2025-2026学年七年级上学期期中英语测试(二)(江苏镇江专用)-(译林版2024)(原卷版+解析版)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年七年级上学期期中英语测试(二)(江苏镇江专用)-(译林版2024)(原卷版+解析版)

资源简介

2025-2026学年七年级英语上学期期中测试(二)
(江苏镇江专用,译林版2024)
学校 班级 姓名 考号
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
1.—Would you like ________ football, Andy
— Of course. I like ________ football very much.
A.to play; play B.playing; to play C.to play; playing D.play; playing
【答案】C
【详解】句意:——安迪,你想踢足球吗?——当然。我非常喜欢踢足球。
考查非谓语动词。would like to do sth想要做某事,第一空用不定式,排除BD;like doing sth喜欢做某事,第二空用动名词。故选C。
2.What does the girl on the right like doing at weekends
A.She likes painting. B.She likes reading.
C.She likes dancing. D.She likes writing stories.
【答案】A
【详解】句意:右边的女孩周末喜欢做什么?
考查常识。She likes painting她喜欢画画;She likes reading她喜欢阅读;She likes dancing她喜欢跳舞;She likes writing stories她喜欢写故事。根据图片可知,小女孩在周末喜欢画画,故选A。
3.—How are your parents
—________ of them are fine.
A.Both B.All C.They D.We
【答案】A
【详解】句意:——你的父母好吗?——他们两个都很好。
考查代词辨析。Both两者都;All三者及以上都;They他们,不能与of连用;We我们。“parents”指父母两人,需用“both”表示两者都。故选A。
4.—Who is _________ man in a black hat
—It’s Jim Brown. We often play _________ basketball together in our free time.
A.an; a B.a; / C.the; a D.the; /
【答案】D
【详解】句意:——戴黑帽子的那个男人是谁?——是吉姆·布朗。我们经常在空闲时间一起打篮球。
考查冠词。an一个,修饰元音音素开头的单数名词;a一个,修饰辅音音素开头的单数名词;the那个,表示特指;/是零冠词。第一空有介词短语in a black hat修饰,表示特指,用定冠词the修饰;第二空play basketball“打篮球”,球类运动前不加冠词。故选D。
5.She always has a good time ________ the violin every day. She thinks it’s fun ________ it.
A.play; doing B.playing; doing
C.to play; doing D.playing; to do
【答案】D
【详解】句意:她每天拉小提琴总是心情愉悦。她觉得这样做很有趣。
考查非谓语动词。第一空根据“has a good time”可知,have a good time doing sth.意为“很高兴地做某事”,所以第一空是playing。第二空根据“it’s fun ...”可知,“it is+fun+to do sth.”意为“做某事是有趣的事”,其中动词不定式作主语。故选D。
6.The match ________ in our school last Sunday.
A.happened B.takes place C.took the place D.took place
【答案】D
【详解】句意:这场比赛上周日在我们学校举行。
考查动词短语辨析。happened发生(常指偶然事件);takes place发生,多指活动或事件等(现在时态);took the place取代;took place发生(过去时态)。根据时间状语“last Sunday”可知需用过去时,且此处表示“比赛举行”。故选D。
7.—Fish, potatoes, oranges ... Hmm, what ________ do you want me to buy for you
—Nothing. Thanks, Tony.
A.else B.other C.else things D.other things
【答案】A
【详解】句意:——鱼、土豆、橙子……嗯,你还想让我给你买别的什么吗?——没什么了。谢谢,托尼。
考查词汇辨析。else别的;other其他的;else things错误搭配;other things其他事情。else常放在疑问代词或不定代词之后;other常放在名词之前。what else是固定用法。故选A。
8.—Is your brother _________ member of the Reading Club
—No, he is _________ the school volleyball team.
A.a; in B.the; in C.a; on D.the; on
【答案】A
【详解】句意:——你哥哥是阅读俱乐部的一名成员吗?——不是,他在学校排球队里。
考查冠词和介词用法。a表泛指,不定冠词,用于以辅音音素开头的单词前;the表特指,定冠词;in在……里面;on在……上面。第一空,空格后“member of the Reading Club”是泛指“一名成员”,并非特指某个确定的成员,因此需用不定冠词,且“member”是以辅音音素开头的单词,应用a修饰,排除B和D;第二空,in the school volleyball team“在学校排球队里”,介词短语,排除C。故选A。
9.—Sally, do you often ________ after-school activities
—Yes. I am ________ a robot club.
A.take part in; in B.join; take part in
C.join; join in D.take part in; take part in
【答案】A
【详解】句意:——萨莉,你经常参加课外活动吗?——是的。我加入了一个机器人俱乐部。
考查动词短语和动词。take part in参加(某项活动);be in参加了(某个党派或团体,表示状态); join加入(某个党派或团体,表示动作);join in参加(小规模的活动)。根据“after-school activities”可知是参加课外活动,用短语take part in;根据“a robot club”可知是加入机器人俱乐部,用动词join。故选A。
10.—Do you have any time ________ sports on weekdays
—Yes, and I usually have a good time ________ basketball.
A.doing; playing B.to do; to play C.doing; to play D.to do; playing
【答案】D
【详解】句意:——你平日有时间做运动吗?——有,我通常打篮球很开心。
考查非谓语动词。have time to do sth“有时间做某事”,第一空填动词不定式;have a good time doing sth“做某事很开心”,第二空填动名词。故选D。
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Hello, everyone!
I am Rose. I am 11 Canada. I am in China now, because my 12 work in China. My father is a doctor and my mother is a teacher in an international (国际的) 13 in Shanghai. I go to that school, too. The school is big. There are 1,300 14 and 80 teachers. There is a 15 , a gym and a big dining hall. My parents like reading 16 in the library, but I like playing tennis in the gym. Our classroom is in a very tall 17 . It is behind the library. There are thirty 18 and twenty offices in the building. There are thirty students in my class. They are 19 boys and fifteen girls. We are all friends 20 we often play games together after class.
Welcome to our school!
11.A.at B.in C.from D.with
12.A.parents B.friends C.teachers D.brothers
13.A.hospital B.factory C.hotel D.school
14.A.doctors B.drivers C.students D.workers
15.A.library B.book C.family D.class
16.A.maps B.lessons C.classes D.books
17.A.lab B.town C.city D.building
18.A.pictures B.classrooms C.bedrooms D.horses
19.A.nine B.twelve C.thirteen D.fifteen
20.A.and B.but C.or D.if
【答案】
11.C 12.A 13.D 14.C 15.A 16.D 17.D 18.B 19.D 20.A
【导语】本文介绍了Rose来自加拿大,因父母在中国工作而来到上海的国际学校,描述了学校设施和班级情况。
11.句意:我来自加拿大。
at在(某处);in在……里;from来自;with和……一起。根据“I am ... Canada.”可知,“be from”是固定搭配,意为“来自”,符合语境。故选C。
12.句意:我现在在中国,因为我的父母在中国工作。
parents父母;friends朋友;teachers教师;brothers兄弟。根据“My father is a doctor and my mother is a teacher”可知,父母在中国工作。故选A。
13.句意:我的父亲是一名医生,我的母亲是上海一所国际学校的老师。
hospital医院;factory工厂;hotel酒店;school学校。根据“My father is a doctor and my mother is a teacher in an international (国际的) ... in Shanghai.”可知,妈妈是老师,所以在学校工作。故选D。
14.句意:有1300名学生和80名教师。
doctors医生;drivers司机;students学生;workers工人。根据“There are 1,300 ... and 80 teachers.”可知,学校里有学生和老师。故选C。
15.句意:有一个图书馆、一个体育馆和一个大餐厅。
library图书馆;book书;family家庭;class班级。根据后文提到“in the library”,所以此处是图书馆。故选A。
16.句意:我的父母喜欢在图书馆里读书,但我喜欢在体育馆打网球。
maps地图;lessons课程;classes班级;books书。根据“My parents like reading ... in the library, but I like playing tennis in the gym.”可知,在图书馆里读书,“read books”是固定搭配。故选D。
17.句意:我们的教室在一座很高的建筑物里。
lab实验室;town城镇;city城市;building建筑物。根据“Our classroom is in a very tall ...”可知,教室在建筑物里。故选D。
18.句意:这栋楼里有三十间教室和二十间办公室。
pictures图片;classrooms教室;bedrooms卧室;horses马。根据“There are thirty ... and twenty offices in the building.”可知,建筑物里有教室和办公室。故选B。
19.句意:他们是十五个男孩和十五个女孩。
nine九;twelve十二;thirteen十三;fifteen十五。根据“There are thirty students in my class. They are ... boys and fifteen girls.”可知,班级总共有三十个学生,有“fifteen girls”,所以男孩也是十五个。故选D。
20.句意:我们都是朋友,而且我们经常在课后一起做游戏。
and和;but但是;or或者;if如果。根据“We are all friends ... we often play games together after class.”可知,前后句是并列关系,用“and”连接。故选A。
三、阅读理解(共15小题;21-30小题,每小题2分;31-35小题,每小题1分,满分25分)
阅读下面的三篇短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
It is Linda’s first day at her new school. She doesn’t like it at all.
Everyone is in groups. They eat lunch together. They play on teams.
“At my old school, if you don’t want to take a writing test, you can do jumping jacks.” She does three jumping jacks to show Hannah.
“That’s silly (傻的).” Hannah says.
“At my old school, I am better than everyone. I am the best in everything,” Linda says.
“If you are the best in everything, why do you come here ” Hannah asks.
“At my old school.” Linda says. “I don’t have any friends.” She turns around so Hannah won’t see her tears (眼泪). She knows Hannah will ignore (忽视) her too.
“I know you don’t want to be my friend. Just like at my old school.”
“I never say I don’t want to be your friend. I just don’t want you to…” Hannah says.
“Stretch the truth ” Linda says.
Hannah nods (点头), “You should tell the truth.”
“Well, I will,” Linda says. “Want to know what we really do at my old school Every Friday we have a volleyball match. The winner can take the hamster home for the weekend.”
“That sounds fun,” says Hannah. “Let’s tell Mrs Andrews about it.” Linda smiles.
Here at her new school people may be different. Starting with Linda herself.
21.“Stretch the truth” means Linda’s words are not all ________.
A.interesting B.true C.easy D.hard
22.Mrs Andrews and Hannah may be ________.
A.good friends B.new classmates
C.teacher and student D.mother and daughter
23.We can infer ________ from the passage.
A.Linda will go back to her old school
B.Mrs Andrews doesn’t like Linda at all
C.Hannah will not make friends with Linda
D.Linda will make some friends in the new school
【答案】21.B 22.C 23.D
【导语】本文主要介绍了Linda在新学校的第一天,她向Hannah吹嘘自己在老学校的成就,但是Hannah提醒她应该诚实,最后Linda提到了在老学校的一个习俗,她们希望在新学校能够实施。
21.词句猜测题。根据下一句“Hannah nods (点头), ‘You should tell the truth.’”可知,Hannah建议Linda应该说实话,可推知Linda之前说的话不一定是真的。故选B。
22.推理判断题。根据“‘Let’s tell Mrs Andrews about it.’ Linda smiles.”可知,她们去找Mrs. Andrews说这个事情,可推知Hannah是新学校的同学,Mrs. Andrews是新学校的老师。故选C。
23.推理判断题。根据“Here at her new school people may be different. Starting with Linda herself.”可知,Linda在新学校,人们都不一样,Linda自己也不一样了,故她可能会在新学校交到一些朋友。故选D。
B
The Breakfast Club
“What do you usually have for breakfast ” asked my students and heard the following:
“I never eat breakfast.”
“I don’t get time to eat.”
“I eat some bread and hurry to school.”
Sometimes I didn’t have my breakfast or just got an iced coffee, so I wanted to do something for myself and my students. I started the Breakfast Club. My idea was to have breakfast with a student every day and learn about them. Sometimes I would bring some special food, such as cupcakes or doughnuts, when I felt the student worked hard at school.
When I shared my new idea with my class, they were excited. They talked about what food to bring when it was their turn, and who would get the first invitation (邀请). When I told the parents of my class the idea, they welcomed it too.
The next day, I put an invitation on Nicholas’s desk. He was often late and had difficulty with his schoolwork. When most of my students laughed and talked with one another, he was always alone. He didn’t smile (微笑) a lot. But when Nicholas saw the invitation, there was a big smile on his face.
The next morning, he was my first student to get to school. We sat at my desk and ate a meal of cereal and juice. I learned that he had two dogs and he played football with his father at weekends. We both enjoyed the meal. Later that day, I put an invitation on a new desk. I saw many benefits as my students had their turn to eat breakfast with me. No one was late for school; they worked harder in school; they were happy to talk with me and other teachers.
24.The writer started the Breakfast Club to ________.
A.cook good breakfast for his students
B.have breakfast with a student every day and learn about them
C.make his students have breakfast together
D.make parents cook breakfast for their children
25.What do you know about Nicholas
A.He did well in his schoolwork.
B.He talked with his classmates a lot.
C.He was happy to get his teacher’s invitation.
D.He was late for the breakfast with his teacher.
26.What does the underlined word “benefits” in the last paragraph probably mean
A.Good things. B.Unlucky things. C.Difficult things. D.Interesting things.
【答案】24.B 25.C 26.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一位老师通过创建“早餐俱乐部”,每天与一名学生共进早餐来增进了解,并因此(尤其是一位名叫Nicholas的学生身上)看到了学生们积极的改变。
24.细节理解题。根据“I started the Breakfast Club. My idea was to have breakfast with a student every day and learn about them.”可知,作者创办早餐俱乐部,每天与一名学生共进早餐,是为了解他们。故选B。
25.细节理解题。根据“But when Nicholas saw the invitation, there was a big smile on his face.”可知,Nicholas很高兴收到老师的邀请。故选C。
26.词句猜测题。根据最后一段中“I saw many benefits as my students had their turn to eat breakfast with me. No one was late for school; they worked harder in school; they were happy to talk with me and other teachers.”可知,“benefits”后列举具体现象:无人迟到、学习更努力、乐于交流。这些均为积极影响,因此“benefits”意为“好事”。故选A。
C
Maria, a 12-year-old girl, is a new student at Sunshine Middle School. She wants to take different kinds of lessons to make her school life colorful. Here are some lessons in her school.
27.Which lesson can Maria NOT take
A.Dancing. B.Football. C.Singing. D.Drawing.
28.If you are only free (有空的) on Thursday afternoon, which lesson can you take
A.Basketball. B.Singing.
C.Football. D.English Speaking Lessons.
29.Which of the following is TRUE
A.The dancing lesson is open to all the students.
B.The lessons are only in the afternoon.
C.You can take the basketball lessons in April.
D.The football lesson teacher is Judy White.
30.What’s the passage (文章) about
A.Sports games. B.Art shows. C.School lessons. D.English exams.
【答案】27.B 28.B 29.C 30.C
【导语】本文介绍了学校开设的不同课外课程。
27.细节理解题。根据“Football”以及“Only for boys”可知,足球课只招收男生,Maria是女生,所以她不能选足球课。故选B。
28.细节理解题。根据“Singing”以及“Time: Thursday afternoon”可知,星期四下午可以选唱歌课,故选B。
29.细节理解题。根据“April”以及“Basketball”可知,可以在四月份上篮球课。故选C。
30.主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了学校开设的不同课外课程,故选C。
D
阅读以下内容,从其后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,有两项是多余的。
I am Linda from Jiangsu. There are many clubs in our school. 31
The first one is the photo club. We can see many photos of many animals in China in this club. We can also take lots of photos. If you are not good at taking photos, 32
The second one is the basketball club. Perhaps, you are good at playing basketball. 33 You can make friends and play basketball with them in your free time.
34 In this club, we can play Chinese games and talk with others in Chinese. We often have off-campus activities (校外活动). 35 We can learn something about Chinese from them.
We have many other interesting clubs. Do you want to join
A.The third one is the Chinese club.
B.The third one is the history club.
C.we can teach you how to take photos.
D.We often go to museums or libraries.
E.We can teach you to play basketball.
F.I want to tell you something about the clubs in our school.
G.Many students in our school also like to play basketball.
【答案】31.F 32.C 33.G 34.A 35.D
【导语】本文主要介绍作者所在学校的俱乐部。
31.根据上文“There are many clubs in our school.”及下文介绍学校的俱乐部可知,此处承上启下,引出文章的主题,选项F“我想告诉你一些关于我们学校俱乐部的事情。”符合语境。故选F。
32.根据上文“The first one is the photo club.”可知,此处与摄影有关,选项C“我们可以教你如何拍照。”符合语境。故选C。
33.根据下文“You can make friends and play basketball with them in your free time.”并结合选项可知,学校的许多学生都喜欢打篮球,选项G“我们学校的许多学生也喜欢打篮球。”符合语境。故选G。
34.根据下文“In this club, we can play Chinese games and talk with others in Chinese.”可知,此处指汉语俱乐部,选项A“第三个是汉语俱乐部。”符合语境。故选A。
35.根据上文“We often have off-campus activities (校外活动).”以及下文“We can learn something about Chinese from them.”可知,此处指可以学习汉语的地方,选项D“我们经常去博物馆或图书馆。”符合语境。故选D。
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,满分10分)
从方框中选择恰当的词或短语并用其适当的形式填空(每个词或短语只能用一次)。
borrow... from; field; team; thousands of; show sb around chat with;care about;as well; in fact;take place
36.The football match is very exciting. We are all watching it on our school sports .
37.David is in the basketball . He practises it hard.
38.Our school is very big. There are students in it.
39.Can you your school
40.—Can I some books the library
—Yes, you can.
41. , we are very happy in our new school.
42.—What do you usually do after class
—We like to each other.
43.My teachers are friendly and they often us.
44.Lots of exciting sports meetings on the sports field.
45.I like sunny, and I like snow .
【答案】
36.field 37.team 38.thousands of 39.show me around 40. borrow from 41.In fact 42.chat with 43.care about 44.take place 45.as well
【解析】36.句意:足球比赛非常激动人心。我们都在学校的运动场上观看比赛。it指代足球比赛,观看足球比赛应该是在学校的运动场上,school sports field“学校运动场”,此处指“我们的学校运动场”,用单数名词field。故填field。
37.句意:大卫在篮球队。他努力练习。根据“David is in the basketball...”和备选词可知,此处指大卫在篮球队,应填可数名词team,结合“the”可知,此处应填单数名词,特指某一篮球队。故填team。
38.句意:我们的学校很大。那里有成千上万的学生。根据“Our school is very big.”和备选词可知,学校很大,所以应该有很多学生,thousands of“成千上万的”,符合题意。故填thousands of。
39.句意:你能带我参观一下你的学校吗?根据“Can you... your school ”和备选词可知,此处指带我参观一下学校,show sb around sp“带某人参观某地”,Can后接动词原形;me“我”,宾格,此处指代说话人。故填show me around。
40.句意:——我可以从图书馆借一些书吗?——是的,你可以。根据“Can I... some books... the library ”和备选词可知,此处指从图书馆借一些书,borrow sth from sp“从某地借某物”,Can后接动词原形。故填borrow;from。
41.句意:事实上,我们在新学校很开心。根据“we are very happy in our new school.”和备选词可知,此处强调“在新学校很开心”的真实感受,应填in fact“事实上”,句首首字母要大写。故填In fact。
42.句意:——你下课后通常做什么?——我们喜欢互相聊天。根据“We like to... each other.”和备选词可知,此处指互相聊天,应填动词短语chat with,like to do sth“喜欢做某事”。故填chat with。
43.句意:我的老师们很友好,他们经常关心我们。根据“My teachers are friendly”和备选词可知,老师很友好,应该是经常关心我们,应填动词短语care about;根据“often”可知,时态为一般现在时,主语是they,所以谓语用动词原形。故填care about。
44.句意:许多令人兴奋的运动会在运动场上举行。根据“Lots of exciting sports meetings... on the sports field.”和备选词可知,此处指运动会在运动场上举行,应填动词短语take place,无被动语态;时态是一般现在时,主语是sports meeting,所以谓语用动词原形。故填take place。
45.句意:我喜欢晴朗的日子,我也喜欢下雪。根据“I like sunny, and I like snow...”和备选词可知,此处位于句末,应用as well,补充说明“喜欢晴天,也喜欢雪”。故填as well。
五、阅读填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
A)
根据短文内容及所给首字母提示写出所缺单词,使短文意思完整,每空一词。
Every middle school student wants to grow better. I’m no different. This term, I find many changes in myself. At the start of the term, I was shy and afraid to speak in class. But now, I often put up my hand to answer questions. My teacher says I’m more c 46 than before. I used to dislike reading. But after joining the school reading club, I read a lot of interesting books. Reading helps me learn new words and know more about the world. It makes my life more c 47 .
I also learn to help others. Last month, my classmate Lily was ill and missed many lessons. I helped her review math and English every afternoon. She thanked me many times, and I felt very h 48 .
Doing sports is another way I grow. I join the school running team. Every morning, I run with my teammates. It makes me stronger and teaches me the importance of t 49 . There are still some things I need to improve. For example, I sometimes forget to finish my homework on time. I plan to make a study schedule to fix this. I believe I will become a b 50 student soon. Growth is not always easy, but every small step counts. I will keep trying and never give up. I hope all my classmates can also find their own ways to grow and become better versions of t 51 .
Last week, our class had a “Growth Sharing” meeting. Everyone talked about their changes. It was great to hear others’ stories. We also gave each other advice on how to improve. This meeting made me know that we are not a 52 in our growth journey. My parents are also happy to see my changes. They often encourage me to keep going. Their support gives me more e 53 to face difficulties. I think middle school life is a special time for growth. We learn new things, make new friends, and become more independent. I’m looking forward to seeing more changes in myself in the next few months. I’m sure it will be an exciting j 54 . No matter what challenges come, I will stay positive and keep growing. Because I know that every effort I make today will help me have a better f 55 .
【答案】
46.(c)onfident 47.(c)olourful 48.(h)appy 49.(t)eamwork 50.(b)etter 51.(t)hemselves 52.(a)lone 53.(e)nergy 54.(j)ourney 55.(f)uture
【导语】本文是一篇记叙文,文章主要讲述了作者作为中学生在本学期的成长变化,包括课堂表现、阅读习惯、帮助他人、运动锻炼等方面的进步,以及对自身不足的改进计划,还提及了“成长分享”班会和父母支持对自己成长的影响,表达了对未来成长的期待。
46.句意:老师说我比以前更自信了。根据“At the start of the term, I was shy and afraid to speak in class. But now, I often put up my hand to answer questions”可知,学期初我很害羞,不敢在课堂上发言,但现在我经常举手回答问题,从“害羞不敢发言”到“主动举手”的转变,核心是“自信心”的提升,结合首字母,可确定填 “confident”,形容词,意为 “自信的”。故填(c)onfident。
47.句意:阅读让我的生活更丰富多彩。根据“Reading helps me learn new words and know more about the world”可知,阅读带来的“学新单词、了解世界”等积极影响,会让生活更“丰富”,结合首字母 ,填“colourful”,形容词,意为“丰富多彩的”。故填(c)olourful。
48.句意:她多次感谢我,我感到非常开心。根据“I helped her review math and English every afternoon. She thanked me many times”可知,“帮助他人并获得感谢”是积极的经历,通常会让人产生“开心”的情绪,结合首字母,填“happy”,形容词,意为“开心的”,符合日常情感逻辑。故填(h)appy。
49.句意:这让我更强壮,也教会我团队合作的重要性。根据“I join the school running team. Every morning, I run with my teammates”可知,跑步队的训练需要成员配合,能让人理解“团队合作”的意义,结合首字母,填“teamwork”,名词,意为“团队合作”,故填(t)eamwork。
50.句意:我相信我很快会成为一名更好的学生。 根据“Every middle school student wants to grow better. I’m no different…This term, I find many changes in myself”可知,前文已描述多项积极变化,此处提到制定学习计划,改进不足的目标是成为“更好的学生”,结合首字母,填“better”,形容词比较级,意为 “更好的”,呼应全文“成长”的核心主题。故填(b)etter。
51.句意:我希望所有同学都能找到自己的成长方式,成为更好的自己。根据“find their own ways to grow”可知,“成长”的最终目标是“成为更好的自己”,主语是“all my classmates”,对应的反身代词应为“themselves”,意为“他们自己”。故填(t)hemselves。
52.句意:这次会议让我知道,在成长的旅程中,我们并不孤单。根据“our class had a ‘Growth Sharing’ meeting. Everyone talked about their changes...We also gave each other advice on how to improve”可知,“分享变化、互相建议”说明“成长不是一个人的事”,结合首字母,填“alone”,形容词,意为“孤单的”。故填(a)lone。
53.句意:他们的支持给了我更多面对困难的力量。根据“My parents are also happy to see my changes. They often encourage me to keep going”可知,“父母的鼓励和支持”是面对困难时的精神动力,结合首字母,填“energy”,名词,意为“力量、精力”。故填(e)nergy。
54.句意:我确信这将是一段令人兴奋的旅程。根据“middle school life is a special time for growth…I’m looking forward to seeing more changes in myself in the next few months”可知,“成长过程”以及“未来的变化”常被比喻为 “旅程”,且前文已出现“in our growth journey”的表述,形成呼应,结合首字母 ,填“journey”,名词,意为“旅程”。故填(j)ourney。
55.句意:因为我知道,今天付出的每一份努力,都会帮助我拥有更美好的未来。根据“No matter what challenges come, I will stay positive and keep growing”可知,“当下的努力”与“未来的结果”直接相关,努力是为了更好的未来,结合首字母,填 “future”,名词,意为“未来”。故填(f)uture。
B)
根据短文内容在文章后表格中的空白处填入一个最恰当的词,每空一词。
School Science Week 2025 Notice
To develop students’ scientific interests, Sunshine Middle School will hold a “Science Exploration Week” from March 18th to 22nd. All activities will take place in the Science Building and the school garden. Three main events are planned:
1 Robot Design Contest (March 20th, 2:00-4:00 PM)
Theme: “AI for Daily Life”
Sign up at Room 305 before March 10th
2 Chemistry Magic Show (March 19th &21st)
Interactive experiments with non-toxic materials
Winners get lab equipment sets
3 Plant Observation Project
Study 5 special plants in the garden
Submit reports to scienceteam@ by March 25th Special awards: “Best Creative Designer” will receive a 3D printer.
Contact: Mr. Li at 0451-87654321
Mind Map Event Name: Science 56 Week Organized by: 57 Middle School
Time & Place: Duration: March 58 -22nd Locations: Science Building & school 59
Main Activities: Robot Design Contest→Theme: 60 for Daily Life Chemistry Show→Feature: 61 experiments
Participation: Sign up before: March 62 Report deadline: 63 25th
Special Reward: Best Creative Designer→ Wins a 64 Chemistry winners get lab 65 sets
【答案】
56.Exploration 57.Sunshine 58.18th/eighteenth 59.garden 60.AI 61.Interactive 62.10th/tenth 63.March 64.3D printer 65.equipment
【导语】本文是一篇应用文。主要介绍了阳光中学2025年科学探索周的活动安排、时间地点、参与方式和奖励等内容。
56.根据第1段“Sunshine Middle School will hold a “Science Exploration Week” from March 18th to 22nd.”可知,活动名称为“Science Exploration Week”。故填Exploration。
57.根据第1段“Sunshine Middle School will hold a “Science Exploration Week” from March 18th to 22nd.”可知,主办方为阳光中学。故填Sunshine。
58.根据第1段“from March 18th to 22nd”可知,开始日期为3月18日。故填18th/eighteenth。
59.根据第1段“All activities will take place in the Science Building and the school garden.”可知,所有活动都将在科学楼和学校花园进行。故填garden。
60.根据文章中“Robot Design Contest”部分的“Theme: ‘AI for Daily Life’”可知,机器人设计大赛的主题为生活中的人工智能。故填AI。
61.根据文章中“Chemistry Magic Show”部分的“Interactive experiments with non-toxic materials”可知,化学表演秀要使用无毒材料进行互动实验。故填Interactive。
62.根据文章中“Robot Design Contest”部分的“Sign up at Room 305 before March 10th”可知,机器人大赛报名时间在3月10前。故填10th/tenth。
63.根据“Plant Observation Project”部分的“Submit reports to scienceteam@ by March 25th”可知,植物观察报告提交日期截止到3月25日。故填March。
64.根据倒数第二行“Special awards: ‘Best Creative Designer’ will receive a 3D printer”可知,最具创新性的设计者将会获得3D打印机。故填3D printer。
65.根据“Chemistry Magic Show”部分的“Winners get lab equipment sets”可知,化学魔术秀的赢家会获得成套实验室设备。故填equipment。
六、书面表达(共1题;满分15分)
66.最近,阳光中学英文校报在进行题为“My school life”的英文征文活动。假如你是阳光中学的一名七年级学生李敏,请根据下面要点,介绍一下自己的学校生活。
要点:
1. What time does your school start and end
2. What’s in the school
3. What subjects do students study at school
4. What can students do at school
5. ...
要求:
1. 文章须包含所有提示内容,要求语句通顺、意思连贯;省略号处适当发挥;
2. 词数70左右,开头已给出,不计入总词数;
3. 文中不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息。
My school life
I am Li Min, a new student at Sunshine Middle School. My school is not very big, but it’s very beautiful. Let me tell you something about my school life here. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
My school life
I am Li Min, a new student at Sunshine Middle School. My school is not very big, but it’s very beautiful. Let me tell you something about my school life here.
School starts at 8:00 a.m. and ends at 4:00 p.m. We have a classroom building, a teacher’s building, a sports field, a modern library and a dining hall. We study many subjects, such as Chinese, English, Maths, History and so on. We have many after-school activities, too. We can play football or basketball. We can also practise English with our classmates. It is great fun.
My classmates are all kind and always help each other. I feel happy and enjoy my school life.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:为“一般现在时”;
③提示:内容要点已给出,考生应按要求进行写作,不可遗漏任何信息提示,适当添加细节,使行文连贯。
[写作步骤]
第一步,进行简单的自我介绍以及介绍校园环境,由此引出“校园生活”的话题(已给出);
第二步,结合要点提示,逐一介绍相关内容;
第三步,介绍同学,评价自己的校园生活。
[亮点词汇]
① such as 例如
② practise English 练习英语
③ help each other 互相帮助
[高分句型]
① We study many subjects, such as Chinese, English, Maths, History and so on. (表列举)2025-2026学年七年级英语上学期期中测试(二)
(江苏镇江专用,译林版2024)
学校 班级 姓名 考号
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
1.—Would you like ________ football, Andy
— Of course. I like ________ football very much.
A.to play; play B.playing; to play C.to play; playing D.play; playing
2.What does the girl on the right like doing at weekends
A.She likes painting. B.She likes reading.
C.She likes dancing. D.She likes writing stories.
3.—How are your parents
—________ of them are fine.
A.Both B.All C.They D.We
4.—Who is _________ man in a black hat
—It’s Jim Brown. We often play _________ basketball together in our free time.
A.an; a B.a; / C.the; a D.the; /
5.She always has a good time ________ the violin every day. She thinks it’s fun ________ it.
A.play; doing B.playing; doing
C.to play; doing D.playing; to do
6.The match ________ in our school last Sunday.
A.happened B.takes place C.took the place D.took place
7.—Fish, potatoes, oranges ... Hmm, what ________ do you want me to buy for you
—Nothing. Thanks, Tony.
A.else B.other C.else things D.other things
8.—Is your brother _________ member of the Reading Club
—No, he is _________ the school volleyball team.
A.a; in B.the; in C.a; on D.the; on
9.—Sally, do you often ________ after-school activities
—Yes. I am ________ a robot club.
A.take part in; in B.join; take part in
C.join; join in D.take part in; take part in
10.—Do you have any time ________ sports on weekdays
—Yes, and I usually have a good time ________ basketball.
A.doing; playing B.to do; to play C.doing; to play D.to do; playing
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Hello, everyone!
I am Rose. I am 11 Canada. I am in China now, because my 12 work in China. My father is a doctor and my mother is a teacher in an international (国际的) 13 in Shanghai. I go to that school, too. The school is big. There are 1,300 14 and 80 teachers. There is a 15 , a gym and a big dining hall. My parents like reading 16 in the library, but I like playing tennis in the gym. Our classroom is in a very tall 17 . It is behind the library. There are thirty 18 and twenty offices in the building. There are thirty students in my class. They are 19 boys and fifteen girls. We are all friends 20 we often play games together after class.
Welcome to our school!
11.A.at B.in C.from D.with
12.A.parents B.friends C.teachers D.brothers
13.A.hospital B.factory C.hotel D.school
14.A.doctors B.drivers C.students D.workers
15.A.library B.book C.family D.class
16.A.maps B.lessons C.classes D.books
17.A.lab B.town C.city D.building
18.A.pictures B.classrooms C.bedrooms D.horses
19.A.nine B.twelve C.thirteen D.fifteen
20.A.and B.but C.or D.if
三、阅读理解(共15小题;21-30小题,每小题2分;31-35小题,每小题1分,满分25分)
阅读下面的三篇短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
It is Linda’s first day at her new school. She doesn’t like it at all.
Everyone is in groups. They eat lunch together. They play on teams.
“At my old school, if you don’t want to take a writing test, you can do jumping jacks.” She does three jumping jacks to show Hannah.
“That’s silly (傻的).” Hannah says.
“At my old school, I am better than everyone. I am the best in everything,” Linda says.
“If you are the best in everything, why do you come here ” Hannah asks.
“At my old school.” Linda says. “I don’t have any friends.” She turns around so Hannah won’t see her tears (眼泪). She knows Hannah will ignore (忽视) her too.
“I know you don’t want to be my friend. Just like at my old school.”
“I never say I don’t want to be your friend. I just don’t want you to…” Hannah says.
“Stretch the truth ” Linda says.
Hannah nods (点头), “You should tell the truth.”
“Well, I will,” Linda says. “Want to know what we really do at my old school Every Friday we have a volleyball match. The winner can take the hamster home for the weekend.”
“That sounds fun,” says Hannah. “Let’s tell Mrs Andrews about it.” Linda smiles.
Here at her new school people may be different. Starting with Linda herself.
21.“Stretch the truth” means Linda’s words are not all ________.
A.interesting B.true C.easy D.hard
22.Mrs Andrews and Hannah may be ________.
A.good friends B.new classmates
C.teacher and student D.mother and daughter
23.We can infer ________ from the passage.
A.Linda will go back to her old school
B.Mrs Andrews doesn’t like Linda at all
C.Hannah will not make friends with Linda
D.Linda will make some friends in the new school
B
The Breakfast Club
“What do you usually have for breakfast ” asked my students and heard the following:
“I never eat breakfast.”
“I don’t get time to eat.”
“I eat some bread and hurry to school.”
Sometimes I didn’t have my breakfast or just got an iced coffee, so I wanted to do something for myself and my students. I started the Breakfast Club. My idea was to have breakfast with a student every day and learn about them. Sometimes I would bring some special food, such as cupcakes or doughnuts, when I felt the student worked hard at school.
When I shared my new idea with my class, they were excited. They talked about what food to bring when it was their turn, and who would get the first invitation (邀请). When I told the parents of my class the idea, they welcomed it too.
The next day, I put an invitation on Nicholas’s desk. He was often late and had difficulty with his schoolwork. When most of my students laughed and talked with one another, he was always alone. He didn’t smile (微笑) a lot. But when Nicholas saw the invitation, there was a big smile on his face.
The next morning, he was my first student to get to school. We sat at my desk and ate a meal of cereal and juice. I learned that he had two dogs and he played football with his father at weekends. We both enjoyed the meal. Later that day, I put an invitation on a new desk. I saw many benefits as my students had their turn to eat breakfast with me. No one was late for school; they worked harder in school; they were happy to talk with me and other teachers.
24.The writer started the Breakfast Club to ________.
A.cook good breakfast for his students
B.have breakfast with a student every day and learn about them
C.make his students have breakfast together
D.make parents cook breakfast for their children
25.What do you know about Nicholas
A.He did well in his schoolwork.
B.He talked with his classmates a lot.
C.He was happy to get his teacher’s invitation.
D.He was late for the breakfast with his teacher.
26.What does the underlined word “benefits” in the last paragraph probably mean
A.Good things. B.Unlucky things. C.Difficult things. D.Interesting things.
C
Maria, a 12-year-old girl, is a new student at Sunshine Middle School. She wants to take different kinds of lessons to make her school life colorful. Here are some lessons in her school.
27.Which lesson can Maria NOT take
A.Dancing. B.Football. C.Singing. D.Drawing.
28.If you are only free (有空的) on Thursday afternoon, which lesson can you take
A.Basketball. B.Singing.
C.Football. D.English Speaking Lessons.
29.Which of the following is TRUE
A.The dancing lesson is open to all the students.
B.The lessons are only in the afternoon.
C.You can take the basketball lessons in April.
D.The football lesson teacher is Judy White.
30.What’s the passage (文章) about
A.Sports games. B.Art shows. C.School lessons. D.English exams.
D
阅读以下内容,从其后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,有两项是多余的。
I am Linda from Jiangsu. There are many clubs in our school. 31
The first one is the photo club. We can see many photos of many animals in China in this club. We can also take lots of photos. If you are not good at taking photos, 32
The second one is the basketball club. Perhaps, you are good at playing basketball. 33 You can make friends and play basketball with them in your free time.
34 In this club, we can play Chinese games and talk with others in Chinese. We often have off-campus activities (校外活动). 35 We can learn something about Chinese from them.
We have many other interesting clubs. Do you want to join
A.The third one is the Chinese club.
B.The third one is the history club.
C.we can teach you how to take photos.
D.We often go to museums or libraries.
E.We can teach you to play basketball.
F.I want to tell you something about the clubs in our school.
G.Many students in our school also like to play basketball.
四、词汇运用(共10小题;每小题1分,满分10分)
从方框中选择恰当的词或短语并用其适当的形式填空(每个词或短语只能用一次)。
borrow... from; field; team; thousands of; show sb around chat with;care about;as well; in fact;take place
36.The football match is very exciting. We are all watching it on our school sports .
37.David is in the basketball . He practises it hard.
38.Our school is very big. There are students in it.
39.Can you your school
40.—Can I some books the library
—Yes, you can.
41. , we are very happy in our new school.
42.—What do you usually do after class
—We like to each other.
43.My teachers are friendly and they often us.
44.Lots of exciting sports meetings on the sports field.
45.I like sunny, and I like snow .
五、阅读填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
A)
根据短文内容及所给首字母提示写出所缺单词,使短文意思完整,每空一词。
Every middle school student wants to grow better. I’m no different. This term, I find many changes in myself. At the start of the term, I was shy and afraid to speak in class. But now, I often put up my hand to answer questions. My teacher says I’m more c 46 than before. I used to dislike reading. But after joining the school reading club, I read a lot of interesting books. Reading helps me learn new words and know more about the world. It makes my life more c 47 .
I also learn to help others. Last month, my classmate Lily was ill and missed many lessons. I helped her review math and English every afternoon. She thanked me many times, and I felt very h 48 .
Doing sports is another way I grow. I join the school running team. Every morning, I run with my teammates. It makes me stronger and teaches me the importance of t 49 . There are still some things I need to improve. For example, I sometimes forget to finish my homework on time. I plan to make a study schedule to fix this. I believe I will become a b 50 student soon. Growth is not always easy, but every small step counts. I will keep trying and never give up. I hope all my classmates can also find their own ways to grow and become better versions of t 51 .
Last week, our class had a “Growth Sharing” meeting. Everyone talked about their changes. It was great to hear others’ stories. We also gave each other advice on how to improve. This meeting made me know that we are not a 52 in our growth journey. My parents are also happy to see my changes. They often encourage me to keep going. Their support gives me more e 53 to face difficulties. I think middle school life is a special time for growth. We learn new things, make new friends, and become more independent. I’m looking forward to seeing more changes in myself in the next few months. I’m sure it will be an exciting j 54 . No matter what challenges come, I will stay positive and keep growing. Because I know that every effort I make today will help me have a better f 55 .
B)
根据短文内容在文章后表格中的空白处填入一个最恰当的词,每空一词。
School Science Week 2025 Notice
To develop students’ scientific interests, Sunshine Middle School will hold a “Science Exploration Week” from March 18th to 22nd. All activities will take place in the Science Building and the school garden. Three main events are planned:
1 Robot Design Contest (March 20th, 2:00-4:00 PM)
Theme: “AI for Daily Life”
Sign up at Room 305 before March 10th
2 Chemistry Magic Show (March 19th &21st)
Interactive experiments with non-toxic materials
Winners get lab equipment sets
3 Plant Observation Project
Study 5 special plants in the garden
Submit reports to scienceteam@ by March 25th Special awards: “Best Creative Designer” will receive a 3D printer.
Contact: Mr. Li at 0451-87654321
Mind Map Event Name: Science 56 Week Organized by: 57 Middle School
Time & Place: Duration: March 58 -22nd Locations: Science Building & school 59
Main Activities: Robot Design Contest→Theme: 60 for Daily Life Chemistry Show→Feature: 61 experiments
Participation: Sign up before: March 62 Report deadline: 63 25th
Special Reward: Best Creative Designer→ Wins a 64 Chemistry winners get lab 65 sets
六、书面表达(共1题;满分15分)
66.最近,阳光中学英文校报在进行题为“My school life”的英文征文活动。假如你是阳光中学的一名七年级学生李敏,请根据下面要点,介绍一下自己的学校生活。
要点:
1. What time does your school start and end
2. What’s in the school
3. What subjects do students study at school
4. What can students do at school
5. ...
要求:
1. 文章须包含所有提示内容,要求语句通顺、意思连贯;省略号处适当发挥;
2. 词数70左右,开头已给出,不计入总词数;
3. 文中不得出现真实的人名、校名、地名等相关信息。
My school life
I am Li Min, a new student at Sunshine Middle School. My school is not very big, but it’s very beautiful. Let me tell you something about my school life here. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

展开更多......

收起↑

资源列表