资源简介 河北省衡水市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟【考试范围:Unit1-Until7】学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、听力选择1.A.5:10 B.9:55 C.10:052.A.turn up B.turn on C.turn off3.A.pop star B.movie star C.football star4.A.Science has changed our life a lot.B.Science is developing very fast.C.We can’t live without scientific developments.5.A.He has to go to bed late because of reading.B.He has a habit of reading before going to bed.C.He has only a little time to read before sleeping.6.A.No problem. B.Me, too. C.Thank you.7.A.Sure, I am. B.Not really. C.You are right.8.A.Yes, you must. B.I’m glad to hear that. C.That’s all right.9.A.I’m afraid so. B.No smoking, please. C.You’d better not.10. A.It’s quite cold. B.It’s Monday. C.It’s summer.11.What will the boy do tomorrow afternoon A.Do his homework.B.Have his glasses repaired.C.Play basketball.12.How long does the reading class last A.One and a half hours. B.Two hours. C.Two and a half hours.13.What’s the relationship between the speakers A.Strangers. B.Friends. C.Classmates.14.Which is true about Mary at school A.She doesn’t study well.B.She is popular in her class.C.She takes part in many activities.15.What does the woman suggest A.Mary should eat more.B.Mary should study harder.C.Mary should exercise more.16.When was Paula born A.In 1944. B.In 1954. C.In 2004.17.What was Paula’s dream when she was a child A.To be a teacher. B.To be a doctor. C.To be a writer.18.What changed Paula’s life A.The car accidents. B.Her teacher. C.Her heart problems.听短文,回答以下各小题。19.Where is Lucy’s school A.In Paris. B.In New York. C.In London.20.What is Lucy’s favorite subject A.Music. B.French. C.Math.21.What can they do on the Reading Day in Lucy’s school A.Buy many books for classmates.B.Borrow books from the library.C.Tell interesting stories to others.听短文,回答以下各小题。22.How old is Eric A.5 years old. B.6 years old. C.7 years old.23.Where does Eric usually play with his friends A.By the lake. B.Near a river. C.In the park.24.What time did Eric come back home for dinner A.At about five o'clock. B.At a quarter to six. C.At half past six.25.Why was Eric mother angry A.Eric came back home late.B.Eric played with Jimmy.C.Eric made his T-shirt dirty.二、听力填空(满分5分)Information SheetThey are setting up a(n) 26 club in their school on Thursday. As the club members, they should bring their lunches in 27 that can be used again. Every week they will choose the classes that make the least 28 . Every 29 is a no-car day. Finally, they will save 30 .三、完形填空(满分10分)阅读下面短文,从每小题所给的四个选项中选出最佳选项。Kites were once called zhiyuan in North China and yaozi in South China. The name fengzheng came into use during the Five Dynasties. According to a history book, Li Ye, who lived in the Five Dynasties, used to make and fly kites. He once 31 a whistle (哨子) made of bamboo to the upper part of his kite so that a zheng sound was made when he was flying the kite. The word 32 wind is feng, so fengzheng came into use.How was the kite 33 There are so many different opinions about it. So it is difficult to make a(n) 34 which is right. But it is 35 believed that the earliest kite in the world was made by Mo Di, a famous Chinese philosopher (哲学家). He spent three years making a “bird” with wood and successfully flew it.The “bird” was later regarded as the 36 kite in the world. Later, he passed his kite making skills on to his student Lu Ban. Lu Ban improved on kite making. He made a kite out of bamboo and 37 flew into the air for as long as three days.Kite-flying became a kind of recreation (娱乐活动) probably in the Tang Dynasty. At that time, only the royal family (皇族) and people of the 38 class flew kites. Later, the paper-made kite appeared. Paper-made kites were cheaper to make and then 39 quickly among the common people.As time went on, kites flew to different 40 in the world. A foreign kite specialist (专家) said, “The invention of the kite encouraged humans’ dream to fly and led to the invention of the plane.”31.A.painted B.tied C.drew D.wrote32.A.in B.for C.from D.with33.A.invented B.won C.punished D.treated34.A.list B.joke C.choice D.example35.A.widely B.badly C.politely D.happily36.A.first B.second C.third D.fourth37.A.he B.it C.they D.she38.A.lowest B.highest C.smallest D.biggest39.A.put B.carried C.spread D.left40.A.countries B.schools C.homes D.states四、短文填空(满分15分)阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空。At the 2024 Paris Olympic Games, Ma Long was the flag bearer (持旗手) of the China Sports Delegation (代表团). Ma Long is 41 (wide) regarded as one of the greatest table tennis players. His 42 (succeed) has encouraged lots of players.Ma 43 (enjoy) playing table tennis since he was a child. At the age of 5, Ma 44 (start) playing table tennis. He planted a seed (种子) in his heart from 45 early age. He hoped that one day, he could represent (代表) China 46 (fight) and win the championship. Since then, he has trained hard and joined in all kinds of competitions. Finally, at the age of 15, he 47 (choose) as a member of the national team. After that, his daily life was full of 48 (training) and competitions.Ma won his 49 (one) world championship at the age of 18, but he knew it was not enough. He wanted to win more championships. He met many difficulties in the next few years, so he was under great pressure. 50 he failed many times, he kept on training day after day. He didn’t want to give 51 . And the coach told him that the only one who can beat him is 52 (he). Finally, Ma completed his “grand slam (大满贯)” in table tennis when he was 28.Ma once said, “It was one of the 53 (happy) moments of my life when I saw the five star red flag being raised on the international field because 54 me. I finally realized my dream of 55 (win) the honor for my motherland—the dream since my childhood.”阅读理解(满分30分)AWhen I was a child, I used to dream about becoming a fireman.I thought, “Wow, wouldn’t it be great to help people put out fires ”As I got older, I wanted to be like my father.He taught in a university, and I always look up to him.So that’s why I became a teacher.In many ways, I feel that I’m living my dream. I am lucky.Sometimes we have dreams when we are younger.“I want to be a singer.”“I want to be a scientist...”Well, life may push it in another direction.But don’t worry. Go for it!We should actively pursue (追求) our dreams.Our dreams won’t often pursue us.We should cherish (珍惜) our dreams and make them come true.Everyone has a dream, the question is whether you can make yours reality (现实)!56.This poem mainly talks about ________.A.fathers B.happiness C.fires D.dreams57.When the writer was a child, he wanted to be a ________.A.scientist B.fireman C.policeman D.teacher58.Which one is TRUE according to the poem A.The writer can help people put out fires.B.The writer is living his dream and lucky.C.Our dream will often pursue us actively.D.Everyone can make his dream come true.BSome people ski down mountains. Others climb huge rocks or photograph dangerous animals. Why do people enjoy risky activities like these Some people take risks simply because it makes them feel good. Psychologist (心理学家) Marvin says that this kind of explorer (探险者) is always looking for change and excitement. When people do something new or risky, a chemical (化学物质) in the brain creates a pleasant feeling. They love this feeling and want to experience it as often as possible.Other people don’t take risks for the feeling of excitement but to achieve a goal. For example, Mike Fay went on a dangerous 2,000-mile special journey in central Africa. He worked to help save the wildlife there. Fay’s expeditions helped create 13 national parks.For other people, such as extreme athletes (极限运动员), taking risks is part of their job. Sports psychologist Shane says extreme athletes see the world differently. In a dangerous activity, most people probably do not feel in control. Extreme athletes are different: they feel in control in dangerous situations. The danger can even help them. For example, skier Daron Rahlves says that being afraid makes him try harder to succeed.Most of us are not extreme athletes or explorers. However, we still take risks in our lives. Some of us take social risks, such as speaking in front of a large group of people. Sometimes, we take financial risks, such as buying a house. And sometimes we take career risks, such as leaving a job or starting a business. Most people take risks in some areas of life, but not in others. What kind of risk-taker are you 59.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to A.The brain. B.Something new.C.A chemical. D.A pleasant feeling.60.What does the underlined word “expeditions” in Paragraph 3 mean A.Much money.B.A journey with a special goal.C.A great idea.D.A plan for a dangerous journey.61.How many kinds of extreme athletes or explorers are mentioned in the passage A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.62.What can we infer (推断) according to the passage A.Mike Fay is a professional risk-taker.B.Most people don’t take risks in their daily life.C.Extreme athletes deal with danger better than others.D.Daron Rahlves takes risks mainly for change and excitement.CThe Chongyang Festival falls on the ninth day of the ninth lunar month and is also called the Double Ninth Festival. In China, nine has the similar pronunciation with the word “forever”, meaning long life. So the Chinese government set the day as the Seniors’ Day in 1989.The festival has a history of over 2,000 years. During the Warring States Period (战国时期), there was the Chongyang Festival. The name of the Chongyang Festival first appeared in the Three Kingdoms Period.During the Jin Dynasty, there were customs of enjoying chrysanthemums and drinking chrysanthemum wine on the day. It was not officially (正式地) set as a festival until the Tang Dynasty. Since then, all the people have spent the festival with kinds of activities.As September has the clear sky and fresh air, it is a very good time to climb the mountain. Since the Western Han Dynasty, it has been the custom of climbing on the Chongyang Festival. On the day, enjoying chrysanthemums is very popular as the flower means long life. Drinking chrysanthemum wine is regarded as a way to prevent bad things and stay warm. Inserting (插) Zhuyu and sticking chrysanthemums are also traditions to avoid bad things.63.What does the writer mainly talk about in Paragraph 2 A.The history of the Chongyang Festival.B.The different names of the Chongyang Festival.C.The food people eat during the Chongyang Festival.D.The importance of the Chongyang Festival in different dynasties.64.When did people start the custom of climbing on the Chongyang Festival A.During the Warring States Period. B.During the Western Han Dynasty.C.During the Tang Dynasty. D.During the Ming Dynasty.65.Why do people drink chrysanthemum wine on the Chongyang Festival A.To celebrate the reunion. B.To welcome the New Year.C.To remember their old days. D.To prevent bad things and stay warm.66.Which question can help readers know the main idea of the text A.How do people in other countries celebrate similar festivals B.What are the traditions and customs of the Chongyang Festival C.Why is the Chongyang Festival called the Double Ninth Festival D.When did the Chinese government set the day as the Seniors’ Day DThe Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention and traditional Chinese furniture (家具). Its earliest common use dates from the Han Dynasty. The term “pingfeng” means protection from wind, showing its purpose at the very beginning.As time passes, it has been made into different sizes with colourful paintings. On screens usually appears a dragon. It’s a symbol of light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power (贵族和权力) . The peacock, a beautiful bird, can be seen on screens, too. It’s a symbol of everlasting life. Beautiful flowers, which mean wealth and good luck, are also chosen as a popular design (设计) of the pingfeng. All the designs carry people’s beautiful wishes.Behind the pingfeng lies an interesting story. In the past, the unmarried daughter of a rich family was not supposed to see or be seen by men except her father, brothers or very close male cousins. When an admirer paid a visit, however, she might take a secret look at him from a screen behind which she would be completely hidden. Her father would discuss poems with the young man and ask him to create one. If the daughter and her father were satisfied with the young man’s poem and his looks, she might agree to take him as a husband.Today the pingfeng is back in fashion for its beauty and its practical (实际的) use as furniture. Acting as a moving wall or divider, it can be the perfect match for modern sofas and walk, which adds style to them.67.What was the pingfeng used for at the very beginning A.Protecting people from wind. B.Dividing a room.C.Making a room beautiful. D.Hiding a person.68.Which design is a symbol of nobility and power A.The dragon. B.The peacock. C.The water. D.The flowers.69.How does the writer show more about Pingfeng in Paragraph 3 A.By giving examples. B.By telling a story.C.By explaining the result. D.By comparing differences.70.What is the best title for the text A.The Practical Use of the Pingfeng B.A Beautiful Story of the PingfengC.Old Pingfeng in Modern Homes D.The Hidden Beauty of the Pingfeng六、任务型阅读(满分10分)阅读短文,根据短文内容回答问题。Every Saturday, Wang Weifang puts on a play with his friends in a small town near Xi’ai. The audience (观众) can hear them, but they cannot see them. That is because they are putting on a shadow puppet (皮影) play. Shadow puppets are made of hard leather (皮革). The leather is cut out in the shape of a person, an animal or an object. Each puppet is painted in bright colors and puts on a stick. Some puppets have movable arms and legs.During a shadow puppet play, Wang stands behind a white screen with lights behind it. The audience sit in front of the screen. Wang and his friends hold the puppets very close to the screen so that the audience can see the puppets’ shadows clearly. Then they move the puppets around and do the voices of the different characters.Shadow puppet play is a kind of ancient Chinese art. Now with TV and films, shadow puppet plays are not as popular as before. Wang and his friends often work very hard for little money, but they do not mind. They want to keep this traditional art form alive.71.What are the shadow puppets made of 72.Is each puppet put on a stick 73.Where do the audience sit 74.Why do Wang and his friends still work hard on shallow puppet plays without much money 75.What are Wang Weifang and his friend like 七、补全对话(满分10分)根据对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。A: Gina, this party is really a cool idea!B: 76 . We haven’t seen each other for a long time.A: Yes. It’s so fun to see everyone’s changes.B: 77 ! He was always quiet and shy before.A: Yeah, Billy’s face always turned red when he talked to girls.B: I remember seeing him read in the library all the time. 78 A: Yes, he wore glasses before, and he was thin. But now he’s so strong!B: 79 A: I know he often plays basketball in his free time.B: No wonder he looks strong now. I’m so happy today! Hope we can meet more often.A: No problem. 80 B: I think next Saturday is OK! See you then.八、书面表达(满分15分)81.中华文化源远流长,博大精深,内涵丰富,影响深远。其传统节日(traditional festivals)、传统艺术(traditional art)、饮食文化(food culture)、风俗礼仪(customs and manners)等越来越受到世界各国人民的喜爱。假如你是李华,你的外国笔友Steven对中华文化很感兴趣。请你给他写一封信, 向他做出简单介绍。注意:1. 文中不得出现真实的个人信息; 2. 请选择其中两项并做适当发挥; 3. 词数80~100词,开头和结尾已给出,不计入总词数。Dear Steven, How is it going ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.B【原文】The next class starts at five to ten.2.B【原文】Would you please turn on the light 3.B【原文】This man is a very famous movie star.4.A【原文】Our life would be quite different without scientific developments.5.B【原文】He reads for half an hour before going to bed.6.B【原文】I hope to see you again soon.7.B【原文】Do you want to come along with us 8.A【原文】Need I go there right now 9.A【原文】It’s not easy to give up smoking.10.A【原文】What’s the weather like today 11.B 12.C【原文】M: Will you do your homework at home tomorrow afternoon W: No, I have to go to a reading class. How about you M: I meant to ask you to go with me to get my glasses repaired.W: What’s wrong with them M: I broke them when I played basketball yesterday.W: I’m sorry. I can’t go with you then.M: That’s OK. By the way, will you spend the whole afternoon there W: Yes, the class starts at half past two and ends at five o’clock.Question: What will the boy do tomorrow afternoon Question: How long does the reading class last 13.A 14.B 15.C【原文】W: Hello, this is Mrs. Green’s Hotline. What can I do for you M: Hello, madam. I want to ask for advice on my daughter, Mary. She doesn’t look well and eats very little.W: Oh, is she ill M: No, she says she is well, but it seems that something is wrong with her.W: You’d better take her to the hospital and see a doctor.M: But she refuses to do so. I’m worried about her. What should I do W: Does she do well in her lessons And is she popular among her classmates M: Yes, she is one of the top students in her class, and she is very popular among her classmates.W: Does she like doing sports M: No, she loves reading books, watching TV and chatting online.W: That’s what the problem is. Children at her age should exercise every day to keep healthy. So you’d better ask her to take part in some after-school activities.M: OK. I’ll try. Thank you.W: You’re welcome, sir.Question: What’s the relationship between the speakers Question: Which is true about Mary at school Question: What does the woman suggest 16.A 17.C 18.A【原文】Paula Danziger was a popular American writer. She was born in 1944 and died in 2004 because of heart problems. She wrote many books for children. She did this because she cared about children.When she was a child, she had a dream. She dreamed of being a writer. She decided to write books for children. But when she grew up, she had a job as a teacher. However, she still wanted to be a writer.One day, Paula had a car accident. Then the next day, she had another car accident. The two car accidents changed her life. She decided to do what she wanted and started to write books for children. Finally, her dream came true.19.C 20.B 21.B【原文】My name is Lucy. I am in Grade 9 at woodland school in London. It is a mixed school. Boys and girls have lessons together. My favorite subject is French. Learning foreign languages is fun. There is a reading day in our school once a month. During the day, we can borrow books from the school library. We can also bring in books and magazines from home. I often read more books than my classmates.Question: Where is Lucy’s school Question: What is Lucy’s favorite subject Question: What can they do on the reading day in Lucy’s school 22.B 23.C 24.A 25.C【原文】 Eric is a six-year-old boy. He likes playing with other boys. He often plays with them in the park. One day his mother bought him a new T-shirt. It was nice. Eric looked smart in the new T-shirt. “Mom, can I go out and play with my friends I want them to see my new T-shirt. ” “Okay, but keep it clean.” said his mother. And about five o'clock. Eric came back home for dinner. “Why is your teacher so dirty ” asked his mother angrily, “I told you to keep it clean.” “I’m sorry, mom.” said Eric, “I fell down when I was running after Jimmy and I had no time to take off my T-shirts when I fell.”26.environment 27.bags 28.rubbish 29.Monday 30.water【原文】Hello, boys and girls. We are setting up an environment club in our school on Thursday. If you join the club, it means you are going to do the things below.First, you are going to have no-rubbish lunch. As an environment club member, you need to bring your lunches in bags that can be used again. Every week you will choose the classes that make the least rubbish and report them to the whole school.Next, you will tell your classmates that every Monday is a no-car day. On the no-car day, nobody comes to school in a car — neither the students nor the teachers! Use your legs! There will be lots of fun.Finally, save water! Broken toilets can waste a lot of water. We can start by doing something about our broken toilets.So welcome to our club. We’ll have a lot of fun and help make our environment better.31.B 32.B 33.A 34.C 35.A 36.A 37.B 38.B 39.C 40.A【导语】本文讲述了中国风筝的起源和发展。最早的风筝据认为是中国哲学家墨翟所造,后来他的学生鲁班将这一技艺完善。现代风筝最早在唐朝成为一种娱乐活动,并逐渐传播到世界各地。31.句意:他曾在风筝上部绑了一个竹制哨子,这样在放风筝时就会发出筝声。painted绘画;tied系,结;drew画;wrote写。根据空后“a whistle made of bamboo to the upper part of his kite”可知,这里指他把一个竹制的哨子系在他的风筝上,“tie...to...”意为“把……绑在……上”,固定短语。故选B。32.句意:风的字是“风”,所以“风筝”这个名字开始被使用。in在……里面;for为了;from从;with和。根据空格后的“wind is feng, so fengzheng came into use”可知,指“风”是“风筝”的含义,此处指对于“wind”来说,对应的单词是“风”。故选B。33.句意:风筝是如何被发明的?invented发明;won赢;punished惩罚;treated对待。根据“The name fengzheng came into use during the Five Dynasties.”可知,风筝这种物品已经发明出来了,结合选项,这里指“风筝是如何被发明的?”,此处指“发明”。故选A。34.句意:因此,很难做出一个正确的选择。list列表;joke笑话;choice选择;example例子。根据空前“There are so many different opinions about it.”可知,这里指“很难做出正确的选择”。故选C。35.句意:然而,人们广泛地认为,世界上最早的风筝是由著名的中国哲学家墨翟所制。widely广泛地;badly糟糕地;politely有礼貌地;happily开心地。根据“believed that the earliest kite in the world was made by MoDi.”可知,人们认为世界上最早的风筝是墨翟做的。此处指“人们广泛地认为”,故选A。36.句意:这只“鸟”后来被认为是世界上第一个风筝。first第一;second第二;third第三;fourth第四。根据“He spent three years making a “bird” with wood and successfully flew it.”可知,他花了三年时间用木头做了一只“鸟”,并成功地放飞它。此处指“墨子制作的木鸟被认为是世界上第一个风筝”。故选A。37.句意:他用竹子制作了一只风筝,并让它飞上天空长达三天之久。he他;it它;they他们;she她。根据“He made a kite out of bamboo”可知,他用竹子做了一个风筝。此处指“风筝”,因此用代词“it”指代前句提到的竹子做的风筝。故选B。38.句意:那时,仅有皇族和上层阶级的人放飞风筝。lowest最低的;highest最高的;smallest最小的;biggest最大的。根据“only the royal family”可知,此处指“只有皇族和最高阶层的人放风筝”。故选B。39.句意:纸制风筝制作成本较低,并在平民中迅速传播。put放;carried携带;spread传播;left离开。根据“Paper-made kites were cheaper to make...quickly among the common people”可知,纸做的风筝制作起来更便宜从而迅速传播,此处指“在平民中迅速传播”。故选C。40.句意:随着时间的推移,风筝飞到世界的不同国家。countries国家;schools学校;homes家;states州。根据空格后的“kites flew to different...in the world”可知,此处指“风筝飞到不同的国家”。故选A。41.widely 42.success 43.has enjoyed 44.started 45.an 46.to fight 47.was chosen 48.trainings/training 49.first 50.Though/Although 51.up 52.himself 53.happiest 54.of 55.winning【导语】本文主要介绍了乒乓球运动员马龙的成长经历和成就,展现了他坚持不懈的精神和对祖国的热爱。41.句意:马龙被广泛认为是最伟大的乒乓球运动员之一。空处修饰动词regarded,用副词形式。故填widely。42.句意:他的成功激励了许多运动员。根据“His”可知,空处用名词形式success“成功”,作主语。故填success。43.句意:马从小就喜欢打乒乓球。根据“since he was a child.”可知,since引导时间状语,主句需用现在完成时have/has done,主语是Ma,助动词用has。故填has enjoyed。44.句意:5岁时,马开始打乒乓球。根据“At the age of 5”可知,时态是一般过去时,动词用过去式。故填started。45.句意:他从小就在心中种下了一颗种子。from an early age“从小”,固定短语。故填an。46.句意:他希望有一天能代表中国战斗并赢得冠军。此处表示目的,用不定式作目的状语。故填to fight。47.句意:最终,在15岁时,他被选为国家队的成员。主语he与choose之间是动宾关系,且根据“at the age of 15”可知,时态是一般过去时,因此用一般过去时的被动语态was chosen。故填was chosen。48.句意:此后,他的日常生活充满了训练和比赛。training可作可数名词也可作不可数名词,根据“was full of”可知,作可数名词时,应用复数形式。故填trainings/training。49.句意:马18岁时赢得了他的第一个世界冠军,但他知道这不够。根据“his ... world championship”可知,是指他的第一个世界冠军,用序数词表示。故填first。50.句意:尽管他多次失败,但他仍然日复一日地坚持训练。根据“he failed many times, he kept on training day after day”可知,前后句是让步关系,用though/although“尽管”引导让步状语从句。故填Though/Although。51.句意:他不想放弃。give up“放弃”,动词短语。故填up。52.句意:教练告诉他,唯一能打败他的人是他自己。根据“the only one who can beat him is”可知,此处是指唯一能打败他的人是他自己,用反身代词。故填himself。53.句意:当我看到因为我,五星红旗在国际赛场上冉冉升起时,那是我一生中最幸福的时刻之一。one of the+形容词最高级+名词复数“最……之一”,空处用最高级。故填happiest。54.句意:当我看到因为我,五星红旗在国际赛场上冉冉升起时,那是我一生中最幸福的时刻之一。because of“因为”,固定短语。故填of。55.句意:我终于实现了为祖国赢得荣誉的梦想——这个梦想从我孩提时代就开始了。of是介词,后跟动名词。故填winning。56.D 57.B 58.B【导语】本文是一首诗歌。作者在诗歌中介绍了自己的梦想,同时告诉我们要珍惜自己的梦想,并努力实现它。56.主旨大意题。通读这首诗可知,这首诗主要谈论的是梦想。故选D。57.细节理解题。根据诗歌的第一句“When I was a child, I used to dream about becoming a fireman.”可知,作者小时候梦想成为一名消防员。故选B。58.细节理解题。根据诗歌的第六句“In many ways, I feel that I’m living my dream. I am lucky.”可知,作者实现了自己的梦想,是幸运的。故选B。59.D 60.B 61.A 62.C【导语】本文是一篇说明文,主要探讨了人们喜欢冒险的原因。59.词句猜测题。根据第二段中的“When people do something new or risky, a chemical (化学物质) in the brain creates a pleasant feeling. They love this feeling and want to experience it as often as possible”可推断,it指代的是a pleasant feeling。故选D。60.词句猜测题。根据“Other people don’t take risks for the feeling of excitement but to achieve a goal.”以及“For example, Mike Fay went on a dangerous 2,000-mile special journey in central Africa. He worked to help save the wildlife there. Fay’s expeditions helped create 13 national parks.”可推测,Mike Fay是属于带有特定目的的探险者,expeditions指的是有特殊目的的旅程,这里指的是Mike Fay为了帮助保护中非野生动物而进行的危险旅程。故选B。61.推理判断题。根据“Psychologist (心理学家) Marvin says that this kind of explorer (探险者) is always looking for change and excitement.”、“Other people don’t take risks for the feeling of excitement but to achieve a goal.”以及“For other people, such as extreme athletes (极限运动员), taking risks is part of their job.”可知,文中一共提到了三种从事极限活动的人:一种是追求改变和刺激的探险者,一种是带有特定目的的探险者,还有一种是极限运动员。故选A。62.推理判断题。根据第四段中“Extreme athletes are different: they feel in control in dangerous situations. The danger can even help them.”可推断,极限运动员应对危险的能力比其他人强。故选C。63.A 64.B 65.D 66.B【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国传统节日重阳节的历史、名称由来、以及与之相关的传统习俗和活动,强调了重阳节在中国文化中的重要性和意义。63.细节理解题。根据第二段中提到的“During the Warring States Period (战国时期), there was the Chongyang Festival. The name of the Chongyang Festival first appeared in the Three Kingdoms Period. During the Jin Dynasty, there were customs of enjoying chrysanthemums and drinking chrysanthemum wine on the day. It was not officially (正式地) set as a festival until the Tang Dynasty.”可知,作者主要讨论了重阳节的历史。故选A。64.细节理解题。根据最后一段中的“Since the Western Han Dynasty, it has been the custom of climbing on the Chongyang Festival.”可知,人们在重阳节开始爬山的习俗始于西汉时期。故选B。65.细节理解题。根据最后一段中的“Drinking chrysanthemum wine is regarded as a way to prevent bad things and stay warm.”可知,人们在重阳节喝菊花酒是为了预防不好的事情并保持温暖。故选D。66.主旨大意题。根据全文内容,特别是最后一段中提到的各种传统习俗和活动,可以知道本文的主要目的是介绍重阳节的传统和习俗。故选B。67.A 68.A 69.B 70.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了屏风的在古代和现代的用途以及屏风上的图案的象征意义。67.细节理解题。根据第一段“Its earliest common use dates from the Han Dynasty. The term ‘pingfeng’ means protection from wind.”可知,屏风最早的用途是挡风。故选A。68.细节理解题。根据第二段“On screens usually appears a dragon. It’s a symbol of light, growth and life-giving water. It also stands for nobility and power (贵族和权力)”可知,屏风上的龙象征着光明,它也代表高贵和权力。故选A。69.推理判断题。根据第三段“Behind the pingfeng lies an interesting story.”可知,这段讲了屏风背后的一个有趣的故事,是通过讲故事的方式来介绍更多关于屏风的信息。故选B。70.最佳标题题。根据文中“The Chinese pingfeng (folding screen) is an ancient invention and traditional Chinese furniture (家具).”及全文可知,本文介绍了屏风的相关信息,以及屏风的美,选项D最适合做文章标题,故选D。71.They are made of hard leather. 72.Yes./Yes, it is. 73.In front of the screen. 74.Because they want to keep this traditional art form alive. 75.They are dedicated and passionate about preserving traditional culture.【导语】本文主要讲述了王伟方和他的朋友们对皮影戏这种传统艺术形式的热爱和坚持。71.根据“Shadow puppets are made of hard leather (皮革).”可知,皮影是由硬皮革制成的。故填They are made of hard leather.72.根据“Each puppet is painted in bright colors and puts on a stick. Some puppets have movable arms and legs.”可知,每个皮影都插在一根棍子上,所以此处用肯定回答。故填Yes./Yes, it is.73.根据“The audience sit in front of the screen.”可知,观众坐在屏幕前面。故填In front of the screen.74.根据“Wang and his friends often work very hard for little money, but they do not mind. They want to keep this traditional art form alive.”可知,他们的努力是为了保持这种传统艺术形式的活力。故填Because they want to keep this traditional art form alive.75.根据“Wang and his friends often work very hard for little money, but they do not mind. They want to keep this traditional art form alive.”可知,尽管收入微薄,但王伟方和朋友们仍坚持付诸努力以传承皮影戏,他们对于保护传统文化很有热情,也具有奉献精神。故填They are dedicated and passionate about preserving traditional culture. (答案不唯一,合理即可)76.I agree with you/I think so 77.Billy has changed a lot/so much 78.Did he wear glasses before 79.How does he do that/How come 80.How about next Saturday【导语】本文主要谈论了此次聚会Billy的变化,并约定了下次见面的时间。76.根据“Gina, this party is really a cool idea!”可知,此处是对上文表示赞同。故填I agree with you/I think so。77.根据“It’s so fun to see everyone’s changes.”及下文内容可知此处是描述Billy变化很大。故填Billy has changed a lot/so much。78.根据“Yes, he wore glasses before, and he was thin.”可知此处询问Billy之前是否戴眼镜。故填Did he wear glasses before。79.根据“Yes, he wore glasses before, and he was thin. But now he’s so strong!”及“I know he often plays basketball in his free time.”可知此处是询问Billy如何发生了这些变化。故填How does he do that/How come。80.根据“I think next Saturday is OK!”可知此处询问下周六见面如何。故填How about next Saturday。81.例文Dear Steven,How is it going I’m glad to hear about your interest in Chinese culture. It’s truly rich and diverse. One of the most vibrant aspects is our festivals.The Dragon Boat Festival, for instance, commemorates the ancient poet Qu Yuan and involves dragon boat races and eating sticky rice dumplings. In terms of traditional art forms, paper cutting is a beautiful craft that embodies our love for intricate designs and symbolism. It’s often used for decorations during festivals and special occasions.Why not come to China to experience Chinese culture in person Looking forward to your early reply.Yours,Li Hua【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇书信作文;②时态:时态以一般现在时为主;③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏字数要求。[写作步骤]第一步,表明写作意图,引出话题;第二步,具体介绍其中两项中华文化;第三步,书写结语。[亮点词汇]①be glad to do很高兴做某事②for instance例如③look forward to期待[高分句型]One of the most vibrant aspects is our festivals.(“one of+the+形容词最高级+可数名词复数”表示“最……之一”)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 河北省衡水市2025—2026学年九年级英语上册期中考试模拟题.docx