(期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)

资源下载
  1. 二一教育资源

(期中培优卷)期中素养达标培优卷(含答案解析)-2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)

资源简介

/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
2025-2026学年八年级上册英语鲁教版(五四学制)
期中素养达标培优卷
满分120分,考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前、考生务必将自己的姓名、准考证号填写在试卷上,并将准考证号条形码粘贴在指定位置。
2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在对应的答题区域内,写在试卷、草稿纸上的非答题区域均无效。
4.考试结束后,请将试卷交回。
一、单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
1.—It’s said that Carl saved three children in the big fire.
—________ he is!
A.What a brave man B.How famous C.What a humorous man D.How lucky
2.This boy is ________ lovely ________ many people like him.
A.such; that B.so; that C.too; that D.too; to
3.The children are old enough to take care of themselves ________ depending on (依靠) their parents.
A.because of B.instead of C.stick to D.look forward to
4.There are no buses to the beach this time of day. ________ you have a car, you can drive it there at any time you like.
A.Since B.After C.Unless D.So
5.The songs always ________ me of my childhood and many sweet memories.
A.remember B.guide C.fight D.remind
6.—Is everything ready for the New Year Party
—I don’t think so. Henry and Hans ________ the room when I met them this morning.
A.decorate B.decorated C.are decorating D.were decorating
7.—Sir, where should I put this painting
—Please put it ________ the wall first. We will decide where to hang it later.
A.through B.down C.against D.with
8.—I think it’s very good for us to take labor (劳动) classes.
—________. It can help to develop ourselves.
A.That depends B.You’re kidding C.Take it easy D.You’re right
9.—Mr. Wang, can I go to play football with my classmates
—________ We have to prepare for the art festival.
A.Why not B.Yes, you can. C.I’m afraid not. D.Of course.
10.—Would you mind if I close the window
—________. You know, we should keep the air fresh.
A.Never mind B.Of course not C.All right D.You’d better not
二、完形填空(共15小题; 每小题1分, 满分15分)
One day a donkey and his owner were walking down the road. They met a 11 on the road.
The traveler wanted to hire the donkey, the owner agreed to have the donkey 12 the man to the next village. The traveler climbed up on the donkey and they 13 . The day was 14 and about half way, they decided to 15 . The only shadow they could find was 16 the donkey.
Both men tried to rest under the donkey but there was not enough 17 . “I should be the one 18 under the donkey,” the traveler said. “I paid for a ride on the donkey.”
“No,” said the owner. “You paid to ride on the donkey, not to sit under the donkey. The donkey’s shadow is 19 .”
Then they 20 on and on. The donkey 21 listening to them and went off. When the men finally stopped arguing, they found 22 the donkey and his shadow were both 23 . Now there was no donkey and there was no 24 .
The traveler asked half of his money back and then had to walk on his own to the next village. The owner of the donkey had to spend hours walking around in the sun and 25 his lost donkey.
11.A.boy B.dog C.traveler D.owner
12.A.carry B.bring C.take D.get
13.A.started on B.started out C.went over D.went off
14.A.cold B.hot C.raining D.windy
15.A.stop resting B.go swimming C.have meals D.stop and rest
16.A.in B.on C.behind D.under
17.A.time B.money C.room D.donkeys
18.A.sitting B.to sit C.sits D.sit
19.A.yours B.mine C.cool D.big
20.A.argued B.cried C.laughed D.fought
21.A.liked B.got tired of C.took care of D.imagined
22.A.if B.which C.what D.that
23.A.gone B.left C.missed D.losing
24.A.money B.room C.shadow D.time
25.A.looking over B.looking for C.looking at D.looking after
三、阅读理解(共两节, 20小题; 每小题2分, 满分40分)
第一节: 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
No one knows what the weather is going to be like in the future, but many people think there are going to be some differences.
According to the scientists, one difference is that in many places it’s going to be much hotter and it’s going to rain less. Some countries in Africa are going to become very dry all year round, and people can hardly find food and water. In Southern Europe and the United States, it’s going to be less easy for plants to grow. People there are also going to have problems finding food in the future.
No one knows how much warmer it is going to be, but scientists say that the change is going to be at least 2℃. They say that the ice in the Arctic (北极) is going to melt in the next years and a lot of the animals there are going to die. There is also going to be more water in the sea, so cities near the sea are going to disappear.
Another difference is that there are going to be more hurricanes and typhoons (飓风和台风). Scientists say they are going to happen all over the world, and many people are going to lose their homes.
The earth is our home. Everyone should play a part in saving the earth.
26.Scientists think it will be ________ for people to find food and water in some countries in Africa.
A.unlucky B.difficult C.common D.easy
27.The underlined word “melt” in the third paragraph means ________.
A.becoming water B.becoming dirty C.turning white D.turning clean
28.We can know from the passage that ________.
A.the plants will be less difficult to grow in the USA
B.a lot of animals in the Arctic will still live happily there
C.few people will lose their homes because of more typhoons
D.people living in some cities near the sea will have to leave their home
29.What’s the passage mainly about
A.A report from scientists. B.The differences in the future.
C.The food and water in the future. D.The changes of the weather in the future.
30.What’s the structure of this passage
A. B. C. D.
B
It is important to keep enough energy. Here are some ways to renew your energy.
Get out of bed immediately.
To feel and stay refreshed, you need to wake up and get up at the same time every day. A tip: keep the alarm far enough away so that you have to get out of bed to turn it off. That will get you moving in the morning.
Enter your day carefully.
Use those extra minutes to start the morning slowly and calmly. Begin by drinking a cup of coffee and thinking about three things you’re thankful for. Write them down. Throw away each negative (消极的) thought and take the place of it with a positive (积极的) one—negative feelings take a lot of mental energy.
Get moving.
Exercise can help make you stronger and healthier, so get the blood flowing early in the day if you can. If there is time for a trip to the gym or pool in the morning, that’s fabulous!
Balance your breakfast.
Try to eat a mix of foods like whole grains, healthy fats and protein (蛋白质) to make sure your energy is enough as you go through the day. Eggs make an excellent start for the day.
Take a break from the TV.
Give yourself a weekend break to spend a few hours staying in green places instead of staying indoors. Research has found that spending time in nature can lower blood pressure and improve mental health.
31.How does the writer feel if he wakes up and gets up at the same time
A.Relaxed. B.Bored. C.Tired. D.Renewed.
32.Why does the writer suggest taking the place of negative feelings with positive ones
A.Because each of us doesn’t need negative feelings.
B.Because negative feelings may make us feel sad.
C.Because positive feelings can save us much mental energy.
D.Because negative feelings take a lot of time in our daily life.
33.What does the underlined word “fabulous” in Paragraph 4 mean
A.Great. B.Strange. C.Easy. D.Popular.
34.Which suggestion about renewing your energy isn’t mentioned in the passage
A. B. C. D.
35.Which is the best title of the passage
A.The ways of dealing with health problems
B.The ways of renewing the energy
C.The importance of eating breakfast
D.The importance of movements
C
Tony is a 16-year-old boy and he studies in a high school. His parents tell him to study hard and they do everything for him. They wake him up at 6:00 am, and after breakfast, his father takes him to school by car. As soon as the young man comes home from school, the dinner is ready. Of course, he never does chores.
Once, Tony’s father would go to London on business (生意) for a year. Before leaving, he told his wife to look after their son well. The woman had to get up earlier and do all that her husband did before. Two months later, she was so tired that she was ill. The young man got into trouble right away. He couldn’t do housework. Even he didn’t know where to get on the bus.
Yesterday, Tony’s mother found his shoes were worn out (穿烂了) and told him to buy a new pair. But he didn’t know how to choose right shoes. The woman had a sigh (叹息), gave him a shoe pattern (鞋样) and told him to buy shoes himself. With a policeman’s help, he found a shop. The shopkeeper (店主) brought some shoes and asked him to choose. When he was trying on a pair, suddenly, he remembered something and took them off. The man was surprised and asked, “What’s wrong ”
“I’m sorry. I’ve left my shoe pattern at home.”
36.What does Tony do when he comes home from school in the evening
A.He does chores. B.He helps to cook dinner.
C.He has dinner at once. D.He does nothing except doing homework.
37.Why was Tony’s mother ill
A.Because her husband went to London on business.
B.Because she had to take care of her son by herself and she was too tired.
C.Because her son didn’t study hard and she was too angry.
D.Because she had to get up too early when her husband was at home.
38.How did Tony’s mother help him choose right shoes
A.She gave him a book about buying shoes. B.She called a policeman.
C.She gave Tony a shoe pattern. D.She called the shoe shop.
39.Which of the following is NOT true according to the passage
A.Tony’s parents don’t make him do any housework.
B.Nobody can buy right shoes without a shoe pattern.
C.Tony’s father told his wife to look after their son well before he went to London.
D.Tony found the shoe shop with a policeman’s help.
40.What do you think of Tony’s parents
A.They are the best parents of all. B.They feel tired and bored every day.
C.Their love for their son is great and right. D.They give their son too much love.
第二节: 阅读下面短文, 从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。
The weather forecast tells what the temperature and air conditions will be in the near future. 41 The weather can be sunny or stormy. It can be warm or cool. It also can be rainy, cloudy or windy. Sometimes, weather is terrible. A snowstorm or a thunderstorm may happen quickly. When we get information ahead of time, 42
A meteorologist(气象学家) is a person whose job is to forecast the weather. 43 A tool for getting a correct measurement of the temperature is a thermometer. A high temperature probably means plenty of sunshine for everyone.
In rainy weather, a meteorologist uses a rain gauge. A rain gauge gives data about how much rain is falling outdoors. After it rains, you may be able to see a rainbow. A rainbow comes up when the sun comes out and there is still rain in the air.
Wind brings us our weather. It blows clouds from one place to another. 44 A wind vane(风向标) provides this information. Knowing the wind direction helps a meteorologist know what weather is coming.
45 As our knowledge about weather gets better, the forecasts become more correct.
A.Weather forecasts are not always right.
B.Being prepared helps us stay safe.
C.A lot of people help the meteorologist do his job.
D.It is helpful to know which direction the wind is blowing.
E.It is hard to know which direction the wind is blowing.
F.There are many tools to help the meteorologist do his job.
G.There are different types of weather.
四、词汇运用(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
The old man and the king
A long time ago, there was a king in India. The king’s favourite game was chess.
One day, a wise old man 46 (come) to the palace and the king challenged him to a game. “You can have any prize if you win the game,” the king promised the old man.
The old man thought for a moment and said 47 (slow), “If I win the game, I’d like one grain of rice for the first square of the chessboard, two for the 48 (two), four for the third ... I’d like you 49 (double) the amount for each of 50 rest of the squares.”
The king was very 51 (surprise). “Is that all ” he asked. “Wouldn’t you like gold or silver instead ”
“No, just rice,” the old man replied without 52 (hesitate).
“How many grains of rice will this be ” the king wondered, “There are 64 squares on the chessboard, so there will be one, two, four, eight, sixteen,... Perhaps a bag of rice is enough.” After thinking 53 it for a moment, the king agreed.
The king and the old man played the game for a long time. Finally, the old man won, so the king ordered his men 54 (collect) a bag of rice. The king’s men put one grain on the first square, two on the second, and so on. After a few 55 (square), the king realized the problem—even with all the rice in the country, he would still not have enough rice to put on the chessboard!
五、选词填空(共10小题; 每小题1分, 满分10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空。 使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
prepare he write something fresh luck smell invite arrive die
My name is Emily Carter. As a 56 , I often find inspiration (灵感) in some little things. Last weekend, I returned home after a long day at work. The moment I walked inside, a 57 baked apple pie greeted me. It 58 so good that I couldn’t wait to eat. It made me realize how much I loved being home.
My mum was busy 59 dinner, and the house was filled with the sounds of cooking. My dad was in the garden, taking care of 60 plants. He had just removed (移开) some 61 roses and was planting new flowers. Later that evening, my best friend, Sarah, called with a(n) 62 to her birthday party. The 63 of the call made me excited but also a little worried. I realized that I didn’t want to leave the comfort of my home, even for a few hours. There was 64 magical about the warmth and love that filled every corner of our house.
That night, as I lay in bed, I thought about how 65 I was to have such a loving and welcoming home. Home truly is where the heart is.
六、阅读表达(共 5 小题; 每小题 2分, 满分10分)
阅读短文,根据题目要求完成各小题。
The Friendship of Yu Boya and Zhong Ziqi
In ancient (古代的) China, there was a famous musician named Yu Boya. He was highly talented in playing the guqin. His music was so beautiful that it could touch people’s hearts.
One day, while playing the guqin by the riverside, Yu Boya met Zhong Ziqi. Although Zhong Ziqi was only a woodcutter (伐木者), he was able to understand the feelings and meanings expressed through Yu Boya’s music. Zhong Ziqi could tell when Yu Boya was playing for the mountains or waters. This deep understanding helped to build a strong friendship between them. They became close friends who could communicate (交流) through the language of music.
Unluckily, Zhong Ziqi died soon. Yu Boya was really sad. In memory of his dear friend, he broke his guqin, saying never to play it again.
Their story is popular through the ages as a symbol of true friendship. It shows that real friends do not necessarily need to be the same. No matter who you are, and what you do, true friendship can bring people together in a way that nothing else can.
66.Why was Yu Boya so famous
67.Where did Yu Boya meet Zhong Ziqi for the first time
68.What was Zhong Ziqi’s job
69.Did Yu Boya play the guqin after Zhong Ziqi died
70.What can you learn from the story between Yu Boya and Zhong Ziqi
七、书面表达(共1小题; 满分25分)
71.某英文公众号发起了“用英语讲述中国故事”的主题演讲活动,你校学生积极参与。愚公、孙悟空、花木兰、哪吒等耳熟能详的角色纷纷成为最热门的故事主人公。
请你以参赛者的身份写一篇英语作文,介绍你最喜欢的中国故事中的人物及主要内容,阐述你从故事中得到的感悟和思考。
要求:
1. 语句通顺,书写工整;
2. 文中不得出现任何与考生身份有关的信息;
3. 不少于90词(开头已给出,不计入总词数)。
Hello, everyone. Here is an old story called Yu Gong Moves the Mountains.
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
/ 让学习更有效 期中培优卷 | 英语学科
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A
【解析】句意:——据说卡尔在大火中救了三个孩子。——他是一个多么勇敢的人啊!
考查形容词辨析以及感叹句。What a brave man多么勇敢的一个人啊;How famous多么出名啊;What a humorous man多么幽默的一个人啊;How lucky多么幸运啊。根据“It’s said that Carl saved three children in the big fire.”可知,在大火中救了三个孩子,这是一种英勇行为,A项符合。故选A。
2.B
【解析】句意:这个男孩如此可爱,很多人都喜欢他。
考查结果状语从句。such...that...如此……以致于,such后接名词;so...that...如此……以致于……,so后接形容词或副词;too...that表述有误,直接排除;too...to...太……而不能……。根据句意可知,此处应该是结果状语从句,lovely是形容词,所以用so...that。故选B。
3.B
【解析】句意:这些孩子已经足够大了,可以照顾自己,而不再依靠他们的父母。。
考查介词短语。because of因为;instead of而不是;stick to坚持; look forward to期待。根据“are old enough to take care of themselves...depending on (依靠) their parents.”可知,此处需要填入一个能连接“照顾自己”和“依赖父母”这两个动作的短语,且根据句意应表示“替代关系”。故选B。
4.A
【解析】句意:每天这个时候没有去海滩的公交车。既然你有车,你可以随时开车去那里。
考查连词辨析。since自从、因为;after在……之后;unless除非;so所以。根据“There are no buses to the beach this time of day”和“you have a car, you can drive it there at any time you like”可知,这里需要一个表示“原因”的连词,since符合语境,指有车是随时开车去海滩的原因。故选A。
5.D
【解析】句意:这些歌曲总是让我想起我的童年和许多美好的回忆。
考查动词辨析。remember记得;guide引导;fight战斗;remind提醒,使想起。根据“me of my childhood and many sweet memories”可知,此处指“使我想起童年和美好的回忆”,remind sb. of sth.“使某人想起某事”,固定短语。故选D。
6.D
【解析】句意:——新年派对的所有东西都准备好了吗?——我不这么认为。今天早上我遇到亨利和汉斯时,他们正在装饰房间。
考查动词时态。根据时间状语“when I met them this morning.”可知,此处表示今天早上遇到他们时,他们正在进行的动作,应该用过去进行时,其结构是“was/were doing”的形式,主语是“Henry and Hans”两个人,be动词用were。故选D。
7.C
【解析】句意:——先生,我该把这幅画放在哪里?——先把它靠墙放着。我们稍后再决定挂在哪里。
考查介词辨析。through穿过;down向下;against靠着;with和……一起。结合句意和语境可知,此处表示“请先把它靠墙放着,“against the wall”表示“靠墙”。故选C。
8.D
【解析】句意:——我认为上劳动课对我们很有好处。——你是对的。它有助于自我发展。
考查情景交际。That depends那得看情况;You’re kidding你在开玩笑吧;Take it easy放轻松;You’re right你是对的。根据“It can help to develop ourselves.”可知,是赞同对方的观点。故选D。
9.C
【解析】句意:——王老师,我能和同学们一起去踢足球吗?——恐怕不行。我们必须为艺术节做准备。
考查情景交际。Why not 为什么不呢;Yes, you can.是的,你可以;I’m afraid not.恐怕不行;Of course.当然可以。根据“We have to prepare for the art festival.”可知,空处表示不同意他们去踢球。故选C。
10.D
【解析】句意:——你介意我关上窗户吗?——你最好不要。你知道,我们应该保持空气新鲜。
考查交际用语。Never mind不要紧;Of course not当然不;All right好吧;You’d better not你最好不要。根据下文“You know, we should keep the air fresh.”可知,此处应回答“你最好不要”。故选D。
11.C 12.A 13.B 14.B 15.D 16.D 17.C 18.B 19.B 20.A 21.B 22.D 23.A 24.C 25.B
【导语】本文主要介绍了一个关于驴主人,驴和旅行者的小故事。
11.句意:他们在路上遇到了一个旅行者。
boy男孩;dog狗;traveler旅行者;owner主人。根据“The traveler wanted to hire the donkey”可知,他们遇到的是旅行者。故选C。
12.句意:主人同意让驴载着这个人去下一个村子。
carry携带;bring带来;take拿走;get得到。根据“The traveler climbed up on the donkey”可知,旅行者爬到了驴身上,因此可知此处是指驴驮运旅行者。故选A。
13.句意:旅行者爬上驴后,他们出发了。
started on开始做某事;started out启程,出发;went over检查;went off离开。根据“The traveler climbed up on the donkey and they...”可知,旅行者爬上驴后,他们出发了。故选B。
14.句意:天气很热,走了大约一半路程时,他们决定停下来休息。
cold冷的;hot热的;raining下雨的;windy刮风的。根据“The only shadow they could find was...the donkey.”可知,此处指天气热,才需要找阴凉处。故选B。
15.句意:他们决定停下来休息。
stop resting停止休息;go swimming去游泳;have meals吃饭;stop and rest停下来休息。根据“The day was...”可知,天气很热,他们停下来休息。故选D。
16.句意:他们能找到的唯一一处阴凉,就在驴的下面。
in在……里面;on在……上面;behind在……后面;under在……下面。根据“Both men tried to rest under the donkey”可知,此处指的是驴的下面。故选D。
17.句意:两个人都想在驴底下休息,可那里没有足够的空间。
time时间;money钱;room空间;donkeys驴。根据“Both men tried to rest under the donkey but there was not enough”可知,此处指驴下面空间不足。故选C。
18.句意:我应该是坐在驴底下的人。
sitting坐,现在分词,动名词;to sit坐,动词不定式;sits坐,动词第三人称单数形式;sit坐,动词原形。根据“I should be the one...under the donkey”可知,此处表示我应该坐在驴底下,the one to do sth.“做某事的人”。故选B。
19.句意:驴的影子是我的。
yours你的;mine我的;cool凉爽的;big大的。根据“The donkey’s shadow is...”可知,驴主人认为驴的影子是他的。故选B。
20.句意:然后他们就不停地争论起来。
argued争论;cried哭;laughed笑;fought打架。根据“When the men finally stopped arguing”可知,此处指两人争论不停。故选A。
21.句意:驴听烦了他们的争吵,就走开了。
liked喜欢;got tired of厌烦;took care of照顾;imagined想象。根据“The donkey...listening to them and went off.”可知,驴听烦了就走了。故选B。
22.句意:当这两个人终于停止争吵时,他们发现驴和它的影子都不见了。
if是否,如果;which哪一个;what什么;that引导宾语从句,无实义。根据“they found...the donkey and his shadow were both... ”可知,此处为宾语从句,且句意完整。故选D。
23.句意:当这两个人终于停止争吵时,他们发现驴和它的影子都不见了。
gone消失的;left剩下的;missed错过;losing正在失去。根据“they found...the donkey and his shadow were both... ”可知,驴和影子都不见了。故选A。
24.句意:现在既没有驴也没有影子。
money钱;room空间;shadow影子;time时间。根据“Now there was no donkey and there was no...”可知,现在既没有驴也没有影子。故选C。
25.句意:驴主人则不得不花好几个小时在烈日下四处走动,寻找他丢失的驴。
looking over检查;looking for寻找;looking at看;looking after照顾。根据“The owner of the donkey had to spend hours walking around in the sun and...his lost donkey.”可知,驴主人在寻找他丢失的驴。故选B。
26.B 27.A 28.D 29.D 30.A
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了未来天气可能发生的变化以及这些变化带来的影响。
26.细节理解题。根据文章“Some countries in Africa are going to become very dry all year round, and people can hardly find food and water.(非洲的一些国家将全年变得非常干旱,人们几乎找不到食物和水。)”可知,在非洲一些国家,人们找食物和水会很困难,故选B。
27.词句猜测题。根据文章“No one knows how much warmer it is going to be, but scientists say that the change is going to be at least 2°C. They say that the ice in the Arctic (北极) is going to melt in the next years and a lot of the animals there are going to die.(没人知道会变暖多少,但科学家说这种变化至少会达到2摄氏度。他们说北极的冰在未来几年将会融化,那里的很多动物将会死亡。)”,结合常识可知,气温升高,冰会变成水,所以“melt”意思是变成水,故选A。
28.推理判断题。根据文章“There is also going to be more water in the sea, so cities near the sea are going to disappear.(海里的水也会更多,所以沿海城市将会消失。)”可推知,住在一些沿海城市的人们将不得不离开他们的家,故选D。
29.主旨大意题。文章开篇提到没人知道未来天气什么样,但很多人认为会有一些不同,接着从气温、降水、北极冰、飓风和台风等方面讲述未来天气的变化,所以主要是关于未来天气的变化,故选D。
30.篇章结构题。文章第一段总述未来天气会有变化;第二、三、四段分别从不同方面阐述未来天气变化及影响;第五段总结呼吁大家保护地球,是“总—分— 总”结构,与选项A的结构相符,故选A。
31.D 32.C 33.A 34.D 35.B
【导语】本文主要讲的是如何恢复精力。
31.细节理解题。根据“To feel and stay refreshed, you need to wake up and get up at the same time every day.”可知,醒来后立刻起床会使人感觉精神焕发。故选D。
32.推理判断题。根据“negative feelings take a lot of mental energy”可知,消极情绪会消耗大量心理能量,由此可推知积极情绪可以节省心理能量。故选C。
33.词句猜测题。根据“Exercise can help make you stronger and healthier”以及“If there is time for a trip to the gym or pool in the morning, that’s fabulous!”可知,早上去健身房锻炼或去游泳是很不错的,fabulous和great词义相近。故选A。
34.细节理解题。根据“Get moving.”、“Balance your breakfast.”以及“Give yourself a weekend break to spend a few hours staying in green places instead of staying indoors. Research has found that spending time in nature can lower blood pressure and improve mental health.”可知,文章中提到了吃早饭、运动以及去户外,但没有提到读书。故选D。
35.最佳标题题。根据“Here are some ways to renew your energy.”并通读全文可知,本文主要讲的是如何恢复精力。故选B。
36.C 37.B 38.C 39.B 40.D
【导语】本文是一篇记叙文,讲述16岁高中生托尼在父母全方位照顾下缺乏生活能力,父亲出差后母亲因独自照料他累病,托尼连买鞋都需鞋样且忘带的故事。
36.细节理解题。根据“As soon as the young man comes home from school, the dinner is ready. Of course, he never does chores.”可知,托尼放学回家后能立刻吃晚饭,故选C。
37.细节理解题。根据“Tony’s father would go to London on business for a year...The woman had to get up earlier and do all that her husband did before. Two months later, she was so tired that she was ill.”可知,托尼母亲生病是因为需独自照顾托尼且过于劳累,故选B。
38.细节理解题。根据“The woman had a sigh, gave him a shoe pattern and told him to buy shoes himself.”可知,托尼母亲通过给鞋样帮他选鞋,故选C。
39.细节理解题。根据“Of course, he never does chores.”可知,托尼的父母从不让他做任何家务,该表述与原文一致,故A正确;根据“Before leaving, he told his wife to look after their son well.”可知,托尼父亲去伦敦前嘱咐妻子好好照顾儿子,该表述与原文一致,故C正确;根据“With a policeman’s help, he found a shop.”可知,托尼在警察的帮助下找到了鞋店,该表述与原文一致,故D正确。综上,表述不正确的是B,故选B。
40.观点态度题。根据“His parents tell him to study hard and they do everything for him. They wake him up at 6:00 a.m., and after breakfast, his father takes him to school by car. As soon as the young man comes home from school, the dinner is ready. Of course, he never does chores”以及后文托尼不会做家务、不会找公交、不会买鞋的情节可知,托尼父母为他包办所有事,给予了他过多的爱,导致他缺乏基本生活能力,故选D。
41.G 42.B 43.F 44.D 45.A
【导语】本文主要讲述了天气预报的重要性和相关工具。
41.根据“The weather can be sunny or stormy. It can be warm or cool. It also can be rainy, cloudy or windy.”可知下文介绍了不同的天气类型,G选项“有不同类型的天气”符合语境。故选G。
42.根据“When we get information ahead of time,”可知提前知道天气,可以做出应对,B选项“准备好能够帮助我们保持安全”符合语境。故选B。
43.根据“A meteorologist(气象学家) is a person whose job is to forecast the weather.”可知此处介绍气象学家的工作,F选项“有很多工具来帮助气象学家做这份工作”符合语境。故选F。
44.根据“A wind vane(风向标) provides this information.”可知此处介绍与风向标有关内容,D选项“知道风往哪个方向吹很有用”符合语境。故选D。
45.根据“As our knowledge about weather gets better, the forecasts become more correct.”可知这是最后一段总结天气预报,A选项“天气预报不总是正确”符合语境。故选A。
46.came 47.slowly 48.second 49.to double 50.the 51.surprised 52.hesitation 53.about 54.to collect 55.squares
【导语】本文是记叙文。通过讲述印度国王与智者下棋并以大米作为赌注的故事,展现了指数增长的惊人力量,同时也暗含了“看似微小的开始可能带来巨大结果”的道理。
46.句意:一天,一位睿智的老人来到宫殿,国王向他挑战下棋。come为动词,结合上下文时态为一般过去时,此处应用其过去式came。故填came。
47.句意:老人想了一会儿,慢慢地说。slow为形容词,此处应用其副词形式slowly修饰动词said,体现说话的状态。故填slowly。
48.句意:如果我赢了,棋盘的第一格我要一粒米,第二格两粒,第三格四粒……two为基数词,根据前文“the first square”可知,此处表示顺序,应用其序数词second“第二”。故填second。
49.句意:我希望剩下的每一格的米量都翻倍。would like sb. to do sth.为固定短语,意为“希望某人做某事”。故填to double。
50.句意:我希望剩下的每一格的米量都翻倍。the rest of为固定短语,意为“其余的;剩下的”,此处表示特指棋盘剩下的格子。故填the。
51.句意:国王非常惊讶。surprise可作动词或名词,此处需用形容词作表语,形容人的感受用surprised“感到惊讶的”,形容事物用surprising“令人惊讶的”,主语为the king。故填surprised。
52.句意:“不,只要大米就好。”老人毫不犹豫地回答。without hesitation表示“毫不犹豫”,为固定短语。故填hesitation。
53.句意:国王想了一会儿,就同意了。think about为固定短语,意为“思考;考虑”,此处表示国王思考老人的要求。故填about。
54.句意:最后,老人赢了,国王命令手下收集一袋大米。order sb. to do sth.为固定短语,意为“命令某人做某事”,需用不定式。故填to collect。
55.句意:过了几个格子后,国王意识到了问题——即使动用全国所有的大米,他仍然没有足够的大米放在棋盘上!square为可数名词,a few后接可数名词复数,square的复数是squares。故填squares。
56.writer 57.freshly 58.smelled 59.preparing 60.his 61.dead 62.invitation 63.arrival 64.something 65.lucky
【导语】本文主要讲述了作家艾米丽 卡特在工作一天后回到家,感受到家里的温暖和爱,妈妈在准备晚餐,爸爸在打理花园,之后接到好友萨拉生日派对的邀请,虽然有些担心离开家,但还是觉得自己很幸运能有这样充满爱的家,也领悟到家是心之所在。
56.句意:作为一名作家,我经常从一些小事中找到灵感。根据“I often find inspiration (灵感) in some little things.”及备选词可知,这里介绍自己的职业。write“写作”,动词,名词writer“作家”符合题意。故填writer。
57.句意:我一走进去,一个刚烤好的苹果派就映入眼帘。根据“baked apple pie greeted me.”及备选词可知,这里表示新鲜出炉的苹果派。fresh“新鲜的”,为形容词;此处需用副词修饰baked;freshly“新鲜地”符合题意。故填freshly。
58.句意:它闻起来太香了,我迫不及待地想吃。前文讲述一到家就看到烤好的苹果派,这里表示闻起来很香甜。smell“闻起来”符合题意;本文时态为过去时,动词需用过去式。故填smelled。
59.句意:我妈妈正忙着准备晚餐,房子里充满了做饭的声音。根据“My mum was busy”及备选词可知,这里表示母亲忙着准备晚饭;prepare“准备”符合题意;be busy doing sth.“忙于做某事”。故填preparing。
60.句意:我爸爸在花园里,照料着他的植物。根据“My dad was in the garden, taking care of”及备选词可知,这里表示父亲在花园里照顾自己的植物。he“他”,主格代词,此处需用形容词性物主代词修饰plants。故填his。
61.句意:他刚移走了一些枯萎的玫瑰,正在种新花。根据“and was planting new flowers.”及备选词可知,正在种植新的,说明移走了死掉的。die“死亡”,为动词,此处需用形容词作定语修饰roses;dead“无生命的”符合题意。故填dead。
62.句意:那天晚上晚些时候,我最好的朋友萨拉打电话来,邀请我去参加她的生日派对。根据“to her birthday party.”及备选词可知,这里表示朋友邀请作者去参加生日派对。invite“邀请”,为动词;an为不定冠词,后需跟可数名词单数;invitation“邀请”,为名词,符合题意。故填invitation。
63.句意:电话的到来让我很兴奋,但也有点担心。根据“of the call made me excited”可知,前文介绍朋友打电话来邀请,这里表示电话的到来让作者兴奋但又觉得担心。arrive“到达”,为动词,此处需用名词形式;arrival“到达”符合题意。故填arrival。
64.句意:充满我们房子每个角落的温暖和爱有某种魔力。根据“magical about the warmth and love that filled every corner of our house.”及备选词可知,这里表示房子充满某种魔力。something“某物”符合题意,且题干为肯定句。故填something。
65.句意:那天晚上,当我躺在床上时,我想到自己能有这样一个充满爱和温馨的家是多么幸运。作者觉得在这样的家庭里很幸运。luck“运气”,为名词;此处需用形容词修饰。lucky“幸运的”符合题意。故填lucky。
66.Because he was highly talented in playing the guqin./Because his music was so beautiful that it could touch people’s hearts. 67.By the riverside. 68.A woodcutter./He was only a woodcutter. 69.No./No, he didn’t. 70.Real friends do not necessarily need to be the same./No matter who you are, and what you do, true friendship can bring people together in a way that nothing else can.
【导语】本文主要介绍了俞伯牙和钟子期之间的深厚友谊。
66.根据“In ancient (古代的) China, there was a famous musician named Yu Boya. He was highly talented in playing the guqin . His music was so beautiful that it could touch people’s hearts.”可知,俞伯牙因其高超的古琴技艺而闻名,他的音乐非常的美妙,可以触动人们的心。故填Because he was highly talented in playing the guqin./Because his music was so beautiful that it could touch people’s hearts.
67.根据“One day, while playing the guqin by the riverside, Yu Boya met Zhong Ziqi.”可知,俞伯牙是在河边第一次遇到钟子期的。故填By the riverside.
68.根据“Although Zhong Ziqi was only a woodcutter (伐木者), he was able to understand the feelings and meanings expressed through Yu Boya’s music.”可知,钟子期的工作是伐木者。故填A woodcutter./He was only a woodcutter.
69.根据“In memory of his dear friend, he broke his guqin, saying never to play it again.”可知,钟子期去世后,俞伯牙不再弹琴。故填No./No, he didn’t.
70.开放性试题,答案合理即可。 参考答案为:Real friends do not necessarily need to be the same./No matter who you are, and what you do, true friendship can bring people together in a way that nothing else can.
71.例文
Hello, everyone. Here is an old story called Yu Gong Moves the Mountains. Once there lived an old man called Yu Gong. Two high mountains stopped his family from walking to the other side.
Yu Gong decided to move the mountains with his family. A “clever” man called Zhi Sou laughed and said that it was impossible to move such high mountains. But Yu Gong didn’t listen to him and said his sons and grandsons would continue to move them after he died. A god was moved by Yu Gong, so he helped move the mountains away.
This story tells us that nothing is impossible as long as we work hard. We shouldn’t give up forever.
【解析】[总体分析]
①题材:本文是一篇话题作文;
②时态:主要为“一般过去时”;
③提示:注意行文连贯,逻辑清晰,无拼写和语法错误。
[写作步骤]
第一步,承接给出的开头,介绍愚公移山的起因;
第二步,介绍愚公移山的经过;
第三步,分享自己的感悟。
[亮点词汇]
①decide to do 决定做某事
②listen to sb. 倾听某人
③continue to do 继续做某事
④help do sth. 帮助做某事
⑤as long as 只要
[高分句型]
①A “clever” man called Zhi Sou laughed and said that it was impossible to move such high mountains. (that引导宾语从句)
②This story tells us that nothing is impossible as long as we work hard. (as long as引导条件状语从句)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览