资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 6 Wisdom counts单元检测(广州专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为990分,考试时间为90分钟。第Ⅰ卷 选择题(60分)一、语法选择(原创)Long ago, during China’s Three Kingdoms period, there was a very wise man named Zhuge Liang. He worked as a military advisor for the Shu Kingdom and was loved by his people because he always used his brain ___1____ problems, not just force.One day, a big problem came. Most of Zhuge Liang’s soldiers were sent to fight in____2____ place, so only ___3____old soldiers and common people stayed in the city. Just then, Sima Yi — ____4____ enemy general with a large army—heard the city was weak and decided to attack it. People in the city were ___5____ scared that they didn’t know what to do. ____6__ Zhuge Liang stayed calm, he had no choice but to use a trick.Zhuge Liang told his men to open all the city gates, and ___7____some old men to sweep the streets outside the gates as usual. After that, he took his guqin (谷琴), and played slowly. The music was quiet and peaceful, as if there was no danger at all.____8____ Sima Yi and his army arrived near the city, they stopped in surprise. Sima Yi looked at the open gates, the sweeping old men, and Zhuge Liang playing music softly. He knew Zhuge Liang was always careful and never did _____9____. “If the city is empty,” Sima Yi thought, “Zhuge Liang would never be so relaxed. He must have hidden many soldiers inside, waiting to attack us!” So Sima Yi ordered his army to turn __10___ and leave quickly.As soon as Sima Yi’s army was gone, people in the city started cheering___11____. They wanted to celebrate this unexpected ___12____. Then Zhuge Liang told ____13____that his plan had succeeded. It wasn’t because of force, but because he used Sima Yi’s careful character well.This story has been told for nearly two____14____ years. It teaches us that when we face big trouble, being calm and using our brains is ____15_____ than being scared. Victory doesn’t always come from fighting—it can come from clever ideas too.1. A. solve B. solved C. to solve D. solving2. A. other B. others C. the other D. another3. A. few B. a few C. little D. a little4. A. a B.an C. the D.\5. A. very B. quite C. so D. rather6. A. And B. But C. So D. Or7. A. ask B. asked C. was asked D. have asked8. A. if B. Since C. When D. Although9. A. dangerous something B. something dangerous C. dangerous anything D. anything dangerous10. A. around B. into C. up D. down11. A. loud B. loudly C. aloud D. louder12. A. safe B. safely C. safer D. safety13. A. they B. them C. their D. theirs14. A. thousand of B. thousands of C. thousand D. thousands15. A. useful B. much useful C. most useful D. more useful【答案】CDBBC BBCDA BDBCD【解析】本文讲三国时诸葛亮用 “空城计” 吓退司马懿大军,阐明遇困境冷静用智比恐慌、靠武力更易成功的道理。1.C.考查非谓语动词,句意:他为蜀国担任军事顾问,深受百姓爱戴,因为他总是用智慧而非武力来解决问题。use sth. to do sth. 是固定搭配,意为:用某物做某事,此处需用动词不定式作目的状语,所以选 C。2. D.考查代词用法,句意:诸葛亮的大部分士兵都被派往另一个地方作战了,所以城里只剩下少数老兵和百姓。A 选项 other 后常接复数名词,表其他的;B 选项 others 是代词,相当于 other + 复数名词,不能接名词;C 选项 the other 表 两者中的另一个;D 选项 another 表 三者或三者以上中的另一个,后接单数名词。此处 place 是单数,且没有限定是两者中的另一个,所以选 D。3.B. 考查限定词用法,句意:诸葛亮的大部分士兵都被派往另一个地方作战了,所以城里只剩下少数老兵和百姓。A 选项 few 表否定,意为 几乎没有,后接可数名词复数;B 选项 a few 表肯定,意为 少数,几个,后接可数名词复数;C 选项 little 表否定,意为 几乎没有,后接不可数名词;D 选项 a little 表肯定,意为 少量,后接不可数名词。old soldiers 是可数名词复数,且此处表肯定 有少数老兵,所以选 B。4. B.考查冠词用法,句意:就在这时,司马懿 —— 一位率领大军的敌军将领 —— 听说这座城防守薄弱,决定发起进攻。A 选项 a 用于辅音音素开头的单词前;B 选项 an 用于元音音素开头的单词前;C 选项 the 表特指;D 选项不填冠词。此处 enemy 是以元音音素 / en mi / 开头的单词,且是泛指 一位敌军将领,所以选 B。5. C.考查固定句型,句意:城里的人非常害怕,以至于不知道该怎么办。so + 形容词 / 副词 + that 从句 是固定句型,意为 如此…… 以至于……,其他选项 very, quite, rather 均无此搭配,所以选 C。6.B.考查连词用法,句意:但诸葛亮保持冷静,不得不使出计谋。A 选项 And 表并列;B 选项 But 表转折;C 选项 So 表因果;D 选项 Or 表选择。前文说百姓很害怕,后文说诸葛亮冷静,前后是转折关系,所以选 B。7.B.考查动词时态,句意:诸葛亮让手下打开所有城门,并像往常一样让一些老人去城门外扫地。全文讲述的是过去的故事,时态为一般过去时,此处 and 连接两个并列的谓语动词,told 是过去式,所以 ask 也需用过去式 asked,选 B。8. C.考查连词用法,句意:当司马懿和他的军队到达城附近时,他们惊讶地停了下来。A 选项 if 表 如果,是否;B 选项 Since 表 自从,因为;C 选项 When 表 当…… 时候;D 选项 Although 表 虽然。此处引导时间状语从句,强调 当…… 时,所以选 C。9. D.考查不定代词与形容词的位置,句意:他知道诸葛亮一向谨慎,从不做任何危险的事。不定代词 something 常用于肯定句,anything 常用于否定句和疑问句,此处 never 表否定,故用 anything;且形容词修饰不定代词时需后置,所以正确表达是 anything dangerous,选 D。10.A. 考查固定短语,句意:于是司马懿命令他的军队掉头迅速离开。A 选项 turn around 意为 掉头,转身;B 选项 turn into 意为 变成;C 选项 turn up 意为 出现,调大;D 选项 turn down 意为 拒绝,调小。根据语境,军队应是 掉头离开,所以选 A。11.B.考查副词用法,句意:司马懿的军队一离开,城里的人就开始大声欢呼起来。A 选项 loud 是形容词,意为 大声的;B 选项 loudly 是副词,意为 大声地,可修饰动词;C 选项 aloud 是副词,意为 出声地,常与 read 等搭配;D 选项 louder 是比较级,此处无比较对象。cheering 是动词,需用副词修饰,所以选 B。12.D. 考查词性辨析,句意:他们想要庆祝这场意外的胜利。A 选项 safe 是形容词,意为 安全的;B 选项 safely 是副词,意为 安全地;C 选项 safer 是形容词比较级,意为 更安全的;D 选项 safety 是名词,意为 安全,平安。unexpected 是形容词,后需接名词,所以选 D。13. B.考查代词用法,句意:然后诸葛亮告诉他们他的计谋成功了。A 选项 they 是主格,作主语;B 选项 them 是宾格,作宾语;C 选项 their 是形容词性物主代词,后接名词;D 选项 theirs 是名词性物主代词,相当于 their + 名词。told 是动词,后需接宾格作宾语,所以选 B。14. C. 考查数词用法,句意:这个故事已经流传了将近两千年。thousand 前有具体数字(如 two)时,用单数形式,且不与 of 连用;thousands of 是固定搭配,意为 成千上万的,前不能有具体数字。此处有 two,所以用 thousand,选 C。15.D. 考查形容词比较级,句意:它告诉我们,当面对大麻烦时,保持冷静、运用智慧比害怕更有用。A 选项 useful 是原级;B 选项 much useful 表达错误,useful 的比较级需在前面加 more;C 选项 most useful 是最高级,需与 the 连用,且此处无最高级语境;D 选项 more useful 是比较级,符合 than 引导的比较状语从句的用法。所以选 D。二、完形填空(10分)Long long ago, people didn’t know how to plant crops, or how to make cloth, or how to make tools. Life was difficult. The god Nyame up in the sky had all the wisdom of the world. He kept it 16 in a pot.One day, Nyame decided that he would give the pot of wisdom to Anansi. Every time Anansi looked in the pot, he learned something 17 . It was so exciting!Greedy Anansi thought, “I’ll keep the pot safe at the 18 of a tall tree. Then I can have it all to myself!” He tied the pot to his 19 closely and began to climb the tree. But it was hard to climb the tree with the pot hitting him in the knees.All the time Anansi’s young son had been 20 under the tree. Then he said, “Wouldn’t it be easier to climb if you tied the pot to your back instead ” Although Anansi had 21 at first, he followed his son’s idea later and it really was a lot easier.In no time he was high up in the tree. He said to himself with satisfaction, “That’s it! No one can 22 this place!” But then he stopped and thought, “I’m supposed to be the one with all the wisdom, but here my son was 23 than me! How could it be!” With all his strength, Anansi threw the pot down out of the tree 24 .It broke into pieces on the ground. The wisdom was free for everyone. Then people learned to farm, to make clothes, to make tools, and all the other things.It’s true that 25 wisdom makes a better world.16. A. cool B. safe C. alive D. fresh17. A. easy B. famous C. new D. familiar18. A. top B. corner C. back D. bottom19. A. stomach B. back C. hands D. feet20. A. listening B. watching C. warning D. talking21. A. doubt B. hope C. laughing D. luck22. A. pass B. accept C. check D. reach23. A. more careful B. more creative C. calmer D. cleverer24. A. nervously B. angrily C. excitedly D. helplessly25. A. hiding B. collecting C. sharing D. creating【答案】16. B 17. C 18. A 19. A 20. B 21. A 22. D 23. D 24. B 25. C【解析】本文通过阿南西想把藏有智慧的罐子藏到树顶,在儿子的提醒下,他很容易地到达了树顶,但是他却觉得自己儿子比自己聪明,所以很生气,把罐子扔掉地上砸碎了,智慧开始传播,人们也制作了不同的东西。这个故事告诉我们分享智慧会让世界变得更美好。16. 句意:他把它放在罐子里保证它的安全。cool酷的;safe安全的;alive活着的;fresh新鲜的。根据“I’ll keep the pot safe”可知是把智慧放在罐子里,保证它的安全。故选B。17. 句意:阿南西每次往罐里看,都会学到一些新东西。easy容易的;famous著名的;new新的;familiar相似的。根据“he learned something”可知是学到新东西。故选C。18. 句意:我会把罐子安全地放在一棵大树的顶端。top顶端;corner角落;back后面;bottom底部。根据“began to climb the tree”可知是想放到树顶上。故选A。19. 句意:他把罐子紧紧地绑在肚子上,开始爬树。stomach胃;back背部;hands手;feet脚。根据“But it was hard to climb the tree with the pot hitting him in the knees.”可知是把罐子绑在肚子上,所以爬树的时候罐子会打到他的膝盖上。故选A。20. 句意:阿南西的小儿子一直在树下观看。listening听;watching看;warning警告;talking说话。根据“All the time Anansi’s young son had been”可知他儿子在树下看。故选B。21. 句意:虽然阿南西一开始有疑虑,但后来他听从了儿子的想法,这真的容易多了。doubt怀疑;hope希望;laughing笑;luck运气。根据“at first, he followed his son’s idea later and it really was a lot easier.”可知他刚开始怀疑,但是还是听从了儿子的建议。故选A。22. 句意:没有人能到达这个地方!pass通过;accept接受;check检查;reach到达。根据“this place”可知是没有人能到达树顶。故选D。23. 句意:但这里我的儿子比我聪明!more careful更认真的;more creative更有创造力的;calmer更镇定的;cleverer更聪明的。根据“I’m supposed to be the one with all the wisdom, but here my son was”可知他以为自己有所有的智慧,但是在这个事情上,他儿子比他聪明。故选D。24. 句意:阿南西用尽全力,愤怒地把罐子从树上扔了下来。nervously紧张地;angrily生气地;excitedly兴奋地;helplessly无助地。根据“With all his strength”以及前文可知他认为他儿子比自己聪明,所以他很生气。故选B。25. 句意:的确,分享智慧会让世界变得更美好。hiding隐藏;collecting收集;sharing分享;creating创造。根据“The wisdom was free for everyone”以及“wisdom makes a better world.”可知大家都分享智慧,世界会变得更美好。故选C。三、阅读理解(35分)第一节、阅读选择(30分)AAn ancient philosopher’s wisdom can be compared in value to gold. Now The Art of War by the great thinker Sun Tzu has actually been printed on pure gold. There are 5, 000 of these books across China, costing 19, 600 yuan each.Known as the world’s oldest book on military strategy, it was originally written on bamboo strips. Sun Tzu lived in the late Spring and Autumn Period. There is little information about Sun Tzu’s real life.According to one story, the king asked Sun Tzu to demonstrate his way of training the army. A group of the king’s concubines (妃子)played as the soldiers and two of the king’s favorites acted as commanders (指挥官). Sun Tzu gave them orders, but they thought it was just a game and couldn’t stop laughing. Sun Tzu said, “If the order is not clear, it’s my fault. But if the order is clear, and soldiers don’t obey, it’s the commanders’ fault.” He then killed the two commanders, despite the king’s protest. When Sun Tzu gave new orders, the concubines performed perfectly.Sun Tzu’s book became popular with leaders in Asia and later in the West. In 1782 a Frenchman named Amiot took the book to Europe. It is said that Napoleon used its principles while conquering Europe.Today The Art of War is used in business, sport, and even relationships. Sun Tzu is possibly the most quoted Chinese in the world. One saying is, “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.”26. Which is true about the book “The Art of War” A. It was compared to gold.B. It has been printed on pure gold.C. It was published on bamboo strips again.D. It was about the story of Sun Tzu and the king.27. In the story of Sun Tzu’s way of training the army, who did Sun Tzu kill A. Two famous commanders.B. Two of the king’s favorite soldiers.C. Two groups of the king’s concubines.D. Two of the king’s favorite concubines.28. Which is the best title of this article A. The Art of War.B. The Value of Gold.C. Sun Tzu and his Work.D. The Wise Words of Sun Tzu.【答案】26. B 27. D 28. C【解析】本文主要介绍了古代伟大的思想家孙子以及他的著作《孙子兵法》的应用。26. 细节理解题。根据“Now The Art of War by the great thinker Sun Tzu has actually been printed on pure gold.”可知《孙子兵法》已经印刷在纯金上了。故选B。27. 细节理解题。根据“A group of the king’s concubines (妃子)played as the soldiers and two of the king’s favorites acted as commanders (指挥官)”和“He then killed the two commanders”可知孙子杀了国王最宠爱的两个妃子,故选D。28. 最佳标题题。根据全文可知,本文主要介绍了古代伟大的思想家孙子以及他的著作《孙子兵法》的应用。故选C。BIn Venice, Antonio, a merchant (商人), borrowed money from Shylock, a greedy (贪婪的) person who lent money to people. They signed an unfair contract (合同).If Antonio couldn’t return the money, Shylock could get Antonio’s one pound of flesh (肉). Unluckily, he failed to pay back the money. The case was now in the hands of the wise judge (法官) Portia.Judge Portia gave her decision: ”One pound of the merchant’s flesh is yours. It’s what the contract says. You may take his flesh.” Shylock held his knife and told Antonio to get ready. “Wait!” said Portia. “You will not do anything not written in the contract. Is that right, Shylock ”“Yes,that’s right,” said Shylock,wondering what the judge would say next.“Well,”“said Portia,”I’ve read the contract. It doesn’t say anything about taking his blood. It says ‘a pound of flesh\ You can take your pound of flesh, but you may not take one drop of his blood. If you do, the Duke (公爵) will take everything you own!”Antonio praised Portia’s wisdom. Portia then told Shylock, “You wanted justice (正义), and you’ll get it.” Shylock didn’t want to lose everything, so he decided not to take the flesh. Instead, he asked for money: ”Give me ninety thousand dollars, and I’ll let Antonio go.”Bassanio, Antonio’s friend, was happy to pay. He was very pleased that his friend Antonio would not die.________.“Wait!” Portia said again.”Shy lock cannot get the money. It is not written in the contract.”Shylock said he only wanted his money back without interest (利息). But Portia stopped him again: ”You said you only wanted what was in the contract.”Shylock realized he wouldn’t get the flesh or the money. He decided to go home. But Portia stopped him for the third time: ”The law of Venice says if you plan to kill a citizen, you’ll lose everything. Half of your wealth goes to the person you tried to kill, and half to the Duke.”—Adapted from The Merchant of Venice29. What could Shylock get if Antonio failed to pay back the money according to the contract A. Ninety thousand dollars. B. A pound of Antonio’s flesh.C. Interest from the money. D. Half of Antonio’s wealth.30. Which sentence can be put in the ________ A. So Portia gave him the money to end the trouble.B. But Portia stopped Shylock from taking the money.C. But Bassanio refused to give Shylock the money.D. So Bassanio gave Shylock the money as written in the contract.31. Which of the following shows the right order of the passage a. Shylock held his knife and prepared to take Antonio’s flesh.b. Shylock decided to take the money instead of Antonio’s flesh.c. Antonio borrowed money from Shylock but he couldn’t pay it back.d. Portia warned Shylock he cannot take any of Antonio’s blood.A. a-c-d-b B. a-d-c-b C. c-a-d-b D. c-d-a-b32. What will most probably happen next in the story according to the passage A. Shylock will take half of Antonio’s wealth.B. Portia will let Shylock leave without punishment.C. Shylock will lose all his wealth and go home.D. Shylock will keep half of his wealth and leave.【答案】29. B 30. B 31. C 32. C【分析】本文是戏剧故事。本文节选自莎士比亚小说《威尼斯商人》。节选部分讲述了法官Portia利用自己的聪明才智帮助了商人安东尼奥。29. 细节理解题。根据“If Antonio couldn’t return the money, Shylock could get Antonio’s one pound of flesh (肉).”可知,如果安东尼奥不能还钱,夏洛克可以得到安东尼奥身上的一磅肉。所以根据合同如果安东尼奥不能还钱,夏洛克能得到一磅安东尼奥的肉。故选B。30. 推理判断题。根据前文“Bassanio, Antonio’s friend, was happy to pay. He was very pleased that his friend Antonio would not die.”以及后文“‘Wait!’ Portia said again. ‘Shy lock cannot get the money. It is not written in the contract.’”可知,巴萨尼奥很高兴能付钱,但波西亚阻止了夏洛克拿走钱。所以横线处应填“But Portia stopped Shylock from taking the money.”。故选B。31. 细节理解题。根据文章内容,首先是“Antonio, a merchant (商人), borrowed money from Shylock”即安东尼奥向夏洛克借钱但还不上(c);接着“Shylock held his knife and told Antonio to get ready.”即夏洛克拿着刀准备取安东尼奥的肉(a);然后“Portia said, ‘You will not do anything not written in the contract. …You can take your pound of flesh, but you may not take one drop of his blood.’”即波西亚警告夏洛克不能流安东尼奥一滴血(d);最后“Shylock didn’t want to lose everything, so he decided not to take the flesh. Instead, he asked for money”即夏洛克决定要钱而不是肉(b)。所以正确顺序是c-a-d-b。故选C。32. 推理判断题。根据文章最后“The law of Venice says if you plan to kill a citizen, you’ll lose everything. Half of your wealth goes to the person you tried to kill, and half to the Duke.”可知,威尼斯的法律规定如果夏洛克企图杀害公民,他会失去一切,一半财产给安东尼奥,一半给公爵。所以接下来很可能夏洛克会失去所有财产然后回家。故选C。CIn Ancient Arab, there were many fables (传说), and people could learn a lot by reading the stories. Here is a story about wisdom. Long ago, a young prince had just recently become a king. In order to rule his kingdom, he decided to learn all the wisdom of the world. Therefore, he gathered all the wise men from his kingdom and abroad and ordered them to look for books for him to read and learn from.Five years passed quickly. The wise men returned with their camels, carrying 5,000 books full of wisdom. Seeing so many books, the king was so shocked that he didn’t know how to start. Then one day he had an idea—he ordered the wise men to condense all the 5,000 books and bring them back to him.Another five years passed. The wise men again went to see the king, this time bringing 500 books, but the king still thought there were too many books for him to read.Five more years passed. The wise men brought back 50 books. At this time, the king was troubled with many problems, but he still felt there were too many books.During the next five years, the wise man worked hard to condense the 50 books into one book and presented it to the king. The king took no interest in reading this book, nor did he have time to learn from it. More problems broke out in his kingdom—his enemies endlessly attacked and diseases spread all over his country and many of his people became ill. He did not have the wisdom to solve these problems. He did not know what to do!Waiting for wisdom to come to you is just a way of being lazy. If there is no action, there can be no gain. Only if we set out to seek (寻找) wisdom can we make a difference.33. Why did the king gather all the wise men A. To help him rule the kingdom.B. To teach him some knowledge.C. To look for books for his kingdom.D. To look for books of wisdom for him.34. What does the underlined word “condense” in Paragraph 2 mean A. To make the books smaller than ever.B. To make the price of books lower.C. To put much information into a small space.D. To make the books easier than ever.35. How many years did it take to condense 500 books into one book A. 5 years. B. 10 years. C. 15 years. D. 20 years.36. What can we learn from this passage A. Time and tide wait for no man.B. Wisdom can make a country strong.C. Wisdom won’t come to you by itself.D. The meaning of living is to find wisdom.【答案】33. D 34. C 35. B 36. C【解析】本文主要通过一个故事表明智慧不会自己找上门,要自己主动去学习。33. 细节理解题。根据“Therefore, he gathered all the wise men from his kingdom and abroad and ordered them to look for books for him to read and learn from.”可知国王召集所有智慧的人是为了让这些智慧的人帮助找到他能够阅读和学习的书。故选D。34. 词义猜测题。根据“Seeing so many books, the king was so shocked that he didn’t know how to start. Then one day he had an idea—he ordered the wise men to condense all the 5,000 books and bring them back to him.”及“Another five years passed. The wise men again went to see the king, this time bringing 500 books”可知看到这么多书,国王不知从何下手,他于是命令这些智者把这些书压缩成更少的书,并带回给他。即“condense”表示让“书中信息”更少。故选C。35. 细节理解题。根据“Five more years passed. The wise men brought back 50 books.”及“During the next five years, the wise man worked hard to condense the 50 books into one book and presented it to the king.”可知经过10年终于把500本书精简成1本书。故选B。36. 推理判断题。本文主要通过一个故事表明智慧不会自己找上门,要自己主动去学习。故选项C“智慧不会自己找上门”符合题意。故选C。DParents are often surprised at their children’s ability to use technology. A five-year-old child may easily find and use apps on a smart phone. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily. Their parents may think their children were born geniuses (天才)!Natural geniuses, however, are not common. But your parents are right if they think you are smarter than them. Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently. These tests have shown that over the last 100 years, each new generation (一代人)has become smarter than the older ones. In other words, you are smarter than your parents and your parents are smarter than your grandparents.This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)”. It was named after James Flynn. Flynn is a university professor (教授)in New Zealand. He first noticed this in 1980. According to his research, with each new generation, average (平均的)IQ scores would increase by twenty percent.But why are people getting smarter Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better. So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents.But being smart doesn’t make you wise. Wisdom (智慧)comes with age and experience. A high score on a computer game will not help you solve the everyday problems of life. For that, a smart kid will turn to the wisdom of his parents and grandparents.37. How do parents often feel about their children’s ability to use technology A. Surprised. B. Worried. C. Nervous. D. Embarrassed.38. What has been proved on IQ tests around the world these days A. Children easily use apps on smart phones.B. Most children play video games better than their parents.C. Children are born with a high IQ.D. Most children are born smarter than their parents.39. What caused the “Flynn Effect” according to the passage A. Better education. B. New technologies.C. A better environment. D. New experiences.40. The following facts are the “Flynn Effect” EXCEPT __________.A. A child may easily find apps on a smart phoneB. A child may be good at completing the missing parts of a puzzleC. A high score on a video game won’t help solve the problems in lifeD. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily【答案】37. A 38. D 39. B 40. C【分析】本文主要通过智力检测向我们展示了什么是“弗林效应”,以及人类越来越聪明的原因。37. 细节理解题。根据“Parents are often surprised at their children’s ability to use technology”可知,父母经常对孩子使用科技的能力感到惊讶,故选A。38. 细节理解题。根据“Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently”可知,证明了大多数孩子天生就比他们的父母聪明,故选D。39. 细节理解题。根据“Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology”可知,是新科技导致了“弗林效应”,故选B。117. 词义猜测题。根据“So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents”可知,我们可能比我们的父母更擅长完成拼图中缺失的部分,所以puzzle表示“拼图”,故选A。40. 细节理解题。根据“This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)””可知,弗林效应说的是人类变得越来越聪明,ABD三个都是人类聪明的具体例子,而C不是,故选C。第二节、阅读填空(5分)Wisdom (智慧) Won’t Come by ItselfA young prince (王子) became a King. In order to make his kingdom (王国) better, he decided to learn all the wisdom of the world. 41Five years passed quickly. The wise men returned with 5,000 books full of wisdom. Seeing so many books, the king didn’t know how to start. So he ordered the wise men to condense (精简) the books and bring them back to him.42 The wise men again went to see the king, bringing 500 books. But the king still thought there were too many.Five more years passed and the wise men brought back 50 books. 43 But he didn’t want to solve the problems by reading these books. He still felt there were too many books.Then the wise men condensed the 50 books into one book. 44 Soon a lot of problems happened in his kingdom. Without wisdom to solve these problems, the king was killed by a ruler (统治者) in the neighbor country.45 Only if we start to find out wisdom can we make a difference.A. Another five years passed.B. At this time, the king had many problems.C. Waiting for wisdom to come to you is a way of being lazy.D. So he asked all the wise men to look for books for him to read.E. But the king showed no interest in this book and had no time to read.【答案】41. D 42. A 43. B 44. E 45. C【解析】本文讲述了一位国王为让王国更好,寻求智慧之书,却因嫌书多未阅读,最终因无智慧解决问题而遭遇不幸的故事 。41. 根据前文“he decided to learn all the wisdom of the world”可知,空格处和获取智慧的行动有关,国王想学习智慧,于是让智者找书。选项D“所以他让所有智者为他找书来读。”符合情景。故选D。42. 根据前文“Five years passed quickly ... So he ordered the wise men to condense (精简) the books and bring them back to him.”以及后文“The wise men again went to see the king, bringing 500 books.”可知,空格处和时间推移有关,要体现出时间流逝。选项A“又五年过去了。”符合情景。故选A。43. 根据后文“But he didn’t want to solve the problems by reading these books.”可知,有问题才涉及解决问题,空格处和问题有关。选项B“此时,国王有很多问题。”符合情景。故选B。44. 根据前文“Then the wise men condensed the 50 books into one book.”以及后文“Soon a lot of problems happened in his kingdom.”,可知空格处和国王对这本书的态度有关。选项E“但国王对这本书没兴趣,也没时间读。”,国王不读,所以无法用书中智慧解决问题,符合情景。故选E。45. 根据后文“Only if we start to find out wisdom can we make a difference.”可知,空格处和对待智慧的态度有关,强调要主动探寻智慧。选项C“等待智慧降临到你身上是一种懒惰的方式。”符合情景。故选C。第2卷 非选择题(共40分)短文填词(5分)We should be brave to show our worthDuring the Warring States Period (475-221 BC) different states fought with each other. In 260 BC, the State of Qin b_____46____ the State of Zhao. However, Zhao refused to give in. In 259 BC, Qin surrounded Handan, Zhao's capital city. Handan was in great danger. Prince Pingyuan of Zhao decided to ask the State of Chu for help, and he needed 20 skilled men. He found only 19 until a man called Mao Sui volunteered.The prince looked at Mao with d___47______ and asked," How long have you served me ""Three years," Mao replied.The prince said," I hear that talent is like an awl (锥子)in a bag its tip pierces through. You've been here for a long time, but I've never heard of you. Maybe you are not talented "Mao replied," Put me in that bag, and I'll pierce it c_____48_______not just the tip."The prince was impressed and took him along. Later, Mao persuaded the king of Chu to send s____49_____ to Handan, saving Zhao and becoming a state hero.This story tells us that …“Mao Sui recommending himself” means some one who volunteers to do a job. Many people in the world are as wise as Mao, but not all of them have the c____50______ and confidence that he had. When chances come, we should take them with confidence, just like Mao did.【答案】46.beat 47.doubt pletely 49.soldiers 50.courage第二节、完成句子(一空一词,10分)51.Tom老是取笑他的妹妹,因为她老是考试不及格。Tom always _____ _____ _______ his sister because she often fails in exams.52.博物馆坐落在河畔。The museum _____ _____ ________the banks of the river.53.她努力练习跳舞,当然,她成功地获得了一等奖。She worked hard to practice dancing, and ____ ___ ___, she _____ _____ winning the first prize.54.他们将首先庆祝胜利,然后满怀喜悦地驶向家乡。They will ______ ______ _______first, then _____ ______to their hometown with joy.55.周瑜嫉妒诸葛亮的才能,想让他出丑。Zhou Yu _____ ______ ________Zhuge Liang and wanted him to fail.【答案】51.makes jokes about 52.is located on 53.to be sure succeeded in 54.celebrate their victory sail away 55.was jealous of第四节、书面表达(15分)广州东方中学学校网站推出用英语讲中国传统故事的活动,要求有才华的小作家们可以根据中国经典智慧者故事写出一段英语小故事。如:《空城计》,《草船借箭》《田忌赛马》《赤壁之战》《围魏救赵》等…优秀作文直接刊录在学校网站上。题目自选。请同学们积极投稿!______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________范文一During the Warring States Period, there was a man named Tian Ji in the state of Qi. He loved horse racing and often competed with the king. But Tian Ji’s horses were almost as fast as the king’s, so he always lost and felt upset. One day, Tian Ji’s friend Sun Bin watched a race and had a clever idea. He said to Tian Ji, “Use your slowest horse to race the king’s fastest. Then use your fastest to race his medium one, and your medium to race his slowest.” The next race began. Tian Ji lost the first round, but he won the second and third rounds. Finally, he beat the king! The king was very surprised. Tian Ji smiled and told the king about Sun Bin’s smart plan. This story tells us that a good strategy can help us win.范文二During the Three Kingdoms period, Zhuge Liang was in Xicheng with only a few weak soldiers. His main army was far away and couldn’t return soon. One day, soldiers who look for news came and said Sima Yi’s big army (tens of thousands of soldiers) was coming. Everyone in the city was afraid; some even prepared to run. Zhuge Liang stayed calm. He told soldiers to open gates and let villagers sweep roads quietly. Then he went to the city wall with his guqin, sat down, and played softly while drinking tea. When Sima Yi arrived, he was surprised.He thought, “Zhuge Liang is careful—there must be traps!” He shook his head at his men. Finally, Sima Yi ordered, “Go back!” His army left. Zhuge Liang’s soldiers cheered. Zhuge Liang smiled, took a drink of tea, and felt relaxed—his plan saved Xicheng.Unit 5 Going on an exchange tripSection 3 Grammar分层练习基础达标 01 能力提升 02 拓展培优 03一、写出下列动词的过去式,过去分词work_________ ___________ like___________ __________ try____________ __________stop____________ ___________ see__________ ___________ cook__________ ___________live__________ _____________ study__________ _____________ plan___________ ___________take___________ ____________ be__________ _____________ eat____________ ____________begin____________ __________ have____________ ___________ make___________ __________find___________ ___________ go_____________ ______________ come___________ __________visit ____________________ play____________ ____________ shop ____________ ____________【答案】worked/worked liked/liked tried/tried stopped/stopped saw/seen cooked/cooked lived/livedStudied/studied planned/planned took/taken was/were/been ate/eaten began/begun had/had made/made found/found went/gone came/come visited/visited played/played shopped/shopped二、单项选择。(学会各时态综合应用)1. —Does Jack know the change of the meeting time —Yes. I ________ him about it.A. will tell B. was telling C. tell D. have told【答案】D【解析】句意:——Jack知道会议时间改了吗?——知道。我已经告诉过他了。考查现在完成时。根据答句“Yes”可知Jack知道会议时间改了,说明“我”已经告诉过他了,句子应用现在完成时。故选D。2. —Why not take a taxi home It’s too far away from here.—Because I ________ all my money.A. spend B. have spent C. was spending D. am spending【答案】B【解析】 句意:——为什么不打车回家?这里离你家太远了。——因为我已经花光了所有的钱。考查现在完成时。根据语境可知,回答者表示“已经花光钱”对现在造成的影响是“无法打车”,强调过去动作对现在的影响,需用现在完成时(have spent)。故选B。3. I ________ in Xuzhou since I was born. I love Xuzhou!A. am living B. will live C. was living D. have lived【答案】D【解析】句意:我从出生起就住在徐州。我爱徐州!考查现在完成时。根据“since I was born”可知,此处使用现在完成时,结构为have/has done。故选D。4. —I see you’re doing great in your studies lately!—Thanks. Our school ________ new online tools. They make learning more fun and interactive.A. will introduce B. has introduced C. introduces D. introduced【答案】B【解析】 句意:——我看你最近学习很好!——谢谢。我们学校引入了新的在线工具。它们使学习更加有趣和互动。考查时态。根据“I see you’re doing great in your studies lately!”可知,学校引入新工具的动作已经完成,即工具已投入使用,且对现在造成了影响,应用现在完成时。故选B。5. Miss Gao isn’t here. She _______ to the bus station to meet Mr. Brown.A. go B. has gone C. has been D. would go【答案】B【解析】”have been to” 去过某地 (在说话的地方) have gone to去了某地,(不再说话的地方)所以本题用have gone to6.Amon ____________ his ship in a big storm when a giant fish came out of the sea.A. will sail B. is sailing C. was sailing D. has sailed【答案】C【解析】句意:阿蒙驾船在暴风雨中航行时,一条大鱼从海里游了出来。考查动词时态辨析。本句是when引导的时间状语从句,时态遵循主过从过;根据when a giant fish came out of the sea.可知遇到大雨时阿蒙正在航行,主句需用过去进行时,故选C。7.---Hurry up! ---One moment. I ______ my e-mail and then I’m ready to go.A. read B. am reading C. was reading D. have read【答案】B【解析】句意:——快点!——马上,我在读电子邮件,我准备走了。根据read一般现在时态的结构,am reading现在进行时态的结构,was reading过去进行时态的结构, have read现在完成时态的结构;根据One moment.和 then I’m ready to go.可知是我正在读,现在进行时态;故选B。8.---I’ve never seen Mr. Taylor before.---Don’t worry. I ______ him to you before the meeting.A. will introduce B. introduced C. have introduced D. had introduced【答案】A【解析】句意:——以前我从来没见过Taylor先生。——不要担心,开会前我会把他介绍给你的。根据will introduce一般将来时态的结构,introduced一般过去时态的结构,have introduced现在完成时态的结构,had introduced过去完成时态的结构;根据Don’t worry.和 before the meeting.可知是将来时态;故选A。9.–Linda, Dad has finished his work and we ___________ to the gym to pick you up.-Thank you, Mum.A. drive B. drove C. have driven D. are driving【答案】D【解析】句意:——Linda,爸爸下班了,我们就要开车去健身房接你。——谢谢你们,妈妈。考查现在进行时。A. drive驾驶、开车,动词原形;B. drove过去式;C. have driven现在完成时;D. are driving现在进行时。根据Linda, Dad has finished his work and we _____ to the gym to pick you up. 可知,前半句用的是现在完成时,表示动作发生在过去,对现在造成的影响,即爸爸的工作已完成,那么现在的话就是要开车去接你,所以这里应该是“就要开车去接你”;drive可以用现在进行时形式表示将来。故答案选D。10. I ______ up at 6:30 every morning.A. get B. got C. will get D. gets【答案】A【解析】 句意:我每天早上6:30起床。根据时间状语every morning可以判断是一般现在时态,主语为第一人称单数形式,所以选择动词原形。故选A。11. —Look! Someone ________ the lights.—Well, it wasn’t me. I didn’t do it.A. turns off B. is turning off C. will turn off D. has turned off【答案】D【解析】句意:——看!有人把灯关了。——不是我,我没关。考查时态。根据“it wasn’t me. I didn’t do it”可知是动作已经发生,现在的结果是灯灭了,强调过去的动作对现在造成的影响,所以用现在完成时态,故选D。12.—Do you know if he_______ to play football with us —I think he will come if he ______ free tomorrow. A. comes; is B. comes; will be C. will come; is D. will come; will be 【答案】C【解析】考查宾语从句和条件状语从句的时态。问句中if引导的是宾语从句,由于主句为一般现在时,宾语从句的时态根据实际情况确定,根据问句句意“你知道他是否要来和我们一起踢球?”可以确定用一般将来时;答语中,if引导的是条件状语从句,在含有条件状语从句的复合句中,其时态根据“主将从现”的原则确定。13.—Mum, I want to watch the news about our school. Change the channel, please!—What a pity! It is eight o’clock now. It___________ for a while.A. has been over B. was over C. has finished D. finished【答案】A【解析】句意:——妈妈,我想看我们学校的新闻。请换频道!——真遗憾!现在是八点钟。它已经结束一段时间了。考查动词时态。has been over已经结束了,现在完成时;was over结束了,一般过去时;has finished已经结束了,现在完成时;finished结束,一般过去时。根据语境可知,学校新闻已经结束了,这件事对“现在不能观看了”产生了影响,故应为现在完成时,故排除B、D两项。另句中for a while表示一段时间,与现在完成时连用时,应用延续性动词,而动词finish为瞬时性动词,不能在现在完成时中与一段时间连用,故排除C项。be over表示延续性动作,可在现在完成时中与时间段连用,即has been over。故选A。14. — The room is very clean. Who __________ A. cleaned B. have cleaned C. has cleaned D. will clean【答案】C【解析】现在完成时的基本用法:表示过去的动作对现在产生的结果或影响。“房间很干净,”这是现在的结果。是由“clean”这个动作产生的。Clean 这个动作是过去发生的,但结果是现在房间是干净的。所以要用现在完成时态。考查现在完成时最基本的定义。Who 做主语,用单数。15.Harry Potter is a very nice film. I__________ it twice. A. will see B. have seen C. seen D. see【答案】B【解析】现在完成时的基本用法:表示过去的动作对现在产生的结果或影响。16. — Has he______ used one — No, he hasn’t. He has ______ used a mobile phone.A. ever; ever B. never; never C. ever; never D. never; ever【答案】C【解析】ever 曾经,never 从不,常与现在完成时连用。17.Yesterday Mom________ me some money to buy a dictionary.A. gives B. gave C. has given D. was giving【答案】B【解析】句意:昨天妈妈给了我一些钱买字典。考查时态。gives给,动词三单;gave给,过去式;has given给,现在完成时;was giving给,过去进行时;根据句意理解及句中的时间yesterday可知,动作是发生在过去的,所以应该用一般过去时,故选B。18 ---Have you finished your homework_______ ---Yes,I have ______ finished it. Can I watch TV now, Mum A. already, already B. yet, already C. yet, yet D. already, yet【答案】B【解析】already已经常用现在完成时态肯定句中。, yet用于现在完成时态否定句与疑问句中。故选B19. —How long have you been in Qingdao —_______ five years ago.A. When B. While C. Since D. For【答案】C【解析】 句意:——你在青岛多久了?——从五年前开始。考查词汇辨析。When当……时;While当……时;Since自从;For达,计。how long提问的问句询问一段时间,用“for+时间段”或“since+时间点/从句/一段时间+ago”回答,“five years ago”是“一段时间+ago”,用since。故选C。20. —Have you _________ visited the Great Wall —No, _________.A. already; ever B. ever; never C. never; ever D. ever; yet【答案】B【解析】 句意:——你曾经参观过长城吗?——没有,从来没有。考查副词辨析。ever曾经,用于否定句和疑问句中,放句中;already早已,已经,用于肯定句中;never从不;yet仍,还,用于否定句中,用于句末。因为上句为疑问句,故可排除A。又因为第二个空前为“No”,可推测空后要表达从没去过,即用never。故选B。三、 用括号内所给单词的适当形式填空。1. The student ___________(clean) the classroom now.2. Light ____________(travel) much faster than sound.3. --________ you ever ________(dream) to travel to the US –Yes, I have.4. Sorry, I __________(never hear) of this thing before.5.I _______________ (see) a wonderful film last night..6. The students ___________ (have) a medical examination next month.7. Yesterday we _______________________ (play) football after school.8. –Why not _____________ (watch) the movie on video – I _________________(watch) it.9. My cousin ________(read) this book already.10. The newspaper is here. It _______ (come) a moment ago. I __________ (not read) it yet.11. _________ you ever___________ (be) to Korea 12. —Your new watch is so nice! When _________ you _________ (buy) it —In April. I _________ (have) it for two months.13. Mr. Smith _________ (go) to Beijing for a trip. He _________ (get) there this morning.14. Liu Hui _________(move) to a new city last year because he father found a job there.15. – When _______________ the old man ______________ (die) – Three years ago. He __________________ (die) for 3 years.【答案】1.is cleaning 2.travels 3.Have dreamt 4.have never heard 5.saw 6.will have 7.played 8.watch have watched 9.has read 10.came haven’t read 11.Have been 12.did buy 13.has gone got 9.moved14.did die has been dead四、选择括号里正确的单词或用所给单词的适当形式填空1. I have __________ (ever / never) seen him and I have no idea about him.2. Jack has ___________ (already / yet) completed his homework.3. —Have you _________ (yet / ever) seen the film —No, I have __________ (ever / never) seen it.4. She has ___________ (never / already) come here. Look. She is under the big tree.5. —Has the bus left __________(already / yet) —Yes, it has ____________ (already / ever) left.6. I have not _________ (success) yet.7. These teachers are hard working and __________ (respect).8. They spend the weekdays _______ (study) with Chinese students.9. You need to keep _______ (try) until you have much success.10.You should read the _____________ (introduce) first.【答案】1.never 2,already 3.ever never 4.already 5.yet already 6.succeeded 7.respectful 8.studying 9.trying 10.introduction五、选用for和since填空。1. Jim has been in America _________ Monday.2. Jill has been in America ________ three days.3. His aunt has lived in Australia ________ 15 days.4. Mary is in her office. She has been there __________ 7 o’clock.5. India has been an independent country _________ 1974.6. The bus is late. They’ve been waiting ________ 20 minutes.7. Nobody lives in those houses. They have been empty _________ many years.【答案】注意:for 接时间段,而since 接时间点或从句。1.since 2.for 3.for 4. Since 5.since 6.for 7.for六、按要求完成句子,每空一词1. I have already bought the tickets .(否定句)I __________ ____________ the tickets_________.2. Wei Ning has ever tried Western food. (一般疑问句)__________ Wei Ning ___________ ___________ Western food 3.—Have you ever written an email in English (否定回答)--_________, I _____________.4. Susan has been a volunteer in the hospital for three years. (对画线部分提问)________ ________ has Susan been a volunteer in the hospital 5. I have climbed the Mount Tai. (用she改写句子)________ ________ climbed the Mount Tai.6. They took a plane to Beijing yesterday. (改为同义句)They went to Beijing ________ ________ yesterday.7. My father isn’t here now. He went to London by train this morning. (改为同义句)My father ________ ________ ________ London.8. We got to know each other 3 years ago. (改为同义句)We ____________________________________________________ since 3 years ago.【答案】1.haven’t bought yet 2.Has ever tried 3.No, haven’t 4.How long 5.She has 6.by plane 7.has gone to 8.have known each other七、根据提示汉译英:— 杰克已经买了新手机吗?(yet)— 没,他还没买新手机。(yet)【答案】 Has Jack bought a new mobile phone yet No. He hasn’t bought a new one yet.2. 你曾参观过博物馆吗 (ever)— 没,我没有。我从未参观过博物馆。(never)【答案】Have you ever visited the museum yet No, I haven’t. I have never visited the musum.3. — 你曾在图书馆借过书没有?(ever)— 有啊,我借过。我已借了三次了。(already)【答案】Have you ever borrowed books from your library Yes, I have. I have ever borrowed books 3 times.4.他已经找到他的自行车了。【答案】 He has already found his bicycle.5. 你曾经去过北京吗?【答案】 Have you ever been to Beijing 6.她投身野生动物保护已经10年了。【答案】She has devoted herself to wild animals for 10 years.7. 自从我出生以来,我的家人就住在同一套公寓里。【答案】Since I was born, my family have lived in the same flat.8.我在当地的一所学校学到了一些有用的中文短语。【答案】I have learnt some useful Chinese phrases at a local school.9.我们的老师已经告诉我们下周要绘制一些中国画和打太极拳。【答案】Our teacher has already told us we will do some Chinese painting and tai chi next week.10.你曾唱过这首英文歌吗?【答案】 Have you ever sung this English song?八、语法填空Linda is my new friend. She is 1 European exchange student (交换生) from London. She came to Shanghai last year. She 2 (change) a lot since she came here. Now let me give you a general 3 (introduce) to her changes.Linda used to be a shy girl. Her face would turn red 4 she made a speech in public. She used to keep silent in class. Though she knew the answer to a question, she didn’t dare 5 (put) up her hand. She wasn’t 6 (absence) from school. And she had fewer friends at school.I asked her why she wanted to be an exchange student. She told me that she wanted to improve 7 (her) and she was interested in Chinese language and culture. She hoped to become a popular girl. This was 8 (exact) what her parents wanted to see.Now Linda gets on well with her new teachers and classmates. She has dealt 9 her shyness and quietness. She has become an outgoing, 10 (humor) and helpful girl. Her parents are so happy to hear how much she has changed.【答案】1. a 2. has changed 3. introduction 4. when 5. to put 6. absent 7. herself 8. exactly 9. with 10. humorous【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的新朋友琳达作为交换生到中国后所发生的显著变化,特别是她从一个害羞内向的女孩转变为一个外向、幽默且乐于助人的女孩的过程。1. 句意:她是一名来自伦敦的欧洲交换生。根据空后“European exchange student”可知,此处是指一名欧洲交换生,应用不定冠词表泛指;“European”是以辅音音素开头的单词,应用a修饰。故填a。2. 句意:自从她来到这里后,她改变了很多。根据“since she came here”可知,句子时态为现在完成时,其结构为have/has done;主语为“She”,助动词应用has,动词change的过去分词为changed。故填has changed。3. 句意:现在让我来给你大致介绍一下她的变化。根据空前“a general”可知,此处应用动词introduce的名词形式introduction“介绍”,可数名词;前有不定冠词“a”,这里应用名词单数形式。故填introduction。4. 句意:当她在公共场合发言时,她的脸会变红。分析句子结构可知,此处应用when“当……的时候”引导时间状语从句。故填when。5. 句意:即使她知道问题的答案,她也不敢举手。根据空前“didn’t dare”可知,此处考查dare to do sth.“敢做某事”,应用动词不定式to put作宾语。故填to put。6. 句意:她从不缺课。根据空前“wasn’t”可知,此处应用名词absence的形容词形式absent“缺勤的,缺席的”作表语,be absent from“缺席”,形容词短语。故填absent。7. 句意:她告诉我她想提升自己,并且对中国的语言和文化感兴趣。根据空前“she wanted to improve”可知,此处是指她想提升她自己,应用人称代词宾格her的反身代词herself“她自己”。故填herself。8. 句意:这正是她父母想看到的。分析句子结构可知,此处应用形容词exact的副词形式exactly“恰好”作状语。故填exactly。9. 句意:她已经克服了害羞和沉默。根据空前“dealt”可知,此处考查deal with“安排, 处理”,动词短语。故填with。10. 句意:她变成了一个外向、幽默且乐于助人的女孩。根据“an outgoing, … and helpful girl”可知,此处应用名词humor的形容词形式humorous“幽默的”,在句中作定语,修饰名词“girl”。故填humorous。九、语法选择I’m having a great time on my exchange program in France. I was 1 nervous before I arrived here, but there was no reason to be. My host family is really nice.They do their best 2 me feel at home. The grandmother has 3 teenage granddaughter about my age. She is really kind. She always 4 to me in French to help me practise. And you wouldn’t believe how 5 my French has improved! I enjoy 6 French very much now. I still make lots of mistakes, 7 it doesn’t worry me like it used to.My 8 challenge is learning how to behave(表现) at the dinner table. As you can imagine, things are really 9 from the way they are at home. For example, you 10 put your bread on your plate. You should put 11 on the table! I thought that was pretty strange at first, but now I’m used to it. You shouldn’t eat 12 with your hands except bread, not even fruit! You have to cut it up and eat it 13 a fork. Another thing is that it is not polite to say you’re full. 14 you don’t want any more food, you should just say, “It was delicious.” Also, it’s not polite to put your hands under the table. You should always 15 your hands, but not your elbows(肘部), on the table.I have to say, I find it difficult to remember everything, but I’m slowly getting used to it. I don’t find French customs so strange any more.1 A. little B. a little C. few D. a few2 A. to make B. making C. make D. made3 A. a B. an C. the D. /4 A. talking B. to talk C. talk D. talks5 A. quick B. quickly C. quicker D. quickest6 A. speak B. to speak C. speaking D. spoken7 A. but B. because C. so D. or8 A. much big B. bigger C. biggest D. more big9 A. different B. difference C. differently D. differences10 A. wouldn’t B. won’t C. needn’t D. shouldn’t11 A. these B. it C. them D. him12 A. anything B. everything C. nothing D. something13 A. on B. with C. for D. of14 A. As B. Before C. If D. Because15 A. kept B. keeping C. to keep D. keep【答案】1-5 BAADB 6-10 CACAD 11-15 BABCD【解析】1.B考查词的用法。句意:在我到之前,我有点紧张。A little可以修饰形容词。其他单词都不可以修饰形容词。 答案选B2.A考查不定式用法。句意:他们尽力让我一种在家的感觉。try one’s best to do后面接不定式。 答案选A3.A考查冠词用法。一个少年孙女。用冠词a。答案选A4.D考查时态用法。这篇文章用一般现在时叙述事情。所以这里表示经常习惯的动作用“三单现”形式。答案选D5.B考查副词用法。句意:你难以置信,我的法语提高的多么快!修饰“improve”用副词。答案选B6.C考查词的用法。enjoy后面只接动词ving形式。喜欢做某事。答案选C7.A考查并列连词用法。句意:虽然我还一直犯错误,但是并没有像过去那样担忧。前后句子转折关系。答案选A8.C考查形容词级别用法。句意:我最大的挑战是学会餐桌礼仪。答案选C9.A考查形容词用法。be different from与。。。不相同。系表结构用形容词。答案选A10.D考查情态动词用法。这里表示建议,用should 或shouldn’t。答案选D11.B考查代词用法。这里指代“bread”面包,不可数名词,用it 指代。答案选B12.A考查不定代词用法。句意:你不能用手吃东西,甚至水果。否定句用anything。答案选A13.B考查介词用法。句意:用刀叉吃。用“with”。答案选B14.C考查从属连词用法。句意:如果你不想吃东西,你仅仅说“真美味”!前后句子条件关系。答案选C15.D考查情态动词用法。Should 情态动词后面用动词原形。答案选D十、阅读理解。It’s reported that this year 2,300 teenagers from all over the world will spend about 10 months in US homes. At the same time about 1,300 American teenagers will go to other countries like Britain and Australia. They will learn new language and get a new understanding of the other parts of the world.We set up a program called “Exchange for Better” to help the ones who want to be exchange students. Here is a two-way student exchange in action in our program. Fred spent last year in Germany with George’s family. In return, George’s son Mike spent a year in Fred’s home in America.Fred, a lively young man, knew little German when he arrived but after two months’ study, the language began to come back to him. As for school, he said it was quite different from that in America. When the teacher went into the classroom, students all stood up. In the USA, students learn six subjects while in Germany they took fourteen. Outside activities aren’t nearly organized.The situation of family life was also different. The father’s words were law. All activities were around the family. Germans regard their families as the center all the time.America was well-known as a country on wheel(车轮). Almost every family has one or two cars. However, things are quite different in Germany. People like walking rather than driving.Meanwhile, Mike, a German boy, also has his idea about the USA. “I have to say it’s too easy to study in American schools. In Germany we did nothing but study. But in the USA, there are so many outside activities.”1. How many students are chosen to be exchange students according to the passage A. 2,300. B. 1,300. C. 3,600. D. 4,000.2. Where do the two exchange students come from A. Canada and America. B. Germany and America.C. Germany and Britain. D. America and Australia.3. What are mentioned between Germany and USA ①The school life ②The history ③Outside activities ④The family lifeA. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④4. Which of the following sentences is correct according to the passage A. Germans think family is the most important.B. Germans like to live in the center of the city.C. Germans like driving rather than walking in life.D. Germans think outside activities should come first.5. Who might most possibly write this passage A. A newspaper reporter. B. The exchange students.C. A teacher in this program. D. The exchange students’ parents.【答案】CBCAA【解析】本文主要介绍了交换生计划,并介绍了美国的教育方式和的德国的教育方式的区别。1. 细节理解题。根据“It’s reported that this year 2,300 teenagers from all over the world will spend about 10 months in US homes. At the same time about 1,300 American teenagers will go to other countries like Britain and Australia.”可知,今年有3600名学生被选为交换生,故选C。2. 推理判断题。根据“Here is a two-way student exchange in action in our program. Fred spent last year in Germany with George’s family. In return, George’s son Mike spent a year in Fred’s home in America.”可知,这是一个正在进行的双向学生交流活动,19岁的弗雷德去年与乔治的家人在德国度过;作为回报,乔治的儿子迈克在弗雷德在美国的家中度过了一年。由此可知,这两个男孩来自德国和美国,故选B。3. 推理判断题。根据“As for school, he said it was quite different from that in America. When the teacher went into the classroom, students all stood up. In the USA, students learn six subjects while in Germany they took fourteen. Outside activities aren’t nearly organized.”和“In Germany we did nothing but study. But in the USA, there are so many outside activities.”可知,这些区别是关于学校生活、户外活动和家庭生活的,故选C。4. 推理判断题。根据“All activities were around the family. Germans regard their families as the center all the time.”可知,所有的活动都围绕着家庭,德国人一直以家庭为中心,由此推知德国人认为家庭是最重要的,故选A。5. 推理判断题。本文主要介绍了一交换生计划,并介绍了美国的教育方式和的德国的教育方式的区别。所以报社记者最有可能写这篇文章。故选A。21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 6 Wisdom counts单元检测(广州专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为990分,考试时间为90分钟。第Ⅰ卷 选择题(60分)一、语法选择(原创)Long ago, during China’s Three Kingdoms period, there was a very wise man named Zhuge Liang. He worked as a military advisor for the Shu Kingdom and was loved by his people because he always used his brain ___1____ problems, not just force.One day, a big problem came. Most of Zhuge Liang’s soldiers were sent to fight in____2____ place, so only ___3____old soldiers and common people stayed in the city. Just then, Sima Yi — ____4____ enemy general with a large army—heard the city was weak and decided to attack it. People in the city were ___5____ scared that they didn’t know what to do. ____6__ Zhuge Liang stayed calm, he had no choice but to use a trick.Zhuge Liang told his men to open all the city gates, and ___7____some old men to sweep the streets outside the gates as usual. After that, he took his guqin (谷琴), and played slowly. The music was quiet and peaceful, as if there was no danger at all.____8____ Sima Yi and his army arrived near the city, they stopped in surprise. Sima Yi looked at the open gates, the sweeping old men, and Zhuge Liang playing music softly. He knew Zhuge Liang was always careful and never did _____9____. “If the city is empty,” Sima Yi thought, “Zhuge Liang would never be so relaxed. He must have hidden many soldiers inside, waiting to attack us!” So Sima Yi ordered his army to turn __10___ and leave quickly.As soon as Sima Yi’s army was gone, people in the city started cheering___11____. They wanted to celebrate this unexpected ___12____. Then Zhuge Liang told ____13____that his plan had succeeded. It wasn’t because of force, but because he used Sima Yi’s careful character well.This story has been told for nearly two____14____ years. It teaches us that when we face big trouble, being calm and using our brains is ____15_____ than being scared. Victory doesn’t always come from fighting—it can come from clever ideas too.1. A. solve B. solved C. to solve D. solving2. A. other B. others C. the other D. another3. A. few B. a few C. little D. a little4. A. a B.an C. the D.\5. A. very B. quite C. so D. rather6. A. And B. But C. So D. Or7. A. ask B. asked C. was asked D. have asked8. A. if B. Since C. When D. Although9. A. dangerous something B. something dangerous C. dangerous anything D. anything dangerous10. A. around B. into C. up D. down11. A. loud B. loudly C. aloud D. louder12. A. safe B. safely C. safer D. safety13. A. they B. them C. their D. theirs14. A. thousand of B. thousands of C. thousand D. thousands15. A. useful B. much useful C. most useful D. more useful二、完形填空(10分)Long long ago, people didn’t know how to plant crops, or how to make cloth, or how to make tools. Life was difficult. The god Nyame up in the sky had all the wisdom of the world. He kept it 16 in a pot.One day, Nyame decided that he would give the pot of wisdom to Anansi. Every time Anansi looked in the pot, he learned something 17 . It was so exciting!Greedy Anansi thought, “I’ll keep the pot safe at the 18 of a tall tree. Then I can have it all to myself!” He tied the pot to his 19 closely and began to climb the tree. But it was hard to climb the tree with the pot hitting him in the knees.All the time Anansi’s young son had been 20 under the tree. Then he said, “Wouldn’t it be easier to climb if you tied the pot to your back instead ” Although Anansi had 21 at first, he followed his son’s idea later and it really was a lot easier.In no time he was high up in the tree. He said to himself with satisfaction, “That’s it! No one can 22 this place!” But then he stopped and thought, “I’m supposed to be the one with all the wisdom, but here my son was 23 than me! How could it be!” With all his strength, Anansi threw the pot down out of the tree 24 .It broke into pieces on the ground. The wisdom was free for everyone. Then people learned to farm, to make clothes, to make tools, and all the other things.It’s true that 25 wisdom makes a better world.16. A. cool B. safe C. alive D. fresh17. A. easy B. famous C. new D. familiar18. A. top B. corner C. back D. bottom19. A. stomach B. back C. hands D. feet20. A. listening B. watching C. warning D. talking21. A. doubt B. hope C. laughing D. luck22. A. pass B. accept C. check D. reach23. A. more careful B. more creative C. calmer D. cleverer24. A. nervously B. angrily C. excitedly D. helplessly25. A. hiding B. collecting C. sharing D. creating三、阅读理解(35分)第一节、阅读选择(30分)AAn ancient philosopher’s wisdom can be compared in value to gold. Now The Art of War by the great thinker Sun Tzu has actually been printed on pure gold. There are 5, 000 of these books across China, costing 19, 600 yuan each.Known as the world’s oldest book on military strategy, it was originally written on bamboo strips. Sun Tzu lived in the late Spring and Autumn Period. There is little information about Sun Tzu’s real life.According to one story, the king asked Sun Tzu to demonstrate his way of training the army. A group of the king’s concubines (妃子)played as the soldiers and two of the king’s favorites acted as commanders (指挥官). Sun Tzu gave them orders, but they thought it was just a game and couldn’t stop laughing. Sun Tzu said, “If the order is not clear, it’s my fault. But if the order is clear, and soldiers don’t obey, it’s the commanders’ fault.” He then killed the two commanders, despite the king’s protest. When Sun Tzu gave new orders, the concubines performed perfectly.Sun Tzu’s book became popular with leaders in Asia and later in the West. In 1782 a Frenchman named Amiot took the book to Europe. It is said that Napoleon used its principles while conquering Europe.Today The Art of War is used in business, sport, and even relationships. Sun Tzu is possibly the most quoted Chinese in the world. One saying is, “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.”26. Which is true about the book “The Art of War” A. It was compared to gold.B. It has been printed on pure gold.C. It was published on bamboo strips again.D. It was about the story of Sun Tzu and the king.27. In the story of Sun Tzu’s way of training the army, who did Sun Tzu kill A. Two famous commanders.B. Two of the king’s favorite soldiers.C. Two groups of the king’s concubines.D. Two of the king’s favorite concubines.28. Which is the best title of this article A. The Art of War.B. The Value of Gold.C. Sun Tzu and his Work.D. The Wise Words of Sun Tzu.BIn Venice, Antonio, a merchant (商人), borrowed money from Shylock, a greedy (贪婪的) person who lent money to people. They signed an unfair contract (合同).If Antonio couldn’t return the money, Shylock could get Antonio’s one pound of flesh (肉). Unluckily, he failed to pay back the money. The case was now in the hands of the wise judge (法官) Portia.Judge Portia gave her decision: ”One pound of the merchant’s flesh is yours. It’s what the contract says. You may take his flesh.” Shylock held his knife and told Antonio to get ready. “Wait!” said Portia. “You will not do anything not written in the contract. Is that right, Shylock ”“Yes,that’s right,” said Shylock,wondering what the judge would say next.“Well,”“said Portia,”I’ve read the contract. It doesn’t say anything about taking his blood. It says ‘a pound of flesh\ You can take your pound of flesh, but you may not take one drop of his blood. If you do, the Duke (公爵) will take everything you own!”Antonio praised Portia’s wisdom. Portia then told Shylock, “You wanted justice (正义), and you’ll get it.” Shylock didn’t want to lose everything, so he decided not to take the flesh. Instead, he asked for money: ”Give me ninety thousand dollars, and I’ll let Antonio go.”Bassanio, Antonio’s friend, was happy to pay. He was very pleased that his friend Antonio would not die.________.“Wait!” Portia said again.”Shy lock cannot get the money. It is not written in the contract.”Shylock said he only wanted his money back without interest (利息). But Portia stopped him again: ”You said you only wanted what was in the contract.”Shylock realized he wouldn’t get the flesh or the money. He decided to go home. But Portia stopped him for the third time: ”The law of Venice says if you plan to kill a citizen, you’ll lose everything. Half of your wealth goes to the person you tried to kill, and half to the Duke.”—Adapted from The Merchant of Venice29. What could Shylock get if Antonio failed to pay back the money according to the contract A. Ninety thousand dollars. B. A pound of Antonio’s flesh.C. Interest from the money. D. Half of Antonio’s wealth.30. Which sentence can be put in the ________ A. So Portia gave him the money to end the trouble.B. But Portia stopped Shylock from taking the money.C. But Bassanio refused to give Shylock the money.D. So Bassanio gave Shylock the money as written in the contract.31. Which of the following shows the right order of the passage a. Shylock held his knife and prepared to take Antonio’s flesh.b. Shylock decided to take the money instead of Antonio’s flesh.c. Antonio borrowed money from Shylock but he couldn’t pay it back.d. Portia warned Shylock he cannot take any of Antonio’s blood.A. a-c-d-b B. a-d-c-b C. c-a-d-b D. c-d-a-b32. What will most probably happen next in the story according to the passage A. Shylock will take half of Antonio’s wealth.B. Portia will let Shylock leave without punishment.C. Shylock will lose all his wealth and go home.D. Shylock will keep half of his wealth and leave.CIn Ancient Arab, there were many fables (传说), and people could learn a lot by reading the stories. Here is a story about wisdom. Long ago, a young prince had just recently become a king. In order to rule his kingdom, he decided to learn all the wisdom of the world. Therefore, he gathered all the wise men from his kingdom and abroad and ordered them to look for books for him to read and learn from.Five years passed quickly. The wise men returned with their camels, carrying 5,000 books full of wisdom. Seeing so many books, the king was so shocked that he didn’t know how to start. Then one day he had an idea—he ordered the wise men to condense all the 5,000 books and bring them back to him.Another five years passed. The wise men again went to see the king, this time bringing 500 books, but the king still thought there were too many books for him to read.Five more years passed. The wise men brought back 50 books. At this time, the king was troubled with many problems, but he still felt there were too many books.During the next five years, the wise man worked hard to condense the 50 books into one book and presented it to the king. The king took no interest in reading this book, nor did he have time to learn from it. More problems broke out in his kingdom—his enemies endlessly attacked and diseases spread all over his country and many of his people became ill. He did not have the wisdom to solve these problems. He did not know what to do!Waiting for wisdom to come to you is just a way of being lazy. If there is no action, there can be no gain. Only if we set out to seek (寻找) wisdom can we make a difference.33. Why did the king gather all the wise men A. To help him rule the kingdom.B. To teach him some knowledge.C. To look for books for his kingdom.D. To look for books of wisdom for him.34. What does the underlined word “condense” in Paragraph 2 mean A. To make the books smaller than ever.B. To make the price of books lower.C. To put much information into a small space.D. To make the books easier than ever.35. How many years did it take to condense 500 books into one book A. 5 years. B. 10 years. C. 15 years. D. 20 years.36. What can we learn from this passage A. Time and tide wait for no man.B. Wisdom can make a country strong.C. Wisdom won’t come to you by itself.D. The meaning of living is to find wisdom.DParents are often surprised at their children’s ability to use technology. A five-year-old child may easily find and use apps on a smart phone. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily. Their parents may think their children were born geniuses (天才)!Natural geniuses, however, are not common. But your parents are right if they think you are smarter than them. Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently. These tests have shown that over the last 100 years, each new generation (一代人)has become smarter than the older ones. In other words, you are smarter than your parents and your parents are smarter than your grandparents.This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)”. It was named after James Flynn. Flynn is a university professor (教授)in New Zealand. He first noticed this in 1980. According to his research, with each new generation, average (平均的)IQ scores would increase by twenty percent.But why are people getting smarter Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better. So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents.But being smart doesn’t make you wise. Wisdom (智慧)comes with age and experience. A high score on a computer game will not help you solve the everyday problems of life. For that, a smart kid will turn to the wisdom of his parents and grandparents.37. How do parents often feel about their children’s ability to use technology A. Surprised. B. Worried. C. Nervous. D. Embarrassed.38. What has been proved on IQ tests around the world these days A. Children easily use apps on smart phones.B. Most children play video games better than their parents.C. Children are born with a high IQ.D. Most children are born smarter than their parents.39. What caused the “Flynn Effect” according to the passage A. Better education. B. New technologies.C. A better environment. D. New experiences.40. The following facts are the “Flynn Effect” EXCEPT __________.A. A child may easily find apps on a smart phoneB. A child may be good at completing the missing parts of a puzzleC. A high score on a video game won’t help solve the problems in lifeD. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily第二节、阅读填空(5分)Wisdom (智慧) Won’t Come by ItselfA young prince (王子) became a King. In order to make his kingdom (王国) better, he decided to learn all the wisdom of the world. 41Five years passed quickly. The wise men returned with 5,000 books full of wisdom. Seeing so many books, the king didn’t know how to start. So he ordered the wise men to condense (精简) the books and bring them back to him.42 The wise men again went to see the king, bringing 500 books. But the king still thought there were too many.Five more years passed and the wise men brought back 50 books. 43 But he didn’t want to solve the problems by reading these books. He still felt there were too many books.Then the wise men condensed the 50 books into one book. 44 Soon a lot of problems happened in his kingdom. Without wisdom to solve these problems, the king was killed by a ruler (统治者) in the neighbor country.45 Only if we start to find out wisdom can we make a difference.A. Another five years passed.B. At this time, the king had many problems.C. Waiting for wisdom to come to you is a way of being lazy.D. So he asked all the wise men to look for books for him to read.E. But the king showed no interest in this book and had no time to read.第2卷 非选择题(共40分)短文填词(5分)We should be brave to show our worthDuring the Warring States Period (475-221 BC) different states fought with each other. In 260 BC, the State of Qin b_____46____ the State of Zhao. However, Zhao refused to give in. In 259 BC, Qin surrounded Handan, Zhao's capital city. Handan was in great danger. Prince Pingyuan of Zhao decided to ask the State of Chu for help, and he needed 20 skilled men. He found only 19 until a man called Mao Sui volunteered.The prince looked at Mao with d___47______ and asked," How long have you served me ""Three years," Mao replied.The prince said," I hear that talent is like an awl (锥子)in a bag its tip pierces through. You've been here for a long time, but I've never heard of you. Maybe you are not talented "Mao replied," Put me in that bag, and I'll pierce it c_____48_______not just the tip."The prince was impressed and took him along. Later, Mao persuaded the king of Chu to send s____49_____ to Handan, saving Zhao and becoming a state hero.This story tells us that …“Mao Sui recommending himself” means some one who volunteers to do a job. Many people in the world are as wise as Mao, but not all of them have the c____50______ and confidence that he had. When chances come, we should take them with confidence, just like Mao did.第二节、完成句子(一空一词,10分)51.Tom老是取笑他的妹妹,因为她老是考试不及格。Tom always _____ _____ _______ his sister because she often fails in exams.52.博物馆坐落在河畔。The museum _____ _____ ________the banks of the river.53.她努力练习跳舞,当然,她成功地获得了一等奖。She worked hard to practice dancing, and ____ ___ ___, she _____ _____ winning the first prize.54.他们将首先庆祝胜利,然后满怀喜悦地驶向家乡。They will ______ ______ _______first, then _____ ______to their hometown with joy.55.周瑜嫉妒诸葛亮的才能,想让他出丑。Zhou Yu _____ ______ ________Zhuge Liang and wanted him to fail.第四节、书面表达(15分)广州东方中学学校网站推出用英语讲中国传统故事的活动,要求有才华的小作家们可以根据中国经典智慧者故事写出一段英语小故事。如:《空城计》,《草船借箭》《田忌赛马》《赤壁之战》《围魏救赵》等…优秀作文直接刊录在学校网站上。题目自选。请同学们积极投稿!______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Unit 5 Going on an exchange tripSection 3 Grammar分层练习基础达标 01 能力提升 02 拓展培优 03一、写出下列动词的过去式,过去分词work_________ ___________ like___________ __________ try____________ __________stop____________ ___________ see__________ ___________ cook__________ ___________live__________ _____________ study__________ _____________ plan___________ ___________take___________ ____________ be__________ _____________ eat____________ ____________begin____________ __________ have____________ ___________ make___________ __________find___________ ___________ go_____________ ______________ come___________ __________visit ____________________ play____________ ____________ shop ____________ ____________【答案】worked/worked liked/liked tried/tried stopped/stopped saw/seen cooked/cooked lived/livedStudied/studied planned/planned took/taken was/were/been ate/eaten began/begun had/had made/made found/found went/gone came/come visited/visited played/played shopped/shopped二、单项选择。(学会各时态综合应用)1. —Does Jack know the change of the meeting time —Yes. I ________ him about it.A. will tell B. was telling C. tell D. have told【答案】D【解析】句意:——Jack知道会议时间改了吗?——知道。我已经告诉过他了。考查现在完成时。根据答句“Yes”可知Jack知道会议时间改了,说明“我”已经告诉过他了,句子应用现在完成时。故选D。2. —Why not take a taxi home It’s too far away from here.—Because I ________ all my money.A. spend B. have spent C. was spending D. am spending【答案】B【解析】 句意:——为什么不打车回家?这里离你家太远了。——因为我已经花光了所有的钱。考查现在完成时。根据语境可知,回答者表示“已经花光钱”对现在造成的影响是“无法打车”,强调过去动作对现在的影响,需用现在完成时(have spent)。故选B。3. I ________ in Xuzhou since I was born. I love Xuzhou!A. am living B. will live C. was living D. have lived【答案】D【解析】句意:我从出生起就住在徐州。我爱徐州!考查现在完成时。根据“since I was born”可知,此处使用现在完成时,结构为have/has done。故选D。4. —I see you’re doing great in your studies lately!—Thanks. Our school ________ new online tools. They make learning more fun and interactive.A. will introduce B. has introduced C. introduces D. introduced【答案】B【解析】 句意:——我看你最近学习很好!——谢谢。我们学校引入了新的在线工具。它们使学习更加有趣和互动。考查时态。根据“I see you’re doing great in your studies lately!”可知,学校引入新工具的动作已经完成,即工具已投入使用,且对现在造成了影响,应用现在完成时。故选B。5. Miss Gao isn’t here. She _______ to the bus station to meet Mr. Brown.A. go B. has gone C. has been D. would go【答案】B【解析】”have been to” 去过某地 (在说话的地方) have gone to去了某地,(不再说话的地方)所以本题用have gone to6.Amon ____________ his ship in a big storm when a giant fish came out of the sea.A. will sail B. is sailing C. was sailing D. has sailed【答案】C【解析】句意:阿蒙驾船在暴风雨中航行时,一条大鱼从海里游了出来。考查动词时态辨析。本句是when引导的时间状语从句,时态遵循主过从过;根据when a giant fish came out of the sea.可知遇到大雨时阿蒙正在航行,主句需用过去进行时,故选C。7.---Hurry up! ---One moment. I ______ my e-mail and then I’m ready to go.A. read B. am reading C. was reading D. have read【答案】B【解析】句意:——快点!——马上,我在读电子邮件,我准备走了。根据read一般现在时态的结构,am reading现在进行时态的结构,was reading过去进行时态的结构, have read现在完成时态的结构;根据One moment.和 then I’m ready to go.可知是我正在读,现在进行时态;故选B。8.---I’ve never seen Mr. Taylor before.---Don’t worry. I ______ him to you before the meeting.A. will introduce B. introduced C. have introduced D. had introduced【答案】A【解析】句意:——以前我从来没见过Taylor先生。——不要担心,开会前我会把他介绍给你的。根据will introduce一般将来时态的结构,introduced一般过去时态的结构,have introduced现在完成时态的结构,had introduced过去完成时态的结构;根据Don’t worry.和 before the meeting.可知是将来时态;故选A。9.–Linda, Dad has finished his work and we ___________ to the gym to pick you up.-Thank you, Mum.A. drive B. drove C. have driven D. are driving【答案】D【解析】句意:——Linda,爸爸下班了,我们就要开车去健身房接你。——谢谢你们,妈妈。考查现在进行时。A. drive驾驶、开车,动词原形;B. drove过去式;C. have driven现在完成时;D. are driving现在进行时。根据Linda, Dad has finished his work and we _____ to the gym to pick you up. 可知,前半句用的是现在完成时,表示动作发生在过去,对现在造成的影响,即爸爸的工作已完成,那么现在的话就是要开车去接你,所以这里应该是“就要开车去接你”;drive可以用现在进行时形式表示将来。故答案选D。10. I ______ up at 6:30 every morning.A. get B. got C. will get D. gets【答案】A【解析】 句意:我每天早上6:30起床。根据时间状语every morning可以判断是一般现在时态,主语为第一人称单数形式,所以选择动词原形。故选A。11. —Look! Someone ________ the lights.—Well, it wasn’t me. I didn’t do it.A. turns off B. is turning off C. will turn off D. has turned off【答案】D【解析】句意:——看!有人把灯关了。——不是我,我没关。考查时态。根据“it wasn’t me. I didn’t do it”可知是动作已经发生,现在的结果是灯灭了,强调过去的动作对现在造成的影响,所以用现在完成时态,故选D。12.—Do you know if he_______ to play football with us —I think he will come if he ______ free tomorrow. A. comes; is B. comes; will be C. will come; is D. will come; will be 【答案】C【解析】考查宾语从句和条件状语从句的时态。问句中if引导的是宾语从句,由于主句为一般现在时,宾语从句的时态根据实际情况确定,根据问句句意“你知道他是否要来和我们一起踢球?”可以确定用一般将来时;答语中,if引导的是条件状语从句,在含有条件状语从句的复合句中,其时态根据“主将从现”的原则确定。13.—Mum, I want to watch the news about our school. Change the channel, please!—What a pity! It is eight o’clock now. It___________ for a while.A. has been over B. was over C. has finished D. finished【答案】A【解析】句意:——妈妈,我想看我们学校的新闻。请换频道!——真遗憾!现在是八点钟。它已经结束一段时间了。考查动词时态。has been over已经结束了,现在完成时;was over结束了,一般过去时;has finished已经结束了,现在完成时;finished结束,一般过去时。根据语境可知,学校新闻已经结束了,这件事对“现在不能观看了”产生了影响,故应为现在完成时,故排除B、D两项。另句中for a while表示一段时间,与现在完成时连用时,应用延续性动词,而动词finish为瞬时性动词,不能在现在完成时中与一段时间连用,故排除C项。be over表示延续性动作,可在现在完成时中与时间段连用,即has been over。故选A。14. — The room is very clean. Who __________ A. cleaned B. have cleaned C. has cleaned D. will clean【答案】C【解析】现在完成时的基本用法:表示过去的动作对现在产生的结果或影响。“房间很干净,”这是现在的结果。是由“clean”这个动作产生的。Clean 这个动作是过去发生的,但结果是现在房间是干净的。所以要用现在完成时态。考查现在完成时最基本的定义。Who 做主语,用单数。15.Harry Potter is a very nice film. I__________ it twice. A. will see B. have seen C. seen D. see【答案】B【解析】现在完成时的基本用法:表示过去的动作对现在产生的结果或影响。16. — Has he______ used one — No, he hasn’t. He has ______ used a mobile phone.A. ever; ever B. never; never C. ever; never D. never; ever【答案】C【解析】ever 曾经,never 从不,常与现在完成时连用。17.Yesterday Mom________ me some money to buy a dictionary.A. gives B. gave C. has given D. was giving【答案】B【解析】句意:昨天妈妈给了我一些钱买字典。考查时态。gives给,动词三单;gave给,过去式;has given给,现在完成时;was giving给,过去进行时;根据句意理解及句中的时间yesterday可知,动作是发生在过去的,所以应该用一般过去时,故选B。18 ---Have you finished your homework_______ ---Yes,I have ______ finished it. Can I watch TV now, Mum A. already, already B. yet, already C. yet, yet D. already, yet【答案】B【解析】already已经常用现在完成时态肯定句中。, yet用于现在完成时态否定句与疑问句中。故选B19. —How long have you been in Qingdao —_______ five years ago.A. When B. While C. Since D. For【答案】C【解析】 句意:——你在青岛多久了?——从五年前开始。考查词汇辨析。When当……时;While当……时;Since自从;For达,计。how long提问的问句询问一段时间,用“for+时间段”或“since+时间点/从句/一段时间+ago”回答,“five years ago”是“一段时间+ago”,用since。故选C。20. —Have you _________ visited the Great Wall —No, _________.A. already; ever B. ever; never C. never; ever D. ever; yet【答案】B【解析】 句意:——你曾经参观过长城吗?——没有,从来没有。考查副词辨析。ever曾经,用于否定句和疑问句中,放句中;already早已,已经,用于肯定句中;never从不;yet仍,还,用于否定句中,用于句末。因为上句为疑问句,故可排除A。又因为第二个空前为“No”,可推测空后要表达从没去过,即用never。故选B。三、 用括号内所给单词的适当形式填空。1. The student ___________(clean) the classroom now.2. Light ____________(travel) much faster than sound.3. --________ you ever ________(dream) to travel to the US –Yes, I have.4. Sorry, I __________(never hear) of this thing before.5.I _______________ (see) a wonderful film last night..6. The students ___________ (have) a medical examination next month.7. Yesterday we _______________________ (play) football after school.8. –Why not _____________ (watch) the movie on video – I _________________(watch) it.9. My cousin ________(read) this book already.10. The newspaper is here. It _______ (come) a moment ago. I __________ (not read) it yet.11. _________ you ever___________ (be) to Korea 12. —Your new watch is so nice! When _________ you _________ (buy) it —In April. I _________ (have) it for two months.13. Mr. Smith _________ (go) to Beijing for a trip. He _________ (get) there this morning.14. Liu Hui _________(move) to a new city last year because he father found a job there.15. – When _______________ the old man ______________ (die) – Three years ago. He __________________ (die) for 3 years.【答案】1.is cleaning 2.travels 3.Have dreamt 4.have never heard 5.saw 6.will have 7.played 8.watch have watched 9.has read 10.came haven’t read 11.Have been 12.did buy 13.has gone got 9.moved14.did die has been dead四、选择括号里正确的单词或用所给单词的适当形式填空1. I have __________ (ever / never) seen him and I have no idea about him.2. Jack has ___________ (already / yet) completed his homework.3. —Have you _________ (yet / ever) seen the film —No, I have __________ (ever / never) seen it.4. She has ___________ (never / already) come here. Look. She is under the big tree.5. —Has the bus left __________(already / yet) —Yes, it has ____________ (already / ever) left.6. I have not _________ (success) yet.7. These teachers are hard working and __________ (respect).8. They spend the weekdays _______ (study) with Chinese students.9. You need to keep _______ (try) until you have much success.10.You should read the _____________ (introduce) first.【答案】1.never 2,already 3.ever never 4.already 5.yet already 6.succeeded 7.respectful 8.studying 9.trying 10.introduction五、选用for和since填空。1. Jim has been in America _________ Monday.2. Jill has been in America ________ three days.3. His aunt has lived in Australia ________ 15 days.4. Mary is in her office. She has been there __________ 7 o’clock.5. India has been an independent country _________ 1974.6. The bus is late. They’ve been waiting ________ 20 minutes.7. Nobody lives in those houses. They have been empty _________ many years.【答案】注意:for 接时间段,而since 接时间点或从句。1.since 2.for 3.for 4. Since 5.since 6.for 7.for六、按要求完成句子,每空一词1. I have already bought the tickets .(否定句)I __________ ____________ the tickets_________.2. Wei Ning has ever tried Western food. (一般疑问句)__________ Wei Ning ___________ ___________ Western food 3.—Have you ever written an email in English (否定回答)--_________, I _____________.4. Susan has been a volunteer in the hospital for three years. (对画线部分提问)________ ________ has Susan been a volunteer in the hospital 5. I have climbed the Mount Tai. (用she改写句子)________ ________ climbed the Mount Tai.6. They took a plane to Beijing yesterday. (改为同义句)They went to Beijing ________ ________ yesterday.7. My father isn’t here now. He went to London by train this morning. (改为同义句)My father ________ ________ ________ London.8. We got to know each other 3 years ago. (改为同义句)We ____________________________________________________ since 3 years ago.【答案】1.haven’t bought yet 2.Has ever tried 3.No, haven’t 4.How long 5.She has 6.by plane 7.has gone to 8.have known each other七、根据提示汉译英:— 杰克已经买了新手机吗?(yet)— 没,他还没买新手机。(yet)【答案】 Has Jack bought a new mobile phone yet No. He hasn’t bought a new one yet.2. 你曾参观过博物馆吗 (ever)— 没,我没有。我从未参观过博物馆。(never)【答案】Have you ever visited the museum yet No, I haven’t. I have never visited the musum.3. — 你曾在图书馆借过书没有?(ever)— 有啊,我借过。我已借了三次了。(already)【答案】Have you ever borrowed books from your library Yes, I have. I have ever borrowed books 3 times.4.他已经找到他的自行车了。【答案】 He has already found his bicycle.5. 你曾经去过北京吗?【答案】 Have you ever been to Beijing 6.她投身野生动物保护已经10年了。【答案】She has devoted herself to wild animals for 10 years.7. 自从我出生以来,我的家人就住在同一套公寓里。【答案】Since I was born, my family have lived in the same flat.8.我在当地的一所学校学到了一些有用的中文短语。【答案】I have learnt some useful Chinese phrases at a local school.9.我们的老师已经告诉我们下周要绘制一些中国画和打太极拳。【答案】Our teacher has already told us we will do some Chinese painting and tai chi next week.10.你曾唱过这首英文歌吗?【答案】 Have you ever sung this English song?八、语法填空Linda is my new friend. She is 1 European exchange student (交换生) from London. She came to Shanghai last year. She 2 (change) a lot since she came here. Now let me give you a general 3 (introduce) to her changes.Linda used to be a shy girl. Her face would turn red 4 she made a speech in public. She used to keep silent in class. Though she knew the answer to a question, she didn’t dare 5 (put) up her hand. She wasn’t 6 (absence) from school. And she had fewer friends at school.I asked her why she wanted to be an exchange student. She told me that she wanted to improve 7 (her) and she was interested in Chinese language and culture. She hoped to become a popular girl. This was 8 (exact) what her parents wanted to see.Now Linda gets on well with her new teachers and classmates. She has dealt 9 her shyness and quietness. She has become an outgoing, 10 (humor) and helpful girl. Her parents are so happy to hear how much she has changed.【答案】1. a 2. has changed 3. introduction 4. when 5. to put 6. absent 7. herself 8. exactly 9. with 10. humorous【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的新朋友琳达作为交换生到中国后所发生的显著变化,特别是她从一个害羞内向的女孩转变为一个外向、幽默且乐于助人的女孩的过程。1. 句意:她是一名来自伦敦的欧洲交换生。根据空后“European exchange student”可知,此处是指一名欧洲交换生,应用不定冠词表泛指;“European”是以辅音音素开头的单词,应用a修饰。故填a。2. 句意:自从她来到这里后,她改变了很多。根据“since she came here”可知,句子时态为现在完成时,其结构为have/has done;主语为“She”,助动词应用has,动词change的过去分词为changed。故填has changed。3. 句意:现在让我来给你大致介绍一下她的变化。根据空前“a general”可知,此处应用动词introduce的名词形式introduction“介绍”,可数名词;前有不定冠词“a”,这里应用名词单数形式。故填introduction。4. 句意:当她在公共场合发言时,她的脸会变红。分析句子结构可知,此处应用when“当……的时候”引导时间状语从句。故填when。5. 句意:即使她知道问题的答案,她也不敢举手。根据空前“didn’t dare”可知,此处考查dare to do sth.“敢做某事”,应用动词不定式to put作宾语。故填to put。6. 句意:她从不缺课。根据空前“wasn’t”可知,此处应用名词absence的形容词形式absent“缺勤的,缺席的”作表语,be absent from“缺席”,形容词短语。故填absent。7. 句意:她告诉我她想提升自己,并且对中国的语言和文化感兴趣。根据空前“she wanted to improve”可知,此处是指她想提升她自己,应用人称代词宾格her的反身代词herself“她自己”。故填herself。8. 句意:这正是她父母想看到的。分析句子结构可知,此处应用形容词exact的副词形式exactly“恰好”作状语。故填exactly。9. 句意:她已经克服了害羞和沉默。根据空前“dealt”可知,此处考查deal with“安排, 处理”,动词短语。故填with。10. 句意:她变成了一个外向、幽默且乐于助人的女孩。根据“an outgoing, … and helpful girl”可知,此处应用名词humor的形容词形式humorous“幽默的”,在句中作定语,修饰名词“girl”。故填humorous。九、语法选择I’m having a great time on my exchange program in France. I was 1 nervous before I arrived here, but there was no reason to be. My host family is really nice.They do their best 2 me feel at home. The grandmother has 3 teenage granddaughter about my age. She is really kind. She always 4 to me in French to help me practise. And you wouldn’t believe how 5 my French has improved! I enjoy 6 French very much now. I still make lots of mistakes, 7 it doesn’t worry me like it used to.My 8 challenge is learning how to behave(表现) at the dinner table. As you can imagine, things are really 9 from the way they are at home. For example, you 10 put your bread on your plate. You should put 11 on the table! I thought that was pretty strange at first, but now I’m used to it. You shouldn’t eat 12 with your hands except bread, not even fruit! You have to cut it up and eat it 13 a fork. Another thing is that it is not polite to say you’re full. 14 you don’t want any more food, you should just say, “It was delicious.” Also, it’s not polite to put your hands under the table. You should always 15 your hands, but not your elbows(肘部), on the table.I have to say, I find it difficult to remember everything, but I’m slowly getting used to it. I don’t find French customs so strange any more.1 A. little B. a little C. few D. a few2 A. to make B. making C. make D. made3 A. a B. an C. the D. /4 A. talking B. to talk C. talk D. talks5 A. quick B. quickly C. quicker D. quickest6 A. speak B. to speak C. speaking D. spoken7 A. but B. because C. so D. or8 A. much big B. bigger C. biggest D. more big9 A. different B. difference C. differently D. differences10 A. wouldn’t B. won’t C. needn’t D. shouldn’t11 A. these B. it C. them D. him12 A. anything B. everything C. nothing D. something13 A. on B. with C. for D. of14 A. As B. Before C. If D. Because15 A. kept B. keeping C. to keep D. keep【答案】1-5 BAADB 6-10 CACAD 11-15 BABCD【解析】1.B考查词的用法。句意:在我到之前,我有点紧张。A little可以修饰形容词。其他单词都不可以修饰形容词。 答案选B2.A考查不定式用法。句意:他们尽力让我一种在家的感觉。try one’s best to do后面接不定式。 答案选A3.A考查冠词用法。一个少年孙女。用冠词a。答案选A4.D考查时态用法。这篇文章用一般现在时叙述事情。所以这里表示经常习惯的动作用“三单现”形式。答案选D5.B考查副词用法。句意:你难以置信,我的法语提高的多么快!修饰“improve”用副词。答案选B6.C考查词的用法。enjoy后面只接动词ving形式。喜欢做某事。答案选C7.A考查并列连词用法。句意:虽然我还一直犯错误,但是并没有像过去那样担忧。前后句子转折关系。答案选A8.C考查形容词级别用法。句意:我最大的挑战是学会餐桌礼仪。答案选C9.A考查形容词用法。be different from与。。。不相同。系表结构用形容词。答案选A10.D考查情态动词用法。这里表示建议,用should 或shouldn’t。答案选D11.B考查代词用法。这里指代“bread”面包,不可数名词,用it 指代。答案选B12.A考查不定代词用法。句意:你不能用手吃东西,甚至水果。否定句用anything。答案选A13.B考查介词用法。句意:用刀叉吃。用“with”。答案选B14.C考查从属连词用法。句意:如果你不想吃东西,你仅仅说“真美味”!前后句子条件关系。答案选C15.D考查情态动词用法。Should 情态动词后面用动词原形。答案选D十、阅读理解。It’s reported that this year 2,300 teenagers from all over the world will spend about 10 months in US homes. At the same time about 1,300 American teenagers will go to other countries like Britain and Australia. They will learn new language and get a new understanding of the other parts of the world.We set up a program called “Exchange for Better” to help the ones who want to be exchange students. Here is a two-way student exchange in action in our program. Fred spent last year in Germany with George’s family. In return, George’s son Mike spent a year in Fred’s home in America.Fred, a lively young man, knew little German when he arrived but after two months’ study, the language began to come back to him. As for school, he said it was quite different from that in America. When the teacher went into the classroom, students all stood up. In the USA, students learn six subjects while in Germany they took fourteen. Outside activities aren’t nearly organized.The situation of family life was also different. The father’s words were law. All activities were around the family. Germans regard their families as the center all the time.America was well-known as a country on wheel(车轮). Almost every family has one or two cars. However, things are quite different in Germany. People like walking rather than driving.Meanwhile, Mike, a German boy, also has his idea about the USA. “I have to say it’s too easy to study in American schools. In Germany we did nothing but study. But in the USA, there are so many outside activities.”1. How many students are chosen to be exchange students according to the passage A. 2,300. B. 1,300. C. 3,600. D. 4,000.2. Where do the two exchange students come from A. Canada and America. B. Germany and America.C. Germany and Britain. D. America and Australia.3. What are mentioned between Germany and USA ①The school life ②The history ③Outside activities ④The family lifeA. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④4. Which of the following sentences is correct according to the passage A. Germans think family is the most important.B. Germans like to live in the center of the city.C. Germans like driving rather than walking in life.D. Germans think outside activities should come first.5. Who might most possibly write this passage A. A newspaper reporter. B. The exchange students.C. A teacher in this program. D. The exchange students’ parents.【答案】CBCAA【解析】本文主要介绍了交换生计划,并介绍了美国的教育方式和的德国的教育方式的区别。1. 细节理解题。根据“It’s reported that this year 2,300 teenagers from all over the world will spend about 10 months in US homes. At the same time about 1,300 American teenagers will go to other countries like Britain and Australia.”可知,今年有3600名学生被选为交换生,故选C。2. 推理判断题。根据“Here is a two-way student exchange in action in our program. Fred spent last year in Germany with George’s family. In return, George’s son Mike spent a year in Fred’s home in America.”可知,这是一个正在进行的双向学生交流活动,19岁的弗雷德去年与乔治的家人在德国度过;作为回报,乔治的儿子迈克在弗雷德在美国的家中度过了一年。由此可知,这两个男孩来自德国和美国,故选B。3. 推理判断题。根据“As for school, he said it was quite different from that in America. When the teacher went into the classroom, students all stood up. In the USA, students learn six subjects while in Germany they took fourteen. Outside activities aren’t nearly organized.”和“In Germany we did nothing but study. But in the USA, there are so many outside activities.”可知,这些区别是关于学校生活、户外活动和家庭生活的,故选C。4. 推理判断题。根据“All activities were around the family. Germans regard their families as the center all the time.”可知,所有的活动都围绕着家庭,德国人一直以家庭为中心,由此推知德国人认为家庭是最重要的,故选A。5. 推理判断题。本文主要介绍了一交换生计划,并介绍了美国的教育方式和的德国的教育方式的区别。所以报社记者最有可能写这篇文章。故选A。21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 6 单元检测(原卷版).docx Unit 6 单元检测(解析版).docx