Unit 6 单元检测(沈阳专用)八年级英语上册单元高效复习必备(沪教版2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit 6 单元检测(沈阳专用)八年级英语上册单元高效复习必备(沪教版2024)

资源简介

/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
Unit 6 Wisdom counts
单元检测 (沈阳专用)
温馨提示:
本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为90分,考试时间为90分钟。
第一部分选择题(共50分)
一、阅读理解(分二节,共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节:阅读下列短文,然后根据其内容从A、B、C、D中选出最佳选项。
A
In the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well-known hero of the state.
One day, Shang Yang put a thin wooden stick near the south gate of the capital of Qin. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all the people thought Shang was joking. Then he added 40 more gold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later.
Wang Xizhi was one of the most famous calligraphers(书法家)during the Eastern Jin Dynasty of China. When he was very young, he practiced his art every day and never stopped. One day, Wang Xizhi wrote in wood for an engraver(雕刻师)to cut. Then the engraver found the ink had penetrated (渗透) one centimeter into the wood. Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views.
Yu Boya was good at playing the qin (琴). One day , when he was playing the music that described green mountains and clear water, a man called Zhong Ziqi said, “I seem to see high mountains and running water while I was listening to your music.” Boya knew he found a good friend who really understood him. Unluckily, Boya couldn't meet Ziqi anymore after that because he had died of an illness. He was so sad that he broke the qin and never played it again.
1. Shang Yang’s story tells us a man of his word can ____________.
A. protect his state B. have new friends
C. get people’s trust D. make more money
2. We usually use “_________” to express a valuable friendship.
A. Mao Sui recommended himself B. High mountains and running water
C. Build trust by using a wooden pole D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly
3. What is "Ru Mu San Fen" often used to describe now
A. A man of his word. B. Sharp ideas or useful views.
C. A well-known hero of the state. D. A famous calligrapher.
4. People should learn from __________ to catch each chance in front of trouble.
A. Mao Sui B. Shang Yang C. Zhong Ziqi D. Yu Boya
【答案】CBBA
【解析】本文是一篇记叙文。分别讲述了关于毛遂、商鞅、王羲之和俞伯牙四个人的历史故事。
1. 细节理解题。根据第二个故事中的“After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word”可知,从商鞅的故事告诉我们,守信的人可以得到人们的信任,故选C。
2. 推理判断题。根据第四个故事“高山流水”的内容,可知,此故事讲述了琴师俞伯牙与樵夫钟子期的故事,表达了一段宝贵的友谊,High mountains and running water是成语“高山流水”,故选B。
3. 细节理解题。根据第三个故事“Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views”,可知,现在“入木三分"经常被用来形容尖锐的想法或有用的观点,故选B。
4. 推理判断题。根据第一个故事可知,在挑战面前,我们应该像毛遂一样,抓住每一个机会,展示自己的才能,故选A。
B
Once upon a time, in a village lived a rich man. One day, he lost a bag of gold coins on his way home.
He went to the village’s headman for help and the headman put up a notice. It said, “Anyone who finds and returns that bag of gold coins to the rich man will get a reward(奖赏) of ten gold coins.”
In the evening, a poor farmer found that bag of gold coins and reported to the rich man. The rich man opened the bag and counted his coins. Just then the poor man asked for his reward of ten gold coins.
But the rich man didn’t want to give any money to the poor man so he thought of a plan and said, “What coins I have checked my bag and you have already taken your reward from the bag.”
The farmer was shocked and replied, “But... I didn’t open this bag at all.”
So they went to the headman. The headman asked the rich man, “How many coins are there in your bag ”
The rich man replied, “I had total 110 gold coins in my bag when I lost it, but there are only 100 coins in this bag now.”
The poor farmer said, “But I didn’t open this bag.”
Now the headman understood and said to the rich man, “You said the bag you lost contained 110 coins, but this bag contains only 100 coins. That means it is not your bag.”
The headman gave the bag of gold coins to the poor farmer for what he did and the rich man had to return empty-handed because of his lie.
5. After getting his bag back, the rich man _______.
A. refused to pay the farmer back B. found that ten coins were missing
C. went to the headman to give thanks D. realized that the bag wasn’t his
6. According to the passage, the headman was a very _______ man.
A. brave B. humorous C. serious D. fair
7. Which of the following statements is TRUE
A. The rich man gave the poor man 10 coins. B. The rich man lost all of his gold coins again.
C. The poor man returned home empty-handed. D. The poor man lied and stole the ten coins.
8. This story tries to teach us that _______.
A. no one is perfect B. no man is wise at all times
C. seeing is believing D. a man should keep his promise
【答案】 5. A 6. D 7. B 8. D
【解析】本文主要讲述了一个富人丢了一袋金币,向首领求助,首领张贴告示,说捡到金币的人将会得到10枚金币的奖励,结果一位贫穷的农民捡到后,富人却诬陷穷人偷了他10枚金币,最后富人因为撒谎而不得不空手而归的故事。
5. 细节理解题。根据“But the rich man didn’t want to give any money to the poor man so he thought of a plan and said, ‘What coins I have checked my bag and you have already taken your reward from the bag.’”(但富人一分钱也不想给穷人,于是他想出了一个办法,说:“什么硬币?我已经检查了我的包,而你已经从包里拿了你的报酬。”)可知,富人不想给农民奖励,故选A。
6. 推理判断题。根据“Now the headman understood and said to the rich man, ‘You said the bag you lost contained 110 coins, but this bag contains only 100 coins. That means it is not your bag.’”(现在首领明白了,他对富人说:“你说你丢失的袋子里有110个硬币,但这个袋子里只有100个硬币。也就是说它不是你的包。”)可知,村长是一个公正的人,故选D。
7. 细节理解题。根据“The headman gave the bag of gold coins to the poor farmer for what he did and the rich man had to return empty-handed because of his lie.”(首领把那袋金币给了穷农民,以酬谢他所做的一切,而富人却因为撒谎而空手而归)可知,这个富人又失去了他所有的金币,故选B。
8. 推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述了一个富人丢了一袋金币,向首领求助,首领张贴告示,说捡到金币的人将会得到10枚金币的奖励,结果一位贫穷的农民捡到后,富人却诬陷穷人偷了他10枚金币,最后富人因为撒谎而不得不空手而归的故事,该故事告诉我们,应该信守承诺,故选D。
C
The Empty Fort Strategy, one of the famous stories about Zhuge Liang, comes from The Romance of the Three Kingdoms. In this story, Zhuge Liang takes five thousand men to Xicheng to defend (保护) it. While around half of his men are busy outside of the city, riders arrive and report, “Sima Yi is coming with one hundred and fifty thousand men.” Zhuge Liang then climbs the city wall and sees dust clouds in the distance as Sima Yi’s army advances for battle.
Zhuge Liang orders all the flags to be hidden and he forbids (禁止) anyone to pass in or out of the city. Next, he orders the city’s four gates to be opened wide. ________. At the same time, Zhuge Liang sits on the city wall playing his guqin (a kind of musical instrument).
When Sima Yi’s soldiers reach Xicheng, they see the gates open wide and Zhuge Liang calmly playing a guqin on the city wall. They immediately report this to Sima Yi, who rides forward to view Xicheng from a distance. Puzzled, Sima Yi turns his army around toward the hills to the north. He believes that Zhuge Liang wants to trap them.
When Sima Yi and his army are well into the distance, Zhuge Liang rubs his hands together and laughs. But his men are amazed. One of them asks, “Why would a general like Sima Yi run away after one look at you ”
He thought I was cautious (谨慎的). He saw my preparations and he believed there was a trap, so he left. “What choice did I have ” Zhuge Liang replies, adding, “Sima Yi is sure to head for the northern hills. I have already told Guan Xing and Zhang Bao to be waiting for him there.”…
His son, Sima Zhao, asks, “Why leave, Father ” Sima Yi answers, “Zhuge Liang has always been cautious. He opened the gates because he wanted to trap us. Hurry, let’s get out of here!”
9. How many soldiers does Sima Yi take to Xicheng
A. 2,500. B. 5,000. C. 115,000. D. 150,000.
10. Which of the following sentence can be put in ________
A. Sima Yi comes into the city.
B. The soldiers stand at the four gates.
C. The gates are still closed.
D. At each gate, a few soldiers dress up as ordinary people to sweep the road.
11. What can we infer according to the passage
A. Sima Yi believes that Zhuge Liang wants to trap them.
B. Guan Xing was waiting for Sima Yi on the northern hills.
C. Zhuge Liang is clever.
D. Zhuge Liang opened the gates to welcome Sima Yi.
12. What’s the title for the passage
A. The Careful Soldiers. B. The Hero of the History.
C. The Empty Fort Strategy. D. The Story of the Soldier.
【答案】9. D 10. D 11. C 12. C
【解析】本文主要讲述了三国时期《空城计》这个故事的背景以及过程。
9. 细节理解题。根据“Sima Yi is coming with one hundred and fifty thousand men.”可知司马懿带了十五万士兵。故选D。
10. 推理判断题。根据“Next, he orders the city’s four gates to be opened wide.”;“Zhuge Liang sits on the city wall playing his guqin”以及后文司马懿说的“He saw my preparations and he believed there was a trap, so he left.”可知诸葛亮把门打开时为了装成一副悠闲自得的样子,且给人松懈的状态。因此选项D“在每个门口,都有几个士兵打扮成普通人清扫道路。”符合语境。故选D。
11. 推理判断题。根据“In this story, Zhuge Liang takes five thousand men to Xicheng to defend (保护) it.”以及“Sima Yi is coming with one hundred and fifty thousand men.”以及诸葛亮说的“He believes that Zhuge Liang wants to trap them.”;“He saw my preparations and he believed there was a trap, so he left.”可知诸葛亮是一个有智谋的人。故选C。
12. 标题归纳题。根据“The Empty Fort Strategy, one of the famous stories about Zhuge Liang, comes from The Romance of the Three Kingdoms.”可知文章主要讲述了诸葛亮的《空城计》,因此选项C适合作为文章标题。故选C。
D
What’s the first image that comes to mind when you hear the word “storytelling” Why do we tell stories Well, here is a story for you.
Imagine the world hundreds of thousands of years ago. In a cave, a group of Neanderthals (穴居人) just finished eating a big meal together and were sitting around fire. One of them had an idea. He wanted to get some berries to share with everyone. His friends decided to join him. They went down to the place where the best berries grew. Well, finally, the only one of them to return was the friend, who was covered with blood and had a sad story to share. He told the others that a tiger attacked them and killed his friend. The others were shocked, of course, but they were also warned.
Are you getting the idea Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about. They contain messages which might be useful for us in the future.
We admire people whose magical storytelling skills catch our attention and our imagination. Everybody has always respected storytellers, who have been important members of many societies. In the past, storytellers often traveled a lot. When they went to places far away, their stories traveled with them. When they returned home, they had new stories to share. People were eager to listen, which was fun but also gave them a chance to learn about those faraway places.
In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain. They’re often about dangerous events such as fires, storms, thunder, lightning and floods. Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.
13. The writer introduces the topic by ________.
A. imagining a picture B. telling a story C. using a fact D. asking questions
14. Many people like to listen to stories most probably because they ________.
A. want to pass stories down B. may be made to think deeply
C. are tired of their boring life D. are interested in all fun things
15. We can infer from the passage that ________.
A. telling stories is passing on culture as well
B. most stories are about dangers and death
C. the writer is telling a true story in the beginning
D. the best way to tell stories is through spoken words
16. The passage is probably written to ________.
A. remind us to remember more stories B. tell us the importance of storytelling
C. introduce the development of stories D. show us storytellers’ hard work
【答案】13. D 14. B 15. A 16. B
【解析】本文主要介绍了关于故事的一些知识。
13. 推理判断题。根据“What’s the first image that comes to mind when you hear the word ‘storytelling’ Why do we tell stories ”可知,作者通过问问题引入话题。故选D。
14. 推理判断题。根据“Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about.”可知,许多人喜欢听故事,很可能是因为故事会使人思考。故选B。
15. 推理判断题。根据“In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain.”以及“Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.”可知,讲故事也是在传递文化。故选A。
16. 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了讲故事的重要性。故选B。
第二节:阅读短文,从文后所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余选项。
阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项。
Here is a famous story about the Great Wall of China. The story happened in the Qin Dynasty. It was a moving but sad love story. Do you want to know more about the love story
One day, the emperor, Qin Shi Huang, ordered his soldiers to catch some young strong men. He sent the young men to build the Great Wall of China. 17 So young people were all afraid to be caught.
A young man named Fan Xiliang didn’t want to get caught either. He ran away from his home and planned to hide somewhere. 18 When he heard the soldiers coming towards him, he was very scared.
At that time, a woman named Lady Meng Jiang was passing by Fan Xiliang. She saw the poor man and saved him. Fan Xiliang said thanks to Lady Meng Jiang. They fell in love with each other. 19 .
Unluckily, Fan Xiliang was found and caught one day. He was sent to the Great Wall and worked there.
Lady Meng Jiang waited for her husband day and night. Winter came, but Fan Xiliang didn’t return. Lady Meng Jiang prepared some warm clothes for her husband. She took the warm clothes to the Great Wall, but she didn’t find Fan Xiliang.
Someone told her that Fan Xiliang had died and that he was buried(埋葬) in the Great Wall. 20 She cried so sadly that a part of the Great Wall collapsed(倒塌) and she finally found Fan Xiliang’s body.
A. However, he had nowhere to go and didn’t know where to hide. B. Lady Meng Jiang stayed by the wall and kept crying day and night. C. Building the Great Wall was a hard job and many people died during working. D. Later, they got married and lived a happy life together. E. Lady Meng Jiang’s husband Fan Xiliang died during working.
【答案】 CADB
二、完形填空(10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)
In ancient China, during the Warring States Period, there were many small kingdoms. One day, the state of Wei decided to ___21___ the state of Zhao. Zhao’s capital city, Handan, ____22___ the north, and it was soon surrounded by Wei’s strong army. The king of Zhao was very worried—his soldiers were not enough to fight back, and the city was almost empty of food and supplies. He quickly asked the state of Qi for help.
The king of Qi sent two smart generals, Sun Bin and Tian Ji, to save Zhao. Instead of leading their army directly to Handan, Sun Bin had a clever___23___. “If we march toward Wei’s capital city, Daliang, which is now weakly guarded, the Wei army will have to leave Zhao to protect their own home,” he said. ____24____, the Qi army quietly ____25____ Daliang. They didn’t make any loud noise, so the Wei soldiers in Handan didn’t know about the plan.
When the Wei general heard that his own capital was under attack , he was very scared. He____26___ led most of his army back to save Daliang. On their way back, the tired Wei soldiers were suddenly met by the Qi army, who had been ____27__ there secretly there, waiting for them. The Wei army was beaten quickly.
In the end, the Qi army _____28____ in rescuing Zhao without fighting a big battle in Handan. This clever strategy is called “Surround Wei to Save Zhao” in Chinese history. The people of Zhao were so happy that they held a big party to celebrate their ___29_____. This story tells us that sometimes, using___30____ is more powerful than using force.
21. A. attach B. attribute C. attract D. attack
22. A. was different from B.was made up of C. was famous for D. was located in
23. A.trick B. challenge C.mind D.instruction
24. A. Though B. Anywhere C. However D. Therefore
25. A. went their way to B. made their way to C. on their wany to D. got their wany in
26. A. suddenly B. eventually C. immediately D. especiallly
27. A. filling B.pretending C.entering D. hiding
28. A. remaining B.managing C. succeeded D.attemping
29. A. victory B. independence C. intelligence D.cooperation
30. A. bravery B. determination C. teamwork D. wisdom
【答案】DDADB CDCAD
【解析】战国时期,魏国攻打赵国并包围赵都邯郸,赵国向齐国求救。齐国将领孙膑献策,不直接救援邯郸,而是率军前往防守薄弱的魏都大梁。魏军得知都城受威胁,立即撤军回援,途中遭埋伏的齐军击败。最终齐国成功解救赵国,这一 “围魏救赵” 的策略,体现了智慧比武力更重要的道理。
21.D.句意:战国时期,魏国决定攻打赵国。A. attach 附上、依附;B. attribute 把…… 归因于;C. attract 吸引;D. attack 攻击、攻打。根据后文 “it was soon surrounded by Wei’s strong army”(赵国都城很快被魏国大军包围)可知,魏国的行为是 “攻打” 赵国,故选 D。
22.D句意:赵国的都城邯郸位于北方,很快就被魏国的精锐部队包围了。A. was different from 与…… 不同;B. was made up of 由…… 组成;C. was famous for 因…… 闻名;D. was located in 位于……。此处描述邯郸的地理位置,“be located in” 是表达 “位于某地” 的常用搭配,符合语境,故选 D。
23.A 句意:孙膑没有直接率军前往邯郸,而是想出了一个巧妙的计策。A. trick 计策、计谋;B. challenge 挑战;C. mind 头脑、想法(侧重抽象的思维);D. instruction 指示、命令。根据后文 “Surround Wei to Save Zhao”(围魏救赵)可知,这是一个具体的 “计策”,“trick” 在此处指巧妙的策略,符合语境,故选 A。
24.D.句意:因此,齐国军队悄悄向魏国都城大梁进军。A. Though 虽然(表转折);B. Anywhere 任何地方(表地点);C. However 然而(表转折);D. Therefore 因此(表因果)。前文孙膑提出 “攻打大梁以解邯郸之围” 的计策,后文 “向大梁进军” 是该计策的执行,二者为因果关系,故选 D。
25. B句意:因此,齐国军队悄悄向魏国都城大梁进军。A. went their way to 表述不规范(正确表达为 “make one’s way to”);B. made their way to 前往、向…… 进发(强调艰难或有目的的行进);C. on their way to 在去…… 的路上(是介词短语,不能作谓语);D. got their way in 表述错误(无此固定搭配)。句子缺少谓语动词,且需表达 “向大梁进军” 的含义,“made their way to” 符合语法和语境,故选 B。
26.C句意:当魏国将领得知自己的都城遭到袭击时,他非常害怕,立即率领大部分军队返回救援大梁。A. suddenly 突然;B. eventually 最终;C. immediately 立即、马上;D. especially 尤其。根据 “he was very scared”(他非常害怕)可知,将领应是 “立刻” 率军返回,体现紧急性,故选 C。
A. filling B. pretending C. entering D. hiding
27.D.句意:在返回的路上,疲惫的魏军突然遭遇了一直在那里秘密埋伏的齐军。A. filling 充满;B. pretending 假装;C. entering 进入;D. hiding 隐藏、埋伏。根据 “secretly there, waiting for them”(秘密地在那里等待他们)可知,齐军是 “隐藏” 起来埋伏魏军,故选 D。
28. C句意:最终,齐军没有在邯郸打一场大仗,就成功解救了赵国。A. remaining 保持、剩余(常与介词 “in” 搭配,但 “remain in” 表示 “停留在……”,不符合 “解救赵国” 的语境);B. managing 设法做到(常与 “to do” 搭配,即 “manage to do”,此处空后是 “in”,语法不符);C. succeeded 成功(“succeed in doing sth” 是固定搭配,意为 “成功做某事”,符合语境);D. attempting 尝试(“attempt in doing sth” 表述不规范,常用 “attempt to do sth”)。结合语法和 “成功解救赵国” 的语义,故选 C。
29. A.句意:赵国人非常高兴,举办了一场盛大的宴会来庆祝他们的胜利。A. victory 胜利;B. independence 独立;C. intelligence 智慧;D. cooperation 合作。前文提到 “魏军被打败,赵国被解救”,赵国的最终结果是 “获胜”,因此庆祝的是 “胜利”,故选 A。
30. D. 句意:这个故事告诉我们,有时候,运用智慧比使用武力更有力。A. bravery 勇敢;B. determination 决心;C. teamwork 团队合作;D. wisdom 智慧。“围魏救赵” 是靠计策而非蛮力取胜,体现的是 “智慧”,与 “force”(武力)形成对比,故选 D。
第二部分非选择题(共40分)
三、语篇填空(共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Hua Mulan is a famous Chinese folk heroine(女英雄) in the Chinese ancient poem called Mulan Ci. It was about a story of 31 brave girl named Hua Mulan.
Long, long ago, the Khan(可汗) of Northern dynasty needed more soldiers 32 (defeat) the enemies. Mulan’s father had to join the army. However, her father was too old to fight at all, and she 33 (not have) an elder brother, either. So Mulan decided to dress 34 (she) up as a man to join the army in the place of(代替) her old father.
During the battle, Mulan was as brave as a man. And she was 35 (clever) than a man. She always had many good ideas that helped beat their 36 (enemy). After the battle, the Khan offered Mulan a high official position, but she refused and returned to her hometown. She made up herself after 37 (come) back home. When her comrades(战友) visited her at her home, to their surprise, they discovered that she was 38 (actual) a beautiful woman.
The Chinese people 39 (respect) Hua Mulan highly for thousands of years, though her story might be only a legend. In 378, the Walt Disney Pictures made a cartoon film Mulan based on the story, and it was popular 40 the people all over the world. Since then, Mulan has become one of the world-famous characters.
【答案】31. a 32. to defeat 33. didn’t have 34. herself 35. cleverer 36. enemies ing 38. actually 39. has respected 40. with/among
【解析】本文讲述了花木兰替父从军的故事。
31. 句意:它是关于一个名叫花木兰的勇敢的女孩的故事。此处泛指一个勇敢的女孩,且brave是辅音音素开头,填不定冠词a。故填a。
32. 句意:很久以前,北朝可汗需要更多的士兵来击败敌人。need sb to do sth“需要某人做某事”,因此填不定式。故填to defeat。
33. 句意:她也没有年长的哥哥。时态是一般过去时,助动词用didn’t,后跟动词原形have。故填didn’t have。
34. 句意:所以木兰决定把自己打扮成一个男人替父从军。dress oneself up“打扮自己”,因此填反身代词herself。故填herself。
35. 句意:她比一个男人更聪明。根据“than”可知,此处填比较级cleverer。故填cleverer。
36. 句意:她总是有很多很好的主意来帮助他们打败敌人。敌人不止一个,此处填复数形式enemies。故填enemies。
37. 句意:回家后她给自己化了妆。after是介词后跟动名词coming。故填coming。
38. 句意:他们发现她实际上是一位美丽的女人。此处修饰be动词,用副词actually。故填actually。
39. 句意:尽管花木兰的故事可能只是一个传说,但是千百年来,她受到中国人民高度地尊敬。根据“for thousands of years”可知,时态用现在完成时。故填has respected。
40. 句意:它受到全世界人民的欢迎。be popular with/among“受……欢迎”。故填with/among。
四、任务型阅读
There was once a narrow bridge over a river. On a sunny day, a goat (山羊) was crossing the bridge. In the middle of the bridge, he met another goat. There was no room for two goats to pass at the same time. “Go back,” said one goat to the other. “There isn’t enough room for both of us.”
“Why should I go back Why don’t you go back ” said the other goat.
“You must go back, because I am stronger than you.” said the first goat.
“You are not stronger than me.” said the second goat.
“We will see about that.” said the first goat, and he put down his horns (羊角) to fight. “Stop!” said the second goat. “If we fight, we will both fall into the river. We should not fight but live in peace. I have thought of a good idea. If I lie down, you may walk over me.”
Then the wise goat lay down on the bridge, and the first goat walked over him very carefully. So in this way, they both crossed the bridge and went on their ways happily.
Fighting cannot solve problems. Sometimes take a step back and there will be a bigger world in front of you.
41. When did the two goats meet on a bridge
42. What will happen if the two goats fight
43. How did the two goats feel after crossing the bridge
44. What will you do if you don’t agree with your friend Write 30 words or more.
【答案】41. On a sunny day. 42. They will both fall into the river. 43. Happy. 44. When I don’t agree with my friend, I will first stay calm and listen to their point of view. Then, I will express my thoughts clearly and honestly without getting angry. We can discuss and try to find a solution munication is key to resolving differences and maintaining a good friendship.
【解析】本文讲述了两只羊在一座窄桥上相遇,开始它们互不相让,第一只羊想通过打斗解决问题,第二只羊想到一个好办法,它躺下来让另一只羊先过,最后它们都顺利过了桥。
41. 根据“On a sunny day, a goat (山羊) was crossing the bridge. In the middle of the bridge, he met another goat.”可知它们在一个阳光明媚的日子里相遇。故填On a sunny day.
42. 根据“If we fight, we will both fall into the river”可知如果它们打架,它们都会掉进河里。故填They will both fall into the river.
43. 根据“So in this way, they both crossed the bridge and went on their ways happily.”可知过了桥之后,它们都很高兴。故填Happy.
44. 开放性试题,言之有理即可。参考答案为When I don’t agree with my friend, I will first stay calm and listen to their point of view. Then, I will express my thoughts clearly and honestly without getting angry. We can discuss and try to find a solution munication is key to resolving differences and maintaining a good friendship.
第四节、书面表达(15分)
假你是李华,参加学校组织的“用英文讲好中国故事”的演讲活动。请你写一篇短文,内容包括:
1.故事介绍(开端、发展和结局)
2.故事启示。
注意:
1词数80-100,开头已为你写好,不计入总词数;
2.短文须包括所给内容信息。可以适当增加细节,以使行文连贯。
Cao Chong weighs an elephant
The Chinese people have told this story for many years. It is a story about
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Cao Chong weighs an elephant
The Chinese people have told this story for many years. It is a story about Cao Cao’s son, a clever boy named Cao Chong.
One day, Sun Quan sent Cao Cao a huge elephant. Cao Cao was quite pleased and wanted to know its weight. However, no one knew how to solve this problem. Just then, Cao Chong, Cao Cao’s little son, got an idea. He asked some soldiers to lead the elephant onto a boat. The boat went lower into the water when the elephant walked onto it. He drew a line on the side of the boat to mark how low it went. Then Cao Chong let the soldiers take the elephant off the boat and fill the boats with rocks until water reached the line on the boat. Then Cao Chong weighed the rocks which were added into the boat. That was the weight of the elephant. Everyone considered Cao Chong a genius.
From this story, we know that when we face difficult problems, we shouldn’t give up and deal with them from another view.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
Unit 6 Wisdom counts
单元检测 (沈阳专用)
温馨提示:
本试卷共分第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分,第Ⅰ卷为选择题;第Ⅱ卷为非选择题;满分为90分,考试时间为90分钟。
第一部分选择题(共50分)
一、阅读理解(分二节,共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节:阅读下列短文,然后根据其内容从A、B、C、D中选出最佳选项。
A
In the Warring States Period, the State of Qin had a fight with the State of Zhao, Zhao needed some talented people to ask for help from Chu. Then Mao Sui—the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well-known hero of the state.
One day, Shang Yang put a thin wooden stick near the south gate of the capital of Qin. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all the people thought Shang was joking. Then he added 40 more gold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all followed Shang's new laws later.
Wang Xizhi was one of the most famous calligraphers(书法家)during the Eastern Jin Dynasty of China. When he was very young, he practiced his art every day and never stopped. One day, Wang Xizhi wrote in wood for an engraver(雕刻师)to cut. Then the engraver found the ink had penetrated (渗透) one centimeter into the wood. Now "Ru Mu San Fen" is often used to describe sharp ideas or useful views.
Yu Boya was good at playing the qin (琴). One day , when he was playing the music that described green mountains and clear water, a man called Zhong Ziqi said, “I seem to see high mountains and running water while I was listening to your music.” Boya knew he found a good friend who really understood him. Unluckily, Boya couldn't meet Ziqi anymore after that because he had died of an illness. He was so sad that he broke the qin and never played it again.
1. Shang Yang’s story tells us a man of his word can ____________.
A. protect his state B. have new friends
C. get people’s trust D. make more money
2. We usually use “_________” to express a valuable friendship.
A. Mao Sui recommended himself B. High mountains and running water
C. Build trust by using a wooden pole D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly
3. What is "Ru Mu San Fen" often used to describe now
A. A man of his word. B. Sharp ideas or useful views.
C. A well-known hero of the state. D. A famous calligrapher.
4. People should learn from __________ to catch each chance in front of trouble.
A. Mao Sui B. Shang Yang C. Zhong Ziqi D. Yu Boya
B
Once upon a time, in a village lived a rich man. One day, he lost a bag of gold coins on his way home.
He went to the village’s headman for help and the headman put up a notice. It said, “Anyone who finds and returns that bag of gold coins to the rich man will get a reward(奖赏) of ten gold coins.”
In the evening, a poor farmer found that bag of gold coins and reported to the rich man. The rich man opened the bag and counted his coins. Just then the poor man asked for his reward of ten gold coins.
But the rich man didn’t want to give any money to the poor man so he thought of a plan and said, “What coins I have checked my bag and you have already taken your reward from the bag.”
The farmer was shocked and replied, “But... I didn’t open this bag at all.”
So they went to the headman. The headman asked the rich man, “How many coins are there in your bag ”
The rich man replied, “I had total 110 gold coins in my bag when I lost it, but there are only 100 coins in this bag now.”
The poor farmer said, “But I didn’t open this bag.”
Now the headman understood and said to the rich man, “You said the bag you lost contained 110 coins, but this bag contains only 100 coins. That means it is not your bag.”
The headman gave the bag of gold coins to the poor farmer for what he did and the rich man had to return empty-handed because of his lie.
5. After getting his bag back, the rich man _______.
A. refused to pay the farmer back B. found that ten coins were missing
C. went to the headman to give thanks D. realized that the bag wasn’t his
6. According to the passage, the headman was a very _______ man.
A. brave B. humorous C. serious D. fair
7. Which of the following statements is TRUE
A. The rich man gave the poor man 10 coins. B. The rich man lost all of his gold coins again.
C. The poor man returned home empty-handed. D. The poor man lied and stole the ten coins.
8. This story tries to teach us that _______.
A. no one is perfect B. no man is wise at all times
C. seeing is believing D. a man should keep his promise
C
The Empty Fort Strategy, one of the famous stories about Zhuge Liang, comes from The Romance of the Three Kingdoms. In this story, Zhuge Liang takes five thousand men to Xicheng to defend (保护) it. While around half of his men are busy outside of the city, riders arrive and report, “Sima Yi is coming with one hundred and fifty thousand men.” Zhuge Liang then climbs the city wall and sees dust clouds in the distance as Sima Yi’s army advances for battle.
Zhuge Liang orders all the flags to be hidden and he forbids (禁止) anyone to pass in or out of the city. Next, he orders the city’s four gates to be opened wide. ________. At the same time, Zhuge Liang sits on the city wall playing his guqin (a kind of musical instrument).
When Sima Yi’s soldiers reach Xicheng, they see the gates open wide and Zhuge Liang calmly playing a guqin on the city wall. They immediately report this to Sima Yi, who rides forward to view Xicheng from a distance. Puzzled, Sima Yi turns his army around toward the hills to the north. He believes that Zhuge Liang wants to trap them.
When Sima Yi and his army are well into the distance, Zhuge Liang rubs his hands together and laughs. But his men are amazed. One of them asks, “Why would a general like Sima Yi run away after one look at you ”
He thought I was cautious (谨慎的). He saw my preparations and he believed there was a trap, so he left. “What choice did I have ” Zhuge Liang replies, adding, “Sima Yi is sure to head for the northern hills. I have already told Guan Xing and Zhang Bao to be waiting for him there.”…
His son, Sima Zhao, asks, “Why leave, Father ” Sima Yi answers, “Zhuge Liang has always been cautious. He opened the gates because he wanted to trap us. Hurry, let’s get out of here!”
9. How many soldiers does Sima Yi take to Xicheng
A. 2,500. B. 5,000. C. 115,000. D. 150,000.
10. Which of the following sentence can be put in ________
A. Sima Yi comes into the city.
B. The soldiers stand at the four gates.
C. The gates are still closed.
D. At each gate, a few soldiers dress up as ordinary people to sweep the road.
11. What can we infer according to the passage
A. Sima Yi believes that Zhuge Liang wants to trap them.
B. Guan Xing was waiting for Sima Yi on the northern hills.
C. Zhuge Liang is clever.
D. Zhuge Liang opened the gates to welcome Sima Yi.
12. What’s the title for the passage
A. The Careful Soldiers. B. The Hero of the History.
C. The Empty Fort Strategy. D. The Story of the Soldier.
D
What’s the first image that comes to mind when you hear the word “storytelling” Why do we tell stories Well, here is a story for you.
Imagine the world hundreds of thousands of years ago. In a cave, a group of Neanderthals (穴居人) just finished eating a big meal together and were sitting around fire. One of them had an idea. He wanted to get some berries to share with everyone. His friends decided to join him. They went down to the place where the best berries grew. Well, finally, the only one of them to return was the friend, who was covered with blood and had a sad story to share. He told the others that a tiger attacked them and killed his friend. The others were shocked, of course, but they were also warned.
Are you getting the idea Stories aren’t just for entertainment. Good stories attract us emotionally, and they do that by giving us something to think about. They contain messages which might be useful for us in the future.
We admire people whose magical storytelling skills catch our attention and our imagination. Everybody has always respected storytellers, who have been important members of many societies. In the past, storytellers often traveled a lot. When they went to places far away, their stories traveled with them. When they returned home, they had new stories to share. People were eager to listen, which was fun but also gave them a chance to learn about those faraway places.
In cultures all over the world, important stories have been passed down for the wisdom and knowledge they contain. They’re often about dangerous events such as fires, storms, thunder, lightning and floods. Every country and culture has its own stories. Our stories have become part of our tradition. Our stories reflect who we are.
13. The writer introduces the topic by ________.
A. imagining a picture B. telling a story C. using a fact D. asking questions
14. Many people like to listen to stories most probably because they ________.
A. want to pass stories down B. may be made to think deeply
C. are tired of their boring life D. are interested in all fun things
15. We can infer from the passage that ________.
A. telling stories is passing on culture as well
B. most stories are about dangers and death
C. the writer is telling a true story in the beginning
D. the best way to tell stories is through spoken words
16. The passage is probably written to ________.
A. remind us to remember more stories B. tell us the importance of storytelling
C. introduce the development of stories D. show us storytellers’ hard work
第二节:阅读短文,从文后所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余选项。
阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项。
Here is a famous story about the Great Wall of China. The story happened in the Qin Dynasty. It was a moving but sad love story. Do you want to know more about the love story
One day, the emperor, Qin Shi Huang, ordered his soldiers to catch some young strong men. He sent the young men to build the Great Wall of China. 17 So young people were all afraid to be caught.
A young man named Fan Xiliang didn’t want to get caught either. He ran away from his home and planned to hide somewhere. 18 When he heard the soldiers coming towards him, he was very scared.
At that time, a woman named Lady Meng Jiang was passing by Fan Xiliang. She saw the poor man and saved him. Fan Xiliang said thanks to Lady Meng Jiang. They fell in love with each other. 19 .
Unluckily, Fan Xiliang was found and caught one day. He was sent to the Great Wall and worked there.
Lady Meng Jiang waited for her husband day and night. Winter came, but Fan Xiliang didn’t return. Lady Meng Jiang prepared some warm clothes for her husband. She took the warm clothes to the Great Wall, but she didn’t find Fan Xiliang.
Someone told her that Fan Xiliang had died and that he was buried(埋葬) in the Great Wall. 20 She cried so sadly that a part of the Great Wall collapsed(倒塌) and she finally found Fan Xiliang’s body.
A. However, he had nowhere to go and didn’t know where to hide. B. Lady Meng Jiang stayed by the wall and kept crying day and night. C. Building the Great Wall was a hard job and many people died during working. D. Later, they got married and lived a happy life together. E. Lady Meng Jiang’s husband Fan Xiliang died during working.
二、完形填空(10分)(文章嵌入本单元所学的单词和短语,极好吻合课文所学知识)
In ancient China, during the Warring States Period, there were many small kingdoms. One day, the state of Wei decided to ___21___ the state of Zhao. Zhao’s capital city, Handan, ____22___ the north, and it was soon surrounded by Wei’s strong army. The king of Zhao was very worried—his soldiers were not enough to fight back, and the city was almost empty of food and supplies. He quickly asked the state of Qi for help.
The king of Qi sent two smart generals, Sun Bin and Tian Ji, to save Zhao. Instead of leading their army directly to Handan, Sun Bin had a clever___23___. “If we march toward Wei’s capital city, Daliang, which is now weakly guarded, the Wei army will have to leave Zhao to protect their own home,” he said. ____24____, the Qi army quietly ____25____ Daliang. They didn’t make any loud noise, so the Wei soldiers in Handan didn’t know about the plan.
When the Wei general heard that his own capital was under attack , he was very scared. He____26___ led most of his army back to save Daliang. On their way back, the tired Wei soldiers were suddenly met by the Qi army, who had been ____27__ there secretly there, waiting for them. The Wei army was beaten quickly.
In the end, the Qi army _____28____ in rescuing Zhao without fighting a big battle in Handan. This clever strategy is called “Surround Wei to Save Zhao” in Chinese history. The people of Zhao were so happy that they held a big party to celebrate their ___29_____. This story tells us that sometimes, using___30____ is more powerful than using force.
21. A. attach B. attribute C. attract D. attack
22. A. was different from B.was made up of C. was famous for D. was located in
23. A.trick B. challenge C.mind D.instruction
24. A. Though B. Anywhere C. However D. Therefore
25. A. went their way to B. made their way to C. on their wany to D. got their wany in
26. A. suddenly B. eventually C. immediately D. especiallly
27. A. filling B.pretending C.entering D. hiding
28. A. remaining B.managing C. succeeded D.attemping
29. A. victory B. independence C. intelligence D.cooperation
30. A. bravery B. determination C. teamwork D. wisdom
第二部分非选择题(共40分)
三、语篇填空(共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
Hua Mulan is a famous Chinese folk heroine(女英雄) in the Chinese ancient poem called Mulan Ci. It was about a story of 31 brave girl named Hua Mulan.
Long, long ago, the Khan(可汗) of Northern dynasty needed more soldiers 32 (defeat) the enemies. Mulan’s father had to join the army. However, her father was too old to fight at all, and she 33 (not have) an elder brother, either. So Mulan decided to dress 34 (she) up as a man to join the army in the place of(代替) her old father.
During the battle, Mulan was as brave as a man. And she was 35 (clever) than a man. She always had many good ideas that helped beat their 36 (enemy). After the battle, the Khan offered Mulan a high official position, but she refused and returned to her hometown. She made up herself after 37 (come) back home. When her comrades(战友) visited her at her home, to their surprise, they discovered that she was 38 (actual) a beautiful woman.
The Chinese people 39 (respect) Hua Mulan highly for thousands of years, though her story might be only a legend. In 378, the Walt Disney Pictures made a cartoon film Mulan based on the story, and it was popular 40 the people all over the world. Since then, Mulan has become one of the world-famous characters.
四、任务型阅读
There was once a narrow bridge over a river. On a sunny day, a goat (山羊) was crossing the bridge. In the middle of the bridge, he met another goat. There was no room for two goats to pass at the same time. “Go back,” said one goat to the other. “There isn’t enough room for both of us.”
“Why should I go back Why don’t you go back ” said the other goat.
“You must go back, because I am stronger than you.” said the first goat.
“You are not stronger than me.” said the second goat.
“We will see about that.” said the first goat, and he put down his horns (羊角) to fight. “Stop!” said the second goat. “If we fight, we will both fall into the river. We should not fight but live in peace. I have thought of a good idea. If I lie down, you may walk over me.”
Then the wise goat lay down on the bridge, and the first goat walked over him very carefully. So in this way, they both crossed the bridge and went on their ways happily.
Fighting cannot solve problems. Sometimes take a step back and there will be a bigger world in front of you.
41. When did the two goats meet on a bridge
42. What will happen if the two goats fight
43. How did the two goats feel after crossing the bridge
44. What will you do if you don’t agree with your friend Write 30 words or more.
第四节、书面表达(15分)
假你是李华,参加学校组织的“用英文讲好中国故事”的演讲活动。请你写一篇短文,内容包括:
1.故事介绍(开端、发展和结局)
2.故事启示。
注意:
1词数80-100,开头已为你写好,不计入总词数;
2.短文须包括所给内容信息。可以适当增加细节,以使行文连贯。
Cao Chong weighs an elephant
The Chinese people have told this story for many years. It is a story about
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)

展开更多......

收起↑

资源列表