get up early to make breakfast for me and then go to work. When they come back home in the evening, they still need to clean the house and cook dinner. I feel sorry. So I often help with different chores. Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.63.阅读短文,回答下列问题。(1) —What’s Simon’s father’s job —He is a .(2) —Where does Simon’s mother work —She works in a .(3) —What can Simon do for his parents —He can help with different chores. He can the floor. He can out the trash. He can the clothes.64.阅读短文,选择正确的答案。(1) What does the word “vet” mean ( )A.厨师 B.牙医 C. 兽医(2) What is the best title ( )A.My parents B.My family C. My weekend阅读Tim对朋友的介绍,完成下列各题。I’m Tim. This is my friend. Her name is Mary. She is a pretty (好看的) girl. She is tall and thin. She has long brown hair. We are in the same class. We often play games together. Mary studies hard (努力学习). She often reads books in the morning. She is very helpful at home. She often cleans the room. She is very funny. She always makes me smile. Do you want to make friends with her 65.阅读短文,选择正确的选项。(1) Who’s Tim’s friend ( )A.Mary. B.Sarah. C. Amy.(2) Mary often ____ in the morning. ( )A.cleans the room B.reads books C. plays games(3) Mary is ____ and ____. ( )A.quiet; pretty B.short; thin C. funny; helpful66.仿照文中画线部分的内容,参照图片信息,补全短文。I have a good friend. name is . is and . He has black . We are in the same class. We often together.《第7讲 阅读理解(二)【精准提分】2025秋 人教版2024 四年级上学期英语期中真题分类汇编》参考答案1.A 2.B 3.B 4.A 5.B【导语】本文介绍了露西和露西的朋友艾米。1.句意:露西最好的朋友是谁?A艾米。B萨拉。C莉莉。根据“I’m Lucy. I have a best friend. Her name is Amy.”,可知是艾米,故选A。2.句意:艾米_______。A又高又壮,B又高又瘦,C又矮又瘦,根据“Her name is Amy. She is tall and thin.”,可知艾米又高又瘦,故选B。3.句意:艾米经常帮助露西学习______。A英语,B数学,C语文,根据“She often helps me with my maths.”,可知是学习数学,故选B。4.句意:露西和艾米喜欢一起______。A看书,B看电视,C打篮球,根据“We often read books together.”,可知喜欢一起看书,故选A。5.句意:在周末,他们经常去公园______。A步行,B玩游戏,C唱歌,根据“On weekends, we often go to the park and play games there.”,可知他们经常去公园玩游戏,故选B。6.A 7.B 8.B 9.A【导语】本文介绍了莉莉的社区。6.句意:莉莉的社区里有什么?A公园、医院、游乐场、商店和公交车站。B公园、动物园、游乐场、商店和公交车站。 根据全文可知莉莉的社区里有公园、医院、游乐场、商店和公交车站,故选A。7.句意:莉莉的奶奶在哪工作?A在公园里。B在医院里。根据“My grandma works in the hospital.”,可知在医院里,故选B。8.句意:莉莉通常在操场上做什么?A踢足球。B打篮球。根据“Next to the hospital, there is a playground. I usually play basketball with my friends there.”,可知是打篮球,故选B。9.句意:公交车站在哪?A在商店前面。B在商店后面。根据“There is a bus stop in front of (在……前面) the shop.”,可知在商店前面,故选A。10.B 11.C 12.B 13.A 14.A【导语】本文介绍了汤姆的社区。10.句意:汤姆住在一个______社区。A大的,B漂亮的,C小的,根据“I live in a nice community.”,可知住在一个漂亮的社区,故选B。11.句意:社区里有一个______。A动物园,B电影院,C公园,根据“There is a big park in the community.”,可知有一个大公园,故选C。12.句意:汤姆经常在______和朋友踢足球。A公园,B操场,C图书馆,根据“There is a playground in the community, too. I often play football with my friends there.”,可知是在操场,故选B。13.句意:汤姆喜欢在图书馆______。A看书,B玩游戏,C散步,根据“I often go to the library to read books.”,可知是看书,故选A。14.句意:社区里有一些_______。A商店,B医院,C博物馆,根据“There are some shops in the community.”,可知社区里有一些商店,故选A。15.A 16.B 17.B 18.B 19.B 20.A【导语】本文讲了做家务。15.句意:我们可以从第一句学到什么?A做家务能帮助孩子学会有帮助。B孩子们不喜欢做家务。C只有女孩喜欢做家务。根据“Doing chores helps kids learn to be helpful.”,可知做家务能帮助孩子学会有帮助,故选A。16.句意:汤姆每天做什么?A他给植物浇水。B他扫地。C他擦窗户。根据“Every day, he sweeps the floor and takes out the rubbish.”,可知汤姆每天扫地,故选B。17.句意:现在,汤姆对做家务有何感想?A无聊的。B有趣的。C累的。根据“At first, Tom thought chores were boring. But now he likes them because they make his home beautiful.”,可知感觉是有趣的,故选B。18.句意:玛丽住在哪里?A在城市里。B在农场上。C在城镇里。根据“Mary lives on a farm.”,可知玛丽住在农场上,故选B。19.句意:玛丽每天早上做什么?A她洗碗。B她喂鸡。C她整理客厅。根据“Every morning, she feeds the chickens and collects eggs.”,可知是喂鸡,故选B。20.句意:玛丽的父母为什么很高兴?A因为当他们忙碌时,是玛丽铺了床并整理了客厅。B因为玛丽成绩很好。C因为玛丽为他们做了晚餐。根据“One day, her parents were busy, so Mary made the beds and tidied the living room. Her parents were very happy!”,可知因为玛丽铺了床并整理了客厅,故选A。21.A 22.B 23.C 24.B 25.C【导语】本文讲了哪吒。21.句意:哪吒是来自______故事。A中国的,B英国的,C日本的,根据“His name is Ne Zha. He is a cool child from old Chinese stories.”,可知来自中国故事,故选A。22.句意:哪吒有大眼睛和______。A长头发,B短头发, C小耳朵,根据“He has big, round eyes. His hair is black and short.”,可知哪吒有短头发,故选B。23.句意:哪吒是_______。①安静的,②友善的,③勇敢的,④有趣的,根据“He is not quiet. He is very brave (勇敢的) and loves to play. He likes to play in the sea. Ne Zha is also kind. He helps his friends when they are in trouble. He is funny.”,可知哪吒是友善的,勇敢的,有趣的,故选C。24.句意:划线单词“trouble”的意思是“______”。根据短文语境可知意思是困难,故选B。25.句意:我在梦中和哪吒一起________。A看书,B画画,C玩游戏,根据“In my dream(梦), we often play games together.”,可知我在梦中和哪吒一起玩游戏,故选C。26.A 27.B 28.C 29.B 30.B【导语】本文讲了天气和活动。26.句意:约翰现在在_______。A昆明,B新加坡,C莫斯科,根据“John: I’m in Kunming now.”,可知约翰现在在昆明,故选A。27.句意:刘佳在新加坡可以穿_______。根据“Liu Jia: Singapore is hot and sunny now. It’s 30 degrees.”,可知可以穿连衣裙,故选B。28.句意:莫斯科的天气怎么样?A凉爽多风。B炎热且晴朗。C寒冷且有雪。根据“Wu Binbin: It’s cold and snowy in Moscow.”,可知是寒冷且有雪,故选C。29.句意:划线单词changeable的意思是________。根据短文语境可知意思是多变的,故选B。30.句意:文章是关于不同的_______。A天气和服装,B天气和活动,C国家和活动,根据全文可知是关于天气和活动,故选B。31.C 32.B 33.A 34.C【导语】本文主要描述了Lanlan的两幅拍摄作品。31.句意:在三亚冬季经常是______。A热的,B冷的,C温暖的。根据文中“It’s often warm in winter in Sanya.”可知在三亚冬季经常是温暖的,故选C。32.句意:在冬季的哈尔滨Lanlan可以穿她的______。A衬衫,B外套,C裙子。根据文中“I can wear my sweater and coat.”可知在冬季的哈尔滨Lanlan可以穿她的毛衣和外套,故选B。33.句意:2025 年哈尔滨亚洲冬季运动会在______举办。A中国,B英国,C美国。哈尔滨在中国,可知2025 年哈尔滨亚洲冬季运动会在中国举办,故选A。34.句意:好像在三亚没有______。A表示春天,B表示夏天,C表示冬天。根据文中“It seems (好像) there is no winter in Sanya.”可知在三亚没有冬天,故选C。35.B 36.C 37.A 38.B 39.A【导语】本文讨论了天气。35.句意:托尼在_______。A北京,B山东,C上海,根据“Lucy: It’s rainy now. I can’t go to the park. What about Shandong Tony: It’s cool and sunny. I can fly a kite.”,可知托尼在山东,故选B。36.句意:露西可以_______。A看电视,B看书,根据“Lucy: It’s rainy now.”,可知下雨了不能出去,可以看电视,也可以看书,故选C。37.句意:上海的孩子可以_______。A踢足球,B玩电脑游戏,C放风筝,根据“Lucy: The TV says it’s sunny and cool in Shanghai now. Tony: Yes, The children can play football in the park.”,可知上海的孩子可以踢足球,故选A。38.句意:上海的天气是_______。A有雨的,B晴朗且凉爽的,C炎热且晴朗,根据“Lucy: The TV says it’s sunny and cool in Shanghai now.”,可知上海的天气是晴朗且凉爽,故选B。39.句意:托尼可以______。A放风筝,B看电视,C玩电脑游戏,根据“Tony: It’s cool and sunny. I can fly a kite.”,可知托尼可以放风筝,故选A。40.C 41.A 42.C 43.B 44.B【导语】本文讲了在不同的天气可以做的事情。40.句意:我们可以在______天踢足球。A下雪的,B下雨的,C晴朗的,根据“We can play football on sunny days.”,可知我们可以在晴天踢足球,故选C。41.句意:在寒冷且下雪天我们不能______。A放风筝,B看书,C去图书馆,根据常识可知下雪天不能放风筝,故选A。42.句意:在炎热且晴朗的日子,我们可以______。A踢足球,B在雪里玩,C在泳池里游泳,根据“On hot and sunny days, we can swim in the pool.”,可知可以游泳,故选C。43.句意:我们在_____天可以在公园里放风筝。A炎热且晴朗的,B有风且晴朗的,C下雪和下雨的,根据“On windy and sunny days, we can fly kites in the park.”,可知可以在有风且晴朗的日子放风筝,故选B。44.句意:在雨天,我们可以在家看书或_______。A在泳池里游泳,B去图书馆,C放风筝,根据“On rainy days, we can read books at home or go to the library.”,可知可以去图书馆,故选B。45.T 46.F 47.F【导语】本文主要介绍了作者的社区。45.句意:在我的社区里有一家商店。由文中“There is a big shop.” 可知社区中有一家大商店,句子与原文相符,故答案为T。46.句意:在图书馆里有很多书,而且它很大。由文中“Next to (挨着) the shop, there is a small library.” 可知图书馆很小,句子与原文不符,故答案为F。47.句意:我可以在商店里拍照。由文中“And there is a nice garden too. I can take photos there.” 可知可以在花园里拍照,而不是商店里。句子与原文不符,故答案为F。48.T 49.F 50.F 51.T 52.T【导语】本文主要统计四一班学生最喜欢的季节。48.句意:八名学生喜欢春天。根据图表可知是八名学生喜欢春天,故答案为T。49.句意:十五名学生喜欢夏天。根据图表可知是十六名学生喜欢夏天,故答案为F。50.句意:十六名学生喜欢冬天。根据图表可知是十二名学生喜欢冬天,故答案为F。51.句意:十二名学生喜欢冬天。根据图表可知是十二名学生喜欢冬天,故答案为T。52.句意:班上有四十二名学生。根据图片可知共有8+16+6+12=42,故答案为T。53.F 54.F 55.T 56.T 57.T【导语】本文讲了职业。53.句意:工厂工人不做衣服。根据“They are factory workers. They make toys, clothes and cars.”,可知做衣服,故答案为F。54.句意:老师只教我们数学和英语。根据“Teachers help us study new things. They teach us Chinese, English and many other things.”,可知老师教语文,英语和很多其他东西,故答案为F。55.句意:司机把人或货物带到不同的地方。根据“Drivers take people or goods(货物) to different places.”,可知题干与短文相符,故答案为T。56.句意:所有的工作都很重要。根据“All jobs are good and important.”,可知题干与短文相符,故答案为T。57.句意:学生需要努力学习。根据“What can students do They need to study hard.”,可知题干与短文相符,故答案为T。58. B D A C 59. T F F T F T 60. summer hot and sunny dresses and T-shirts swim in the pool【导语】这是一篇讲述喜欢天气的文章。58.第一空,Jack的描述里提到Winter here is very cold. I wear warm coats, scarves and gloves. I play in the snow and make a snowman.这里的冬天非常冷。我穿暖和的外套、围巾和手套。我在雪地里玩,堆雪人,图片C展示了堆雪人的场景,故第一空选C。第二空,Mary的描述里提到I can swim in the sea and play on the beach.我可以在海里游泳,在沙滩上玩耍,图片A呈现了海边的景象,故第二空选A。第三空,Tom的描述里提到I can fly a kite with my friends and take a walk with my parents.我可以和朋友们放风筝,和父母一起散步,图片D有放风筝的元素,故第三空选D。第四空,Frank的描述里提到The sky is blue and the leaves turn yellow and red.天空是蓝色的,树叶变成黄色和红色,图片B展现了树叶变色的秋景,第四空选B。59.第一空,材料中明确提到I'm Jack. I live in Harbin. Winter here is very cold.所以该句表述正确,答案为T。第二空,材料里Jack在哈尔滨冬天穿的是warm coats, scarves and gloves,不是sweaters and T-shirts,该句表述错误,答案为F。第三空,材料中Mary说的是I like summer here.这里的夏天,不是冬天,该句表述错误,答案为F。第四空,材料中Tom所在的杭州,他描述的是喜欢春天,能看到漂亮的花、享受新鲜空气,该句表述正确,答案为T。第五空,材料中Frank说的是北京秋天the sky is blue and the leaves turn yellow and red,不是夏天,该句表述错误,答案为F。第六空,材料中提到The Mid - Autumn Festival is in autumn. I can enjoy the mooncakes.所以该句表述正确,答案为T。60.本题考查语言表达,需根据自身喜好描述喜欢的季节及相关内容。示例:I like summer. It's hot and sunny. I wear dresses and T-shirts. I can swim in the pool.61. T T F F T 62. B A【导语】本文主要介绍了来自伦敦的汤姆在公园遇到李明,他们成为好朋友的故事。61.(1)句意:李明是一个又高又壮的男孩。根据“His name is Li Ming. He is tall and strong.”可知李明是一个又高又壮的男孩,句子和短文相符,故答案为T。(2)句意:汤姆和李明都喜欢打篮球。根据“They both like playing basketball and become good friends.”可知李明和汤姆都喜欢打篮球,句子和短文相符,故答案为T。(3)句意:汤姆来自北京。根据“Tom is a boy from London.”可知汤姆来自伦敦,句子和短文不符,故答案为F。(4)句意:他们最喜欢的地方是图书馆。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知他们最喜欢的地方是动物园,句子和短文不符,故答案为F。(5)句意:汤姆和李明不喜欢鸟。根据“But they don’t like birds.”可知汤姆和李明不喜欢鸟,句子和短文相符,故答案为T。62.(1)句意:汤姆和李明去图书馆读书。根据“They like to go to the library to read, but their favourite place is the zoo.”可知汤姆和李明去图书馆读书,B是图书馆,故选B。(2)句意:汤姆喜欢中国的长城。根据“It has many interesting(有趣的) places, like the Great Wall(长城). Tom likes it very much.”可知汤姆喜欢中国的长城,A是长城,故选A。63. worker pet shop sweep take out wash 64. C B【导语】本文介绍了西蒙的父母和西蒙在家做的事情。63.(1)句意:—西蒙爸爸的工作是什么?—他是一名_______。根据“My father is a worker.”,可知是一名工人,故答案为worker。(2)句意:—西蒙妈妈在哪工作?—她在_______工作。根据“My mother is a vet. She works in a pet shop.”,可知在宠物店工作,故答案为pet shop。(3)句意:—西蒙能为他的父母做什么?—他能帮忙做各种家务。他能扫地。他能倒垃圾。他能洗衣服。根据“Sometimes I sweep the floor after dinner. Sometimes I take out the trash. On weekends, I even wash the clothes.”,可知他能扫地,能倒垃圾,能洗衣服,故答案为sweep,take out,wash。64.(1)句意:单词“vet”的意思是什么?根据短文语境,可知意思是兽医,故选C。(2)句意:最好的标题是什么?A我的父母,B我的家庭,C我的周末,全文围绕家庭成员的职业和家庭生活展开,其他选项范围过窄,故选B。65. A B C 66. His Bob He tall strong short hair play football【导语】本文主要讲了Tim对朋友的介绍。65.(1)句意:蒂姆的朋友是谁?文中明确“Her name is Mary.(她的名字是玛丽。)”,故Tim的朋友是Mary,故选A。(2)句意:玛丽经常在早上做什么?文中说“She often reads books in the morning.(她经常在早上读书。)”,故选B。(3)句意:玛丽是什么样的?文中“She is very funny.She is very helpful at home.(她很有趣,在家很乐于助人。)”,故选C。66.第一空,句意:他的名字是Bob。图片是是男性,“他的”名字,his他的,符合题意,句首字母大写,故答案为His。第二空,句意:他的名字是Bob。图片显示名字Bob,故答案为Bob。第三空,句意:他又高又壮。主格“他(he)”,作句子主语,句首字母大写,故答案为He。第四空,句意:他又高又壮。图中显示身高1.85m体现“高的”,tall高的,故答案为tall。第五空,句意:他又高又壮。图中踢足球的形象体现“强壮的”,strong强壮的,符合题意,故答案为strong。第六空,句意:他有一头短发。图片中Bob头发短,体现“短的”,short短的,符合题意,故答案为short。第七空,句意:他有一头短发。图片中Bob又一头短发。hair头发,符合题意,故答案为hair。第八空,句意:我们经常一起踢足球。图中是踢足球场景,play football踢足球,符合句意,故答案为play。第九空,句意:我们经常一起踢足球。图中是踢足球场景,play football踢足球,符合句意,故答案为football。21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源预览