资源简介 河北衡水中学2025-26届高三年级上学期检测一英 语本试卷8页,总分150分,考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.What is Wendy's score in the history exam A.92. B.96. C.99.2.What is the weather like right now A.Rainy. B.Snowy. C.Sunny.3.What is the woman good at A.Singing. B.Playing the guitar. C.Playing the drums.4.What is the man doing now A.Reading a book.B.Taking an online class.C.Answering a contest question.5.What are the speakers mainly discussing A.Ways to improve public health.B.The economic impact on industries.C.The new environmental pollution laws.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When does the conversation probably take place A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.7.What will the man do A.Have a good sleep. B.Take some medicine. C.Get the tooth pulled out.听第7段材料,回答第8至10题。8.How are the man and Kelly planning to travel to Cornwall A.By train. B.By plane. C.By car.9.What will Kelly do in Cornwall A.Visit her sister. B.Go surfing. C.Do up her house.10.When will the man return home A.On Tuesday. B.On Wednesday. C.On Thursday.听第8段材料,回答第11至13题。11.What does Anna's father probably do A.An editor. B.A host. C.A journalist.12.What does Anna say about her new house A.It has small rooms. B.It has green spaces. C.It is on a busy street.13.What will the woman do next weekend A.Visit her grandparents.B.Host the man at home.C.Go back to her old house.听第9段材料,回答第14至17题。14.Why does the man make the call A.To book a table. B.To make a change. C.To make a suggestion.15.How many people will come for dinner A.5. B.7. C.9.16.What time does the man finally book a seat for A.6:30 pm. B.7:00 pm. C.7:30 pm.17.What will the woman do next A.Give the man a call.B.Text the man a message.C.Talk to the man on WeChat.听第10段材料,回答第18至20题。18.What impressed the speaker most about Mr Smith A.His skills in computer.B.His ability to deal with pressure.C.His ability to adapt to new environments.19.What does the speaker think of Mr Smith A.Experienced. B.Confident. C.Generous.20.When can Mr Smith have the interview A.On Tuesday. B.On Wednesday. C.On Thursday.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASony World Photography Awards 2025 ExhibitionWhat you'll see ·Over 300 photographs by more than 60 photographers across the West and East wings of Somerset House ·An international exhibition of images,from South Africa to Peru,China to Iceland ·Today's leading photographers shown alongside fresh,young talents ·Attractive stories visualised through powerful photographyExpand your understanding of documentary photography through works by Susan Meiselas.Follow the lives of scientists battling invisible threats in the Arctic as documented by last year's Photographer of the Year,Juliette Pavy.Susan Meiselas: Outstanding Contribution to PhotographyGet to know Susan Meiselas,a photographer who has devoted her life to insightful works of people in their communities.Explore excerpts(选录)from five of her projects,some never exhibited before in the UK.The exhibition tracks thematic elements that occur repeatedly in Meiselas' practice,focusing on what is often hidden from public view.Meiselas is the 18th receiver of the Sony World Photography Awards Outstanding Contribution to Photography,an award that honors a person or group that has made a significant influence on the photographic medium.Ticket information Opening times·Standard ticket 18. ·Discount ticket 13.50—including senior 60+,disabled.ID needed. ·Student 9.ID needed. ·Child (Aged 13-16) 10. ·Child (Under 12) free. ·From 17 July to 5 August Weekdays:12:00-18:00 Weekends:12:00-19:0021.What can visitors do in the exhibition A.Experience Arctic dangers. B.View single artists' works.C.Read photographers' texts. D.Discover documentary photos.22.What do we know about Susan Meiselas A.She's influential in photography. B.She specializes in science photos.C.Her works are rarely displayed. D.She focuses on group activities.23.What can be learned about the exhibition A.The disabled are allowed free entry. B.Students could enjoy half-price tickets.C.Morning visits are open. D.It will be closed after 17 August.BWhat if someone told you mermaids(美人鱼)were real Forget the fish tails,we mean women capable of holding their breath for minutes as they dive under the sea many times a day.These are the haenyeo divers of South Korea,a community of women from Jeju Island who have been free-diving to harvest seafood for centuries.Their stories are shared with the world by the US-Korean film-maker Sue Kim,in her film The Last of the Sea Women.The film follows the women going about their grueling work during the harvest season and examines the challenges they face both in and out of the water.They head out to dive at 6 am daily.They hold their breath for a couple of minutes,come back up to the surface and go back down again—about 100 times a session.The risks are big.There is no insurance available for the job,as it's too dangerous.And now the ocean—and the women's livelihood—is under threat.Global warming is resulting in less sea life,particularly in shallow water;diving deeper is more difficult without air tanks(罐).Perhaps the bigger threat,though,is from within,with fewer younger women choosing to pursue this difficult profession.A training school was set up in the early 2000s to address the decreasing numbers,but only 5% of those attending go on to become haenyeos.All is not lost,though.The film introduces us to two young women from another island who have gained popularity on social media and point out the flexible hours the job can offer.One of them even started learning to swim at the age of 30 to do the job."When I look at the haenyeos and how they work together,it just reminds me of the collective work that women are doing everywhere else," says Sue Kim,"When a girl is watching this documentary,I want her to believe in herself and realize that she can do anything."24.What does the underlined word "grueling" in paragraph 3 probably mean A.Dull. B.Creative. C.Rewarding. D.Demanding.25.What is one challenge that haenyeos are facing A.Lack of pre-job training. B.Low willingness to take the job.C.The high cost of air tanks. D.The decreasing demand for seafood.26.The author mentions the two young women in paragraph 6 to show .A.hope for the profession B.the role of social mediaC.the influence of the film D.qualifications for the job27.What could be the best title for the text A.Haenyeo:An Overlooked ProfessionB.Women Power:You Can Do AnythingC.The Last Sea Women:Courage in the DeepD.Global Warming:A Great Risk for HaenyeosCDrawing inspiration from the Dallas-based Daddy Stroller Social Club (DSSC)—a support network for fathers—Brandon Shaw composed an 83-page typewritten letter that was addressed to his father.From the Blacklit bookstore,Kalvin Bridgewater led 15 dads in an emotional event where the men dug into what they hated,loved,misunderstood and appreciated about their fathers as they grew up.Launched by Bridgewater in 2021,DSSC started with roughly 30 fathers attending each gathering before surging in popularity following the viral success of two online videos in April 2024.Today,events regularly draw over 150 participants,fostering connections among dads as they share parenting journeys and offer mutual emotional support.DSSC's appeal is broad,attracting dads from various professions,including doctors, engineers,and electricians.The group emphasizes emotional support,with members regularly checking in on one another.As Shaw shared, the group provides a space where men can be open,asking,"How are you feeling " Shaw,who joined the group when he first became a father, said it has made him more patient and understanding.After earning certification as a birth doula(产妇陪护师)to better assist his wife through pregnancy(孕期),Bridgewater now also leads workshops for fathers to ensure DSSC allows mothers some time for themselves.At a May event held by DSSC,planned right before Mother's Day,mothers were given a break while fathers spent time bonding with their children.Brandon Shaw described the experience as transformative,saying it helped him connect with his own weaknesses,something he had previously kept hidden.He sent the letter he wrote to his father for Father's Day.It will arrive soon.He said he doesn't expect a response and just hopes his father reads it.As Bridgewater puts it,fatherhood is just about "being honest and sharing".28.What can we learn about DSSC from the first two paragraphs A.It repairs broken father-son relationships.B.It cares about fathers' emotional well-being.C.It makes a group of fathers popular online.D.It stresses fathers' contributions to parenting.29.What leads to the popularity of DSSC A.Diverse member backgrounds.B.Flexible meeting locations.C.Professional instructions.D.Supportive atmosphere.30.Why is the May event mentioned in paragraph 4 A.To stress the uniqueness of DSSC.B.To illustrate another aim of DSSC.C.To show an ideal husband-wife relationship.D.To justify the founder's personal experience.31.What is the last paragraph mainly about A.DSSC's influence on its members.B.The severity of parental issues.C.The necessity to identify weaknesses.D.Bridgewater's devotion to fatherhood.DScientists have been looking at DNA to store all types of data,not just biological,but also digital.Yet while DNA is a great storage material,it's also quite delicate.Water or heat can damage it easily unless it's given an amber-like(似琥珀)coating.That new idea was borrowed from the 1993 movie Jurassic Park,in which scientists cloned dinosaurs from DNA trapped in amber.DNA is the world's oldest data storage device.The most amazing thing about DNA is that it can potentially be used to store any type of data.Putting information into DNA uses a process called encoding."Your computer stores information in a binary format(二进制),zeroes and ones," notes Karishma Matange,a computational biologist."Encoding works to change these zeroes and ones into A,C,G and T,the DNA bases that can store information." The order of the bases in DNA is called sequence(序列),which spells out the information it holds.To pull information back out from the DNA,you rewind the process.Scientists can store DNA for long periods.But it requires freezing temperatures,special equipment and dangerous chemicals,which makes the process costly.James Banal,a scientist in San Carlos,California and his team came up with a new method T-REX.His team uses this method to trap DNA in a material similar to plastic."Plastics are durable," Banal points out.Besides,T-REX is a cheap alternative to enclose DNA.To test it,the team encoded the Jurassic Park theme music and a person's genome into DNA.Then they put the DNA in the glassy plastic.Damp and heat are DNA's biggest threats.But the T-REX material keeps damp out.The researchers heated it up to 75° Celsius.Later,they got the DNA by breaking the coating down.The best part,Banal says,is that the broken-down material can be reused to store DNA againBanal and his colleagues want to use the T-REX method to preserve genetic data or even safely store biological samples that will be launched into space.And we might one day use it to store the massive amounts of data people generate every day.32.How is digital information stored into DNA A.By turning binary code into DNA bases.B.By freezing the DNA at low temperatures.C.By coating the DNA with amber material.D.By sequencing DNA from ancient samples.33.What is the main advantage of the T-REX method for DNA storage A.Breaking DNA down with chemicals.B.Offering cost-effective storage of DNA.C.Helping DNA survive extreme heat.D.Withdrawing whole DNA from dinosaurs.34.What will the DNA storage technology be used for in the future A.Cloning extinct dinosaurs.B.Reducing global plastic pollution.C.Preserving diverse samples.D.Speeding future space exploration.35.What's the main idea of the text A.A breakthrough in DNA data storage technology.B.How digital technology advances DNA analysis.C.The biological applications of DNA repairing system.D.How Jurassic Park inspired DNA preservation research.第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Is there anyone who couldn't spend a little less time on their phone A digital detox(戒断)may be just what you need. 36 When people hear the word detox,they may think it's a strict all-or-nothing thing,but it doesn't have to be that extreme.Here are some ideas to get you started.It's one thing to say you're going to get rid of your phone on your next vacation,but it's quite another thing to actually do it. 37 Once you get used to small blocks of time without it,it will be easier and easier to forget how much you relied on it.If you're in a situation where you can't drop your phone,block out time to use technology during the moments you absolutely have to use it.For example,spend a morning in bed on a Saturday to catch up on social media and then rely less on your phone the rest of the day. 38Not to sound too much like a lecturing mom,but mealtimes should be quality time with your dining companions in real life.Quick-response codes for menus at restaurants can be a little annoying too,since you're dining out with friends to spend time with them,not get absorbed in your phone. 39 If you have to use your phone to order dinner,put it back in your purse as soon as you can.40 Where you sleep,for example,should be a restful place,not a place to get worked up over social media posts.Start your digital detox by taking the television out of the room,and definitely keep your phone elsewhere while you sleep.A.You are not alone as a digital addict.B.Keep your phone away from your bed.C.Ask for a paper menu whenever possible.D.Specify some areas of your home as tech-free.E.Try setting aside your phone for an afternoon instead.F.It is a planned and mindful break from digital technology.G.You just might find that you now have time for a new hobby.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。When I started my own technology writing business,it began well—I landed my first contract,though l wondered if it was too good to be true.Unfortunately,the third month's check never arrived,and I never heard from the 41 again,despite multiple emails.With no 42 in sight,I hit rock bottom.Panic replaced 43 optimism.I stopped answering phones and 44 myself in my room.One night,a high school friend called.Though the 45 thing I wanted to do was admit my failure,I answered in the hope of a 46 voice.I listed my problems,but she quickly shut down my self-pity.I was too stunned to return her fire,so I just 47 ."What is wrong with you You are a writer,so start writing for magazines," she shouted.When I mentioned I was 48 about what to write,or even where to submit,she said firmly," 49 the problem! You always got us out of trouble back then—now do the same for yourself." The memory had 50 my mind,but she was right about it.Still,I was somewhat 51 and thought for a minute about crossing her off my list.I thought,"What is wrong with her That's the 52 I get for all the support I've given her over the years "With nowhere else to turn,I searched online for magazines accepting 53 by email.I found one,wrote an article and sent it off—mostly to prove my friend wrong.To my surprise,the editor accepted it—and it made the 54 !That small win changed something in me.If not for her 55 love,I might not have learned life's important lesson:What was wrong with me was me.41.A.check B.partner C.project D.client42.A.connections B.views C.prospects D.benefits43.A.blind B.blank C.newfound D.quiet44.A.locked B.invested C.cheered D.pushed45.A.very B.only C.last D.first46.A.judgmental B.sympathetic C.constructive D.distinctive47.A.responded B.quit C.listened D.exploded48.A.clueless B.fearless C.tireless D.worthless49.A.Go through B.Bring out C.Figure out D.Make up50.A.crossed B.blew C.struck D.slipped51.A.grateful B.curious C.concerned D.angry52.A.rewards B.complaints C.orders D.excuses53.A.agreements B.articles C.admissions D.applications54.A.point B.cover C.connection D.difference55.A.blind B.unconditional C.selfless D.tough第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Master Mfaume,who heads the biggest kung fu temple in Tanzania,has become a social-media sensation,with short films of himself and his students showing off 56 (they)lightning moves.TikTok videos 57 display them whizzing along walls or fighting bullies have won 184,000 58 (like).Master Mfaume says more and more Tanzanians want to take up the sport."People are starting to learn kung fu eagerly,and 59 number of students is increasing significantly."Kung fu was 60 (original)brought to Africa in the 1970s by a Chinese known as Mr.Ming.He popularized Bruce Lee's martial arts, 61 (screen)films in shabby cinemas in South Africa,where audiences loved his message of 62 (oppose)to white supremacy(至高无上),cheering as he destroyed the offensive sign in the film.Since then,kung fu has evolved into a distinct African film style.Nollywood,Nigeria's film industry, 63 (produce)numerous low-budget kung fu movies so far.Kung fu clubs are opening across the continent,from Cape Town's Shaolin Kung Fu Institute of South Africa 64 the Ten Tigers of Nile Chinese Wushu Kung-fu Training Club in Ethiopia's capital,Addis Ababa.Zambia recently hosted the first African Shaolin Kung Fu Games,with over 150 fighters from 23 countries. 65 (root)in the traditions of Chinese culture,kung fu has become a global phenomenon,celebrated and adapted by communities across Africa.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)假定你是某学生会主席李华,为了迎接国际志愿者日(International Volunteer Day)的到来,请你以学生会的名义向全校师生写一封英文倡议信,号召参加主题为“互助,互爱(mutual assistance and care)”的志愿者活动。内容包括:(1)倡议目的;(2)活动内容;(3)呼吁参加。注意:(1)写作词数应为80个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相席位置作答。Dear teachers and schoolmates, The Students' Union第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Once upon a time in a vibrant city park,where the hustle and bustle of life echoed through the trees, an elderly woman named Margaret sat alone on a weathered bench.Her eyes,once bright with the joy of life,were now clouded with sorrow.The world seemed to fast-forward(快进)around her,and she felt as if she were a forgotten character in a play that had long ended.The loss of her beloved husband,a man who had been her rock and her world,had left a void in her heart that no one else seemed to notice or care to fill.Margaret's days were filled with the echoes of their laughter,the warmth of his embrace, and the shared memories that haunted her.She felt like an invisible ghost in a world that had moved on without her.The park,once a place of joy and companionship,had become a reminder of what she had lost.One particularly sunny afternoon,as the park buzzed with the energy of children at play and the chatter of their friends,a young girl named Lily skipped through the park,her laughter a melody that seemed to dance on the breeze.Her eyes sparkled with the innocence of youth,and her smile was as bright as the sun above.As Lily passed by Margaret's bench,she noticed the elderly woman's sorrowful expression.The contrast between her own joy and Margaret's sadness struck a chord in her heart.Without any hesitation,Lily approached Margaret,her curiosity and empathy driving her to ask,"Why are you so sad "Margaret was taken aback(大吃一惊)by the child's directness,but there was something in Lily's eyes that invited trust.She found herself sharing her story of loss and loneliness,the words she had kept locked away for so long now tumbling out in a torrent of emotions.Lily listened intently,her young heart swelling with compassion(同情)for the woman who had once known such love and now knew such pain.注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。From that moment on,Lily made it her mission to bring a spark of joy back into Margaret's life. As weeks turned into months,Margaret's world brightened.英语参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19答案 B A C C C A C C A B C B A B C C B A A题号 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38答案 B D A B D B A C B D B A A B C A F E G题号 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55答案 C D D C A A C B C A C D D A B B D第一部分 听力1~5:BACCC 6~10:ACCAB11~15:CBABC 16~20:CBAAB第二部分 阅读第一节A【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了2025年索尼世界摄影奖展览的作品、Susan Meiselas的贡献及票务信息。21.D 【解析】细节理解题。根据文章中的"Expand your understanding of documentary photography through works by Susan Meiselas." 可知,参观者在展览中可以探索纪实摄影作品。22.A 【解析】细节理解题。根据Susan Meiselas:Outstanding Contribution to Photography部分中的"Meiselas is the18th receiver of the Sony World Photography Awards Outstanding Contribution to Photography,an award that honors a person or group that has made a significant influence on the photographic medium."可知,Susan Meiselas在摄影方面很有影响力。23.B 【解析】细节理解题。根据Ticket information部分中的"Student 9.ID needed.(学生票9英镑,需身份证。)"及"Standard ticket 18(标准票18英镑)"可知,学生可以购买半价票。B【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了韩国济州岛的海女(haenyeo)这一特殊职业群体。24.D 【解析】词义猜测题。该词出现在第三段第一句中,修饰work,用来描述海女们的工作。又根据第三段第二、三句"They head out to dive at 6 am daily.They hold their breath for a couple of minutes,come back up to the surface and go back down again—about 100 times a session."可知,收获季节海女们的工作极度耗费体力,这正是对前一句中grueling所描述工作的具体举例,说明这项工作耗费体力,要求严苛。25.B 【解析】细节理鼹题。根据第五段第一句"Perhaps the bigger threat,though,is from within, with fewer younger women choosing to pursue this difficult profession."可知,海女面临的挑战之一是年轻从业者意愿不足。26.A 【解析】推理判断题。根据第五段第一句"Perhaps the bigger threat,though,is from within, with fewer younger women choosing to pursue this difficult profession."可知,第五段刚讲完年轻从业者不足,第六段就介绍了两位年轻从业女性的例子,又根据最后一段"' When I look at the haenyeos and how they work together,it just reminds me of the collective work that women are doing everywhere else,' says Sue Kim,'When a girl is watching this documentary,I want her to believe in herself and realize that she can do anything.'"可知,这两位女性的例子旨在展示职业的新希望和可能性。27.C 【解析】标题归纳题。全文围绕海女职业的现状展开:第二段引入海女的传统工作方式,第三段说明该工作具有挑战,第四、五段分别分析该项工作面临的全球变暖和后继无人的威胁,第六至七段以年轻女性的加入和导演的激励话语点明主题——尽管困难重重,但这一职业仍存希望。选项C既呼应纪录片标题,又概括了海女的勇气与坚持,最能概括全文主旨。C【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由Kalvin Bridgewater创立的Daddy Stroller Social Club (DSSC),该组织为父亲们提供了一个交流和获得情感支持的平台,帮助父亲们更好地面对育儿和生活中的问题,对成员们产生了积极的影响。28.B 【解析】细节理解题。根据第二段"Today,events regularly draw over 150 participants, fostering connections among dads as they share parenting journeys and offer mutual emotional support."可知,DSSC关注父亲的情感健康。29.D 【解析】细节理解题。根据第三段 "The group emphasizes emotional support,with members regularly checking in on one another.As Shaw shared,the group provides a space where men can be open,asking,'How are you feeling ' Shaw,who joined the group when he first became a father,said it has made him more patient and understanding."可知,导致DSSC受到欢迎的原因是它相互支持的环境氛围。30.B 【解析】推理判断题。根据第四段"After earning certification as a birth doula(产妇陪护师)to better assist his wife through pregnancy(孕期),Bridgewater now also leads workshops for fathers to ensure DSSC allows mothers some time for themselves.At a May event held by DSSC,planned right before Mother's Day,mothers were given a break while fathers spent time bonding with their children."可知,DSSC为伴侣们留出一些属于她们自己的时间。在母亲节前夕安排的一场五月份的活动中,母亲们得到了休息,可推理出提到五月份的活动是为了说明DSSC的另一个目标,即让伴侣们有自己的时间,同时也让父亲们有机会和孩子建立联系。31.A 【解析】段落大意题。根据最后一段"Brandon Shaw described the experience as transformative,saying it helped him connect with his own weaknesses,something he had previously kept hidden.He sent the letter he wrote to his father for Father's Day.It will arrive soon.He said he doesn't expect a response and just hopes his father reads it.As Bridgewater puts it,fatherhood is just about 'being honest and sharing'." 可知,最后一段主要讲述了DSSC对成员的影响。D【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了DNA存储数据的原理,传统存储的缺陷及T-REX新方法,其成本低、耐用,未来或用于多领域存储。32.A 【解析】细节理解题。根据文章第二段"Putting information into DNA uses a process called encoding.'Your computer stores information in a binary format(二进制),zeroes and ones,' notes Karishma Matange,a computational biologist.'Encoding works to change these zeroes and ones into A,C,G and T,the DNA bases that can store information." 可知,数字信息是通过将二进制数据转换为DNA的四种碱基(A、C、G、T)进行存储的。33.B 【解析】细节理解题。根据文章第三段"Besides,T-REX is a cheap alternative to enclose DNA."和第四段"But the T-REX material keeps damp out.The researchers heated it up to 75° Celsius.Later,they got the DNA by breaking the coating down.The best part,Banal says,is that the broken-down material can be reused to store DNA again."可知,T-REX方法既成本低廉,又能防潮,并且可以重复使用材料来存储DNA,因此,T-REX方法的主要优势是提供了一种经济有效的DNA存储方式。34.C 【解析】细节理解题。根据文章最后一段"Banal and his colleagues want to use the T-REX method to preserve genetic data or even safely store biological samples that will be launched into space.And we might one day use it to store the massive amounts of data people generate every day."可知,DNA存储技术未来将用于保存多样化的样本。35.A 【解析】主旨大意题。根据文章第一段"Scientists have been looking at DNA to store all types of data,not just biological,but also digital.Yet while DNA is a great storage material,it's also quite delicate."和文章第三段"James Banal,a scientist in San Carlos,California, and his team came up with a new method T-REX.His team uses this method to trap DNA in a material similar to plastic.'Plastics are durable,' Banal points out.Besides,T-REX is a cheap alternative to enclose DNA."可知,文章主要讲述了科学家们一直在研究使用DNA来存储各种类型的数据,并介绍了DNA作为存储材料的优缺点,以及一种新的DNA存储方法T-REX的研发和应用。因此,文章的主旨大意是DNA数据存储技术的突破。第二节【语篇导读】本文是一篇说明文。文章介绍了如何进行数字戒断,帮助人们减少使用手机等数字技术产品的时间,给出了如从短时间放下手机开始、规划使用时间、用餐时避免使用手机以及设置无科技区域等建议。36.F 【解析】根据上文"A digital detox(戒断)may be just what you need."及下文"When people hear the word detox,they may think it's a strict all-or-nothing thing,but it doesn't have to be that extreme."可知,此处应解释数字戒断是什么,承上启下,引出下文关于如何进行数字戒断的内容。故F选项“它是对数字技术有计划、有意识的暂停。’’符合语境。37.E 【解析】根据上文"It's one thing to say you're going to get rid of your phone on your next vacation,but it's quite another thing to actually do it."及下文"Once you get used to small blocks of time without it,it will be easier and easier to forget how much you relied on it."可知,空处应承上启下,给出实际可行的减少手机使用时间的方法,引出下文习惯短时间不用手机的好处。E选项“试着先把手机放在一边一个下午。’’符合语境。38.G 【解析】根据上文"For example,spend a morning in bed on a Saturday to catch up on social media and then rely less on your phone the rest of the day."可知,上文说明要减少依赖手机,空处应介绍这样做可能带来的积极影响。G选项“你可能会发现你现在有时间培养一个新爱好。’’承接上文,符合语境。39.C 【解析】根据上文"Quick-response codes for menus at restaurants can be a little annoying too,since you're dining out with friends to spend time with them,not get absorbed in your phone."及下文 "If you have to use your phone to order dinner,put it back in your purse as soon as you can."可知,上下文介绍在餐厅点餐时的做法,空处应承接上文,给出减少用餐时手机使用的具体做法,同时引出下文关于必须用手机点餐时的做法。故C选项“尽可能要一份纸质菜单。”承上启下,符合语境。40.D 【解析】根据下文"Where you sleep,for example,should be a restful place,not a place to get worked up over social media posts.Start your digital detox by taking the television out of the room,and definitely keep your phone elsewhere while you sleep."可知,本段介绍睡觉的地方也应减少科技的使用,空处作为段落开头,应总领下文,引出下文关于将卧室设置为无科技区域的内容。D选项“指定家里的一些区域为无科技区域。’’引出下文,适合作为段落主旨句。第三部分 语言运用第一节【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者创业失败后,在朋友的鼓励下,重新振作起来,最后取得成功的故事。41.D 【解析】根据前文"When I started my own technology writing business,it began well—I landed my first contract,though I wondered if it was too good to be true."可知,签下合同后,作者未收到客户的支票。42.C 【解析】根据前文"Unfortunately,the third month's check never arrived,and I never heard from the 41 again,despite multiple emails.With no"和后文"in sight,I hit rock bottom"可知,作者看不到任何前景,陷入了人生低谷。43.A 【解析】根据前文"it began well...though I wondered if it was too good to be true"可知,作者最初虽有疑虑但认为一切开展良好(盲目的乐观)。44.A【解析】根据前文"I stopped answering phones"和后文"myself in my room"可知,作者把自己锁在屋里。45.C 【解析】根据后文"thing I wanted to do was admit my failure"可知,作者最不想做的事就是承认失败。"the last thing I wanted to do"为习惯表达,意为“最不想做的事”。46.B 【解析】根据语境和前文"I answered in the hope of"可知,作者接了电话,希望能听到一个充满同情的声音。47.C 【解析】根据前文"I listed my problems,but she quickly shut down my self-pity.I was too stunned to return her fire,so I just"可知,作者因太震惊而无法回击朋友的激烈言辞,只能默默倾听。48.A 【解析】根据后文"about what to write,or even where to submit"可知,作者此时对自己写什么内容、甚至该向哪里投稿感到一无所知。49.C 【解析】根据后文"the problem! You always got us out of trouble back then—now do the same for yourself"可知,朋友让作者去解决问题。50.D 【解析】根据前文"The memory had"和后文"my mind,but she was right about it"可知,这段回忆原本已从作者的脑海中溜走,但朋友是对的。51.D 【解析】根据语境朋友对作者说的话和后文"thought for a minute about crossing her off my list"可知,作者有些生气。52.A 【解析】根据后文"I get for all the support I've given her over the years"可知,作者觉得对朋友多年的支持换来了朋友的指责,所以质疑这就是回报吗?53.B 【解析】根据前文"I searched online for magazines accepting"和后文"I found one,wrote an article and sent it off—mostly to prove my friend wrong."可知,作者开始寻求向杂志投稿。54.B 【解析】根据前文"To my surprise,the editor accepted it—and it made the"和后文"That small win changed something in me."可知,作者的文章登上了杂志的封面。55.D 【解析】根据语境朋友对作者所说的严厉的话和作者之后的成功可知,是因为朋友那严厉的爱,才让作者学到了人生中重要的一课:作者的问题出在自己身上。第二节【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了坦桑尼亚最大功夫寺庙的负责人Mfaume大师及其学生通过社交媒体走红,以及功夫在非洲的传播、发展和影响。56.their 【解析】考查代词。修饰名词moves应用形容词性物主代词。故填their。57.that/which 【解析】考查定语从句。此处为关系词引导的定语从句,先行词为TikTok videos,指物,关系词在从句中作主语,可用关系代词that/which引导定语从句。故填that/which。58.likes 【解析】考查名词复数。like作“赞”讲时为可数名词,由空前的184,000可知,此处应用复数形式。故填likes。59.the 【解析】考查冠词。此处为固定短语the number of...,意为“……的数量’’,所以此处使用定冠词the。故填the。60.originally 【解析】考查副词。修饰动词brought应用副词,original的副词形式为originally,意为“最初”。故填originally。61.screening 【解析】考查非谓语动词。该句中已有谓语动词popularized,且无连词,所以此处使用非谓语动词;逻辑主语He与screen之间为主动关系,应用现在分词形式作状语。故填screening。62.opposition 【解析】考查名词。of为介词,后接名词作宾语,oppose的名词形式为opposition,意为“反对”,且为不可数名词。故填opposition。63.has produced 【解析】考查动词的时态和主谓一致。根据语境以及句中的so far可知,此处应用现在完成时;主语Nollywood为第三人称单数,所以谓语动词为has produced。故填has produced。64.to 【解析】考查介词。此处为固定搭配from…to…,意为“从……到……”,符合句意,所以此处使用介词to。故填to。65.Rooted 【解析】考查非谓语动词。该句中已有谓语动词has become,且无连词,所以此处为非谓语动词形式;逻辑主语kung fu与root之间为被动关系,be rooted in意为“植根于”,所以此处用过去分词作状语;句首单词首字母应大写。故填Rooted。第四部分 写作第一节Dear teachers and schoolmates,As the International Volunteer Day is coming,we'll organize a series of activities to celebrate it with the theme of "Mutual assistance and care".Those activities will fall in the early December,ranging from visiting the elderly in the nursing house,an attractive charity sale for the children in rural areas,to the environmental protection education,etc.Surely,we'll bring more happiness to the elderly and poor children,raise people's awareness of protecting the environment and involve more people in the voluntary work for the social responsibility.We're strongly calling on everybody to participate in the activities to spread the volunteering spirit.The Students' Union第二节From that moment on,Lily made it her mission to bring a spark of joy back into Margaret's life.Every afternoon after school,Lily would visit the park,bringing her small tokens of happiness—a freshly picked flower,a handmade card,or a story she had written.She would sit beside Margaret,sharing tales of her day,her dreams,and her adventures.Margaret,initially hesitant,soon found herself looking forward to these visits.Lily's innocence and enthusiasm began to break the walls of sorrow that had encased her heart.Slowly but surely,Margaret started to smile again,her laughter a rare but beautiful sound that echoed through the park.As weeks turned into months,Margaret's world brightened.She began to see the park not as a reminder of loss,but as a place of new beginnings.The once-silent bench became a hub of activity,with other park-goers stopping to chat,drawn by the warmth of the unlikely friendship between the elderly woman and the young girl.Delightedly,Margaret found herself sharing stories of her past,her husband,and the life they had built together.Lily,in turn,learned valuable lessons about love,loss,and resilience.The bond they formed was a testament to the power of human connection,proving that even in the darkest of times,a single spark of kindness can light up the world. 展开更多...... 收起↑ 资源预览