(期中培优卷)期中全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中全真模拟培优卷(含答案解析)-2025 - 2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年六年级上册英语沪教版(五四学制)(2024)
期中全真模拟培优卷
注意事项:
1.本试卷共七大题,满分120分(不含听力口语30分),考试用时100分钟;
2.答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在相对应的位置上,并认真核对条形码上的准考号、姓名是否与本人的相符合;
3.答选择题必须用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑,如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
Hi, friends! I’m Zhang Yu. I have a 1 family. There are six people in my family. Now let’s look at my family photos.
In the first photo, you can see four people. These two people are my parents. My mother is a bus driver. She is beautiful and 2 . She often helps the old people on the bus. Her favorite color is pink. So she wears a 3 dress. The man in black is my father. He is a cook. The boy next to them is my brother. He is also my 4 . We are in the same class. He is very funny. He always makes me 5 .
My grandparents are in the next photo. They live in Beijing. They have 6 hobbies. My grandma loves nature. She often visits nature parks with us. We take photos and 7 plants and insects. But my grandpa likes going 8 . He always walks for a long time with his friends on Sundays. I have lots of 9 on vacation like having a trip to Beijing. I always go to my grandparents’ home and have a good time with them.
I love my family. What about you Can you tell me 10 Show me your family photos.
1.A.young B.modem C.new D.large
2.A.smart B.kind C.boring D.interesting
3.A.blue B.black C.yellow D.pink
4.A.student B.doctor C.classmate D.teacher
5.A.laugh B.speak C.sing D.hear
6.A.difficult B.same C.different D.similar
7.A.choose B.collect C.send D.raise
8.A.swimming B.climbing C.hiking D.fishing
9.A.friends B.parties C.words D.activities
10.A.yours B.hers C.theirs D.his
第二部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
People are spending a lot of money buying mystery boxes (盲盒) these days. Usually, there are toys in mystery boxes, but now shops are putting food in them. They are “leftover mystery boxes”. They are more and more popular in China’s cities, such as Beijing, Nanjing and Chengdu. The food inside is near its expiration date (保质期) and will be thrown away if no one buys it.
Each box costs little money but has a lot of food inside. I buy leftover mystery boxes from an app called Too Good To Go. Each box costs about 3 to 5 pounds (27 to 45 yuan), and there are usually three to four things inside. For example, a box I buy from the coffee shop has three kinds of bread and one cake. The box costs 3 pounds but the original price (原价) is around 10 pounds. Every time I buy a mystery box, I feel happier thinking about how much money I can save. Wasting less food is also good for the environment.
But the boxes also bring me problems. Because I can’t choose what’s in the box, sometimes I get the same kind of food. Also, the food may not be nutritious (有营养的) enough. I have to make other dishes, such as a salad, to make the meal healthier.
11.What is a leftover mystery box
A.A box with toy. B.A box with money. C.A box with food. D.A box with shops.
12.How much money does the writer save when he buys a box from the coffee shop
A.3 pounds. B.5 pounds. C.7 pounds. D.10 pounds.
13.Which is right about mystery boxes according to the passage
A.We can only buy them in Beijing, Nanjing and Chengdu.
B.We can get more food with less money.
C.The food price is higher than before.
D.It wastes more food.
14.Why do the boxes bring problems to the writer
A.Because of fewer choices and less nutrition. B.Because he always gets the same kind of food.
C.Because he loves salad. D.Because the food is nutritious enough.
15.What is the best title for the passage
A.Save food in our daily life. B.Leftover mystery boxes become popular.
C.Protect the environment. D.Eat a healthier meal.
B
Mr. and Mrs. Jones have two lovely children, Tom and Rita. The whole family are all busy with their own things, so they often leave notes for each other. Read the four notes of today and answer the following questions.
3:00 p.m. To Tom, Your PE teacher called to tell you “No football practice today” a few minutes ago. I’m going to Simon’s home and I’ll be back at 5:00 p.m. Rita
4:00 p.m. To Rita, Thanks for your note. Today it’s your turn to clean up the house. Remember to do it when you get back home. Tom
6:00 p.m. To all, Has anyone seen my tennis shoes I’m going to take part in a tennis match tomorrow afternoon. Tom
7:00 p.m. To Tom, I saw your tennis shoes under your bed this morning. They smelt terrible, so I put them outside the back door. Mum
16.According to Rita, she would be back home at ________ p.m.
A.4:00 B.5:00 C.6:00 D.7:00
17.Who will turn to clean up the house today according to Tom
A.Tom. B.Rita. C.Mr. Jones. D.Mrs. Jones.
18.When is Tom going to take part in the tennis match
A.Tomorrow morning. B.Tomorrow afternoon.
C.Tomorrow evening. D.It isn’t mentioned
19.Mrs. Jones put Tom’s tennis shoes ________.
A.in his bedroom B.under his bed
C.in the living room D.outside the back door
20.Which of the following is NOT TRUE
A.There are two children in the Jones family.
B.Tom’s PE teacher called him this afternoon.
C.Rita went to Simon’s home this afternoon.
D.Mr. Jones’s tennis shoes smelt terrible.
C
Most American school students have a long summer holiday. It usually starts in June and ends in September. During this holiday, students often travel or have summer jobs. Some students take courses in summer schools to learn new things or to get ahead in their studies.
Mary spent her last summer in a summer school. She studied two courses. When she wasn’t studying, she travelled with her family. They visited interesting places near their home in Seattle, like parks, museums and the beach. It was a great way for Mary to relax and have fun with her family while also learning new things.
Mary’s friend, Peter, had a different kind of summer. He worked at a gasoline station. His job was to sell gasoline to customers and fix cars. Peter worked hard and made a lot of money. He was very careful with his money and saved almost all of it, because he is going to university next year. He is excited about starting university and knows that the money he saved will help him pay for his tuition (学费).
Both Mary and Peter had a busy summer, but in very different ways.
21.In America, from June to September, ________.
A.most school students take courses in universities B.all school students are still at school
C.all school students stay at home D.there are still lessons in summer schools
22.Peter will be a ________ next year.
A.gasoline worker B.car mender C.salesman D.university student
23.Seattle is the name of ________.
A.a summer school B.Mary’s friend C.a gasoline station D.an American city
24.What did Peter do last summer
A.He worked at a gasoline station. B.He travelled with his family.
C.He studied in a summer school. D.He visited some interesting places.
25.Peter saved nearly all of his money because ________.
A.he didn’t need to pay for anything B.his parents asked him to do so
C.he needed money for his summer courses D.he needed money for the university tuition
D
Rizhao is a beautiful seaside city in Shandong, China. It is famous for its fresh seafood, especially razor clams (蛏子). These clams live in the sandy beaches near the sea. They have a sweet taste and are full of nutrition, making them popular with both locals and visitors.
Local fishermen dig for razor clams when the tide is low. The best time to eat them is from spring to autumn because the clams are bigger during these seasons. There are many ways to cook razor clams. For example, steaming keeps their natural flavor, frying makes them crispy, and boiling them in soup creates a delicious meal. They are also healthy because they are rich in protein and vitamins, which help people stay strong.
Every summer, Rizhao holds a Razor Clam Festival. At the festival, tourists can taste different clam dishes, and learn about the city’s fishing culture. Visitors can even go to the beach to try digging for clams themselves. It’s a fun activity for families.
In short, Razor clams are very important to Rizhao. They help fishermen make money and bring tourists to the city. They are not just food— they are a symbol of Rizhao’s connection to the sea.
26.Where do razor clams live in Rizhao
A.In rivers B.In sandy beaches C.In forests D.On mountains
27.Why are razor clams good for health
A.They are cheap. B.They have protein and vitamins.
C.They grow very fast. D.They taste like candy.
28.What is a popular activity for tourists during summer in Rizhao
A.Digging for clams B.Skiing on snow
C.Shopping for clothes D.Visiting museums
29.How is the passage organized
A. B. C. D.
30.Which statement is NOT true
A.We dig razor clams at high tide. B.Boiling razor clams is a good meal.
C.The festival is held in summer. D.Clams help Rizhao’s economy.
第三部分 信息还原(共5小题;每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you like eating vegetables 31 They give our bodies different kinds of vitamins (维生素) and help us grow. But how can they make us healthy 32 Here are the answers:
33 They can help us see better at night.
Do you want to have strong teeth Eat some beans. Beans have vitamin K in them. Vitamin K is good for our teeth.
Do you like tomatoes They look nice. Doctors call tomatoes “healthy vegetables”, 34 They also have vitamin P and it can keep our skin healthy. So it is important to eat some tomatoes.
Don’t forget spinach (菠菜). The spinach leaves have vitamin A, vitamin C and vitamin E. They can make us strong.
So if you want to keep healthy, 35
A.you can buy all kinds of vegetables at the market.
B.because they can stop some illnesses (疾病).
C.Vegetables are good for our health.
D.What kinds of vegetables should we eat
E.Carrots are good for our eyes.
F.you should eat different kinds of vegetables every day.
G.What drinks do you like
第四部分 词汇运用(共20小题;每小题1分,满分20分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,写出空缺处各单词的正确形式。每空限填一词。
36.Proper (餐桌礼仪) include chewing with your mouth closed and not speaking when your mouth is full.
37.Daming Lake is a famous place, so many (游客) choose to visit there.
38.Yuan Longping and Deng Jiaxian are great (科学家).
39.Does your class teacher often put up important (通知) there
40.Are there any (不同之处) between these two paintings
41.G lesson is the most interesting one in my mind.
42.Time for some f . Let’s play games together.
43.My friend and I are in the school band. He plays the v while I play the piano.
44.How about buying some chips at the snacks s in the supermarket
45.The sun finally comes out after the heavy rain. Can you see the beautiful r in the sky
阅读下面的短文,根据短文内容,从下面方框内所给11个词中选择10个意义相符的词,必要时进行词形变化,填入空白处。
study wake stay become think remain have do taste fall be
The taste and smell of a certain food can often bring back memories. Do you 46 any favourite food memories
Mine start with my mother. She can 47 magic in the kitchen: Tofu and beef become red, hot mapo tofu; carrots and mutton become lovely dumplings; a big fat hen 48 a pot of warm chicken soup; even eggs and green onions become wonderful pancakes. I always grow hungry 49 of them!
But my favourite food is porridge. I often 50 up to the smell of porridge. Sometimes, it’s sweet eight-treasure porridge. Other times, it’s porridge with pork and thousand-year-old eggs. Each kind of porridge 51 great in its own way. When I 52 ill, my mother always makes plain rice porridge for me. That’s the simplest food on any Chinese menu. For me, however, it’s the best food in the world. And it’s better medicine than a pill!
Now I 53 away from home. But all the warm memories 54 with me. The old days still feel so sweet in my heart. What food 55 strong in your memory
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词或括号内单词的适当形式。
Andy opens his eyes to the warm sun of a new day.He 56 (jump) out of his bed and runs to his mum’s room.
“Get up! Mum!”Andy calls out 57 (happy). “Do you know what day it is today ”
His mum says, “Of course I do. It’s 58 (I) favourite day of the year.” She then takes out a big box.
“Happy birthday, Andy!”
A new cool guitar is in the box. Andy is excited. He picks it up and starts playing. 59 it doesn’t sound so good. Andy puts down the guitar. Mum picks it back up and says, “Andy, try again. You will never know 60 good you will be if you give up now.” Andy doesn’t want to spend much time 61 (learn) it. But he doesn’t want 62 (let) his mum down. So he tries again. It sounds just as bad. He gets a little 63 (bore). “Andy”, says his mum. “Never give up and you’ll see that you can do it.” Andy tries again and again. At last, he plays beautiful 64 (song). He makes it with hard work!
“Thank you so much 65 buying me this guitar and believing (相信) in me, Mum,” Andy says. Andy’s mum replies, “That’s what mums are for!”
阅读表达(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,完成短文后的问题。
I’m Emily and I’m from Ireland. Of all the school days, I like Monday best.
We start with a maths class in the morning. Mrs. Smith is our maths teacher. She is good with students so we all like her. Maths is a little hard for me, but it is really interesting.
In the morning, we also have an English class. Every Monday we have an English spelling test (测试). It is hard for my classmate and best friend, Annie. But it is easy for me because I’m good at spelling.
In the afternoon, we have art. Earth Day is coming. Today our art teacher asks us to draw something about nature, like plants, animals and lakes. We have fun drawing nice pictures. We are also happy to learn something about our home—the earth.
My last class is music. We learn to play the drums this term. I like the class because I think playing the drums is never boring.
I always have fun on Mondays at school. How great Monday is!
66.Which school day is Emily’s favourite
67.Why do students like Mrs. Smith
68.Who is Annie
69.What does Emily draw in today’s art class
70.What does Emily think of playing the drums
书面表达(共1题;满分25分)
71.假如你是李平,前几天你的外国笔友Eric给你发了一封邮件,想了解你和你的父母一日三餐的饮食情况。请你根据以下表格提示,用英语给他回一封邮件。
Breakfast Lunch Dinner
Father baozi and porridge all kinds of noodles some vegetable salad, beef and chicken
Mother
Li Ping a glass of milk, an egg or some beef
要求:1.参考提示内容,可适当发挥;
2.语句通顺,意思连贯,书写工整;
3.文中不得出现任何真实信息(姓名、校名和地名等);
4.词数:不少于50词。(开头和结尾已给出,但不计入总词数)
Dear Eric,
How’s it going
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Please write to me soon.
Yours,
Li Ping
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.D 2.B 3.D 4.C 5.A 6.C 7.B 8.C 9.D 10.A
【导语】本文主要介绍了作者的家庭照。
1.句意:我有一个大家庭。
young年轻的;modern现代的;new新的;large大的。根据“There are six people in my family. ”可知,有一个大家庭,故选D。
2.句意:她美丽善良。
smart聪明的;kind善良的;boring无聊的;interesting有趣的。根据“She often helps the old people on the bus”可知,妈妈很善良,故选B。
3.句意:所以她穿一件粉色的连衣裙。
blue蓝色的;black黑色的;yellow黄色的;pink粉色的。根据“Her favorite colour is pink.”可知,最喜欢是粉色,所以穿着粉色的连衣裙,故选D。
4.句意:他也是我的同学。
student学生;doctor医生;classmate同学;teacher老师。根据“We are in the same class.”可知,在同一个班级,也是同学关系,故选C。
5.句意:他总是让我笑。
laugh大笑;speak说;sing唱歌;hear听。根据“He is very funny.”可知,他非常有趣,总是让人笑,故选A。
6.句意:他们有不同的爱好。
difficult困难的;same相同的;different不同的;similar相似的。根据“My grandma loves nature.…But my grandpa likes going….”可知,他们有不同的爱好。故选C。
7.句意:我们拍照并且收集植物和昆虫。
choose选择;collect收集;send发送;raise养育。根据“She often visits nature parks…plants and insects.”可知,在自然公园会收集植物昆虫,故选B。
8.句意:但是我的祖父喜欢远足。
swimming游泳;climbing爬山;hiking远足;fishing钓鱼。根据“He always walks for a long time with his friends on Sundays.”可知,祖父喜欢去远足,故选C。
9.句意:我假期有很多活动,比如去北京旅行。
friends朋友;parties派对;words单词;activities活动。根据“…like having a trip to Beijing”可知,在假期进行许多活动,故选D。
10.句意:你可以告诉我你的家庭吗?
yours你的;hers她的;theirs他们的;his他的。介绍完自己的家庭,应询问“你的家庭”,故选A。
11.C 12.C 13.B 14.A 15.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国城市中流行的“剩菜盲盒”(leftover mystery boxes)现象。
11.细节理解题。根据“They are ‘leftover mystery boxes’…The food inside is near its expiration date (保质期) and will be thrown away if no one buys it.”可知,剩余盲盒中装的是食物。故选C。
12.细节理解题。根据“The box costs 3 pounds but the original price (原价) is around 10 pounds.”可知,节省的金额约为10-3=7英镑。故选C。
13.细节理解题。根据“Each box costs little money but has a lot of food inside.”可知,盲盒能以更少的钱买到更多食物。故选B。
14.细节理解题。根据“Because I can’t choose what’s in the box, sometimes I get the same kind of food. Also, the food may not be nutritious (有营养的) enough.”可知,问题在于选择有限和营养不足。故选A。
15.最佳标题题。通读全文可知,全文围绕“剩菜盲盒”的流行、优缺点展开,B项最符合。故选B。
16.B 17.B 18.B 19.D 20.D
【导语】本文通过四个便条展示了Jones一家四口的日常交流,内容涉及取消足球训练、家务分配、网球鞋位置等生活细节。
16.细节理解题。根据“I’m going to Simon’s home and I’ll be back at 5:00 p.m.”可知,Rita会在下午5点回来。故选B。
17.细节理解题。根据“To Rita,”的内容“Today it’s your turn to clean up the house.”可知,今天是Rita负责打扫。故选B。
18.细节理解题。根据“Has anyone seen my tennis shoes I’m going to take part in a tennis match tomorrow afternoon.”可知,Tom明天下午要参加网球比赛。故选B。
19.细节理解题。根据“I saw your tennis shoes under your bed this morning. They smelt terrible, so I put them outside the back door.”可知,Jones夫人把网球鞋放在后门外。故选D。
20.细节理解题。根据“To Tom,”和“I saw your tennis shoes under your bed this morning. They smelt terrible, so I put them outside the back door.”可知,是Tom的网球鞋很臭,而不是Jones先生的网球鞋。故选D。
21.D 22.D 23.D 24.A 25.D
【导语】本文讲了美学生暑假长,六月始九月终,或旅行或打工,或暑期班学习,玛丽暑期学校学习,彼得加油站打工攒学费。
21.细节理解题。根据“Some students take courses in summer schools to learn new things or to get ahead in their studies.”可知,在暑假期间,可以去暑期学校上课,故选D。
22.细节理解题。根据“because he is going to university next year”可知,Peter 明年将成为一名大学生,故选D。
23.推理判断题。根据“They visited interesting places near their home in Seattle, like parks, museums and the beach.”可知,Seattle是美国的一个城市,故选D。
24.细节理解题。根据“He worked at a gasoline station. His job was to sell gasoline to customers and fix cars.”可知,Peter 上个暑假在加油站工作,故选A。
25.细节理解题。根据“He was very careful with his money and saved almost all of it, because he is going to university next year. He is excited about starting university and knows that the money he saved will help him pay for his tuition (学费).”可知,Peter几乎存下所有的钱是因为他需要用于大学学费,故选D。
26.B 27.B 28.A 29.D 30.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了日照的特色海鲜蛏子,包括其生活环境、食用价值、烹饪方式,以及与蛏子相关的节日和对日照的重要意义。
26.细节理解题。根据文章第1段“These clams live in the sandy beaches near the sea.”,可知蛏子生活在沙滩里。故选B。
27.细节理解题。根据文章第2段“They are also healthy because they are rich in protein and vitamins, which help people stay strong.”可知,蛏子健康是因为含蛋白质和维生素。故选B。
28.细节理解题。根据文章第3段“Every summer, Rizhao holds a Razor Clam Festival. At the festival...Visitors can even go to the beach to try digging for clams themselves. It’s a fun activity for families.”可知,夏天游客受欢迎的活动是挖蛏子。故选A。
29.篇章结构题。文章第1段总体介绍日照及蛏子;第2段讲蛏子的捕捞、食用等;第3段讲蛏子节;第4段总结蛏子对日照的重要性,是“总分总”结构,即①总起,②③分述,④总结,与D选项结构相符。故选D。
30.细节理解题。根据文章第2段“Local fishermen dig for razor clams when the tide is low.”可知是退潮时挖,不是涨潮时,A选项错误。故选A。
31.C 32.D 33.E 34.B 35.F
【导语】本文主要讲述了蔬菜对健康有益,介绍了不同蔬菜的作用,并建议为保持健康要每天吃不同种类的蔬菜。
31.根据“They give our bodies different kinds of vitamins (维生素) and help us grow”可知,下文提到蔬菜给我们身体提供不同维生素,帮助我们成长,故可推知此处是说明蔬菜对健康有好处。选项C“蔬菜对我们的健康有好处。”符合语境。故选C。
32.根据“Here are the answers”可知,下文给出了不同蔬菜的作用,故可推知此处是询问该吃何种蔬菜。选项D“我们应该吃哪些种类的蔬菜?”符合语境。故选D。
33.根据“They can help us see better at night”可知,下文说这种蔬菜能帮助我们在晚上看得更清楚,故可推知此处是介绍和眼睛有关的蔬菜。选项E“胡萝卜对我们的眼睛有好处。”符合语境。故选E。
34.根据“Doctors call tomatoes ‘healthy vegetables’”可知,医生称西红柿为“健康蔬菜”,后面应该要解释原因,选项B“因为它们能预防一些疾病。”符合语境。故选B。
35.根据“So if you want to keep healthy”并结合上文描述可知,此处是说为了保持健康应该吃各种蔬菜,选项F“你应该每天吃不同种类的蔬菜。”符合语境。故选F。
36.table manners
【解析】句意:正确的餐桌礼仪包括闭着嘴咀嚼,嘴里塞满东西时不要说话。餐桌礼仪:table manner,根据“include”可知主语用名词复数table manners。故填table manners。
37.visitors/travellers/travelers/tourists
【解析】句意:大明湖是一个著名的地方,所以很多游客选择参观这里。根据中文提示,此处考查单词 visitor/traveller/traveler/tourist“游客”,“so many”修饰可数名词复数。故填visitors/travellers/travelers/tourists。
38.scientists
【解析】句意:袁隆平和邓稼先是伟大的科学家。根据汉语提示可知,“科学家”对应的英文为scientist,因主语是复数形式“Yuan Longping and Deng Jiaxian”,故使用其复数形式scientists。故填scientists。
39.notices
【解析】句意:你的班主任经常在那里张贴重要通知吗?通知:notice,此处表示泛指用名词复数。故填notices。
40.differences
【解析】句意:这两幅画之间有什么区别吗?不同之处:difference,根据“Are there any…”可知,此处用名词复数。故填differences。
41.(G)eography
【解析】句意:在我看来,地理课是最有趣的。根据“lesson is the most interesting one in my mind.”及首字母可知,此处指的是地理课,geography“地理”符合。故填(G)eography。
42.(f)un
【解析】句意:是时候找点乐趣了。我们一起玩游戏吧。根据“Let’s play games together.”及首字母提示可知,此处表达是时候找点乐趣了,fun“乐趣”符合,不可数名词,故填(f)un。
43.(v)iolin
【解析】句意:我的朋友和我在学校乐队,他拉小提琴,而我弹钢琴。根据“My friend and I are in the school band. He plays the ...”和首字母可知,此处指“他拉小提琴”,violin“小提琴”。故填(v)iolin。
44.(s)ection
【解析】句意:在超市的小吃区买些薯条怎么样?结合首字母提示和“buying some chips at the snacks...in the supermarket”可知,此处表示在超市的小吃区买些薯条,名词section“区”符合语境。故填(s)ection。
45.(r)ainbow
【解析】句意:大雨过后,太阳终于出来了。你能看见天空中美丽的彩虹吗?根据“The sun finally comes out after the heavy rain.”及首字母可知,此处是美丽的彩虹,rainbow“彩虹”,是可数名词;结合语境可知,此处应用单数形式。故填(r)ainbow。
46.have 47.do 48.becomes 49.thinking 50.wake 51.tastes 52.fall 53.am studying 54.stay 55.remains
【导语】本文通过描述母亲烹饪的美食唤起作者的美好回忆,表达了对家的思念。
46.句意:你有任何最喜欢的食物回忆吗?根据“any favourite food memories”可知,是指有任何最喜欢的食物记忆,助动词Do后跟动词原形。故填have。
47.句意:她能在厨房施展魔法。do magic“施展魔法”,can后跟动词原形。故填do。
48.句意:一只肥母鸡变成一锅温暖的鸡汤。根据“a big fat hen ... a pot of warm chicken soup”可知,是指肥母鸡变成鸡汤,become“变成”,本文主体时态是一般现在时,主语是单数,动词用第三人称单数。故填becomes。
49.句意:想到它们我总是会饿!think of“想到”,此处用现在分词作状语。故填thinking。
50.句意:我常被粥的味道唤醒。wake up“醒来”,根据“often”可知,时态是一般现在时,主语是I,动词用原形。故填wake。
51.句意:每种粥都有其独特的美味。根据“Each kind of porridge ... great”可知,是指粥尝起来很好,taste“尝起来”,主语是单数,动词用第三人称单数。故填tastes。
52.句意:当我生病时,母亲总会为我煮白粥。fall ill“生病”,本文主体时态是一般现在时,主语是I,动词用原形。故填fall。
53.句意:现在我正在离家很远的地方学习。根据“away from home”及备选词可知,是指离家学习,由“Now”可知,时态用现在进行时,主语是I,用am studying“正在学习”。故填am studying。
54.句意:但所有温暖的回忆都伴随着我。stay with“和……待在一起”,本文主体时态是一般现在时,主语是复数,动词用原形。故填stay。
55.句意:哪种食物在你的记忆中留下了深刻印象?根据“strong in your memory”及备选词可知,是指哪种食物留在记忆里,remain“留下”,本文主体时态是一般现在时,主语是What food,动词用第三人称单数。故填remains。
56.jumps 57.happily 58.my 59.But 60.how 61.learning 62.to let 63.bored 64.songs 65.for
【导语】本文主要讲述了安迪生日这天,妈妈送给他一把吉他,安迪非常喜欢,但是弹出的声音不好听,在妈妈的鼓励下,安迪开始努力练习的故事。
56.句意:他跳下床,跑向妈妈的房间。根据“He ... and runs to his mum’s room”可知,此处描述早晨起床的动作,用一般现在时,主语是He,动词用三单,jump的三单直接加s。故填jumps。
57.句意:安迪开心地喊道。根据“Andy calls out ...”可知,此处用副词,修饰动词calls out;happy的副词形式happily。故填happily。
58.句意:这是我一年中最喜欢的一天。根据“It’s ... favourite day of the year”可知,此处用形容词性物主代词,I变成my“我的”。故填my。
59.句意:他拿起吉他开始弹奏,但听起来并不好听。根据“He picks it up and starts playing. ... it doesn’t sound so good.”可知,缺少连词,两句话之间是转折关系,表示“他开始弹,但是声音不好听”;but“但是”,表示转折。故填But。
60.句意:如果你现在放弃,你永远不会知道自己能有多棒。根据“You will never know ... good you will be if you give up now”可知,此处是感叹句结构;修饰形容词good,因此用how,表示“你永远不会知道多棒”。故填how。
61.句意:安迪不想花太多时间学习它。根据“ spend much time ...”可知,考查固定短语spend time doing sth“花费时间做某事”,此处用动名词。故填learning。
62.句意:但他不想让妈妈失望。根据“he doesn’t want ... his mum down”可知,考查固定短语want to do sth“想要做某事”,此处用动词不定式。故填to let。
63.句意:他感到有点无聊。根据“He gets a little ...”可知,此处填形容词,表示人的感受;bore的形容词bored“枯燥的,无聊的”,形容人的感受。故填bored。
64.句意:终于,他弹奏出了优美的歌曲。根据“he plays beautiful ...”可知,此处用名词复数,song的复数直接加s。故填songs。
65.句意:“妈妈,非常感谢你给我买这把吉他并相信我,”安迪说。根据“Thank you so much ...buying me this guitar”可知,考查固定短语thank sb for sth“因某事而感谢某人”。故填for。
66.Her favourite school day is Monday. 67.Because she is good with students. 68.Annie is Emily’s classmate and best friend. 69.She draws something about nature, (like plants, animals and lakes.)/She draws plants/animals/lakes. 70.It’s never boring./It’s interesting.
【导语】本文主要介绍了作者在周一的学校生活。
66.根据“Of all the school days, I like Monday best.”可知,她最喜欢周一。故填Her favourite school day is Monday.
67.根据“She is good with students so we all like her”可知,她对学生很好,所以我们都喜欢她。故填Because she is good with students.
68.根据“It is hard for my classmate and best friend, Annie.”可知,Annie是Emily的同学和最好的朋友。故填Annie is Emily’s classmate and best friend.
69.根据“Today our art teacher asks us to draw something about nature, like plants, animals and lakes”可知,她画了一些关于自然的东西,比如植物、动物和湖泊。故填 She draws something about nature, (like plants, animals and lakes.)/She draws plants/animals/lakes.
70.根据“I like the class because I think playing the drums is never boring.”可知,她认为打鼓从不无聊,很有趣。故填It’s never boring./It’s interesting.
71.例文
Dear Eric,
How’s it going Let me tell you something about our family members’ eating habits. For breakfast, my mother and father have baozi and porridge. To keep strong, my mother asks me to drink a glass of milk and have an egg or some beef. All the members of my family like to eat noodles, so my mother often makes all kinds of noodles for lunch. We seldom have rice. For dinner, we usually have a great meal, such as some vegetable salad, beef and chicken and so on. I also drink some delicious fish soup.
Please write to me soon.
Yours,
Li Ping
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇书信写作。
②时态:主要使用“一般现在时”。
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏题目要求中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点,注意字数要求和语法拼写正确。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图,直接说明要分享家人的饮食习惯,为下文的具体介绍做铺垫。
第二步,按三餐顺序详细介绍家人饮食。
第三步,书写结语,期待Eric的回复。
[亮点词汇]
①family members 家庭成员
②eating habits 饮食习惯
③breakfast 早餐
④seldom 很少
⑤porridge 粥
⑥keep strong 保持强壮
⑦a glass of milk 一杯牛奶
⑧all kinds of 各种各样的
[高分句型]
①All the members of my family like to eat noodles, so my mother often makes all kinds of noodles for lunch.(so引导结果状语从句)
②Let me tell you something about our family members’ eating habits.(祈使句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览