资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 5 Going on an exchange trip单元检测(深圳专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为75分,考试时间为70分钟。第一部分选择题(50分)I. 完形填空 (10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)There is a big difference between knowing a country from social media and experiencing it in person. This is what students from the US and China discovered during an eight-day exchange journey.From March 24 to 31, a group of 15 students from the US went on an educational and cultural ___1___ in China.For 15-year-old Ian Sierra, a 10th grader, this was his first trip abroad. He felt nervous before leaving home. “I was ___2____ about everything—new people, strange food, and how to adapt ____3___ surroundings(环境),” he said. But things went better than he expected. In Beijing, he tried douzhi, a fermented bean juice. It’s a ____4____ even for locals. Surprisingly, he finished three bowls!Ian loved the homestay at Beijing No.4 High School International Campus. At first, he worried he might feel ___5_____, but Chinese students were very friendly. “After class, I played table tennis. Chinese students are so good—they surprised me!” he said. “In the US, we play sports for fun, but here they take it seriously.”The learning was two-sided . Li Weiyou, a 15-year-old student at the school, was Michael Sosa’s homestay partner. Li used to think US students were only ____6____ and didn’t care about study. But Michael ____7____ him—he did well in both study and life. “He taught me how to _____8__ difficult situations, and I taught him Chinese,” Li said.With technology and media developing quickly, teenagers can get information about other countries online____9____. But online stories are just a small part of real cultural exchange. “If I hadn’t come, I’d never know how kind Chinese students are,” said Ian.This trip even changed Ian’s plans. “I used to want to be a math teacher in the US. Now, I hope to teach English in Beijing or Shanghai!” he said.Through this tour, Chinese and US students learned more about each other and ___10_____ the beauty of different cultures.1. A. business B. exchange C. invitation D. interview2. A. anxious B. afraid C. angry D. asleep3. A. simple B. common C. unfamiliar D. basic4. A. promise B. fight C. challenge D. research5. A. alone B. lonely C. confused D. grateful6. A. strict B.hard-working C. outgoing D. independent7. A. introduced B. changed C. confused D. shocked8. A. keep up with B. do with C. deal with D.share with9. A. easily B. wisely C. difficultly D. smoothly10. A.experienced B. expected C. experimented D. explored”II.阅读理解 (40分)第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)ANow, exchange trips are getting more and more popular with students. Many young people want to go on these trips. They think it’s a great chance to see new places, meet new people, and learn things they can’t get from books.Before you go, it’s good to get ready in your mind. Try to be open to new things. Remember, life in another country might be different from home—and that’s okay! Don’t be afraid to make mistakes when you speak the new language. It’s part of learning. Also, be ready to try things you’ve never done before, like eating strange-looking food or joining a new game.Exchange trips have many wonderful benefits. First, they help you learn a new language better. In your daily life, you have to use the language: talking to your host family, buying snacks at the store, or asking for directions. This is much more useful than just studying words in a classroom. You’ll get better at speaking and listening quickly.Second, you’ll learn a lot about other cultures. You can eat local food (maybe spicy or sweet, different from yours!), watch how people celebrate festivals, or see how families live. This makes you understand that the world is full of different ways of life, and that’s interesting.Third, you’ll become more independent. You might need to plan your own time, solve small problems (like forgetting your way home), or take care of yourself when you feel a little sad. Doing these things makes you stronger and more confident.However, there are some things to pay attention to. One common challenge is culture shock. For example, local customs might be very different from what you’re used to—maybe people greet each other in a strange way, or food tastes completely new. To deal with this, it’s helpful to learn about the country’s culture before the trip. You can read books, watch videos, or talk to people who have been there. Keeping an open mind and trying to understand instead of judging will also make it easier to fit in.Exchange trips are amazing experiences. They help you learn languages, know more about the world, and grow into a stronger person. With a little preparation, you’ll have a great time and make memories that last forever.11.Why do exchange trips help improve language skills better than classroom study A. Classroom teachers are not as qualified as local people. B. Students have to use the language in real-life situations daily. C. Foreign countries have better language learning resources. D. There are no exams during exchange trips.12. What is NOT mentioned as a way to deal with culture shock A. Learning about the country’s culture before the trip. B. Reading books and watching videos about the country. C. Avoiding talking to local people to reduce misunderstandings. D. Keeping an open mind and trying to understand local custom13.What can we know from the passage?A. Exchange trips can help students understand and respect cultural differences.B. Culture shock is easy to avoid with no preparation.C. Host families will solve all problems for exchange students.D. Students need to be perfect in a foreign language before the trip.14.What is the main idea of the passage A. How to choose a good exchange program. B. The advantages and considerations of exchange trips. C. The history of student exchange programs. D. Why classroom learning is less effective than travel.15.What is the author’s attitude towards exchange trips A. Negative B. Neutral C. Positive D. DoubtfulBMore than twenty-nine thousand foreign exchange students attended American high schools last year. Foreign exchange students can get the chance to learn more about American culture and Americans. They make new friends and experience many different things in new places. But they also have problems because they are far from home and maybe they can’t understand others well.To become an exchange student in American high school, students must have completed at least eleven years of school and have done well. They must be between the ages of fifteen and eighteen. They must also speak English well.Host families are supposed to receive training in hosting exchange students. Host families do not get paid, but they get a fifty-dollar tax deduction(税收减免)for each month when the exchange students live in their home.Educational experts have some advice for students: You should not think “Oh, wow, cool, a year of holiday! I’m not going to do anything. It’s going to be fun and everything is just going to be exciting, because it’s also hard. But at the same time it’s so cool. You are going to start to like it. You should try.” Going to a foreign country to live with complete strangers is not for everyone. But many who have done it said that the experience taught them a lot about the world and about themselves.16. What is the advantage of being exchange students in America A. They can accept the rules of the exchange program.B. They can get to know a lot about American cultures and Americans.C. They can get away from the study pressure(压力).D. They can do anything they want.17. To become an exchange student, students ______.A. have to be so rich that they can afford the tuition(学费).B. have to be able to speak a little English.C. should finish at least eleven years of school with good grades.D. must be more than 17 years old at least.18. If an American family is a host family, they ______.A. can get much money from the government.B. don’t need to do anything to help the students.C. can get a fifty-dollar tax deduction for each month.D. Don’t need to get any training before hosting a foreign student.19. Which of the following is TRUE according to the passage A. A foreign exchange is not just for fun and excitement.B. Going to a foreign country can be fit for everyone.C. Exchange students’ life is just like a year of holiday.D. The experience of being an exchange student is not worthwhile at all.20 What’s the main idea of the passage A. To tell us something about the exchange students in America.B. To show that studying in the United States is good for students’ English.C. To tell us students often choose to be exchange students in America.D. To call on more students to have a trip to a foreign country.CIn 2024, a group of students from a school in California, United States, went on an educational and cultural exchange journey in three cities in China: Beijing, Suzhou, and Shanghai.For Ian Sierra, a boy in the group, this was his first time traveling abroad, and he felt nervous before the trip. “I should behave well, because every move is the image (形象) of the whole group, my school, and my country.”During the trip, Sierra and his friends were excited that they opened their minds, tried new things, and talked with Chinese people actively. Sierra visited places of interest and tried local food, but the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program at Beijing No.4 High School International Campus (BHSFIC), where he spent over two days. “My homestay partner, his parents, and everyone else were very welcoming and kind. I felt like I had become part of an interconnected (有联系的) community,” he said. For Sierra, the weeklong trip even influenced his plan for the future job. “I used to consider becoming a math teacher in the US. Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai.” Gong Siyong, a student at BHSFIC and Sierra’s homestay partner, said that an exchange experience was very surprisingly different from simply touring a country. “Through our time together, I’ve come to realize the students from both schools have their different personalities (性格) and qualities (品质). We have more similarities than differences, and those differences can be understood,” said Gong.Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher. He was thankful for the trip and wanted to travel to China again. He and Gong still talked through WeChat.21. Where is Ian Sierra from A. Suzhou. B. Beijing. C. California. D. Shanghai.22. Which part did Sierra like best about the trip A. Trying some local food. B. Traveling alone in China.C. Visiting many places of interest. D. Joining an exchange and homestay program.23. What was Gong Siyong’s idea about the differences among students from the two schools A. He found there was no difference at all.B. He thought there were too many differences.C. He respected the differences and tried to find more similarities.D. He thought it was difficult to accept the differences though he tried hard.24. How did Sierra’s feelings change before, during and after the trip A. Nervous→excited→thankful. B. Excited→surprised→thankful.C. Excited→thankful→surprised. D. Nervous→surprised→thankful.25. What can we infer (推断) from the passage A. Sierra’s friends behaved well in China.B. The exchange students stayed in Beijing for a week.C. Sierra’s new plan was to be an English teacher in China.D. Gong Siyong and Sierra met again in Beijing after the trip.第二节 短文填空以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)The term “culture shock” is used to describe the anxiety(焦虑)produced when a person moves to a new environment. When you visit a new place, you are forced to meet your everyday needs, like food and language in a totally new and different way. 26. . After all, it is you who must take steps to feel better. There are a few suggestions.27. . You may feel annoyed that you are experiencing a culture shock after having prepared so long and so hard for your trip. No matter how much information you read and how well you speak English, you can’t always do everything perfectly.An open mind helps. Try not to form an opinion about the new culture soon. You might be quick to judge the food, manners and the ways to communicate and as a result would want to do things the way you are used to. Do not think of the US culture as better or worse, just different—you will be more willing to try new things. 28. .Participate(参与). Just watching life go by you is not going to help you much. You will have to try out a few things for yourself. 29. . People around you will usually be ready to help if something goes wrong. If you are unsure of what to do in a new environment, follow others.Be Humorous. 30. . Finally believe that you can live with the differences and confusions(困惑)and still learn and enjoy yourself.A. Don’t worry about making a mistakeB. Getting over culture shock depends upon youC. Do not expect to do things perfectly the first timeD. Our cultures help us understand who we are and what we believeE.Try to accept the differences you are finding between your home and host culturesF.Never forget that humor is one of the best methods for almost any difficult situation第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)下面的材料A--F 分别给出了一些深圳的学校的介绍。请根据 Anna, Ben, Cathy, David, Emily 的需求选择最适合他们的学校,并将其标号填入题前括号内。31 Anna is interested in playing ping-pong. She thinks China is famous for this sport. So as an exchange student, she’d like to study in a Chinese school. And she will enjoy playing ping-pong best. 32 Ben thinks Chinese parents always take good care of their children. So he wants to study in a Chinese school and live with a Chinese family. He wants to experience warm Chinese family culture. 33 Cathy is living in a poor and ancient town in India. She knows these years China has changed a lot. So she wants to study in a big district in Shenzhen. And she can gain newer knowledge and enjoy more colorful life. 34 David can speak at least four different languages, but he isn’t good at Chinese. If his classmates in China can talk with him in Chinese, things will be better. 35 Emily is fond of Chinese food. She wants to learn how to make Chinese food in a Chinese school. And she also wants to know how to run a Chinese restaurant. A. Baijia Middle School is a famous school in Shenzhen, a large city in Guangdong. The school has strict rules for their students. The students there are too busy to enjoy their activities. B. Yu Cai School is a special school. Students can learn many useful life skills here. Cooking and driving are its main subjects. At the same time, it teaches you ways of starting business. C. Ming Zhu Middle School is a bilingual (双语的) school. To make itself known around the world, it’s trying to accept more exchange students. Learning any language is not a problem here. D. Delin Middle School is a big school in Longgang, a big district in Shenzhen. The students can learn something newer and enjoy more colorful life. E. Guang Ming Middle School encourages every exchange student to live in a local student’s home. The students may feel warm Chinese family culture. F. Feng Ye Middle School is a physical education school. This school offers sports and culture courses (课程) to students. And table tennis is one of the main courses. It has many excellent table tennis players.第二部分 非选择题(25分)III. 语法填空(10分)阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Irina Ianshina, an exchange student from Russia, has developed a deep love for Chinese calligraphy (书法) since she 36 (arrive) in South China’s Hainan Province one year ago. Ianshina 37 (study) at Hainan College of Software Technology now. She chose 38 (come) to Hainan because she loves the pleasant winter temperatures, the fresh air, and the seafood there.The girl has 39 lovely Chinese name—Lin Wan. She chose the two characters 40 each has a special meaning. “Lin 41 (mean) ‘forest’ in Chinese. I chose it because of my love for nature. The character Wan was introduced by my Chinese friends. According to them, it has a similar meaning to ‘gentle’,” she said.In most foreign students’ opinions, Chinese is the most challenging language to learn. What’s more, Chinese calligraphy 42 (real) looks like a painting. “I’ve been interested in Chinese, and I even took calligraphy lessons at school in Moscow when I was 14,” Ianshina said. At the college, she has made great progress in calligraphy under the guidance of her teacher Zhou Xiayu, who praised her creativity and efforts.In the future, Ianshina 43 (continue) learning Chinese calligraphy and try to pass a Chinese exam to have better communication with Chinese people.In fact, Ianshina is not the first Russian exchange student at the college. Since the college began admitting (接收) international students in 2015, over 100 Russian students have achieved excellent 44 (perform) at the college. They also take an active part 45 cultural activities about Chinese tea culture, Chinese calligraphy, and Chinese music.第四节、书面表达(15分)上月Frank来中国北京交换访学,在北京寄宿家庭中李先生家呆了两个星期,他深刻感受了寄宿家庭对他的关心和照顾,在北京二周中,他参加各种各样的活动,参观北京地区的名胜古迹,品尝当地的美食,了解不少的中国传统和文化,也交了中国朋友,他特别感谢李先生和夫人给他的关爱。假如你是Frank,请向他的寄宿家庭写一封感谢信,表达他的感谢之情。To :Mr. Li and Mrs. LiSubject: Thank youDear Mr and Mrs Li,_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope to hear from you soon.Yours, Frank21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 5 Going on an exchange trip单元检测(深圳专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为75分,考试时间为70分钟。第一部分选择题(50分)I. 完形填空 (10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)There is a big difference between knowing a country from social media and experiencing it in person. This is what students from the US and China discovered during an eight-day exchange journey.From March 24 to 31, a group of 15 students from the US went on an educational and cultural ___1___ in China.For 15-year-old Ian Sierra, a 10th grader, this was his first trip abroad. He felt nervous before leaving home. “I was ___2____ about everything—new people, strange food, and how to adapt ____3___ surroundings(环境),” he said. But things went better than he expected. In Beijing, he tried douzhi, a fermented bean juice. It’s a ____4____ even for locals. Surprisingly, he finished three bowls!Ian loved the homestay at Beijing No.4 High School International Campus. At first, he worried he might feel ___5_____, but Chinese students were very friendly. “After class, I played table tennis. Chinese students are so good—they surprised me!” he said. “In the US, we play sports for fun, but here they take it seriously.”The learning was two-sided . Li Weiyou, a 15-year-old student at the school, was Michael Sosa’s homestay partner. Li used to think US students were only ____6____ and didn’t care about study. But Michael ____7____ him—he did well in both study and life. “He taught me how to _____8__ difficult situations, and I taught him Chinese,” Li said.With technology and media developing quickly, teenagers can get information about other countries online____9____. But online stories are just a small part of real cultural exchange. “If I hadn’t come, I’d never know how kind Chinese students are,” said Ian.This trip even changed Ian’s plans. “I used to want to be a math teacher in the US. Now, I hope to teach English in Beijing or Shanghai!” he said.Through this tour, Chinese and US students learned more about each other and ___10_____ the beauty of different cultures.1. A. business B. exchange C. invitation D. interview2. A. anxious B. afraid C. angry D. asleep3. A. simple B. common C. unfamiliar D. basic4. A. promise B. fight C. challenge D. research5. A. alone B. lonely C. confused D. grateful6. A. strict B.hard-working C. outgoing D. independent7. A. introduced B. changed C. confused D. shocked8. A. keep up with B. do with C. deal with D.share with9. A. easily B. wisely C. difficultly D. smoothly10. A.experienced B. expected C. experimented D. explored【答案】BACCB DDCAA【解析】一群美国学生访华交流,克服不安,体验文化,改变认知,中美学生借此加深了解。1. B 句意:3 月 24 日至 31 日,一群 15 名美国学生在中国进行了一次教育和文化交流。business 生意;exchange 交流;invitation 邀请;interview 采访。结合上文 “during an eight-day exchange journey” 可知,此处指教育文化交流活动,故选 B。2.A 句意:”我对所有事情都很焦虑 —— 新的人、陌生的食物,以及如何适应环境,” 他说。anxious 焦虑的;afraid 害怕的;angry 生气的;asleep 睡着的。根据前文 “He felt nervous before leaving home” 可知,他离开家前很紧张,对未知事物应是 “焦虑的”,”be anxious about” 为固定搭配,故选 A。3. C 句意:”我对所有事情都很焦虑 —— 新的人、陌生的食物,以及如何适应不熟悉的环境,” 他说。simple 简单的;common 普通的;unfamiliar 不熟悉的;basic 基本的。结合语境,首次出国面对的应是 “不熟悉的” 环境,故选 C。4. C 句意:即使对当地人来说,这也是一个挑战。promise 承诺;fight 打架;challenge 挑战;research 研究。根据常识,豆汁味道特殊,对当地人来说尝试它也是一种 “挑战”,故选 C。5. B 句意:起初,他担心自己可能会感到孤独,但中国学生非常友好。alone 独自的(强调客观状态);lonely 孤独的(强调主观感受);confused 困惑的;grateful 感激的。结合 “but Chinese students were very friendly” 可知,他担心的是主观上的 “孤独” 感受,故选 B。6. D 句意:李伟友过去认为美国学生只注重独立,不关心学习。strict 严格的;hard-working 勤奋的;outgoing 外向的;independent 独立的。根据后文 “But Michael...he did well in both study and life” 的转折可知,此处是他对美国学生的固有印象,”独立” 符合语境,故选 D。7. D 句意:但迈克尔让他震惊 —— 他在学习和生活上都做得很好。introduced 介绍;changed 改变;confused 困惑;shocked 使震惊。结合前文他对美国学生的固有印象,以及迈克尔的实际表现,可知迈克尔的表现让他 “震惊”,故选 D。8. C 句意:”他教我如何应对困难的情况,我教他中文,” 李伟友说。keep up with 跟上;do with 处理(常与 what 连用);deal with 应对(常与 how 连用);share with 分享。根据 “difficult situations” 及 “how” 可知,此处用 “deal with”,故选 C。9. A 句意:如今,青少年可以很容易地在网上获取关于其他国家的信息。easily 容易地;wisely 明智地;difficultly 困难地;smoothily 平稳地。结合 “With technology and media developing quickly” 可知,网上获取信息应是 “容易地”,故选 A。10. A 句意:通过这次旅行,中美学生更多地了解了彼此,体验了不同文化的美。experienced 体验;expected 期待;experimented 实验;explored 探索。结合 “the beauty of different cultures” 可知,是 “体验” 文化之美,故选 A。II.阅读理解 (40分)第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)ANow, exchange trips are getting more and more popular with students. Many young people want to go on these trips. They think it’s a great chance to see new places, meet new people, and learn things they can’t get from books.Before you go, it’s good to get ready in your mind. Try to be open to new things. Remember, life in another country might be different from home—and that’s okay! Don’t be afraid to make mistakes when you speak the new language. It’s part of learning. Also, be ready to try things you’ve never done before, like eating strange-looking food or joining a new game.Exchange trips have many wonderful benefits. First, they help you learn a new language better. In your daily life, you have to use the language: talking to your host family, buying snacks at the store, or asking for directions. This is much more useful than just studying words in a classroom. You’ll get better at speaking and listening quickly.Second, you’ll learn a lot about other cultures. You can eat local food (maybe spicy or sweet, different from yours!), watch how people celebrate festivals, or see how families live. This makes you understand that the world is full of different ways of life, and that’s interesting.Third, you’ll become more independent. You might need to plan your own time, solve small problems (like forgetting your way home), or take care of yourself when you feel a little sad. Doing these things makes you stronger and more confident.However, there are some things to pay attention to. One common challenge is culture shock. For example, local customs might be very different from what you’re used to—maybe people greet each other in a strange way, or food tastes completely new. To deal with this, it’s helpful to learn about the country’s culture before the trip. You can read books, watch videos, or talk to people who have been there. Keeping an open mind and trying to understand instead of judging will also make it easier to fit in.Exchange trips are amazing experiences. They help you learn languages, know more about the world, and grow into a stronger person. With a little preparation, you’ll have a great time and make memories that last forever.11.Why do exchange trips help improve language skills better than classroom study A. Classroom teachers are not as qualified as local people. B. Students have to use the language in real-life situations daily. C. Foreign countries have better language learning resources. D. There are no exams during exchange trips.12. What is NOT mentioned as a way to deal with culture shock A. Learning about the country’s culture before the trip. B. Reading books and watching videos about the country. C. Avoiding talking to local people to reduce misunderstandings. D. Keeping an open mind and trying to understand local custom13.What can we know from the passage?A. Exchange trips can help students understand and respect cultural differences.B. Culture shock is easy to avoid with no preparation.C. Host families will solve all problems for exchange students.D. Students need to be perfect in a foreign language before the trip.14.What is the main idea of the passage A. How to choose a good exchange program. B. The advantages and considerations of exchange trips. C. The history of student exchange programs. D. Why classroom learning is less effective than travel.15.What is the author’s attitude towards exchange trips A. Negative B. Neutral C. Positive D. Doubtful【答案】BCABC【解析】文章介绍了学生交换旅行很流行,阐述其能提升语言、了解文化、增强独立性等好处,及应对文化冲击的注意事项,认为其是很棒的经历。11.B文章第三段明确提到,交换旅行中 “在日常生活中必须使用语言(和寄宿家庭交谈、在商店买零食、问路等)”,这比课堂学习更有用。由此可知,真实生活中的日常使用是语言能力提升的关键,B 选项符合12.C第六段提到应对文化冲击的方法包括 “提前了解该国文化”“读书、看视频”“保持开放心态并尝试理解”,而 C(避免与当地人交流)与文中 “保持开放心态、融入当地” 的建议相悖,且未被提及,故为正确答案。13.A第四段提到,交换旅行让人 “了解到世界上有不同的生活方式”,这体现了对文化差异的理解与尊重,A 选项正确;B(不做准备也能避免文化冲击)与文中 “提前了解文化有帮助” 矛盾;C(寄宿家庭解决所有问题)与 “变得独立、自己解决问题” 不符;D(旅行前必须精通外语)与 “不要害怕说错话,这是学习的一部分” 相悖。14.B文章先介绍交换旅行的流行,接着阐述其好处(语言提升、文化了解、独立性增强),然后提到需要注意的问题(文化冲击及应对方法),最后总结其价值。整体围绕 “交换旅行的优势与注意事项” 展开,B 选项正确。15.C作者在文中用 “wonderful benefits”“amazing experiences”“great time”“memories that last forever” 等积极词汇描述交换旅行,且强调其对个人成长的帮助,态度明显是积极的,C选项正确。BMore than twenty-nine thousand foreign exchange students attended American high schools last year. Foreign exchange students can get the chance to learn more about American culture and Americans. They make new friends and experience many different things in new places. But they also have problems because they are far from home and maybe they can’t understand others well.To become an exchange student in American high school, students must have completed at least eleven years of school and have done well. They must be between the ages of fifteen and eighteen. They must also speak English well.Host families are supposed to receive training in hosting exchange students. Host families do not get paid, but they get a fifty-dollar tax deduction(税收减免)for each month when the exchange students live in their home.Educational experts have some advice for students: You should not think “Oh, wow, cool, a year of holiday! I’m not going to do anything. It’s going to be fun and everything is just going to be exciting, because it’s also hard. But at the same time it’s so cool. You are going to start to like it. You should try.” Going to a foreign country to live with complete strangers is not for everyone. But many who have done it said that the experience taught them a lot about the world and about themselves.16. What is the advantage of being exchange students in America A. They can accept the rules of the exchange program.B. They can get to know a lot about American cultures and Americans.C. They can get away from the study pressure(压力).D. They can do anything they want.17. To become an exchange student, students ______.A. have to be so rich that they can afford the tuition(学费).B. have to be able to speak a little English.C. should finish at least eleven years of school with good grades.D. must be more than 17 years old at least.18. If an American family is a host family, they ______.A. can get much money from the government.B. don’t need to do anything to help the students.C. can get a fifty-dollar tax deduction for each month.D. Don’t need to get any training before hosting a foreign student.19. Which of the following is TRUE according to the passage A. A foreign exchange is not just for fun and excitement.B. Going to a foreign country can be fit for everyone.C. Exchange students’ life is just like a year of holiday.D. The experience of being an exchange student is not worthwhile at all.20 What’s the main idea of the passage A. To tell us something about the exchange students in America.B. To show that studying in the United States is good for students’ English.C. To tell us students often choose to be exchange students in America.D. To call on more students to have a trip to a foreign country.【答案】BCCAA【解析】本文介绍美国交换生的一些事情。16.B细节理解题。从Foreign exchange students can get the chance to learn more about American culture and Americans.可知答案选B。17.C细节理解题。从第二段To become an exchange student in American high school, students must have completed at least eleven years of school and have done well.答案选C18.C细节理解题。从第三段Host families do not get paid, but they get a fifty-dollar tax deduction(税收减免)for each month when the exchange students live in their home.可知答案选C19.A推理判断题。从You should not think。。。可知A foreign exchange is not just for fun and excitement.答案选A20.A主旨大意题。本文介绍到美国做交换生的一些事情,优点,条件,要做的事情。等CIn 2024, a group of students from a school in California, United States, went on an educational and cultural exchange journey in three cities in China: Beijing, Suzhou, and Shanghai.For Ian Sierra, a boy in the group, this was his first time traveling abroad, and he felt nervous before the trip. “I should behave well, because every move is the image (形象) of the whole group, my school, and my country.”During the trip, Sierra and his friends were excited that they opened their minds, tried new things, and talked with Chinese people actively. Sierra visited places of interest and tried local food, but the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program at Beijing No.4 High School International Campus (BHSFIC), where he spent over two days. “My homestay partner, his parents, and everyone else were very welcoming and kind. I felt like I had become part of an interconnected (有联系的) community,” he said. For Sierra, the weeklong trip even influenced his plan for the future job. “I used to consider becoming a math teacher in the US. Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai.” Gong Siyong, a student at BHSFIC and Sierra’s homestay partner, said that an exchange experience was very surprisingly different from simply touring a country. “Through our time together, I’ve come to realize the students from both schools have their different personalities (性格) and qualities (品质). We have more similarities than differences, and those differences can be understood,” said Gong.Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher. He was thankful for the trip and wanted to travel to China again. He and Gong still talked through WeChat.21. Where is Ian Sierra from A. Suzhou. B. Beijing. C. California. D. Shanghai.22. Which part did Sierra like best about the trip A. Trying some local food. B. Traveling alone in China.C. Visiting many places of interest. D. Joining an exchange and homestay program.23. What was Gong Siyong’s idea about the differences among students from the two schools A. He found there was no difference at all.B. He thought there were too many differences.C. He respected the differences and tried to find more similarities.D. He thought it was difficult to accept the differences though he tried hard.24. How did Sierra’s feelings change before, during and after the trip A. Nervous→excited→thankful. B. Excited→surprised→thankful.C. Excited→thankful→surprised. D. Nervous→surprised→thankful.25. What can we infer (推断) from the passage A. Sierra’s friends behaved well in China.B. The exchange students stayed in Beijing for a week.C. Sierra’s new plan was to be an English teacher in China.D. Gong Siyong and Sierra met again in Beijing after the trip.【答案】21. C 22. D 23. C 24. A 25. C【导语】本文是一篇记叙文。讲述了美国加利福尼亚的学生Ian Sierra参加中国教育文化交流项目的经历,包括他的感受、收获以及未来计划的变化。21. 细节理解题。根据”a group of students from a school in California”可知,Ian Sierra来自美国加利福尼亚。故选C。22. 细节理解题。根据”the part he liked best about the trip was the exchange and homestay (家庭寄宿) program”可知,Sierra最喜欢的部分是参与交换和家庭寄宿项目。故选D。23. 观点态度题。根据”We have more similarities than differences, and those differences can be understood”可知,他尊重差异并努力寻找共同点。故选C。24. 细节理解题。根据”he felt nervous before the trip”可知,Sierra出发前是紧张的;根据”Sierra and his friends were excited”可知,Sierra旅行中是兴奋的;根据”He was thankful for the trip”可知,Sierra回家后是感激的。Sierra的感情变化为Nervous→excited→thankful。故选A。25. 推理判断题。根据”Sierra kept his new plan after coming back home and he wanted to be an English teacher.”及前文”Now I’m planning to work in Beijing or Shanghai”可推断,他的新计划是到中国当英语老师。故选C。第二节 短文填空以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)The term “culture shock” is used to describe the anxiety(焦虑)produced when a person moves to a new environment. When you visit a new place, you are forced to meet your everyday needs, like food and language in a totally new and different way. 26. . After all, it is you who must take steps to feel better. There are a few suggestions.27. . You may feel annoyed that you are experiencing a culture shock after having prepared so long and so hard for your trip. No matter how much information you read and how well you speak English, you can’t always do everything perfectly.An open mind helps. Try not to form an opinion about the new culture soon. You might be quick to judge the food, manners and the ways to communicate and as a result would want to do things the way you are used to. Do not think of the US culture as better or worse, just different—you will be more willing to try new things. 28. .Participate(参与). Just watching life go by you is not going to help you much. You will have to try out a few things for yourself. 29. . People around you will usually be ready to help if something goes wrong. If you are unsure of what to do in a new environment, follow others.Be Humorous. 30. . Finally believe that you can live with the differences and confusions(困惑)and still learn and enjoy yourself.A. Don’t worry about making a mistakeB. Getting over culture shock depends upon youC. Do not expect to do things perfectly the first timeD. Our cultures help us understand who we are and what we believeE.Try to accept the differences you are finding between your home and host culturesF.Never forget that humor is one of the best methods for almost any difficult situation【答案】26. B 27. C 28. E 29. A 30. F【解析】短文讲了”文化冲击”一词用来描述当一个人到一个新环境时产生的焦虑。详细地介绍了缓解焦虑的一些建议。26. 根据后句”After all, it is you who must take steps to feel better. There are a few suggestions.”可知说的是靠自己,结合选项B”克服文化冲击取决于你自己”符合语境。故选B。27. 根据后句”No matter how much information you read and how well you speak English, you can’t always do everything perfectly.”可知说的是完美,结合选项C”不要指望第一次就能把事情做得十全十美”符合语境。故选C。28. 根据前句”Do not think of the US culture as better or worse, just different—you will be more willing to try new things.”可知说的是文化差异,结合选项E”试着接受你的家庭文化和宿主文化之间的差异”符合语境。故选E。29. 根据后句”People around you will usually be ready to help if something goes wrong.”可知说的是犯错误,结合选项A”不要担心犯错误”符合语境。故选A。30. 根据前句”Be Humorous.”可知说的是幽默,结合选项F”永远不要忘记,幽默是解决几乎任何困难情况的最好方法之一”符合语境。故选F。第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)下面的材料A--F 分别给出了一些深圳的学校的介绍。请根据 Anna, Ben, Cathy, David, Emily 的需求选择最适合他们的学校,并将其标号填入题前括号内。31 Anna is interested in playing ping-pong. She thinks China is famous for this sport. So as an exchange student, she’d like to study in a Chinese school. And she will enjoy playing ping-pong best. 32 Ben thinks Chinese parents always take good care of their children. So he wants to study in a Chinese school and live with a Chinese family. He wants to experience warm Chinese family culture. 33 Cathy is living in a poor and ancient town in India. She knows these years China has changed a lot. So she wants to study in a big district in Shenzhen. And she can gain newer knowledge and enjoy more colorful life. 34 David can speak at least four different languages, but he isn’t good at Chinese. If his classmates in China can talk with him in Chinese, things will be better. 35 Emily is fond of Chinese food. She wants to learn how to make Chinese food in a Chinese school. And she also wants to know how to run a Chinese restaurant. A. Baijia Middle School is a famous school in Shenzhen, a large city in Guangdong. The school has strict rules for their students. The students there are too busy to enjoy their activities. B. Yu Cai School is a special school. Students can learn many useful life skills here. Cooking and driving are its main subjects. At the same time, it teaches you ways of starting business. C. Ming Zhu Middle School is a bilingual (双语的) school. To make itself known around the world, it’s trying to accept more exchange students. Learning any language is not a problem here. D. Delin Middle School is a big school in Longgang, a big district in Shenzhen. The students can learn something newer and enjoy more colorful life. E. Guang Ming Middle School encourages every exchange student to live in a local student’s home. The students may feel warm Chinese family culture. F. Feng Ye Middle School is a physical education school. This school offers sports and culture courses (课程) to students. And table tennis is one of the main courses. It has many excellent table tennis players.【答案】31. F 32. E 33. D 34. C 35. B【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了Anna, Ben, Cathy, David, Emily的情况以及最适合他们的学校。31. 根据”Anna is interested in playing ping-pong. She thinks China… to study in a Chinese school.”可知,Anna对打乒乓球感兴趣,希望作为交换生在有乒乓球相关课程的中国学校学习。F选项 “Feng Ye Middle School is a physical education school. This school offers sports and culture courses to students. And table tennis is one of the main courses.” 表明枫叶中学是体育学校,乒乓球是主要课程之一,适合Anna。故选F。32. 根据”So he wants to study in a Chinese school and live with a Chinese family. He wants to experience warm Chinese family culture.”可知,Ben想在一所中国学校学习并体验中国家庭文化。E选项 “Guang Ming Middle School encourages every exchange student to live in a local student’s home. The students may feel warm Chinese family culture.” 指出光明中学鼓励交换生住在当地学生家里,能让学生感受温暖的中国家庭文化,符合Ben 的需求。故填E。33. 根据”So she wants to study in a big district in Shenzhen. And she can gain newer knowledge and enjoy more colorful life.”可知,Cathy想在深圳的一个大区域学习,获取新知识并享受更丰富多彩的生活D选项 “Delin Middle School is a big school in Longgang, a big district in Shenzhen. The students can learn something newer and enjoy more colorful life.” 说明德林中学在深圳龙岗这个大区,学生能学到更新知识并享受多彩生活,适合Cathy。故填D。34. 根据”David can speak at least four different…things will be better.”可知,David不擅长中文,希望在中国学校同学们能用中文和他交流。C选项 “Ming Zhu Middle School is a bilingual school. To make itself known around the world, it’s trying to accept more exchange students. Learning any language is not a problem here.” 表明明珠中学是双语学校,学习任何语言都不是问题,符合David 的要求。故填C。35. 根据”Emily is fond of Chinese food. She wants to learn how… know how to run a Chinese restaurant.”可知,Emily喜欢中国食物,想学习如何制作中国食物和经营中餐厅。B选项 “Yu Cai School is a special school. Students can learn many useful life skills here. Cooking and driving are its main subjects. At the same time, it teaches you ways of starting business.” 指出育才学校能让学生学习烹饪等生活技能以及创业方法,适合Emily。故填B。第二部分 非选择题(25分)III. 语法填空(10分)阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。Irina Ianshina, an exchange student from Russia, has developed a deep love for Chinese calligraphy (书法) since she 36 (arrive) in South China’s Hainan Province one year ago. Ianshina 37 (study) at Hainan College of Software Technology now. She chose 38 (come) to Hainan because she loves the pleasant winter temperatures, the fresh air, and the seafood there.The girl has 39 lovely Chinese name—Lin Wan. She chose the two characters 40 each has a special meaning. “Lin 41 (mean) ‘forest’ in Chinese. I chose it because of my love for nature. The character Wan was introduced by my Chinese friends. According to them, it has a similar meaning to ‘gentle’,” she said.In most foreign students’ opinions, Chinese is the most challenging language to learn. What’s more, Chinese calligraphy 42 (real) looks like a painting. “I’ve been interested in Chinese, and I even took calligraphy lessons at school in Moscow when I was 14,” Ianshina said. At the college, she has made great progress in calligraphy under the guidance of her teacher Zhou Xiayu, who praised her creativity and efforts.In the future, Ianshina 43 (continue) learning Chinese calligraphy and try to pass a Chinese exam to have better communication with Chinese people.In fact, Ianshina is not the first Russian exchange student at the college. Since the college began admitting (接收) international students in 2015, over 100 Russian students have achieved excellent 44 (perform) at the college. They also take an active part 45 cultural activities about Chinese tea culture, Chinese calligraphy, and Chinese music.【答案】36. arrived 37. is studying 38. to come 39. a 40. because 41. means 42. really 43. will continue 44. performances 45. in【导语】本文讲述了俄罗斯交换生Irina热爱中国书法,并计划继续学习以更好交流的故事。36. 句意:Irina Ianshina是一名来自俄罗斯的交换生,自从一年前来到中国南部的海南省后,她就对中国书法产生了浓厚的兴趣。since引导的时间状语从句,主句用现在完成时,从句需用一般过去时,arrive的过去式为arrived。故填arrived。37. 句意:Ianshina现在就读于海南软件学院。根据时间状语”now”,可知该句可用现在进行时,主语是”Ianshina”,be动词填is,动词填现在分词。故填is studying。38. 句意:她选择来海南是因为她喜欢那里宜人的冬季温度、新鲜的空气和海鲜。根据”She chose”可知,choose后接不定式,即”choose to do”,表示”选择做某事”。故填to come。39. 句意:这个女孩有一个可爱的中文名字——林婉。单数名词”name”前需加冠词,lovely以辅音音素开头,故用a,泛指一个名字。故填a。40. 句意:她选择这两个字是因为每个字都有特殊的含义。根据”each has a special meaning”可知,后文解释选择两个汉字的原因,用连词because引导原因状语从句。故填because。41. 句意:林在汉语中的意思是”森林”。主语Lin为第三人称单数,且描述客观事实,用一般现在时,mean的第三人称单数为means。故填means。42. 句意:更重要的是,中国书法看起来真的像一幅画。修饰动词looks需用副词,real的副词形式为really。故填really。43. 句意:在未来,Ianshina将继续学习中国书法,并努力通过中文考试,以便更好地与中国人交流。时间状语”in the future”提示该句用一般将来时,结构为”will+动词原形”。故填will continue。44. 句意:学院自2015年开始招收国际学生以来,已有100多名俄罗斯学生在学院取得优异成绩。根据”over 100 Russian students have achieved excellent”可知,有100多名俄罗斯学生在学院取得优异成绩,achieve后接名词,填复数形式performances,泛指类别。故填performances。45. 句意:他们还积极参加有关中国茶文化、中国书法和中国音乐的文化活动。根据”They also take an active part”可知,考查固定搭配”take part in”,表示”参与”。故填in。第四节、书面表达(15分)上月Frank来中国北京交换访学,在北京寄宿家庭中李先生家呆了两个星期,他深刻感受了寄宿家庭对他的关心和照顾,在北京二周中,他参加各种各样的活动,参观北京地区的名胜古迹,品尝当地的美食,了解不少的中国传统和文化,也交了中国朋友,他特别感谢李先生和夫人给他的关爱。假如你是Frank,请向他的寄宿家庭写一封感谢信,表达他的感谢之情。To :Mr. Li and Mrs. LiSubject: Thank youDear Mr and Mrs Li,_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________I hope to hear from you soon.Yours, FrankDear Mr. Li and Mrs. Li, How are you I hope you are well. I’m writing to thank you for taking such good care of me during my stay in Beijing. Now that I’m back in London, I keep thinking about all the great times we had together. It was so kind of you to welcome me into your home. I am grateful that you showed me so much of Beijing—like the day we visited the Great Wall. I still remember how you told me stories about its history while we walked. It has been a fantastic experience to learn about Chinese culture, too, especially when we made dumplings together. That’s the thing I enjoyed most—sharing meals and laughing with you all. Since I returned to London, I have told my friends all about my trip. They were amazed by the photos of the Forbidden City and wanted to know more about Chinese traditions. The thing I miss most is your home-cooked noodles—they were delicious!I do hope that one day you can visit London. I would love to show you around my city, just like you did for me. Keep in touch! Best wishes to you all, Yours, Frank21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 5 单元检测(深圳专用)(原卷版).docx Unit 5 单元检测(深圳专用)(解析版).docx