资源简介 Unit 2 Home Sweet Home第 I 卷 ( 选 择 题 共 8 0 分 )第 一 部分 听力部分一、听力测试(共三节)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5个问题。每个问题后有三个答语,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题仅读一遍。( )1.A.Some fish. B.Hang up photos. C.In Beijing.( )2.A.Clean the bathroom. B.After dinner. C.My grandparents.( )3.A.Water the flowers. B.Every day. C.By the window.( )4.A.Set the table. B.Our family trip. C.My uncle.( )5.A.No problem. B.Yes,I could. C.At home.第二节(共7小题,每小题1分,满分7分)听下面7段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。( )6.What will the boy give to his mother A.A hand-made card. B.A thank-you letter. C.A scarf.( )7.Whose house does Mrs Gray live in A.Her parents'. B.Her brother's. C.Her cousin's.( )8.Where are they going to spend the Spring Festival this year A.Hainan. B.Dalian. C.Wuhan.( )9.When will they meet A.At 9:00 p.m.on Saturday. B.At9:00 a.m.on Sunday.C.At 9:00 a.m.on Saturday.( )10.Where does the conversation probably take place A.In the library. B.In the supermarket. C.In the classroom.( )11.What will the girl say next A.My mobile phone is truly useful!B.Okay,I'll focus on studying first.C.Can we talk about it again after my exam ( )12.Which picture shows the first thing Jim needs to do 第三节(共13小题,每小题1分,满分13分)听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给 出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答13至15三个小题。( )13.What does the man want to do A.Clean the room. B.Move to a new room. C.Decorate the room.( )14.When will they pick out the paint A.This Saturday. B.This Sunday. C.Next Monday.( )15.What will they do after painting the room A.Buy new flowers. B.Hang some photos. C.Clean the windows.听下面一段对话,回答16至18三个小题。( )16.Why was Mary's mother angry A.Because Mary didn't take out the rubbish.B.Because Mary didn't sweep the floor.C.Because Mary didn't do the dishes.( )17.What will Mary do A.Give a call. B.Write a letter. C.Have a talk.( )18.What is the relationship between the two speakers A.Teacher and student. B.Classmates. C.Father and daughter.听下面一段对话,回答19至21三个小题。( )19.When did the boy and his family start the journey A.In the morning. B.In the afternoon. C.In the evening.( )20.Who was waiting for the boy in the cold wind A.His grandma and uncle. B.His grandpa and cousin.C.His aunt and parents.( )21.What was Grandma doing when the boy arrived A.Cleaning the house. B.Cooking in the kitchen. C.Setting the table.听下面一段独白,回答22至25四个小题。( )22.How did the family feel about the new house A.Bored. B.Excited. C.Surprised.( )23.Where did Lisa want to keep fish A.In the living room. B.In the bathroom. C.In her bedroom.( )24.Why did Helen want a chair on the balcony A.For reading. B.For sleeping. C.For eating.( )25.What did Peter need to do before inviting friends A.Clean the bathroom. B.Wash the dishes. C.Find some rubbish bags.第二部分 笔试部分二、选择填空(共10小题,每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。( )26.—Could you please clean the bathroom I’m busy now.—______ I'm coming now.A.That's all right B.Sorry,I can't C.Of course not D.No problem( )27.“We have nice spoons at the school dining hall.”You can find the two underlined parts have the same sound “ ”.( )28.—Did you get any notice about the of the exhibition team —Yes.The notice says the team will come tomorrow.A.guide B.plan C.spirit D.arrival( )29.—I need to leave the office early today.Can you my back at the meeting —No problem.I'll make sure to take notes and let you know later.A.hunt B.add C.cover D.pack( )30.—I don't care how many words there are in your article,but the quality(质量)of it really—OK,no problem.A.cares B.works C.matters D.pulls( )31.—What happened,Jenny —When I picked up the phone, it went suddenly.A.busy B.free C.dead D.familiar( )32.—Do you still go jogging every morning the weather —Yes.I believe exercise is a daily habit that shouldn't be affected by small changes.A.because of B.instead of C.according to D.no matter ( )33.—What are you preparing for the school event next week —We're holding a(n) and need to hide(隐藏)small gifts all around the garden.A.book sale B.art show C.treasure hunt D.sports meeting( )34.—Waiter,the salad looks great.Could you please —Sure.And better eat it in one hour.A.pack it up B.pick it up C.hang it up D.look it up( )35.The saying"There is no place like home"tells us .A.the home is special for everyone B.not everyone has a homeC.other places are better than home D.we should decorate our home well三、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。There was no school on Monday—the Labour Day.Kayla was excited about the news.She loved 36 . She wanted to go out to play with her friends.When the school bus 37 Kayla off, she ran into the house and said to her mother 38__ "Mum.I am excited about no school on Monday."Kayla slept in the next morning.Saturday was her 39 day of the week.She could enjoy playing video games all day.On 40 , her friends came over and they played basketball for several hours.Then it was Labour Day —one more day off that Kayla was looking forward to. 41 her dad woke up Kayla early that morning and said,"Today is Labour Day so the family will 42 the whole house."Kayla couldn't believe it.She wondered if this was just a bad 43 .“Your mum and I thought working hard today would make you 44 why there was Labour Day in the beginning," her dad said.At first, she 45 the plan,but she had no choice.After she finished washing the dishes,Dad asked her to give their dog a bath.It was 46 work,so she started to do it unhappily.But things began to 47 as she was doing the housework.She found it was a lot of fun with so many soap bubbles(肥皂泡) 48 she brushed the dog.Then she helped pick up leaves in the yard. When she finished the work,Kayla felt happy to see the yard looked much 49 .Holidays are not just for fun or rest.Doing something meaningful can also get special joy.Maybe this is the 50 of Labour Day.( ) 36.A.weekdays B.sports C.breaks D.weekends( )37.A.took B.dropped C.pulled D.carried( )38.A.happily B.brightly C.carefully D.quietly( )39.A.lucky B.busy C.favourite D.important( )40.A.Sunday B.Saturday C.Friday D.Monday( )41.A.Because B.But C.Until D.And( )42.A.turn around B.hang up C.search for D.clean up( )43.A.holiday B.dream C.wish D.news( )44.A.understand B.describe C.lose D.treasure( )45.A.helped B.made C.disliked D.fought( )46.A.meaningful B.interesting C.hard D.regular( )47.A.turn B.happen C.improve D.change( )48.A.what B.when C.where D.how( )49.A.larger B.cleaner C.greener D.quieter( )50.A.plan B.journey C.spirit D.feeling四、阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面三篇材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。A( )51.In which SECTION of the newspaper can we read the news A.LIFE. B.SPORTS. C.TRAVEL. D.HEALTH.( )52.What does the “bad lesson”in the first news refer to A.Eating while watching TV. B.Breaking the TV.C.Using anger to solve problems. D.Kids watching TV too much.( )53.Why did the 80-year-old woman take her children to court A.They didn't follow family traditions. B.They had a fight with her.C.They didn't look after her. D.They didn't have a good job.( )54.The best heading for the third piece of news would beA.A Terrible Traffic Accident B.A housewife's Bad TreatmentC.Housework Matters Most D.A housewife Wins Lost-work Pay ( )55.What does the above news focus on A.Family problems. B.Traffic accidents.C.Healthy lifestyles. D.Education ways.BOne sunny afternoon last month,I made up my mind to clean the old room on the top floor.I didn't go to that room for many years,and I really wanted to see what I could find.As I looked through the room,I found a dusty,old photo book.I blew away the dust and opened it with a lot of excitement.The first few pages had pictures of my grandparents when they were young.I never saw some of these photos before,and it was really interesting to see how they looked in the past.Then,when I turned another page,I saw a small yellow piece of paper.It was a letter written by my great-grandfather to my great-grandmother.In the letter,he talked about their dreams and wishes for the future.He also said how much he loved her.Reading the letter made me feel close to my family history.I kept looking around the room and found some old toys that I used to play with when I was a little child.There was a teddy bear with one ear lost and a wooden car that I almost forgot.By the end of the day,the room was much cleaner,but I got a lot more than just a clean space.I found a part of my family's past that I didn't know before,and it made me love and value my family more.It was really a surprising and special day.Now, I realize that cleaning wasn't just about tidying up —it was like opening a door to the past.( )56.Why did the writer go to the old room last month A.To find some old toys. B.To put away some old things.C.To do a clean-up. D.To look for old family letters.( )57.What was in the letter ①Great-grandpa's dreams. ②Great-grandpa's love for Great-grandma.③Stories about travelling. ④Advice on how to clean the house.⑤Great-grandparents' wishes for the future.A.①②③ B.②③④ C.①④⑤ D.①②⑤( )58.Which is the right order of the things the writer discovered A.a photo book→pictures→a letter→toys B.pictures →a letter→toys →a photo bookC.a letter→a photo book→toys →pictures D.toys→a photo book →pictures →a letter( )59.What does the underlined word“value” mean in Paragraph 4 A.Create. B.Treasure. C.Describe. D.Decorate.( )60.What is the best title for the passage A.Boring Day of Cleaning B.Old Toys and Their StoriesC.Opening a Door to the Past D.My Love for Old PhotosCWhat does home mean to you Home is more than just a building with four walls and a roof;it is the heart and soul of every Chinese person.In Chinese culture, home stands for warmth, love, and a sense of belonging that nothing else can match.What do you like about being at home Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad.Maybe you have a pet you like to play with. Spending time with your family is one example that makes home special.Your bedroom is another example that makes home special.Your toys,your books, and your favourite things are in your bedroom.Think what you like best about your bedroom. Is it how it looks Is it your comfortable bed that you sleep on Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day.Dinner time can also be a special time at home.Families sit around the table to eat the food that Mum or Dad prepared.It's a time to share interesting stories about your day.__★ There are a lot of things to do to make home a special place.You can do the housework like cleaning,cooking,and yard work in your house.When families work together to do housework,it makes the housework easier and more fun for everyone.Maybe you can help make the bed or clean the rooms. Maybe you can water the house plants.Think about what you can do, so that when you come home every day,you can say,"Home, sweet home!"( )61.The writer starts the passage by______.A.telling a story B.comparing numbers C.raising a question D.giving an example( )62.What does the underlined word“it”refer to ( )63.Which sentence can be put into“ ★ ”in the passage A.How do you help at home B.Where can you get help C.When do you need to do housework D.What do you need to say when you get home ( )64.What's the writer's main purpose of writing the passage A.To describe different rooms in a home.B.To encourage families to make home special.C.To list fun activities families can do at home.D.To compare different ways to decorate bedrooms.( )65.What would the writer write about after the last paragraph A.Stories about unforgettable family dinners.B.The importance of family traditions in making a home special.C.Tips on creating more meaningful activities for families at home.D.Examples of how children can help with specific housework.第Ⅱ卷(非选择题 共 4 0 分 )五、词与短语填空(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读下面短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使短文在结构、语意和逻辑上正确。 (提示:方框中有两个单词或短语是多余的。)journey /comfortable/wonderful/treasure /added /clean up/describesThe picture 66. students at Hubei Xuan'en No.1 Middle School happily taking part in a labour activity about processing rapeseed(油菜籽).This is not just a simple job,but a 67._______of growth and learning.During this activity,they learned how to 68._______and process the rapeseed. What's more,they 69._______ the ability to their life skills.The experience is a real treasure, teaching them the importance of hard work and teamwork.What 70._______moments these are!They make their school life so rich and meaningful and leave them with memories to treasure for life!六、综合填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词或括号内单词的适 当形式。A month ago,my friend Sarah called to tell me about her new apartment.She kept saying, “You have to come to see it!” Last Friday, she finally 71._______ (invite) me to a party at her new apartment. I was 72._______(excite)because I didn't see her in a while.And I also hoped 73._______ (visit)her new place.Her apartment is in a modern block near the city centre. Upon 74._______apartment is on the 75._______(five)floor.As soon as she opened the door, I was greeted with 76._______warm smile and lively music.The living room was decorated with colourful lights,77._______there were snacks and drinks laid out on the table.She then took me to see the 78.________(bedroom).The main bedroom was comfortable,with a soft-looking bed and cute posters on the walls.The other was also really pretty!I spent the whole evening 79._______(talk)with old friends, playing games,and having delicious food. Sarah did a great job of making us feel 80._______home.It was a wonderful night, and we all had a great time.I’m so glad I got the invite.七、书面表达(共1大题,满分20分)家务劳动是我们日常生活中不可或缺的部分。作为家庭的一员,我们每个人都应该主动分担 力所能及的家务。假如你校英文报正在开展主题为“劳有所为,动有所乐”的征文比赛,你有意参 加,请根据下列内容提示写一篇英语短文投稿。What housework do you usually do What do you think of doing housework What do you learn from doing housework Something more about doing housework.注意:文中不得透露个人真实信息;词数100词左右;开头已给出,不计入总词数。Housework is important for our family life.unit 2 Home sweet Home听力材料 第一节听下面 5个问题 。每个问题后有三个答语 , 从题中所给 的A、B、c三个选项中选出最佳选项 。听完每个问题后 , 你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题 。每个问题 仅读一遍。Text 1 What pet can we keep at home Text 2 When should we sweep the floor, Mum Text 3 Where can we put the flowers Text 4 Who is waiting for us in the cold wind Text 5 could you please sort the books into the boxes 第二节听下面 7段对话 。每段对话后有一个小题 , 从题中所给 的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 6W: Hey, Daniel. It ’sour mother ’s birthday next Monday. Remember M: Oh, that ’s right. I want to buy her a scarf.Text 7M: When did you buy the house, Mrs Gray W: This house isn’t mine. It ’s my cousin Mary ’s.Text 8W: Dad, can we go to Hainan for the spring Festival this year M: Not this time, sweetheart. We ’re going to your mum ’s hometown—Dalian instead!Text 9W: Are we still cleaning up the community this weekend M: Yeah! Let ’s meet at 9: 00 a. m. on Saturday near the front gate of the community.Text 10W: class is over. Tom, could you stay a bit longer and help clean the classroom with me today M: sure, Miss Green.Text 11W: I wanted my mother to buy me a mobile phone, but she said it was not useful to me.M: I think your mother is right. It ’s very important for you to study now.Text 12M: Mum, can I hang out with my friends after lunch W: sorry, Jim. We ’re moving soon and you have to pack up your things first.第三节听下面 4段对话或独白 。每段对话或独白后有几个小 题 , 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项 。听 每段对话或独白前 , 你将有时间阅读各个小题 , 每小题5 秒钟 ; 听完后 , 各小题将给出 5秒钟的作答时间 , 每段对 话或独白读两遍。听下面一段对话 , 回答13至15三个小题。Text 13M: Hey! I want to decorate my room, Tina. Can you help me W: sure! I ’d love to. What are your ideas so far M: First, I want to paint the walls light green. can you help me pick out the paint this Sunday W: No problem! What else do you want to do M: After we finish painting, I hope you could help us choose some photos to hang on the walls.W: Great! Let ’s also pick some that match the green walls then.听下面一段对话 , 回答16至18三个小题。Text 14M: Mary, you look unhappy in my class. What happened to you W: I made my mother angry last night.M: Why W: I said I would do the dishes after the dinner but I didn’t.What should I do M: You should say sorry to your mother.W: I don ’t think it is easy to do that.M: Maybe you can give her a call or write her a letter.W: I think writing her a letter is much better. Thanks for your advice, Mr Li.听下面一段对话 , 回答19至21三个小题Text 15W: Hey! I heard you went to visit your grandparents. How was it M: Quite well! We woke up in the early morning to catch the train. The journey took us over ten hours!W: That ’s such along trip! Were you tired by the time you arrived M: yes, but as soon as I saw Grandpa and my cousin waiting in the Cold wind, I forgot all about it.W: Aw, that ’s heartwarming. What happened next M: Grandpa helped us Carry our heavy bags into the house.Inside, Grandma was busy Cooking in the kitchen.W: Did you get to relax M: of Course! I shared snacks with my Cousin and told Grandpa about school.听下面一段独白 , 回答22至25四个小题Text 16Lisa ’s family was excited about their new house. Lisa loved the large and modern living room, so she wanted to keep fish there. She thought she Could take good care of them. Helen noticed the sunny balcony and she wanted to grow some plants and flowers. She also wanted to add a chair for reading. Meanwhile, Peter wanted to invite friends over. His mum said yes but asked him to find some rubbish bags first while she cleaned the bathroom. Everyone was looking forward to making the new house more Comfortable.一、1~5 ABCCA 6~10 CCBCC 11~15 BBCBB 16~20 CBAAB 21~25 BBAAC二、26. D 解析考查情景交际 根据“I ’m coming now” 可知 , 此处是对请求的肯定回应 ,“No problem”意为 “ 没问题”, 符合语境 , 故选D27. B 解析考查字母组合发音 “spoons”和“school”中 画线部分的发音均为/u:/ , 故选B28. D 解析考查名词辨析根据“The notice says the team will Come tomorrow”可知 , 这里询问的是关于展 览团队的到达通知 , 故选D29. C 解析考查动词辨析根据“I need to leave the office early today”以及“I ’ll make sure to take notes and let you know later”可知 , 请求对方在自己早走时 帮忙处理会议相关事务 , 故选C30. C 解析考查动词辨析根据“I don ’t care how many words there are in your article”以及转折词“but” 可知, 这里强调文章的质量很重要 , 故选C31. C 解析考查形容词辨析 根据语境可知, Jenny接 电话时电话突然不通了 , 故选C32. D 解析考查短语辨析这里“no matter the weather”表示“无论天气如何”, 符合语境 , 即无论天 气怎样都会坚持每天早上慢跑 , 故选D33. C 解析考查名词短语辨析 0“treasure hunt”意为“寻宝活动”, 与“hide small gifts all around the garden”相呼应 , 故选C34. A 解析考查动词短语辨析“pack it up”意为“把它 打包”, 根据语境 , 顾客觉得沙拉看起来不错, 想要服务员打包 , 以便带走 , 故选A35. A 解析考查习语 0“There is no place like home”意 思是“没有一个地方比得上家”, 这表明家对每个人来说都是特别的 , 故选A三、【文章大意】本文是一篇记叙文。 文章主要讲述了Kayla在劳动节通过做家务明白了劳动的意义。36. C 解析根据“she wanted to go out to play with her friends”可知, 她喜欢休息 , 故选C37. B 解析此处应是 Kayla下了校车 , drop sb. off让某人下车 , 故选B38. A 解析根据“Mum, I am excited about no school on Monday”可知她对周一不上学感到很开心 , 故选A39. C 解析根据“she Could enjoy playing video games all day”可知, 周六是她最喜欢的一天, 故选C40. A 解析根据上文周六是她最喜欢的一天可知 , 接下来要介绍周日 , 故选A41. B 解析根据上文可知劳动节那天Kayla想玩, 与下 文爸爸把她叫醒打扫卫生形成反转, 所以用 but , 故 选B42. D 解析由文章内容可知, 五一劳动节他们要打扫整 个房子, Cleanup意为“打扫”, 符合句意, 故选D043. B 解析根据“Kayla couldn’t believe it”可知 , 她怀疑这仅仅是个噩梦 , 故选B44. A 解析根据“make you. . . why there was Labour Day in the beginning”可知 , 此处是指让 Kayla了解为什么会有劳动节 , 故选A45 C 解析根据“but she had no Choice”可知, 一开始她 不喜欢这个计划, 但是别无选择 , 故选C46. C 解析根据“so she started to do it unhappily”可知 是这个任务不好做 , 故选C47. D 解析根据“When she finished the work, Kayla felt happy to see. . .”可知 , 她在劳动的过程中改变了看法, 故选D48. B 解析此处指给狗刷洗时看到泡泡觉得很有趣 , 故选B49. B 解析根据“Then she helped pick up leaves in the yard”可知, 收拾完后, 应是比之前更干净了, 故选B50. C 解析根据语境可知这就是劳动节的精神, 故 选C四、【文章大意】本文是一篇应用文 。文章讲述的三则新 闻分别涉及孩子沉迷电子设备、子女不赡养老人、家 庭主妇获误工 费等家庭问题。去之门”既呼应原文比喻 , 又涵盖“ 打扫”与“探寻历 史”的双重意义 , 故选C。【文章大意】本文是一篇说明文 。文章主要讲述了家 为什么特别 , 并列举了在家中的一些美好时刻和活动。51. A 解析推理判断题 。文章报道了孩子沉迷电子设 备、家庭价值观以及全职主妇误工费等生活中发生的 事情 , 所以我们可以在报纸的“生活”版面看到这些新 闻 , 故选A。52. C 解析词句猜测题。 根据“The news shows how many kids today can ’t stop using phones, tablets, or watching TV too much. The mother ’s action shows her anger, but it also teaches the child a bad lesson”可知 , 母亲用砸电视这种愤怒的方式处理问题 , 给孩子树立了不好的榜样, “bad lesson”指的是“ 用愤怒解决问题”, 故选C。53. C 解析细节理解题 。根据“An 80-year-old Chinese woman took her two sons and a daughter to court because they didn’t take care of her”可知, 这位80岁老人把孩子告上法庭是因为他们没有照顾她, 故选C。54. D 解析最佳标题题 。根据新闻内容可知, 这则新闻 主要讲全职主妇王女士获得误工费 。选项 D“家庭主妇赢得误工费”可作为这则新闻的标题 , 故选D。55. A 解析推理判断题。阅读全文可知, 本文报道了孩子沉迷电子设备、子女不赡养老人、全职主妇误工费等新闻, 重点围绕家庭问题展开 , 故选A。【文章大意】本文是一篇记叙文 。文章主要讲述了主人公打扫多年未去的顶楼旧房间, 意外发现尘封的家庭 相册、曾祖父写给曾祖母的旧信以及儿时的玩具, 不仅清理了房间, 更重拾了被遗忘的家庭记忆与温情, 感悟到整理旧物如同打开通往过去的门。56. C 解析细节理解题。由第一段“one sunny afternoon last month, I made up my mind to clean my old room on the top floor”可知 , 作者去旧房间是为了打扫 , 故选C。57. D 解析细节理解题。由第三段“In the letter, he talked about their dreams and wishes for the future. He also said how much he loved her”可知, 信里有对未来 的梦想愿望(①⑤)和对爱人的爱(②) , 故选D。58. A 解析细节理解题 。第二段先发现“a dusty, old photo book”, 接着是“pictures of my grandparents”, 然后第三段翻页看到“a letter”, 第四段发现“some old toys”, 顺序为 a photo book→pictures→a letter→toys , 故选A。59. B 解析词义猜测题 。 根据“it made me love and value my family more”,“value”与“love”并列 , 结合语 境 , 应是“珍惜”, treasure(珍惜)符合 , 故选B。60. C 解析最佳标题题 。文章文中最后一段直接点题: “ cleaning wasn’t just about tidying up—it was like opening a door to the past”(打扫不仅是整理, 更像是 打开了一扇通往过去的门) 。作者通过打扫旧房间, 发现信件、照片和玩具 , 深入了解家族历史 ,“ 打开过61. C 解析写作手法题。根据“what does home mean to you ”可知, 作者通过提出问题来开篇 , 故选C。62. B 解析图文结合题 。根据前文提到“Your bedroom is another example that makes home special”, 后面接着说“Think what you like best about your bedroom. Is it how it looks ”, 这里的“it”是承接上文继续围绕 “ your bedroom”展开提问 , 问的是卧室看起来怎么样 , 所以“it”指代的是卧室, 故选B。63. A 解析推理判断题。根据“There are a lot of things to do to make home a special place. You can do the housework like cleaning, cooking, and yard work in your house”可知, 此处应该填入一个关于如何在家帮 忙的问题。选项 A“ 你在家怎么帮忙”符合语境, 故 选A。64. B 解析写作目的题 。文章先是介绍了家特别的一 些体现 , 最后着重强调可以通过做很多事比如做家务等让家变成一个特别的地方 , 鼓励大家去行动 , 让家变得更美好、更特别 , 所以作者的主要目的是鼓励家 庭成员一起让家变得特别 , 故选B。65. D 解析推理判断题 。最后一段的核心话题是:家庭 成员共同参与家务劳动, 并以“ 想想你能做什么”结尾, 引导读者思考具体行动。选项 D(儿童参与具体 家务的例子)与段落结尾的“ 思考能做什么”直接呼应 , 符合逻辑延续性 , 故选D。五、66. describes 67. journey 68. clean up 69. added 70. wonderful六、【文章大意】本文是一篇记叙文 。文章讲述作者受朋 友莎拉邀请参观其新公寓并参加派对的经历 , 展现了 公寓的环境和派对的欢乐氛围。71. invited 解析动作发生在过去(last Friday) , 用一般 过去时 , 故填invited。72. excited 解析“was”后接形容词作表语 , 主语是“I”, 描述人的感受 , 故填excited。73. to visit 解析“hope to do sth.”是固定搭配 , 意为“希 望做某事”, 故填to visit。74. arrival 解析“upon”是介词 , 后接名词 , 故填arrival。75. fifth 解析表示“ 在第几层楼 ”要用序数词 , 故填fifth。76. a 解析“smile”是可数名词, 这里表示“一个温暖的微笑”,“warm”读音以辅音音素开头 , 故填a。77. and 解析前后句是顺承关系, 故填and。78. bedrooms 解析根据后文提到的“ 主卧室”以及“ 另 外一个卧室”可知 , 这里不止一个卧室 , 所以用复数形式 , 故填bedrooms。79. talking 解析“spend+时间+doing sth.”是固定用法 , 意为“花费时间做某事”, 故填talking。80. at 解析“feel at home " 是固定短语 , 意为“感觉自在" , 故填at。七、Housework is important for our family life. I think everyone in the family should do their part in keeping the houseclean and tidy.I do my part by cleaning my room and doing the dishes. Sometimes, when Mum and Dad are busy, I even help cook our meals! I learn a lot from doing housework. It teaches me many important life skills such as cooking and tidying. Now I become more and more independent. Moreover, doing housework also makes me understand my parents better.All in all, housework is not just work for me. It ’s a way to enjoy time with family. I love being a helpful member at home! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 2 Home Sweet Home.docx unit 2.mp3