资源简介 / 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 3 Wisdom counts单元检测(深圳专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为75分,考试时间为70分钟。第一部分选择题(50分)I. 完形填空 (10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)Long long ago, at the end of the Qin Dynasty, there was a big war in China. Two leaders, Liu Bang and Xiang Yu, fought for the country. Han Xin was a good general under Liu Bang. He needed to lead soldiers to beat Wei Wangbao, who ___1____Hedong.Wei Wangbao knew the importance of a ferry (渡口) named Puban. He sent many soldiers there to ___2___ it. He also took all the boats away. He thought, "Han Xin must attack Puban. If I hold Puban, I will win!" When Han Xin arrived at the west bank of the Yellow River, he saw Wei Wangbao’s ___3___. He didn’t want to fight hard at Puban, so he had an idea—"deceive the east and attack the west". First, Han Xin told his soldiers to build a big camp opposite Puban. Every day, the soldiers cut trees and made boats. When Wei Wangbao saw this, he thought he was right, ____4____, he sent more men to Puban. But at the same time, Han Xin chose some brave soldiers. He told them to go north along the river___5___. They found a quiet ferry called Xiayang. There were few guards there. At night, they crossed the river and __6____ Wei’s land quietly. Then they made their way to Wei’s capital, Anyi. Wei Wangbao was still waiting for Han Xin at Puban. Suddenly, someone told him: "Han Xin’s soldiers are near Anyi!" He was ____7___. He had to send his soldiers from Puban back to save Anyi. But those soldiers were tired. On the way back, Han Xin’s brave men attacked them. They___8____ the tired soldiers easily. When Puban had few guards left, Han Xin led his main army to attack Puban. The guards there couldn’t stop them. Han Xin crossed the river and met his brave men near Anyi. Finally, they ___9___ Anyi and captured Wei Wangbao. Han Xin succeeded in winning the ___10____. His "deceive the east and attack the west" became a famous military (军事的) trick in Chinese history.1. A. hid B. controlled C. served D. captured2. A. guard B. rule C. manage D. deal3. A. trick B. challenge C. mind D. instruction4. A. however B. therefore C. besides D. though5. A. clearly B. happily C. carefully D. secretly6. A. destroyed B. fought C. entered D. arrived7. A. upset B. shocked C. frightened D. worried8. A. beat B. win C. lose D. watch9. A. took up B. took in C. took over D. took down10. A. victory B. chance C. challenge D. wisdom【答案】BAABD CBACA【解析】这是一个“声东击西”的故事。秦末,韩信为败控制河东的魏王豹,用声东击西计:佯攻蒲坂,暗派士兵秘密渡河入魏,最终攻占安邑、俘魏王豹,赢得胜利。1.B 句意:韩信是刘邦手下一位优秀的将领,他需要率领士兵打败控制着河东地区的魏王豹。A. hid 隐藏;B. controlled 控制;C. served 服务;D. captured 俘虏。根据 “Wei Wangbao”(魏王豹)和 “Hedong”(河东)的关系可知,魏王豹是 “控制” 河东地区的统治者,故选 B。 2.A 句意:魏王豹知道蒲坂渡口的重要性,他派了很多士兵去守卫那里。A. guard 守卫、保卫;B. rule 统治;C. manage 管理;D. deal 处理。根据 “the importance of a ferry”(渡口的重要性)和 “sent many soldiers”(派很多士兵)可知,士兵的任务是 “守卫” 渡口,故选 A。 3.A 句意:当韩信到达黄河西岸时,他看穿了魏王豹的计谋。A. trick 计谋、策略;B. challenge 挑战;C. mind 想法、心思;D. instruction 指示、命令。根据后文韩信用 “声东击西” 应对魏王豹的部署可知,魏王豹派重兵守渡口是一种 “计谋”,故选 A。 4.B 句意:每天士兵们砍树造船,魏王豹看到这一幕后,认为自己的判断是对的,因此他派了更多人去蒲坂。A. however 然而(表转折);B. therefore 因此(表因果);C. besides 此外(表补充);D. though 虽然(表让步)。“认为自己判断正确” 是 “派更多人去蒲坂” 的原因,存在因果关系,故选 B。 5.D . 句意:但与此同时,韩信挑选了一些勇敢的士兵,他让他们沿着河岸秘密向北行进。A. clearly 清楚地;B. happily 开心地;C. carefully 仔细地;D. secretly 秘密地。根据 “声东击西” 的计谋可知,这支部队需要 “秘密” 行动才能迷惑魏王豹,故选 D。 6.C 句意:晚上,他们渡过河,悄悄进入了魏国的领地。A. destroyed 破坏;B. fought 战斗;C. entered 进入;D. arrived 到达(“arrived” 后接地点需加 “at/in”,此处语法不符)。根据 “crossed the river”(渡过河)和 “Wei’s land”(魏国领地)可知,渡过河后应是 “进入” 魏国,故选 C。 7.B 句意:他非常震惊,不得不从蒲坂调兵回去解救安邑。A. upset 难过的;B. shocked 震惊的;C. frightened 害怕的;D. worried 担心的。魏王豹原本以为韩信会攻蒲坂,突然得知汉军逼近都城,应是 “震惊” 的反应,故选 B。 8.A 句意:在返程路上,韩信的精锐士兵袭击了他们,轻易打败了疲惫的士兵。A. beat 打败(对手);B. win 赢得(比赛 / 胜利,后接事物);C. lose 输掉(比赛等);D. watch 观看。此处宾语是 “the tired soldiers”(疲惫的士兵,对手),需用 “beat” 表示 “打败对手”,故选 A。 9.C 句意:最后,他们攻占了安邑并俘虏了魏王豹。A. took up 开始学习、占据(空间);B. took in 吸收、理解;C. took over 攻占、接管;D. took down 记下、拆除。根据 “captured Wei Wangbao”(俘虏魏王豹)可知,汉军应是 “攻占” 了都城安邑,故选 C。 10.A 句意:韩信成功赢得了胜利。A. victory 胜利;B. chance 机会;C. challenge 挑战;D. wisdom 智慧。根据前文 “beat Wei Wangbao”(打败魏王豹)和 “succeeded in”(成功……)可知,韩信最终获得了 “胜利”,故选 A。 II阅读理解 (40分)第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)ADuring the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.There was once a king who wanted a special kind of horse. This horse could run 1, 000 li a day. It was called qianlima. He sent many people to find these horses and buy them for him. After three years, nobody found him such a horse.One day, someone new volunteered to help. Within three months, he heard about a qianlima. He rushed (赶去) to find it, but the horse had already died. Still, he bought the bones of the horse with 500 pieces of gold.The king was very angry. “What I want is a live horse, not the bones of a dead horse!”The man answered calmly, “Imagine this. You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”Indeed, within a year, many qianlima owners brought their horses to the king. Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse. “If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said. The king built houses for Guo and treated him as a respected teacher. Soon, more talented people came to help the king and made the state strong.11. King Zhao asked Guo Wei for advice in order to ________.A. raise a special kind of horse called qianlimaB. buy the bones of a qianlima at a lower priceC. get more talented people to work for his stateD. offer Guo a job and treat him nicely12. What was the man's reason for buying bones of a dead horse ________A. There's no time for him to find a live qianlima.B. Horse owners would see the king's need for qianlima.C. Bones of a dead qianlima are better than common horses anyway.D. There would be cheaper qianlima for sale.13. The underlined phrase "let alone" is similar to ________.A. needless to say B. no less thanC. on one's own D. let it go14. According to the passage, Guo Wei ________ in the story he told.A. compared himself to the bones of a dead qianlimaB. imagined himself to be the horse ownerC. expected the king to provide a house for himD. volunteered to find qianlima for the king15. We can learn from the story of buying bones with 500 pieces of gold that ________.A. it is impossible to buy a live qianlima for 500 pieces of gold.B. there is little need to recommend (推荐) yourselfC. it is of great importance to value talented people sincerelyD. nothing is more important than short﹣term interests【答案】11. C 12. B 13. A 14. A 15. C【解析】本文主要讲了战国时期郭隗用千里马的故事告诉燕昭王招纳贤才的办法。11. 推理判断题。根据“During the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.”可知,燕昭王向郭隗寻求建议是为了给他的国家招纳贤才。故选C。12. 推理判断题。根据“You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”可推断,这个人买死马的原因是让马主人看到国君对千里马的需求。故选B。13. 词义猜测题。根据“You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses.”你愿意花高价买一匹死马, ……一匹活马了。这表明你真的想买马。根据语境,猜测划线部分的含义为“更不用说”。故选A。14. 细节理解题。根据“Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse.”可知,在故事中郭隗把自己比作死了的千里马的骨头。故选A。15. 推理判断题。根据““If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said.”“如果我被重视,就会有更多的人才愿意为国家效力,”他说。推断我们可以从中学到“真诚地重视人才是非常重要的”。故选C。BWhat’s the first image that comes to mind when you hear the word “storytelling” Why do we tell stories Well, here is a story for you.Imagine the world hundreds of thousands of years ago. In a cave, a group of Neanderthals (穴居人) just finished eating a big meal together and were sitting around fire. One of them had an idea. He wanted to get some berries to share with everyone. His friends decided to join him. They went down to the place where the best berries grew. Well, finally, the only one of them to return was the friend, who was covered with blood and had a sad story to share. He told the others that a tiger attacked them and killed his friend. The others were shocked, of course, but they were also warned.Are you getting the idea Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about. They contain messages which might be useful for us in the future.We admire people whose magical storytelling skills catch our attention and our imagination. Everybody has always respected storytellers, who have been important members of many societies. In the past, storytellers often traveled a lot. When they went to places far away, their stories traveled with them. When they returned home, they had new stories to share. People were eager to listen, which was fun but also gave them a chance to learn about those faraway places.In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain. They’re often about dangerous events such as fires, storms, thunder, lightning and floods. Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.16. The writer introduces the topic by ________.A. imagining a picture B. telling a story C. using a fact D. asking questions17. According to the fourth paragraph, storytellers would ________.A. make up stories B. share what they heard in the journeyC. change people’s thought D. keep travelling all their life18. Many people like to listen to stories most probably because they ________.A. want to pass stories down B. may be made to think deeplyC. are tired of their boring life D. are interested in all fun things19. We can infer from the passage that ________.A. telling stories is passing on culture as wellB. most stories are about dangers and deathC. the writer is telling a true story in the beginningD. the best way to tell stories is through spoken words20. The passage is probably written to ________.A. remind us to remember more stories B. tell us the importance of storytellingC. introduce the development of stories D. show us storytellers’ hard work【答案】16. D 17. B 18. B 19. A 20. B【解析】本文主要介绍了关于故事的一些知识。16. 推理判断题。根据“What’s the first image that comes to mind when you hear the word ‘storytelling’ Why do we tell stories ”可知,作者通过问问题引入话题。故选D。17. 推理判断题。根据“In the past, storytellers often traveled a lot. When they went to places far away, their stories traveled with them. When they returned home, they had new stories to share.”可推知,讲故事的人会分享他们在旅途中听到的。故选B。18. 推理判断题。根据“Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about.”可知,许多人喜欢听故事,很可能是因为故事会使人思考。故选B。19. 推理判断题。根据“In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain.”以及“Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.”可知,讲故事也是在传递文化。故选A。20. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了讲故事的重要性。故选B。CParents are often surprised at their children’s ability to use technology. A five-year-old child may easily find and use apps on a smart phone. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily. Their parents may think their children were born geniuses (天 才)!Natural geniuses, however, are not common. But your parents are right if they think you are smarter than them. Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently. These tests have shown that over the last 100 years, each new generation (一代人)has become smarter than the older ones. In other words, you are smarter than your parents and your parents are smarter than your grandparents.This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)”. It was named after James Flynn. Flynn is a university professor (教授)in New Zealand. He first noticed this in 1980. According to his research, with each new generation, average (平均的)IQ scores would increase by twenty percent.But why are people getting smarter Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better. So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents.But being smart doesn’t make you wise. Wisdom (智慧)comes with age and experience. A high score on a computer game will not help you solve the everyday problems of life. For that, a smart kid will turn to the wisdom of his parents and grandparents.21. How do parents often feel about their children’s ability to use technology A. Surprised. B. Worried. C. Nervous. D. Embarrassed.22. What has been proved on IQ tests around the world these days A. Children easily use apps on smart phones.B. Most children play video games better than their parents.C. Children are born with a high IQ.D. Most children are born smarter than their parents.23. What caused the “Flynn Effect” according to the passage A. Better education. B. New technologies.C. A better environment. D. New experiences.24. The underlined word “puzzle” in the passage means ___________ in Chinese.A. 拼图 B. 困境 C. 迷惑 D. 阻碍25. The following facts are the “Flynn Effect” EXCEPT __________.A. A child may easily find apps on a smart phoneB. A child may be good at completing the missing parts of a puzzleC. A high score on a video game won’t help solve the problems in lifeD. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily【答案】21. A 22. D 23. B 24. A 25. C【分析】本文主要通过智力检测向我们展示了什么是“弗林效应”,以及人类越来越聪明的原因。21. 细节理解题。根据“Parents are often surprised at their children’s ability to use technology”可知,父母经常对孩子使用科技的能力感到惊讶,故选A。22. 细节理解题。根据“Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently”可知,证明了大多数孩子天生就比他们的父母聪明,故选D。23. 细节理解题。根据“Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology”可知,是新科技导致了“弗林效应”,故选B。24. 词义猜测题。根据“So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents”可知,我们可能比我们的父母更擅长完成拼图中缺失的部分,所以puzzle表示“拼图”,故选A。25. 细节理解题。根据“This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)””可知,弗林效应说的是人类变得越来越聪明,ABD三个都是人类聪明的具体例子,而C不是,故选C。第二节 短文填空以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)In history, China was once in a state of war. China was divided into seven kingdoms: Qin, Chu, Zhao, Wei, Han, Yan, and Oi. 26 . They waged (发动) many wars, with farmers leaving their fields to fight.Zhao was one of the smaller kingdoms. It tried to control an area in the northeast. But it was not alone in the north. Surrounded by enemies, the ruler of Zhao asked for advice. He did not wish to join the war and turn more farmers into soldiers. 27 .A clam (蛤蜊) and a snipe (沙锥) fought on a beach. The bird wanted to eat the clam, but the clam didn’t want to be eaten. 28 . The bird said the clam couldn’t survive (存活) without water, and the clam retorted (反驳) the same. 29 , and walked home happily.The Zhao ruler agreed with the wise man’s idea. He said, “If we fight with the Yan Kingdom, the big Qin army would join the war later. We and the Yan would be weak from our battles. The Qin would defeat both of us.” 30 .Toward the end of the wars, Zhao was the only strong kingdom left to confront (对抗) Qin.A. They held onto each other tightlyB. A fisherman saw their struggle, caught both easilyC. One wise man described war and peace through a storyD. Therefore, the Zhao ruler gave up the plan to attack the Yan KingdomE. This story has influenced generation after generationF. Each kingdom wanted to control over China【答案】26. F 27. C 28. A 29. B 30. D【解析】本文主要讲述了战国时期赵国通过寓言“鹬蚌相争”的智慧避免与燕国交战,最终保存实力对抗秦国的故事。26. 根据“China was divided into seven kingdoms: Qin, Chu, Zhao, Wei, Han, Yan, and Qi.”和“They waged (发动) many wars, with farmers leaving their fields to fight.”可知,中国当时被分为七个王国,他们发动了很多战争,农民们离开田地去参战,可推测出每个王国都想控制中国,所以才会发动战争。选项F“各国都想统治中国”符合语境。故选F。27. 根据“He did not wish to join the war and turn more farmers into soldiers.”以及下文开始讲述蛤蜊和沙锥的故事,可知,空格处内容与讲故事相关。选项C“一位智者通过一个故事描述了战争与和平”符合语境。故选C。28. 根据“A clam (蛤蜊) and a snipe (沙锥) fought on a beach. The bird wanted to eat the clam, but the clam didn’t want to be eaten.”可知,蛤蜊和沙锥在争斗,鸟想吃蛤蜊,蛤蜊不想被吃,故接下来应该是它们争斗的具体表现。选项A“它们紧紧地钳住对方”符合语境。故选A。29. 根据上文描述了蛤蜊和沙锥的争斗,以及下文“and walked home happily.”可推测出,是有一个人看到了它们的争斗,很容易地就把它们两个都抓住了,然后开心地回家了。选项B“一个渔夫看到了它们的争斗,轻松地抓住了它们”符合语境。故选B。30. 根据“If we fight with the Yan Kingdom, the big Qin army would join the war later. We and the Yan would be weak from our battles. The Qin would defeat both of us.”可知,赵国统治者明白了其中的利害关系。选项D“因此,赵国统治者放弃了攻打燕国的计划”符合语境。故选D。第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)请根据五个人的需要,选择合适的阅读书籍。31 Tim Brown is an 11-year-old boy. He shows great interest in the unknown world. He often imagines what the world looks like in the future. 32 Amy is a thoughtful girl who looks at the world with loving eyes. Her favorite book is about love. She wants to read a book this weekend. 33 Jenny doesn’t have a plan to go out this summer. She wants to stay at home and learn to cook dinner for her parents. 34 Kate Li weighs over 200 pounds now. It’s too difficult for her to move around. And now she is looking for ways to lose weight. 35 Vivian plans to study abroad in two years, but her spoken English is not very good. She wants to use her free time to improve her oral English. A. Practice Makes Perfect: English Conversation The book is helpful for you to lean correct pronunciation, grammar, word usage and soon. The exercises make sure that you speak English confidently. B. New Life This is a love story. Mia Owens and her mother have just moved to California from England to find a better life. Mia just wants to live a peaceful life. Ian Marsh is rich and popular and can get whatever he wants. He wants to marry Mia. Can he succeed C. And the World Changes The aliens want to create a powerful weapon. A fifteen-year-old schoolboy has been chosen to be that weapon. But the world is about to change—in ways the aliens could not have believed. D. Keep Calm and Love Yourself This book is all you need if you want to lose weight, look great and stay healthy. All you need is a proper guidance to a great lifestyle for a healthy you. E. The Forget-Me-Not Summer This is a story about three sisters spending the summer together. Small-town life is not what these girls had in mind. Is it a nice summer vacation for them F How to Feed a Family From the book, you can learn more than 100 recipes (食谱). They are simple, fast and easy to follow.【答案】31. C 32. B 33. F 34. D 35. A【知识点】个人信息、阅读、记叙文【解析】本文介绍了五个人的需要和六本书籍,根据个人的需要,选择合适的阅读书籍。31. 根据“He shows great interest in the unknown world. He often imagines what the world looks like in the future.”可知,蒂姆·布朗对未知的世界表现出极大的兴趣,他经常想象未来的世界会是什么样子。选项C“外星人想制造一种强大的武器。一个十五岁的男生被选为武器。但世界以外星人无法相信的方式即将发生改变。”与之对应。故选C。32. 根据“Amy is a thoughtful girl who looks at the world with loving eyes. Her favorite book is about love. She wants to read a book this weekend.”可知,艾米是一个有思想的女孩,她用充满爱的眼睛看世界,她最喜欢的书是关于爱情的。选项B“这是一个爱情故事。米娅·欧文斯和她的母亲刚刚从英国搬到加利福尼亚州,寻找更好的生活。Miajust想要过平静的生活。伊恩·马什既富有又受欢迎,他可以得到任何他想要的东西。他想娶米娅。他能成功吗?”与之对应,故选B。33. 根据“She wants to stay at home and learn to cook dinner for her parents.”可知,这个暑假她想待在家里,学习为父母做饭。选项F“从这本书中,你可以学到100多种食谱。它们简单、快速、易于遵循” 与之对应,故选F。34. 根据“Kate Li weighs over 200 pounds now…And now she is looking for ways to lose weight.”可知,凯特.李现在体重超过200磅,现在她正在寻找减肥的方法。选项D“如果你想减肥、保持健康,这本书就是你所需要的。你所需要的只是一个正确的指导,让你过上健康的生活。” 与之对应,故选D。35. 根据“Vivian …She wants to use her free time to improve her oral English.”可知,薇薇安的英语口语不是很好,她想利用空闲时间提高英语口语。选项A“这本书有助于你掌握正确的发音、语法、单词用法等。这些练习确保你自信地说英语。” 与之对应,故选A。第二部分 非选择题(25分)III. 语法填空(10分)阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。In 354 BC, Wei attacked (攻击) Zhao and surrounded its capital. The attack was too much for Zhao to deal with, so they asked Qi for help.King Wei of Qi (齐威王) wanted to make Sun Bin the commander (统师). “You are the 36 (good) person for the job,” the king said.“My lord, I’m not the right person,” he said. “Pang Juan 37 (hurt) me and cut my feet. I’m not able to lead our army (军队).”The king then gave the job to Tian Ji. Sun Bin couldn’t walk by 38 (he). Instead, he worked as 39 advisor and traveled around in a wheelchair. The two made their plans together.But when Tian Ji wanted to move his army directly to Zhao, Sun Bin didn’t agree. “To stop a fight, it’s no use being part of it,” he said. “We should keep away from Wei’s main forces (主要力量) and attack their weak points.”“Good thinking! But what are their weak points ” Tian Ji asked.“Their strongest men have traveled long and far to Zhao,” Sun Bin said 40 a smile. “They must be very tired now. Those who stay at home are older and weaker.”“Ah, I see,” Tian Ji said gladly. “And that’s the last thing they would like us to know. So, instead of 41 (fight) their main forces, we can move our army to Daliang. Then, Wei’s army 42 (stop) attacking Zhao soon.”“That’s true. They will hurry back 43 (save) their capital. We can save Zhao 44 make Wei weak at the same time,” Sun Bin said with a nod.Tian Ji followed this plan. Wei’s army soon retreated from Zhao. On their way home, they met Qi’s army, but the Wei soldiers were so tired and 45 (help). They ended up failing in the fight at last.【答案】36. best 37. hurt 38. himself 39. an 40. with 41. fighting 42. will stop 43. to save 44. and 45. helpless【解析】本文讲述了孙膑智胜庞涓,帮助赵国解围的故事,通过运用聪明的战略,让魏国的军队撤退并保护了赵国。36.句意:你是最合适的人选。定冠词the后跟形容词最高级。故填best。37.句意:庞涓伤害了我并砍掉了我的双脚。本句是一般过去时,动词用过去式。故填hurt。38.句意:孙膑不能自己走路。by oneself“独自”,固定短语,主语是孙膑,应用himself。故填himself。39.句意:他坐在轮椅上担任顾问,四处游历。此处表示泛指,advisor以元音音素开头,应用an。故填an。40.句意:孙膑微笑着说。此处需要借助介词with来说明动作的伴随状态,故填with。41.句意:因此,与其与他们的主力交战,我们可以将军队调往大梁。of是介词,后跟动名词作宾语。故填fighting。42.句意:那么魏的军队会很快停止攻击赵国。根据“soon”可知此处应该用一般将来时态,故填will stop。43.句意:他们会急忙回来拯救他们的首都。动词hurry back后接动词不定式,表示目的,故填to save。44.句意:我们可以在拯救赵国的同时削弱魏国。前后句为并列关系,表递进,故用连词and。故填and。45.句意:魏军士兵非常疲惫和无助。空处应填形容词作表语和tired“疲惫的”并列,helpless“无助的”符合语境。故填helpless。第四节、书面表达(15分)深圳光明中学学校网站推出用英语讲中国传统故事的活动,要求有才华的小作家们可以根据中国经典智慧者故事写出一段英语小故事。如:《空城计》,《草船借箭》《田忌赛马》《赤壁之战》《围魏救赵》等…优秀作文直接刊录在学校网站上。题目自选。请同学们积极投稿!______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________范文一During the Warring States Period, there was a man named Tian Ji in the state of Qi. He loved horse racing and often competed with the king. But Tian Ji’s horses were almost as fast as the king’s, so he always lost and felt upset. One day, Tian Ji’s friend Sun Bin watched a race and had a clever idea. He said to Tian Ji, “Use your slowest horse to race the king’s fastest. Then use your fastest to race his medium one, and your medium to race his slowest.” The next race began. Tian Ji lost the first round, but he won the second and third rounds. Finally, he beat the king! The king was very surprised. Tian Ji smiled and told the king about Sun Bin’s smart plan. This story tells us that a good strategy can help us win.范文二During the Three Kingdoms period, Zhuge Liang was in Xicheng with only a few weak soldiers. His main army was far away and couldn’t return soon. One day, soldiers who look for news came and said Sima Yi’s big army (tens of thousands of soldiers) was coming. Everyone in the city was afraid; some even prepared to run. Zhuge Liang stayed calm. He told soldiers to open gates and let villagers sweep roads quietly. Then he went to the city wall with his guqin, sat down, and played softly while drinking tea. When Sima Yi arrived, he was surprised. He thought, “Zhuge Liang is careful—there must be traps!” He shook his head at his men. Finally, Sima Yi ordered, “Go back!” His army left. Zhuge Liang’s soldiers cheered. Zhuge Liang smiled, took a drink of tea, and felt relaxed—his plan saved Xicheng.21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科Unit 6 Wisdom counts单元检测(深圳专用)温馨提示:本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为75分,考试时间为70分钟。第一部分选择题(50分)I. 完形填空 (10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)阅读下面短文, 从短文后所给的 A、B、C、D 四个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 10 小题, 每小题1分)Long long ago, at the end of the Qin Dynasty, there was a big war in China. Two leaders, Liu Bang and Xiang Yu, fought for the country. Han Xin was a good general under Liu Bang. He needed to lead soldiers to beat Wei Wangbao, who ___1____Hedong.Wei Wangbao knew the importance of a ferry (渡口) named Puban. He sent many soldiers there to ___2___ it. He also took all the boats away. He thought, "Han Xin must attack Puban. If I hold Puban, I will win!" When Han Xin arrived at the west bank of the Yellow River, he saw Wei Wangbao’s ___3___. He didn’t want to fight hard at Puban, so he had an idea—"deceive the east and attack the west". First, Han Xin told his soldiers to build a big camp opposite Puban. Every day, the soldiers cut trees and made boats. When Wei Wangbao saw this, he thought he was right, ____4____, he sent more men to Puban. But at the same time, Han Xin chose some brave soldiers. He told them to go north along the river___5___. They found a quiet ferry called Xiayang. There were few guards there. At night, they crossed the river and __6____ Wei’s land quietly. Then they made their way to Wei’s capital, Anyi. Wei Wangbao was still waiting for Han Xin at Puban. Suddenly, someone told him: "Han Xin’s soldiers are near Anyi!" He was ____7___. He had to send his soldiers from Puban back to save Anyi. But those soldiers were tired. On the way back, Han Xin’s brave men attacked them. They___8____ the tired soldiers easily. When Puban had few guards left, Han Xin led his main army to attack Puban. The guards there couldn’t stop them. Han Xin crossed the river and met his brave men near Anyi. Finally, they ___9___ Anyi and captured Wei Wangbao. Han Xin succeeded in winning the ___10____. His "deceive the east and attack the west" became a famous military (军事的) trick in Chinese history.1. A. hid B. controlled C. served D. captured2. A. guard B. rule C. manage D. deal3. A. trick B. challenge C. mind D. instruction4. A. however B. therefore C. besides D. though5. A. clearly B. happily C. carefully D. secretly6. A. destroyed B. fought C. entered D. arrived7. A. upset B. shocked C. frightened D. worried8. A. beat B. win C. lose D. watch9. A. took up B. took in C. took over D. took down10. A. victory B. chance C. challenge D. wisdomII阅读理解 (40分)第一节 阅读下列短文, 从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选山最佳选项, 并在答题卡上将相应字母编号涂黑。(共 15 小题, 每小题2分)ADuring the Warring States Period (475﹣221 BC), King Zhao of the State of Yan wanted to get talented people to work for him. When he asked a scholar (有学问的人) named Guo Wei for advice, Guo told him the story of buying horse bones with 500 pieces of gold.There was once a king who wanted a special kind of horse. This horse could run 1, 000 li a day. It was called qianlima. He sent many people to find these horses and buy them for him. After three years, nobody found him such a horse.One day, someone new volunteered to help. Within three months, he heard about a qianlima. He rushed (赶去) to find it, but the horse had already died. Still, he bought the bones of the horse with 500 pieces of gold.The king was very angry. “What I want is a live horse, not the bones of a dead horse!”The man answered calmly, “Imagine this. You are willing to pay a high price for a dead horse, let alone a live one. This shows people you truly wish to buy the horses. Just wait and the horses you want will come very soon.”Indeed, within a year, many qianlima owners brought their horses to the king. Guo told the king that he could see himself as the bones of the horse. “If I am valued, more talent will be willing to serve (为……效力) the state,” he said. The king built houses for Guo and treated him as a respected teacher. Soon, more talented people came to help the king and made the state strong.11. King Zhao asked Guo Wei for advice in order to ________.A. raise a special kind of horse called qianlimaB. buy the bones of a qianlima at a lower priceC. get more talented people to work for his stateD. offer Guo a job and treat him nicely12. What was the man's reason for buying bones of a dead horse ________A. There's no time for him to find a live qianlima.B. Horse owners would see the king's need for qianlima.C. Bones of a dead qianlima are better than common horses anyway.D. There would be cheaper qianlima for sale.13. The underlined phrase "let alone" is similar to ________.A. needless to say B. no less thanC. on one's own D. let it go14. According to the passage, Guo Wei ________ in the story he told.A. compared himself to the bones of a dead qianlimaB. imagined himself to be the horse ownerC. expected the king to provide a house for himD. volunteered to find qianlima for the king15. We can learn from the story of buying bones with 500 pieces of gold that ________.A. it is impossible to buy a live qianlima for 500 pieces of gold.B. there is little need to recommend (推荐) yourselfC. it is of great importance to value talented people sincerelyD. nothing is more important than short﹣term interestsBWhat’s the first image that comes to mind when you hear the word “storytelling” Why do we tell stories Well, here is a story for you.Imagine the world hundreds of thousands of years ago. In a cave, a group of Neanderthals (穴居人) just finished eating a big meal together and were sitting around fire. One of them had an idea. He wanted to get some berries to share with everyone. His friends decided to join him. They went down to the place where the best berries grew. Well, finally, the only one of them to return was the friend, who was covered with blood and had a sad story to share. He told the others that a tiger attacked them and killed his friend. The others were shocked, of course, but they were also warned.Are you getting the idea Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about. They contain messages which might be useful for us in the future.We admire people whose magical storytelling skills catch our attention and our imagination. Everybody has always respected storytellers, who have been important members of many societies. In the past, storytellers often traveled a lot. When they went to places far away, their stories traveled with them. When they returned home, they had new stories to share. People were eager to listen, which was fun but also gave them a chance to learn about those faraway places.In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain. They’re often about dangerous events such as fires, storms, thunder, lightning and floods. Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.16. The writer introduces the topic by ________.A. imagining a picture B. telling a story C. using a fact D. asking questions17. According to the fourth paragraph, storytellers would ________.A. make up stories B. share what they heard in the journeyC. change people’s thought D. keep travelling all their life18. Many people like to listen to stories most probably because they ________.A. want to pass stories down B. may be made to think deeplyC. are tired of their boring life D. are interested in all fun things19. We can infer from the passage that ________.A. telling stories is passing on culture as wellB. most stories are about dangers and deathC. the writer is telling a true story in the beginningD. the best way to tell stories is through spoken words20. The passage is probably written to ________.A. remind us to remember more stories B. tell us the importance of storytellingC. introduce the development of stories D. show us storytellers’ hard workCParents are often surprised at their children’s ability to use technology. A five-year-old child may easily find and use apps on a smart phone. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily. Their parents may think their children were born geniuses (天 才)!Natural geniuses, however, are not common. But your parents are right if they think you are smarter than them. Most children are born smarter than their parents. This has been proved(证明)on IQ tests around the world recently. These tests have shown that over the last 100 years, each new generation (一代人)has become smarter than the older ones. In other words, you are smarter than your parents and your parents are smarter than your grandparents.This increase in intelligence is called the “Flynn Effect(效应)”. It was named after James Flynn. Flynn is a university professor (教授)in New Zealand. He first noticed this in 1980. According to his research, with each new generation, average (平均的)IQ scores would increase by twenty percent.But why are people getting smarter Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better. So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents.But being smart doesn’t make you wise. Wisdom (智慧)comes with age and experience. A high score on a computer game will not help you solve the everyday problems of life. For that, a smart kid will turn to the wisdom of his parents and grandparents.21. How do parents often feel about their children’s ability to use technology A. Surprised. B. Worried. C. Nervous. D. Embarrassed.22. What has been proved on IQ tests around the world these days A. Children easily use apps on smart phones.B. Most children play video games better than their parents.C. Children are born with a high IQ.D. Most children are born smarter than their parents.23. What caused the “Flynn Effect” according to the passage A. Better education. B. New technologies.C. A better environment. D. New experiences.24. The underlined word “puzzle” in the passage means ___________ in Chinese.A. 拼图 B. 困境 C. 迷惑 D. 阻碍25. The following facts are the “Flynn Effect” EXCEPT __________.A. A child may easily find apps on a smart phoneB. A child may be good at completing the missing parts of a puzzleC. A high score on a video game won’t help solve the problems in lifeD. A ten-year-old child can move up through the levels of a video game easily第二节 短文填空以下是一则短文, 请阅读短文, 并从下列六个句子中选择五个还原到原文中, 使原文的意思完整、连贯。并在答题卡上将相应的字母编号涂黑。(共5 小题, 每小题1分)In history, China was once in a state of war. China was divided into seven kingdoms: Qin, Chu, Zhao, Wei, Han, Yan, and Oi. 26 . They waged (发动) many wars, with farmers leaving their fields to fight.Zhao was one of the smaller kingdoms. It tried to control an area in the northeast. But it was not alone in the north. Surrounded by enemies, the ruler of Zhao asked for advice. He did not wish to join the war and turn more farmers into soldiers. 27 .A clam (蛤蜊) and a snipe (沙锥) fought on a beach. The bird wanted to eat the clam, but the clam didn’t want to be eaten. 28 . The bird said the clam couldn’t survive (存活) without water, and the clam retorted (反驳) the same. 29 , and walked home happily.The Zhao ruler agreed with the wise man’s idea. He said, “If we fight with the Yan Kingdom, the big Qin army would join the war later. We and the Yan would be weak from our battles. The Qin would defeat both of us.” 30 .Toward the end of the wars, Zhao was the only strong kingdom left to confront (对抗) Qin.A. They held onto each other tightlyB. A fisherman saw their struggle, caught both easilyC. One wise man described war and peace through a storyD. Therefore, the Zhao ruler gave up the plan to attack the Yan KingdomE. This story has influenced generation after generationF. Each kingdom wanted to control over China第三节 信息匹配(共 5小题, 每小题1分)请根据五个人的需要,选择合适的阅读书籍。31 Tim Brown is an 11-year-old boy. He shows great interest in the unknown world. He often imagines what the world looks like in the future. 32 Amy is a thoughtful girl who looks at the world with loving eyes. Her favorite book is about love. She wants to read a book this weekend. 33 Jenny doesn’t have a plan to go out this summer. She wants to stay at home and learn to cook dinner for her parents. 34 Kate Li weighs over 200 pounds now. It’s too difficult for her to move around. And now she is looking for ways to lose weight. 35 Vivian plans to study abroad in two years, but her spoken English is not very good. She wants to use her free time to improve her oral English. A. Practice Makes Perfect: English Conversation The book is helpful for you to lean correct pronunciation, grammar, word usage and soon. The exercises make sure that you speak English confidently. B. New Life This is a love story. Mia Owens and her mother have just moved to California from England to find a better life. Mia just wants to live a peaceful life. Ian Marsh is rich and popular and can get whatever he wants. He wants to marry Mia. Can he succeed C. And the World Changes The aliens want to create a powerful weapon. A fifteen-year-old schoolboy has been chosen to be that weapon. But the world is about to change—in ways the aliens could not have believed. D. Keep Calm and Love Yourself This book is all you need if you want to lose weight, look great and stay healthy. All you need is a proper guidance to a great lifestyle for a healthy you. E. The Forget-Me-Not Summer This is a story about three sisters spending the summer together. Small-town life is not what these girls had in mind. Is it a nice summer vacation for them F How to Feed a Family From the book, you can learn more than 100 recipes (食谱). They are simple, fast and easy to follow.第二部分 非选择题(25分)III. 语法填空(10分)阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。In 354 BC, Wei attacked (攻击) Zhao and surrounded its capital. The attack was too much for Zhao to deal with, so they asked Qi for help.King Wei of Qi (齐威王) wanted to make Sun Bin the commander (统师). “You are the 36 (good) person for the job,” the king said.“My lord, I’m not the right person,” he said. “Pang Juan 37 (hurt) me and cut my feet. I’m not able to lead our army (军队).”The king then gave the job to Tian Ji. Sun Bin couldn’t walk by 38 (he). Instead, he worked as 39 advisor and traveled around in a wheelchair. The two made their plans together.But when Tian Ji wanted to move his army directly to Zhao, Sun Bin didn’t agree. “To stop a fight, it’s no use being part of it,” he said. “We should keep away from Wei’s main forces (主要力量) and attack their weak points.”“Good thinking! But what are their weak points ” Tian Ji asked.“Their strongest men have traveled long and far to Zhao,” Sun Bin said 40 a smile. “They must be very tired now. Those who stay at home are older and weaker.”“Ah, I see,” Tian Ji said gladly. “And that’s the last thing they would like us to know. So, instead of 41 (fight) their main forces, we can move our army to Daliang. Then, Wei’s army 42 (stop) attacking Zhao soon.”“That’s true. They will hurry back 43 (save) their capital. We can save Zhao 44 make Wei weak at the same time,” Sun Bin said with a nod.Tian Ji followed this plan. Wei’s army soon retreated from Zhao. On their way home, they met Qi’s army, but the Wei soldiers were so tired and 45 (help). They ended up failing in the fight at last.第四节、书面表达(15分)深圳光明中学学校网站推出用英语讲中国传统故事的活动,要求有才华的小作家们可以根据中国经典智慧者故事写出一段英语小故事。如:《空城计》,《草船借箭》《田忌赛马》《赤壁之战》《围魏救赵》等…优秀作文直接刊录在学校网站上。题目自选。请同学们积极投稿!______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 6 单元检测(深圳专用)(原卷版).docx Unit 6 单元检测(深圳专用)(解析版).docx