资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科初中英语期中专项训练(牛津版)专题06阅读理解之 记叙文【通关练】Passage 1(Unit 1 Wise men in history)Passage 1文章内容:历史上著名人物Do you know who was described as “superhuman” by the great inventor and astronomer Galileo It was Archimedes who solved the king’s problem of the golden crown while taking a bath. He was perhaps one of the most outstanding scientists in the world. He was born on the island of Sicily in the city of Syracuse around the year 287 BC and died in 212 BC.Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries. For example, he determined the exact value of pi (π) . He invented and developed methods similar to calculus and used them to find the area of a circle and an accurate estimation of the value of pi.the Archimedes’ ScrewToday Archimedes is considered one of the greatest mathematicians in history. He used his mathematical skills and talents to create useful inventions to solve practical problems. One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw. It was a device that could lift water to higher levels. One of its first uses was to pump water out from a leaking ship. It is still used today in some places to move water from low places to high places. This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.Can you imagine counting the sand in the universe Archimedes once tried to calculate the number of sand grains in the universe. Obviously, it was impossible, but he was too smart. His intellectual curiosity and achievement s to mathematics, in general, would go on to encourage other mathematicians as well. Most of his achievement s were far ahead of his time. Archimedes was indeed a genius.1. What’s the main idea of Paragraph 2 A. The great inventions of Archimedes. B. A brief introduction to Archimedes.C. Archimedes’ discoveries in maths. D. Archimedes’ study on the universe.2. What does the underlined word “It” refer to in Paragraph 3 A. The Archimedes’ Screw. B. A leaking ship.C. Water from low places. D. A high level device.3. Why does the writer mention “Archimedes’ Screw” in the passage A. To explain how it helped Archimedes study maths.B. To show how Archimedes used maths in everyday life.C. To introduce how Archimedes moved water from place to place.D. To tell how Archimedes developed the functioning flying machine.4. Which of the following is true about Archimedes according to the passage A. He liked to solve difficult problems while taking a bath.B. He was a man with many talents and died at the age of 87.C. He had great influence on the development of mathematics.D. He got most of his ideas from Galileo and Leonardo da Vinci.【答案】1. C 2. A 3. B 4. C【知识点】记叙文、科学家【解析】本文主要介绍了阿基米德在数学领域的一些发现。1. 主旨大意题。根据“Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries.”以及下文可知,本段主要介绍的是阿基米德在数学领域的发现。故选C。2. 词句猜测题。根据“One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw. It was a device that could lift water to higher levels. ”可知,此处介绍的是阿基米德发明的一种螺旋,能将水从低处运到高处,因此it指代“The Archimedes’ Screw”。故选A。3. 推理判断题。根据“He used his mathematical skills and talents to create useful inventions to solve practical problems. One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw.... ”可知,作者提到“Archimedes’ Screw”是为了展示他如何将数学应用于日常生活中。故选B。4. 推理判断题。根据“Today Archimedes is considered one of the greatest mathematicians in history.”及全文可知,文中描述了阿基米德在数学领域的非凡成就及其对后世的影响,故选C。Passage 2(Unit 2 Great minds)Passage 2文章内容:著名人物Although there is a huge increase in Earth’s human population, the number of hungry people in the world has actually fallen in the past 30 years. Yuan Longping has contributed more to this achievement than anyone else.Yuan was born into a poor farmer’s family in 1930 and his parents hoped their son would become a doctor. However, he chose to study farming science at university in Chongqing because he wanted to change the Chinese farmers’ hard life caused by lack of food. His goal was to find a better way to grow rice and help feed the people in his country.The first major breakthrough for Dr Yuan came in 1970 when he discovered a type of wild rice in Hainan. Within three years, Dr Yuan had created the world’s first hybrid rice, by combining the Hainan rice with more traditional rice types. This new rice allowed farmers to produce 30% more rice without the need for more land. Many farmers started using Yuan’s new rice which finally allowed over 70 million Chinese people to escape hunger. But Dr Yuan has not finished yet.In 1986 Yuan began developing an improved type of hybrid rice that was even better. It needed less water and labor to produce even more rice. Though it was a difficult process, Yuan never gave up. Eventually, in 1995, experiments of Yuan’s new hybrid rice began in 55 counties throughout China and the results were so spectacular that it was quickly made available throughout China.Yuan hasn’t limited his efforts to helping only China. His hybrid rice has been introduced to countries such as Madagascar and Kenya, where they have been able to produce up to 4 times as much rice as before.When he was over 90 years old, he still kept working tirelessly. However, he didn’t care about being famous. He felt it gave him less freedom to do his research. Spending money on himself or leading a comfortable life also meant very little to him. Indeed, he believed that a person with too much money has more rather than fewer troubles. He therefore gave millions of yuan to support others for their research in agriculture (农业).1. Why did Yuan choose to study farming science A. Because he was born in a farmer’s family without enough food.B. Because he wanted to save the hungry people all over the world.C. Because he thought farming science was better than being a doctor.D. Because he wanted to help Chinese farmers have more food to eat.2. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to A. A type of rice in Hainan. B. The improved hybrid rice.C. The world’s first hybrid rice. D. Yuan Longping’s experiment.3. In which order did the following things take place in Yuan’s life a. Yuan’s rice helped over 70 million Chinese stay away from being hungry.b. Yuan created the world’s first hybrid rice.c. Yuan’s new hybrid rice succeeded and was grown all over China.d. Yuan began to improve his hybrid rice.e. Yuan discovered a type of wild rice in Hainan.A. e-b-c-a-d B. b-e-d-a-c C. b-e-c-d-a D. e-b-a-d-c4. Which of the following is true according to the last paragraph A. Yuan spent plenty of money helping the poor.B. Yuan was too old to continue doing his research.C. Yuan was famous and rich, but he still worked hard.D. Yuan enjoyed living a comfortable lifestyle.【答案】1. D 2. B 3. D 4. C【解析】本文主要介绍了袁隆平以及他所做的贡献。1. 细节理解题。根据“However, he chose to study farming science at university in Chongqing because he wanted to change the Chinese farmers’ hard life caused by lack of food”可知他选择在重庆的大学学习农业科学,因为他想改变中国农民因缺乏食物而过着艰苦的生活。故选D。2. 词义猜测题。根据“In 1986 Yuan began developing an improved type of hybrid rice that was even better. It needed less water and labor to produce even more rice”可知袁开始开发一种改良型杂交水稻,这种杂交水稻甚至更好,它需要更少的水和劳动力,故此处it指代“改良型杂交水稻”。故选B。3. 细节理解题。根据“The first major breakthrough for Dr Yuan came in 1970 when he discovered a type of wild rice in Hainan”可知袁的第一个重大突破出现在1970年,他在海南发现了一种野生水稻,e排第一位,排除BC;根据第三段“Many farmers started using Yuan’s new rice which finally allowed over 70 million Chinese people to escape hunger”以及第四段“Eventually, in 1995, experiments of Yuan’s new hybrid rice began in 55 counties throughout China and the results were so spectacular that it was quickly made available throughout China.”可知许多农民开始使用袁的新水稻,这最终使7000多万中国人摆脱了饥饿,最终,1995年,袁的新杂交水稻在中国55个县开始试验,结果非常惊人,很快就在中国各地推广,故a排在c前,排除A。故选D。4. 细节理解题。根据“When he was over 90 years old, he still kept working tirelessly. However, he didn’t care about being famous...He therefore gave millions of yuan to support others for their research in agriculture”可知他变得有名富有,但是他仍然努力工作。故选C。Passage 3(Unit 3 Family life)Passage 3文章内容:家庭生活My high school life was extremely busy and competitive not only in sports but also in academic subjects. The pressure (压力) of trying to get excellent grades while joining in various school activities could be great. Sometimes it seemed like I lived at school! When I was at home, my time was spent doing homework. Some days I was so busy finishing a project that I could hardly see my families.I have a brother and a sister named Sally. She was nine years old. We used to see each other. But after I graduated from the primary school she attended, I saw her less and less. I tried to go to her soccer games, but I had my own play practices and meetings.Then one day I came home, an empty house. I found a note from my mom. she was at my brother’s baseball game. However, my sister was at her friend’s and would be dropped off.At five o’clock, I went to turn on the light near the front door and saw my sister walking towards the door with her friend and her friend’s father. I heard them talking.“Is anyone at home ” the father asked.“Just my mean elder sister—Linda and she only minds her own things. She’s probably in her room as usual,” my sister replied. I couldn’t believe it. I didn’t even know this man but my sister was making me sound like one of Cinderella’s hateful stepsisters. I opened the door, thanked the father for bringing her home, then shut the door and started to cry.To make a long story short, a huge fight followed that ended with me driving my sister to her room. But I realized what was worse than the fight was that I really hadn’t been a good elder sister. I had forgotten what was important and what really mattered. I had got caught in a lot of pressure and competition. In fact, my sister made me realize the grades I got didn’t matter to everyone—certainly not to her. All that matters to her is that I’m her elder sister, and that’s what matters to me, too.1. What does the underlined phrase “drop off” in paragraph 3 mean A. cared for B. sent back C. raised up D. left alone2. What did Sally think of her elder sister A. She was shy and lonely. B. She was cool and strange.C. She cared about nothing but her own things. D. She liked to argue and fight with others.3. Put the following events in the correct order according to the author’s story.a. Linda felt the pressure of getting good grades and joining in school activities.b. Linda heard her sister describe her as “mean elder sister”.c. Linda’s mom left a note saying she was at the brother’s baseball game.d. Linda tried to go to her sister’s soccer games but failed to do so.e. Linda had a fight with her sister.A. a-c-b-d-e B. a-d-c-b-e C. b-c-e-a-d D. b-a-e-c-d4. What did Linda realize after the fight A. Grades are the most important for students. B. Sisters should be honest to each other.C. Living is all about competing with others. D. Love from family members is important.【答案】1. B 2. C 3. B 4. D【知识点】哲理感悟、家人和亲人、记叙文、家庭关系【解析】本文主要讲述了作者的高中生活忙碌且充满压力,忙于学业和参加学校活动,导致没有时间和家人相处交流。直到有一次听到妹妹向别人形容自己是个只关心自己事情的刻薄姐姐,两人为此发生了争执,但这也让作者明白了家人之间的爱才是最重要的。1. 词句猜测题。根据“However, my sister was at her friend’s and would be dropped off”可知,妹妹在朋友家,然后应该是会被送回来,故此处的划线短语“drop off”应是“送回”的意思,与sent back意思相近。故选B。2. 细节理解题。根据“Just my mean elder sister—Linda and she only minds her own things”可知,妹妹觉得姐姐只关心自己的事情。故选C。3. 细节理解题。根据“The pressure (压力) of trying to get excellent grades while joining in various school activities could be great”可知,作者高中生活很忙,有学业和活动的压力,即a;根据“I tried to go to her soccer games, but I had my own play practices and meetings.”可知,作者试着去看妹妹的足球比赛,但因自己有练习和会议没去成,即d;根据“Then one day I came home, an empty house. I found a note from my mom. she was at my brother’s baseball game.”可知,妈妈留了纸条说在哥哥的棒球比赛现场,即c;根据“Just my mean elder sister—Linda and she only minds her own things”可知,作者听到妹妹说自己是个刻薄的姐姐,即b;根据“To make a long story short, a huge fight followed that ended with me driving my sister to her room.”可知,作者和妹妹发生了争执,即e。故正确顺序为a-d-c-b-e。故选B。4. 推理判断题。根据“In fact, my sister made me realize the grades I got didn’t matter to everyone—certainly not to her. All that matters to her is that I’m her elder sister, and that’s what matters to me, too.”可知,事实上,妹妹让作者意识到,成绩对每个人来说都不重要。对妹妹来说最重要的是作者是她的姐姐,这对作者来说也很重要。故可推测出,作者是意Passage 4(Unit 4 Problems and advice)Passage 4文章内容:名著阅读Buck did not read the newspapers, or he would know that trouble was coming.In fact, trouble was on its way for every strong dog with warm long hair. This was because men, going through the Arctic (北极的) darkness, had discovered a yellow metal—gold. And because shipping and transportation (运输) companies were advertising the discovery, thousands of men were rushing into the Northland. These men wanted heavy dogs, with strong muscles (肌肉) for working and thick coats to protect them from the cold.Buck lived at Judge Miller’s house in the sunny-kissed Santa Clara Valley. There were big stables (马厩), long grape fields, fruit gardens and a big swimming pool. Buck ruled over the whole kingdom. Here he was born and here he had lived the four years of his life. He protected the Judge’s sons and daughters at long midnight or early morning walks. On cold winter nights he lay at the Judge’s feet in front of the warm library fire. He was king—king over everything, crawled (爬行的), walked, or flew at Judge Miller’s place, including humans.Buck was this kind of dog in the autumn of 1897, when the discovery of gold in the Klondike pulled men from all over the world into the frozen North. But Buck did not read the newspapers. He did not know that Manuel, one of gardener’s helpers, was not to be trusted. Manuel loved to gamble (赌博). He believed he could win but he was doomed to failure.On the night of Manuel’s betrayal (背叛), no one saw him and Buck went off through the fields. Buck imagined it to be a relaxing walk. They arrived at a little train. A man talked with Manuel and money passed between them. Manuel tied a piece of thick rope around Buck’s neck. Buck accepted it quietly. To be sure, it was unwanted, but Buck had learned to trust men he knew.However, when the ends of the rope were placed in the stranger’s hands, he barked. Then the rope tightened (收紧) painfully, his tongue hanging out of his mouth. Then his strength disappeared, his eyes grew dim (浑浊), and he knew nothing when the train pulled up. Two men threw him into the baggage car.(—Adapted from The Call of the Wild by Jack London)1. What was the trouble Buck didn’t know at first A. He did not read the newspapers.B. Judge Miller would ask someone to send Buck away.C. Men wanted heavy dogs to work for them in the cold areas.D. Manuel was doomed to lose money when gambling.2. Which description about Buck is NOT true according to the story A. The Judge’s family betrayed him so he ran away quietly.B. He had lived in Judge Miller’s house since he was born.C. Life before the autumn of 1897 was enjoyable for him.D. Manuel could take him out of Miller’s house because he trusted Manuel.3. Put the following statements in the correct order according to the passage.①Manuel sold Buck to a man.②Manuel and Buck went off through the field.③Manual and Buck arrived at a train.④Two men threw him into the baggage car.⑤His strength disappeared and his eyes grew dim because the rope tightened painfully.A. ②③①④⑤ B. ③①②⑤④ C. ③①②④⑤ D. ②③①⑤④4. The story is mainly about ________.A. animals’ trust in humans B. people’s discovery of goldC. Buck’s early life at Judge Miller’s D. the turning point of Buck’s life【答案】1. C 2. A 3. D 4. D【知识点】诗歌/小说、文学名著【解析】本文节选自《野性的呼唤》。本文主要讲述了一条叫做Buck的狗曾经生活得很幸福,但是后来,他被他所信任的Manuel卖给了别人,他的命运从此发生转折,彻底改变了。1. 细节理解题。根据“Buck did not read the newspapers, or he would know that trouble was coming.”和“These men wanted heavy dogs, with strong muscles(肌肉) for working and thick coats to protect them from the cold.”可知,Buck起初不知道这些人是想让这些狗为他们在寒冷的地区工作的。故选C。2. 细节理解题。根据“He did not know that Manuel, one of gardener’s helpers, was not to be trusted.”以及文章的最后一段,可知,园丁的助手Manuel为了钱而背叛了Buck,把它卖给了陌生人,而不是法官一家背叛他。故选A。3. 细节理解题。根据“On the night of Manuel’s betrayal (背叛), no one saw him and Buck went off through the fields.…They arrived at a little train. A man talked with Manuel and money passed between them.…Then the rope tightened (收紧) painfully, his tongue hanging out of his mouth. Then his strength disappeared, his eyes grew dim (浑浊), and he knew nothing when the train pulled up. Two men threw him into the baggage car.”可知,在Manuel背叛Buck的当天晚上,他和Buck穿过田野,到了一辆火车旁,Manuel把Buck卖给了一个男人,随着绳子收紧,他感受到了痛苦,他的力气逐渐消失,眼神逐渐失去光彩,两个男人把他扔进了车厢里。故选D。4. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了一条狗Buck曾经生活得幸福而自豪,但是后来,他非常信任的Manuel因为钱把他卖掉,彻底改变了他的命运,使他在身体和精神上受到了双重打击。结合选项可知D选项“Buck生命的转折点”符合题意,故选D。【真题演练】Passage 1(24-25·深圳高级中学·期中)Zhang Daqian was born in 1899 in Sichuan. He came from an art-loving family. His mother first taught him painting. He copied lots of great paintings he could see. Shitao and Bada Shanren influenced him a lot. In the early 1940s, Zhang studied the Buddhist wall paintings in Dunhuang for two years. This was important for his art growth.Zhang’s works are famous for his many painting styles. He could paint detailed portraits (肖像). He was creative and had his own style, but his art was based on Chinese tradition. People like his later works, especially his lively splashed-ink landscapes.When Zhang was old, he mastered the art of “painting from heart to hand”. In 1971, he chose this phrase for a stamp. This phrase has two meanings. First, Zhang was proud that he could paint nature’s different things with various styles. He got this ability by copying old masters’ works, making his art combine many historical styles. He also traveled a lot, which gave him more life experience to paint the world’s beauty. Second, the phrase shows Zhang’s belief that an artist should follow his heart to show “spirit harmony”. This is an old idea about Chinese painting beauty. Before painting, Zhang knew what he wanted to paint and what feeling he wanted to show. He knew how to amaze people with his paintings.Zhang lived a long life and died at 83 in 1983. He was energetic. He painted many paintings in his life, about 500 per year on average.In 2011, Zhang became the most popular Chinese artist at auction (拍卖会), more popular than Pablo Picasso. People still want his works very much.1. Who first taught Zhang Daqian painting A. His father. B. His mother. C. Shitao. D. Bada Shanren.2. What kind of paintings are people especially fond of among Zhang Daqian’s works A. Detailed portraits. B. Splashed-ink landscapes.C. Buddhist wall paintings. D. Paintings of his early works.3. The phrase “painting from heart to hand” probably means that an artist ________.A. paints whatever comes to mind B. paints with great skill and speedC. follows the heart’s lead to paint with the hand D. paints with a lot of heart but little skill4. From the text, we can infer that Zhang Dagian’s art success is mainly due to ________.A. his long-lasting life B. his family’s art-loving environmentC. his unique artistic style and strong traditional base D. his large number of paintings5. What is the main idea of the text A. Zhang Daqian’s family background. B. Zhang Daqian’s artistic achievements and characteristics.C. The meaning of “painting from heart to hand”. D. Zhang Daqian’s popularity in the art market.【答案】1. B 2. B 3. C 4. C 5. B【知识点】记叙文、艺术家【解析】本文主要介绍了张大千的艺术成就和特点。1. 细节理解题。根据文中“His mother first taught him painting.”可知,张大千的母亲最先教他画画,故选B。2. 细节理解题。根据文中“People like his later works, especially his lively splashed-ink landscapes.”可知,人们尤其喜欢他泼墨山水画,故选B。3. 词句猜测题。根据文中“the phrase shows Zhang’s belief that an artist should follow his heart to show ‘spirit harmony’.”可知,“painting from heart to hand”意味着艺术家应该跟随内心,用手去表现,故选C。4. 推理判断题。根据文中“but his art was based on Chinese tradition”以及“making his art combine many historical styles”可知,张大千的艺术成功主要归功于他独特的艺术风格和强大的传统基础,故选C。5. 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了张大千的艺术成就和特点,故选B。Passage 2(24-25·广州第七中学·期中)His friends and family call him “Big Feng” because he is very tall and played basketball as a young man. But he is also big in a different way—he fights hard to protect China’s past. His real name is Feng Jicai and he has written many novels about life in China.Several years ago, however, he put down his pen for a while and began to protect the cultural relics (文化遗产) in Tianjin where he lived. Once someone asked him why he no longer wrote. He replied that at the moment he felt protecting cultural relics was more important.Feng loves his hometown. He believes that old things must be given a place next to new things, or people will soon forget their great past. He does not make speeches to get others to help him in his projects. Instead, he goes out and does what he can himself. One of his biggest projects was to protect the oldest street in Tianjin. Along that street some shops had been in business for seven hundred years. Although the city government rebuilt this street, they did save its oldest building. Another project was more successful: he suggested the city government reserve (保留) some land in the centre of the city so it could not be sold for business. This area is very important for the history of Tianjin. It was here that the city was first built during the Song Dynasty. Later, many treasures were found here.To Feng, digging down into the earth is like reading a book page after page. Each dynasty found in the earth is like an interesting story. Not long ago, he and other writers and artists took photos of the old parts of Tianjin. The photos were put into a book which was very popular. The money from the book helps his projects. Once, an old man asked Feng to sign a book for him, saying he would give it to his grandson who was not yet born. Feng was glad to do it, and he knows that the past is not only for us to enjoy but also for the children of the future.1. What did Big Feng do to protect old things in Tianjin A. He had written many novels about them.B. He made speeches to ask others to help him.C. He worked hard and did what he can himself.D. He rebuilt the oldest street in his hometown.2. What can we learn from the underlined sentence in the last paragraph A. Digging down into the earth is as comfortable as reading a book.B. Learning more about cultural relics helps us know more about the history.C. By digging down into the earth, we can dig some interesting books.D. Big Feng is interested in digging down into the earth and reading books.3. Which of the following will Big Feng agree to A. Old things should give way to the new things.B. The government should reserve more land in the city centre.C. Writing is more important than protecting cultural relics.D. Children of the future should get to know the past.4. What is the best title for the text A. Big Feng and His Novels B. A Great Chinese NovelistC. Cultural Relics in Tianjin D. Big Feng and His Rescue【答案】1. C 2. B 3. D 4. D【解析】本文主要讲述了作家冯骥才如何参与保护天津的文化遗产的事迹。1. 细节理解题。根据“Instead, he goes out and does what he can himself. One of his biggest projects was to protect the oldest street in Tianjin.”可知,他努力工作,为保护天津的古物做了力所能及的事情。故选C。2. 词句猜测题。根据“To Feng, digging down into the earth is like reading a book page after page. Each dynasty found in the earth is like an interesting story”可知,地底下发现的每一个朝代,就像一个有趣的故事。说明往地下挖,就像在一页一页地翻看着一本书,说明了解文化遗产可以帮助我们更了解历史。故选B。3. 推理判断题。根据“Feng was glad to do it he knows that the past is not only for us to enjoy but also for the children of the future.”可知,冯骥才认为,过去不只是给我们的,同样也是给未来的孩子们的。由此可推测,他认为,未来的孩子应该了解过去的故事。故选D。4. 最佳标题题。通读全文可知,这篇文章主要讲述了作家冯骥才如何参与保护天津的文化遗产的事迹。因此选项D“大冯和他的拯救”作为标题最为合适。故选D。Passage 3(24-25·广州第七中学·期中)It was dark. Holmes, Lestrade and I moved towards the house. “Let’s wait here,” Holmes said. “We can hide behind these rocks. Watson, go to the house and see what they are doing. Make sure they don’t see you.” I hid behind a wall. I could see Mr. Stapleton and Sir Henry sitting at a table.Then, Mr. Stapleton left the room and walked to a shed (棚屋) in the yard. He opened the door and there was a strange noise from inside. After a minute he locked the door and went back into the house. I hurried back to report everything to Lestrade and Holmes.There was now a thick white fog over the moor (荒漠). “The fog is getting thicker,” said Holmes. “This is very serious — Sir Henry must leave Mr. Stapleton’s house soon.”Suddenly, we heard footsteps. They got closer and we saw Sir Henry walking towards us through the fog. Then, we heard something. A terrible animal appeared. It was a huge black hound (猎犬). There was fire coming from its mouth and its huge eyes were glowing (发光).The hound ran after Sir Henry. Holmes and I both fired our guns. We hit it but the hound didn’t stop. It jumped on Sir Henry and pushed him to the ground. Holmes pointed his gun and shot the hound five times. The giant hound was dead.Sir Henry was lying on the path. We ran to him and found he was alive.I put my hand on the hound’s glowing face and found my own fingers glowed in the dark. “Phosphorous (含磷的),” I said.We walked towards Merripit House to search for Mr. Stapleton. In the house we didn’t find him, but we found Mrs. Stapleton tied up in a bedroom. We untied her. When she knew Sir Henry was alive and the hound was dead, she cried, “Thank God!”“Now we have proof (证据), but we need Mr. Stapleton.” said Holmes.(Adapted from The Hound of the Baskervilles)1. What did Watson see Stapleton do in the yard A. He took the hound for a walk in the yard.B. He looked at the thick fog with Sir Henry.C. He drank and talked with Sir Henry happily.D. He opened a shed door and locked it again soon.2. What does the underlined word “They” refer to A. Sir Henry and the hound. B. The unknown footsteps.C. Mr. Stapleton and the hound. D. The fog and the wind.3. According to the story, what’s the order of the following events a. Holmes killed the hound with his gun. b. Sir Henry came out of the house to the path.c. We found Mrs. Stapleton in Merripit House. d. Giant hound ran after Sir Henry.e. Mr. Stapleton opened a shed door.A. e-b-d-a-c B. e-b-d-c-a C. b-e-d-a-c D. b-e-d-c-a4. What do you think will happen next in the novel A. Mr. Stapleton will tell Holmes what he has done.B. Sir Henry will be in danger after returning home.C. Mrs. Stapleton will take us to search for Mr. Stapleton.D. Holmes will talk about Mr. Stapleton’s case at once.【答案】1. D 2. B 3. A 4. C【解析】本文是一篇小说节选。文章选自小说《巴斯克维尔的猎犬》,讲述了Holmes和“我”杀死猎犬,救下Henry爵士的经过。1. 细节理解题。根据“He opened the door and there was a strange noise from inside. After a minute he locked the door and went back into the house.”可知,Watson看到Stapleton打开小屋的门,很快又锁上了。故选D。2. 词句猜测题。根据“Suddenly, we heard footsteps. They got closer and we saw Sir Henry walking towards us through the fog.”可知,突然,听到了脚步声,脚步声走近了,我们看见Henry爵士在雾中向我们走来。所以“they”指代的是“脚步声”,故选B。3. 细节理解题。根据“Then, Mr. Stapleton left the room and walked to a shed (棚屋) in the yard. He opened the door and there was a strange noise from inside.”可知,Stapleton先生打开了小屋的门,根据“They got closer and we saw Sir Henry walking towards us through the fog.”可知,Henry爵士走在小路上,根据“The hound ran after Sir Henry.”可知,一只巨大的猎犬追赶着爵士Henry,根据“Holmes pointed his gun and shot the hound five times. The giant hound was dead.”可知,Holmes用枪打死了那只猎犬,根据“We walked towards Merripit House to search for Mr. Stapleton. In the house we didn’t find him, but we found Mrs. Stapleton tied up in a bedroom.”可知,我们在Merripit屋找到了Stapleton太太,所以A是正确的顺序,故选A。4. 推理判断题。根据“ ‘Now we have proof (证据), but we need Mr. Stapleton.’ said Holmes.”可知,接下来应该是要去寻找Stapleton先生,故选C。Passage 4(24-25·广州实验中学·期中)Cleaning up the table, I caught sight of small round plastic pieces. I discovered they were the tops or covers of color markers I had kept on the table. The only difference was that someone got those covers and chewed (咀嚼) them into shapelessness. On another part of the table, I saw the color markers dried up without covers. I was almost sure I knew who had done it and I could not understand the reasons behind his actions.As I was thinking about my discovery, my annoyance and anger gradually went away when I remembered that as a child, I did several strange things that must have made my mother mad. I cut our shoes, I chewed pens and pencils, and I wrote and drew pictures on walls and destroyed many things at home. The mind of a child is curious with the spirit of exploration, trying to understand and test the limits (限制) of many things. Of course, it can be costly, but what is growing up if no mistakes are made We call it paying the school fees of life. If a child plays with a hot iron and it burns him, he will probably not go near the iron again. Sometimes I watch the children in my neighborhood playing dangerous games. Sometimes I tell them not to do it, but sometimes I let it pass. Children may not want to be told to stop riding as fast as they want until someone has fallen off their bike. A child will not listen when his parents ask him to get down from the tree until he has fallen down. However, if the behavior is deadly, you should stop it in time.Creativity is valuable. And this is why we should encourage children to remain creative rather than just receive everything they have known and seen. Allow children to make mistakes, but this must be followed with supervision (监督), monitoring, and correction.1. What happened to the author’s color markers A. They were stolen. B. They were destroyed.C. They were thrown away. D. They were cleaned by mistake.2. How did the author feel when she thought of her childhood A. She got very regretful. B. She calmed down.C. She felt very awful. D. She was very happy.3. What does the author mainly want to show in Paragraph 3 A. Children can learn from their mistakes.B. Mistakes are quite common for children.C. Children often put themselves in danger.D. Children must not be allowed to make any mistakes.4. What is the best title A. Children should be creative. B. Grow up through mistakes.C. What happened to my color markers D. Why do children make mistakes 【答案】1. B 2. B 3. A 4. B【解析】本文讲述了作者通过清理桌子时的一些发现,回想起自己幼时犯过的错误,从而领悟到在有监督和纠正的前提下,孩子犯错才能更好地成长。1. 细节理解题。根据第一段中“The only difference was that someone got those covers and chewed them into shapelessness. On another part of the table, I saw the color markers dried up without covers.”可知,有人把笔盖咀嚼得无形了,马克笔也因为没有笔盖而干了,即它们被破坏了。故选B。2. 细节理解题。根据第二段中“As I was thinking about my discovery, my annoyance and anger gradually went away when I remembered that as a child”可知,当作者回想自己的童年时,她的烦恼和愤怒逐渐消失了,即她冷静下来了。故选B。4. 段落大意题。根据第三段中“We call it paying the school fees of life.”和后文的两个例子可知,本段主要表明孩子可以从错误中学到东西。故选A。5. 最佳标题题。通读全文可知,作者通过马克笔被破坏的事情领悟到孩子要从错误中学到东西,B项“通过错误成长”最适合作本文标题。故选B。Passage 5(24-25·广州铁一中学·期中)Huang Xuhua, an excellent Chinese scientist, passed away on February 6th, 2025. But his amazing achievements and strong spirit will always be remembered and will guide China’s future.Born in Guangdong Province in 1926, Huang saw his country suffer from foreign attacks during his childhood. Because of these bad memories and experiences, he decided to study hard and use his knowledge to make his country stronger. In the 1950s, China began the challenging task of building nuclear submarines (核潜艇). Huang Xuhua bravely joined this project. At that time, there wasn’t much advanced technology, this task was like climbing a very-high mountain.Huang and his team faced many difficulties while keeping the project a secret. They mustn’t share their work with anyone outside their group, not even their families. So Huang was away from home for years. As they worked on designing the submarines, they faced significant problems. For example, building a nuclear reactor (核反应堆) was very difficult, and they couldn’t ask foreign experts for help. Instead, they had to depend on their own research and used simple tools like abacuses (算盘) to make calculations and do experiments. Another major difficulty was making sure the submarine could remain stable underwater. After many tests, they found solutions to these problems.Finally, in the 1970s, China successfully built and tested its first nuclear submarine. This made China one of the few countries that could do this. Huang didn’t stop there. He continued to improve submarine technology and received many awards for his hard work, including the “Medal of the Republic” in 2019.As we remember Huang Xuhua, we realize his life inspires us all. Young people, in particular, should learn from his courage, bravery and strong will. By facing difficulties and working hard, we can help make China stronger.1. What kind of person was Huang Xuhua according to the passage A. A talented scientist who got success easily.B. A strong-willed researcher who kept trying.C. A lonely inventor who liked working alone.D. A lucky engineer who depended on foreign technology.2. What’s the correct order according to the passage ①China faced foreign attacks during his childhood.②China successfully tested its first nuclear submarine.③Huang joined the nuclear submarine project.④Huang received the “Medal of the Republic”.⑤ Huang worked secretly for years without seeing family.A. ①③⑤②④ B. ③①④⑤② C. ③②①⑤④ D. ①⑤③④②3. What was one of the difficulties in building the nuclear submarine A. Finding enough workers to join the project.B. Asking foreign experts to help.C. Making the nuclear submarine move underwater.D. Using simple tools for research.4. What is the main purpose of the passage A. To explain how nuclear submarines work.B. To introduce the challenging life of Huang Xuhua.C. To praise Huang’s achievements and his spirit.D. To compare Chinese and foreign submarine technologies.【答案】1. B 2. A 3. D 4. C【解析】本文主要介绍了中国杰出科学家黄旭华的生平事迹,包括他在核潜艇研发中的贡献、面临的困难以及他坚韧不拔的精神。1. 细节理解题。根据“Huang Xuhua bravely joined this project…they had to depend on their own research…After many tests, they found solutions to these problems”可知,黄旭华是一位意志坚定、不断尝试的研究者。故选B。2. 细节排序题。根据文章内容,正确顺序为:①童年经历外国侵略→③加入核潜艇项目→⑤秘密工作多年不见家人→②成功测试首艘核潜艇→④获颁“共和国勋章”。故选A。3. 细节理解题。根据“they had to depend on their own research and used simple tools like abacuses to make calculations”可知,使用简单工具进行研究是建造核潜艇的困难之一。故选D。4. 主旨大意题。全文通过讲述黄旭华的科研经历,赞扬了他的成就和精神。故选C。Passage 6(24-25·广州荔湾第一中学·期中)Paul and Jason were brothers who lived and worked on neighbouring farms. For 35 years they farmed side by side, sharing machinery and goods as needed, without a single problem.However, one autumn, things changed. It began with a tiny disagreement about a horse, which grew into a major difference. The difference led to angry words, followed by weeks of silence between the two brothersOne morning there was a knock on Paul’s door. He opened it and saw a builder holding his toolbox. “I’m looking for a few days’ work”, the builder said. “Are there any jobs here I could help with ”“Yes,” answered Paul, extremely pleased to see the builder. “I do have a job for you. Look at that farm across the creek (小溪). That’s my brother’s farm. That creek used to be a grass field, but last week my brother dug a path from the river and made the creek. But I’ll go him one better. See that pile of wood I want you to build me a fence, two metres tall, so I won’t need to see him anymore.”The builder said thoughtfully, “I think I understand the situation and I’ll be able to do a job that pleases you.”Paul had business to town that day and left the builder to his work. When he returned, the builder had just finished his job. Paul was shocked. Instead of a fence there was a bridge, stretching from one side of the creek to the other.As Paul stood on the bridge, staring in amazement, his younger brother Jason, came across, and took Paul’s hand. “You are a good man to have built this bridge after all I’ve done,” said Jason.Then, Paul, with tears in his eyes, said to the builder who was packing his bag to go, “Thank you so much. Please stay. I have much more for you to do.”“I’d love to,” the builder said quietly, “but, I have many more bridges to build.”1. What was the cause of the disagreement between the two brothers A. The digging of the creek. B. A problem about a farm animal.C. Who would pay for building the fence. D. Who owned the field between the farms.2. What does the underlined expression “go him one better” in paragraph 4 mean A. Help him out. B. Improve the situation.C. Point out his mistake. D. Do something even worse.3. Why did the builder build the bridge A. He needed to be offered more jobs. B. He felt pleased with Paul’s thought.C. He misunderstood Paul’s instructions. D. He wanted to bring the brothers together.4. What is the ending of the story A. The builder could not get paid. B. The two brothers kept being angry.C. The two brothers became close again. D. The builder needed to build another fence.【答案】1. B 2. D 3. D 4. C【解析】本文讲述了两兄弟因小事而产生隔阂,后来在一位建筑工的帮助下重归于好的故事。1. 细节理解题。根据“It began with a tiny disagreement about a horse, which grew into a major difference. The difference led to angry words…”可知,两兄弟间之间的分歧和不愉快是因为“马”。故选B。2. 词句猜测题。根据“That creek used to be a grass field, but last week my brother dug a path from the river and made the creek.”和“See that pile of wood I want you to build me a fence, two metres tall, so I won’t need to see him anymore.”可知,因为兄弟两人之间有隔阂,Jason挖小溪,Paul想做栅栏,这样就看不到Jason了,可推测出划线部分的意思是“我比他干得更绝”。故选D。3. 推理判断题。根据第五段“The builder said thoughtfully, ‘I think I understand the situation and I’ll be able to do a job that pleases you.’”和第六段中的“Instead of a fence there was a bridge, stretching from one side of the creek to the other.”以及倒数第三段“As Paul stood on the bridge, staring in amazement, his younger brother Jason, came across, and took Paul’s hand. ‘You are a good man to have built this bridge after all I’ve done,’ said Jason.”可知,Paul要求建筑工做栅栏,可建筑工却建了桥,两兄弟重归于好,所以建筑工建桥的目的就是让两兄弟和好。故选D。4. 推理判断题。根据“As Paul stood on the bridge, staring in amazement, his younger brother Jason, came across, and took Paul’s hand. ‘You are a good man to have built this bridge after all I’ve done,’ said Jason.”可知,兄弟两人在建筑工修建的桥上意识到各自的错误,重归于好。故选C。Passage 7(24-25·广州第六中学·期中)Brian looked at the ugly gray walls of his bedroom. Soon the hated walls would be covered, but not with paint as he had first planned. Brian had been disappointed to learn that the house owner would not allow painting. For weeks he was unable to understand: without using paint, how could he cover the walls But, as Grandmother always said, “Necessity is the mother of invention.” So Brian did some thinking, and with a little help from his mother, he came up with a great plan.This morning, Mom had needed to stop at the mall to buy a book and Brian went along. There, Brian noticed a large poster of Harry Potter and the Hogwarts School on the wall. Next to it was a poster showing the cover of No Arm in Left Field, a baseball novel that Brian had read several times. “This is it,” Brian thought excitedly. “I’ll cover the walls with posters!”When he left the mall, Brian had an armful of posters and a box of tacks (大头钉). At home, he headed straight to his room. First he took out the posters and spread them out on his bed, his desk, and most of the floor. Next he found out the size of each poster, and then the walls. He wanted to cover as much of those ugly walls as possible! It took all afternoon to work out the best preparation. He drew it on paper, making changes until it was just right. When Dad came home at dinnertime, Brian was ready to tack up the posters.“Come see my room, Dad,” called Brian. “It’s going to be great!” But when Dad came into the bedroom, he looked worried. “The house owner said we could not put any holes in the walls. You can’t use tacks, Brian. I am sorry.”Brian’s joy slowly disappeared. He would stay with the boring gray walls forever. Maybe there was no way to solve this problem after all. How could you hang posters without using tacks After all, posters would not stick to the walls by themselves!“What would stick to the walls ” Brian wondered. Then he smiled. Tape, that’s what! Brian took a piece of tape and made it into a circle. He made sure the sticky part of the tape was on the outside. This would work, for sure!1. In this story, what is Brian’s main problem A. Being told not to use tacks.B. Getting permission to paint the room.C. Working out a good preparation for his posters.D. Finding a proper way to cover his bedroom walls.2. Which word can best describe Brian A. Hard-working. B. Kind. C. Smart. D. Brave.3. In what order did the following happen in the story a. Dad came back and warned Brain not to use tacks.b. Brian spent a whole afternoon getting ready.c. The room took a completely new look.d. Brian bought lots of posters and tacks.e. Brian was not allowed to paint the walls.A. e-d-b-a-c B. a-e-d-b-cC. e-a-c-b-d D. a-b-d-c-e4. What can we learn from the story A. We should never put holes in our walls.B. We can solve problems in a creative way.C. Kids should be allowed to paint their rooms.D. It’s fun to have a lot of posters in our bedroom.【答案】1. D 2. C 3. A 4. B【解析】本文主要讲述了布莱恩发挥自己的聪明才智将卧室的墙在不能涂上油漆及不能在墙上打洞的前提下变成自己喜欢的样子。1. 细节理解题。根据“Brian looked at the ugly gray walls of his bedroom ... For weeks he was unable to understand: without using paint, how could he cover the walls ”可知布莱恩的主要问题是找个合适的方法盖住他卧室的墙。故选D。2. 推理判断题。根据“So Brian did some thinking, and with a little help from his mother, he came up with a great plan.”及“‘What would stick to the walls ’ Brian wondered. Then he smiled. Tape, that’s what!”可知布莱恩很聪明。故选C。3. 细节理解题。根据“Brian had been disappointed to learn that the house owner would not allow painting.”、“When he left the mall, Brian had an armful of posters and a box of tacks (大头钉) ... It took all afternoon to work out the best preparation.”、“When Dad came home at dinnertime, Brian was ready to tack up the posters ... You can’t use tacks, Brian.”及“Brian took a piece of tape and made it into a circle. He made sure the sticky part of the tape was on the outside. This would work, for sure!”可知,文章先是讲述了布莱恩不被允许粉刷墙壁,再是布莱恩买了很多海报和大头钉,然后是布莱恩花了一下午的时间准备,接着是爸爸回来了并告诉布莱恩不能用大头钉,最后是布莱恩用胶带将海报粘在墙上使得房间焕然一新。故选A。4. 推理判断题。文章主要讲述了布莱恩发挥自己的聪明才智将卧室的墙在不能涂上油漆及不能在墙上打洞的前提下变成自己喜欢的样子,说明我们可以用创造性的方法解决问题。故选B。Passage 8(24-25·广州·期中)For 16-year-old Ma Yifei, the violin performance of the Beijing 2022 Olympics theme song, Snowflake, was her best present for Paralympians (残奥运动员) all over the world. Even though snowflakes are related to winter, she let others feel warmth, hope and light through her performance. “I’m also disabled and I want to do something for them with my music,” said Ma.Ma went blind at the age of two because of an illness. She became interested in music when she was young. She started to learn to play the piano at five and the violin at nine, experiencing the “colorful” music through sound and emotion.Ma’s mother Ha Chunyan, a former music teacher in a primary school, helped her memorize the music score (乐谱) before she played the piano. Ma could not see the keys and always played the wrong notes. It took her thousands of tries to play a piece correctly.Learning the violin was more challenging. Ma needed to feel the teacher’s hands, arms and back to learn the movements, and listen to the strings (弦) over and over again to feel the muscles (肌肉) herself.“After three years of learning, she still could not make any sound except terrible noises,” said Ha, who advised her daughter to give up the violin. But Ma said, “As I’ve been practising so long, it’s hard to give up. I believe I will play better if I persist in practising.”In 2018, Ma got a chance to follow Sheng Yuan and Cao Yuhan, famous musicians from the Central Conservatory of Music, to study music in Beijing. She left her home in Ningxia to follow her musical dream, though she knew there would be more challenges ahead.Ma expressed her excitement about performing at the big event. “All my hard work has paid off. I’m proud of standing on the stage today.”5. What does the underlined phrase “persist in” probably mean in Paragraph 5 A. Keep on. B. End up. C. Give up. D. Look forward to.6. In what order did the following happen in Ma’s story a. Ma started to learn to play the piano.b. Ma went blind because of an illness.c. Ma got a chance to study music in Beijing.d. Ma’s mother advised her to give up the violin.e. Ma gave the violin performance of the Beijing Olympics theme song.A. a-b-d-e-c. B. b-d-a-c-e. C. a-c-b-e-d. D. b-a-d-c-e.7. Which of the following can best describe Ma A. Brave and helpful. B. Serious and kind.C. Hard-working and strong-willed. D. Careful and patient.8. Ma’s story tells us ________.A. old habits die hard B. practice makes perfectC. a friend in need is a true friend D. giving roses to others has lingering fragrance【答案】5. A 6. D 7. C 8. B【知识点】记叙文、个人经历、励志故事【解析】本文是一篇记叙文,讲述了16岁的盲人女孩马奕菲通过坚持不懈的努力学习小提琴,最终在北京2022年冬奥会主题曲表演中展现才华的故事。5. 词义猜测题。根据文章第五段“I believe I will play better if I persist in practising”可知,马奕菲认为只要坚持练习,就会演奏得更好。因此“persist in”意为“坚持”,与选项A“Keep on”意思一致。故选A。6. 细节理解题。根据“Ma went blind at the age of two...She started to learn to play the piano at five and the violin at nine...‘After three years of learning, she still could not make any sound except terrible noises,’ said Ha, who advised her daughter to give up the violin.”可知,马奕菲两岁失明(b),五岁学钢琴(a),九岁学小提琴,三年后即十二岁母亲劝她放弃(d),符合此时间顺序的只有b-a-d-c-e。故选D。7. 推理判断题。根据“As I’ve been practising so long, it’s hard to give up. I believe I will play better if I persist in practising.”可知,马奕菲坚持练习,并且她遇到困难还拒绝放弃,说明她既勤奋又意志坚定。故选C。8. 主旨大意题。全文围绕马奕菲通过长期练习实现梦想展开,如第五段“persist in practising”和末段“All my hard work has paid off”,符合“熟能生巧”(Practice makes perfect)的主题。故选B。Passage 9(24-25·广州·期中)Huck is my name, Huckleberry Finn. The story started when my best friend, Tom Sawyer and I found $12,000 in a cave. That money made us rich. We got $6,000 each. Judge Thatcher, an important man in St. Petersburg, put it in the bank, and now we get a dollar a day as interest.Then a kind old lady called Widow (寡妇) Douglas invited me to live with her because I haven’t got a family or a home. My mother died a long time ago, then my dad, Pap, disappeared. He was a rude man, especially when he drank a lot, which was most of the time, and he often beat me. I was scared of him. I didn’t go to school like the other boys of my age. I lived on the streets and in the woods.My life changed after I lived with the widow. She gave me a bed to sleep in and bought new clothes for me. She read stories to me and taught me how to eat at a table. But then her sister, Miss Watson, arrived. She brought her black slave Jim with her. I liked Jim but I didn’t like Miss Watson very much. She often shouted at me.Widow Douglas sent me to school every day. I didn’t like going there at first because learning was very difficult. But when I could read and write a bit, I didn’t mind going.The months passed and winter came. The weather got cold. One morning, I woke up and there was snow on the ground. On my way to school, I saw some footprints outside the widow’s house. There was a cross on the heel of the left one. My heart jumped. Only one person wore boots with a cross on the left heel! Pap!“He has heard about my money,” I thought. “And he wants it!”That night I went to see Jim. Jim had a magic ball made of animal hair. There was a spirit inside the ball that could answer people’s questions about the future.9. How did Huck get the $6,000 A. Huck’s father gave him the money. B. Huck’s mother left the money to him.C. He got the money from Widow Douglas. D. Huck and Tom found the money in a cave.10. What does the underlined word “He” in paragraph 6 refer to A. Huck’s friend. B. Huck’s father.C. Miss Watson’s slave. D. Judge Thatcher.11. What’s the correct order of the following events a. Huck saw Jim who had a magic ball made of animal hair.b. Huck received Widow Douglas’s invitation to live with her.c. Huck and his friend found a lot of money in a cave.d. Huck was taught how to eat at a table by Widow Douglas.e. Outside the widow’s house, Huck saw a number of footprints.A. b - d - e - a - c B. b - d - e - c - a C. c - b - d - e - a D. c - b - e - d - a12. We can infer from the passage that __________.A. Huck used to have a happy life with his parentsB. Huck’s father might come to get the moneyC. Jim helped Huck many times when he was in troubleD. Huck missed the life before he met Widow Douglas【答案】9. D 10. B 11. C 12. B【知识点】记叙文、文学名著【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了Huckleberry Finn的生活经历,包括他与朋友Tom Sawyer在洞穴中发现钱财、与Widow Douglas生活、学习以及父亲可能回来找他的故事。9. 细节理解题。根据“The story started when my best friend, Tom Sawyer and I found $12,000 in a cave. That money made us rich. We got $6,000 each.”可知,Huck的钱是通过和朋友在洞穴中发现的。故选D。10. 词句猜测题。根据“Only one person wore boots with a cross on the left heel! Pap!”可推知,“He”指的是Huck的父亲。故选B。11. 细节理解题。根据“The story started when my best friend, Tom Sawyer and I found $12,000 in a cave.”;“Then a kind old lady called Widow (寡妇) Douglas invited me to live with her because I haven’t got a family or a home.”;“She read stories to me and taught me how to eat at a table.”;“I saw some footprints outside the widow’s house”;“That night I went to see Jim. Jim had a magic ball made of animal hair.”可知,正确顺序是: Huck和Tom在洞穴中发现钱→Huck接受Widow Douglas的邀请与她同住→Widow Douglas教Huck如何在餐桌上吃饭→Huck在寡妇家外看到脚印→Huck见到拥有魔法球的Jim。故选C。12. 推理判断题。根据“He has heard about my money…And he wants it!”可推知,Huck的父亲可能会来要钱。故选B。Passage 10(24-25·广州·期中)Dorothy and her friends the Scarecrow (稻草人), the Tinman (铁皮人) were walking through the forest with Toto, when a big Lion suddenly appeared. The Lion knocked the Scarecrow over and tried to scratch the Tinman, but his claws couldn’t hurt the tin. Then little Toto ran up to the Lion and started barking. The Lion was going to hit him too, but Dorothy came between him and the dog, shouting:“Don’t you dare to bite Toto! A big animal like you is going to bite this poor little dog You are nothing but a coward (胆小鬼)!”The Lion’s face suddenly changed from mad to sad.“I know it,” said the Lion in shame. “But how can I help it ” he sighed.“Look at what you did to Scarecrow!” said Dorothy. Dorothy picked up the Scarecrow and set him back on his feet.“I’m sorry, Scarecrow,” said the Lion. “You seemed so scary that I had to try and make you run away. Usually, when people see me, they run, but you didn’t.”“Why are you so scared of us ” asked Dorothy. “You’re a lion, the king of the forests.”“I can’t help being scared. Whenever there is danger, my heart beats fast.”“Well,” said the Tinman, “maybe you can join us. I have no heart and Scarecrow has no brain. Dorothy and the little dog are dying to go home, very far away. We are going to find the Wizard of Oz for help. Why not come with us and ask him for courage ”“But I am scared to go!” said the Lion.“It’ll be okay,” comforted Dorothy. “There’s nothing to fear when we are all together. We’ll all become better.”“Okay, I’ll go with you,” said the Lion. “I don’t want to be unhappy anymore because I’m a coward!”13. What does the underlined word “him” in paragraph 1 refer to A. The Scarecrow. B. The Tinman.C. The Lion. D. Toto.14. What do we know about the Tinman A. He could free the Wizard of Oz.B. He invited the Lion to join them.C. He wanted to go home far away.D. He was a robot with no thoughts.15. What can we infer about the Lion from the last paragraph A. It hated to work for long. B. It would live a simple life.C. It became very brave. D. It would try to find courage.【答案】13. C 14. B 15. D【知识点】寓言童话、记叙文【解析】本文是一篇记叙文。主要讲了Dorothy和朋友们遇到一只胆小的狮子,最终狮子加入他们一起去寻找勇气的童话故事。13. 词义猜测题。根据划线词上文“Then little Toto ran up to the Lion and started barking. The Lion was going to hit him too,”可知,小托托跑向狮子开始吠叫,狮子也要打他,但是Dorothy挡在了他和狗中间,“him”指代狮子。故选C。14. 细节理解题。根据倒数第四段“maybe you can join us.”可知,Tinman说“或许你可以加入我们”,因此Tinman邀请了狮子加入他们。故选B。15. 推理判断题。根据倒数第四段“Why not come with us and ask him for courage ”和最后一段“Okay, I’ll go with you...I’m a coward!”可知,狮子不想再因为自己是个胆小鬼而不开心,可以推断狮子不想再胆小下去,他加入了他们,一起去寻找勇气。故选D。Passage 11(24-25·广州·期中)If you choose only to complain and escape from a misfortune (不幸), it will always follow you wherever you go. But if you decide to be strong, the hardship will turn out to be a fortune, bringing new hopes.In an accident, a boy lost both his arms and his father — who was the main supporter for the family. Since then, he has had to depend on the arms of his younger brother. In order to take care of him, his younger brother became his shadow, never leaving him alone for years. Except for writing with his toes, he was completely unable to do anything in his life.As the two brothers grew up together, they met problems and they would often quarrel. Then one day, his younger brother wanted to have his own life, as many normal people do. So he was sad and didn’t know what to do.A similar misfortune happened to a girl, too. One night her mother, who suffered from chronic (慢性的) mental illness, disappeared. Her father went out to look for her mother, leaving her alone at home. She tried to prepare meals for her parents, but unluckily overturned the kerosene (煤油) light on the stove, causing a fire which took her hands away.Although her elder sister was studying in another city and would like to take care of her, she was determined (决心) to be completely independent. At school, she always studied hard. Most of all she learned to be self-reliant (依靠自己).One day, the boy and the girl were both invited to appear on a television interview program. The boy told the TV host about his sad future, while the girl was full of enthusiasm (热情) for her life. They both were asked to write something on a piece of paper with their toes. The boy wrote: My younger brother’s arms are my arms; while the girl wrote: Broken wings, flying heart.1. What attitude should we take towards a misfortune in the author’s opinion A. Trying to find an escape from it.B. Facing it bravely with a positive mind.C. Asking for help from your relatives.D. Ignoring it and living a normal life.2. After the accident, the boy ________.A. decided to live with his brotherB. learned to do things with his toesC. made a living all by himselfD. depended wholly on his brother3. What did the girl mean by “Broken wings, flying heart” A. Never give up hopes in face of hardship.B. It’s not easy for her to live a normal life.C. If a bird loses its wings, it cannot fly.D. If you lose your hands, your life will be hard.4. How does the author develop the text A. In the order of time. B. By listing facts.C. By making a comparison. D. In the order of importance.【答案】1. B 2. D 3. A 4. C【知识点】哲理感悟、记叙文、励志故事【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了两个遭遇相似苦难的人的故事,在面对苦难时他们有截然不同的人生态度,作者借此告诉人们在面对苦难时,要保持积极向上的态度。1. 观点态度题。根据文章第一段“If you choose only to complain and escape from a misfortune (不幸), it will always follow you wherever you go. But if you decide to be strong, the hardship will turn out to be a fortune, bringing new hopes.”可知,作者希望人们在面对不幸时,要自我强大,要积极。故选B。2. 细节理解题。根据文章第二段结尾“Except for writing with his toes, he was completely unable to do anything in his life.”可知,这个男孩除了写作什么都不会做,完全依赖弟弟生活,故选D。3. 词句猜测题。根据文章倒数第二段“she was determined (决心) to be completely independent. At school, she always studied hard. Most of all she learned to be self-reliant (依靠自己).”可知,这个女孩失去双手后没有自暴自弃,而是努力学习,自强不息,保持积极的人生态度,故选A。4. 推理判断题。文章讲述了两个遭遇相似,但是态度完全不同的两个人的故事,男孩自暴自弃,完全依赖弟弟生活;女孩自强自立,独立生活,努力学习,保持积极的人生态度。作者运用了对比手法,借此来告诉人们面对苦难时也要保持积极的态度。故选C。Passage 12(24-25·深圳·期中)Clyde, a small-clawed otter (水獭) , was moved from Auckland Zoo to Wellington Zoo two months ago. The zookeepers hoped he and the other otter Bonnie might start a family together. But only two days after he arrived, Clyde went missing. He had dug his way under one of the walls and was nowhere to be seen.The zookeepers set up cages inside the zoo, with plate of Clyde’s favorite fish in them, hoping to catch him.Two days went by and still there was no sign of Clyde’s.At last a couple saw Clyde at their house — a whole kilometer away in Newtown. Clyde was hiding in an out-of-reach hole outside their laundry.The zookeeper arrived and set up some more traps to try to catch him. But Clyde is a pretty smart otter. Twice he managed to get the fish out of a trap without being caught.Five days after he’s escaped, Clyde’s days on the run came to an end when he was finally caught in one of the traps.It was no good putting Clyde back in his old home — he’d only dig his way out again. So he and Bonnie were put into the zoo hospital. There was no chance of their escaping from there.Meanwhile, the zookeepers were working hard to make Clyde’s old home safer. They put an iron barrier underground to stop him digging their way out. Then Bonnie and Clyde went home again.But a month after his first escape, Clyde was out again. Once more the zookeepers came hurrying to catch Clyde. They found him by following the bubbles he made in the river nearby.Nobody knew how Clyde had escaped. But this time he was only out for an hour. So, he went back to the hospital again.Poor Clyde. It seemed that he wasn’t happy at Wellington Zoo, even though he and Bonnie were getting on well together. The keepers didn’t like seeing him unhappy, so they planned to look for a home for him somewhere else.1. Where was Clyde found his first escape A. Back in Auckland Zoo. B. In a river nearby.C. At a house a kilometer away. D. In the Zoo hospital.2. How long did his first run-away from the zoo last A. 2 days B. 5 days C. 1 hour D. 1 month3. How did the zookeepers catch Clyde(after his second escape A. They set up cages in the zoo.B. They attracted Clyde with fish.C. They dug a hole outside his home.D. They followed the bubbles in the water.4. What do we know about Clyde A. He didn’t get on well with Bonnie. B. He was good at digging.C. He was happy in Wellington Zoo. D. He escaped to meet Bonnie.5. Where is the passage most likely to have been taken from A. A news report. B. An advertisement.C. A book review. D. A research paper.【答案】1. C 2. B 3. D 4. B 5. A【知识点】常见动物、记叙文、叙事忆旧【解析】本文主要讲述动物园的水獭Clyde多次挖洞逃跑又被找到的事件。1. 细节理解题。根据“At last a couple saw Clyde at their house — a whole kilometer away in Newtown.”可知,第一次逃跑,Clyde是在一公里外的一所房子里被发现。故选C。2. 细节理解题。根据“Five days after he’s escaped, Elyde’s days on the run came to an end when he was finally caught in one of the traps.”可知,Clyde第一次逃离动物园持续了五天时间。故选B。3. 细节理解题。根据“But a month after his first escape, Clyde was out again. Once more the zookeepers came hurrying to catch Clyde. They found him by following the bubbles he made in the river nearby.”可知,Clyde第二次逃跑后,动物园管理员顺着水中的气泡找到了它。故选D。4. 细节理解题。根据“He had dug his way under one of the walls and was nowhere to be seen.”以及“It was no good putting Clyde back in his old home — he’d only dig his way out again.”可知,Clyde善于挖洞。故选B。5. 推理判断题。通读全文可知,本文主要是在讲述动物园中的一只水獭总是不断地逃走的趣事,可以推断文章来自一篇新闻报道。故选A。Passage 13(24-25·深圳·期中)It was always hot and windy on the great Kansas prairies (堪萨斯大草原). The hot sun and the strong wind made everything grey. They made the grass grey, the flowers grey, the houses grey, even people’s faces grey. Dorothy lived there with Uncle Henry, a farmer, and Aunt Em, Henry’s wife. Uncle Henry and Aunt Em worked hard all day, and never smiled. There wasn’t much happiness in their lives, Dorothy thought.They lived in a small house with a small hole dug in the ground, where the family could go when cyclones (龙卷风) happened. There were often cyclones in Kansas.One day, Uncle Henry was not working. Instead, he sat upon the doorstep and looked worriedly at the sky. Dorothy stood in the door with Toto in her arms, who was a dog she played every day with. Aunt Em was washing the dishes.They heard a low wail of the wind, and saw the long grass bowing in waves before the coming storm.Suddenly Uncle Henry stood up.“There’s a cyclone coming, Em,” he / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科初中英语期中专项训练(牛津版)专题06阅读理解之 记叙文【通关练】Passage 1(Unit 1 Wise men in history)Passage 1文章内容:历史上著名人物Do you know who was described as “superhuman” by the great inventor and astronomer Galileo It was Archimedes who solved the king’s problem of the golden crown while taking a bath. He was perhaps one of the most outstanding scientists in the world. He was born on the island of Sicily in the city of Syracuse around the year 287 BC and died in 212 BC.Archimedes showed great love for mathematics. He made many discoveries. For example, he determined the exact value of pi (π) . He invented and developed methods similar to calculus and used them to find the area of a circle and an accurate estimation of the value of pi.the Archimedes’ ScrewToday Archimedes is considered one of the greatest mathematicians in history. He used his mathematical skills and talents to create useful inventions to solve practical problems. One of his most famous inventions is called the Archimedes’ Screw. It was a device that could lift water to higher levels. One of its first uses was to pump water out from a leaking ship. It is still used today in some places to move water from low places to high places. This invention influenced Leonardo da Vinci as he worked on developing the functioning flying machine.Can you imagine counting the sand in the universe Archimedes once tried to calculate the number of sand grains in the universe. Obviously, it was impossible, but he was too smart. His intellectual curiosity and achievement s to mathematics, in general, would go on to encourage other mathematicians as well. Most of his achievement s were far ahead of his time. Archimedes was indeed a genius.1. What’s the main idea of Paragraph 2 A. The great inventions of Archimedes. B. A brief introduction to Archimedes.C. Archimedes’ discoveries in maths. D. Archimedes’ study on the universe.2. What does the underlined word “It” refer to in Paragraph 3 A. The Archimedes’ Screw. B. A leaking ship.C. Water from low places. D. A high level device.3. Why does the writer mention “Archimedes’ Screw” in the passage A. To explain how it helped Archimedes study maths.B. To show how Archimedes used maths in everyday life.C. To introduce how Archimedes moved water from place to place.D. To tell how Archimedes developed the functioning flying machine.4. Which of the following is true about Archimedes according to the passage A. He liked to solve difficult problems while taking a bath.B. He was a man with many talents and died at the age of 87.C. He had great influence on the development of mathematics.D. He got most of his ideas from Galileo and Leonardo da Vinci.Passage 2(Unit 2 Great minds)Passage 2文章内容:著名人物Although there is a huge increase in Earth’s human population, the number of hungry people in the world has actually fallen in the past 30 years. Yuan Longping has contributed more to this achievement than anyone else.Yuan was born into a poor farmer’s family in 1930 and his parents hoped their son would become a doctor. However, he chose to study farming science at university in Chongqing because he wanted to change the Chinese farmers’ hard life caused by lack of food. His goal was to find a better way to grow rice and help feed the people in his country.The first major breakthrough for Dr Yuan came in 1970 when he discovered a type of wild rice in Hainan. Within three years, Dr Yuan had created the world’s first hybrid rice, by combining the Hainan rice with more traditional rice types. This new rice allowed farmers to produce 30% more rice without the need for more land. Many farmers started using Yuan’s new rice which finally allowed over 70 million Chinese people to escape hunger. But Dr Yuan has not finished yet.In 1986 Yuan began developing an improved type of hybrid rice that was even better. It needed less water and labor to produce even more rice. Though it was a difficult process, Yuan never gave up. Eventually, in 1995, experiments of Yuan’s new hybrid rice began in 55 counties throughout China and the results were so spectacular that it was quickly made available throughout China.Yuan hasn’t limited his efforts to helping only China. His hybrid rice has been introduced to countries such as Madagascar and Kenya, where they have been able to produce up to 4 times as much rice as before.When he was over 90 years old, he still kept working tirelessly. However, he didn’t care about being famous. He felt it gave him less freedom to do his research. Spending money on himself or leading a comfortable life also meant very little to him. Indeed, he believed that a person with too much money has more rather than fewer troubles. He therefore gave millions of yuan to support others for their research in agriculture (农业).1. Why did Yuan choose to study farming science A. Because he was born in a farmer’s family without enough food.B. Because he wanted to save the hungry people all over the world.C. Because he thought farming science was better than being a doctor.D. Because he wanted to help Chinese farmers have more food to eat.2. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to A. A type of rice in Hainan. B. The improved hybrid rice.C. The world’s first hybrid rice. D. Yuan Longping’s experiment.3. In which order did the following things take place in Yuan’s life a. Yuan’s rice helped over 70 million Chinese stay away from being hungry.b. Yuan created the world’s first hybrid rice.c. Yuan’s new hybrid rice succeeded and was grown all over China.d. Yuan began to improve his hybrid rice.e. Yuan discovered a type of wild rice in Hainan.A. e-b-c-a-d B. b-e-d-a-c C. b-e-c-d-a D. e-b-a-d-c4. Which of the following is true according to the last paragraph A. Yuan spent plenty of money helping the poor.B. Yuan was too old to continue doing his research.C. Yuan was famous and rich, but he still worked hard.D. Yuan enjoyed living a comfortable lifestyle.Passage 3(Unit 3 Family life)Passage 3文章内容:家庭生活My high school life was extremely busy and competitive not only in sports but also in academic subjects. The pressure (压力) of trying to get excellent grades while joining in various school activities could be great. Sometimes it seemed like I lived at school! When I was at home, my time was spent doing homework. Some days I was so busy finishing a project that I could hardly see my families.I have a brother and a sister named Sally. She was nine years old. We used to see each other. But after I graduated from the primary school she attended, I saw her less and less. I tried to go to her soccer games, but I had my own play practices and meetings.Then one day I came home, an empty house. I found a note from my mom. she was at my brother’s baseball game. However, my sister was at her friend’s and would be dropped off.At five o’clock, I went to turn on the light near the front door and saw my sister walking towards the door with her friend and her friend’s father. I heard them talking.“Is anyone at home ” the father asked.“Just my mean elder sister—Linda and she only minds her own things. She’s probably in her room as usual,” my sister replied. I couldn’t believe it. I didn’t even know this man but my sister was making me sound like one of Cinderella’s hateful stepsisters. I opened the door, thanked the father for bringing her home, then shut the door and started to cry.To make a long story short, a huge fight followed that ended with me driving my sister to her room. But I realized what was worse than the fight was that I really hadn’t been a good elder sister. I had forgotten what was important and what really mattered. I had got caught in a lot of pressure and competition. In fact, my sister made me realize the grades I got didn’t matter to everyone—certainly not to her. All that matters to her is that I’m her elder sister, and that’s what matters to me, too.1. What does the underlined phrase “drop off” in paragraph 3 mean A. cared for B. sent back C. raised up D. left alone2. What did Sally think of her elder sister A. She was shy and lonely. B. She was cool and strange.C. She cared about nothing but her own things. D. She liked to argue and fight with others.3. Put the following events in the correct order according to the author’s story.a. Linda felt the pressure of getting good grades and joining in school activities.b. Linda heard her sister describe her as “mean elder sister”.c. Linda’s mom left a note saying she was at the brother’s baseball game.d. Linda tried to go to her sister’s soccer games but failed to do so.e. Linda had a fight with her sister.A. a-c-b-d-e B. a-d-c-b-e C. b-c-e-a-d D. b-a-e-c-d4. What did Linda realize after the fight A. Grades are the most important for students. B. Sisters should be honest to each other.C. Living is all about competing with others. D. Love from family members is important.Passage 4(Unit 4 Problems and advice)Passage 4文章内容:名著阅读Buck did not read the newspapers, or he would know that trouble was coming.In fact, trouble was on its way for every strong dog with warm long hair. This was because men, going through the Arctic (北极的) darkness, had discovered a yellow metal—gold. And because shipping and transportation (运输) companies were advertising the discovery, thousands of men were rushing into the Northland. These men wanted heavy dogs, with strong muscles (肌肉) for working and thick coats to protect them from the cold.Buck lived at Judge Miller’s house in the sunny-kissed Santa Clara Valley. There were big stables (马厩), long grape fields, fruit gardens and a big swimming pool. Buck ruled over the whole kingdom. Here he was born and here he had lived the four years of his life. He protected the Judge’s sons and daughters at long midnight or early morning walks. On cold winter nights he lay at the Judge’s feet in front of the warm library fire. He was king—king over everything, crawled (爬行的), walked, or flew at Judge Miller’s place, including humans.Buck was this kind of dog in the autumn of 1897, when the discovery of gold in the Klondike pulled men from all over the world into the frozen North. But Buck did not read the newspapers. He did not know that Manuel, one of gardener’s helpers, was not to be trusted. Manuel loved to gamble (赌博). He believed he could win but he was doomed to failure.On the night of Manuel’s betrayal (背叛), no one saw him and Buck went off through the fields. Buck imagined it to be a relaxing walk. They arrived at a little train. A man talked with Manuel and money passed between them. Manuel tied a piece of thick rope around Buck’s neck. Buck accepted it quietly. To be sure, it was unwanted, but Buck had learned to trust men he knew.However, when the ends of the rope were placed in the stranger’s hands, he barked. Then the rope tightened (收紧) painfully, his tongue hanging out of his mouth. Then his strength disappeared, his eyes grew dim (浑浊), and he knew nothing when the train pulled up. Two men threw him into the baggage car.(—Adapted from The Call of the Wild by Jack London)1. What was the trouble Buck didn’t know at first A. He did not read the newspapers.B. Judge Miller would ask someone to send Buck away.C. Men wanted heavy dogs to work for them in the cold areas.D. Manuel was doomed to lose money when gambling.2. Which description about Buck is NOT true according to the story A. The Judge’s family betrayed him so he ran away quietly.B. He had lived in Judge Miller’s house since he was born.C. Life before the autumn of 1897 was enjoyable for him.D. Manuel could take him out of Miller’s house because he trusted Manuel.3. Put the following statements in the correct order according to the passage.①Manuel sold Buck to a man.②Manuel and Buck went off through the field.③Manual and Buck arrived at a train.④Two men threw him into the baggage car.⑤His strength disappeared and his eyes grew dim because the rope tightened painfully.A. ②③①④⑤ B. ③①②⑤④ C. ③①②④⑤ D. ②③①⑤④4. The story is mainly about ________.A. animals’ trust in humans B. people’s discovery of goldC. Buck’s early life at Judge Miller’s D. the turning point of Buck’s life【真题演练】Passage 1(24-25·深圳高级中学·期中)Zhang Daqian was born in 1899 in Sichuan. He came from an art-loving family. His mother first taught him painting. He copied lots of great paintings he could see. Shitao and Bada Shanren influenced him a lot. In the early 1940s, Zhang studied the Buddhist wall paintings in Dunhuang for two years. This was important for his art growth.Zhang’s works are famous for his many painting styles. He could paint detailed portraits (肖像). He was creative and had his own style, but his art was based on Chinese tradition. People like his later works, especially his lively splashed-ink landscapes.When Zhang was old, he mastered the art of “painting from heart to hand”. In 1971, he chose this phrase for a stamp. This phrase has two meanings. First, Zhang was proud that he could paint nature’s different things with various styles. He got this ability by copying old masters’ works, making his art combine many historical styles. He also traveled a lot, which gave him more life experience to paint the world’s beauty. Second, the phrase shows Zhang’s belief that an artist should follow his heart to show “spirit harmony”. This is an old idea about Chinese painting beauty. Before painting, Zhang knew what he wanted to paint and what feeling he wanted to show. He knew how to amaze people with his paintings.Zhang lived a long life and died at 83 in 1983. He was energetic. He painted many paintings in his life, about 500 per year on average.In 2011, Zhang became the most popular Chinese artist at auction (拍卖会), more popular than Pablo Picasso. People still want his works very much.1. Who first taught Zhang Daqian painting A. His father. B. His mother. C. Shitao. D. Bada Shanren.2. What kind of paintings are people especially fond of among Zhang Daqian’s works A. Detailed portraits. B. Splashed-ink landscapes.C. Buddhist wall paintings. D. Paintings of his early works.3. The phrase “painting from heart to hand” probably means that an artist ________.A. paints whatever comes to mind B. paints with great skill and speedC. follows the heart’s lead to paint with the hand D. paints with a lot of heart but little skill4. From the text, we can infer that Zhang Dagian’s art success is mainly due to ________.A. his long-lasting life B. his family’s art-loving environmentC. his unique artistic style and strong traditional base D. his large number of paintings5. What is the main idea of the text A. Zhang Daqian’s family background. B. Zhang Daqian’s artistic achievements and characteristics.C. The meaning of “painting from heart to hand”. D. Zhang Daqian’s popularity in the art market.Passage 2(24-25·广州第七中学·期中)His friends and family call him “Big Feng” because he is very tall and played basketball as a young man. But he is also big in a different way—he fights hard to protect China’s past. His real name is Feng Jicai and he has written many novels about life in China.Several years ago, however, he put down his pen for a while and began to protect the cultural relics (文化遗产) in Tianjin where he lived. Once someone asked him why he no longer wrote. He replied that at the moment he felt protecting cultural relics was more important.Feng loves his hometown. He believes that old things must be given a place next to new things, or people will soon forget their great past. He does not make speeches to get others to help him in his projects. Instead, he goes out and does what he can himself. One of his biggest projects was to protect the oldest street in Tianjin. Along that street some shops had been in business for seven hundred years. Although the city government rebuilt this street, they did save its oldest building. Another project was more successful: he suggested the city government reserve (保留) some land in the centre of the city so it could not be sold for business. This area is very important for the history of Tianjin. It was here that the city was first built during the Song Dynasty. Later, many treasures were found here.To Feng, digging down into the earth is like reading a book page after page. Each dynasty found in the earth is like an interesting story. Not long ago, he and other writers and artists took photos of the old parts of Tianjin. The photos were put into a book which was very popular. The money from the book helps his projects. Once, an old man asked Feng to sign a book for him, saying he would give it to his grandson who was not yet born. Feng was glad to do it, and he knows that the past is not only for us to enjoy but also for the children of the future.1. What did Big Feng do to protect old things in Tianjin A. He had written many novels about them.B. He made speeches to ask others to help him.C. He worked hard and did what he can himself.D. He rebuilt the oldest street in his hometown.2. What can we learn from the underlined sentence in the last paragraph A. Digging down into the earth is as comfortable as reading a book.B. Learning more about cultural relics helps us know more about the history.C. By digging down into the earth, we can dig some interesting books.D. Big Feng is interested in digging down into the earth and reading books.3. Which of the following will Big Feng agree to A. Old things should give way to the new things.B. The government should reserve more land in the city centre.C. Writing is more important than protecting cultural relics.D. Children of the future should get to know the past.4. What is the best title for the text A. Big Feng and His Novels B. A Great Chinese NovelistC. Cultural Relics in Tianjin D. Big Feng and His RescuePassage 3(24-25·广州第七中学·期中)It was dark. Holmes, Lestrade and I moved towards the house. “Let’s wait here,” Holmes said. “We can hide behind these rocks. Watson, go to the house and see what they are doing. Make sure they don’t see you.” I hid behind a wall. I could see Mr. Stapleton and Sir Henry sitting at a table.Then, Mr. Stapleton left the room and walked to a shed (棚屋) in the yard. He opened the door and there was a strange noise from inside. After a minute he locked the door and went back into the house. I hurried back to report everything to Lestrade and Holmes.There was now a thick white fog over the moor (荒漠). “The fog is getting thicker,” said Holmes. “This is very serious — Sir Henry must leave Mr. Stapleton’s house soon.”Suddenly, we heard footsteps. They got closer and we saw Sir Henry walking towards us through the fog. Then, we heard something. A terrible animal appeared. It was a huge black hound (猎犬). There was fire coming from its mouth and its huge eyes were glowing (发光).The hound ran after Sir Henry. Holmes and I both fired our guns. We hit it but the hound didn’t stop. It jumped on Sir Henry and pushed him to the ground. Holmes pointed his gun and shot the hound five times. The giant hound was dead.Sir Henry was lying on the path. We ran to him and found he was alive.I put my hand on the hound’s glowing face and found my own fingers glowed in the dark. “Phosphorous (含磷的),” I said.We walked towards Merripit House to search for Mr. Stapleton. In the house we didn’t find him, but we found Mrs. Stapleton tied up in a bedroom. We untied her. When she knew Sir Henry was alive and the hound was dead, she cried, “Thank God!”“Now we have proof (证据), but we need Mr. Stapleton.” said Holmes.(Adapted from The Hound of the Baskervilles)1. What did Watson see Stapleton do in the yard A. He took the hound for a walk in the yard.B. He looked at the thick fog with Sir Henry.C. He drank and talked with Sir Henry happily.D. He opened a shed door and locked it again soon.2. What does the underlined word “They” refer to A. Sir Henry and the hound. B. The unknown footsteps.C. Mr. Stapleton and the hound. D. The fog and the wind.3. According to the story, what’s the order of the following events a. Holmes killed the hound with his gun. b. Sir Henry came out of the house to the path.c. We found Mrs. Stapleton in Merripit House. d. Giant hound ran after Sir Henry.e. Mr. Stapleton opened a shed door.A. e-b-d-a-c B. e-b-d-c-a C. b-e-d-a-c D. b-e-d-c-a4. What do you think will happen next in the novel A. Mr. Stapleton will tell Holmes what he has done.B. Sir Henry will be in danger after returning home.C. Mrs. Stapleton will take us to search for Mr. Stapleton.D. Holmes will talk about Mr. Stapleton’s case at once.Passage 4(24-25·广州实验中学·期中)Cleaning up the table, I caught sight of small round plastic pieces. I discovered they were the tops or covers of color markers I had kept on the table. The only difference was that someone got those covers and chewed (咀嚼) them into shapelessness. On another part of the table, I saw the color markers dried up without covers. I was almost sure I knew who had done it and I could not understand the reasons behind his actions.As I was thinking about my discovery, my annoyance and anger gradually went away when I remembered that as a child, I did several strange things that must have made my mother mad. I cut our shoes, I chewed pens and pencils, and I wrote and drew pictures on walls and destroyed many things at home. The mind of a child is curious with the spirit of exploration, trying to understand and test the limits (限制) of many things. Of course, it can be costly, but what is growing up if no mistakes are made We call it paying the school fees of life. If a child plays with a hot iron and it burns him, he will probably not go near the iron again. Sometimes I watch the children in my neighborhood playing dangerous games. Sometimes I tell them not to do it, but sometimes I let it pass. Children may not want to be told to stop riding as fast as they want until someone has fallen off their bike. A child will not listen when his parents ask him to get down from the tree until he has fallen down. However, if the behavior is deadly, you should stop it in time.Creativity is valuable. And this is why we should encourage children to remain creative rather than just receive everything they have known and seen. Allow children to make mistakes, but this must be followed with supervision (监督), monitoring, and correction.1. What happened to the author’s color markers A. They were stolen. B. They were destroyed.C. They were thrown away. D. They were cleaned by mistake.2. How did the author feel when she thought of her childhood A. She got very regretful. B. She calmed down.C. She felt very awful. D. She was very happy.3. What does the author mainly want to show in Paragraph 3 A. Children can learn from their mistakes.B. Mistakes are quite common for children.C. Children often put themselves in danger.D. Children must not be allowed to make any mistakes.4. What is the best title A. Children should be creative. B. Grow up through mistakes.C. What happened to my color markers D. Why do children make mistakes Passage 5(24-25·广州铁一中学·期中)Huang Xuhua, an excellent Chinese scientist, passed away on February 6th, 2025. But his amazing achievements and strong spirit will always be remembered and will guide China’s future.Born in Guangdong Province in 1926, Huang saw his country suffer from foreign attacks during his childhood. Because of these bad memories and experiences, he decided to study hard and use his knowledge to make his country stronger. In the 1950s, China began the challenging task of building nuclear submarines (核潜艇). Huang Xuhua bravely joined this project. At that time, there wasn’t much advanced technology, this task was like climbing a very-high mountain.Huang and his team faced many difficulties while keeping the project a secret. They mustn’t share their work with anyone outside their group, not even their families. So Huang was away from home for years. As they worked on designing the submarines, they faced significant problems. For example, building a nuclear reactor (核反应堆) was very difficult, and they couldn’t ask foreign experts for help. Instead, they had to depend on their own research and used simple tools like abacuses (算盘) to make calculations and do experiments. Another major difficulty was making sure the submarine could remain stable underwater. After many tests, they found solutions to these problems.Finally, in the 1970s, China successfully built and tested its first nuclear submarine. This made China one of the few countries that could do this. Huang didn’t stop there. He continued to improve submarine technology and received many awards for his hard work, including the “Medal of the Republic” in 2019.As we remember Huang Xuhua, we realize his life inspires us all. Young people, in particular, should learn from his courage, bravery and strong will. By facing difficulties and working hard, we can help make China stronger.1. What kind of person was Huang Xuhua according to the passage A. A talented scientist who got success easily.B. A strong-willed researcher who kept trying.C. A lonely inventor who liked working alone.D. A lucky engineer who depended on foreign technology.2. What’s the correct order according to the passage ①China faced foreign attacks during his childhood.②China successfully tested its first nuclear submarine.③Huang joined the nuclear submarine project.④Huang received the “Medal of the Republic”.⑤ Huang worked secretly for years without seeing family.A. ①③⑤②④ B. ③①④⑤② C. ③②①⑤④ D. ①⑤③④②3. What was one of the difficulties in building the nuclear submarine A. Finding enough workers to join the project.B. Asking foreign experts to help.C. Making the nuclear submarine move underwater.D. Using simple tools for research.4. What is the main purpose of the passage A. To explain how nuclear submarines work.B. To introduce the challenging life of Huang Xuhua.C. To praise Huang’s achievements and his spirit.D. To compare Chinese and foreign submarine technologies.Passage 6(24-25·广州荔湾第一中学·期中)Paul and Jason were brothers who lived and worked on neighbouring farms. For 35 years they farmed side by side, sharing machinery and goods as needed, without a single problem.However, one autumn, things changed. It began with a tiny disagreement about a horse, which grew into a major difference. The difference led to angry words, followed by weeks of silence between the two brothersOne morning there was a knock on Paul’s door. He opened it and saw a builder holding his toolbox. “I’m looking for a few days’ work”, the builder said. “Are there any jobs here I could help with ”“Yes,” answered Paul, extremely pleased to see the builder. “I do have a job for you. Look at that farm across the creek (小溪). That’s my brother’s farm. That creek used to be a grass field, but last week my brother dug a path from the river and made the creek. But I’ll go him one better. See that pile of wood I want you to build me a fence, two metres tall, so I won’t need to see him anymore.”The builder said thoughtfully, “I think I understand the situation and I’ll be able to do a job that pleases you.”Paul had business to town that day and left the builder to his work. When he returned, the builder had just finished his job. Paul was shocked. Instead of a fence there was a bridge, stretching from one side of the creek to the other.As Paul stood on the bridge, staring in amazement, his younger brother Jason, came across, and took Paul’s hand. “You are a good man to have built this bridge after all I’ve done,” said Jason.Then, Paul, with tears in his eyes, said to the builder who was packing his bag to go, “Thank you so much. Please stay. I have much more for you to do.”“I’d love to,” the builder said quietly, “but, I have many more bridges to build.”1. What was the cause of the disagreement between the two brothers A. The digging of the creek. B. A problem about a farm animal.C. Who would pay for building the fence. D. Who owned the field between the farms.2. What does the underlined expression “go him one better” in paragraph 4 mean A. Help him out. B. Improve the situation.C. Point out his mistake. D. Do something even worse.3. Why did the builder build the bridge A. He needed to be offered more jobs. B. He felt pleased with Paul’s thought.C. He misunderstood Paul’s instructions. D. He wanted to bring the brothers together.4. What is the ending of the story A. The builder could not get paid. B. The two brothers kept being angry.C. The two brothers became close again. D. The builder needed to build another fence.Passage 7(24-25·广州第六中学·期中)Brian looked at the ugly gray walls of his bedroom. Soon the hated walls would be covered, but not with paint as he had first planned. Brian had been disappointed to learn that the house owner would not allow painting. For weeks he was unable to understand: without using paint, how could he cover the walls But, as Grandmother always said, “Necessity is the mother of invention.” So Brian did some thinking, and with a little help from his mother, he came up with a great plan.This morning, Mom had needed to stop at the mall to buy a book and Brian went along. There, Brian noticed a large poster of Harry Potter and the Hogwarts School on the wall. Next to it was a poster showing the cover of No Arm in Left Field, a baseball novel that Brian had read several times. “This is it,” Brian thought excitedly. “I’ll cover the walls with posters!”When he left the mall, Brian had an armful of posters and a box of tacks (大头钉). At home, he headed straight to his room. First he took out the posters and spread them out on his bed, his desk, and most of the floor. Next he found out the size of each poster, and then the walls. He wanted to cover as much of those ugly walls as possible! It took all afternoon to work out the best preparation. He drew it on paper, making changes until it was just right. When Dad came home at dinnertime, Brian was ready to tack up the posters.“Come see my room, Dad,” called Brian. “It’s going to be great!” But when Dad came into the bedroom, he looked worried. “The house owner said we could not put any holes in the walls. You can’t use tacks, Brian. I am sorry.”Brian’s joy slowly disappeared. He would stay with the boring gray walls forever. Maybe there was no way to solve this problem after all. How could you hang posters without using tacks After all, posters would not stick to the walls by themselves!“What would stick to the walls ” Brian wondered. Then he smiled. Tape, that’s what! Brian took a piece of tape and made it into a circle. He made sure the sticky part of the tape was on the outside. This would work, for sure!1. In this story, what is Brian’s main problem A. Being told not to use tacks.B. Getting permission to paint the room.C. Working out a good preparation for his posters.D. Finding a proper way to cover his bedroom walls.2. Which word can best describe Brian A. Hard-working. B. Kind. C. Smart. D. Brave.3. In what order did the following happen in the story a. Dad came back and warned Brain not to use tacks.b. Brian spent a whole afternoon getting ready.c. The room took a completely new look.d. Brian bought lots of posters and tacks.e. Brian was not allowed to paint the walls.A. e-d-b-a-c B. a-e-d-b-cC. e-a-c-b-d D. a-b-d-c-e4. What can we learn from the story A. We should never put holes in our walls.B. We can solve problems in a creative way.C. Kids should be allowed to paint their rooms.D. It’s fun to have a lot of posters in our bedroom.Passage 8(24-25·广州·期中)For 16-year-old Ma Yifei, the violin performance of the Beijing 2022 Olympics theme song, Snowflake, was her best present for Paralympians (残奥运动员) all over the world. Even though snowflakes are related to winter, she let others feel warmth, hope and light through her performance. “I’m also disabled and I want to do something for them with my music,” said Ma.Ma went blind at the age of two because of an illness. She became interested in music when she was young. She started to learn to play the piano at five and the violin at nine, experiencing the “colorful” music through sound and emotion.Ma’s mother Ha Chunyan, a former music teacher in a primary school, helped her memorize the music score (乐谱) before she played the piano. Ma could not see the keys and always played the wrong notes. It took her thousands of tries to play a piece correctly.Learning the violin was more challenging. Ma needed to feel the teacher’s hands, arms and back to learn the movements, and listen to the strings (弦) over and over again to feel the muscles (肌肉) herself.“After three years of learning, she still could not make any sound except terrible noises,” said Ha, who advised her daughter to give up the violin. But Ma said, “As I’ve been practising so long, it’s hard to give up. I believe I will play better if I persist in practising.”In 2018, Ma got a chance to follow Sheng Yuan and Cao Yuhan, famous musicians from the Central Conservatory of Music, to study music in Beijing. She left her home in Ningxia to follow her musical dream, though she knew there would be more challenges ahead.Ma expressed her excitement about performing at the big event. “All my hard work has paid off. I’m proud of standing on the stage today.”5. What does the underlined phrase “persist in” probably mean in Paragraph 5 A. Keep on. B. End up. C. Give up. D. Look forward to.6. In what order did the following happen in Ma’s story a. Ma started to learn to play the piano.b. Ma went blind because of an illness.c. Ma got a chance to study music in Beijing.d. Ma’s mother advised her to give up the violin.e. Ma gave the violin performance of the Beijing Olympics theme song.A. a-b-d-e-c. B. b-d-a-c-e. C. a-c-b-e-d. D. b-a-d-c-e.7. Which of the following can best describe Ma A. Brave and helpful. B. Serious and kind.C. Hard-working and strong-willed. D. Careful and patient.8. Ma’s story tells us ________.A. old habits die hard B. practice makes perfectC. a friend in need is a true friend D. giving roses to others has lingering fragrancePassage 9(24-25·广州·期中)Huck is my name, Huckleberry Finn. The story started when my best friend, Tom Sawyer and I found $12,000 in a cave. That money made us rich. We got $6,000 each. Judge Thatcher, an important man in St. Petersburg, put it in the bank, and now we get a dollar a day as interest.Then a kind old lady called Widow (寡妇) Douglas invited me to live with her because I haven’t got a family or a home. My mother died a long time ago, then my dad, Pap, disappeared. He was a rude man, especially when he drank a lot, which was most of the time, and he often beat me. I was scared of him. I didn’t go to school like the other boys of my age. I lived on the streets and in the woods.My life changed after I lived with the widow. She gave me a bed to sleep in and bought new clothes for me. She read stories to me and taught me how to eat at a table. But then her sister, Miss Watson, arrived. She brought her black slave Jim with her. I liked Jim but I didn’t like Miss Watson very much. She often shouted at me.Widow Douglas sent me to school every day. I didn’t like going there at first because learning was very difficult. But when I could read and write a bit, I didn’t mind going.The months passed and winter came. The weather got cold. One morning, I woke up and there was snow on the ground. On my way to school, I saw some footprints outside the widow’s house. There was a cross on the heel of the left one. My heart jumped. Only one person wore boots with a cross on the left heel! Pap!“He has heard about my money,” I thought. “And he wants it!”That night I went to see Jim. Jim had a magic ball made of animal hair. There was a spirit inside the ball that could answer people’s questions about the future.9. How did Huck get the $6,000 A. Huck’s father gave him the money. B. Huck’s mother left the money to him.C. He got the money from Widow Douglas. D. Huck and Tom found the money in a cave.10. What does the underlined word “He” in paragraph 6 refer to A. Huck’s friend. B. Huck’s father.C. Miss Watson’s slave. D. Judge Thatcher.11. What’s the correct order of the following events a. Huck saw Jim who had a magic ball made of animal hair.b. Huck received Widow Douglas’s invitation to live with her.c. Huck and his friend found a lot of money in a cave.d. Huck was taught how to eat at a table by Widow Douglas.e. Outside the widow’s house, Huck saw a number of footprints.A. b - d - e - a - c B. b - d - e - c - a C. c - b - d - e - a D. c - b - e - d - a12. We can infer from the passage that __________.A. Huck used to have a happy life with his parentsB. Huck’s father might come to get the moneyC. Jim helped Huck many times when he was in troubleD. Huck missed the life before he met Widow DouglasPassage 10(24-25·广州·期中)Dorothy and her friends the Scarecrow (稻草人), the Tinman (铁皮人) were walking through the forest with Toto, when a big Lion suddenly appeared. The Lion knocked the Scarecrow over and tried to scratch the Tinman, but his claws couldn’t hurt the tin. Then little Toto ran up to the Lion and started barking. The Lion was going to hit him too, but Dorothy came between him and the dog, shouting:“Don’t you dare to bite Toto! A big animal like you is going to bite this poor little dog You are nothing but a coward (胆小鬼)!”The Lion’s face suddenly changed from mad to sad.“I know it,” said the Lion in shame. “But how can I help it ” he sighed.“Look at what you did to Scarecrow!” said Dorothy. Dorothy picked up the Scarecrow and set him back on his feet.“I’m sorry, Scarecrow,” said the Lion. “You seemed so scary that I had to try and make you run away. Usually, when people see me, they run, but you didn’t.”“Why are you so scared of us ” asked Dorothy. “You’re a lion, the king of the forests.”“I can’t help being scared. Whenever there is danger, my heart beats fast.”“Well,” said the Tinman, “maybe you can join us. I have no heart and Scarecrow has no brain. Dorothy and the little dog are dying to go home, very far away. We are going to find the Wizard of Oz for help. Why not come with us and ask him for courage ”“But I am scared to go!” said the Lion.“It’ll be okay,” comforted Dorothy. “There’s nothing to fear when we are all together. We’ll all become better.”“Okay, I’ll go with you,” said the Lion. “I don’t want to be unhappy anymore because I’m a coward!”13. What does the underlined word “him” in paragraph 1 refer to A. The Scarecrow. B. The Tinman.C. The Lion. D. Toto.14. What do we know about the Tinman A. He could free the Wizard of Oz.B. He invited the Lion to join them.C. He wanted to go home far away.D. He was a robot with no thoughts.15. What can we infer about the Lion from the last paragraph A. It hated to work for long. B. It would live a simple life.C. It became very brave. D. It would try to find courage.Passage 11(24-25·广州·期中)If you choose only to complain and escape from a misfortune (不幸), it will always follow you wherever you go. But if you decide to be strong, the hardship will turn out to be a fortune, bringing new hopes.In an accident, a boy lost both his arms and his father — who was the main supporter for the family. Since then, he has had to depend on the arms of his younger brother. In order to take care of him, his younger brother became his shadow, never leaving him alone for years. Except for writing with his toes, he was completely unable to do anything in his life.As the two brothers grew up together, they met problems and they would often quarrel. Then one day, his younger brother wanted to have his own life, as many normal people do. So he was sad and didn’t know what to do.A similar misfortune happened to a girl, too. One night her mother, who suffered from chronic (慢性的) mental illness, disappeared. Her father went out to look for her mother, leaving her alone at home. She tried to prepare meals for her parents, but unluckily overturned the kerosene (煤油) light on the stove, causing a fire which took her hands away.Although her elder sister was studying in another city and would like to take care of her, she was determined (决心) to be completely independent. At school, she always studied hard. Most of all she learned to be self-reliant (依靠自己).One day, the boy and the girl were both invited to appear on a television interview program. The boy told the TV host about his sad future, while the girl was full of enthusiasm (热情) for her life. They both were asked to write something on a piece of paper with their toes. The boy wrote: My younger brother’s arms are my arms; while the girl wrote: Broken wings, flying heart.1. What attitude should we take towards a misfortune in the author’s opinion A. Trying to find an escape from it.B. Facing it bravely with a positive mind.C. Asking for help from your relatives.D. Ignoring it and living a normal life.2. After the accident, the boy ________.A. decided to live with his brotherB. learned to do things with his toesC. made a living all by himselfD. depended wholly on his brother3. What did the girl mean by “Broken wings, flying heart” A. Never give up hopes in face of hardship.B. It’s not easy for her to live a normal life.C. If a bird loses its wings, it cannot fly.D. If you lose your hands, your life will be hard.4. How does the author develop the text A. In the order of time. B. By listing facts.C. By making a comparison. D. In the order of importance.Passage 12(24-25·深圳·期中)Clyde, a small-clawed otter (水獭) , was moved from Auckland Zoo to Wellington Zoo two months ago. The zookeepers hoped he and the other otter Bonnie might start a family together. But only two days after he arrived, Clyde went missing. He had dug his way under one of the walls and was nowhere to be seen.The zookeepers set up cages inside the zoo, with plate of Clyde’s favorite fish in them, hoping to catch him.Two days went by and still there was no sign of Clyde’s.At last a couple saw Clyde at their house — a whole kilometer away in Newtown. Clyde was hiding in an out-of-reach hole outside their laundry.The zookeeper arrived and set up some more traps to try to catch him. But Clyde is a pretty smart otter. Twice he managed to get the fish out of a trap without being caught.Five days after he’s escaped, Clyde’s days on the run came to an end when he was finally caught in one of the traps.It was no good putting Clyde back in his old home — he’d only dig his way out again. So he and Bonnie were put into the zoo hospital. There was no chance of their escaping from there.Meanwhile, the zookeepers were working hard to make Clyde’s old home safer. They put an iron barrier underground to stop him digging their way out. Then Bonnie and Clyde went home again.But a month after his first escape, Clyde was out again. Once more the zookeepers came hurrying to catch Clyde. They found him by following the bubbles he made in the river nearby.Nobody knew how Clyde had escaped. But this time he was only out for an hour. So, he went back to the hospital again.Poor Clyde. It seemed that he wasn’t happy at Wellington Zoo, even though he and Bonnie were getting on well together. The keepers didn’t like seeing him unhappy, so they planned to look for a home for him somewhere else.1. Where was Clyde found his first escape A. Back in Auckland Zoo. B. In a river nearby.C. At a house a kilometer away. D. In the Zoo hospital.2. How long did his first run-away from the zoo last A. 2 days B. 5 days C. 1 hour D. 1 month3. How did the zookeepers catch Clyde(after his second escape A. They set up cages in the zoo.B. They attracted Clyde with fish.C. They dug a hole outside his home.D. They followed the bubbles in the water.4. What do we know about Clyde A. He didn’t get on well with Bonnie. B. He was good at digging.C. He was happy in Wellington Zoo. D. He escaped to meet Bonnie.5. Where is the passage most likely to have been taken from A. A news report. B. An advertisement.C. A book review. D. A research paper.Passage 13(24-25·深圳·期中)It was always hot and windy on the great Kansas prairies (堪萨斯大草原). The hot sun and the strong wind made everything grey. They made the grass grey, the flowers grey, the houses grey, even people’s faces grey. Dorothy lived there with Uncle Henry, a farmer, and Aunt Em, Henry’s wife. Uncle Henry and Aunt Em worked hard all day, and never smiled. There wasn’t much happiness in their lives, Dorothy thought.They lived in a small house with a small hole dug in the ground, where the family could go when cyclones (龙卷风) happened. There were often cyclones in Kansas.One day, Uncle Henry was not working. Instead, he sat upon the doorstep and looked worriedly at the sky. Dorothy stood in the door with Toto in her arms, who was a dog she played every day with. Aunt Em was washing the dishes.They heard a low wail of the wind, and saw the long grass bowing in waves before the coming storm.Suddenly Uncle Henry stood up.“There’s a cyclone coming, Em,” he said. “I’ll go look after my cows and horses.” Then he ran toward the place where they were kept.Aunt Em dropped her work and ran to the hole. “Quick, Dorothy!” she shouted. “Run for the hole!”Toto jumped out of Dorothy’s arms and hid under the bed, and the girl started to get it. Aunt Em quickly climbed down into the small, dark hole. Dorothy caught Toto at last and started to follow her aunt. When she was halfway across the room, there came a strong wind. The house shook so hard that she lost her footing and fell down.Then a strange thing happened.The house whirled (旋转) around and rose slowly through the air.…1. What does Dorothy think of Uncle Henry and Aunt Em’s life A. Boring. B. Exciting. C. Worrying. D. Interesting.2. What was the use of the small hole in the ground A. Dorothy and Toto could play in it.B. Uncle Henry could store food in it.C. The family could protect them from cyclones in it.D. The family could take a break from busy work in it.3. What does “it” refer to in paragraph 8 A. The dog. B. The bed. C. The hole. D. The cyclone.4. Why wasn’t Dorothy able to go into the hole A. Because she ran too slowly.B. Because the hole was not big enough.C. Because she was afraid of the dark hole.D. Because the shaking house made her fall down.5. What would probably happen next in the story A. Dorothy and Toto would jump into the hole.B. Dorothy would be taken to a new place by the wind.C. They would be saved by neighbors and taken to safety.D. The cyclone would soon stop and life would go back to normal.Passage 14(24-25·深圳·期中)Qian Xuesen was born in Hangzhou, Zhejiang Province on December 11,1911. In 1929, Qian placed third in the national college entrance examination and got a chance to attend Shanghai Jiao Tong University. There, he received a degree in mechanical engineering with an emphasis on railroad administration. In 1932, Shanghai was bombed and invaded by Japan. Qian graduated from Shanghai Jiao Tons University in 1934, and the following year he left China for graduate study in the US.In an age before computers, Qian’s ability to quickly perform complex calculations attracted a group of rocket scientists at California Institute of technology. Qian joined them and received his PhD. degree in both aerospace and mathematics three cars latch. After he graduated, he became a professor as well as a researcher who studied rockets and missile(导弹) theories.In 1949, when the news of the birth of the People’s Republic of China came to the United States, Qian Xuesen and his wife decided to return to China. In 1950, when they were ready to return home, they are stopped by US officials and sent to prison. With the help of Chinese government and his friends, he finally returned home.When he returned to China in 1955, our country’s space research was almost deserted. In 1956, he set up the first research institute of rockets and missile. And he personally trained the first generation of China’s aerospace engineers. He was a pioneer and was honored as “The father of China’s missile”. He is the pride of the Chinese people. He made important contributions to he missile and space programs in China.He passed away on October 31, 2009 at the age of 98, but his history still encouraged Chinese youth. His devotion to our country was expressed in his saying, “My career is in China, my success is in China and my destination is in China!” When someone said he could make much more money if he stayed in the United States, he laughed and said, “My family name is Qian, but I don’t like Qian.”1. In what order did the following things about Qian Xuesen take place a. He travelled to the United States.b. He received a degree in mechanical engineering.c. He set up the first research institute of rockets and missile in his homeland.d. He was stopped by US officials and sent to prison.e. he studied rockets with a group of scientists in the university.A. a-b-c-d-c B. b-a-e-d-c C. e-b-a-d-c D. a-e-b-d-c2. What does the underlined word “deserted” in the fourth paragraph probably mean A. Hard. B. Common. C. Completed. D. Blank.3. Which of the following statement is TRUE according to the passage A. Qian started studying rockets at Shanghai Jiao tongs University.B. Qian could complete complex calculations faster than computers.C. Qian and his wife met great difficulties when returning to China.D. Qian created the first research institute of rockets and missile the year he returned to China.4. What can we NOT learn about Qian Xuesen from the last paragraph A. He used to encourage Chinese youth. B. he had a strong love for his motherland.C. He placed national interest ahead of personal gain. D. Money mattered little to bin.21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 专题06 阅读理解之记叙文(期中专项训练)(原卷版).docx 专题06 阅读理解之记叙文(期中专项训练)(解析版).docx