资源简介 / 让教学更有效 高效备课 | 英语学科Unit 4 Amazing Plants and Animals课时7 Section B (4a-4d) 分层作业核心知识速记01基础达标 03拓展培优02能力提升 04思维进阶一、单词拼写1. We should _____________ these rare animals. (protection)2. The _____________ of this forest surprised us all. (beautiful)3. This flower _____________ a sweet smell at night. (production)4. The _____________ tree in this park is over 500 years old. (old)5.I feel _____________ when I see pandas eating bamboo. (relax)6. This _____________ plant can live without water for months. (amaze)7. They will _____________ a poster about rainforests. (creation)8. The _____________ of this animal is its ability to change color. (special)9. We _____________ our project to the class yesterday. (present)10. This is the _____________ _ insect I've ever seen! (tiny)二、完成句子1.我们小组计划制作一张海报介绍最古老的树木。Our group plans to _____________ _____________ _____________about the oldest trees.2.科学家试图发现这种植物在沙漠中生存的秘密。Scientists tried to _____________ ______________ how this plant survives in the desert.3.我们无法在没有植物的地球上生存。We _____________ _____________ on Earth _____________ plants.4.他们为最奇特的动物海报投了票。They _____________ _____________ the poster of _____________ _____________ animal.5.这张照片展示了森林令人惊叹的美景。This photo shows the _____________ ______________of the forest.6.我们决定研究世界上最古老的树。We _____________ _____________ study the world's oldest tree.7.她正在收集关于海洋生物的信息。She is _____________ _____________ about sea creatures.8.保护动植物因为它们对人类至关重要。Protect animals and plants because they _____________ _____________ _____________ humans.9.人类生存与健康的环境紧密相连。Human survival _____________ _____________ _____________ a healthy environment.10.照顾好动植物,因为它们是生态系统的基础。_________ ________ _________ animals and plants because they are the foundation of the ecosystem.三、短文填空阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中单词的正确形式。Last week, our class began a special project about plants and animals. Each group(1)_____________(have) to make a poster. First, we needed (2) __________ (choose) a title. Lucy's group selected "The (3) __________ (strange) Animal" because they wanted to study the octopus. Then, they started to findout information: its living places and amazing abilities.When (4) ______ (collect) pictures, Jack found an article about the (5) ______ (old) tree in the world. He said excitedly, "We (6) ______________ (can) live without such ancient trees! They help us breathe." After two days of work, all groups (7) ______ (present) their posters. The whole class (8) ______ (vote) for the best one. The winning poster showed how the octopus changed its color to hide from danger.Finally, our teacher told us: "All living things (9) are______________ (connect ) with each other. We must take care of them(10) _____________ our survival depends on them."四、完形填空Save the Sloths(树獭)Sloths are unique animals in the rainforest. They move very slowly, spending most of their time 1. ______ in trees. Their long claws help them hang upside down easily.But sloths face problems. Deforestation (砍伐森林) makes their homes 2. ______. Also, when they come down to the ground to poop, they are in danger from predators.Luckily, people are helping. In Costa Rica, a center 3. ______ injured sloths. Workers there teach baby sloths how to climb and find food.One little sloth, Lala, was found alone in a tree. She was weak and 4. ______ to move. The center took her in. After months of care, Lala learned to climb again.Now, Lala lives in a safe area. When visitors come, they learn about sloths’ lives and 5. ______ importance. “Sloths are not lazy—they just save energy,” says a guide.To protect sloths, we can 6. ______ buying products that hurt the rainforest. Planting trees and supporting rescue centers also 7. ______.Every small step helps these slow - moving friends. Let’s make sure they can 8. ______ in their tree homes forever.Sloths have a special relationship with algae (藻类). The algae grow on their fur, giving them 9. ______ green color. This helps them hide from enemies.Sadly, climate change makes the rainforest hotter. The algae may die, and sloths could 10. ______ their best camouflage (伪装).1.A. sitting B. sit C. to sit D. sat2.A. safe B. dangerous C. bigger D. smaller3.A. helps B. is helping C. helped D. will help4.A. able B. unable C. ready D. happy5.A. their B. them C. they D. theirs6.A. stop B. start C. keep D. enjoy7.A. work B. help C. use D. make8.A. live B. lives C. living D. to live9.A. a B. an C. the D. /10.A. lose B. find C. get D. miss五、阅读还原请阅读下面短文,根据语篇内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。Create Your Animal/Plant PosterMaking a poster about an amazing plant or animal is a fun project. Here’s how you can do it well.______ First, pick a title. It could be “The Cutest Animal” or “The Most Amazing Plant”—something that makes people curious!Next, collect pictures. Find clear photos that show the plant/animal’s looks and habitat. 2. ______ For example, if you choose a panda, find images of its black - and - white fur and the bamboo forests it lives in.Then, research information. Answer questions: Where does it live Why is it special 3. ______ Interesting facts make your poster stand out—like how a blue whale’s heart is as big as a car!______ Arrange your pictures and words neatly. Use colors that match your topic (green for plants, blue for ocean animals). Leave space so it doesn’t look messy.Finally, present it! Share your poster in class. 5. ______ Voting for the best one lets everyone enjoy different ideas about nature.A. Plan the layout.B. Start with a great title.C. Don’t forget to add fun facts!D. Pictures help people “see” your topic.E. Making posters connects us with nature.六、阅读理解AThe Magic of Monarch ButterfliesMonarch butterflies are famous for their long journey. Every year, millions of them fly from Canada and the US to Mexico—over 4,000 kilometers! But why do they travel so far Part 1: The Great MigrationMonarchs can’t live in cold winters. So they fly to warm Mexico, where they rest in huge groups on tree branches. These groups look like orange clouds! The trip takes about two months, and not all butterflies survive.Part 2: A Dangerous JourneyToday, monarchs face trouble. Their favorite food, milkweed plants, are disappearing. Farmers use chemicals that kill milkweed. Also, climate change makes the weather unpredictable. Storms can hurt the flying butterflies.Part 3: How to HelpPeople are taking action. Many plant milkweed in their gardens to feed monarchs. Schools also teach students about the butterflies’ journey. In Mexico, workers protect the forests where monarchs rest.Part 4: A Small Creature, Big MeaningMonarchs are more than beautiful insects. Their migration shows the connection between countries. Saving them means saving a amazing natural story.1.Why do monarch butterflies fly to Mexico A. To find more food. B. To avoid cold winters.C. To lay their eggs. D. To meet other butterflies.2.What is NOT a problem for monarchs A. Milkweed is dying. B. Storms hurt them.C. Their wings get too weak. D. Climate change affects them.3.How do people help monarchs A. By building houses for them. B. By planting milkweed.C. By moving them to warm places. D. By feeding them sugar water.4.What can we learn from the passage A. Monarchs only live in North America.B. Their migration is a symbol of international connection.C. All monarchs can finish the long journey.D. Mexico is the only place they live.5.The best title for the passage is ______.A. The Long Flight of Monarch Butterflies B. Why Monarchs Love MilkweedC. How to Protect Butterflies D. The Most Beautiful InsectB七、任务型阅读请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整。The Shy Mimosa Mimosa pudica, or the "sensitive plant", is known for its special ability. When touched, its leaves fold up quickly, as if it’s shy. This clever trick helps it avoid being eaten by animals—most pests lose interest when the leaves close! Mimosa grows in warm places like forests and grasslands. It loves sunlight and well-watered soil. But today, this plant is in danger. People often pick it for fun, and construction (建筑施工) destroys its home. In some areas, mimosa has become rare. Scientists say mimosa is more than a "shy" plant. Its folding leaves can teach us about plant movement—how plants react to the world around them. Protecting mimosa means saving a small but important part of nature’s diversity (多样性). 题目设置 1.Why do mimosa leaves fold up when touched (No more than 10 words) __________________________________________________________________________2.Where does mimosa like to grow (No more than 15 words) __________________________________________________________________________3.What are the two dangers to mimosa (No more than 15 words) __________________________________________________________________________4.What can we learn from mimosa’s folding leaves (No more than 10 words) __________________________________________________________________________5.What can you do to protect mimosa (No more than 20 words) __________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)/ 让教学更有效 高效备课 | 英语学科Unit 4 Amazing Plants and Animals课时7 Section B (4a-4d) 分层作业核心知识速记01基础达标 03拓展培优02能力提升 04思维进阶一、单词拼写1. We should _____________ these rare animals. (protection)【答案】protect【详解】情态动词should后接动词原形,protection的名词动词形式为protect。2. The _____________ of this forest surprised us all. (beautiful)【答案】beauty【详解】定冠词the后需名词,beautiful的名词形式为beauty。3. This flower _____________ a sweet smell at night. (production)【答案】produces【详解】主语flower为单数,谓语动词用三单形式,production的动词形式为produce→produces。4. The _____________ tree in this park is over 500 years old. (old)【答案】oldest【详解】"the + 最高级"结构,old的最高级为oldest。5.I feel _____________ when I see pandas eating bamboo. (relax)【答案】relaxed【详解】feel后接形容词,修饰人用relaxed。6. This _____________ plant can live without water for months. (amaze)【答案】amazing【详解】修饰名词plant用形容词amazing(令人惊讶的)。7. They will _____________ a poster about rainforests. (creation)【答案】create【详解】will后接动词原形,creation的动词形式为create。8. The _____________ of this animal is its ability to change color. (special)【答案】specialty【详解】定冠词the后需名词,special的名词形式为specialty。9. We _____________ our project to the class yesterday. (present)【答案】presented【详解】yesterday提示过去时,present的过去式→presented。10. This is the _____________ _ insect I've ever seen! (tiny)【答案】tiniest【详解】"the + 最高级"结构,tiny的最高级为tiniest。二、完成句子1.我们小组计划制作一张海报介绍最古老的树木。Our group plans to _____________ _____________ _____________about the oldest trees.【答案】make a poster【详解】空格处需填入短语“制作一张海报”,且位于不定式符号to后,用动词原形短语 make a poster。2.科学家试图发现这种植物在沙漠中生存的秘密。Scientists tried to _____________ ______________ how this plant survives in the desert.【答案】find out【详解】空格处需表“发现(信息)”,且位于不定式to后,用动词短语原形 find out。3.我们无法在没有植物的地球上生存。We _____________ _____________ on Earth _____________ plants.【答案】cannot live without【详解】"无法生存" = cannot live(情态动词否定 + 动词原形):"没有" = without(介词)4.他们为最奇特的动物海报投了票。They _____________ _____________ the poster of _____________ _____________ animal.【答案】voted for the strangest【详解】"为...投票" = voted for(过去式短语)"最奇特的" = the strangest(定冠词 + 形容词最高级)5.这张照片展示了森林令人惊叹的美景。This photo shows the _____________ ______________of the forest.【答案】amazing【详解】修饰名词beauty用形容词amazing。6.我们决定研究世界上最古老的树。We _____________ _____________ study the world's oldest tree.【答案】decided【详解】"决定做某事" = decide to do,过去式 decided 后接不定式 to。7.她正在收集关于海洋生物的信息。She is _____________ _____________ about sea creatures.【答案】collecting information【详解】"收集信息"用collect information,进行时用collecting。8.保护动植物因为它们对人类至关重要。Protect animals and plants because they _____________ _____________ _____________ humans.【答案】are important【详解】"对...至关重要" = be important to(固定搭配),主语 they 用 are。9.人类生存与健康的环境紧密相连。Human survival _____________ _____________ _____________ a healthy environment.【答案】is connected with【详解】主语“人类生存”是单数抽象概念,需用 is connected with(被动形式),表“与...有联系”。10.照顾好动植物,因为它们是生态系统的基础。_________ ________ _________ animals and plants because they are the foundation of the ecosystem.【答案】Take care of【详解】句首空格需填入祈使句动词短语,表“照顾好”,用原形短语 Take care of。三、短文填空阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词或填入括号中单词的正确形式。Last week, our class began a special project about plants and animals. Each group(1)_____________(have) to make a poster. First, we needed (2) __________ (choose) a title. Lucy's group selected "The (3) __________ (strange) Animal" because they wanted to study the octopus. Then, they started to findout information: its living places and amazing abilities.When (4) ______ (collect) pictures, Jack found an article about the (5) ______ (old) tree in the world. He said excitedly, "We (6) ______________ (can) live without such ancient trees! They help us breathe." After two days of work, all groups (7) ______ (present) their posters. The whole class (8) ______ (vote) for the best one. The winning poster showed how the octopus changed its color to hide from danger.Finally, our teacher told us: "All living things (9) are______________ (connect ) with each other. We must take care of them(10) _____________ our survival depends on them."【答案】1.had 2.to choose 3.strangest 4.collecting 5.oldest6.cannot(或 can't) 7.presented 8.voted 9.connected 10.because【导语】本文为说明性记叙文,描述班级完成"奇妙自然"海报项目的全过程。1.句意:每个小组必须制作一张海报。描述过去义务,情态动词 had to(必须)固定搭配,后接动词原形 make 不受空格影响。故填 had。2.句意:我们首先需要选择一个标题。"需要做某事"需用 need to do 结构,不定式表目的。括号词 choose 需转为 to choose 作 needed 的宾语。故填 to choose。3.句意:露西小组选择了"最奇特动物"研究章鱼。定冠词 the 与标题结构 "The ______ Animal" 提示填最高级,strange 为多音节词,最高级为 the strangest。故填 strangest。4. 句意:当收集图片时,杰克发现了一篇文章。:When 后接现在分词作时间状语,逻辑主语 Jack 与 collect 为主动关系。括号词 collect 需加 -ing。故填 collecting。5.句意:关于世界上最古老的树。the + 形容词最高级 + 名词 结构,old 的最高级为 oldest(课文原词复现)。故填 oldest。6.句意:没有这些古树,我们无法生存!without 提示否定语境,情态动词 can 的否定式 cannot/can't 表能力缺失,与单元金句 "cannot live without them" 一致。故填 cannot(或 can't)。73.句意:所有小组展示了他们的海报。After two days 表明过去动作,present 需用过去式 presented。故填 presented。8. 句意:全班投票选出最佳海报。并列谓语(与前句 presented 时态一致),vote for(为...投票)的过去式。故填 voted。9. 句意:所有生物彼此相互关联。are 提示被动语态,connect with(与...连接)的被动式 are connected with,括号词 connect 需变过去分词。故填 connected。10.句意:我们必须照顾它们,因为我们的生存依赖它们。:后句 our survival depends on them 是前句的原因,需因果连词 because 引导状语从句。故填 because。四、完形填空Save the Sloths(树獭)Sloths are unique animals in the rainforest. They move very slowly, spending most of their time 1. ______ in trees. Their long claws help them hang upside down easily.But sloths face problems. Deforestation (砍伐森林) makes their homes 2. ______. Also, when they come down to the ground to poop, they are in danger from predators.Luckily, people are helping. In Costa Rica, a center 3. ______ injured sloths. Workers there teach baby sloths how to climb and find food.One little sloth, Lala, was found alone in a tree. She was weak and 4. ______ to move. The center took her in. After months of care, Lala learned to climb again.Now, Lala lives in a safe area. When visitors come, they learn about sloths’ lives and 5. ______ importance. “Sloths are not lazy—they just save energy,” says a guide.To protect sloths, we can 6. ______ buying products that hurt the rainforest. Planting trees and supporting rescue centers also 7. ______.Every small step helps these slow - moving friends. Let’s make sure they can 8. ______ in their tree homes forever.Sloths have a special relationship with algae (藻类). The algae grow on their fur, giving them 9. ______ green color. This helps them hide from enemies.Sadly, climate change makes the rainforest hotter. The algae may die, and sloths could 10. ______ their best camouflage (伪装).1.A. sitting B. sit C. to sit D. sat2.A. safe B. dangerous C. bigger D. smaller3.A. helps B. is helping C. helped D. will help4.A. able B. unable C. ready D. happy5.A. their B. them C. they D. theirs6.A. stop B. start C. keep D. enjoy7.A. work B. help C. use D. make8.A. live B. lives C. living D. to live9.A. a B. an C. the D. /10.A. lose B. find C. get D. miss【答案】1.A 2. D 3. B 4. B 5. A 6. A 7. B 8. A 9. A 10. A【导语】本文介绍树懒的生活习性、因森林砍伐和气候变化面临的生存威胁,以及人类通过救助中心、环保行动保护树懒的故事,呼吁守护树懒的栖息家园 。1.句意:它们移动非常缓慢,大部分时间都坐在树上。“spend time doing sth.” 是固定搭配,意为 “花费时间做某事”,此处需用动名词形式;B 项 “sit” 是动词原形,C 项 “to sit” 是不定式,D 项 “sat” 是过去式,均不符合搭配。故选 A。2.句意:森林砍伐让它们的家园变小。前文 “Deforestation”(砍伐森林)会导致树懒栖息地面积缩减,“smaller”(更小的)符合逻辑;A 项 “safe”(安全的)与砍伐带来的危害矛盾,B 项 “dangerous”(危险的)侧重环境安全性,非面积变化,C 项 “bigger”(更大的)与事实相反。故选 D。3.句意:在哥斯达黎加,一个中心正在救助受伤的树懒。结合语境,救助行动是当下持续进行的,用现在进行时 “is helping”;A 项 “helps” 是一般现在时(表常态,与 “当下救助” 不符),C 项 “helped” 是过去式(表过去动作),D 项 “will help” 是将来时(表未来动作),均不符合 “正在救助” 的语境。故选 B。4.句意:她很虚弱,无法移动。前文 “weak”(虚弱)暗示树懒行动受限,“unable”(不能的)符合逻辑;A 项 “able”(能的)与 “weak” 矛盾,C 项 “ready”(准备好的)、D 项 “happy”(开心的)均与 “虚弱” 的状态无关。故选 B。5.句意:当游客来访时,他们了解树懒的生活和它们的重要性。此处修饰名词 “importance”,需用形容词性物主代词 “their”;B 项 “them” 是宾格,C 项 “they” 是主格,D 项 “theirs” 是名词性物主代词,均无法修饰名词。故选 A。6.句意:为了保护树懒,我们可以停止购买破坏雨林的产品。结合环保逻辑,“stop doing sth.”(停止做某事)符合 “抵制有害产品” 的动作;B 项 “start”(开始)与保护意图相反,C 项 “keep”(保持)、D 项 “enjoy”(享受)均不符合 “减少伤害” 的逻辑。故选 A。7.句意:种树和支持救助中心也有帮助。前文列举保护行动,“help”(有帮助)直接说明行动的积极作用;A 项 “work”(起作用)侧重动作本身有效,非 “对树懒的帮助”,C 项 “use”(使用)、D 项 “make”(制作)均偏离 “保护效果” 的核心。故选 B。8.句意:让我们确保它们能永远在树上的家园里生活。“can” 是情态动词,后接动词原形,“live” 符合语法;B 项 “lives” 是第三人称单数形式,C 项 “living” 是动名词,D 项 “to live” 是不定式,均不符合情态动词的用法。故选 A。9.句意:藻类在它们的皮毛上生长,赋予它们一种绿色。“a green color” 表示 “一种绿色”,表泛指,且 “green” 以辅音音素开头,用不定冠词 “a”;B 项 “an” 用于元音音素开头的单词前,C 项 “the” 表特指,D 项不填不符合 “一种颜色” 的表达。故选 A。10.句意:藻类可能死亡,树懒可能失去它们最好的伪装。前文 “algae may die”(藻类死亡)会导致树懒失去伪装,“lose”(失去)符合因果逻辑;B 项 “find”(找到)、C 项 “get”(得到)与 “藻类死亡” 的结果矛盾,D 项 “miss”(错过)侧重 “未抓住机会”,非 “失去事物”。故选 A。五、阅读还原请阅读下面短文,根据语篇内容,从下面所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺。Create Your Animal/Plant PosterMaking a poster about an amazing plant or animal is a fun project. Here’s how you can do it well.______ First, pick a title. It could be “The Cutest Animal” or “The Most Amazing Plant”—something that makes people curious!Next, collect pictures. Find clear photos that show the plant/animal’s looks and habitat. 2. ______ For example, if you choose a panda, find images of its black - and - white fur and the bamboo forests it lives in.Then, research information. Answer questions: Where does it live Why is it special 3. ______ Interesting facts make your poster stand out—like how a blue whale’s heart is as big as a car!______ Arrange your pictures and words neatly. Use colors that match your topic (green for plants, blue for ocean animals). Leave space so it doesn’t look messy.Finally, present it! Share your poster in class. 5. ______ Voting for the best one lets everyone enjoy different ideas about nature.A. Plan the layout.B. Start with a great title.C. Don’t forget to add fun facts!D. Pictures help people “see” your topic.E. Making posters connects us with nature.【答案】1.B 2. D 3. C 4. A 5. E【导语】本文围绕 “制作动植物海报” 项目,分步讲解选标题、收集图片、挖掘趣味信息、规划布局、课堂展示的流程,阐释海报创作的方法与意义 。1.句意:从一个精彩的标题开始。后文 “First, pick a title” 直接围绕 “选标题” 展开,B 项明确第一步核心是确定吸睛标题,与后文逻辑直接呼应;其余选项聚焦布局、趣味事实、图片作用、海报意义,均未涉及 “标题选择” 的起始动作。故选 B。2.句意:图片帮助人们 “看见” 你的主题。前文围绕 “collect pictures” 展开,空后通过 “熊猫图片展示皮毛和栖息地” 的例子,解释图片功能,D 项阐释图片呈现主题的作用,完美衔接 “收集图片→举例” 的逻辑;其余选项未围绕 “图片” 核心话题,主题偏离。故选 D。3.句意:别忘记添加趣味事实!前文讲 “research information”,空后以 “蓝鲸心脏如汽车” 的趣味事实为例,说明其对海报的增色作用,C 项提示融入趣味信息,契合 “让海报突出” 的目的;其余选项未涉及 “信息中的趣味点”,逻辑关联不足。故选 C。4.句意:规划布局。后文 “Arrange your pictures and words neatly” 描述 “图片和文字排版” 动作,A 项概括该步骤为 “规划布局”,直接引领排版细节的阐述;其余选项未涉及 “排版” 核心动作,主题偏离。故选 A。5.句意:制作海报让我们与自然相连。前文讲 “present it(课堂展示)”,空后通过 “投票欣赏自然理念” 升华项目意义,E 项点明海报在 “连接人与自然” 层面的价值,呼应结尾升华逻辑;其余选项聚焦步骤,未触及 “意义” 维度,层次不符。故选 E。六、阅读理解AThe Magic of Monarch ButterfliesMonarch butterflies are famous for their long journey. Every year, millions of them fly from Canada and the US to Mexico—over 4,000 kilometers! But why do they travel so far Part 1: The Great MigrationMonarchs can’t live in cold winters. So they fly to warm Mexico, where they rest in huge groups on tree branches. These groups look like orange clouds! The trip takes about two months, and not all butterflies survive.Part 2: A Dangerous JourneyToday, monarchs face trouble. Their favorite food, milkweed plants, are disappearing. Farmers use chemicals that kill milkweed. Also, climate change makes the weather unpredictable. Storms can hurt the flying butterflies.Part 3: How to HelpPeople are taking action. Many plant milkweed in their gardens to feed monarchs. Schools also teach students about the butterflies’ journey. In Mexico, workers protect the forests where monarchs rest.Part 4: A Small Creature, Big MeaningMonarchs are more than beautiful insects. Their migration shows the connection between countries. Saving them means saving a amazing natural story.1.Why do monarch butterflies fly to Mexico A. To find more food. B. To avoid cold winters.C. To lay their eggs. D. To meet other butterflies.2.What is NOT a problem for monarchs A. Milkweed is dying. B. Storms hurt them.C. Their wings get too weak. D. Climate change affects them.3.How do people help monarchs A. By building houses for them. B. By planting milkweed.C. By moving them to warm places. D. By feeding them sugar water.4.What can we learn from the passage A. Monarchs only live in North America.B. Their migration is a symbol of international connection.C. All monarchs can finish the long journey.D. Mexico is the only place they live.5.The best title for the passage is ______.A. The Long Flight of Monarch Butterflies B. Why Monarchs Love MilkweedC. How to Protect Butterflies D. The Most Beautiful Insect【答案】1.B 2. C 3. B 4. B 5. A【导语】本文介绍黑脉金斑蝶(帝王蝶)的长途迁徙习性、面临的生存威胁(食物减少、气候变化),以及人类通过种植乳草、保护栖息地等方式的保护行动,揭示其迁徙背后的生态意义与国际关联 。1.句意:帝王蝶为什么飞往墨西哥?文章 “Part 1” 提到 “Monarchs can’t live in cold winters. So they fly to warm Mexico”,即躲避寒冬;A 项 “找更多食物”、C 项 “产卵”、D 项 “见其他蝴蝶” 均非迁徙主因,原文未提及。故选 B。2.句意:哪一项不是帝王蝶面临的问题?“Part 2” 阐述威胁:“milkweed plants are disappearing”(乳草消失)、“climate change makes the weather unpredictable”(气候变化)、“Storms can hurt the flying butterflies”(风暴伤害);C 项 “翅膀变弱” 文中未提,其余选项均为原文明确的危机。故选 C。3.句意:人们如何帮助帝王蝶?“Part 3” 指出 “Many plant milkweed in their gardens to feed monarchs”,即种植乳草供其食用;A 项 “建造房屋”、C 项 “移到温暖处”(迁徙是蝴蝶自主行为,非人类搬运)、D 项 “喂糖水” 文中未提,均不符合。故选 B。4.句意:从文章中我们能学到什么?“Part 4” 说 “Their migration shows the connection between countries”,即迁徙象征国际间的生态关联;A 项 “只生活在北美” 错误(迁徙至墨西哥,跨区域),C 项 “所有蝴蝶都能完成迁徙”(原文 “not all survive”,表述绝对),D 项 “只生活在墨西哥” 错误(也在加拿大、美国繁殖),均排除。故选 B。5.句意:文章最佳标题是______。全文围绕 “帝王蝶的长途迁徙” 展开,从迁徙原因、危机到保护,A 项 “帝王蝶的漫长飞行” 涵盖核心;B 项仅聚焦 “乳草”,片面;C 项 “保护蝴蝶” 范围过大(文章专属帝王蝶);D 项 “最美昆虫” 文中未提比较,均不贴切。故选 A。B七、任务型阅读请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整。The Shy Mimosa Mimosa pudica, or the "sensitive plant", is known for its special ability. When touched, its leaves fold up quickly, as if it’s shy. This clever trick helps it avoid being eaten by animals—most pests lose interest when the leaves close! Mimosa grows in warm places like forests and grasslands. It loves sunlight and well-watered soil. But today, this plant is in danger. People often pick it for fun, and construction (建筑施工) destroys its home. In some areas, mimosa has become rare. Scientists say mimosa is more than a "shy" plant. Its folding leaves can teach us about plant movement—how plants react to the world around them. Protecting mimosa means saving a small but important part of nature’s diversity (多样性). 题目设置 1.Why do mimosa leaves fold up when touched (No more than 10 words) __________________________________________________________________________2.Where does mimosa like to grow (No more than 15 words) __________________________________________________________________________3.What are the two dangers to mimosa (No more than 15 words) __________________________________________________________________________4.What can we learn from mimosa’s folding leaves (No more than 10 words) __________________________________________________________________________5.What can you do to protect mimosa (No more than 20 words) __________________________________________________________________________【答案】 1.To avoid being eaten by animals. 2.In warm places like forests and grasslands with sunlight and well-watered soil. 3.People pick it for fun and construction destroys its home. 4.How plants react to the world. 5.(Example) I can tell others not to pick mimosa and protect its growing areas. (答案言之有理即可).【导语】本文介绍含羞草的 “害羞” 特性(叶片受触碰闭合)、生长环境,以及面临的人为采摘、栖息地破坏等威胁,阐述保护含羞草对维护生物多样性的意义。 句意:含羞草的叶子被触碰时为什么会闭合? 解析:文章首段明确提到 “This clever trick helps it avoid being eaten by animals”,即闭合叶片是为了避免被动物吃掉。需控制在 10 词以内,故答案为:To avoid being eaten by animals. 句意:含羞草喜欢生长在哪里? 解析:第二段指出 “Mimosa grows in warm places like forests and grasslands. It loves sunlight and well-watered soil”,需整合 “温暖环境、森林、草原、阳光、湿润土壤” 等信息,控制在 15 词以内,故答案为:In warm places like forests and grasslands with sunlight and well-watered soil. 句意:含羞草面临的两个威胁是什么? 解析:第二段提到 “People often pick it for fun, and construction destroys its home”,直接列举两个威胁,控制在 15 词以内,故答案为:People pick it for fun and construction destroys its home. 句意:我们能从含羞草闭合的叶片中学到什么? 解析:第三段说明 “Its folding leaves can teach us about plant movement—how plants react to the world around them”,核心是 “植物如何对周围世界做出反应”,控制在 10 词以内,故答案为:How plants react to the world. 句意:你能做些什么来保护含羞草? 解析:这是开放题,需结合 “保护植物” 的实际行动,如 “告诉他人不要采摘”“保护生长区域” 等,合理即可。示例答案:I can tell others not to pick mimosa and protect its growing areas.21世纪教育网(www.21cnjy.com) 展开更多...... 收起↑ 资源列表 Unit 4 课时7 Section B(4a-4d)(分层作业)(原卷版).docx Unit 4 课时7 Section B(4a-4d)(分层作业)(解析版).docx