资源简介 Unit 3 Same or Different 第 I 卷(选择题 共80分)第 一 部分 听力部分一 、听力测试( 共 三 节 )第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5个问题。每个问题后有三个答语,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题仅读一遍。( )1.A.Play the flute. B.Lisa. C.Long hair.( )2.A.Reading a novel. B.A poor boy. C.Two amazing friends.( )3.A.31℃. B.About 8,569 mm. C.About 13.8million.( )4.A.I won the prize. B.I think so. C.I'm funnier than her.( )5.A.Once a week. B.In the library. C.Next week.第二节(共7小题,每小题1分,满分7分)听下面7段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。( )6.Which city did Nick go for a vacation A.Chongqing. B.Guangzhou. C.Wuhan.( )7.What instrument may the speakers perform at the school music festival A.The Chinese flute. B.The Chinese drums. C.The piano.( )8.Who is the tall boy A.Jenny's brother. B.Jenny's classmate. C.Jenny's cousin.( )9.Which subject is Frank good at A.English. B.Chinese. C.Maths.( )10.What did Peter do first on New Year's Day A.Went shopping. B.Had a big lunch. C.Visited his friends.( )11.What does Daming mean A.He can't play with the girl. B.He should put away the books first.C.They should clean the classroom.( )12.Which picture shows what Gina and Lisa both like doing A. B. C.第三节(共13小题,每小题1分,满分13分)听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三 个 选 项 中 选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给 出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答13至15三个小题。( )13.What is the possible relationship between Alice and Amy now A.Cousins. B.Sisters. C.Schoolmates.( )14.When is Amy's birthday party A.On Saturday afternoon. B.On Saturday night. C.On Sunday night.( )15.Why doesn't Jeff go to the birthday party A.To write a report. B.To make a gift for Amy. C.To look after his sister.听下面一段对话,回答16至18三个小题。( )16.How long did Wang Li stay in her hometown A.For half a week. B.For a week. C.For a month.( )17.When was the last time Wang Li went back to her hometown A.Ten years ago. B.Two years ago. C.One year ago.( )18.What can we know about Wang Li's hometown A.There are new streets. B.There are fewer buildings.C.It's more modern but less comfortable.听下面一段对话,回答19至21三个小题。( )19.Where does the man want to sit A.Behind the window. B.Far from the window. C.Next to the window.( )20.What can the man get for free A.A cake. B.Some flowers. C.A meal.( )21.When will the man arrive at the restaurant A.At 6:00 p.m. B.At 6:30 p.m. C.At 7:00 p.m.听下面一段独白,回答22至25四个小题。( )22.What does Lily look like A.She is short with short hair B.She is tall with long hair.C.She is short with long hair.( )23.How does the speaker describe Tom's personality A.Outgoing and active. B.Quiet and shy. C.Honest but lazy.( )24.What does Tom like doing A.Reading books indoors. B.Drawing pictures at home.C.Playing outdoor sports.( )25.What do Lily and Tom have in common A.They are both tall. B.They are both good at maths.C.They are both hard-working.第二部分 笔试部分二、选择填空(共10小题,每小题1分,满分10分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。( )26.—Thanks for listening to my problems and giving me your advice.—________That's what friends are for.A.I'm afraid not B.My pleasure C.Take it easy D.No way( )27.Which pair of the underlined letters has the same pronunciation A.person,writer B.Saturday,Thursday C.early,learn D.mirror,dirty( )28.—Shall we go on Friday or Saturday —Either day is OK.It makes no to me.A.choice B.change C.difference D.decision( )29.—Would you please help me hang up the photos now —Sorry.I’m too busy and I don't have a minute to .A.spare B.spend C.save D.waste( )30.—Our team won the basketball match.—It's all the great teamwork.A.thanks for B.thanks to C.by accident D.close to( )31.—Did you watch the game yesterday,Simon —Yes,I did.John is really a dark horse.Nobody him to go so far.A.wanted B.noticed C.expected D.wished( )32.—I find telling the truth can be hard sometimes.—Yes!But being is always the right way.A.direct B.perfect C.serious D.honest( )33.—Now,Wuhan is than before.—Yes.More and more people come to visit it nowadays.A.beautiful B.more beautiful C.the most beautiful D.less beautiful( )34.—Lily always helps me with my maths problems.—Yes,she really her friends.A.looks up B.cares about C.reaches for D.shares with( )35.The saying"A true friend is hard to find."tells us .A.there are many true friends around usB.we should treasure true friends when we find themC.it's easy to make friends with othersD.we don't need to look for true friends in life三 、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Last term,our school chose me to attend an important English speech contest(比赛).As soon as I got the news,I was both excited and quite worried.The 36 the contest day got,the worse Ifelt.There were times when I thought about giving up because I was so worried about making 37 .One afternoon,my best friend Ben saw me sitting on my own 38 my half-written speech seriously in the classroom."Hey, what's wrong with you "Ben asked, his 39 full of worry.I let out a long sigh(叹息)and said,"I’m so worried.I'm afraid I'll 40 badly in the contest.”He sat down 41 touched my shoulder softly,“Come on!You're good at English.I heard you practise.You're much 42 than you think.Believe in yourself!”In the following days,Ben 43 lots of his time helping me.He listened to me practise over and over again,corrected(纠正)my pronunciation, and 44 me how to make my speech livelier.He even gave me 45 on body language,like when to smile and how to stand.On the day of the contest,I was still a bit scared.But when I 46 Ben sitting in the front row, giving me a big smile and a thumbs-up,I felt relaxed.After the results came out and I won third 47 , I was so excited.I 48 towards Ben at once."I couldn't do it without you,"I said, my eyes shining with thanks.He 49 and said,"That's what friends are for."This contest not only brought me a prize but also made our 50 much stronger.I’m really lucky to have a friend like Ben.( )36.A.worse B.closer C.louder D.less( )37.A.cards B.changes C.mistakes D.orders( )38.A.reaching for B.looking at C.packing up D.fighting against( )39.A.hand B.arm C.back D.face( )40.A.touch B.perform C.describe D.solve( )41.A.but B.so C.until D.and( )42.A.faster B.better C.shyer D.healthier( )43.A.gave B.lent C.spent D.wasted( )44.A.taught B.expected C.borrowed D.reminded( )45.A.love B.care C.information D.advice( )46.A.saw B.listened C.dreamed D.compared( )47.A.grade B.prize C.message D.treasure( )48.A.ran B.stood C.guided D.pulled( )49.A.shouted B.cried C.smiled D.jumped( )50.A.age B.friendship C.plan D.personality四、阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面三篇材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。A50 Years Apart:Friends Meet AgainAfter 50 years of being apart, two old friends,Lin Hua and Xia Yu, finally met.They grew up in a small town together but lost touch when Xia Yu's family movedaway.Thanks to the Internet, they found each other again.They spent hours talking about their fun childhood(童年),like building treehouses and going fishing in the river."I never thought I'd see him again in my lifetime.This meeting is like a miracle (奇迹) , " said Lin Hua .Friendship Across AgesIn an old people's home,an unusual friendship has grown between 80-year-old Mrs Smith and 10-year-old Lily.Lily visits the old people's home every week as part of a school activity to help others.She reads books to Mrs Smith,listens to her life stories, and they even play board games together.Mrs Smith says," Lily brings so much joy and energy into my life.She's like the granddaughter I never had.”Lily also feels she has learned a lot from Mrs Smith's experiences.A group of students from different classes in a high school created a teamfor the coming science exhibition.Li Hua,Han Xue and Lin Tao didn't know eachother well at first, but as they worked together about renewable energy, they became friends.They faced many difficulties, but they helped each other. “Working with them is an amazing experience.We become great friends,”said Han Xue.( )51.In which SECTION of the newspaper can we read the news A.FOOD. B.LIFE. C.HOLIDAY. D.SPORTS.( )52.What does the “miracle”in the first piece of news refer to A.Building treehouses in childhood.B.Going fishing in the river.C.Meeting again after 50 years of being apart.D.Losing touch with a childhood friend.( )53.What is NOT reported about Mrs Smith and Lily A.How they met and what they did together.B.Why Lily started visiting the old people's home.C.How old they are.D.What Mrs Smith's family is like.( )54.The best heading for the third piece of news would beA.Science Exhibition Success B.Different Classes,Different FriendsC.Students' Busy Days D.Friendship Through Teamwork( )55.What does the above news focus on A.Different kinds of friendship. B.How to make friends.C.The importance of family. D.Meaningful school activities.BWhen I was in the seventh grade,I was shy and quiet.I always sat at the back of the classroom, afraid to raise my hand even when I knew the answer.Maths was my biggest fear(恐惧) —I thought I’d never understand it.But now,in eighth grade,I have great changes.One day in the eighth grade,I failed a maths test.Instead of crying,I asked my teacher for help.She explained the problems carefully and told me,"Practice makes progress, not perfection." Every night after dinner,I spent 30 minutes solving maths problems.Gradually,numbers became my friends.I started a study group for maths later.Last month,I even won third place in the school maths competition!My classmates said,“Your eyes light up when you talk about maths now!”Sports also taught me to grow.In the seventh grade,I hated PE class because I was slow.But this year, I joined the running club.At first,I couldn't finish a 1,000-metre race without stopping. My coach encouraged me,"Focus on your own steps,not others’ speed."Now I'm the fastest runner in my group.After winning a race last week, my teammates lifted me onto their shoulders—it felt like flying.The biggest change is my confidence(自信).I used to hide behind my books, but now I'm not afraid to speak in class.My friends say, “You're like a whole new person!” I start wearing colourful dresses instead of plain shirts—just like my new,brighter personality.Looking back,I realize growth isn't about being perfect—it's about trying again and again.And the best part I’m still growing—there's so much more to discover!( )pared to seventh grade,what does the writer think about maths now A.She still finds maths boring and difficult.B.She becomes confident and enjoys maths.C.She likes maths only because of her teacher.D.She hates to do her maths homework.( )57.What is the right order of the writer's maths journey a.Started a study group. b.Failed a maths test.c.Won a competition. d.Asked the teacher for help.A.a→c→b→d B.c→b→a→d C.d→b→c→a D.b→d→a→c( )58.What does the underlined word "it" refer to A.Winning the race. B.Being lifted onto teammates' shoulders.C.Running 1,000 metres. D.Joining the running club.( )59.What message does the writer want to share about growth A.Growth means being perfect at everything.B.Growth happens when you show great strength.C.Growth comes from trying again and again.D.Growth is only about winning competitions.( )60.Which of the following is the best title for this passage A.My Journey of Growth B.How to Win Maths CompetitionsC.The Importance of Changes D.Why Running is the Best SportCAs your children grow up, they need friends,but sometimes,they don'tunderstand how to make friends.So,it's time to tell them how to makefriends.Talk about what friends are like.Ask your children what they think afriend is.Listen to their answers and then share your opinions on friendship. You might say,“A friend is someone you enjoy spending time with.They make you feel special,and you can rely on(依赖)them." Then,encourage them to take part in happy and relaxing activities.★ Storytelling is another great way to help kids learn about friendship.Tell your children a story about friends.Keep on telling the story until it reaches the point where one character has to make a decision.Then,stop and ask your children to discuss what a friend is like and talk about how to make friends with him or her.Celebrate your own friendships.Kids learn from you.Let them see that you enjoy great relationships with your friends!Plan a get-together with a few of them and ask your children to join in it as well.During your time together,explain why you enjoy being around your friends.Tell your children to make gifts for their friends.This can show the friends how much your children care about them.There are many different ways to make gifts.For example,your children could make a card,paint a picture,or write a song.After they have finished,help them plan a time to give the gifts to their friends.With your help,your children can be good at making friends.( )61.What is a friend like according to Paragraph 2 A.A friend is someone who always makes you happy.B.A friend is someone you often join activities with.C.A friend is someone who is special in the eyes of others.D.A friend is someone you enjoy being with and can rely on.( )62.Which of the following can be put in ★ A.Buy books with your kids. B.Ask your kids questions.C.Play with your kids' friends. D.Tell kids stories about friendship.( )63.Why should your children make gifts for their friends A.Because it helps your children spend their free time.B.Because it shows that your children care about them a lot.C.Because it can improve your children's hands-on skills.D.Because it helps your children become interesting.( )64.Which of the following can show the structure of the passage ( )65.The writer wrote the passage to .A.help parents learn about friendship B.find more friends for childrenC.teach children how to make friends D.teach children how to be better friends第 Ⅱ 卷 ( 非 选 择 题 共 4 0 分 )五、词与短语填空(共5小题,每小题2分,满分10分)阅读下面短文.然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使短文在结构、语意和逻辑上正确。 (提示:方框中有两个单词或短语是多余的。)fewer/population/taking steps /affect /touch/kids /-louderJapan's child 66. has dropped for the 44th year straight. As of April1, there were only 13.66 million 67._________under 15.It was 350,000 fewerthan last year.One reason for the drop is that 68._____ people are gettingmarried(结婚).To help solve this problem,the Japanese government(政府) is 69.__________such as giving more money to families with kids,opening more daycare centers, and helping parents have more flexible( 弹 性 的 )work hours. However, the number of kids keeps dropping.It could 70.______ Japan's future workforce, economy, and even national safety.六 、综合填空(共10小题,每小题1分,满分10分)阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处填入适当的单词或括号内单词的适 当形式。Last term,I was lucky enough to have Mr Smith as my English teacher, and he became my all-time favourite.Mr Smith has an amazing 71. (personal).He's always friendly,wearing 72.warm smile that makes everyone comfortable in his class.He always encourages us to freely show our opinions without being afraid of making mistakes.he came into my life,I didn't like English at all.However, his special teaching style completely changed my idea.In his class,he uses many different 74. ___________(way)to make the lessons more interesting.For example,he usually divides( 划 分 )us into groups 75. ___________ (perform) short plays from our textbook.This not only makes the learning process enjoyable, but also helps us learn much 76. (well).I clearly remember one time when we 77. (learn)a story about an explorer. Mr Smith asked us to act it out.At first,I was 78. (true) worried, but with his encouragement, I made it.A great sense of 79. (pleasant)quickly washed over every part of me.Mr Smith is also hard-working.He spends lots of time preparing 80. the lessons.Thanks to him,I become much more interested in English.I'm really thankful to have such an excellent teacher guiding me on my learning journey.七、书面表达(共1大题,满分20分)有人说,朋友是黑暗中的灯塔,是寒冬里的暖炉,更是人生旅途中最珍贵的宝藏。幸运的是,在你的生活中,你有这样的一位朋友。请你根据以下内容提示写一篇演讲稿,从好朋友的个性、爱好、生活习惯和学习等方面介绍你最好的朋友。What is your best friend like What are the differences and similarities between you How do you like him/her Why Something more about your friendship.注意:文中不得透露个人真实信息;词数100词左右;标题和开头已给出,不计入总词数。My best friendHello,everyone!Today I want to tell you something about my best friend.unit 3 Same or Different 听力材料 第一节听下面 5个问题 。每个问题后有三个答语 , 从题中所给 的A、B、c三个选项中选出最佳选项 。听完每个问题后 , 你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题 。每个问题 仅读一遍。Text 1 Who is more hard-working, Lisa or Emma Text 2 What ’s he doing Text 3 What ’s the population of this city Text 4 How are you different from each other Text 5 How often does the girl write to her pen friend 第二节听下面 7段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项 。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 6W: Nick, I saw your photos on Wechat Moments. You really had a great vacation in Guangzhou.M: yeah! And it ’s different from Wuhan.Text 7W: Chen Jie, why not perform the Chinese flute at the school music festival M: I ’m afraid of performing alone. Can we perform together Text 8M: Is that tall boy your brother, Jenny W: No. He is our new classmate Mike. He ’s from Shanghai and just moved to our class.Text 9W: Jeff, you have a lot of friends. Who do you think is your best friend M: Frank. Because he often helps me with my English. He is really good at it.Text 10W: What did you do on New year ’s Day, peter M: I had a big lunch with my friends. But I went shopping with my mum first.Text 11W: Daming, let ’s go to the playground to have fun.M: OK. But we have to put the books back in our classroom first.Text 12M: Hi, Gina. you have some good friends in our class, but why do you like Lisa best W: We do somethings together. We both love reading.第三节听下面 4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前 , 你将有时间阅读各个小题, 每小题5 秒钟; 听完后, 各小题将给出 5秒钟的作答时间, 每段对 话或独白读两遍。听下面一段对话 , 回答13至15三个小题。Text 13M: Alice, do you know the girl singing in front of us She seems popular.W: Don ’t you know her, Jeff She is Amy, our classmate in primary school. Now she is in class 2.M: Is she Amy She is more beautiful now.W: yeah. By the way, can you come to her birthday party with me this Saturday night We ’ll have fun.M: I ’d love to, but I will write a report. Send my best wishes to her.W: All right.听下面一段对话 , 回答16至18三个小题。 Text 14M: Hi, Wang Li. Longtime no see. Where did you go W: Hi, peter. I went back to my hometown and stayed there for one week.M: your hometown Shiyan city W: yes. Did you ever go there before M: No, but I know that it ’s really a beautiful city of Hubei province.W: yes. The last time I went back was ten years ago, so I was really surprised by the great changes this time. The new streets and buildings are here and there.M: It must become more modern and comfortable.W: yes, and I really got much pleasure during this trip. I hope you can visit it when you have time.M: OK, I will.听下面一段对话 , 回答19至21三个小题Text 15M: Hello, is that Blue Restaurant W: Yes, what can Ido for you M: I ’d like to Book a table today. I’ve got three friends and I ’d like a table next to the window.W: All right.M: It ’s my friend ’s Birthday. Can you prepare a cake for us W: Of course. Today is Saturday and you ’re lucky to get a cake for free.M: sounds great. Thank you.W: You ’re welcome. And when are you coming M: We may get there at six p.m.W: OK. see you!听下面一段独白 , 回答22至25四个小题 0 Text 16I have two Best friends, Lily and Tom. They are quite different But share some similarities. In appearance, Lily is taller and has long hair, while Tom is shorter with short hair. What about the personality Tom is more outgoing, always chatting actively, But Lily is quieter and shyer. As for habits, Lily enjoys reading Books indoors, but Tom loves playing outdoor sports. However, they also have something in common. Both of them are hard-working and friendly. And they are honest students, and never tell lies to each other.一、1~5 BACCA 6~10 BABAA 11~15 BACBA 16~20 BAACA 21~25ABACC二、26. B 解析考查情景交际“My pleasure”意为“不客气 , 很乐意效劳”, 用于对别人表示感谢的一种礼貌回答 , 符合语境 , 故选B027. C 解析考查音标辨析 C选项中 ,“early”/ ' 3:li/ 和 “ learn”/l3:n/ 的画线部分均发/3:/音 , 发音相同, 故选C28. C 解析考查名词辨析 “make no difference”表示 “ 没有影响”, 符合“周五或周六都行”的语境 , 故选C29. A 解析考查动词辨析 “spare”意为“抽出(时间) ”, “ don’t have a minute to spare”表示“抽不出时间”, 贴合“太忙无法帮忙”的情境 , 故选A30. B 解析考查介词短语辨析“thanks to”意为 “由于; 幸亏”, 后接原因(“伟大的团队合作”) , 符合“获胜归因于团队协作”的语境 , 故选B31. C 解析考查动词辨析“expect”意为“预料 ”, “ nobody expected him”与“黑马(出人意料) ”呼应 , 符合语境, 故选C32. D 解析考查形容词辨析“honest”意为“诚实的”, 与“telling the truth(说真话) ”语义一致 , 故选D33. B 解析考查形容词比较级 “than Before”提示用比较级 ,“more Beautiful”表示“更美丽”, 与“游客增多 ” 的积极评价相符 , 故选B34. B 解析考查动词短语辨析“care about”意为“ 关 心”,“ 帮助解决数学题”体现对朋友的关怀 , 符合语境 , 故选B35. B 解析考查谚语谚语“A true friend is hard to find”强调真朋友难得 , 因此“找到时应珍惜”, 故选B三、【文章大意】本文是一篇记叙文 。文章主要讲述了作 者被选中参加英语演讲比赛 , 感到紧张 , 后来在朋友 Ben的帮助下取得了第三名 , 并且加深了和 Ben之间 的友谊的故事。36. B 解析句意:随着比赛的日子越来越近 , 我感觉越来越糟糕 get close “靠近 ; 接近”, 故选B37. C 解析make mistakes“犯错误”, 此处表达作者担心 比赛表现不好 , 故选C38. B 解析根据语境可知 , 此处表达作者独自坐着“看 (looking at) ”未完成的演讲稿 , 故选B039. D 解析根据“full of worry”可知 , 此处表示Ben的脸 上充满担忧 , 故选D040. B 解析根据“I’m afraid”可知 , 作者害怕在比赛中 “ 表现(perform) ”不好 , 故选B041. D 解析两个连续动作“ 坐下(sat down) ”和“ 拍肩 (touched my shoulder) ”用并列连词and连接 , 故选D42. B 解析根据“Believe in yourself”可知 , Ben鼓励作者, 强调他比自己想象得更好, 故选B43. C 解析固定搭配“spend time doing sth.”表示“花费 时间做某事”, 此处表示 Ben花费时间帮助作者, 故 选C44. A 解析根据“how to make my speech livelier”可知, 此处指Ben教作者如何让演讲更生动, 故选A45. D 解析根据“like when to smile and how to stand”可知, 此处是Ben提供关于肢体语言的“建议(advice) ”, 故选D46. A 解析根据语境可知 , 此处是作者看到Ben坐在前排, 故选A47. B 解析win third prize表示“ 获得三等奖”, 符合语境, 故选B48. A 解析根据语境可知, 此处是作者立刻跑向Ben , 体现作者的兴奋之情 , 故选A49. C 解析根据 Ben的话“That ’s what friends are for” 可知, 此处 Ben应该是微笑回应, 符合朋友间的温馨场景 , 故选C50. B 解析根据语境可知, 比赛让他们的“ 友谊(friendship) ”更加牢固, 与文章主题一致, 故选B四、【文章大意】本文是一篇应用文。文章主要报道了一 些关于友谊的新闻。51. B 解析推理判断题 根据三则新闻分别讲述不同 类型的友谊故事可知, 我们可以在报纸的“生活”版面 看到这些新闻, 故选B52. C 解析词句猜测题。 在“50 Years Apart: Friends Meet Again”这部分, 提到“After 50 years of being apart, two old friends, Lin Hua and xia Yu, finally met” 以及“‘ I never thought I ’d see him again in my lifetime. This meeting is like a miracle ’”, 可知 “ miracle”指的是50年未见后再次见面, 故选C。53. D 解析细节理解题。在“Friendship Across Ages”部分, 明确提到“Lily visits the old people ’s home every week”(如何结识) , 并列举了“reads books, listens to stories, play board games”(一起做的事) , A项已提及 ; “ as part of a school activity to help others”(作为学校 帮助他人的活动) , 解释了原因, B项已提及 ;“80- year-old Mrs smith”和“ 10-year-old Lily”明确说明她 们的年龄 , C项已提及, 故选D。54. D 解析最佳标题题。根据第三则新闻讲述学生们 在团队合作中建立友谊可知, 选项 D“通过团队合作建立的友谊”可作为标题, 故选D。55. A 解析推理判断题。阅读全文可知, 本文报道了不同形式的友谊故事, 新闻重点是不同形式的友谊, 故选A。【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要通过讲述作者数学、体育和自信三个方面的变化 , 全面展示了作者的成长过程。56. B 解析推理判断题 。根据第二段“numbers became my friends. . . I even won third place in the school maths competition”以 及“Your eyes light up when you talk about mathsnow”可知 , 现在作者是自信的且享受数 学 , 故选B。57. D 解析细节理解题。通读第二段可知, 事件顺序为: Failed a maths test(数学考试失败, 第二段首句) → Asked the teacher for help(向老师求助, 第二段第二句) →started a study group(成立学习小组, 第二段倒数第三句) →won a competition(赢得比赛, 第二段倒数第二句) , 故选D。58. B 解析代词指代题。根据上文可知, 代词“it”指代 前面提到的“teammates lifted me onto their shoulders ” (队友把我举到肩上) , 描述的是获胜后的庆祝动作, 故选B。59. C 解析细节理解题。根据最后一段“growth isn’t about being perfect—it ’s about trying again and again ” 可知, 成长不是追求完美, 而是不断尝试, 故选C。60. A 解析最佳标题题。通读全文可知, 文章通过数学、体育和自信三个方面的变化, 全面展示了作者的成长过程。选项A(我的成长之旅)涵盖全文内容, 故选A。【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要说明了孩子成长中需朋友却常不懂交友, 为此给出家长指导孩子交友的方法, 包括谈论朋友特质、讲故事、庆祝友谊、教孩子送礼物等, 助力孩子学会交友。61. D 解析细节理解题。根据第二段“You might say, ‘ A friend is someone you enjoy spending time with. They make you feel special, and you can rely on them’” 可知, 朋友是你喜欢与之相处且可以依赖的人, 故选D。62. D 解析句子还原题。根据第三段“storytelling is another great way to help kids learn about friendship ”可知, 讲故事是另一种有助于孩子们了解友谊的好方 法, 此处应填“Tell kids stories about friendship”, 故 选D。63. B 解析细节理解题。根据第五段“ Tell your children to make gifts for their friends. This can show the friends how much your children care about them”可知, 让孩子给朋友制作礼物是因为这能表明孩子很在乎他们的朋友, 故选B。64. A 解析篇章结构题。文章第一段引出要教孩子如何交朋友的话题; 第二、三、四、五段分别从谈论朋友是什么样的、讲故事、庆祝自己的友谊、让孩子给朋友制作礼物这几个方面阐述方法; 第六段总结在家长帮 助下孩子能学会交朋友。所以是“总__分__总”结构 , 故选A。65. C 解析写作目的题 。根据第一段“As your children grow up, they need friends, but sometimes, they don ’t understand how to make friends. so, it ’s time to tell them how to make friends”以及全文内容可知, 作者写 这篇文章是为了教孩子如何交朋友, 故选C。五、66. population 67. kids 68. fewer 69. taking steps 70. affect六、【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作 者上学期遇到英语老师史密斯先生, 其独特的性格魅 力和多样化的教学方式让作者从原本不喜欢英语变 得对其产生浓厚兴趣, 表达了对这位优秀老师的感激之情。71. personality 解析空格前为形容词“amazing”, 需修饰名词, 括号内“personal”(形容词)需转换为名词 “ personality”(性格) , 故填personality。72. a 解析空格后“warm smile”为单数可数名词 , 表泛指“一个温暖的微笑”, 且“warm”以辅音音素开头, 故 填a。73. Before 解析根据语境“_____他进入我的生活 , 我一点都不喜欢英语”, 此处需填时间状语引导词 “ Before”(在 …… 之 前) , 表时间先后关系, 故填Before。74. ways 解析many后接名词的复数形式 , 故填ways。75. to perform 解析此处应接不定式作目的状语, 意为 “分组是为了表演短剧”, 故填to perform。76. better 解析“much”修饰比较级,“well”的比较级为 “ better”, 表示“学得更好”, 故填better。77. learned/learnt 解析句子描述过去发生的事(“one time”) , 需用一般过去时, 故填learned/learnt。78. truly 解析修饰形容词“worried”需用副词 ,“true”的 副词形式为 truly(确实地) , 故填truly。79. pleasure 解析“of”为介词, 后接名词 ,“pleasant”(形 容词)需转换为名词“pleasure”(愉悦) , 故填pleasure。80. for 解析“prepare for”为固定短语, 意为“ 为……做 准备”, 故填for。七 、 My best friendHello, everyone! Today I want to tell you something about my best friend. His name is zhang peng. He always wears a friendly smile that makes people feel welcome.In personality, we’re a bit different. He is more outgoing while I ’m quieter. He likes sports, so he is stronger and healthier than me. We share a big love for nature. on weekends, we often explore parks, mountains, and forests together. The moments we spent together created so many happy memories. When one of us has a problem, we always talk it out. We sit down for honest talks and encourage each other.I feel so lucky to have such a good friend.Friendship like ours is alight in the dark and warmth in the cold. It’s the best treasure in life. I hope our friendship lasts forever.Thank you! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 3 Same or Different.docx unit 3.mp3